ÖPPET SPÅR

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

933 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Öppet sår

  Svara

   Mello!

   Svara

    Åhhh, älskar svensk gangsterrap!

    Svara

     Hej.

     Är i och för sig blotta 23 år men lever nog livet med en pluskant trots allt. Vet inte hur det hände (jag har växt upp i låginkomsttagarfamilj) men träffade min sambo som 18 åring och vi lever ett klassiskt ”överklass” liv även om vi så vore 40+. (Det gick snabbt för oss). Och jag ”förväntar” mig en ring på minst 100 000kr? Gärna 2-300 000 kr men nu som jag ser i bröllopsforum om folk som tycker 10k är mycket, så börjar jag undra om jag tappat det helt? Eller finns det folk här som köper sådana här ändå dyra smycken i denna prisklass? Tänker att det är ju DET smycket man ska ha hela livet?

     Svara

      Min sambo sa seriöst nyligen ”Jag läste att ringen ska kosta 3 månadslöner?” Och jag sa absolut INTE! Min sambo tjänar riktigt bra (till skillnad från mig haha) och jag hade fått ångest av att ha så mycket pengar på mitt finger. Tänk vad mycket trevligt man kan göra med den summan istället? Känns skrytigt och onödigt. Nu köpte han en för 15000 kr och det känns mycket mer rimligt. Kvalitet ja – men skryt? Nä tack. Känns äckligt när folk i världen svälter och inte har råd med vanliga mediciner….

      Svara

       Jag fick en vitage från Bukowskis för 30k. Men den är nätt och ser absolut inte skrytig ut. Tycker väldigt mycket om den. Skulle aldrig vilja åka buss med 3 månadslöner 😅

       Svara

        Okej Lovisa

        Svara

       En ring för 500 kr är okej. En ring för 500 000 kr är också okej.
       Det är upp till var och en, vilken ekonomi och vilka prioriteringar man har.

       Precis som med bostad, bil, resor och handväskor. Lyckan sitter inte i prislappen, men har man möjlighet att betala och ser ett symbolvärde i det så varför inte.
       Har absolut ingenting med svält och fattigdom i världen att göra, men om du tycker att det är där symbolvärdet ligger för dig så är det inte heller fel.

       Svara

        Fast hon frågade hur vi andra tänker kring det där med hur mycket ringen ska kosta. Och så tänkte jag helt enkelt. Jag kan inte ta snävt för hur andra tycker och tänker, utan för MIG hade det känts orimligt med en ring för 100 000 – 300 000 kr av olika anledningar beskrivna ovan.

        Svara

         Ansvar* inte snävt.. 🙂

         Svara

         Ja? Och jag berättade hur jag tänkte.
         Eftersom jag inte tycker att det känns skrytigt eller onödigt.

         Svara

          Men håll dig då till hur du tänker istället för att försöka ”rätta till” nån annans kommentar

          Svara

       3 månadslöner kommer från en gammal reklam. Finns ett Explained-avsnitt om diamantindustrin på Netflix. Det är verkligen bara ett påhitt 🙂

       Svara

       Jag fick en förlovningsring lite på ”skoj”. Ringen kostade ca 30k. 0,6 carat och platina. En sådan sak tycker jag får kosta och själv går ringarna (diamanterna) jag kikar på i +100k prisklassen.

       Svara

      Hade jag träffat en kvinna som krävde en ring för så mycket pengar så hade jag aldrig i livet velat gifta mig med henne. Låter som rent vansinne i meningslöst slöseri, även om personen i fråga skulle leva i 5000 år.

      Svara

       Fast på 5000 år blir väl PPA (pris per användning) ganska bra ändå? Även om den var dyr i inköp menar jag…

       Svara

       Jag är på din sida Viktor 😎👍

       Svara

       Du är säkert en sådan som vill dela notan också Victor…

       Svara

        En modern och jämställd man? Det får man hoppas.

        Svara

         Jag har under 5 år aldrig betalat något med min sambo, men jag kräver jämställdhet i allt annat… eller det är bara helt jämställt av naturen. Men tycker på nått sätt att han ska betala allt .

         Svara

          Förlåt att jag frågar, är bara nyfiken. Hur kommer det sig att du tycker att han ska betala allt?

          Svara

          Jämställdhet när det passar? 😄

          Svara

        Är ju ganska enkelt med Swish nu för tiden. Men det går lika bra att betala varannan gång annars. Jag är inte så petig.

        Svara

        Men gud, varför skulle det ens vara konstigt?

        Svara

         Kanske för att jag rent fysiskt delar notan med en liten sax jag plockar med mig när jag går på dejt. Min dejtsax. Halvar kallas han, av förklarliga skäl.

         Och ja, jag vet att det inte går att dela notan på mitten på det sättet och samtidigt se priset rätt fördelat mellan två personer, men det här är mer en symbolisk handling mellan mig och Halvar. Oftast ska jag inte ens dela notan med någon annan person, jag bara klipper den på mitten ändå så den delas. Det känns inte så ensamt och onyttigt att gå själv på restaurang och äta mat för två personer då.

         Svara

          Hahaha😂 hur förvarar du Halvar när du tar med honom ut, har han ett litet fint etui att ligga i? Man brukar ju klä upp sig lite extra på en dejt, tänkte om det gällde Halvar också😄

          Svara

           Du vet i Sunes sommar när han lägger örhängena i en snusdosa han fyllt med lite skivor av en krossad spegel eller vad det nu är?

           Inte så. Halvar ligger i ett etui.

           Tycker du borde pyssla ihop ett litet fint fodral till honom. Snusdosan med spegeln är ju ändå rätt söt, Halvar vill säkert ha något liknande!

       Tycker alltid du Viktor och Don L har en mysig ton till varandra🙂.

       Svara

        Jag med, blir alltid glad av att läsa deras konversationer 😊

        Svara

         I ship it!

         Svara

          Haha älskar att folk typ vill få ihop dem!

          Svara

         Fortsättning följer…kanske🤔😉.

         Svara

      Jag har nu för tillfället en enkel ring som min pappa gav min mamma 30 år sedan för vill inte att min man lägger 10-20k nu på en ring jag inte är 100% nöjd med. Han vet att jag vill ha en för 400-500k om några år (efter vi köpt hus och allt det, tycker självklar inte han ska lägga dom pengarna än före vi ordentligt jobbat upp oss och köpt boende här i London). Om man ska ha något hela livet ut så ska det va rätt! För mig handlar det inte om att spendera dom pengarna för spenderandets skull utan vill ha en dyrare helt enkelt pga att allt jag gillar är så dyrt. Tycker att det är väldigt rimligt om man har råd!

      Svara

       Kämpa syster✊, Life’s a Bitch

       Svara

        Va? Fattar inte vad du menar med det?

        Svara

       Menar du att du helst vill ha en redig trekaratare och inget annat är snyggt? Inte ens 1,5?

       Svara

        Det råkar bara vara det jag gillar 🙂 vill ha en större förlovningsring och en enklare vigselring!

        Svara

       Har ni inte ens råd med ett (rad)hus i london såå… lycka till 😂❤️

       Svara

        Men herregud vad bitter du är. Allt som faktiskt är inne i centrala London och är hyffsad standard kostar £1.5-£3 miljoner. Allt i sämre standard i utkanten av stan (”radhus” som du kallar dem) kostar £400-700 000. Vet inte många 24 åringar här i London (eller i Sverige för den delen heller) som har råd med det. Vi lägger alla våra pengar tillbaka in i vårt företag just nu så det kan växa = vi tjänar mera pengar = kan köpa något väldigt fint inne i stan. Men om du har/hade råd med ett ”radhus” i London när du är/var 24 år så bra jobbat 🙂

        Svara

         Jo fast om du inte i nuläget har råd med det radhuset eller huset i London är det väl sjukt dumt att lägga så mycket pengar på en ring? Skön prioritering.

         Svara

          Som jag skrev tidigare skulle jag inte lägga så mycket på en ring i nuläget utan om några år, skrev också att jag ”tycker självklar inte han ska lägga dom pengarna än före vi ordentligt jobbat upp oss och köpt boende här i London”. Absolut håller jag med att man inte ska lägga dom pengarna innan man faktiskt 100% har råd och min högsta prioritering är just nu som sagt hus 🙂 vi jobbar väldigt hårt just nu så vi sedan ska kunna ha råd till sånt vi anser viktigt!

          Svara

           Strunta i avundsjuka människor. Jag tycker det är låter som ett grymt mål 👍🏼 Vad för typ av ring (ar) är du ute efter? Prinsess, droppe, asscher eller kuddsplipad? Hur stor? Lycka till med husletandet och ringarna 😍

           Tack vad snällt, blev så glad över att få en positiv kommentar då jag ändå inte kände att jag var otrevlig eller dryg utan bara förklarade hur jag tänkte! Gillar princess cut väldigt mycket men är osäker om det passar mina fingrar haha.. tror jag vill ha runt 3 iaf ☺️😘

          Men varför så besatt av att ringen måste kosta runt 500.000? Om du hittar en lika fin för 100, är den då inte bra nog pga priset?

          Svara

           Inte besatt, bara av det jag kollat på och jag gillat har priserna legat runt det! Självklart skulle jag köpa en billigare också ifall jag älskar den 🙂 beror ju mycket också på märket hur dom prissätts. Har hellre större diamant än att betala mera för en mindre diamant bara för märket.

         Tack🥰

         Svara

       Man får så klart köpa ring för 500 000 kronor, men varför?
       I framtiden får man jobba till man är över 70 år och då kan det vara bra att ha dessa pengar så man slipper jobba så länge.

       Tänk när och om ni vill ha barn hur ni kan hjälpa dom med att slippa ta lån under utbildning, eller köpa stuga, husbil eller annat som kan förgylla livet. Att gå runt med en ring för samma värde som en normalvilla är bara skryt tycker jag, det kan inte vara värt det.

       Svara

        Lev nu. Vem säger att vi finns kvar när vi är 70?

        Svara

         (Och gör vi det och har det knapert så kan man alltid sälja ringen🤷‍♀️)

         Svara

        Jag skulle inte köpa en så dyr ring om jag inte kan betala för mina barns skolor upp till universitet, har några hem, bilar, kan resa osv. Räknar med att tjäna riktigt bra om några år (pluggar och jobben jag kan få med min utbildning är väldigt bra)

        Svara

      Min ring kostade 150kr och den ville jag ha. Tycker man ska strunta i andra och köra sitt egna race. Njut.

      Svara

      Hur mycket skulle det påverka dig om den försvann? Skulle det svida för att du blivit av med så mycket pengar eller skulle det kännas värre rent sentimentalt?

      Svara

       Finns försäkringar för den ekonomiska biten.

       Svara

        Oooooh jag tappade bort en ring för 220k kronor i en storstad och återfann den mirakulöst… mardröm oaktat försäkring, den har ju ett symboliskt och emotionellt värde också och man känner sig som en idiot som blev av med den…

        Svara

         Man kanske ska förutom namn och datum ingravera även telefonnummer, lite som på barnkläder, om man skulle ha oturen att tappa bort ringen

         Svara

      Tycker du ska fundera på vad som är viktigt för dig. Svårt att säga om du ”har tappat det helt” om vi inte får mer nyans kring din situation. Känner du att du har tappat fotfästet med verkligheten eller känner du att era utgifter är motiverade? Tänker ni likadant med budget för bröllopet? Är ni miljardärer och har allt på det torra borde ju allt vara ok. Har ni precis jobbat stenhårt på er första miljon kanske ni vill rannsaka er för om ni vill spendera 30 procent på en ring och om det kommer skänka er lycka på sikt. Jag undrar helt enkelt var det kliar för att kunna komma med input.

      Svara

      Jag förstår dig helt. Vill också ha en dyr ring.

      Svara

      Eftersom du är uppväxt i en låginkomstfamilj så kan du ju fundera på om det var i den prisklassen som dina föräldrars ringar låg. Troligen var det under häradet. Man vill ju liksom inte gifta sig om det inte är på riktigt.

      Svara

       I det häradet

       Svara

       Förstår inte relevansen- hennes levandsstandard är ju uttalat högre än föräldrarnas?

       Svara

        Det sätter saker i relation. Jag är helt på det klara med att vissa kan vara något aningslösa om man är född med pengar, men om man själv kommer från knappa förhållanden så brukar man kunna förhålla sig till pengar på ett annat sätt. Man tappar ju inte konceptet på några år.

        Svara

      Jag och minan har också mycket bra inkomst. Skulle aldrig vja ha en ring för över 100 000 kr. Det är bara vräkigt. Min förlovningsring är en enkel slät med ett svagt mönster, men gjort på mitt dopguld och ett av min farmors smycken. Min vigselring gick på 5000 kr på en pantbank. Sedan är vi modesta iofs modesta personer och min familj har tillhört övre medelklassen i tre generationer, så god smak är extremt viktigt för mig.

      Svara

       Hej, jag ovan som slarvade bort en ring. Den är inte jättestor och väldigt diskret och ingen vet om priset. Hade jag köpt den någon annanstans för samma pris och med en annan klarhet eller färg så hade jag förmodligen kunnat få en trippelt så stor sten. Med det vill jag bara säga att det finns många fler faktorer som avgör vad som kan uppfattas som vräkigt förutom prislappen.

       Svara

       Om du tillhört ”övre medelklassen i tre generationer” borde du vara väl medveten om att ringar i den prisklassen (över 100 00o kr) är väldigt vanligt och inget som ses som vräkigt. Och att även den med god smak kan hitta fina ringar i den prisklassen utan problem.
       Klockor i den prisklassen anses också vanligt och inte vräkigt.

       Men dina tre generationer kanske har hållit till i samma lilla samhälle under alla dessa år?

       Svara

        *övfre

        Svara

         Öfvre medelklassen 😂😂😂

         Svara

          Undre överklassen i 4:e gen. Still going strong💪

          Svara

        Ok calm down Marie-Antoinette. God smak, klass och pengar är inte synonymt eller går hand i hand. Att säga ringar för 100k+ är väldigt vanligt är också en överdrift. För övrigt låter det inte så classy att ens främsta krav på en ring är att den kostar en viss summa.

        Svara

         Hennes kille slickar ju nån härlig ickepretto medelklassbruds snipperisnipp as we speak eller hur.

         Svara

          Hur gammal är du?

          Svara

        Det är orimligt med nya smycken idag med dagens miljöproblem, guld är något av det som verkligen går att göra om igen och igen och igen. SÅ nej jag tycker inte det är god smak idag. Givetvis använder jag ärvda smycken som ligger i den prisklassen.

        Svara

      Min ring kostade 500. Jag fick välja fritt men fastnade för den som gick på en femhundring. Enormt vacker ring

      Svara

       Enormt vacker!! 😁👍🏻

       Svara

      Det är ju upp till er. Jag är inte materialistisk och tycker det är onödigt med så dyra ringar.. min ring kostade 15000 för att det var den min sambo ville ge mig. Själv sa jag max 5000. Jag tar hellre pengarna och reser någonstans eller gör ngt annorlunda för de. Men alla är ju olika

      Svara

      Jisses. Min ring kostade 149kr hos safira.se 🤷🏿‍♀️

      Svara

       Good for u boo

       Svara

       Good for u luv, enjoy

       Svara

      Var i samma situation som dig i din ålder men jag ville inte ha en så dyr ring. Det är 15 år sedan nu som vi gifte oss och vi är forfarande lyckligt gifta. Förlovningsringen blev en vanlig slät och vigselringen kostade då runt 15000. Jag växte inte heller upp i överflöd och vi har aldrig levt ett lyxliv i överflöd även fast vi kan. Det lockar inte.

      För mig är andra saker en lyx i livet än att omge mig med dyra, kläder,smycken och prylar. Jag har dragit ner på allt pga att jag vill leva mer hållbart. Det känns som det enda rätta om jag ska kunna se mina barn och framtida barnbarn i ögonen.

      Boendet är det viktigaste för mig men det är ett gammalt hus så köper det mesta på auktion.

      Svara

      Min ring kostade ca 10tusen. Lite mörkare diamant. Älskar den, ser inte ut som andras.
      Men pga reumatism är det omöjligt att ha den. Mina fingrar ändrar storlek flera gånger om dagen.
      Värt.

      Svara

       Ha den i ett halsband runt halsen, du kan du bära med dig den överallt!

       Svara

      ”Felet” är inte att ha en ring för 100tkr, alla har olika ekonomiska förutsättningar, utan din förväntning.

      Min man friade till mig och han köpte ringen, jag kände, vem är jag och kräva något?
      Han ville att jag skulle följa med och visa vad jag gillar för modeller, sedan valde han färg och storlek på sten efter hans budget. Klart jag inte skulle ha tackat nej till en större sten och kan drömma mig bort när jag ser vänners ringar men jag är väldigt tacksam att min man friade till mig och att jag fick en fin ring. Om jag vill ha en annan ring/sten så får jag köpa den själv.

      Min man gillar att köpa små som stora saker som när han har möjlighet och fått flera presenter som är dyrare än ringen efter vårt bröllop. Jag har aldrig förväntat mig någon av dessa och är så tacksam varje gång.

      Svara

      Tappat det helt, jag vet inte. Varför är priset viktigt? Jag har en enstensring på ca tre carat och en eternityring på typ 1,5 carat. Vet inte vad de kostade men vi hade inget bröllop. Gifte oss i smyg med bara barnen närvarande och det var det bästa vi gjort. Hade inte ens en bukett! Vi åt fin lunch med barnen på en av våra favvorestauranger, vigde oss på em och sen middag på tre andra favoritrestauranger (utan barn). Världens bästa dag och vi reste bort veckan efter. Fick sen ett tennisarmband i 40årspresent förra året på 5,5 carat så ja, jag går omkring med en halv förmögenhet på händerna men det är smycken jag bär varje dag och kommer så göra i många år framöver. Jag personligen kan inte förstå hur man kan lägga 250’ på en fest och sen inte prioritera det enda som faktiskt finns kvar efter bröllopet – ringarna! Min man fick sin drömklocka så han är också nöjd. Win-win!!

      Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Gammal ansiktskräm, gick ut i oktober 2019, borde jag slänga den eller är det inga problem att använda? Från Paulas choice

  Svara

   Släng.

   Svara

    Är den öppnad sedan mer än ett år bör bakterierna frodas tänker jag..?

    Svara

     Den är öppnad och varit i säkert ett år, har bara använt den typ två gånger dock

     Svara

   Använd på halsen. Tror bara att den tappar styrka, den blir knappast giftig.

   Svara

   Herregud använd

   Svara

   Beror på om den är oöppnad eller redan öppnad skulle jag tänka. Oöppnad ok annars ej. Säger jag som haft samma tub spf från dior sedan 2009 😱😂😱😂 går och slänger den NU!!!

   Svara

   Om den luktar bra och har normal konsistens använd den!

   Svara

   Räcker att du luktar på den, dåligt doft släng annars använd

   Svara

    Exakt! Sa de till och med till mig på body shop nyligen. Krämer, smink och parmyf luktar när det blir gammalt. Men med spf ska man vara försiktig för den kan sluta fungera..

    Svara

    Yes! Så gör man med testers på t.ex Kicks också, är lukten dålig eller konsistensen annorlunda så slängs dom.
    H. En som gjorde sin praktik på Kicks och har gått och sniffat på x antal burkar

    Svara

   Släng

   Svara

  någon här som är utbildat/ jobbar som vårdadministratör? berätta allt! hur var utbildningen, hur är arbetet, stress, arbetsbörda osv

  Svara

   Denna fråga kommer typ varje öppet spår…

   Svara

    Och fortfarande lika tråkig… 😴

    Svara

     Men din kommentar, jädrar så kul den var! Kissade på mig av skratt!

     Svara

      Din humor… 🙄

      Svara

    Så det är extremt många som vill bli vårdadministratör?
    Då avråder jag från den utbildningen 😂

    Svara

   Japp!

   Utbildningen är otroligt enkel om du har ganska lätt för dig i skolan allmänt. Men uppfattar att många vårdadministratörer kommer från typ barn- och fritidsprogrammet och tycker utbildningen är ”intensiv”… Jag sov mig igenom den typ, men har högre utbildning sedan tidigare.

   Jobbet är trevligt, enkelt, självständigt, kul. Stress kan variera stort mellan olika arbetsplatser och om det är fullbemannat eller inte.

   Lönen suger totalt och vill man komma upp i en okej nivå så måste man tyvärr byta jobb vartannat år. Gärna från landsting till privat och sedan tillbaka igen. Finns ändå karriärvägar att gå om man vill komma upp i lön och ansvar, man kan t.ex. bli koordinator, chefsstöd, chefssekreterare…

   Ibland blir jag ledsen över lönen men jag trivs ändå otroligt bra, har aldrig ångrat att jag valde att bli vårdadministratör. 🙂

   Svara

    Går den utbildningen själv. Jag har varit orolig att utbildningen känts så otroligt enkel, har tänkt att kvaliteten varit dålig och att jag lärt mig otillräckligt. Känns bra att du själv upplevt den som enkel, kanske det inte är så illa trots allt! Har ju gått bra på min första och andra LIA trots allt.

    Får jag fråga vad du får i lön? 🙂

    Svara

     Har man studievana och bra rutiner så är det helt lugnt ja. 🙂
     Jag har 26 000 kr/mån, tog examen 2015 och är 30 år. Har en helt vanlig tjänst och inga extra uppdrag.

     Svara

      Tog också examen 2015. Bytt arbete en gång och ligger på 27700 (privat). Är 26 år.

      Svara

   Utbildningen är otroligt enkel, men jobbet är rätt otacksamt och katastrofalt dålig lön, kände mig ofta understimulerad på jobbet men utbildningen i sig ger möjlighet till andra administrativa tjänster med bättre lön och roligare uppgifter:)

   Svara

   Har jobbat som medicinsk sekreterare i ett år nu. Jag tyckte utbildningen var rolig och enkel, jag var med på lektionerna i skolan så behövde jag inte plugga hemma och då behövde mina barn inte gå så långa dagar på förskolan. 😊
   Jag jobbar på en privat mottagning och har inte jätteklassiska sekreteraruppgifter utan mycket ansvar. Arbetar med fakturering, beställningar, m m. 😊

   Svara

  Jag är gravid och ska föda om en månad. Det är mitt första barn och jag borde vara överlycklig och verkligen njuta sista veckorna.

  Istället är jag uppstressad och har panik över att jag insett att jag är tillsammans med en alkoholist och läkemedelsberoende man. Pappan till vårt barn.
  Vi har varit tillsammans i snart tre år och så här i efterhand finns det såklart tecken jag borde sett. Men jag var ju så kär! Och han var så snäll, kärleksfull och så olikt alla andra jag träffat.
  Att han blev lite väl full och kanske drack för ofta var sånt jag min dumma fan trodde skulle bli bättre när jag blev gravid.
  Det blev sämre.
  Han har skurit sig själv, varit totalt borta pga sömntabletter och alkohol. Totalt virrig pga tramadol.
  Jag har ställt ultimatum, lämnar honom om han inte tar hjälp. Vi har varit till missbruksenheten och han säger att han gör det för min skull, att han mår psykiskt dåligt pga sin dotters problem som har med en annan kvinna.
  Och att han har det jobbigt med sina föräldrar som inte ger kärlek.
  Plus hans adhd-diagnos.
  Men missbruk, nej det har han inte!

  I dag åkte han och tankade vid 13-tiden. När han kom tillbaka luktade han starkt. Som att han druckit sprit. Sen gick han till Ica och köpte Flourskölj. Det känns som han ska försöka kamouflera lukten.
  Hans kollega har ringt mig och berättat att dom sett honom slänga 2 flaskor sprit i en container (i smyg) och jag har tagit kontakt med hans chef och berättat att jag är orolig då min sambo kör mycket bil på sin arbetsplats. Chefen svarade att dom har nolltolerans på alkohol och att han ska ta med min sambo på Företagshälsan i mitten av februari.
  Jag har försökt prata med hans föräldrar och syster för att få stöd men dom bryr sig inte. Jag känner mig så ledsen, uppgiven och orolig över om han ens kommer att kunna vara med på förlossningen utan att vara påverkad?
  Är även orolig över att vara totalt slut när förlossningen väl börjar eftersom jag känner hur jag mer och mer tappat hoppet och energin. Känner mig så arg på min sambo för att han snuvar mig på att kunna njuta av graviditeten och må bra.
  Jag har alltid drömt om att få en egen familj.

  Vad ska jag göra? Finns det något hopp??

  Svara

   Han kommer inte bli nykter så länge han besöker missbruksenheten för någon annans skull. Han måste göra det för sin egen skull och vilja bli nykter för sin egen skull. Tyvärr. Jag tycker att du gör helt rätt som ställer ultimatum att lämna honom. Gör det! Så länge han inte vill bli nykter kommer det fortsätta så här.

   Svara

    Han behöver välja själv att bli ren/nykter. Så om han inte har den viljan nu tycker jag du ska bryta med honom och så får du se vad han väljer. Tänk på dig själv och bebisen ❤️

    Svara

    Precis så sa kvinnan på missbruksenheten, att han måste erkänna för sig själv och sen omgivningen att han har problem.

    Han fick prata med en behandlingsterapeut och jag med en kvinna som jobbade med anhörigstöd. Hon var helt otroligt bra och jag kände ett stort förtroende.
    Vi ska dit på måndag igen.

    Svara

     Jätte bra! ❤️ Det kommer bli bra oavsett om ni fortsätter ihop eller vr för sig.

     Svara

   Troligen inget hopp, varför tänkte du inte till innan och granskade ditt ev barns pappa i sömmarna som om du skulle köpa en skjorta för en miljon kr? Detta är ju för satan det viktigaste i ditt liv och du valde att göra det med en katastrof till sopa dom kommer saBba hela din framtid som kommande ensamstående med varannan helg pappa dom kommer sätta spår i ditt barns uppväxt du inte skulle önska någon annan.

   Svara

    Nödvändig kommentar verkligen? Hur hjälper den någon? Ta inte ut vad du än mår dåligt över på andra.

    Svara

     Relevant tho.

     Svara

     Jag tycker nog att man har ett jäkla ansvar att tänka till innan man sätter något så viktigt som ett barn till livet.

     Svara

      Jag tycker att bara för att vi har fri abort i Sverige ska vi inte skamma de som trotts omständigheter väljer att behålla sitt barn när de blir gravida.

      Svara

       Sedan sitter de och gråter ut i expressen som ensamstående trebarnsmamma. Sjukskrivna/arbetslösa och har inte råd att låta barnen ha fritidsaktiviteter. Det är därför man gör ALLT man bara kan för att undvika att skaffa dessa barn med idioter och i synnerhet inte med missbrukare.

       Svara

        Lite skillnad på henne och ts kanske? Kvinnan i expressen vill att skattebetalare ska betala för hennes barns lyxaktiviteter istället för att inse det egna vuxenansvaret man har som förälder. TS tar ansvar och söker råd?

        Svara

        Haha så grovt men så jäkla sant.

        Svara

        Tror ingen vill det och ts inser ju detta så varför strö salt i såren? Du kan iaf enkelt se till att han aldrig träffar ert barn så länge han är onykter. Du får nog jobba lite med morot/piska tyvärr men piska till kanske 99%

        Svara

     Men snälla, vadå onödig kommentar?! Folk blir befruktade så jävla lättvindigt och sen står det i ett hörn och bölar över sina spermadonatorers värdelöshet och bla bla bla ”tyck synd om mig”

     Jag har aldrig träffat en enda man jag sett värdig att bli förälder. Det är nu först efter 10 års äktenskap som jag skulle kunna se att min man ev skulle klara av ansvaret det innebär.
     Ja, jag har höga krav, och det bör man ha med tanke på hur många värdelösa fäder det finns därute. Min egen inkluderad. Och i princip alla mina väninnor med barn, lever inte med barnens pappa pga att de må vara snygga/bra ligg/roliga eller coola partners men såfort det krävs att de inte längre är barn själva så faller det.

     Svara

      En av dom bästa kommentarerna jag har läst här. Att tänka till ordentligt innan man sätter barn till världen och med vem borde vara självklart.

      Svara

    Men hur tänkte du att den här kommentaren skulle hjälpa? Hon skriver ju redan att hon var naiv, du behöver inte trycka ner henne ytterligare så hon mår ännu sämre inför förlossningen.

    Svara

     Det kanske hjälper henne att inte (som många andra) skaffar två till på raken med loosern.

     Svara

    Vem som helst kan bli tillsammans med en missbrukare, om han inte varit en redan nu kanske han blivit en i framtiden? Det är inte som att man kan styra över andras val! Är inte som att TS plockade upp honom från gatan och bestämde sig för att skaffa barn med honom direkt. Många är sjukt bra på att gömma sina missbruk..

    Svara

     Tack för din kommentar.
     Ja han har varit bra på att dölja sitt missbruk.
     Dock har det eskalerat på sistone och jag har upptäckt saker som jag aldrig trott om honom.
     Är i chock samtidigt som jag slår ner på mig själv för att jag varit så dum.

     Han är så barnkär och leker med alla ungar vi träffar, och han var tydlig med att han skulle vara nykter i princip hela tiden om jag blev gravid.
     Han ville verkligen ha barn med mig.

     Det är så himla sorgligt för han är egentligen världens snällaste sambo som gjort mig väldigt lycklig. Men nu är det nog snart slut. Orkar inte mer. Fy vilken sorg.

     Svara

      Jag var med om samma sak. Märkte inget alls för än det spårade fullständigt. Jag har ändå jobbat med missbrukare 🤷‍♀️ Skuldbelägga inte dig själv. Det är hans val att dölja det för dig och utge sig för att vara någon annan.

      Svara

      ❤️
      Jag har ingen egen erfarenhet men har sett det hända på nära håll, den ena partnern var totalt omedveten om ett beroende den andra undangömt i flera år. De hade ändå varit ett par sedan tonåren. Så man vet verkligen inte alltid vad en annan är kapabel till! Om man tror man vet så lurar man sig själv..

      Du.. Ingen kan säga åt dig vad du ska göra, hoppas att du har stöd runt dig och att det blir bästa möjliga.

      Ta inte åt dig av vad andra skrivit om att man har ett ansvar för vem man skaffar barn med och blabla.. Finns föräldrar där ute som överger sina barn när de är äldre, föräldrar som lägger all sin tid på karriären och hur många exempel som helst där en förälder sviker trots att den andra trodde att hen hade ”valt” en fin partner. Du är inte din partners val, du kan endast stå för dina egna val och om du gör det ditt bästa för ditt barn så blir det nog bra. Oavsett hur det blir så kommer du i framtiden se tillbaka till det här som en kort period när det var väldigt tungt, men det blev annorlunda, det blev bättre. Och oavsett vilken roll pappan kommer spela, så kan det bara stå för honom! ❤️

      Hoppas att någon ser till ditt välmående också i detta, att du har någon att tala med irl. Ta hand om dig själv, för det är du värd! Kram❤️

      Svara

    hoppas du aldrig går igenom någonting svårt i ditt liv din empati lösa människa. Ja alla tar dåliga beslut och alla har gjort något dåligt val. Men du vet faktiskg ingenting om den här kvinnans situation och hur hon hamnade här. Och det behöver man inte heller veta för och vara lite jävla medmänsklig. Du vet inget om deras relation, om hur en missbrukare lurar sin omgivning, vrider och vänder på verkligheten för och till ytan verka som om de har allt under kontroll..

    Ja absolut ska man fan var jävligt noga med vilka man har barn med!! Från alla aspekter. Men ibland har man ändå barn med helt fel person.

    Svara

   Vilken hemsk situation, kärlek gör en blind verkligen 😞 verkar som du gjort vad du kan, men så länge han ljuger och har sig så här mycket kommer det nog inte komma långt.. 😞❤️

   Svara

   Att få barn är jobbigt som det är. Jag vet att det inte är så svart elle vitt men från där jag sitter känner jag bara: you don’t need this. Du kommer att behöva lägga all fokus och energi på ditt barn och jag tror det bästa du kan göra är att lämna. Fan det är så hårt att skriva så men.. Är själv uppvuxen med en missbrukande förälder och det var inte särskilt kul. Han behöver förstå allvaret om inte annat och det kommer han inte göra fören hans missbruk får stora konsekvenser.

   Jag tror du kommer njuta mer av både graviditet och din första period i livet som mamma utan att behöva oroa dig för en missbrukande sambo. Hur hemskt det än känns..

   Om detta ändå inte känns som ett alternativ för dig finns det stöd och råd att hämta hos familjeråd, anhörigstöd, kurator på VC och så vidare.

   Önskar dig oavsett lycka till och hoppas och tror att du snart kommer inse att du besitter en styrka du inte visste fanns inom dig. ❤️

   Svara

   Jag förstår din oro. Ditt första barn ❤ Du bryr dig mycket om honom och du verkar ha gjort allt du kunnat. Angående förlossningen så ger jag dig rådet att fundera över om hans närvaro gör dig lugn eller om hans närvaro gör dig orolig, om han är full eller om han kommer dricka varenda gång han lämnar rummet osv. Det är viktigt att omgivningen är fri från stress. Önskar er lycka till!

   Svara

    Det är precis det jag är rädd för, att jag ligger där och redan är rädd och har ont, för att bli ännu mer rädd att han dricker på toaletten.
    Min bästa kompis har erbjudit sig att följa med. Kanske borde ta med henne också.
    Är så glad att hon finns.
    Tack för din kommentar ❤️

    Svara

     Hej igen! Jag är samma anonym som kommenterade ovan 🙂 Min personliga åsikt är att det är överskattat att ha partnern där oavsett vad. Under min första förlossning var min man med. Vi hade våra problem men eftersom ”alla pappor alltid är med” så…. Inför andra förlossningen var det bara jag, och det var en helt annan upplevelse. Det är du aom föder och du ska fokusera på vad som är bäst för _dig_ Vill tipsa dig om IG-kontot Vildabarn. Kolla stories som är uppe nu 🌸

     Svara

      Jag håller med. Vem kom på att en man som aldrig har fött barn ska vara ens stöd under en förlossning. Min första förlossning skulle jag definitivt haft med min mamma. Jag hade känt mig så mycket tryggare än vad jag gjorde med min man. Det viktigaste under förlossningen är att man är trygg och känner sig bekväm runt de som är i rummet.

      Svara

       För att den personen troligen är ens närmaste i livet som känner en bäst? Handlar ju inte om att ha fött barn eller veta nåt om det utan om att stötta sin partner. Samt få vara med och se sitt barn födas…

       Svara

        Mamma känner en bäst. Alltid.

        Svara

   Gå vidare är mitt förslag

   Svara

   Från en mamma till en blivande mamma.. lämna honom innan barnet föds. Det går åt extremt mkt energi första tiden att ta hand om ett spädbarn. Du kommer vara utom dig av trötthet, ha ont överallt, känslorna är upp och ner, och dessutom ska du lära känna ditt barn och hens behov. I den bästa av världar skulle du såklart dela allt det här med barnets pappa, men det låter inte som att han är mottaglig för det nu. Och du kommer inte att orka ta hand om honom och barnet.

   Separera, ge honom ultimatumet att han måste bli nykter för att ni ska komma hem. Bygg upp något nytt tillsammans när han är på banan igen (om han kommer dit). Annars bygger du något nytt med barnet. Barnet är ändå viktigast. Lycka till <3

   Svara

    Faktiskt sant. Ställ ultimatum.

    Svara

     Ultimatum fungerar inte på missbrukare. Man kan inte hjälpa en missbrukare som inte vill bli hjälpt. De måste vilja det själva. Måste nå ”rock bottom”. Min bror hade inte levt idag om han inte hade nått botten. I dag är han nykter sedan 3 år tillbaka.
     Även min pappa är nykter sedan några år tillbaka.

     Svara

    Detta tyckte jag var ett väldigt bra och fint råd.

    Svara

     väldigt bra råd! Ta hjälp av annan anhörig än din sambo och bara va de första veckorna. Man vill inte ha fokus på annat än bebis i början och ska du då sitta med både bebis och honom. Nä..

     Svara

   Inget hopp! Hade ett barn kunnat få honom på andra banor hade han ju redan varit nykter nu eftersom han redan har barn. Han är för långt ner i skiten. Blandmissbruk är riktigt otäckt. För dig och framförallt ditt barns skull, lämna honom.
   Det är lätt att vara efterklok men nu hjälper inte det, acceptera sitsen du är i och gör det bästa utifrån det. Önskar ingen din sits, det kommer inte bli en dans på rosor men med stöd från dina anhöriga, kommunen (de har stöd för ensamstående, kurator, avlastning osv) och vänner kommer du klara det. Det är det fler som gjort innan dig. Men från och med nu: var inte naiv, rädda dig och ditt barn från detta elände som antagligen bara kommer fortsätta bli värre!!

   Svara

   Så jobbig situation! Du skriver att han anger som anledning till sitt mående: sin dotters problem, brist på kärlek från sina föräldrar och ADHD. Du skriver också att vänt dig till hans andra närstående utan att få stöd.

   Det jag då tänker utan närmare insyn (men har varit i liknande situation) är detta: Ni verkar alltså ha haft det bra i flera år och när man får barn så förändras ju dynamiken i förhållandet, och även ens identitet. Man kan inte längre sätta sig själv först, och du som mamma kan inte längre sätta din partner först, utan nu speciellt första åren så ska barnets behov komma först. Och om han nu växt upp med föräldrar som inte brytt sig, och känt sig övergiven, så väcks de känslorna/minnena till liv nu, förmodligen omedvetet. Och att missbrukandet eskalerat är ett symptom på det. Vill poängtera att jag inte försöker ursäkta honom, utan bara funderar på mekanismerna bakom. Om han uppvisade mildare symptom, typ sur och undvikande, och mer insikt så kunde ni kanske lösa det tillsammans, prata om hans rädslor/hur ni ska fungera som par när barnet är fött. Men då han verkar så dålig så tänker jag att han behöver professionell hjälp, inte bara med det akuta symptomen utan även orsakerna bakom. Han är en vuxen man, med eget ansvar för sina problem/känslor, och jag tror det bästa är om du lägger det ansvaret på honom och börjar sätta dig själv och din bebis främst redan nu. Har du någon du litar på som kan ge dig stöd? Någon som kan vara med på förlossningen? Någon annanstans att bo om han bara blir sämre?

   Svara

    Tack för ditt inlägg ❤️ Du skriver bra och insiktsfullt.
    Jag har en stöttande familj som jag får bo hos om jag behöver komma hemifrån. Och en underbar bästis som vet allt. Hon är den enda jag berättat (nästan) allt för. Det är en sån jävla skam att vara ihop med en missbrukare. Jag skäms som en hund!
    Jag som har bra jobb, och även gjort annat på sidan om min ordinarie arbetsplats som anses vara en smart grej av många.
    Hur kunde JAG vara så dum?

    Svara

     Du är inte dum ❤

     Svara

     Du är inte dum. Missbruk är något av det mest komplexa som finns. Han är sjuk, och behöver hjälp. Men hjälpen kan ju bara göra nytta förutsatt att han har insikt och vilja.
     För att få insikt, och den inre viljan – behöver missbrukare tyvärr ofta nå absolut botten. Så länge han har dig, så kan han inte nå botten för att gå till rot med sitt problem.

     Build a life for you and your child, en dag finns han kanske redo vid er sida.
     Men tills dess, gör allt du kan för att skydda dig själv och ditt barn – det är din absoluta skyldighet och uppgift sedan bebisen började växa i din mage.

     Mitt råd är att söka hjälp omgående, socialtjänsten har fantastiska insatser (tex samtal) inom öppenvården – så att du kan få stöd och hjälp i denna extremt tuffa situation.

     Du säger att du varit naiv, men nu låter du inte naiv.
     Utnyttja din egen insikt och gör allt du kan för att förbereda och förebygga framöver. Underskatta inte hur tufft detta kan bli. TA HJÄLP, för ditt banrs skull. En mamma i sorg, med en pappa som pressar på, missbrukar och skadar sig – är inte lätt. Ber dig att verkligen ta din situation på allvar, använd det faktum att du säger att du är smart och utbildad – och ta tag i den här rövsituationen innan det går ut över relationen med ditt barn.

     Varma hälsningar, lycka till ♡

     Svara

     Så bra att du har både stöttning och bostad! ❤️ Har alltså varit i en liknande situation då jag alldeles för sent insåg hur personen jag var med var och vad den personen prioriterade. Men vi var så kära och jag trodde gång på gång att tillslut så väljer han mig. Men det blev inte så, och den personen tycker nog fortfarande inte att han har ett problem.

     Jag tycker inte du varit dum, jag tror du var jättekär och lycklig, och kärleken är ju lite blind, och hoppet är det sista som överger en. Tänkte bara skriva lite om det som kan ligga bakom, bara för att det kan bli ett sånt fokus just på missbruket, och då kan man känna det som att det är något som skett nu, och som har med ert förhållande att göra. För mig gar det hjälpt att tänka att det är en djup problematik hos personen, som inte jag kan göra något åt. Ingen skuld eller skam ska falla på dig eller ditt barn!
     Jag önskar dig all lycka till! 💕

     Svara

     Vill bara säga att jag hoppas det löser sig för dig! Stor kram!

     Svara

   Jag lider verkligen med dig. Det här ska ju vara en tid du får boa, gosa med bebismagen och känna lycka och förväntan. Jag har tyvärr inget bra råd men ville bara skriva att jag ”hör” dig och dina känslor är helt rättfärdigade. Människor är inte alltid så som man tror och kärleken gör en blind. Det är inte på något sätt ditt fel. Jag önskar dig en fin tid tillsammans med din bebis sen. Med eller utan mannen vid din sida. Försök fokusera på dig och barnets framtid. Hur ser du den framför dig och ta beslut utifrån det. <3

   Svara

    Tack för dina ord Droppen ❤️
    Tänk att en anonym människas ord kan kännas så varma och äkta! Så tack igen!

    Svara

   Också från en mamma till en annan mamma: utgå från ditt barns bästa. När jag fick mitt första barn förstod jag begreppet ”lejonmamma” på riktigt. Att ha en påverkad person i sitt barns närhet är inte bra. Och som nån annan skrev – du kommer va helt dränerad på energi själv och det sista du behöver är att ta hand om din man också. Va rädd om dig och din bebis:) Du är stark<3

   Svara

   Ställ ett ultimatum att han måste vara nykter om han ska få vara med på förlossningen. Sedan kan ni inte bo tillsammans med babyn om han kommer hem påverkad. Bo på olika håll och låt honom endast träffa babyn när han är nykter. Till att börja med…. Sen får du se vart det bär. Hoppas du har föräldrar eller andra som kan hjälpa dig med babyn.

   Svara

    Du måste stänga av dina känslor för honom och vara hård. För ert barns skull! Sen får framtiden visa ifall han blir nykter och kan vara en närvarande far…

    Svara

    Om han luktar sprit under förlossningen kommer ni bli anmälda av personalen och utredda av soc. Det kommer vara en väldigt jobbig start på ditt liv som mamma. Om du inte är helt säker på att han kommer vara nykter är faktiskt min rekommendation därför att han inte får följa med, utan att du och din bästis gör det här ihop som ett team. Utan oro och med full energi på bebisen som ska komma. Det kan bli hur fint som helst.

    Jag tror också att den oro du kommer känna med en liten späd och hjälplös varelse i händerna på en person som kanske är påverkad gör att det blir enklare för dig att vara utan honom första bebistiden. Du gör nog klokt i att ställa ultimatum och hålla dig till det. Kanske finner han sin motivation och kommer tillbaka nykter. Annars blir det bra ändå, utan honom.

    All lycka till dig! Och grattis till din bebis. Tänk när du får se hen första gången! Och snusa på den! Och se hens leende!

    Svara

   Grattis till att du snart ska ha ett barn! Det kommer att bli skitjobbigt men – ibland – alldeles, alldeles underbart. Det vore nog det bästa att du och barnet bor ensamma, det är inte lätt att bo tillsammans med en alkoholist vare sig för dig eller barnet och det låter inte precis som han skulle vara ett stöd. Snarare tvärtom. Och även om ni inte bor tillsammans, kan han ju ändå vara en far för barnet, när han är nykter.
   Jag skiljde mig när mitt barn var två år och plötsligt blev allt så mycket enklare, trots att jag var ensam om allt, men jag hade bara ett barn att ta hand om och inte ett ”vuxenbarn” dessutom.
   Kvinnor är starka och kvinnor med ett barn blir dubbelt starka, det säger all min erfarenhet. Allt blir inte som man drömt om, men det brukar bli rätt bra till sist i alla fall. Livet går upp ibland och ned ibland.
   Gläd dig nu till barnet, du får en egen familj, en familj på två personer är också en familj! Skriv igen om du har lust. Många kramar från Sarah

   Svara

   Jag skulle överväga att ha med någon annan på förlossningen då han är i ett missbruk nu. Kan doula vara ett alternativ, eller har du någon vän, eller någon från din familj som du känner dig trygg med? Kan du bo hos någon annan till förlossningen eller att han flyttar ut, så du slipper stressen o oron kring honom allt för mykt? Kanske lättare för honom och dig att vara ifrån varandra nu. Du behöver fokusera på dig o barnet. Han får ta tag i sina grejer själv nu och bevisa en hel del om han ska vara i ert liv. Finns inget DU kan göra för en missbrukare. Han måste själv vilja ta tag i allt.

   Svara

   Jättejobbig situation. Men du måste tänka på dig och barnet! Han måste själv vilja förändras och när han visar att han vill det kan du vara med och stötta. Ta med dig en annan stödperson till förlossningen, du kan du hålla dörren öppen för honom att närvara med villkoret att han ska vara ren och inte ha tagit något men för du skulle se till att ha en till person som du litar på som din ”primära” stödperson, en vän eller mamma/syster? Rekommenderar att du berättar detta för din bm så de kan se till att stödja dig på bb och senare på BVC när ni kommer hem. Stort lycka till ❤️

   Svara

    Tack för era kommentarer ❤️
    Läser allt och känner mig mindre ensam och ledsen.
    Ni är många som skrivit bra och kloka saker.
    Det känns bra att få andra människors syn på detta.

    Ligger i soffan och känner bebisen buffa runt i magen ❤️

    Svara

   Jag ställde ett ultimatum. Sluta eller stick. Han klarade av att sluta cold turkey. Gör man inte det får han ju flytta ut och komma tillbaka när han är ren. Planera för att ha med någon annan till förlossningen. Är han ren och du vill ha honom där har du två med dig. Kan trösta dig med att men generellt inte vet något om förlossningar och en kvinna som faktiskt fött barn är ett betydligt bättre stöd. Be mvc om en samtalskontakt så du kan reda ut vd du behöver och får stöd i det ❤️

   Svara

    Konstigt att man ska bli pappa men inte vet nåt om förlossningar? Man läser väl på?

    Svara

   Åhh lilla hjärtat, har inga råd men vill ge mitt stöd. Fan vad jag skulle vilja vara din hand att hålla (och klämma) under förlossningen<3

   Svara

   Vad du än väljer att göra så skriv inte gemensam vårdnad (antar nu att ni inte är gifta) . Det gjorde en bekant till mig som befinner sig i en riktig jobbig situation nu där hennes dotter måste vara med sin pappa även fast det är en dålig miljö för barnet (bara inte tillräckligt dålig). Du behöver inte skriva gemensam vårdnad . Ni kan vara en familj även fast det bara är du som har vårdnaden. Han är inte i form att ha vårdnaden om ett barn . Du kommer få brev hem om att skriva gemensam vårdnad. GÖR DET INTE. Det kommer bara att bli jobbigt för alla inblandade i någon lång process som du kunde besparat dig. För att inte prata om föräldradagar som blir frysta för honom. Min väninnas dotter var tvungen att börja på förskola alldeles för tidigt för föräldradagarna var slut och killen var i ingen form att ta ut föräldradagar. Så ja stå på dig, gör det du kan för ditt barn och behåll vårdnaden! KRAM

   Svara

    Verkligen viktigt att tänka på!!

    Svara

   Fy va jobbigt, lider med dig! Jag har själv missbrukat både alkohol och droger förr men är idag helt nykter. Det går att få ett bra liv igen.

   Första steget är dock att han själv måste inse att han har ett problem, annars kommer det aldrig att funka. Däremot måste han INTE göra det för sin egen skull så som andra har sagt, det är en vanlig missuppfattning enligt mig. Den enda anledningen till att jag idag är helt ren är min son, det är endast för hans skull som jag har gått en 2 års lång behandling och ständigt väljer att vara nykter. Hade han inte funnits hade jag skitit i allt och knarkat tills jag dött. Så förhoppningsvis kan erat barn bli din sambos anledning att ändra på sig, om han nu inte kan/vill göra det för sin egen skull. Men som sagt, han måste först inse att han har ett problem.
   Lycka till!

   Svara

    Välkommen till Coanon, vi har telefonmötet ikväll om du vill ringa in. Vi är många som känner det du känner och har eller har haft liknande situationer som dig.

    Svara

  När tänker ni med svår pollenallergi börja ta medicin i år?

  Svara

   Började igår. Började känna av det häromdagen och fattade till slut att det inte var förkylning 😞

   Svara

    Finns det redan pollen?! 😱

    Svara

     japp 🙁

     Svara

   Redan börjat.

   Svara

   Började för 3 veckor sedan

   Svara

   Redan börjat. Kliar som *** i ögonen…

   Svara

   Året om. Annars funkar det inte för mig.

   Svara

   Sen jag började använda MSM behöver jag ingen allergimedicin alls. Medicinerade året runt innan i många år.

   Svara

    Vad för något?

    Svara

     Har inget direkt att tillägga alla fina kommentarer men vill bara skicka dig en stor kram ❤️❤️❤️

     Svara

     MetylSulfonylMetan (organiskt svavel).

     Svara

    Vad är MSM??

    Svara

     Inte jag som skrivit kommentaren men MSM är svavel.
     Enkelt kan man säga att det påverkar alla celler. Att ”Ta upp” det goda och ”göra sig” av med det dåliga.
     Eftersom det påverkar alla celler så märker de flesta flera resultat.
     Hår, hud, naglar, mage, leder, muskler osv.
     Jag har sålt det i hästbutik. Tror de flesta burkarna gick till människor🙂

     Svara

    Har nyligen börjat ta msm, för min hårbotten som tenderar att bli outhärdlig vintertid. Märker redan resultat efter en knapp vecka. Kan det vara möjligt eller inbillar jag mig?

    Svara

   Tänkte börja om kanske 2-3 veckor? Redan många blommar som poppat upp i Skåne, samt fåglar som sjunger, 10 grader m.m… Redan ångest. Hittar ingen medicin som funkar riktigt bra. 🙁

   Svara

   Började känna av för 2-3 veckor sedan, så började då.

   Svara

  Har så svårt att innerst inne tycka om min mans syster hur mkt jag än försöker, trots att hon är snäll mot mig och tar initiativ till att umgås. Nån som vet varför jag känner så?

  Svara

   Det är ok man kan inte gilla alla 🙂

   Svara

   Var i den situationen med mitt ex. Det var hans brors fru som jag inte stod ut med.
   Hon var iofs inte snäll mot någon, men men….
   Så här i efterhand ser jag att det definitivt bidrog till att vi gjorde slut.
   I vissa lägen måste man bita i sura äpplet och göra det bästa av situationen annars kan osämjan förstöra för väldigt många människor.
   Bjud till lite. De flesta går att tycka om när man tar sig tid att lära känna dem.

   Svara

   Känner lika för min mans föräldrar, världens snällaste men nej det går bara inte.

   Svara

    De kanske är dig det är fel på. Tänkt på det?

    Svara

     Ibland klickeriklickar det bara inte

     Svara

     Men wow, sjysst kommentar.. varför tar du åt dig?

     Svara

     Men förstår verkligen inte. Om nån är snäll mot er är väl hoppet från att vara neutral till att ogilla stort? Finns vidriga människor som kan vara avundsjuka och bara elaka mot en utan anledning, men det känner man ju av och personen är aldrig ”jättesnäll”, så jag förstår att man då inte gillar någon. Men om någon är världens gulligaste mot er, varför ogillar ni personen så mycket?

     Svara

      Men då kanske du inte träffat nån som du känner så för. Det behöver ju inte vara nåt fel på personen men man kan tycka den är störig, tråkig eller så klickar man inte. Betyder inte att man hatar den men man gillar den inte heller.

      Svara

  hur lång tid innan bröllopet ska man göra hindersprövning? hur lång tid tar det för skatteverket att skicka pappren jag behöver?

  Svara

   Jag vill inte låta dryg men man kan anonymt ringa och ställa frågan och få väldigt precisa och bra svar istället för att lita på att någon annan ska googla åt en.

   Svara

    Fast vissa av oss kan svara utan att googla eftersom vi jobbar med dessa frågorna 🙂

    Svara

     Hur kan man lita på det som läsare – ni skriver ju inte officiellt för SKV.

     Alla vet kanske inte att upplysningen är väldigt hjälpsam och att man kan ringa anonymt.

     Svara

    Någon här inne som har reumatism? Är 22 år och inne i ett riktigt jobbigt skov, av olika anledningar kan jag inte börja ny behandling fören om 1 månad. Så otroligt trött och har sådana smärtor. Men tröttheten är den värsta. Orkar inte tänka, leva eller någonting längre. Är bara så trött.

    Haft sjukdomen sen jag var liten, men varit utan symptom några år nu. Minns inte hur jag överlevde denna trötthet. Kan inte bara stanna livet tyvärr. Behöver alla tips jag kan få!

    Svara

     Oj! Inte meningen att svara på en kommentar hehe. Skriver om den lite längre ner 😅

     Svara

     Jag. Fick min diagnos när jag var 22 och hade en hemsk skov då med. Förstår det du går. Igenom och skickar dig all körlek du orkar ta emot. Det finns ingenting värre än när kroppen sviker en. Det är en sorgprocess i sig. Vad gör du för dina symtom idag förutom tradionella behandlingar?

     Jag tog hjälp av kinesisk medicin. Läste mycket på om hur de behandlar reumatism och om reumatism ur ett andligt perspektiv. Renade kroppen, åt bra (kost är a och o för reumatiker) började med yoga.. Det är bra och träna. Men du ska inte överanströnga dig eller få ont därför är yoga och stretching bra.
     Körde mycket varma anti inflammatoriska bad. Och åt anti inflammatorisk kost. Gav upp kött och mejeri. Bastade hela tiden, det hjälper typ omgående!!

     Lycka till ❤️

     Svara

   Jag skickade in den ifyllda blanketten och fick ett godkännande inom två veckor. Detta var för 3 månader sedan.
   Bokade vigsel direkt inom kommunen, fick tid några dagar senare.

   Svara

   Gå in på Skatteverkets hemsida och kolla under Före vigsel Hindersprövning. Där hittar du allt. 🙂

   Svara

   Det är olika hur lång tid det tar innan den kommer, men den är i alla fall giltig i fyra månader från när ni ansöker, så se till att inte ansöka om den tidigare än så (så att den alltså är giltig över vigseldatumet).

   Svara

   Vi beställde i juni.. och gifte oss i oktober.

   Men vid månaderna juni, juli och agusti så kommer handlednings tiden ta längre för de är populära bröllops månader

   Svara

  Favoritprodukter i invandrarbutiker?
  Köpr själv:
  Tahini
  Fruktrullar på granatäpple
  Kryddor
  Frysta samosas på grönsaker
  Vitlökspasta för att slippa hacka själv

  Något gott som bara finns hos ”araben”?

  Svara

   Tvättmaskiner

   Svara

    Haha, va? Vitvaror?

    Svara

     Det tvättas pengar…

     Svara

   JA! Någon slags persikopasta – svårt att förklara men typ en tablett torkad normalen persika. Svingott! Någon som vet vad jag menar och vad det heter?

   Svara

   Det finns en supergod (och fet) mjukost i glasburk som heter Puck.
   Färska kryddor brukar vara billigt, typ koriander och persilja etc i stora buntar.

   Svara

    Puck är jättestort i MÖ. Går på reklam 24/7.
    Kan tipsa om en slags hårdost, typ feta, i en stor cylinder-burk med plastlock. Också riktigt god! Även ”Kraft” cheddarost i en liten blå plåtburk.

    De som äter kött borde prova turkiska heta korvar i kylen. Ser ut som Tom och Jerry-korvar (ni vet, en endaste lång korv som är uppdelad med metallplattor). Skiva i bitar och stek i enntorr stekpanna. De släpper en massa fett. Så himla gott!! Kan ätas med äggröra, med bröd eller bara som den är. Det enda jag saknar i köttväg.

    Svara

     Vad innehåller de här ostburkarna förutom ost?

     Svara

      Den vita är nog bara ost, som fetaost. Kraftosten innehåller säkert en massa konstigheter a la amerikanska ostar men den är så god när den får smälta i en varm macka. Inte ätit den på år pga djurhållningen.

      Svara

      Mina svar släpps inte igenom. Kommer väl strax…

      Svara

      PALMOLJA. Typ 15%.

      Svara

    Puck finns på vanliga kedjor som Ica och Hemköp också

    Svara

   Modd 🙁
   Jag svarade någon typ av persikomassa, det lär väl dyka upp

   Svara

    Typ ett oranget ark gjort på persika och socker? OMG så gott med salt!!!!

    Svara

     Ja exakt! Så jävla gott men aldrig testat det med salt på. Heter det något särskilt?

     Svara

      Qamruldin eller Qamar al-din.
      قمرالدين på arabiska om du vill googla

      Prova med lite salt, lovar att det är jättegott.

      Svara

   Opassande att du använder ”araben” år 2020. Det finns inga andra sätt att beskriva butiken eller? Hade jag ägt den butiken hade jag ägt butiken hade jag portat dig för den saken.

   Svara

    Haha, vad är det för fel på araber? Som att säga ”thaien” när man ska köpa thaimat.

    Jag vet med mig att butiken jag handlar på drivs av arabiska irakier, den i Flempan.
    Hade de varit indier som ägde butiken så hade det varit fult att kalla den för ”araben” men just min är ju arabisk.
    Förr sa man ju orientlivs, det avstår jag från.

    Handlar även från turken ibland.

    Svara

     För att det är kulturellt opassande? Som att säga svennen när man ska prata om eller med sin svenska kollega? Orientaliska affären kanske låter lite mer ok? Så alla svenskar som blir kallade för svenne bananen tkr d är helt ok då? Nyfiken!

     Svara

      Det är ni som tycker att ”araben” är fult, varför kan jag undra. Araber utger sig för att vara araber och känner ingen skam över det.

      Araber är människor som pratar arabiska.
      Svensken är motsvarigheten till araben, inte svennen.

      Motsvarighet till svennen är blatt*n/babb*n/svartskall*n osv.

      Svara

       Va? Det menar du ändå inte?

       Svara

       Exakt så!!!
       @ Anonym 20:30.

       Svara

        Z, ta det lugnt.
        Att säga araben, svensken eller chilenaren är inget konstigt. I Malmö, på möllan exempelvis, säger vi alla nationaliteten för att identifiera varandra. Vi som gör det är alla invandrare! Verkligen inget rasistiskt.
        Det blir vad man gör det till.

        Svara

      Du har rätt. Därför säger jag svensken.

      Svara

      Är väl snarare som att säga typ Skandinaven om någon som kommer från Skandinavien. Vad är fel med det?

      Svara

    Men om han är arab då?
    Det är faktiskt inte ett skällsord. Det säger mer om dig än som den som skrev det. De flesta araber är mycket stolta över sitt ursprung.
    Snowflakes gonna snowflake….

    Svara

     Klart han är arab! Eller med stor sannolikhet är han det men vad har hans ursprung med saken att göra? Om Johan från Övik ägde den butiken, vad hade ni kallat butiken då?

     Svara

      Om butiken låg i Saudiarabien då hade jag kallat den för ”svensken” eller ”svenska butiken”.
      På arabiska ”al-suwidi”, (den svenska).

      Svara

       Butiken ligger i Sverige och Johan från Ö-vik äger den. Så skulle du sagt?? Vad?

       Svara

        Ica Maxi troligtvis 😅

        Svara

         Haha eller hur! Som att Örjan hade öppnat en butik och sålt Puck, Detoltvålar, Koleston-hårfärg, Sunsilkshampo, torkade fruktark, baklava, fryst halalkött, Maggienudlar, kabsakryddor, Laknormjölk, halal-gelégodis från ”Baribo”, Nido-pulver, Jaffakakor, fryst kubba, picklad mango eller ris i 10-kgs säckar.

         Allt i kartonger i en källarlokal med grått betonggolv, knappt något kösystem, överfyllda hyllor, handskrivna prisetiketter med svart penna på rött papper och en miniräknare vid kassan.

         (Skämtar!!)

         Svara

          ”Baribo” 😂

          Svara

        Länka till en sådan butik som ägs av en ”Johan från Ö-vik”.

        Svara

         Elgiganten i Ö-vik ägs av en Johan. Det blir väl inte mycket svenskare butik än så?

         Svara

          Vi snackar butiker som säljer sådana varor vi snackar om här ovan, men det ville du inte förstå med flit..

          Svara

           Förutom det att svenskar inte säljer sådana varor. Om man inte är svensk utomlands. Det finns liksom inget behov av att importera kalles kaviar, scans köttbullar och gräddost om man är en svensk butiksägare i Sverige. Svenskar i Sverige äger Ica Maxi, eller andra butiker som Elgiganten. Och teknik är väldigt svenskt

       Precis! Gör inte livet så svårt för er. De flesta invandrare är inte så tunnhudade.
       Blir själv kallad efter mitt ursprungsland. Jag blir inte kränkt.
       Man hör för övrigt om det är sagt med kärlek eller inte.
       Och även om någon skulle säga det på ett elakt sätt…vad bryr jag mig?
       Jag vet vem jag är, ingen kan dra ner mig.

       Svara

      Orientbutiken. Araber hade troligvis kallat den för ”al-sharqi” dvs, ”butiken med varor från öster”.

      Svara

    Du måste vara svensk. Exakt 0 araber hade blivit kränkta av detta 😂 ta en chill pill gmn

    Svara

     Ne Ne inte alls Swe…

     Svara

     Vad har du för etnicitet, 20:27?

     Svara

      Irrelevant att gå in på detaljer men inte svensk och inte norsk eller dansk

      Svara

    🤦🏼‍♀️

    Svara

    Fråga: Hur ökar man på bästa sätt polariseringen?
    Svar: Bete er som Z.

    Svara

    Du lyckas verkligen jobba på bra med att öka motsättningarna i samhället.

    Person 1 gör en trådstart där invandrarnas matbutiker omnämns i positiva ordalag och där fler uppmanas nämna sina favoritvaror som inte finns i de vanliga matbutikerna. Vilket förmodligen inspirerar en och annan att söka upp en sådan butiker för att testa att handla sådant de kanske aldrig handlat tidigare. Spännande och kul trådstart!

    Men då kommer person 2 och säger att hon hade portat personen pga ordvalet?!!

    Finns sådan dumhet på riktigt? Det är ju så man häpnar!

    Svara

     Det sorgliga är ju att den människan tror att den tar t.ex. araberna i försvar för att de som hrupp känner sig kränkta över ordvalet. Då är ju frågan vad som är så kränkande med att vara arab.

     Z projicerar sitt eget förakt på en hel folkgrupp. Ingen annan än Z anser att ”araber” är något fult och dåligt, speciellt inte araber. De älskar sitt extremt komplexa och uråldriga språk. Araber pratar ju alltid om att arabisk grammatik är helt sjukt svårt och de blir bara glada när andra försöker sig på språket. De blir också glada när folk sätter på arabisk musik, lagar arabisk mat eller reser till arabisktalande länder.

     När en svensk hänger på ett arabiskt bröllop tex så ska alla prata med svensken för att de uppskattar folk som visar intresse av deras ”kultur”.

     Jag tycker inte att Z är elak bara hjärntvättad och behöver umgås med fler araber, iranier, turkar, slaver osv för att få ett bättre perspektiv. Då kanske hon inser att det inte är kränkande att säga arab till just en arab, kurd till en kurd eller somalie till en somalie.

     Svara

      Du är rolig du. Om du bara visste mitt ursprung.

      Svara

       Ditt ursprung har noll med saken att göra. Du har heller ingen aning om ursprunget på de andra här som inte tycker som du.

       Svara

       Ska jag gissa? Tala om vad du är om du nu anser det vara relevant. Du kanske är arab men det säger oss inget då du uppenbarligen anser att arab är ett skällsord, vilket det KAN vara men det kan ju även turken, albanien, britten och ryssen vara. I vardagstal så är det ett ord som beskriver just araber.

       Som sagt, du är ingen dålig människa men du är en sjw och ibland tar ni kamper som inte grundas i något annat än er egen fantasi. Det blir kontraproduktivt.

       Svara

     2 är ju ett troll.

     Svara

      Det kan man omöjligt säga.
      Finns människor till allt.

      Svara

      Då får hon handla hos trollen m.a.o. 😀

      Svara

    Hahahha men lägg av. Mitt ragg är arab och han säger för fan araben/araber osv om sig själv och ja, alla araber. På både gott och ont

    Svara

    Jag bor på Mallorca o här har vi en svensk butik, det är just det vi kallar den.. ingen blir ledsen eller kränkt för det…

    Svara

     Har inget emot svensk/arabisk butik men kallat ni den svenska butiken invandrsrbutiken? Tycker det är onödigt och lite otrevligt att fokusera på om en person är född i landet eller inte när man pratar om en affär. Skulle aldrig används ordet ”invandrarbutik”. Skulle däremot säga turkiska butiken, polska affären, finska butiken etc.

     Svara

   Falafelmix, baklava och stora runda tunnbröd

   Svara

    Falafelmix måste jag prova. Så gott med tahinisås och picklad mango, i tunnbröd.

    Svara

     Mango – hädelse. Det ska vara picklade rotfrukter och feferoni, hittas också hos utländska delikatessbutiker

     Svara

      Fast stark mangosås (amba) är väl ganska vanligt i sån mat..?

      Svara

     Låter så gott. Ska planeras in i veckomenyn nästa vecka!

     Svara

   Ja!

   Tomatpuré, den iranska varianten. Granatäppelsirap, kryddor, berberisbär, surkål, vinblad, burek, pogaca (typ allt bröd som finns), turkiskt youghurt, té. Sen hittar jag alltid nya saker jag vill testa 🙂

   Svara

  Varför är det så många som jämför sina förlovningsringar och vigselringar med varandra? Så fort minglet började på vårt bröllop så kom en drös med tjejer fram och ville se ringarna och visade även upp sina. Folk frågar jämt vad ringarna kostar och hur många carat den stora diamanten är på. Varför bryr sig folk så extremt mycket om sånt här? Ringarna symboliserar kärleken till min man och knappast en statussymbol för mig, trots att det är riktigt dyra ringar.. känner inget behov av visa upp dem och ”skryta”..

  Svara

   Fast du var tvungen att påpeka att det var riktigt dyra ringar… såatte…

   Svara

    Klockrent svar!👌🏼

    Svara

    Det här med att märka på ord och göra en höna av en fjäder. Så sjuka människor, av allt ni läste i kommentaren var det det viktigaste? Obs ej ts men shit vad tröttsamsÄa ni är

    Svara

    Mic drop.

    Svara

   Beror väl på vilka kretsar man rör sig i. Jag har aldrig varit med om att man ska jämföra och skryta över sina ringar.

   Svara

   Det roliga är att få kan se skillnade på en äkta och en fejkdiamant. De kan inget om slipningar, karat, färger, pris eller värde.

   De inspireras väl av amerikanska filmer där den nyförlivade kvinnan visar sin Tiffanyring stolt och övriga bara ”åhhh, 1.07 karat brillijantslipning, fancy”.

   Man vill väl skryta som med allt annat. Skittöntigt. Jag har en ring för 4000kr, utan diamanter. Har hellre en ring som kan säljas skulle världen gå under, diamanter har inget bra värde egentligen.

   Svara

   Det roliga är ju att diamanter bara blev eftertraktade pga reklam osv. Egentligen är klarhet osv mer eller mindre bs. 😅 så ja, bara statussymbol antar jag

   Svara

   Bra att dina var ”riktigt dyra” så du kan berätta det. Jag har Aldrig vart med om detta. Jag rör mig inte heller i kretsar där status och yta är viktigt.

   Svara

   Gör dem hade jag ingen aning om 🙈

   Svara

   Brukar visa intresse för folks ringar eftersom de flesta ändå verkar vilja visa upp dem. Oftast har de ju valts ut väldigt noggrant och eftersom det är brudparets dag så känns det ju trevligt att ge en sån grej uppmärksamhet så att de får berätta att det är arvegods, köpt på Tiffanys eller vad det nu kan vara. Går väl inte på och frågar om pris direkt men som sagt, ger uppmärksamhet som en artighetsgrej. Ringen är väl en symbol för alla, de som väljer att skaffa stora, dyra diamanter antar jag har valt noga och ser ringen som en viktig grej och något man vill ska vara extra fint, annars hade man ju bara kunnat tagit första bästa ring, eller?

   Svara

   Aldrig hört om i min umgängeskrets. Här säger man typ ”vad fin ring!” och sedan är det bra så.

   Med det sagt… Min sambo friade nyligen och nu har jag 30 dagars öppet köp på ringen. Den är fin, klassisk, passar mig. Men jag står i valet och kvalet? Ska jag välja en som känns mer ”jag” eller ta denna som jag ändå tycker är superfin och som min kille själv valt ut? (Nu vet jag inte om han bara tog första bästa men han påstår de blev trötta på honom i butiken för det tog så lång tid hehe). Hur hade ni tänkt?
   (Obs jag är ej snobbig och bortskämd, tänker bara jag ska ha den hela livet så bör ju vara ”perfekt”. Har hittat en lite mer unik ring som faktiskt kostar 5000 kr mindre än den jag fick så är ingen diva. Min sambo sa själv direkt det där om öppet köp.) 🙂

   Svara

    Du ska ha på dig ringen varje dag resten av ditt liv. Ta den som passar dig bäst 🙂

    Svara

     Blev lite deprimerad av din kommentar. ”varje dag för resten av ditt liv”. Panikångest. Fattar inte hur folk kan gifta sig.

     Svara

    Fundera på hur vigselringen ska se ut och fundera sen på vilket av alternativen som passar bäst? De ska ändå sitta ihop på fingret sen. Kanske ett annat synsätt på saken? 🙂

    Svara

    Skulle tänka ett extra varv så det inte blir en stor grej som sårar alternativt att du ändrar dig om hans reaktion blir större än vad han hade förväntat sig. Kanske finns det ett symboliskt och emotionellt värde i att bära vad han har valt? Ni kan också titta igen tillsammans för att göra det till ett gemensamt beslut.

    Svara

    Om den inte är skitful så behåll den. Ja du ska ha den på dig for ever men din man med eller? Tycker du den är okej så behåll den och köp vigselring tillsammans som du kanske kan välja. Min man köpte min ring på nätet. Så himla typiskt honom och inte jätteromantiskt men han valde den för att han tyckte att den skulle passa mig och det betyder något. Även om jag inte skulle valt den själv är den fin och betyder verkligen något 🙂

    Svara

    Jag hade absolut kollat på fler alternativ! Du ska ändå ha ringen så länge och den ska passa med ytterligare en ring till. Jag bytte ringen min man friade med och han sa att jag skulle välja den som passade mig bäst 🤗 gå till en affär och prova massa olika är mitt tips!

    Svara

   Låter som att din umgängeskrets är ytliga. Har aldrig varit med om det, trots diverse bröllop och förlovningar.

   Svara

   Ja det är så romantiskt och prestigefyllt ”status”, med ädla metaller och ädelstenar som grävs upp ur gruvor av människor med skitlön, under vidriga förhållanden som förgiftar vår jord det är såååå romantiskt * hjärtögon*

   Svara

  Någon här som bor i eller bott i London? Vad är era bästa tips inför flytten?

  Svara

   Bor inte i London men i England så har inga direkta London tips men vet att Londonsvenskar har massa info så googla det! 🙂

   Svara

   Jag bor i London. Mitt bästa tips är att köra ditt eget race och prova på och leva ut sånt som du kanske känner att du inte kan/vill där du bor nu. Man är så anonym här så vill man vråla på en karaoke utan att råka stöta på en gammal klasskompis så kan man göra det. Här är det många som är i samma sits så man behöver inte sitta ensam en fredagkväll 🙂

   Svara

   Jag bor här!! Tänk på att allt inte kommer ha samma standard som i Sverige men det är fantastiskt ändå! Outbildade löner är inte like bra som hemma, men man kan jobba upp sig i allt och komma massa högre här. Lycka till!

   Svara

    Och så är det ofta as-kallt i badrummet eller sovrummet när man vaknar på morgonen för allt är så dåligt isolerat. Köpa varma kläder är ju ett hett tips. 😂

    Svara

   Nej det har jag inte så jag kan inte hjälpa dig mvh

   Svara

   Bodde i London i många år men har importerat min brittiska man till Sverige nu. London är fantastiskt fram tills dess att man skaffar barn… därefter not so much.

   Vi åker ofta dit eftersom hela hans familj fortfarande bor kvar. Du får väldigt mycket mindre för pengarna men det är det fantastiska sociala livet man får istället. Vi bodde i en liten 2-a centralt och med bostadsrelaterade räkningar låg månadskostnaden drygt 20.000 kr i månaden. Räkna med att hyra rum och dela med flera andra i början, för vanliga jobb ger inte 20.000 kr i mån tyvärr. Tänk på att reglerna ändras nu i och med Brexit och det kan vara klurigt redan innan att få jobb, ni-nummer och bankkonto.

   Svara

  Just nu är jag så sjukt osugen på att skaffa barn, är 27. Tidigare har jag varit helt säker på att jag vill ha barn men nu känns det bara som en jobbig grej, barn är jobbiga, tar tid, kostar pengar osv, dock vill jag ju ha några som bryr sig om mig när jag blir äldre och alla runt omkring har sina barn och barnbarn

  Svara

   Då väntar du med barn tills du känner dig sugen.

   Svara

   Bara att vänta, kanske känner du aldrig suget och då är det ok det med. Känner själv som 52 år och med världen i oro att det är störtskön att inte ha någon annan man älskar att oroa sig för. Inte det minsta ensamt att inte ha barn tycker jag, finns ju massor att fylla livet med. Djur, vänner, böcker och resor och mat. Njut i stunden och övertänk inte!

   Svara

   Att skaffa barn för att ha nån som ta hand om en när man blir gammal är ingen bra anledning. Inte heller att alla andra gör det. Du är bara 27, ta ett år och ägna dig åt dig själv istället.

   Svara

   Jag är själv 27 och har ett barn och känner nu med facit i hand att jag absolut hade haft ett menigsfullt liv även utan barn. Och innan någon påstår att jag inte älskar mitt barn så kan jag säga att hon är hela min värld och jag älskar henne högt. Men det är ett annat typ av liv med barn än utan. Men jag trivs med det och jag känner att jag utöver henne har ett ”eget” liv och är min egna person. Inte bara mamma.

   Svara

   Bra. Barn är överskattade

   Svara

   Man kan ju inte vars säker på att barn tar hand om sin mamma när de blir äldre. Kanske flyttar de till Dubai, Australien eller USA. Kanske är man inte på samma våglängd. Men man brukar inte ångra de barn man fått, bara de man inte fått…

   Svara

    Nja, det händer dock. Större risk om man inte är säker. Tänk igenom noga och ta din tid!

    Svara

    Jag ångrar mina barn! 🙊

    Svara

     Stackars barn.

     Svara

      Har ju inte sagt det till dem Såklart. Älskar dem och gör allt så de inte ska märka det. Men saknar mitt gamla liv och om jag fick göra om allt hade jag inte skaffat barn. Vet att jag inte är ensam.

      Svara

   Tycker det är hemskt att man vill skaffa barn för att någon ska bry sig om en när man är gammal. Barnet har ingen skuld och plikt att alltid finnas vid din sida… Den kommer en dag vara en fri människa och ska inte behöva vara driven av en skuld, att den liksom föddes för att alltid finnas vid din sida. Finns saker som kan hända under uppväxten som gör att barnet som vuxen vill bryta med sin förälder, eller att barnet känner som vuxen att den inte klickar med sin förälder och därmed bryter.

   Svara

    Exakt. Som det ser ut kan inte min pappa räkna med att jag finns där vid hans sida när han blir gammal. Min mamma är på god väg att hamna i samma fack även hon. Mina skuldkänslor över detta är så gott som borta. De valde att skaffa barn men jag valde inte dem.

    Svara

     Tycker det är inspirerande att du inte känner/följer skuldkänslorna. Själv drivs jag av dem väldigt mycket men försöker verkligen att stå emot och rationalisera bort dem. Det är känslor som finns för att jag alltid fått skuldkänslor för min existens och det gör mig inget gott att följa dem.

     Mitt värde ligger inte i att vara en ”god” dotter mot mina föräldrar som gjort mig illa när jag behövde dem som mest.

     Svara

  någon här som varit utmattat (alltså riktigt utmattat, inte bara lite trött) och fått barn efteråt? hur lång efter och hur gick det? känner spontant att det kanske inte är en bra ide, men är så sugen!

  Svara

   Jag fick utmattningsdepression i februari 2014, fick mitt första barn juli 2015. Det gick jättebra, mitt liv fick ett helt annat fokus och jag la jobbet (orsaken till utmattningsdepressionen) helt åt sidan. Kom även fram till beslutet att börja plugga till något helt annat efter föräldraledigheten och mår bättre än någonsin idag.

   Svara

   Jag var sjukskriven för utmattningsdepression under slutet 2016 och del av 2017. Väntar nu mitt första barn och har mått bra rätt länge nu även om vissa saker aldrig kommer bli som innan (tex mer stresskänslig fortfarande). Hur mår du nu?

   Svara

   Om du inte är typ 42 så vänta för sjutton! Barn är underbara men de dränerar en från dag 1.

   Svara

   Har inget råd att ge men ville bara säga att jag har samma funderingar som du, varit sjukskriven för utmattningssyndrom i höstas och har nu börjat jobba deltid. Känner mig mycket bättre och starkare men samtidigt liksom skör… jag tänker vissa dagar att ett barn hade gett mig ett annat fokus och fått mig att må ännu bättre, men jag vill ju samtidigt kunna vara mitt ”bästa jag” om jag ska välkomna en liten.

   Svara

    Barn ska inte födas med ett uppdrag. Så kanske bäst att vänta tills du är helt ok (menar ej drygt).

    Svara

     Det är sant, men samtidigt skänker barnen ofta en högre mening i livet. En mening som är full av bördor men även en källa av glädje. Precis som livet är.

     Svara

      Jo men det är också sjukt jobbigt så man måste vara stark.

      Svara

   Jag! Snart tio år sedan åkte jag på en rejäl smäll och blev sjukskriven. Några veckor in i sjukskrivningen visade det sig att jag var gravid. Valde då att göra abort för att det för mig inte var ett alternativ med ett barn till (hade ett sedan tidigare) när jag mådde så dåligt. Fokuserade helt på att tillfriskna och återgick till arbetet på deltid efter ca 5 månader. Blev gravid när jag arbetade 75% och var då inte tillbaka ”som vanligt” men mådde SÅ mycket bättre. Fick alltså barn runt 1,5 år efter att jag blev sjuk. För mig funkade det bra men jag hade också väldigt bra stöd omkring mig.

   Svara

  Helt seriös fråga. Hur många här provade lymfmassage efter att ha läst om det för några veckor sen? Var det något bra? Sugen på att testa..

  Svara

   Jag missade skämtet och är väldigt nyfiken men jag har testat det en gång på Grand Hotell Stockholms spa. Jag tyckte det hjälpte med vätskeansamling som jag upplevde att min kropp hade samlat på efter flyg, dålig mat och alkohol. I själva verket levde jag nog generellt dåligt under den perioden och brände ljuset i båda ändar, massage är ett bra sätt att koppla av men personligen föredrar jag klassisk svensk massage.

   Svara

    Nice! Då kanske jag ska testa ändå! Gillar svensk massage i övrigt, thai går bort, betalar för att bli misshandlad känns det som.

    Svara

     Thaimassage jobbar inte lymfriktigt ändå. Så skulle undvika den oavsett tryck

     Svara

     Jag testade koppning också, på samma spa. Det utförs av en kinesisk doktor som också gör akupunktur tror jag. Det var också sjukt absurt men skönt på något konstigt sätt. Man liksom suger fast skinnet med glaskupor och rör på dem så att de lossnar från bindväven (?). Gjorde för ont på celluliterna även om det var där det förmodligen behövdes bäst 😂. Gick runt med stora sugmärken på hela kroppen i en vecka efter det.

     Läste på massor om lymfödem på den tiden och skrämde upp mig själv. Googlade och hittade en hemmakur för att få igång lymfan, har inte testat själv men någon jag känner sa att det var grymt.

     Om någon vill sammanfatta skämtet blir jag glad!

     Svara

      Jag testade lymfmassage och koppning. Det bästa jag varit med om. Känner mig lättare i kroppen, får mindre träningsvärk efter gympass och mina blåmärken försvinner snabbare! Har bokat in ett besök i mktten på februari. Längtar!
      Könner mig met uthållig generellt. Varit på 2 behandlingar

      Svara

      Vad hette hemmakuren? Jag fick lite tips efter min lymfmassage hur jag skulle massera mig själv i duschen mellan behandlingarna.. har köpt en torrborste med men inte kommit mig för att använda den än. Tog mig ur en nattsvart depression med hjälp av lymfmassage och yin-yoga och nu är jag fan frälst!

      Svara

       Som sagt, jag har aldrig testat men personen förberedde på morgonen och drack under dagen och sa att det inte ens var äckligt. Tydligen hjälpte det väldigt bra:

       Epsom salt

       1 liter vatten

       3 lagerblad

       5 kryddnejlikor

       Koka i 5 minuter. Sila bort kryddorna och drick varmt eller ljummet eller kallt.

       Denna dryck kan drickas i 21 dagar som en kur för att rensa lymfsystemet.

       https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d717769b9cb462239087d20-lymfareningsdryck

       Svara

      Skämtet var att någon bad om hjälp och råd om hur den skulle ta sig ur sina utmattningssyndrom och en annan som haft sådana sa sig blivit hjälpt att kunna varva ned och faktiskt slappna av med hjälp av lymfmassage. En annan hade fått hjälp av det för sin pms och någon mer för något annat. Någon gjorde sig lustig över att det var en sådan okänd mirakelkur som löser allt och ingen hade hört talas om det. Skämtet är att någon humorlös person skriver lymfmassage som svar på vadsomhelst numer…
      Så.. ja.. roligt!

      Svara

       Tack snälla 🤗

       Svara

       Haha missat skämtet helt men ändå skrattat varje gång jag sett ordet lymfmassage 🤷‍♀️

       Svara

       Det var ett öppet spår där typ alla fick lymfmassage som svar, oavsett vad de frågade om.

       Svara

        (Till slut frågade någon om hen fick betalt per gång hen rekommenderade lymfmassage)

        Svara

   För drygt ett år sedan gick jag ungefär en gång i veckan under några veckor. Kroppen reagerade kraftigt de första gångerna men det blev bättre och bättre. Hon lyckades få bort en 15*20 cm knöl jag hade på ena benet.
   Det var fantastiskt härligt och skulle jag gå på massage igen skulle jag absolut välja den sorten.

   Svara

    Jag är sjukt nyfiken men är det inte svindyrt? Jag har inte gått på massage i Sverige för jag tycker det är för dyrt… vad kostar det isch? 🙂

    Svara

  Hej!
  Jag och min pojkvän kommer inte överens om en sak. Vi ska ska skaffa barn och han röker. Jag anser att han borde sluta röka när vi får barn då jag inte vill att han ska lukta rök eller att vårat barn kommer i kontakt med röken. Han tycker att det inte spelar någon roll eftersom att det inte kommer påverka barnet, men jag anser att det påverkar då det luktar och han röker 1 paket om dagen. Sen undrar jag även hur han ska göra när han är ensam med barnet, för han kan ju inte direkt ta med sig barnet ut när han röker, men han kan ju inte lämna barnet ensam inomhus heller?
  Vad anser ni?

  Svara

   Det är klart att han ska sluta röka. Det kan han göra reda nu, för när du är gravid kommer INTE vilja känna den lukten omkring dig.

   Svara

   Att ni inte ska skaffa barn innan han slutar röka 🤷‍♀️ Han kommer ju även med stor sannolikhet få cancer, kol etc och dö i förtid, och det är ju inte heller kul för barnet.

   Svara

   Det första jag tänkte på var att om din kille vet om att det blir svårare att skaffa barn när han röker? En rökares spermier är inte top notch kvalite direkt…

   Svara

   Nikotin sitter kvar på hud och kläder och kan ge barn nikotinförgiftning. Även dåligt för den gravida att vara med någon som röker. Min sambo måste sluta med snus för jag vägrar ha nikotin i huset när barnet kommer. Om jag inte får snusa/dricka varför ska han? Vi är två om de här barnet, så mycket mamman måste förändra medans männen inte tror dom behöver göra något.

   Svara

    Men snus påverkar ju inte andra än en själv?
    Ja, kvinnan måste för att barnet växer i henne, såklart kan pappan ”sympatisluta” med alkohol, snus (och även chark och vissa ostar då?) runt sin partner men det är ju inget måste. Skulle fortfarande dricka vin om det var min partner som var gravid (inte framför denne om det var jobbigt för hen).

    Svara

   Verkligen bara tragiska personer som röker idag 2020. Har stor umgängeskrets och ingen röker, några har rökt tidigare men de flesta inte. Tror det är olika personligheter och vad man vill med sitt liv.

   Svara

    Haha 😂

    Svara

    Hahahahaha. Ja eller så har du kanske svårt att se längre än vad näsan räcker?
    Rökning handlar inte om intelligens, det är framförallt en klassfråga. Men sitt du där på dina höga hästar och umgås med ditt hälsosamma gäng. Rökarna klarar sig nog utan dig ändå.

    Svara

   ”De råd som har störst betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd är att låta barnet sova på rygg, att som förälder låta bli att röka och att se till att barnets ansikte är fritt.”

   I övrigt är det ju äckligt som fan att barn ska behöva andas in rök varje gång föräldern varit ute! Borde va olagligt att röka när man ska va nära barn.. 🙈

   Mvh f.d rökare 😬

   Svara

    90% av plötslig spädbarnsdöd sker i rökarhushåll fick jag lära mig när vi väntade. Har rökt förut men skulle jag börja igen nu när vi har barn skulle min man aldrig förlåta mig. För mig är det av två anledningar alltså inte värt det mer 🙂

    Svara

   Skaffa inte barn med honom så länge han röker är mitt tips.

   Svara

   Eh.. varför ska du skaffa barn med en idiot? Tycker du världen behövet fler sådana?

   Svara

    Alltsåå… Lugn nu. 🙄

    Svara

   Är hans rökning det enda som hindrar att ni skaffar barn? Då har ni inte stora problem i världen. Tänk om ni inte ens kan få barn? Tänk om du aldrig hittar någon som är heelt perfekt pappamaterial? Ge dig! Och alla är inte idioter som röker….

   Svara

    21:03
    Vart skrev jag att det hindrar? Jag skrev att vi ska försöka skaffa barn, jag skrev inget om att rökningen hindrar. Jag skrev att jag anser att han inte borde röka, men att han inte ser problemet? Ville mest höra andras åsikter. Och jag är medveten om att det finns större problem än det, men det är ju fakta att det är dåligt att röka kring barn. Sen så blir det svårare att bli gravid om han röker också.

    Svara

   Skaffa inte barn med honom så länge han röker.

   Svara

   Finns undersökningar som visar att söner till rökande fäder har i snitt hälften så mångs spermier som vuxna. https://www.vetenskaphalsa.se/halften-sa-manga-spermier-hos-soner-till-rokande-pappor/

   I tillägg som sagt, rökning påverkar spermiekvaliteten.

   Byt snubbe om han inte slutar.

   Svara

   Eh är han iq befriad? Förlåt men han låter korkad. Han kan läsa på om vad passiv rökning gör och hur mycket det påverkar risken för plötslig spädbarnsdöd och sen återkomma om han tycker det känns onödigt att sluta röka. Han är en vuxen, han kan sluta röka, särskilt för ett barns skull, om han nu vill!

   Svara

   Folk är så skitnödiga här. Han är inte seriemördare, han är rökare. Byt kille!! Nej.
   Kompromissa? Han kanske kan ta en cigg då och då om han ska va borta från dig och barnet (även i magen) ett längre tag. Han får förhoppningsvis inte kol av att ta ett par cigg var tredje vecka om han går på aw och barnet lär inte dö om det va några timmar sen och han byter kläder och tvättar händerna. Meckigt, men kanske känns mer rimligt för honom än att sluta helt.

   Svara

    Haha eller hur, riktiga moralister i fingerspetsarna. Finns INGEN forskning som visar att passiv rökning orsakar de sjukdomar som aktiv rökning gör, det är bara skrämselpropaganda. För lukten skull kan han börja snusa istället möjligtvis.

    Svara

     Nä inte om man röker utomhus. Med ett spädbarn klart man får va försiktig men chilla lite för övrigt. Inte som att röklukt på kläder kommer sabba en graviditet.
     Folk tror fan de ska få cancer bara de går förbi ngn som röker på gatan.
     Alltså förstå alla luftföroreningar vi får i oss varje dag. Särskilt vi som bor i städer.

     Svara

      Han röker ungefär varannan timme, och om han är ute och fixar med något så blir det många fler. Det första och sista han gör på en dag är att röka. Och likaså när man åker nånstans så måste han alltid röka när man kommer fram. Hans ”rökrutiner” funkar inte direkt om man har barn. Och med tanke på att han typ spenderar mer tid ute än inne så känns det aktuellt att sluta kanske. Sen om han röker när jag och barnet inte är i närheten skiter jag i, men det är inte så roligt att han konstant luktar rök.

      Svara

       Möts halva vägen och be honom sluta röka men börja snusa istället?

       Svara

     Du borde läsa den här länken som någon tipsade om tidigare innan du uttalar dig. Man har forskat på rökning OCH passiv rökning i flera år. Snälla nån, kom in i matchen!

     Svara

       Ja exakt. Det är röken som är ohälsosam inte att personen röker. Dvs går ut och kommer in efter en stund. Självklart ska man inte röka bredvid ett barn.
       Med spädbarn skulle jag dock säga att det inte är ngn bra idé med rökpartiklar på kläder eller händer heller.
       Men du drabbas liksom inte av passiv rökning om du sitter bredvid ngn på bussen som rökt för tio minuter sen.
       Vad gäller ts skulle jag fortfarande säga kompromissa! Låt han röka ngn gång när han gör ngt annat, hemma och med dig och barnet får han väl snusa eller tugga nikotintuggummi om han inte vill ge upp nikotinet.
       Om man ska ha barnperspektivet, alltså som i vad skadar barnet, inte pappan, så är det ju när och var han röker som är ett problem inte att han röker.
       Och ja självklart drabbas ett barn om föräldern skulle bli sjuk men det gäller ju allt osunt som fetma tex. Och nu diskuteras väl hur man sla skydda barnet för att bli utsatt för rök.
       Det är inte huruvida rökning är farligt eller inte som diskuteras.
       Det finns väl inget att diskutera där.
       Förstår inte varför folk behöver hantera rökare som att de är korkade. Jag dricker men skulle inte göra det bredvid mitt barn liksom.

       Svara

      Skulle va svar till Anonym 00:20 och 00:45.

      Svara

   Du gör rätt i att kräva att han slutar. Han får väl börja snusa i värsta fall. Förutom att man EJ ska hantera spädbarn när man nyligt rökt så är risken stor att han kortar sitt eget liv. Han kommer kanske inte orka leka med barn när de blir större heller. Så förutom aspekterna att det är urbota dumt att röka med ett litet barn i hemmet så borde han tänka på framtiden och att vilja spendera så mkt tid på denna jord som möjligt.

   Svara

  Ni som tidigare använt preventivmedel men slutat, hur upplever ni att det påverkat er sinnesstämning och sexlust? Jag går själv i tankarna att sluta just för att jag tror att ev mitt humör skulle bli lite stabilare( inget extrahormon) och min ickebefintliga sexlust kanske skulle få för sig att komma tillbaka.

  Svara

   Mina självmordstankar försvann över natten. Mitt underliv inte lika torrt, sexlusten kom tillbaka lite men bara vid mens 🙈
   Mår så jävla mycket bättre utan skiten!

   Svara

    Jag blev apatisk till slut och när mirena åkte ur fick jag äntligen ”känna” igen. Jag fick känslor, arg, glad, lycklig, ledsen. Jag kände.
    Och dessutom från att ha känt ”jaja,” åt sex med sambo så vågar människan knappt komma hem längre för jag är på honom som en lejoninna haha!

    Svara

   Kolla in Vulverinekoos på instagram. Hon fick in hundratals dm ifrån kvinnor hur de måddr under och efter preventilmedel. Klicka på highlighten/storyn som heter Biverkningar.
   Där har du nästan 100 historier om kvinnor som äntligen fått tillbaka sexlusten osv osv.

   Obs obs brasklapp finns ju de som mår ok på p-piller men långt ifrån alla så ingen behöver berätta för mig att de minsann mår fantastisk på p-piller.

   Svara

    Nej men gud, hon är en sån jävla foliehatt. Skrev till en tjej att hennes sjuka mensvärk berodde på att hon åt fel, allt för att övertala henne att inte ta hormoner..
    Alltså använd hormoner eller låt bli, men lyssna på nån mer fakta- och forskningsbaserad.

    Svara

     Tänkte bara nämna att Galileo Galilei också var en foliehatt. Bara för att man inte lyssnar på köpta forskarstudier, vilket läkemedelsföretag endast visar de som resulterar i positiva svar så betyder det inte att man är dum i huvudet. Det betyder att man är mer källkritisk än de som skriker ”fake news” och att man kan tänka ytterliga längre.

     Det bra med ”foliehattar” är väl att gemene man kan få lära sig att det KAN finnas en annan sida än den som folk som vill tjäna mer cash lägger fram?

     Svara

      🙌🏼

      Svara

     Fast diet spelar ju dock en väldigt stor roll i ens hälsa även när det kommer till menscykeln. Förstår inte varför diet INTE skulle påverka ett sånt stort moment som driva igenom en frisk menscykel är.

     Svara

      Nu var det inte det jag skrev… Man slipper inte extrema menssmärtor för att man äter lite mindre godis eller mer broccoli (hon levde redan hälsosamt).

      Svara

       Hur kan du vara så säker på motsatsen? Har du forskat i ämnet? Socker är en inflammatorisk ”mat”källa och ställer till med mycket oreda i kroppen. Jag själv är ett bevis på att förändrad kost faktiskt kan hjälpa mensvärk, men bara för att det fungerar för mig så behöver det inte fungera för alla. Sedan kan man ju ifrågasätta om man får i sig tillräckligt av alla näringsämnen trots att man äter ”nyttigt”. Många jordar är idag utarmade eftersom allt handlar om massproduktion och snabb omsättning. Laxen som odlas blir matad med foder och får inte äta som de borde göra när de lever fritt, vilket innebär att odlad lax inte får i sig omega 3 från sin naturliga näringskälla och blir mycket magrare än vad vild lax är.

       Svara

        Men herregud, ibland behöver man medicin för kroppsliga åkommor, hur svårt är det att fatta?

        Svara

         Ibland? Borde man inte göra en utredning istället?

         Svara

          Eh, det göra ju innan såklart? Men att läsa nån toks inlägg på insta är ju långt ifrån utredning..

          Svara

      Håller med!

      Svara

     Mat påverkar ju kroppen sjukt mycket? Dumt att göra sig rolig över det när det finns människor som läkt ut sjukdomar genom att ändra sin kost. Mat kan gynna eller förstöra, det är bränsle till alla våra celler och varenda kemisk reaktion som händer i kroppen. Skulle inte vilja påstå att människan överlevt såhär många årtusenden tack vare transfetter, Donken och Felix köttbullar liksom. Folk som har kramper rekommenderas ju magnesiumtillskott eller att äta mer magnesiumrik mat exempelvis. Det är väl mycket bättre att då öka sitt intag av pumpakärnor (rikt på magnesium) istället för att äta hormoner som mixtrar med ens reproduktiva system, kostar pengar och dessutom är katastrofalt dåliga för miljön.

     Svara

     Så man bör istället lyssna på barnmorskorna som skriver ut p-piller hejvilt för varenda problem man kommer dit för? Varenda gång jag varit där har jag blivit erbjuden p-piller. Inkompetensen inom vården är sjuk. Ingen information om ökad risk för bröstcancer, eventuella humörsvängningar, depressioner, viktökning, minskad sexlust, migrän, osv. Jag vill inte ha några jävla hormoner, jag vill veta vad som är fel. Det finns ingen annan forskning att tillgå. Inte ens vården vet. Klart allt de kan erbjuda är p-piller.

     Svara

      Tycker alltid man får info om det, dessutom finns det att läsa på vårdguiden, i förpackningarna med mera med mera. Många blir hjälpta av och behöver p-piller och liknande, det är dessutom ett väldigt säkert preventivmedel. Håller med om att det behövs mer forskning på kvinnosjukdomar dock, det får påverka politiskt istället för att sprida missinformation och lyssna på outbildade människor på sociala medier…

      Svara

       Säg inte till mig vem jag ska lyssna på bara för att jag är kvinna.

       Svara

        Men gud… Var lite smart.

        Svara

      Det är väl det enda man hör om? Blodproppar, tappad sexlust, migräner, humöret.. det skrämmer upp tjejer från att våga prova. Jag tycker bara att man hör allt negativt om hormoner. Sanningen är att fler mår bra av det än tvärtom. Sluta sprid skrämselpropaganda.

      Svara

     Du kan fortfarande läsa alla kvinnors berättelser. Sjukt hemsk hur kvinnors åsikter alltid viftas bort eller tystas så fort det inte passar, precis som du gör nu. Lyssna på dem för i helvete och sluta diktera vem fan dem ska lyssna på enligt dig. Om vården sviker så vänder man sig någon annanstans.

     Svara

      Nej, då fortsätter man leta efter en bättre vård. Inte lyssnar på random kvacksalvare på instagram?? Skyll er själva för fan.

      Svara

      Varför ska man läsa dem om det inte gäller en själv? En del mår ju bra av det.
      Såna som ni skapar bara en falsk panik bland tjejer och snart sitter alla där ofrivilligt gravida..

      Svara

      Varför ska man läsa dem om det inte gäller en själv? En del mår ju bra av det.
      Såna som ni skapar bara en falsk panik bland tjejer och snart sitter alla där ofrivilligt gravida..

      Svara

   Ingen skillnad, förutom att jag fått PMS efter att jag slutat

   Svara

    Jag blev nästan deprimerad på p-piller och hade inte sex under HELA tiden jag åt dem. När jag slutade var jag ”mig själv” igen efter 3 dagar ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ALDRIG MER

    Svara

   Ingen skillnad, lika kåt oavsett.. 😄 Men kan inte lika ofta utan då min mens och smärta blir överjävligt plus gillar inte kondom.

   Svara

   Jag åt p-piller i ca 10 år och min sexlust blev verkligen enorm när jag slutade! Särskilt vid ägglossning. Är verkligen häftigt att känna en sån galen upphetsning! Sinnesstämningen skulle jag säga är ungefär samma, märker ingen direkt skillnad.

   Svara

   Har aldrig påverkat mitt psyke men alla hormonella preventivmedel har gjort att jag får noll sexlust. Sen har det tagit 2 mån efter jag har slutat innan den kom tillbaka.

   Svara

   Mår skit utan p-piller (kombinerade). Sjuk pms som kan vara upp till tre veckor, svullen o samlar på mig vätska etc. Med p-piller så har jag knappt pms, sexlust likt innan och är sällan svullen!

   Svara

   Fick tillbaka min sexlust (Wow, den känslan!), gick ner i vikt, blev stabilare i humöret. Det kändes som att gå från svart-vitt till färg.

   Svara

    Min poäng är: aldrig mer hormoner för mig!

    Svara

   Omg jag blev kåt så in åt helvet då jag slutade! BÄSTA jag gjort.

   Svara

    Håller HELT med!

    Svara

   Intressant hur många i tråden som har negativa erfarenheter av p-piller (vilket jag också har). Tycker det borde uppmärksammas! Gå in på läkemedelsverkets hemsida och anmäl era biverkningar, även i efterhand! Viktigt!! Vården nekar samband som minskad sexlust, depressioner, osv. Katastrof

   Svara

   Mådde skit när jag slutade med hormoner. PMS i två veckor per månad, mensvärk från helvetet, värk vid ägglossning, håravfall, finnar, torr hy, spruckna naglar. Mår verkligen skit av min naturliga cykel.

   Svara

    Samma här.

    Svara

   Jag märker ingen skillnad på psyket när jag äter/inte äter piller.

   Svara

  Någon här inne som har reumatism? Är 22 år och inne i ett riktigt jobbigt skov, av olika anledningar kan jag inte börja ny behandling fören om 1 månad. Så otroligt trött och har sådana smärtor. Men tröttheten är den värsta. Orkar inte tänka, leva eller någonting längre. Är bara så trött.

  Haft sjukdomen sen jag var liten, men varit utan symptom några år nu. Minns inte hur jag överlevde denna trötthet. Kan inte bara stanna livet tyvärr. Behöver alla tips jag kan få!

  Svara

   Tror jag fått reumatism efter graven, har tid för att kolla upp på onsdag. Men smärta är ju nåt man vänjer sig vid😉👍 har haft ont i kroppen sen jag var 16, visst blir man less och bitter ibland men ja. Försök bara övertala dig med att det kunde varit värre.

   Svara

    Haha, ”efter graven” ??

    Svara

     Graviditeten

     Svara

      Så det var inte en felskrivning!? Det måste vara den mest korkade förkortningen nånsin 🤣🤦‍♀️

      Svara

       Mja man är ju lat och drar till med förkortningar oavsett om dom är korkade eller inte, kan jag väl tillstå.

       ’Nånsin’

       Ha ha ha.

       Svara

        Inte om man vill bli förstådd kanske..

        Svara

         Är väl inte mitt fel att ni är dumma i huvudet.

         Svara

          Nja, du vinner nog den här 🥇

          Svara

           Typiskt mobbare att inte kunna se förbi en förkortning man inte förstår.

           Inte är det lätt.

          Dumma i huvet för att vi trodde att graven betydde platsen för den sista vilan? Mm jättekorkat. Ska förkorta silikonbröst – sillar, tunnbröd -tunnor och gummistövlar – gummor. Inte mitt fel om ni inte fattar sen!

          Svara

           Hade ju inte precis kallat någon dum i huvudet om dom inte haft dålig attityd.

           Jobba på den och återkom.

           *korstecknet*

           Var väl ingen dålig attityd? Du betedde dig som att det var helt vedertaget att säga graven.. oavsett så hade du fel. Ingen är dum för att den inte förstår en dålig och konstig ”förkortning”.

     Efter graven känner man nog inte så mycket alls, alltid nåt att se fram emot! 😄

     Svara

      Höhö du är så kul

      Svara

       varför är du så arg?

       Svara

       Ja det tycker jag iaf och 12 till 😄
       En del gillar ordhumor, en del pruttskämt osv. To each their own.

       Svara

    Som sagt har jag haft reumatism som ett litet barn. Men när jag hade mycket smärtor som liten och var oändligt trött, kunde jag stanna hemma från skolan och det fanns någon som kunde ta hand om mig.

    Det fungerar inte riktigt nu när jag är vuxen… vet inte vad jag ska göra. Hur orkar jag? Smärtan klarar jag, som sagt. Den står jag ut med. Men denna trötthet som inte går att sova bort, hur????

    Förstår att ni inte kan lösa det här. Men är så frustrerad, och vet inte var jag ska ta vägen med all min frustration. Vad jag än gör så blir jag aldrig pigg…

    Svara

    Det är tröttheten jag kan inte klarar av riktigt… smärtan kan jag ändå hantera någorlunda. Har vant mig av att vara så trött och är dessutom vuxen idag. När jag var yngre kunde jag alltid stanna hemma från skolan och det fanns någon som tog hand om livet till mig när det blev för tungt, idag fungerar det inte. Jag måste fortsätta leva vidare och vet inte hur jag ska hantera situationen.. det kunde absolut vara värre, jag tycker egentligen inte synd om mig själv. Men vet inte hur jag ska hantera tröttheten bara.

    Hoppas det blir bra för dig snart!

    Svara

     Oj, trodde inte det första svaret postades. Jaja, nu fick du två svar.

     Svara

   Äter du järntillskott? Och tränar du? Det gör ondare att komma igång med träning än för andra människot men håller du bara ut flrsta 4 månaderna så är det sååå värt det sen. Kan röra mig mer obehindrat ny har mindre ont och är piggare. Smärtan dränerar

   Svara

    Tränade tidigare, men smärtan har tagit över. Orkar knappt jobba och all fysisk ansträngning är jobbig just nu. Tar ett bra tag för mig att mjukna till någorlunda på morgonen. Men det är ändå ok, det är bara drygt en månad jag måste stå ut med smärtan.
    Men tärningen kommer dessvärre också i andra hand när jag har denna trötthet. Orkar inte något efter jobbet, orkar knappt det. Hur mycket jag än sover.

    Annars bra tips! Det brukade hjälpa mig tidigare. Tack för tipset!

    Svara

    Järntillskott äter jag inte, men reumatism har dessvärre tröttheten som en biverkan. Så det hjälper nog inte här tyvärr 😔

    Svara

   Jag hade också barnreumatism och fick ledgångsreumatism när jag var 22 år. Nu får jag den nya typen medicin och på mig funkar den bra, jag haltar lite när jag går ibland, men har för övrigt ett vanligt liv med pojkvän, jobb etc. Medicinen kan jag ge mig själv därhemma, hade först inte lust
   att sticka i mig själv, men det var inte svårt. Trötthet vet jag allt om, men jag försöker att strunta i det, för jag vill leva fullt ut med de förutsättningar jag fått. De flesta människor har något att slåss med, är det inte det ena så ör det det andra. Ibland störs jag av att alla inte verkar förstå vilken sjukdom reumatism är, det verkar som de tror att det bara är något gamla tanter får! Det finns föreningar för unga reumatiker, kanske det är något för dig? Jag hoppas den nya behandlingen funkar för dig, det gör den för de flesta!

   Svara

    Jag måste fråga, när ni skriver om ny medicin och ny behandling, menar ni att det finns en ny typ som ska vara mycket bättre? Har inte reumatism men en liknande artritsjukdom och får samma typ av mediciner som reumatiker. Dessa funkar ju sisådär, så skulle vara kul om det kunde finnas något nytt som kan hjälpa mer 🙄

    Svara

     Den nya så kallade biologiska medicinen har väl funnits i cirka tjugo år nu och har varit ett genombrott i behandlingen av reumatism, nu kan de flesta med reumatism leva ett nästan normalt liv och slipper få lederna förstörda. Men tyvärr är det några som inte blir bättre av den.

     Svara

   Jag har varit på läger med ”unga reumatiker”. Trevliga människor, snack om sjukdom, men inte bara det.Googla så hittar du det!

   Svara

   Du har inte möjlighet att få komma i kontakt med smärtklinik eller liknande där man får verktyg för att ”lära sig hantera smärta”? Tänker om du även framöver kanske inte alltid kan påbörja medicinering direkt.

   Svara

  Hur vet man att är färdig med barn?? Har ni känt att det räcker nu eller vill ni bara ha fler??

  Svara

   Vad ska du göra med de barnen du är färdig med? Känns lite sådär, om jag ska vara ärlig…

   Svara

    Meeeh ni fattar vad jag menar 🤣

    Svara

    Gör du dig medvetet dum eller?

    Svara

     Kallas humor…

     Svara

      Det är bara folk som drar tråkiga skämt som säger så

      Svara

   Jag har två. Det är nog. MEN jag vill inte se min bebis som den sista bebisen samtidigt som jag är öppen för tanken att om 10 år vakna upp och tycka det är super härligt att de inte blir nån mer jobbig bebis period. Det blir bra som det blir. Kommer säkert aldrig känna mig klar. Men det är ok

   Svara

   Jag går i samma tankar! I mitt fall tror jag att jag måste bestämma mig. Jag kommer aldrig känna att jag aldrig mer vill vara gravid, amma osv. Jag måste bestämma mig och få sörja isf.

   Svara

   När man har ett per förälder.. hehe.
   Eller när man känner att man inte kan ge fler det de behöver i form av ekonomisk och materiell trygghet, känslomässigt stöd, uppmärksamhet mm. Var realistisk.

   Svara

   Fråga dig inte om du vill ha fler bebisar. Fråga dig själv om du vill ha fler tonåringar.

   Svara

   Förstår inte varför nån behöver mer än två egentligen?

   Svara

    Jamen får man två tjejer eller två killar är det ju lockande med en tredje. Är väl enda anledningen jag själv kan komma på iaf.

    Svara

    För att varje individ är härlig att lära känna. Och för att man gillar att vara tillsammans med barn och gillar tanken på att ge sitt barn fler syskon än ett. Ganska enkelt faktiskt.

    Svara

     Blir bara kaos verkar det som..

     Svara

     Tänk lite på miljön, herregud..

     Svara

      Återkom efter du fått barn

      Svara

       Huh? Har redan två, det RÄCKER.

       Svara

       Alla vill inte ha barn, vad snackar du om ”när”..

       Svara

        Om man inte ens vill ha barn så är man kanske fel person att svara här? Frågan gällde de som tydligt vill ha barn.

        Svara

   Känner mig så nöjd med de två jag har och det känns helt främmande att jag skulle vara gravid, föda och amma igen, och då är de jag har ändå ganska små fortfarande och jag är inte alls för gammal för fler heller. Bara en bra känsla av att vara färdig och att vår familj är helt perfekt nu, fler barn skulle inte kunna bidra med något som fattas i dagsläget, det finns ingen som fattas och jag är så peppad på livet med lite äldre barn! Dock verkar det vara väldigt olika, en del verkar ha konstant sug efter fler och det bara är det praktiska som kan sätta stopp. Tror inte alla blir såhär bestämt färdiga och då får man välja om man ska lyssna till hjärta eller hjärna!

   Svara

   Förstår inte folk som skaffar så många barn. Hoarders!

   Svara

    😄😄😄

    Svara

   Hade jag vetat hur samhället skulle bli idag, hade jag aldrig skaffat barn överhuvudtaget 😏

   Svara

    Oj. Det låter alarmerande. Var bor du?

    Svara

     Var bor du märker du inte av hur samhället har ändrat sig?

     Svara

      Nej? Bor i Skåne

      Svara

    Fritzl-metoden är ett alternativ.

    Svara

     Åh en idiot till i kommentarsfältet 🤦🏼‍♀️

     Svara

      Kommer från den som gör emojis.

      Svara

  Har jobbintervju på tisdag. Vad är era bästa tips? Är sjukt nervös. 🤕

  Svara

   Kom i tid, var hel och ren, läs på lite om företaget så du kan ställa lite frågor, var artig och trevlig men babbla inte på för mycket. Var dig själv i grunden, det kommer gå bra!

   Svara

   Förbered frågor om företaget och om din tjänst.
   Det tar fokus från dig för en stund och du verkar intresserad av dem.
   Det ger också intrycket av att du inte bara gör allt för att vara attraktiv för dem utan att du faktiskt ställer krav på din blivande arbetsgivare.

   Svara

    Min pappas exfru arbetar med rekrytering och sa en gång att ett big no no för henne är när arbetssökare gör det klart och tydligt att de har krav på arbetsplatsen. Hon menar att det vet hon, det vet företaget och att det låter drygt och det första man gör på en arbetsintervju är att börja ställa krav.

    Svara

     det går dock emot vad flera andra rekryterare menar. Klart man inte kan börja med divafasoner, men en rekryterare vet att en bra kandidat inte tar vilket jobb som helst. Intervjun är lika mycket till för den arbetssökande för att se om man får ett bra intryck av företaget.

     Svara

      Hahha ja hon sa att andra rekryterare tycker hon är löjlig med det men hon menar på att personerna enligt hennes erfarenheter som har betett sig så, så har det inte gått bra med de personerna sen när de väl fått jobb. Men du har helt rätt i att intervjun är för båda parter =)

      Svara

       Visar ju på att alla är olika! Det är ju på ett sätt rätt skönt, för man måste ju ibland komma ihåg att man ibland inte får jobbet för att man är ”dålig” snarare än att man inte är rätt för just det företaget.

       Svara

     Låter som ett härligt arbetsklimat. Den anställde får inte ha några krav alls. Bra att sålla bort sånna arbetsgivare direkt då! 💁🏼‍♀️

     Svara

   Försök att tänka på vad du absolut vill ska komma fram om dig själv så att när du lämnar intervjun inte behöver känna att en sådan upplysning hade kunnat påverka. Om du är bra på språk som exempel och det är relevant för jobbet – se till att den styrkan framgår så att de kan ta med det i bedömningen. Om du vill proffsträna innan så kan du tänka ut tre stora poänger som du vill få fram och svara i enlighet med dem teman. Säg att du vill få fram att du är villig att lära, att du har lätt för koordination och att du funkar bra i grupp – på en fråga om erfarenhet kan du säga att du bara har studerat relevant ämne men att din CV visar att du är duktig på att lära olika saker, följ upp med exempel. Om frågan gäller varför du söker dig till rollen kan du säga att den kräver koordinationsförmåga och gruppdynamik och det är dina starka sidor. Etc. Dwt kräver förberedelse men det hjälper! Lycka till

   Svara

   Förbered svar på uppenbara frågor. Inte som ett manus utan mer en förberedelse. Vilka ÄR egentligen dina starka sidor? När har du löst ett oväntat problem? Varför är du intresserad av företaget?

   Sen är det väldigt bra att läsa på om företaget. Det blir knappast imponerade om du frågar typ; ”hur många kontor har ni i Sverige?” Fråga istället om saker du läst om dem, exempelvis ”Ni skriver på er hemsida att ni arbetar mycket med personlig utveckling/feedback/jämställdhet/i grupp/individuellt (etc osv), kan du berätta lite mer om hur det fungerar i praktiken?”

   Var dig själv! Det kommer gå jättebra! En intervju är ju också för att se hur du fungerar i mötet med människor på arbetet, så slappna av.

   Lycka till 🙂

   Svara

  Är det någon här som har ett aktiebolag och använder Red Flag? Tycker ni det är bra?

  Svara

  Fd mobbare tror ni att ni kommer att föda mobbare? Har ni hellre ett barn som mobbar eller är mobbat?

  Svara

   Lika illa båda alternativen

   Svara

    Du måste ju välja dock. Vad väljer du?

    Svara

     Nej, man måste inte välja.

     Svara

      Det är ju trådstarten dock din saltskalle. Alt diskutera om du som fd mobbare tror att du kommer föda en mobbare.

      Svara

      Jo nu väljer du, annars kommer alla plågor från alla kedjebrev som någonsin skrivits att drabba dig.

      Svara

       Hade glömt bort kedjebrev. Dags att ta tillbaka, skickar ett till syrran nu. Hoppas på svar.

       Svara

   Jag mobbades en del och ska göra allt, verkligen allt, för att inte överföra den osäkerheten på mina barn.
   Jag har insett att det var kul att mobba de svaga för att jag själv var väldigt svag. Får uppfostra barn som står upp mot mobbare och vågar säga ifrån.

   Har idag bett om ursäkt till den jag mobbade som mest under barndomen. Grejen var ju att jag tyckte om henne, hon var en riktigt fin vän. När vi var ensamma så hade vi jättekul. Så fort någon annan var med oss så förvandöades jag till ett monster och startde drev. Jag åbgrar det och skulle inte vara ok omnmin dotter gick i mina äckliga spår.

   Kan än idag mobba folk men inte på samma sätt. Är mer nedlåtande och så men jag har gått i terapi för att jobba bort det.

   Senast jag mobbade någon var i detta kommentrsfält för ett par veckor sedan.

   Jag måste prata omndet för att inse hur farlig jag kan vara runt människor, enda sättet att kunna ändra på sina ovanor och grymhet. Har svårt för svaga människor trots att jag idag inte är så stark som jag önskat.

   Svara

    Jo det är väl vad det är. Men ärligt så hade jag nog tyvärr velat att min barn mobbade än att det blev mobbat. Barnet som mobbar kan du snacka vett i.

    Svara

    Skaffa inte barn förrän du jobbat bort det beteendet.

    Svara

    Skaffa inte barn förrän du jobbat bort det beteendet.

    Svara

     Hehe inte du heller då. Det är ju ändå rätt drygt att säga till ngn ”skaffa inte barn” baserat på ett inlägg på ös. Hon verkar ju iaf ha koll på beteendet och vilja jobba med det.

     Svara

      Men är inte klar tydligen… Inte stabil nog för att va förälder just nu. Menade inte att va elak, hon inser nog det själv. Om hon inte kan stå emot att mobba då och då.

      Svara

    Så du blev både mobbad själv och mobbade andra?

    Svara

     Men det är ju hela melodin med den här bloggen.

     Svara

      Mobbelimobbeli. #dreva

      Svara

    Du verkar konstig och obehaglig.

    Svara

    Du är en vidrig människa. ”Kan än idag mobba folk”. Du borde inte ens få ha barn. Slår vad om att du är den mest hatade på ditt jobb också

    Svara

   Jag tänker att man som förälder har mer möjligheter att få sitt barn att sluta mobba än att stoppa mobbning som ens barn utsätts för därför väljer jag mobbare. Men jag skulle bli riktigt besviken om mitt barn mobbade annat barn.

   Svara

    +1

    Svara

    + 1

    Svara

    Mm jo precis min tanke.

    Svara

   Helt ärligt så ser jag hellre att mina barn mobbar. Då ligger ju problemet hos dem och det kan vi förhoppningsvis jobba bort.

   Känner också att skulle jag få reda på att nån liten ungjävel gör mina barn illa hade jag nog haft svårt för att inte typ putta hen utför nåt stup. Jobbigt att behöva sitta inne för det liksom.

   Svara

    Såå.. om din unge blir mobbaren kommer nån annan förälder kanske den slänga den utför ett stup istället? 🤔😉

    Svara

     Japp det är ju en risk.

     Svara

  Mitt syskon fick förra året en borderline personality-diagnos som hen nu behandlas för. Vi är inte så jättenära på grund av tio års ålderskillnad och vi är väldigt olika generellt. Hur kan jag stötta hen? Finns det någon bra organisation jag kan vända mig till? Vill gärna höra perspektiv från anhöriga och andra med diagnosen.

  Svara

   Borderline är ju nåt du utvecklar iom att det är en störning. Och är väl nåt man kan bli av med då va? Har en släkting som utvecklade borderline men hon levde i en destruktiv relation hela sitt liv (misshandel etc) samt var opiatmissbrukare så det är ju inte konstigt.

   Det sög. Hon använde diagnosen som en ursäkt för att bete sig som skit.

   Svara

    Vad tråkigt att höra :/ Mår din släkting bättre idag?

    Svara

     Näe hon är död tyvärr, blev 45.

     Svara

    Borderline är klassat som en personlighetsstörning, men har en stark koppling till anknytningsproblem och trauma i tidiga år. Din släkting var nog i en dålig relation/använde droger pga sin borderline, inte tvärtom.

    Svara

     Vad jag vet så hade hon en bra uppväxt (dock frånvarande far). Nu kände jag ju inte henne så himla bra så kan ju finnas mer än vad man vet om. Men tror inte det destruktiva förhållandet och missbruket hjälpte henne att tillfriskna precis.

     Svara

      Anknytningsproblem kan vara mer subtilt än vanlig ”dålig uppväxt” med misshandel, droger etc. Kan vara att en bebis blir lämnad skrikandes och hungrig, att mamman/pappan blir rädd för bebisens gråt och börjar skrika på den etc. Så mycket svårt för utomstående att veta, och ibland vet inte ens personen själv om det, bara vag känsla av att pappa är dum/mamma kommer lämna mig om jag är ledsen.

      Svara

       Nä givetvis är det så. Har bara svårt att känna sympati för henne då hon själv försummat sina egna barn genom att låta dom växa upp i ett (kanske lika?) kaotiskt hem med droger och skit. Fan vad hon ljög också, och snackade skit om andra och typ påstod att hon själv var bra?
       Näe usch.

       Svara

   Jg har diagnosticerats med borderline. Det var ett riktigt helvete men känner inte av någonting av det idag. Min sambo sedan 7 år tillbaka har ingen aning om min diagnos och skulle bli fruktansvärt förvånad om han hörde den. Så det finns hopp av bli frisk! ❤️

   Svara

    Vad glad jag blir över att höra att du blev frisk!

    Fanns det någonting dina anhöriga gjorde som underlättade för dig?

    Svara

     Hmm… bara finnas där och stötta ❤️
     Tror det som var viktigast för mig var att ta mig ur ett destruktivt förhållande. Han triggade min borderline väldigt mycket.. efter vi gjorde slut så gick jag mycket i terapi och medicinerade. Slutade att dricka mycket. Jag blev helt frisk när jag träffade min sambo!

     Svara

      Tack så mycket! Känns skönt att få höra av folk som tagit sig ur det <3 Känns mer positivt nu.

      Svara

   Min mamma har borderline. Mina tips är: Finns där för hen, men sätt tydliga gränser i er relation. Uppmuntra självständighet, ibland är bästa stöttningen att inte hjälpa, även om det låter bakvänt. Läs på om Set-metoden (Support, Empathy, Truth) och hur man ska kommunicera för att det man vill ha sagt ska nå fram. Kolla upp om det finns möjlighet till DBT, dialektisk beteendeterapi, det är inte säkert vanlig terapi hjälper. Bara försöka ha medkänsla oavsett vad personen säger/gör, för de mår otroligt dåligt, och inte ta det personligt.

   Svara

    Tack så mycket för all tips! Ska kolla upp Set-metoden och DBT. Är inte helt säker på vilken behandling hen får mer än att den skulle ta ca 40 veckor. <3

    Svara

   Jag blev frisk från diagnosen med hjälp av DBT, så om det är det hen går nu så tror jag hen är på god väg att kunna bli frisk. Det du kan göra är visa att du finns där och att du ej kommer att lämna hen.

   Svara

    Tack så mycket <3

    Svara

  Är fyllda 45 och ansiktet har senaste året sjunkit ihop helt. Ska i veckan som kommer göra tear trough, läppboost, fillers i sura mungipor som börjat hänga snett och en väldigt naturtrogen microblading för att fixa formen på brynen.
  Tjoho vad skönt det ska bli att se pigg ut igen och inte som en arg mattant på 70 talet, ni som minns ni minns. Det blir min alla hjärtans dag present till mig själv, det är jag värd.

  Svara

   Åh va kul att du investerar i ditt välmående! Har med gjort tear through, så nöjd. 👏👍

   Svara

   Okej

   Svara

   Haha the struggle is real – fram till igår var jag en fräsch 39-åring, över natt har kollagenet i läpparna försvunnit och nu har ena halvan av överläppen minskats med hälften. Men jag kämpar på med att känna mig läcker 😂

   Svara

   Åh, återkom gärna och berätta om resultatet och ev smärta.

   Svara

  Pressar mina käkar så otroligt mycket om nätterna. Huvudvärken är extrem. Jag har bettskena, hjälper ej. Bästa tips?

  Svara

   Stressa mindre.

   Svara

   Tråkigt tips men träning, meditation, avslappningsövningar.
   Varför pressar du så? Oro, stress, depression? Går det att påverka den situationen?

   Svara

    Är inte stressad, jag har haft mycket stress och nedstämdhet tidigare och då har jag såklart också pressat käkarna mycket. Men nu mår jag bra och känner mig lycklig. Men ändå tandpressning. Den enda stress jag känner är ju att jag har huvudvärk jämt. Har väldigt mycket spänningar över ryggen, antar att det blir en loop utav spända muskler. Jag lever hälsosamt men tränar inte. Så träning hjälper troligen eller?
    Inte jättepepp på botox. Känns inte som en långvarig lösning.

    Svara

     Träning hjälper absolut – när musklerna är för utmattade så gnisslar jag mindre tänder i sömnen.

     Svara

     Skadar inte att prova. Om inte annat brukar man ju sova djupare och bättre efter fysisk utmattning. Kanske släpper lite spänningar också.

     Svara

     Osteopat skulle jag gå till , led av spänningshuvudvärk, bet ihop käkarna osv men de har hon hjälpt mig med..även min matsmältning/magen blev bättre för hon hittade något där.. Trodde inte på detta innan jag testade, lät lite märkligt men det bästa jag gjort för mig själv. Kombinerar med yoga för att kunna slappna av i vardagen

     Svara

   Botox

   Svara

   Stretchövningar för mun och käke bl.a. 🙂

   Svara

   Jag gör botox i käken efter försökt med medicin, bettskena och meditation i 10 år! Har räddat mitt liv, går hos specialisttandläkare så botoxen går på högkostnadsskyddet och jag betalar bara för tiden att göra det. Googla efter en specialist och lycka till! ❤️

   Svara

    Är i kö till Käkspecialist, varit i snart ett år. Vart bor du där du inte måste bekosta själv? Jag är ju lite skeptisk till botox men börjar känna mig väldigt desperat. Hur ofta måste du ”fylla på”?

    Svara

     Jag bor i Stockholm. Fyller var tredje månad, man skall helst vänta längre men jag har starka käkmuskler så börjar redan göra ont då igen..

     Svara

   Har du kopparspiral? (Vet inte om du ens är kvinna men chansar..) det kan ge ohyggliga stresspåslag och symptom från hela kroppen som sedan gör att man biter ihop. 🙋🏽‍♀️ Blev bättre efter uttag men en lång väg tillbaka. Skulle du känna dig träffad så googla biverkningar av kopparspiral så hittar du massor!

   Svara

  Ögonblicket innan jag somnar får jag en otroligt obehaglig känsla. Inte riktigt som att jag faller, men hjärtat rusar och jag känner mig så yr att det känns som att jag mer skall svimma än somna. Känner mig rädd för att somna då och blir klarvaken. Någon som upplevt samma?
  Kan vara värt att tillägga att jag tar en melatonin en timme innan läggdags

  Svara

   Får samma. Är alltid rädd att det är ögonblicket jag dör så vågar ej somna. Sleep is The cousin of death va.

   Svara

    Känner igen mig, ibland får min man känna på min puls tills jag somnar. Så konstiga tankar men tröstar mig att det händer sällan..

    Svara

    Men gud.. Så får jag också ofta och speciellt av melatonin. Är liksom helt borta och tänker att ”vad händer.. Dör jag nu eller somnar jag bara.. Borde jag väcka sambon och säga hejdå..” Låter småkomiskt men är riktigt obehagligt.

    Svara

     Ja fyfan, har bett min sambo kolla om jag lever innan han åker till jobbet på morgonen (börjar senare än han)

     Är nog bara stress hörrni, men det suger.

     Svara

   Har samma! Obehaglig känsla. Men resonerar såhär: har haft det länge och inte dött än. Finns ingen anledning till att jag skulle dö precis vid insomnande. Och skulle döden av någon anledning komma just då så finns det ju ingen att göra åt saken. Tänker istället, ”skönt, nu somnade jag till” och försöker låta det gå över i vanlig sömn, den där episoden brukar inte komma två gånger på raken för mig iallafall. Har liksom vant mig och tror det är rätt vanligt ändå? Jobbar natt och kommer oftast när jag är riktigt trött såsom när jag ska sova efter en natt vaken.

   Svara

   Sömnparalys? Får den känslan precis innan det händer, och det är i ögonblicket när man precis ska somna/vakna.

   Svara

    Ja jag får alltid sömnparalys dagen efter tidigt på morgonen efter ett sånt insomnande. Är så läskigt usch.

    Svara

   Jag får det ibland. Ytterst sällan men ibland händer det. Tror det härstammar från min panikångest jag hade när jag var typ 15. Försöker bara lugna ner mig själv. Brukar hjälpa att typ sätta på en podd, lite musik eller bara ha något ljud i bakgrunden typ.

   Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    [Borttagen kommentar]

    Svara