Aktiv dödshjälp

Det här är så galet sorgligt. Hustrun led av ME sedan 20 år tillbaka och hennes önskan var att hon till slut skulle få somna in.

Problemet är bara att det är svårt att bestämma när man ska dö den naturliga vägen och eftersom hon var för sjuk för ta sitt eget liv, fick hon sin make att ge henne den spruta som gjorde att hon kunde somna in i sitt hem, omgiven av sin man och sin son.

Hon bestämde sitt öde och givetvis har vi lagar att följa. Igår ställdes maken inför rätta för dråp. //Monas Universum

Jag är till 100% för aktiv dödshjälp och att varje människa själv ska kunna bestämma över sitt öde, över när det är dags att gå vidare.
Att nekas rätten att besluta över sitt eget liv och död är både inhumant och ovärdigt.
Att hålla en människa vid liv och/eller vid medvetande i livets slutskede trots smärta och ångest görs sällan för den döende människans skull, utan för de anhöriga.

Jag är för aktiv dödshjälp.
Hur ser du på saken?

258 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  finns ju faktiskt det alternativ som cancersjuka får? att de sövs ner tillslut? suck.

  Svara

   Men det är ju inte samma sak som att få välja att dö.

   Svara

    nej men du får välja själv att bli nersövd? då lider man inte direkt? eller vet du det?

    Svara

     Men det är ju inte samma sak. Det alternativet har man väl bara när man är döende inom närmsta tiden och lider. Och vill man hellre dö än att ligga nersövd så borde man få rätt till det.

     Svara

      Ja, samt för anhörigas skull…

      Svara

       Ja, fast redan där blir det lätt fel. Ska anhöriga ha rätt fatta ett dylikt beslut? Det kan gå jäkligt fel.

       Svara

        Nej? Varför skulle anhöriga göra det valet?

        Svara

        Inte en enkel fråga. Kan missbrukas pga väntande arv osv. Inget är svart eller vitt.

        Svara

        Det är inte anhöriga som väljer utan den sjuke.
        Kan man uttrycka sig och säga att man vill dö så borde varje människa ha rätt till det. Vem vill plågas till döds? Människor får bara smärtlindring till en viss gräns och den dosen hjälper inte alltid speciellt i slutskedet när man är svag och smärtorna enorma. Då plågas människan. Vem vill plågas och vem vill se sin älskade ha enorma smärtor och bara vänta på döden.
        När man ändå ska dö av sjukdomen så varför får man inte välja att dö i lugn och ro och slippa enorma plågor som i slutändan outhärdliga?
        Vi gör ju så med våra djur….

        Svara

     Jag vet inte hur mycket man lider när man är dödssjuk och nedsövd. Menar bara att det inte är samma sak som att få dö. Inte för de anhöriga heller.

     Svara

      nej men som någon svarade längre ner så tar det inte lång tid efter innan kroppen stänger ner. visst, det kan ta några dagar, men knappast månader eller veckor.. på så sätt så hinner ju anhöriga också förlika sig vid ett faktiskt avsked som inte blir lika drastiskt som vid att ”avliva” någon framför ögonen på en.

      Svara

       Hur lång tid det tar kan du inte säga på förhand. Och på vilket sätt är det mer drastiskt och ”avlivning” att ge någon en spruta för att dö eller för att sövas ner?

       Jag har varit anhörig till en som låg nedsövd sin sista tid. Han låg nedsövd i tre dagar innan han dog. Som anhörig kan jag säga att de tre dagarna var de värsta på hela sjukdomstiden. När han dog så kändes det som en enorm lättnad i den stunden. Speciellt eftersom han uttalat tidigare att han ville få dö.

       Svara

       Fast vems rätt handlar det om?
       Vill den sjuke dö så ska personen få göra det.
       Måste man plågas sina sista dagar?
       Vill man att ens anhöriga ska uppleva sista tiden som en fruktansvärd tid?
       Alla jag känner som förlorat någon i hemska sjukdomar där den sjuke verkligen lider och plågas har den sista tiden varit hemsk och de hade önskat att slutet hade varit mer fridfull och inte en hemsk plågsam väntan. I flera fall har även den sjuke önskat att få dö.
       Hur fel blir inte det att den rätten finns inte?

       Svara

      Att man avlivar djur för deras bästa när dom lider, men inte människor… Är en otroligt märklig grej.

      Svara

       Man kan inte jämföra så.

       Svara

        Bestämmer du det?

        Svara

         Jag är en annan anonym men jag tycker inte att man kan jämföra med hur och varför vi avlivar djur eftersom att djuret själv inte ber om att få dö. Vi som ägare avgör det utifrån vad vi anser vara bäst. I aktiv dödshjälp är det den som ska dö som bestämmer när det ska ske. Sen behöver den hjälp med att genomföra det.

         Svara

     Jag har legat nersövd i två veckor när jag låg i respirator och fy fan säger jag bara. Hade sjukt otäcka mardrömmar/halluci ationer som jag inte förstod var drömmar förrän jag vaknade.

     Svara

   Det stämmer inte alls, min mamma var dödssjuk i cancer och fick lida hemska smärtor hennes sista två månader i livet. Hon blev sövd först på dödsbädden ett par dagar innan hon dog. Det var fruktansvärt att se hennes kamp för att dö.

   Om jag blir lika sjuk och vet att slutet är nära vill jag välja själv och slippa paniken av att kroppen krämpor in i det sista med allt vad det innebär.

   Vi behandlar våra husdjur mer värdigt!

   Svara

    ❤️

    Svara

    100% enig. Kram

    Svara

    Samma erfarenhet, orimligt lidande, minnet av hur mamma led plågar mig fortfarande trots att det är snart tjugo år sedan.

    Svara

     💙

     Svara

    Exakt samma erfarenhet av min pappas död, han led, dropp togs bort så han kunde tyna bort men det var sista dagarna. Dödssjuk hade han varit länge. Fy fan säger jag bara om man fått uppleva det i verkligheten. Det är först då man nog kan säga vad man tycker om saken.
    <3

    Svara

     Samma här! Läkarna gjorde en bedömning (motvillig, det var Försäkringskassan som krävde en prognos för att betala ut närståendepenning) och sade att min pappa skulle leva i ca tre dagar. Det tog mer än tre veckor och då hade han skrivit i Vita Arkivet att han avsade sig alla livsuppehållande åtgärder.

     Så han tynade också bort. Det var fruktansvärt och jag önskar än idag att hans lidande hade kunnat förkortas.

     Svara

    Så fruktansvärt ❤️
    Håller med dig 100%

    Svara

    <3 <3 <3

    Svara

    Exakt, vem vill dö nedsövd dessutom? Man vill väl hellre isf få säga hej då, och sen glida in i mörkret omgiven av sina nära och kära och veta att NU är det slut.

    Svara

    Sant.
    Även jag har erfarenhet

    Svara

     Tänk Therese Alvén.
     Hon tog avsked och orkade inte med sin dödsångest.

     Svara

    Jag beklagar verkligen sorgen. Kan inte ens föreställa mig. Massa kärlek till dig. <3

    Svara

   Alla som lider har inte cancer. Du kan ha ALS, MS, andra obotliga svåra smärttillstånd som du inte bara ”sövs ner” från. Vilken snäv syn du lider av!

   Svara

    Men herregud. Bara för att man nämner ett exempel utan att nämna alla andra exempel betyder inte att man har en snäv syn. Ta det lugnt!

    Svara

    ??? Var skrev personen att bara personer med cancer lider? Snacka om att missförstå med flit, du kan inte ha det lätt som misstolkar folk så illa.

    Svara

     Jag är en annan anonym men tolkade det som så att nedsövning inte är ett alternativ i många sjukdomar. Alla dödliga sjukdomar är inte cancer där man kan sövas ner de sista dagarna. I många fall kanske nedsövning skulle innebära flera år av att ligga nedsövd för att få slut på lidandet men innan kroppen äntligen gav upp. Förstår du hur jag tänker att hen kanske menade?

     Svara

    Sant!
    Tänk rättegången som är nu. Där mannen hjälpte sin sjuka fru

    Svara

   Bara för det behöver det inte vara lugnt och man ”glider undan” Min mamma ”sövdes” ner sin sista natt i lungcancer. Jag kan säga att det var inte lidandelöst för henne mentalt ändå, hon hade massor av hallucinationer, panikattacker och ropade efter mamma och pappa och oss där hon låg och drunknade i sina egna vattenfyllda lungor. Och traumatiskt för oss barn som var där också. (for the record var Jag 25, så blev inte traumatiserad som ”barn”, men det är en syn som hemsöker mig fortfarande flera år senare)

   Svara

    Även om hon var fullpumpad med lugnande och sömnmedel så kämpar ju kroppen i panik för att överleva

    Svara

    Känner igen, min mamma ropade också efter sin mamma som om hon vore ett litet barn.

    Svara

   Ja, fast nedsövd får du då bara bli om du ”väntas” dö inom två veckor ungefär och måste också bli väckt ibland för att stämma av samtycke, då det strider mot både lagstiftning och yrkesetik annars.

   Svara

    Stämmer! Samt fullproppad på morfin och avkopplad från näring. För att sedan vända på det för att höra om du är säker.
    (När kroppen skriker efter näring och smärtlindring)

    Svara

     Ja redan där kan man ju ifrågasätta den kognitiva förmågan att ta beslut..

     Svara

  Absolut för!

  Svara

   Jag är för i teorin men tänker det nog är svårare i praktiken än man tror. Vem ska göra det och vem ska kunna fatta beslutet. Godtas alla omständigheter. Osv.

   Svara

    https://www.hd.se/2009-01-21/nej-till-aktiv-dodshjalp
    ”Det finns en risk för en intentionsglidning efterhand när resurserna för sjukvård blir allt svårare att fördela. Hur skall jag som svårt obotligt sjuk, gammal och deprimerad kunna stå upp för min önskan att leva när 89 procent anser att det är mycket bättre för mig att dö?”

    Jag har varit oerhört för aktiv dödshjälp, men det finns moraliska och etiska samt ekonomiska dilemman som gör frågan stor och svår. Att ekononiskt tjäna på att t ex Ebba 75 år dör i och med att hon inte längre bidrar till våran välfärd och är sjuk men levnadsglad sätter henne i en situation som är ovärdig. Också att läkare får befogenheter att föreslå dödshjälp i svåra fall där hoppet är litet men finns.

    Svara

     Shit, vilket träffande citat av HD. Nej men verkligen, den risken finns ju, jag förstår domstolen där.

     Svara

      Hehe obs att det inte är högsta domstolen som sagt det! Det är Helsingborgs Dagblad, som också förkortas HD :’) men håller med om att det är ett träffande citat!

      Svara

     Det är redan så att de äldre inte får samma möjligheter som de yngre i sjukvården.
     Har du sett hur det kan se ut på äldreboenden? Hur de boende i princip drogas för att bli av med symtom av tex smärta, utan hjälp att faktiskt ta tag i problemet.
     Min mormor var en av dom. Hon hade så ont och kunde knappt prata, hon fick piller på piller ända tills hon blev skickat till sjukhuset flera mil bort pga en annan åkomma. Där tog den läkaren och avgiftade henne. *poff* så var hon sitt gamla jag igen, mer krävande än en neddrogad tant i sängläge. Och jag är helt säker på att det ser likadant ut på andra ställen.

     Svara

      Ja tyvärr ser det ut så på många äldreboenden. Kräver de boende mindre så kan man dra in på resurser som exempelvis personal.

      Svara

     Exakt detta 13:24.
     Jag har tidigare vart för, tills jag började tänka till lite.
     Absolut att varje människa ska få bestämma över sitt öde och alla ska få en värdig vård med allt vad det innebär.
     Men vilka ska få vara dessa ”dödsänglar”? Jag som ssk skulle inte stå ut med att ge aktiv dödshjälp till patienter. Visst att det hade känts bra till att börja med, för man släpper folk ur sina lidanden. Men det hade tillslut knäckt en fullständigt.

     Sen finns det forskning som pekar på att en överväldigande majoritet av läkare inte skulle gå med på detta. Många skulle till och med säga upp sig då det strider mot allt de velat bli.

     Jag förstår till 100% tanken med aktiv dödshjälp. Ändå kan jag fullt ut inte stå bakom den. Vad jag nämnt ovanför är bara en av alla de etiska aspekter som kommer i konflikt.

     Svara

      Varför inte göra som det görs i USA – dos skrivs ut och ges i hemmet av anhörig. INgen läkare behöver vara inblandad annat än att skriva recept och konstatera dödsorsak. De kliniker som finns i tex Belgien för assisterad dödshjälp ”på löpande band” skrämmer mig mer än att folk ska få fatta EGNA beslut om sin EGEN kropp i sitt EGET hem.

      Svara

    Håller med! Just det där ”vem ska göra det” är något många glömmer bort. Jag har inte träffat en enda läkare (nu har jag väl inte träffat fler än någon annan, men ändå) som vill hjälpa någon att dö. Lindra smärta och minska lidande, absolut. Men att ta någons liv? Nej. Hur vet man att personen inte ändrar sig, men kanske inte har möjlighet att uttrycka det? Som sagt var, jag är också för i teorin men det är så mycket som spelar in rent praktiskt.

    Svara

     Uppriktig fråga nu. Tror ni läkare tänker samma vid exempelvis könskorrigeringar, när dödssjuka avsäger sig livsuppehållande åtgärder, steriliseringar, aborter osv. ”Men… patienten kan ju ångra sig….?” Det finns massor av andra tillfällen där en patient får ta avgörande beslut själv som man potentiellt kan ångra i efterhand.

     Svara

      Fast om en person ångrar sig precis före aborten ska utföras så kan hen förhoppningsvis säga det och avbryta det hela, vet inte om det är möjligt när det handlar om aktiv dödshjälp. Fast jag vet inte, jag kanske tänker helt fel. 🙂

      Svara

       Varför skulle man inte kunna ångra sig innan man fått dödshjälpen?

       Svara

        Men om vi lämnar frågan om ånger då. Vem ska utföra det hela?

        Svara

  Det är komplext. Det går aldrig att bortse från problematiken med situationer där det finns en egen vinning för den som s.k. hjälper. Rent etiskt skulle det kunna bli mycket mycket fel.

  Svara

  Tycker man har rätt att avsluta sitt eget liv om man vill det. Förstår det helt och fullt.

  Svara

   Sitt EGET liv ja! Det har du redan all rätt att göra. Självmord kallas det. Den dödshjälp som erbjuds utomlands innebär att man får den dödande medicinen, men man måste själv sätta sprutan. Det är inte en bödel som utför dådet. Att ta någon annans liv är mord, läkare har svurit en ed om att de ska rädda liv. Även om det är ett sk barmhärtighetsdråp finns det otroligt många komplexa och svåra frågeställningar runt det. Det är inte så enkelt som att hävda att NN sa att hon ville dö, så jag dödade henne. Är man svårt sjuk och vet att man vill avsluta sitt liv och inte självdö får man ha lite framförhållning och se till att göra det medan man fysisk är kapabel att utföra det. Har man så stora smärtor att man vill dö har man även en arsenal av starka mediciner, det är inte svårt att somna in för gott.
   Människor som säger att de är för fri dödshjälp punkt slut saknar förmågan att förstå hur oerhört komplext detta är och på hur många sätt det lätt kan missbrukas. Den sjuka är redan i en mycket utsatt situation, påtryckning från familj kan lätt få dem att känna att de är en börda och därför gå med på att få en dödande spruta trots att de eg inte vill. Om vi ska jämföra med djur, vet ni hur otroligt många djur som avlivas varje år bara pga att deras ägare är trötta på dem, ska flytta, djuret uppför sig inte som ägaren vill, djuret är sjukt/skadat och kommer bli helt återställt efter behandling men ägaren ids inte lägga tid och pengar på djuret så de avlivar och köper en ny istället osv. Är det så ni vill ha det för människor också?

   Svara

    Ja visst håller jag med dig. Men varför inte ha den möjligheten att få en dödlig dos av en läkare i Sverige (och sedan själv ta dosen)? Varför behöva resa utomlands för det?

    Svara

    Framförhållning? Wow. Du vet verkligen vad det innebär att vara riktigt sjuk, det märks.

    Svara

    Mycket intelligent och välskrivet av anonym 13.21
    Frågan är oerhört komplex.

    Svara

     Inte så jätteintelligent att påstå att de som är för bara inte fattar.

     Svara

    Anonym: det heter inte självmord längre eftersom den brottsliga aspekten av det är borttagen. Man har tagit sitt liv.

    Svara

    Vad har djur med saken att göra? Tvivelaktiga beslut tas redan idag av massor med människor i massor av olika situationer, ska vi ta hänsyn till det här med? Diskutera sakfrågan istället – hur gör vi det säkert och rättvist för DE SOM VILL att avsluta sitt liv i händelse av hemsk sjukdom.

    Svara

    Var har du fått det ifrån, att man måste ta sprutan själv?
    I de allra flesta fall är det läkaren som ger en spruta och avslutar därmed patientens liv.

    Aldrig hört talas om att man behöver ta den själv.

    Svara

     Nej.. kan man ta en spruta själv så behöver man inte hjälp att dö, då kan man ju uppenbarligen göra det själv.

     Svara

      (Nej som att jag inte heller hört talas om det)

      Svara

      13:21 skrev ”Den dödshjälp som erbjuds utomlands innebär att man får den dödande medicinen, men man måste själv sätta sprutan. Det är inte en bödel som utför dådet”

      Vilket är felaktigt.

      Svara

    Rätt drygt att säga att de som är för saknar insikt i komplexiteten. Vad vet du om det? Skulle tro att folk är precis lika insatta eller inte insatta på båda sidorna. Men att skriva en kommentar som nedvärderar människors intelligens, samt whataboutismar om djurvård, är inte direkt det bästa sättet att argumentera för sina åsikter.

    Svara

  Jag är emot att människor dödar andra människor, och det är utan undantag.

  Svara

   Du är emot abort?

   Svara

    Ja.

    Svara

     Jag med!

     Svara

    Naturligtvis.

    Svara

    Jag är emot. Vem ska göra det?

    Svara

   Men en frisk människa har rätt att ta livet av sig. Varför ska inte en sjuk människa ha samma rätt?

   Svara

    Hur tänkte du nu. De som dör i självmord är inte friska. Psykisk ohälsa dödar dem.

    Svara

     Jag menade frisk som i fysiskt frisk för att själv genomföra det. Självklart vet jag att det ligger psykisk ohälsa bakom. Men du förstod kanske min poäng ändå?

     Svara

    Vadå ”har rätt” att ta livet av sig? Försöker man begå självmord så blir det tvångsvård på psyk så det är knappast någonting som ska vara lätt att utföra…?

    Svara

     Du har fortfarande rätt att ta ditt liv. Du blir inte straffad för det.

     Svara

      Och med det menar jag inte att vi ska genomföra aktiv dödshjälp på vem som helst helt utan kontroll. Menar inte heller att vi inte ska jobba för att fånga upp varenda en med psykisk ohälsa och självmordstankar.

      Svara

      Det känns nog som ett straff när man spärras in på i princip obestämd tid och eventuellt tvångsmedicineras/blir fasthållen/isoleras…

      Svara

      Svårt att straffa nån som är död 🤨

      Svara

       Inte heller om du överlever självmordsförsöket straffas du. Men ja.. min poäng verkar inte ha gått fram. Jag kanske har uttryckt mig klumpigt och ber uppriktigt om ursäkt om jag använt nedvärderande ord och uttryck kring självmord.

       Jag backar härifrån och hittar ut själv.

       Svara

        Jag förstår din poäng, och håller med dig.

        Svara

  anledningen till att vi i sverige inte har dödshjälp har sina anledningar.. vart ska man då dra gränsen? hur vet man att det är vad personen verkligen vill? ska dementa, psykiskt sjuka få bestämma eller inte? du förstår väl själv problematiken.

  Svara

   Tror man skulle behöva en psykologisk utredning först samt ta personens sjukdomar i beaktande. Tror det är så man gör i andra länder där aktiv dödshjälp är tillåten? Typ om sjukdomen är svårt smärtsam och obotlig.

   Svara

    hur kan man då göra en psykologisk undersökning på folk som är s.k. grönsaker som inte kan göra något? majoriteten där vill nog inte ligga inlåsa i sina kroppar livet ut, men de kan ju samtidigt inte föra någon talan?

    Svara

     Om de inte kan göra sin egen talan kan de ju rimligen ej heller begära aktiv dödshjälp. Herregud höj nivån.

     Svara

      Fast det är väl en fullt rimlig debatt? Vilken typ av intellektuell eller emotionell ”nivå” sks krävas för att få fatta det beslutet? Hur mycket kan anhöriga påverka? Det är bara i fantasin inga svåra frågor uppstår.

      Svara

       Hur har man löst detta i länder som tillåter aktiv dödshjälp? De måste väl rimligtvis ha tänkt på frågor som ”intellektuell nivå” på den som ansöker om hjälpen, gränsdragning för när det ska godkännas och andra praktiska gråzoner.

       Svara

     Folk som är grönsaker tillåts redan nu inte ”fatta beslut” i de länder där dödshjälp är tillåtet av just de anledningar du nämner. Det är ju ganska självklart, så diskutera relevanta saker istället.

     Svara

    För det är ju vår psykvård så bra på att göra. 😂

    Svara

   Man får i så fall i ett tidigare skede av sin sjukdom vid ett antal tillfällen (så gör man i andra länder) avge hur och varför man vill ha assisterad dödshjälp. I samarbete med psykolog och läkare. Inget konstigt med det.

   Svara

   Men vad spelar det för roll? Egentligen? Vilket tillstånd man är i kognitivt är väl helt ovidkommande när man verkligen tänker efter? Skitsamma om det är en dement, psykiskt sjuk eller bara en väldigt somatiskt sjuk människa, vem drabbar det? Varför ska alla lägga sig i? Ett val tas, en människa dör. Människor dör varenda sekund. Låt vem det än är bestämma själv.

   Svara

    Definiera ”bestäm själv”?

    Svara

    Om du exempelvis har en svår depression är det den som kan göra att du vill dö. När du året efter blivit frisk från depressionen kan du inte förstå att du någonsin kunnat ha tankar om att vilja dö. Det många inte riktigt förstår är att många psykiska sjukdomar ”kidnappar” hjärnan vilket leder till att du inte längre ÄR du-som du är annars som frisk.

    Svara

     Jo men vem bryr sig? Varför ska utomstående gå in och lägga sig i, oavsett om ens tillstånd ”bestämmer” åt en? Helt absurt. Autonomi ska gälla OAVSETT om en demens, depression eller palliativ sjukdom talar. Helt sinnessjukt att du, jag, anhöriga eller läkare ska bry sig överhuvudtaget.
     Personen som dör kan ändå inte ångra sig. Om den egentligen ville leva, ja synd, men inte fan kan vi få reda på det ändå. Men åter igen: vi har INGENTING med det att göra!

     Svara

     Anhöriga ska inte få påverka att aktiv dödshjälp ska delas ut men de ska få påverka att det INTE ska delas ut. Eller missförstår jag helt?

     Svara

      Ingen ska säga någonting. Alla ska bara hålla käften. Sjukt narcissistiskt att ens sitta här och lägga sig i främlingars rätt till självbestämmande.

      Svara

       +100 i ALLT. Det är MIN kropp, MITT liv. Jag vill bestämma själv över det, tack så mycket.

       Svara

  Också för.
  Det finns gränser för hur långt vi behöver dra vår empati…
  Nej, spara på både lidande och resurser och låt folk bestämma själva.

  Svara

  Absolut för. Tänker på min gamla 96-åriga farmor som inte ville eller orkade leva längre. Hon hade tappat synen, ont i kroppen, saknade förmåga att gå och kunde knappt höra längre. Hon fick ligga med blöjor i sin säng i flera år innan hon till slut somnade in. Herregud vilket trist liv hon hade och hon ville inte längre. Tillslut vägrade hon ta sina ”livsuppehållande” mediciner. Tycker hon kunde ha fått slippa de sista värsta åren…

  Svara

   Men usch ♥️♥️ Så hemskt att det ska behöva bli så.

   Svara

   HUR man kan benämna människor som att ”låg bara där som en grönsak”. Jag vet allt om vård i livets slutskede med allt vad det kan innebära men hörrni, skärpning.
   Aktiv dödshjälp på er tack 🙂

   Svara

    Svaret hamnade fel obs

    Svara

    Blev du kränkt nu eller? Det är ett talessätt ffs. Skärpning på dig tack som önskar att folk dör 🙂

    Svara

    Men usch vad menar du med aktiv dödshjälp på er?

    Dig skulle jag inte vilja ha i närheten av mig.

    Svara

     Som om det skulle vara bättre än att säga att någon ligger som en grönsak. Sten i glashus…😂

     Svara

      ?!

      Det är typ bara du som känt dig kränkt av det där med grönsak. Det är liksom ett uttryck. Det är definitivt inte på samma nivå som det du skriver. Du är mycket värre .

      Svara

       Haha nej jag menade att den som skrev att den önskade aktiv dödshjälp på de som använder uttrycket inte är mycket bättre själv (vilket hen ville påskina att hen var). Jag höll alltså med 12.37😊

       Svara

        Ser nu att jag var väldigt otydlig 🙈🙈

        Svara

         Oj, jag (13.36) läste slarvigt och missförstod 🤦‍♀️🙊 trodde du var den som först skrev att hen önskade dödshjälp på folk.

         Mitt svar var förstås riktat till den personen.

         Svara

          Lätt hänt med alla anonyma och jag förstår att det jag skrevs lätt kan tolkas fel 😊

          Svara

      Önska livet ut någon vs kalla någon grönsak… Jadu, förstår du inte skillnaden bör du kanske fundera några extra svängar innan du säger nåt.

      Svara

    Du tycker alltså att det är värre att kalla någon för grönsak än att önska livet ur folk?

    Svara

    Det är ett uttryck. När personen inte kan röra sig, inte förstår språket längre, inte kan kommunicera, inte känner igen sina barn, tycker du det är ett värdigt liv? Att dessutom se att personen har ont och kippar efter luft men inte har någon aning om vad som händer.

    Svara

   Fy fan vad hemskt. Har också sett många exempel på detta, folk som är nöjda med sina liv och nu vill somna in fridfullt men inte får. Omänskligt.

   Svara

  Min farmor var en grönsak i flera år innan hon ”äntligen” fick somna in. Det var verkligen inget värdigt slut på livet och jag skulle definitivt inte vilja behöva gå igenom samma sak. Så jag hoppas att det kommer bli tillåtet innan det är min tur att bli i så dåligt skick. Men jag förstår också att det är komplext, var ska man dra gränsen liksom.

  Svara

  Väldigt svårt. Ibland är man kanske inte ens i sitt fulla bruk att besluta om ifall man vill ha dödshjälp.

  Svara

   Man fattar det beslutet innan man hamnar i det skicket. Och gör man det inte, så får man inte. Enkelt.

   Svara

  Finns en fin p1 dokumentär om detta. En man vars sjuka fru reste utomlands för att få hjälp att dö och nu ska han göra samma resa. Tror att den hette ”sista resan” eller något liknande. Mycket fin intervju med mannen.

  Svara

  Den som vill fördjupa sig i problematiken kan med fördel se Lisa Langseths film ”Euphoria” från 2017 med Alicia Vikander och Eva Green (inte att förväxla med tv-serien med samma namn). Eva Green gör en av sina bästa roller någonsin i den filmen.

  Svara

  Jag är också för. Naturligtvis att det ska vara kontrollerat & säkert (dvs inte kunna mörda någon & hävda att hen önskade att dö)
  Vi avlivar djur för att de ska slippa lida. Varför ska en svårt sjuk människa behöva plågas längre än nödvändigt, om sjukdomen ändå inte kommer att leda till något annat än död & förloppet är plågsamt!?

  Svara

   Fast det går inte att jämföra med hu vi avlivar djur. För det första finns det sällan ekonomiska intressen i när ett djur dör, vilket det kan med människor (arv etc). Sedan avlivar vi djur alldeles för lätt. Känner en som gick till veterinären och fick sin avlivad för att den kissade inne 😢

   Svara

    *katt, skulle det stå

    Svara

    Är ju den lidande som ska besluta om dödshjälp. Inte anhöriga som är ute efter arv…

    Svara

     Precis. Och hur vet man att det är den sjukes vilja, och inte påtryckning av släktingar?

     Svara

      Men hur vet man det om något livsavgörande val alls?

      Svara

       Så varför ta risken att det utnyttjas?

       Svara

        Men vadå.. ska vi applicera det på andra val? Abort, äktenskap, testamenten,…

        Svara

         Jag är den anonym som skrev 13:38. Måste bara säga att det var en klockren reflektion av dig, 13:44. Så är det ju. Ja det finns risker, men fördelarna kanske överväger de eventuella fall där det kan komma att missbrukas.

         Svara

       (Plus att jag misstänker att dödshjälpen kommer att föregås av någon typ av psykologisk utredning först..)

       Svara

       Förresten var detta från början ett svar på kommentaren som jämförde med att avliva djur.

       Svara

    Tror ni på allvar att människor med ett vårdperspektiv samt anhöriga skulle acceptera dödshjälp ur ett ekonomiskt perspektiv? Som anhörig och vårdgivare handlar det om respekt för den som gjort valet att avsluta sitt liv och att inte behöva fortsätta leva med fysisk (eller psykisk) smärta.

    Svara

   Det beror på vilka djur du jämför med. Tävlingshästar som skadar sig så svårt att de inte kan tävla mer avlivas ofta då ägaren får ut stora summor på livsförsäkringen. Att sätta hästen i en hage resten av sitt liv och bli promenadhäst är inte ekonomiskt försvarbart enligt många i hästbranschen så därför får de dö istället. Inte för att de måste dö utan för att de inte kan springa in pengar längre.

   Svara

    Varför ens jämföra djur och människor till att börja med. Djur är djur och människor är människor. Hur vi behandlar det ena sätter inte standard för hur vi behandlar det andra.

    Svara

     Dessutom är det ju aldrig djuren själva som begär någon form av dödshjälp, och jag tror få här, även de som är för, är för att någon annan än den som i så fall ska dö ska ta beslutet, så jämförelsen med att avvliva djur är missvisande på så många sätt

     Svara

    Jag hade närmast hundar & katter i tanken då jag skrev detta inlägg. Tänkte främst då djuren blir allvarligt sjuka ex cancer. Man låter, mig veterligen, inte djur självdö i sin sjukdom utan man skonar dem från lidandet genom avlivning.
    Vad det gäller andra orsaker till att folk avlivar djur, kanske helt i onödan, var ingenting som hade med min kommentar att göra.
    Självklart bör aktiv dödshjälp vara superkontrollerad. Psykologtester, läkarutlåtande osv. Det ska inte vara möjligt att det nyttjas fel eller att någon ska kunna drivas till detta för ex arv.

    Hade jag plågats av svåra kroniska smärtor, där man vet att det inte finns ngt botemedel. Där dagarna endast går ut på att ”uthärda” det helvete man lever i, eller att man vaknar upp efter en olycka, totalförlamad. Naturligtvis ska man inte ge aktiv dödshjälp till psykiskt sjuka personer, tycker jag. Enbart till personer med somatiska, alltså kroppsliga sjukdomar eller funktionsnedsättningar som gör att personen inte lever ett värdigt liv (enligt denne).

    Svara

  Vi ger dödshjälp inom sjukvården i Sverige. Dock när man är väldigt nära döden. Tillslut tar läkare ett beslut att sätta ut näringsdropp och ge inj morfin regelbundet tills man somnar in. Utan att lida.

  Men dödshjälp till ex svårt sjuka som kan tex äta ges inte.
  Jag är både för och emot, men man skulle ju inte ha någon ångerrätt.

  Svara

   Men det räknas väl inte som aktiv dödshjälp?

   Svara

    Det heter passiv dödshjälp inom terminal palliativ vård (vård i sista stadiet). Man avslutar alla livsuppehållande åtgärder och lindrar bara lidande. För oss inom vården är dödshjälp ett begrepp.

    Svara

     Ja men det är ju inte den typen av dödshjälp som är uppe för diskussion i och med det här fallet

     Svara

   Detta räknas INTE som dödshjälp! Det är palliativ vård och 0-HLR och fokus ligger på att lindra smärta och dödsångest. Men kroppen själv måste lägga av, man ger inget för att personen ska avlida.

   Svara

    När vår lille son var svårt sjuk, togs beslutet i samråd med hans läkare att stänga av respiratorn. Dem sa att det var timmar kvar, han levde tre veckor till, ”nedsövd” med morfin…💙

    Svara

     😭♥️

     Svara

     😔❤️🙏

     Svara

    Anonym 12,19 jo, detta räkas som dödshjälp, dock passiv sådan
    / ssk inom geriatrik

    Svara

   Låter mer som palliativ vård, där man förebygger och lindrar lindadet av en patient vid livets slut. Tex morfinspruta, munvård, vak osv..

   Svara

   Det är inte aktiv dödshjälp att sätta ut dropp..!!

   Svara

   Att inte ge livsuppehållande åtgärder är inte aktiv dödshjälp. Du kan sövas ner och inte ges näring men kroppen måste själv ”Göra jobbet”.

   Svara

   Nej morfin hjälper inte alltid, tvärtom!

   Svara

  Jag är oxå för, inom rimliga gränser. T.ex i slutskedet av obotlig sjukdom. Och att det finns någon etisk kommitté som godkänt ansökan.
  Mvh Anna

  Svara

  Jag är för. Har man sinnet i behåll och kan uttrycka att man inte vill leva mer och det finns ”bevis” på att man faktiskt lider och inte har ett värdigt liv längre samt aldrig kommer få, och inte haft på länge så borde man ha rätt att ta det beslutet.

  Svara

  Absolut för! Handlar om rätten till självbestämmande.

  Svara

  Detta är dock väldigt komplext. I vissa fall är det så lätt att säga ja självklart bör personen få somna in, men sedan finns det många gråzoner. Fanns ett fall i Europa som uppmärksammats mycket (får man länka här? https://www.svd.se/dodshjalp-efter-misslyckat-konsbyte-3Xaq ) som verkligen visar problematiken med aktiv dödshjälp.

  Hur skapar man etiska gränser kring det? Det finns ju personer som lever med svår förlamning och knappt kan göra någonting men som hittat sina sätt att leva ett tillfredställande liv. Det är lätt att anta att vissa personer vill dö, bara för de lever annorlunda än normen. I nuläget finns inga botemedel för t.ex. ME, men vem vet om forskarna om X år har hittat ett fantastiskt läkemedel som kan ge personer med svår ME livet tillbaka?

  När heroinsubstitution lanserades i Sverige så började man med hårda gränser. Narkomanen skulle ha haft ett lååångt aktivt missbruk och vara över 25 år m.m. Jag har själv arbetat inom psykiatrin och sett att dessa gränser långsamt har luckrats upp. Man är mer frikostig med att erbjuda metadon och subuxone även till de under 25 år och till de som inte har haft ett särskilt långt missbruk. Vilket medför risker då dessa läkemedel kan säljas svart men också överdoseras. Det är lätt att säga ”vi ska bara ge aktiv dödshjälp till de över 90 år!” (eller liknande) men sedan dyker nya fall upp och man flyttar fram gränserna och tja, var är vi då om 20 år? Då har vi kanske fall såsom stackars Nathan i Belgien…

  Svara

   Alltså jag vill då kunna få dödshjälp om jag så 40 år. Så tycker definitivt INTE det ska styras utifrån ålder som du nämner… Utan utifrån sjukdomen och måendet och chanserna för tillfrisknande. Bland annat. Har nära släkt som gått bort i cancer som haft så jävla ont de sista månaderna av livet och där det inte funnits något att göra. Hoppas slippa hamna i den situationen själv men om jag gjorde det hade jag inte velat bara ligga där och lida.

   Sen är det väl knappast frågan om att anhöriga utan vidare ska kunna kräva dödshjälp åt någon annan! Så är du förlamad eller annat och hittat sätt att trivas med ditt liv kommer du ju aldrig vara ett aktuellt fall för att beviljas dödshjälp.

   Och det är väl knappast så att man nämner ”jag vill dö” i förbifarten och så kommer nån med sprutan. Utan det krävs mer än så.

   Jag tror de flesta förstår att det ÄR ett komplext ämne. Det är ingen som säger att vi ska ta lätt på det här. Men säger det inte också ganska mycket att så pass många svenskar önskar att vi hade möjligheten till aktiv dödshjälp?! Det är ju dessutom ingen fluga utan nåt som diskuterats bland människor i årtionden.

   Svara

    Det jag menar är bara att det finns fall där dödshjälp har beviljats på tveksamma grunder. Ta fallet med Nathan. En 40-åring som p.g.a. olämpliga föräldrar och könsdysfori drabbats av oerhört psykiskt lidande och därför fått avsluta sitt liv med hjälp av aktiv dödshjälp. Hur kan man bedöma att en person som är medelålders aldrig kommer kunna må psykiskt okej med tanke på alla mediciner, terapiformer m.m. som finns inom vården nu? Jag tycker det är hemskt och tar upp det då vi måste vara medvetna om att alla lagändringar får konsekvenser – både positiva och negativa. Ta dödsstraff. Vi kan nog alla enas om att det inte vore superhemskt om Breivik fick dödsstraff. Men sedan kan vi titta på USA där flera personer som dödats med dödstraff sedan visat sig helt oskyldiga till brott…

    Men ursäkta att jag försöker ha en lite djupare diskussion än ”Klart man ska få dö om man vill!”. 🙂

    Svara

     Varför denna passiveagressiva ursäkt? Mitt svar till dig var inget försök att ”tysta” dig. Bara just det, ett svar, mina reflektioner som svar på dina reflektioner….

     Svara

      Förlåt, jag var onödigt hård, vet inte varför din kommentar retade upp mig där. Mitt fel! 🌷

      Svara

     ETT exempel på hur det gått fel är noll bevis, det är anekdotisk bevisföring och bevisar inget annat än att vi är människor.

     Svara

      Det finns givetvis fler exempel på kontroversiella fall med dödshjälp. Men vad vill du ha? Statistik på hur många tveksamma fall det finns? Existerar givetvis inte då detta är en fråga om etik, moral, filosofi. Inte hårda fakta och siffror.

      Svara

  Jag är för. Men det ÄR en komplex fråga och jag är inte insatt i hur lagen i så fall ska utformas så att den inte kan missbrukas. Men ja, svårt sjuka personer, döende människor bör kunna få möjlighet att avsluta sina liv. Att kunna ha den rätten att bestämma över sin egen kropp och slippa lida.

  Svara

  Jag är helt för det och att det ska styras upp å ett proffsigt sätt. Med läkare och personen själv i fråga.
  Jag förstår inte problemet..varför ska man behöva lida om man känner att man fått nog? Ligga som en grönsak och vänta på döden för att andra vill ha en kvar eller för att lagen säger det?
  Nej, jag är för det och jag är övertygad om att det kommer gå att styra upp på ett sätt som är värdigt, på riktigt och kontrollerat.

  Svara

  och sen så tycker jag att det Mona skrev om mannens agerande självklart ska dras till rätten.

  Svara

  Absolut för aktiv dödshjälp. Sen tycker jag inte att det är ok att det sker av privatpersoner i hemmet även om jag kan förstå hans agerande.

  Svara

  Vi är i dödens-väntrum. Han ska vidare och jag blir kvar. När han fick diagnosen sa han direkt ”att nu tar jag livet av mig”. Neej men det får han inte för då gäller ingen efterlevnadsförsäkring. Hans doktor sa vid senaste besöket att ” hade han varit en hund hade han rekommenderat sprutan. Nu lever han ett inhumant liv för att jag ska kunna få det bättre ekonomiskt senare och för att han vill se sitt fotbollslag spela bättre nästa säsong.

  Svara

   ❤️❤️

   Svara

  Rent faktiskt, hur ska man dra gränsen mellan mord och aktiv dödshjälp? Nu är jag inte jurist, men det känns som att en del mord kan maskeras som aktiv dödshjälp ifall det vore lagligt.

  Svara

   Om aktiv dödshjälp skulle bli tillåtet i Sverige blir det väl inte vem som helst som får utföra det, utan i så fall sjukvårdspersonal.
   Att man i hemmet ska kunna döda sin sjuka partner med en spruta blir förhoppningsvis aldrig lagligt.

   Svara

    Jag skrev för långsamt ser jag haha, sorry för upprepning i kommentaren under!

    Svara

   Fast skulle det vara lagligt blir väl inte det ett problem på samma sätt som när det inte är det? Skulle det bli lagligt så förutsätter jag att det ”styrs upp” och att det ska finnas vittnen och dokument inblandade, inte att det skulle ske i hemmet med endast en person inblandad?

   Svara

    Fast hur styr du upp i praktiken? Ska läkare som inte vill vara tvungna ge aktiv dödshjälp? Kan du vara säker på att bosse 87 verkligen vill dö & inte påverkas eller tom luras av släktingar som vill ha hans arv etc. Det är inte enkla frågor att ”styra upp.”

    Svara

     Ska läkare idag vara tvungna att stänga av respitatorer, sluta ge livsuppehållande åtgärder, osv..? Eller får de avsäga sig det då man inte kan veta hur mycket de anhöriga har påverkat den sjukes vilja?

     Svara

     Där det finns, tex Nederländerna, så är det ju enbart på speciella kliniker som det ges aktiv dödshjälp. Det är inget som åläggs alla läkare.

     Svara

  Jag är för!

  Svara

  Skriv gärna om Vardagsrasismen:s inlägg där hon jämför Cissi Wallins beteende med en svinig mans beteende. På pricken rätt!

  Svara

   Håller med dig, men, jag fattar inte grejen med att göra svin till en könsfråga. Sviniga personer är svin oavsett kön.

   Svara

   #alltinghandlaromcissiwallin

   Svara

   Vardagsrasismen får väl ha sina åsikter om Cissi men det är lite roligt när det är hon som från början spred att hon och flertal andra rasifierade kvinnor upplevde Henrik som obehaglig och det spreds sedan vidare till olika feministiska rum. Den här informationen fanns långt innan Cissi nämnde det i podden. Nu säger hon sig ha släppt konflikten men tycker hon om någon behöver stå till svars för det hon skrev och huruvida det var sanningsenligt eller ej.

   Svara

    Ändras faktan om Cissi bara för att man tycker att Henrik är obehaglig? Hur tänkte du nu? Spelar ju ingen roll om en granskning med bevis kommer från en person man gillar eller inte, det är ju fortfarande sant det man lär sig. Jag tycker att Camillas hang up på Bella gör att Camilla är ganska obehaglig, det innebär inte att jag viftar bort de seriösa inläggen med bevis och fakta om Bellas lögner.

    Svara

     Nej men det blir så uppenbart att när någon kliat dennes rygg så ändrar den åsikt direkt. Det är ett billigt kappvändanda och lismande när det passar och de gått ens ärenden.

     Svara

     Fast min kommentar handlar knappast om huruvida vardagsrasismen får tycka att någon har rätt och samtidigt hålla fast vid att den personen som sprider det är obehaglig? Jag tycker att hon skall stå till svars för det faktum att det är information som till stor del kommer ifrån henne själv som ligger till grund för Cissis anklagelser mot Henrik. Man kan inte skriva något, sprida det så det når många personer och sedan inte ta ansvar för det.

     Svara

  För rätten att dö när man levt färdigt och kroppen inte orkar längre.

  Svara

  Jag som lider av psykisk ohälsa och vet att jag med största sannolikhet kommer att ta mitt eget liv, jag önskar att jag kunde få dödshjälp. Det hade känts mer humant än att dö ensam ute i skogen med en snara runt halsen…

  Svara

   Fast psykisk ohälsa går att bota, det går att bli bättre!

   Svara

    Och ändå mår jag bara sämre för varje dag som går, trots att jag fått all hjälp jag kan få.

    Varför fortsätta kämpa när jag vet att det är meningslöst? Jag drar bara ut på lidandet.

    Svara

     Men om det inför aktiv dödshjälp för alla som vill, och inte är obotligt (fysiskt) sjuka, så är det samma sak som att säga att det inte är nån mening med att försöka mer, den personens liv är inte värt att försöka rädda. Och så är det inte! Jag hoppas verkligen att du kan få bättre hjälp, för ditt liv är också värt att rädda!

     Svara

     För att du inte har fått all hjälp du kan få. Det är svårt att få hjälp idag, man får kriga om den. Tyvärr orkar man inte med det när man mår dåligt. Men det finns hjälp och du förtjänar den. I din sits hade jag kontaktat psyk och sagt att jag behöver hjälp NU annars tar jag mitt liv.

     Svara

     Jag tänkte precis som du för några år sen. Tillslut fick jag rätt behandling och medicin för mina diagnoser och idag är jag så glad att jag aldrig lyckades ta livet av mig. Det finns hjälp för alla och det kan bli bättre, du måste bara orka hitta rätt.

     Svara

   Jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte blir så! Har självklart ingen aning om vad du går igenom men jag hoppas att det kan bli bättre ❤️

   Svara

   Fast just med psykisk ohälsa så kan man inte säga att det är 100% säkert att personen aldrig kommer bli frisk. Det finns oerhört många exempel på personer som suttit på sluten avdelning i över 5 år med svåra suicidtankar, självskador, ätstörningar, diagnoser m.m. men sedan blivit bra. Ge inte upp! Det finns hopp! Du har bara inte hittat rätt hjälp ännu!

   Svara

    Usch vad hemskt, inlåsta i flera år. Många som blir sjuka av att bli inlåsta.

    Svara

     Ja usch jag hoppas inte min kommentar misstolkas nu. Menade att det finns ”hopplösa fall” som varit inlåsta länge och som vården gett upp på MEN som senare kommer ut och får fina liv. Sofia Åkerman är ett exempel, författare och jurist som självskadade och var tvångsvårdad i många år men sedan kom ut och utbildade sig och fick familj. Det finns ALLTID hopp.

     Svara

   Har också varit där med depression och tankar om att livet inte är värt att leva. Jag tog mig ur det. Försök att kämpa på ett tag till.

   För mig hjälpte det att hitta nördiga intressen på nätet. Började följa serier och skriva på forum. Det var inte det som tog mig ur det hela men det gav mig glädjeämnen i vardagen som gjorde att jag stod ut. Sen skaffade jag förat tamråttor sen hund och då hade jag nån att leva för och träffade människor, för mig hjälpte det. Inte hela vägen… men en bra bit på den. Idag mår jag oförskämt bra. Och jag är varken rik eller framgångsrik eller nåt sånt, jag har bara lärt mig att se den ljusa sidan i allt. Det trodde jag aldrig var möjligt för 10 år sen.

   Svara

  Jag är emot. Hur kan man veta vad som ska ske i framtiden. Har sett behandling sättas ut (passiv dödshjälp) hos patient pga det fanns inget mer att göra och det var bara att vänta på slutet. Patient piggade på sig till allas förvåning. Patienten blev utskriven.
  Vem ska utföra aktiv dödshjälp?

  Svara

   Eve håller med dig helt
   /ssk inom geriatrik

   Svara

    Nu är det ju inte bara äldre som skulle vara aktuella för dödshjälp. (Tänker på att du vill framhäva att du är sköterska i geriatrik)

    Svara

     Anonym 13,55
     nej det är jag såklart medveten om ,men många geriatriska patienter har en kognitiv svikt. Hur skall man då kunna avgöra om det endast är dagsformen som gör att man önskar aktiv dödshjälp.
     Hur kan man vara säker på att det inte är anhöriga som ”övertalar” patienten ?
     /ssk inom geriatrik

     Svara

      Anhöriga kan övertala patienter vid all form av vård. Hur säkerställer man exempelvis att kvinnan själv vill göra abort och att hon inte är tvingad av anhöriga?

      Sen vet inte jag vilken gräns som är lämplig att dra, där får mer kunniga än jag göra en lämplig gränsdragning. Men jag anser att det ska krävas lite mer än att en dag säga att man vill dö för att få aktiv dödshjälp.

      Svara

       Sant, dock har jag under mina år i yrket sett flertalet fall där anhöriga ”övertalar” patienten till att avstå vård av olika slag., både lindrande och botande.
       Tyvärr kan man ibland undra man om det är arvet som lockar.
       Sen tycker jag att den dödshjälp vi ger i Sverige är fullt tillräcklig.
       /ssk inom geriatrik

       Svara

        Jag håller inte med om att den dödshjälp vi har är tillräckligt. För vissa patienter Ja, men inte för alla.

        Svara

  För. Men det måste utredas ordentligt innan vi har de lagarna.

  Svara

  Det var ett vettigt inslag och debatt om detta i Aktuellt i måndags, tycker den ena debattören, Josefin Malmqvist, hade väldigt mycket bra att säga om varför vi ska tillåta aktiv dödshjälp. Bland annat pratade hon om någon modell som används i USA som verkade intressant. KD-politikern som hon debatterade mot tycker uppenbarligen att bara gör att han är PRO LIFE så ska alla människor vara det. Han menade typ att en sån här lagstiftning bara skulle döda för många och att det inte hjälper någon. NEJ. Det är individens frihet att få bestämma om man vill leva eller inte.

  Hoppas verkligen att något parti lyfter den här frågan i riksdagen, för jag tror verkligen det finns en majoritet av svenska folket som är för aktiv dödshjälp.

  Svara

   nagini: ja men vet de skillnaden mellan aktiv och passiv dödshjälp? för passiv dödshjälp har vi i Sverige….. och det räcker mer än väl.
   / ssk inom geriatrik

   Svara

    För många räcker inte den passiva dödshjälpen.

    Mvh anhörig till als-sjuk

    Svara

     Instämmer helt

     Mvh anhörig till flera släktingar som drabbats av cancer och idag inte finns i livet, men lidit svårt de sista månaderna i livet då inget hjälpt.

     Svara

  Har själv ME (ME/CFS) och är helt klart för aktiv dödshjälp! Förstår alla dem som gör så här alternativt åker till Schweiz även om jag själv inte är så dålig att det är aktuellt för mig. Till de som säger att man kan sövas ner, det funkar ju endast om sjukdomen är dödlig vilket denna inte är och därför kan det innebära att man blir sängliggande i över 40 år.. Absolut inget värdigt liv att leva tyvärr!

  Svara

   Jag har också ME, sjuk i 12 år. ❤️ Jag är inte heller så dålig att jag måste ligga i ett mörkt och tyst rum men jag förstår beslutet. Jag är för aktiv dödshjälp.

   Svara

  För rätten att få aktiv hjälp att dö när kroppen inte orkar mer eller allt hopp är ute.
  När jag var ung var min dåvarande pojkvän med om en hemsk trafikolycka, hamnade i koma och skulle aldrig bli ”något” om han skulle vakna upp. Hjärtat slog bra på egen hand, men hjärnan var skadad. Han skulle kunna ligga i koma för lång tid.
  När han fick lunginflammation fick hans föräldrar (han var inte myndig) frågan om antibiotika skulle sättas in eller inte. De valde inte och det var lunginflammationen som ”tog” honom efter fem månaders koma.
  ”Bra” att det fick ett slut, men önskar att det skulle kunna gå att lösa på ett annat sätt. Mer lugnt och fridfullt.

  Har ME på nära håll i bekantskapskretsen. En överdjävlig tillvaro för den drabbade!

  Svara

   ❤️

   Svara

  I länder där aktiv dödshjälp är lagligt måste man ju igenom en lång process för att få godkänt att dö. Det är inte bara att komma och säga att ”jag vill inte leva längre” och så får man dödscocktailen samma dag.

  Om människor är svårt sjuka och man vet att man ska dö och att döden ofta är smärtsam, borde man självklart kunna få välja själv när man ska dö. Anhöriga till de som använt sig av aktiv dödshjälp utomlands pratar ofta om hur det blev en fin stund tillsammans och trots smärtan av att ha förlorat en de älskar så känner de en slags frid i att personen valt det själv och inte lider mer.

  Svara

  Jag som jobbat inom vården har sett en hel del och ja, jag är för det. Jag har sett mycket men vissa människors öden etsar sig verkligen fast…

  Svara

  Klart det kan komma sätt att bota sjukdomar på i framtiden, men det hjälper inte den sjuka i nuet. Att plågas här och nu är det enda som existerar när man mår så dåligt, ett eventuellt framtida botemedel är inte nog bra om man mår tillräckligt dåligt.
  Ett långt liv är inte högsta önskan för alla men vi är så inkörda i att vi måste försöka bota allt så att vi kan leva så länge som möjligt. En som levt kortare tid men varit frisk har (enligt mitt tankesätt) levt ett mer fulländat liv än den som levt länge men plågats.

  Svara

   Tack! Var precis på väg att kommentera att många tänker fel. De utgår ifrån att målet för alla är att leva så länge som möjligt… Döden ska vi inte skynda till, för den kommer ändå en dag – men det är inget att vara överdrivet rädd för heller.

   Svara

    Jag lever efter Dumbledores kloka ord

    ”To the well-organized mind, death is but the next great adventure.”

    Svara

  Jag är absolut för! Låt folk bestämma över sina egna liv! <3

  Svara

  Så länge vi inte lever i en perfekt värld, där alla får den sjukvård och psykiatri som de borde ha rätt till så är jag emot. Exemplen från Nederländerna borde avskräcka.

  (”The troubled 29-year-old helped to die by Dutch doctors” på bbc är bara en av många artiklar om ämnet.)

  Svara

  För. Oavsett hur komplex frågan är. Oavsett eventuella risker att det missbrukas. Oavsett om nån dör som med facit i hand inte skulle dött. Oavsett. FÖR AKTIV DÖDSHJÄLP.

  Passiv dödshjälp räcker inte.

  Svara

   För att ingen ska ta illa upp vill jag tillägga att jag absolut inte tar lätt på det faktum att det kan bli så fel. Men den risken vore jag villig att ta för att ha möjligheten att bestämma över mitt liv i ett sådant läge.

   På samma sätt är jag för abort, trots att det finns fall där tjejen blir pressad till det, eller där brist på information eller annat leder till att abort används istället för preventivmedel. Det fria valet är värt de ”biverkningarna”. Men det betyder inte att vi ska sluta sträva efter att det används ”rätt” precis som med dödshjälp.

   Svara

  Jag har själv ME, är hemmabunden och uppe ur sängen ca 30 minuter per dag. Jag har periodvis lidit fruktansvärt av sjukdomen men är inte inte för dödshjälp nu, för vårt lidande skulle kunna minskas om vi fick livshjälp.

  Det som sällan betonas tillräckligt tydligt är att ME-sjuka nekas även den vård, hjälp och lindring som faktiskt finns. Kvinnan i det tragiska fallet nekades t ex assistans som hade kunnat ge ett bättre liv.

  Många (även jag) felbehandlas i vården pga att det har gjorts dåliga studier på försäkringsindustrins uppdrag. Det gör att vi vårdskadas och plågan blir större. Du kan t ex läsa om det på https://pacegranskaren.wordpress.com/2016/09/30/sinnesstamningar-och-ovetenskap-del-4-sammanfattning/.

  Vill ni göra något för ME-sjuka så ta strid för vår rätt till vård och stöd och att slippa vårdskadas. Läs mer här och skriv på namninsamlingen. https://mevardsaknas.wordpress.com/2019/11/06/ratten-till-liv-forst/

  Svara

   ❤️! Oändligt tacksam om ni skriver på, vänner!

   Svara

  http://rtvd.nu
  ”Rätten till en värdig död”

  Svara

   Min mamma var i indirekt engagerad i detta på 80-talet, skrev ett sorts testamente, och vi hade en hel del diskussioner. När vi fick veta att hon hade obotlig hjärntumör så hann hon kommunicera till läkarna att hon vägrade allt, innan hon – under ett mycket snabbt förlopp – gick bort hemma.

   Svara

  Emot. Många som skriver att det är en väldigt komplex fråga men inget om hur problematiken skall lösas. Anser det helt enkelt för riskfyllt och det har i länder det är tillåtet förekommit flera fall där beslut blivit påverkade och fel beslut tagits.

  Svara

   Varför bryr du dig om andras val? Vem fan är DU? Vad fan har du att göra med främlingars val? Hör du/ni inte hur sinnessjukt det låter, vilka tror ni att ni är?

   Svara

    Anonym 15,08 varför så arg? man har rätt att tycka och fundera, då detta är en oerhört komplex fråga
    /ssk inom geriatrik

    Svara

     Man har INTE rätt. Det är ingen komplex fråga, det finns inga etiska dilemman. Om ni säger det så är ni egocentriska svin. Låt INDIVIDEN bestmma, ni har absolut NOLL med det att göra. Klart man blir arg över att det finns så korkade narcissistiska personer som ni som tror er ha rätt att bry er om andra människors personliga val. Usch vad äckligt. Ni borde skämmas.

     Svara

      Hur mår du egentligen? Tror du behöver ta några djupa andetag. Ja nu är ju själva grejen att absolut frihet är en omöjlighet i ett socialt samspel i ett modernt samhälle. Är det något du eftersöker är du ju absolut välkommen att flytta ut till en grotta och leva där för dig själv med din frihet.

      Svara

       Jag mår jättebra. Så jäkla fult att alltid dra det kortet så fort man säger något som rör upp känslor.

       Svara

      Jag är av den åsikten att ge bra vård till de sjuka är vad som ska prioriteras innan diskussionen om dödshjälp förs.

      Svara

       Håller med. Det är en av anledningarna till att jag är emot också.

       Svara

       Och i de fall där det inte finns vård att ge?

       Svara

        Fast det finns betydligt mer vård att ge än vad som faktiskt ges, vården håller inte måttet och speciellt inte den som ges till allvarligt sjuka. Tycker att vi skall ta tag i den frågan innan vi börjar ge dessa människor möjlighet att välja döden.

        Svara

    Ja Anonym 15:08, det är faktiskt ofattbart hur många människor som uppenbarligen känner rätten till att bestämma över andra människors liv, åsikter och val. Sköt er själva och skit i vad andra gör.

    Svara

     Eller hur! Riktigt obehagligt med folk som tror sig ha rätt att sitta och säga att det är komplext och etiskt svårt när det handlar om männisnor de inte ens känner. Hur understår man sig då? Hur är man funtad?

     Svara

      Jag vet ärligt inte vad det är som driver människor till att sitta och ha åsikter om vad andra gör eller får göra, som tex nej till abort eller dödshjälp. Beslut tagna av en enskild individ om DENNES kropp och liv, som helt plötsligt ska bli alla andras egendom att bestämma över? Kommer aldrig begripa mig på det här förbudssamhället… inte nu, och inte i historisk kontext. Är det för jävla mkt begärt att vilja leva sitt eget liv? Jag struntar ju fullständigt i vad andra gör med sin kropp och sitt liv, varför skulle min kropp och mina överhuvudtaget finnas i andras medvetande?

      Svara

  Så för!

  Så länge det gjorts när man kan ta beslutet.
  Det ska skrivas ner

  Svara

  Ingen av oss har ju bett om att få födas, så varför ska andra bestämma hur länge vi ska lida?

  Svara

   Prata för dig själv. Jag simmade som fan, och vann, för att jag ville födas.

   Svara

  Åh det här är en så svår fråga. Jag är snart färdig jurist och har ända sedan jag skrev en pm om aktiv dödshjälp under straffrättskursen funderat så mycket på det. Jag var starkt emot innan, då jag hade så svårt att se lösningar hur man gör det etiskt rätt och hur man drar gränserna för vem som får välja aktiv dödshjälp och inte. Juridiskt tycker jag fortfarande att det är jättesvårt med hur en sån lagstiftning skulle utformas, men efter att ha suttit i biblioteket och gråtit när jag läst rättsfall om personer som valt att hellre riskera fängelse än att se sina närstående lida så känner jag i mitt hjärta att det måste gå att lösa.

  Svara

  Håller med dig Camilla 🌸

  Svara

  Jag vill inte förringa andra sjuka, men detta fallet handlar om ME/CFS-sjuka och vi är väldigt många som är drabbade av det på olika sätt.
  Jag är av samma åsikt som #MEvårdsaknas: Ge oss vård i första hand!
  https://mevardsaknas.wordpress.com/2019/11/06/ratten-till-liv-forst/?fbclid=IwAR32-PUmblumrXSiZGYOo8A-BOmTgYpospZAzXJOhKQSyX4quq95u8-_QoM

  Svara

   Nu handlar ju dock inte diskussionen om dålig vård för MS-fall utan om aktiv dödshjälp i allmänhet. Enstaka fall hit eller dit bevisar ingenting.

   Svara

    Du har delvis rätt, den handlar inte om MS. Den handlar om ME/CFS.

    Svara

  För, om personen i fråga är sjuk på ett sätt som påverkar ens liv genom starka smärtor mm och att bevis finns på det. Men definitivt emot om det gäller vem som helst.. vet tyvärr personer som impulsivt och under en kort period velat avsluta sitt liv och sedan gjort det, så hur skulle det se ut om vem som helst fick välja aktiv dödshjälp för att avsluta sitt liv..

  Svara

   Hur det skulle se ut? Ja.. folk som vill dö men inte kan skulle få hjälp att dö. Jag tror inte att beslut om aktiv dödshjälp tas impulsivt för att någon nämner något om att vilja dö. Vi får väl hoppas att det kommer att baseras på mer än så.

   Svara

   Man kan inte bara ringa och boka en tid, ungefär som när man tänkt gå till frisören. Det är inte så det går till. Man gör en förfrågan och långt ifrån alla får den beviljad. Man får inte heller ett ”ja” direkt utan det bedöms över tid.
   Läste någonstans att ungefär 2500 av 10 000 får beviljat. Man får t ex inte aktiv dödshjälp för att man är deprimerad eller lider av psykisk ohälsa, i sådana fall krävs synnerliga skäl och det ska vara bevisat att det funnits åratal av psykiskt lidande.

   Så glöm ”en kort period”.

   Svara

    Lite som sena aborter som måste godkännas av Socialstyrelsen. Det kan man ju inte jämföra med någon som impulsköper ett dagen-efter-piller (och hur vet vi att de som ansöker om sena aborter inte är påverkade av anhörigas åsikter?)

    Svara

  För. Alla gånger för.
  Som människa i ett modernt samhälle anser jag mig ha rätten till ett värdigt slut.

  Jag skulle absolut göra valet att åka till en klinik för aktiv dödshjälp. Det är bättre för min familj och mina anhöriga att jag gör det där än att jag tar mitt liv. Och det är definitivt bättre för samhället. Det är alltid någon utomstående som drabbas när någon tar sitt liv (kör tåget, hittar kroppen eller ser när det sker) och det är alltid någon som måste städa upp. Om ni bara visste hur det ser ut när någon hoppat framför ett tåg – det är fruktansvärt.

  Svara

  Absolut för. Dock under kontrollerade former och aldrig godkänna att en make/maka/vän/övrig hjälper till och utför. För då är det faktiskt mord, dråp eller vållande till annans död. Jag gillar inte att det är en klassfråga där bara de som har pengar kan resa iväg och få dödshjälp men jag tycker det vore mer skrämmande om den här maken skulle frias när han ändå berövat/hjälpt sin fru att avsluta sitt liv. Det skulle leda till sjuka konsekvenser i längden om man kunde komma undan med den motiveringen. Hur bedömer man trovärdighet liksom?

  Svara

  Jag är för aktiv dödshjälp. Det är MITT liv, MIN kropp och MINA beslut. Varför ska någon annan bestämma?
  Givetvis förstår jag svårigheterna som gäller aktiv dödshjälp och tyvärr sitter jag inte på alla svar. Dock så kommer jag förhoppningsvis att få dödshjälp om jag i framtiden behöver. Mina närstående vet att jag inte vill ligga som en ”grönsak” om något händer, står också i mitt vita arkiv. Blir jag obotligt sjuk hoppas jag att jag hinner ta mitt liv själv innan ”vården ska vårda”.

  Svara

  Nej vården ska rädda liv och satsa på att bota och lindra lidandet absolut inte avsluta det.

  Svara

  Min pappa tog livet av sig vid 69 års ålder för tre år sedan. Han kände att den här kroppen med prostatacancer orkar han inte med längre…

  Svara

  Hej! Är rätt ny här, så min första kommentar. På ämnet så är jag en miljon procent för aktiv dödshjälp, under omständigheter givetvis, men det jag egentligen skriver förr bara att uppmärksamma dig om att det är organdonations vecka nu. Vore väldigt fantastiskt om du tog din take på det, och bara lyfte ämnet! Jag har kvar min mamma idag efter att hon från en natt till en annan (i känsla) fick akut hjärtsvikt till 7 månader senare fick ett nytt hjärta från någon fantastisk människa ❤️ Jag har kvar min mamma idag tack vare att någon osjälvisk människa sagt sin mening om organdonation❤️ Evigt tacksam

  Svara

  Nej, vi måste tyvärr finnas där i boxen i allt och värre kommer det bli tror jag. Vi alla blir styrda av andra. Jag tycker såklart att man ska få välja vad man vill med sitt egna liv!

  Svara

  Som en person väl insatt i sjukdomen ME med allt vad den innebär förstår jag detta till fullo. ”Leva” i ett helvete och ofta med Försäkringskassan som motarbetar…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.