Motiverad civil olydnad?

Cissi Wallin vill skicka med ”dagen efterpiller” till Polens kvinnor då de riskerar att inte få tag på dem i tid då det bara är läkare som får skriva ut dem. 
Eftersom att abort är förbjudet i Polen, förutom vid vissa omständigheter, så borde det vara busenkelt att få tag på ett ”dagen efterpiller” då konsekvensen är betydligt mer allvarlig i Polen än i Sverige.
I Sverige kan du göra en abort om ”dagen efterpillret” inte gjort sitt jobb.
Missar du däremot att ta pillret i Polen, eller helt enkelt tar det för sent för att det ska vara effektivt så blir det bebis.

Enligt en av mina läsare så kan det som Cissi nu ber om vara förbjudet enligt lag, men jag är inte lika säker på det.
I den vänstra bilden står det om hur det är olagligt att sälja eller lämna ut receptbelagda mediciner, men ”dagen efterpiller” eller ”Akut p-piller” är receptfria i Sverige och borde således inte omfattas av detta.
I Polen är det kanske olagligt att dela ut tabletterna, men jag skulle i så fall på min höjd vilja kalla det för ”civil olydnad”, orsakad av den här sjuka lagstiftningen.
Polska kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar har tagits ifrån dem, och jag har svårt att se det negativa i att ta dem tillbaka.

Det som vi ser som självklart, är förbjudet enligt lag i ett annat land, inte helt långt bort från vårt eget.
Sjukt.

Tack för tips, även om inlägget kanske inte riktigt blev som du tänkt. 🙂

186 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag får p-piller av en kompis när hon kommer hem till Sverige. Hon köper de receptfritt där hon bor.

  Svara

   Se till att du ändå träffar en läkare regelbundet, och tala om att du äter pillren. P-piller är hormoner, och det är inte helt ofarligt att ta. Det finns biverkningar, och om något händer dig och det inte finns dokumenterat i några journaler att du äter dem så kan det vara svårare att ge dig den hjälp du behöver.

   Svara

    Varför inte göra en snabb googling före inlägget skrivs? Skriv ”läkemedelsverket föra in läkemedel till andra länder”, tryck sedan på sök. Klart!

    ”Det är mottagarlandets införsregler som gäller om du ska skicka eller föra in läkemedel i ett annat land. Kontakta landets ambassad i Sverige för information om införselregler”.

    Oj vad Cissi har dig runt sitt lilla finger. Vad har du gjort?

    Svara

     Anonym 13,30 Du har så rätt. Ot Polen är för övrigt ett tryggt land i jämförelse med sverige. Inga gruppvåldtäkter och inga gängskjutningar. Dessutom så är det polsk lag som gäller i polen! Sila mygg och svälja elefanter.

     Svara

      Du menar att inga polska kvinnor blir utsatta för gruppvåldtäkter eller?

      Svara

       Sedan februari i år måste en obligatorisk märkning finnas på de flesta läkemedel som säljs inom EU, däribland akut p-piller. Läkemedels ursprung kan därmed spåras av myndigheterna i en databas utifrån märkningen på förpackning/blister.

       Detta för att förhindra olaglig spridning av läkemedel.

       Att ett läkemedel är receptfritt i Sverige gör självklart inte det per automatik lagligt att föra in och ge till andra i Polen.

       Handeln med falska läkemedel är ett jätteproblem, och att kvinnor ska ta emot piller som de inte vet är riktiga eller falska är inget att uppmuntra. Bättre då att i förväg hitta en läkare som skriver ut det du kan komma att behöva.

       Svara

      Vad är din poäng?
      Menar du att det finns ett orsakssamband mellan att dagenefter piller är receptbelagda och gruppvåldtäkter och gängskjutningar?

      Svara

       Ja, det vet ju alla 🙄 män blir så arga över att det inte finns lättillgängligt så de börjar skjuta och våldta

       Svara

      Tror dessutom att de visst blir utsatta men pga stigman och skammen väljer att inte anmäla

      Svara

       Den här frågan hör ju absolut inte hit men det stämmer att brottsstatistiken för sverige och polen ser olika ut. Den går hursomhelst inte att relatera till huruvida dagen efter piller är receptbelagda eller ej.

       Svara

     Varför googla ”andra länder” när frågan specifikt handlar om Polen?

     Svara

      Prova så får du reda på varför.

      Svara

     Källkritik, hur var det nu med den? Går bra att klaga på andras research men själv inte utföra någon alls. Det är svårt att göra det och samtidigt fjäska för Cissi Wallin förstår jag.

     Kom igen Camilla, dina läsare är inte efterblivna.

     Svara

   Varför? Låter otroligt korkat på så många sätt.

   Svara

   Överväg att börja äta receptbelagda p-piller istället! Det är enkelt att få/förnya recept, det är billigt och säkert. Viktigt att kolla blodtryck t.ex. innan du får receptet vilket jag antar att du inte kollar när du får pillren från din kompis.

   Svara

    Jo jag kollar mitt blodtryck regelbundet. Jag uppger även att jag äter p-piller när jag är på andra läkarbesök.

    Svara

   Vad i hela friden är poängen med det?? P-piller kostar knappt något och kan enkelt fås på vilken som helst svensk vårdcentral eller barnmorska. Det är även viktigt att kolla upp att det är tryggt för dig att ta hormoner, även om risken är låg så kan p-piller orsaka blodpropp. Så himla dumt att shoppa det illegalt. 🤦🏼‍♀️

   Svara

    Jag har ätit p-piller på recept i halva mitt liv så det är inte som att jag började gå på piller genom att be kompisen köpa hem. Senaste två åren ungefär har jag ätit de piller som kompisen köper med sig åt mig.

    Svara

     Men varför?

     Svara

    Men det handlar ju om att få pillren till polen där det inte går att få tag på som i Sverige.

    Svara

   På tal om bebisar, slogs av hur mörk Jannis bebis är. Han ser ut att ha badat i spray tan. Mycket mörkare än båda Jon och Janni trots att de ju båda är väldigt solbrända! Han är jättefin såklart, har bara aldrig sett det förut. Men jag kan inte så mycket om spädbarn. Är det vanligt att bebisar föds med betydligt mörkare hudfärg än sina föräldrar? Vad är i så fall orsaken? Alla bebisar jag träffat (undantaget de som haft färgade föräldrar då förstås) har varit väldigt väldigt bleka, tänk ljusaste foundationfärgen som finns, som porslinsdockor. Det verkar logiskt eftersom de ju aldrig fått någon sol på sig. Så hur kan en bebis se ”solbränd” ut? Hoppas någon vet svaret!

   Svara

    Gulsot eller så photoshoppar hon färgen som fd ensamma mamman vars tre barn är gula.

    Svara

    Seriöst, wtf, vad har du med deras unges hudfärg att göra? Du är säkert en sån som går fram till folk och frågar om deras barn är adopterade.

    Svara

     Du missar ju poängen fullständigt, frågan är inte varför just det barnet har den färgen det har. I så fall hade jag frågat Janni. Det kanske bara är pga ett filter som någon skriver, oavsett spelar det ingen som helst roll för mig vilken hudfärg en specifik bebis har. Frågan är allmänt ställd om vad som kan vara orsaken till att en bebis kan ha en betydligt mörkare hudton än vad man förväntar utifrån biologiska föräldrarna eftersom jag inte har stött på det tidigare. Om det är gener, sjukdom, hormoner eller vad det kan vara. Tack till er som svarat seriöst, jätteintressant att gener som styr hudton kan ligga dolda och hoppa över generationer.

     Svara

    Har inte sett bebisen i fråga, men vet att gulsot kan göra att bebisar nästan ser solbrända ut.

    Svara

    Hudfärg är superspännande genetiskt eftersom det ärvs på ett ganska komplicerat sätt och kan hoppa generationer. Så visst är det fullt möjligt få ett barn med ljusare eller mörkare hudfärg än föräldrarna.

    Svara

    Du kan få tvåäggstvillingar med helt olika hudfärg, tex en vit och en svart. Du kan även vara enda personen med svart hudfärg om dina syskon är vita och dina föräldrar vita och tvärtom, födas som enda personen med vit hudfärg med syskon och föräldrar med svart hudfärg (och alla kombinationer av hudfärg det nu går att komma på). Hudfärg ärvs inte enligt ett lika enkelt schema som tex ögonfärg.

    Svara

     Ps. De här exemplen kräver såklart att det finns anlag för respektive färg sedan tidigare generationer men föräldrarna måste inte ha färgen. Idag finns ju DNA test men man kan ju föreställa sig förr i tiden hur förvånade folk måste ha blivit när de här anlagen poppade upp som man kanske inte ens visste om att man hade 🙂

     Svara

      Coolt!

      Svara

    Men det är som att fråga hur någon kan ha fått en genetisk sjukdom fast ingen av föräldrarna har den. Hur går det till? Du TROR att bebisarna du ser med porslinshy fått den av mamma och pappa för att det verkar logiskt för dig men i själva verket kan den komma från farfarsfarfarsfars mormor.

    Svara

    Gulsot ger bebisar en lätt gulaktig tåon vid födsel och är inte alls ovanligt.
    Bebisar kan se röda ut också som nyfödda innan de anpassat sig till livet utanför livmodern. Orsaker är väl att huden är tunn och ibland saknar ett tjockt lager av underhudsfett.
    Är det riktigt nära inpå födsel är det väl inte heller märkligt att huden påverkas av den otroliga påfrestning en födsel innebär för bebis.

    Svara

  Amen! 🙏🏼

  Svara

  Du kan ju självklart inte hänvisa till svensk lagstiftning vad som är lagligt i Polen eller inte. Herregud.

  Svara

   Nej håller helt med här. Hoppas ingen är så lättlurad att den verkligen tror att Polen tillämpar svensk läkemedelslagstiftning 🙂

   Svara

   Blir pinsamt tydligt att Cissi har hållhake på miss ”granskning”.

   Svara

    Det tycker inte jag. Camilla har satt ned foten mot det Cissi håller på med. Cissi är mytoman och har en grandios självbild. För det måste man inte skriva negativt om allt hon gör.

    Svara

     Jag håller med. Men camilla borde skriva om sitt inlägg. Man kan ju fortf diskutera huruvida det är en bra eller dålig aktion men man kan ju inte bedöma den ev straffrättsliga risken i ett annat land på basis av svensk lag eller svenska regler för vad som är receptbelagt och inte. A och O i civil olydnad borde vara att man vet vad man bryter mot och vad man riskerar 🙂

     Svara

      Det är inte första gången Cissi uppmanar sina naiva följare att göra saker. När det sedan får rättslig konsekvens för enskilda så frånsäger hon sig bara allt ansvar, och säger att det är upp till var och en att kontrollera lagen.

      Svara

     Det är receptfritt i Sverige, därför måste det vara lagligt att föra in Läkemedel avsedda för andra än en själv i Polen?!

     Logiken i detta finns inte. Självklart förstår C det. Hållhaken finns där.

     Svara

     Är inte Cissi och Camilla ganska lika, de har ju lite samma beteende och lika personlighet. Tror också att Cissi har en hållhake och vet saker som Camilla är rädd ska komma fram.

     Svara

      Så fegt att inte våga skriva ärliga granskande inlägg om Cissi, men låta bloggen fullkomligt drunkna i elaka Bellainlägg för att hon är ett tacksamt, och framförallt, tyst offer.

      Svara

     Hållhake var det här 🤯

     Svara

  Det klokaste att göra som polack nu borde vara att gå till läkaren och be om recept så man har hemma utifall att.

  Svara

   Både läkare samt apoteksanställda kan neka att skriva ut recept/sälja på grund av religiösa anledningar. Så nä – det är verkligen inte så enkelt som du verkar tro.

   Svara

    Jag tror inte det är lika enkelt som det borde vara eller tycker polsk lag är okej, alls. Men som polack har man säkert koll på vilka kliniker eller läkare som är religiösa fanatiker och inte. Så iom att det ändå skrivs ut mot recept (så var det väl i sverige också förut?) är det absolut säkraste du kan göra såklart att hamstra ditt piller helt lagligt hos läkare innan du faktiskt behöver det.

    Svara

     12,59 helt riktigt. Det här är inte något problem för polska kvinnor. Cissi borde engagera sig i SVENSKA problem för tjejer/kvinnor. Dom kvinnor jag känner går aldrig ut själva i sverige på kvällarna. Alla våldtäkter i sverige! Men cissis följare är lättledda människor.

     Svara

      Man väljer väl själv vilka frågor man vill engagera sig i. Vad gör du själv för svenska kvinnors trygghet? Om det nu är din hjärtefråga..

      Svara

       Cissi eller troll som plötsligt matade på med rasistiska kommentarer.

       Svara

      Om det verkligen är sant, Ralph, tycker jag att du borde engagera dig i dessa SVENSKA problem [sic].

      Svara

  Läckberg öppnar en sjukvårdsmottagning:

  ”När köer och väntetider i vården växer tar kvinnor smällen. Kvinnor ansvarar inte bara för sin egen hälsa, vi planerar oftast våra barns och föräldrars sjukvård också. Därför är jag otroligt stolt över att berätta att jag är en av medgrundarna till @heddacare, tillsammans med den fantastiska läkaren @dr.saralofgren och mina partners @christina_saliba och @lina.hellqvist på @investinher.se. På måndag öppnar den första mottagningen.
  Hedda Care har fått sitt namn efter Hedda Andersson, en av Sveriges första kvinnliga läkare. Hon ägnade sitt liv åt att kämpa för kvinnors och barns hälsa. Läs gärna i artikeln i @dagensindustri (länk i bio) om vad vi vill med Hedda Care: vård och förebyggande vård, med särskilt fokus på de grupper som är sämst prioriterade i vården idag, nämligen kvinnor, barn och äldre. #heddacare”.

  De ska alltså hjälpa kvinnor, gamla och äldre som faller mellan stolarna inom sjukvården.

  Priser:
  Läkarbesök 1650 kr (nu har de satt ett lägre pris med spann 1150-1650 kr efter kritiken igår.)
  Barnläkare 1650 – 2490 kr.
  Seniorläkare (geriatriker) 2 490 kr.
  Klimakterierådgivning 1800 kr.
  Och så vidare. https://www.heddacare.se/prislista

  Människor som har råd med dessa priser faller inte mellan stolarna, de har bra sjukvård från början.
  Hedda Andersson hjälpte alltså fattiga och utsatta människor till bättre sjukvård, inte de som redan har gott om pengar. Att då använda hennes namn till detta Östermalmsprojekt är ganska märkligt. Med detta så bevisar väl ändå Läckberg att hon tappat det när det gäller att ha båda fötterna på jorden och inte alls låtit hennes pengar och umgänge påverka henne.

  Svara

   Hade aldrig haft råd med det där. Hutlösa priser ju!!

   Svara

    Ja ,så kostar vård när den inte är skattefinansierad, något att tänka på nästa gång man klagar på vår offentliga vård där läkarbesök kostar mellan 100 – 300 kr. Visste ni att utan skatten så hade ett akutbesök kostat i runda slängar nästan 3 tusen? Då kanske iofs våra akutmottagningar inte svämmat över att folk som har typ nageltrång och andra helt triviala åkommor som definitivt inte behöver akutvård.

    Svara

     Jag klagar aldrig och betalar gladeligen skatt!

     Svara

      Jag håller med! Mona sa att det var sexigt att betala skatt och det är verkligen rätt. Jag blir plaskvåt när jag tänker på hur mycket pengar som dras i skatt från min lön varje månad! När det händer plockar jag fram min rabbit och njuter ett tag. Ibland använder jag en gurka eller en hammare eller fälgkors beroende på var jag är. Vilka är era skönaste onanitips?

      Svara

    Inte jag heller och då tjänar jag och sambon väldigt bra. Eller ja vi skulle väl ha råd men jag hade inte velat betala det.

    Svara

   Sådana kliniker finns i de flesta länder, det är ju bra om de som har råd går dit istället för till vanlig vårdcentral så går det fortare för den som inte kan välja att få träffa läkare på vårdcentral.

   Svara

    Såna kliniker finns redan i sverige. De här kvinnorna har som många andra startat en svindyr privatäkarklinik och profilerar sig mot kvinnor, barn osv. Ser inget fel med det men visst är det för människor som har råd och inget ”fint” projekt eller särskilt ”Hedda.” Men det är ju vanlig marknadsföring att få det att låta så vackert som möjligt.

    Svara

    Anonym / 12:28

    Ett av problemen är hur hon marknadsför kliniken i sitt inlägg. Verkar vara extremt verklighetsfrånvänt att skriva som hon gör för att sedan marknadsföra en privatklinik som endast vänder sig till förmögna. Och sen kunna med att göra det i Hedda Anderssons anda? Nej, hon visar nu att hon inte alls är den där enkla tjejen med arbetarklassbakgrund som hon så gärna vill visa upp utan att pengar har gjort henne okänslig för livet utanför hennes bubbla. Och hennes kändisbekanta som annars är vänster i sina värderingar applåderar. Pinsamt hur ankdammen fungerar.

    Svara

     Eller hur? Jag tycker helt ärligt det är förkastligt att dels få det att framstå som ett godhjärtat, inkluderande projekt som vänder sig till de utanför; när det är precis tvärtom. Att dessutom använda Heddas namn är ännu värre. Usch. Ja, privatkliniker finns och det kan man ha åsikter om; men marknadsför dem inte som en helgonklinik som finns för allmänhetens, eller de förbiseddas, bästa, när de i verkliga livet vänder sig till privilegierade.

     Svara

   Ironin i att så många pensionärer har knaper ekonomi och att ett besök hos geriatrikern kostar två och ett halv tusen. Förlåt, skrev jag ironi? Menade idioti.

   Svara

    Det är ju inte primärt fattiga pensionärer de riktar sig till. Det är väl bättre att exktrakostnaderna inte kostar från skattepengar.

    Svara

     Nej det är tydligt det.

     Svara

     Hade hon varit ärlig från början och inte skrivit sitt inlägg som om hon är en blandning av Moder Teresa och Robin Hood så hade det varit en helt annan sak.

     Svara

   Vad är Läckbergs roll, marknadsföra och kapitalisera på sjuka kvinnor?

   Svara

    Investerare, marknadsförare och kapitalist.

    Svara

    Man tjänar extremt bra med pengar på privatläkarvård.

    Svara

    Alltså privata vårdinrättningar fungerar såhär? Vad är så konstigt? Mer upprörande är att offentliga vården går på knäna och inte kan erbjuda vettig vård och ännu mindre kvinnovård

    Svara

     Tycker inte det är upprörande i sig. Men iom att man marknadsförde sig så hårt som nåt arbetarklassbolag som bryr sig om äldre blir hyckleriet lite fjantigt. Man hade kunnat vara hederligare i sin reklam.

     Svara

   Är det de här priserna som gäller så borde de skämmas att de marknadsför det på det här sättet. Och alla på insta bara tycker hon är sååå fantastisk. Pengar pengar ,som vanligt.

   Svara

    Hade hon varit ärlig från början och inte skrivit sitt inlägg som om hon är en blandning av Moder Teresa och Robin Hood så hade det varit en helt annan sak.

    Svara

   Jag håller med! Vilka kvinnor är det hon så så vurmar för? De redan rika i Stockholms innerstad? Haha vilket skämt. Sluta använda Heddas namn på det viset din tönt!

   Svara

    Hon skrev tidigare att kvinnor, barn och gamla inte prioriteras i vården. Jag undrar på vilket sätt hon tycker att hennes mottagning förbättrar något utifrån det påståendet? Det är också ett till stora delar felaktigt påstående.

    Svara

     Också verkligen nyskapande att kvinnor helt plötsligt erbjuds dyr privat sjukvård.

     Svara

   Så bra då. De människor som har råd betalar sin egen sjukvård och skattepengar sparas. De människor som köar i sjukvården av olika anledningar får snabbare vård om andra i kön försvinner. Ingen människa i Sverige blir utan vård för att man inte har råd, som en del gärna vill få det till.

   Svara

    Meh? Så cancerpatienter ska behöva ta banklån för att få vård i tid? Har inget emot privata inrättningar och det är tur att de finns för de som kan men det är hemskt att sjukvården blivit så kass som den blivit och ditt argument håller inte.

    Svara

    Men 14:05 – målgruppen de riktar sig till belastar inte den allmänna sjukvården, de har redan privatkliniker de går till. Har man råd med Läckbergs prislista så kan jag lova att man inte suttit och väntat på en akut med halsfluss eller väntat 6 månader på en undersökning. Så nej – detta kommer inte avlasta allmän sjukvård, detta kommer bara ta kunder från en annan privatklinik.

    Svara

   Håller med. Privata kliniker finns det redan många av, där man snabbt får väldigt bra hjälp. Om man kan betala! Det finns med andra ord inget behov för deras nya klinik, de rika har redan tillgång till allt.

   Svara

    Inte sant vad gäller vård. Eller det ska till att vara verkligen stenrik om du ska lyckas betala långvarig sjukdom själv.

    Svara

     Detta är en primärvårdsmottagning. Sjukhusvården drivs lyckligtvis fortfarande till största delen enligt hsl, hälso- och sjukvårdslagen, dvs den som är sjukast prioriteras först.

     Svara

   Är det sant att dom tar sådana priser. Nej det är inte ok.

   Svara

  Jag tycker verkligen inte om Cissi, och hennes inverterade världsbild.
  Detta initiativ var väl dock rätt bra och revolutionerande? Är det inte exakt sånt här hon och hennes medsystrar borde pyssla med, hellre än att bygga sig själva som ”profiler” på bekostnad av (juridiskt) oskyldiga individer?

  Svara

   Nope. Det är bara ännu ett ogenomtänkt ”man behöver inget tillstånd för att demonstrera, ut och demonstrera med er-inlägg”. När det sedan behövdes tillstånd och personer blev kallade till polisförhör, så hade Cissi plötsligt aldrig sagt så.

   Hon vinner socialt kapital och låter andra göra jobbet. Går något fel tar hon aldrig något ansvar. Lyssna på Haveristernas senaste avsnitt om Cissi, samt avsnitten om henne och Gardet om du missat hur hon opererar.

   Svara

    Men herregud. Vuxna människor får väl för fan tänk själva. Det är verkligen inte Cissis ansvar om andra gör fel.

    Svara

  Du borde korrigera ditt inlägg camilla. Alltså ta reda på vad polsk lag säger om att köpa, ta emot eller sälja/ge bort receptbelagd medicin i Polen. Det spelar ju ingen roll vad som gäller i Sverige i det här läget.

  Svara

   Sk. ”dagen efter-piller” är dock receptfria i Sverige och hade varit det i Polen också, om den katolska kyrkan inte haft så förbannat mycket inflytande sedan början av 90-talet.
   Innan kommunismens fall 1989 var abort lagligt i Polen.

   Svara

    Absolut men det har ingen betydelse i Polen vad svensk lag säger om det här. Är du i Polen (som svensk, egyptier eller marockan) så är det polsk lag som bestämmer vad du får och inte får göra med medicin som är receptbelagd – i – Polen.

    Svara

   Men den är ju inte receptbelagd??? Dagen efter piller är receptfritt – dvs ok att ta med?

   Svara

    Jo men när du väl är i polen är det deras lagstiftning som reglerar huruvida den får säljas eller ges bort. Man måste ju upplysa om vad den lagen säger & vad du riskerar. Är det kriminaliserat? Vad är isf straffet? Osv. Folk måste ju ha koll på sånt här innan de bestämmer sig för ”civil olydnad.”

    Svara

    Så fort du befinner dig på gränsen till ett land eller träffar en tjänsteman från det landet är det det landets lag som gäller. Polen beslutar om införselregler av medicin till Polen. Polen beslutar vilken medicin som är receptbelagd i Polen. Polen beslutar huruvida det är brottsligt sprida receptbelagda läkemedel i Polen. Det är 100 % oväsentligt för polska staten vad svenska läkemedelsverket gör eller säger i sverige.

    Svara

     Cissi tar aldrig ansvar. Och hållhaken hon har måste vara stor när det ”på allvar” läggs ut inlägg med ett så korkat resonemang.

     Svara

    Om du är i ett land där t ex cannabis är lagligt, så kan du ändå inte åka till Sverige och ge bort det lagligt.

    Måste väl vara samma oavsett vad det är för något som är olagligt i det landet man åker till?

    Svara

     Nej. Sverige är nåt litet undantag och just vår lag går att tillämpa överallt. Typ…NEJ, såklart har du helt rätt 🙂 På samma sätt som domstolarna inte använder indonesisk lag om en indonesier begår brott i sverige kommer polen inte använda svensk lag på dig för att du är svensk.

     Svara

      Givetvis självklart även för Camilla men hon har varit helt tyst om Cissi sedan hotet om att avslöja något som väcker polisens intresse. Det finns helt klart något mer som Cissi har på henne.

      Svara

      Haha jag vet att jag har rätt😂 men hur kan andra vara så korkade att dom inte förstår detta?

      Svara

  Var det inte till Polen man åkte för att göra abort innan det blev lagligt i Sverige?

  Svara

   Jo, exakt så. Under kommunisttiden fanns det möjlighet till säker och laglig abort. Det ändrades under första halvan av 90-talet.

   Svara

    Vad sjukt

    Svara

    Tror många inte vet om det men alla gamla kommunistländer låg väldigt långt före vad gäller kvinnors rättigheter. Är man kvinna i Polen så vänder man sig förslagsvis till nån 80 årig läkare, chansen är större han har hjärtat på rätt ställe i abortfrågor.

    Svara

  Din blogg var under all kritik igår. Hoppas det kommer upp ett inlägg om Kenza:
  https://www.gp.se/ekonomi/ingen-anstormning-till-kenzas-nya-g%C3%B6teborgsbutik-1.20931859

  Svara

   Herregud, hur kan du vara så investerad i en blogg att du tycker så mycket om att ett inlägg om någons butik inte kom upp.

   Svara

   Kan inte se något inlägg från Kenza heller om att butiken ens skulle öppna i Gbg? Nu kollade jag iofs bara bloggen. Kanske varit jätte mycket på insta.
   Men till och med IL gör ju butiksbesök och är där vid öppningar. Brukar också vara mer folk än en handfull. Kämpa Ivyrevel kämpa!

   Svara

   ’Ingen anstormning’ för att 3 personer köade 0645?

   Svara

  Du borde korrigera andra stycket om att ”det borde vara busenkelt att få tag i dagenefterpiller i Polen”. I nuvarande form verkar det som att du skriver att det är lätt, när det i själva verket är väldigt svårt att få tag i då det måste skrivas ut av läkare (som är mykt restriktiva med just detta).

  Svara

   Ja vad menar hon med det? Det är uppenbarligen inte lätt att få tag i och varför borde det vara det?

   Svara

    Har hon ändrat i inlägget? För som det står skrivet nu råder väl inga tvetydigheter? Hon menar ju inte att det är lätt att få tag på dagen efter-piller, utan att det borde vara det, och att det är extra viktigt i ett land där abort är olagligt.

    Svara

   Får hon verkligen korrigera sitt inlägg efter ditt tips? Det vore väl att bedra sina läsare?
   Vart har jag hört den retoriken förut. Känns så bekant. Hm.

   Svara

  Jag har empati för de polska kvinnorna och för all del ALLA kvinnor i världen som lever under svåra omständigheter. Vi i Sverige fattar inte hur bra och tryggt vi har det.
  Med det sagt ställer jag mig lite tveksam till att ”langa” mediciner. Att ta tabletter man inte vet vad de innehåller eller vad reaktionen ska bli. Att ev. inte kunna söka vård om något går snett.
  Förändring behövs på samhällsnivå i dessa länder.
  Kan dessutom inte släppa känslan att detta är ytterligare en PR-stunt av Cissi.

  Svara

   Eftersom dessa piller är receptfria och säljes styckvis är det ganska safe. Det de gör är att skjuta upp ägglossningen. Har den redan varit/pågår är de verkningslösa. Kolla in women on wawes och deras viktiga arbete. Kvinnorna i Polen kan inte vänta på att samhällsstrukturerna ska ändras, de behöver hjälp nu. PR-stunt eller inte så tycker jag hon gör rätt.

   Svara

    Det är ju dock en symbolisk handling. Kvinnorna i polen har tack och lov nära resten av EU och kan få tag på piller och abort. Har inget emot aktionen i sig men man borde verkligen upplysa om vad straffet eventuellt är, som många redan påpekat är svensk lag helt irrelevant i sammanhanget.

    Svara

    Nej det är inte ”ganska safe”. Polsk lag styr givetvis vad du får föra in för läkemedel i landet.

    Svara

   12.32, så rätt i allt du skriver 👍🏻

   Svara

   Bra och tryggt? Dagligen läser man att kvinnor mördas och våldtas är det bra och tryggt. Nej verkligen inte.

   Svara

  Ursäkta för OT men har funderat på detta länge.. En del verkar tro att denna blogg är som MacDonalds, bara beställa vad man vill ha (i detta fall läsa om) och få det serverat. Som läsare kan man väl inte ställa krav på att Camilla ska skriva om ditt eller datt bara för att man själv vill läsa om det?

  Svara

   Nej, såklart inte. Men givetvis kan man få önska innehåll, det är ju ändå för oss läsare bloggen finns?

   Svara

    Fungerar inte din mejl?

    Svara

   Jag måste bara påtala att det stavas McDonalds och inget annat

   Svara

    Stavas väl ändå McDonald’s?

    Svara

  Är det de här priserna som gäller ( Läckberg) så borde de skämmas att de marknadsför det på det här sättet. Och alla på insta bara tycker hon är sååå fantastisk. Pengar pengar ,som vanligt.

  Svara

  Bra initiativ av Gardet! Situationen i Poland för kvinnor är allt annat än rolig och ju mer hjälp de kan få desto bättre. Tydligt exempel på ett land som har gått bakåt gällande kvinnors rättigheter. Förhoppningsvis en utveckling som inte sprider sig. Finns en väldigt bra rapport från Human Rights Watch för den som är nyfiken.

  Svara

   Har Gardet och Cissi kontrollerat om det är lagligt att föra in och distribuera dagenefterpiller i Polen? Svar nej.

   Svara

    Med tanke på att Polen har anpassat sin lagstiftning på flera sätt för att förtrycka kvinnor så har jag inte särskilt mycket respekt för den typen av lagar. Tycker faktiskt att kvinnors rätt till sina egna kroppar är viktigare än införselregler av receptfria läkemedel. Om man sen väljer att själv delta får man ju ta ansvar för att man har kontrollerat lagstiftningen och, om det är olagligt, ta beslutet att genomföra civil olydnad. Där håller jag med dig! Det gäller både för Gardet, Cissi Wallin och eventuella utomstående.

    Svara

     Uppmanar man andra att föra in läkemedel till ett annat land i syfte att ge till annan, bör man givetvis först ha kontrollerat vad det kan få för konsekvenser om det upptäcks.

     Men det gör inte Cissi. Hon struntar i vad som händer med andra nämligen. Hon själv framstår ju som god iallafall..

     Svara

      Jag säger inte emot din bedömning av Cissis intentioner och jag håller med om att om man ger en sådan uppmaning bör man vara tydlig med om något är olagligt (vet inte ens om det är det i detta fall?) Samtidigt anser jag att som vuxen människa bör man aldrig lita blint på vad någon säger på sociala medier utan själv kolla upp saker innan man för in läkemedel någonstans. Jag tycker även att initiativet är bra, oavsett om det är olagligt eller ej.

      Svara

       Cissis svans är inte kända för att tänka själva. De är söndermanipulerade av Cissi.

       Svara

        Snygg kvinnosyn där. Skulle gissa att majoriteten av de som följer Cissi har helt fungerande hjärnor. All är sannolikt dock inte lika blodsugna som gänget hängandes här. Gänget som alltså tänker helt själva och inte faller för hetsandet i inläggen?

        Svara

         Vad är hetsande i detta inlägget? De flesta här verkar tänka själva eftersom de upplyser Camilla om att det är polsk lagstiftning som gäller i Polen, inte svensk.

         Svara

     Många här i Sverige som är morska mot Polen, Ungern osv.
     Men inte lika mycket snack om Mellanöstern och stora delar av Afrika.
     DÄR kan man prata om strukturellt förtryck av kvinnor som är inskrivet i lagen.
     Men fan, då kanske man uppfattas som rasist…..nä, om man skulla ta och titta på Idol nu.

     Svara

      Va? Har hört mer kritik mot MENA-länder än mot både Polen och Ungern. Är fd muslimsk kvinna och kvinnorna i både Iran och Polen är förtryckta. Det ena utesluter inte det andra.

      Svara

  Det var jag som tipsade!!!! Jag håller helt med dig, det är såklart svinhemskt att polska kvinnor inte har rätt att bestämma över sin egen kropp, och det är modigt att hjälpa. men tycker ändå man har ett ansvar att informera om att det kan få lagliga konsekvenser om man korsar gränsen med, säg, 200 dagen efter-piller, för att sedan ge dem vidare i landet. Om någon kan polsk straffrätt får de ju gärna upplysa!

  Svara

  Det spelar ingen roll om det är lagligt i Sverige, är det olagligt i Polen så är det.
  Man kan till exempel inte köpa marijuana i Amsterdam för att tro att man kan ta det över den svenska gränsen och distribuera det lagligt till människor här.

  Svara

   Precis, jag kan inte köpa massa receptfri medicin i tex Spanien som är receptbelagd eller till och med förbjuden i Sverige i syfte att distribuera den här. Det är brottsligt. Det man däremot får göra inom EU är att införa läkemedel till egen förbrukning. EU regler brukar trumfa enskilda länders regler så det borde vara lagligt att införa några doser till Polen, men absolut inte i den omfattning cissi uppmanar till eftersom det uppenbart inte är till dig själv.

   Svara

    Brukar? EU-rätt står över all nationell rätt i de anslutna medlemsstaterna.

    Svara

   Men det är ju som att jämföra äpplen med golfbollar! Marijuana är något du nyttjar för ditt eget höga nöjes skull medan dagen efter piller är något som kan rädda liv.

   Svara

    Monchichi pratar om huruvida det är lagligt eller inte, hen pratar inte om huruvida substansen i sig är bra eller dålig. Hen jämför alltså päron med päron.

    Svara

    Jo, men båda är olagliga i respektive land. Det är det som inlägget handlar om.

    Svara

    “ dagen efter piller är något som kan rädda liv.” ?? Är väl precis tvärtom..

    Svara

   All receptbelagd medicin är inte narkotikaklassad. Din jämförelse faller därför.

   Svara

    Nej det gör den inte. Substanser kan vara olagliga på olika grunder liksom införsel kan vara olagligt på olika grunder liksom överlåtande kan vara olagligt på olika grunder. Vad gäller dagen efter piller så är substansen (hormoner) inte olaglig i vare sig Sverige eller Polen men i Polen kräver den förskrivning för att vara laglig. Samma gäller förskrivning av narkotika. För att vara laglig ska du ha fått den av läkare på recept.

    Svara

    All receptbelagd medicin kräver ordination. Jämförelsen håller.

    Svara

    Oavsett om medicinen är narkotikaklassad eller ej är det enligt lag inte tillåtet för annan än de som fått tillstånd av Läkemedelsverket att överlåta receptbelagd medicin. Syftet med detta är att skydda dig som konsument. I hela världen är för patientsäkerhetens skull hanteringen av läkemedel strikt reglerad i lag Så jag skulle bli väldigt förvånad om Polen hade andra slappare lagar än Sverige.

    Du får därmed varken överlåta och inte heller ta emot receptbelagda läkemedel. Enligt 9 kap 1§ lag om handel med läkemedel kan den som gör just detta, dömas till böter eller fängelse i högst 1 år. Rör det sig om en yrkesmässig verksamhet kan straff uppgå till 2 års fängelse. Och jag skulle nog säga att det Cissi tänker göra mycket väl skulle kunna räknas som yrkesmässig verksamhet

    Svara

  Varför får ingen veta vilka som sitter i Gardets styrelse? Är det för att det bara är Cissi Wallin kvar?

  Svara

   Kanske Camilla dyker upp som styrelsemedlem snart? Skulle inte bli förvånad. Hyckleri och fjäsk är inte klädsamt.

   Svara

  De är ju ganska dyra dessa piller på apoteket. 140kr/styck väl så om man skulle köpa med sig 10st tex så blir det rätt mkt pengar. Iallafall för min kassa tyvärr.

  Svara

   Dock ber Cicci inte folk att köpa utan ta med till landet, vilket jag antar att dem betalar

   Svara

   229kr på apotea såg jag nu 😳

   Svara

    Cissi kan ju skicka ett lager med posten till Polen.

    Svara

  Civil olydnad är alltid olaglig, det är själva betydelsen. Du bryter mot en lag som du tycker är förkastlig och du står för det. Fokus är inte bara på att göra en handling som du tycker att du ska få göra utan du vill också visa att själva lagen är fel. Så att smuggla dagen efterpiller är inte civil olydnad om du inte gör det öppet och är beredd på att ta straffet.
  Jag skulle aldrig följa en uppmaning från Cissi utan att kolla upp det juridiska ordentligt från människor som jag litar på. Tycker att hon är oansvarig och inte fattar att hennes uppmaningar ger riktiga konsekvenser för folk.

  Svara

   Det är det som är faran eftersom hennes lilla sekt tror blint på Cissi.

   Svara

  Det är nog inte förbjudet att ta med in i landet och inte förbjudet att ge bort gratis.. detta är en god gärning.

  Svara

   Jo, det är förbjudet. I Sverige räknas det som läkemedelsbrott, antar att Polen har en motsvarande lag. Som läkemedelsbrott räknas att sälja eller ge boet medicin till enskilda personer eller företag som inte har rätt att förfoga över den. Är det då en receptbelagd medicin man ger bort så har personen inte rätt att förfoga över den.

   Det må vara en god gärning, men absolut ingenting överhuvudtaget kan få det till en laglig gärning.

   Svara

   Jo det är det. Det är olagligt att ge bort receptbelagda mediciner till folk

   Svara

   Klart det är lika lite tillåtet i Polen ge bort receptbelagd medicin till folk som det är otillåtet att göra det i Sverige. Jag säger inget om att man kanske vill göra det ändå som en medmänsklig handling men hur tänker ni som inte verkar inse att alla länder har sin egen lagstiftning & tror att det är lagligt för att det är receptfritt i Sverige?

   Svara

  Men seriöst Camilla, du kan ju inte referera till svensk lagstiftning? Den har ju noll och inget med att göra vad man riskerar i ett annat land. Det kan ju i värsta fall handla om fängelsestraff, inget man bör uppmuntra folk till.

  Svara

   C dansar efter Cissis pipa. Hon är ju inte så dum atthon tror att svensk lagstiftning gäller i Polen.

   Svara

    Trovärdigheten i den här bloggen, och för Camilla, är ju som bortblåst i och med Camillas agerande i fallet Cissi. Särskilt med tanke på att hon återigen återgått till att tiga, och nu dessutom är tillbaka med gulligullandet mot Cissi igen.

    Svara

  Apotekare här. Att sälja/ge ut läkemedel som är receptbelagda i det landet är generellt sätt olagligt. Man får dock se över landets läkemedelsrelaterade myndighet & vad de har för regler. Det är känt att Polska receptfria läkemedel säljs här i Sverige i små polska butiker, läkemedel som är receptbelagda här i Sverige. Detta är ett stort problem & finns en enhet på Läkemedelsverket som arbetar med illegala läkemedel.

  Svara

  Vet att många har problem med Cissi (och med all rätt) men Polen är rent ut sagt fruktansvärt när det kommer till kvinnors rättigheter. Abort är endast tillåtet i fall då graviditeten utgör en livsfara för kvinnan eller barnet, alternativt om den är ett resultat av våldtäkt. Även i sådana fall ä det dock väldigt svårt för kvinnor att genomföra abort eftersom läkare tillåts vägra av religiösa anledningar. Polen har vidare tagit bort kravet att vägrade läkare ska referera sina patienter till en annan läkare (idén var att ingen som har rätt till abort skulle falla mellan stolarna, men eftersom man egentligen inte vill att någon gör abort så struntar man i det nu.) Tillgängligheten av preventivmedel har begränsat – det är oerhört svårt som kvinna att få tag på överhuvudtaget, trots att det inte är olagligt. Man försöker fortfarande införa helt abortfria zoner.

  Vidare kan nämnas att regeringen i Polen stadigt minskar på sexualundervisning i skolor, särskilt gällande reproduktion, har försökt undanta första ’incidenten’ av våld i nära relationer från att klassificeras som misshandel, försökt dra sig ur Istanbulkonventionen (gällande våld mot kvinnor) och kraftigt minskat eller helt tagit bort bidrag till kvinnorättsorganisationer. På flera sådana organisationer har husrannsakan genomförts av polisen på väldigt suspekta grunder. Kvinnor har avskedats eller hotats med avsked från sina arbeten (särskilt om de arbetar inom utbildning) för att ha pratat öppet om kvinnors rättigheter.

  I många fall har regeringen (som nyss vann ännu ett val) endast avstått från kvinnofientliga åtgärder på grund av internationella påtryckningar. Så länge som världen ser på kommer det vara svårare för Polen att förtrycka kvinnor. Det är superviktigt att vi som lever utanför Polen faktiskt sätter oss i vad som sker och använder vår frihet till att stödja kvinnor i Polen. Oavsett vad jag tycke om Cissi Wallin kommer jag aldrig sätta mig emot att receptfria läkemedel som kan förhindra att ett liv förstörs, eller i värsta fall förloras, ges till de som verkligen behöver dem.

  Som sagt, jag förstår att många inte gillar Cissi Wallin och att första reaktionen därför blir negativ. Jag förstår också om man inte tycker att ”smuggling” av preventivmedel kanske är den bästa lösningen. Men jag önskar verkligen att fler människor sätter sig in i vad som faktiskt pågår i Polen. Det är en väldigt skrämmande utveckling som riskerar att spridas till andra delar av världen. Vi måste skydda de rättigheter som generationer av kvinnor kämpade – och fortfarande kämpar – för att uppnå.

  Svara

   Jag tror ingen tycker att utvecklingen i Polen är bra (kanske nån enstaka). Cissis aktion hade nog gått hem bättre om man upplyst om riskerna. Då hade ju folk kunnat ta ställning till om de vill vara med på det här eller ej.

   Svara

    Ja hon borde ha tagit reda på riskerna, men också funderat över om det verkligen är en bra lösning att kvinnor i Polen ska ta emot läkemedel som de då aldrig kan veta innehållet i. Det förekommer dessutom en enorm marknad med förfalskade läkemedel idag.

    Svara

   Vet du vad mer som är ”en väldigt skrämmande utveckling som riskerar att spridas till andra delar av världen”?
   Kvinnohatet och kvinnoförtrycket i Mellanöstern som väller över Europa.
   Oups, nu var jag sådär nazistisk igen.

   Svara

    Ja, spridning av kvinnofientliga idéer är skrämmande oavsett vad de grundas på.

    Svara

   Fy fan….dags för alla som klagar på folk som reser till Dubai att bojkotta resor till Polen kanske? Jag är helt med på civil olydnad, lagen har inte alltid rätt. Hade jag åkt till Polen och tänkt till innan om dagen efter piller hade jag kanske tagit med mig några. Bättre än att en kvinna eller ung tjej mår dåligt och våndas över en oönskad graviditet.

   Svara

    Här sa du nåt. Jag vill se skammande och uthängningar av alla som turistar i Polen. Klart de ska bojkottas. Nej det tycker jag såklart inte men jag hoppas alla som aningslöst tror att världen blir bättre för att man inte turistar i dubai eller kina fattar hur löjliga såna aktioner är.

    Svara

     14.42 pengar är det största maktmedlet i världen. Det är klart att alla kan vara med och påverka världen genom att kontrollera tillförsel till ett lands ekonomi genom turism. Det är faktiskt lite korkat att inte vilja se det .

     Svara

      Skamma på Polenresenärerna då så ser vi vilken effekten blir för abortlagstiftningen. I ain’t holding you back.

      Svara

   Ville bara rätta lite första biten, abort är även tillåten vid avvikelser hos fostret. Jag är polsk.

   Svara

  Det finns kondomer i Polen, apotek, bensinstationer etc. Rätt använd ger den 93% säkerhet.
  Ett dagenefterpiller är verksamt till 85%, har ägglossning eller befruktning skett så fungerar det inte.
  Biverkning är bl a blödning – ponera en polsk kvinna tar pillret och blöder jättemycket? Hur säker kan hon vara på att få vård om de misstänker abort?
  Det är en hemsk utveckling i Polen men vi hjälper inte genom instagramtramsjippon och total okunskap om hur lagar fungerar i andra länder. Det kan göra situationen än värre. Att andra EU-politiker pressar på är en långsam väg att gå men den enda möjliga. Tyvärr.

  Svara

   Hur många våldtäkter tror du involverar kondom?
   Varannan minut dör en kvinna i världen till följd av en oönskad graviditet (källa: who), hur många döda tycker du är rimligt medan EU-politiker jobbar långsamt? Kan man göra något så SKA man göra något. Däremot är det viktigt att veta vilka risker man själv tar medan man hjälper.

   Svara

    Vid våldtäkt, incest och om kvinnans liv är i fara är abort tillåtet i Polen.
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-ser-abortratten-ut-i-europa

    Svara

     Precis, det är bara svenskars typ av groteska rekreationsaborter som är förbjudna i Polen.

     Svara

    Att våldtäktsmän aldrig använder kondom är en myt. Nåt statistiskt underlag har jag inte men det förekommer. Kom ihåg att det här kan vara till synes ”vanliga” människor.

    Svara

    Vid överfallsvåldtäkter borde det vara relativt vanligt att använda kondom iom att ingen vill lämna DNA?

    Svara

  Om det vore riskfritt att ta mediciner över gränsen kan väl Cissi bara skicka ett gäng piller med post.

  Svara

   Fast det här handlar ju om publicitet. Klart det finns bättre sätt (tack och lov) för kvinnor få tag på dagen efter piller i Polen än att sätta i sig tabletter några turister fraktat dit som man inte ens vet vad de innehåller. Men det här är inte en medicinsk aktion.

   Svara

    Haha nej det är en mata-Cissis-ego-aktion. Som vanligt.

    Svara

  Jag gillar inte Cissi men en eloge till henne som hjälper till att inte fler oönskade och många gånger alkoholskadade barn hamnar på barnhem.

  Svara

  Märkligt nu att tänka, att på 60-talet åkte svenska kvinnor till Polen och gjorde abort (om de hade pengar och möjlighet).

  Svara

  Hu så hemskt att man inte kan sära på benen åt höger och vänster utan konsekvenser i Polen. Att döda sina ofödda barn borde vara en mänsklig rättighet! Så kallade feminister (som vill döda andra kvinnor redan i livmodern) i Sverige är programmerade för hela folkets undergång.

  Svara

   Det är ju din åsikt såklart men de allra flesta ser inte hur det skulle vara bra för vare sig kvinna eller barn att tvingas föda oönskade barn till världen. Abort sker dessutom på ett stadium i graviditeten där fostret inte kan överleva självständigt. Går man över den gränsen är abort enligt huvudregeln inte lagligt i sverige heller.

   Svara

    Har du sett ett ultraljud av en bäbis i v 13? Det har jag. Och ”fostret” ser ut som en hel bäbis, med huvud fingrar osv, bara väldigt liten. De vitala delarna hos den lilla människan finns redan. Denna lilla människa skrapas/medicineras alltså ut som sopor vid en abort. Din logik är supermärklig då en nyfödd fullgången inte heller överlever självständigt. Vidare har naturen gjort det så fiffigt att de flesta kvinnor älskar sina barn när de föds, även de som inte var planerade. Svenska kvinnors rekreationsaborter som nån slags naturlig del av sitt slaskiga oskyddade sexliv är en skam!

    Svara

     Jaa du, själv så är jag jäkligt nöjd att jag inte behöver sitta här med 4 skrikande ungar. 4 aborter och noll ungar passar mig perfekt.

     Svara

  oddsen för bli stoppad i polen och ombeds visa vad man har i bagaget är extremt liten om man kommer från Sverige förutsatt man är ljushyad är man mörkhyad så får man räkna med bli stoppad. Ser varje gång jag är i polen hur mörkhyade människor direkt blir stoppade och får visa pass mm fast de kommer från ett schengenland. Aldrig sett polska tullen stoppa ljushyade människor. Polska tullen har inga problem med särskilja människor. Men säg nu man blir stoppad och har tex 200 förpackningar dagen efter piller kan man inte direkt hävda att de är för eget bruk speciellt inte om man bara ska vara där ett par dagar Så oddsen för de ska tro du ska sälja är ganska stor och då är de ett helt annat brott än lite smuggling vi pratar om. Jag personligen skulle inte åka ned till polen med massa förpackningar dagen efter piller i väskan även om risken för bli stoppad är extremt liten.

  Svara

   Kan garantera att Cissi själv inte gör det heller. Som någgon skrev, varför skickar inte Cissi ett paket piller till Polen?

   Svara

    *någon

    Svara

  Dagen efter piller är något som är menat för att nyttja för dig själv. Det är inte menat att distribuera det. Speciellt inte om det är receptbelagt. Då är sett brottsligt att ge bort det till någon som inte har fått det utskrivet.

  Svara

   Är menat som svar till anonym 15:41, inlägg mycket högre upp…

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.