Maria Dufva till hård kritik mot Jocke och Jonna Lundell

View this post on Instagram

Lunabell fyller 1 år och som sen länge sker många barns liv för öppen ridå. Jag ber er vuxna: föräldrar och alla andra att titta på det som era barn tittar på. Ha lite koll så ni kan balansera upp det som er barn visuellt konsumerar: så ni vet om detta och kan prata om ”eländet”. Ni som varit på mina föreläsningar v e t ju hur barn berättar om just märkeskläder: hur de jämför sig. Vad en ska ha för att duga. Snacka om att J&J spär på denna hets och kan den börja tidigare än såhär? Edit: när @joakimlundell s bok Monster släpptes var han noga med att han inte ansåg boken passa för barn under 15 år. När Jonna intervjuades i en Sveriges största morgontidningar uppgav hon att deras största publik återfinns bland 17-23 år. Jag hör annat: åtskilda barn i lågstadiet ägnar timmar varje dag åt J&J: jag anser inte att det är oproblematiskt. Jag blir bestört när jag hör hur elever i åk 5 läst Monster. Vuxna behöver veta vad deras barn tittar och läser just för att kunna prata om innehållet✅

A post shared by Maria Dufva (@mariadufva) on

Lunabell fyller 1 år och som sen länge sker många barns liv för öppen ridå.

Jag ber er vuxna: föräldrar och alla andra att titta på det som era barn tittar på. Ha lite koll så ni kan balansera upp det som er barn visuellt konsumerar: så ni vet om detta och kan prata om eländet.
Ni som varit på mina föreläsningar v e t ju hur barn berättar om just märkeskläder: hur de jämför sig. Vad en ska ha för att duga. Snacka om att J&J spär på denna hets och kan den börja tidigare än såhär? // Maria Dufva

Om det var sinnessjukt att Jocke lägger sina pengar på alla ”loggade” märkesprylar som han kan hitta, så är det desto sjukare att han och Jonna gav dottern Lunabelle sin första märkesväska i 1-årspresent när hon fyllde år i November. 
Inte en Gucci – Jocke hade kanske inte fått feeling då – men väl en från Guess för 639 kr.
Detta gick mig faktiskt helt förbi men nu uppmärksammar kriminologen och författaren Maria Dufva tilltaget och kritiserar det på Instagram.

Jag förstår kritiken från Maria Dufva, särskilt som Jocke och Jonna har så pass många unga följare men väskan kostar knappt 650 kr, inte 65 000 kr och heller inte 6 500 kr.
Fortfarande en märklig present till en 1-åring som på sin höjd kan ha utbyte av den genom att tugga på handtagen. Mest tror jag det handlade om att Jonna ville styla dotterns garderob i lite Kardashian/Jennerstil mer än genuint ge dottern en väska.

View this post on Instagram

Älskar dessa detaljer i Lunis hylla 😍

A post shared by Jonna Lundell 🎀 (@jonnalundell) on

Då kan jag kan tycka att det är betydligt mer befogat att exempelvis kritisera Jockes logo-bonanza som skriker att det inte spelar någon roll om något är snyggt eller fult så länge det sitter en logga på, och först då duger det.
Kläder som inte är täckta av loggor eller ens från ett dyrt designmärke- duger det ens i Jockes ögon? (Vilket är det enda som räknas för många av hans fans)

Kommer piratkopieringsbranschen få ett uppswing nu när landets alla mellanstadieelever vill springa omkring och se ut som en blandning mellan utbudet hos valfri asiatisk strandförsäljare och en amerikansk rapartist?

Tack för tips!

224 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det läskigaste av allt är alla barn i sina föräldrars sociala medier. Hur de utnyttjas för reklam och görs vloggs av varje vecka (#margaux).

  Svara

   Paula o Hugo 🤮

   Svara

   Englas showroom

   Svara

   Claudia galli concha

   Svara

   Kenza

   Svara

   House of Philia

   Svara

   Ja det tycker jag är fel. Att dom gör samarbeten och visar upp sina barn som inte har något att säga till om.

   Svara

   Yayanaomi

   Svara

    Ja! Fattar inte att hon inte får mer kritik än hon får

    Svara

   Fruktansvärt trött på Jocke som startar tjafs bakom kulisserna och sedan går ut offentligt på Cluee News och säger att han inte tänker besvara för att han slutat med drama. Varför startar denna människa ALLTID drama som han sedan utövar maktmissbruk. Vem gör så????????Han gör så mycket fel bakom kameran och är otrevlig som få. Utåt mot gammelmedia och D-play visar han inte hur han egentligen beter sig. Och hur han kallar folk till höger och vänster. En dag faller fasaden även för människor som han. Fina sidan utåt men insidan tycks de vara mindre bra med.
   Så trött på maktmissbruk i fel händer.

   Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Men gud att hon ens orkar. Det är en väska för 650, de kunde lika gärna köpt leksaker eller vad som helst för de pengarna, och ingen hafe brytt sig. Snacka om att folk inte har något bättre för sig än att kommentera att ett barn fått en väska som inte ens är så dyr.

  Svara

   Fast vad ska en 1-åring med en väska till?

   Svara

    De lär ju inte slänga väskan, hon kan ju ha den när hon är äldre, sålänge är det ju en fin prydnad 🙂 samt roligt att spara sen när man är vuxen.

    Svara

     Hur mycket äldre?? Det står ändå guess kids på den

     Svara

      Tills hon är 9 kanske, sen säljer hon väl vidare den, jonna verkar inte slänga det hon köper.

      Svara

      När hon är ca 1,5 – 2 år. Små barn brukar älska att ha och leka mer egen väska/ryggsäck.

      Svara

    Men det får du väl fråga föräldrarna? Vem fan bryr sig om vad nån annan köper till sitt barn som de älskar och tar hand om?

    Svara

     Vaknat på fel sida i dag? 😂

     Svara

      Är väl dock ingen som skrivit något så pass otrevligt att den typen av härskarteknik är nödvändig 😂

      Svara

       Fast när någon skriver svordomar i svar på min kommentar så tycker jag att det är allmänt otrevligt, det var inget försök från min sida att köra med någon härskarteknik.

       Svara

        En del har ovanan att använda ”fan” i var och varannan mening 😝

        Svara

    Ja de understryker ju att det är hennes första MÄRKESväska, så antar ju att hennes andra väska vid nästa födelsedag lär kosta mer?

    Svara

     Hur kunde du utläsa allt detta av den meningen? 😝😝

     Svara

     …eller så understyrker de att hon fått väskor tidigare som inte vart av något speciellt märke

     Svara

      eller så understryker de att hon kommer att få fler märkesväskor någon gång i framtiden, kan lika gärna betyda att hon säkert kommer att köpa en egen om 20 år

      Svara

       efter som det går att tolka på så många sätt så verkar det inte som de underströk något speciellt alls, utan bara berättade att hon fått sin första märkesväska

       Svara

    Gegga med lite gegga? Eller ha stenar i?
    Stenpatrullen kommer ut till sandlådan för att snabbt bygga stenmurar och skydda lekplatsen

    Svara

    Det enda en 1-åring behöver är mat och tak över huvudet. Allt annat är lull-lull.
    De flesta grejer som föräldrar köper till kidsen i den åldern köper de mer eller mindre för sin egen skull.
    En häftig leksak de kanske själva hade velat ha som barn.
    Ett klädesplagg som det står ”I love my dad” på osv osv

    Svara

     Ska köpa mat till mina barn då dom fyller år.

     Svara

      Då blir dom säkert glada. Det skulle miljontals barn i 3:e världen bli i alla fall.

      Svara

       Hahahahahaha *barnen i afrika*

       Svara

      Har ett kusinbarn som svarade ”korv och makaroner” när vi frågade henne vad hon önskade sig i present när hon fyllde fem år. Mat var inget föräldrarna prioriterade om vi säger så.

      Ja, föräldrarna var ytterst olämpliga och barnet togs äntligen därifrån till slut.

      Svara

       Hmm. I mitt hem brukar barnen också önska sig korv och makaroner eller korv med bröd, men det är för att vi äter det så sällan att barnen ser det som lyxmat.

       Svara

     Ja, jag har köpt bilar och skit till mina två barn för min egen skull. Bara ÄLSKAR att leka med dom – så mycket faktiskt att jag brukar smyga iväg själv för att ungarna inte ska förstöra min lek.

     Svara

    Men alltså, det är väl mycket saker barn ej behöver som folk köper ändå? Själv köpte jag en Kay Bojesen figur till min son när han fyllde 1 år. Kommer inte ihåg om den kostade 599 eller 699, men ungefär liknande pris som denna väska. Vad ska en 1-åring med en prydnad till kan man ju fråga sig då.

    Själv fick jag en hel rosa teservis när jag fyllde 1. Den står där i hyllan och har aldrig använts under dessa 30 år. Hiskeligt fula och extremt små koppar i tunnaste porslin. Fulländad med tefat, en liten mjölkkanna och sockerskål. Vet inte om det var en så mycket bättre present. Folk köper saker till barn som de inte har någon nytta utav.

    Eller så kan vi ju börja ge 1-åringar blöjor och haklappar i present?

    Svara

     Eller så ger vi sånt ettåringar vill ha i födelsedagspresent istället för köpa saker föräldern vill ha. Önska dig du en kay bojesen figur i födelsedagspresent och köp en lära gå-vagn till din ettåring.

     Svara

      [Borttagen kommentar]

      Svara

      Hur vet du att en ettåring vill ha en ”läragåvagn”? Just denna ettåring kanske hyste enorma drömde om en lite Kay-apa? Eller hund eller vad det nu var för figur.

      Svara

      Vad bajsnödig du är

      Svara

    Det är jonna som tycker väskan är gullig på hyllan.😉

    Svara

     Helt ok tycker jag. Jag har köpt en sänghimmel till min 4 månaders, tror inte precis han bryr sig. Har köpt fiiiina sängkläder till han säng som jag tycker om. Han bryr sig inte.

     Väldigt vanligt.

     Svara

   En 1:åring har mer utbyte av leksaker för 650kr än en väska

   Svara

    Hon har säkert leksaker också 🙂
    Man bestämmer väl själv vad man vill ge sitt barn.

    Svara

     ”Man bestämmer väl själv vad …” – jaha sa kan vi ju säga om det mesta sa slipper vi utvecklas överhuvudtaget.

     Svara

      Hur tänker du nu? 🙂 Att vi ska införa en massa nya förbud för vad man får ge sina barn i present?. Och varför skulle jag tycka att vi ska sluta utvecklas och få göra vad vi vill när det gäller allt?

      Svara

      Nej vi borde lagstadga vad som är okej och inte okej att köpa till sina barn i födelsedagspresent för sina egna pengar! Människor är ju inte kapabla att tänka själva, allt vore bättre om människor levde precis likadana liv. Kollektivet framför allt!

      Svara

      Men va? Vad är utveckling i det här fallet? Att göra som DU tycker är rätt och riktigt?
      Leksaker, kläder och prylar till barnen köper man efter sin egen smak och efter sin plånbok.
      De har råd att köpa en meningslös pryl som du aldrig hade kostat på dig men det är varken omoraliskt eller fel.

      Svara

    En väska ÄR en leksak för en ettåring.

    Svara

    Men vafan. Man ger ju guldhalsband på dop och skit som ungen inte kan ha fören den är 4 också? Vad är problemet? Får man inte ge ungar något annat än saker som dom inte har någon användning för jsut nu, men sen, eller något som inte har något andrahandsvärde?

    Svara

   Det verkar inte riktigt som textanalys är din grej.

   Priset är inte det viktiga här utan att de har köpt henne en väska vars attraktivitet till största del ligger i märket. Jag tycker inte att Guess är crème de la créme direkt men de tar rätt mycket betalt för sina plastväskor och placerar stora loggor på allt så det räknas ju ändå som ett statusmärke i vissas ögon I guess (haha).

   Kärnan i detta är ju att de fokuserar på märket redan nu och banar väg för ännu mer märkeshysteri när hon blir äldre. Det förstår väl du med?

   Svara

    Men alltså vafan, som jag sa ovan. Man ger barn guldsmycken vid dop etc som dom inte har någon användning för fören senare och som är värt mycket pengar. Skapar det någon smyckeshets då eller?

    Man måste få kunna ge barn något som inte kostar 99 på ÖB också.

    Svara

     Och får man köpa ÄKTA barbie då? Eller måste man köpa dom där fula, också från ÖB? (som man inte gillade alls fö)

     Svara

   Precis, 650 spänn är ingenting! Hur många ger inte sina barn en Kånkenväska som jag tror är dyrare än så. Att väskan är både ful och opraktiskt är en annan femma.

   Svara

  Jag tänker i så fall mer på könsroller och hur man fostrar sin ettåring till att vara fin, istället för praktisk. Menmen, det är ju inte min unge.

  Svara

   Precis, det är inte din unge.

   Svara

    Nä, sa folk far bete sig hur fan de vill och ingen ska ha en asikt. Eller?

    Svara

     Finns självklart gränser. Men nej, man ska inte börja lägga sig i allt alla andra gör.

     Svara

      Väskor är väl sjukt praktiska eller vad menar du? Måste den vara ful och billig för att vara praktisk?

      Svara

     Jo, när det kommer till helt lagliga handlingar som att ”köpa present till sitt barn” så får man bete sig hur fan man vill!
     Sen får du gärna tycka att presenten är dålig.
     Men hur tråkigt liv har du när du sitter och förfasar dig på nätet för att en 1-åring du inte har någon relation till fått en plastgrej?

     Svara

   Jag försökte få på min treåring en kjol en gång, hon blev helt skogstokig. Samma unge vägrade vara med i luciatåget på förskolan om hon inte fick vara katt. Så där stod hon i kattöron och svans, tillsammans med tomtar och lucior. Pedagogerna kom och ursäktade sig efteråt med att de verkligen inte fått byta om på henne 🤷‍♀️ jag vet inte men nåt rätt kanske vi gjort med henne ändå, fast att hon har mycket rosa och tjejiga kläder.

   Svara

    Din dotter låter helt grym. 😀

    Svara

    Älskar din treåring 🙂

    Svara

    Haha ja min syrra krävde att få vara tomte i luciatåget när hon gick på mellanstadiet. Skola hade bestämt att det bara skulle vara tärnor och stjärngossar i tåget men nog lyckades hon gnälla till sig att vara tomte. Älskar bilden när alla står fint i ledet och hon sitter i hörnet som tomte och ser asnöjd ut.

    Svara

   Är väl ändå praktiskt med väskor. Jag vet inte hur män klarar sig,

   Svara

   ÅÅÅHHHHH, jag orkar inte.
   Låt folk få göra vad dom vill med sina barn.
   Jocke och Jonna vill helt uppenbart ge sitt barn det bästa av allt. Vilket är sunt och normalt.
   Om du vill ge din icke-binära bebis i regnbågsfärgade hampakläder en praktisk kotte i present så går det också bra!
   Krossa patriarkatet!

   Svara

    Nej dom ungarna får en lika dyr kånken det är lugnt DET är en annan sak ju eller hur???? Ha ha.

    Svara

     Hahahah ja det här är så sant. En Kånken mini kostar 700 spänn. För en rätt simpel variant av en ryggsäck, som man växer ur redan i skolåldern. Och ALLA duktiga föräldrar har ändå en. Men att detta skulle vara någon statuspryl eller något annat än helt nödvändigt investerade pengar, näe näe näeee.

     Svara

      Ja alltså spyr på dom föräldrarna usch.

      Svara

     Precis!

     Svara

   Får jag barn vill jag ge den fina saker och inte bara praktiska saker.

   Svara

  En rimlig förälder säger väl förhoppningsvis stopp till att låta barnen använda piratkopierade kläder och förklarar varför man inte ska köpa det.

  Svara

   Nu får jag skämmas för min orimlighet, men varför ska man inte köpa det?

   Svara

    för att nån tjänar pengar på att sno en annan persons design/arbete.

    Svara

  Vi gav vår dotter en mini-Kånken i 1-årspresent och den ligger väl i samma prisklass. Men jag antar att det inte ses på med samma ögon eftersom den inte är lika mycket bling som den Jocke och Jonnas dotter fick.

  Svara

   Och en mini-kånken FUNGERAR ju! Även ett litet barn kan ha den på ryggen på utflykt t.ex. Den där rosa bling-väskan är ju inte direkt användbar…..

   Svara

    Men snälla….
    Har du hört talas om rollekar, att klä ut dig osv. 🤦🏼‍♀️

    Svara

    MÅSTE SAKER BARN FÅR ALLTID VARA PRAKTISKA OCH ANVÄNDBARA??? Vad menar du egentligen?? Leksaker är okej för att dom är användbara och barn leker med dom. Men väskor som barn leker med är inte användbara? Vad är skillnaden på en ’leksaks’väska och en barbie?

    Äkta barbie är fan inte billigt heller.

    Svara

    En handväska fungerar också men till andra saker. Jag har både ryggsäck och handväska. Lika användbara båda två men används till att bära olika saker.

    Svara

   En kånken är ju dock en lite mer praktisk väska för ett barn än en handväska från Guess…

   Svara

    Jag hade små handväskor att leka med när jag var liten 😝 tyckte det var jättekul när man tex skulle klä ut sig eller leka affär ocu fick ta upp låtsaspengarna/plånboken ur väskan när man skulle betala.

    Svara

     Jag med! Lyckan var total när jag fick leka med mormors plånböcker med spännen och små festfina clutchar.
     Iofs var jag 4-5 år när jag började med det och inte en snorande och dreglande ettåring, men ändå.

     Svara

      Mina två syskonbarn fick varsin handväska (från leksaksaffären så inget dyrt alls). Båda har lekt med dessa jättemycket. Packat ner och packat upp, öppnat och stängt, hängt på sig, vinkat hejdå osv. Nu är de 2.5 år och leker ännu med dessa. Är väl inget konstigt att väskor är leksaker för barn, sen vad man är villig att betala för dessa leksaker kommer alltid skilja mellan föräldrar.

      Svara

    Varför måste allt vara så praktiskt? Köper ni aldrig något fint eller glittrigt eller roligt, bara för att?

    Svara

    Fast ettåringar älskar ju ofta att leka med handväskor? Min dotters favoritsysselsättning. Den behöver dock definitivt inte kosta 700 kr, men det behöver inte en utflyktsryggsäck göra heller.

    Lunabelles väska och alla minikånken köps av samma orsak, det är gulligt för föräldrarna.

    Vilket inte är fel i sig, det är inte förbjudet att göra saker för sin egen skull som förälder så länge man även tar hand om sitt barn. Köper man minikånken trots att man inte har råd med grönsaker kan man börja ifrågasätta.

    Svara

   Fast det är väl tänkt att hon ska ha den i förskolan och på utflykter? Lite svårt att packa matsäck och kläder i en sådan här handväska. 😂

   Svara

    Ja, det är det ju. Men är det ok med märkeshets om väskan är praktisk och användbar? Tänker att vi har ju ändå bidragit till en sorts märkeshets när vi köpt en sådan väska. Men jag vet inte.

    Svara

     Jag bryr mig inte om ifall det är märke eller ej, för mig handlar allt vi köper till våra barn om att det ska praktiskt och hållbart. Många gånger är ju märkesprodukter mer hållbara i längden (nu skriver jag MÅNGA GÅNGER vilket inte är detsamma som alltid så ni som vaknat med taggarna utåt kan låta bli att påstå att jag menar något annat) och då värt pengarna. Sedan om man bidrar till en märkeshets beror väl på, lär man sitt barn att det bara är märken som duger så gör man ju det. Det är tricky det där.

     Svara

      Mer hållbara än…?

      Klart de är mer hållbara än en väska för 99 från hm, men kvalitetsväskor av ”icke kända” märken är absolut lika hållbara om inte mer i många fall.

      Svara

    Hur vet du att det är tänkt att hon ska ha den på utflykter och på förskolan? Jag har ex antal märkesväskor och om jag nu skulle på en utflykt är min först tanken inte att ta med någon lite handväska. Då fungerar en större väska bra, typ Neverfull från LV. 😊🤪

    Barnet kanske ska ha den för att leka med eller ta med på fest. Det vet väl inte vi någonting om?

    Svara

   Vi köpte varsin kånken i normalstorlek till våra barn när de låg i magen. Men vår tanke var också att de ska användas senare till utflykter och som skolväska
   Fast då kanske vi spär på märkeshetsen?

   Svara

    Ja fjällräven är ju märkeshets deluxe för folk som annars ser ner på flashfaces och bimbos. Som om derad märkeshets inte vore lika sund som någon som lägger överpris för något som även funkar i friluftskretsar.

    Svara

    Kånken är definitivt märkeshets. Fjällräven är hett och det är därför alla köper den, knappast en vettig ryggsäck för barns ryggar. Jag har också köpt Kånken till mina barn men de får inte användas som skolryggsäckar, utan för att typ ha lite leksaker/kläder om de ska sova över någonstans.

    Svara

     Ja visst är fjällräven också märkeshets. Finns väskor i liknande modell och prisklass (och ofta också då liknande kvalitet) men ändå väljer en viss typ av folk att hellre köpa just kånken. Slump att den väljs framför andra väskor?

     Svara

      Fast en Kånken håller ju i alla fall i många år. Både jag och min bror fick vars en när vi började skolan, min bror 1983. Min tonårsdotter ärvde nyligen hans väska, över 30 år gammal, helt funktionsduglig!

      Svara

       Det gör även ryggsäckar i samma prisklass av andra mindre hypade märken.

       Svara

        (Jag tex ärvde en väska som min mamma hade i lågstadiet, den håller än. Märke okänt)

        Svara

         Alltså ja, samma här. Har ärvt mammas ryggsäck hon hade då hon pluggade, märke okänt, och den håller också än.

         Svara

          Nu var ju inte Kånken hypat på samma sätt på 80-talet som det är nu… Skulle du ha en hypad väska då skulle du ha en Salomon.

          Svara

           Ja men att påstå att man köper en kånken idag för att den är såååå mycket mer hållbar än alla andra väskor är bara löjligt.

       Jag tycker snarare de brukar se väldigt ledsna ut efter bara ett par år. Tunna remmar, ganska tunna tyg. Helt.övetygad om att det är mycket märket man betalar för var de inte billigare innan det blev så poppis?

       Svara

        Dessutom slits de fort i hörnen, och just där axelremmarna fästs i själva väskan. Så skulle inte påstå att kånken klarar mer än andra väskor i samma prisklass

        Svara

        Jo skillnaden är att dom inte slänger den då tyget bleknat för att den har ’loggan’. Hade det varit en kånken kopia, av lika bra kvalitet men utan märke som också solblekta hade dom snört den.

        Säkert det dom menar med hållbar va. Så all in all är det märkeshets.

        Svara

         Så varför erkänner dom inte bara att dom hycklar?

         Svara

    Så nyfiken hur det kommer sig att du köpte dem redan när barnen låg i magen? många år tills de kan användas om de är fullstora. Eller fick du bara lite feeling?

    Svara

     Vi tycker att kånken är fina och ville ge barnen en lite dyrare men användbar present. Nu är de fortfarande lite för små för att använda dom men vi har använt väskorna som skötväskor och packar i dom om barnen ska sova borta. Vi köper inte märkesgrejer till barnen i övrigt men ville ge en present vid födseln som de skulle kunna ha många år.

     Svara

     För att det är status och ”en investering”.
     Såklart.

     Svara

      Så det är därför du köper Kånken? Ok.

      Svara

   Mina barn fick också varsin mini-Kånken när de fyllde ett. De använder dem bl.a. dagligen till förskolan. Så praktiska!

   Svara

    Dåligt för deras ryggar

    Svara

     Vad tror du att ett barn har i sin väska när de går förskola? Betong?

     Svara

      Ja jag brukar frakta tegel med mina barn. Sjukt praktiskt.

      Svara

       Barn är så himla klena, de får sällan med mer än 10 tegelstenar per gång tycker jag. Hur många får din unge med sig? Skulle vilja optimera fraktandet med min.

       Svara

        Ja det gäller ju att börja träna i tid! Så fort ungen kan stå ska kånkenväskan vara på minst 30 minuter/dag och man börjar med en tegelsten sen ökar med en varannan månad från 2 års ålder! När de är i skolåldern borde de kunna bära en 20kg åtminstone!! 💪

        Svara

      😂😂😂😂

      Svara

     Vi köpte till vaddar till remmarna, och bröstspänne. Ryggsäckarna var gåvor från en familjemedlem till oss som tyckte det var riktigt bra med ett sittunderlag i ryggsäcken. Hen är friluftsmänniska och villa matcha sin ryggsäck med våra barns. Mysigt och väldigt generöst, tyckte vi. Jag tror och hoppas de kommer ha nytta av den som vuxna. Ryggsäckarna får TLC regelbundet. Sett många använde en mini även i vuxen ålder. / Anonym 12:34

     Svara

     Var finns källan på det?

     Svara

  Det värsta jag vet är piratkopior och i skolan där ena dottern går är det många som ränner runt med just kopior av Gucci, MK, Louis Vuitton och liknande märken så tjatet går hemma också. Men det kommer aldrig ske att hon får köpa kopior, kan hon inte köpa äkta vara får hon vara utan. Dessutom är det ju olagligt och det skrämmer henne.

  Svara

   De som tillverkar piratkopior av lyxmärken är alltid på svarta marknaden och är tillverkade i extremt dåliga omständigheter. Ex på detta när polisen/myndigheter hittat barn vars ben blivit brutna och ihop bildade för att de ville ut och leka. Pengarna går oftast till olagliga vapen/droger/prostitution/obeskattat och oreglerad verksamhet. Många utav dessa varor innehåller oftast även förbjudna ämnen som är giftiga ex högre halter kadmium. Läs på wiki finns massor av källor.

   Svara

  Så jävla besviken såhär i efterhand att mina föräldrar aldrig brydde sig om detaljerna i min hylla. De hyllor jag minns var enbart fyllda med massa krimskrams som placerats huller om buller, det fanns ingen som helst modemedvetenhet i förvaringstänket. Inte konstigt att det gått käpprätt åt helvete för mig i livet sedan också…

  Svara

   Samma här. Kom igen liksom, porslinsfår och någon skavd trälåda? Varför gjorde ingen en orosanmälan 🙁

   Svara

   Så sjukt mycket grejer med ”rum att växa i”. 😀

   Hade väl iofs varit fashion nu…

   Svara

   Ja så sjukt, själv hade jag böcker i mina hyllplan. Lärde mig förvisso läsa innan jag var fem men det fick jag inga jävla överdyra märkesprylar för minsann. Hatar nu min barndom retroaktivt. Fuck you fam lundell, hatar er mest av alla. Ni förstör mänskligheten för människorna

   Svara

    Haha, samma här. Min bokhylla var så knökad med böcker att jag fick en separat hylla bara för prydnadssaker?! Precis som att prydnadssaker var ett måste.

    Svara

     Jag hade en Kånken som barn på det glada 80-talet. Tyckte den var så ful och töntig, tänk om man hade vetat vilken fashiongrej det skulle komma att bli.

     Svara

  Precis inköp som detta gör att sopbergen växer. ”Vi” köper helt onödiga statusprylar som tar på jordens resurser. Tröttsamt att så många fullkomligen skiter i den kris vi står inför..

  Men, så länge människor med ekonomiska medel beter sig som att klimatkrisen inte angår dem, och vägrar att ändra vanor, kan vi i längden anse oss som körda i botten.

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    Men vafan. Lägg ner, sitt raden var riktigt onödig och respektlös.

    Svara

     Sista*

     Svara

     Har du någon bättre gissning på varför en person använder solglasögon en mulen dag/inomhus?

     Svara

      Han har ju själv erkänt att han har komplex för sina påsar under ögonen och gjort misslyckade ingrepp osv för att få bort det. Dessutom har han solglasögon även i tv-produktioner och han beter sig inte som att han skulle vara påtänd 24/7.

      Svara

       Smart att ha en lämplig förklaring

       Svara

        🤦🏻‍♀️

        Svara

         Han är väl kanske folkskygg/har ångest och då är det jobbigt att titta folk i ögonen. Har han autistiska drag(?) så kan det också vara en orsak.

         Svara

     Du menar att lundellarna förtjänar respekt? Varför det? Vad gott har de gjort för någon annan?

     Svara

      Vad är det för logik? Oavsett om du tycker att någon har gjort något för andra eller inte så kan du ju inte börja förtala och bete dig illa 😝

      Svara

       Man kan ju fortfarande ha sina gissningar

       Svara

        Nej. Den typen av gissningar behöver man inte ha.

        Svara

       Undrar hur mycket deras familj allena förstör för klimatet. Hur stort är deras klimatavtryck?

       Svara

        Hur stort är ditt?

        Svara

         Mycket mindre är min gissning

         Svara

   Säger som Emil i Lönnebergas pappa ”köpe och köpe, det är aldrig annat”… Vad ska man med allt till?? Väska till en ettåring som ska stå på en hylla..? Pengarna är väl strunt samma men löjligt materialistiskt att handla på detta vis. Förvisso inte förväntat mig bättre från dessa stollar men ändå 😼

   Svara

  Barn som föds in i det offentliga är ju inget annat än en accessoar och inkomstkälla!

  Svara

  Dock är ju Lunabelle född i oktober..

  Svara

  Unicef Norge (och säkert fler ställen, men har bara sett Norge) har gått ut med en kampanj för att stärka barns integritet och stoppa ”sharenting”. Skulle vara intressant att se vad influencers menar om den kampanjen

  https://sharenting.unicef.no/

  Svara

  Märkeshets fanns bland ungar långt innan sociala medier. Då blev de med ärvda kläder eller kläder från second hand retade av barnen som hade nya adidas tex. Idag anses ju i alla fall inte second hand vara dåligt pga klimatdiskussionen

  Svara

   Ja märkeshets är ju en inlärd kunskap.

   Svara

    Sa jag det?

    Svara

     Nej alltså, det lät mer ironiskt än jag avsåg. Det var alltså något jag sa..
     Precis som fördomar, är märkeshets något man lär sig av sina föräldrar

     Svara

      Ah sorry, jag har ibland taggarna utåt när jag läser svar här.. 😊

      Svara

  Intressant att många tycker att leksaker för 650 kr är okej, men hur mycket leksaker behöver en ettåring egentligen?

  Själv köpte jag en leksak, för 199 kr, till mitt barn i julklapp och fick kritik av en annan mamma som menade att barnen ska ju få så mycket mer än så. Detta trots att mitt barn inte ens är ett år än.

  Svara

   Vi köpte ALLA barnens julklappar i år på second hand. Jättefina pussel och spel, väskor (en med prislappen kvar), böcker…

   Svara

    Second hand is the way to go. Hellre lägga 650 på en mängd prylar med tidigare ägare, än att lägga samma summa på 1 nytillverkad sak

    Svara

     Nu tycker jag förvisso att barn inte behöver mängder med prylar (speciellt inte när de är riktigt små) men i sak håller jag med dig!

     Svara

   Haha va! Vad tyckte hon att din bebis skulle göra med alla grejer? Min ettåring fick också en present, ett inslaget gosedjur ärvt från syskonen😂 Pappret var ändå roligast såklart.

   Svara

   Bra jobbat! Själv köpte vi en bok för hundringen till vår 8 månaders. Hon ”behövde” ju inget annat… eller nja, vi funderade på om vi även skulle slå in selen till hennes matstol och säga att det var en julklapp 😆

   Svara

  Jag blir mest provocerad över att de tycker att Guess räknas som ”märke”. Det är ju lika mycket märke som H&M, typ.

  Svara

   Mm men att det ens finns ett märke som gör en väskkollektion för barn tycker jag säger mycket om dagens intelligensnivå bland konsumtionsgenerationen.
   Fatta vad hyllad jonna blivit om hon istället sytt en söt liten väska av en gammal glittrig tröja/klänning. Det hade dessutom varit en gåva man velat spara livet ut.

   Svara

   Haha, du är ju verkligen next level av märkeshetsande. Enligt mig är guess ett märke iallafall, bra mycket dyrare än H&M.

   Svara

    Är jag? Tror din kommentar måste hamnat fel nu

    Svara

     Nej. Vi svarade på samma kommentar och du svarade först därav hamnar min kommentar under din.

     Svara

   Allt är ett spel för Jocke. Spelet han lirar nu är att provocera mera, som går ut på att reta yngre följare för en reaktion. Härskarteknik.

   Svara

    Härskarteknik..??

    Svara

  Börjar mer och mer tro influencer är ett virus likt influensa. (ironisk)
  Antingen är de signalfel i hjärnkontoret eller så är det kortslutning någon annanstans. (ironisk)
  När blev det såhär? Och när börja man mäta sig i pengar för status. (förvirrad)
  Ganska sorgligt att behöva vifta med pengar för att bli respekterad. (omoget/ vilset tilltag av en individ som saknar självkänsla, se mig hör mig bekräfta mig, jag behöver vara i centrum för alla)
  Alla ni barn och ungdomar som växer upp i denna tid, herregud vad ni måste ha det tufft. Hoppas ni hittar er själva innan ni går vilse i en förvriden cyber värld. (stå på er och bygg upp er självkänsla och låt er inte luras av allt samhället försöker ”pracka på er”) *omtanke*

  Svara

   Det ÄR ett virus. Samhällets cancersvulster

   Svara

    Åke?

    Svara

  Varför orkar man bry sig? Lunabelle kommer med all säkerhet att använda väskan – kanske om 1-2 år. Tror inte heller att det var den enda presenten hon fick. Hon fick nog leksaker också.
  Jag är bara glad för deras skull, att dom ändå lyckats så j-vla bra på att lägga upp videos på Youtube. Det är väl jättekul för dom?

  Svara

   Jag tycker inte alls att det är jättekul att vi lever i en tidsålder där vi låter de värsta idioterna i vårt samhälle tjäna multum på att sprida sin idioti till de yngre generationerna. Jag tycker det är skit och det får mig att vilja flytta hlgst upp på ett berg. Om ändå jag hade haft råd med det…

   Svara

    Exakt Anonym 13.23. Huur kan man ens tycka att J&J är kul att följa? De är ju precis som så många andra i den här sociala medier hypade generationen helt blåsta och utom all räddning. Varför ge dem utrymme och uppmärksamhet? Låt ungarna titta på Wild Kids istället… Varför måste man konsumera skit bara för att man har råd och VILL det. En ettåring oavsett kön har lika kul med mormors gamla väska el en väska köpt billigt på secondhand…..Suck….

    Svara

  OT – inget inlägg om Äkta Billgren premiären som var igår? Tyckte om avsnitten men störde mig ihjäl på ”sex and the city” viben när Elsa satt framför datorn och ”skrev”

  Svara

   Jag vill också ha ett inlägg om det!!

   Svara

   Ointressant och tam serie, orkade scrolla första avsnittet. Fick hans fru vara med sen? Blev det nåt drama?
   Den enda intressanta, konstnärligt och mänskligt, av dem allihop är Helene Billgren. Hade gärna sett en doku om henne istället.

   Svara

   Du tog mina ord! Halvägs genom första och det är ju ganska cringe eller? Varför gör de detta egentligen? Helene som verkar ha sån integritet. Jag är väldans avundsjuk på deras livsstilar … P.S: Elsa låter som om kronprinsessan Victoria var född i Göteborg.

   Svara

    Håller med om Helene. Men Ernst har väl alltid varit väldigt exhibitionistisk och gillar att synas och ta plats.
    Så Helene blev kanske övertalad av de två bekräftelsebehövande linslusarna?

    Svara

   Det är fruktansvärt pinsamt hela alltet, synd för Ernst och Helene att dom blev övertalade.

   Svara

   P.P.S Med risk för att vara elak: Är det bara jag som tycker att Ernst är en ointressant och överskattad konstnär?

   Svara

    Nej det tycker alla som har lite koll, såklart! Och han är ju inte helt accepterad i finrummen heller. Jag gillar honom som figur dock, men inte för hans konst.

    Svara

    Nej, det håller jag faktiskt inte med om. Däremot känns ELSA enormt ointressant och överskattad.

    Ernst är ju väldigt mångsidig och åstadkommit mycket i sin konstnärskarriär som både målare, skulptör och grafiker. Han har också varit verksam inom teatern och bland annat gjort scenografi för Kungliga Operan. Men man tycker givetvis olika. Själv gillar jag hans naturmålningar (han är bra på Bambi och rävar 😍) och målningarna som har en trolskt stämning.

    Svara

     Jag håller med om att han är mångsidig och har en del intressanta tankar om konstnärsskapet, men själva verken säger mig personligen ingenting. Finns ingen passion där liksom. Får inga känslor eller tankar alls (positiva eller negativa).
     Sedan tror jag ju att de alla är trevliga personer på sitt sätt. Kul att det går bra för dem.

     Svara

   Åh nää det förtjänar inget inlägg. Var helt intetsägande och tamt som någon skrev, och det känns som att föräldrarna gör programmet för ”all PR är bra PR” för deras konstnärskap, och EB gör programmet för hon älskar att synas och höras och behöver mer positiva kommentarer i sin blogg.

   Svara

    Av nyfikenhet har jag nu sett ca 20 min av programmet och kan säga att jag gärna hade fortsatt titta om det bara hade handlat om Ernst och Helene samt deras konst. Elsa är – förlåt uppriktigheten – fruktansvärd att titta på.

    Pratar konstlat och ska hela tiden dra paralleller till sina föräldrar eller berätta hur lik hon är dem.
    Är hon inte en bra bit över 30 år? Jag har så fruktansvärt svårt för vuxna människor som inte skapat sig en egen identitet utan fortfarande hänvisar till sina föräldrar hela tiden. Och ännu värre, vill rida på sina föräldrars namn och framgångar.

    Att hon är stolt och ser upp till sina föräldrar är jättefint men att hela tiden försöka vara lika ”skön fri konstnärssjäl” som dem blir bara patetiskt. Det är helt uppenbart att hon inte alls är som dem utan bara försöker skapa en image.

    Svara

   Insåg just att jag alltid uttalat Billgren fel. Lägger betoning på Bill och inget på Gren. Jahapp.

   Svara

  Fast exempelvis en kånken mini som var och varannan unge har kostar ju inte mycket mindre och det verkar ju va ok 🤷🏻‍♀️

  Svara

   Nej de är inte okej. Det är ju bara andra sidan av spektrumets konsumtionshets. Vänsterstollarnas sätt att hävda sig. Detvär dessutom en väska som skadar barns ryggar mer än de skonar dom

   Svara

    Beror ju på hur tungt du packar väskan om den förstör ryggen eller inte.

    Svara

     Finns ju dock mer ergonomiska väskor hur som helst så sluta ursäkta din egen märkeshets med att den är praktisk och att man inte behöver fylla den så att den är tung.

     Det finns billigare alternativ som är lika bra. Men då får du inte loggan din lilla märkestorsk.

     Svara

      Varken jag eller mina icke existerande barn har en kånken. Men nice try.

      Svara

   Jag tror inte folk över lag reagerar på priset utan användningsområdet. 🙂

   Svara

    Hade mina döttrar haft en sån ”märkesväska” så hade dom gått runt med den dygnet runt 😅 medan de alla 3 har varsin kånken som ligger och skräpar bara (dessutom är den ju typ för liten för ungefär allt)

    Svara

  Ungen är 1.vad än ungen har i kläd väg är de ju för föräldrarna gillar d. Säkert många 1åriga flickor som har 6 rosett same same. Bara d att väskan faktiskt går ha när hon blir äldre.

  Svara

   Det står kids på väskan så så länge lär den ju inte användas

   Svara

  Länge sedan man såg så skrattretande hyckleri som i den här tråden. Jösses alltså!

  Köpa Guess minihandväska – big no no.
  Men hur många som helst som påstår att deras barn går till dagis med Mini Kånken. Och försöker rättfärdiga detta med ”användningsområdet”. Jag har två barn som överlevde hela dagisperioden utan att behöva bära på någon egen liten ryggsäck. Det gick alldeles utmärkt att frakta dit ett ombyte på annat sätt och hade mina barn så gärna velat bära något så kan de ju bära i en annan väska/rygga/påse.

  Svara

   Vad hade de för ryggsäck på utflykterna då som man har en gång i veckan?

   Svara

    De gjorde inga större utflykter som ettåringar och de få gånger det hände åkte de i de syskonvagnar som dagis hade. Medhavd matsäck började de inte med förrän i sexårsåldern och då har barnen ju börjat med riktig skolryggsäck. Innan dess hade dagispersonalen med sig frukt eller matsäck åt alla barn.

    Mina barn ville dessutom välja sina egna skolryggsäckar och valde med figurer på. Madagaskar och Spindelmannen!

    Svara

    Hahaha ’nj’ låter på dig som att ’om man inte har en kånken vad kan man ens tänkas ha för väska då???? INGEN??? ’

    Som att det inte finns väskor på typ icamaxi som funkar precis lika bra men oj nej det är ju inget populärt märke juste.

    Svara

     Då har du problem med läsförståelsen.

     Jag undrade, eftersom jag jobbar på förskola, vad de hade för ryggsäck ( oavsett märke) när de gick på utflykt.
     Förstår att ettåringar kanske inte behöver ha en egen, men när de är 4-5 ville alla barn ha sina egna väskor.

     Var mest bara trött på att folk ska kommentera så svart eller vitt. ” mina barn hade då ALDRIG någonsin behov av en väska” eller så är det alltid ” de hade sin väska 20 timmar om dygnet och dör utan”.

     Det ska alltid komma ngn som ska vara mer extrem än andra för att statuera ett exempel.

     Svara

      ’hade mina barn så gärna velat bära något så kan de ju bära i en annan väska/rygga/påse’

      Därav min kommentar på din kommentar. Verkar vara din läsförståelse det är fel på.

      Svara

  Kan inte en stylist hjälpa Jocke och Jonna med både kläder och inredning? Och inte en stylist från Ghettot…
  Pengar kan verkligen inte köpa klass.

  Svara

   Men alltså klassföraktet vissa av er har…..

   Svara

    Nej, det är inget förakt. Utan erfarenhet. Räcker att ta sig en tur till närmaste förort av lägre nivå så springer de runt i too much över allt.

    Svara

     Och det är sämre klass=något du ser ner på som tacky eller?

     Klassförakt alltså.

     Svara

   Uppenbarligen inte heller sättet att uttrycka sig på! 🤦🏼‍♀️

   Svara

  Vem bryr sig? En väska för 650? Jag köpte julklappar till mina syskonbarn för ca 1500 kr var. Snälla nån får man inte köpa vad man vill nu längre.

  Svara

   Vilket jävla slöseri. Tror du ungarna älskar dig mer för det?

   Svara

    Man köper väl inte något för att dom ska älska en mer. Dom har pengar att slösa så det behöver du inte lägga dig i. Allt du handlar är slöseri för andra med mindre pengar än dig. Hur svårt ska det vara att inse att alla har olika förutsättningar.

    Svara

  Jag tycker inte det handlar så mycket om priset. Ett barn fattar ju inte värdet av pengar och man kan inte så på väskan hur dyr den är. Det som är obehagligt är ju retoriken kring det hela ”din första Märkesväska!” Utropas det. Jag skulle aldrig ens se programmet men reklamen är svår att missa. Ett barn bryr sig inte att det är e guess för 650 ish spänn det är hela grejjen med att ge en 1åring en märkesväska som är farligt.

  Svara

  Englas barn har märkeskläder med loggor på i princip varenda bild. De nyttjas i reklamsyfte och bygger samtidigt upp en uppfattning om yttre status och ytlighet…

  Svara

  Detta gäller ju inte bara för det här paret. Det gäller ju för all sk influencers. Vad sänder det för signaler till vår barn och unga vuxna,som tror att influencers lever ett riktigt liv. De lever på prylar de fått!! Inte undra på att barn och ungdomar har ångest mer nu än nånsin. Utseende och konsumtions hets. De borde ALLA ta sitt ansvar!!

  Svara

  Ot
  Står om Bella i Hänt i veckan på insta. Om hennes ”kris”film. Hon framstår som sjukt osympatisk och empatistörd. I samma mening som hon säger att de redan flyttat ner personal till NY lägenheten, skrattar hon och säger att de inte hade några kunder. Hon är chefen från helvetet.

  Svara

   Fast det var ju ingen som tvingades att flytta till NY utan det var personer som ville det, som ville bo där. Finns personal som sagt att de tycker hon är en jättetrevlig chef. Har du själv fått resa med din chef och gått på galor och annat trevligt?

   Svara

    Är du på riktigt?!? 😂

    Svara

  Kommer ni ihåg dom där uppblåsbara genomskinliga ryggsäckarna? Och doften? Luktade hur gott som helst. Älskade min så sjukt mycket.

  Men opraktiska och kunde gå sönder lätt. Men barn måste ju få ha saker som är kul också och inte endast praktiska.

  Svara

  Ot. Herregud vilka monster.
  Gjorde ont i hjärtat att läsa denna artikel om flickan i Danmark.
  https://www.expressen.se/kvallsposten/paret-ville-inte-ha-en-dotter-slog-ihjal-nyfodd-flicka/

  Svara

   Fruktansvärt. Vänta ca 4h så finns det säkert folk som vill diskutera detta på öppet spår. Annars finns ett forum som börjar på F där detta garanterat har en tråd.

   Svara

   Men fy så hemskt, får också ont i hjärtat. Blir så nedstämd, rädd och ledsen av alla nyheter och hemskheter som händer, även sociala medier gör att man blir nedstämd, hemskt klimat. Ändå sitter man här, inte bra

   Svara

  Uppstod stort bråk mellan släkting och hennes åttaåring när åttaåringen krävde få titta på Jocke och Jonna. Jag blev helt chockad att hon ens visste vilka det var? Slutade med ett tvärnej vilket jag tycker är superbra. Men fattar inte, varför tycker barn dom är roliga att titta på? Jag fattar inte varför dom är stora bland kidsen? Vafan när jag var åtta var jag kär i Robin Hood och byggde hus av skokartonger till mina plasthundar. Vad händerrrr.

  Svara

  Tycker folk blivit så jävla jobbiga. Varför reagera på EN väska, det är inte 1000 väskor som sker dagligen till samma unge, ha lite perspektiv! Ifrågasätt influencers istället som livnär sig på eviga klädsamarbeten, DET är fel.

  Svara

  Då kan du ju rabbla alla bra ekonomiskt satta människor som har en hel walk in closet till barnet innan det är fött.

  Så onödigt att man anser att det ska vara sjukt att ge barn dyra saker. Kim K får beröm när hon ger barnen en dyr livsstil för att hon är noga med att ge barnen alla vinklar av samhället och få sina barn att inse att ”lyckligt lottad betyder inte glädje”. Jonna säljer dessutom Lunabelles saker/kläder för en billig peng. Visst hon kanske inte behöver det, men det är en bra grej som barn att växa upp med. Att man kan faktiskt ge till någon annan eller sälja av.

  Signaler? Sända ut fel signaler? Nej man får lära barn att vissa har bättre ställt än andra och att man inte kommer någonstans på avundsjuka. Lika väl som rika får lära sina barn att dem är lyckligt lottade men inte ska ta det för givet. Sluta släng skit på folk och kom med argument om att det ger ut fel signaler till unga. Vi lever i en värld där det finns mycket dyrt. De som har råd dem har råd.

  Det finns just många som helst som beskriver en fattig bardom men idag är glada att dem levde för vad dem hade ist för vad andra hade och fem ville ha. Varför kan vi inte lära barn det ist för att kasta skit på dem som har det lite bättre som om det är deras fel.

  Svara

  Så dyr var ju inte väskan…. en Mini-Kånken kostar ju ungefär samma, och en sån har väääääldigt många små barn

  Svara

  Jocke är white trash, hans fru är white trash och deras dotter kommer växa upp och bli white trash. Hon är tyvärr dömd till det med namnet Luna Belle och med en mamma och pappa som gjort porrfilm, varit med i scandal beauties etc etc…listan är lång.

  Svara

   Luktar klassförakt. Usch.

   Svara

  jag har inga åsikter om dessa personer då jag inte vet vilka de är – men Jag ser inget fel i att 1åringen fick en fin väska i ett års present. En fjällräven – Mini kånken kostar 699 och är poplulär plans små barn i den åldern.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.