Åderbråck under graviditeten

Mående: har faktiskt mått piss hela vecka 21 och det känns som de håller kvar sig även denna vecka. Konstant huvudvärk (håller på bli galen) och illamående. Jag hamnar liksom i ett läge där jag inte orkar göra något men är så uttråkad. Mina åderbråck är brutala atm. Fortfarande inte fått dom vid fiffi men scrolla ned så ser ni hur mina ben ser ut. Delar mest för att jag hoppas att jag inte är ensam där ute. Dessa åderbråck syns liksom igenom mina byxor?? Ser så jävla obehagligt ut. //Lovisa Wallin

Jag hade aldrig hört talas om att man kunde få åderbråck som gravid, men det är tydligen ganska vanligt.  Lovisa ”Lojsan” Wallin fick det under sin första graviditet och även nu under sin andra – hon är i v 21. Anledningen till att hon delar dessa bilder är för att hon hoppas på att hon inte är den enda där ute som har den, och det verkar hon alltså inte vara enligt den här artikeln jag nyss läste.

Kanske kan hennes öppenhet hjälpa någon annan som drabbats av samma sak men som kanske inte vågat prata om det?
Vid sådana här eller liknande situationer kan en influencer som Lovisa betyda otroligt mycket för andra i samma sits, även att hon publicerar bilderna med förhoppningen om att hon inte är ensam.
Kanske kan hon, bara genom att skriva ett sådant här inlägg, bidra till att fler vågar öppna upp och prata om saker man tidigare aldrig skulle komma på tanken att dela med någon?

Källa: https://www.babyhjalp.se/gravid-symptom/aderbrack-under-graviditeten

187 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Tycker dina kommentarer är allmänt trista. Som när du tycker det är löjligt att vilja ha snygga träningskläder och nu skriver en ganska tråkig kommentar som ”Ok” på ett inlägg om något som rör utseendet men kanske inte är livshotande. Varför ens bemöda dig att skriva?

   Svara

    Va? Jag har inte skrivit någon kommentar om träningskläder? 🤨

    Svara

   Vaddå ok?

   Svara

   Camilla, om jag får önska så skulle jag tycka att du kan vara hård med att ta bort trista kommentarer nu i början, för att statuera exempel på vad som inte är ok.
   Jag tror att många fortfarande kastar ur sig onödiga kommentarer för att det är så det har varit. Men om du är benhård med rensning nu ett tag så kommer det förhoppningsvis ge med sig.

   Svara

    Ta gärna bort OT-kommentarer och svar på dom kommentarerna också, tack!

    Svara

     Verkligen detta ☝🏼

     Svara

     Varför? Jag älskar OT-kommentarerna

     Svara

    Så nu ska de ”trista” kommentarerna tas bort. Jag håller med om att ”Ok” inte tillför supermycket men det är väldigt många saker som sägs här som inte håller Nobelpriskvalitet.
    Hur gör vi med skämt som bara får 7 likes på en kväll? De brukar inte vara jätteroliga.
    Hur gör vi med deprimerade/ängestfyllda människor? Det drar ju liksom ner fredagsmyset att läsa sånt.
    För att inte tala om graviditetsfrågor. Jag DÖÖÖÖR av ointresse och får ont i handleden av att scrolla förbi dom.
    Sen har vi alla dessa personer som har den dåliga smaken att gilla Brexit, Trump och SD. De måste ju rimligen blockas för att statuera exempel. Här dryftas bara de rätta åsikterna.

    Börjar någon annan se ett problem?
    Om ordet inte är fritt kommer denna blogg att dö.
    (inga okvädningsord osv osv naturligtvis…)

    Svara

     Med trista menade jag inte tråkiga. Men trista menade jag otrevliga, spydiga eller dryga.

     Ber om ursäkt om jag uttryckte mig otydligt.

     Svara

      Ok, jag förstår. Samtidigt tänker jag att det finns en väldigt massa kommentarer som hamnar i gråzonen.
      De som är direkt vidriga är ju lätta att peka ut.
      Men allt annat? Det finns ingen tydlig måttstock för var som är god smak, eller rolig humor eller bra åsikter.
      Visst kan man hävda att Camilla i slutändan är grindvakten och det köper jag om premisserna är tydliga.
      Men jag orkar inte läsa en massa folk som beklagar sig och åberopar cencur så fort de känner sig kränkta.
      Högt i tak är mycket mer intressant.

      Svara

       [Borttagen kommentar]

       Svara

        [Borttagen kommentar]

        Svara

         [Borttagen kommentar]

         Svara

          [Borttagen kommentar]

          Svara

        För många gör det de. Och vad som är trist och tråkigt för dig är det kanske inte för andra.

        Svara

       Håller med dig! Men tyvärr har högt i tak visat sig spårar ur fullständigt här på Bloggbevakning. Tyvärr.

       Därav min önskan att Camilla kan vara hård i sin upprensning nu under en period för att få bukt på alla de kommentarer som endast är skrivna för att vara dryg/taskig/inte tillför något/trycka till.

       Med en förhoppning om att högstadiekorridorsmentaliteten förändras till en mer vuxen stämning här som gör att hon inte ska behöva rensa så mycket framöver.

       Svara

     Under inlägg om I L så är det väldigt mycket kommentarer som innehåller ett ord, en kort mening eller en smiley/emoji bara, ser det inte så mycket under andra inlägg så det verkar nästan som ett trick för att kunna skylla på att ”hon ger många kommentarer och många vill läsa om henne” för att ha anledning att få skriva om henne. Vissa kommentarer går inte heller att svara på som handlar om henne, och det som i huvudsak tas bot är inte elakheter utan försvar av henne och saklig korrekt fakta.

     Svara

      Hon behöver nog inte skylla på någonting för att posta om IL. Det är hennes blogg.
      Det är uppenbart att både Camilla och majoriteten av läsarna här är löjligt intresserade av detta ämne.
      Vill man ha enbart positiva tillrop och styrkekramar är väl Bellas eget fält rätt forum.

      Svara

     Fast det där hör till ÖS och då är det bara du som bestämmer om du ska läsa eller scrolla (bara du som bestämmer i alla inlägg hur du ska göra, men du fattar). Vill du inte läsa om graviditeter, läs inte. Påverkas du av folk som skriver hur dåligt de mår, läs inte det heller. Varken inlägg eller Öppet Spår-kommentarerna kommer någonsin passa alla och då får man gilla läget eller sluta gå in här.

     Ordet kan väl vara fritt utan att det är otrevligt för det? För det är ju det otrevliga som varit problemet senaste månaderna. Man behöver liksom inte gå på en person som tycker på ett visst sätt etc.

     Svara

      Jag har personligen inget problem med att scrolla förbi sånt som inte intresserar mig. Det inte där skon klämmer.
      Det jag ville belysa med mina exempel var att det finns alltid någon som kommer tycka att en kommentar är dålig och ovärdig publicering.
      Frågan blir hur ska det gallras?
      Det händer att jag blir irriterad över något som sägs här men jag skulle inte vilja sudda bort det.
      Andra kanske finner något värdefullt i det, andra kanske skrattar åt det. Och då får dom det.
      Jag tassar vidare.

      Svara

       Fast det handlar ju inte om tråkiga kommentarer, utom om elaka och vidriga. Inte tråkiga som i ”jag vill inte läsa det här”.

       OT är ju även en svår fråga. Off pist inläggen bygger ju på OT. Är ett inlägg tråkigt brukar kommentarerna handla om annat. Tycker personligen att elaka kommentarer och ”snälla håll tyst med er OT” är värre än själva OT.

       Svara

        ”Jag vill inte läsa det här” gör dock att det blir otrevlig stämning. Det är så lätt att scrolla förbi, varför gör man inte bara det då? Det är omöjligt att få alla inlägg intressanta för alla människor.

        Förstår inte ens hur reglerna kan vara så otydliga för vissa. + hur mycket OT är det egentligen? Tycker inte alls det är så mycket som alla säger?🤔

        Svara

        Men nej? OT är inte en svår fråga, detta är en blogg om bloggare och influensers, camilla har sagt att enbart OT om bloggare/influensers är okej, inget annat.
        Andra OT har hon t.o.m. skapat en hel kategori för på olika dagar, folk får respektera det, ist för att fråga främlingar på en blogg om filmtips eller vad dom ska ta sig till om deras husdjur har fått i sig choklad.

        Svara

  Jag tycker tvärtom att alla åkommor som gravida har diskuteras flitigt i olika forum.

  Svara

   Va? Jag hade ingen aning och fick en chock när jag var gravid. Tog upp det med både bm och läkare. Men allt var normal 🙄 Att det fanns medicin mot illamående utöver de där receptfria mot åksjuka fick jag reda på efter att jag varit sängliggande i 3 månader och sovit på toaletten i veckor. Man borde få en folder med allt som händer när man är gravid och när man har rätt att få vård och behandling. Så ovärdigt att må så himla dåligt när det finns hjälp att få! Fick även ptsd av förlossningen. Tog upp med bm att jag ville träffa någon och prata med innan jag blivit diagnostiserad. Allt var normalt och jag behövde be om det 10 ggr innan hon skickade remiss. Sen fick jag förlossningsskador, kan fortfarande inte ha vaginalt samlag. Det var tydligen också normalt och något man fick räkna med. Detta var efter andra förlossningen och jag hade fått lite mer koll. Skickade en egenremiss till specialist och hade två muskler som gått av i mitt bäcken.

   Ursäkta bitter men hade vården informerat och tagit problem på allvar hade folk kanske sluppit diskutera det i en massa forum. Känns som det är en diskussion som borde hållas med en läkare. De missade alltså att jag hade hyperemesis, ptsd och avslitna muskler och tyckte det var normalt. Spyr på mvc och barnmorskor utan adekvat kirurgisk utbildning.

   Svara

    Det är fan inte ok! Allt ska tydligen vara helt normalt efter grav. Det kan det ju vara, men det betyder ju inte att man inte ska ha rätt att då hjälp. Jag är lyckligt lottad som haft komplikationsfria graviditeter och endast mycket milda åkommor av typen som faktiskt går tillbaks.

    Svara

     Att barnmorskor utan kirurgisk kompetens ens får sy ihop tragia underliv efter en förlossning. Tänker att det säger en hel del om hur högt förlossningskomplikationer prioriteras.

     Svara

      Eh va? Arbetar på vårdcentral och där finns de flera sköterskor som syr allt möjligt? Inget konstigt med det? Det är klart de har kompetens om de utför det? Herregud.

      Svara

       Sköterskorna syr inte komplexa muskelskador och fascia antar jag? Att sy ett okomplicerat sår eller förlossningsskador är inte riktigt samma sak. Dessutom gör barnmorskan en bedömning om en kirurg ska söva och sy vid omfattande skador. Uppenbarligen överskattar de sin förmåga eftersom så många skador missas. Just nu finns det enbart 3 mottagningar i Sverige som har 3d-ultraljud där dessa skador kan upptäckas.

       Svara

        Hm., point taken.
        Ja – jag kanske är naiv och litar på vården.
        Jag hade inte varken komplikationsfri graviditet eller förlossning – men helt återställd idag så när som på ett åderbråck på benet och migrän jag fick i samband med graviditeten.

        Svara

         De flesta litar på vården tills man blir sjuk själv. Ni som jobbar i vården ser ju knappast de som behöver kämpa och kämpa för att få rätt vård, eftersom det ofta krävs att man byter både läkare och vårdcentral efter första misslyckade utredningen för att komma vidare. Läkare utreder inte tills de hittar vad som är fel, de utreder vanligaste orsaken och hittar de då inget är det ”psykosomatiskt”, ”det är inget fel på dig”. Snälla öppna ögonen om du jobbar inom vården, det är extremt många som blir felbehandlade eller otillräckligt utredda. Som exempel tar det i snitt 7 år (!) att få diagnos på endometrios.

         Svara

          Jag har en tjejkompis som fick enorma problem med åderbråck på bägge benen. Efter att bebisen var född så sökte hon kirurgisk hjälp. Men fick svaret att det räknas som skönhets operation och hon får då bekosta allt själv! Obs Stockholms landsting.

          Svara

           Samma här i göteboeg.
           Mitt syns inte lika mkt men gör ont varje dag men får ingen hjälp.
           Blev mkt värre med smärtan efter min andra graviditet.
           Fick ett mindre i ena blygdläppen med som gjorde det svårt att stå längre stunder. Det gick tillbaka men vid tryck gör det svinont. Ingen hjälp där heller

           Fack samma svar när jag sökte för mina bukmuskler som hade gått i där 10 cm. Man såg bajskorvarna röra sig under huden när jag satt i soffan. Fick ont i ryggen å hade svårt att träna. Men, det räknades som en skönhetsoperation. Som tur va hade jag råd att betala själv å det va tur. Fast det är några år sen nu, kanske har blivit bättte?

       ”– Jag hade inte fått någon utbildning alls kring detta, kände mig förskräckt över skadan och hur det såg ut. Jag ringde direkt till min bakjour men fick bara instruktioner över telefonen hur jag skulle göra: ”Sy ihop sfinkterändarna (en bristning i ändtarmsmuskeln) med två åttasuturer”.

       https://www.regionostergotland.se/Forskning-och-innovation/Pagaende-forskning/Mot-en-forskare/Eva-Uustal–expert-pa-forlossningsskador/

       80% av förstföderskor får skador i mellangården mukelfästen som behöver sys. Nämns även att det finns 14 diagnoskoder för ett knä men bara en för bäckenbotten och alla dess komplexa muskler.

       Svara

      Vi är utbildade i att suturera grad 2-bristningar, muskelbristningar i mellangården. Sfinkterskador sys av läkare. När jag själv föder barn vill jag absolut att en barnmorkekollega syr min grad 2:a och inte en läkare, vi är bättre på de mindre skadorna eftersom vi syr dessa varje dag.

      Svara

       Ni tycker ni är duktiga men ni träffar aldrig patienterna igen. Hur följer ni upp detta menar du? Eller vad gör du din bedömning på? Ni har dessutom ingen kirurgisk utbildning.

       Om du pratar med läkarna på någon av de tre bäckenbotten centrum i Sverige är de av en annan uppfattning. Väldigt många kvinnor har problem pga felaktigt ihopsydda muskler eller muskler som aldrig sytts ihop. De talar om en enorm kunskapsbrist.

       Svara

        Varför krigar inte feminister om såna här saker som är livsviktiga! Istället för att gapa om mångfald och hata SD? Ibland känner jag att vissa feminister inte är på kvinnors sida.

        Svara

         Varför gör inte du det?
         (Du har uppenbarligen också missat förlossningsdiskussionerna inom feminismen, så äckligt less på snubbar som kommenterar ”varför pratar inte feminismen om det här eller det här”)

         Svara

    Är så jävla glad att jag krigade för ett snitt när jag läser kvinnors skador efter förlossningar.

    Svara

     Ett snitt är inte oproblematiskt det heller. Tänker att det stora problemet är normaliserandet av skador som uppkommer vid vaginal förlossning. Komplikationer vid snitt tenderar att tas på större allvar då de inte är ”naturliga”.

     Svara

      Vill man slippa skador just i underlivet ska man förlösas med snitt. Jag bryr mig mkt lite om ett ärr på magen men vill som sagt inte bli sydd utan bedövning eller läcka bajs resten av livet.

      Svara

       Va? Jag fick massor av bedövning. Inte något som hjälpte mot att underlivet kändes som köttfärs, men stygnen kändes inte!

       Svara

       Du kan få stomipåse i resten av ditt liv efter kjejsarsnitt . Så helt okomplicerat är inte kjejsarsnitt. För barnet är det inte så bra heller med kjejsarsnitt, de får allergier, diabetes osv jag lade inte på minnet allt barn fick av kjejsarsnitt som barn med vaginal förlossning slapp

       Svara

        Det där är lite av en myt med att barn med kejsarsnitt får allergier och liknande tillskillnad från de som fötts med vaginal födsel. Min kompis son kom med kejsarsnitt efter en svår graviditet, frisk som en nötkärna. Min son kom via vaginal förlossning efter en jobbig graviditet men räknas som normal i vården. Min son har allergier och astma.

        Svara

         Fast det är ju ingen myt, dom kanske är ett undandag. MEN det är mycket nyttigheter bebisen får med sig när den förlöses vaginalt. Sin första viktiga bakterieflora som grundar för ett bra immunförsvar osv.

         Svara

          Och numera kan man välja att (ursäkta nu hittar jag inga bättre ord här) smeta in det nyfödda barnet i slem från vaginan för att få över dessa bakterier.

          Svara

     Samma här!

     Svara

     Jag klipptes lite och sen ihopsydd av en gynekolog. Inga problem alls efteråt. Verkar vara ett
     Problem i Sverige. Jag födde mina barn i annat land. Därtill fick jag beslutat en månad innan förlossning i vilket rum förlossningen skulle ske. Jag är lyckligt lottad har jag förstått när jag talat med vänner. Fick medicin direkt mot illamående. Inga åderbråck… Bra att hon visar. Vi kvinnor måste ge varandra ärliga bilder vad som händer innan, under och efter förlossningen. Vi ger liv och kroppen samt psyket tar stryk .. men Gud så värt det.

     Svara

      Jag hade en jättebra förlossning och tid efteråt, trots komplikationer under själva förlossningen, så det sker även i Sverige haha 🙂 Hoppas väl ändå att majoriteten av förlossningarna är sådana, även om man inte ska ”nöja” sig med förlossningskomplikationer som inte rättas till. Det är bra att fler höjer rösten över vad dom har varit med om.

      Svara

       Fast Sverige är ett av de land som har flest antal förlossningsskador per 100 000 invånare. Vi ligger väldigt mycket högre än exempelvis Finland.

       Givetvis kan man ha en bra förlossning i Sverige men på en strukturell nivå är det katastrofalt.

       Svara

        22,46 Gissa varför det föds fler barn i Sverige än i övriga nordiska länder? Inget fel i det. Men läkare och barnmorskor säger att dom hinner inte utbilda i samma takt som det föds.

        Svara

      Får jag fråga var du födde barn? Planerar också en eventuell förlossning (är inte gravid) utomlands då jag bor i Frankrike och min man är fransman.

      Svara

       Brussel. Givetvis går det bra att föda i Sverige men glad att jag visste att jag fick en plats och inte behövde vara orolig. Glad att ha en gynekolog med hela förlossningen.. verkar inte vara vanligt i Sverige. Lycka till .. kommer gå bra även i Frankrike.

       Svara

     Mitt andra planerade snitt blev en mardröm med ärr som gick upp och behövde packas i veckor tack vare en idiot på mödravården som försökte klistra ihop ärret igen, trots att det var oläkt under.

     Svara

    Jävlar vad mycket du fått va med om! ☹️ Du har verkligen all rätt att va bitter. ❤️

    Svara

   Ja, finns det någonting kvar att bli chockad över när man själv blir gravid? Känns som att man inte undkommer den diskussionen även som ogravid.

   Svara

    Vänta bara 😏 Om du inte är en av de som mår fantastiskt under graviditeten och har en smidig förlossning. Man slutas aldrig förvånas av hur misogyn vården är. Det var nyligen som man fick rätt att få ordentlig bedövning innan man syddes efter en förlossning. Med första barnet blev jag sydd utan. Dessutom skulle en student ”prova på” utan att jag lämnat medgivande. Skulle vilja se en praktikant sy lite i Bengts pung utan bedövning 🙄

    Svara

  Stackarn..aldrig hört talas om det här.. Försvinner det efter ett tag?

  Svara

   Min kompis fick det under hennes graviditet och försvann efter.
   Men vet inte om det är så för alla? Har en annan kompis som fått åderbråck på ett ställe (dock inte reagerar till graviditet) och hennes har inte försvunnit.

   Svara

   Har två kompisar som har fått opereras. De använde skum, laser och drog ut själva blodkärlen med en lite krok.

   Svara

    Först läste jag ”de drog själva ut blodkärlen med en liten krok”- och blev lite svimfärdig!

    Svara

     Advanved DIY

     Svara

      😂

      Svara

     Gaah jag med! Har inte hämtat mig än!

     Svara

   Har ej försvunnit för mig, kanske blivit lite mindre. Bryr mig inte alls om det 🙂 skulle aldrig ta bort om det inte skulle behövas.

   Svara

    Vården opererar inte utan medicinsk indikation. Är det enbart kosmetiskt får man ombesörja det själv. Ska väldigt mycket till för att landstinget ska bekosta operationen.

    Svara

     Landstinget betalade för min mamma. Hon hade massor och det var enbart estetiskt. Då var hon 55isch. Minns hur glad hon var efter att ha fått det fixat 🙂 det var 10 år sen.

     Svara

  Åderbråck är ju aldrig roligt eftersom att de syns som tydligt. Men hoppas ändå Lovisa (och ni andra) kan hämta tröst i att det hade kunnat gå mycket värre under en graviditet! Vet dock att Lovisa sa att hon fick ont av sina bråck, det kan inte vara roligt.

  Svara

   Men vilken skitkommentarer. Det finns alltid de som har det värre. Hur gör det något man själv upplever lättare? Ska vi börja svara alla som har det jobbigt med ”du lever i alla fall, hoppas du finner tröst i det” 🤦‍♀️

   Svara

    Det är faktiskt inte en dum tröst

    Svara

     (Men jag håller med om att man inte ska förminska andras upplevelser på det sättet. Men för en själv kan det vara en tröst när man är mitt uppe i det jobbiga.)

     Svara

      Känns som en diskussion man har med sin präst inte med random person 😅

      Svara

    Det är undefär där man hamnar när man lever med kronisk sjukdom som beprövat en ett ”normalt” liv, så den meningen är icke att förakta.

    Svara

    Fast min kommentar var verkligen inte menad att försminska någon. Tycker du kan läsa om utan att direkt ta det som en ”hallå-jag-har-det-värre-kommentar.”

    Svara

     Den var förminskande 🤷‍♀️

     Svara

      Tycker att den hade varit förminskande om jag hade skrivit ”men det finns folk som har det värre” och inget mer. Det gör jag ju inte? Jag skriver ju flertal gånger att det inte kan vara roligt för Lovisa. Jag menade något helt annat med min kommentar än att förminska, men du verkar redan ha bestämt dig att jag minsann ville något illa?

      Svara

       En del vill bara ha bråk och läser allt därefter också.

       Svara

       Men att skriva att man kan drabbas av värre är väl exakt samma sak som att skriva att andra har det värre? Oavsett intention, sluta värdera andras situation och vad de skulle kunna gå igenom. Det är både oförskämt och förminskande.

       Svara

        Läs om ts kommentar.

        Svara

  Har du aldrig hört talas om det heller?! Det är främst i samband med graviditet som åderbråck uppstår. De som fött flera barn är ofta de som har värst med åderbråck, en del har tur och slipper och en del drabbas hårt av det.

  Svara

   Jag har inte hört om det. Eller kanske hört det nämnas ytligt (det låter inte helt obekant ändå), men aldrig tänkt desto mer på det.

   Det ser dock rätt jobbigt ut, speciellt om det kan göra 😔 kan man förebygga sånt?

   Svara

    Till viss del kan man förebygga med stödstrumpor.

    Svara

     Haft stödstrumpor från den dagen jag plussade. Jag har ändå fått åderbråck som går från ena foten ända upp till blygdbenet. Klåda, tyngdkänsla och värk är min nya vardag. Och hela benet ser ut att tillhöra en 90 årings.
     Är otroligt glad över att jag är gravid och påminner mig själv varje dag vilket fantastiskt jobb kroppen gör just nu. Men jag är så glad att det idag finns möjligheter att åtgärda med operation. Så här kan jag bara inte ha det..

     Svara

     Ska i så fall helst vara sånna stödstrumpor som går upp på låret om de ska hjälpa. Även om man får åderbråck på underbenen så beror det ofta på att det är en klaff som är ”utvidgad” längre upp i benet.

     Svara

    Ligga med benen uppåt en stund varje dag har jag hört kan förebygga åderbråck…

    Svara

    Nej man kan inte förebygga sånt när man är gravid pga att det beror på hormonerna i kroppen under en graviditet. Du har tex ökad risk för åderbråck om du använder läkemedel (ex. Preventivmedel) med östrogen i. Du får även ca 1 extra liter blod i kanalerna men du får inte fler kanaler som de kan vara i. Därför blir det tyvärr så.

    Svara

   Har man aldrig varit gravid sitter man ju sällan och googlar gravidåkommor för skojs skull.

   Svara

   Men kan stödstrumpor hjälpa. Jag har det jämt. Slipper pirr i benen och det känns allmänt bättre. 😊

   Svara

    Ja det är super! 👌

    Svara

    Hur ”funkar” stödstrumpor? Har de något speciellt material?

    Svara

  Förlåt för ot men har Margaux kastat Daniel Redgert under bussen? De verkar inte podda längre och inte umgås längre? Kan det ha något att göra med Margaux lunch och glada bild ihop med Hannah&Amanda nyligen?

  Svara

   Du skrev samma kommentar under förra inlägget.

   Kolla hennes stories, han är med där bla idag. Och de delar kontor, så tror inte på att något har hänt.

   Svara

    Jag tror också att det skurit sig mellan dem, tänkt på att de inte ses ihop längre och inte poddar. Kan inte låta bli att undra om hon separerat från J om hon inte fått sådan framgång och tjänat alla pengar, likadant med paret Joss, hade det blivit separation även utan den nyvunna rikedomen? Tveksamt. Även Maggans politikerkompis har ju nyligen separerat. Himla skumt det där med bröllopet, känns ju verkligen nu som endast en PR-grej och sätt att tjäna pengar.

    Svara

     Och varför ska hon tvunget filma och visa upp när hon köper ut J ur lägenheten? För att visa hur rik hon är?

     Svara

     Det är väl det som kallas jämställdhet- stå på egna ben så du inte är tvingad in till några val på grund av din beroendeställning. Grattis säger jag till alla dom kvinnorna.

     Svara

     Ja och tänk vad sorgligt det är med alla kvinnor som är kvar i dåliga relationer för att de inte har råd att ta sig ut.

     Svara

   ”To throw (someone) under the bus” is an idiomatic phrase in English meaning to betray a friend or ally for selfish reasons. It is typically used to describe a self-defensive disavowal and severance of a previously-friendly relationship when the relationship becomes controversial or unpopular or inconvenient.

   Svara

    Kan vi inte komma överens om att sluta direktöversätta detta uttjatade utryck?

    Svara

     Ja tack

     Svara

  Min mamma fick massor när hon hade min bror i magen, nu 30 år senare ska hon operera bort dom! Det är bra att hon pratar om detta, håller med 🙂 mamma har hatat dom hela tiden….

  Svara

  Hade åderbråck runt fiffi under min andra graviditet. Åderbråcken gjorde väldigt ont och skavde, men försvann så fort förlossningen var över.

  Svara

   Samma här, men mitt försvann inte tyvärr…

   Svara

    Vet du om det går att behandla det?

    Svara

     Stödstrumpbyxor

     Svara

      ….. kunde hjälpt men mitt bråck sitter på baksida lår och ringlar upp in i ljumsken och in i fiffi liksom. Svårt med stödstrumpor där…

      Har ofta ont om jag går och står mycket.
      Man kan operera men får bekosta det själv Isf då sjukvården anser det vara ”kosmetiskt” …. suck.

      Svara

       De är så idiotiskt att sjukvården anser att det är kosmetiskt och därmed ofarligt. För faktum är att åderbråck ger 4 gånger så hög risk för blodpropp! Men det säger/vet inte läkarna på vårdcentralen…

       Svara

   De gör sviiinont… 😩

   Svara

  Jag har inte heller hört talas om det. Men jag misstänker att det är för att det främst är intressant fakta att ta reda på för en som är gravid eller planerar att bli gravid. Umgås mest med folk utan barn så blir inte så mycket snack om gravidkroppar och gravidåkommor. Den dagen jag själv är med barn och skaffar konto på familjeliv så kommer jag nog lära mig en hel del som jag inte har intresse av just nu.

  Svara

   Förvänta dig inte att dom barnmorska ska informera dig bara 😂

   Svara

    Nej det gör jag inte heller.

    Svara

     Eller att det ska stå i någon gravidbok. Man vill ju inte skrämma förstföderskor.

     Eller ännu värre ha välinformerade patienter som ställer krav på vård och uppföljning. Resurserna räcker ju inte till som det är.

     Svara

      Äsch, finns ju familjeliv och öppet spår där folk gladeligen delar med sig om man frågar snällt.

      Svara

      Lite sorgligt ändå… klart man vill veta vad man potentiellt kan vänta sig och vad man kan göra åt det sedan. Mycket kanske är osannolikt (jag har ingen koll) och då skapar onödig rädsla, men man måste ju ändå ha informationen om man ska kunna vara redo och sen inte tro att ”allt är normalt”.

      Började bara tänka på när jag läste igenom den milslånga läkemedelsförteckningen till en medicin, jag hade sen en fråga kring biverkningar och sa ”jag läste om biverkningarna och…”
      Fick svaret ”nää, det ska du inte göra”
      Nähä… nog fattar jag att mycket är osannolikt att man får och att det skrämmer upp många, men det kanske inte är optimalt att inte veta någonting alls heller… 🙄

      Svara

       Bättre att vara skrämd och förberedd så man kan föra diskussioner med sin vårdgivare än att försöka lista ut saker från familjeliv?

       Svara

        Ja men precis 🙂.

        Svara

    Jättekonstigt om inte barnmorskor informerar om sånt?
    Men tänker också att man söker information själv om graviditet om man planerar att bli gravid?

    Svara

     Men vad ska vi barnmorskor säga? ”Hej Sara som är gravid i vecka 7 och mår prima, bara så du vet så KAN du senare få åderbråck, blodproppar, framfall, en död bebis i magen, krampanfall, urakut kejsarsnitt osv. Bara så du vet!”. Finns MASSOR med saker som kan hända i graviditet, i livet. Mår folk bättre av att vi drar alla risker och alla skräckexempel? När den stora skaran INTE drabbas av detta?

     Svara

      Hade väl varit lämpligt att ge ut en folder eller att 1177 har en kategori som heter komplikationer vid graviditet och förlossning. Rimligtvis lista samtliga komplikationer, förekomst, när man bör söka vård samt olika behandlingsalternativ. Då kan man som barnmorska hänvisa dit. 1177 har inte ens information om bäckenbotten anatomi och namn på de olika musklerna. Sen kan ju barnmorskor börja med att ställa frågor när någon tar upp problem och faktiskt ta reda på hur allvarligt det är istället för att släta över allt med att det är normalt och att man inte ska oroa sig.

      Svara

      Ja men typ? Eller iaf litegrann, ”detta kan man förvänta sig”. Död bebis i magen lär inte va lika vanligt som åderbråck osv..

      Svara

     Min barnmorska var otroligt ivrig att prata vikt, men absolut inte sådant som t.ex. förlossningsskador. Det tyckte hon ”bara skrämmer upp kvinnor i onödan!”. På samma besök sa hon ”vad du än gör, gå inte upp för mycket i vikt! Det är bättre att du röker än blir överviktig nu”. Jag avbokade alla framtida besök. Vad man än anser om övervikt/fetma så klarar iaf inte jag av att bli vikthetsad under en tid jag vill glädjas åt min graviditet, men också har andra saker som oroar mig mer (t.ex. risken att spricka från Ystad till Haparanda om några veckor…).

     Svara

      Sjukt..
      Och att inte vilja prata om verkligheten för den ”kan skrämma upp”. Vi är väl för fan vuxna människor.

      Svara

  Åderbråck är såklart skitjobbigt, MEN dessa jäkla skäggstrån som kom efter min graviditet är fan värst! Har nopprat sönder min haka😱

  Svara

   +1 på det. Har hur många som helst. Vad hände där liksom.

   Svara

    Ej varit gravid och har också en del svarta hårstrån på haka/hals. Har ej PCOS (utredd), är bara hårig.. 😆

    Svara

  Värsta för mig i denna graviditet är klådan. Kan knappt sova för att det känns det kliar överallt!
  Inte en lotion som hjälper då det är psykiskt 😅, naveln utplånades för minst 3 månader sen men min kropp tycker en osynlig och icke existerande navel kliar.
  Bara 32 dagar kvar innan de är beräknade att anlända.
  Kommer INTE sakna att vara gravid något mer, redan tömt garderoben på gravidkläder som ändå blev för små för 2 månader sen, haha.

  Svara

   Psykisk klåda, har du fått det bekräftat? Låter så konstigt, varför får man det? (Eller det kanske ingen vet, men aldrig hört talas om..)

   Svara

    Gravidklåda kallas det. Men vad det är mer exakt, det vete fan.

    Svara

    Kallas gravkdklåda. Beror på hormoner och kan vara fruktansvärt.

    Svara

     Ok, så inte psykiskt? Låter jobbigt oavsett!

     Svara

      Ja det heter gravidklåda, tillslut känns det som allt kliar så det sätter sig psykiskt 😅 önskar inte ens min värsta fiende detta.
      Hoppas på sömn inatt annars blir det soffan framför tv:n till man däckar av sömnbrist.
      Godnatt till er ! 😊

      Svara

       Jag hade det. Enda som hjälpte var ”ICE POWER” kylkräm från apoteket. Den liksom kylde ned utslagen och jag behövde inte klia, därmed bröts den onda cirkeln och det slutade klia helt.
       Hade en sjuhelvetes klåda i flera veckor innan jag började med krämen.

       Svara

   Har du kollat dina levervärden? Haft kraftig klåda 2 av 3 graviditeter och blivit igångsatt tidigare då för höga värden inte är bra! Behöver såklart inte vara det, men bra att utesluta 😊

   Svara

    Stämmer. Måste kollas upp! Jag blev skickad till specialistmödravården för att kolla mina värden.

    Svara

   Är det endast på magen? Jag fick klåda min sista vecka senast, mest på handflator och fotsulor, lite upp på benen. Väl på förlossning sa de att det var pga graviditet. När jag sedan googlade såg jag att det kan ge vissa komplikationer så ta upp det med BM om så är fallet.

   Svara

   Jag fick någon allergitablett för gravidklåda, tror den hette tavegyl. Min klåda lindrades efter några dygn. Vet inte om det var tack vare medicinen eller om det gick över av sig själv 🤷‍♀️
   Gravidklåda var det värsta med båda mina graviditeter, var ett vrak efter alla sömnlösa nätter, kändes verkligen som jag höll på att bli galen.

   Svara

  Fick inte åderbråck men synliga ådror på ena vaden. En piss i havet som ingen tänker på säkert men de finns där. Isande blå och sträcker sig över benet. (På sommaren är de gröna)

  /Mvh Intresseklubben 😁📝

  Svara

  Skit i hur de ser ut. Men hur ont de gör å kära nån. Altså den värken smärtan är sjuk. Föda barn är ju bagateller(fött två). De känns att man lever. Sen betyder de inte att de alltid försvinner efter graviditeten noonoo

  Svara

  Nu fattar jag att alla graviditeter inte är planerade, men för de som faktiskt planerat sin graviditet:
  Kan detta verkligen komma som en så stor chock? Att gå från att aldrig ha varit gravid, till att bli det måste väl vara typ den största omställningen i ens liv? Hur kan man inte vilja läsa in sig på vad det är man ska utsätta sin kropp för i nio månader, eller eventuella komplikationer som kan uppstå efter förlossningen?
  .

  Svara

   Men snälla. Finns sjukt mycket komplikationer och tror ju knappast hon skulle låtit bli att skaffa barn även om hon visste.

   Svara

    Väljer man att skaffa barn trots komplikationer får man väl helt enkelt skylla sig själv.

    Svara

     Väljer man att köra bil så får man skylla sig själv om man blir påkörd av en rattfyllerist och dör.

     Svara

      Ja det är klart att det är en risk att ge sig ut i trafiken?

      Svara

      Lite konsekvenstänk måste väl vuxna människor ha?

      Svara

     😂 😂 Du råkar inte jobba som läkare? Du låter nämligen exakt som en läkare som undersökte mitt underliv efter min andra förlossning, precis lika empatisk!

     (obs, håller tummarna för att du inte gör det)

     Svara

    ”tror ju knappast hon skulle låtit bli att skaffa barn även om hon visste”
    För mig låter det helt sjukt att man skulle skaffa barn även ifall man vet om vilka komplikationer man skulle få.
    Sjukt sorgligt och självdestruktivt.

    Svara

     Tror de flesta mammor skulle skriva under på att det inte är självdestruktivt att man skulle göra allt för sitt barn? 🤔
     Är väl (ursäkta min klyschighet och old fashion-ness) ändå det mest naturliga som finns att vilja ha barn, att föda barn. Människan är ett djur trots allt, oavsett hur samhället ser ut idag. Information är viktigt, att kvinnors hälsa tas på allvar är fan det minsta vi kan kräva! I ett jämlikt samhälle kan vi inte godkänna att våra besvär förminskas till normalitet, när det i många fall fanns sätt att förebygga, eller finns hjälp att få för att lindra. Att säga att man får skylla sig själv är så otroligt förminskande så det är inte sant. Kvinnor borde fan strejka med barnafödande tills det blir ändring

     Svara

   Och tro mig. Man läser på rätt mycket, och finns även kurser osv. Men det går ändå inte att vara beredd på allt. Sen vill man kanske inte skrämma upp sig själv genom att veta precis allting som kan gå ”fel”.

   Svara

    Är det inte naivt att tänka så? Vill man inte vara förberedd på det värsta?

    Svara

   Finns verkligen så otroligt många eventuella komplikationer att det är omöjligt att hålla reda på dem! Herregud inte ens läkare/gynekologer har ju koll på hälften känns det som så hur ska en lekman veta..

   Svara

   Var ska man få den informationen ifrån? Vården ger dig den inte, kurserna man kan gå är information på en 10-årings nivå och diverse böcker går inte in på det. Själv läste jag igenom socialstyrelsens samtliga riktlinjer för vårdpersonal. Men det är väldigt svårt att få övergripande och saklig information. Att man inte ska skrämma förstföderskor lever i allra högsta grad kvar och informationen anpassas därefter.

   Svara

    Man kan väl läsa en bok, kolla in i ett forum, prata med en kompis?

    Jag vill inte ens ha barn och är inte speciellt intresserad men är det nåt man snappar upp ändå är det ju alla horribla saker som sker under graviditet/förlossning. 😱

    Svara

     Ja det är ju omöjligt att inte få reda på allt jävulskap som sker med en gravid kropp.

     Svara

     Vilket skämt. Du tror sånt tas upp i gravidböcker? Läste 5 stycken eftersom jag var sjuksriven och behövde fördriva tiden. Förlossningsskador och olika komplikationer slätades över som om det inte var hela världen. I efterhand hade jag definitivt krävt snitt. Min kropp är helt förstörd. Läste inte om att det kunde bli såhär någonstans.

     Svara

      Fast vad tror man ska hända när man ska krysta ut ett bowlingklot?
      Det enda sättet att till 100% undvika förlossningsskador är att inte föda barn

      Svara

       Vilket otroligt empatisk svar till en person som berättar om sin förstörda kropp! Undrar om du vore lika dömande över detta om du kissade på dig lite varje gång du nös? Eller om du hade konstant ont och knappt fått ett svar på varför?

       Svara

        Dessutom finns det från vårdens sida sätt att förebygga förlossningsskador, och där ligger Finland bättre till enligt statistik än Sverige. Så det är med all rätt svenska kvinnor är upprörda över det, tänker jag!

        Svara

        Snorkfröken: Jag skulle aldrig i hela mitt liv vilja utsätta mig för en sådan sak

        Svara

       Att föda barn är dessutom inget som att krysta ut ett bowlingklot, hatar den jämförelsen. Jag menar det må kännas som det men det är ändå en överdrift

       Svara

   Och på tal om att hitta info så kan jag rekommendera bakingbabies.se , där kan man hitta mycket vettigt och bra över diverse problem man kan uppleva under och efter graviditet! 💎

   Svara

    Den sidan är så otroligt bra! Önskar att 1177 hade gett i alla fall en tiondel av den informationen.

    Svara

  Mm detta mysiga har jag erfarenhet av efter graviditet men inte på benen.. Fick hjärtklappning första gången jag la märke till det då jag inte fattade vad det var, hade inte sett det när jag var gravid och ingen hade påpekat.. 🤔 När jag tog upp det med gynekolog fick jag bara hör *surprise surprise” Ja men det är helt normalt och inte alls ovanligt.”

  Underbart.

  Svara

  Har fyra barn och fick inte åderbråck. Har en massa vänner/familj/bekanta som fått barn som inte heller fått det. Visste inte ens att det kunde bli så. Hoppas verkligen att det inte gör ont på stackarna som får det!

  Svara

  Blir så osugen på att föda barn när jag läser detta kommentarsfält.

  Svara

   Vill du gå steget längre och döda hela sexlivet så kan du alltid tänka på mig, naken och inoljad i en stor skål.

   Svara

   Jag med, överväger att leva resten av livet i celibat för att vara helt säker på att inte bli gravid. Det verkar ju helt fruktansvärt, 9 månaders konstant lidande, en hemsk förlossning där hela underlivet blir totalförstört och orsakar livslånga svåra besvär. Otroligt att de flesta kvinnor trots allt väljer att föda barn! Intalar ni er att det inte kommer drabba just er eller är eran fortplantningsdrift så stark att ni inte bryr er om konsekvenserna?

   Svara

    – Fiffin blir köttfärs
    – Åderbråck som ALDRIG går över
    – Sys framifrån-bak
    – Inte kunna nysa/skratta/hosta
    – Ingen sömn

    😅😅😅

    Svara

    Finns väl en anledning till att kvinnor i många år uppmanades av vården att inte skrämma förstföderskor. Man ville ju i te riskera att kvinnor valde att inte föda barn..

    Svara

    Jag har två barn (och gravid med nr 3).
    Min kropp ser och fungerar lika bra som mina barnlösa vänners kroppar gör. Jag tror att vi är många som klarat oss ifrån alla hemska komplikationer man hör om. Samtidigt är det bra att man idag vågar prata om gravidkrämpor och förlossningsskador, sånt ska inte tystas även fast det kanske skrämmer kvinnor från att skaffa barn.

    Svara

    Känner du inte en ökad respekt för den långa linjen av kvinnor som trots risker fött barn, som lett fram till din egna födelse? Det skulle vara min första reflektion om jag hade känt en sådan skräck för att föda barn. En stor kärlek och ödmjukhet.

    Svara

   Samma här 😰

   Svara

  Är så otroligt glad att jag bestämt mig för att aldrig någonsin skaffa barn så man slipper alla dessa jävla gravidbeskymmer!

  Svara

   Håller med. Min värsta mardröm att vara gravid och föda.

   Svara

    Min med men sen blev jag gravid ändå och hade världens enklaste graviditet och förlossning. Fick min älskade dotter-min bästa vän för livet.
    Det är lite som på lotto. Vissa drabbas hårt andra inte. Jag har fullt förståelse för dem som väljer att inte skaffa barn av olika anledningar men om man gör det för att slippa hängbröst, celluliter, åderbråck, löshud.. Jag tänker så här, en 60 årig barnlös kvinnas kropp är knappast snyggare än en 60 årig kvinna som fött barn en gång i tiden. Kroppen åldras oavsett och det är något man inte kommer ifrån vare sig man väljer att föda barn eller inte.

    Svara

     Det är väl dock inte riktigt utseendet som diskuteras här?
     Sen vet jag inte om jag håller med dig.. Men det är nog lite individuellt?
     Sen låter det som du förutsätter att 60åringarnas kroppar är fula oavsett? Förlåt om jag misstolkar.

     Svara

      Läs ”kroppen åldras oavsett och det är något man inte kommer ifrån vare sig man väljer att skaffa barn eller inte”

      Svara

       Nej? Men det tycker jag inte nån ovan vänder sig emot. Däremot att de besparar sig lidande.

       Svara

   Det tycker jag är ett bra beslut. Bra om bara de starkaste med mest vilja, får barn.

   Svara

    De starkaste… haha 😄

    Svara

  Fick mycket åderbråck men inte förrän under min tredje graviditet och hade ingen aning om att man kunde få det 🧐

  Svara

  Så tråkigt med alla kommentarer från kvinnor som ba ”aa men asså varför skaffade du ens barn dåå, du fattar väl att man kan få komplikationer av att föda??”

  🙄🙄 Finns måå-hånga kvinnliga besvär som inte blir prioriterade av vården idag. Du behöver liksom inte vara gravid ens en gång för att vara utsatt för ”det är fullständigt normalt”-jargongen.. Känner att empatin kvinnor emellan kunde vara större, även om man inte själv tänkt utsätta sig för att föda barn kan man ändå se lite mer nyanserat på saken och låta bli att skuldbelägga kvinnan.

  Svara

  Känner mig så taggad efter ha läst detta. (Gravid i v.30) 👌

  Svara

   Det kommer gå bra, snart har du ditt älskade barn i famnen. Då är allt glömt.

   Svara

    Tack fina du 😘

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.