Var går egentligen gränser för hur mycket man får använda sina barn för att tjäna pengar

I det här inlägget kommer jag använda mig av ett faktiskt inlägg och en omarbetad historia med en fabricerad bild för jag vill verkligen inte peka ut den här föräldern och uppskattar om ni gör samma sak. Vem är inte viktigt, utan det är situationen jag vill lyfta fram och diskutera, var gränsen går för på vilka sätt man kan använda sina barn för att tjäna pengar och var gränsen går.


I exempel ett har vi Kylie Jenner – en person som lever en stor del av sitt liv i offentlighetens ljus med sina stora plattformar och programmet ”Keeping up with the Kardashians”.
Med det i åtanke kan inte ha varit helt enkelt att dölja sin graviditet under 2017, och ändå lyckades hon förvånansvärt bra nästan ända fram till slutet
Dottern Stormi föddes den första februari 2018 och det flödar förmodligen in samarbetsförfrågningar till alla mammorna Kardashian/Jenners och visst tackar Kylie ”ja” till flera stycken av dem, som den här – För World Tech Toys – där hon marknadsför flygande sländor från filmen Frost II.
Utan sin dotter.
Hon marknadsför leksakerna till sin dotter, UTAN sin dotter.


Exempel två gör mig så illa berörd att jag haft svårt att formulera det här inlägget.
Detaljerna är som sagt ändrade för att inte peka ut någon men så här ungefär var inlägget utformat.
En bild läggs upp på Instagram på ett sjukt barn som vårdats på sjukhus och som inte kan äta själv utan sondmatas.
En förälder gör då ett sponsrat inlägg på Instagram för en produkt som passar små barn när de börjar äta annat än bröstmjölk eller ersättning.
På bilden har hen placerat produkterna bredvid sitt sjuka barn och skriver att hen hoppas att när barnet börjar kunna äta sådant här så ska han få använda just de här produkterna.
Och så givetvis en rabattkod på det.

Jag vet inte hur de här föräldrarna har det ställt ekonomiskt eller liknande, men om dessa inlägg är för att dryga ut kassan i en jobbigt tid, snälla – ha en insamling eller välj andra typer av samarbeten istället framför att utnyttja/använda ett sjukt barn för att tjäna pengar. 
Jag KAN inte tycka att det på NÅGOT sätt är okej och jag blir ledsen av gränslösheten i det här samarbetet.

Var går gränsen för er? 
Håll en god ton, och spekulera absolut inte kring identiteter eller liknande för ALLT kommer raderas!

209 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Money talks!
  Överallt, hela tiden.

  Svara

   Det absolut värsta är folk som lägger upp nakenbilder på sina barn. Jag har sett mer än en gång bilder på nakna barn där könet är censurerat med typ en emoji. Som att det är något porrtidningsomslag på macken där man måste censurera kön och bröstvårtor.

   Det är så jävla vidrigt och jag kan för allt i världen inte förstå hur dessa föräldrar tänker. Man behöver ju inte vara raketforskare att förstå hur lätt dessa bilder kan hamna i fel händer och att det garanterat sitter pedofiler och onanerar till dem.

   Svara

    Oj, det där var inte ett svar till dig! Förlåt!

    Svara

     [Borttagen kommentar]

     Svara

  Tekniskt sätt skulle barnen kunna stämma sina föräldrar när de är äldre då de inte har varit gamla nog att ge sitt medgivande till att delta i offentliga sammanhang och marknadsföring.
  Barn kan inte ge medgivande att vara med på sociala medier så därför har barn inte heller någon plats på sociala medier.
  Enda undantaget är när barnmodeller med kontrakt används och då endast för ett fotojobb. En stor skillnad mot att ett barns föräldrar ger en inblick i deras privata liv för att tjäna pengar.

  Svara

   Då lär Arnold få en stor summa!

   Svara

    Det gick snabbt att outa. Suck.

    Svara

     Nej, nu var jag för snabb. Inte vaken. Ber om ursäkt. Går och lägger mig igen.

     Svara

     [Borttagen kommentar]

     Svara

    Räknas inte han som barnmodell? Eftersom han faktiskt är anställd, har kontrakt och bara ”används” i content som läggs ut?

    Svara

     Men, barnmodeller castas genom agenturer som ser till att allt sköts på rätt sätt samt att det bara är några timmar då och då i deras liv. Plåtningarna äger inte rum hemma där de filmas nära med en iPhone och där privata detaljer avslöjas om dem.
     Barnmodeller anlitas för kortare stunder och då det är i en annan miljö en hemmet ser barnen sällan det som något intrång i vuxen ålder. Mer som en kul grej om allt skötts på rätt sätt.
     Däremot är det inte sagt att det alltid går rätt till och att barnen trots försiktighetsåtgärder inte påverkats negativt.
     Men det är tusen gånger värre där influencer väljer att ta med barnen som en del av sitt offentliga liv.
     T ex Vanessa som har den där podden Rebecca Stella och Vanessa, hon berättar ofta mycket privat och detaljerad info om hennes son. Mycket konstigt när det är främlingar som lyssnar.

     Svara

    Exakt!
    Finns flera som tom gör en egen Insta till minderåriga?
    Fyy satan på gatan 🧐så jävla hemskt!
    Asså behövs det pengar- gå på soc.

    Svara

     Tror du att man får pengar om man ”går på soc”?
     Bara så där liksom?

     Svara

      Ja? Alla vet ju att bara man går dit så får man precis så mycket man ber om

      Svara

       Älskar socbankomaten. Man bara struttar in och säger att man behöver lite cash. No questions asked. Man får dom i en påse. Onumrerade

       Svara

  Vet inte vem du menar men rent principiellt så är detta horribelt, men ärligt så tycker jag att det är riktigt illa att bara hänga ut barnen för andra oskyldiga samarbeten med, typ klädkollektioner och liknande. Om att utnyttja barnens integritet på sina sociala medier är det enda sättet att försörja sig som influenser så tycker jag att man ska lägga ner och leta efter nått annat jobb…

  Svara

  Jag har tänkt på detta när jag tex ser föräldrar skriva att de respekterar sina barns integritet och inte visar ansiktet men ändå till slut använder barnen i reklamsyfte eller i sympatifiskande inlägg innan produktlanseringar. Om du inte lyckas influera utan att involvera dina egna (oftast ovetande) barn, är du ens en bra influencer?

  PS. Bra upplägg på inlägget 🙂 DS.

  Svara

   Typ som Pingis vars stories i princip uteslutande är sponsrade och majoriteten är barnrelaterade produkter samtidigt som hon döljer barnets ansikte. Det blir nästan komiskt också för jag tror ytterst få personer ens bryr sig om att Pingis har fått barn och hur hennes barn ser ut. Personligen följer jag endast henne för hon är så fascinerande creepy på något sätt. Men förstår inte meningen med att dölja sitt barns ansikte och samtidigt skriva om barnet samt exploatera det för att tjäna pengar.

   Svara

    Det är väl helt i linje med obehagliga Pingis.

    Svara

    Men snälla, det är väl bättre än att ha bild på ungen?

    Svara

  Min gräns är nog väldigt låg, skulle aldrig lägga ut en bild på mitt barn på sociala medier om barnet är fokus i bilden. Om barnet är med på bilden men inte i fokus så skulle jag bara lägga upp på ett stängt konto med följare som jag står nära.

  Svara

   Ok där har jag en helt annan gräns. Inga problem att lägga ut bilder, men det måste vara med en dos kärlek.
   Men livet är inte bara rosor och om man delar med respekt så ger det styrka till andra föräldrar.
   Jämför med att vara med i en stor tidning, ska inte föräldrar få ha bilder på sina barn i Allt för Föräldrar och berätta om olika händelser som hänt heller?

   Svara

    Tycker faktiskt att tidningar också är knepiga? Beror ju såklart på vad man delar med sig av, men hade en kompis vars pappa var krönikör i gammelmedia när vi var små. Hon tyckte det var jobbigt när hon var 5 och hon tyckte det var jobbigt när hon var 15.

    Svara

  Integritet är något som dessa barn behöver och förtjänar mer än gratis nappflaskor.

  Svara

  Vilket vidrig samarbete. Jag tycker samma i alla fall där influencers använder sitt barn i samarbeten tex margaux och arnold men det här var verkligen över gränsen.

  Svara

   Ja, det måste ha slagit slint här. Krisen föräldrarna befinner sig i kan måhända göra att de inte tänker klart. Att exponera sitt sjuka barn på detta sätt är tvivelaktigt i sig, men positivt är att man öppnar andras ögon. Swishinsamlingar är ju också omdebatterat, vem kontrollerar vart pengarna går? Men att från detta gå till att göra reklam, då tycker jag att en gräns passerats. Osmakligt.

   Svara

  Jag tänker också på allt föräldrarna skriver om barnen, även om det inte är samarbete. Det är detaljerade beskrivningar av potträning, utvecklingsfaser, ilskeutbrott och i vissa fall även tonårsbarns underkläder. Det som förr kanske dyftades med en vän eller mammagrupp skrivs nu ut för alla att läsa.
  Jag kanske är känslig, men jag tycker det känns lite obehagligt.

  Svara

   Nej du är inte känslig. Tycker att det är ansvarslöst, respektlöst att Vara så generös med barns integritet. Obehagligt, som du uttrycker det.

   Svara

   Exakt, jag tycker att de detaljerade berättelserna kring barnens utveckling, personligheter och svårigheter egentligen är mycket värre än att lägga upp bilder på dem.

   Barnmodeller och barnskådisar lär ju inte ha fått välja så mycket av den vägen själva utan det är val föräldrarna gjort för att tjäna pengar och berömmelse, precis som influensers gör nu så det problemet/ fenomenet känns inte lika nytt.

   Däremot vet vi väldigt lite om effekterna av att halva världen kunnat följa din utveckling som litet barn.

   Svara

  Jag tycker det låter genomvidrigt, tyvärr. Men är barnet långstidssjuk? Alltså, det förlåter inget enligt mig egentligen men om det är t.ex en halsmandelsoperation som gjorts och det råkade redan vara ett samarbete den veckan med t.ex Hipps klämmisar från någon ung mamma så kan jag väl fatta att konsekvenstänket inte gått hela vägen. Men jag tycker oavsett det vrider sig i magen när du berättar om situationen i fråga.

  Svara

   Vad spelar det för roll om mamman är ung?! Finns många stolpskott till föräldrar som är 40+ som jag sett exponera ut sina barn.

   Svara

    Jag skulle bara ha mer övereseende. Mitt konsekvenstänk som 18-åring var inte lika bra som det är idag. Jag håller med dig om det du skriver. 🙂

    Svara

  Jag tycker inte att man ska ha med sina barn i reklamsamarbeten. Tycker det är skillnad att göra som Kylie Jenner ovan kontra en annan som har med barnet i bild/youtubeklipp. Dessa influencermammor kan göra samarbeten utan sina barn och ändå dra in pengar. Barns integritet är viktigt! Influencermammor har valt att dela sitt liv framför hubdrarusentals främlingar men inte barnet…

  Svara

  Fast jag tycker att margauxs sätt att tjäna pengar på sonen är än värre.

  Svara

  Någon som verkligen gått emot sina egna principer är Kenza sen hon fick Nikola. Där värnas det inte om någon integritet för pojkstackarn inte.

  Svara

   Håller med! Sen hennes förklaring till att hon väljer att visa honom är att han ju är så söt och hon vill visa honom för hela världen (detta sa hon på sin live på instagram). Ja för det är ju viktigare än hans integritet. Herregud.

   Svara

    Har vi inte redan konstaterat att hon bara är ett ytligt skal?

    Svara

     Tycker hennes bidrag till musikhjälpen är lite cringe. Bara saker från hennes egna märken (för att läsarna ville det – Hmm svårt att tro 😅). Men så klart toppen att hon har en auktion!

     Svara

      Jag tycker vi fokuserar på att det är TOPPEN ATT HON HAR EN AUKTION. Sen vad som ligger i potten tilltalar ju uppenbarligen en bred skala eftersom hon samlat in en del peng. Vet ej i skrivandets stund men över 70K när jag såg en story om det.

      Man måste inte vara vidrig för att man kan guys, låt oss fokusera på rätt saker så de får tyngd.

      Svara

       Du har rätt! My bad! Och så länge folk skänker pengar så är det positivt.

       Svara

    Hade han varit ful hade hon visat honom, eller?

    Svara

    Fast alla barn är söta för sina föräldrar.

    Svara

    Jo men alla föräldrar tycker väl att sina barn är söta. Betyder inte att man måste lägga upp tusentals bilder ur alla möjliga vinklar på barnen till allmän beskådan.

    Men i Kenzas fall så känns det som att hon tror hon är den enda i världen som varit gravid, fött barn o ammat. Verkar ha extremt stor bekräftelsebehov.

    Svara

   Ja och i hennes podd sa hon att hon aldrig skulle göra ett samarbete med Nikola.

   Svara

    Haha.

    Svara

   Synd att han inte fick ljusa ögon som hon så gärna velat, då hade hon ju klistrat upp hans bilder på stan. Hon beter sig redan som att hon fött Jesus.

   Svara

    Och NEJ jag tycker inte nånstans att ljusa ögon är finare utan det är för hennes korkade kommentarer om vilken ögonfärg hon hoppas att ungen ska få. Så jäkla konstig kommentar och tankesätt.

    Svara

    Ögonfärgen blir ju ”klar” först runt 6 års ålder så de kan ju ännu bli ljusare. Sen ser jag inget fel i att önska att ens barn får en viss ögon- eller hårfärg t.ex, det betyder ju inte att man älskar sitt barn mindre om det inte blir så.

    Svara

     Nej, det är det inte, men om du lyssnat på podden förstår du i vilken kontext hon sa det. Sen förstår jag inte att man önskar sig en färg som varken mamma eller pappa har, men visst, den kanske kan komma från mormors mormor eller något.

     Svara

     Varför skulle man önska en ögonfärg på sitt barn? Undrar alltså uppriktigt om föräldrar faktiskt önskar en viss färg på barnens ögon…

     Svara

      Fattar heller inte. Speciellt om man fått höra att man aldrig kommer att kunna få barn, att då tänka på ögonfärg är så himla konstigt. Vackra människor är vackra oavsett ögonfärg liksom, det är inte som att man blir gravid och hoppas på ett ”vackert” barn. Eller gör folk det?

      Svara

       Jag hoppades som gravid i första hand att mitt barn skulle bli välmående och friskt. I andra hand vackert, smart, roligt osv.. Tror inte det är helt ovanligt att önska sitt barn positiva egenskaper (inklusive utseenderelaterade).

       Svara

     Grejen är ju att hon sa det framför sin poddpartner daniella som precis hade fått sin lilla dotter som har stora mörkbruna ögon som hon själv. Hon satt med dem och sa typ ”jag hoppas bara mitt barn inte får bruna ögon”, och daniella skrattade typ stelt. Också skumt då hon själv har bruna ögon om jag minns rätt. Att hon bara sa så framför dem var så himla shady och konstigt. Och sen i en podd, visar bara på hur skum människan är.

     Svara

   Det är nästan vidrigt hur många bilder hon lägger upp på honom. Förstår inte det sjukliga behovet av att dela med dem med över en miljon människor.

   Svara

   Nån ställde en fråga angående alla bilder hon lägger upp i hennes kommentarer och hon fick typ utbrott och skrev låt oss vara!!!! Snacka om att inte kunna ta kritik. Först huvudet i sanden med dubai, sen alla samarbeten, alla hittepå-draman och nu tusen bilder på ungen.

   Svara

  Blir illa berörd av människor som öser ur sig bilder och information om sina sjuka barn vare sig de har samarbeten eller inte.

  Svara

   En barndomsvän till mig lägger nästan bara ut bilder när hennes barn är sjuka, vilket de är hela tiden och ”läkarna vet aldrig vad som är fel”. Något av hennes barn är sjuka minst en gång i veckan och hon skriver om hur ”starka de är” med en bild på de i sjukhuskläder. Jag blir förbannad varje gång!!! Allt för uppmärksamhet…

   Svara

    Helt sjukt

    Svara

    Münchhausen by proxy.

    Svara

     Jag vet, jag gjorde en orosanmälan till kommunen och nämnde Münchhausen by proxy… Hoppas läkarna reagerar också när hon kommer in med sina barn HELA tiden

     Svara

      Tror du inte att sjukvården reagerar om föräldern kommer in med barn för ingenting?

      Svara

       Det är ju inte som att hon bara åker till läkaren över ingenting och hänger där för det är kul. Hon åker dit och säger att de är sjuka, och ibland är dom säkert det men i 10års tid har hon varit på sjukhus minst 1 gång i veckan med något av hennes barn (enligt hennes instagram), senast igår var de på Astrid Lindgrens. Samtidigt kan läkarna aldrig hitta felet och alla barn går igenom massa tester. Ett av barnen fick Gastrostomi men det löste sig ändå inte. Det kanske är något fel på barnen men varför lägga upp bilder och checka in på sjukhusen hela tiden? Lägg upp andra bilder istället

       Svara

       Sjukvården ser problemet, men kan inte neka någon att söka vård eller träffa läkare.

       Svara

        Nej men de gör orosanmälan om det finns fog för det.

        Svara

    Fast visa sjukdomar är svåra att ställa diagnos på, jag vart sjuk 1 gång i månaden som liten och fick åka in akut och bli inlagd för vård, tog 5 år för läkaren att hitta vad jag hade för sjukdom. (inget dödligt, men går ej heller att bota)
    Nu fanns ju inte instagram eller liknande när jag var liten, och mamma var så orolig så hon skulle aldrig tagit bilder på mig när jag var sjuk.

    Det jag vill poängtera är att endel sjukdomar är svåra att diagnostisera. Sedan är det aldrig fel att vara orolig och agera om man tror att föräldern gör barnet sjukt.

    Svara

     Absolut! Det jag reagerar mest på är att det endast läggs upp bilder när de är på sjukhus, annars lägger hon inte upp bilder på sina barn. Sen kan de vara sjuka men fortfarande onödigt att lägga upp bilder för att få uppmärksamhet

     Svara

     Men det är väl konstigt om det är flera barn och alla åker in och ut sjukhus hela tiden, år efter år. Vad är liksom oddsen att de alla skulle ha nån mystisk sjukdom? Inte så stor imho.

     Svara

    Att mamman delar med sig = helt fel.
    Men fy för dig som anmäler och skriver sådana diagnoser.
    Det tog mig 17 år innan jag fick korrekt ”diagnos” att jag led av immunbrist. Hela mitt liv har jag blivit konstant nersmittad av förkylningar och infektioner, hos läkaren hela tiden och varit tvungen äta antibiotika. Ingen tänkt på att bara ta ett blodprov och kolla hur mitt immunförsvar såg ut utan det gjordes först när jag var 17 år.
    Nu finns det inget att göra åt medfödd genetisk immunbrist men än att leva sunt och undvika vara nära sjuka personer.
    MEN tänk, bara tänk, om hennes barn faktiskt är sjuka och har någon mindre vanlig åkomma som läkarna inte upptäckter direkt. Pågrund av din anmälan kanske barnen inte får någon hjälp 😭 vore ju himla sorgligt isf

    Svara

  Vi vet alla vem du snackar om…

  Svara

   Jag har också sett denna person i mitt flöde på Instagram och reagerar stort. Men är föräldrarna influensers undrar jag?

   Svara

    [Borttagen kommentar]

    Svara

   Inte jag

   Svara

   Nähä, inte alla! Jag vet inte vem det handlar om..

   Svara

   Jag har ingen aning. Och känner heller inte att jag behöver veta.

   Svara

   Jag har ingen aning

   Svara

  Jag tycker att förnuftet ska tala men det är inte alltid det gör det.. Tyvärr leder reklamen ofta också till momshaming… ”Hur kan du mata ditt barn med xxx?!” ”Har du tänkt på vilka kemikalier det är i den leksaken?!” ”Typiskt du att stötta ett sådant företag..” och så vidare. Mycket åsikter till vad en mor väljer åt sina barn. Dock kan det i sin tur inte alltid vara fel men ”hatet” är aldrig okej tycker jag. Om barnen inte hängs ut i förhållande till sin integritet (typ alla har ändå sett ett barn i en jacka) och samarbetet är tydligt (inte inlindat i nån jippo utan ”nu tjänar jag pengar”) så helt ok. Men att spela på sitt barns problematik eller sjukdomar = vidrigt enligt mig trots att det eventuellt är sant.

  Svara

  Sjukt osmakligt

  Svara

  Hade Kylie verkligen varit en miljardär hade hon inte behövt kränga produkter som inte är kopplat till hennes varumärke eller som för henne är växelpengar. Det säger väl en del att hon fortfarande gör reklam för detox-te.

  https://mdd.com/forensic-accounting-articles/is-kylie-jenner-really-a-billionaire-or-even-close/

  Svara

   Her mother takes a 10% cut (of profits? Or sales? The article is unclear) as a management fee.
   Haha, herregud. Smart ändå

   Svara

   Hon ser ut som Michael Jackson

   Svara

  Såg det där inlägget med reklam bredvid sjukt barn. Och jag reflekterade inte ens över att det kanske inte var passande. Så sjukt har det alltså blivit och så normaliserat är det på IG.
  Nu när jag tänker efter så är det så otroligt smaklöst och okänsligt.
  Att ens försöka bli känt genom sitt sjuka barn är så vidrigt så jag vet inte vad…

  Svara

  Jag vet vilket barn det gäller eller har sett ett liknande. Hoppas det är samma barn så det inte förkommer med flera. Barnet i fråga är väldigt sjukt, har varit nära att dö flera ggr. Jag tycker att det är sjukt att utnyttja ett barn så. Tycker inte det spelar någon roll i frågan om ekonomi i detta läge. Det är ett barn med egen integritet som kränks. Men samtidigt som reklamsyfte är uselt så kränker faktiskt Barnets föräldrar barnen varje dag genom att varje dag lägga upp offentliga bilder på sitt sjuka (döende) barn som hela världen kan ta del av. 2020 blir barnkonventionen låg, kommer vi få se ändrade beteenden kring detta då?

  Svara

  Anonyme barn sominte Jan spåras enkelt till en viss person är OK för leksaker, kläder med mera. Men att utnyttja sitt barn för egen framgång, där alla vet vem det är. Jag vill inte att mitt barn umgås med barn som är kända eller barn till kändisar. Barn har en rätt till anonymitet, de måste förstå vad som händer och det gör inte två-åringar och knappt tioåringar heller.

  Svara

  En som använder sina barn i reklaminlägg på ett bra sätt är underbara Clara. Så det går ju att göra.

  Svara

   Jag tänkte faktiskt också på henne som ett bra exempel. Men så tänker jag ett varv till, och vi kan ju inte veta förrän barnen vuxit upp och tagit del av allt som vi har fått ta del av. Jag tycker att Clara visar upp sina barn på ett väldigt respektfullt sätt, men det är särskilt i vissa podavsnitt jag tycker att hon kanske lämnar ut lite mer än vad jag hade tyckt va okej om jag hade varit barnet. Men vi är alla olika, och grejen är att vi kommer liksom inte veta vad som var rätt förrän barnen blivit större och kan säga sitt.
   Arnold, Nikola och Bertil kommer kanske vara helt okej (eller glada över att bli barnkändisar?) med allt. Folke, Ulf och Lynn kanske blir förbannade.

   Svara

   Tycker faktiskt hon gör precis på samma sätt som andra. Ser ingen skillnad till det bättre. Sen tjänar hon pengar på ungarna, det går inte att komma ifrån. Plus att hon lämnar ut personliga detaljer om dem.

   Svara

  Tycker det är sjukt nog att ha öppna konton som fokuserar på det sjuka barnet. Ser jättemånga konton om för tidigt födda spädbarn som kämpar för att överleva, småbarn under cancerbehandling osv. Visst, spara för din egen och barnets dokumentation, för nära och kära.. Men varför ha ett öppet konto?

  Jag skulle inte vilja att min mamma öppnar ett konto om mig om jag blir dödssjuk, varför göra det mot ett barn. Barnet är så utsatt där i en sjukhussäng. Jag vet inte, tycker att det är konstigt och faktiskt osmakligt.

  Svara

   Förstår din poäng men i vissa fall kan jag ändå tycka att det är viktigt att visa den hemska verkligheten när ett barn får Cancer exempelvis. Tror att det framför allt kan vara positivt för föräldrar som befinner sig i samma situation.
   Sen anser jag att det finns fel sätt, och rätt sätt, att exponera sina barn på det sättet.
   Fast fan jag vet inte, vi får väl veta när dessa barn har vuxit upp hur det blir.

   Svara

  Att en mamma utnyttjar sitt barn, men vad tycker företaget i fråga ? Vill de att deras produkter skall förknippas med en pengahungrig mamma och ett väldigt sjukt barn.

  Här tycker jag företaget också har en stort ansvar förutom att jag tycker mammans utnyttjande av barnet är mer än sorgligt.

  Svara

  Hon lyckades dölja sin graviditet hela vägen.

  Svara

   Hon valde ju att gömma sig under graviditeten eftersom hon inte kunde göra fillers under 9 månader och inte hade samma kropp som hon objektifierar och tjänar pengar på på Instagram. Kudos till Kim som även visade upp de mindre glamourösa sidorna av en graviditet.

   Svara

  Har senaste tiden sett en person som försöker sälja smycken ”till minne av” sitt döda barn där även en bild på barnet läggs ut i samband med försäljningen av smyckena. Upplever även det som otroligt osmakligt. Visst nu gäller detta ett barn som avlidit men ändå.

  Svara

   Herregud

   Svara

   Fast där håller jag inte med dig. När ens barn dör vill många bevara minnet av barnet och inte låta barnet glömmas bort, många startar ju exempelvis fonder i barnens namn och där förekommer ofta bilder på barnet. Jag tycker inte alls att det är samma sak Som att marknadsföra olika produkter på sitt sjuk barn.

   Svara

    Ja fast att sälja smycken är ju nån form av vinstdrivande verksamhet. Annorlunda om pengarna gick till spädbarnsfonden el likn som jobbar med forskning. Nu går den ju till berörd persons ficka. Nä, tycker inte det känns fräscht

    Svara

     En hobbyverksamhet tycker inte jag är en vinstdrivande verksamhet. Faktum är att ett kriterium för hobbyverksamhet är att det ska saknas vinstsyfte.
     De där smyckena blir inte till från tomma intet, det är en person som tagit sin tid och faktiskt pysslat ihop det där. Självklart ska den personen få en liten symbolisk summa för den tiden. Oavsett vilket syfte det säljs i.

     Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

  Va? Hon dolde graviditeten för att hon inte ville utsätta sig för stress bland annat. Hon har inte haft problem med att visa bilder på sig själv i efterhand när hon varit gravid.

  Idag gör hon inte ens fillers heller.

  Svara

  Har också sett bilden med det svårt sjuka barnet och reklamen. Jag tycker det är mer osmakligt hur firman som har produkten tänker när man tar kontakt för ett samarbete med någon med barn som är så sjuk, och som uppenbarligen inte äter för att få reklam.

  Svara

   Jag undrar verkligen hur det påverkar barnen som regelbundet florerar i mammans flöde (blogg och insta). Uppklädda i matchade outfits med ett leende på läpparna…… Perfekt uppdukade bord om det så handlar om pysselstunder eller måltider.
   Att bygga sitt varumärke kring sina barn är inte långsiktigt. Även om influencern i fråga säkert menar att barnen tycker det är sååååå kul.
   Jag har vid ett par tillfällen ställt frågan till y***n***i om hennes syn på saken men de kommentarerna har inte publicerats utan plockats bort direkt. Jag är genuint nyfiken på hur man som föräldrar resonerar kring det här. Kanske finns det en annan sida av det som jag inte ser (förutom att tjäna pengar då)?

   Svara

   Företaget i fråga kör aggressiv marknadsföring och är helt utan värderingar. De använder ”ambassadörer” alltså folk med få följare som de lurar i att de är utvalda. Sen visar de upp produkterna helt gratis. Vissa av dessa går från att ha en fint flöde till att visa upp dessa produkter i varenda post vilket företaget borde ogilla men tydligen inte🙈🙈🙈🙈 Ush de är så oseriösa och jag hade aldrig jobbat med dem

   Svara

    Jag har aktivt valt bort twistshake just för deras marknadsföring. Blev mättad av det och blev avigt inställd till företaget och de som är ambassadörer

    Svara

     Eller twist and shake some Kenza sa under hela sin reklam, plus att hon inte kollade upp vad välling heter på engelska. Some effort!

     Svara

  I dagsläget vet jag ingen som gör mig så beklämd som Margaux och Arnold iaf, hon använder honom konstant som en liten marionett för alla sina samarbeten och videos. Riktigt v–gt är det, och att folk like-ar detta ”han är så söt, vi vill se mer”.

  Usch vuxna människor med noll innanför pallet…

  Svara

   Håller med. Margaux och Paula Rosas har jag otroligt svårt för av just denna anledning.

   Svara

    Undrar verkligen hur länge hon kommer få honom att göra konster framför kameran

    Svara

   Pratade faktiskt om henne och några andra influencers igår med min partner iom att vi snart får barn.
   Förstår inte hur dumma dessa föräldrar kan vara. Förstår de inte vad de utsätter sina barn för??? Vilka risker de utsätter de för samt hur de hänger ut barnen och hur mkt problem det potentiellt leder till framöver.
   Maggis kan knappast ta sitt barn till lekland och andra barnaktiviteter?! Det finns hur många konton som helst som sprider bilder på hennes barn, lägger upp ”best of” videos med ihopklippta snuttar från hennes videos på hennes barn. Hon lånar ut sitt barn till andra influencers att göra videos med honom och alla videos är med vinkeln hennes barn hit å dit. Det är fruktansvärt

   Att ett barn är modell är en helt annan sak. Då är barnet med på bilder i ett specifikt sammanhang. Här utnyttjas barnets personlighet Och känslor och Dess vardag dokumenteras. Barnet blir en trumanshow och nån slags idol/karaktär som utomstående kan ha åsikter om.

   Svara

    Såg en video på Youtube när Viktor Frisk passade Arnold en dag. Den videon hade typ 200k visningar, hans andra videos ligger runt 9-10k visningar.

    Svara

   Hon är inte ensam med sin unge!
   Kolla bara de som fixat eget Insta för unge🤮🤮

   Svara

   Tycker att Yoga Girl är fan ännu vidrigare, hon har ju NOLL gränser med Lea Luna. Får på riktigt ont I magen när jag ser bilder hon lägger ut.

   Svara

  För mig är bl a följande saker helt otänkbara att lägga upp:
  Bild på gravtest
  Film när barnets kön avslöjas
  Förlossning
  Information och bilder från läkarbesök
  Ansiktsbilder på barn
  Bilder på andras barn
  All personlig info om mina barn

  Svara

   Bild på grav-test? Varför är det så fel?

   Svara

    Varför behöver folk se det?

    Svara

   Könavslöja klipp är så cringe. Varför gära eet och varför lägga upp, speciellt om du är en ”vanlis”

   Svara

    Haha ja! De verkar tro att hela världen är intresserade av fostret. Kul för föräldrarna och de absolut närmsta. Men thats it.

    Svara

  Jag tror mig veta vem på Instagram som åsyftas. Blev otroligt berörd och anmälde mig till Tobiasregistret direkt när hen dök upp i mitt flöde.
  Att visa upp sina barn på sociala medier är problematiskt. Men jag kan inte annat än att ha medlidande i detta fall.

  I detta fall kan det just rädda liv Sen att i något inlägg ha ett samarbete, ok? Gå 10 m i denna personens skor och känn efter innan du kastar sten.
  Genom att publicera sin vardag och bilder på sitt sjuka barn fick hen upp mina ögon iallafall. Nu vill jag sprida vidare.

  Anmäl dig till tobiasregistret!
  http://www.tobiasregistret.se

  Svara

   Tror du missar poängen, det vi andra diskuterar handlar om huruvida det är moraliskt försvarbart att kränga klämmisar med hjälp av bilder på sitt svårt sjuka barn.

   Svara

  Folk som tar kort på sjukhus och lägger upp för sympatier (samarbeten ska jag inte ens prata om) i allmänhet är bara störda enligt mig.

  Svara

   Jag är en av de ”störda”. Nu har jag förvisso ingen öppen Facebook eller Instagram, men många av de som följer mig där är jag bara ytligt bekant med. Jag la upp en hel del bilder när min pojke var allvarligt sjuk. Detta för att det var enklare att hålla de som brydde sig uppdaterade om läget på det sättet, än att ringa runt/skicka sms till samtliga. Det var faktiskt också oerhört skönt att få ett ❤️ eller en klassisk styrkekram tillbaka när vi var där i vår ensamma bubbla, så ja, jag ville nog även ha stöd (eller sympatier som du skriver).
   Vad gäller sonens känslor inför det hela, så kommer han aldrig att hamna på den nivån att han förstår eller bryr sig (han har en grav intellektuell funktionsnedsättning), men om jag sätter mig in i hans situation så skulle jag vara glad över att ha så många runtomkring mig som brydde sig och ville veta, och jag skulle vara stolt över att ha gått igenom den svåra sjukhustiden. Vi visar ju gärna bilder på när våra barn vunnit en fotbollsmatch, och det här blev också en vunnen match, men mot en tuffare motståndare.
   Försök att inse att alla är olika och därför också hanterar kriser på olika sätt.
   Jag vill att du ska veta att du lyckades göra mig väldigt ledsen genom att kalla mig för störd. Jag gör, precis som de flesta föräldrar, så gott jag kan.
   PS. Om någon undrar så mår min pojke bra nu.

   Svara

    Ja, du är precis en av dem. Finns inget värre än folk som ska hålla på fiska sympatier och ”checka in” på sjukhus och dela bilder därifrån och det gör det hela ännu värre att din son som du säger aldrig kommer förstå det på grund av sitt tillstånd. Det är inte svårt att skicka en bild till flera samtidigt via sms. Privat är privat, klart. Det finns helt enkelt saker som inte är till för sociala medier och sjuka barn på sjukhus och i övrigt sjukhusbesök är ett sånt exempel. Speciellt när personen aldrig kommer att förstå att den varit ett objekt för någon annans trånande efter virtuella styrkekramar.

    Svara

     Ja varför inte göra en messengergrupp med de man vill ska veta, och skicka bilder/uppdateringar där?

     Svara

    Jättetråkigt att du har ett barn som varit sjuk och du väljer givetvis att göra vad du vill med bilder på ditt barn osv men kan du inte förstå att det är problematiskt att lägga upp bilder på barn i utsatta positioner? Ännu mer när barnet är intellektuellt förhindrad att någonsin ge sitt samtycke till dessa bilder? För vems skull lägger man upp bilder? Det är väl ändå förälderns bekräftelsebehov som står i fokus tycker jag. Varför inte bara lägga upp bilder på sig själv och skriva att nu mår jag såhär etc, det borde ju generera samma respons. Uppriktig fråga alltså, menar inte att man ska få tåla att höra att man är störd ect men någonstans väljer du att ta åt dig av detta? Är det för att du känner skuld i frågan..?

    Svara

     Jag känner skuld i frågan. Som mamma vill jag göra allt rätt, och när någon tycker att mitt beteende är stört så tar jag åt mig och blir ledsen, precis som jag tar åt mig av när okända påstår att jag gjort något fel under graviditeten som skadat min pojke, trots att jag har papper på att så inte är fallet.
     Jag hoppas att ni som anser att jag är störd själva har sjuka och funktionshindrade barn, så att ni vet vad ni skriver om.
     Jag funderade på privat chatgrupp, men visste inte vilka jag skulle bjuda in, jag ville inte att någon skulle känna sig utelämnad. Och att lägga ut en allmän förfrågan om vilka som ville vara med, vore ju samma sak som att lägga upp bilderna i mitt privata flöde (såvida det inte är själva bilden på ett sjukt barn och verkligheten ni inte vill se, utan en tanke på barnets integritet). Jag är dessutom glad att jag var så öppen, då ett par ytliga vänner varit med om liknande och därmed blev ett stort stöd.
     Jag ser det inte som att jag lägger upp bilder på mitt barn i en utsatt situation. Jag är ju stolt över att han är så stark, och hyllar honom!
     Sjukhus, sjukgymnastik etc är vår vardag. Är det fel att lägga ut bilder från sin vardag? Ska jag istället gömma undan mitt barn, som om jag skämdes? Han kommer visserligen aldrig att ge sitt medgivande, men han är glad och nöjd i situationen. Om jag då lägger upp kärleksfulla foton där jag hyllar min pojke, vet jag inte varför det skulle vara så hemskt.
     Jag tycker att det är skönt med en peppande kommentar, men om jag verkligen hade haft ett så stort bekräftelsebehov så hade jag väl gjort min Facebook öppen?
     Kommer inte besvara fler kommentarer, jag känner att jag inte kan få er att förstå. Men ni har fått mig dit ni ville, jag är ledsen som fn, så hoppas att ni är nöjda. Jag kommer däremot aldrig att sluta visa upp min fina pojke som jag är så stolt över.

     Svara

      Nä absolut, du gör som du vill! Men jag tror denna fråga splittrar folk och det kan du nog inte motta bort hur du än försöker. Alla kommer tycka olika, så är det bara så lär dig leva med dina beslut och stå för dina handlingar.

      Svara

      Okej min mening var inte att såra dig alls, men jag står bakom att jag inte tycker beteendet hör till en person med integritet utan att det helt enkelt hör till ”en viss typ av person” att göra så. För mig likställa det med folk som öppet ska tala om så fort de dejtar någon, och även öppet tala om när det är slut, vad de tycker om allt inget frågat dem om osv. I slutändan handlar det liksom om ditt egna bekräftelsebehov, speciellt eftersom du säger att du inte visste vem du skulle inkludera (alltså du visste inte vilka som egentligen bryr sig), så du valde att engagera alla istället. Bara att sånt engagemang inte alltid är äkta. De flesta kan reagera med en ”like” när någon på fb är sjuk, det är personen som ringer och smsar och är där som är den viktiga. Jag står fast vid min åsikt, och med ”störd” menar jag inte störd på papper men jag tycker beteendet är avvikande. Men det är bara MIN åsikt. Sorry

      Svara

       Underbar moral här på bb ikväll! Det är alltså inte okey att lägga upp bilder på sina barn när de är på sjukhuset. Fine. Men det går fint att skamma en mamma som uppenbarligen har det tufft. Det låter som om 15:26 är på väg att be om någon slags ursäkt för att ha sårat, men i nästa mening kommer en mindre smickrande, oombedd psykoanalys. Vet ni, det går att framföra sin åsikt utan att gå till personangrepp eller använda nedsättande ord som ”stört beteende” . Just sayin’.

       Svara

        Jag tycker det är stört beteende och sorry om det nu sårar någon. Att ta kort på sitt sjuka barn och lägga upp på sociala medier för att som hon säger få en hjärt-emoji är minst sagt konstigt.

        Svara

    Oj vad mycket personer som vet bäst här! Vill bara säga att jag förstår dig och att det är bra att vara ödmjuk kring hur andra gör precis som du är. För mig som också är funkisförälder så har instagram blivit ett viktigt nätverk och en trygg plats där vi kan dela saker som inte alla har erfarenhet av, jag upplever att det verkligen inte är de föräldrarna som är gränslösa på sociala medier. Däremot tycker kanske andra det för de förknippar ickenormativitet med gränslöshet? Jag märker det hela tiden att min vardag anses som mer privat för att mitt barn bryter funktionsnormer. Inget i din kommentar ger mig intrycket av att du är gränslös, snarare att du reflekterar över vad du gör och varför.

    Svara

     Tack! Så skönt med någon som förstår! Menar inte att jag måste ha rätt i frågan huruvida det är rätt eller fel att lägga upp bilder på sitt barn på sjukhuset, det beror nog på situationen. Men någon som aldrig har varit i den krisen, eller ständigt lever med ett barn som visserligen är underbart, men också annorlunda, verkar inte kunna förstå. Alla reagerar olika och hanterar krisen på sitt sätt.

     Svara

   Och allra allra värst är de som checkar in på akuten med ”då var man på akuten med lille Kevin” och fiskar efter ”men gummaaaan, vad har hänt???” för att svara
   ”Vill inte prata om det här..”

   Svara

    Fast det där händer typ aldrig, det verkar snarare vara en urban ledgend.

    Svara

     Jasså? Trodde att alla hade minst en sådan faceboonvän

     Svara

     Eh jo det händer ju visst??

     Svara

      Ja, jag har exakt en sådan Facebookvän. Funderar dock på att avfölja henne, samtidigt är det fascinerande med en person som totalt saknar integritetstänk.

      Svara

    Ja alltså det är galet. Jag menar, bara att checka in på akuten är galet för mig. Varför om inte för att få uppmärksamhet? Varför har man ett behov av att berätta för flera hundra människor att man själv eller någon annan är sjuk? I så fall, har man inte tillräcklig respekt för den sjuke att inte checka in? Dör inte bekräftelsebehovet när någon nära är sjuk? Alltså jag förstår verkligen inte, och hade någon i min närhet nånsin checkat in på akuten när jag eller någon annan varit sjuk hade jag på riktigt trott personen har fel i skallen. Det är som att sätta sig på toan o checka in med bild.

    Svara

   Min dotter har cancer, vi är därför mycket på sjukhus. Skulle aldrig lägga upp en bild/inlägg från sjukhuset när vi är där. Personerna jag vill ha stöd av får alltid ett sms med senaste uppdateringen. Blir förbannad på föräldrar som lägger upp bilder/information på sina sociala medier när barnen är svårt sjuka. Jag hade cancer som liten och skulle mina föräldrar lagt ut bilder på mig (nu fanns inte sociala medier när jag var liten) för att uppdatera deras bekanta hade jag fått spel. Ja alla är olika och vissa bryr sig säkert inte, men jag hade känt mig så oerhört objektifierad, inte som en person nästan.

   Nej, det finns andra sätt att uppdatera sina bekantskaper än lägga ut bilder på sociala medier. Så sjukt att det är sånt här beteende vår samtid landat i.
   Pallar inte

   Svara

    Exakt. jag har en kollega vars dotter fått cancer. Hennes sociala medier står liksom stilla sen beskedet, hon går bara att nås via sms/telefon. Hade hon börjat lägga upp bilder på hennes dotter hade jag liksom inte kunnat tro mina ögon, hade jag själv varit i hennes situation och ens tänkt tanken på att ta kort på mitt sjuka barn och lägga upp på facebook hade jag lagt in mig själv.

    Svara

  Jag har visserligen en stängd Instagram och Facebook… men skulle inte lägga ut bilder på barn, oavsett vilka de är. Jag lägger aldrig ut bilder på andra människor, utan att fråga. Inte ens Camcam.
  Jag skulle själv bli förbannad om någon lade ut bilder på mig, utan att fråga först.
  Man måste faktiskt tänka på människors integritet, vilket dessa ”påverkare” tydligen struntar i.

  Svara

  Jag blev mamma för 7 veckor sedan till min dotter som är extremt tidigt född. Hon behöver intensivvård och jag sondmatar henne med min bröstmjölk. Jag är väldigt noga med att jag delar bilder på henne till min familj och vänner. INGA bilder på henne får finnas på sociala medier. Jag tänker utifrån mig själv. Jag har 600 vänner på fb. Om jag hade varit så sjuk som barn och jag fick veta att där ute finns bilder på mig när jag var svårt sjuk, helt öppet för 600 pers. Jag hade blivit så sårad. För vadå? För ni ville ha likes? Då har ju influensers bra mycket fler följare än 600…. nä, jag tycker det är skevt och egoistiskt. Läste att en fjärdedel av alla barn finns på sociala medier Före dom föds för att föräldrar lägger upp ultraljudsbilder. Alla dessa barn kommer en dag växa upp och ifrågasätta detta sjuka beteende, helt säker på det. Jag ser dagligen mina fb-vänners barn på Facebook som är sjuka, nakna, osv. Nä usch. Fruktansvärt enligt mig.

  Svara

   Detta ☝️🙏🙏🙏

   Svara

  Reagerade inte på sånt då jag aldrig följt influencers med barn. Men kände avsmak när jag såg hur mycket Kenza mjölkar bilder på sin unge. Alltså bilder överallt som kommer att finnas kvar på nätet förevigt. Blev så äcklad så jag avföljde. Och det här ska jag inte ens prata om.

  Svara

   Allvarligt talat vad är det som är sååå fruktansvärt med att finnas på bild när man är bebis? Moralpanikens panik verkligen.

   Integritet i all ära men snart får man inte göra nåt i detta land utan alla dessa jävla pekpinnar. Tror ingen vuxen människa kommer lida men för att det finns bebisbilder på den nätet. Min mamma tyckte jag var söt o hon la ut bilder på mig när jag var mini. Allvarligt, big deal? Vilka i-lands problem.

   Svara

    ”Det får man ju inte ens tycka i det här jävla landet”
    Klassisk gammal kränkthets-retorik

    Svara

    Fast jag syftar ju på sjuka barn. Att lägga upp bilder på ett friskt barn som leker i sandlådan är inga konstigheter tycker jag. Att lägga upp bilder på sjuka barn ÄR jättekonstigt, känns som man jagar likes på bekostnad av ens barns hälsa. Det är det jag ogillar. Och jag tror den här generationens barn kommer bli 30-åringar som känner sig utnyttjade.

    Svara

    Men snälla du, klart folk kan lägga upp en bild eller två. Men kenza lägger upp 10 bilder åt gången på ungen och ofta knutet till ett samarbete. Med tanke på hur sjuk världen är och att alla kanske inte vill ha sina bilder uppe på nätet för allmän beskådan när de blir äldre, måste föräldrar tänka en extra gång.

    Svara

    Håller med. Gnäll gnäll gnäll från världens bästa föräldrar som aldrig delar en bild på sina barn, är så perfekta och så duktiga.
    Håller allt för sig själva, bakom stängda dörrar.

    Svara

     Jag har lagt ut mängder av bilder på mina barn under åren. Nu är de tonåringar och tycker det är jättekul att gå in och kolla på bilder på sig själva på mina sociala medier och ofta går de också in och letar efter bilder som de vill använda på sina egna konton. Det har inte funnits en bild från småbarnsåren som de velat ta bort eller tyckt varit fel att lägga upp. Och nuförtiden frågar jag alltid om deras godkännande innan jag lägger upp något.

     Ser inget problem i detta alls. Däremot har jag absolut inte lagt ut några bilder när de är sjuka, ledsna eller något annat som jag tycker är olämpligt att visa upp. Tänker att lite omdöme kan vara bra…

     Svara

  En förälders två viktigaste uppgifter är att älska och skydda sitt barn tycker jag. Och i skydda ingår det att skydda ens barns rätt till privatliv och integritets Känns som många av dessa influencermammor inte förstår hur integritetskränkande det är för barnet att från dag 1 bli dokumenterad, kommenterad och använd i reklamsyfte. Tänkte Även på Viktor Frisks vlogg där han var barnvakt åt A, ”jaha nu skall även VF profitera på A”: hur kommer A och alla andra influencerbarn känna kring att personerna vars viktigaste uppgift är att skydda dem lämna ut hela deras privatliv till svenska folket för pengar? Tror en del av dessa barn kommer vara väldigt arga på sina föräldrar när de blir större. skulle aldrig göra så med min son. Publicerar ibland bilder på honom på insta men min profil är låst och det är bara bilder som jag bedömer som ej känsliga: dvs där han är glad, har kläder på sig och är i ngt sammanhang så det finns ett syfte. Försöker även publicera minimalt med bilder där hans ansikte syns. Sen är exemplet du beskriver ovan hemskt. Hur illa de än har det med pengar måste man väl kunna lösa de på ngt annat sätt?

  Svara

  Skall man exploatera och kapitalisera på sina ungar skall varenda jävla krona gå oavkortat till barnet på deras 18års dag. Tyvärr ser nog inte Kenza det så när hon kränger babykläder burberrykläder på babyshop.

  Svara

   Det märks att hon är desperat nu och att det inte går lika bra som förr. Om hon inte är desperat är hennes beteende pinsamt med tanke på hur mycket hon utnyttjar sitt barn, graviditet, inte kunna bli gravid, ingen sa något när jag ammade men jag gör en stor sak av det ändå- grejen, tusen samarbeten, betald resa (så pank att hon inte ens kan betala sin egen resa?). Kan inte fatta att jag brukade tycka den här bruden är helt annorlunda än övriga influencers och på en ”helt annan nivå” gällande privatliv osv. Hon är same shit, en osäker, avundsjuk, missunnsam person som verkar göra allt för pengar,

   Svara

    Utan tvekan att hon har sänkt sitt varumärke med sin gränslödhet. Hon känns absolut desperat och det märks att intresset för henne har dalat.

    Svara

  Tycker Kylies sponsrade inlägg var riktigt bra. Men jag fick verkligen ont i magen av att läsa det här samarbetet med det sjuka barnet. Det går verkligen emot alla mina principer kring vad som är etiskt godtagbart vad gäller reklam. Att vilja profitera på sitt sjuka barn ger mig bokstavligt talat ont i magen. Hur tänkte föräldern där egentligen?

  Svara

  Man kan ju (och bör) kritisera föräldrarna, men tänk på att allt sker med företagets godkännande. Det är alltså vuxna människor (säkert har flera också barn) på företag x som tycker att det är ett lämpligt inlägg.

  Svara

   Men det är inte företagets ansvar utan föräldrarna att värna sina barns integritet. Det går liksom inte att lägga det på andra.

   Svara

   Vilket är företaget?

   Svara

    Twistshake.

    Svara

   Men företagen har säkert rätt lite koll på hur samarbetet utformas? De vill bara ha en reklampelare och där tar det nog stopp många gånger. Tyvärr
   Precis med ”haters”, anonyma dårar och dylikt, så är det föräldrarnas ansvar att de handlar så att sånt undviks att drabba barnet i högsta möjliga mån.

   Svara

    Jag är övertygad om att företaget kommunicerade hur de ville att inlägget skulle vara utformat. Jag är också övertygad om att de vet hur inlägget ser ut, och skulle be föräldrarna att ta bort inlägget om det var stötande (enl. deras uppfattning).

    Jag tror att det är en normförskjutning, ett egoistiskt ytligt samhälle, folk blir lite lurade och fördummade. Jag tror också att företag betalar bra mycket mindre för influencer-reklam än för traditionell reklam.

    Svara

  Lästips. Vet knappt vem hon är, men snacka om att ta sig själv på för stort allvar:

  https://www.svd.se/elin-af-klintberg-ja-jag-var-en-usel-chef

  Svara

  Det finns ett bra avsnitt i en av LD’s poddar (hjälp mig om någon minns vilket avsnitt!) ang detta. Att influencers använder sina minderåriga barn i samarbeten och hur påverkar det barnen i framtiden? Samt vad kommer barnen ha för egna åsikter om detta? Barn har alltså inte förmågan att helt förstå vad ett samarbete, pengar och exploateringen på internet innebär.

  Svara

  En del föräldrar verkar glömma att ett barn är en människa med egen integritet och inte en söt liten accessoar.

  Svara

  I normalfallet, som jag förstått saken, krävs tillstånd av arbetsmiljöverket om barn ska utföra arbete såsom att förekomma i reklamsammanhang. Det bör väl inte vara någon skillnad från hur ett stort bolag, som tex ska utforma reklam som filmas med ett sjukt barn, måste ansöka om tillstånd för att barnet förekommer i ett kommersiellt syfte. Den ansökan innehåller information om hur barnet kommer exponeras och mer om barnets förutsättningar i att medverka, det krävs också båda vårdnadshavares tillstånd om det finns 2 föräldrar etc.
  Dessa influensers driver bolag själva så samma lagar gäller dem. Vore intressant att få klarhet i detta, men jag utgår ifrån att samma lagar gäller. Vi kommer nog se mer ifrågasättande av hur barn exponeras i och med att barnkonventionen blir lag nästa år.

  Svara

  Jag säger inte att detta agerande är rätt eller fel. Men finns en annan sida av att vara förälder till ett mycket sjukt barn, det är att som förälder är man väldigt stressad och är inte på topp, ens agerande och känslor är mycket annorlunda i en sån situation. Föräldern som gjorde just detta samarbete och inlägg kan ha resonerat att detta kändes rätt, och det kanske gav hen ett hopp om att barnet snart blir friskt. Man ska nog inte vara så snabb på att dömma innan man varit i situationen själv.

  Svara

   Håller med, känns som en krisreaktion.

   Svara

   Viktigt perspektiv! Omöjligt att veta hur man skulle tänka i den situationen.

   Svara

  Jag tycker att det är sjukt att barn figurerar så mycket på sociala medier överlag. Även mina vänner spammar med bilder på sovande barn, halvnakna barn, sjuka barn osv (dvs rätt privata situationer enligt mig). Det är klart att varje förälder får göra sin egen bedömning, men det skaver i mig. Personligen har jag aldrig lagt ut en enda bild på mina barn.

  Svara

  Är det barnet med Twistshaken? Kände exakt samma som dig!

  Svara

  Allvarligt talat vad är det som är sååå fruktansvärt med att finnas på bild när man är bebis? Moralpanikens panik verkligen.

  Integritet i all ära men snart får man inte göra nåt i detta land utan alla dessa jävla pekpinnar. Tror ingen vuxen människa kommer lida men för att det finns bebisbilder på den nätet. Min mamma tyckte jag var söt o hon la ut bilder på mig när jag var mini. Allvarligt, big deal? Vilka i-lands problem.

  Svara

   Uppriktigt nyfiken – hur gammal är du? Det är ju inte samma sak att lägga ut en bild på nätet idag kontra att lägga upp en grynig webcambild på sin Lunarstorm. Vart la din mamma ut bilder på dig?

   Svara

  House of Philia. Klagar just nu på att man ej får fota på luciatåg. Hennes kommentarer svämmar över.

  Hennes ungar är levande reklampelare.

  Svara

   Oj jäklar… har inte sett hennes instagramflöde tidigare men 99% av hennes senaste bilder är reklam, både märkt (”samarbete med”) och helt omärkt.

   Svara

  The Swedish Family (stora på YouTube) filmade när ena barnet var sjuk och låg på sjukhus. Underhållning på bekostnad av barn…

  Svara

  Jag bryr mig bara om mina egna barn….
  Skiter i att nu fick Olle sin första tand och Anna kan nu sitta själv, Olle kan nu gå och Anna sa sitt första ord och allt vad det nu är. Skulle aldrig någonsin lägga upp bilder på mina barn och det får ingen annan heller göra. Tycker det är förskräckligt hur mycket folk delar med sig av…låt barnen vara och låt dom vara barn!! Det är ju barnarbete att fota sina barn i alla möjliga situationer för att morsan ska tjäna lite stålar och kunna ge en ofta KASS rabatt kod. Den värsta är ju när Twistshake har 50% rabatt på hela sortimentet och influensers ger 51% alltså 1% mer🤣

  Svara

  Som när Emilio Ingrosso gör ett vin som är tillägnad med ”kärlek” till sin väldigt kända dotter och tjänar pengar på det.. Och hans falska fru gör detsamma! Kanske inte detsamma men hur som helst riktigt äckligt.

  Svara

  Vet inte om någon skrivit det men det finns en insamling redan. Svårt att skriva om den dock när man inte får outa. Men ja föräldrarna själv har sagt att det har dålig ekonomi nu efter denna långa sjukhus-vistelse.

  Svara

   Ibland förstår jag inte syftet med dina inlägg. ”Hur mycket är okej att exponera sina barn på sociala medier?” Jojo.. jag håller med om att det är skitdumt. Och trots att du dolt personernas identitet bra så tog det mig ca 10 minuter av amatörmässigt detektivarbete att hitta igen dom.
   Varför inte skriva om de ”riktiga” influencerna som lägger ut sina barn inför hundratusentals människor? Nej du väljer att skriva om en familj i kris. En förälder som är nästintill okänd med väldigt få följare (med influencers-mått mätt).
   Hade det inte varit en bättre idé och bara ”jag såg att den här familjen har det kämpigt när jag scrollade på Instagram, ska vi inte dra ihop en insamling?/bidra till deras insamling?). Istället lämnar du fältet öppet för alla att hacka på den här personen (och andra) så länge man inte använder namn!

   Men personen i fråga vet ju att det är denne det handlar om och kanske läser här? Hur kul kan det vara?

   Svara

    Nä vet man vem detta är gjorde man garanterat det sedan innan, omöjligt att lista ut vem det är endast utifrån den här informationen. Var börjar man ens leta om jag får fråga?

    Svara

     Ja jag hade då ingen aning om vem personen var. Trots att vi bor i samma stad märkte jag sedan.

     Svara

    Håller med.
    Verkar inte finnas nåt ont i den familjen och att få hat från bloggbevakningsläsare är det sista dem behöver nu.
    Hoppas deras barn blir friskt 💕

    Svara

     Hat? Kan folk snälla bara sluta överanvända ord.
     Mamman får kritik, inte hat. STOR skillnad.

     Svara

    Jag håller också med. Detta ska ju vara en blogg som handlar om offentliga personer. Skitdåligt att outa den här familjen kan jag känna. Men inte särskilt förvånande, tycker att inläggen i sig är ungefär lika gränslösa som kommentarsfältet. Flashback 2.0.

    Svara

    Undrar hur du lyckades. Själv har jag försökt hitta det i en halvtimme utan resultat.

    Svara

     Ja skulle jag berätta hur jag gjorde så skulle ju alla hitta dit så det är ju dumt. Men det var rätt enkelt om man är van sociala medier användare.

     Svara

  Behöver ju inte vara samarbete för att det ska vara fel kan jag tycka. Har lite svårt för alla dessa Youtubefamiljer där följare får direkt insyn i barns liv och där allt vad integritet heter är som bortblåst. De använder också barnen till att locka tittare genom att använda thumbnails när barnen visar starka känslor på något vis.

  Svara

  Modigt av Kylie som erkänner att hon korrigerat sitt utseende med fillers.
  https://e-news.us/kylie-jenner-slams-plastic-surgery-rumors-reveals-why-her-face-changed-so-much-over-the-years/

  Svara

  Der finns ju några att välja mellan men Margaux Dietz, Bingo och Katrin (som nu dessutom börjar med reklamklipp) samt The swedish family. Samtliga, men kanske mest de två sistnämnda är dessutom miljöbovar av rang.

  Svara

   Stör mig på att Bingo ska leka miljövän, men samtidigt flyger han både inrikes och utrikes flera gånger per år och älskar att konsumera.

   Svara

  Detta inlägg är så frustrerande, de ska handla om ngn influenser men du vill inte säga vem? Jag kan inte googla fram vem det är och det stör mig enormt

  Svara

   Situationen med den här typen av samarbeten som sker bland influencers är betydligt viktigare att diskutera än vem det enskilda fallet handlar om.

   Svara

    Sedan var det ju inte så svårt att lista ut vem det handlade om!

    Svara

     [Borttagen kommentar]

     Svara

      [Borttagen kommentar]

      Svara

     Okej, din raketforskare. 🙂

     Svara

      Min poäng: anonymisera mera. Eller rättare sagt bättre. Tror inte att mamman är den som behöver mer skit tilldelat sig.

      Svara

       Är inlägget nedplockad nu efter det här?

       Svara

     Åh så frustrerande! Vill å

     Svara

    Jag tycker att fler situationer/fenomen kan diskuteras utan att peka ut en enskild influencer. I många fall blir diskussionen om exempelvis filler bara kommentarer om den enskilda influencerns utseende och hon får stå i skampåle.

    Svara

  Jag har erfarenhet av allvarligt sjukt barn. Hade aldrig gjort så för några som helst pengar. Fick inget från gravidförsäkring, dåligt med hjälp från fsk, inte rik i övrigt, 6 mån på sjukhus. Vill absolut inte skuldbelägga men ändå poängtera att det finns gränser.

  Svara

  Tycker att detta är osmakligt, det är verkligen att gå för långt. Håller HELT KLART med om att det är otroligt osmakligt att tjäna pengar genom att exponera barn på internet men detta var verkligen det sämsta exemplet att lyfta.
  Kollar man på instagram framgår det tydligt att detta är en familj i kris, som tömt sina sparpengar för att kunna vara vid sin bebis sida på sjukhuset. Ni vet ju inte ens vad syftet är, de kanske är i desperat behov av pengar för att inte behöva gå tillbaka och jobba (de verkar ju ha fler barn som också ska försörjas) medan lilla bebisen ligger på sjukhus och kämpar för sitt liv. Då hade i alla fall jag tagit till ALLA medel, om det är det eller att behöva vara ifrån mitt svårt sjuka barn. Menar inte att det behöver vara så, det kan likväl vara så osmakligt som beskrivs, men ni VET ju inte. Är det verkligen lägligt att spekulera kring det?
  Förstår allas reaktioner, men förstår inte hur du som har en så här stor blogg inte tar större ansvar över en familj i en uppenbart fruktansvärd situation.
  (Och nej, har ingen som helst koppling till dem)

  Svara

  Finns det inga…mammor här?
  Nån som kan tänka sig in i situationen att ha ett svårt sjukt barn?
  Hur man gör allt för att känna sig som en ”vanlig” mamma? Vi lever i en märklig värld där sociala medier har en plats – där det ska se vackert och tillrättalagt ut. Där produktplaceringar är vardag. Kanske är det här en mamma som gör allt för att orka? Som inte kan ta in mer sjukdom? Som vill att den lilla bebisen ska äta och bete sig som alla andra små bebisar? Som hoppas och längtar efter den dagen? Som försöker få livet att rulla på, på de sätt som hon förmår?
  Tror knappast att det är nån som tjänat storkovan på sagt sponsrat inlägg.
  Jag ser mest en mamma som försöker upprätthålla någon sorts normalitet i ett liv som måste vara kaos.
  Men det är jag det.
  Det är lätt att sitta på höga hästar och se ner på andra – så skulle jag ALDRIG göra. Nä, får verkligen hoppas att du slipper undan hela karusellen med att bo på sjukhus och hela tiden ha hjärtat i halsgropen. Får verkligen hoppas att du slipper onda ögon från andra som inte kan tänka sig in i din situation och som förväntar sig att du ska bete dig enligt förutbestämda mallar och regler.
  Jävla dumheter att ge sig på folk som redan ligger. Att tro sig veta hur andra känner eller tänker i den situationen. Att attackera, döma och få för sig att veta bäst. Mammor ska ALLTID sättas på plats. Kan aldrig göra rätt.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.