Att växa upp och stå på egna ben

Jag har vart tillsammans med min partner i ett år nu nyligen och vi har hittat varandra, startat en business och vill börja leva vårt liv tillsammans själva. Jag vill egentligen inte prata om min situation nu, familj eller förhållande för det angår inga andra en bara oss. Men samtidigt så har jag så många ögon på mig och en blogg som jag haft som min öppna dagbok i tio år. Det blir svårt att dölja saker och speciellt när livet vänder.
[…]

Jag är alltså i en fas där jag vill bli vuxen på riktigt, ta ansvar , göra rätt och fel beslut och ta mig igenom dom själv eller tillsammans med min partner. Nu har man provat detta att ha verksamhet med en hel familj och det har vart mycket fantastiska minnen i det. Men också mycket krockar. Säkert saker jag kommer sakna i stundtals. Men nu känns det som att jag måste gå vidare och stå på egna ben tillsammans med den jag valt att vara med. Nu får vi ihop bli starka och göra saker vi kanske tror är rätt eller fel, det visar ju sig. Men det är lite så livet är. // Nellie Berntsson

Att växa upp, stå på egna ben och klippa navelsträngen – kärt barn har många namn.
Att frigöra sig från sina föräldrar tror jag är en nödvändighet för att utvecklas som människa men när, var och hur man gör det tror jag är lika individuellt som vi människor kan vara.

Nellie Berntsson startade sin blogg som nioåring och när hon 2011 deltog i SVT:s “Ponnyakuten” så blev hon och hennes liv än mer offentligt.
Nellie var fram till för bara några år sedan för ung för att sluta och signera på avtal på egen hand och fick helt förlita sig på sina föräldrar att hjälpa henne.
Det har även varit med hela familjen som Nellie flyttat runt med sina hästar och nyligen avslöjade Nellie att hon och pojkvännen Olav (som hon även driver företaget O.N Sporthorses med) köpt en gård tillsammans med sina föräldrar för att fortsätta utvecklas som både hoppryttare och ”hästförmedlare” genom att matcha ihop köpsugna ryttare med hästar till salu.

Tidigare har Nellie avslöjat att det hade varit en omöjlighet för henne och Olav att köpa den nya gården på egen hand och att det gjort det med hennes föräldrar, så vad hon planerar att göra nu vet jag inte, om det nu är så att man ska tolka hennes inlägg som att hon vill frigöra sig från föräldrarnas inblandning i hennes affärer.

Förhoppningsvis kommer de fram till en lösning som fungerar för alla, för Nellie är ju faktiskt vuxen nu, även fast det är lätt att glömma bort.
Jag inser att jag tänker på Nellie på samma sätt som jag tänker på Amy Diamond (Deasismont) – att de fortfarande är ”småtjejer”.
Herregud, Amy är född 1992 och är alltså 27 år samtidigt som Nellie fyller 20 år i år – knappt några småtjejer.
Jag kommer avsluta det här inlägget med en känsla av lastgammal kärring och önskar Nellie och hela klanen lycka till med att hitta sina nya roller i livet.
🙂

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det enda/värsta sättet att inse att man blir gammal är när man inser alla barn är vuxna helt plötsligt….

  Svara

  ”en bara oss” Man undrar om bloggare har svårt med stavning i allmänhet.
  Vuxen är man när man klarar sig själv och inte måste ha föräldrar som borgen på ett lån tycker jag.

  Svara

   Människor i allmänhet har uppenbart svårt med stavning…

   Svara

   Nja, många med bostadslån är fortfarande som små bebisar. Vuxen är man när man kan ta självständiga beslut och klarar sig ur svåra situationer på egen hand.

   Svara

   Så otroligt nedlåtande Millie. Vuxen är man inte innan man inser att alla människor har olika förutsättningar i livet, oavsett om de är barn eller vuxna. Och nu syftar jag inte på Nellie.

   Svara

  28

  Svara

   27

   Svara

    26

    Svara

     25

     Svara

      24

      Svara

       23

       Svara

        22

        Svara

         21

         Svara

          20

          Svara

           17

           19

  Jag känner också att Nellie måste ta steget och frigöra sig från familjen. Det ska ju inte behöva betyda att klippa banden och bli ovänner, tvärtom, jag tror förhållandet föräldrar/”barn” kan bli både bättre och sundare, mer avspänt, på så sätt.

  Kanske är det Olav som fått henne att inse detta och som tänt en ny frihetslängtan.

  Bara att bo tillsamans med sina förälkdrar, som vuxen, och inte ens ha eget kök, känns för mig som något helt otänkbart. Med en sambo, dessutom!

  Nä, kasta loss, säger jag bara!

  Och föräldrar har definitivt ingen rättighet att hålla fast sina barn, av vilken anledning de än må vara. De ska önska dem lycka till i livet och förhoppningsvis känna lite stolthet och glädje över att ha fött upp en unge som klarar sig själv så utmärkt!

  Svara

   De kan väl skaffa sig en egen lägenhet att bo i och ha kvar hästarna på gården. Föräldrarna har kanske egna jobb att sköta och kan låta Nellie ta hand om stallet och hästarna själv. Allt måste inte vara så dramatiskt.

   Svara

    Jo, men så länge föräldrarna står som ägare, är det också de som har sista ordet och som måste rådfrågas för alla ändringar och inför alla beslut. Och vitsen med gården var ju också bl.a. att ha hästarna och verksamheten på hemmaplan. Slippa flänga fram och tillbaka.

    Svara

     Familjen har hjälpt och servat Nellie 24/7 hela hennes liv, kör till och från tävling och träning har hand om stallet och servar hemma. Pappan har just renoverat deras lägenhet som föräldrarna köpt som tillhör gården. Dumt att få föräldrarna att investera i en gård till henne och sen klippa banden.

     Svara

      Nu vet vi ju inte exakt vad som har hänt. Men man ska aldrig stå i sån tacksamhetsskuld till sina föräldrar att man känner sig tvingad att leva ihop med dem gör evigt. Oavsett så måste alla barn för eller senare stå på egna ben om de så önskar. Det är föräldrarnas skyldighet att släppa taget oavsett hur mycket de investerat i sin unge. Det är väl snarare tvärtom – all ”investering” ska leda fram till en stark avkomma som klarar sig själv!

      Svara

       * för evigt…

       Svara

        När familjen säljer ett hus de älskar pga sin vuxna dotters intresse tycker man kanske att den vuxna dottern kan visa någon form av tacksamhet och inte några månader in ”komma på” att det är dags att göra ngt själv. Så sjukt egoistiskt. Att föräldrar offrar sig för sina barn, absolut, det ingår som förälder. Men när man gör uppoffringar för sitt vuxna barn hade iaf jag förväntat mig att det barnet beter sig som en vuxen tillbaka och inte bara ser ur sitt eget perspektiv. Inte som en liten uppoffring de gjort.

        Svara

         Föräldrarna har satsat i åratal och bundit upp sin ekonomi i sitt äldsta barn. Det är ett dysfunktionellt beteende, och om du på fullt allvar tror att hon inte har dragit in pengar till föräldrarna genom åren så är du naiv. Du måste se till helheten i det dysfunktionella, och inte enbart fokusera på symptomet. Du missar fullständigt upphovet!

         Ingen förälder är så extremt uppoffrande utan att förvänta sig något tillbaka mer än ett ”tack”. En förälder säljer inte sitt hem som har ett stort affektionsvärde för den utan anledning. Här är anledningen finansiell profit.

         Det är på tiden att N.B. tar sig ur deras stålgrepp om henne. Hon är en egen individ och bör behandlas därefter.

         Istället borde föräldrarna se till sitt yngre barns känslomässiga behov innan barn nr.2 också blir myndig. Det barn som ständigt har fått kliva åt sidan för att föräldrarna har haft fullt fokus på det äldsta barnet. Det är en väldigt sorglig situation i många olika avseenden.

         Sådana här familjekonstellationer är tyvärr ej unika, men om föräldrarna jobbar med sig själva så kan det potentiellt lösa sig på sikt. Och angående den äldstas beteende så har hon 100% rätt att få lov att bli vuxen, utan att föräldrarna ska bråka med henne om den saken. Har du som förälder ej råd, då får du låta bli att gå in med så mycket pengar.

         Hon är inte en egoist för att hon vill vara vuxen fullt ut!

         Svara

   Familjen har hjälpt och servat Nellie 24/7 hela hennes liv, kör till och från tävling och träning har hand om stallet och servar hemma. Pappan har just renoverat deras lägenhet som föräldrarna köpt som tillhör gården. Dumt att få föräldrarna att investera i en gård till henne och sen klippa banden.

   Svara

    Är väl verkligen inget man kan skuldbelägga Nellie för. Oavsett om ens föräldrar kört en och renoverat lägenheten osv så måste ju ens föräldrar förstå att man inte kommer bo hemma hela livet eller vill låta dem sköta ens företag föralltid.

    Svara

     De har ju bara bott där några månader.

     Svara

    Hur många föräldrar ägnar inte en uppsjö timmar till att skjuta ungarna till och från aktiviteter år efter år?!! Det ingår i ett föräldraskap och är inget ett barn ska förebrås för.

    Det är det som är att vara förälder, att vara närvarande och kärleksfull! Och när föräldern var barn så hade den troligtvis föräldrar som stöttade. Detsamma gäller för N.B. om hon väljer/kan skaffa barn i framtiden. Ditt argument är svagt.

    Föräldraskap handlar inte om att ge för att få, utan det handlar om att stötta och ge barnet en trygg uppväxt. ”Belöningen” blir att barnet blir en självständigt och fungerande vuxen.

    Trist att se att så många som argumenterar om hur själviska barn är som förlitar sig på att bli älskade och ha ett adekvat stöd hemifrån.

    Känns allt det där som ingår i ett föräldraskap övermäktigt så får man ha den goda smaken att helt enkelt avstå!

    En förälder gör det den förmår och den sätter gränserna. Om en förälder väljer att slänga en massa pengar på en renovering så kan du inte lasta barnet för det. Men du pratar som om N.B. har fått pappan och mamman att göra diverse saker under pistolhot och att föräldrarna inte har haft en egen vilja (eller blivit lurade av barnet). Hade föräldrarna inte velat lägga den tiden och pengarna så hade de inte gjort det. Ingen förälder renoverar om för barnets vinning, det är en investering för en potentiell försäljning längre fram.

    Var istället glad för att du slipper vara i den där soppan som föräldrarna har skapat. För till skillnad från föräldrarna som var vuxna hela tiden så var hon ett barn större delen av sakerna du lägger fram som argument till varför hon är självisk. Hon har inte varit vuxen särskilt länge, men tilltalas som om hon varit vuxen exakt lika länge som föräldrarna. Det hela blir väldigt bakvänt. Som ung vuxen måste hon för en gångs skull få ta sina egna beslut och pröva sig fram i livet med sina nya ansvar.

    Föräldrar som stjälper sina barn ska inte hållas om ryggen!

    Svara

  Problemet är att Nellie inte klarar allt själv, hon behöver familjens hjälp.

  Dom har även köpt en gård precis ihop och NU kommer hon på att hon vill flytta… hon är så nyckfull och rastlös att man undrar vem som kan stå ut med henne..

  Svara

   Du har väl ingen aning om vad hon klarar och inte klarar själv. 🤔

   Svara

   Snarare så har hon har tyvärr fått lära sig att det är bråttom (vilket tyvärr är vanligt när personer som inte är insatta i affärer roddar med sånt)! Många hästar och en stor gård och mycket ansvar på en gång. Det är för mycket för en 20-åring som inte är där ekonomiskt. När en långsiktigt plan som expanderar successivt är att föredra så att ekonomin hinner med, och inte släpar efter. Band till sponsorer hade kunnat skapats till en större utsträckning (vilket hade kunnat göra att den privata ekonomin hade kunnat hållas utanför och förlängningen av det mindre konflikter med familjemedlemmarna).
   En lukrativ affärsverksamhet är ingenting negativt, men att skynda långsamt är A och O!
   Det är inte realistiskt att en så pass ung människa utan vattentät ekonomi ska äga en hästgård. Det är en investering merparten av personer kan göra vid en högre ålder.

   Du pratar som om hon är korkad och att personer som är i hennes liv inte är individer som kan ta egna beslut.

   Om du går in i en relation med någon så är det ditt eget ansvar att besluta om personen är en bra match med dig. Så din trista underton när du ställer dig frågan om vem dom ska orka med henne i längden är bara elak.

   Märkligt att du går på hennes vilja att göra något med sitt liv och hennes drömmar. Du tycks tro att tjejer ska sitta ner och vänta på att bli uppbjudna och sedan anpassa sig till partnern. Ingen som accepterar att tjejer har en egen vilja och visioner kommer att ha problem med att vara med en tjej som N.B. som vet vad hon vill och som inte är rädd för att pröva sig fram.

   Svara

  Jag brukar inte hetsa upp mig nämnvärt över hur Camilla skriver, men reagerade idag över den lite trevligare slutklämmen och gillar det!

  Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

   Dessutom, det är inte fel att ha haft förta pojkvänner när man är runt 20. (Inte fel att inte haft det heller) Det är en ålder där man håller på att hitta sig själv 🙂

   Svara

   Finns det en gräns för hur många pojkvänner man får ”ha”?

   Mvh
   frågar åt en vän

   Svara

    Runt 40 innan 40, har jag läst.

    Svara

  Sättet denna Donna behandlar sin familj. Ni skulle bara veta .

  Svara

   Vi vet inte så berätta gärna. Dom verkar ju inte ha det helt problemfritt, men får en känsla av att hennes föräldrar är väldigt för att ”styra och ställa”. Kan ju vara där skon klämmer – Dom kan inte hantera att Nellie nu är myndig och bestämmer själv över sitt liv, sin framtid och sin ekonomi? 🤔

   Svara

   Om du nu är så nära Nellie att du har koll på hur hennes relation med familjen är och hur hon behandlar dem osv så är det ganska sjukt att du ens kommenterar här. Så tror knappast du har så bra koll som du försöker låtsas ha.

   Svara

   Alla som varit på samma tävlingsplats som henne vet det.

   Svara

    Bara för man är på samma tävlingsplats så vet man inte hur hennes relation med föräldrarna är. Jag har också småtjafsat med mina föräldrar/syskon på offentliga platser när jag var tonåring och varit arg och kanske inte låtit jättetrevlig. Det betyder inte att jag alltid är sån eller är elak mot min familj.

    Svara

     Hen sa ju inte att hen visste exakt hur relationen med föräldrarna var, utan att hen observerat ett beteende av Nellie gentemot sina föräldrar. Jag vet inte vad du tycker men det säger ganska mycket om en person hur denne behandlar sina föräldrar på en tävlingsplats. Jag kan lova dig att det är ingen trevlig eller respektfull syn.

     Svara

  OT
  Mergim i Big Brother, påminner inte han jättemycket om Sofi Anckarman? (Lisas syster). Kan inte sluta tänka på det nu när jag kom på vem han liknade. Lika härliga båda två iallafall!

  Svara

   Fastnade inte alls för BB denna säsong och vet tyvärr inte vem Mergin är, men håller med om att Sofi verkar härlig!

   Svara

  Om någon mer har problem med att fatta att Amy Dian´mond är vuxen: kolla den underbara serien ”Gösta” på HBO. Omvälvande.

  Svara

  Det som är, är att hon säkert vill göra allt med sin partner. Lägga alla ägg i samma korg. Kan tänka mig att hennes föräldrar har invändningar mot det. Så hon inte börjar göra som Isabella Löwengrip gjorde när hon träffade Odd.

  Är hon smart kör hon företaget själv med tanke på att hon är så ung, och har han som anställd.

  Svara

  Nellie är nog båda ansvarsfull och noggrann. Frågan är vem det var med mycket makt som hindrade henne tidigare, som hon skrivit i sin blogg.
  Iaf, lycka till till alla!

  Svara

  Jag tror helt på att det är Olav som har ställt ett ultimatum..

  Svara

  Med tanke på vad man läst tidigare om Nellies föräldrar, baserat på de som varit nära dem så verkar mamman labil och pappan ha varit på väg ifrån familjen. Jag kan inte tänka mig att det är så lätt för två yngre vuxna (Nellie och Olav) att försöka driva en seriös verksamhet med hennes föräldrar inblandade i allt.
  Jag uppfattar precis som de flesta Nellie som något rastlös men ändå som en lugn och fokuserad person, vad man hört om mamman så verkar hon vara raka motsatsen. Sådana kombinationer brukar sällan sluta väl.

  Svara

  Obehagligt hur mamman helt uppenbart kommenterar i Nellies kommentarsfält med hyllningar till sig själv. Också märkligt att hon avföljt sin egen dotter på Instagram?

  Svara

   Vilka kommentarer tänker du då på??

   Svara

    Tänk hur Nellie och hennes mamma skriver. Jag har aldrig någonsin sett andra människor som hoppar över ordet ”har” i varenda mening.
    ”Dina föräldrar investerat”
    ”Du haft pojkvänner”
    ”De ej kunnat”

    Men det kanske är en slump.

    Svara

   Vill absolut inte påstå att det är så, men jag tänkte också på det! Den ena kommentaren var väldigt suspekt märklig.

   Svara

   Fattar inte vad alla får detta att de valförrättare varann ifrån. Söker man på hela namnet så följer alla fortf varandra. Varför sprida lögner?

   Svara

    Avföljt inte valförrättare 🤦‍♀️

    Svara

     Nej, det gör de inte. Nellie och mamman följer varandra nu. Inte pappan och ingen följer olav/olav följer ingen.

     Svara

  Nellie lever ett liv som massvis av hästmänniskor i både hennes egen ålder och äldre hade gett sin högra hand för att få leva.
  2 lastbilar, 6 egna hästar, sponsorer och en välbetald blogg där hon bara behöver krafsa ihop några slarviga inlägg i veckan (vilket jobb kan man sköta så?).

  Föräldrarna köpte för några månader sedan en hästgård så att det skulle bli lättare för Nellie och de (föräldrarna) har inte ens hunnit flytta dit innan Nellie, efter att ha haft hästarna på gården en månad konstaterar att det inte fungerar.

  Inlägg efter inlägg de senaste veckorna om hur otroligt dåligt hon mår.

  Det kan man så klart göra trots hur mycket materiellt som helst men det här känns ändå väl magstarkt.

  Kanske har föräldrarna själva bäddat för detta men det känns ändå inte ok med denna martyrkofta eller att ens outa allt på en blogg.

  Detta hade lätt kunnat hållas inom familjen i stället för som nu då Nellies blogg drunknar i spekulationer och påhopp på både henne själv och föräldrarna.

  Svara

  Gården lär antagligen snart vara till salu igen för om mina aningar stämmer är Nellie snart på väg till en ny bas i Danmark (där Olav redan befinner sig och tävlar en del) med några hästar (Smilla tar ju över tävlandet av Lux fr.o.m i år så den ska väl inte följa med).

  Så får de avstånd till hennes familj och sen hur det går hemmavid behöver de inte bry sig så mycket om. Verkar, sorgligt nog, på det stora hela vara en väldigt dysfunktionell familj.

  Svara

  Jag tror att pappan gjort sig osams med pojkvännen. Han är ju direkt involverad i hennes företag och är nog säkert ”den med stor makt över hennes beslut” osv som hon nämnt pga detta. Olav flyttade plötsligt hastigt och lustigt och jag tror att pappan kanske inte räknat med att Nellie skulle välja pojkvännen. Pojkvänner har ju inte varit så långvariga tidigare. Nu blir det ju omöjligt att driva företag med Olav om han inte finns på gården och vägrar han/får han inte bo där så verkar ju Nellie istället vilja dra hon också. Fullt förståeligt. Tror dock att detta kommer bli en rejäl konflikt i familjen om föräldrarna nu står med en gård de inte längre har nytta av och som de kanske inte får sålt så lätt. Vad jag förstår har de inte fått villan såld än heller så då står dom med två bostäder i en tid när det inte är säljarens marknad. Inte en jättekul situation för dom men samtidigt har dom ju tagit den risken.
  Man hoppas ju att det löser sig för Nellie men jag hoppas att pojkvännen är värd detta. Hon har ju så många ggr beskrivit tydligt hur hon verkligen AVSKYR en massa egenskaper han har och ser man till pojkvänshistoriken där de hyllats för att sedan inom rätt kort tid tvärdumpas så vore det ju trist om så sker även nu. Med tanke på att hon firade årsdag med Olav i fredags men förut påstod att hon inte alls bedrog exet som hon dumpade ett senare datum förra året så har jag svårt att se henne som så vuxen och serös som hon gärna vill framställa sig som.

  Svara

   Tror exakt som du!

   Och man kan inte både ha kakan och äta den. Antingen får man vara fullt ut självständig med allt vad det innebär eller så får man tåla inblandning på olika vis.

   Nellie är säkert inte lätt att leva med men samtidigt så har hon tillåtits hålla på som hon gör med föräldrarnas goda minne.

   Och Nellie är seriös när det passar men raka motsatsen ibland. Kolla bara senaste samarbetena där hon poserar med trasiga/ brutna naglar samtidigt som hon gör reklam för skönhetsprodukter. Seriöst? Ofräscht så det räcker och blir över!

   Svara

   Det blir nog inte så långvarigt detta med Olav heller, skulle jag gissa. Nellie beskrev hur hon varit mentalt vuxen länge men nu också är det på pappret, där höll jag på att gapskratta rakt ut för en omognare och flyktigare nittonåring får man väl leta efter.

   Jag kan inte sluta häpna över den här situationen fam B befinner sig i nu, det är värre än nån dålig såpa på TV. Hade jag varit Nellie hade jag lagt ner bloggandet för en tid tills allt stabiliserat sig, för oavsett vad jag personligen tycker om det hela så tror jag inte det är nyttigt för henne som det är nu (dvs med så mycket offentlighet i samband med en familjekris). Sådant tär på folk, framförallt en ung tjej som tror hon är klokare och mer livserfaren än vad hon faktiskt är!

   Svara

    Tror att bloggen genererar stor inkomst så den lägger nog inte Nellie ner i första taget. Att sälja hästar blir man inte rik på, på hennes nivå.

    Svara

     Nej, men ibland får ju hälsan gå före, och det verkar inte som att Nellie gynnas av att blogga i nuläget. Men jag förstår precis vad du menar.

     Svara

      Men vad ska hon då leva på? Hon och Olav? Hästförsäljningen täcker knappast alla kostnaderna.

      Svara

       Nej det kanske blir knapert men som egenföretagare får man väl anta att hon ändå skapat sig en ekonomisk trygghet i någon form, att sjukskriva sig för psykiska besvär (med tanke på hur dåligt hon mått/mår, hennes egna ord) är ju egentligen inte märkligare än om man bryter ett ben och måste sjukskriva sig.

       Hon lär ju ha en viss inkomst på hästeriet varje månad, och vad hade hon gjort om hon inte kunnat rida på säg 1-2 månader. Någon form av sjukförsäkring måste människan väl ändå ha? Mår man så fruktansvärt dåligt vore det väl därför lämpligt att sjukskriva sig från bloggen en tid.

       Sen kan jag personligen inte förstå hur det bloggandet kan generera några större summor med tanke på både innehåll och sättet det skrivs på, men det är ju en helt annan diskussion.

       Svara

  Tror Nellie är körd utan sina föräldrar som alltid skött stall och servat henne. Hoppas hon är snäll mot dom så de finns kvar när hon och Olav tröttnat på sitt…

  Svara

  Tufft läge. Villan såld förra veckan. Nya stället inte direkt drömstället för en hästägare. Hela familjen flyttar igen för ett av barnen.

  Svara

  Samtidigt (spekulerar vidare…) som det är Nellie som drar in pengar via sitt kändisskap (med sponsorer och reklamintäkter och nu även i viss mån hästar som sålts) så är det föräldrarna som har bakgrundsstabiliteten som krävs för att en bank ska låna ut en så stor summa pengar som gården krävde. Dvs där finns 2 spelare med lika stor ”makt” och pappan är en businessman som knappast vill ta stora risker eller lämna över alltför mycket till två entusiastiska ungdomar utan erfarenhet. Jag misstänker samtidigt att Olav inte vill hänga med i en så pass viktig business, på ett hörn utan att ha någon egentlig talan. Därför tänker jag att Nellie kan tvingas välja. Hon nämnde ju också detta tidigare, om ett stort val som hon egentligen inte vill göra.

  Att ha familjen som stöttning och ekonomisk säkerhet eller att ha frihet och business ihop med sin partner med allt vad det innebär. Tufft val.

  Och som sagt – ren spekulation…..

  Svara

   Dessutom känns det inte som att Olav hade en fast ”lön”/inkomst i detta, han fick väl kanske dela på provisionen från hästförsäljningarna (får man ju hoppas) och hur ska en tjugo-nånting-åring vilja/kunna leva så? Han befann sig i ett klart ekonomiskt underläge i detta, och i underläge på egentligen alla plan skulle jag säga.

   I Danmark lär han ju jobba för en fast lön skulle jag tro.

   Svara

    Ja precis. Och han verkar ju både ambitiös och duktig. Lämnade ett spännande jobb i USA för Nellies skull, inte minst. Det här är ju hans framtid och karriär också, och då vill han knappast gå i nån annans föräldrars ledband, eller jobba på ett projekt som inte är hans eget.

    Spekulerar…..

    Svara

   Tror att Nellies mamma/pappa inte klarade av att Olav också skulle få en del av kakan -> hon/han ställde ett ultimatum: antingen familjeföretag med bara familjen och Olav får inte vara med ELLER så får Nellie och Olav fixa allting själva utan någon som helst hjälp från föräldrarna.

   Svara

  Tror att det här är en situation där en familj varit väldigt tajt sedan barnen varit små och under deras uppväxt. Betänk att bloggen varit familjeföretag sen hon var 9-10 år. Föräldrarna har varit väldigt involverade, både i hästeriet och ekonomi. Tajt, tajt… Köpte gård för satsningen på Nellie och ON. Sporthorses… Det måste vara svårt för föräldrarna att acceptera att de numer är bifigurer, och att Nellie fortsätter framåt i vuxenlivet efter eget huvud och efter sina egna livsval. Förståeligt och mänskligt.

  Nu verkar Olav ha hamnat på kant med föräldrarna . Och Nellie vill bryta sig fri och få prova sina egna vingar. Det är inget konstigt – men det jobbiga är att hon har så mycket ekonomi och företagande ihop med föräldrarna. Och nu även en hästgård.

  Jag tror att föräldrarna måste vara väldigt kloka nu, och inte låta sig bli alltför känslomässigt upprörda. Tror det värsta just nu skulle vara om det blir en stor/infekterad konflikt inom familjen och med Nellie. Det smartaste de kan göra är att följa med i svängarna, diskutera vettiga lösningar med Nellie (och Olav). Låta Nellie prova vingarna, och att de finns kvar som stabil bas. Då tror jag mycket kommer lösa sig med tiden, kanske inser Nellie så småningom att hemmabasen är värdefull. Men det kräver mognad av föräldrarna. På sikt tror jag att en sån lösning ger bra familjerelationer, ingen mår bra av konflikter. Jag förutsätter såklart att föräldrarna köpt en gård de velat ha och har råd med.

  Håller också med den som skrev att Nellie inte borde blogga om detta just nu. Måste vara extra svårt att gå igenom den här processen offentligt. Den är jobbig för alla parter – det är jobbigt när barn ska lämna i en tajt familj – det bör tas privat. Jag önskar hela familjen lycka till och att det ska lösa sig bra för alla. Och att samhörigheten och viljan att ställa upp för varandra – och Olav – finns kvar även i framtiden. Den betyder allt för en familj/släkt.

  (Och barnen och föräldrarna behöver varandra även som vuxna – trots att de bryter sig fria, det blir bara en annan slags relation.)

  Allt jag skrivit är såklart spekulation utifrån mitt sätt att tänka.

  Svara

   Precis!! Precis, precis, precis. Spekulation eller ej så väldigt kloka ord.

   Svara

   Fint skrivet

   Svara

   Hon är en vuxen individ ”hemmabasen” är inte längre föräldrahemmet! Numera är hennes hemmabas hennes eget hem och det liv hon vill skapa för sig själv och sin partner.

   Familjemedlemmarna i ursprungsfamiljen ska kunna ha en fungerande relation utan att villkoren är att N.B. tillåter att föräldrarna ger henne en massa gränssättningar som om hon fortfarande vore omyndig. Sorgligt att se känslomässiga utsvävningar i hopp om att hon ska lägga sig platt och vara mamman och pappans lilla tjej igen. När föräldrarna respekterar att hon är en vuxen individ och inte ett litet barn så kommer merparten av sakerna lösa sig. I en icke dysfunktionell familj så hjälper föräldrarna det numera vuxna barnet att frigöra sig från föräldrarna (det gäller även ekonomiskt). Vill föräldrarna driva hästgård så får de bekosta den på egen hand utan att försöka manipulera sitt vuxna barn att låsa sig till dem.

   Svara

    Känns som en väldigt skev syn ”Vill föräldrarna driva hästgård så får de bekosta den på egen hand utan att försöka manipulera sitt vuxna barn att låsa sig till dem.”

    Nellie ville ha en hästgård, Nellie har inte råd med en hästgård själv, föräldrarna ställde upp och köpte en hästgård (något de mest troligt absolut inte hade gjort utan Nellie, tror inte att de är allmänt intresserade av att driva en hästgård själva). Sedan ska de anklagas för att manipulera och låsa sitt barn till gården. Alternativet är ju att Nellie inte har en gård, är vuxen fullt ut och klarar sig bäst hon vill. Känns som att hon vill vara barn när det passar och vuxen när det passar, ha lite från båda. Hon vill ha ständig uppbackning, men kunna dra när hon vill, riktigt så tycker inte jag att det funkar.

    Svara

  Amy är för mig också liten och då är hon ändå äldre än mig då jag är född 94 😂 såg att hon ska ha barn också!! Svårt att tänka henne som 12 år då 😝

  Svara

  Har hört av en vän som bor i Jönköping att Amys föräldrar skilt sig för några år sedan och att Amy slängt ut sin pappa från företaget, tydligen så har det varit en hel del strul med allt möjligt. Kan vara bra ibland att frigöra sig från sina föräldrar.

  Svara

  Jag tycker Olov och Nellie kan ta sitt och klara sig själva om dem nu vill det, så kommer Nellie inse hur mycket hennes föräldrar har gjort för henne, hon har bytt stall typ 1 gång/år då hon inte kan stå inackorderad då hon alltid börjar bråka med folk. Så ska bli spännande att se hur hon klara att bo ensam med Olov i något dem hyr, där dem måste sköta allt hemma själva, och sedan hyra in hästarna i ett stall där dem måste dela och samarbeta med andra, tror Olov inte kommer orka med om Nellie orsakar bråk i stallet, och tror inte han kommer vilja byta stall stup i kvarten för att hon bråkar med folk hela tiden.

  Ang föräldrarnas gård, Nellies syster Smilla har ju 1 häst + Nellies Lux hemma, + att fölet som föddes förra året togs väl hem till gården? så finns ju absolut behov av gården och stallet om Smilla och föräldrarna villa ha hästarna hemma.

  Svara

   Fölet är inackorderat med andra unghästar i annat stall.

   Planen är att Smilla ska ha 2 hästar hur länge nu hennes intresse och ork kvarstår (skola långt bort och pojkvän).

   Familjen behöver inte 9 boxar för 2 hästar.

   Svara

    Bra för unghästen att få vara med jämnåriga 🙂
    Smillas intresse kanske blir större nu om hon får eget stall, får lägga upp och styra allt själv och inte behöver anpassa sig efter sin syster, och hon har ju mycket stöd och hjälp från mamman och pappan, så vill hon satsa kan hon nog göra det + gå i skolan 🙂
    Man behöver inte 9 hästar bara för att man har 9 boxar? man behöver minst 2 hästar för att dem ska ha varandra, det räcker så, och om man vill använda alla boxar går det ju att ha inhyrda 🙂

    Svara

   Ja det blir nog nyttigt för det unga paret! 😄

   Svara

    Olov har nog haft eget boende och är van att samarbeta med andra inackorderade i stallen, så han kommer nog klara det galant. Nellie är inte van att sköta hela hemmet själv och stallet själv, och har ett rykte om sig att lätt hamna i bråk med folk och bryta stall ofta pga det, så för henne skulle det nog vara en bra erfarenhet att lära sig stå på egna ben. Och då kommer hon även inse hur mycket hennes föräldrar gjort för henne 🙂
    Bara det inte går ut över hennes relation med Olov, han verkar bara en bra kille och han är nog bra för Nellie 🙂

    Svara

  Tyckte att jag läste att hon fikat med mamma och faster? Samtidigt som mamman helt slutat kommenterat bilder på Nellie. Och massa gulligulli på Smillas bilder. Innan kommenterades det hejvilt både på Nellies och Olavs instagram inlägg

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.