Google illustrerar sida om transpersoner med bild på Alexandra Nilsson

Jag fick ett mail om att en bild på Alexandra Nilsson används på Wikipedia som illustration på sidan om ”transpersoner” och det stämmer inte riktigt, men jag kan heller inte förklara hur det ligger till. 
Så här verkar det ligga till….

När jag googlar ”transperson” på min dator så dyker ingenting upp men om jag däremot gör samma sökning på min telefon så ser det ut så här.
Det är inte Wikipediasidan som använder bilden utan verkar mer vara google som gör en sammanfattning med en bild, en bild som – om man klickar på den –  verkar komma från en blogg.
Bilden måste vara taggad och kategoriserad på ett sätt som gör att den väljs ut först av alla av Google, men varför det görs med den här bilden vet jag inte.

Givetvis kan det bli fel i Google utan något egentligt uppsåt, men när det kommer till sådana här grejer så är de sällan gjorde av misstag utan medvetna handlingar för att jävlas.
Jag fick själv ordet ”lebb” skrikit efter mig som ett skällsord av en kille på mellan och högstadiet i Emmaboda, trots att det inte är någonting märkligt alls med att vara lesbisk, men det tyckte tydligen han.

Kan vi inte ha som gemensamt nyårslöfte för 2020 att sluta med sådant här, att använda andra människors identitet som skällsord?

Tack för tips!

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nämen helt ärligt, få av oss skulle nog tycka det var okej att dyka upp på google som transsexuella. :/

  Svara

   Jag kunde inte ha brytt mig mindre

   Svara

   Jag hade inte heller brytt mig

   Svara

   Hade nog varit hyffsat oberörd. Kan dock tänka mig att det måste vara otroligt jobbigt för de som har pågående tvivel runt sin könsidentitet eller sexualitet. Men annars spelar det nog ingen roll.

   Svara

   Här blev det väl ändå en viss backlash poesi … Eller vad man säger
   Kissie outar & Blir outad

   Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Det är nog Google. Jag sköter flera olika webbsidor, och har haft problem med Google. Om man inte talar om för dom vilken bild som är mest relevant kan en personalbid på en vaktmästare dyka upp som representaton för ett företag med 15 000 anställda… Vaktmästaren uppskattade inte det, haha!

  Svara

   Det enda jag hittar om kissie och transgender är när hon outar någon transperson och får gensvaret att hon gett transfobin ett ansikte…
   http://trollhare.com/2010/07/29/kissie-ger-transfobin-ett-ansikte/

   Svara

   lIte konstigt hon är ju taggad som Kissie på en bild med samma namn och bör inte dyka upp på Googles automatiska sammanställning. Bildsökning ger texten ”Kissie Tjock” och hänvisar till några inlägg om att kissie hetsat mot ”feta” men också fått svar

   Svara

   Om du sköter flera hemsidor vet du säkerligen vad SEO är. Den där bilden är inte på något sätt relevant och bör inte komma upp i samband med den sökningen. Det där har garanterat gjorts med vilje. Bilden är inte ens taggad rätt eller på ett speciellt bra sätt.

   Svara

    Samma anonym som ovan. Bilden kommer från en blogg som nämner både Kissie och transpersoner. Bilden är kanske taggad som transperson, vad vet jag. Men Googles algoritmer fungerar inte felfritt precis. Och man måste inte tagga en bild för att den ska dyka upp, det räcker med texten runt omkring den.

    Svara

     Ja, jag vet var bilden kommer ifrån och det jag säger är att bilden inte är taggad som ”transperson”. Bilden är taggad som ”Bloggaren Kissie med arrogant uppsyn, stående i en rulltrappa”. Och texten ”runt omkring den” är inte heller speciellt relevant.
     Att just den bilden kommer upp som en väldigt hög position i sökningen är rätt så konstigt av fler anledningar.
     Bland annat:
     1. Inlägget är snart 10 år gammalt
     2. Inlägget i sig har inte speciellt bra SEO
     3. Ordet ”transperson” bara förekommer en enda gång i inlägget
     4. Hemsidan i sig har inte blivit uppdaterad på över 1,5 år.
     5. Varken sidan eller bilden är relevant för sökningen.

     Alla de här punkterna är saker som google tar med i sina algoritmer. För att komma högt upp i sökningen måste du ha relevant content. Sidan ska vara relevant (dvs uppdaterad ofta) osv osv.
     Så det är faktiskt extremt konstigt att just den här bilden dyker upp i sökträffarna.

     Svara

      Ja, det är exakt min poäng? Jag vet hur SEO fungerar. Därför är det konstigt att den bilden dyker upp, precis som att en bild på en vaktmästare kan dyka upp när man Googlade Ahlsell (bilden var ej taggad). Antingen fungerar inte Googles algoritmer, eller så läser den in ”fel” saker, som texten runt omkring. Eller vad tror du det beror på?

      Svara

   Får inte upp den svenska sammanställningen men vid sökning på engelska kommer en bild upp och det är inte kissie. Kanske någon redan gett feedback om saken och bilden är borta?

   https://seoehandel.wordpress.com/2015/04/06/google-seo-hor-lankar-till-verkligheten/
   Google premierar mer och mer webplatser som länkar till ”verkligheten” (knowledge vault+knowledge graph) och inte till fantasin+ en massa weblänkar som i tex med antivax-kampanjer. Vilket gör det extra konstigt att kissie är med då det saknas underlag för att hon är transgender.

   Svara

  Fattar inte
  Skulle Google har någon form av uppsåt?

  Svara

   Tror knappast det. Sen vill jag tro att vi gått så långt framåt att transperson inte är ett skällsord utan betyder just transperson och inget annat.

   Svara

   Tänk såhär:
   Content,Content,Content,Content,Content,
   Content,Content,Content,Content,Content,
   Content,Content,Content,Content,Content,
   Content,Content,Content,Content,Content…

   Svara

    Du menar att google tänker så? Förstår inte…

    Svara

     antar att hon menar att per pettersson eller vad blogginnehavaren hette har taggat bilden på något sätt så att den ska komma upp om man googlar transperson?

     Svara

      Han skrev ett inlägg om henne för tio år sedan när hon outat en transperson mot hens vilja. Så nej, han hade ingen baktanke om ”content”.

      Svara

       Nä, jag vet, men jag förklarade hur jag antar att Camilla tänkte 🙂

       Svara

        Nej, vad jag menade var att någon (inte google då) skulle ha taggat Alexandra på olika vis för att jävlas.

        Svara

         Har inte hittat några tecken på att någon försökt tagga henne som så. Och det borde dessutom krävas mer än en enda taggning.

         Svara

         Intressant att just Du tänker så. Genom sig själv känner man andra… Du brukar anklaga andra för sånt som du gör själv. Det är din och vissa andras stil att göra så men bara för att det finns andra som taggar på olika vis för att j*vlas så behöver det inte vara så i detta fall, du får det dessutom att låta som om det skulle vara något fel med att vara transperson när du säger att någon vill j*vlas.

         Svara

    Vill Google skapa Content (upphöjt till 20) ?
    Eller Alexandra?

    Camilla kan du väl knappast mena, det är ju trots allt hennes blogg så hade varit rackarns konstigt om hon inte ville ha något innehåll i den.

    Svara

     Du menar Content x 20?
     För det som står där är inte 20-potensen av Content…

     Svara

      Jo det är det.
      Har nämligen doktorerat i just Content potensen och tro det eller ej, den skiljer sig från andra potentiella potenser.

      Svara

   Google hade ett tag en mycket skarp bildigenkänningsalgoritm som ändå gjorde hemska missa…
   Googla ”Google Gorilla” så blir det uppenbart hur svarta personer blev kategoriserade som gorillor. Uppsåt hos algoritmen? Nej, men jävligt skämmigt för Google, mycket ändrades och delar av bildkategoriseringen försvann med en gång! Riktigt skämmig alltså.

   https://www.theverge.com/2018/1/12/16882408/google-racist-gorillas-photo-recognition-algorithm-ai

   Svara

  Så där kan det väl bara bli om det inte är upphovsrättsintrång på just den bilden? Jag hittade en bild på mig själv (tagen av nån okänd fotograf på gatan) som illustration för pms på msn 🙂

  Svara

   Härligt att vara covergirl för pms!

   Svara

    Haha först var jag skitsur och generad men sen insåg jag ju det fina i mina 15 min fame 🙂

    Svara

     Det där är dock olagligt att använda någons (din) blid i kommersiella eller annan professionellt syfte utan dennes tillåtelse.

     Svara

      Fast det var ju inte hon som var fotografen, hon var bara med på bilden. Är det fortfarande olagligt isåfall?

      Svara

       Inte olagligt av hon som var med. Så klart. 😊 Men olagliga av fotografen och den som publicerade henne som deras illustration utan att fråga henne först.

       Svara

   Tycker att du ska agera mot att du används i reklam av flera skäl. Även om du gillar det bör du få betalt. Bara en ytterst oseriös aktör tar en bild utan tillstånd och använder den i komersiella syften. Sådan skit bör stoppas även om det ligger nära influencers diadem, eller vad det nu heter …

   Svara

  Varför länkar du inte till inlägget?

  https://perpettersson.eu/2010/07/28/transfobi-och-idioti/

  ”En av Sveriges mest lästa bloggare väljer utan minsta eftertanke att på ett oerhört kränkande sätt outa en transsexuell tjej. Detta är Sverige år 2010 och det är fullständig oacceptabelt.”

  Svara

   Jag fick bara ett felmeddelande när jag klickade på länken, men jag lägger till det nu. Tack för länk! =)

   Svara

    Snälla, ta och arkivera sidan (med kissie) du får upp så att vi andra som inte får upp kissiebilden också kan läsa sidan och försöka förstå den lite bättre.

    Svara

     -Är det bara du som får upp Kissiebilden i samband med transgendersökning?
     -Får du upp samma sak när du söker med en anonym flik (dvs utan kakor)

     Funderar och
     (Försöker förstå resultatet))

     Svara

  Min kommentar hamnade i modd. Googlar man bloggens namn + Kissie får man upp själva blogginlägget där bilden används. Kissie hade hängt ut en transperson.

  Svara

   Hurdå ”hängt ut”? Alltså outat en person som transexuell? Eller skrivit att ”den och den transpersonen har gjort si eller så”?

   Svara

    Av inlägget så lät det som att hon hade outat att en person var transsexuell, utan att personen själv hade berättat eller ville berätta om det offentligt.

    Svara

    Här finns lite info om vad hon skrev: http://trollhare.com/2010/07/29/kissie-ger-transfobin-ett-ansikte/
    Inlägget verkar inte finnas kvar som tur är. Men detta borde vara bakgrunden till att kissies bild är taggad och med den bakgrunden blir detta inlägg nästan lite tragikomiskt.

    Svara

    Det heter inte transexuell längre

    Svara

     Vad ska man säga?

     Svara

      Hen

      Svara

       Eh, nej.

       Svara

        Alltså, känner att jag borde förtydliga. Hen är en språklig form man använder när det helt enkelt är irrelevant huruvida man talar om en man eller om en kvinna, han eller hon. Ersätter ju på inget sätt begreppet transsexuell.

        Svara

       Nej, i så fall skulle alla substantiv i reale ersättas med ’den’ – ”det heter inte bil/ko/fotboll/soffa/kärlek längre, utan man ska säga ’den'”.

       Svara

       Haha vad har hen med transsexuella att göra?

       Svara

        Inget såklart. Hen är ute och cyklar.

        Svara

      Transperson, transpersoner eller att någon är trans

      Svara

  Det cirkulerade ju rykten om att Kissie genomgått ett könsbyte för en massa år sedan. Kan det ha påverkat? Typ att bilden är ”taggad” eller att hennes namn accosierats med just transexuellism?

  Svara

   Har det inte ryktats om det med typ alla kändisar? Nu är ju inte kissie någon vidare kändis, men känns som att folk har teorier om både megan fox, sofia vergara osv och är helt övertygade om att de är män. Helt galet.

   Svara

  Tihi Molimentisarna är på semester aka. är och besöker den magiska fabriken i Kina enl uppdateringar från Mr Molimenti himself. Spännande spännande!

  Svara

   Fast det är väl bra? De verkar ha lärt sig nåt av kritiken så skitbra om de är hederliga med vad grejerna kommer ifrån from nu.

   Svara

    Synd att de inte åkte dit lite tidigare för då hade de kunnat plocka upp och ta med mitt beställda paket. 🙂

    Svara

     🙂 ho ho. Hon hade nog gladligen levererat direkt hem till dörrn

     Svara

  Är en inbiten korsordslösare och köper ibland korsordstidningar.
  Blev ganska förvånad när jag i ett korsord såg en bild av hela min familj, inklusive mig själv, plocka svamp.
  Plockat svamp hade vi gjort så bilden var ”på riktigt” och fanns tydligen i ett bildarkiv.
  Långt innan fb och Ig.

  Svara

   Och jag åker ännu skidor som barn i en reklamfilm för min hemort. Det klippet är använt i över 15 år, tänk om jag ändå fått en krona varje gång den spelades.

   Svara

    Skansen hade några bilder på mig på hemsidan utan att jag visste om det. Jag var väl 14-15 år. Jag jobbade extra där och när detta upptäcktes sa jag att jag inte ville vara med på hemsidan. Namnskylt syntes också på ena bilden så det kändes inte bekvämt. Då svarade de att jag godkänt att vara med på hemsidan när jag skrev på anställningsavtalet. Saken var ju bara den att jag inte hade något anställningsavtal för de tyckte inte det behövdes. 😂 Detta var som ni hör långt innan GDPR. Samt innan man visste sina rättigheter/att anställningsavtal är bra att ha… Learning by doing. Fick även bort bilderna till slut i alla fall.

    Svara

   Jag ler stort i en internetartikel om horoskop.

   Svara

    Stäm sidan
    Om inte annat för att om du vinner kunna säga – Det stod i stjärnorna att så gör man inte!
    (Dock liten chans att finna den ansvarige men ändå… det är dags att rensa i träsket)

    Svara

   Orkar inte läsa men det är alltså hovets tillgångar? Tycker på nåt sätt inte det är jättekonstigt, det är ju en gammal institution så klart de samlat på sig grejer. Hoppas det som är av allmänintresse ställs ut så det går att titta på.

   Svara

   Kan vi inte prata om hur vidrig brittisk press är mot Meghan Markle? Snacka om mobbing. Så sjukt.

   Svara

    Vi kan ju prata om att hon har ett PR-team som ser till att hon nämns minst en gång varje dag i pressen. Eller hur hon har separerat sin kille från hans familj. Hon verkar inte helt… trevlig, om vi säger så.

    Svara

     Men du tror väl inte på det? Det är ju bara nys förstår du väl. Tycker det är mycket mer intressant hur en ”kvinna av folket” (svart mamma har hon dessutom) inte accepteras i klasstokiga UK. Hon har liksom inte gått i rätt skola. Det är ju BARA det det handlar om.

     Svara

     Familjen är ju inte så trevlig heller.
     De mördade Diana!!!!

     Svara

      Alrigt, tror du att jorden är platt också eller?

      Svara

       Klart de inte mördade henne men du kan ju inte på fullt allvar tycka brittiska hovet som institution var hyggliga mot henne? Föreställ dig att gifta in dig där som naiv förälskad 20 åring, blääh.

       Svara

        De är kungahuset, de behöver inte vara hyggliga mot någon. Det är också allmänt känt att varken Diana eller Charles var speciellt förälskade i varandra. Men de såg det som en win-win situation.

        Svara

     Brittiskt klassförakt och rasism, inget annat. Stackars tjej.

     Svara

     Handlade inte det där om att hon ”separerat sin kille från hans familj” om att hon firat jul några dagar med sin mamma (& killen) som hon typ aldrig hinner träffa längre? Elak häxa var det…

     Svara

   Om du ska länka till reklam så kan du i alla fall summera vad det handlar om

   Svara

   Tycker det är märkligt att Lyreviks bok inte blivit mer uppmärksammat i media och poddar?! Väldigt välskriven bok som tydliggör mutor och korruption inom hovet.

   Svara

  ”Jag fick själv ordet ”lebb” skrikit efter mig som ett skällsord av en kille på mellan och högstadiet i Emmaboda, trots att det inte är någonting märkligt alls med att vara lesbisk, men det tyckte tydligen han”

  Ok?😂

  Svara

   Var den svår? 😉

   Svara

    Han kanske inte menade det som ett skällsord som något fel eller dåligt men du verkar ju ha tagit det så. Grejen att du ser det som ett skällsord.

    Svara

     Jag ser det inte som ett skällsord men det har använts som ett – upprepade gånger – med enda avsikt att kränka Alexandras utseende.

     Svara

      Har Alexandra också blivit kallad för ”lebb”? Tappade tråden nu känner jag. Som många nu kommenterar så har ju bilden inget syfte att kränka Alexandra, den kommer från ett inlägg där hon uppenbarligen betett sig dåligt. Även om det var 2010.

      Svara

   ”Ok?”
   Vad var det du inte förstod?
   Skall vi hjälpa dig att reda ut något?

   Svara

   Även om det inte var okej att han skrek lebb efter dig, så kan jag berätta att tjejer i låg/mellan och högstadiet blir kallade för betydligt värre saker idag! Och det pågår varje dag, skolmiljön idag kan vara vidrig för vissa elever.

   Svara

  Snälla nån, nyårslöfte nummer 2: sluta beteckna en persons sexuella läggning eller kön som identitet så länge den inte är straight eller cis.
  Att berätta om någon som lesbisk är helt substanslöst. En lesbisk person är så mycket mer än det, och en läggning är aldrig en personlighet.

  Svara

   Är det någon som gjort något sådant här menar du?

   Svara

   Vem är ”nån?
   Varför är hen snäll?
   Vilket var nyårslöfte nr1?

   Så många frågor…

   Men håller med andemeningen av din kommentar!! Absolut

   Svara

   ..”så länge den inte är straight eller cis.”
   Varför är det okej att påpeka dessa personers läggning då?

   Svara

  Ni som på allvar tror att Google går in och aktivt väljer ut en bild får tänka om.

  Svara

   Det är exakt precis just det som google handlar om. Utifrån vad du sökt på tidigare, var du är, hur sidorna är uppbyggda etc så räknar googles algoritmer aktivt ut vad som är mest intressantast för just dig.

   Svara

    Tack för att du woomensplainar för mig men du missförstår vad jag menar.
    Med ”aktivt väljer ut” –> det sitter ingen fysiska människa och väljer ut vilken bild som skall illustrera vad.

    Svara

  Inte för att de är samma nivå alls.. Men jag och min kompis fick orden ”jävla fjortisar” skikna efter oss på stan.. Vi är båda 35..höll på att skratta ihjäl oss 🙂

  Svara

  Haha, spännande att ett av mina tio år gamla blogginlägg (ursprungligen importerat från min uråldriga blogg perpettersson.wordpress.com) har lyckats hamna här. Jag hade inte ens ett minne av att ha skrivit inlägget förrän en kompis petade på mig för detta inlägg. Som någon skrivit så är det en gammal bild som hör till ett inlägg som skrevs när hon betett sig svinigt genom att outa en person som trans, och som bör förklara lite ytligt varför det är otroligt dåligt gjort (och länkarna till Trollhare här bland kommentarerna är bra, det går nog djupare in än vad jag hade tid och lust med).

  Jag förstår dock inte varför hon kommer upp i Googles sammanfattning, det är ju helt absurt. Hon ska definitivt inte vara där, det är ju snarast en förolämpning mot transpersoner att hon gör det. Så det är absolut inte meningen.

  För övrigt lever bloggen, typ, jag har bara inte riktigt haft tid att skriva längre politiska inlägg på den under en period, aktiviteten har istället varit på Twitter och Facebook. Ett av mina projekt för 2020 är dock att väcka den till liv igen, eftersom jag tycker det behövs mer utredande och längre texter i politiken än de korta inlägg som hela tiden dyker upp på Twitter och Facebook, vilka fördummar det politiska samtalet. Så den kommer nog igång igen snart.

  Svara

   Tack för klargörande, det var ungefär vad jag och många andra trodde. Det hela ligger rimligtsvis hos Google hur orimligt det än må låta. Har själv fått en bild på liknande sammanfattning men den var omsorgsullt taggad på en sida som bara handlade om just den saken.

   Är det några fler som får upp Kissie vid sökningen Transperson – Transpersoner? Jag lyckas inte … Tycker det hela är principiellt intressant och undrar vad som beror på kakor och inte.

   Svara

   ” Hon ska definitivt inte vara där, det är ju snarast en förolämpning mot transpersoner att hon gör det.” spot on!

   Svara

  Jag får ingen bild av kisSie vid det ordet

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.