Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

792 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Söker era bästa ekonomikumskaper. Var lär jag mig? Era bästa tips? Hur sparar ni? Hur lever ni? Har ni bankman? Försäkringsspecialist? Vad får jag inte missa? Söker all kunskap! 😀

  Svara

   Spara först, slösa sen! Bästa tipset. Man sparar inte det som blir över, då hamnar man lätt i en ond cirkel.

   Svara

    Slösa inte alls skulle jag säga. Särskilt inte på skit.

    Svara

   Gå med i gruppen Economista på Facebook

   Svara

    Inte mycket matnyttigt eller kunniga personer i den gruppen.

    Svara

    Rekommenderar hellre ”Aktier för nybörjare – Tjejer” eller Tjejer som gillar aktier. Tror sistnämnda har stopp för nya medlemmar, men de är väldigt lika båda grupperna med konkreta och nyttiga inlägg samt hjälpsamt folk.

    Ps. Grupperna är utan att Pingis, aka admin i Economista-gruppen, postar massor ”köp 5 löwengrip produkter och få den 6:e gratis” tips 🙂

    Svara

     Varför just tips för tjejer..?

     Svara

      Varför inte?

      Svara

      Jag tipsar om gruppen Sparsmart på Facebook. Där är både tjejer och killar välkomna och man pratar aktier, sparande och privatekonomi. Man får ställa frågor och dela med sig av spartips.

      Svara

   Är väldigt ung men intresserad av ekonomi och vill också lära mig men det jag lärt mig hittills är att:

   Ha tre sparkonton, ett till pension, ett långsiktigt (resor, renovering), och ett på bankkontot med tre månadslöner.

   Lyssna på poddar!

   Jag har tre sparande, 800 i pension, 4000 i fonder och typ 1000-2000 på bankkontot där jag har min försäkring om jag blir av med jobbet exempelvis. Detta sparar jag per månad alltså. Får ut 21-28k netto i lön. Sparar alltid det första jag gör.

   Jag levde mer ”snålt” förut men efter jag köpte min lägenhet har jag blivit lite mer köpglad. Äter ute kanske 5 ggr i månaden, veckohandlar för 500-600 kr. Unnar mig frisör, vin, bio, osv när jag har lust. Har inga gränser egentligen, vill leva också liksom. Är 23 år bara. Bor själv!

   Vill också ha tips

   Svara

    Är det genom det systemet du lyckats spara ihop till insatsen?

    Svara

     Jag la in drygt 200.000 i insats men var som sagt mer sparsam innan. Har sparat pengar sedan jag började jobba för första gången.

     Svara

    Vad jobbar du med?

    Svara

     Jag jobbar inom charkuteriindustri

     Svara

      28k nettolön i charkindustrin? Jag har clearly valt fel bransch..

      Svara

       Haha ja. Dom kan tjäna asbra på korvfabrik!

       Svara

        Ibland blir det mycket ob helt enkelt

        Svara

    Spara inte på sparkonto till pensionen. Inflationen kommer äta upp värdet på pengarna. Spara hellre i indexfonder.

    Svara

   Två bloggar som jag har lärt mig väldigt mycket av:

   http://efficientbadass.blogspot.com/
   http://lundaluppen.blogspot.com/

   Svara

   Rika tillsammans – blogg & pod.

   Svara

    Nej nej nej.
    Inte för nybörjaren.

    Svara

     Beror nog på. När jag var nybörjare började jag där. Men så gillar jag att plugga. Antar att en får forma sin egen bild av innehållet.

     Svara

     Men jo, jag var totalt noob förra året, läste artikeln som hette nåt med ”Bästa fonderna 2019”, gjorde som det stod: +29% (mot +22% på Avanza i snitt).

     Svara

   Jag använder lysa för långsiktigt sparande. Köper aktier, också långsiktigt. Tänker att time on the market är viktigare än time the market. Alltid spara när lönen kommer in på kontot och inte vänta tills innan nästa lön och spara om man har något kvar. Har en del sparande på traditionellt sparkonto också.

   Svara

   Egen bankman/kvinna är enbart försäljare av bankens egna tjänster. De vill tjäna pengar på dig!

   Svara

   Vem ska till MC mässan imorron?

   Svara

   Aktier är så himla kul men kan vara svårt att komma igång. Jag har en kunnig pappa som hjälpte mig bygga min portfölj. På de två år Jag håller på har jag gjort en vinst på 150k (!!), har dock ett stort belopp där vilket såklart gör att vinsten blir större.

   Annars spara först men framför allt spara i annan bank, jag bor i England så använder Moneybox vilket sparar i ett ISK (också aktier/fonder men väljer dom inte själv) vilket gör att du inte kan göra spontana uttag då det tar typ 2 veckor att få pengarna. Finns säkert liknande i Sverige.

   Tycker economista på Facebook är bra även om det är blandad kvalitet på kommentarerna.

   Svara

    ”Aktier för nybörjare – Tjejer” Eller ”Tjejer som gillar aktier” funkar också rätt bra tycker jag. 🙂

    Svara

    Grattis! Vinst på 150k är jäkligt bra. Om du skulle sälja hur mycket skatt får du betala ca? Tacka din pappa.

    Svara

     Har ett KF-konto på Avanza så skatt dras kvartalsvis inte vid försäljning. Märker alltså inte av skatten då aktier går och och ner och allt jämnar ut sig. Inget som jag deklarerar i slutet av året tex.

     Verkligen, är just början som är svår, sen kommer man in i det sjukt snabbt. Bara man får till en start-portfölj så är det så mycket enklare!

     Svara

   Regel nr ett, överkonsumera aldrig. Nej, du kommer aldrig tjäna pengar på ett tidigare inköp. It’s all in your head. Regel nr två, gör en budget över kostnader och utgifter för en bättre överblick (enkel tabell räcker). Regel nr tre ( och den svåraste) håll dig till regel nr ett och två.

   Svara

    Tink är ett bra redskap för budget och översikt. Håller helt med dig! Det är inte de höga inkonsterna som gör dig rik utan de låga utgifterna tjatar min far alltid om. Även att ens återkommande utgifter är de viktiga och att man inte ska höja sin levnadsstandard när man börjar tjäna mer. Exempelvis har han inga problem med att köpa en Ferrari till sig själv i 50 års present men jämför alltid priser i mataffären och har elementen så lågt att man måste ha på sig en extratröja 😅 Det sistnämnda har nog blivit mer av en sport för honom.

    Svara

     Tänkte förtydliga om någon nu är nybörjare och jag skrev otydligt. Det är de löpande utgifterna som hyra, transportkostnader, mat, försäkringar, telefonräkningar, kläder osv man ska hålla koll på. Se till att ha så låga levnadskostnader som möjligt som du trivs med. Köper du en dyr flaska vin en gång påverkar det inte din ekonomi speciellt mycket men köper du två flaskor halvdyrt vin varje helg gör det desto större skillnad.

     Dessutom ger det stort utrymme i ekonomin. Vi ville tillexempel vara hemma med barnen länge. Vi kunde utan problem klara oss på en inkomst så första året tog vi inte ut några föräldrardagar. Vi har alltid så låga kostnader att vi klarar oss på en lön (är gifta). Vill någon säga upp sig, plugga eller blir sjuk utan sjukpenning är det inga problem. Vi bor i villa men valde att köpa en bra bit under vår budget. Vi slipper därför amortera. Vi har ett ica kort dit vi för över 2,5 k varje månad. Det är vad vi kan lägga på mat. Blivit lite av en tävling. Förr hade vi 4,5k men genom att äta mer vegetariskt och i säsong har vi nästan halverat det. Portionen under tian har schysta recept.
     Vi går inte i butiker utan shoppar online. Det sparar massor av pengar. Finns hur många trix som helst men steg 1 är att ladda ner tink och se vad du lägger pengar på.

     Svara

     En kombination av låga kostnader och goda inkomster samt investeringar är grejen. När det gäller mat t ex så lär av #portionenundertian och när det gäller shopping så är det återvinning ♻️ som gäller som bas. På det bygger man reserver som kan investeras i aktier och fonder – och fastigheter. That’s how it’s done. Även med modest inkomst kan du resa och unna dig. Ibland…

     Svara

   Jag kör på fyra delar i mitt sparande och sparar ungefär lika mycket till alla fyra kategorier varje månad, lite beroende på hur månaden ser ut:

   1) buffert, här är målet tre månadslöner eftersom det är maximal karenstid här i Finland om man säger upp sig från sitt jobb. Jag vill inte bli i en situation där jag är fast på ett jobb där jag inte trivs. Härifrån går också oförutsedda utgifter, typ om något måste fixas på bilen.

   2) Sparande för kontantinsats, jag vill köpa en lägenhet den närmaste framtiden!

   3) Resesparkonto. Jag älskar att resa och lägger undan pengar varje månad öronmärkta för att antingen resa eller göra något annat kul med. Då har jag inte dåligt samvete över att jag använder pengar på resor eftersom jag lagt undan dem på förhand. Skapade detta konto då jag var fattig student och det är nyckeln till att jag kunde resa under studietiden.

   4) Börsen (långsiktigt sparande). Investerar främst i aktier plus en global indexfond och återinvesterar utdelningen. Dessa pengar ska nån gång i framtiden bli komplement till min pension, kanske även en möjlighet att gå i pension tidigare än den höga ålder som nu är min beräknade pensionsålder.

   Ska tillägga att jag är 26 år utan partner och barn och har allmänt låga kostnader som gör att jag kan spara rätt mycket av min lön. Rekommenderar att lyssna på ekonomipoddar för inspiration, gillar tex ”ekonomi på riktigt med Charlie & Mathias” för allmänna ekonomitips, och ”avanzapodden” för börsen. Båda poddarna har mycket bra innehåll för nybörjare. Lycka till!

   Svara

   Tipsar om gruppen Sparsmart på facebook 🙂

   Svara

   Köp din bostad. Äger du inte den betalar du till någon annan. Historiskt sett får man betalt för att bo om man äger och jämför inköpspris med försäljningspris tio-tjugo år senare. Men köp för att trivas och älska ditt hem. Pengarna som växer är en bonus.

   Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Jag har fram tills idag varit helt säker på att jag tänker söka polishögskolan. Taggad, fått lovord om att jag skulle passa, blivit peppad och känt mig glad. Har en sambo som jag är förlovad med och han är jätteglad för min skull. Men jag känner mig idag bara ledsen.. För det har varit SÅ många i min omgivning som skämtat och sagt ’ja alla som börjar där träffar sin nya partner där också’, ’en polis kan bara vara ihop med en polis’, ’99% av alla som börjar skolan och har partner partner slutar i skilsmässa’ och oavsett om det är sagt med glimten i ögat eller på allvar så blir jag både ledsen och förbannad. Varför säger man så?! Vad är roligt i det? Är det verkligen kul att skoja om att risken att min stora kärlek och jag kommer göra slut pga mitt karriärsval? Min största rädsla i livet är att vara utan honom, och i mina ögon man kan ju isåfall bli lämnad när som helst, oavsett vad du jobbar med eller vilka du träffar. Och just nu sitter jag här och känner mig uppriktigt ledsen och otaggad på fystesten jag är kallad till.. Jag kunde släppa det efter första kommentaren, men nu har jag fått höra det från många. Och det är inte kul.. Det är nästan så jag känner nu att jag vill skita i det, för jag märker att det börjat påverka mina tankar lite.

  Svara

   Men om du är så säker på honom, vad har du att frukta?
   Träffar du någon som föratår dig bättre, älskar dig mer och som du älskar tillräckligt för att lämna din ”stora kärlek”, då lär du inte se det som en förlust.
   Hittar du ingen bättre och håller fast vid din nuvarande (även när förhållandet testas hårt!) då är du ett undantag som ger hopp till dina kollegor.

   Håll fast vid din kärlek och strunta i kommentarerna, folk försöker vara lustiga. De menar inget illa. Förstör inte din glädje och lycka över folks höhö-humor.
   Tack för att du vill bli polis btw.

   Svara

   Folk säger dumma jävla saker hela tiden, tro mig jag vet. Det kommer du aldrig kunna ändra på, hur ledsen du än blir eller t.o.m säger att det dom säger sårar dig. Folk fortsätter ändå. Dumma jävla kommentarer, okänsliga puckade jävla kommentarer. Du utbildar dig och fortsätter att vara tillsammans med ditt livs kärlek, låt folk säga vad fan dom vill, vem bryr sig. You do you!

   Svara

   Åh det är ju så otroligt jättecoolt att du vill bli polis!! 😀 Låt inte något sådant dra ned det, det känns snarare som att det kanske är en fördel att kunna komma hem och släppa jobbet.

   Det är ju så rent generellt idag i samhället att man oftare träffar sin partner på jobbet, men det behöver inte betyda att det alltid är så, eller att man kommer göra slut med den man har, det beror nog mycket på individen. Så kör på, glädjs åt att du är så cool och skit i de som kommer med sådana skämt. 😊💪

   Svara

   Heja dig super coolt och modigt att bli polis. Jag har aldrig hört det påståendet och känner ändå en del poliser. Lycka till kram!

   Svara

   Då får du vara 1-procentaren som inte gör det. You go girl!

   Svara

   Jag är polis! Visst en del hittar pojkvän/flickvän inom polisen men många gör det inte, precis som alla andra jobb. Jag har en kille som jag blev tillsammans med innan jag blev polis och vi är tillsammans än idag. Skulle heller inte vilja vara tillsammans med en polis för då kommer det alltid kännas som man tar jobbet med sig hem. Så oroa dig inte! Kör hårt så ses vi förhoppningsvis ute på jobbet någon dag 😀

   Svara

    Tack alla för peppen!! Åhh det känner jag mig lite gladare.. ❤️❤️

    Svara

     Bra. Sverige behöver sådana som du.

     Svara

      Någon distriktssköterska här som vet på ett ungefär vad man bör lämna för löneanspråk i dagsläget på VC?

      Svara

     Av alla poliser jag känner/känner till tror jag inte en enda har en polispartner. Det säger väl inte så mycket mer än att 99% med största sannolikhet är kraftigt överdrivna siffror

     Svara

      Och av alla poliser jag känner (5 stycken) så är 4 av dem tillsammans… Tänka va, det går kanske inte att generalisera utifrån ett så litet underlag som sitt närmsta umgänge…

      Svara

   Ofta håller inte förhållandet där en flyttar för att börja plugga. Man utvecklas jättemycket under studietiden och sen kanske känslorna svalnar naturligt. Det behöver inte vara dåligt. Naturligtvis finns det undantag, men det handlar nog inte om polishögskolan i sig utan det sker på de flesta utbildningar.

   Svara

    Jag började universitet när jag redan var med min kille och är snart klar och vi är fortfarande ihop, han är också 14 år äldre och jobbar/driver eget så i helt olik livssituation men det har inte påverkat oss alls

    Svara

     Naturligtvis finns det undantag, men i de flesta fall där ena partnern flyttar för att plugga brukar det inte hålla. Det behöver dock inte vara dåligt.

     Svara

   Haha dummaste jag hört! Våra bästisar som är gifta har varit ihop i 15 år och den ena har under den tiden utbildat sig och jobbar som polis, den andra som sjuksköterska, dom är dödskära och allt är finfint. Låt inte sånt stoppa dig från att göra det du drömmer om 😘

   Svara

   Äh, klart du ska söka! Jobbar själv inom polisen och ja, det finns många par där båda är poliser men merparten har ju inte en partner som är polis. Låt inte det stoppa dig! Vi behöver utbilda fler poliser så sök!

   Svara

   Bullshit. Jag är själv ett exempel på att polis+polis är ett måste. Vet på rak arm minst fem andra par i min närhet som också fått det fungera. Det handlar om kommunikation, inte om att poliser automatiskt endast kan vara tillsammans med andra poliser.

   Svara

    INTE är ett måste åhhh felskrivet….

    Svara

    Det är väl bara poliser som inte tycker att poliser BORING så antagligen är det ett av skälen. Tror de flesta som inte är poliser inte skulle vilja ha att göra med snuten varje dag liksom. Sen så är det ju väldigt låga krav på polishögskolan så utbildningen kan ju inte riktigt jämföras med riktiga utbildningar såsom ingenjör, lärare, sjuksköterska etc etc.

    Svara

     Lol

     Svara

   En vän till mig är polis och tillsammans med en ingenjör. Funkar fint!

   Svara

   Klart att det som polis går att vara gift med en icke-polis. Kan på rak arm nämna ett par jag känner.
   Jag har också gått en utbildning som kallades skilsmässoskolan, men är fortfarande gift med samma man jag var gift med när jag började. Visst blev förhållandet lite skakigt under själva utbildningen, men det höll och har fördjupats stadigt sedan dess. Klart du ska söka om du vill! Förhållandet kommer lida lika mycket om du låter bli att gå fast du innerst inne önskar.

   Svara

   Min man är polis och när han börja utbildningen så höll en kvinna från sista terminen tal på den allra första dagen som löd typ såhär: Kan alla som har en partner räcka upp handen. Många räckte upp handen. Så fortsatte hon- Alla som tror att ni kommer vara tillsammans med den partnern när ni är klara med utbildningen håll upp handen. Då var det några färre som höll upp (förvånansvärt nog) så skratta hon och ba ni andra kommer kommer snart vara singlar, de flesta förhållanden funkar inte.

   Blev så jävla lack när han berätta detta.

   Jag hade också hört det där att poliser ska vara med poliser för de fattar varandra. Läkare med läkare osv. Fuck det, jag har förståelse för honom i form av att han kommer jobba obekväma arbetstider, stress, rädsla, riktigt jobbiga dagar på jobbet osv, det är det jag tror gör så att det kommer funka.

   Lycka till på utbildningen om du kommer in =)

   Svara

    Fan vad tråkigt om det hade varit så, att man bara passade med sin egen yrkeskategori. Jag tycker killar i mitt yrke är riktigt oattraktiva (industri) så hade fått gå singel hela livet i så fall, haha.

    Svara

    Hon hade nog ändå en poäng i det…

    Svara

   Om 5-10-12 år, kanske fått barn, om inte annat andra stora saker livet: kan du eller din partner känna sig nöjd (a) med att eventuellt hindrat en dröm du haft?
   En bra partner stöttar och ”står ut” (inom rimliga gränser, innan nån klagar) med sin lebvnadkamrats önskemål.
   Samtidigt måsta man vara tydlig när man vill nåt, så man inte ångrar sig sedan.
   Hellre försöka än ångra sig senare.

   Svara

   Hörde samma när jag pluggade juridik. Känner dock större avsmak för jurister och advokater. Min man som är verksam inom helt annat är the shit! 🙂 Ps. Han har varit the shit i snart 8 år. Dvs även innan jag började plugga.

   Strunta i sådant snack! Du verkar bry dig om din relation och då kan ingen annan komma mellan er.

   Svara

   Är du en sån jäkla snöflinga, passar du inte som polis.

   Svara

   Sök något roligare än polis är mitt förslag!

   Svara

    Polis verkar jättekul! Hade jag inte varit en sån fegis (tål inte blod, rädd för fulla människor etc) hade jag lätt velat bli det.
    Så ni som är poliser, ni behövs och ni gör ett bra jobb!🤗

    Svara

   Men vänta nu.. du har alltså tappat lusten att plugga till polis för att några har sagt att poliser bara dejtar varandra?

   Ja.. när vi inte har några problem så hittar vi på ett..

   Som polis bör du nog vara mer hårdhudad än så.

   Svara

  Någon som vet vart man kan få tag på tretinoin kräm? (0.02 eller 0.05%).
  Eller hur man kan övertala sin läkare om att få det utskrivet.

  Svara

   Köp i Spanien. Går att köpa utan recept, vet ej om det är receptfritt men jag har alltid fått köpa på apoteken, kostar ca 200 kr.

   Svara

    Är det så? Undra om man kan beställa hem därifrån. Annars åker jag fan dit :p

    Svara

   Vad är det, låter bekant?

   Svara

    Starkare än retinol. Används i förebyggande anti-rynksyfte.

    Man börjar med 0.02%, sen något år senare kör man på 0.05% och sist 0.1%. Finns bra tutorials på hur man börjar långsamt för att slippa alla ovälkomna bieffekter av krämen (torrhet, rödhet, flagnande hud, strävhet och annat mysigt).

    I Sverige ska krämen självklart vara omöjlig att få tag på…

    Svara

   Vet inte om man kan beställa men eftersom att så många svenskar reser till Spanien kan du ju alltid be någon som ska dit att köpa. En tub räcker länge då man använder ytterst lite och 1-3ggr/v. Det är inte olagligt att föra in för eget bruk. Kostar ca 18-20€, min heter Reterides fr Ferrer.
   När det såldes i Sverige hette det Aberela (65kr) men slutade säljas pga att den sålde för lite, nu kan man få den utskriven och tillblandat av typ apotekens centraltjänst (vet ej vad det heter) för ca 300-500 kr.
   Har använt till och från i 10 år och innan dess andra receptbelagda retinoider. Rekommenderas starkt dock ej under graviditet o amning då det är skadligt.

   Svara

   Be din läkare skriva ut acnatac. Funkar hur bra som helst. Du kan inte beställa från Spanien eftersom det lätt fastnar i tullen. Be någon som ska dit att köpa istället.

   Svara

   Köp i Frankrike.

   Svara

  Äntligen öppet spår. 😍 har en fråga angående barn och leksaker.
  Hur mycket leksaker tycker ni är lämpligt för barn ålder ca 2-5 år. Vilken typ av leksaker har ni? Märker ni om barnen leker bättre eller sämre mer förre leksaker? Här hemma har vi problem efter jul pga överkonsumtionen i släkten. Några tips på vad jag kan säga till kommande födelsedagar och jular för att slippa överösas av plastleksaker till barnen? Mvh försöker plastbanta och rensa enligt Marie Kondo. Nu får jag börja om…

  Svara

   Nu är mitt barn bara 1 år men vi var övertydliga redan innan jul när släkten började fråga vad hon önskade sig. Vi sa MAX 1 paket per person för vi ville inte att hon skulle få för mycket. Nu struntade mormor i det och köpte 15 olika grejer och jag sa till henne att nästa år ska hon absolut inte köpa såna mängder. Dock var hälften kläder som hon behövde så där klagar jag inte. Men jag tror att man på ett ödmjukt sätt måste vara lite övertydlig… De vill ju väl faktiskt, men tycker det blir för mycket när barnen till sist slutar bry sig vad om vad dom får…

   Svara

   Göm en del leksaker och byt ut de exempelvis varannan månad. Önska hållbara leksaker eller kläder eller annat ni behöver från familj och släkt.

   Svara

    Glömde, sälj på loppis eller om möjligt ge bort till bättre behövande.

    Svara

   Plocka bort leksaker några veckir/månader och ta sedan fram dom. Då är dom roliga igen och man behöver inte så många

   Svara

   Har en treåring och har egentligen inget svar, tyvärr. Hon har grymt mycket leksaker. Fått mycket från hennes äldre kusiner, och hon är enda barnbarnet på min sida så alla ska skämma bort liksom. Vi flyttade i höstas så jag rensade bort en hel del då. Det leks mest med Lego (duplo) och ett dockhus med tillhörande dockor/möbler. Och smådjur. Så jag plockar sakta men säkert bort andra grejer. Vill helst bränna upp alla jävla mjukisdjur som tar enormt mycket plats.

   Känner att hon har sina favoritleksaker och skulle nog inte sakna mycket av det andra. Ska nog fylla en säck till med skit i helgen.

   Svara

    Vi lekte med kottar.
    Det finns massor i granskogen.

    Svara

   Jag väntar mitt första barn och har varit tydlig med att jag absolut inte vill ha massa med prylar. Säg att du har tänkt på all konsumtion som sker och du vill lära ditt barn, att ”mycket eller ännu mer” inte är bättre.
   Jag har bett släktingar och vänner (när tiden är inne) att hellre sätta en den summan som dom vill skänka på hans Konto, som han kan göra något med senare i livet (tex: tågluffa). För att prylar blir snabbt ointressanta…

   Svara

    Anonym 20.18. Lycka till med det! Du kommer säkert bli överöst med prylar ändå. Vi har sagt samma som du sen dag 1 och vi drunknar snart i alla prylar 😂

    Svara

     Hemskt att det ska vara ett problem att människor drunknar i prylar medan andra inte ens har tak över huvudet.. är så tacksam för era tips. De flesta har jag prövat men mannens familj är totalt ointresserade av miljöintresse eller nyttosaker.

     Svara

      Bara att skänka vidare. Det finns de som behöver. Till andra barnet lugnande de ner sig. De såg ju att vi gav bort det medta ändå 😂

      Svara

   Mamma brukade plocka undan vissa leksaker och sedan ta fram dem igen efter ett tag, uppskattades väldigt mycket av mina småbrorsor 🙂

   Svara

    Följer ett IG konto som heter TheRamblingRedHead (rekommenderas fär hon är brutalt underhållande), och hon gör samma sak. Stoppar undan grejer 1-3 mån, tar fram dem, gillar/använder inte barnen grejerna så skänks de bort. Verkar funka!

    Svara

   Vi rensar mycket, alltid innan födelsedag och jul. Sen leker mina barn med brio tåg, lego, playmobile och leksaksmat. Hellre tex mycket brio tåg grejer än 15 OLIKA sortera leksaker. Blir galen på små saker typ nån märklig figur som inte passar in. Sen säger jag till släkt och vänner som vill köpa något vad de kan köpa tex saker som går åt som pennor och papper eller mer av tex leksaksmat eller lego. Som jag tror barnen skulle uppskatta. (Eller pengar till sparkonto)

   Svara

    Hahaha, trodde jag skrivit denna kommentaren. Vi tänker precis likadant!

    Svara

   Vi önskade oss dyra leksaker åt barnet som håller länge. Bla. allt möjligt som senare kan användas i träningssyfte, som en Togu Jumper, balansstång, klätterställning. Böcker i fina utgåvor som tom. vuxna gillar. Klassiska spel, gärna i trä, för nästan alla åldrar (Tex. Råttfällan). Cyklar och skridskor och allt det där behövs också förr eller senare. Finns många bra produkter nuförtiden som växer med barnet.
   Fast vi hade tur att folk frågade …

   Svara

    Sen får man leva med att det blir mycket krafs från och med en viss ålder. Men det där udda krafset har fått en egen låda och hon leker med det som om det hörde ihop. Det är ganska gulligt att nån dum random sak blir en kär ägodel.

    Svara

   Jag är både farmor/mormor köper knappast några leksaker bara nyttosaker typ det de behöver i klädväg el skor/kängor. Sen träffas vi och går ut och äter det de önskar och de får handla lite som de väljer själva inom normala gränser. Alltid en dag vi ser framemot

   Svara

    Men åh så nostalgiskt. Brukade göra så med min mormor. Blir varm i hjärtat❤️

    Svara

   Köp en iPhone, den räcker. Tro mig!
   När jag går på stan och ser barn med sina mobiler i händerna är de glada o som besatta.

   Svara

    Fast ändå lite synd att uppmuntra det beteendet (även fast jag förstår varför föräldrar köper mobiler till barnen)

    Svara

   Vi rensar ut det han inte leker med. Sen efter några månader kan man ta fram det igen så är det som en ny leksak ^^ Vi har dock väldigt mycket leksaker men de ligger liksom inte huller om buller utan är någorlunda sorterat vilket gör att han leker med lite olika varje dag.
   Jag har sagt rakt ut till släkt och vänner att jag vill inte ha billigt kina skit det kommer slängas/säljas, men jag skickar även ut i samband med inbjudan till kalaset en önskelista. + ber dom att spara kvittot ifall vi anser att han inte kommer leka med det så vi kan byta.

   Svara

    Hehe vi gör samma och i år fick barnen gamla undanlagda leksaker som vi slog in som nya. Sen fick de kanske 2 paket med nya saker. De märkte inte något och lekte med leksakerna som om de varit vilka julklappar som helst.

    Svara

     (De är 2 och 3 år. Vet inte hur länge det funkar att ge gamla leksaker däremot..)

     Svara

   Vi bestämde när vår son föddes (han fyller 3), att MAX två presenter per hushåll vid födelsedag och jul. Vill man ge mer får man sätta in pengar på hans sparkonto. Just för att 1. Han leker bara med enstaka leksaker och det märks redan vid öppnandet av paketen. Han öppnar bara resten av paketen om ens det när han hittar en ny favorit. 2. Vi vill inte att han ska bada i leksaker då vi vill att han ska uppskatta och inte ta saker för givet 3. Suger för miljön med överkonsumtion.

   Den här regeln hade mina föräldrar svårt att följa i början (fram till min son var runt 1 år), vilket min sambo gick bananas över. Denna jul däremot var det hans familj som gick över gränsen rätt rejält och vi fick för hundrade gången påtala vår ”regel”. Tycker det är respektlöst att inte lyssna till våra önskemål. Min sambos släkts ursäkt var ”det är så svårt att bara välja två saker”. Ja, men välj ut två saker med omsorg för han kommer inte leka med allt ni köpt ändå. Glad att min familj respekterade vår önskan och förutom två presenter satte över pengar på sonens sparkonto. Det kommer han ha nytta av i framtiden tillskillnad från massa leksaker som inte hinner lekas med..

   Svara

   Varje år innan jul så rensar vi. Barnen får ge jul klappar till andra barn och sen får de av tomten. Mina barn mör inte bra av alla intryck massor av leksaker ger. Slutar med att de inte leker alls. Generellt anser jag att barn idag har alldeles för mycket leksaker.

   Svara

  Så har dagen kommit då jag fått SSRI utskrivet. Vill verkligen inte börja med det, är otroligt rädd för biverkningar och för att mixtra med hjärnans kemikalier. Dosen är tydligen låg, men jag är otroligt orolig ändå. Jag vill verkligen inte men känner mig tvingad. Kan någon snälla lugna mig?

  Svara

   Jag kände verkligen också så, MEN jag märkte när jag väl började ta dom att jag faktiskt behövde den där extra knuffen som dom faktiskt gav och jag orkade ta mig ur min depression. Tänk bara att dom ska hjälpa dig i rätt rikting, det är inget skamligt eller dåligt att behöva lite hjälp ibland ❤ Ju fortare man accepterar sin situation ju fortare ökar chanserna att bli återställd. Lycka till!!

   Svara

    Det är just det, jag känner mig normal. Inte deprimerad även fast ett test jag gjorde hos doktorn visade annorlunda.

    Svara

     Jag har inte kännt lycka innan medicin, trodde det men har nu upplevt lycka och det är underbart.

     Svara

     Trodde inte jag var deprimerad för än jag fick SSRI. Wow, trodde inte livet kunde vara så som vuxen. Tog många terapi timmar att komma fram till hur tufft jag haft det. Hade rationaliserat bort känslorna för de fanns inte plats för dem 🤷‍♀️

     Svara

      Men… Ja nu är jag dryg igen men det är dina terapi timmar som hjälpt dig som mest. SSRI är tyvärr(förlåt för att jag kör över alla er det funkat för) mest placebo.

      Svara

       Hej! SSRI är inte placebo! Till en viss del kan det vara det, absolut. Men det dämpar verkligen alla känslor -både positiva och negativa. Funkar därför jättebra för ångest. Jag är högkönslig med rätt mycket ångest, brukade bli övernervös för allt, kunde må dåligt i veckor innan en presentation i skolan för jag kunde inte hantera nervositeten. På SSRI var allt sånt bara borta, och jag åt det i flera år så jag blev van av det och hade nästan glömt hur det kändes att vara nervös. Då jag hade slutat och skulle på min första jobbintervju började jag må konstigt och det tog ett tag innan jag insåg att just ja det var så här nervositet kändes. Tog ett tag innan jag lärde mig hantera alla känslor som kom tillbaka efteråt. Så: SSRI lindrar symptomen, men terapi tar tag i det underliggande problemet. Jag tror SSRI är jättebra om man bara har depression. Även om det också lindrar ångest så beror ångest oftast på något annat som behöver åtgärdas och då är terapi absolut bäst!

       Svara

       Jag vet att det är så i flera studier. Jag äter just nu venlafaxin (SNRI) och har en betydligt bättre effekt av det. Jag fick verkligen en wow känsla av SSRI första gången. Placebo eller ej var det vad som fick mig dit idag. Jag påbörjade terapi långt efter men terapin är ju det som hjälpt absolut mest. Antidepressiva har dock varit det som hjälpt mig ta mig till terapin.

       Svara

   För att vara ärlig, det kan vara förjäkligt, speciellt om du har en mindre bra läkare eller om du är en som lätt drabbas av biverkningar. Däremot så kan det vara värt det i slutändan, vilket det var för mig. Det tog tre år innan vi hittade rätt medicin och dos, men med tanke på hur mycket medicinen gör för mig idag (och att jag kanske inte levat utan den) så känner jag att det var värt det.

   Svara

   För mig var det en skjuts rätt in i välmåendet igen. Eller alltså, det gav mig den där lilla extra energin jag behövde för att komma igång med livet igen, orka springa, finna glädjen i att laga mat, borsta tänderna och vilja umgås med människor igen. Vet att många avfärdar SSRI så fort dom hör talas om det men det kan verkligen vara skillnad mellan liv och död för vissa. Det kommer säkert gå bra, håll dialog med din läkare och ge det lite tid! Efter ett år kände jag mig klar, trappade ner och mår nu bra utan mediciner.

   Svara

    20,14 En fråga till dig. Hur länge kände du att du behövde trappa? Om man slutar tvärt får man abstinens eller riskerar man att må dåligt då? Jag har hört så många versioner.

    Svara

     Man ska inte tvärt avsluta! Om du är orolig för biverkningar så lovar jag att utsättningssymptomen är hundra gånger värre!

     Svara

      Jag hade en massa insättningssymptom men inga utsättningssymtom alls 🤷‍♀️ Det är verkligen jätte individuellt. Min svärmor glömde sina när hon åkte på semester så hon slutade bara. Huvudvärk första dagen annars inget 🥂

      Svara

     Vill minnas att jag trappade ner under två månader ungefär. Skulle inte rekommendera att sluta tvärt då kan man må väldigt dåligt.

     Svara

      Jag är så himla rädd för utsättnings symtomen, sen läste jag en artikel i DN en läkare som skrev att SSRI är/kan vara beroende framkallande! Men han fick skit för det av andra läkare. Phu vet inte vad jag ska göra.

      Svara

       Det är inte beroendeframkallande. Är du beroende behöver du hela tiden öka dos för att få effekt. Så är det inte med SSRI. Det är helt vanliga utsättningssymtom, inte abstinens eller så. Man mi skar dosen skata bara. Jag hittade en grej på apoteket som man delar tabletter med så jag kunde trappa ut ännu långsammare. Var absolut inga problem. En slutade jag med tvätt utan problem. Det värsta var när jag skulle sluta med strattera en adhd medicin med effekt på depression. Läkaren sa att den inte behövde trappas ut. Trodde jag skulle dö. Var vidrigt. Men gick över på någon dag. Tog sömntabletter och sov den mesta tiden.

       Svara

       Förstår att du är orolig och man ska givetvis ha respekt för mediciner. Jag kan som sagt bara tala om hur det var för mig och jag kände som sagt att det var direkt nödvändigt och en skjuts i rätt riktning. Avvänjningen var relativt enkel men visst kände jag mig snäpper mer nere under den perioden. Mår dock som sagt bra idag så det var värt allt. Stort lycka till! ❤️

       Svara

       Nej det är inte beroendeframkallande! Jag trappade ner kanske ett år om jag minns rätt, eller vi började minska dosen vid varje läkarsamtal som var med några månaders mellanrum. Hade inga biverkningar alls. Däremot biverkningarna när man började, fruktansvärt. Men det går över så det är bara att hålla ut några veckor och se till att människorna i din omgivning vet om det och tar hand om dig. Det finns risk att depressionen blir värre och vissa blir till och med självmordsbenägna. Själv mådde jag bara väldigt illa och fick inte i mig mat så gick mycket ner i vikt. Så var inte ensam med det i början, se till att du har stöd!

       Svara

   Håll ut en vecka! De första nätterna kommer du ha grav ångest men det släpper. Du kommer vara exakt samma person fast utan oro och nedstämdhet sedan så tat lugnt 🙂

   Svara

    Jag håller med H, man är fortfarande samma person (fast möjligen i en mer uppgraderad version). 🙂

    Svara

     Fick melatonin utskrivet så att jag ska kunna sova. Det är jag iallafall glad över 🙂

     Svara

      Åh melationin har jag bara hört gott om, har två kompisar som käkar det. 🙂

      Svara

       Läkaren sa att det även var receptfritt i USA så det var bara att knalla in i ett drugstore och köpa ut hur mycket man ville. Vet inte varför men det gjorde mig lugn att höra det 😅 Och att man inte deckar på en gång efter att man har tagit tabletten, det gör att det känns mer säkert.

       Svara

        Jag beställer från Finland, något apotek som säljer till Sverige. Fungerar riktigt bra.

        Svara

         Tänkte precis skriva att det är receptfritt i Finland.

         Svara

        Melatonin säljs som kosttillskott i mataffären i Finland. Det är jättebra för insomningsproblem men många vaknar tidigt av det, inklusive jag… Mina sömnproblem beror annars också på att jag vaknar tidigt, inte på grund av att jag inte kan somna så jag äter Mirtazapin i låg dos vid behov för att sova längre på morgnarna. Fungerar också som antidepp om den äts i högre dos och regelbundet.

        Svara

       Jag fick hemska mardrömmar av melatonin o visste inte om jag sov eller om jag var vaken. Inte provat sen dess. :/

       Svara

        Tack som faun! har redan typ dröm/mardrömmar nästan varje natt och har ibland svårt att skilja åt vad som varit dröm och inte.

        Svara

         Ta det lugnt, jag har också fått drömmar av melatonin men inte av alla tillverkare. Bara en sort som gett mig konstiga drömmar. Får däremot lite torr mun. Men absolut inga vbiverkningar att vara rädd för.

         Svara

   Glömde säga. Läkaren tycker att jag är väldigt låg och nere/deprimerad. Fick göra ett test som tydligen visade på det. Men jag känner mig inte deprimerad utan helt normal? Alltså normal låg som jag tror att de flesta känner.

   Svara

    Men varför ska du börja med SSRI om du själv inte anser att du har problem? För att en läkare tycker att du är låg? Får ditt låga humör stora konsekvenser? Ingen läkare kan ju tvinga dig till någonting och anser du att din sinnesstämning är som de flesta andras, varför går du med på att ta det?
    P.S. Tar själv SSRI och för mig är det super (jättejobbiga insättningssymtom under några veckor, men de går över)

    Svara

     Jag tar för att verkligen alla runt mig pressar mig till det så det är som ett tvång. Har en annan diagnos som ställer till det för mig i vardagen och det är nog egentligen den som de vill ”fixa” som jag får sätta på mig foliehatten.

     Svara

    Har samma situation. Jag har fått förklarat att kroppen kan vara deprimerad utan att ditt sinne är det. De sa att vissa personlighetstyper drabbas oftare av den typen av depression. Typ politiker eller andra framgångsrika kategorier av yrkespersonligheter.
    Om läkaren är bra och insatt i ditt case skulle jag ha tilltro till hens bedömning. Om läkaren är en slarver som bAra vill pracka på piller så du sen går därifrån skulle jag byta läkare och ta nytt beslut hos denna. Tror de är rätt glada i att dela ut sån där medicin så litar inte på vilken läkare som helst.

    Svara

    Svar i modd!

    Svara

   Jag fick kraftigt förstärkt ångest några timmar efter att jag tagit tabletten första dagarna. Låg på golvet och höll i mig i mattan och var helt övertygad om att jag skulle dö. Efter 3-4 dagar försvann det och sedan, efter några veckor kom de positiva effekterna. Var beredd på att det kan bli värre i början. Se till att du är på en trygg plats. Men jag tror att du kommer att tacka dig själv sedan om du bara härdar ut de första veckorna 🙂 Lycka till! <3

   Svara

    Fick du också en låg dos då? Vet inte om jag klarar mer ångest än vad jag redan kan känna av ibland. Det är inte ens ångesten som ”ska” behandlas för mig.

    Svara

    Svarade med hamnade nog i modd. Det är inte ångesten som ”ska” behandlas hos mig, utan att jag är ”låg” Fast jag lider ibland av ångest som kommer plötsligt, men tänker att det är normalt?

    Svara

     Ja, det är normalt. Så är livet, upp och ner. Tycker det låter märkligt med en läkare som låter dig göra ett test för att bestämma vad du lider av. Du vet bäst själv uppenbarligen hur det känns inne i dig. Det gäller att lära sig hantera ångest, vara låg ibland osv. Man behöver inte ssri för det, speciellt inte som det bara funkar på 60%, dvs placebo är närapå bättre. Sök kbt, se upp för piller, det är så många som blir beroende. Även melatonin.

     Svara

      Har redan genomgott kbt och det fungerar inte för mig. Har en annan diagnos som jag misstänker att de vill ”fixa” fast det egentligen inte går (Aspergers) Jag känner mig nere just nu pga att det har skitit sig med försäkringskassan och har hänt en del saker som gett mig svår stress och ångest, men jag vet att det kommer gå över när allt är som det ska igen med försäkringskassan osv. Har försökt få fram det, men vem lyssnar på personer med diagnoser? 😓

      Svara

       Skulle aldrig i livet äta SSRI om orsaken till ”deppigheten” var yttre omständigheter. Vilka jävla nissar till läkare som förespråkar det!
       Om du börjar äta det och sen vill sluta är det riktigt hemska utsättningsymptom som kan pågå i upp till ett år efter att du slutat, t.e.x blixtrar i hjärnan och/eller hjärtat.

       Svara

        Depression är lika riktig oavsett om den beror på yttre eller inre omständigheter och ssri är inget sämre alternativ om det beror på yttre. Bästa hjälpen är medicin och samtalsterapi i kombination. Du är en jävla nisse som skriver om sånt som om det vore kunskap du har när det engentligen bara är åsikter.

        Svara

       Men alltså, ingen kan tvinga dig att ta medicin. Det bestämmer du helt och hållet själv.

       Svara

      Men sluta, ssri är inte beroendeframkallande. Blir man beroende av något ickeberoendeframkallande ligger problemet hos personen inte på objektet som brukas.

      Svara

       Fast att sluta med antidepressiva som intagits en längre tid ger visst en viss abstinens vid avbrott eller nedtrappning. Visst beror det också på vilken antidepressiv det är, vilken styrka man ätit och hur länge. Så nej, man blir inte beroende i den bemärkelsen men det är inte alltid helt smärtfritt att sluta.

       Svara

        Vad jag har förstått så är det en väldigt låg dos som jag ska ta kommer inte ihåg namnet och sitter för bekvämt för att orka resa mig till köket just nu men den börjar på f och ska tydligen ha varit länge ute på marknaden. Läkaren sa att den skulle vara ofarlig då jag berättade om min oro för att börja ta piller.

        Svara

         Du ska givetvis lyssna på din läkare, är det så att medicinen inte passar så får du säkerligen byta 😌 Jag ville bara svara personen ovan om att man ej utvecklar ett beroende. Lycka till, kämpa på och tänk att det förhoppningsvis vänder en dag ❤️ Been there, done that.

         Svara

          Tack Natalie, hört det flera gånger att man inte blir beroende av dem av flera olika personer idag, men oron sitter ju i och allt känns bara så läskigt😓😅 Kommer nog behöva att höra det flera gånger till! ❤

          Svara

        Det ger inte abstinens det ger utsättningssymtom.

        Svara

        Alltså det är skillnad på dependence och addiction, men i svenskan skulle båda kunna översättas till beroende. Kroppen kan utveckla dependence till ssri och man föreslår mycket långsammare uttrappning för att minka utsättningssymptomen. Men att man får sådana innebär inte att kroppen är addicted.

        Svara

       Angelica.

       SSRI är inte beroendeframkallande på samma sätt som exempelvis heroin, men, det är faktiskt beroende framkallande.

       Alla typer av SSRI och neuroleptika ändrar diverse nivåer i hjärnan och när det sedan blir borttaget får de flesta utsättningssymptom beroende på hur länge som de har ätit det. Därför är det beroendeframkallande. Viktigt att förstå detta. ☺️
       / läkare

       Svara

        Det ger inte abstinens det ger utsättningssymtom. Om du är läkare vet du att för att något ska vara beroendeframkallande, eller vanebildande vilket är termen läkare använder 😂, så behöver patienten kontinuerligt en allt högre dos för att få samma effekt.

        SSRI är INTE vanebildande eller beroendeframkallande så som opiater eller benzo. SSRI har utsättningssymtom som inte ska jämföras med abstinens besvär. Är man ovanligt känslig för utsättningssymtom så har man än väldigt långsam utsättning. Upplever man det fortfarande som jobbigt kan man få lugnande under någon vecka. Detta är ett icke problem! Sluta förringa beroende och låtsas vara läkare 🤦‍♀️

        Svara

        Nej, deg är inte beroendeframkallande bara för att man får utsöttningssymptom. Sluta sprid fake news!

        /också låtsasläkare på internet

        Svara

        Hade du varit läkare hade du gjort skillnad på addiction och dependence som jag skrev om ovan om du ville klargöra något.

        Svara

       Jo, ssri är beroende, men man valde att kalla det ”utsättningssymtom”, vilket är samma sak. Förklaras enkelt här https://www.aftonbladet.se/debatt/a/zG3q99/antidepressiv-medicin-gor-oss-beroende

       Svara

        Men någon tomte som uttalat sig i Aftonbladet gör det inte sant. Beroende och utsättningssymtom är inte samma sak. Har du någonsin hört om NÅGON som brukat benzo, opiater, amfetamin, heroin eller liknande som har haft samma dos i 10 år och fått problem först när de vill SLUTA? 😂 Nej för de har inte utsättningssymtom. De är beroende.

        Svara

         Precis, all medicin man tar regelbundet är väl på något sätt psykiskt vanebildande men att i onödan skrämma upp folk med att påstå att det är beroendeframkallande är bara onödigt.

         (Har många gånger försökt diskutera med sockerberoende som vill hävda att det är lika beroendeframkallande som heroiin. Okej, gå ner dig i opiater så kan vi diskutera beroendeframkallande sen 😂)

         Svara

        Replik till denna allmänläkare från en beroendeforskare och specialistläksre i psykologi: https://vadardepression.se/darfor-ar-ssri-mediciner-inte-beroendeframkallande/

        Svara

   Tar du vilken medicin som helst mixtrar du med kroppen. Det är inte så dramatiskt med antidepp som det kanske känns. Och man kan ha högfungerande depression där man kan leva vanligt liv men inte mår bra/inte känner glädje eller mening. Livet tuffar på men utan kvalitet.

   Biverkningar brukar försvinna, och man får byta om man känner sig missnöjd med den.
   Jag bytte flera gånger innan jag hittade rätt. Det är värt att prova!

   Svara

    Så kan det vara, jag ser ingen mening eller glädje med livet. Allt är meningslöst och jag hänger liksom kvar i kulisserna och kollar på alla andra som ”lever livet” Vet att all medicin mixtrar med kroppen, tycker bara att det är extra läskigt när det är hjärnan som det mixtras med. Den vill jag ha som den är😐 Det kluriga med biverkningar för mig är att jag verkligen letar och ”känner efter” efter dem och det brukar ånga på min ångest ganska ordentligt😅

    Svara

     Ja det är klart det känns läskigt, det tyckte jag med då der begav sig, men det är liksom inte lobotomering, man ger bara extra av det som hjärnan behöver för att kunna fungera. Att kunna känna meningsfullhet och glädje är att fungera 🙂 Du blir ingen annan person, bara ett mer välmående du!

     Svara

      Har känt meningslöshet så länge nu så allt annat känns overkligt för mig. Som om det vore fel för mig att få känna meningsfullhet och långvarig glädje. Har nog varit nere i skiten rätt länge när jag tänker efter.

      Svara

       Fan då.

       Jag råder dig att söka någon att tala med på din mottagning. Beroende på vad det är för mottagning bör du kunna få en vårdkontakt som du kan tala med detta om, någon som har rätt kompetens ☺️

       Svara

       Jag har varit där du är i många år. Var försiktig för du är ett steg ifrån att vara så likgiltig att de inte längre är värt att gå upp på morgonen, eller leva över huvud taget. Tycker det låter som ett mycket bättre alternativ att prova medicin. Även om den första sorten du provar kanske inte hjälper finns det fler alternativ.

       Svara

       Hej! Just den där meningslösheten du berättar om känner jag igen, det var när jag kände den, att inget är värt något, som jag insåg att jag inte har något att förlora och började äta mina SSRI. Depression är klurigt, man inser ofta inte själv att man är drabbad för man är så van att leva med det. Däremot kan ens omgivning ofta se det klarare. Jag antar att testet du gjorde var ett där du skulle svara på frågor som gav 0-4 poäng? Har också gjort det rätt många gånger nu och tycker faktiskt det är rätt riktgivande. Du ska förstås bara ta SSRI om du själv tycker det behövs men om både läkare och din omgivning tror du behöver det kan det vara värt att testa. Så var det för mig också.

       Svara

   Jag kände knappt av några biverkningar alls. Jag hade lite, lite spänningshuvudvärk dagen efter att jag trappade upp dosen men i övrigt blev jag bara bättre. Tar 200mg Sertralin per dag.

   Svara

   Har du talat med din läkare om detta och är det en specialistläkare?
   Beroende på vad det är för typ av ssri och beroende på dig kan du må dåligt i cirka 3 veckor innan önskad effekt börjar att märkas. Under denna tiden är det viktigt att du har stadig kontakt med läkaren. Om du börjar få tankar om att skada dig själv är det viktigt att du antingen kontaktar en akutmottagning (psykiatrisk) eller din mottagning för att tala med läkaren om detta. En läkare du känner dig trygg med.

   Har du läst om alla positiva effekter som den medicin du börjat äta har? Brukar säga till patienter att kunskap är trygghet.

   Vill ma inte äta den medicinen bör man inte göra det (om det inte är livshotande). Kan inte uttala mig om just dig eftersom jag aldrig träffat dig utan jag talar generellt sett i denna kommentaren. Om en patient inte vill äta en viss typ av medicin brukar man försöka hitta andra alternativ.

   Svara

    Sluta lek läkare och sprid missinformation. SSRI är inte beroendeframkallande och man ska inte utvärdera effekten efter 3 veckor. Efter 14 dagar kan man börja känna effekt men det tar 6-8 veckor innan man har full effekt. Innan dess bör man inte utvärdera effekten. Väldigt viktigt att patienten vet om just de intervallerna så man inte går igenom insättningssymptom i onödan.

    Svara

   Jag hatade ”lyckopiller” innan jag började äta dem. Men de har räddar mig. Kom ihåg detta:
   *Första 14 dagarna kan man få insättningssymptom. De är övergående men kan vara väldigt jobbiga. Desto mer insättningssymptom desto större nytta har medicinen så hang in there. Ökar du dosen kan du få nya insättningssymptom som varar i ytterligare 14 dagar
   *Det tar 6-8 veckor för de flesta SSRI att ge full effekt, vissa längre. Ge det tid och utvärdera inte förtidigt.
   *När det gått 8 veckor, utvärdera! Mår du bättre, har du några konstiga biverkningar har du biverkningar du kan leva med? Du ska ha en medicin med god effekt och rimliga biverkningar dvs du ska kunna leva med dem och effekten ska vara så pass god att du kan stå ut med biverkningarna.
   *Om du inte har tillräcklig effekt eller jobbiga biverkningar. BYT! Du kan eventuellt prova att öka dosen först men dra inte ut på det oavsett vad läkaren säger. Det finns massor av SSRI preparat. Det finns även SNRI, DNRI, TCA och MAOI. Dessutom kan du äta de i flera olika kombinationer. Vad jag vill säga är att det finns alternativ, nöj dig inte med något mediokert ❤️

   Svara

   Gör det inte. Det är inte värt det.

   Svara

    Wow, givande input.

    Svara

  Behöver lite pepp och råd ikväll.

  Jag pluggade ett treårigt kandidatprogram inom political science, men som sammanlagt tog flera år att bli klar med pga gick inte upp med uppsatsen förrän förra året. Sista åren innan jag blev klar var jag sjukt omotiverad och jobbade istället.

  Fick precis ut min examen vilket förstås känns underbart, verkligen en belöning för all tid och möda jag lagt ner. Men även om jag borde vara glad så mår jag skit haha. Jag var jättetaggad på utbildningen då när jag var 20, men har på sistone insett att detta nog inte alls är vad jag vill hålla på med. Antagligen är det en stor anledning till att det tog så lång tid att bli klar. Det är dessutom väldigt hög konkurrens på jobb (jag har ”bara” en kandidat, gick aldrig nån praktik och har ingen direkt spetskompetens på området). Blir dessutom stressad över att ha tagit studielån på en utbildning som jag känner att jag halvt har slängt bort men det är väl skitsamma nu, haha.

  Min passion är att skriva och att uttrycka mig i text och bild, samt så har PR och marknadsföring länge känts väldigt roligt. Så jag är jättesugen på att byta bana, mot media och kommunikation. Har tittat en del på YH-utbildningar att söka till hösten (bor i Gbg) men utbildningar som t ex copywriter kräver arbetsprover vilket gör det svårare att komma in. Är osäker på om digital marknadsföring är min grej heller. Finns annars medie- och kommunikationsprogrammet som är ytterligare tre år på universitetet. Det är förstås ett alternativ, men är rädd att slösa min tid på något sätt. Fyller 28 i höst och upplever det som att tiden bara rinner iväg för mig.

  Är det någon som har liknande erfarenheter efter examen? Av att byta karriärbana? Eller som vill ge mig lite pepp och uppmuntran bara? Känner mig sjukt deppig över allt detta med framtid och karriär.

  TLDR; fått en kandidat från en utbildning men är väldigt sugen på att byta ”karriär” vilket möjligen skulle innebära ytterligare tre år på universitet. Fyller 28, och är rädd att slösa min tid. Råd?

  Svara

   Jag bytte nyligen karriärsbana och är över 30 år. Min motivation var att jag har cirka 35 år kvar i arbetslivet och vill inte slösa bort tid på att jobba med något jag inte tycker är kul. Studieskulder har alla och dessutom är säkert den kandidat du läst jättebra komplement när du läst klart din utbildning inom PR. Din spets liksom!

   Svara

   Kör. Livet är kort så fyll det med det du vill göra. I annat fall, kan du jobba med PR och kommunikation inom offentlig sektor så är political science def inte bortkastad tid ⭐️

   Svara

   Jag har inte bytt karriärbana men har däremot gått en YH-utbildning som lett till ett jobb inom digital marknadsföring idag 🙂 När jag pluggade var det många som var runt 28, några äldre än så och som antingen jobbat innan dess eller pluggat något annat. Många YH-utbildningar är ju runt 1-2 år (min var 2 år) och då går det ju ganska fort ändå.

   Om du vill, så go for it! Tycker YH-utbildning var jättebra eftersom man också får praktikdelen. Att du redan har en kandidatexamen inom ett annat område kan ju vara positivt om det är inom såna områden/företag du vill jobba sedan, fast inom marknadsföring?

   LYCKA TILL!

   Svara

   kan du inte söka till journalisthögskolan? det är en vanlig kombination att först ta en ba i statsvetenskap och sedan söka in dit.

   Svara

   Jag har bytt branch totalt, jobbade i över 10 år inom restaurangbranschen, startade nerifrån och klev högt upp i respekterade restauranger. Fick 2 barn under tiden och sedan tänkte jag näe, detta är f*n inte för mig längre. Sökte lite på skoj till ett stort företag inom ekonomi och har nu börjat specialisera mig där efter 2 år inom tjänst! Har som skolnings bakgrund , hotell och restaurang skola 🤷🏻‍♀️ anything is possible if you want it! Hejja hejja och gör det du gillar!

   Svara

   Läs ett masterprogram inom kommunikation!

   Jag är också statsvetare, jobbar idag på ett av Sveriges största företag på It-avdelningen.. Trodde jag aldrig men jag trivs jättebra. Tog kandidatexamen i statsvetenskap för typ 15 år sen. Jobbade först som administratör och sen som prokektledare och sen projektledare inom IT. Det finns många vägar och statsvetenskap är en bred utbildning.

   Svara

   En tjej i min klass på universitetet hade gått en 3 årig utbildning för att inte jobba en enda dag med det och nåt år eller två år senare börja en 3,5 årig utbildning. Du får tänka att om du börjar den nya utbildningen så är du klar när du är runt 31 och har fortfarande en herrans massa år kvar till pensionen. Man måste trivas i vad man jobbar med, vem fan vill jobba med något i 30+ år som de hatar? Do you 😉

   Svara

   Yes, vi är många som väljer att byta spår. Läste 3 år på universitetet och efter 4 år hade min ångest över att behöva fortsätta inom yrket tagit över. En föräldraledigt var det som fick mig att ta steget. Läste en YH-utbildning på 1 år och ska börja en drömanställning. Kör på!

   Svara

   Om du ska byta inriktning så börja inte om på kanfidatnivå utan läs en master 🙃

   Svara

   Åh vad glad jag blev när jag gick in och såg alla svar. Började nästan gråta, haha 😭 Tack för ert stöd och alla råd. Ska till en studievägledare i veckan och prata så det känns jättebra 😊

   Svara

  Skulle behöva tips på enkla och bra övningar till gymmet! Gärna både styrka och kondition. Tränar ensam och skulle behöva lite omväxling 🙂

  Svara

   Marklyft för styrka, burpees för kondition… Redan där har du en någorlunda bra grund att utgå från!

   Svara

    Jag röstar också för burpees! 🙂

    Svara

   Plyometrisk träning. Typ ”hoppande utfall”, upphopp på låda, grodhopp, armhävningar med klapp… Svårare med överkropp än underkropp, tycker jag. Den där ”skidmaskinen” som finns på vissa gym är i och för sig bra för både styrka och kondition, även roddmaskinen beroende på vilket motstånd du väljer att ha.
   Kör du på ett ställe där de har rep så kan du ju köra klassikern där du håller en ände i varje hand och liksom gör ”vågor” med repet, tungt och svettigt! Kettelbellswingar är också bra för både styrka och flås, liksom wall balls/ball slams. Crossfit överlag låter som det skulle passa dig.

   Svara

   Kettlebellövningar. Googla så hittar du filmer på helkroppsprogram.

   Svara

    Kettlebell är den bästa träningen tycker jag för styrka och jag har provat det mesta. Löpning är min go to träning och kettlebell är ett bra kompliment för extra push. Har en app med massa övningar för alla slags muskler. Sök kettlebell där du söker appar.

    Svara

    Älskar kettlebells! Bästa redskapet.

    Svara

   Nu tränar jag mest på rutin, men när jag började så använde jag försvarsmaktens träningsklubbs app, jag tror att den finns kvar. 🙂 Fanns massa övningar där och fungerade väldigt bra som inspiration. 🙂

   Svara

   Sök på Alice Stenlöf på Youtube. Hennes rumppass är grymt 😃

   Svara

   Och Hanna Öberg på instagram/youtube!

   Svara

   Sverigespringer på Instagram

   Svara

   Sverigspringer på insta ger bra tips för löpträning + annat

   Svara

  Är väldigt ung men intresserad av ekonomi och vill också lära mig men det jag lärt mig hittills är att:

  Ha tre sparkonton, ett till pension, ett långsiktigt (resor, renovering), och ett på bankkontot med tre månadslöner.

  Lyssna på poddar!

  Jag har tre sparande, 800 i pension, 4000 i fonder och typ 1000-2000 på bankkontot där jag har min försäkring om jag blir av med jobbet exempelvis. Detta sparar jag per månad alltså. Får ut 21-28k netto i lön.

  Jag levde mer ”snålt” förut men efter jag köpte min lägenhet har jag blivit lite mer köpglad. Äter ute kanske 5 ggr i månaden, veckohandlar för 500-600 kr. Unnar mig frisör, vin, bio, osv när jag har lust. Har inga gränser egentligen, vill leva också liksom. Är 23 år bara. Bor själv!

  Vill också ha tips.

  Svara

   Om du sparar ca 6000 i månaden när du tjänar 21k så är det helt ok. Månaderna du drar in 28k så bör du spara mer, i mitt tycke.
   Beroende på dina räkningar så låter det som att du har en bra balans. Dock kanske du kan klippa håret hemma (om du går till frisören ofta). Vet inte hur dina vanor ser ut men take-away mat och kaffe är väldigt onödiga köp. Att äta på restaurang är trevligt lite då och då men hela take-away-konseptet är onödigt. Det tar lika lång tid att köpa med mat från butiken och laga något fort. Matlåda är jättebra. Shoppa second hand. Småsaker man köper regelbundet är boven, har jag upptäckt.

   Svara

   Vet inte vad du har för fasta utgifter, men tänker ca 12′ om du har lån att amortera på. Såhär hade jag spenderat resterande 9’/16′:

   Pensionsspar 1 000/3 000 kr
   Fondspar 2 000/5 000 kr
   Sparkonto 1 000/2 000 kr
   Veckohandling 2 000/2 500 kr
   Månadspeng: 3 000/3 500 kr

   Svara

   Ett tips är att verkligen ta en funderare och ställa dig frågan vad du vill spara till och på ett logiskt sätt räkna ut hur mycket du egentligen behöver spara.
   Alla behöver liksom inte ha ett megastort sparkonto. Vill man bo i hyresrätt behöver man tex inte en buffert för stora saker som behöver bytas ut eftersom hyresvärden ser till att inget blir eftersatt.
   Kommer du tex vilja byta ut köket om 10år behöver du spara drygt 800kr/mån till det, vill du renovera badrummet samtidigt är det ytterligare 900kr du behöver börja spara osv.
   Få ner en sådan plan så att du svart på vitt ser hur mycket (eller lite) du behöver spara, lägg på lite så att du har en ”start” om du någon gång vill lägga till ett sparmål.

   Sedan vet du hur mycket utsvävningar du kan göra. Utsvävningar är ju trots allt inte bara negativa för man vill ju kunna leva lite också som du säger.

   Svara

  Hej! Jag har en sambo är förlovad och vi har två barn tillsammans. Jag är kär i en annan man för tillfället och samtidigt vet jag att jag älskar min sambo han är min trygghet och jag älskar honom. Jag och den andra mannen pratar varje dag och känner fjärilar i magen bara jag tänker på honom. Jag vet att detta är fel men det känns inte fel, jag tycker inte jag gör något fel då jag inte kan hejda mig själv från att prata med den andra mannen. Vad är det för fel på mig ? Hjälp!!!

  Svara

   Det är en förälskelse som du bör bryta asap eller lämna din sambo. Inte okej!! Du är kär men sånt kommer svalna och då kommer du ångra att du lämna en trygg och bra man + ha barnen på halvtid. Jag hade inget val då mitt ex var en otrogen skit men skulle aldrig lämna en bra man som jag älskar och känner mig trygg med för en crush. Sätt stopp för det nu. Om det är meningen så blir det ni i framtiden. Kram.

   Svara

    Håller faktiskt med här. Du måste ta ett val, både för din skull, men även för din familjs skull. Det är inte schysst mot någon av de inblandade parterna.

    Uppenbarligen så vet du vad du vill då du försökt avbryta det hela, så enligt min uppfattning får du ta dig i kragen och avbryta det en gång för alla.

    Svara

   Tänker lite så att hur skulle DU känna om du fått reda på att din sambo gör så emot dig? Hur skulle du må?

   Jag har gjort samma som du. Lyckades bli förälskad i en annan man men jag avstyrde alltsammans innan något värre hände. Älskade/älskar ju min man! Är det värt att förstöra något som kanske bara är just en ”fling” från den trygghet & kärlek man har hemma?

   Svara

    Tack för era svar! Så bra råd. Jag vet att det inte är värt och riskera min fina familj men jag har så svårt att hejda mig, har avbrutit detta flera gånger men det blir alltid så att vi tar kontakt igen. Till och med den andra mannen har velat avbryta för att han mår dåligt av det. Notera att vi inte gjort något fysiskt utan endast pratat och träffats för att prata. Hade ingen aning om att jag var kapabel till detta, känner mig sjukt svag som människa och tycker synd om min sambo som inte hittade en lojal tjej. Denna sambon jag har är verkligen världens bästa och kan nästan med 100% säkerthet säga att han aldrig skulle vara otrogen. Jag hade blivit galen om han gjorde detta mot mig..

    Svara

     Alla är kapabla till att titta åt andra hållet. Om du kan bryta i tid är du stark. ❤️

     Svara

     Försök tänka på och se det som att det du gör leder till att du förlorar din familj. Inte som att det ger dig glädje och fjärilar.

     Svara

      Så borde jag verkligen tänka. Förstår mig inte på mig själv, blir nästan rädd för mig själv! Har hör historier om andra människor som har haft ett dubbelliv och tänkt på hur sjukt det är sen helt plötsligt är man där själv…

      Svara

       Jag brukar tänka att det har med kemi och belöningssubstanser att göra. Låter så vetenskapligt och tråkigt. Och försök tänka logiskt. Visst jättekul att vara nykär och bubblig men allt blir en vardag till slut. Varför offra en jättebra vardag för några tillfälliga känslor.

       Svara

     Om du verkligen älskar din sambo, hade du aldrig blivit förälskad i någon annan. Du känner sexuell åtrå, men älskar du din sambo, så lägg ner innan det är försent.

     Svara

      Lol. Klart man kan bli förälskad i en ny och älska sin partner.

      Svara

       Ja. Varför skulle man inte kunna älska mer än en?

       Syskon, föräldrar, barn, vänner kan man älska fler än en. Men partner har vi någon bild av att det är en kärlek som är exklusiv.

       Svara

   Din sambo förtjänar att veta vad du håller på med om du inte kan sluta prata med den andra mannen.

   Svara

    Håller med helt. Alltså bara att du åker och träffar honom att prata är över gränsen.

    Svara

   Jag lärde mig av min psykolog..förälskelse är ju till största delen den egna fantasin. Hur underbar han är,vilken bra älskare han är,hur han bekräftar mig,ser mig,osv osv..jag ägnade många timmar till fantasier,kärleksmusik,filmer m.m…sen…i det verkliga livet var det inte mycket som stämde med min fantasi…bara jag som kastade bort en stor kärlek…

   Svara

   Är precis mitt i detta men det var min sambo som förälskat sig i en vän. Jag kände på mig att något var på gång och misstänkte att saken var så redan flera månader sedan men valde att inte lita på min magkänsla och istället tro på min sambo. Nu kom allt fram några veckor sedan och det har varit ett elände… Ta avstånd från din förälskelse nu! Det är förjävligt att vara den andra parten i detta, gör inte det mot din sambo.

   Svara

    ❤️

    Svara

   Har varit i samma sits… Känn dig inte dålig för det är helt mänskligt att bli förälskad i en annan trots att man har en partner. Det du kan styra över är att bryta detta innan du gör något du ångrar, och gör något som sårar din partner. Att bara prata är oskyldigt men när det är känslor inblandade kan det hända mer så du bör nog antingen avbryta direkt (alltså ett clean break, ingen mera kontakt alls) eller överväga om din man är den du verkligen vill vara med.

   Men döm inte dig själv för hårt. Jag valde ett clean break, och det var jobbigt ett tag att komma över förälskelsen men nu känns det så mycket bättre.

   Svara

   Sluta bara. Folk blir mer och mer empatilösa och tänker bara på sig själva. Jag skulle spy på min man om han gjorde sådär mot mig. Du vet att du är emotionellt otrogen va? Det är helt ok att bli småförälskad och kanske tänka lite heta tankar om andra men that’s where the f-ing line goes. Att prata med någon annan på det sättet du gör är ett svek mot ditt förhållande. Du borde berätta detta för din man så han kan bestämma om han vill vara tillsammans med någon som är kapabel till det eller inte. ÄRLIGHET OCH KOMMUNIKATION I FÖRHÅLLANDE ÄR A OCH O.

   Svara

    Preachy much?
    Så ”heta tankar” är ok för att du säger det. Det kanske inte andra tycker.
    Det ligger nog oftast mer bakom otrohet än empatilöshet.
    Var inte så tvärsäker på din sak om du inte känner människorna.

    Svara

     Möjligtvis ”preachy”. Jag anser mig väldigt lojal vilket många människor inte är.
     Ja, tankar är helt ofarliga och skadar ingen så länge man inte gör något åt de. Om någon försöker styra ens tankar ska man nog springa för livet.
     Det krävs en viss typ av empatilöshet att veta att man gör fel men ändå fortsätta. Det finns de som är otrogna och som ångrar skiten ur sig och dom personerna anser jag inte empatilösa. Men som TS beskriver så vet ju hon att det hon gör SÅRAR en annan människa men väljer att skita i det och då kan hon skita på sig.

     Mvh Sitter på min höga häst.

     Svara

      Jag håller faktiskt med dig om att jag borde skita på mig, vet att jag gör fel och fortsätter ju ändå. Jag kommer inte berätta detta till min sambo då inget har hänt fysiskt än. Jag tror alla människor har dippar, vi har varit tillsammans i 14 år och inget sånt här har hänt innan men nu hände det tyvärr.. detta är starkare än mig själv ..

      Svara

       Du har inte legat med honom. Men du har träffat honom, och ni båda är kära i varann. Det i sig är värre för mig, än om min partner låg med någon utan känslor.

       Svara

       Stackars din sambo. Hade min sambo haft regelbunden kontakt med någon annan samt träffat personen för att diskutera sina känslor hade det varit otrohet för mig. Fult att inte berätta så han kan göra sitt val.

       Svara

      Jag håller med dig i sak. Men sättet du uttrycker dig på är självgott och mästrande. Det är inte klädsamt.

      Svara

       TS- som sagt du har redan varit emotionellt otrogen. Lika illa i min mening. Och nåt har visst hänt, ni har pratat och träffats i smyg.

       Anonym 22,49- ja, så länge han aldrig nånsin berättar det. Jag brukar dock inte fantisera om någon vi båda känner, dock mest för alla hans kompisar inte är i min smak haha.

       Anonym 22,47- jo det kan jag hålla med om. Brukar inte va så när det gäller allt annat men just lojalitet och otrohet sitter jag på en väldigt hög häst. Ts försöker även bortförklara för att få sig själv att må bättre. Jag har också varit med min man länge, sedan 2006 så att man har varit tillsammans länge är ingen f-ing ursäkt och det gör mig förbannad vilket säker gör att jag låter ännu drygare.

       Svara

       TS- som sagt du har redan varit emotionellt otrogen. Lika illa i min mening. Och nåt har visst hänt, ni har pratat och träffats i smyg.

       Anonym 22,49- ja, så länge han aldrig nånsin berättar det. Jag brukar dock inte fantisera om någon vi båda känner, dock mest för alla hans kompisar inte är i min smak haha.

       Anonym 22,47- jo det kan jag hålla med om. Brukar inte va så när det gäller allt annat men just lojalitet och otrohet sitter jag på en väldigt hög häst. Ts försöker även bortförklara för att få sig själv att må bättre. Jag har också varit med min man länge, sedan 2006 så att man har varit tillsammans länge är ingen ursäkt och det gör mig förbannad vilket säker gör att jag låter ännu drygare.

       Svara

      Så du skulle vara cool med att din man fantiserade om din bästa kompis medan ni låg. Tankar skadar ingen.

      Svara

       TS- som sagt du har redan varit emotionellt otrogen. Lika illa i min mening. Och nåt har visst hänt, ni har pratat och träffats i smyg.

       Anonym 22,49- ja, så länge han aldrig nånsin berättar det. Jag brukar dock inte fantisera om någon vi båda känner, dock mest för alla hans kompisar inte är i min smak haha.

       Anonym 22,47- jo det kan jag hålla med om. Brukar inte va så när det gäller allt annat men just lojalitet och otrohet sitter jag på en väldigt hög häst. Ts försöker även bortförklara för att få sig själv att må bättre. Jag har också varit med min man länge, sedan 2006 så att man har varit tillsammans länge är ingen f-ing ursäkt och det gör mig förbannad vilket säker gör att jag låter ännu drygare.

       Svara

       Test

       Svara

       TS- som sagt du har redan varit emotionellt otrogen. Lika illa i min mening. Och nåt har visst hänt, ni har pratat och träffats i smyg.

       Anonym 22,49- ja, så länge han aldrig nånsin berättar det. Jag brukar dock inte fantisera om någon vi båda känner, dock mest för alla hans kompisar inte är i min smak haha.

       Anonym 22,47- jo det kan jag hålla med om. Brukar inte va så när det gäller allt annat men just lojalitet och otrohet sitter jag på en väldigt hög häst. Ts försöker även bortförklara för att få sig själv att må bättre. Jag har också varit med min man länge, sedan 2006 så att man har varit tillsammans länge är ingen ursäkt och det gör mig irriterad vilket säker gör att jag låter ännu drygare.
       /-db-

       Svara

       Testar skicka i omgångar för at4 se vilken del som gör att den fastnar haha.

       TS- som sagt du har redan varit emotionellt otrogen. Lika illa i min mening. Och nåt har visst hänt, ni har pratat och träffats i smyg.

       Svara

        Anonym 22,49- ja, så länge han aldrig nånsin berättar det. Jag brukar dock inte fantisera om någon vi båda känner, dock mest för alla hans kompisar inte är i min smak haha.

        Svara

         Anonym 22,47- jo det kan jag hålla med om. Brukar inte va så när det gäller allt annat men just lojalitet och otrohet sitter jag på en väldigt hög häst. Ts försöker även bortförklara för att få sig själv att må bättre. Jag har också varit med min man länge, sedan 2006 så att man har varit tillsammans länge är ingen f-ing ursäkt och det gör mig förbannad vilket säker gör att jag låter ännu drygare.

         Svara

         Ok, to each his own.

         Svara

         Ok, det var sista delen. Haha då ska jag formulera om mig.

         Anonym 22,47- jo det kan jag hålla med om. Brukar inte va så när det gäller allt annat men just lojalitet och *tr*het sitter jag på en väldigt hög häst. Ts försöker även bortförklara för att få sig själv att må bättre. Jag har också varit med min man länge, sedan 2006 så att man har varit tillsammans länge är ingen ursäkt och det gör mig förb*nnad vilket säker gör att jag låter ännu dryg*re.

         Hoppas den går igenom nu då lol

         Svara

          Haha du borde chilla😂 du överanalyserar det jag skriver. Det jag menar är att vi har varit tsm så länge och så händer detta . Trodde aldrig det skulle hända..

          Svara

           Men det känns som att du vill att vi ska rättfärdiga det du gör? Om man älskar någon så lämnar man allt som kan komma imellan.

           Fast oavsett hur länge man varit tillsammans så är det ju inte okej. Jag var ihop med min sambo i säkert två-tre och ett halvt år, vi var förlovade och hade det väl ändå helt ok, när han började skriva sexuella saker till sin fd kk. Även om det inte är som i ditt fall där du faktiskt är kär i den andra personen, så gjorde det så in i helvete ont. Vet du vad jag ångrar? Att jag inte lämna honom. Där och då. Det är mitt största misstag. Så du måste get your shit together, avsluta allt innan ditt förhållande med din sambo eller vad han nu var, är över.

         Vad ska man säga, tyckte precis som du om otrohet men här är jag nu..

         Svara

          Och du kan göra nåt åt saken. Men du vill tydligen inte det.

          Svara

         Ok det var sista delen. Till anonym 22,47. Ska omformulera mig så kanske den går igenom, skrev dock inga fula ord. Men jag sitter på en hög höst när det gäller detta ämne och lojalitet. Ts försöker bortförklara för att må bättre själv vilket stör mig så jag låter värre än vad jag normalt är. Men förstår att jag kommer framstå så och just i detta ämne kan jag acceptera det hehe.

         Svara

     Håller med DB. Sen verkar folk ha så jävla dålig standard nuförtiden, typ visst kan man bli kär lite här och där och allting är så lugnt o bara han kommer hem på kvällen bla bla bla. Höj er standard.

     Svara

    Tack db! Så sant, detta jäkla daltande. Träffas o Prata med andra och tro man inte gått över gränsen. Det minsta du kan göra är att vara ärlig. Jag hade inte velat vara med någon som ens gjort det lilla, och tycker alla har rätt att välja.

    Svara

   Men alltså för fan, skärp dig! Du riskerar dina barns trygghet för lite fjärilar i magen?! Hur egoistisk får man bli. Känslor kan man inte styra över, däremot vad man agerar på.

   Alltså dina barn skulle bara få träffa sina föräldrar varannan vecka för att det pirrar lite i magen. För att inte tala om hur respektlös du är mot dina barns pappa. Hade min man gjort som dig hade jag aldrig litat på honom igen. Tvi för vuxna människor som beter sig som barn och agerar på varenda impuls.

   Svara

  Någon här som har varit otrogen? Vad fick er att ta steget? Känner ni någon ånger?

  Svara

   Du verkar vara i samma sits som jag, har googlat på att vara otrogen då jag behöver höra andras råd och vad jag har läst så är det inte värt det… det jobbiga är att jag ändå inte kan hejda mig själv…

   Svara

    Önskar det vore så, men jag är den bedragna. Försöker förstå hur den ”andra sidan” tänker, hur man rättfärdigar sitt agerande.

    Svara

     Här kommer en förklaring.
     Man rationaliserar: Det är inte min uppgift att vara schysst mot henne, det var inte jag som lovade henne trohet.
     Sen är man nykära. Och som alla nykära tror att ingen någonsin känt något liknande.
     Det här är unikt, speciellt, har aldrig hänt förut. Vi är menade att vara tillsammans. Den andra relationen är en olycklig omständighet som kan rättas till osv. Hemlighetsmakeriet och svårigheterna gör det hela ännu mera angeläget och spännande.

     Sen när det är över ser man det för vad det var. Sunkigt. Varken speciellt eller härligt. Två svaga människor som gjorde något väldigt dumt.

     Svara

     Lämna, snälla, det gjorde inte jag och va sen otrogen själv och nu äcklas jag av mig själv

     Svara

    TS- som sagt du har redan varit emotionellt otrogen. Lika illa i min mening. Och nåt har visst hänt, ni har pratat och träffats i smyg.

    Anonym 22,49- ja, så länge han aldrig nånsin berättar det. Jag brukar dock inte fantisera om någon vi båda känner, dock mest för alla hans kompisar inte är i min smak haha.

    Anonym 22,47- jo det kan jag hålla med om. Brukar inte va så när det gäller allt annat men just lojalitet och otrohet sitter jag på en väldigt hög häst. Ts försöker även bortförklara för att få sig själv att må bättre. Jag har också varit med min man länge, sedan 2006 så att man har varit tillsammans länge är ingen f-ing ursäkt och det gör mig förbannad vilket säker gör att jag låter ännu drygare.

    Svara

   Jag har. Inte sex utan hångel på fest två gånger. Var full men såklart ingen ursäkt. Ångrar det väldigt mycket men min pojkvän vet om det och valde att stanna, så finns inte så mycket mer jag kan göra än att ångra mig och aldrig göra om det.

   Svara

   Har varit på alla tre sidorna om detta drama. Otrogen, bedragen och den andra kvinnan.Och allt är lika vidrigt.
   Kan bara säga en sak: GÖR DET INTE.
   Det slutar illa för alla parter, nästan alltid.
   Visst kommer någon säga att det slutade med harmoni och stjärnfamilj men det händer en på miljonen.

   Svara

   Gör det inte. Aldrig varit regelmässigt otrogen, har dock funderat på det i dåliga perioder. Men däremot varit den bedragna och den där perioden innan jag visste helt säkert vad min sambo höll på med var hemsk. Den där klumpen i magen över att något är fel men man vet inte vad. Man känner sig som en galen psykopat som anklagar sin partner för otrohet när denne nekar. Och sedan käftsmällen man får när man inser att man haft rätt och gått med den där ångesten ”i onödan”. Dessutom känner man sig förnedrad, pissad på och som en riktigt kass människa när någon som ska tycka om dig kan behandla dig på de viset.
   Utsätt inte din sambo för dom känslorna säger jag.

   Svara

    Man känner verkligen känslorna genom dina ord. Vidrigt att vara med om

    Svara

     Det var ingen trevlig tid alls. Har dock aldrig känt mig så fri och lättad som den dagen allt uppdagades och jag på fläcken bestämde mig för att avsluta det förhållandet.

     Svara

   Jag känner ingen ånger. För mig är otrohet inte alltid än ondo. I mitt fall var det att antingen få utlopp för min sexualitet innan jag spricker, eller göra slut. Jag ville inte göra slut då så mycket förutom sexet var bra. För mig var det ett sätt att rädda och vara kvar i relationen.

   Svara

    Oj det var ett riktigt egoistiskt sätt att se på saken. Vet din partner om det?
    Om min partner kännt som du hade jag mycket hellre uppskattat att han gjorde slut så jag kunde hitta någon bättre istället.

    Svara

     Ja, min partner vet.

     Egoistiskt? På vilket sätt egoistiskt?

     Svara

      Fast om han vet och accepterar att du är med andra är det ju inte otrohet utan ett öppet förhållande?

      Svara

      Wow..

      Svara

      Klart det är egoistiskt när någon vill ligga med andra men ändå vara kvar i relationen, utan att kommunicera detta med sin partner. Den personen kanske inte alls vill vara med på de premisserna, därmed ett egoistiskt resonemang. Om man kommit överens om att det är ok att den andre får utlopp för sin sexualitet på annat håll är det väl knappast otrohet.

      Svara

      Nä, så länge det är ok med dig att din partner gör samma sak så. Orsaken till lite sex kan ju faktiskt va du. Din partner kanske behöver ligga med nån annan också?

      Svara

       Mängden sex har aldrig varit något problem. Snarare tråkigt sex. Den där han kommer efter en minut och sexakten är klar. Efter tio år blev min längtan efter något mer, mer och mer outhärdlig.
       Vi var inte gifta och hade aldrig lovat varandra evig trohet. Kanske är det egoistiskt, men man lever bara en gång. Att gå sexuellt ofredsställd genom livet, i tio år till skulle jag inte klara av. Att kräva det tycker jag är egoistiskt.

       Svara

   Jag hånglade med en annan kille på fyllan, var i en period där jag hade riktigt låg självkänsla (kände mig ful och oattraktiv), och killen på festen såg mig och tyckte att jag var den snyggaste han sett. Slutade med hångel, fick panik och åkte hem till min kille. Berättade dagen efter vad som hänt, och vi gick igenom det ordentligt med parterapi, böcker och hela köret haha. Jag slutade dricka och nu, ett och ett halvt år senare är det verkligen inget som är ett hinder i vår relation.

   Svara

   Jag var otrogen mot min sambo en gång. Jag hade en period med otroligt låg självkänsla (kände mig ful och oattraktiv) och var bjuden på fest, blev för full och hånglade med en kille som såg mig och tyckte att jag var snygg.

   Berättade vad som hade hänt för min pojkvän dagen efter, bad om förlåtelse och skämdes något otroligt. Han valde att stanna och vi gick igenom det ordentligt med böcker, parterapi och hela köret. Jag slutade dricka då jag var och är övertygad om att det inte hade hänt om jag var nykter. Ett och ett halvt år har gått och vi är nu sambos och superkära. Det gjorde oss starkare, även om jag såklart inte hade gjort om det.

   Svara

  Hej, jag behöver hjälp! Varning, kanske ett äckligt ämne för vissa.
  Min kille har dålig ”andedräkt” fast jag är säker på att den kommer ur näsan. Det är inte den vanliga/typiska lukten av mat mellan tänderna eller liknande, utan mer att när han andas på mig genom näsan så stinker det. Han vet om problemet och säger att han känner av det med, tex. när han är typ täppt i näsan eller har slem som åker ner i halsen. Alltså även om han borstat tänderna Eller kör en näs-rengöring med salt-vatten, så känner jag av den.
  Känner någon igen problemet och kan ge mig råd?

  Svara

   Ingen aning om det här har någon koppling till dålig lukt i näsan, men tungskrapa är ett hett tips!!! Gör sån stor skillnad

   Svara

   Tandsten som har suttit länge kan ge en dålig andedräkt. Det finns ju en ”koppling” mellan mun och näsa och kanske kommer lukten därifrån. Om han inte har varit hos tandläkaren på ett tag så kan det vara värt ett besök….

   Svara

   Gå till hals och näsdoktorn! Bums!

   Svara

   Det låter som problem med bihålorna! Vid kronisk bihåleinflammation luktar det väldigt illa.

   Svara

   Det kanske är ganska osannolikt men han kanske pillat in nått i näsan som fastnat och sitter kvar och typ ruttnar. Det kan hända barn som pillar in majs\ärtor\russin\etc i näsan. Oftast sväller grejerna i näsan så man får inte ut dem själv. Jag har för mig att Cissi Wallins barn hade gjort det och de upptäckte det just för att han luktade så äckligt från mun/näsa.

   Svara

    Barn? Hen pratar om en vuxen, Vilken vuxen sitter och pillar in saker i näsan?

    Svara

     😂 dog

     Svara

   Jag var hungrig när jag började läsa denna tråden men det gick över haha. Har samma problem med min sambo, men han är så lättkränkt så jag vågar inte säga något

   Svara

    Du måste ta upp det. Jag vågade inte säga något i början heller, så istället undvek jag att han skulle andas på mig 😂
    Men till slut sa jag en dag något i stil med; ”älskling, när vi var på restaurangen igår så tyckte jag att jag kände av din andedräkt. Det kändes inte som det kom från munnen utan mer från näsan”

    Svara

   Min sambo luktar också illa när han andas ur näsan. Ur munnen också men man kan ju tro att det ska vara lugnt om munnen är stängd. När han sover och andas åt mitt håll ur näsan så vaknar jag.😂
   Det luktar som nåt gammalt skaldjur. Som att en bit av räkgrytan sitter kvar nånstans sen två veckor tillbaka.
   Han går ofta till tandläkaren, kör tandtråd varje dag och har eltandborste. Men han känner inte lukten själv alls. Tror han bara är ouppmärksam.

   Svara

  Ni vet små grodorna. Varför hoppar men med händerna bakom ryggen när grodor inte har nån svans? Helt ologiskt.

  Svara

   😆👌🏼

   Svara

   Kanske för att man sjunger just det, ”Ej svansar hava de”

   Svara

    Precis, men sen fortsätter man vifta med händerna bakom ryggen i Kowack ack ack-partiet. Hade inte grodsimtag passat sig bättre?

    Svara

     Kowack? Är det inte koack?

     Svara

      Kvack?

      Svara

       Quack?

       Svara

     Det är fötterna.

     Svara

      Va? Man hoppar väl ändå med fötterna

      Svara

     Det gör man ju ändå inte!
     Man hoppar jämfota med händerna på höfterna!

     Svara

      Fan, då har jag gjort fel hela livet.

      Svara

   Detta måste du uppmärksamma Camilla.
   Det här var den roligste trådstarten på mycket länge.
   Koacka kacka ka 😀 😀

   Svara

  Berätta om er finaste/mysigaste/bästa kyss!😍🥰😚

  Svara

   När jag och sambon var i Venedig och jag var gravid. Vi strosade runt i solen och jag åt en jordgubbsglass, så ger han mig en snabb puss och tittar på mig med en sån kärleksfull blick. Så tar han tag i mitt ansikte och ger mig en så passionerad kyss, en sån man blir yr av. Sen säger han hur gott jag smakade av glassen och hur vacker jag var. Hahah låter såå töntigt, men blir fortfarande varm när jag tänker på det 🥰🥰🥰

   Svara

    Åååh. Vad glad jag blev för er skull! Fint att läsa om kärlek ❤

    Svara

   Var 19 år gammal, han var från Kalifornien och som hämtad ur en romantisk komedi. Så vacker och lång och charmig. Vi stod i rökrutan bakom en pub i Dublin, han la sin hand på min kind och böjde sig fram och kysste mig i preciiiiiis rätt tillfälle. Var kär i honom i flera år men det blev aldrig vi 😭

   Svara

   Jag minns nog inte allting precis som det var men när jag tänker på det så var det såhär:
   Det var sommar och jag var ute med ett helt gäng med tjejer på möhippa på ett uteställe. Plötsligt är det som att jag känner att jag bara måste flytta blicken och när jag gör det står han där. Flera meter bort och med en massa folk i vägen. Han bara står där och vinkar och ler. Sen kommer han fram, vi hälsar (var en kollega till mig som jag knappt ens visste att jag hade fått upp ögonen för bara några dagar tidigare) och sen pratar vi hela kvällen. Han sa till sina vänner när han presenterade mig att ”henne ska jag gifta mig med en dag”.
   När kvällen var slut och vi skulle säga hejdå kysste han mig. Jag minns inte exakt hur det gick till men det var som att klockorna stannade. Jag blev helt vimmelkantig och kunde inte få nog.

   Vi blev tillsammans ett par veckor efter det men det tog slut efter bara några månader pga att jag flyttade i och med studier.
   Han är en sån där ”the one that got away”.

   Svara

   Har svårt att välja. Har den bästa kyssen med en kille som jag hade tagit hem på dejt. Jag hade inga som helst förväntningar på kvällen, innan han kom tänkte jag t.o.m be honom stanna hemma, var så otaggad på att ses.
   Men det blev uppenbarligen en väldigt bra kväll och det slutade med att han sov över. Så kröp vi allt närmare varandra och kysstes. Och jag hade aldrig innan varit med om någon som kysser precis som jag, men det var en sjukt bra kyss! Och det tyckte han med.

   Finaste kyssen är dock med min killkompis. Vi tog en promenad och det började ösregna. Fanns inget direkt bra regnskydd i närheten mer än ett litet träd. Men vi ställde oss där i alla fall och plötsligt la han armen om min midja. Jag blev lite förvånad och frågade vad han höll på med, haha. Men han släppte inte. Jag la min arm om honom och han tryckte mig närmare intill sig. I ögonvrån såg jag att han tittade på mig och till slut blev jag tvungen att möta hans blick (det var en så konstig situation, minns att jag tänkte typ ”hallå vi är kompisar!” Men samtidigt har vi en sån kemi och attraktion så det var liksom som två sidor som drog i mig) och då kysstes vi. En riktigt dålig kyss faktiskt, men tillfället var fint. Kändes som en film. Efter det la jag huvudet på hans axel och han tryckte mig mer intill sig.
   När regnet avtog fortsatte vi gå, då tog han min hand och släppte den inte. Efter nån timme kysstes vi igen. Den var bättre men inte lika filmig.

   Svara

   Gick på en dejt med en man jag matchat med på Tinder. När han dök upp i flödet kände jag bara ”WOW, den här mannen måste jag bara träffa”. Det var inte ytligt utan jag fick bara en sån stark känsla när han dök upp. Vi bodde dock i olika städer och inga datum matchade men TILL SLUT gick det och vi bestämde oss för att ses en vardagskväll på en pub, väldigt casual. Vi tog sedan en promenad med hans hund genom staden och bara pratade. När vi sedan skulle skiljas åt vid hans bil så frågade jag om jag kunde få kyssa honom och det ville han. Så vi kysstes och helt ärligt var det den mest berusade känsla jag haft. Vet inte hur länge vi kysstes men till slut skiljdes vi åt. När jag såg mina vänner sa jag att det där är mannen jag ska gifta mig med och nu över ett år senare är vi fortfarande tillsammans 🥰

   Svara

   På ett hustak i Paris med glittrande Eiffeltorn som utsikt. Jag var 16 år.

   Svara

   Det måste varit i somras, i min pojkväns bil. Vi hade varit på vår andra dejt, käkat och promenerat vid havet (tänkte innan jag började träffa honom att detta blir sista idioten jag träffar, hade varit på så många dejter som inte känts bra). Men vi är överens såhär i efterhand om att kemin var väldigt stark redan första dejten. Bodde hemma hos föräldrarna efter att ha flyttat hem till hemstaden efter att ha bott med ett skadligt ex som bröt ner mig totalt. Kom ihåg att han körde fram till dörren, och jag bad honom backa bilen så bilen var utom synhåll för huset. Jag trodde faktiskt inte han skulle vara bra på att kyssas, men jag tackade för ännu en trevlig dejt och han frågade om han fick bjuda hem mig på middag någon dag senare. Jag tackade ja och sen smekte han mig försiktigt över nacken och gav mig livets kyss. Den var så mjuk, följsam och passionerad, kom ihåg att jag nästan blev helt yr. Kommer aldrig glömma den, sitter och ler för mig själv nu när jag tänker tillbaka på det <3

   Svara

   På vår bröllopsdag sent på kvällen när vi dansade bröllopsvals till vår låt. Alla våra vänner och vår familj stod runt oss och man kände sig så omsluten av kärlek! All spänning och lycka gjorde mig helt matt i kroppen och så kysser jag och min man varandra samtidigt som vi dansar och det känns som att hela världen stannar och att det bara är vi två där, helt galen känsla som jag nästan blir tårögd när jag tänker på ❤️

   Svara

    Åååååh😍😍😍

    Svara

   Jag hade en kollega som jag var så attraherad av och som jag tyckte var så snygggg, men som jag aldrig ens fantiserade om eftersom att jag trodde att han var ”out of my league”.

   En sommar jobbade vi ganska mycket båda två men eftersom att vi inte jobbade på samma avdelning blev det lite svårt att ta kontakt med honom. En personalfest efter den sommaren gjorde så att vi kunde prata med varandra och samma kväll kysste han mig mitt på dansgolvet, bara sekunder innan jag tänkte: ”kan inte han bara kyssa mig nu?”. Det var oväntat och helt magiskt. Definitivt min bästa kyss. Nu har det snart gått tre år sedan den kvällen och idag är vi lyckligt gifta.

   Svara

  Vad har ni ätit idag?

  Svara

   Hummuspasta till lunch och pizza (quattro formaggio) till middag. Käkar så himla sällan hämtmat längre, men ibland så. Skitgott. Du då?

   Svara

   Yoghurt, semla, chailatte, 2~3 koppar kaffe, en läsk, lite whiskey, baconpasta med ostsås, en varmakoppen och nu en öl. Det är allt jag intagit idag.

   Svara

   Kycklingsallad till lunch och till middag nachos med Salsa, tacofärs som jag gratinerar i ugnen med västerbottensost. Tips!

   Svara

   Hemmagjord vegansk kebabpizza (fast som matlåda på jobbet). 😍

   Svara

   Yoghurt med granola, omelett och bröd, raw—bollar, grönsakswok, godis, vin och choklad. Haha härlig blandning!!!

   Svara

    Smörgås med vegansk ost + tomat, pasta med hummus, clementin, hemmagjorda vietnamesiska vårrullar med champinjoner, tofu, avokado och groddar.

    Popcorn till fredagsmyset 🤩

    Svara

     Nu har jag sett hummuspasta två gånger! Kan någon förklara vad de är ni gör då?! Låter gott även fast jag inte vet vad de är 😂

     Svara

   Älskar att läsa vad folk äter! Själva då? Jo: Yoghurt med granola, en croissant med sylt, äggröra, en chokladboll, flamberad sushi, saag paneer med ris, rödvin och slutligen daimtårta!

   Svara

   3 ägg med kaviar, wasa sandwich, het kycklingpasta till lunch och skulle göra en god laxmiddag tänkte jag, eller den lät god utifrån receptet: lax i nån teriyakisås (stavning?) och jasminris. Smakade fan.

   Svara

   Två skivor lingongrova med smör, en 12 bitars sushi och lite chips med dipp

   Svara

   1 kopp kaffe, ostmacka, tortellini med ricotta och spenat (MUMS), avokadomackor, biff med sallad, sen blir det väl snacks ikväll

   Svara

   Hemmagjord nachotallrik 😊

   Svara

   Revbensspjäll med potatis till lunch och strax toast skagen till middag 🙂

   Svara

   Lasagne 😋

   Svara

    Svårslaget! 💃💃💃

    Svara

   Choklad och rödvin till middag

   Svara

   Havregrynsgröt med banan, protinella och mjölk. Tacorester till lunch. En kiwi och ett äpple. Lax, mos, ärtor och skirat smör till middag. Och tryckte precis en double snickers. Beroende av dem just nu.

   Svara

   Tacokyckling i libabröd med tillbehör 😋

   Svara

   Grön smoothie till frukost. Sjögräsnudlar och lax-wok. 1 kiwi och 1 ägg. Grönsaksgryta med halloumi. Kastrull-popcorn.

   Svara

   Grillad kyckling med ris och bönsallad, ett kokt ägg, pasta bolognese! Sen lite popcorn och choklad nu på kvällen 🥰

   Svara

   Var bjuden på middag och åt en fantastisk råbiff på en restaurang i Västerås. Brukar inte gilla det men jäääklar vad bra den var. Sen åt jag torsk och pannacotta 🙂

   Svara

   Varm oboy och en macka med ost.
   Kycklingfocaccia
   Potatis och purjolökssoppa
   En sån liten påse chips
   Ca 150g lösgodis
   Ca 15 gröna oliver
   Vatten
   Powerking
   Pepsimax

   Otroligt nyttig dag med andra ord.

   Svara

   Skinkmacka, yoghurt och kaffe. Pasta med kycklinggryta. Lövbiff, pommes frites, sallad. Rödvin, brieost, vindruvor och som grädde på moset en Plopp med popcornsmak 😋

   Rätt mätt nu! 😘

   Svara

   Havregrynsgröt med blåbär och kaffe med ikaffe. Torkad mango. Glasnudelsallad med rå lax. Två frukostknäcke med jordnötssmör och skivad banan. Frysta vindruvor (provade för första gången, så gott!)

   Svara

  Jag behöver ta tag i kosten. Inte pga utseende, utan enbart för att det påverkar hälsan. Jag förstår att jag måste om jag vill vara frisk och leva länge, vilket i sig ger en viss motivation (har varit i kontakt med läkare). Samtidigt är det så otroligt svårt att inte falla in i gamla mönster. En månad kan jag ”härda ut”, men sedan trillar jag alltid tillbaka där jag var förut. Snälla, era bästa tips för att skapa och hålla fast vid nya, sunda vanor som både kroppen och hjärnan kan vara nöjda med?

  Svara

   Alltså vet att detta tips är så basic men det som fungerar för mig (och säkert för dom flesta) är att inte ha för många förbud och vara för strikt. Man dör inte av att ta en fika i veckan, äta en pasta då och då och choklad till fredagsfilmen. Så länge man hela tiden försöker göra aktiva val och äta så bra och näringsrikt man kan och går efter det klassiska 80/20 tänker får man ju i sig en kost som ger energi. Jag äter inte bröd, pasta eller socker och maxar grönsaksintaget för då mår jag som bäst men äter typ en fika i veckan, en pasta i veckan, en macka med vitt bröd och lite godis på ett ungefär. Mår väldigt bra då både energimässigt men också mentalt.

   Svara

   Heja dig! <3

   Tänker att du kanske behöver tänka helt om från hur du gjort innan om det inte fungerat? Nu vet jag såklart inte hur du ätit tidagre, men för mig personligen har det fungerat att äta mycket fett i maten och undvika kolhydrater – inte för att det på något sätt skulle vara farligt men för att det är lättare att stå sig längre med mycket fett inte småäta eller få sug på sämre saker. Om du inte testat skulle jag föreslå att våga äta mycket fett (kolla gärna in martinajohansson.se som skriver mycket om detta och artegen föda). Hon tar upp många exempel på personer som just förbättrat sin hälsa genom att våga lägga om sin kost. Lycka till!

   Svara

   Ät inte för lite utan se till att få i dag rejält med mat så att du aldrig är hungrig.

   Svara

   Vet du vad du mår bra av att äta? Det är ju jätteindividuellt. Lyssna inte på hysteriska människor som ”inte äter pasta” eller ”bara äter raw good”. Om man är uppmärksam så märker man ganska lätt vad som passar en själv. Jag kan utan problem äta pasta varje dag men absolut inte feta mejeriprodukter tex. Lycka till!

   Svara

   Ät när du är hungrig, sluta när du är mätt.
   Ät artegen mat.
   Följ Martina Johansson.

   Svara

   Tusen tack för alla tips och att ni tar er tid ❤️ /TS

   Svara

  Kycklingsallad till lunch och till middag nachos med Salsa, tacofärs som jag gratinerar i ugnen med västerbottensost. Tips!

  Svara

  Vad har ni för IQ? Är någon medlem i Mensa? Har ett IQ på 125, ganska mediokert med andra ord.

  Svara

   144, inte medlem.

   Svara

   130. Inte heller medlem.

   Svara

   Klart alla med högt IQ hänger på bloggbevakning

   Svara

    Eller så skriver man inte om man har lågt IQ. 😉

    Svara

    Åtminstone är det de som svarar. Ser inga som skyltar med 65.

    Svara

     Kanske inte så många här som är från Gambia (66 i medel-IQ).

     Svara

      Enda personen jag känner med men sa iq är gambian. Sluta sprid din dynga.

      Svara

       Du vet om att det finns statistik på det va? Medel innebär inte ALLA. Sluta var kränkt över fakta.

       Svara

       SSIH2020

       Svara

    Alla vet att alla som läser bloggbevakning är medlemmar i mensa och att alla har doktorerat.

    Svara

    Det märks fan inte

    Svara

   155, inte medlem.

   Svara

    Ni som har 140,150 och inte är medlemmar – var har ni gjort testet?

    Svara

     Minns inte detaljerna, det var för över 20 år sedan. I KTHs lokaler tror jag. Tog flera timmar.

     Svara

     Fick iofs 134, men jag gjorde testet i lkpg. Allt som allt med introduktion tar det typ 1 timme nu för tiden.

     Svara

   Fick 136 men är inte medlem. Är rätt dum (sämst betyg bland alla civilingenjörer i klassen) så jag vet inte hur jag kan ha så bra IQ.

   Svara

    Ja, precis för om man pluggar civilingenjör så är man ju dum…

    Svara

     Humble bragging

     Svara

      Svarade men det fastnade.
      Lovar att det inte är humble brag. Var tufft för mig, pluggade mycket, festade inte och fick ändå sämst betyg. Jag var den som la ned mest tid inför tentor men klarade mig på håret. De flesta gled runt, festade, fikade, spelade tvspel osv men fick ändå väldigt bra betyg.

      Är också sämst på jobbet, behöver få saker förklarade flera gånger innan det sätter sig. De som gått KY presterar bättre. Trots detta har jag 136 i iq, förstår inte hur det hänger ihop.

      Svara

       Du har ändå klarat utbildningen så du måste väl ändå ha någon form av talang för logiskt tänkande/siffror? IQ test mäter ju bara EN form av intelligens egentligen, ett högt resultat betyder ju inte att man är smart på alla sätt. Känner en som är mensamedlem men bara har gymnasieutbildning och dyslexi (inte för att man är dum då alltså) .

       Svara

       Jag har alltid känt mig ”trög”. Också fått lägga mer tid än klasskompisarna på allt men ändå failat stort.
       Har alltid tänkt att jag är rätt dum i huvudet.
       Så gjorde jag ett iq-test inför en utbildning och fick så höga poäng att jag trodde att något blivit fel.
       Men varenda iq-test jag gör visar på ungefär samma nivå.

       Jag misstänker att jag har ADD och då är det fokus jag tappar när något tar tid att lära mig. Att däremot hitta snabba lösningar under en kortare tid (några timmar istället för dagar) det är jag en fena på. Att se mönster och sammanhang som andra inte ser är jag också grym på.

       Jag antar att vi är bra på olika saker och att våra erfarenheter är det som styr oss mer till vardags, i skola och på jobb.

       Jag tror att jag skulle behöva hjälp att organisera mitt liv och få hjälp att hitta en studieteknik som hjälper mig utefter mina behov. Men jag vill inte göra en utredning för ADD då jag sökt till PHS och kommit in.

       Svara

        Nyfiken, vad är PHS?

        Svara

         Polishögskolan 😃
         Förlåt, man är så insnöad så man tror att alla vet vad phs står för.

         Svara

     Lovar att det handlar mer om disciplin än smarthet. Plugga och du klarar allt, även om IQt skulle ligga på 110.

     Men sämst i klassen…inte så kul.

     Svara

    Vet inte min IQ men relaterar till det andra. Är också civilingenjör men var definitivt inte smartast i klassen. Satan vad tungt det var..

    Svara

     Fast… jag va nog bland de smartare men sket totalt i att plugga. Fick godkänt på tentorna medan det som pluggade Och orka plugga ”gamla tentor” fick bra betyg.

     Svara

    Iq är ju inte direkt ett mått på vilka betyg du har.

    Svara

   Såna tester man gör på nätet är väl bara riktgivande? Jag har gjort mensas nättest och fick 130 eller högre men har inte prövat deras riktiga test

   Svara

    Absolut inte tillförlitligt. Tar flera timmar att göra.

    Svara

   132. Gjorde test samtidigt som min adhd utredning.

   Svara

  Turkiet är på väg att legalisera våldtäkt av minderåriga:

  https://www.expressen.se/nyheter/gift-dig-med-din-valdtaktsman/

  Dags att bojkotta skitlandet.

  Svara

   Är det en nyhet att det är ett skitland?

   Svara

   Karma drabbade dem snabbt. Jordbävning för en stund sen.

   Svara

    Wow. Lite Ekeroth-nivå på den.

    Svara

     Wow. Lite idiot-nivå på den.

     Svara

      Det finns ett par vänsterblivna här som har det riktigt jobbigt just nu i och med att SD är Sveriges största parti. Bara att ha överseende och fnissa åt att de är såna dåliga förlorare.

      Svara

       Menar du att sd:are har betett sig som goda förlorare vid tidigare val när S varit största partiet?

       /moderat

       Svara

       Sd:are = De obehagliga och osympatiskas klubb.

       Svara

     Jag tror på karma. 🤷🏼‍♀️

     Svara

    Fy fan 😡

    Svara

   Fy fan. Å folk här i Sverige hyllar mångkultur…

   Svara

    Turkiet har inte mångkultur, sug på den

    Svara

     Menar du att svenskar skulle börja stena kvinnor på torget utan invandringen?

     Svara

    Vad har mångkultur med Turkiet att göra?

    Svara

  Ska på dejt med en kille img som jag legat med några gånger och som jag kind of gillar/tycker är intressant men ändå fett osäker på om vi klickar mer än så. Är hur som nervös. För innan har vi liksom alltid legat direkt och haft det son utgångspunkt. Nu ska vi typ göra en aktivitet först. Ge mig era tips på hur vi ska undvika en awkward stämning, ha en avslappnad kväll och typ bara hänga utan att det känns krystat??

  Svara

   Har inget tips mer än att försöka ha inställningen ”det går som det går”. Klickar man så är det superbra och klickar man inte så slipper man undra. Man vill ju att intresset ska vara från båda hållen! Lär känna varandra och ha kul! Lycka till!❤️

   Svara

  Jag har efter 30 år slutat att sminka mig till vardags. Tidigare har jag varit väldigt mån om mitt yttre men nu kommit till en punkt där jag inte riktigt orkar längre eller tycker att det är kul. Därtill har jag fått sämre ju de senaste åren och ibland ser det nästan ännu värre ut med smink. Men jag känner mig nu samtidigt ganska trist och halvful. Nån annan som slutat med massa fix och har nåt tips eller pepp? När släpper det och blir bättre?

  Svara

   Ha nytvättat hår och dofta gott 🙂
   Jag känner mig nog mer tillfreds sen jag slutade sminka mig, kände mig också tråkig i början men de la sig efter några månader. Man kan ju fortfarande vara snygg klädmässigt/med smycken. Ångrar inte att jag slutade.

   Svara

    Nä, tänker samma, men de där dagarna emellan jag tvättar håret känns sådär 🤷‍♀️

    Svara

   Jag har typ aldrig sminkat mig. Bara vid fester eller vissa dagar om jag vill känns mig lite extra fin! Tycker i perioder att jag är finare utan smink och ibland finare med. Fokusera på något annat som gör att du känner dig fin! Kläder, hår, skor, underkläder? Ställ dig framför spegeln varje dag och le och säg att du är vacker. Eller försök fokusera på ditt inre (det är ju att rekommendera). Träna, ät en frukt, läs en bok och känn att du gör något för just dig själv. 🙂 Tror dock att det är viktigt att ha dagar då man får känna sig mindre fin, osv. Att inte behöva vara ”peppig” varje dag.

   Ledsen för långt inlägg. Känner att jag verkligen ville hjälpa! Hoppas det blir bättre🙂

   Svara

    Så himla fin kommentar, tack!

    Svara

   Jag slutade sminka mig till vardags när jag var 20, idag är jag 27 🙈 Jag tar hellre någon parfym och ser till att vara fräsch på andra sätt 😊

   Svara

   60 år , sminkar mig ganska lätt varje dag, och tänker fortsätta med det , varför sluta? Jag trivs med smink och kommer att fortsätta med det. Vill bara uppmuntra dig till att fortsätta sminka dig, om du mår bra av det, varför sluta?

   Svara

    Personen skriver ju att hen varken orkar eller tycker det är kul. Känns som väldigt rimliga anledningar att sluta med något.

    Svara

     Tack, du satte ord på mina ord 😅

     Svara

    Varför läser man den här bloggen om man är 60 år???? För mig helt absurt

    Svara

     Varför hänger folk här ens överhuvudet. Kika in här idag. Har ej sökt på denna sida i över 1 månad. Det är fortfarande ytliga blåsta idioter som kommenterar här. Rasister eller folk som skryter 24/7 om sin ekonomi. Utbildning hus och massa annat. Antingen är alla typ troll här inne eller bara väldigt otrevliga narcisist svin.

     Svara

      90% bittra troll. Resten verkar vara vettiga.

      Svara

     Din kommentar är helt absurd

     Svara

     Visste inte att det fanns en övre åldersgräns för att läsa här?

     Svara

   Det är en vanesak, jag har slutat sminka mig till vardags då jag hellre lägger den tiden på att sova ut eller ta en lång härlig frukost. Känner mig oftast fräsch och fin utan smink och när jag har ”fuldagar” brukar jag tänka att det är ok, jag är ingen prydnad.

   Svara

    Hahahaha. Jag är ingen prydnad.
    Ska använda den tanken som verktyg när jag känner att skönheten inte är i sin fulla potential.

    Svara

    Mycket bra formuleringar, ska tänka på detta!

    Svara

     Jag sminkar mig varje dag. Kommer aldrig att sluta, trivs inte utan smink. Tycker att det är ren avkoppling att sminka sig och sedan känna sig fin.

     Svara

      Du låter korkad. Du äter inte heller pasta, ris eller bröd va? Oj minsta lilla kaloriintag kan förstöra din figur tihi

      Svara

       Hen låter korkad för att hen sminkar sig? Jävla idioti.

       Svara

   Men gud! TS, du kunde varit jag! Jag har också slutat sminka mig (av olika anledningar) men känner mig så naken utan smink. Vissa dagar tycker jag att jag ser OK ut men andra dagar ser jag såå sliten och nästan lite sjuk ut. Känner mig iallafall fräschare om jag har nytvättat, stylat hår. Undrar också om det blir bättre efter några månader och att man vänjer sig vid sitt ”nya” utseende?

   Svara

    Haha, vad fint! Tror verkligen att det är en vanesak. Känner även som du att det är enklare när håret är nytvättat och sådär men antar att det är en vanesak 🤷‍♀️

    Svara

   Färgade och fixade ögonbryn (kolla även in brow lift/brow lamination) + lashlift med färg = osminkade sminket!!!
   🤤👌🏼👌🏼👌🏼👌🏼

   Svara

    Tack, färgar både hår, ögonbryn och fransar. Gör faktiskt väldigt mycket!

    Svara

  Älskar Maja Nilsson Lindelöf men klarar inte av hur hon börjat skriva sina blogginlägg? Så ”detaljerat”. Är det bara jag som tänkt på det? Orden hon använder får mig tänka på Blondinbella.

  Svara

   Nope, tänker inte klicka mig in och kolla.

   Svara

   Du menar mer personligt? Tycker inte alls det är av samma karaktär som Isabella.

   Svara

  Någon som har tips på bra bar för tinderdejt på Östermalm eller Vasastan (eller kanske söder)? Gärna bra vin men inte för uppstyrt ställe.

  Svara

   T Bar på hotell Diplomat. Fin utsikt (Strandvägen).

   Svara

   Meno male (finpizzeria). Finns på flera olika ställen runt om i stan. Både Östermalm och Vasastan.
   Godaste pizzan jag någonsin ätit.

   Svara

    Älskar Meno Male! Men tänkte inte äta riktigt ännu haha

    Svara

   Gaston i gamla stan ❤️

   Svara

   Vinbaren på Kungsholmen! Var där förra hlegen och det var en utmärkt location.

   Svara

   Nybrogatan 38.

   Svara

   Brasserie Godot, bästa dejtstället! Kommendören är också bra. Lycka till!!

   Svara

   Bistrot Paname – mysigt och mycket franskt. Grus Grus på Odenplan

   Svara

  Anropar min fellow lover of truecrime (ja hej Emmie). Har du sett ”Don’t fuck with cats” och ”The case of Aaron Hernandez”?
  Om inte, get to it! Varning för att första är hemsk pga riktiga ljud från de faktiska filmerna så var förberedd. Men jävlar asså vilket team dom som följde honom var (ska vi kanske starta ett ihop? Lösa olösta mordfall?)

  Svara

   Så bra! På ett obehagligt sätt. Kollade igenom båda på nån dag bara 😂

   Svara

    Men verkligen! Jag gjorde exakt samma sak haha, kunde inte låta bli. Blev så impad av facebookgruppen i första serien, jävlar vilket jobb alltså haha. Andra var mest helobehaglig, vilken människa..

    Svara

     Imponerad av en grupp som drev en oskyldig kille till självmord? Ja, de hittade den skyldiga också. Vette fan om det ursäktar det andra.

     Svara

      🙄

      Svara

       ? Inte sett dokumentären?

       Svara

      Menar såklart den ursprungliga gruppen, främst de två som nämndes i dokumentären. Alla randoms som gick med i gruppen efter det blev känt var hemska, och det var ju då det började jagas. Är faktiskt inte så hemsk herregud

      Svara

  Någon som sett box 21. Måste ha era teorier om ni tror förhandlaren är inblandad och varför hon ville ha honom?

  Svara

  Någon som har stor byst och börjat skämmas över detta med stigande ålder? Tips på vad man kan göra för att slippa känna sig vulgär bara för att man har bröst?

  Svara

   Bra bh.

   Svara

    Antar att du menar en bh som gör att brösten ser mindre ut? Vill ju att brösten ska synas mindre, inte mer.

    Svara

   Förminska dem…

   Svara

   Skulle inte säga att jag skäms utan mer bara att jag är mindre sugen på att visa upp dom haha. Så jag har helt enkelt köpt mer tröjor/toppar som inte har urringning. Grejen är såhär, man ska inte behöva förminska för att andra kanske tycker man ser vulgär ut, sorry för min kropp liksom. Köp toppar du känner döljer det du vill dölja eller framhäva det du vill framhäva och skit i vad andra tycker. Sämsta rådet att operera sig, nej jobba på dig själv och din inställning istället, lägg pengar på det istället för en op. Alla utseendeproblem löses inte med fillers och operationer kan folk sluta uppmana till det. Jobba på ert självförtroende och självkänsla istället och lägg pengar på terapi/självutveckling istället för op.

   Svara

    Ja, jag får försöka göra det. Har alltid känt mig så lyckligt lottad över att ha stora bröst, men med det så har de ju blivit sexualiserade och nu är jag bara trött på skiten. Hatar alla killar och män som fått mig att känna såhär. Min världsbild har liksom ändrats helt och har till och med svårt att umgås med killkompisar utan att känna mig obekväm. Vet ju att de putar ut, så klart att de syns även om jag försöker dölja dem. Ber om ursäkt för lång text, men behöver klaga av mig lite. Vet inte hur jag ska jobba bort det här

    Svara

   Minimizer bh. Toppar utan urringning eller tight över brösten

   Svara

  Fy för högt blodtryck får aldrig någon ordning på det, oerhört stressande än en gång fått ny ordination på medicin när ska det bli rätt 😏

  Svara

   Du skriver jättekonstigt och jättedåligt.

   Svara

    Gå och lägg dig.

    Svara

  Jag spelar Dying Light och har sambo fritt då han är på fest och dricker sig full 😁

  Svara

   Låter ju jättemysigt! 🙂

   Svara

    Det är det men nu längtas jag efter honom 😍

    Svara

  Era favoritgrupper på Facebook? Gärna inom hälsa/kost/resa/egen företagare och liknande.

  Puss och tack!

  Svara

   Undrar också!

   Svara

  Förutom lymfmassage. Vad är eran favoritsak att göra för välmåendet?

  Svara

   Löpträna, finns verkligen inget bättre! 😊

   Svara

   Träna.. Men det är väl en klyscha nu för tiden.
   Läsa en roman.
   Duscha med gott schampoo.
   Köpa nya BEKVÄMA trosor. Ja, det är något välmående-aktigt över det.
   Tända ett ljus.
   Klippa topparna hos frisören.
   Om det är behagligt väder, promenera nära vattnet.
   Lyssna på en bra podd i min ensamhet.
   Laga/baka något gott.
   Skura golvet. Vet inte varför men blir alltid på bra humör.

   Svara

   Promenera i naturen.
   Läsa romaner.
   Arbeta i trädgården.
   Simma långt i havet om sommaren.

   Svara

    Är simmare men hatar verkligen att simma i sjöar och hav. Livrädd för fiskar, alger och sjögräs 😂 så avis! Vill kunna ta en simtur och bara njuta, och inte känna att en haj kommer käka upp mig vilken minut som helst… tror jag behöver hjälp 😂

    Svara

     Haj? Var bor du?

     Svara

      I Sverige! Har vild fantasi förstår du.. Trodde jag skulle växa ifrån det där, men nej nej..

      Svara

       jag är rädd för krokodiler i svenska vatten. 😱😱😱😱🐊

       Svara

   Kolla på favoritserier och lyssna på bra musik

   Svara

    MUSIK!!!
    Sitter just nu och lyssnar på min nya release radar från Spotify.
    Hehe skulle behöva sluta mitt jobb och bara dammsuga alla musikappar…

    Svara

     Sluta sno mitt nick 😂😘

     Svara

    Serier😍😍

    Svara

   Haha, denna lymfmassage.
   Jag tycker om att lära mig nya saker, åka skridskor, göra små utflykter i närområdet och ligga och fnissa alldeles för länge med min man innan vi somnar.

   Svara

   Alltid börja dagen med en god nyttig frukost som jag står mig länge på
   Promenera i skogen, plocka svamp och bär på sensommaren
   Springa
   Umgås med min pojkvän och mina bästa vänner
   Gå till frisören
   Göra små utflykter, kan vara både i staden jag bor i eller en annan stad
   Tända ljus
   Gå barfota i föräldrarnas trädgård på sommaren när gräset är fuktigt av dagg, sätta mig i morgonsolen och dricka kaffe

   Svara

   Törs mN skriva sex? 😄

   Svara

  Jag har aldrig, och tänker aldrig, prova någon drog. Dricker inte ens alkohol.
  Enndelnav mig vill så gärna föratå hur folk kan bli beroebde av en substans. Förstår inte hur något kan ta över ens liv. En del av mig ”är ledsen” över att aldrig få känna det där ruset som så många beskriver som något helt förtrollande. Typ svampar och LSD.

  Skulle inte ens våga ta en drog om så en läkare övervakade mig 24/7 men vill ändå förstå känslan!! Får man samma känsla av eufori när man får sitt första barn i famnen? Något som kan likställas lite i alla fall?

  Svara

   Jag skulle faktiskt säga att ruset av E är mer euforiskt än det. Alltså kärleken till ens barn är ju störst av allt men den känslan är ju liksom en kemisk jäkla kollaps av lycka. Alltså det är just en sådan lycka som inte är äkta men helt utomjordisk och det är ju också därför man fortsätter ta droger. För inget annat kan likställas med den. Livsfarligt och du gör helt rätt i att skippa det helt. Sen kan ju nedgången efter ruset också vara den ge sig den värsta ångesten du någonsin upplevt också. Därför många också inte fortsätter 🙃

   Svara

    Jag överdoserade på E en gång. Jag var så deppig i över en vecka efteråt att jag var tvungen att ha folk runt mig hela tiden för att inte ta livet av mig. Ville alltså på allvar dö för att slippa känslan i huvudet/kroppen. Skulle aldrig röra skiten igen.

    Svara

    Håller med. Alltså kärleken till ens barn går inte att beskriva men det är inget rus på samma sätt som E. Inte för att romantiskes droger men Herregud man är i himlen. Tills dagen efter och man kraschar.

    Svara

    Har provat både exstacy och mdma. Tyckte inte det var något speciellt. Absolut inte värt risken. Samma sak med kokain. Trams drog. Känn inte att du missat något för det har du inte. Det skönaste ruset jag fått var från weed. Men det var från en kille som sålde till snoop. Inget vanligt gräs med andra ord. I de flesta andra fall har jag mest blivit besviken 🤷‍♀️

    Svara

   Jag har bara druckit alkohol samt fått ketogan intravenöst på sjukhuset. Ketogan är en opiat i heroinfamiljen.
   Alkoholens effekter känner du väl till även om du inte druckit men jag kan berätta lite om ketogan.
   Jag fick det för att jag hade extrema buksmärtor.
   När sprutan sattes i mitt armveck kände jag hur en värme spred sig uppför armen, ut i kroppen och upp i huvudet.
   Smärtan släppte nästan ögonblickligen.
   Alla tankar, all oro, alla rädslor smälte bort.
   Världen var en underbar plats. Människorna runt mig var änglar, jag ville lära känna dem, jag älskade dem.
   Sen tömde de mitt maginnehåll genom näsan eftersom jag skulle akutopereras. Detta är en rätt smärtsam procedur.
   Men jag bara fnissade, det var hur trevligt som helst att se den bruna sörjan rinna ut ur min näsa.
   Den kvällen förstod jag varför man knarkar.

   Svara

    Jag vill också förstå!!!! Knark skrämmer skiten ur mig men det är något som lockar.
    Kanske får uppleva ruset på samma sätt som du, ofrivilligt. Känner du att du vill prova igen?

    Svara

     Vad jag förstår ebbar den där supersköna effekten ut efter ett antal gånger.
     Har man hållit på ett tag mår man dåligt och har ont i kroppen utan drogen.
     Och när man tar den blir man inte euforisk utan bara normal/smärtfri.
     Vill inte ta ketogan eller heroin. Jo, på sjukhus, om jag måste.

     Svara

      Inget är mer underbart än den rena känslan av här och nu och kontrollb

      Svara

    Ketogan är fantastiskt

    Svara

   Nej.

   Svara

    Hahah ok. Liiiite kanske??????? Bara liiiiiiite?

    Svara

   Är det dopamin som man söker? Jag verkar helt sakna receptorer, eller hur det nu fungerar. Har aldrig provat något , men är nyfiken på hur andra åker dit.
   Äter ibland mediciner som jag påverkas av och tycker enbart att det är obehagligt.
   Dras inte heller till höjder, fart eller hisnande saker. Hur kan vi vara så olika?
   Jag vet att en flock behöver olikheter, men sådana totala motsattser är ändå spännande!

   Svara

  Någon mer som har jobbiga PMS-problem? Har aldrig haft några särskilda problem med det innan, men det senaste året har jag blivit jättedeprimerad veckan innan mens. Jag mår riktigt dåligt och vet inte om det är något som man kan göra något åt? Är det ens lönt när det är under en så kort period?

  Svara

   Inget skämt, men jag hade oxå galen pms innan
   Började med LCHF kost och blev av med mim pms och migrän
   (Förutom kg)

   Inget jag förväntade mig att bli av med men vad vääääldigt glad över att slippa

   Svara

   Jajjamen!

   Testat antidepressiva och diverse preventivmedel – funkade inte.

   5htp funkade ganska bra.

   Nu kör jag på kosttillskott (b-vitamin, krom, zink, msn, d-vitamin, probiotika och omega 3), träning och ibland progesteron kräm.

   Mår helt ok. Vintern är lite tuff dock.

   Innan jag jobbade med det jag ovan nämner så blev jag riktigt deprimerad från ägglossning till mens. Det va vidrigt. Blev även aggressiv å vill typ klippa banden med allt å alla.

   Nu har jag en kort stubin men är varken deppig eller aggressiv. Har även stenkoll på min cykel för att kunna koppla ihop den korta stubinen men pmsen

   Svara

  Medicinsk abort hemma. Erfarenheter? Hur ont gör det?

  Svara

   Gjorde medicinsk abort i vecka 6+0, kändes som mensvärk ungefär. Smärtan avtog nästan direkt när det väl började blöda. Lycka till ❤️

   Svara

   Jag har gjort det två gånger. En gång abort och en gång pga ett missfall där fostret inte stötts ut av sig själv, men Det var samma procedur. Aborten gjorde inte mer ont än min värsta mensvärk, men med missfallet hade jag väldigt smärtsamma kramper, ska inte ljuga. Bunkra upp med rejäla bindor, apoteket har förlossningsbindor (eller liknande namn) som funkade bra.

   Svara

    Också gjort efter en sk missed abortion, gjorde ont som satan och riktiga värkar. Alvedon och Ipren hjälpte inte. Blödde sen i två månader efter men ’allt ser fint ut’ sa de vid kontroll. Du kan också begära att få det gjort på sjukhus och du kan bli sövd.

    Svara

   Hur det känns är säkert väldigt individuellt. En kvinna jag hörde i en podd berättade att det var oerhört smärtsamt och att hon bara fått med ett par alvedon och inte fått veta hur ont de kunde göra. Att det var ett värkarbete som sattes igång av kroppen. Det kan nog vara skönt att ha någon nära eller om det går vara på sjukhus.

   Svara

   Frukatansvärd smärta. Kräktes upp allt smärtstillande. Tappa så mkt blod att jag ändå ficl åka in. Skrapas och sen få blod.
   Mitt tips är att ha ngn hos dig och åka in om det krisar.

   Svara

   Jag gjorde det i vecka 8. Det var som vanlig mensvärk och inte alls så mkt blod som jag trodde. Den värsta smärtan var den psykiska.

   Svara

  Godkväll alla!

  Någon som har erfarenhet av sån där ”vape” eller vad det heter, sån där e-cigarett (med eller utan nikotin)? Luktar man fortfarande ”cigg rök” om man använder den eller luktar man den smaken man har i apparaten?

  Ja jag vet att det är bättre att sluta röka helt men det är mitt val!:)
  Trevlig fredag alla

  Svara

   Du luktar ingenting av vape. Vi syskon rökte det inomhus hemma, föräldrarna märkte inget alls.

   Svara

    Okej! Så ja kan röka de hemma i soffan o de sätter sig inte i typ gardinerna eller håret?:)

    Svara

     Det luktar ingenting står det ju. Vad är det som ska sätta sig?

     Svara

      Menar om röken från vapen sätter sig i ex gardinerna så att dom luktar ex cola om vapen har smaken cola

      Svara

       Luktar ingenting. Röken kan lukta lite om du blåser på nån, men knappt då.

       Svara

       Det är inte rök det är någon ånga som kommer ut. Inte som rök som kommer från något man bränner (cigg typ)

       Svara

        Ja exakt de är nån ånga! Men undrar mest om lukten sätter sig i håret, kläderna eller sånt:) poängen för mig är att inte lukta nåt sånt alls haha

        Svara

   Om du har djur var väldigt försiktig med din liquid så du inte spiller något.

   Svara

    Nä har inga djur 🙂

    Svara

   När jag bodde i Paris var den en kvinna på tunnelbanan (Ja på..!) som varje morgon rökte på sin vaper. Så sjukt, luktade lite, och man såg lite rök men inte i närheten av en vanlig cigg

   Svara

    Men oj gjorde hon! Var det lagligt i Paris då?

    Svara

     Ingen aning, men Fransoserna var (också) chockade, så tror inte det tillhörde vanligheterna.

     Svara

  Om man inte har problem med acne eller speciellt mycket rynkor (strax under 30 år) men känner att min hud i ansiktet ”tappat lyster” och önskar den var ”stramare” (kanske fel ordval men jag tror ni förstår vad jag menar). Vilken typ av ansiktsbehandling skulle ni rekommendera?

  Svara

   En kemisk Peeling, typ en toner, tre dagar i veckan.

   Svara

    Det är ingen ansiktsbehandling.

    Svara

     Det stämmer, men jag rekommenderar det ändå.

     Svara

   Microneedling

   Svara

  Vår älskade hund som snart är elva år gammal har fått problem med hjärtat. Jag vet att han är äldre och att han rent statiskt inte har så där jättemånga år kvar men ändå är det så svårt att ta in. Är min första hund så har aldrig ställts inför detta tidigare. 😔 Hur tusan ska man klara sig utan sin älskade pälsboll?!

  Svara

   Man skaffar fler när man känner sig redo. Jag har behövt avliva många djur då jag kommer från en familj som alltid haft massa djur. Jag har alltid valt att vara med vid avlivning, tycker det är ett fint avslut. Att få säga hejdå och klappa/hålla om djuret medans det somnar. Går dock ut när djuret somnat, innan sista sprutan, de kan få ryckningar osv av sista och jag pallar inte att se det men det är valfritt. Brukade tvinga mig själv men nu känns det viktigast att jag vet om att djuret sover så djupt så det inte märker att jag lämnar rummet.

   Tänk på allt fint ni gjort tillsammans, spendera lite extra tid med din hund och tänk på att när det väl är dags så är det för att din vän ska slippa lida. ❤️

   Svara

    Tack för ditt svar. ❤️ Med medicinering har han nog minst ett år kvar men så småningom måste vi ju ta det jobbiga beslutet. Jag och min man vill absolut vara där när det är dags men funderar mycket på hur vi ska ta upp det med barnen. Vi hade hunden innan barnen kom så de är liksom vana vid att han alltid varit där men snart måste vi försöka förbereda dem på att han en dag behöver somna in. Så jäkla tungt, ens fyrbenta vän har verkligen en så stor plats i ens hjärta. ❤️

    Svara

   Man önskar att de fick leva längre och vara friska. Fick avliva min katt visserligen förra året pga plötslig sjukdom och en bakgrund med sjukdomar (hon blev bara 5.5 år). Det var min första egna katt och hon var med mig i en jobbig period av livet. Vi hade ett väldigt speciellt band. Det går inte riktigt att förbereda sig, utan det gör ont och det måste det få göra. Kunde inte prata om henne utan att gråta. Jag behövde ett par månader på mig att sörja och processa innan jag kunde prata om henne. Livet går vidare oavsett och en dag vaknar man och tänker tillbaka på alla fina minnen och känner tacksamhet över den tid man fick.

   Svara

   En del veterinärer gör hembesök när det är dags, det gör fortfarande ont att säga hejdå men känns lite mer värdigt och fint i tanken efteråt..

   Svara

  Jag hade en sån skitdag på jobbet idag. Stängde in mig på arbetsrummet och grät lite. Vill ni gulliga läsare ge lite pepp? 💕

  Svara

   Kram till dig <3 tänk på att skitdagar försvinner lika fort som de dyker upp och imorgon är en ny dag! Tycker du ska vara egoistisk i helgen, tänka på dig och göra sådant som får dig att må bra.

   Svara

    Tack! 💕

    Svara

   Vi har alla ibland jobbiga dagar på jobbet där man behöver gå ifrån en stund och gråta lite.. det är helt ok att vara ledsen! Bättre dagar kommer ❤️

   Svara

    Tack 💕

    Svara

   Det kommer nya dagar hela tiden! De flesta av dem är ganska bra, jag lovar.

   Svara

    Tack 💕

    Svara

   Jag hade en sån igår. Jag grät, pratade av mig och idag kändes det bättre. Försök släppa det och ta helg.

   Svara

    Tack 💕 här hittar man verkligen de bästa läsarna! Ni är alla så snälla och fina som svarar på mitt lip-inlägg 💕

    Svara

  Vart hittar man de godaste salladerna i Stockholm?

  Svara

   Inte riktigt sallad, men vegetarisk meze på Beirut Café – mums!

   Svara

   Reload! Finns vid Sveavägen och Sergelgatan 🙂

   Svara

   Citysallad! Ligger bla på Skeppsbron

   Svara

   Holy Greens har väldigt goda sallader!

   Svara

   Ta-själv-salladen på Hemköp vid Åhléns vid Sergels torg! Gör bara inte misstaget att läsa på en annan sida vad som kan utspela sig i den affären med maten. 😅

   Svara

    Nu blev jag nyfiken?

    Svara

     Om du hört att ta själv sallader är ofräscha med folk som äter med händer osv i andra butiker kan du lista ut var den här butiken ligger.. Vad för slags människor som rör sig där dagligen.

     Svara

      Det sker nog på de flesta ta-själv-barer, sker ofta på min arbetsplats. Skulle aldrig köpa en sallad ifrån den baren.

      Svara

       Plocksallad är gott, men så ofräscht egentligen överlag. 🙁

       Svara

  Vi behöver prata om chips… estrella eller OLW? Vem gör bäst chips? Mina favoriter alla dagar i veckan är västkustchips m vitlök, gräslök och chili från estrella 😍 ostbågar däremot är alltid alltid OLW…

  Svara

   Estrella västkustchips havsalt.

   Svara

   Gårdschips! Mer specifikt; Sourcream&garlic + Pecorino .. Galet goda!! Mhmm.. ;D ..Olw och estrella är för barn och folk med taskiga smaklökar ;P

   Svara

    Västkustchips är ju godare än gårdschips dock.

    Svara

     Håller med faktiskt 🥰

     Svara

   Estrella. OLW är inte ens ett alternativ!

   Svara

    Men vilka köper OLW då 🙈 tror de står Sveriges mest köpta chips på deras sida…

    Svara

     Jag gör!! Dillchipsen är i alla fall bättre än Estrellas 😁

     Svara

     Undrar också vilka som köper OLW!
     Här där jag bor är vi nog lite patriotiska, Estrella görs ju här i väst, vad jag kan komma på känner jag nog ingen som köper OLW.🤔

     Svara

   Jag gillar din favorit också förutom att de är så jäkla hårda! Och så föredrar jag tunnräfflade chips… men smaken är jättegod!

   Min absoluta favorit är Lay’s sourcream & onion, den gröna påsen. Går inte alls att jämföra med OLW och Estrella. Störiga är att den inte finns i alls många affärer :/

   Svara

    De bästa jag ätit är nog chips från kettle i smaken chili/lime om vi bortser från våra svenska märken…

    Svara

     Då är McCoy’s bäst av alla! Seabrook’s på en god tvåa, sedan Walkers. Synd bara att man måste köpa dem från England 😣

     Svara

   Bjäre chips! Med tillhörande dipp!