Anis Don Demina – måltider runt 300 kcal – räkna kalorier

Vad är det för kollektiv jävla mass-bantingshets som drabbat sociala medier?
Är det inte Dasha som ska banta (med alkohol och mörk choklad) så är det Anis Don Demina som tillsammans med sin PT uppmanar alla hans (primärt unga) fans att ladda hem en kaloriräknings-app, skaffa premiumkonto och börja räkna kalorier. Givetvis som del av ett samarbete med appen Lifesum.
Att hans målgrupp kanske helt saknar kompetens gällande mat, kalorier, energiintag, träning och viktnedgång och hur snett det fort kan gå verkar de inte ens ha reflekterat över, och då är det en PT som står bakom det hela.

Ungefär halvvägs genom videon ger duon ett lunchtips som lägger sig strax ovanför ”Kissies barnmatsdiet” på idiotiskalan.
En bra lunch är enligt videon en påse blandsallad, 100g kyckling/falafel och en ”frivillig” tunn skiva fetaost eller lite ketchup men det är absolut inte en del av den ordinarie lunchen, utan ”utöver” om man nu måste.
Vad kan detta innehålla? Ungefär lika många kalorier som lightläsk kanske eftersom de verkar tro att det är ”mycket kalorier i läsk, även fast det är zero”. Mja…
De innehåller en massa andra saker som är sämre än exempelvis vatten men kalorier – det är det inte.

Så här skrev en av mina följare till mig:

Lifesum är en app som var föda till mina och många andras ätstörninngar under många år, och att marknadsföra den till folk i 13-16 års åldern kan gå så otroligt fel. Ingen har granskat/skrivit om detta trots att han är uppe i ett flertal samarbeten med appen, finns det någon chans att du kan skriva något om det för att starta en diskussion?

Ja, det kan jag absolut!
Det är så oansvarigt att jag blir mörkrädd.

Vill Anis banta eller träna med PT – för all del – gör det.
Hyvla sin midja smal med hjälp av en osthyvel? Kör hårt!
Vill han – vuxna människan – räkna kalorier och leva på måltider bestående av sallad, kyckling och luft – helt okej för mig.
Men vill han tjäna pengar genom att få alla sina unga följare att börja räkna kalorier med fokus på viktnedgång så tänker jag fan inte sitta tyst.
Han vill tjäna pengar på en kaloriräknarapp, men är han betredd att ta ansvar för alla de unga människor som riskerar att skadas genom det här? Alla de som har honom som idol och som ser upp till honom? Som tror att han vet bäst och som till och med lyckats få med sig en PT på tåget?

Har du ett barn som följer Anis?
Be om att få ta dig en snabb titt i hens telefon och radera Lifesum-appen om de laddat ner den.
Förklara att det här inte är någon bra app att använda sig av utan hjälp från någon med kunskap, och att Anis uppmanat dem att ladda ner den enbart för att han ska tjäna pengar.

Man kan fortfarande vara nöjd med appen för egen del och samtidigt tycka att det är oansvarigt att försöka tjäna pengar på att få unga människor att betala för att räkna kalorier.
Det kan inte vara SÅ svårt att hålla två tankar i huvudet samtidigt?

Tack för mail och tips!

221 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Min bästa kompis hade Lifesum-appen under flera år under sina ätstörningar och la in minsta lilla vindruva. Även min lillasyster som haft allvarlig anorexi har använt sig av just Lifesum. Jag tycker att Anis kan få göra ”reklam” för det.. Men inte såhär. I så fall med en otroligt tydlig markering att det är ENBART för vuxna samt att man alltid ska ha stöd från någon kunnig om man vill göra en livsstilsförändring.

  Svara

   Samma här. Min ätstörning triggades igång totalt när jag laddade ner lifesum. Kunde inte ens dricka en svart kaffe utan att få ångest och kompensera med en lång rask promenad och all vaken tid kretsade kring att räkna vad jag åt och vad jag gjorde av med. Jag är ingen tonåring utan en vuxen men jag kan inte hantera det. Jag har provat ladda ner appen igen när jag tyckt att jag har bättre kontroll men på en gång trillar jag dit igen.

   Svara

    Då ska man ju verkligen hålla sig undan från appen. Men man måste också ha förståelse för att inte alla använder den på samma sätt.

    Svara

     Jag använder inte appen längre och har full förståelse att andra använder den utan att bli ätstörd. Det var bara min erfarenhet av appen jag skrev. Har inte alls klagat på reklamen heller.

     Svara

     Tragiskt! Mer kexchoklad till folket!!

     Svara

    Men det är väl ingen app i världen som ha bättre koll på dig och hur du mår och vad du behöver äta. Det är ett sätt att hitta på ett produkt och sedan sälja den till dig.
    BMI är också en väldigt daligt verktyg, den kan man användare bara för en population ( typ en hel stad), men den är fel på individuell nivå (dem mesta med normalt vikt för sin kropp visar sig i ligga övre BMI skala).
    Alt mat variera på sina ingredienser, en vindruva är inte lik den andra. Så du kan och behöver inte förlita dig på en app, som försöker på ett ”vetenskaplig” sätt sälja på produkt baserad på osäkerhet.

    Mvh,
    Förskare

    Svara

     Jag har alltid hört tvärtom från läkare? Att de flesta med bra bmi ligger i underkant (alltså på nedre skalan eller tom strax under).

     Svara

      Nej det är tvärtom

      Svara

       (Förlåt, du säger tvärtom. Ja, de med bra bmi ligger i underkant viktmässigt och de med normal vikt ligger högt i bmiskalan. Ni säger alltså samma sak.)

       Svara

        Tror inte att det stämmer på långa personer.

        Svara

      Du menar kanske är man hälsosam t då ligger man inom sin BMI (vilket stämmer inte, tyvärr)? Det finns inte sånt sak som ”bra BMI”, bra läkare borde veta vad är nakdelar med vissa metoder.
      Det är helt enkelt svårt att veta hur hälsosam du är enbart baserad på läng vs vikt. Det säger inget om din bendensitet, fett, muskler etc. Dessutom blir det mycket fel för långa människor. Kommer en till kommentar som är lite lång 🙂

      Svara

      På långa människor tror jag det stämmer, bmi skalan är för generös. Alltså jämfört med en kort person riskerar man vara överviktig fast man ligger inom skalan.

      Svara

       BMI tar ju hänsyn till längd, ni måste prata om något annat än BMI?

       Svara

     ”Alt mat variera på sina ingredienser, en vindruva är inte lik den andra. Så du kan och behöver inte förlita dig på en app, som försöker på ett ”vetenskaplig” sätt sälja på produkt baserad på osäkerhet.”
     Precis. Man kan heller inte veta hur mycket ens kropp förbränner baserat på nån app eller nåt standardiserat sätt att räkna det. Om man vill veta vad ens förbränning är på riktigt, fås den informationen i sjukhus/laboratoriemiljö genom mätningar.

     Svara

     Det är svårare än så.
     BMI är inte rätt helt enkelt, eftersom den var aldrig designad för det den används för. Vet du att BMI kommer från 1830-talet! Det här är en väldigt primitiv metod.
     Den är fel för långa människor (de ser ut att vara ”fettare” än de är) och man kan inte skilja fett från muskler eftersom det är bara en matematisk formula gjort på flera antagningar för en population.
     Här kan du läsa mer (obs, det här är inte vetenskaplig artikel men den är lätt att förstå):

     BMI (body mass index), which is based on the height and weight of a person, is an inaccurate measure of body fat content and does not take into account muscle mass, bone density, overall body composition, and racial and sex differences, say researchers from the Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania.
     https://www.medicalnewstoday.com/articles/265215.php#1

     Men även den länken förklara jättebra problemer med att räkna BMI inclusive ålder och muskeln:
     https://www.google.com/amp/s/www.huffpost.com/entry/body-mass-index_b_7693450/amp

     Svara

    Min ätstörning triggades av kalkulator-appen då jag använde den till att räkna ut bmi. Banlys lifesum och miniräknare!

    Svara

     För att inte få ätstörningar borde
     du inser att Du och Din kropp vet bäst än alla tidningar som ger nya mat rekommendationer varje vecka och kalla de för forskningsrekommendationer. Bättre en mode och appar som vill tjäna pengar på din osäkerhet, BMI som är helt utanför sin kontext. Ingen av dem tar ansvar överhuvudtaget.
     Din kropp vet bäst. Äta, sova, leva, röra på sig – det ska ger glädje! Inte tar glädje ifrån. Det finns ingen hälsa utan vardagsgllädje. Och det är sanningen.

     Svara

      Att ha ätstörningar är nåt annat än både att ”inse saker” och att vara osäker. Det handlar inte om det, alls. Uttala dig inte om saker du inte verkar ha kunskap om, tack.

      Svara

       Jag uttalar av egen erfarenhet i familjen. Det finns personer benägna till att få ätstörningar, där det handlar om mat (vill ser ut på viss sätt, blir hälsosam etc; det är den jag uttalar mig om) eller det som inte handlar om mat ( kontroll behov, tvångstankar, depression, autism etc).
       Jag uttalar mig i kommentaren där personen pratar om BMI. BMI prat för mig tyder om ätstörning som handlar om mat.

       Svara

        Nej du, du uttalar dig väldigt generellt och svarar inte alls på kommentaren (från vilket det inte går att dra några som helst slutsatser i den riktningen som du gör).

        Svara

         Jag vet inte varför du triggas så av min kommentar, men det måste ju finnas en anledning.
         Jag svarade på kommentar från ”S” som handlar om att räkna BMI med hjälp av appen triggade hennes ätstörning.

         Svara

      Om det vore så lätt att ”inte få ätstörningar” så skulle vi absolut inte ha den här diskussionen om en jävla app.

      Svara

       Det stämmer. Men läs kommentaren igen : ”Min ätstörning triggades av kalkulator-appen då jag använde den till att räkna ut bmi”.

       Svara

      Jaha- min kropp VET bäst😅 Äta, sova, leva och röra på mig. Men så lätt det var då.
      Då har vi löst många människors sjukdomar.
      Hörrni alla med ätstörningar i alla former. Ni med psykiska sjukdomar, ni med endometrios, ni med andra sjukdomar som kroppen kan drabbas. Vår kropp VET bäst och det är bara att göra allt det där som innebär att äta, sova och träna så blir det bra sedan😇 Så lätt var det.
      Spara sjukvårdens tider och sök inte hjälp utan gör nu som Ela skriver.
      Good luck 👍

      Svara

       What? Snacka om att medvetet tolka en text fel. Ser inte nåt provocerande i vad Ela skriver.

       Svara

        Vilken orimlig reaktion på Elas kommentar. Jag har endometrios och står även på ssri-preparat för ångest och jag förstår inte hur man kan bli provocerad av det hon skriver om att ”äta, sova, leva och röra på sig” – att så gott man kan ta hand om sig själv genom att äta, sova och röra på sig är väl högst rimliga råd för alla människor (Det betyder inte att det är lätt alla gånger!). Och att lyssna på kroppen betyder knappast att man aldrig ska kontakta sjukvården vid sjukdomar och psykiska eller fysiska besvär. Det känns ibland som att människor vill misstolka andra och läsa in saker som inte har sagts.

        Svara

       Du kanske borde titta på diskussion ovan och drar inte ihop alla diagnoser 🙂 primär och sekundär ätstörning är olika saker. Min råd är svar på kommentar om BMi. Det handlar om primär störning. Även om ens det.

       Svara

    Bra Camilla att du tar upp det här. Tack!

    Svara

   Käkade strikt lchf och använde Lifesum. Fick ortorexi. Tränade varje dag.

   Svara

    Jag gick upp 20 kg i vikt under ett år efter att min sambo gick bort (jag använde mat i stället för sömnmedel). Lifesum var absolut inte det enda som hjälpte mig gå ner men det var ändå till viss hjälp.

    Svara

     Att använda mat som tröst är en annan sak. Här behöver man psykolog, eftersom som du skriver är roten till det förmodligen i depressionen.

     Svara

      Alla med ätstörning behöver en annan typ av hjälp än appar som räknar kalorier.

      Svara

       Personen led dock troligtvis inte av en primär ätstörning.

       Svara

      Varför sätter du diagnoser på folk? (Och fyi så behöver inte sorg vara samma sak som depression.)

      Svara

       Precis. Depressiva symptom kopplade till sorg är mycket sällan en depression utan en fullt normal reaktion på just sorg.

       Svara

        Så är det. Men detta handlar om maten som tröst och orsaken till det. Det finns en hel serie som handlar om det ” My 600Lb life”.

        Svara

         Den serien är verkligen inget bra exempel i denna diskussionen! Den är vidrig och förnedrar människor.

         Svara

          På vilket sätt?
          Det behöver gå ner i vikt för att kvalificera för en bypass surgery och de behöver träffa en psykolog. Och det är nästan alltid något som har triggas deras ätstörning som är psykologiskt.

          Svara

           På vilket sätt den är förnedrande?! Ja läs om produktionen bakom så förstår du. Deltagarna måste tex ställa upp på att bli filmade i badrummet när de går på toaletten och duschar. Det ingår i serien, i varje avsnitt. Bara för att tittarna ska kunna förfäras över hur de ser ut utan kläder.
           Sen visar den absolut att bakomliggande orsaker till deras extrema fetma handlar om psykologiska orsaker osv, men det är fortfarande en vidrig produktion.

           Ett svar till Anonym: Jo, amerikanska serier kan blir oftast överdrivna. Men det det med badrummet är inget nytt nuförtiden när alla filmar allt i realityserier.
           För mig är serien bara interessant av medicinsk ståndpunkt. Jag förfäras inte av hud 😉

       Ela har iof rätt i mitt fall. När jag mådde bättre hade jag inget behov av nattmat längre. Däremot fick jag kämpa lite för att gå ner kilona jag samlat på mig.

       Svara

     Att dämpa ångest med att överäta är också en ätstörning.

     Svara

      Men knappast primär i hens fall. Det är ju ett symptom på depression, sorg, ångest eller vad hen nu kände. Alltså i det läget bör man ju inte fokusera på sin ”ätstörning” utan göra vad man behöver för att må bättre och den problematiken runt mat man har kommer förmodligen försvinna av sig självt.

      Svara

       Precis så. Problemet ligger i något psykologisk oftast. Tar man tag i det, då kan man tar tag i vikten.

       Svara

       Men det var ju svampens poäng. Att räkna kalorier är inte lösningen utan att hantera ångesten?

       Svara

        Skillnaden sitter i diagnosen. Den här personen är inte ätstörd (i dagsläget, kanske löper hen ökad risk utveckla den problematiken på sikt) och behöver en annan typ av hjälp än en person med en primär ätstörning.

        Svara

   Samma här. Började använda lifesum och räkna kalorier, slutade i anorexi… skulle absolut inte råda någon att räkna kalorier. Det kan lätt slå över. Även om jag är frisk från anorexi idag påverkar just kaloriräknandet mig dagligen.

   Svara

   Här är en till som använt Lifesum i ”ätstörningssyfte”. Hade ingen aning om att det var så vanligt…
   Har även svårt att använda stegräkningsappar, för nästan varenda en räknar även kalorier åt en, vilket bara är onödigt 😒

   Svara

   Min sexåriga anorexi började också med Lifesum. Det är så enkelt att det blir fel, speciellt när man som då kunde ställa in hur mycket man ville gå ner i vikt under en viss tidsperiod vilket ledde till att appen visade ett dagligt kaloriintag på ca 200 kalorier. Är inte för förbud eller restriktioner överlag, men vet hur denna app har förstört mina och kan förstöra andras tonårsår så tycker verkligen den bör varnas för.

   Svara

    Så funkar inte appen nu iallafall. Finns max på hur snabbt man får gå ned enl plan och får ej sätta en för låg vikt

    Svara

   För några år sedan tappade jag mycket i vikt pga sjukdom. Jag berättade för läkare och dietist att jag fick ångest när vikten börjat gå upp igen och kläder började sitta åt lite men de bad mig ladda ner Lifesum. Mitt beteende gällande mat och vikt har varit helt stört efter det, i perioder går det bättre men sen dippar det. Jävla skitapp ärligt talat. Vem behöver egentligen räkna kalorier på det sättet. Visst, kan vara bra att veta vad saker innehåller, men att se ”shit nu lyser kalorier rött och jag har ätit för mycket av det idag” ger ett dagligt/flera gånger om dagen fokus på just mat, vikt och ångest. DET tycker inte jag verkar bra för någon ärligt talat

   Svara

    Var sjukdomen hypertereos?

    Svara

   Jag har använt lifesum tidigare för att få koll på att jag äter tillräckligt för det har varit mitt problem. Tack vare lifesum som sa till mig att nu borde du äta mera fick jag mer koll på mitt kaloriintag, åt andra hållet. I Anis fall handlar det trots allt om att han är väldigt överviktig och jag tycker det är inspirerande att se honom ta tag i sitt liv för att bli mer hälsosam. Jag förstår absolut att appen kan trigga ätstörningar, men kan man faktiskt anpassa allting till att det finns människor med ätstörningar? Var går gränsen? Jag lider av två ångestsyndrom, har jag också rätten att säga åt influencers att de inte får göra reklam för olika saker, eller använda viss typ av musik eller vad som helst för att det kan trigga min sjukdom, eller är det mitt ansvar som sjuk att hålla mig borta från mina triggers?

   Svara

    Poängen är väl att reklamen riktas till en ung målgrupp och att det saknas information om hur man använder den på ett sätt som inte är skadligt? Man kan skadas mentalt av att räkna kalorier även som överviktig. Jag var överviktig när jag för några år sedan använde en annan app som gör samma sak (MyFitnessPal). 7 månader senare hade jag gått ner halva min kroppsvikt, var underviktig, hade koncentrationssvårigheter, ångest och mensen försvann och tog 3 år att få tillbaka. Jag vägde ca 100kg när jag började (är 1.80 lång) och appen gjorde det lekande lätt att gå ner, fick beröm och blev ätstörningar även om jag började använda appen av ”rätt” anledning. Är man ung så kan det vara svårt att veta när det är dags att sluta och vad som är hälsosam viktnedgång. Appen i sig funkar ju för det den är till för, betyder inte att det inte är extra viktigt att man konsulter t.ex läkare eller vårdcentral innan man sätter igång och gör stora förändringar i kosten som tonåring.

    Svara

     Klokt inlägg!

     Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Som bonusmamma till en 17-åring med grava ätstörningar som höll på att kosta henne livet blir jag vansinnig på det här. Lifesum var en del av inledningen på hennes problem, så var även flera andra sociala medier och influensers. Som Camcam säger, jag låter dem göra vad de vill i privata sfären, men basunera fan inte ut det (ja, jag är arg)…

  Svara

   Förstår att det är jättekänsligt och kan bli helt fel men om nu människan behöver gå ner i vikt, är det automatiskt fel att prata om? Den här appen kan ju säkert också vara till hjälp för många och blir konstigt tysta människor som har andra erfarenheter och behov än en själv?

   Svara

    Ingen har hjälp av att räkna kalorier. Bra och lagom mycket mat, vardagsmotion och minskat intag av socker och annat onyttigt duger gott och väl och funkar bäst i längden.

    Svara

     Tydligen har många hjälp av det, oavsett vad du tycker om saken.

     Svara

     Men om man inte vet vad som är lagom då? Har man överätit/ätit för stora portioner i många år är det inte lätt att bara veta hur mycket man bör äta på en dag. Räkna kalorier kan vara stor hjälp för vissa. På samma sätt som att det inte passar andra.

     Svara

      Kanske ta hjälp av en dietist då? Det tror jag är bättre för en som har historia av överätning.

      Svara

       Men det här kan du ju inte avgöra åt andra människor. Ursäkta mig men jag tror tyvärr man måste inse att världen inte kretsar kring ätstörda. Grabben lider av övervikt och har såklart rätt ta tag i saken på det sätt som passar honom bäst. Förhoppningsvis får han stöd i det här.

       Svara

       Men om man vill vara lite ”ful” kan man ju använda samma argument om ätstörda? Ta hjälp av psykolog istället för att klaga på en app nån annan har hjälp av?

       Svara

        Ja självklart tycker jag att ätstörda ska få hjälp, har jag sagt annat?

        F.ö. så är även överätning en ätstörning.

        Svara

         Skillnaden i det här kommentarsfältet är att de flesta inte håller med dig om vilken hjälp en bör få.

         Svara

          Så kan det vara. Över lag tror jag att alla med tendenser till eller historia av olika ätstörningar kan få bättre hjälp med kosten än av en app. Men så länge alla hittar ett sätt som funkar för en.

          Svara

       Har gått till dietist och använder lifesum för att enkelt hålla koll på vad jag äter i vilka mängder, dietisten och andra läkare har bett mig skriva ner vad jag äter och hur mycket så om man gör det för hand eller via app spelar ingen roll. Handlar inte bara om att gå ned i vikt för alla för mig handlar det om att se vad jag får i mig och försöka ha en varierad och balanserad kost samt lokalisera vilka produkter som får mig att må dåligt. Även fått tipset att gå på fodmap diet i perioder även det för att utesluta vilka typer av produkter jag ska hålla mig undan.

       Svara

     Jo, det är precis det många behöver. Ha koll på hur mycket det äter just för att de äter för många kalorier mot vad de gör av med..

     Svara

      Alla kalorier är inte samma. Därför är det missvisande att räkna sig blind på kalorier. Att äta 100 kalorier ostbågar vs 100 kalorier äpple är inte samma. Kalorier mäter enbart energi, men man måste ju äta näringsrik mat som kroppen kan använda sig av. Menar inte att du inte vet det, utan menar att ”kalorier in och kalorier ut”
      -tankesättet inte hjälper folk att äta hälsosamt

      Svara

       Tänkte först Hejsan hoppsan men förstod sen efter att ha läst allt.

       100 kalorier äpple är lika mycket energi som 100 kalorier läsk.

       Men vad du får ut av den energin i form av mättat, vitamin, fibrer and so on är precis som du skriver, helt olika.

       Svara

     Problemet är väl att alla inte vet vad ”lagom mycket” är. Jag räknar inte kalorier i ordets rätta bemärkelse, men jag går på ett kostschema som i sin tur är baserat på intag av en viss kalorimängd per dag. Schemat talar om för mig att en lagom måltid består av 40g okokt ris, 135g proteinkälla (kött/kyckling etc) och obegränsat med grönsaker. Nu kan jag identifiera storleken på en lagom portion men förut kunde jag inte det.

     Svara

      Samma här, gick till en dietist angående annat och vi kom in på portionsstorlekar, hon visade vad en korrekt vuxenportion var och har slog en bakåtvolt av chock, det var betydligt mindre än vad en barnportion brukar vara på restaurang. Det var jäkligt tufft att ställa om från mina portioner till vanliga portioner men det har hjälpt otroligt mycket.

      Svara

       Tycker att gå till en dietist är en jätte vettig lösning istället för att ge sig in på att räkna kalorier själv med en app. Vad roligt att det funkat bra för dig! Själv löste jag det med att äta obegränsat med grönsaker så mina portioner är fortfarande stora 🙂 Mvh, blir aldrig mätt på restaurang 😂🙈

       Svara

     Hade gemen man vetat hur mycket kalorier vissa livsmedel innehåller, så hade gemen man kunnat undvika att lägga på sig de där extra kilona, för DET är det enklaste sättet, att faktiskt aldrig gå upp i vikt, ironiskt nog.

     Att äta rent, ekologiskt, måttligt, husmans, normalt, etc etc hjälper inte någon att gå ner i vikt, du måste inse vilken mat som är mycket energität samt vilken av den maten som är energität som i sin tur gör dej mätt.

     Och det är omöjligt utan att ha insikt till antalet kalorier per 100gram i ett livsmedel.

     Svara

      Det står på förpackningen eller är en googling bort. Knappast brist på information. Behövs ingen app som påstår att du ska äta 500 kcal per dygn.

      Svara

       Mitt svar var riktat till en kommentar som gällde att man INTE alls behövde ha koll på antal kalorier för att få ner i vikt.
       Och som du skriver, vänd på paketet och väg maten, vips så vet.man att en näve cashewnötter sticker iväg jävlar i det. Men de mättar också!

       Svara

     Men jo! När jag lärde mig om kalorier förstod jag äntligen varför jag misslyckats/gått upp i vikt förut. Alla bör lära sig om kalorier redan i skolan men givetvis på rätt sätt.

     Svara

      Exakt.
      En del:
      ”jag äter glutenfritt så det är nyttigt!”
      ”jag äter rent, varför går jag inte ner i vikt”
      ”nötter är bra stod det i Allers, jag äter tre påsar om dan utöver min vanliga mat, varför går jag nu upp i vikt?”
      ”jag dricker hellre sockersötade drycker än sockerfritt, socker är naturligt och bra!”
      ”nu när jag är vegetarian borde jag gå ner, konstigt att jag inte gör det”

      Svara

       Nja, de flesta vet att det inte funkar så men det kanske är ett sätt att skjuta undan problemet när man inte vill erkänna det för sig själv. Kalorier ska absolut inte läras ut i skolan. Däremot kan man lära ut hur man lagar mat från grunden, att få i sig alla vitaminer, osv.

       Svara

        Jag skrev inget om skolgång, vet inte vad du fick in skolan i min kommentar 🤣

        Svara

     Jag har haft jättemycket hjälp av att räkna kalorier med en liknande app. Hade ca 10 kg övervikt hela mitt liv som jag nu har gått ner tack vare att jag började hålla reda på hur mycket jag åt och då har jag alltid motionerat. Använder den inte längre och har hållit vikten så jag är nöjd.

     Svara

      Du kan fortfarande vara nöjd med appen för egen del och samtidigt tycka att det är oansvarigt att försöka tjäna pengar på att få unga människor att betala för att räkna kalorier.
      Det kan inte vara SÅ svårt att hålla två tankar i huvudet samtidigt?

      Svara

       Nej, inte så svårt med två tankar samtidigt. Därför borde ju självklart alla ätstörda kunna förstå att de har ett problem som gör att appen är dålig för dem, men samtidigt bra för andra :).

       Svara

        Jämförde du precis en sjuk hjärna med en frisk? Herregud…

        Svara

         Fast vad är din poäng här beauty? Genuin undran. Du menar på nåt sätt att om en lider av en ätstörning är det normalt inte kunna hantera appen? Det är jag isf med på. Men därmed kan du ju inte neka nån annan att göra det som har ett helt annat problem än dig? Det är ju faktiskt inte skamligt vilja gå ner sina 30 kg övervikt utan jättebra.

         Svara

   Ja fy fan rent ut sagt, blir också otroligt förbannad på detta. Och maktlösheten i att man inte kan förbjuda denna skit är fruktansvärt😩 Det kryper längre och längre ner i åldrarna😞

   Svara

    Förbjuda? För att vissa inte kan hantera det? Ska bilar, kontorssaxar och youtube också vara förbjudet på din planet? Nej, det är föräldrarnas ansvar att upptäcka och söka hjälp för barns psykiska ohälsa. Sluta kapitulera från det ansvaret och skylla på influencers, appar och fan och hans moster.

    Svara

     Förbjuda? Hade vi inte kommit överens om att kommunismen är gött i teorin men funkar ej rent praktiskt.

     Svara

  Ett generellt tips, med hjälp av Google Family Link kan man ha koll på vad ens barn har för appar och hur de används. Man kan även kontrollera skärmtid, barnet kan skicka förfrågan om mer tid för specifika appar som man sedan godkänner. Otroligt smidigt! Jag har ställt in mellan vilka klockslag appar kan användas och hur länge och behöver godkänna alla nedladdningar av nya appar.

  Svara

   Fyf*n för att ha barn idag.. vilken pärs!

   Svara

    Alltså jag vet, hon levlade förbi mig i Diablo 3 i helgen. Jäkla onge.

    Svara

     Mitt barn har fler epics än mig i WoW, vet inte hur jag ska kunna se henne i ögonen under familjemiddagen.

     Svara

  Lifesum behöver verkligen inte vara något dåligt. Jag åt väldigt lite när jag fick för mig ett tag att jag skulle bli hälsosam och träna osv för jag visste inte bättre. men när jag laddade ner appen insåg jag hur extremt lite jag åt och hur lite kalorier jag fick i mig och det fick mig att äta mycket mer och bättre mat.

  Svara

   Jag gillar också lifesum. Jag är visserligen 24 år, och hade förmodligen hanterat appen sämre än när jag var under 18. Jag har premiumvarianten och tycker det är bra att kunna se hur mycket kolhydrater, protein och fett jag äter. När jag tränar har jag svårt att äta ”tillräckligt”, vilket är bra att jag får se. Har genom appen stabilt gått ner 6 kg. Hade jag försökt mig på det på egen hand hade jag förmodligen ätit betydligt sämre. Appen ger dagen ”dåligt betyg” när jag äter för lite, med uppmaning om att äta mer kolhydrater/fett/protein för att få bättre betyg. Jag som löptränar mycket får ofta i mig för lite kolhydrater och är tacksam att jag kan hålla koll på detta genom appen. Kan ofta äta godis, choklad eller chips utan att gå över min ”dagsbudget”. Men sen igen, jag är nog inte målgruppen för hans video heller. Håller verkligen med om att det kan vara farligt att marknadsföra en sådan app till minderåriga.

   Svara

   När jag hade anorexia innan appar och samrtphones hade jag alltid med mig en liten bok som jag fyllde maten jag åt i, räknade kalorierna och skrev av innehållsförteckningar, på kliniken jag var inlagd gjorde de flesta ungefär samma sak. När jag för några år sen fick återfall använde jag lifesum och fick ett litet uppvaknande av just hur lite jag åt, och hur fel jag åt ”fördelningsmässigt”. Den sa konstant åt mig att äta mer av det ena och det andra och för mig var det avgörande i att söka vård direkt. Hade jag haft kvar min lilla bok, och fyllt i hemlighet hade det antagligen gått längre.

   Svara

    Vad oansvarigt. Man ska ha en matplan som håller och man kan fortsätta med. Ego att inte tänka på följare.

    Svara

  Men det är väl själva fan! Har människan inget omdöme alls?!

  Svara

   Människan är det vidrigaste som finns.. Nån mer som är misantrop?

   Svara

    🙋🏻‍♀️ Men jag vågar sällan säga det högt, pga otroligt impopulär åsikt.

    Svara

   Tror han
   1) Verkligen vill gå ner i vikt och peppa andra
   2) men samtidigt är förblindad av pengarna han får från det här samarbetet och inte har tänkt på att det finns människor med ätstörningar eller som kan få ätstörningar.

   Mycket av det han gör på vloggen känns ogenomtänkt.

   Svara

    Anis don Demina tackade nej till ett samarbete med ett spelbolag som skulle ge honom 4 miljoner för 1timmas jobb.
    Anis backade pga av vad speljävulen kan ställa till med i folks liv.
    Att påstå han är förblindad av pengarna är helt ogrundat.
    Tycker han är duktig och kämpar på och hade du lyssnat på honom innan du uttalar dig så hade du nog hoppat över att anklaga honom för rena dumheter.
    Många med stor övervikt känner ofta misströstan i att ens försöka göra en förändring, därmed inspireras han extra, inte minst för den målgruppen.

    Svara

     Nje, håller också med TS och tycker inte att det ändras för att han tackar nej till ett samarbete när han haft tvivelaktiga sådana tidigare. Vissa saker gör han absolut bra, men det är också tydligt att han inte tänker igenom saker särskilt mycket och har ett väldigt sug efter pengar. Hans totala blindhet kring Dubai är ett väldigt tydligt exempel på det.

     Svara

      Han har förmodligen råd att tacka nej till 4 miljoner och samtidigt göra ett moraliskt ställningstagande.
      Det verkar vara en fråga som han personligen brinner för även om inte just DU gör det. Skulle du förresten tacka nej till 4 miljoner på 1 timmas jobb, tex göra reklam för Dubai (eller ngt annat projekt som du inte riktigt gillar)?

      Vikten, träning mat verkar stå anis nära nu, han verkar både glad och upprymd, han vill såklart sprida sin sida av saken och sälja in sitt hjälpmedel/verktyg utifrån vad HAN förmedlar.
      Jag ser inget fel i det. Det finns alltid folk som Kan missbruka det mesta, det är helt omöjligt att parera ifrån.

      Svara

       Jag skulle utan tvekan inte ta några miljoner för att göra reklam för diktaturer. Att du tror att andra skulle göra det lika enkelt som Anis säger nog mest om din egen moral.

       Svara

  Och jag använder Lifesum för att gå upp i vikt. Vilket fungerar.

  Svara

   Jättebra för dig.

   Svara

  Det är inte ät vanlig skräpmat och skit i allt eller gå grava ätstörningar som är de enda två alternativen. Just nu på sociala medier verkar det så. Alla blundar helt för att vi i Sverige blir fetare och fetare och våra matvanor liknar USA:s mer och mer. Självklart är luft och juicedieter inte bra, inte heller svälta sig. Tänk om hälsosamma livsstiler, träning och nyttig kost kunde få lyftas fram utan att falla under ”ätstörningar”. Pizza, hamburgare, påstå, Ben & Jerrys, semlor, tårta, drinkar etc verkar nu gå som hälsosamt och sund i ställning till mat.

  Svara

   *få

   Svara

   *pasta

   Svara

   Men eller hur! Du uttryckte det betydligt bättre än mig. Alla som vill äta hälsosamt vill inte gå ner i vikt eller ätstörda. Precis som alla överviktiga inte äter pizza fem gånger om dagen. Varför fungerar bara ”världen är inte svart eller vit” åt ett håll?

   Svara

   Ingen som har sagt att semlor och glass är nyttigt och inte är det heller någon som blundar för någonting för det finns alltid någon i ett kommentarsfält här som ska påpeka om hur ohälsosamma tjocka människor är. Kosten denna mannen ska leva på kommer att leda till ett ätstört beteende, lär du dig att vanlig mat som en skiva fetaost är en ”belöning” eller något extra så kommer du att få skuldkänslor när du äter det utöver maten du redan äter. Att leva på semlor och att leva på några salladsblad är lika nyttigt i längden. Det finns miljoner konton på Instagram med fokus på träning och att äta nyttigt. Ingen hindrar dig från att träna och äta nyttigt.

   Svara

    Jodå, i mitt socialamedierflöde dyker det upp sådana inlägg. Nä, ingenting ska hindra mig från att träna och äta den kost jag hittat som funkar för mig (lchf+nästan veganskt). Tänker dela bilder på den också. Synd bara att det är så jävla hett att scamma alla som tränar och äter sunt och skrika anorexia hela tiden. Är glad att det skrevs om LCHF och att jag testade för tio år sedan, IBS-magen försvann direkt.

    Svara

     Men äter du lunch på 300 kcal? Det är ju absolut inte nyttigt någonstans. Att dela vanlig nyttig mat och träning är något helt annat.

     Svara

      Det kan det väl vara om man ätit frukost och middag också.

      Svara

      300 kalorier behöver inte vara lite. Det beror på vad lunchen/middagen innehåller. 300 kalorier kan tex vara 70 gram oumph, en stor potatis, 1,5 dl stekt svamp, 1,5 dl gröna ärtor, en stor bit gurka, 1 tomat och 4 stora brysselkål. Detta är ingen liten portion enligt mig.

      Svara

   Sunda matvanor är inte en garanti för att motverka ätstörningar och övervikt men det är en bra början. Tyvärr blir matvanorna sämre och sämre hos vuxna vilket innebär att barn inte lär sig sunda matvanor hemifrån. Det äts för mycket socker och även om socker byts mot lightprodukter finns sockersuget kvar.
   Det är dags att börja informera nyblivna föräldrar om vad sunda matvanor innebär och även ge förslag på enkel, snabblagad och nyttig vardagsmat.

   Svara

    Tips ett: gör ett stort antal köttbullar en ledig eftermiddag (typ 100st), stek upp, låt svalna, frys in – hemlagade köttbullar i frysen att plocka fram i veckan!

    Svara

    Bvc är väldigt duktiga på att informera tycker jag. De hänvisar även till dietist när det behövs. Även folktandvården är duktiga på information kring socker. Här hemma har vi alltid morötter i köttfärssåsen, ärtor i potatismoset och mycket vegetariskt. Sen har vi minst två olika grönsaker till. Ger man barn grönsaker från början är det oftast inga problem. Som sagt finns bra stöd från bvc för de barnen som har svårt att äta en välbalanserad kost.

    Svara

     Finns numera forskning på att om mamman äter grönsaker typ broccoli och annat så kommer fostervattnet ta smak av det-därmed lär sig barnet att dessa smaker är förekommande. Så nu kan man själv föregå med gott exempel redan när barnet ligger i magen 🥳

     Svara

   Du missar poängen. Det handlar om att barn kan få fel bild av vad budskapet egentligen vill förmedla. Envist börja räkna kalorier som 13 åring utan konsekvenstänk för att favoriten på yt gör det. Anis vill sprida glädjen i att gå ner i vikt för att själv må bra. Och en ung människa ser det som att ”gå ner i vikt, må bra”. Inte att ”ahaaa han är fet han behöver det, bra jobbat”.

   Därav blir det missvisande med att visa en app oxå. Där budskapet kan bli ”ladda hem den, börja räkna och blir lika glad som mig”.

   Många unga tar mycket ur sitt sammanhang och vrider på det till ens själv.

   Svara

    Jo, liksom köp den här tröjan – bli lycklig! Åk till Dubai – bli lycklig! Skaffa barn – bli lycklig! Köp senaste lurarna – bli lycklig! Bäst att förbjuda all social media och reklam, någon kanske inte kan hantera det, någon kanske blir ledsen.

    Svara

  Plus en generell fundering… Varför bli så provocerad av sallad, falafel, kyckling och liknande? Det är väl bättre än cola zero och Djungelvrål? Eller vin? Pizza?

  Svara

   Sallad och kyckling låter relativt nyttigt i mina öron. Bättre än korv och makaroner.

   Svara

   Du vet att djungelvrål är en frukt va? 😉

   Svara

   Du har missat poängen. Det är inte födan i sig som är upprörande, det är väldigt bra mat. Men jag har en syster som varit anorektiker och jag har själv varit riktigt nära att trilla dit, och då måste jag hålla med tipsaren till det här inlägget. Det är bränsle till ätstörningarna. Jag vägde mig flera gånger varje dag och hade stenkoll på vad jag åt. Att äta lite gav en kick och endorfiner som gjorde att jag mådde bra trots att jag gick runt på ett äpple. Det där är 20 år sedan och jag kan ibland längta efter den känslan. Absolut bättre att äta kyckling än pizza. Och rätt använd är appen säkert bra. Men den marknadsförs inte så.

   Svara

    Det är ofta så jag uppfattar Camilla. Därav djungelvrålen 😉 nej, appen marknadsförs inte för att folk ska bli ätstörda. Reklam och appen hade inte funnits i så fall. Alla blir inte ätstörda för att vissa blir det. Använd inte appen om du inte kan hantera den. Precis som med allt annat.

    Svara

     Ätstörningar kommer i många olika former och de flesta av oss lider av någon form av ätstörning. Appen bidrar till att förstärka och förvärra en mildare form av ätstörning som i värsta fall leder till allvarlig anorexi. Appen är bra om den används på rätt sätt men kan vara livsfarlig för andra.

     Svara

   Jag blir provocerad av kyckling med ketchup.

   Svara

  När ska det bli ”lag” på att kräva ansvar av bloggare o Youtubeare som tjänar pengar på samarbete? De har ju minsann ett ”riktigt” jobb, ha då arbetsmoral också!
  Det brukar följa med ett arbete…..

  Svara

   Men det är ju i princip omöjligt ta ansvar för alla människors problem? Även om det kanske låter hårt om man har grava problem med ätstörningar så måste man väl kunna acceptera att en del inte har det? Som folk skriver i kommentarerna, en del behöver gå ner/upp i vikt, leva mer hälsosamt etc. Förstår inte helt hur eller ens varför man ska anpassa samhället efter bara en grupp med problem? Tänk dig att du lider av fetma och bara inte KAN motstå 5 kebabpizzor med bearnaise om dagen- du kan ju inte kräva att folk slutar göra reklam för kebabpizza och bearnaise för att det inte passar dig?

   Svara

  Problemet är att dem säger att ”man har eget ansvar, jag tvingar ingen”. vill man bidra till psykisk ohälsa och sedan skylla ifrån sig att det dem gör är andras ansvar så visst – då förväntar jag mig att anis betalar barnens/ungdomarnas behandlingar när dem behöver vård efter de såg en viss video. För detta kan ta enorm skada att se ”idolen” räkna kalorier. För barn tänker inte att ”ja men han väger 190 panner jag väger 50”.

  Svara

   Åh herregud. Du måste skämta

   Svara

  Han är ju rejält överviktig och det är enbart positivt för hans hälsa att begränsa kaloriintaget. Det är något helt annat än när redan smala tjejer gör samma sak. Har inte kollat på videon, men visst, om han direkt vänder sig till tittaren och säger du måste gå ner i vikt, du måste äta x antal kalorier och träna x timmar så är det inte vidare genomtänkt. Men varenda tidning och webbsida är fulla med bantningstips och reklam för dieter, särskilt såhär års. Det är inget fel på lifesum, det är knappast en app som har gett era barn anorexi. Det är helt andra saker som ligger bakom, ofta har det inte ens med vikten att göra utan det är ett sätt att försöka få kontroll över det kaos och den hjälplöshet de upplever. Mat och vikt är enkelt att kontrollera, det går att mäta och väga och det känns som de har återfått kontrollen över livet. Tror ni inte människor fick anorexi innan smart phones och Internet?

  Svara

   Jag hade en ätstörning innan sociala medier exploderade, och hade någon jag följt lagt upp en sån här video hade jag självklart använt appen för att kontrollera mitt intag ännu mer. Så smidigt sätt att ha mer kontroll över sin kropp och tvinga ner den i vikt. Barn och unga kan vara i riskzonen för att deras tänkande/resonemang inte är fullt utvecklat och är således inte en lämplig publik för sånt här. Det är en brist på ansvar av en influenser med en speciell målgrupp (barn och unga) att marknadsföra ett verktyg som kan hjälpa dem ner i eller djupare i den här sjuka spiralen som ätstörda är i.

   Svara

    Var är föräldrarna? Är influencers de nya föräldrarna, nu när lärare börjat säga ifrån?

    Svara

    Svinhemskt att det hände dig men man måste också ta eget ansvar. De flesta är ju INTE ätstörda och de flesta blir INTE döende i anorexi tvärtom har vi ett mkt större problem med övervikt!

    Ätstörda kommer ALLTID kunna hitta vad de söker, i forum, på anorexibloggar osv Och det kommer alltid finnas smala människor, modeller, fitnesspersoner som de kan ”triggas” av. Det låter hårt men det är ingen annans fel.

    Svara

   Wow vilken skillnad i kommentarer gentemot hur det brukar vara

   Svara

  Fast man kan väl inte lasta allt ansvar på influencers som gör reklam för appar heller. Håll koll på vad era barn gör på nätet, vilka appar de har och prata om det. Fast det är väl enklare att lägga allt ansvar på någon annan antar jag, det synsättet genomsyrar de flesta delarna av samhället där barn är inblandade.

  Svara

  Blir mest provocerad av kombinationen blandsallad, kyckling och ketchup. KETCHUP?! Älskar ketchup men den där kombinationen låter vidrig.

  Mer spännande: Callesto är tillbaka i tråden om CH på FB. 😂 Skönt att inleda 2020 med lite popcorndrama. 🍿

  Svara

  Jag har ”MyFitnessPal” vilket jag antar är ungefär samma sak. Lärde mig vad som är bra kalorier och dåliga. Tex, jag kan ha en stor middag om det är sallad, kyckling/fisk, ris/potatis som är lika mycket som en stor marabou. Det är ju inte bara ätstörningar, jag är rätt kass när det gäller just näring och kost och jag vet vad jag stoppar i mig och tar accountability för det. Om man har tex ett kontorsjobb och inte speciellt aktiv behöver man inte äta 700 kcal till både frukost, lunch och middag om man inte vill.

  Svara

  Det är inget fel på kaloriappar, tvärtom är de ett utmärkt verktyg för den som inser att den bör gå ned i vikt. Det är väldigt vanligt att den som försöker banta upplever att det inte händer något med vågen. När man sedan faktiskt börjar räkna vad man stoppar i sig får det helt plötsligt en förklaring – det är så oerhört lätt att tro att man ätit väldigt lite medan det i själva verket var många kalorier. Sedan bör naturligtvis kaloriapparna kombineras med smarta måltider som är både kalorisnåla och mättande. Sallad och kyckling, det är ju alldeles utmärkt!

  Snälla, sluta hetsa mot budskapet att det är farligt att vara överviktig. Mycket farligt! Det måste vara möjligt att påpeka hur oerhört farligt övervikt är, ur en rad aspekter, utan att bli anklagad för att orsaka eller förvärra ätstörningar. Den som lider av ätstörningar ska söka hjälp för det. Den som är överviktig bör så snart som möjligt gå ned i vikt för att inte bli allvarligt sjuk på sikt.

  Svara

   Men kom igen nu va? Du förstod inte riktigt syftet med appen va? Marknadsföringen riktar sig inte direkt till överviktiga personer utan till personen som följer honom som är barn som forfarande växer. Kolla hans följarskala..

   Svara

    Du menar syftet med reklamen?

    Svara

   Det som är bra med just Lifesum är också att den säger vad som fattas, vad man gjort bra, och att det är dags att äta något gott!

   Svara

  När jag och min kompis var 18 år (160 långa och vägde ca 55 kg båda två) började vi använda denna app. Min kompis fick nån form av ätstörning av den appen, jag ville inte äta något för då behövde man lägga till kalorier.. idag 10 år senare är min kompis forfarande sjuk och har koll på kalorier. Jag som tur är väger 8 kg mer och mår bra. Denna appen förstör ens hjärna och är absolut inget man ska marknadsföra, särskilt till folk i den åldern vi var i då 🙁 blir ledsen. Vad är de som händer med influensers finns det inga jäkla gränser för pengar???

  Svara

   Att tro att en app ger en person en ätstörning är ignorant och okunnigt. Ätstörningar är en psykisk sjukdom som även är genetiskt ärftlig. Din vän hade antagligen utvecklat sjukdomen med eller utan lifesum tyvärr.

   Svara

    Hon själv har ju sagt att detta trigga igång henne och att hon ångrar det? Så vet inte hur mycket det är din ensak att påpeka hur hon fått det. Det var ursprungskällan. Jag blev också besatt av den. Den är inte bra.

    Svara

     Min ätstörning triggades ingång av en våldtäkt som jag inte berättade om för någon, och när folk frågade ”skyllde” jag på fotoshoppade modeller vilket var grejen i början av 00-talet när jag kickade igång min livslånga kamp med ätstörningar. Jag tror inte din vän ljuger, det är alltid något som ”kickar” igång en ätstörning, men blunda inte för att det kanske är mer komplext och större än en app.

     Svara

     En ung kille som tar tag i sin extrema övervikt är inte något och klanka ner på. Alla tjocka personer är nödvändigtvisst inte sjuka eller ohälsosamma men han har uttryckt sig om sina problem och att han gör något åt sina dåliga matvanor och för sin hälsa, fattar inte hur man kan göra något negativt utav det. Jag har Barn och han får inte härja fritt på. Sociala medier eller Youtube det är förälsrarnsvar som gäller. Har du ett barn som följer honom är det ditt ansvar och ha koll på vad fan det är som finns på hans kanaler. Sätta dig ner och se videon ihop med ditt barn och prata kring det så att hen får olika perspektiv kring det.

     Appen borde ha åldersgräns eller ngt för det kan verkligen vara triggande men återigen man kan inte ta ansvar för andra. Hans viktresa är viktig. han är en Youtuber det skulle vara konstigt om man inte fick följa han i den här resan också?

     Svara

     Hade det inte varit appen som triggat igång din kompis så hade det varit något annat, eftersom störningen sitter i huvet.

     Svara

    Det stämmer inte helt, det du säger. Appen ger personen en verktyg för att kontrollera näringsintag. Så appen är medansvarig .

    Svara

     Nej. Appen kan aldrig bli medansvarig för hur du väljer att hantera den. Hårt men sant.

     Svara

     Jag använde penna och papper för att hålla koll på mitt kaloriintag, så bränn allt papper på bål och anmäl varenda bic reklam.

     Svara

    TACK💖💖💖 Så urbota dumt att skylla på en app

    Svara

  Anledning nr 1938371 för att mitt barn inte kommer få använda sociala medier obevakat.. 🤦🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

  Svara

  Kollade igenom kommentarerna på hans video och det var som väntat mest uppmuntrande kommentarer, hur hade det sett ut om en kvinnlig influenser med samma ”förutsättningar” hade gjort samma samarbete?

  Svara

   Fast jag tycker det är helt galet om en överviktig man eller kvinna inte ska få pepp om den tar positiva steg för sin hälsa? Den här killen är ju inte ätstörd utan försöker på goda grunder byta livsstil. Give him a break.

   Svara

    fast man kan ta ett posetivt steg för sin hälsa off media med.

    alltså seriöst de flesta som går ner i vikt gör det för ens egen skull då får man pepp av sina nära och kära och inte från 11-15åringar på nätet seriöst han kan lungt köra sina deffar och gym saker utan att filma/prata om det.

    hans youtube är mest reagera på videos.. varför i helvete då blanda in träning och mat (SOM HAN INTE ÄR UTBILDA INOM) och visa upp det för massa små barn!? dem lär ju märka att han går ner iaf även om han inte gör det offentligt med videos.

    Svara

   ja eller hur!!! En tjej skulle ALDRIG kunna ladda upp en sån video utan att få hundratals kommentarer om att hon bidrar till kropphets o ätstörningar. Sen att Anis tar tag i sin överviktiga kropp, absolut skitbra men fortfarande så skulle det inte vara ok om en tjej skulle göra en sån typ av video

   Svara

    Tjejer måste ALLTID tänka på att vara bra förebild. Det behöver inte killar.

    Svara

   Sant. Han bedöms ALDRIG som kvinnor hade gjort. Inte ens den här bloggen har hakat på hans skeva vinklingar på saker…

   Svara

    Nej men vilka är det som bedömer kvinnor? Just det, andra kvinnor. Så istället för att bara klaga på att män aldrig bedöms som kvinnor, börja gå in på mäns sociala medier och klaga på dom också då.

    Svara

     Är det inte bättre att göra tvärtom, sluta klaga på kvinnor?

     Svara

      Exakt, Camilla kan börja.

      Svara

  lifesum är dock en skit app. … alltså allvarligt kalorierna stämmer inte överens med måtten för fem öre..

  det är bara att jämföra mängden du lägger in i appen med kalorierna på paketet av saken du tagit så ser du att det kan diffa ganska mycket. så nej den appen rekommenderas inte ens till någon som behöver gå ner i vikt
  då är det fan bättre att väga och räkna själv genom matte..

  att stora youtubers och bloggare kommer med tränings råd / kost råd osv är inte okej, för det första..ingen av dem är utbildade.. ta amir akrouti tex. han banta ner sig med canabis och träning. (men an påstår ju att han äter mindre) han äter inte mindre och han äter inte nyttigare.. inte om man kollar hans mat i videos.. men han tränar två gånger varje dag i veckan.

  anis kommer göra samma han kommer lägga mycket tid på gymmet, vilket ungdomar kanske inte kan..vilket även vuxna kanske inte ens har tid med. det är ju löjligt att dessa individer som filmar 20 min av sin dag..och sen kan lägga 5h/dag på gym utan problem ska visa upp hur duktiga de är på att gå ner i vikt . Deras liv är inte realistiskt all jämfört med ett vanligt liv med 7-16 jobb med barn och aktiviteter osv.

  om nu influenser vill hålla på med sådant här.. gör det bakom kameran. man behöver inte dela allt på sociala medier.

  Svara

   Om du skannar paketet så stämmer det i princip alltid.
   Har nu när jag tänker på det aldrig varit med om att det inte stämt… lägger du in manuellt?

   Och man skall ha i åtanke att det är produktens vikt när den är i paketet du registrerar, inte efter du t ex tinat kycklingen eller kokt pastan.

   Svara

   Har aldrig varit med om att det inte stämmer.

   Svara

   Hur bantar man ner sig med cannabis? Det ger ju direkt ökat effekt (ökad aptit)

   Svara

    Motsatt effekt*

    Svara

  En fråga, har föräldrar inget ansvar? Är det inte bättre att de som väljer skaffa barn tar ansvar och ger sina barn rätt verktyg att navigera i den digitala värld vi lever i?

  Svara

  MEN
  Rätta mig om jag har fel.

  En person med en ätstörning går genom eld för att försvara och fortsätta med sin störning, dvs sitt liv.
  Och vad som triggar igång en dylik störning är väl lite oklart?

  Så, att en app för viktökning/viktminskning skulle vara ett primärt hot ser jag inte.

  Däremot ser jag PROBLEM med viss reklam riktad mot ungdomar/barn
  Oaktat om det gäller sprit, spel, tobak eller viktminskning.

  Svara

  Och hur ser Anis kommentarsfälte ut? Hittar int en enda negativ kommentar! Skulle det vara Ida wargh eller bianca som sätter upp denna video så skulle det bli hus i helvete. Killarna kommer alltid undan! A L L T I D. Folk har endast kommenterat peppande saker åt Anis.. lol. Samma sak när anis for till dubai för att shoppa upp 140 000kr, maanneeen du e gryn

  Svara

   Tjejer borde inspireras av hans peppiga kommentarsfält och sluta skriva en massa toxiskt skit till varandra.

   Svara

    Verkligen. Så jävla mycket snack om feminism, speciellt på den här bloggen och ändå är kvinnor vidriga mot andra kvinnor och bara letar fel hela tiden. Ironiskt.

    Svara

   Men herregud. Killen är ju överviktig? Anledningen är väl ganska enkel? Klokt beslut av honom gå ner i vikt, hade inte varit ett klokt beslut av Bianca.

   Svara

   Eller så är folk positiva eftersom killen är gravt överviktig och hans nya livsstil är inte annat än positiv för hans hälsa?
   Jag tycker diskussionen spårar ur. Låt en fet snubbe få banta, låt appar som hjälper folk att banta få finnas – om du inte gillar det, ladda inte ner den då. Är du orolig för dina barn och vänner – prata med dem. Folk får ätstörningar även utan Lifesum.

   Lyckas Anis droppa 30 kilo tror jag absolut att han kommer vara en stor inspo för många andra överviktiga. Toppen! Behövs.

   Svara

    Jag håller med helt, men önskar man kunde ta det tankesättet till allt, om det inte passar, skit i det. Alla kvinnliga influencers som dagligen lynchas här borde få exakt samma svar istället för massa skit.,

    Svara

  Jag måste ju vara en totalt oförstående kall jävel, för jag förstår bara inte hur folk kan tycka detta är såå hemskt och att anledningen till ätstörningar är pga att folk basunerar ut att dom tränar eller försöker gå ner i vikt osv. Jag tänker att folk som har ätstörningar hade haft det oavsett vad för reklam dom ser.. Känns som ätstörning är en mental sjukdom du hade haft oavsett ”triggers” eller är det också tv-spelens fel att folk mördar osv osv? Och börjar människor med självskadebeteende pga en tjej på tv är smal eller att en tjej på Instagram går på en diet så är väl lösningen terapi? Det andra alternativet att precis allt ska bli censurerat i världen går ju inte.. Ja jag är väl en ignorant oförstående jävel, men kanske vi borde skicka alla dessa människor in på psyket med madrass väggar och inget internet? Alltså för deras egen skull..

  Svara

   Nu är det ju iofs rätt så säkerställt att vissa saker triggar. Exempelvis ätstörningar och självskadebeteende och självmord triggar andra med samma problematik. Det är tex anledningen till att media sällan rapporterar om självmord just för att det triggar andra. Och att det oftast läggs in en text om var man söker hjälp de gånger självmord tas upp. Att tvspel triggar folk att mörda finns det däremot inga belägg för.

   Svara

   Du kan inte jämföra en ätstörning med att mörda. Jo man kan triggas av andra/saker man ser/läser osv. Det är ingenting som är medfött utan något man utvecklar.

   Svara

    Men om man utvecklar själskadebeteende och självhat och gör sig själv illa pga av minsta lilla reklam som blir en trigger.. Då är väl lösningen psyket och terapi, Man kan ju inte skylla på att det är andras fel som triggar dom, dom har ju grava problem med sig själva som måste tas itu med.

    Svara

     Ok så med ditt resonemang så borde det vara fritt fram för alla typer av bantningsreklam där supersmala modeller eller influensers visar upp allt ifrån bantningspiller till kaloriräknare i alla typer av tidningar och bloggar??

     Svara

      Varför inte redan i barnprogram så som bolibompa?

      Svara

  Jag har alltid, när min ätstörning var som värst använt Lifesum-appen. Raderar den gång på gång när jag bestämmer mig för att ”bli frisk” för att sedan ladda ner den på nytt igen när livet blir jobbigt. Folk som påpekar detta och säger att det är sjukt så ursäktar jag mig alltid med att: ” jag vill bara ha lite koll på så att jag inte stoppar i mig onödigt skräp/ onödiga kalorier” eller : ” Vill se över hur mycket näring jag får i mig nu när jag är så duktig och tränar/lever hälsosamt”.
  Tonåringar/Barn ska aldrig utsättas för att räkna kalorier. Det var så min ätstörning startades att vi på idrotten i gymnasiet skulle föra dagbok över de kalorier vi fick i oss och förbrände under en månad. Detta skulle sen betyg-grundas.
  Tycker verkligen att influenserna bör börja ta ett ansvar speciellt de som har unga följare. Det är jätte bra att förespråka en hälsosam livsstil och sunt levnads sätt. Men att tipsa om att räkna kalorier i sina kanaler…Det finns inget som gör mig ledsnare. Gör man det kan man göra det bakom stängda dörrar och inte föra över det på andra. För har man en gång börjat är det väldigt svårt att sluta.
  Jag skulle vilja påstå att jag är relativt frisk idag men jag hör fortfarande den där lilla rösten i huvudet:” ska du verkligen äta den där smörgåsen till frukosten den har XX kalorier medans XXX har bara en fjärdedel av kalorierna”

  Svara

  Han har alltså någon vid sin sida som ska föreställa PT och kunnig inom träning och kost? De pratar om att ha koll på sina macros för att i nästa klipp säga att det är ”okej” att få i sig liiiiite kolhydrater och sedan enbart fokusera på kalorierna och typ bara äta salladsblad med något litet vid sidan av. Och att det är väldigt mycket kalorier i Zero-läsk? Vad är det för hitte-på-PT han fått tag i? Trovärdighet NOLL.

  Svara

   Ja, skall du välja att dricka något bara för att det är gott så är ju sockerfri läsk det allra bästa. Ur viktsynpunkt men även för tänder. Det allra bästa för tänderna är vatten såklart.

   Svara

  Anis är ju gravt (till och med mycket gravt överviktig) och vill råda bot på detta och må bättre genom bra kost och träning, att han sedan är girig är ju ganska självklart, men bör han stenas för det?
  Den här bloggen gör bevisat folk ledsna, men drar samtidigt in mycket penger, är inte det samma sak?
  Anis har ju en god tanke, sedan kan han inte ta ansvar för allas egna mående och brister enligt mig, sedan gillar ju jag träning och mat (både bra och dålig)
  min poäng är att en gravt överviktig person som verkligen går in för att må bättre borde väl få skapa content som relaterar till det, att vissa belastar en app för sina tillkortakommanden är inte hans fel.

  Svara

  Har gått hos viktväktarna i två omgångar, bägge gångerna triggade det igång ätstörningar. Första gången blev jag sugen på mat/sötsaker som jag inte ens tyckte om från början, exempelvis gräddtårta som jag åt tills jag spydde. Andra omgången tog jag laxermedel för att få en bra viktnedgång vid de veckovisa vägningar. Ju mer beröm du får för att gå ner i vikt, desto mer triggar det igång ätstörningar, åtminstone för mig. För mig funkar det bäst med motion och näringsrik mat.

  Har du en viktproblematik eller ätstörning, är det nog bättre att kontakta en dietist eller en psykolog.

  Svara

  Är inte övervikt och fetma ett mycket större problem idag än anorexia? Då kan vi inte banna ett för många effektivt redskap (i detta fall Lifesum) pga några få. Många, även unga behöver få pushen att börja tänka på sin hälsa. Och ett av dom största problemen idag är att vi äter för stora portioner och för mycket av fel saker. Just där kan en sådan app vara till stor hjälp för att förstå vad som är rimliga mängder. För ärligt, det är svårt att veta det idag när allt som serveras i princip är dubbelt så mkt som man egentligen skulle behöva.

  Svara

   Det är ätstörningar i sig som är problemet, och där ingår såväl anorexia och liknande sjukdomar, som överätning. Appar är inte lösningen på nåt av detta, och reklam för dessa appar är definitivt inte lösningen!

   Svara

    Exakt!!!

    Svara

    Fast det där är ju trams? Ätstörningar är inte alls orsaken till alla viktproblem folk kan tänkas ha och nån som behöver räkna kalorier för att gå ner i vikt ska såklart inte sluta med det av hänsyn till en anorektiker?

    Svara

    hm? Jag är tjock för att jag slutade träna på elitnivå efter gymnasiet men inte anpassade mitt matintag efter det, i kombination med att jag hör till den där andelen av befolkningen som är alldeles för svaga för sötsaker/småätande.

    Svara

    Så du menar att 51% av Sveriges befolkning har en ätstörning och att det är därför dom är överviktiga?

    Svara

     Nej? Var sa jag det? Ätstörningar kan innefatta både undervikt såväl som undervikt. Då man har en ätstörning är inte en app lösningen. Sen kan man såklart vara överviktig/underviktig utan att ha en ätstörning, men det var inte vad jag kommenterade.

     Svara

      *övervikt, inte undervikt två gånger…

      Svara

      Men då kan appen vara lösningen för vanliga tjocka människor utan ätstörningar då, kan vi komma överens om det?

      Svara

  Bra att du tar upp det här Camilla. Det här är problemet med sociala medier att ingen ifrågasätter. Bra att belysa en sån här viktig sak.

  Svara

  Tack för tipset om appen Camilla, laddat ner den nu 👍

  Svara

  Om folk vill vara feta – låt dem vara det? Hur är det ditt problem?

  Svara

   om folk vill räkna sin kalorier så låt dem göra det. Vad är ditt problem?

   Svara

   Det är ett oerhört stort folkhälsoproblem i västvärlden idag med hjärt-kärlsjukdomar, cancer och mycket annat som följd. Sjukvården är redan tärd till bristningsgränsen och vi behöver inte att fler äter sig till för tidiga vårdbehov. Därmed är det allas vårt problem, för vård vill vi alla kunna få!

   Svara

  Kan du Sluta med Pk-snacket! Herr Don Demina är ordentligt överviktig så nu får
  Du ge dig! Har det undgått dig att övervikt är ett stort hälsoproblem här i västvärlden?

  Svara

   Men hon menar inte på att han inte får gå ner i vikt. Hon menar att det är onödigt att göra det till ett samarbete där han uppmanar läsare (många unga) att göra samma sak. Unga som kanske inte ens behöver banta men som fått för sig att de måste för att passa in eller whatever. Banta kan man göra utan att göra det till content

   Svara

  Håller verkligen med dig. Har själv gått ner 35 kg med hjälp av lifesum, men har också utvecklat ett skevt synsätt på mat. Jag har slutat med appen <3 även om jag tror den kan hjälpa många. MEN som du säger, han ska fan inte tjäna pengar på den.

  Svara

  Men varför fattar ni inte att problemet är att hans kanal har mycket unga tittare? En grupp som i större utsträckning utvecklar någon form av ätstörning. Har ni kollat på videon så ni vet vad för skit de faktiskt säger? För det är väldigt mycket skitsnack och väldigt lite kunskap som de sprider rakt i famnen på 13 åringar. Vad är skillnaden på att sprida sådan ohälsosam dynga och att marknadsföra fillers (något de flesta här brukar vara emot)?

  Svara

   Om ni tittar på hans Instagram stories idag så är det inte mest unga följare som alla påstår. 7,5% under 18 år resten över.

   Svara

    Fast det där stämmer ju inte, många klipp på Youtube har 18-årsgräns eftersom Youtube har mycket striktare regler nu och därför skriver barn i att de är över 18 för att kunna se alla videos. Titta på hans kommentarsfält under ett antal videos och det är väldigt tydligt att hans följare till stor del är under 18.

    Svara

  Folk kommmer alltid vilja vara smala, det är inget fel med det. Vi ska inte vara bekväma i att vara överviktiga.

  Svara

   Vad har det med inlägget att göra?

   Svara

    Hamnade fel

    Svara

  Jag tycker det är galet hur annorlunda han bemöts som man i det här, och trots att jag tycker det är bra att han gör något för att gå ner i vikt så känns det rätt osmakligt att göra reklam för en sån app. Jag har själv gått ner över 20 kg och med hjälp av myfitnesspal men när jag nådde min målvikt raderade jag appen och har hållt vikten I flera år då jag nu har koll på kalorierna. Tror många människor totalt underskattar hur många kalorier de äter, så det är bra att ha koll, men att göra reklam för det är dock en helt annan femma.

  Svara

  När jag läser detta kommentarsfält slås jag av hur många som har ätstörningar. Varken appar eller dietister kommer dock hjälpa mot dem.

  Läs istället på om nutrition, ta kontakt med några som är experter på beroende(tex AA eller OA).

  Börja ät REAL FOOD för att få i dig all nödvändig näring.

  Svara

   Snälla, folk med ätstörningar bör väl för fan i första hand söka hjälp via vården med terapi och inte nål jävla hokus pokus gudsdyrkande och näringslära. Skuta sprid skit

   Svara

    Ta reda på hur många som verkligen blir hjälpta av dietister och vilka som fortsätter sin abstinenta bana med hjälp av t.e.x. utbildade på beroenden.

    Att lära sig om nutrition är alltid bra. Helt sjukt av dig av dig att påstå något annat!

    Riktig mat är alltid rätt, vad du än påstår.

    Svara

  Kan förstå att det kan trigga en del folk och vara olämpligt att diskutera på en plattform där det finns barn . Samtidigt så har väl ändå vårdnadshavarna ansvar för vad sina barn tittar på? I dagens samhälle känns det som om man ska styra allt och alla pågrund av att barnen inte ska utsättas för att ta del av något i den sociala medievärlden eller den ”riktiga världen”, istället för att styra barnen. Lär barnen istället vad de får och inte får titta på. Sitt med när de är online. Diskuter kring det barnet tar del av.

  Sen har Anis varit noga med att säga att det inte handlar om utseende för hans del. Han trivs och har gott självförtroende, men oroad för sin hälsa. Vilket är ren fakta. Att vara kraftigt överviktig eller underviktig är inte bra. Men antar att många av er inte hade reagerar på om någon diskuterade kring att hen behöver gå upp i vikt för att leva ett hälsosammare liv.

  Svara

  Knyter sig i magen när jag läser detta. Förstår att många kan ha nytta av såna appar men det är absolut inte okej att göra reklam för till så ung publik.

  Vet inte hur många gånger jag raderat appen för att sen ladda ner den igen. Blev frisk från min anorexi (med bulimiska inslag) runt 2014 men kan än idag inte hålla på att fixa och trixa med siffror. Ska jag träna så kan jag aldrig använda mig av maskiner på gymmet som räknar hur långt jag springer/går/trampar, på vilken tid och hur många kalorier som förbränns. Har provat så många gånger men det barkar alltid iväg åt helvete.
  Jag väljer att ägna mig åt promenader med hunden, spela tennis, innebandy och badminton samt simma nån gång som inte är ”mätbart” på samma sätt. Att använda mig av pulsklockor osv går också fet bort.

  Önskar att jag nångång i livet kan träna på maskiner utan att bli manisk och självhatisk men som det ser ut just nu så tror jag att den delen kommer finnas kvar i bra många år till, om inte t.o.m. resten av livet.

  Svara

  Hur stor andel av Anis följare är under 18år? Går inte det att kolla upp?

  Svara

  Fattar att lifesum kan vara triggande men för mig funkade det. Visst det gick överstyr, men anledningen till varför jag är överviktig är ju för att det går överstyr åt andra hållet också. Unga människor borde dock inte räkna kalorier. Men det kan vara ett hjälpmedel ifall man är i ett förnekande, som jag var och är. Helt plötsligt inser man att shit. Jag äter 2300 kcal VARJE dag när jag inte gör ett skit, inte undra på att jag gått upp. Det är ju inte appen i sig som är orsaken. Hade personer som använt den börjat med andra Dieter o dylikt hade tvångstankarna varit samma. Handlar om personen i fråga. Inte om appen eller om du räknar kalorier på papper eller följer crazy dieter.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.