#TBT om alkohol och semester

Svenskar har allt en lite märklig inställning till alkohol, men om det beror på statens monopolställning och sättet den styr försäljning och tillgång vet jag inte.
Men märklig, det är den…
Den där ”passa på-känslan” där semester och ledighet motiverar det lite ”busiga” drickandet, ni vet ölen och jägershotten på Arlanda kl 06.15 när det vankas två veckor i Phuket.

Jul och nyår är båda högtider då många vuxna dricker på tok för mycket alkohol, något som riskerar att gå ut över barnen och göra deras jul allt annat än god.
Istället för att se inlägg som dessa som dömande pekpinnar, se det som en vänlig påminnelse att utvärdera ditt eget drickande för att säkerställa att det inte sker på ett sätt som går ut över någon annan, för det tror jag ingen vill…

Vad är dina tankar kring det här?

179 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har aldrig förstått mig på folk som tar öl och Jäger inför ett morgonflyg. Har man verkligen ett alkoholsug vid denna tidpunkt? För mig känns det bara trashigt.

  Svara

   De kanske är flygrädda och vill lugna nerverna innan resan?

   Svara

    Ja det tror jag också. Enda gången jag drack vin före flyg (det var iof vid lunch) var jag livrädd. Idag har min flygrädsla tack och lov gått över.

    Svara

    Jag är oerhlrt fkygrädd och undviker det. När jag flugit har jag fått tabletter utskrivna. De kan lugnar men jag har ändå ett uppmärksamt sinne . Skulle ALDRIG dricka alkohol då det ökar stress och ångest. Märkligt om man som flygrädd inte vet det.

    Svara

     Det kanske inte ökar stress och ångest för alla. Vissa blir lugna och glada

     Svara

     Tänk att du är så mycket duktigare.

     Så jävla pisstrött på folks dömande attityder, det är exakt sånt här som gör att folk inte vågar prata om att det har en knepig relation till alkohol.

     Svara

     Om man flyger sällan och inte super till vardags kanske man inte bryr sig om det funkar de få timmar flygresan varar. Lite ångest nästa dag kanske är värt det om man normalt inte lider av ångest?

     Svara

     För egen del älskar jag den busiga känslan med att ta en öl innan ett flyg! Jag tror just den biten inte kanske bidrar till osunda alkoholvanor då det (för dem flesta) är så sällan man flyger. Jag flyger max en gång om året och skulle aldrig komma på tanken att dricka alkohol på morgonen i andra sammanhang.

     Det är ju trots allt ens alkoholkonsumtion på det stora hela som bör ses över. Håller med camcam, när det går ut över någon annan än en själv bör man ta sig en funderare!

     Svara

   Jag håller inte med delen om att det skulle vara trashigt. Jag förstår bara inte hur någon skulle vilja dricka alkohol eller en öl den tidpunkten. Det verkar ju vara vanligt att ta en öl innan resan även på morgonen? Känner mig som undantaget som bekräftar regeln.
   Själv skulle jag inte klara smaken av ens en alkoholfri öl eller ett vanligt glas vin på morgonen. Te eller kaffe är det enda som fungerar den tiden. På en brunch blev jag övertygad om att ta en bloody Mary en gång. Tvingade i mig den för att den var så dyr 🙈 Liksom öl- eller alkoholsmak i munnen direkt efter frukost låter inte ens gott? Missar jag något?

   Svara

   Jag dricker sällan alkohol men tar alltid ett glas vin innan jag ska flyga pga oerhört flygrädd.

   Svara

   Ja för mig handlar det om flygrädsla. Skulle dock inte göra det om jag reste med barn.

   Min pappa var alkoholist men mamma var stenhård på julafton – bara julmust! Jag var ganska gammal när jag förstod att ”folk” drack alkohol på julafton för mig är det ingen högtid som jag förknippar med alkohol.

   Svara

   För mig känns det trashigt med folk som tror sig ha rätten att kalla andra för trashiga.
   Det om något är höjden av skräp.

   Svara

    Jag tycker ketchup är så jävla trashigt

    Svara

   För mig är det obegripligt att alkohol serveras på flygplatser och att påverkade tillåts gå ombord. Om något händer – inte fan vill man vara omgiven av smålulliga typer utan koll? Eller som fyllesover och blockerar?

   Varför diskuteras aldrig detta?

   Svara

    Väldigt sant. Det skaver en aning att det är en ”rättighet” att supa sig full. Men att inte behöva stå ansvarig för konsekvenserna om något skulle hända och man inte är vid sina sinnes fulla..

    Svara

   Trasigtr att ha åsikter om vad folk gör och inte gör 😂

   Svara

  De kanske är flygrädda och vill lugna nerverna innan resan?

  Svara

  Det är nog snarare så att ”statens monopolställning och sättet den styr försäljning och tillgång” är en konsekvens av att ”svenskar har allt en lite märklig inställning till alkohol”. Både regleringen under motbokens tid (1919-1955) och Systembolagets nuvarande detaljhandelsmonopol beror på att staten ansett det nödvändigt att minska alkoholkonsumtionen i landet genom att reglera tillgången.
  Svenskar är inte det enda folk som historiskt haft svårt att hålla alkoholkonsumtionen under kontroll. Det gäller hela ”brännvinsbältet” med de nordiska länderna inkl Grönland, Baltikum, Ryssland, Polen, Belarus, Ukraina och bort mot Korea och Japan. Det är förmodligen de mörka och kalla vintrarna som genetiskt skapat en benägenhet att ta till flaskan i dessa områden.

  Svara

  Dricker man inte alls slipper man fundera kring det 😅👍

  Svara

   Bra tänkt!

   Svara

  Flyger imorgon tänker ta EN flygöl och sova gott, utvilad när man anländer JFK.

  Svara

   Vilka flygbolag använder JFK ?
   SAS flyger på Newark men de andra kanske flyger på JFK från Sverige/Danmark?

   Svara

    Kolla JFK hemsidan. För många bolag för att skriva ner..

    Svara

    Jag åkte dit med KLM

    Svara

  Tänker såhär ”sköt dig själv och skit i andra”

  Svara

   Det tycker jag också. Men aldrig, aldrig om barn far illa.

   Svara

    Flygrädsla här också. Sätter mig inte på planet utan ett (alltså ett!) glas vin.

    Svara

   Om nån börjar missbruka alkohol i din närhet. Uppmärksammar du inte personen då om detta, bryr dig inte? Dåligt!!

   Svara

  är uppvuxen med törstiga föräldrar. hatade alla skollov och helger för då skulle de drickas..mycket!! usch så hemskt.. har själv barn och dricker inte med dem , har blivit ett halvt glas vin till maten nån gång men där är de stopp..tänker inte göra likadant mot dem som ja hade de.. de har satt djupa spår i mig

  Svara

   Bra att du ändrar mönstret! Kanske kan dina erfarenheter och din förmåga att se också hjälpa kompisar i dina barns närhet som visar tecken på att må dåligt. ❤️

   Svara

   Samma här. Var aldrig den tonåringen som drack. Idag dricker jag bara i sociala sammanhang/vid ett speciellt tillfälle. Skulle aldrig få för mig att ta en glas vin/en öl i min ensamhet. För mig är det någonstans att kliva över en gräns.

   Svara

    Men då dricker du ju pga ett slags grupptryck? Jag tycker inte det är fel att avstå i sociala sammanhang om man inte känner för det, men själv ta ett glas bubbel en fredag om det smakar. För mig handlar det inte bara om när man dricker utan om varför.
    Jag anser inte att jag går över en gräns när jag tar ett glas vin på helgen när sambon är bortrest.

    Svara

     Men du är heller inte uppvuxen med alkoholiserade föräldrar. Du kommer aldrig kunna förstå. Jag är uppvuxen med en mamma som drack, och för mig är det också en gräns, dricka ensam hemma går verkligen inte. För det var så hon gjorde.

     Svara

      Jag är också uppvuxen med en alkismorsa som alltid druckit i sin ensamhet. Jag har dock inga problem med att ta ett glas vin eller bubbel för mig själv en fredag eller lördag. Skillnaden är att hon drack (dricker?) för att hon mår dåligt, jag dricker för att jag tycker att det är gott. Jag har inga problem med alkohol även fast jag vuxit upp med en alkoholiserad mamma. Dock kommer jag aldrig kunna dricka rött vin för det har hon förstört för mig för alltid 🙂

      Svara

   Samma här! Min pappa var/är alkoholist, och det är jag i efterhand glad för eftersom det gav mig erfarenheten… Nu får mina egna barn växa upp helt alkoholfritt!! Jag har aldrig smakat alkohol, får obehag bara av tanken…

   Svara

    Så dina barn kommer i sin tur ha noll erfarenhet av alkohol och tolerans och kan komma att utveckla sin eget riskbruk/missbruk.
    Sunt.
    Verkligen.

    Svara

     Så lågt. Så otroligt lågt av dig. Om man vuxit upp och fått sin barndom förstörd av alkohol är det inte något man någonsin riskerar att utsätta sina barn för.

     Svara

      Alldeles fel har dock inte 09:14, även om det kan tyckas vara en okänslig kommentar.

      Man har hoppat ner en generation och de här barnen har inte påverkats negativt av alkohol som deras förälder gjort. Man väljer inte automatiskt att bli nykterist för att föräldern är det. Däremot kan det bli mycket smussel och lögner i tonåren för att man upplever att man sviker föräldern som är så starkt emot alkohol.

      Måttlighetsdrickarnas barn har förmodligen den mest okomplicerade relationen till alkohol.

      Svara

       Njae… Jag är uppvuxen i ett drogfritt hem. Klarat mig bra från drogerna. Jag är uppvuxen i ett hem utan spelande, har inte börjat spela. Osv, osv. Varför ska barn behöva se sina föräldrar dricka? Jag dricker inte själv sedan jag fick barn, knappt nog innan det ska sägas. Inte för att vara fröken duktig vilket många verkar tro, utan för att jag vuxit upp med en mamma som är periodare och således alkoholist. Jag smusslade likväl med alkohol när jag var tonåring och ljög. Det tror jag faktiskt alla tonåringar gör? Det handlar väl snarare om vilket samtalsklimat man har hemma. Mina barn vet varför jag inte dricker. Nu tar deras pappa, min man, en öl ibland på helgen, så dom får väl sin del av måttlighetsdrickandet där. Men av allt jag läst i detta ämne har jag aldrig hittat någon forskning som tyder på att nyktra föräldrar i högre grad får barn med alkoholproblem än föräldrar som dricker? Är det något du vet, eller något du tror?

       Svara

     Hur vet du hur sund eller osund syn på alkohol personens barn får baserat på att de växer upp alkoholfritt?

     Min mammas föräldrar var alkoholister och på grund av det har hon aldrig druckit. Jag är också nykterist. Och det är nog till stor del på grund av min mamma. Vi pratade mycket om alkohol under vår uppväxt och hon berättade om sin fruktansvärda uppväxt. Hon berättade att alkoholism (eller beroendesjukdomar överlag) till viss del är genetiskt. Jag kände att jag aldrig ville riskera att utsätta mina framtida barn för något sådant.

     Jag välkomnar den här typen av konversationer där man ifrågasätter den rådande inställningen till alkohol i samhället. Och hur sunt är det att få erfarenhet av alkohol genom att dricka sig redlös som tonåring? Man måste faktiskt inte testa allting för att få en sund relation till det.

     Svara

   Hade ett ex som var glad i flaskan. Var så jobbigt. Kan inte föreställa mig hur det var att ha två föräldrar som var det. Stor kram ❤️

   Svara

   Jag är också uppväxt med alkohol på alla fester julafton osv, men båda mina föräldrar och alla mina släktingar tog det aldrig för långt, ibland var någon extra glad typ o man fattade inte att den personen var lite full förens man blev större. Jag tycker endå det är helt okej att dricka på julafton på 40 årskalas osv när barn är med så länge dom vuxna kan hålla det på en nivå som är okej. Älskade julafton, älskade släktfester som barn, alla hade det så himla kul, dansade o alla var glada, det var alltid alkohol med i bilden men inget jag fattade då pga att dom vuxna aldrig drack för mycket, och vi barn tog inte illa av det.

   Svara

    Oavsett om något barn inte fått trauma av det så låter det fortfarande inte särskilt sunt. Har du pratat med alla närvarande barn om hur de upplevt det? Många barn tycker att personlighehsförändringen vid vuxnas alkoholintag är obehaglig.

    Svara

     Alltså kan tillägga att dom vuxna i min närhet aldrig drack till vardags, eller ens på helger. Det var just när det vankades fest eller kalas som det alltid fanns öl för dom vuxna som ville dricka, jag har ju inte frågan varenda en av mina kusiner om någon mådde dåligt av det, men jag o mina syskon har dessa fester som älskade roliga minnen från vår barndom, och min upplevelse var att alla vi barn som var med alltid hade så himla kul allihop. Och som sagt det var aldrig någon vuxen (vad jag märkte) som blev full.

     Svara

  Jag har haft väldigt många alkoholister nära mig i min uppväxt. Mina föräldrar var spiknyktra jämt pga av detta, men ändå på 70-talet lämnades jag och mina syskon och även kusiner till mormor/ morfar och farmor/ farfar trots att dom kunde vara aspackade. Detta har präglat min uppväxt enormt, och det påverkar även mina barn idag.

  Jag tycker det är bra när influencers tar ställning mot droger. För alkohol är ett riktigt skit som förstör för mycket för många..

  Svara

  Tänk om alla drack innan de gjorde något de kände rädsla eller obehag inför (med tanke på kommentarer om flygrädsla)

  ….tänker mig ett väntrum till tandläkaren med osande medelålders kvinnor och män. Det hade inte varit lika socialt accepterat.

  Nå väl, idag är det fredag. Och det vet vi alla att då är det choklad och mysbyxor som gäller.
  Kram

  Svara

  Jag tycker att onyktra människor är så väldigt obehagliga. De följer liksom inte sociala mönster och är för mig helt oberäkneliga. Man behöver varken vara särskilt full eller otrevlig för att jag ska tycka att det är obehagligt. Tänker att jag kan väl knappast vara ensam i den här känslan.

  Svara

   Nej du är inte ensam. Jag hatar fulla människor, just för att de blir så oberäkneliga. Sen vet jag inte om det beror på att min farsa var stupfull 24/7 i min uppväxt och jag ser likheter med hans dåvarande beteende som väcker dåliga känslor. Men logiskt vet jag ju att alla som är fulla blir inte misshandlande monster men ändå så får jag såna obehagskänslor när jag umgås med fulla eller går förbi en A-lagare på byn 🤔

   Snurrig kommentar kanske, är trött 😉

   Svara

    Mmmh att försöka prata med en full människa :))) usch vad många gånger en gått till sängs gråtande för att man råkat trampa på en tå och den fulla personen totalt gått bananas och dumpat ett helt lass med oförtjänt skit på en för att sedan vakna upp nästa morgon och samma person som var ett jävla monster dagen innan är nu sååå snäll och vänlig medans en själv still är död på insidan av vad en fick höra dagen innan :))))

    Svara

  Efter semestern i år bestämde jag mig för att det får vara nog med alkohol, jag och min bästis bestämde oss för att inte dricka på 1 år. Hon klarade 1 vecka innan hon började vardagsdricka igen. Jag har varit utan i över 3 månader nu och har inga planer på att börja dricka alkohol igen.

  Svara

  Mina föräldrar hade alltid alkohol hemma men de drack inte ofta, kanske 1-2 gånger per år. Alkoholen fanns mest för de gånger vi skulle få besök. Varje år på julafton fick jag smaka vin under middagen för att det är en tradition hos oss. Att dricka alkohol har dock aldrig riktigt varit något som jag har tyckt var spännande, kanske för att det alltid fanns där.
  Jag tycker inte att det är konstigt att människor dricker så som de gör, jag menar, alkoholen har funnits där sen ca 10 000 år tillbaka och människan har använt den för att bli berusad på i hur länge som helst nästan…

  Svara

  Jag tycker att alkohol måste avromantiseras. Det är ett gift och forskning visar nu att ett glas rött vin om dagen är bara en myt, inte alls nyttigt.

  Jag har omvärderat mitt brukande efter en privat käftsmäll (inget med alkohol att göra) men behöver vara närvarande till 100 % både fysiskt och psykiskt. Tar ett glas ibland i sociala sammanhang men dricker inte hemma med familjen längre. För min egen del handlar det om att ändra normen. Det är inte norm att ta ett glas vin på fredag efter jobbet eller på lördagen då man är ledig. Normen är att vara nykter men att vid vissa tillfällen är det ok att ta ett glas. Men det gäller för min del.

  Svara

  Jag dricker inte alls. Jag gillar verkligen inte känslan av att vara full, och jag är väldigt lättpåverkad så en öl räcker gott för att jag ska bli påverkad. Mina föräldrar har alltid druckit med måtta, vin till maten på helgerna i princip, det har aldrig varit mycket alkohol vid jul och sånt, så jag vet inte riktigt varför det har blivit så. Jag mår dock inte dåligt av det, sparar så mycket pengar på att inte dricka alkohol.

  Svara

  Bra initiativ! Så många som dricker för mkt.

  Jag dricker till maten. Att korka upp en flaska rött på fredagkvällen och dela på med min är något jag älskar. Jag blir mer glad och avkopplad och jag tycker det är väldigt gott med vin eller öl till maten.

  Men jag dricker mig aldrig full och starksprit och drinkar blir det aldrig.

  På sommaren blir det mer alkohol eftersom man sitter ute och äter gott mer ofta och då passar det fint med vin/öl till.

  Svara

   Dricker du varje dag till maten eller enbart på fredagar? Förstod inte.

   Svara

    På fre och lördagkvällen till middagen på kvällen menade jag 🙂

    Sommartid kan det bli mer spontant vilken kväll som helst i veckan om vädret är fint och man grillar t ex.

    Men aldrig starksprit men än nubben till julmaten på julafton. I övrigt dricker jag julmust.

    Förstår inte folk som dricker sig fulla. Sista gången jag gjorde det var i tonåren.

    Tycker det är otäckt med fulla människor och genant och inte alls trevligt att bli det själv.

    Svara

     Allt är ju relativt också. Om jag delar en flaska vin med en annan blir jag full, om man inte blir det antar jag att man har byggt upp en tolerans.

     Nånstans tycker jag att det är mer vettigt att gå all in ett par speciella tillfällen om året (utan barn) istället för att ha alkohol till maten och ha det som en del av sin vardag. Ett vinglas innehåller motsvarande mängd alkohol som ca 6 cl starksprit så jag tycker inte ditt resonemang är oproblematiskt.

     Svara

      Så bättre att gå all in ett par ggr om året, än att dricka ett par glas vin till middag på helgen?
      Jag förstår verkligen inte ditt resonemang.

      Jag är inte för att gå all in när det kommer till alkohol överhuvudtaget.

      Svara

       Väldigt nordiskt, svenskt, ryskt tror jag. Alltså att alkohol verkligen handlar om att bli full. Men tror den inställningen håller på att ändras (tycker personligen ditt förhållningssätt till alkohol är mkt trevligare).

       Svara

  För mig handlar öl på Arlanda klockan 06:15 om att verkligen förstärka känslan av att det är semester och man är ledig och får göra vad man vill. Det är precis samma känsla som att jag kanske äter en påse chips till lunch på semestern eller sover fram tills lunch fast det är mitt i veckan – en känsla av frihet och att få göra vad man vill.

  Sen gillar jag att vara berusad också men brukar inte bli full längre pga har barn. Men älskar känslan efter två glas vin eller en öl i solen på sommaren.

  Svara

   Att dricka alkohol framför sina barn 06:15 känns ändå inte okej. Oavsett om det är på Arlanda eller ej.

   Svara

    Men alltså😂🤦🏻‍♀️…
    Ok klockmästaren…

    Svara

     Snacka om att vara dålig förebild till sina barn…

     Svara

      Vad fan vet du om jag har barn eller ej? Fröken pretto

      Svara

       Lika mycket som du vet om föregående person är klockmästare.

       Svara

    Ida sa inget om att hon hade barn med sig. Jesus älskar dig.

    Svara

    Ingen fara, brukar alltid ge mitt barn lite krossad Sobril med äppelmos innan flyget så barnet sover tungt utan att kunna störa mig när jag dricker min öl på Arlanda <3

    Svara

     Näää men fy fan, får ditt barn äppelmos? Hemmagjord hoppas jag då.

     Svara

      Mm alltså sånt här skojar man inte om!! Det är jätteviktigt att barn får sova och äta hemmagjord äppelmos utan konserveringsmedel. Och Sobrilen måste också vara hemmagjord. Inte gjord på något sunkigt läkemedelsföretag någonstans…
      Det viktigaste av allt är att man får sin öl innan flyget eftersom öl är bra för hälsan!

      Svara

       Självklart, skulle ALDRIG ge mitt barn massa kemiskt skit! Hemmagjort äppelmos på ekologiska äpplen och såklart inget socker eftersom det är mer beroendeframkallande än heroin!!

       Svara

     Orosanmälan på dig, fy fan. Processad äppelmos, hilfe.

     Svara

  Det finns så mycket skadliga ”regler” kring alkohol och hur den ska och inte ska drickas. Jag är uppväxt med att det är förkastligt att ta en öl eller ett glas vin till maten men däremot är det helt normalt att dricka tills man däckar så länge det är fredag eller lördag kväll alt semester långt bort från alla bekanta som kan se en. Också ansågs det helt okej att jag började dricka i tidiga tonåren för det gjorde ”alla” ungdomar ändå. Föräldrar köpte ut från bolaget så länge de inte behövde betala för det. Fylledrickande är så otroligt normaliserat. Men att dricka 1-2 glas vid annat tillfälle än fest/helg/semester, nej det är ju alkoholism får man höra. Just den attityden för vidare det här gränslösa passapå-drickandet. Önskar så gärna att vi kunde få en hälsosammare syn på alkohol som varken hetsar någon till att dricka som inte vill eller förbjuder någon från att dricka måttligt.

  Svara

  Jag har barn och tycker att typ en öl till maten på julafton kan vara okej om det stannar där. Själv tycker jag inte om alkohol och dricker hellre julmust men vill inte vara den som berättar för andra vuxna människor hur de ska leva sina liv. Kan de dricka med måtta får det vara, men sekunden de blir personlighetsförändrade på något sätt är det tack och hejdå.

  Svärmors föredetta kom en julafton och var aspackad redan när de kom innanför dörren. Han fick åka hem ganska omgående (hade då en 6 månaders och en tvååring). Jag var inte så populär efter det 🤷‍♀️

  Svara

   tycker det var bra att du skickade hem honom, hade gjort samma sak 😊

   Svara

  Jag fattar att man är restriktiv med alkohol när man har barn och det är ju bra. Men alla ni som skriver att ni aldrig dricker då ni har barn, kan det inte ge en sned bild? Jag tycker det är ok att dricka alkohol i måttliga mängder om man kan hantera det.

  Svara

   Haha en sned bild. Du har rätt. Vi ska börja dricka gift framför våra barn för att på ett bättre sätt spegla samhället. 🙄

   Svara

   Ja jag har barn och tycker det är helt okej att dricka alkohol när barnet är med. I min familj och bland mina vänner dricker de flesta alkohol vid middag och fest och jag tycker inte att det är farligt att mig barn får se vuxna som är lite berusade. Är själv uppvuxen med en alkoholiserad förälder som alltid var för full på helgen men tyckte aldrig att det var otäckt med andra vuxna som drack mer måttligt.

   Svara

    Fyfan…

    Svara

     Fast hurdå fyfan? Mina föräldrar var inte alkoholister men såg dem dricka ibland och vid nåt tillfälle märkte jag att de var glada i hatten. Kan inte minnas jag blev traumatiserad av det, inte heller är jag alkoholist själv. Om man kan dricka framför barn eller inte beror väl helt på HUR man dricker?

     Svara

   Kommentarsfältet tenderar att fyllas av ”de duktiga” som deklarerar hur de minsann inte dricker när det snackas alkohol här. Blir lätt att den som inte har samma problemfria relation till alkohol (typ jag) bara skäms ännu mer och inte vågar nyansera bilden.

   Svara

    Fast… Om du har ett sånt problem med alkohol att du skäms över att andra inte dricker så är det kanske något du borde ta tag i? Bilden behöver inte nyanseras.

    Svara

     Jag tolkar det som att personen skäms för sig själv och sin egen relation till alkohol och inte att andra inte dricker. Det är klart att det är svårt att prata om något om man själv är rädd att bli skammad.

     Svara

      Aha, då missförstod jag. Förstår dock fortfarande inte vad som borde nyanseras.

      Svara

       Ellerhur, alkohol är rent gift för kroppen. Förstår att man skäms. Om något är det ju lite IQ befriat att dricka gift. Men folk ursäktar det med att alla ”andra gör ju det.”

       Svara

        Lella: du är en elitist

        Svara

        Tur att vi har sådana som dig ❤

        Svara

        Ditt dumma jävla arsle

        Svara

         IQ befriat

         Svara

    Håller med. Att dricka måttligt med alkohol är inte farligt.

    Svara

     Det är klart att det alltid är ”farligt”, men beror på vad man definerar såklart. Om du menar att förstöra sina celler och bygga på mot framtida sjukdomar / försura sin kropp – så gör du detta mer för varje gång (bl a) du dricker alkohol. Men givetvis, en person som dricker mycket mer kommer kanske uppnå de dåliga resultat snabbare. Så ”farligt” och ”farligt” är väl defitionsfråga. En snigel och en hare kan skynda sig mot samma mål men haren lär komma först. Det betyder dock inte att snigeln sakta men säkert också når målet en dag.

     Sedan efter allt processerat, mjölk, gluten, alkohol, för lite träning – 15 år senare – varför man blev sjuk. ”Folksjukdom” my ass. Det är ett aktivt val man tar varje dag och spelar lotto. Fler val, fler rutor som man spelar med. En dag kan man ”vinna” och då är det minsann ”ren otur” att man blev sjuk.

     Svara

    Jag tror nästan de allra flesta svenskar nån gång i sitt liv haft ett problematiskt förhållande till alkohol, även om man inte inser det själv just då. Tänker på mig själv i 20 års åldern när man hängde på krogen, det var ju inte sunt alls.

    Svara

     Om det ändå bara vore till alkoholen jag hade problematiska förhållande till i 20-års åldern.

     Svara

      Har du testat alkoholterapeut eller AA? AA ska ju funka väldigt bra? Sitt inte hemma ensam och skäms bara, alla har ett problematiskt förhållande till nåt <3

      Svara

     Hahah nej, långt ifrån alla har haft problem med alkohol i 20års åldern. Jag och i princip alla mina vänner festade på en väldigt rimlig nivå, max 2-3ggr mån, ibland kunde det gå 1-5 mån utan. Jag har aldrig heller festat två dar i rad som många gör, fattar inte hur man ens kan känna lukten när man är bakis och sen dricka igen uuuääähh =/

     Svara

    Om du har ett förhållande till som innebär problem, varför känner du ett behov av att nyansera bilden då? Är det inte så att skammen försöker berätta något för dig?

    Svara

     *alkohol
     förhållande till alkohol

     Svara

     Nyansera bilden av att det är lätt att avstå alkohol. Det är inte det verkligen inte för alla.

     Svara

      Då förstår jag vad du menar. Och håller med och förstår till fullo. Men tänker att du nog uppfattar många av oss som väljer att inte dricka (speciellt vi som är uppväxta med alkoholproblem) lite galet. Det blir ju gärna polariserat i dessa diskussioner. Men inga har väl större förståelse för hur svårt det är att bryta ett alkoholberoende än barn eller anhöriga till alkoholister? I mitt fall har jag sett kampen på nära håll i 25 år. Det är också därför jag valt att inte dricka. För jag vill inte riskera att hamna där, då vi har ett beroende i släkten. Men det finns mycket hjälp att få, om man vågar be om den. Det funkar tyvärr inte för alla, men det vet man inte innan man provat. Jag önskar dig verkligen lycka till med att hitta ett sätt att ta dig ur drickandet! ❤️

      Svara

   Håller helt med dig. Min pappa var alkoholist och jag har valt vägen att dricka alkohol där mina barn är med, men jag blir inte full. Jag vill visa hur man kan hantera alkohol på ett vettigt sätt. Vi pratar självklart om det. Mina tinåringqr kommer garanterat störa på en massiv alkoholkultur och jag tror inte de blir nykterister. Jag vill visa att man inte behöver köra allt-eller-inget i klassisk svensk tradition.

   Svara

   Drar alltid en liten lina efter maten under helgen, vill ju inte ge barnen en sned bild. Jag tycker det är ok att bruka droger i måttliga mängder om man kan hantera det.

   Svara

  Dricker inte och kommer aldrig förstå mig på människor som dricker på julafton framför sina barn. Det är så vidrigt så det finns inte.

  Svara

   Det är så jävla egoistiskt

   Svara

    Verkligen 😔

    Svara

     Men snälla nån, brukande av alkohol ser inte likadant ut hos alla och alla familjer är olika! Det är en jäkla skillnad på att dricka jullöl och någon nubbe till maten, en konjak till kaffet och kanske en whisky på kvällen till att supa sig fulla. Så länge man tål det utan att bli märkbart berusad reflekterar inte barnen över det alls, det är bara sånt där äckligt som vuxna dricker.
     Sen om någon inte kan hantera den mängden, så ska man självklart låta bli. Alkohol är antagligen här för att stanna, jättetråkigt för dem som påverkas negativt av det, men man kan inte shamea alla för det.

     Svara

      Ölen kan jag ta, men att sitta och shotta (nubbe är bara ett namn som används för att göra det mer okej) framför barn tycker jag är riktigt sjukt. Snacka om att ge en problematisk bild av hur man dricker alkohol.

      Svara

   Fast va? Beror väl på hur mycket de vuxna dricker…
   För många så är Julafton en fest där man träffar släktingar kanske enda gången på året, då festar man till det med fin mat och dryck.
   Bara för att du firar din jul genom att kolla på Kalle samtidigt som någon super sig redlös gör inte alla det…

   Svara

    Du får tycka vad du vill. Jag kommer aldrig tycka att det är okej och det spelar ingen roll – redlös eller ej.

    Svara

     Tur att du inte bestämmer över alla andra då, som är så duktig.

     Svara

   Men alltså vad har ni för bild av alkohol? Det går att dricka med måtta.

   Svara

    Nej, nej vi lever ju i Sverige där fullkornsfascismen och nyttighetsivern ständigt råder. Alkoholförtäring innebär BARA att man blir dretfull och raglar omkring, inte något annat. Nyanser vet detta land inte vad det är. Liksom socker!! Jag älskar vårt land men ibland blir jag så jävla trött på all präktighet så jag nästan kräks. Allt vi äter eller dricker ska skammas eller sorteras in i fack om huruvida det är nyttigt eller onyttigt, bra eller dåligt. Utomlands råder en helt annan attityd, där har folk inte pinnen så långt upp i röven.

    Svara

   Menar du dricker sig full eller dricker alls? Jag personligen kan inte tycka det är någon som helst fara att någon tar en vinglögg till Kalle/fikat/etc. personligen dricker jag bara saftglögg och julmust eftersom jag inte gillar vinglögg eller starksprit, men om man inte blir onykter tycker jag inte det är någon fara.

   Svara

   Mina föräldrar har druckit alkohol på julafton, dock har de inte blivit fulla. Kommer inte ihåg mina julaftnar som vidriga, snarare var det den bästa dagen på vintern.

   Svara

    Samma här. Mina föräldrar och mor-farföräldrar drack nån julöl och vin, ingen blev för full, det bara fanns där och gjordes ingen grej av det. Jag har de bästa julminnen från min barndom.

    Svara

   Förra julen tafsade min svärfar mig på rumpan för att han var så full. Det borde va olagligt att bli full eftersom så många inte kan kontrollera sina impulser.
   Sen tycker jag det är OK att någon gång dricka utan att bli full, för att man tycker att det är gott, tex till maten. Men varför bli full? Vaaarför?

   Svara

    Då har man problem och ni bryter såklart kontakten med gubben. Äckel ju.

    Svara

  Ja det finns en mycket märklig inställning i Sverige och den går åt alla håll.
  Har tröttnat på att alla som har en osund relation till alkoholhaltiga drycker tror sig ha ett slags tolkningsföreträde i ämnet.
  Det FINNS hör och häpna gott om folk som har en sund relation till alkohol.
  Folk som kan dricka med ansvar.
  Yes we get it, ni har föräldrar som super, ja vi fattar att ni hatar alkohol pga era erfarenheter.
  Och med stor respekt empatiserar jag med er men jag blir aldrig klok på att ni inte kan nyansera och förstå att vi andra inte delar dessa erfarenheter och har vuxit upp med att man hanterar alkohol med ansvar.

  Svara

   Fast va, vem har sagt det? Toppen om man har en sund relation till alkohol, men jag tycker ändå att det är fel att dricka framför barn.

   Svara

    Har vuxit upp med att föräldrar ibland drack öl eller vin till maten, och en del vid högtider. Dock om släkten samlades dracks inte mycket ändå – någon måste ju köra hem familjen sen liksom. Aldrig sett mina föräldrar berusade, som barn visste jag inte ens att det var något som kunde hända. Så det påverkade ju inte mig öht om de drack något glas här och där, reflekterade aldrig över det. Så tycker nog folk kan vara lite väl dömande. Man får inte en ny personlighet efter ett glas vin eller ett glas öl 🙂

    Svara

    Får jag bara fråga varför du tycker det är fel? Om man nu bara dricker 1-2 glas för att det är gott? Och man inte blir full/lullig, vad är då problemet? Jag kan säga att jag har 7resor värre samvete att jag dricker zeroläsk till middag varje dag i princip, är inte det värre då? Än att man tar 1 glas vitt några gånger per år?

    Vill bara säga att jag inte dricker då jag inte tycker att det är gott, dricker enbart när jag festar vilket jag inte gjort på typ 5 år hahah. Har noll lust till alkohol till middag, jul midsommar men som sagt för jag inte tycker om smaken. Men jag förstår att vissa tycker att öl är mums och vin är gott till vissa maträtter, tror absolut inte någon far illa av att se sina föräldrar dricka ett glas då och då. Så jävla skitnödigt.
    Det ohälsosamma är ju när man blir full varje helg, storhelg, eller full överhuvudtaget runt barnen. Grejen är ju att även om man blir en ”glad” fullis så blir det en personlighetsändring som barnen kan uppfatta som läskig.

    Svara

    för att …vadå? om du klarar att ta ett eller två glas vin till maten så på vilket vis skadas ditt barn? Är det inte bra att visa att alkohol inte BARA betyder fylleslag?

    Svara

  Jag tar en drink nån gång per år (gillar inte alkohol) och skulle aldrig i hela mitt liv dricka framför min åttaåring. Många blir genuint provocerade av att jag bara beställer en cola till maten och inte vin. Alkohol är så inpräntat i svenskar att man ses som en misfit om man inte dricker. Så sjukt egentligen…

  Svara

   Lika sjukt som att du vill göra alla uppmärksamma om att du minsann är bättre morsa som aaaaaaaldrig skulle dricka ett glas framför din åttaåring. Ok vi antecknar🙄…

   Svara

   Vill du förstöra din matupplevelse med giftet cola, så varsågod..

   Svara

  Åh, alla hypokriter. Om jag vill bli litet lullig på semestern utan barn, så innebär det inte att jag har alkoholproblem. Tro’t eller ej, det går att dricka alkohol utan att levern tar farväl, och att alla i ens omgivning genast far illa.

  Svara

  Omg håller m dig till 100 CAM! Vi har sån sjuk inställning till alkohol här hemma. Det är så märkbart när jag e utomlands, oavsett land. Känner ig som en alkis då lol Har lagt ner alkoholen helt idag, bästa beslutet nånsin!

  Svara

   Bra tänkt, Mary! <3

   Svara

  Mina tankar kring det här? Verkar som att dessa ”influencers” som ofta tas upp här visar upp en annan verklighet på blogg/instagram etc och att dom egentligen mår ganska så dåligt. Allt är så härligt och magiskt på instagram. Falskt. Bleh.

  Svara

  Åh vad jag älskar er. Jag trodde på riktigt kommentarsfältet skulle fyllas av folk som försvarade alkoholen. Tack. Ni gjorde min dag :).

  Jag har själv växt upp med mycket alkohol runtomkring mig och undviker det starkt. Mina barn ska känna sig trygga ❣️

  Svara

   Men sluta.
   Ja du har haft det tufft.
   Projicera inte över dina upplevelser på alla andra för det.
   Barn till föräldrar som inte väljer att dricka lemonad i 18 år inte mindre trygga än dina så länge det är en normal inställning till alkohol punkt slut. Fråga vilken psykolog du vill.

   Svara

   Lol mina barn är inte otrygga för jag tar ett glas vin på julafton. Så jävla pretto 😂

   Svara

  Jag har generellt svårt för folk som berusningsdricker, har själv bara druckit för att det är gott, (Hittade öl och torr engelsk/fransk cider som jag gillade när jag var 18) men även om det kan bli en smula problematiskt. Jag och min parner har ett geniunt intresse för finare hantverksöler (de där som kostar typ 50+ kr för en liten flaska) och bra vin. Men det slutade med att vi under en period drack alkohol kanske 5 dagar/vecka. Typ alkohol fredag-lördag kväll, men sedan kanske 2 st 1/2 flaskor vin kvar som dracks till middagen på söndagen och måndagen. Sedan ”åh nu har vi gjort den här goda maten som det är vinet/ölet passar så bra till” på onsdagen, en AW på torsdag etc.

  Så vi drog ner på det, jag dricker bara vid särskilda tillfällen nu, tex födelsedagar, nyår etc, eller något enstaka glas vid sociala tillfällen mest för att folk inte ska tro att jag är gravid. Kanske att vi delar på en halvflaska med champange för att fira tex jobbframgångar. Så i snitt kanske 2 glas/månad. Lite mer runt jul och nyår eftersom vi är barnlösa och de flesta vi umgås med är barnlösa, och släkten befinner sig i de där övergångsåren när de som var barn förr nu är äldre tonåringar/vuxna under 30.

  Svara

   Hemskt att normen kan vara att man måste dricka”för att folk inte ska tro man är gravid” liksom man måste alltid ha en ursäkt för att inte ta alkohol? Stört egentligen. Har själv varit med om det många ggr.

   Svara

    Jag tror att i mitt fall så beror det på att jag alltid drack förut, så inte jättekonstigt om folk som känner mig men inte är jättenära kan börja undra. Det gäller tack och lov inte i alla kretsar jag umgås, utan det finns sammanhang där folk inte bryr sig vad man har i glaset.

    Svara

  Runt 30 slutade jag tåla alkohol, innan kunde det bli rätt mycket. Nu efter 40 är det knappt ens kul med ett glas champagne längre och jag har hört liknande beskrivningar från jättemånga kvinnor i min omgivning. Verkligen jättemånga.
  Kan inte påstå att det känns bra att inte tåla alkohol som innan dock, men det underlättar ju i frågan hur vi ska göra runt barn.

  Svara

  Sup bäst du vill när du är bland vuxna men alkohol med barn i närheten, dina eller inte, är ett stort nej.
  Även om det bara är den där ölen eller vinglaset.
  Ett barn ser och märker personlighetsförändringen som sker, även om den är nästan obefintlig.
  Tycker att det är egoistiskt att som vuxen bestämma att barn ska ha en normal syn på alkohol och att då normalisera en öl/vin.

  Svara

   Vilka barn menar du då? Varför ska jag ta ansvar för en främlings barn? Gäller det barn vid en all inclusive bar? På restaurang?

   Svara

    Främst sluten tillställning. Du ska inte ta ansvar för andras barn i en miljö med alkohol. Hoppas bara att du inte är en av de ”kul” personerna som ska integrera med barnen i ett kemiskt blandat tillstånd.

    Svara

   Ja om du blir personlighetsändrad av ett glas vin så kanske du har väldiga problem då du saknar tolerans helt. Att kalla det för supa om man dricker ett glas vin med barn i huset😂…överdriv mera.

   Svara

    Handlar inte om att överdriva. Du och jag har uppenbart olika åsikt och antagligen erfarenheter av det hela.
    Du verkar heller inte vara kapabel att diskutera det hela om du behöver avsluta med ”överdriv mera”. Tack för din åsikt!

    Svara

  Jag växte upp med en pappa som var nykter alkoholist och har upplevt ett par återfall, tack och lov är han nu i ett stadie där man kan prata med honom om det och på så sätt har han också alltid tagit sig ur det. Men det har helt klart påverkat!
  Jag själv har märkt att jag saknar missbruksbeteende när det kommer till just alkohol, jag dricker enstaka gång för att det är gott. Föredrar dock främst cider så blir sällan full, kan verkligen inte hantera baksmällan längre (är 31).
  Min sambo är likadan som mig så det är skönt.
  Hans föräldrar dock, och mitt ex föräldrar… att dra i sig en hel bag in box för mamman och ett flak öl för pappan på en kväll är inget konstigt. Alla myskvällar innebär rödvin och öl, och inte lite.
  Mitt ex föräldrar kunde på inga villkors vis gå på fest/middag utan att båda skulle få dricka vin, på nivån att de hellre tog bilen dit och taxi hem om inte mitt ex kunde hämta dem. Detta var dock i England, där det är fritt fram på alkohol. Det jag tyckte var osunt var att det inte ens fanns som alternativ att en var nykter och körde.

  Svara

  Jag är socionom och jobbar med barn- och unga. Debatten som råder härinne är så oerhört polariserad. Det går att dricka alkohol, utan att för den sakens skull dricka sig berusad, ha ett missbruk eller beroende eller ett riskbruk. Däremot bör varje vuxen fråga sig vad alkohol fyller för funktion i ens liv. Jag anser inte heller att man förstör sina barn genom att dricka framför dem, med måtta. Jag har personligen valt att ibland avstå alkohol vid högtider, för att visa min dotter att man inte behöver alkohol bara för att det är nyår, midsommar eller semester. Jag anser dock att det viktigaste är att prata med sina barn om alkohol på ett åldersadekvat sätt från tidig ålder och låta dem förstå vad det är. Jag träffar många barn i lågstadieålder som inte vet vad alkohol är. Klart det blir extra läskigt, när barnen inte ens vet vad vin, öl eller annat är. Utan information gör de sig lätt egna föreställningar, som inte behöver vara korrekta. Man kan faktiskt åldersanpassa all typ av information och problematisera utifrån barnets mognadsnivå.

  Svara

   Fast du som socionom har säkert också sett hur barn till alkoholister har det? Hur mycket alkohol kan förstöra? Och på så sätt ha ett förstående för att vuxna barn till alkolister hellre ger sina barn en uppväxt fri från alkohol än riskera att låta dem uppleva det de själva gick igenom som barn? Och helt ärligt, vad är läskigast egentligen, att inte veta vad vin/öl är, eller uppleva fulla vuxna?!

   Svara

    Det är klart att det inte är dåligt att avstå från alkohol. Om man är uppvuxen med alkoholister så har jag stor förståelse för att man inte själv vill dricka. Dock är en sak jag reagerar över är att barn skulle må dåligt per automatik av att en förälder dricker ett par öl. Jag har inte den erfarenheten från min barndom.

    Svara

     Nej, men det har jag. Det är inte per automatik så, men vi är otroligt många som upplevt det. Ljudet av när en ölburk öppnas ger mig än idag ångest och en klump i magen.

     Svara

      Öppna inte en ölburk då? Vad fan är problemet ? herregud..

      Svara

       Det är ju knappast så att jag sitter och öppnar ölburkar och lider av ljudet 😂 Herregud, hur korkad är du?

       Svara

        Det är inte jag som sitter och problematiserar öppnandet av en jävla ölburk…🙄

        Svara

    Klart hen har sett det men inte rusan kan vi andra ta ansvar för hur andra familjer gör eller har det? Ska alla i hela Sverige leva likadant hemma för att andra har det så illa pga supiter till föräldrar? Tack men jag ser hellre till att mina barn vet vad alkohol är och vad det kan göra samt lär de att det ska intas under ansvar. Jag tänker inte låta mina barn blir rädda för något i onödan. Jag skulle aldrig supa mig full vare sig barn är med eller inte. Det är inte sunt att bli redlös men det händer på fest för många. Men jag tänker då rakt av inte behandla det som gift då jag har en fullt normal relation till alkohol och vet precis vad det kan göra. Denna diskussionen är helt banal i ärlighetens namn.

    Svara

  Jag har valt att leva utan alkohol under nästan hela mitt liv. Det gör livet enkelt för mig, men jag gör det även för att inspirera andra till ett liv helt utan, alternativt med mindre alkohol.

  Jag tränar mycket hellre och behåller min styrka och min mycket goda kondition. (Jag säger inte hur andra ska leva och jag ser aldrig ner på någon)

  Svara

  Vad är det för förmyndartrams!
  Jag är förälder. Jag dricker gärna vin till maten. Även en drink en fredagkväll framför barnen. Efter förra midsommarafton sa min tonåring ”mamma, jag har aldrig sett dig full” efter att den ena efter andra vuxna på byns firande blivit redlösa.

  Att dricka alkohol är inget som ska skambeläggas. Jag tycker föräldrar som har mobilen i näven dygnet runt och aldrig umgås med sina barn på riktigt är bra mycket värre än de som dricker ibland.

  Svara

   Hahaha, dubbelmoralerns väkterska. Skambelägg inte mig! Men jag tänker skambelägga dig. Pilutta dig för du är MYCKET värre än mig. Så det så!

   Svara

    Alla här inne som överhuvudtaget känner behovet av att försvara hur mycket de dricker eller drickande rent generellt borde fråga sig själva varför det är så viktigt att göra just det?

    Det är även helt verklighetsfrånvänt att många här inne är indifferenta alternativt helt oförstående till att det finns en typ av missgynnande alkoholkultur i Sverige. Det ÄR problematiskt att det anses konstigt att vara nykterist, men även att det i alla sociala konstellationer skall finnas alkohol med i bilden.

    Svara

     Word!

     Svara

     Snygg härskarteknik där. Jag tycker snarare att alla redignissar här borde vakna upp och fatta att vi är många som faltiskt har haft en utmärkt barndom trots att mamma eller pappa har haft ett glas vin i näven ibland. Alkohol är inte stigma för oss alla. Det du beskriver är inte unikt för Sverige. I Sverige är det till skillnad från många delar av världen mer accepterat att vara utan alkohol och vi har ett extremt stort urval av alkoholfria drycker här till skillnad från andra delar i världen.

     Svara

  Vad är det för mening med att dricka ”ett halvt glas vin” som högst ”någon gång per år”?
  Varför över huvud taget nämna det?
  Då kan man lika gärna tala om att den alkohol man får i sig under ett år motsvarar ett par bitar inlagd sill på midsommarafton.

  Svara

  Oerhört många godhetsryttare här, blir verkligen en skev debatt.

  Svara

   🥂
   Från en annan uppgiven

   Svara

  För en del är alkohol lika med avkoppling och ganska många kan hantera den bra.

  Men det finns de som inte kan det, eller som har tråkiga erfarenheter och som därför inte vill eller kan dricka. Kan inte de få vara ifred från frågor om varför de inte dricker? De känner en stor rädsla och de vill helt enkelt inte dricka.

  Svara

   Det var inte riktat mot några här inne i kommentarsfältet. Jag tänker mer att vi kan väl tillåta oss alla att göra som vi vill.

   Den som inte vill dricka alkohol kan väl få slippa de frågor som antigen gör att de dricker utan att de egentligen vill, eller så påminner det om tidigare tråkiga händelser i livet för dem. Så menade jag med min kommentar kl 10:03. <3

   Svara

  Engelsmännen är ”busiga” mest hela tiden.

  Svara

  Har själv haft problematisk relation till drickande- inte för jag tänkte på det då- men var ute och festade och drack alldeles för mkt. Ofta bakis dagen efter och kräktes pga för full. Har i perioder druckit också pga mitt mående inte varit det bästa. Mina föräldrar har alltid haft ett måttligt drickande, inte så att jag romantiserat alkohol därifrån. Tror det handlar om att alkohol ju är en så socialt accepterad berusningsdrog. Folk kan ju bli upprörda när man säger det men alkohol tillför ju egentligen inget nyttigt till kroppen, precis som mc Donalds eller pommes inte gör det. Är ändå för ett måttfullt drickande men inser att det snabbt kan bli problematiskt. Nu är jag gravid och avstår alkohol pga det och det är faktiskt så himla skönt att slippa diskussionen, förr fick jag alltid frågan om jag skippade pga jag var gravid eller sjuk ect. Fan vad tröttsamt det var.

  Svara

  Jag tycker om att vara berusad, gillar känslan. Festivaler är bäst, då dricker vu öl till frukost och sen dricker vi till in på natten. Men vi blir sällan full då, bara lite salongsberusade.

  Svara

  Felaktig taggning av Annica?

  Svara

  Debatten blir ofta väldigt polariserad.

  Mina barn är uppvuxna med vinkällare och sin pappas whisky- och romsamling.
  Alkohol är en hobby och ett intresse och vi har stora mängder hemma även om vi dricker ytterst måttligt.
  Sedan småbarnsåren är de vana vid att vi bjuder över vänner på en cocktail eller ett glas vin, serverar vin till maten, snaps och öl på högtider som jul och midsommar. Vi har tre vänner som är sommelier och två som är vinimportörer så det pratas mycket om vin och alkohol runt matbordet också.

  De har aldrig sett oss föräldrar fulla eller upplevt bråk och stök i samband med alkohol. Och har absolut inte farit illa av att växa upp bland alla flaskor 😁

  Det är inte alkoholen i sig som är problemet utan när människor inte kan hantera den. Så jag tycker att debatten

  Svara

  Shit vad många som har problem med alkohol här, oavsett om det är de själva som konsumerar den eller andra. Är jag verkligen så annorlunda som ser det om en icke-fråga? I min familj fanns alltid alkohol hemma i baren, pappa drack alkohol nästan varje dag till maten men har nog aldrig sett honom full som ung. Inte vad jag minns åtminstone. Mamma drack vid festliga tillfällen, men också inte mycket. Som tonåring drack jag en del på fester, som ung vuxen festade jag en hel del men drack aldrig ensam (testade en gång innan fest, men det var skittrist att bli glad och social utan att ha någon där!). Nu som 30-åring minns jag inte sist jag var full, och dricker kanske några gånger per år. Önskar typ att jag kom ihåg att dricka mer på semestern, hade varit kul, men i the moment brukar jag inte minnas att det ens går. Hade lätt tagit ett glas vin på Arlanda om någon föreslagit det, och kanske ett till på flyget. Enda minuset är ju att det kan bli kö till toaletterna på ett plan… Förstår att det inte är så här för alla, men jag trodde det var så för åtminstone majoriteten? Alltså, festande i tidiga 20-årsåldern, sen tröttna på både bakisheten och festandet i sig, och sluta bli full men fortsätta dricka vin eller enstaka drinkar vid middagar/resor.

  Svara

  Det här tycker jag är intressant. Mina föräldrar drack duktigt. Varje dag, mer när de var lediga. Min mamma var också en sån mamma som alltid bantade så jag gissar att alkoholen hjälpte till att hålla henne mätt. Samtidigt gjorde de alltid allt och avstod inget. Pappa jobbade 14timmarsdagar på sitt företag och hemma grejjade han, grävde, planterade mm. Mamma jobbade halva dagar på jobbet och sen lagade hon all mat, sydde alla våra kläder, bakade, saftade, snickrade, målade osv osv. Ingen av dem satt nånsin ner och bara slappade eller njöt av sin fina trädgård tex. Jag tolkar hela deras livsstil som enormt ångestdriven så jag gissar att alkoholen var ett avslappningsmedel.

  Jag, efter tusen timmars terapi typ, har ett betydligt mer avslappnat förhållande till mitt liv. Jobbar o har karriär och pysslar och grejjar men kan också slappna av genom att inte göra något, bara njuta mm. Därför tror jag att jag inte behöver alkohol. Jag är inte heller rädd att bli beroende. Jag dricker några glas vin ibland till mat eller bara sådär och visst blir jag avslappnad, men det är inte det enda som jag blir avslappnad av. Jag tycker att julmust är den bästa drycken till julmat, annars skulle jag definitivt drickanågot med alkohol på jul. Men igår kväll blev jag sugen på ett glas vin så då tog jag ett, trots att jag är ensam hemma. Jag köper bara vin med skruvkork nuförtiden för då kan man ta ett glas och sen återförsluta ganska länge. Står vinet för länge häller man ner det i en gryta bara.

  Svara

  Jg blir däremot förvånad över att så många pressas att dricka eller det ifrågasätts om man inte gör det. Men det kanske är en åldersgrej? Jag är i den åldern där man ofta är nykter för att man ska kunna plocka upp tonåringar från sin utekväll, eller man ska upp o köra barn till innebandy morgonen efter, eller man tränar inför nästa maraton, eller man tog bilen för man måste hinna hem och släppa iväg barnvakten. Dvs det är inget konstigt. Någon dricker aldrig alkohol. Någon dricker inte just nu. Någon kände inte för det och erbjöd sig att ta bilen. Mm.

  Svara

   Både en åldersgrej och kanske vilket umgänge man har?
   Jag har två tonårsbarn och de känner några som börjat dricka men även många som inte gör det. Enligt min son som går på gymnasiet förekommer ingen press eller påtryckningar i hans umgänge.

   Men jag förstår givetvis att det förekommer i många kretsar bland ungdomar. Men att det skulle göra det bland vuxna låter ju helknäppt?! Jag är van vid att folk tackar nej och skulle aldrig fråga varför. Det är ju var och ens ensak.

   Svara

  Vin är ett av mina stora intressen. Provar ofta vin, men spottar såklart för att inte förstöra doft- och smaksinnet. När jag dricker vin (stor skillnad på att seriöst prova vin och att dricka vin) eller andra drycker dricker jag enbart sådant som jag tycker är gott och i måttliga mängder. Skulle aldrig dricka för att bli full.

  Svara

  Har IOGT-NTO flyttat in i hos bloggbevakning?

  Svara

   Om du skriver så är du en av de lyckligt lottade som inte har påverkats negativt av sina egna eller andras problematik kring alkohol.

   Var glad för det, men det är samtidigt viktigt att försöka förstå hur tufft andra kan ha det.

   Svara

  Har aldrig fattat det här med att folk dricker mkt på jul. Vem gör det? Känner typ ingen. Ok, en öl å en snaps till maten. Kanske lite glögg å ett glas skumpa på sin höjd. Men att dricka mycket på jul, varför gör man det?

  Svara

   Jag har ingen aning, men vi kan ju fråga min svärfar som för några år sedan blev så packad att han däckade på köksstolen och sedemera föll av och slog huvudet i golvet… Tack och lov hade ungarna somnat då. Känns sjukt jobbigt att det är där vi ska fira jul i år. Men i värsta fall får vi väl åka hem igen. Ungarna kan ju sova i bilen.

   Svara

  Alla här inne som överhuvudtaget känner behovet av att försvara hur mycket de dricker eller drickande rent generellt borde fråga sig själva varför det är så viktigt att göra just det?

  Det är även helt verklighetsfrånvänt att många här inne är indifferenta alternativt helt oförstående till att det finns en typ av missgynnande alkoholkultur i Sverige. Det ÄR problematiskt att det anses konstigt att vara nykterist, men även att det i alla sociala konstellationer skall finnas alkohol med i bilden.

  Svara

  På jul är det noll Alkohol som gäller! Ska inte serveras överhuvudtaget! Jag kommer inte att dricka en droppe i närheten av mina barn någonsin. Och jag vill verkligen undvika att åka på sammankomster där det kommer vara alkohol inblandat. Barn och vuxna som dricker är inte en bra kombo.

  Svara

   Okej!

   Svara

  Är ju ändå rätt sjukt att det blivit alkohol OCH droger när alkohol också är en drog, ett berusningsmedel. Har inget emot ifall folk vill dricka men ändå ”roligt” att leka med tanken att krog/klubbar är en plats dit folk går för att ta droger lagligt tillsammans. Hej låt oss alla dricka denna vätska tillsammans så vi blir berusade och känner oss lustiga och lite crazy!

  Svara

  Jag har aldrig sett mina föräldrar fulla. Jag har haft en trygg uppväxt. Jag är högutbildad och intelligent. Jag är en rolig, påhittig, kreativ och omtänksam person. Jag är också nykter alkoholist och 31 år gammal.

  Jag har inte haft svårt att bli av med mitt beroende och romantiserar fortfarande idén om alkohol. Det ser ju så härligt ut att dricka ett glas rött till höstgrytan, ta ett glas champagne i en härlig hotellobby eller sippa på en fräsch mojito på stranden. Det tror jag att rätt många är beredda att hålla med om? Jag vet dock att alkohol är ett gift för mig och beslutade att det var dags att sluta.

  Det absolut svåraste och jobbigaste med att bli alkoholfri är andra människor. För att inte någon ska känna sig träffad så menar jag då alltså förstås inte alla. I Sverige är det väldigt problematiskt att vara alkoholfri. ”Är du gravid?”, ”var inte så tråkig”, ”du kan ju ta bara något glas”, ”en öl skadar ju inte” osv. Ni känner alla igen det. Att tacka nej till alkohol innebär att jag ibland alltså måste övertyga andra om att jag inte är gravid eller ljuga om att jag ska köra. Ja just det. Ljuga. För det är inte socialt accepterat att säga ”nej tack, jag är nykter alkoholist”. Då blir folk obekväma och börjar tissla och tassla. Ens arbetssituation kan bli lidande, vänskapsrelationer ändras och det egna självförtroendet tar sig en törn varje gång man måste förklara att man i själva verket är alkoholist.

  Konsumtion av alkohol är ett individuellt beslut och den som har ett problem med alkohol vet oftast om det långt före många andra runt omkring.

  Alla måste få göra och konsumera hur de vill. Det finns dock en sak som aldrig får hända och det är att konsumtionen på något sätt går ut över ett barn. Att skaffa barn är ett rent själviskt beslut och barnet har inte bett om att få födas. Att sedan behöva utstå alkoholiserad/e förälder/föräldrar är att gå över alla tänkbara gränser.

  Till dig som vet att du dricker för mycket.
  Ta ett djupt andetag. Du har ett val. Det finns ett val. Skit i AA, det är bara en massa religiöst trams. Gå till en psykolog, din allmänläkare eller någon annan inom vården. Hitta roten till varför du dricker. Titta på den roten och fundera på om det är värt att gambla med ditt välmående över den roten. Gör en annan förändring i ditt liv såsom att klippa dig, flytta, byta jobb. Med förändring följer ofta flera andra förändringar. Jag flyttade till ett annat land och det känns så befriande att känna mig inkognito och därmed äga min alkoholism på ett annat sätt. Och en sista sak, det är inte så jobbigt som man tror eller folk säger. Jag hejar på dig!!

  Svara

   Mycket bra text!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.