Annica Englunds aviga inställning till att betala skatt

Inlägg 1:

Varje månad när mejlet kommer med summan som jag ska betala så känner jag bara “varför ska jag ens jobba såhär hårt om jag bara blir straffad för det?” För det är så jag känner.
[…]

Men jag kommer nog aldrig att förstå att om nu Sverige ska vara så jämställt, kan man inte bara sätta en och samma beskattningsprocent för alla? Tjänar du 10,000kr och måste skatta 30% ja då är det 3,000kr i skatt. Eller om du tjänar 100,000kr så blir det 30,000kr. Kanonbra, alla går efter samma skatt, inget tjaffs!

Det är många gånger som jag velat ta ut en lön och sedan kommit på att “plockar jag ut en tusenlapp till så måste jag skatta 50% istället”. Så ska man väl inte behöva känna? Varför ska inte jag få plocka ut en valfri lön från mitt företag där det är jag som jobbat in pengarna utan att behöva känna mig begränsad?
[…]

Är ni insatta i politik eller Sveriges ekonomi? Hur fungerar det?
Varför har vi dessa regler med olika procentsatser? //Annica Englund

Inlägg 2:

När det kommer till tex vården mm så går jag endast privat för att det alltid fungerar bättre. Vilket är katastrof. Alla har inte möjligheten att gå privat men alla ska ju ha rätten till en bra vård! Men jag kan inte låta bli att känna att det är trist att betala till kommunens vård när jag ändå betalar för min privat.
[…]

Jag vet att folk har det värre och det är fruktansvärt, det är brist inom vården och jag är verkligen ingen som sitter inne på de rätta svaren på hur det ska förändras men jag kan ju inte låta bli att känna att det suger att betala skatt som går till saker som inte fungerar fullt ut.

Och ja, det är ju då fel av mig att känna att jag “inte vill betala skatt” för då blir det ju bara ännu värre. Och det är ju inte bara det som är en bidragande orsak till att vården inte fungerar till 100% utan det saknas ju även personal. Varför saknas det personal? Jo kanske är det för att arbetar man inom vården är man rejält underbetald för det som man presterar och det är ju katastrof! Folk som bidrar till saker som samhället behöver bör ha en ruggigt jäkla bra lön! Hur kan dom inte ha det? Vem är det som sätter deras löner?

Jag blir alltid tillrättavisad efter jag yttrat mig om skatt och politik vilket är bra för det är något som jag inte alls har stor koll på och lätt glömmer bort då det inte ligger inom mitt intresse. Så tack för att det är många av er som har större koll och kan berätta hur det faktiskt fungerar! //Annica Englund 

Med tanke på att Annica Englund gång på gång upprepar att hon inte har någon koll på varken skatter eller politik så har hon väldigt mycket att säga om saken.
Jag kan delvis hålla med henne, det är inte alltid kul att se så mycket av ens intjänade pengar gå tillbaka till staten, men jag ser hellre delar av mina intjänade pengar gå till skatt än jag ser människor hamna utanför systemet, i hemlöshet, utan sjukförsäkring, utan möjlighet till utbildning på grund av att människor som Annica inte vill betala skatt för att hjälpa de som inte tjänar lika mycket pengar som hon.
Då får man ett samhälle som USA där det är varje man för sig själv där man bara ser efter sitt eget bo och struntar helt i hur det går för andra, där gravida kvinnor tvingas föda barn på trottoaren då de helt saknar försäkring.

Det vill jag inte ha, och det tror jag inte Annica heller vill ha, om hon tänker ett steg längre på vad det hon föreslår faktiskt innebär och hur samhället skulle se ut om alla betalade samma, låga skatt. 

UPPDATERING!
Jag inser att mitt resonemang kring Läckbergs privata sjukvårdssatsning var helt åt helvete. 
Tack för korrekt info! 

418 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Åh jag är så less på att såna jävla idioter har såna plattformar. Vilken ärthjärna 🤦🏼‍♀️.

  Svara

   Jag hijackar första kommentaren för att påpeka att det bara är den där extra tusenlappen som beskattas med 50% i hennes exempel.

   Man kan vara tyst och låta folk tro att man är dum, eller prata på för att bevisa att man är dum. Varsågod, plattformen är din! 👍

   Svara

    🤔 förklara? Vill lära mig

    Svara

     Jag fick lära mig idag(!)
     Säg att gränsen för högre skatt går vid 40000 och du tjänar 50000. Då skattar du 30% av 40.000, alltså 12.000kr.
     Resterande 10.000, det är DÄR du skattar 50%. Så tjänar du 50000kr så får du alltså ut 33.000kr.

     Det är alltså inte hela lönen som det dras 50% från.

     Svara

      Det är också så att väldigt få betalar skatt till staten utan de flesta betalar bara till kommun och landsting (regionen). Bara de som tjänar över 42.000 kr/månad på lön betalar skatt till staten och då endast för den del av lönen som är över 42.000.
      PS
      Staten är inte någon främmande varelse som tar våra pengar utan det vi alla som är svenska medborgare äger och styr över tillsammans. Mycket av det får vi dessutom stora intäkter från. Företag, fastigheter osv. Dessutom bekostar vi utbildning för läkare, sjuksköterskor, lärare m fl som alla får ta del av i stort sett gratis. Fiffigt va?

      Svara

   Fast Sverige ÄR inte så himla extremt fantastiskt som de flesta svenskar verkar tycka. Jämför med t.ex. Schweiz där det är högre löner och mindre skatt. Ändå fungerar välfärdssystemet betydligt bättre än i Sverige och de kan ta hand om de som inte själva kan.

   I Sverige skattas det högt, folk blir nekade sjukersättning från FK, och generellt anser jag mycket pengar verkar fördelas helkonstigt.

   Men det här såg jag först ur den här vinkeln när jag lämnade landet. Ibland kan det vara nyttigt, även för svenskar tänker jag, att se lite omkring hur andra länder både gör saker bättre och sämre för att kanske bli lite influerade och få nya insikter i hur systemet kan bli bättre. 🙂

   Svara

    Schweiz har också obligatoriska avgifter för ex. Sjukvård som betalas varje månad på en separat faktura. När alla obligatoriska avgifter är betalda skiljer det sig inte nämnvärt från skattesatsen i Sverige. Det är också en gammal myt att Sverige har världens högsta skatt, i år var exempelvis Frankrike nummer 1.

    Svara

     Nej, avgifterna gör inte alls att satsen blir likvärdig. Långt ifrån. Och heller har jag inte sagt att Sverige har världens högsta skattetryck. Men jämförelsevis med Norge, som till och med har lägre – så får man banne mig så mycket mer ut av skatten. I Sverige, till stor del (vilket skrämmer mig) så belastas man både högt genom skatten och sedan även psykiskt då man inte får, enligt mig, tillräckligt tillbaka. Då menar jag alltifrån vårdköer, typ av vård, skolan, uppbyggnad av samhället, m.m.

     Visst finns det sämre länder, men vad jag poängterar är just den attityden att det minsann inte finns något bättre land. Jag tycker ju det är trist, då jag har kvar vänner och släkt i Sverige. Men enligt de flesta utlandssvenskar så står vi ganska eniga i att Sverige har haft sina ”glory days” och är som det sett ut i det sista – dessvärre bara påväg nedåt. Sverige används dessvärre (jag tycker givetvis det är extremt tråkigt att höra) men som ett skräckexempel på hur ett samhälle fallerar i länder utomlands.

     Svara

      En absolut majoritet får tillbaka mer på skatten än man betalar in. Har förmodligen inte kommit i närheten att betala in vad jag kostat med förskola, skola och universitet ännu. Och det är bara en del av kostnaderna staten haft för mig.

      Lätt att stirra sig blind på vad man får ut ”här och nu” och glömma hur mycket som varit billigare eller gratis genom livet.

      Svara

       Så dina föräldrar betalde ingen skatt? Var det staten som betalde för dig?

       Svara

        Man anser att skatt är individuell. Föräldrar har alltså betalat in skatt för sin egen skola, sjukvård osv. Barn börjar betala tillbaka det de har kostat oss alla under uppväxten, när de själva blir vuxna och börjar arbeta och betala skatt.
        För övrigt förstår jag inte varför högerfolk upprörs mer av att betala skatt till oss själva, vårt gemensamma, vår välfärd (skolor, gator, sjukvård, forskning, vatten) i landet, än av att t.ex betala privata företagare i form av dyra hyror, el, telefoni, mat osv? Hyresvärdar, ICA-handlare och andra som tjänar otroligt mycket pengar att bada i lyx med. Eller jo, det förstår jag förstås eftersom det är vad högerpolitik går ut på. Högern vill ju till och med sälja ut vårt gemensamma vatten till ”entreprenörer” som heter Göran, 50+. Och Göran har ett enda syfte – att tjäna så mycket pengar som möjligt på vårt vatten så att han kan bada i lyx med sin familj.
        Nej, vi andra vettiga klagar t.ex på för höga hyror, för dyr mat, för dyr el, istället för att klaga på att betala skatt till vårt gemensamma ägande/intressen.

        Svara

       Håller med dig, underbart att det finns människor som har fattat det här med vad skatten bl.a. går till. De läkare som bemannar sjukvården och är utbildade i Sverige har vi ju alla vart med att betala genom skatter, alla universitet och högskolor är gratis att gå på som svensk medborgare och bara det är ju fantastiskt. Det verkar så lätt att vara egoistisk när man har pengar och kommit upp sig lite. Tänker att en hel del av dessa influensers har bakgrunder/ hem där studier inte prioriterats men det kanske hade vart bra med några samhällskunskapslektioner ändå. Det känns som många inte förstår hur vårt samhälle är uppbyggt och med vilka medel. Vilket sorts samhälle vill vi ha? Vill vi bara att rika och ”lyckade” ska få bra vård? Om jag en dag står där ruinerad tycker jag fortfarande att det är en bra ide? Allt kretsar väl inte bara kring mig och mitt ego, eller?

       Svara

        Ja men visst är det bra att folk har koll på vad skatten går till, några toppenexempel är när svenska kommuner köper vägsalt för 165kr/kilot (istället för 80 öre/kilot), arbetsförmedlingens obrukbara cv-tjänst för 125 miljoner, Tiers oanvända crosshall för 20 miljoner, Stockholms stad skolplattform för drygt 700 miljoner, Göteborgs 236 kommunalt anställda kommunikatörer, Världens längsta skidtunnel i Bräcke för 70 miljoner samt Uppsalas uppvärmda soffa för 12 miljoner.

        Men visst är det fint att kunna spendera när ”någon annan” betalar. Lösningen på allt är kanske inte höjd skatt, utan tjänstemanna-ansvar för de politiker som använder våra pengar.

        Svara

      Fast vadå skräckexempel? Är själv utlandssvensk och får hela tiden höra hur bra det är i Sverige och de nordiska länderna. Upplever inte det alls på samma sätt som du.

      Svara

     Nä, vi har världens 4de högsta skatt. Enligt lafferkurvan har vi för hög skatt för att gå plus, enligt den bör vi ligga på 30% men idag ligger vi på 75% allt som allt.
     Vänstern brukar dock mena att denna statistik inte finns men det gör den, bara en googling bort.

     Svara

    Håller med, det är nästan lite skrämmande hur indoktrinerade många har blivit av att växa upp här. Många tror på allvar att Sverige är det enda välfungerande (ok den bilden är väl ganska på kant nu iofs) landet i världen och att framför allt vården är både dyrare och sämre överallt annars.

    Svara

     Vården i Sverige är värlsdklass om du skall byta ett hjärta eller få en ny lunga, heter du Olga och är pensionär med dåliga höfter fungerar det dock inte lika bra.

     Svara

      Vilken värld lever du i egentligen?????

      Svara

       Det som en gång var Sverige.

       Svara

    I Schweiz får pappan bara ta ut en föräldradag. Nu har det varit omröstning om han ska få ta ut mer. Mamman har tre månader hemma betalt med bäbisen.

    Finns inget csn, föräldrarna betalar. De som inte har föräldrar som kan betala får dock hjälp av staten.

    Förskola är dyrt så ofta tjänar familjer på att mamman är hemma och pappan jobbar. Det finns alltså inte mycket utrymme för skilsmässor och ensamstående föräldrar.

    Ja, de skattar en summa varje år men får långt samma stöd av staten som vi får i Sverige.

    Svara

     Titta på England. Där slutar mammor att jobba för dagis kostar 600:- och uppåt. Och då menar jag per barn. Och per dag.

     Svara

     Vi pröjsar 40 papp i månaden på vårt barns förskola i Schweiz.

     Svara

      Jäklar, hittade ni ingen dyrare?

      Svara

       Jo men det ska ju vara ett bra också .. ?

       Svara

        Skillnad på förskola och förskola? Hur kan en förskola vara ”bra”?

        Svara

         ja det kan vara stor skillnad på pedagoger och pedagoger? och känslan för hela verksamheten, hur en förskola lägger upp dagarna… Då tar man väl det man känner bäst för… ?
         finns inga sämre förskolor/skolor i din värld? skön känsla…

         Svara

          Den svenska förskola mitt barn gått i är så usel så hade gärna betalat 40 000 för en bra.

          Svara

     De lever ju så ojämställt och gammalmodigt. Rutten kvinnosyn.

     Svara

      Håller med. Men det är mycket annat som funkar bättre här än i Sverige.

      Svara

    Välfärden i Schweiz? Lagstadgad sjukförsäkring som kostar mycket, de fick föräldraledighet 2006 som bara är fyra månader och bara gäller för mammor, inte pappor. De har inte heller fri utbildning utan bekostas av föräldrarna, socialbidrag behöver betalas tillbaka. Dessutom ingen strejkrätt och inga starka fackförbund.

    Svara

     11,49 Nej det landet är inte så socialistiska och kommunistiska av sig. Vurmar du för massinvandring också!

     Svara

      Så föräldraledighet är kommunism? Ooookeeej…

      Svara

       Sluta med den där familjelivslogiken, den är så tröttsam.
       Nej, enbart föräldraledighet innebär inte kommunism, det är verkligen absolut ingen här som påstått det. Men när man adderar bland annat skattefinansierade barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd, etableringsersättning, etableringstillägg, flerbarnstillägg, socialbidrag, föräldrapenning, subventionerad ohållbar kött och mjölkproduktion, kollektivtrafik, sjukvård, utbildning, förskola osv osv.
       Först då får man något som liknar kommunism.

       Svara

        Okej nyliberalen

        Svara

      Japp det gör jag

      Svara

    Tro inte att du är den enda som bott utomlands ;).

    Svara

    Jag tycker inte att det var ett så tokigt inlägg av Annica! Sen är INTE sverige ett land med bra sjukvård. Sverige är Inte något välfärdsland..Bra av dig Camilla att du ändrat dig angående toy boyen läckberg.

    Svara

    Är det inte i Schweiz som förskoleavgiften är ca 30 000 SEK/månad? Det tycker jag inte är så välfungerande eller jämställt.

    Svara

     Och ändå ligger Schweiz över Sverige i precis allt, inklusive välfungerande samhälle, meddellivslängd och jämnställdhet.

     Svara

      Jämställdhet? Hur har man i så fall mätt jämställdhet om jag får fråga?

      Svara

      Vet du inget alls? Schweiz var ett av de sista länderna i världen att tillåta kvinnlig rösträtt. Det är långt ifrån ett jämlikt land.

      Svara

    Det hade varit okej att betala så mycket skatt som vi gör om sjukvård och skola fungerade problemfritt. Det gör det tyvärr inte och skulle hellre betala mindre skatt och sen betala för privat sjukvård/skola. Då ska jag tillägga att jag jobbar inom sjukvården och därför är väldigt insatt.

    Svara

   Med den attityden blir hon den perfekta svärdottern i den familj hon hamnat i.,

   Svara

    Hur menar du? Är dom inte heller intresserade av samhälle o politik 🙂

    Svara

     Nja, tänkte snarare på skatt.

     Svara

      Fattar ändå inte

      Svara

       Lugn, du får lära dig när du börjar 7:an.

       Svara

      Förklara istället vad som är speciellt med familjen och skatt

      Svara

   Hon avslöjade verkligen sin mentala och empatiska kapacitet med det inlägget. Jag trodde bättre om henne, tråkigt att hon visar sig vara ännu en bortskämd, dum och egoistisk bloggare.
   Det som Annica och andra med hennes ego-åsikter borde fundera över är att ALLA kan råka ut för sjukdom/olycka och förlora sin arbetsförmåga. Annica själv kan få cancer i morgon eller bli svårt skadad i en krock, det handlar om otur, inte att någon varit lat, dum och inte jobbat. Dessutom är Sverige redan nu ett uselt land vad gäller att ge människor utan arbetsförmåga ett drägligt liv, vi har helt galna skatter där låginkomsttagare betalar 3 ggr så mycket skatt som i våra grannländer. Att sänka skatterna för de som tjänar mest är så egoistisk att jag blir häpen att folk ens kan tänka så. Sen kan man ha synpunkter på hur våra skattepengar fördelas, men det påverkar man genom att rösta på partier med vettiga värderingar, inte genom att lura sig undan att betala skatt! Människor med såna åsikter förtjänar att själva hamna i en svår situation, att känna på kroppen hur det är att vara jättesjuk och leva på 6000 kr (eller 0 kr pga att FK underkänner läkarintyg) är nog det enda sättet att få dem att förstå. För det kan drabba alla, det spelar ingen roll hur hårt man jobbat (Annica jobbar knappast hårt när hon blir stressad av att få sms, hon hade inte överlevt en enda dag som tex sjuksköterska…), hur smart man är, hur driven och duktig. Det handlar enbart om att ha tur eller otur i livet. Vill vi ha ett samhälle som USA där endast de med turen på sin sida får sjukvård och tak över huvudet? Skatt finanserar även vägar, bibliotek, alla sorters sjukvård, fritidsverksamhet för barn, skolor och universitet. Samhällsfunktioner som vi alla utnyttjar.
   Jag har alltid varit duktig i skolan och hade toppbetyg hela vägen. Jag pluggade till veterinär och jobbade halvtid, det var jättetufft att hinna med båda, men det gick och jag fick bra betyg och såg fram emot ett långt yrkesliv. Sen blev jag plötsligt svårt sjuk. Jag fick ge upp båda jobbet och studierna. Pga att jag endast jobbat deltid fick jag bara sjukpenning av en halv lön. Det blir inte mycket kan jag säga. Jag hoppades bli frisk nog att fortsätta utbilda mig till veterinär, men blev bara sjukare och var dessutom med om en allvarlig olycka. Jag hade en lysande framtid, nu är jag en ung, fattig sjukpensionär som lever i ett konstant smärthelvete. Jag blir omåttligt provocerad av obildade människor som Annica som inbillar sig att de jobbar så hårt när de går på luncher och events och har åsikter om att alla kan jobba lika ”hårt” som dem och tjäna pengar själv, så varför ska Annica ge bort sina pengar genom att betala skatt? Otur kan drabba vem som helst. Det kan drabba din mamma, din syster, din bästa vän. Det drabbade mig och det kan drabba dig. Tänk på det nästa gång du gnäller över att du tjänar så mycket på att leva ett glassigt lyxliv att du måste betala mycket skatt.

   Svara

    Tycker det är EXTRA vidrigt att hon ens yttrar sig i sånna här frågor när hon lever tillsammans med en man som tjänar 400 miljoner om året – ska hon verkligen klaga på att hon får betala skatt?! Vad som än händer henne kommer hon har råd att klara sig. Hon går till privat sjukvård och har aldrig haft ett riktigt 8-17 jobb, hon blev känd via en dokusåpa och sen hamnade hon i bloggbranschen på ett bananskal. Förlåt men kan ALLA sluta följa denna tragiska människa, hon är inte ens värd vår tid eller uppmärksamhet.

    Svara

     Ja och jag blir omåttligt provocerad över att folk som snackar/skryter om hur de går privat inte fattat att de (oftast) går hos en vinstdrivande skattefinansierad verksamhet. Helt sjukt, om det ska finnas privata aktörer ska de vara helt privata och bära sina egna kostnader.

     Svara

     Nu blev det lite väl mycket siffror. 4.85 miljoner USD. Inget annat.

     Svara

      Sorry, ok 40 miljoner om året.. så alltså ca 2 miljoner i månaden.

      Svara

       Jag är uppenbarligen inte så bra på matte, vad blir det, 4 miljoner i månaden?! Oavsett är hon en bortskämd snorunge på gränsen till entitled hemmafru/golddigger och jag gillar inte hennes klag på att få betala skatt så att hennes hemland – det enda landet hon är känd i och som skulle betala hennes lön för det låtsasjobb hon gör – ska gå runt!

       Svara

        Du sa det 👍🏻 är tillika glad att hennes riktiga sidor kommer mer och mer fram nu! Så oempatisk, självisk och egocentrisk människa att det finn inte. Kritik kan hon inte ta det minsta heller, då är det direkt attack. Så synd om henne. Sorgligt att sånahär får va förebilder åt unga människor och influerad dom! Så tragiskt.

        Svara

    10:37 bra skrivet. Jag fick en tumör och var nu på morgonen och röntgade mej för jag dålig och blöder så dom letar efter tumörer på njurar m m. Jag så tacksam att dom kollar upp allt. Men det är inte lite undersökningar man får gå igenom. Skulle vara absolut förbjudet att dom ska dra ner på sjukvården. skatten betalar jag gärna men dra då inte ner på den eller annat.

    Svara

     Sjukvården fungerade för dig, den här gången.
     Det är tråkigt att säga att du hade tur. Det är väldigt, väldigt många fall här i Sverige som ska vara menat att vara ansiktet för välfärd där man inte upptäcker tumörer eller annat allvarligt i tid.
     På grund av ett krisande sjukvårdssystem dör alldeles för många som vi hade kunnat rädda. Bara om de inte hade blivit hemskickade med enbart alvedon de femton första gångerna de sökte vård.

     Svara

    Om man inte trivs med att vara låginkomsttagare kan man enkelt studera i Sverige. Jag har studerat i 4,5 år och tjänar bra! Varför ska det inte löna sig att studera och arbeta? Varför ska jag betala för människor som inte ”orkar” plugga. Hört så extremt många säga att dom helt enkelt inte orkar. Självklart förstår jag att en del människor är med om olyckor och blir sjukskrivna osv, men många är bara lata och orkar inte byta jobb och börja studera för att få upp sin inkomst. En del utnyttjar också systemet för att få bidrag, vabbar och är sjuka fast dom inte har varken sjuka barn eller ÄR sjuka. Sånna människor äcklar mig och tyvärr betalar vi för att dessa lata grisar ska sitta och mysa i soffan.
    Det är vidrigt att människor som jobbat hård, studerat eller som bidrar på riktigt till samhället ska straffas och skatta halva sin lön. Skatten borde vara densamma oavsett vad man tjänar.
    Det ska löna sig att plugga, det ska löna sig att arbeta och bidra till samhället. Ni röda lever i en jävla bubbla där det är synd om alla och alla är så jäkla behövande och KAN inte plugga, KAN inte jobba. EN DEL kan inte, fine. Men vakna upp, öppna upp ögonen lite.

    Svara

     Vilken vidrig människosyn. Allt jag kan säga. Såna som resonerar som du äcklar mig betydligt mer än folk som tar en sjukdag pga trötthet. Vad kostar det mig liksom, en krona i månaden Kanske. Låt dom. Ha lite solidaritet.
     Så otroligt trångsynt, pinsamt och vidrigt skrivet. Skrattar åt dig!

     Svara

      Du är lika vidrig själv Avatar med den kommentaren, och med allra största sannolikhet en låginkomsttagare OCH sjukskriven för ”depression”.

      Svara

      Hur fan kan man försvara att ta en sjukdag pga ”trötthet”. Det är ett hån mot oss som inte utnyttjar systemet och drar in en jävla massa skatt. Det är också ett hån mot människor som verkligen är sjuka och i behov av sjukpenning. Sluta utnyttja systemet latmaskar!!!

      Svara

     Tog du emot studiebidrag när du pluggade?

     Svara

      Nej jag jobbade samtidigt som jag pluggade. Du har aldrig pluggat va?

      Svara

     Jag har snart pluggat färdigt till grundskolelärare och hoppas på att få ut runt 28.000 som ingångslön. Det är men helt okej lön men ingenting mot vad min man tjänar som ”bara” gått gymnasiet, skillnaden är att han arbetar inom industrin.. Men självklar ska vi inte ha några som arbetar inom skolan, vården eller omsorgen utan alla ska plugga för att arbeta på ställen där man tjänar bättre pengar…

     Svara

   Vad jag tycker är tämligen fantastiskt med Sverige är att högskola är skattefinansierat! Om man då som höginkomsttagare tycker att skattetrycket är för högt kan man ju ta en kurs och känna att man får lite tillbaka. Statsvetenskap eller ekonomihistoria kan ju vara ett förslag om man vill läsa på om vår socialliberala samhällsstruktur/människosyn som präglat vårt land i många, många år.

   Svara

   Jag håller med henne helt. Att ge bort hälften av det man tjänar är samma sak som att jobba halva månaden för staten. Inte rättvist någonstans och man måste sluta med allt skit som kastas på folk som tycker så. Man ska inte behöva straffas för man tjänar mer men åtnjuter samma fördelar som alla andra. Mvh student (alltså en höginkomsttagare)

   Svara

    Gött. Du tycker det blir lika nice när alla vägar i hela Sverige förfaller, trafikljusen slutar funka, dina föräldrar måste bo hos dig för det finns ingen äldrevård och barn får ta med sig mat hemifrån varje dag till skolan i 18 år? Okej. Eller du kanske kan betala allt sånt själv?

    Svara

     Jag tycker det ska vara lika för alla. Att småföretagare som jobbar 15 timmar per dag ska betala hälften av det de tjänar är galet. Istället för att gynna småföretagare så de kan anställa folk straffar vi dem hellre och gör att folk inte vill vara småföretagare. En småföretagare hade kunnat leva ett normalt liv på sitt företag och få ut en normal lön, istället måste de slita för att bara få ut hälften av sitt slit på kontot. Hur är det rättvist? Då pratar vi om vanliga småföretagare och inga som drar in miljarder. En person som äger ett litet konditori kanske inte klarar av att betala hyran just pga hälften går till staten, när personen kanske hade kunnat både betala sin hyra, ha kvar konditoriet och anställa någon om inte allt gick till skatter. Så hur är det rättvist att någon ska betala 30 och någon 50 när jobben är på samma ”nivå”? Det är inte rättvist, och det gör bara att enorma koncerner istället köper upp alla småföretag. Vi behöver företag för det gynnar samhället och skapar jobb och man ska inte straffas för man bidrar mest till samhället.

     Svara

      Fast ska olönsamma företag finnas för sakens skull? Om inte företaget omsätter tillräckligt för att betala fasta och rörliga utgifter känns det som att marknaden har sagt sitt. Det är ohållbart att driva olönsamma företag genom skattelättningar.

      Svara

    Fast vänta vänta nu. Du ger inte bort hälften av vad du tjänar! 🤦🏼‍♀️ Av min lön ”försvinner” endast 23%. Men för myndigheten jag jobbar för försvinner ännu mera, men dessa pengar är något du egentligen inte ”vet om” för det är inte något man ser på pappret försvinner.

    Svara

     Aa staten är slug

     Svara

     Jag pratar om småföretagre, som Annica. Då betalar du skatt på din egen lön och arbetsgivaravgift. Så det blir runt hälften på det du tar ut.

     Svara

      Har Annica AB kan hon plocka ut till maxgränsen i lön (Alltså istället för att gå över summan X där allting över får högre skattesats) och får maximal avsättning till pension och sjukpenninggrundande inkomst. Resten tar hon som utdelning med lägre skattesats, svårare än så är det inte

      Klart man som företagare ska betala arbetsgivaravgift av sin vinst/lön. Det är det sociala avgifterna.

      (Ber om ursäkt för fel benämningar, driver inte bolag aktivt i Sverige längre och orkar inte googla)

      Svara

    Men varför utbilda sig,skaffa sig studieskulder när man kan leva på bidrag…sossesverige i ett nötskal,varför ska man slita häcken av sig med utbildning och skulder när man sedan skall ge bort halva sin lön…nää,samma skattesats för alla oavsett inkomst är det mest rättvisa,varför ska jag betala mer för vård,skola,vägar och annat än den som inte ansträngt sig ett dugg..

    Svara

   En poäng har hon ju, vi beskattar cigaretter högt för att det ska rökas mindre, alkohol högt för att det ska drickas mycket, och arbete högt för att… ja, vad får det för effekt egentligen? Om det hade varit platt skatt även på de sista tusenlapparna skulle säkert många egenföretagare ta ut högre lön och därmed skulle det komma in fler skattekronor. Det är många egenföretagare i det här landet.

   Svara

    Exakt så!

    Svara

    Ja effekten blir att människor inte tycker att det är lönt att studera, vilket påverkar vår välfärd i Sverige. Idiotiskt

    Svara

  Hon verkar ganska verklighetsfrånvänd.

  Svara

  Jag håller med om att det känns surt att betala massor i skatt och sen se hur politikerna bara missköter så många delar av samhället och fattar beslut som bara gynnar deras egen plånbok.

  Svara

   Engagera dig politiskt och var med och påverka besluten!

   Svara

    Hah, as if that would work för en enskild person.
    Lösningen är att flytta härifrån.

    Svara

     Håller dessvärre med dig. Jag flyttar vintern 2020/2021.

     Svara

      I vilket land är det bättre då? Vart flyttar man om man vill ha ett fungerande (välfärds)samhälle och betala lägre skatt?

      Svara

       Norge.

       Svara

        Norge är ett oljeland, om någon missat det.
        De får in enorma intäkter från oljeindustrin. Klart de kan finansiera sin välfärd på ett annat vis utifrån det.
        Alltså ej jämförbart.

        Svara

         Norge är i alla fall guld jämför med Sverige.

         Om inte annars är Schweiz är en diamant.

         Båda länder slår Sverige i princip allt.

         Svara

          Norge har sämre infrastruktur än Albanien. Deras vägar är katastrof. Skulle kunna skriva en uppsats om allt som inte fungerar i Norge. / bodde där i 5 år

          Svara

       Jag är inte ute efter att betala lägre skatt, jag är ute efter att känna mig mer nöjd med vad pengarna går till.
       Ett tryggare samhälle är också trevligt.

       Svara

        Lägger gärna lite extra i månaden för att till exempel alla barn ska få äta sig mätta i skolan. Även fast jag inte har egna barn.

        Svara

         Ändå tar skolmaten ofta slut.

         Svara

    Du måste vara den enda människan som tycker att politiker gör allt 110% rätt. Hatten av!

    Svara

     Hur står det till med din läsförståelse?

     Svara

    Fast asså nej. Det är inte helt orimligt att kräva att politiker agerar ansvarsfullt, i linje med vad de gick till val på Och utan att missköta sig. Precis som det är rimligt att kräva att vilken annan yrkesgrupp sköter det jobb de får betalt för. Det är lite som att säga att bara för att man tycker vården är dålig så ska man själv utbilda sig till läkare och förbättra den. Man ska som medborgare kunna ställa krav på folkvalda politiker, det är en del av vår demokrati. Allra minst ska de ju inte missköta sig liksom.

    Svara

     Amen syster.

     Svara

   Jag håller med, jag tycker att det höga skattrtrycket är okej om det går till samhället, men se hur många miljarder som kallas vinst i privata bolag och inte går till välfärden…

   Svara

  Jag kan förstå henne till viss del, men de som tjänar de riktigt stora pengarna skattar ju ändå inte i Sverige pga bland annat detta.
  Men vårt skattebaserade skyddsnät bygger på att ALLA som är arbetsföra faktiskt jobbar och betalar skatt, vilket inte är situationen idag.
  Sveriges administration är inte anpassad för den stora befolkningen vi har idag och det är just därför så mycket fallerar inom offentlig sektor…

  Svara

   80+ gruppen växer så det knakar. Och de har varit pensionärer i många år redan. Det blir mycket pengar. Mer än invandringen…

   Svara

    Invandringen är det som bidrar mest till Sveriges folkökning.
    Sedan 2000-talets början har vi ca 1,5 miljoner fler invånare i Sverige, det är rätt många…

    Svara

     Fast 80+ gruppen kommer inte att bidra. Invandring kan göra det om vi klarar integration på ett bra sätt. Och alla 65-85 åringar, eller äldre, har INTE betalat skatt som omfattar deras pension. Det är en myt.

     Svara

      Vad menar du?? De betalar ju löpande skatt på sin pension.

      Svara

       Mycket skatt dessutom. Vidrigt

       Svara

    Nja. Visst växer 65+ gruppen, men den är fortfarande inte ens hälften så stor som grupperna i arbetsför ålder, och dessa kommer inte heller bli jämnstora inom överskådlig framtid.
    Dessutom har stora delar av den äldre gruppen redan betalat skatt hela livet och även om de har små inkomster kan många av dem fortfarande försörja sig själva.

    Svara

     Tyvärr tycker jag hon är egoistiskt i sitt tänkande. Jag tex har inte barn men vill såklart betala skatt för att dagisen ska funka etc. Ja att vi ska ha en bra vällfärd. Tyvärr verkar politiker montera ned den. Gillar inte egotänkande. annica verkar leva i inflenserbubblan men hallå man måste se sina medmänniskor också. Bra camcam att du tog upp detta.

     Svara

  Älskar att betala skatt!!!

  Svara

   Samma här!

   Svara

   Haha ja, lika gött varje månad när staten tar typ halva lönen. YEEEEY!

   Svara

    Stort tack till alla skattebetalare! När jag var 25 och fattig student fick jag cancer. Hade man behövt betala för sin egen vård, som i vissa andra länder, hade jag antingen varit död eller skuldsatt för livet.
    Jag hade inte ens haft råd att gå på universitetet, om jag inte bodde i Sverige. Skatt ger oss fantastiska möjligheter!

    Svara

    Oj, du måste vara inkomstmiljonär om du betalar så mycket till staten! Hur mycket går till kommunen?

    Svara

     Brukar du inte betala moms?

     Svara

      Denna jävla moms alltså. När den infördes så skulle den vara tillfällig. Vem försökte dom lura liksom…

      Svara

       Du kan ju alltid ansöka om att gå ur momsen :)))

       Svara

     Staten tar skatten och ger sen en andel till kommunen :). Ska man märka på uttryck bör man åtminstone ha rätt!

     Svara

   Älskar att undvika skatter, moms och avgifter.
   Som egen företagare finns en hel del knep och knåp som ger mer klirr i kassan 🤑

   Svara

    Jag håller med. Undviker också skatt i den grad som det går.

    Svara

    Jag som företagare har aldrig fuskat med skatten.

    Svara

    Då hoppas jag du undviker att skaffa barn, utnyttja vårdcentralen,barnomsorgen,skiter i om det blir städat på gatorna,att infrastrukturen fungerar,inte har dina ev. barn i kommunal skola eller går privat till BVC och mödravård, föder privat och bekostar det helt själv,inte går på museèr eller andra kulturella nöjen, köper din medicin till självkostnadspris,inte utnyttjar ditt högkostnadsskydd hos tandläkaren eller om du blir allvarligt sjuk (vilket jag inte önskar) i tex cancer betalar alla behandlingar och medicin själv.
    Finns mycket mer som våra skattepengar går till……..

    Svara

     Jag betalar redan mer skatt än dom flesta såatte.

     Svara

      Men för att ta dina exempel så har jag valt att inte skaffa barn, så ingen barnomsorg, barn i kommunal skola, bvc, mödravård. Använder dock gatorna precis som alla andra, museum kan jag inte minnas när jag besökte senast.

      Fö så går jag till privat läkare och tandläkare med tror att tandläkaren var subventionerad med någon hundring ändå. Visst det hade jag haft råd att betala, samma sak med någon hundring om jag nu ville gå på museum.
      Men jag betalar ca 30k i månaden bara i skatt, sen tillkommer moms på alla pengar som jag spenderar.

      Apropå cancer så drabbades tyvärr min bror av det. Han blev tvungen att åka utomlands och bekosta sin operation själv då den svenska sjukvården var för långsam. Annars så hade han kunnat dött.

      Svara

       Tillägg på övriga skatter som jag betalar är bolagsskatt, vägskatt, bilskatt, tullavgifter, alkoholskatt, fastighetsskatt, trängselskatt, spelskatt och bensinskatt.

       När det kommer till mediciner så är den enda medicinen jag regelbundet använder Melatonin men pga just höga skatter i Sverige så kostar en burk med 100 tabletter 800 kr. Just därför så beställer jag istället mina från England för 9 pund istället. Ett sätt att slippa betala skatt, är det fel?

       Svara

        Ja det är fel.

        Svara

         Klart rimligt att pappa staten ska ta ut 700kr extra i månaden från dom medborgarna som har problem att sova. Moralisk härdsmälta att köpa från England.

         Svara

  ”Kommunens vård”… Hon borde googla lite innan hon skriver inlägg…

  Jag kan förstå att småföretagare känner sig trampade på i Sverige. En nära vän är frisör och hon älskar sitt jobb, det är hennes passion. Men hon betalar 50% skatt jämfört med de cirka 30% jag som anställd i samma stad betalar. Hon måste även pensionsspara själv från de 50% hon får behålla, och nu när hon snart får barn kommer hon få en mycket sämre föräldrapenning än jag. Varför? Varför vill inte Sverige att man ska kunna driva sitt företag man älskar utan att straffas ekonomiskt? Just den biten tycker jag är trist. Förstår inte varför man inte har samma skattenivå som frisör och som jag som är anställd inom vården. :-/ Har själv drömt om att starta eget men jag tror aldrig jag kommer göra det just p.g.a. att man missgynnas så mycket.

  Svara

   Det är inte 30% av din lön som försvinner via skatten. Din arbetsgivare betalar dina sociala avgifter åt dig.

   Svara

    Arbetsgivaren betalar ca 12% ovanpå din lön i sociala avgifter.

    Svara

     Ev nä. 33% betalas

     Svara

     12 % är bara semesterersättningen. Utöver det är det arbetsgivaravgifter, pension och försäkringar. Skulle tro närmare 30% i sociala avgifter

     Svara

      Ja det stämmer. Det är dyrt för förtag att anställa. Det anställda får i lön är ungefär den summan som betalas in till staten.

      Svara

       Det är helt galet dyrt, samt företagaren står där med en massa skyldigheter gentemot arbetstagaren. Och är man bunden till kollektivavtal så är man typ ekonomiskt körd som ett litet bolag. I värsta fall står man där med en arbetare som inte ens drar in pengar till företaget, men ändå ska få en lön, pga en massa rättigheter.

       Svara

     Men snälla du om du äger företaget är man ju själv arbetsgivare. Det är klart att det blir ens egen kostnad hur mycket du än babblar om ”företaget”. Eftersom man själv äger företaget borde den kostnaden tas bort.

     Svara

      Varför skall den tas bort?
      Vet du varför man betalar arbetsgivaravgifter?

      Svara

     Är det ingen som kan något här?
     31.42 % är arbetsgivaravgifter för en normal arbetare.

     Svara

      Man blir lite rädd när man ser folk i detta kommentarsfältet som verkar veta något med det är helt fel 😂🙈

      Svara

   Men om hon har så pass hög inkomst att hon betalar 50% då borde hon få hög föräldrapenning då den grundar sig på inkomsten även för egna företagare. Hsr hon AB och är anställd i det så anger jonbara din månadslön. Har hon EF är det bara lite krångligare att få fram infon till försäkringskassan. Men samma gäller.
   Jag har haft EF i 13 år o fått två barn. Har fått helt ok Fp.

   Svara

    Föräldrapenningen maxar dock vid en inkomst av typ 30 000 kr/månad. Det gör att jag och min partner måste se till att ha jobb med föräödralön innan vi skaffar barn.

    Svara

     Eller så drar ni ner på era utgifter? Vi är också höginkomsttagare. Även om vi naturligtvis får mycket mindre i fp än i lön är det inga problem när en av oss är föräldraledig.

     Svara

     Nja den maxas vid ca 37 900 kr vid föräldrapenning. Vab är dock lägre.

     Svara

      Maxtaket på fp är, 2019, en inkomst om 465 000 kr/år, alltså 10 pbb (prisbasbelopp). För tfp 7,5 pbb.

      Svara

      Typ sa jag 😊 inte stenkoll, men det är långt under min partners inkomst, och hen vill gärna kunna ta ut halva föräldraledigheten. Men då måste hen ha föräldralön från sin arbetsgivare för att vi ska klara av våra amorteringar.

      Svara

       Fast ändå ganska stor skillnad på 38k och 30k…

       Svara

       Hållbart att skuldsätta sig så mycket så ena föräldern inte ens kan vara föräldraledig ett halvår utan att det blir problem????

       Svara

        Är det mitt fel att Stockholms bostadsmarknad är fucked upp och vi ville bo på en lugn plats med natur men nära stan så jag kan cykla till jobbet och slipper kollektivtrafiken som gör mig utmattad? Och ja vi har tittat på alternativen att flytta till en mindre stad. Men då vi båda är högspecialiserade och jag arbetar med hårdvaruutveckling vilket omöjliggör distansarbete så blir det inte ett rimligt alternativ.

        Svara

       Oj, vad gör ni om räntan stiger några procent?

       Min man tjänar över 100 000 i månaden, vi har lån på ca 6 miljoner (bor också i Stockholm.). Han tog ändå ut halva föräldraledigheten. Det är liksom inte omöjligt att se över sina utgifter.

       Svara

        Naw vad duktiga ni är då. Somliga familjer kanske trivs med att en förälder tar 100%.

        Svara

         Och det kom det! Först så går det inte pga ekonomin och sen när någon ger lite exempel så är det visst något annat som ligger där bakom och lurar. Det är så intressant, alltid samma förlopp!

         Svara

    Som företagare går ju cirka 50% bort oavsett hur lite man tjänar.
    Och moms på det.
    Om jag vill tjäna 500 kr måste jag ta 1250 kr av kunden. 750 kr går till staren (250 är moms, 500 är skatt och sociala avgifter).

    Svara

     Helt sjukt ärligt talat.

     Svara

     Så är det och kunden betalar med sina pengar som redan är skattade (om det är en privatperson). Så om jag ska få 500 kr måste kunden ha tjänat in 1785kr från sitt jobb. Att ha enskild firma är jobbigt när man tänker på hur mycket pengar som försvinner i skatt, moms och avgifter… 😛

     Svara

     Moms är inget annat än en transaktion för ett företag.

     Ingen kostnad, ingen intäkt. Har aldrig varit företagarens pengar.

     Svara

      Nej men det påverkar ju fortfarande företagarens verksamhet och slutvinst då man måste ta extra betalt av slutkund.

      Svara

       Om slutkunden är någon som inte har avdragsrätt för ingående moms, ja.
       Om slutkunden är ett företag med momspliktig verksamhet så är momsen ingen kostnad för kunden.
       Men vissa företag är momsbefriade och redovisar inte utgående moms och har då inte avdragsrätt för ingående moms heller. T ex tandläkare och sjukvårdsinrättningar.

       Svara

        För privatkunder som inte förstår vad moms är så spelar det inte så stor roll, de ser bara summan de betalar och ifrågasätter gärna det höga priset.

        Svara

         Ja, det är så moms fungerar. Menar du verkligen att konsumenter idag inte skulle begripa vad moms är? Normalt så specificeras inte för övrigt momsen när konsumentpriserna anges.
         Företagen som tillverkar och är mellanhänder debiterar utgående moms som sedan nästa företag drar av osv.
         Ända fram till den slutliga köparen (vanligen en konsument alltså privatperson) som är den som får betala momsen utan att ha möjlighet att dra av den.
         Varje led från tillverkning till slutlig konsument beskattas för mervärdet som uppstår i ledet men det är slutkonsumenten som ska betala hela skatten.

         Svara

    Tyvärr så matchar inte skatten förmånerna. Taken är väldigt låga.

    Svara

    Skatten på tjänster är alltid 50% vad jag förstått det så alla frisörer betalar det vare sig de drar in 500 kr i månaden eller 500 000 kr.

    Svara

     Exakt och det är svårt att rättfärdiga höga priser som frisör då de flesta tycker att det är för dyrt.

     Svara

     Men herregud, alla är fan inkompententa som kommenterar här.
     Klippningar har vanlig 25% moms.
     Tar du sedan ut lön betalar du 31.42% på bruttolönen i arbetsigivaravgifter och sedan skatt enligt din skattetabell beroende på hur hög lön du tar ut.

     Svara

   Hennes ”privata vård” är med största sannolikhet subventionerad av Landstinget. Eller avser hon med ”vård” diverse filleringrepp på ”kliniker”?

   Platt skatt, dvs en likvärdig skattesats för alla (tillskillnad från progressiv skatt) finns i Baltikum, om hon vill flytta dit. Men att kalla detta för ”jämställt” får ju en att undra hur det står till egentligen…

   Svara

    Ja och jag tror inte heller att hon betalar mer för att hon går privat.

    Svara

   Din vän betalar inte 50% skatt, däremot betalar hon sin egen arbetsgivaravgift. Den betalar din arbetsgivare också åt dig. Din arbetsgivare betalar alltså lika mycket för dig (vid samma lönenivå), även om det inte märks för dig.

   Föräldrapenning beräknas på själva lönesumman, där är arbetsgivaravgiften exkluderad. En del avser din vän betalar in är alltså inte med i beräkningen för föräldrapenning.

   Svara

    Tänk att folk tror att arbetsgivaren bara betalar lön! Varför skulle det då vara en ständigt pågående diskussion om höjda/sänkta arbetsgivaravgifter? Själv har jag ca 50.000 i lön men för arbetsgivaren kostar jag ca 65.0000 varje månad…

    Svara

     Kan lägga till att jag själv efter skatt får behålla ca 36.000 kr. Det är min lön när skatten är dragen. Bra eller dåligt så är det bara att förhålla sig till!

     Svara

      Och vad hade vi haft kvar av lönen om vi behövt betala för allt som idag går på skatten?

      Svara

       Jag personligen hade tjänat på det – i alla fall om jag inte drabbas av cancer el dyl. Jag har inga barn (barnlös och för gammal…) och är frisk. Men jag kan tänka mig att betala för andra.

       Svara

        Nu är det ju långt mer än förskola och sjukvård som är skattefinansierat (eller ”skattereducerat”).

        Svara

        Du har väl gått i skolan? Kanske rentav har högsleutbildning?

        Svara

        Kör du bil som åker på en väg, vem har byggt den? Vad gör du om du får inbrott i din bostad eller någon släkting råkar ut för en bilolycka? Ringer du 112? Vem hjälper dig då

        Och bara för att man själv är frisk – du betalar också för att personalen på Ica, föraren av tåget du åker eller kocken som lagar den goda maten på sin favoritrestaurang mår bra och kan gå till jobbet eller ta hand om sina barn när de är sjuka. Hela samhället är uppbyggt på att människor ska klara sig.
        Du lever inte i en bubbla.

        Svara

     Ja, numera ska det väl också stå på lönespecen vad arbetsgivaravgiften är?

     Kan dock förstå okunskapen på ett sätt. Det är så mycket vanligare med eget företag idag än det var för bara ett par decennier sedan. Tror inte utbildning etc. hängt med. Kan tex inte komma på många exempel från skolmaten som rörde löner och skatter. Och då har har läst mer matte än många andra.

     Svara

     Du kostar närmare 90, vilket är det sjuka

     Svara

    Jag som anställd behöver inte märka av alla dessa avgifter och skatter medan en egenföretagare hela tiden måste ta från egen plånbok. Det är det som känns lite orättvist. :-/

    Svara

     Jo men din arbetsgivare måste ju också ta från sin egen plånbok? Det är ingen skillnad.
     Det är ju något denne tagit hänsyn till när du anställts, vad den totala lönekostnaden blir.
     Alla arbetsgivare än nog väldigt medvetna om vad det kostar att ha anställda.

     Det blir ju en väldigt konstig jämförelse när man har så olika roller. Du betalar ju inte ut din egen lön heller till exempel.

     Svara

     En anledning till att min man inte anställer någon, även om det finns jobb. Det kostar för mycket. Han tar in underentreprenörer istället och slipper allt ansvar, arbetsgivaravgifter och frånvarande arbetare som vabar osv. Att vara egenföretagare är fan tufft. Som högst har han haft/tagit semester 1 vecka hittills i år.

     Svara

  Hade någon av Annicas plastikoperationer gått fel, tex fett en infektion, blödning etc så hade hon fått söka akut = skattefinansierad vård. Som hade städat upp efter henne. Undra om hon tycker det är dåligt?

  Svara

   Och tänk om hon sen behövt vara sjukskriven!
   Fan vad glad jag är som bor i Sverige!

   Svara

   Men gud har hon sagt att hon inte vill skatta? Hon vill inte skatta bort halva sin lön. Det är något ni låginkomsttagare inte riktigt upplevt och aldrig lär få uppleva! Men varsågoda gott folk

   Svara

  Tycker också det sticker i ögonen att man som vanlig arbetare betalar mer och mer skatt men ändå får betala för privata alternativ eftersom det man betalat skatt för inte fungerar. Exempel, vår dotters ADHD-utredning hade tagit nästan två år, i privat regi var det klart på tre månader och vi fortsätter med privat eftersom köerna till BUP är orimligt långa. I vårt område har det varit många inbrott och polisen lägger ner alla anmälningar trots att det finns videoinspelning på flera av tjuvarna… Så nu ska vi gå ihop och betala privat säkerhetsbolag som ska patrullera. Och så vidare… Vi som inte är direktörer utan har vanliga jobb kan inte placera våra inkomster i skatteparadis utan får acceptera att vi betalar mer och mer och får mindre och mindre tillbaka.

  Svara

  Skrämmande. Jag vet inte hur gammal Annica är, men trodde inte att hon var ett litet barn.

  Svara

  Men vad är problemet med att förstå att när man når gränsen för statlig inkomstskatt skattar man 50% på summan som är ÖVER den gränsen? Och tjänar man så mycket pengar att man behöver betala mer skatt, ja då har man det gott ställt.
  Det verkar också väldigt svårt att förstå att med lägre inkomst har man också mindre marginaler i sin ekonomi för sparande, oförutsedda utgifter etc.
  Jag är glad att vi har en gemensam välfärd i Sverige, USA är rena mardrömmen för de som har lite pengar och det är en rätt stor del av befolkningen.

  Svara

   Skatterna är alldeles för progressiva. Jag vill inte jobba hårdare och tjäna mer nu efter 50k. Så staten förlorar troligtvis mycket skatt på att ha så höga skatter. Kommer begära andra förmåner från jobbet som mer semester istället för mer lön.

   Svara

    Det lustiga är att ju högre inkomst man har, desto lägre skatt betalar man i % av vad man tjänar.
    De som tjänar RIKTIGT mycket i Sverige har största delen av sin inkomst i form av kapitalinkomst som beskattas 20-30% till skillnad mot tjänsteinkomsten. De har därutöver oftast stora avdrag under kapital bl a för bostadslån.
    2020 kommer dessutom de som har höga tjänsteinkomster (över ca 700 000 kr/år) att slippa betala 25% statlig skatt på lönedelar över brytpunkten för värnskatt och skattesatsen går ned till den vanliga skattesatsen för statlig skatt dvs 20% på tjänsteinkomster över ca 520 000 kr/år.
    På normala inkomster betalar man i Sverige inte väldigt hög skatt. På månadslön i normala lägen t ex 25 000-30 000 kr är den effektiva skattesatsen 22-23% genom jobbskatteavdrag.

    Svara

     Fast vi som är höginkomsttagare men inte kan tjäna i inkomst av kapital blir väldigt hårt beskattade.

     Jag räknade ut att jag i snitt betalade 46% skatt på mina inkomster förra året. Det är orimligt!! Och då har jag inte räknat med kostnaden min arbetsgivare har för att betala min lön.

     Svara

      Om det endast är inkomst av tjänst så är 46% statlig och kommunal inkomstskatt för den som tjänar 115-125 tkr/månad.
      Då har jag inte räknat med något underskott av kapital vilket jag antar att det flesta höginkomsttagare har även som anställda. Om inte annat så är det avdrag för räntor på bolån.

      Svara

    Nu har ju inte lönen med hur hårt man jobbar att göra (om man är anställd).

    Svara

     Jo, jag har det så. Lön efter prestation kallas det.

     Svara

      Och prestation har inget med hur hårt vi jobbar att göra utan ja, just vad vi presterar.

      Svara

      Finns massor med yrken där man inte får lön för sin prestation, barnmorskor och lärare till exempel som pluggar 4-5 år på universitet. Lön är ju inte direkt prestationsbaserad utan har mer att göra vilket område man jobbar inom.

      Svara

      Jasså ? Så min lön som barnmorska på 32000 innan skatt (4,5 års universitetsstudier) och 5 års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska tycker jag visar på prestation. Du menar att det bara är jag som hade förhandlat lite dåligt? Lönerna inom vården är förfärligt låga och det har absolut inget med dålig prestation att göra. Tvärtom de duktiga och driftiga som tar störst ansvar för ditt och ditt ofödda barns liv tjänar sämst. //en som nu slutar inom vården

      Svara

       Förstår dig att du lämnar, det kanske är det vi måste göra om vi ska tas på allvar. Det du gjort för samhället som bm är fantastiskt och värt så mkt mer, tack!
       Mvh ssk, 31000/mån, 6 års erfarenhet, lämnar också vården.

       Svara

        Vad anser du vore en rimlig lön efter din erfarenhet? Bara nyfiken.

        Svara

    Du verkar lat och gör dig nog inte förtjänt av högre lön ändå. Lika bra att inte slösa pengar på dig.

    Svara

     🤣

     Svara

    Det är rätt vedertaget bland nationalekonomer att en platt skatt ger större intäkter i slutändan än en progressiv. Tyvärr går det inte att införa politiskt i Sverige på inkomster av tjänst (dvs inkomster man arbetar för), så det har bara införts för inkomst av kapital (dvs inkomster på tillgångar man redan äger, tex genom skattefritt arv).

    Genom att ha en progressiv skatt ser man alltså ironiskt nog till att man inte kan bli rik genom att arbeta, utan att bara de som har kunskap nog att börja investera sin lön och få ut kapitalinkomster kan bli rika.

    Svara

   Ja folk verkar tro att det är nån sanning att man betalar 50% på hela sin årslön när man kommer över en viss summa.
   Men det borde ingå lite kundkapstest för att få rösta tex. Många är väldigt okunniga.

   Svara

    ”Många är väldigt okunniga.”

    De kallar sig ”influencers”.

    Svara

   Om man har så kass inkomst kan man ju börja studera och se sig om efter ett nytt yrke. Eller är man bara bunden till att ha kass inkomst? Är alla låginkomsttagare offer?

   Svara

  Så är det även i Belgien vars system liknar Sveriges, ju mer du har i lön desto mer går till skatt. Här har vi också ”den trettonde månaden” dvs. i december får du en extra månadslön (fasta anställningskontrakt), men eftersom du då plötsligt kommer upp i en mycket högre lönesumma så är det också mera som försvinner bort i skatt. Jag kan störa mig litegrand på det, att denna 13:e månaden egentligen inte alls blir en dubbel lön (+100%) utan bara ca. 50-60% i slutändan. Men enligt vissa mätningar så vi har Europas bästa sjukvård. (och även min erfarenhet)
  Sedan finns det väldigt mycket som inte alls är bra. Flera tusen hemlösa i Bryssel och vart fjärde barn här växer upp i ”fattigdom” Om det med ”fattigdom” menas att man inte kan åka på utlandssemester, inte kan köpa glasögon eller gå till tandläkaren eller inte äta sig ordentligt mätt i slutet av månaden har jag aldrig fått reda på.

  Svara

   Fyfsn vad ocharmig hon blev nu. Visste inte att hon var så

   Svara

  Oj, märks att hon aldrig har studerat eller har intresse av samhälle och politik.
  Vara med i Big Brother och sen tillslut bli Hollywoodfru har ju varit hennes mål i livet så egentligen kanske inte förvånande.
  Kanske bättre hon bara bloggar om hur hon väntar på att killen ska komma hem och hur man får fina ögonbryn.

  Svara

  Håller med Annica. Tjänar ganska bra, men känner nu vid 50k att jag inte behöver tjäna mer eftersom skatten ändå blir 50-55% på all löneökning. Är det så vi vill ha det i Sverige? Hade jag tjänat mer hade jag betalt mer skatt också, men nu känner jag att det inte är värt det. Tar hellre mer fritid och semester etc. Känner också som henne att med all den skatt vi betalar borde kvaliteten på vissa tjänster vara betydligt bättre men ansvariga politiker slarvar bort så otroligt mycket pengar.

  Svara

   Ja. Så vill vi ha det!

   Svara

    Ja jag förstår att vissa vill straffa de som tjänar lite mer än andra. Men staten förlorar ju massor med skatteintäkter när ”höginkomsttagare” inte längre bryr sig om att avancera och tjäna mer. Är bara 28år och redan insett/bestämt mig att det inte är värt att tjäna mer.

    Svara

     Trött inställning tycker jag. Du får ju oavsett ut mer pengar på att tjäna mer. Men det visar ju verkligen på att du faktiskt inte behöver mer pengar.

     Svara

      Vaddå trött inställning? Man måste ju värdera för/nackdelar om man tycker att det är värt det att jobba ännu mer/hårdare eller om man istället vill njuta av sin lediga tid. Livet handlar om så mycket mer än att bara jobba.

      Svara

      Trött inställning? Är det värt att jobba mer och hårdare för att få ut ungefär exakt samma som innan? Då man jobbade mindre?
      Antar att ni som tycker så inte är höginkomsttagare. Bara för att man tjänar en viss summa pengar varje månad innebär det inte att man lever som en prins och därför inte behöver mer. All har olika bakgrund och förutsättningar.
      Min utbildning kostade 700 000 kr. Jag är i beroende av en hög månadsinkomst för att kunna betala tillbaka mina studielån. Och då studerade jag i Sverige.

      Svara

       Jag är höginkomsttagare och jag står för att det är en trött åsikt. Får jag en löneökning på 20k ger det mig ändå 10 000 mer i månaden. Men antar du ligger väldigt nära gränsen, då känns det säkert mer surare =) och har ett hus för ca 10 miljoner att betala av, men hör och häpna, klarar det i alla fall även fast jag betalar 50% skatt på allt över gränsen, för jag har inte skuldsatt mig mer än vad jag klarar av.

       Betalar med glädje till de som har det sämre samt till alla samhällsviktiga funktioner. Jag har mer, då kan jag ge mer. Behöver inte en till Chanelväska på armen..

       Svara

      Ja, jag håller med dig förutom ”trött inställning”. Den du pratar med behöver helt uppenbart inte mer pengar. Men då verkar det ju också sunt att satsa på mer fritid/semester istället. Varför jaga mer pengar, om man redan har mer än man rimligen kan behöva?

      Svara

     Straffa de som tjänar bättre? Okej, ja så kan man ju se det. Jag blev sjuk när jag var 14 år och är idag strax över 40. Min sjukersättning ligger på 9000:- efter skatt (vi med sjukersättning betalar mycket högre skatt än en lönetagare med samma summa inkomst). JAG tycker snarare att detta med att bli sjuk på ett eller annat sätt är ett straff, och sedan straffas vi för ATT vi är sjuka också. Kan vi inte ”bidra till samhället” genom att arbeta så skall vi inte kunna äta två måltider mat per dag heller. Glöm ett biobesök eller en fika ute. Måste man verkligen ha ett par nya byxor får man gå på loppis. Vill man ge en julklapp får man skapa den själv. Men värst av allt är maten…att gå hungrig, att få brister så håret börjar lossa, att vara yrslig. SÅ kära ni….ser det också ut i samhället idag. Det enda man vill är att kunna komma ut och jobba istället för att leva med smärta i kroppen och massa annat….kunde man få mat åtminstone så kanske sjukdomen kunde dämpa sig lite. Försök se er omkring lite utanför er lilla bubbla av 50k in per månad.

     Svara

      Jag fattar inte varför man ska behöva betala skatt på exempelvis bidrag eller pension. Det om något är sjukt.

      Svara

       Den grupp som ökar mest i Sverige är äldre, skatten skulle behöva höjas rejält för de som arbetar om pensionärer ska bli skattebefriade.

       Svara

        Invandringen påverkar också mycket.
        Från SBC: ”Invandringen är det som bidrar mest till Sveriges folkökning just nu”

        Svara

         Fast invandringen bidrar ju till ökning av befolkningsmängd i arbetsför ålder!

         Svara

          …men som inte arbetar utan lyfter bidrag och kostar pengar på alla möjliga sätt och vis. Jippi.

          Svara

           Det tar minst 18-20 år att få en svenskfödd i arbete. Det tar ca 3-5 år för en invandrare. Invandrare som grupp jobbar mer än svenskar som grupp, eftersom fler är i arbetsför ålder. Hänvisar till Sandro Scoccos rapport om detta.

          Men det är inte arbetsföra som är den största delen av invandrargrupperna.

          Svara

          Men de flesta jobbar ju inte

          Svara

      Som student levde jag på 8000 kr i månaden i en svindyr stad där hyran för mitt studentrum åt upp mer än hälften av studiemedlet. Jag gick varken hungrig, utan kläder eller utan nöjen även om jag inte hade råd med allt jag önskat.
      Du kan inte vara speciellt ekonomisk om du inte kan leva på 9000 kr i månaden?

      Svara

       Utgifterna är lite annorlunda när man är student jämfört när man inte är det. Det går liksom inte att jämföra. Och studentlivet är ganska subventionerat.

       Svara

        Mat och husrum behöver väl även studenter? Anonym på sjukpenning här ovanför hävdar ju att hon har näringsbrist pga för lite pengar. Min poäng är att det är orimligt att säga att man är så fattig vid en inkomst på 9000 kr att man inte har råd med mat.

        Svara

         Mitt svar hamnar i modd, och jag ska inte behöva förklara mig egentligen. Betalar mellan ett till två tusen i månaden till tandläkaren pga min sjukdom. Bland annat. Så jo….det jag säger stämmer.

         Svara

         Jag glömde bort, när jag skrev, att mitt perspektiv skulle ifrågasättas om jag inte lade till ett kontoutdrag på de månatliga utgifterna ;). Det här är fantastiskt :-D, det här kommentarsfältet på denna blogg ger mig alltid saker att själv blogga dagligen om. Tack för inspo!

         Svara

         Vet inte hur det är idag, men när jag pluggade betalade jag hyra 10 mån/år. Gratis el, bredband, tv. Billigare hemförsäkring, busskort, gymkort. Klarade mig utan bil då jag bodde på campusområdet och hade willys 200 meter bort. Spenderade dagarna på uni, så hade inte tid att göra så mycket mer än att plugga. Fick massa matlådor från mina föräldrar och hade sparpengar från sommarjobbet de månader det inte gick ihop sig. Det ÄR en annan sak att vara vuxen och förväntas klara sig själv, den som tycker något annat lurar sig själv

         Svara

       Jo minsann att jag är, men då min sjukdom innebär att jag måste gå till tandläkaren hela tiden så har jag sådana utgifter på mellan 1000-2000 per månad också. OM jag nu skulle behöva förklara mig….

       Svara

        Och utöver min kommentar som sitter i modd, så är inte det här en period i livet, det här är hela livet. Alla dagar. Jag har också varit ung och levt som student, då var det lättare på något vis att klara sig, dessutom hade inte kroppen hunnit rasa fullt så mycket. Det kostar att vara sjuk. som jag nämnde i min moddade kommentar så betalar jag en till två tusen i månaden till tandläkaren, alla månader, alla år på grund av min sjukdom.

        Svara

       Hade du velat leva så resten av livet?

       Svara

       Det är ju inte jämförbart öht.

       Förutom att det är helt olika situationer, tycker du på allvar att det är rimligt att som sjuk leva på dessa nivåer? Vi pratar inte om 3-5 fattiga år medan man pluggar sig till en lön på 30k+ i månaden. Det är resten av livet. År ut och år in. Decennier. Utan sparkapital eller extra pengar. Allt medan man slår i maxtak för både läkarbesök och mediciner år efter år.

       Att vara student kan inte ens nämnas i samma sammanhang som detta.

       Svara

        Tack! Jag är moddad, men du säger det jag vill ha fram <3. Och JAG betalar gladeligen skatt, även om det är tungt att leva och man lär sig med tiden att älska (och fokusera på) andra saker i livet, sådant som inte kostar. Känns viktigt att poängtera för människor som talar om orättvisa och straff bara….att vi finns vi med, vi som inte riktigt fått väja.

        Svara

        Självklart är det jämförbart om man hävdar att man inte har råd med mat när man har en inkomst på 9000 kr

        Svara

         Nej, du får ju dra av kostnaden för alla läkarbesök och mediciner som behövs när man är sjuk, som inte kan väljas bort. All medicin täcks t.ex. inte av högkostnadsskyddet. Du får räkna med att minst en tusenlapp försvinner per månad, ibland två. Vem klarar sig på 7000? Betänk att sjuka människor kanske inte heller har den fysiska möjligheten att storhandla, eller laga storkok. De har i många fall även allergier eller matintoleranser som kräver specialkost.

         Svara

       En ganska orättvis jämförelse, kan jag tycka. Som student vet man att det knapra livet är övergående. Dessutom är man ofta ganska ung när man pluggar och har kanske ingen annan än sig själv att försörja eller ta ansvar för.
       Jag klarade mig utmärkt på mitt CSN som tjugoåring, men det betyder inte att jag skulle må bra av att leva så hela livet, eller ens klara mig nu, tio år senare.

       Svara

      Det är nog snarare du som ska vara tacksam för att du får 9000 kr av staten (dvs oss skattebetalare) att leva på varje månad. Tänk om du behövde leva på dina släktingar eller tigga ihop pengarna istället?

      Svara

       Snarare än vad? Jag är också skattebetalare. När jag skriver är det inte något gnäll, det är inte med sur min, däremot vill jag ge ett perspektiv som ofta glöms bort. Och nej, jag sitter definitivt inte och är tacksam mer än till mig själv och allt bra jag gjort och fortsätter göra i livet…och jag är tacksam till min släkt som får försörja mig när jag inte har mat på bordet…så det behövs, att man får ytterligare hjälp. Jag älskar livet, jag är tacksam till DET i sig självt. Men kommentarer som dina är….tjah…udda.

       Svara

     Ofta man kan bestämma att man inte vill tjäna mer. Du hör väl själv hur befängt det låter?

     Svara

      Men det är ju synd om personen, hen är för nöjd med sin situation och kan ha mer ledigt. Själv räknar man med varje hundralapp.

      Svara

      Jag kan absolut välja att inte tjäna mer.
      Har prestationslön så det är inte svårt alls. Jobba hårt eller slappa och chilla på arbetstid, valet är mitt!

      Svara

       Rätt tråkig arbetsdag ändå, att bara chilla och inte göra sitt bästa..

       Svara

    Nej, så vill vi inte ha det! Kontentan är att staten får in mindre pengar samtidigt som kompetenta människor som annars skulle drivit företag i sverige väljer att göra det någon annanstans.

    Svara

   Då kan du löneväxla. Sluta gnäll

   Svara

   Vad behöver du ens mer pengar till?

   Svara

   Samma här. Är anställd med bra lön och har valt att bara jobba 80%, förhandlat till mig fler semesterdagar istället för högre lön. Vilket ger mig mer tid att jobba svart och få mycket mer ut i handen. Jag gillar att tjäna pengar helt enkelt.

   Svara

   Men vid sådana lönenivåer höjs inte lönen med 500 per månad, utan vi pratar 10.000-tals kr per år.

   Men det är klart att man inte behöver tjäna mer när man tjänar 50000 per månad. Vi bor i Sverige, välfärd åt alla – även de rika! Väldigt få människor behöver höja sin lön efter 50.000 eftersom att levnadsnivån är så hög i Sverige.

   Är du egenföretagare så nöjer jag mig med att le och inte avslöja skatteregler, alla har rätt till sin åsikt och upplevelse, men det lönar sig att sätta aig in i regelverk. Annica är uppenbarligen inte insatt…

   Svara

  Svara

   Tack men nej tack

   Svara

  Men herregud… *vågar inte titta fram bakom skämskudden*

  I am lost for words…

  Svara

  För övrigt finns det idag i Sverige ett par tusen svenska pensionärer som har hamnat utanför systemet Camilla. Har du verkligen inte sett och hört talas om ”Vid din sida” som hjälper hemlösa pensionärer i Stockholm?

  Svara

   Nu handlar inte detta inlägg om pensionärer utan om Annica Englund duuuuh

   Svara

   Kolla upp hur många som är utanför systemet i exempelvis USA

   Svara

   I Sverige finns system för alla men alla vill inte ta del av systemet.

   Mvh en som jobbar inom socialtjänst

   Svara

    Inom by va det en gubbe som dog för att socialtjänsten inte beviljade bidrag till hans hjärtmedicin.

    Soc har räddat mitt liv, så jag är evigt tacksam. Men alla har det inte så bra att få en sån fin handläggare som mig!❤️

    Svara

     Du vet att hjälpen man får från soc inte beror på hur snäll handläggare man har va?

     Svara

      Jodå det kan det absolut göra. Samma med Försäkringskassan

      Svara

       Nej. De följer regler uppställda för dem. Möjligen kan de tolka reglerna olika rent juridiskt, men det finns inget utrymme för att vara mer eller mindre godhjärtad vid den typen av myndighetsutövning.

       Svara

        Hur menar du då att de tolkar olika rent juridiskt? Vad påverkar då om det inte är hur ”godhjärtade” de är?

        Hur förklarar du nedanståande som handlar om en gammal doktorsavhandling? Socialsekreterare behöver inte ens vara socionomer och visst ”lagen” måste ju följas men hur väl kan alla den? Hur enkel är lagen att applicera?

        ”Sex olika fall. I ett fall där en 22-årig man med misstänkta missbruksproblem söker försörjningsstöd och pengar till hyra och kollektivtrafik, sade 60 proc av handläggarna ja och 40 nej. De som sade ja beviljade mellan 750 och 6.370 kronor.

        -En väldigt viktig faktor är också att en stor del av variationerna är helt oförklarade. Trots att jag har testat för en rad olika faktorer på olika nivåer vilket innebär att i mångt och mycket kan man tro att det handlar om dagsformen hos handläggaren.” (Om ”Utrymme för variation” – Doktorsavhandling)

        Tänker själv att det folk berättar om ”måste handla om” missförstånd, man tar inte in att det går att överklaga för att man mår dåligt över att ens söka försörjningsstöd osv men det här är ju en studie som visade på väldigt stora variationer?

        En annan sak jag tycker är lite underlig är att om en person bor ihop med någon och står helt utan egen försörjning, en sambo är inte försörjningspliktig men praxis är ändå att neka om sambon har en inkomst. Både rimligt och orimligt.

        Svara

    Socialtjänsten ska följa de lagar och regleverk som finns, men det är inte alls alla som gör ett bra jobb. Ta exemplet med flickan ”Louise” i Vetlanda. Socialtjänsten hade fått in flera anmälningar från skolan och andra vuxna, men tror du att de gjorde något? Det var absolut tvunget att blanda in massmedia innan något hände. 🙁

    Om socialtjänsten gjorde sitt jobb OCH hade resurser att göra det också, så skulle inte ”Vid din sida” existera!

    Svara

     Fast vad gäller Vid din sida är det personer som kan få hjälp men inte alltid vill.

     Svara

  Hon vill inte betala för den gemensamma vården samtidigt som hon anser att de som arbetar där ska ha högre lön. Vad tror hon att skattepengarna går till?

  Svara

   Vore kul att veta vad hon går till för ”privat vård”

   Svara

    Hon ringer väl Läckberg

    Svara

     Kanske delar ”Läkar-Team” med Blondin Bella?

     Svara

  Hur svårt kan det vara att googla och hitta svaret själv? Varför vill man outa att man missat grundläggande kunskaper från gymnasiet Och är obildad istället försatt ta reda på fakta? Vore väl ok om hon själv vore 18 kanske men hon är Ju nästan 30.

  Svara

  Svartjobb.. ❤️

  Jag bor lantligt, kommunalt funkar ej, har några mil till jobbet och har inte råd att hyra lr köpa en bostad närmare lr i city..

  Men nu efter nyår så kommer jag sluta arbeta och enbart jobba svart. Varför?

  Jag har inte råd med alla skatter och avgifter.
  Jag tjänar faktiskt inte helt ärligt på att jobba.. Jag tjänar mer på diverse bidrag…

  Tragisk utveckling Sverige gått…

  Svara

   Hur ska du ha råd att leva senare i livet om du jobbar svart nu då hade du tänkt? Var ska din pension komma från?

   Svara

    Pensionen blir usel i vilket fall.
    Det är en väldigt dyster prognos för framtida pensioner.

    Lombax är förmodligen smart nog att själv se om sitt hus och lägga undan pengar till ålderns höst.

    Svara

     Om man blir sjuk nästa år och inte kan jobba?

     Svara

      Även arbetslösa har rätt till sjukpenning.
      Och förmodligen hinner Lombax stoppa undan en slant innan dess.

      Svara

       Folk som inte har ett SGI får ingen sjukpenning. Jobbar man svart har man inte heller försäkring. Bryter TS ryggen på jobbet kan hen få leva på soc bidrag livet ut

       Svara

    Vi som är under 40 kommer absolut inte kunna gå i pension om vi inte redan är höginkomsttagare som sparar mycket privat. Ekonomin kommer inte gå ihop. Pensionärerna idag gnäller som fan fastän många har varit pensionärer i typ 30 år, vilket är lyx, men de inser inte att för framtida äldre så kommer inte pension ens finnas. :-/ Vi yngre måste ställa in oss på detta redan nu. Och börja se det positiva! Tittar man på de grupper i världen som blir äldst och mår bäst (kallas det för blå zoner?) så är ett kännetecken att de faktiskt inte går helt i pension.

    Svara

     Det kommer vi visst det. Så länge folk jobbar vitt kommer det alltid finnas pengar till pensionen. Se till att ha tjänstepension också så ska du se att det kommer bli hur bra som helst.

     Svara

      Stort lol..Min mamma har nyligen gått i pension efter att jobbat och kämpat ett helt arbetsliv och det hon får ut i pension är en löjligt låg summa som hon har svårt att överleva på. Hur kan du Elena säga att det kommer bli hur bra som helst? Du har ingen aning om hur det kommer se ut om 30 år när tex 80talisterna börjar gå i pension.

      Svara

     Folk som varit pensionär i 30 år… Det kryllar inte direkt av ”gnälliga” 95-åringar 😖

     Svara

      Tror Kolasnöre menar att folk kanske gått i förtidspension pga olika anledningar ……………

      Svara

     Hur många 95-åringar gnäller på pensionen?
     Det är något du hittat på eller hört någon annan okunnig säga!

     Svara

   Hoppas sannerligen att du kan lägga undan pengar tills du blir gammal och inte orkar jobba längre. Tyvärr kommer du få,en minimal pension ändå. Skit! Du skulle bara våga kliva in på vårdcentralen.åka kommunalt eller få barn. Förskola ,skola är inte för dig. Du har inte heller rätt till bidrag. Du är en parasit!

   Svara

   Då borde du inte använda vägarna eller gatubelysningen när du tar dig till jobbet om du inte vill betala för det.

   Svara

   Hoppas att du inte blir sjuk då. Då blir det knapert i din kassa.

   Svara

   Grattis till att knulla dig själv i röven?

   Ärligt talat, hur mycket man än tjänar kortsiktigt på att jobba svart så kommer de absolut allra flesta att förlora på det i längden. Antingen vid sjukskrivning, eller vid pension. Om man inte åker dit hos Skatteverket innan dess.

   Svara

   Lycka till när armen ryker i en häcksax på jobbet.

   Svara

  Jag tycker alla har rätt att uttala sig om politik, även om man inte är så insatt. Det är en demokrati, alla bör ha en åsikt. Och man lär sig genom att uttrycka den fritt, inte genom att bli tillrättavisad. Då lär man sig att hålla sig borta och då hamnar politik istället i händerna på de få som kan saken tillräckligt för att ha tillstånd att diskutera den.

  Sen är hon inte helt ute och cyklar rent faktamässigt. Forskning har visat att platt skatt (dvs alla betalar samma skattesats) leder till högre skatteintäkter totalt. Det sker bla genom att personer som Annika som är nära gränsen inte längre försöker hålla ner sin inkomst, eller uttag ur företaget. De som tjänar mer betalar fortfarande mer, 30% av 100 000 kr är ju 5 gånger mer i pengar än 30% av 20 000 kr. Lite som när folk i allmänhet tror att det kostar pengar att ge barnbidraget till alla, och försöker göra poänger på rika utsugare men inte inser att kostnaden att utreda vem som ska ha rätt till barnbidraget skulle vara högre än att ge det till alla. Eller att gratis kollektivtrafik kan vara kostnadsbesparande genom att man slipper biljettkontroller och biljettsystem.

  Svara

   Och, ett förtydligande. Skatten man betalar extra när man hoppar upp till att betala ca 50% går till staten. Inte till landsting eller kommun som är de som driver vård och äldreboenden.

   Svara

    Precis så är det men folk är så snabba på att börja gapa (alltid argumentet om sjukvård också, som om den fungerar så himla bra i det här landet…) utan att veta ett jota om vilka pengar som går vart.

    Svara

    Ja statlig skatt går ju inte till äldreboenden, skolor eller vården.

    Statlig skatt går till polisen, domstolsverket, åklagarmyndigheterna, socialstyrelsen, läkemedelsverket, försvaret, hujjeda mig!

    Svara

     Ja, men många skattemiljarder slösa också bort.

     För att inte tala om allt som går till diverse märkliga projekt, jippon, föreningar, generösa bidragsprogram m.m
     Statliga och kommunala bidrag utnyttjas systematiskt, bland annat till våldsbejakande extremism. Svenskt bistånd har också gått till terrorister. And the list goes on…

     Svara

      Och alla sjukt jäkla höga löner till statliga chefer som ändå bara myglar och håller varann om ryggarna

      Svara

     Precis, viktiga områden som dock inte är vården och som finansieras till största delen av andra sorters skatter (enligt DI är det 3% som statlig inkomstskatt utgör av totala skatteintäkter till staten, vilket jag också får det till när jag räknar på deras årsredovisning från 2018).

     Svara

   Klart alla får ha en åsikt! Det som irriterar mig är att hon inte ens verkar veta hur man ska ta reda på fakta kring varför vi har de skattesatser vi har. Går att googla fram vettiga källor och det finns böcker som man kan läsa. Har svårt med att hon tycker det känns bra att framstå som helt obildad när informationen finns väldigt lättillgänglig. Vore en helt annan sak om hon skrev ”Jag har läst om hur vårt skattesystem funkar och jag tycker att…”

   Svara

    Så man får ha en åsikt, men bara om man lägger ner tid på lite research innan? För min del låter det rätt begränsande. Så avancerat som vårt samhälle är nu så kan man inte kunna allt. Baserad på det hon skriver som är återgett i denna blogg är det ju inte heller något som är ett faktafel, annat än kommentarerna som verkar tro att hennes statliga skatt påverkar finansieringen av vård (vilket den alltså inte gör).

    Jag tycker det är skitbra att man gör ett sånt här inlägg, att man vågar säga hur man känner inför ett område som påverkar en men där man inte har 100% koll, och inte låtsas som att man kan allt utan erkänner det och öppnar upp för en debatt. Det är sånt som får åtminstone mig att tro på att partipolitiken kommer att kunna fungera i nästa generation! Att det blir lite mainstream igen att diskutera politik i allmänhet och att det inte är reserverat för de som kan allt. För då fungerar tyvärr demokratin rätt dåligt, om de som röstar inte kan diskutera sina åsikter för att de kan för lite i sakfrågorna.

    Svara

    Nu var det det hon gjorde men hennes åsikt passar inte dig och därför är det lättare att kalla henne obildad. Är alla de miljardärer som lämnat Sverige obildade bara för de inte vill betala såpass hög skatt? Nä, skulle inte tro det.

    Svara

   Hur lär man sig genom att uttrycka en åsikt baserad på okunskap om man inte får bli tillrättavisad? Förklara gärna det, jag är uppriktigt intresserad!

   Svara

    Man informerar och kommer med motargument. Brukar också kallas debatt! Men jag undrar vad du tycker är okunskap i hennes inlägg utöver frågorna? Resten är ju baserat på hennes upplevelse, dvs fakta, och hennes åsikter.

    Svara

     Debatter utgår i min värld från fakta, inte ”upplevelser”.

     Svara

      Och med fakta avses hur saker faktiskt är, inte hur man ”upplever” att de är.

      Svara

      Upplevelser är fakta. Det är något man har varit med om själv, en händelse, dvs en sk primärkälla. Sen vill man normalt sett samla ihop många såna för att få en mer heltäckande bild.

      Svara

   Tack för bra information Helena! Vi behöver dom här inläggen för att få lite olika infallsvinklar.

   Svara

    <3 Tack! Oavsett egna åsikter om sakfrågan (hur skattesystemet ska vara uppbyggt) är det så viktigt att alla, oavsett ålder, kunskap, kön, ursprung, får säga vad de tycker fritt och så både kan lära sig mer och upptäcka vad man tycker. Tankar ska blandas, då blir de bättre :).

    Svara

   Vill du höra det sjuka? Alla betalar 30%, mellan en viss summa och upp till en viss summa.

   Svara

   Att tro att man sparar pengar med gratis kollektivtrafik…

   Nej.

   Att behöva prata med någon eller bemästra en maskin för att få åka kollektivt gör resan så mycket trevligare och säkrare. Det gör att man slipper de värsta galningarna och de som är alldeles för påverkade av diverse substanser. Jag vet att det är så för jag jobbar där. Samma sak med luffare som sover i portar inne i stan. När jag var nyinflyttad tyckte jag synd om dessa personer. Efter att ha fått allt som är löst ute i porten stulet (vad sägs om barnens nya kälke på självaste julafton?) så blev jag hjärtligt less.

   Jag var heller inte road av den där gamla farbrorn som bosatte sig på en avsats i var trapp. Som många gamla farbröder var han tvungen att gå upp och kissa mitt i natten, men det var tydligen för jobbigt. Så han hade hittat en plats där han kunde sova och kissa utan att behöva gå upp, han lade sig helt enkelt så nära trappan att kisset rann nedför den någon våning eller så. Detta gjorde han varje natt i flera veckors tid. Till slut var det en gammal farbror som tröttnade och skickade en hink med vatten över gubben och sprang därifrån fort som attan. Efter en vecka var problemet löst.

   Jag säger inte att alla uteliggare och missbrukare är vandaler och tjuvar, men om man bara släpper in de som har legitima ärenden i lokaler och i kollektivtrafiken minimeras problem av detta slag, mer än nittio procent om jag får göra en gissning.

   Inte ens i de forna öststaterna var det gratis med kollektivtrafik. Det var billigt men inte gratis. Någon som sitter vid entrén och tar betalt gör stor nytta för säkerhet och trivsel. Att vissa använder tunnelbana och bussar som värmestuga och ungdomsgård är inte helt oproblematiskt. I viss mån är det de som inte vill betala som ställer till med olyckor och skitar ner.

   Summan av detta resonemang är att jag betalar gärna både skatt och för biljetter till kulturevenemang och kollektivtrafik. Lätt. Jag är glad att det finns ett system som tar hand om de som behöver hjälp, för då kan jag med gott samvete låsa mitt hem och avvisa vissa människor från min arbetsplats!

   Svara

  Men herregud, höj priserna då om du inte tycker pengarna räcker. Jag har själv eget företag (AB) och är väl medveten om att av alla pengar jag får in går hälften till skatt. Jag väljer att tänka att varje gång jag betalar in en stor summa till Skatteverket så går just mina pengar till något bra, tex en kvinnojour, barn som har det jobbigt eller vård, skola och barnomsorg. Hjälper mig att fortsätta känna mig solidarisk!

  Svara

   Fast dina pengar går ju troligtvis till skit som tex bidrag till invandrare som inte jobbar.

   Svara

    Och svenskar som inte jobbar eller vill ha vissa jobb?
    Det är inte heller så enkelt då det inte finns jobba för alla eller som alla kan ta.

    Svara

   Det är ju jättebra att tänka positivt, men problemet med det tankesättet är att det inte är sant. För mig som inte vill vara med och finansiera väldigt mycket av vad pengarna faktiskt går till numera så känns det surt.
   Om pengarna i realiteten gick till det du räknar upp skulle de flesta glatt betala… Systemet funkar för att tillräckligt många ännu är med och betalar, vi får väl se hur det håller i längden med ett växande missnöje.

   Svara

    Vad vill du inte finansiera?

    Svara

     Svara

    Du glömmer att du själv redan fått en skattefinansierad skolgång

    Svara

     Den ”skolgången” skulle jag gärna varit utan. Den perioden förstörde mitt liv, så ser det endast som negativt att det även kostat skattepengar. Nu för tiden finns stora möjligheter att få den bästa utbildningen via nätet och då slipper man dessutom de negativa sidorna av dagens ”skola”, dvs bråk, stök, våld, mobbning, uteslutning osv. Skolan måste genomgå en radikal förändring för att inte förstöra ännu en generation. Blir dessutom billigare o bättre med nätbaserat. De absolut bästa lärarna kan föreläsa för miljontals via nätet, alltså blir det billigare med.

     Svara

  Fast hon skriver ju inte att alla ska ha samma skatt… Utan samma skatteprocent. Samma skatt skulle ju vara att alla oavsett inkomst skattade tex 10000.
  Men Annica menar väl såhär?

  Tex. en person har 30000 i lön och betalar 30% i skatt.
  30000 x 0,3 = 9000 som betalas i skatt

  En annan har 300000 och betalar också 30% i skatt.
  300000 × 0,30 = 90000 som betalas i skatt

  Varför är det ett så dåligt tankesätt? Förklara gärna 🙂

  Svara

   Tycker det är rimligt!

   Svara

  Jag tycker att de som inte vill betala skatt ska slippa det. Istället kan de få en faktura varje gång en väg de använder byggs om, när de besöker akuten, när gatorna har sopats och sandats, när de ska skicka barnen till skolan, åker tåg, om det brinner eller om de behöver hjälp av polisen.
  Då hade det nog insett hur mycket de får gratis och tar för givet. Så bortskämd att klaga på skatter när hon har haft nytta av dem hela sitt liv.

  Svara

   Tycker att man ändå kan få ifrågasätta hur politikerna använder dom skattepengarna som vi är tvungna att betala.
   Jag betalar gärna skatt men vill samtidigt se att dom förvaltas på ett bra sätt, det gör dom inte nu.

   Svara

    +1. Jag betalar mer än gärna skatt – om jag på ett enkelt sätt kan få ta del av vad de används till och se att de förvaltas väl. Har och har hört skräckhistorier om hur b.la. kommuner spenderar sina skattepengar. Det är riktigt skrämmande och det är till en stor del det som bidrar till min ovilja att betala en så hög skattesats.

    Svara

   Ja, men vet du vad, det låter faktiskt rätt bra. Med fakturering vet man i alla fall vad man betalar, och man kan bestrida den. Har man inte fått tjänsten eller vara levererad så betalar man inte heller fakturan. Man har också returrätt enligt konsumentköplagen.
   Nu betalar vi bara jättemycket pengar utan att riktigt ens veta vad dom används till. Kommunala upphandlingar är ofta sjukt dåligt gjorda och ouuupsi så kostar saker dubbelt så mycket som det var tänkt, eller så får man inte ens det man beställt och…pengar bara rinner iväg nånstans och ingen längre har kontroll. Och ändå så betalar vi skatt månad efter månad, laglydigt utan att nämnvärt protestera.
   Gud vad små företag skulle kunna växa, göra miljösatsningar, anställa folk, ge dom bättre löner osv. om man inte behövde betala så jävla mycket skatt och arbetsgivaravgifter.

   Svara

  Hoppas sannerligen att du kan lägga undan pengar tills du blir gammal och inte orkar jobba längre. Tyvärr kommer du få,en minimal pension ändå. Skit! Du skulle bara våga kliva in på vårdcentralen.åka kommunalt eller få barn. Förskola ,skola är inte för dig. Du har inte heller rätt till bidrag. Du är en parasit!

  Svara

  Privatvården tar ju tex bara tag i de lätta operationerna, där patienten kan gå hem samma dag

  Svara

  Såg en intervju med hennes kille och jag tror att det inte pågår så många intelligenta konversationer runt deras middagsbord. Men han kan ju iaf skylla på för många puckar i skallen.

  Svara

   Usch fy vad fruktansvärt! Dom är isf min definition av White-trash. I den ingår alla som klagar på skatt. Det är så obildat o korkat. Har Annica betalat för sin egen skolgång? För all vård hon fick som barn? För skattesubventioner hennes föräldrar åtnjutit? Har hon aldrig åkt på järnvägen?

   Svara

  För mig som är lat av naturen och tjänar någorlunda bra är den hårda progressiviteten riktigt nice. Jag känner inget behov av att söka ett bättre betalt jobb som kanske inte är lika trevligt som jobbet jag har nu och jag jobbar med gott samvete 35 timmar i veckan i en branch där folk gör vad som helst för att ta sig uppåt på lönetrappan och därmed ofta hamnar in i den berömda väggen. Timlönen blir så liten för varje extra tusenlapp att jag hellre har extra fritid och njuter av livet.

  Ja, jag är lyckligt lottad och är tacksam över min situation.

  Svara

   Samma här!! Har ett enkelt jobb jag trivs med och väljer att jobba 32-timmarsveckor. 🙂 Så skönt att kunna lägga tid på mina hobbies m.m. Orkar inte hetsa upp mig över att tjäna så mycket som möjligt eller ha hög status. Eftersom jag trivs med jobbet är jag också helt okej med en ”dålig pension” som alla ständigt påpekar jag kommer få då jag jobbar 80%. Jag jobbar gärna 2-3 dagar i veckan när jag är +65. 🙂 Bara trevligt att ha kollegor.

   Svara

  Handlade inte förra blogginlägget här om exakt samma sak? Fast mindre text?

  Svara

   Eller hur?

   Svara

  Hon skulle nog vara mindre bitter om hon satte sig in i frågan. Exempelvis betalar hon ju inte fullt pris för den privata vården utan den är också finansierad via skatter.

  Svara

  Verkar inte som Annica tycker det är värt att betala för skottade, sandade/grusade vägar, gatubelysning, Elljusspår och motionsspår, poliser, socialarbetare, att det kommer brandmän om det börjar brinna hemma hos henne. Skatten går till så mycket mer än skola och vård.

  Svara

  Annica Englund röstade dock på Socialdemokraterna är 2014. 🙂

  Svara

   Sa hon det, eller visade hon bevis på det?

   Svara

    Nej hon vloggade inte där man ser att hon lägger ner en röst på socialdemokraterna i röstkuvertet och sedan ger det ansvariga men hon har varit öppen med det både på twitter och instagram. Så ja, hon sa det.

    Svara

  Roligt med alla som hånar Annica bara för att hon tycker att det svenska skattesystemet är ”fel”. Nu är det ju inte så att Sveriges system automatiskt är rätt och alla andra länder har fel. Finns ju massa länder där majoriteten av invånarna har röstat fram just ett sådant skattesystem som Annica efterfrågar. Det betyder inte automatiskt att man är dum i huvudet bara för att man är av en annan åsikt än svenskar överlag. Jag som bor i USA kan se för och nackdelar med båda systemen. En riktigt täckande sjukförsäkring här i USA för hela familjen kan lätt kosta 30 lax i månaden och ändå inte täcka hela beloppet om man blir riktigt, riktigt sjuk. Då låter ju det svenska systemets höga skatter för höginkomsttagare istället lockande då det gynnar alla i samhället oavsett inkomst. Å andra sidan så är sjukvården här i USA otroligt mycket bekvämare, ingen väntetid och man kan känna sig trygg att få hjälp på direkten utan 10 remisser dom ska genom olika instanser. Om jag behöver ett ultraljud kan det ske samma dag. Ingen oro. Skulle man säga till någon här att man i Sverige inte ens vet vart man ska födda så skulle de tro att man skämta. Men för att inte bli bankrutt när man får så bra vård så innebär ju det såklart att man måste ha en bra sjukförsäkring så det är ju inte något alls kan ta del av (utan att ligga minus på kontot resten av livet). Självklart vill man att alla ska ha rätt till en bra sjukvård, oavsett inkomst, men när man ser att det finns brister i svensk sjukvård och att personalen går på knäna så kan man bli frustrerad. Meningen med att ha högre skatter är ju att man ska betala så att alla ska få en bra och fungerade sjukvård också, eller hur?

  Svara

   Vad är din poäng?

   Svara

    Vilken korkad kommentar. Jag skrev väl att vården bara gäller alla som har råd i USA och tryckte även på att det finns stor problematik även med amerikanska systemet? Men bara för att svenska vården är skattefinansierad så beter sig många svenskar som om att den är något av vara såååå stolt över. Den är sjukt problematisk den också. Och vad menar du med att jag är vit? Menar du att alla som inte är vita inte har råd med sjukvård i USA? Dummaste jag hört.

    Svara

     Alla fattar väl att vård som är tio gånger så dyr är bättre? Det är ju inget konstigt alls. Det konstiga är de som anser att bara vissa ska ha rätt till nödvändig vård.

     Svara

      Men bara för att man tycker att man ska ha en annan skattenivå så innebär inte det att man tycker att bara vissa ska ha rätt till vården? Skatt går väl till mer än till bara vård, eller hur? Det handlar ju om hur man fördelar pengarna också. Jobbigt med folk som lägger ord i munnen på andra. Nu tycker jag personligen nog att det svenska systemet funkar bättre än det amerikanska, men jag ser stor problematik i hur dåligt svensk sjukvård är och det blir extra tydligt när man fått sjukvård i ett annat land. Man måste ju sträva efter att skattefinansierad sjukvård ska vara lika bra som privat, det är ju det som är meningen när den är finansierad av skatt. Konstigt resonemang, ska man bara acceptera att man får 10 ggr sämre sjukvård bara för att den är skattefinansierad menar du då eller? Det är ju fortfarande pengar som går in i sjukvården, oavsett om du betalat det direkt eller via staten.

      Svara

   Du är vit!

   Kom tillbaka när den vård du diskuterar gäller alla i U.S.A.!

   Tack.

   Svara

    Läs vad jag skrev istället för att komma med dumma kommentarer som tillför noll eller ge ett vettigt argument istället, TACK.

    Svara

   Fast det är ju ingen väntetid i Sverige heller om det är befogat på exv ultraljud.

   Läkare på vc skickade oss till akuten för ett år sedan då de misstänkte tumör hos min son. Fick alla prover, ultraljud etc samma dag på sjukhuset och de kunde direkt avfärda misstanken men vi fick komma tillbaka för uppföljande provtagning en vecka senare då han hade lite avvikande elektrolytstatus (pga infektion tydligen).

   Samma sak med min man när han verkligen fick cancer. Vårdcentralsläkaren skickade honom till akuten där de tog CT mm. Lite mer avancerade prover som leverbiopsi och PET dröjde någon vecka men då visste vi ju redan läget och han hade aldrig pallat att göra alla undersökningarna på en gång.

   Blir rätt trött på argumentet att privat alltid är bättre. Landstingsvården är sjukt bra och effektiv. Att det kan bli bättre betyder ju inte att det är dåligt i grunden.

   Svara

    Jättebra att vården funkar för dig, men det blir lite märkligt när du säger att vården funkar jättebra om det är befogat. Det stämmer ju inte alls. Det beror ju först och främst på vart i landet du befinner dig och alla har inte samma ”tur” att få hjälp så snabbt utan måste nästan slåss för att få en remiss och bli tagna på allvar.

    Jag argumenterar varken för privat eller statlig sjukvård, som jag sa så finns det för och nackdelar med de båda. Det var ett konstaterande. Om man har fått vård i USA och i Sverige så förstår man vilken annan nivå det är på amerikansk sjukvård om man jämför t ex med landstingsvård och hur trasig svensk sjukvård är. Men som jag nämnde så är ju skillnaden då att alla inte har tillgång till den och det är såklart inte heller rätt. Det jag vill föra fram är att vi fortfarande betalar för svensk sjukvård genom ett högt skattetryck, då tycker inte jag att man bara ska finna sig i att svensk sjukvård har halkat efter.

    Svara

  Jag förstår henne på ett vis, jag kan tycka att jag betalar väldigt mycket i skatt. Och ibland har jag väldigt svårt att se vad den går till.
  Men samtidigt VILL jag betala skatt för jag vill ha ett samhälle som tar hand om alla oavsett inkomst. Dock vid löneförhandling nu försöker jag alltid förhandla om fler semesterdagar istället för högre lön för att nu har jag kommit upp i ett tak där någon extra hundring inte ger så mycket ut efter skatt. Så förstår ändå hennes planering.
  Skulle inte ha något emot ett plattare system.

  Något jag dock gärna skulle ha varit utan var vinstskatt på lägenhetsförsäljning. Förstår varför det finns men jäklar vad det sved att betala in 22% i skatt på den vinst jag gjorde när jag kämpat med att spara för att köpa lägenhet och råkade köpa i rätt tid. Men om någon vinner 25 miljoner på lotto så slipper man skatt.

  Svara

   Menar du att du även kämpade när du bara satt på lägenheten?!

   Du tänker bakvänt!

   Svara

    Satt på lägenheten? Hur menar du? Jag sparade pengar för att ens ha råd med en insats till en lägenhet i stockholm, för att kunna slippa hatta runt i dyra andrahandslägenheter. När jag köpt betalade jag ränta, amortering och hyra varje månad. Så knappast så att lägenheten bara var gratis.
    Jag förstår som sagt varför man betalar vinstskatt, men har rätt att tycka att det kändes lika surt för det 🙂

    Svara

     Ja du betalde för vad du använde? Sen fick du en vinst gratis pga av bostadsmarknaden och av de pengarna gick en del i skatt. Du fick ju oavsett en vinst utan större ansträngning.

     Svara

      Och viss del av inbetald ränta får du ju tillbaka.
      Du har ju tjänat pengar. Och på den intjänade summan får du betala 22% i skatt. Inget att gnälla om.

      Svara

      Ja jag var lyckligt lottad som köpte lägenhet vid rätt tid och gjorde en vinst. Som sagt, jag förstår varför jag ska betala vinstskatt men tycker ändå det är trist. Eller hur tycker du att någon som spelat på lotto och vinner betydligt mer har ansträngt sig mer menar du?

      Svara

       Men då betalar ju spelbolaget vinstskatten, som på triss. Annars måste du betala vinstskatt.

       Svara

  Varför tjänar den här människan Annica så mycket pengar undrar jag? Hon verkar pantad.

  Svara

  Tänk om man skulle skatta utefter vad som bidrar mest till samhället. Ex om man jobbar inom vården, så är det lägre skatt för man jobbar med något som bidrar till bättre samhälle. Men om man är influenser så blir det straffskatt om man bidrar med mer konsumtion, psykisk ohälsa mm.

  Svara

   Konsumtion leder till momsintäkter.

   Svara

    Det är verkligen lustigt med dessa vänstermänniskor som vill stävja konsumption. Hur tror du att samhället går runt?

    Svara

     Ja, exakt. Vart tror folk att skattepengarna kommer ifrån? Vård och skola? Nej, de instanserna BETALAS av inkomna skattepengar. Ni vet de där pengarna som alla förhatliga företagare betalar in? Men lycka till när ett helt samhälle ska snurras runt på att alla ska jobba kommunalt/statligt.

     Svara

     Nu menade jag konsumtion av varor.. Men tjänster ska vi ju fortsätta konsumera för att hålla upp ekonomin:) Sen är jag ju inte helt seriös utan bara en tankeställare. Jag tänker om man gör något obetydligt eller till och med skadligt så är ju lönen det enda som värdesätter ens jobb. Jag inom vården kan i alla fall tänka att gör någon nytta och det är jag glad och stolt för:)

     Svara

   Gillar idén sara :))

   Svara

  En sak som är synd vad gäller Annica. Hon har svårt att förklara sig i text vad hon menar.
  De gånger jag har pratat med henne har hon faktiskt haft vettiga och sunda tänk och tyck.

  Svara

   Ungefär som personerna som söker till Idol faktiskt kan sjunga hemma, men inte vid uttagningen?!

   Du får det att låta som om hon är en person när hon pratar och en helt annan när hon skriver. Hon knaprade ner vad hon tänkte, och hon är verklighetsfrånvänd gällande det här med skatt! Det går alldeles utmärkt att förstå hur hon tänkt!

   Du behöver inte försvara henne!

   Svara

    Du verkar så arg

    Svara

    Försvarar inte henne över huvud taget. Menar bara att en del får fram bättre vad de menar när de får prata.
    Sen att somliga inte vill förstå det skrivna ordet utan förvränga det kan man ju inte lasta andra för. Du verkar vara en sådan som dömer först.

    Svara

  Jag har eget företag och tjänar inte alls tillräckligt för att ta ut en skälig lön ännu, och då är det absolut tufft att betala in så mycket i skatt. Samtidigt hade min ettåring nyligen lunginflammation och behövde vårdas på sjukhus i tre dagar utan att vi behövde betala en krona. Och så har jag typ 1 diabetes och vill inte ens veta vad det kostar med allt insulin och hjälpmedel jag får.

  Sjukdom kan drabba alla. Jag tror knappast att Annica kommer att betala för privat vård om hon får t.ex. cancer eller behöver akut opereras för över 100 000 kr.

  Svara

   Precis vad jag tänkte på lite random så där. Förstå hur många fler personer som skulle gå under sv diabetes varje år i Sverige om de inte fick gratis medicin? Vågar knappt tänka tanken

   Svara

    Är verkligen Diabetesmedicin gratis?

    Svara

     Jag betalar för läkarbesök. Allt insulin och hjälpmedel (pump, mätare osv) kostar mig inget. Metformin (för typ 2) kostar någon hundralapp per ask.

     Svara

   Folk hinner dö i vårdköerna. Sjuka/handikappade nekas assistans. Sjuka nekas sjukpenning. Fattigpensionärer har inte råd med läkarbesök, mediciner och tandvård.

   Men det verkar många här inte känna till.

   Svara

    För att skattepengarna inte räcker.

    Svara

     För att de läggs på helt fel saker och personer.

     Svara

      Ja, asylsökanden får betala 50:- för tandvård.

      Svara

    Ja, mycket måste förbättras och skatten måste fördelas bättre, det håller jag med om. Samtidigt fick vi ett så otroligt bra bemötande när mitt barn blev sjukt, vi fick snabb hjälp och bra vård, utan att jag för en sekund behövde fundera på vad det skulle kosta oss. Så vissa saker fungerar bra, tack och lov.

    Svara

  Surt att betala skatt kan hon tycka, men under hela uppväxten knatade Annica till Folktandvården, vårdcentralen, besökte sjukhus, gick i skolan osv.

  Det är intressant hur alla som gnäller över skatt glatt tar emot det som skatten går till utan att gnälla, men när skatten ska in då ska det gnällas. Idioti! Hon har levt gott i väldigt många år tack vare alla subventionerade kostnader!

  Seriöst kom inte och gnäll när du ska betala när du nyttjar det som skatten går till!

  Lägg sedan till alla hennes älskade släktingar och vänner som hon har kvar tack vare välfärden som hålls igång med skatter.

  När personer undrar varför influensers inte är omtyckta av alla, så är deras egoism och brist på hur samhället fungerar återkommande saker som poppar upp. Verklighetsfrånvända individer som tycks tro att kroppen, accessoarer, kläder är det som gör en lycklig, och lyckad individ.

  Antingen slutar Englund att gnälla eller så får hon bli ”hemmafru” på heltid så att hon slipper bekymra sig om att bli ”bestraffad” av Skatteverket. Hon kanske vill få dispens trots att hon är som alls andra?!! Kan också vara att hon inte förstår? Vem vet?!!

  Jag gissar att hon kommer sitta på ett plan hem till den svenska sjukvården så fort hon behöver vård av något slag som blir för dyrt att ta i Kanada. Så man får väl helt enkelt önska Englund en god jul ståendes på benen när snön kommer, och att hon förblir utan benbrott m.m. som kräver akutvård (för det är en sak att flytta sig själv och sitt husdjur till en partner i Kanada och en helt annan att verkligen f l y t t a på riktigt och eftersom hon inte kan jobba där så har hon nog annat också som hon inte ordnat med heller…det är väl samma gamla vanliga visa att killen har fixat med papper). Blir så less på en del människor som har noll koll!!

  Svara

   Vi kan ju konstatera att det är en viss typ av tjejer/killar som blir bloggare.

   Svara

  Jag som har en kronisk sjukdom och varje vecka behöver ta en spruta som kostar ca 6000:- är jävligt glad över att bo i Sverige. Vill inte ens veta vad min medicin + läkarbesök och allt annat kostat mig om jag bodde i ett land som t.ex. USA!

  Svara

   Bra att du får dina sprutor men ta ett ögonblick och fundera över alla som fått indragen assistans till sina svårt sjuka/handikappade barn eller svårt sjuka som fått avslag från Försäkringskassan. Eller fattigpensionärerna som sittsover på bänkarna på centralstationen.

   Det handlar inte om vad en enskild person får ut av systemet.

   Svara

    Fast det handlar om att skatterna behöver höjas då pengarna inte räcker till allt samhället behöver.

    Svara

     Nej. Regeringen behöver sluta strössla pengar på onödiga projekt och utländska medborgare.

     Svara

     Mer skatt blir inte lösningen utan våra skattepengar behöver användas på ett effektivt sätt. Vi kan höja skatterna i all oändlighet och ändå höra ”det räcker inte till”. Vi kan säkerligen sänka skatter, förbättra hur vi får in pengar till staten och använder resurserna och få ett bättre resultat för hur vård, skola, invandring m.m sköts. Politiker utan rätt kompetens kan bli valda då det inte finns krav. Oavsett utbildning måste man uppfylla vissa kriterier för att ens få komma in. Ad har politiker för krav? Noll. Snacka snyggt och du kommer långt.

     Svara

    Du måste ju kunna se både det positiva och det negativa.
    Och det är inte fattigpensionärer som sover på centralen. Det är dom hemlösa. Pengarna staten får in räcker ju inte till allt.
    Om det ska räcka till fler saker måste vår skatt höjas.

    Svara

  Jag kan ändå förstå vad hon menar, även om jag tycker att någon som jobbar som influencer och inte sysselsätter en enda människa, inte ska klaga. Jag tycker dock synd om småföretagare som kämpar för att bedriva sin verksamhet, som knappt har råd att anställa för det kostar för mycket och som jobbar mycket mer än 8 timmar per dag för att få sina företag att gå runt. Att ha det på det sättet vi har gällande företagare gynnar inte vårt land. Många småföretagare hade tjänat bättre på att vara anställd istället för att försöka bygga upp ett företag som kan inbringa mer skatteintäkter till Sverige.

  Sen är det inte så jäkla uppmuntrande att betala den skattesats vi gör, när välfärden inte fungerar som den ska. Jag jobbar på sjukhus och det är verkligen ingen rolig syn. Stora besparinskrav som gör att personalen får gå på knäna, och även när det inte är besparingskrav så söker inte folk vårdyrken för det är så dåligt betalt för mycket slit och jobb på obekväma tider. Hela den offentliga sektorn kommer gå under om den inte börjar ”steppa upp”. De behöver höja lönerna så folk vill söka sig dit, de behöver putta in mer pengar i t.ex sjukvården så det går att bedriva en god patientsäker vård, och de måste skynda på med digitaliseringen.

  Jag önskar att medborgarna hade fått vara med och rösta vad man vill att ens skattepengar ska läggas på, och att politikerna sen hade tagit hänsyn till det när de la budgeten.

  Svara

   Tänk då vilka som är våra medborgare, inte särskilt upplysta allihopa.

   Svara

  Hoppas hon aldrig behöver:

  – Nyttja hälso- och sjukvård (privat fungerar bara till viss del)
  – Använda läkemedel
  – Vill ha vägar att åka på
  – Behöver belysning utomhus
  – Nyttjar allmänna byggnader
  – Behöver bo någonstans
  – Åka kommunalt någonstans
  – Utbilda sig vidare (inte sannolikt), grundutbildning är redan klar
  – Behöver skydd från polis och rättsväsende
  – Bli gammal och behöver hjälp från omsorg
  – Bli sjuk och ha sjukersättning

  Och i övrigt tycker det är dåligt med försvar av landet och att särskilt utsatta ska få hjälp.

  Och så dåliga löner finns inte i sjukvården generellt. Privatiseringen i välfärdstjänster tar en del av våra skattepengar som skulle gå till mer välfärd 🤷🏻‍♀️

  Svara

   -Får barn som behöver gå i skolan.

   Svara

   Jag tjänar ganska bra och betalar alltså väldigt mycket i skatt:
   Av det du listat använder jag aldrig/finns ej:
   Gatubelysning
   Studera vidare
   Delvis sjukvård (har privat sjukförsäkring)
   Boende? (Äger hus)
   Åka kommunalt
   Gatubelysning
   Allmänna byggnader
   Har egen brunn och avlopp
   Betalar för vår egen väghållning på vår väg
   Polisväsendet vet vi alla att det inte fungerar idag. Samhället är inte säkert idag pga av det, vilket tanken med polis är egentligen. Skulle aldrig våga röra mig nattetid i en enda stad I Sverige längre.

   Svara

    Inte ens värt att kommentera 🤦🏻‍♀️

    Svara

    Jaha, vattenproverna från brunnen du skickar in varje år, vilka tror du analyserar dem? Har du eget avloppsverk också? De som utför sjukvårdstjänsterna i din privata sjukvårdsförsäkring erhåller bidrag från staten. Du använder aldrig posten? Läkarna du träffar, vart tror du de har studerat? Kör du bara bil på din lilla väg? Användes inga rot/rutavdrag när ditt hus byggdes?

    Svara

   Jag blir som så trött på all whataboutismer.

   Bara för att någon skriver att vi betalar för mycket i skatt har inte personen någonstans skrivit att vi ska ta bort skatten helt.
   Det är fakta att mycket skattefinansierat inte fungerar idag och det skulle behövas en riktig stor förändring. Att privatisera det som inte funkar skulle i de flesta fallen inte blir så katastrofalt, snarare tvärtom.
   Det funkar alldeles utmärkt att privatisera vården men ändå subventionera mediciner. Det går alldeles utmärkt att privatisera högskolor men ändå ha kvar en liten del kommunala subventionerade högskolor. Det går alldeles utmärkt att privatisera kommunaltrafiken, MTR är ett utmärkt exempel. Sjukersättning kan lösas med privata försäkringar, precis som a-kassan gör idag. osv osv.

   Svara

  Jag trodde inte att någon kunde slå Dessie i mest korkade uttalanden angående skattesystem osv. Men jo, det gick.

  Svara

   Vänta tills Blondinb Bella börjar prata skatter, då blir det komik på extra hög nivå.

   Svara

  Irriterande med folk som inte kan skillnad på jämställd och jämlik. Språket tappar ju en del nyans om folk börjar använda jämställd och jämlik som lika dana ord.

  Mvh
  en besserwisser

  Svara

   Det är tydligare på engelska, tycker jag: equity och equality. Man strävar efter equity.

   Svara

    Det är ju ganska oväsentligt…

    Svara

  Just denna diskussion om skatter och eget företag visar hur missvisande det är när Cam säger att hon tar ut 37 000 kr i månadslön (kommer inte ihåg exakt summa) och får det att låta att det är det enda hon tar ut i lön. Hon tar ut precis gränsen för att det ska löna sig skattemässigt och resten tar ut hon som vinst en gång per år med mer fördelaktig skattesats. Eller så låter hon vinsten vara kvar i bolaget men är hennes att plocka ut när hon väljer. Inget fel i det, men svara ärligt istället för som en politiker.

  Annicas resonemang kring att hon inte vill betala skatt till den offentliga sjukvården är exakt den diskussionen som bl a kritiken mot Läckbergs Hedda handlar om. De som har råd går till privatläkare för bättre vård och betalningsviljan till den gemensamma vården minskas då de privilegierade inte vill betala för vård två gånger. Precis så urholkas ett jämlikt välfärdssystem sakta men säkert. Hoppas Cam förstår kritiken mot att öppna privatkliniker som lösning på sjukvårdskrisen lite bättre efter diskussionerna som varit.

  Svara

   Här delger du en delikat insikt. Du menar att vården Hedda Care ger är bättre än den skattefinansierades. Det är väl om något ett underkännande av det nuvarande systemet? Hedda Care visar i den meningen vägen till ett bättre alternativ. Ingen Joakim von Anka-aktig utsugare med välfyllda bankkonton på ”Jersey och Guernsey”, alltså.

   Om alla betalar för sig, vid tillfället då man vill ha det man köper, då brukar det i alla fall i andra lägen bli bäst. Men om man tror på socialismen blir det förstås fel, eftersom det är mot den egna religionen.

   Högre bidrag eller lägre skatt – där är skiljelinjen i svensk politik.

   Svara

    Få skulle ha råd att vid varje tillfälle i livet betala för sig själv.

    Svara

    Henrik – du verkar inte ha förstått vad jag skrivit. Kanske läsa en gång till?

    Ja, bättre vård i den meningen med kortare väntetider och ett större engagemang hos läkarna då de inte är stafettläkare som är på vårdcentralen ett par veckor i taget.

    Jag har aldrig påstått att det nuvarande sjukvården är bra, det är snarare tvärtom. Om du läste ordentlig såskulle du se var min kritik ligger. ”De som har råd går till privatläkare för bättre vård och betalningsviljan till den gemensamma vården minskas då de privilegierade inte vill betala för vård två gånger. Precis så urholkas ett jämlikt välfärdssystem sakta men säkert.”

    Läckberg öppnar inte denna klinik om hon inte visste att hon skulle tjäna bra med pengar på det. Man behöver inte dra det så långt som ”Ingen Joakim von Anka-aktig utsugare med välfyllda bankkonton på ”Jersey och Guernsey”, alltså” för att inse att det är först och främst en business Läckberg driver, hon håller inte på med välgörenhet.

    Övrig svensk skattepolitik lämnar jag därhän i denna diskussion. Jag är höger, men anser att den rätta vägen att gå för ett bra samhällsklimat är inte privatiseringar av vård, skola och omsorg.

    Svara

   Fast vad är problemet med att de FLESTA människor hellre betalar mindre än mer skatt. Är det något dåligt? Hade skatten varit platt hade fler tagit ur mer och därmed hade mer även gått till staten. Så länge man stjäl av alla som råkar tjäna lite mer, vilja lite mer så få staten nöja sig med att folk kommer att göra det de kan för att betala mindre, och det kommer heller inte att hålla för evigt med såna enorma skatter för att företag kommer att söka sig utomlands vilket i slutändan kommer att urholka systemet. Sverige behöver företagare och det sista man ska göra är att straffa dem.

   Svara

    Jag tycker skattesatsen är helt åt skogen för t ex företagare, det är dock inte det som min invändning mot Hedda går ut på om man läser vad jag skriver.

    Svara

  Jag driver bolag och visste vad jag gav mig in på men visst har det varit lite tröttsamt att det försvinner en hel del på skatt. Däremot är jag tacksam över allt vi får. Min pappa har cancer och hans behandlingar kostar väldigt mycket pengar, hans mediciner är extremt dyra. Tänk så coolt ändå att alla har samma chans till behandling. Vi betalar inget för våra utbildningar och barnomsorgen gör det möjligt till att båda föräldrarna kan arbeta.

  Skattepengar ska användas effektivit. Sätt in folk från industrin för att effektivisera i alla led. Där finns det ofantliga möjligheter att hämta tillbaka pengar.

  Svara

   Vad ska ske med industrin då, menar du?

   Svara

  Hon vill inte betala för andras vård och går alltid privat. Kan inte tänka mig att hon kommer betala kostnaden för kejsarsnitt/strålbehandling/valfri annan större kostsam vård om det skulle behövas. Då kommer nog den skattefinansierade passa alldeles utmärkt. Hycklare.

  Svara

   Om kejsarsnitt kan jag undra lite om vad är det som är så kostsamt? Det behövs förstås ett och annat för att ett sånt ska kunna genomföras på ett säkert sätt; en ren miljö, en kompetent läkare och eventuellt någon som är där och handräcker åt denne, dessutom behövs en ren och vass kniv, smärtlindrande och omplåstringsmateriel.

   Behövs det egentligen något mer? Jag vet faktiskt inte. Jag kan inte tänka mig att kniven som används, dess vässning och rengöring kostar tiotusentals kronor. Inte heller är det väl i samma prisklass att städa och rengöra rummet samt att se till att temperaturen är uthärdlig där ingreppet sker. Smärtlindrande är billigt och plåster likaså. Kanske är det som kostar mest lönerna till personerna som utför arbetet.

   Kanske har jag missat någon fundamental kostnad som driver upp priset så mycket att få skulle ha råd om man betalade allt från egen ficka. I så fall vill jag gärna veta vad jag missat.

   Svara

    Så du hakar upp dig på EN möjlig kostnad som kan uppstå?

    Svara

    Okej då ska jag tala om för dig vad som kostar Vid ett snitt, stora kostnaden är ju personalen, vid ett snitt har du tex en förlossningsläkare som utför operationen (specialistutbildade läkare) som har vid sin sida en assistent (oftare en mer senior läkare) Du har samtidigt en operationsjuksköterska (specialistutbildad) som handböcker kirurgen och kollar att alla instrument stämmer. Du har en barnmorska (en specialistutbildad sjuksköterska, som blir borta från förlossningen och ingår i deras team för att ha hand om dig och ditt barn helt i 2-3 h) Vid din huvudända har du en narkosskjuksköterska (en specialistutb ssk även här) samt en narkosläkare som deltar i början eller hela ingreppet. Alltså fatta vad detta kostar! Lägg till om du behöver ligga på uppvakningsavdelningen, även där har du personal för att hålla koll på dig hela tiden. Mår ditt barn dåligt kanske en barnläkare med barnsjuksköterskakommer för att se efter ditt barn. Om ditt barn behöver en neoplats så läggs kostnaden till. Lägg sedan till alla materialkostnader. Ändå har vi som personal på golvet en riktig skitlön fastän vi håller ditt och dina barns liv i våra händer

    Svara

     Jag tackar för redovisningen. Men jag saknar faktiska siffror.

     Att läkarna tjänar bra är ett resultat av att man under lång tid högaktat dessa ”Asklepios lärljungar” som förtjänar hög ersättning för åtgärder som gäller livet för andra. Att sköterskor och andra omkring den Store Läkaren inte har lika bra betalt är just pga omvårdnadsaspekterna, som ju faktiskt inte lika betydande som själva ingreppet (men dock viktiga).

     Kejsarsnitt på en tik kostar omkring 15 000 kr. På en kvinna kan priset inte vara så mycket högre, om man ser till materielkostnader. Men personalen kostar förstås mer, då den i kvinnans fall är större och har gjort ett bättre löneförhandlingsarbete.

     Jag har väldigt begränsad erfarenhet av vården och i synnerhet kejsarsnitt där min erfarenhet sträcker sig till ett tillfälle för många år sedan. Utan det hade vi inte kunnat ha denna diskussion.

     Svara

      Kan göra det hemma för bättre pris, du får kompispris broschan!! Eller åk till vetrinären nästa gång det är dags, vettja!

      Du förstår inte skillnaderna i hur mycket insatser som görs för att rädda ett hundliv vs. ett människoliv? Varje dag en patient ligger inne beräknas kosta vården ca. 10 000 kr/dag. Medicinteknisk utrustning är förbannat dyr. Bara operationshandskarna kostar ca. 10 kr/par och det går inte bara åt ett par per operation. Det finns sjukt mycket utrustning som står stand-by redo att användas om något går fel, medans hunden istället bara fått somna in.

      Svara

     Och lokalerna. Övervakning etc.
     Enskilda ingrepp behöver inte vara särskilt kostsamma men sjukhusets drift kräver en del också

     Svara

    Jamen precis! Det krävs bara en kompetent läkare och en ”handräckare” vid kejsarsnitt 👍 och ”kniven” som används körs sedan i diskmaskinen i personalrummet, och operationssalen städas sen av ”mannen ute på gatan”.

    Svara

   Hur gör hon med ev medicin?
   Ber hon att dom ska strunta i högkostnadsskyddet?
   Även hos tandläkaren finns gränser med högkostnadsskydd.

   Svara

    Ja det får vi ju tro då

    Svara

  Skatt är stöld.

  Svara

   Att inte betala skatt är stöld.

   Svara

   Det var det enda smarta du sagt under din tid här på BB Henrik.

   Svara

  ”Jag. Jag jag jag jag jag.” är allt jag ser i hennes text.

  Svara

  Ju ner hon försöker förklara sin åsikt desto mer trasslar hon in sig i nya ignoranta uttalanden och förvärrar allt 🙈

  Svara

   Annica är så jäkla dum att klockorna stannar. Hon är verkligen URBOTA genomkorkad människa som ”slog igenom” genom att ligga i TV och bli förnedrad av en mansgris.

   Kan Annica bara sluta upp med exakt allt hon gör och sitta tyst och stilla nånstans. Hennes dumhet borde inte få spridas.

   Svara

  Alltså herregud vilken korkad människa. Nästan så man får nypa sig i armen för att det så dumt resonerat. Hon får väl göra som alla andra egenföretagare? Det är ju bara att ta ut en ok lön och sedan lyfta aktieutdelning vid bokslut för att sedan hålla käften eftersom majoriteten av dessa människor inte kan argumentera för sig och sina halvgenomtänkta idéer

  Svara

  Känslan när jag läste Annicas texter var: facepalm. Fast när jag var typ 12-13 år tyckte jag också alla skulle betala exakt samma procentsats skatt. Lät ju både enkelt, rättvis och rimligt. Idag är jag av annan syn, även om jag såklart har åsikter om hur skattepengarna används, hur staten sköts och hur mycket procentsatsen bör vara.

  Svara

   Ja, jag får ju också känslan av att det här är ett barn som uttalar sig. Tvärsäker och helt clueless. Det är ju skrämmande att vuxna människor inte kan tänka längre. Har man inte levt i en bubbla har man ju betydligt mer koll på läget än så när man är i Annicas ålder.

   Och sen alla snåla jävlar med pengar som bara vill ha, ha, ha och tänker mig, mig, mig.. Jag mår illa av det!
   De flesta i min familj är höginkomsttagare och är priviligerade som kommer från ekonomiskt stabila akademikerhem. Men vi inser det.
   Och jag betalar väldigt gärna skatt för att folk som inte har det lika förspänt ska få boende, mat, vård etc.
   Jag hade absolut kunnat betala mer i skatt förutsatt att den inte går till någon fallskärm till någon idiot som gjort bort sig i regeringen eller andra idiotbeslut.
   Till äldrevård, pension, barn, sjuka, löner för sjukvårdspersonal etc vill jag gärna ge mer!
   Det är så tråkigt när folk slutar se hur andra har det och bara tänker på sig själva.
   Någon här ovan tyckte 9000 var väl lugnt att leva på. Klart man överlever. Men som sjuk kan man ju behöva ha medicin som inte täcks av högkostnadsskydd, vård som kostar, ofta trasiga tänder och kanske skulder etc. boendet kan ju på vissa orter äta upp mer än halva den summan.
   Jag skulle gärna se att långtidssjukskrivna/pensionärer etc får lite mer. Att de kan få unna sig något iaf. Jag tror en del sjukskrivna skulle kunna komma tillbaks till arbete om de fick lägga tiden på att återhämta sig och må bättre istället för att ha ångest över varenda krona, inte ha råd med vård/mediciner/mat och vara rädd att bli vräkt etc.

   Vi som tjänar mer kan nog må bra av att se de som lever så. Kanske blir det för de som snålar och gnölar trots egen välfärd lite mindre jobbigt att betala skatt.

   Svara

    Fler sjukskrivna hade kommit tillbaka till arbete om inte reglerna var så jävla galna.
    Som det är nu kan en heltidssjukskriven inte ens nämna att hen mår bättre och kanske vill testa arbeta 25% för då ryker ALL ersättning. Jag har en vän som under 2 år levt på besparingar, det är verkligen långt ifrån alla som kan det. Så det är alltså bättre att hålla tillbaka och inte arbeta en enda procent, för att inte riskera att bli av med all ersättning.

    Svara

     Alltså levt på besparingar för att hen nämnde för handläggaren att han KANSKE skulle kunna testa jobba 25%.

     Svara

  Har du en lön på 30.000kr så betalar du mer än 30% i skatt. Hade du haft möjlighet att prioritera dina sociala avgifter så hade du kunnat få ut hela din lön, i detta fall ca 40.000kr då din arbetsgivare sätter in detta varje månad istället för att det blir en del av din lön. Sedan ska du betala ca 32% och sedan betalar du mellan 12-24% skatt (moms) på allt du handlar. Hade vi haft mycket lägre skatter så hade folk kunnat haft mer pengar och kunnat vara större ägare av sin ekonomi och liv. I Sverige är vi alla som curlade barn. Blir man sjuk så räknar man med att staten löser sjukvården, likadant med skola, a-kassa etc. Allt detta är bra men det bidrar också till att vi slutar ta hand om oss själva för att vi räknar att staten alltid backar upp oss. Tex sparar vi för lite, ställer för få krav på skolan med frågan – vad får vi/jg för pengarna och hade jag valt skolan på detta sätt. Lägre skatter bidrar till att folk kan köpa fler tjänster och ställa högre krav på sin omgivning. Heja låga skatten!!!

  Svara

   ”Hade du haft möjlighet att prioritera dina sociala avgifter så hade du kunnat få ut hela din lön.”

   Du har ingen aning om varför det finns arbetsgivaravgifter?

   Läs på lite så komemr du att förstår vad dessa pengar går till:
   https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgivare/arbetsgivaravgifterochskatteavdrag/arbetsgivaravgifter.4.233f91f71260075abe8800020817.html

   Svara

    Jag läste på om dom olika delarna i arbetsgivaravgiften. En del som jag funderar över, och är skeptisk till är arbetsmarknadsavgift, 2,91%. Varför ska en arbetsgivare betala detta!? Det ska finansiera bl.a. arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd. 2010 drog staten in över 55 miljarder på den avgiften men bara 32 miljarder användes till det avsedda ändamålet. Inte klokt.

    Svara

   Håller med helt. Det finns även tillräckligt med pengar över för att sänka skatten.

   Svara

  Otroligt tacksam för att vi betalar skatt, som trefaldig cancerdrabbad vid 30 års ålder hade jag inte levt idag utan skattefinansierad vård. Att betala skatt har alltid varit en självklarhet, men nu när man förstår ”vad man får för pengarna” (för att citera en annan) så får skatt en ny innebörd. // Malin @journalarkivet

  Svara

  Men herregud vad trött jag blir på folk som anser att skatt är att staten tar pengar från en.
  För det första betalar man ju kommunal skatt långt innan statlig skatt slås på.

  Jag betalar gladeligen skatt och nyttjar bla:
  – Bibliotek, alltså vilken lyx att låna vilka böcker och tidskrifter som helst. Och man får önska nyinköp om de inte har allt hemma.
  – Förskola för barnen för endast 1000 kr per månad
  – Skola, gymnasiet och universitet i 5 år för mig själv helt gratis ( och till barnen när de blir större)
  – läkemedel, sjukvård och framförallt hemsjukvård och hospice för min man när han fick cancer
  – Diverse övrig sjukvård, bla förlossning med kejsarsnitt. Utredning för tumör hos sonen, benbrott etc.

  Etc, etc. Jag är relativ välbetald men hade inte haft råd med allt ovan. Och skulle jag betalt allt detta med privata försäkringar hade det säkerligen inte varit billigare än svensk skatt.
  Jag är så så sjukt tacksam att jag bor i Sverige och allt detta funkar utan att behöva ansöka hos diverse försäkringsbolag

  Svara

  Jag hade gärna sett att de som klagar på skatten faktiskt flyttat till ett annat land, och då klipper alla fördelar med Sverige. Varför bor ni ens här?

  Jag tror det är som vanligt, mycket vill ha mer. Är man frisk, har välbetalt jobb, kanske inga barn osv. ja då kanske man tycker att man ska betala för sig själv.

  Men tänk tex om du får en cancerdiagnos, ska du bara sköta det privat och osubventionerat då? Knappast troligt va?

  Svara

  Det här tycker jag är konstigt: folk tycker skatten är för hög för vad vi får för den men det diskuteras inte lösningar på det utan istället pratas det bara om att skatten är jättehög. En lösning på problemet kan ju inte vara att sänka den? För ni vill fortfarande att folk ska bra vård, bra skydd och bra skola?
  Som jag ser det så har vi under 20 år monterat ner välfärden, att tillåta att skattepengar går till företagens vinster är väl det solklaraste exemplet på vad som borde förändras men även att se över hur skattetrycket har snedfördelats de senaste åren. Återinsätta fks ansvar (som är statliga) och avlasta kommunerna, att tex folk som är utförsäkrade blir kommunens kostnad i socialbidrag ökar verkligen vår möjlighet att få jämlik vård i alla kommuner.
  Sen tänker jag att alla utgår från sig själv, har du haft flyt och bra uppväxt plus inga funktionsnedsättningar så undrar du kanske vad du betalar för men jag som har ett barn som kostar betydligt mer än vad mitt andra barn kostar har det närvarande hela tiden. Det är skatt som hjälpt oss att få reda på vad som var felet (och genom det veta hur vi ska stötta sonen och vilka val vi ska välja) det gentestet kostade 100 000, det är skatten som gör att det kan vara så hög personaltäthet i särskolan som gör att min son som får en chans att utvecklas, det är skatten som möjliggjort att han aldrig dött i en astmaattack. Osv. Då är det lättare att se vad skatt faktiskt gör och ett betydligt rättvisare sätt än i tex USA.

  Svara

  Välfärden vi har i Sverige är något väldigt fint och bra, visst det har sina brister men så tacksam jag är för den. Tack vare skatten! Tack vare skatten är jag och sambon i London nu med våran sjuka son, varit här i 4 månader. Vi flög hit i ambulansflyg med en läkare och en sjuksköterska, vi har fått boende betalt, sonen fått flera operationer och otrolig vård, vi får VAB-ersättning från FK. Vi betalar inget av detta, tack vare skatten! Tacksam är något jag är dagligen. Fler som ifrågasätter skatten borde veta lite mer om livets baksida, utan den hade min son aldrig fått den vård han behöver för vi har inte de pengarna, och vård ska alla människor ha rätt till oavsett hur mycket pengar hen har.

  Svara

  Själv tycker jag det är helt åt helvete att jag som ”sjukpensionär”(sätter ordet inom ”-” då det fan inte ens finns ett ord för vad vi är längre!), betalar 1000 spänn mer i skatt än er andra för att finansiera RUT och ROT!

  Lägg där till att vården är i princip obefintlig när man har kroniska sjukdomar(vissa iaf) och precis ALL hjälp jag vill ha och behöver(måste vända mig till alternativvården då den offentliga har havererat) måste jag betala ur egen ficka, med pengar som inte finns.

  Svara

  Jag betalar inte så mycket som vissa andra i skatt eftersom jag inte är höginkomsttagare, men det blir ju ändå en del pengar. Jag har däremot haft lite tur när det gäller mitt boende och tjänat rätt mycket pengar på det. Häromsistens fick jag göra en fyllnadsinbetalning på mer än min normala årsinkomst på ett bräde, i detta fall någonstans mellan en kvarts och en halv miljon.

  Klagar jag över detta? Nej, inte ett smack!

  Jag tycker att det är jobbigt att vårdcentralens system för mig som multisjuk gör att jag inte får den vård jag tycker mig behöva. Klagar jag? Ja, litegrann, men jag har också förståelse för att alla kan inte få hjälp med allting hela tiden för det kostar för mycket.

  Jag kommer att behöva betala ettusen kronor i månaden för min bantningsmedicin en mycket lång tid framöver. Klagar jag över detta, trots att jag egentligen tjänar rätt dåligt? Nej, för jag inser att det finns andra sätt att gå ner i vikt och våra skattepengar räcker inte till allt man vill ha.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.