25-årsgräns på plastikkirurgi?

Ja, det finns en smula dubbelmoral i det här inlägget av Monas Universum, vilket hon är den första att erkänna, men det är inte riktigt det jag vill prata om här.
Ja, det finns en hel del i hennes text som jag inte riktigt håller med om, men mot slutet så fångar hon in mig igen med ett stycke där jag är rörande överens med henne.

Det jag däremot ALDRIG skulle göra är att uppmana andra här inne att operera sig. Never ever. Eller ja, nu ljög jag en smula för den enda operation jag verkligen kan rekommendera hälsomässigt för de som behöver är en Gastric Bypass. Men, det här med att ”använd min rabattkod så får du  30% rabatt på bröstförstoring” borde fanimej vara tokförbjudet. ALLA dom som pysslar med det är unga tjejer som vänder sig till unga tjejer. // Monas Universum

Om jag ska vara helt ärlig… 
Det enda som hindrande mig som 18-åring från, att på alla sätt som fanns, försöka förändra det utseende jag granskade under lupp varje dag?
Pengar.
Hade jag varit en 18-årig influencer med det pengaflöde som nu existerar för dem så vette fan hur jag hade sett ut idag.
Nu hade jag ju som tur väl är inte det, men du ska inte tro att jag gav upp där. Nej, nej…
Jag vände mig i stället till ”the next best thing” på listan efter pengar – Gud.
Jag bad till gud varje kväll om att få en plattare mage och om jag fick en plattare mage av Gud så skulle jag aldrig mer be om någonting mer i hela mitt liv. (Ödmjukt, jag vet..)
Jag fick ingen plattare mage av Gud.

Det vi ser nu är primärt unga tjejer med samma komplex och osäkerheter som de många av oss kämpade med som unga.
Istället för att ta sig igenom dessa perioder som en del av att växa upp och förhoppningsvis inse att ens egenvärde inte ligger i hur man ser ut, så tar de bara sin senaste influencerlön och så ”abra kadabra” och lite narkos senare så är det ”check” på den osäkerheten, bara för att upptäcka att man helt plötsligt hittat en annan att fokusera på.
Så fixar man den…och nästa….och nästa….och nästa…

Hur mycket ansvar kan man egentligen avkräva dessa unga tjejer, när det enda som skiljer dem från exempelvis unga CamCam är att de har pengarna (eller får samarbetena) att omedelbart förändra det i sina utseenden som jag fick be till Gud om?
Jag skulle mycket heller se att branschen tog ett större ansvar här och faktiskt satte en åldersgräns på 25 år (inte rekommenderad utan lagstadgad) och samtidigt förbjöd den här typen av marknadsföring och täppte till de hål som finns att krypa igenom.
Det är exempelvis förbjudet för en influencer att marknadsföra läkemedlet Botox, men det är fullt lagligt att marknadsföra en behandling där någon sprutar in det i ditt ansikte.

Jag vill absolut inte leva i ett samhälle där människors fria vilja inskränks av en stat som kliver in och bestämmer saker över huvudet på dem, men ibland kanske det behövs.
Jag gissar på att Systembolagets åldersgräns inte sattes vid 20 år som resultatet av ett tärningsspel utan att det faktiskt är ett välgrundat och motiverat beslut som föregåtts av diverse utredningar?
Borde man göra samma sak med den här relativt nya problematiken beträffande plastikoperationer och unga människor?

Jag läste någonting igår eller idag som fick mig att börja fundera i dessa banor, men jag minns inte riktigt var.
Så till dig som skrev den texten – tack för tips!

Om du inte alls håller med mig – eller Mona – om detta, motivera gärna varför. Jag började som sagt tänka på detta alldeles nyss, så det finns nog mängder med aspekter jag inte ens tänkt på.
Det här handlar om åsikter, snarare än rätt eller fel så jag uppmuntrar både till diskussion och till att hålla en bra ton, även mot de som inte håller med dig.

118 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att man ska vara 20år på systembolaget men får köra bil, rösta och kröka ute på krogen när man är 18år är bara konstigt. Fattar inte alls hur de kom fram till 20års gränsen. (Och då är jag 30, så inte så att jag bara vill att den ska sänkas för egen skull.)
  Det är inte olagligt att dricka alkohol om du så är 12år gammal, så förstår inte riktigt grejen med att du måste vara 20år för att köpa hem det.

  Tycker inte att det ska vara någon 25års gräns på operationer. Är man myndig så är man, då får man ta egna beslut.
  Jag tycker däremot att det borde bli ett förbud på reklam och samarbeten som uppmuntrar till operationer och behandlingar.

  Svara

   Fast dricka alkohol hemma som 12 åring får man egentligen inte göra…

   Står tydligt på systembolagets hemsida om varför det är 20 årsgräns:

   ”Langningen av alkohol skulle sannolikt krypa ned i åldern med en lägre åldersgräns. Äldre pojk- och flickvänner, kompisar och syskon är en vanlig väg för tonåringar att få tag på alkohol.

   På restauranger finns personal som enligt alkohollagen har ansvar för att inte servera personer som är för berusade. Samma kontroll finns inte för alkohol som köps på Systembolaget.”

   Svara

    Jo, det får man faktiskt göra som 12 åring. Det finns ingen lag på vilken ålder du får och inte får inta alkohol. Finns bara lagar gällande langa/sälja alkohol.

    Svara

    Fast det får man.

    Svara

     35-årsgräns på att sminka och klä sig som en 20-åring?

     Svara

      Hur definierar du ”att klä sig som en 20-åring”? 🙂

      Svara

   Det är visst olagligt att dricka alkohol som 12åring

   Svara

    Nope. Det finns ingen laglig gräns för att inta alkohol. Den som intar kan aldrig få problem (med lagen). Det är däremot olagligt att langa alkohol till minderårig. Det är dock inte olagligt att bjuda ditt barn på alkohol hemma typ bjuda din tonåring på ett glas vin till maten. Polisen kan ta ifrån ungdomar/tonåringar (precis som med vuxna) alkohol på allmän plats men aldrig straffa dem för det.

    Svara

     Konstigt när man inte får straffa barn i Sverige men soc blir ofta inkopplad.
     En 12åring kan mörda någon utan straff här.

     Svara

      Fast nu pratade jag om när man enligt lag får och inte får inta alkohol. Jag pratar inte om vilken ålder det är lämpligt att inta alkohol. Självklart inte bra om en 12 åring dricker – det är dock inte olagligt. Själv dricker jag inte alkohol alls, det smakar skit. 🤷🏼‍♀️

      Svara

       Och enligt lag får barn mörda andra.

       Svara

        Spelar du dum eller är du det? Alkohol vs mord. Vart i lagboken står det att barn får mörda?

        Svara

        Deh är skillnad på ”får” och ej straffbart.

        Svara

    Det är inte olagligt. Inte ens olagligt om du som förälder bjuder ditt barn på alkohol hemma.

    https://lagen.nu/2010:1622

    Svara

    Nepp inte olagligt att inta alkohol eller tobak som minderårig. Du får däremot inte köpa ut det, men bruka det, det går bra.

    Svara

   Det har framkommit att hjärnan tar mer skada av stor alkoholkonsumtion under 21 års ålder än vid en högre ålder, därav 20. 18 är på tok för tidigt egentligen och borde vara 25-årsgräns där med.

   Jag är student som bor på campus. Varje helg är det skrik och brölande från fulla studenter, folk som spyr ner baren, folk som spyr ner toaletterna och lägger sig i diket på vägen hem för att sova lite. Sparkar förstörs, cyklar stjäls, soprum vandaliseras, folk bråkar om helt orimliga saker och en gång fick baren stänga 22:00 för att samtliga på området var för berusade.

   Unga människor som i den gemenskap som alkohol skapar, glömmer bort eller inte kan hantera mängden de dricker. Jag har en vän som helt tappar det när han dricker och får timlånga minnesluckor. Han är 21. Ändå är han ute tre gånger i veckan. För ”gemenskapen”.

   Jag fattar att alkoholen för samman människor och gör oss modigare, snyggare, sexigare och hungrigare på mänsklig hud-utbyte, men samtidigt ser jag till största delen alkoholen som en lockande drog som alldeles för få klarar av att hantera.

   Därav min förhoppning om 25-årsgräns.

   Svara

    Hur långt norrut bor du om det finns massa sparkar på campus?

    Svara

     Där vintern är lång och kall 😊

     Svara

      Ungefär så långt norrut. Norrsken, renar, släde, hundspann, tre timmar dagsljus per dag i december.

      Svara

      Ungefär så långt norrut. Norrsken, renar, släde, hundspann, tre timmar dagsljus per dag i december.

      Svara

      Då kan väl dom stackars studenterna få supa lite i alla fall?

      Svara

       Stor skillnad på att ”supa lite” och bli så redlös så man vandaliserar och inte hittar hem. Därav min poäng att ingen under 25 bör inta alkohol, möjligen en eller två enheter, max fyra-fem uppdelat på lika många timmar – typ som Australiens alkoholpolicy när man ska köra bil. En enhet i timmen, max fem stycken, sen får man ej köra mer. Vore därför bra om tex myndigheterna går ut med en rekommendation och visar det sig att man druckit mer än så och behövs tas om hand om, så får man stå för de kostnaderna själv (tex fyllecell, magtömning, ersätta krossade glas, vandalisering, städ av spya, iaf kostnaden om inte själva städningen).

       Ungdomar idag dricker och tar sen ingen hänsyn till vilken omgivning de lämnar efter sig, för någon annan tar ju hand om det.

       Sen är det faktiskt ett val man gör att studera här uppe så speciellt synd om oss är det inte, det var fritt att välja 😉

       Svara

        Det var på skoj, jisses.

        Svara

        Men varför tror du att man automatiskt dricker ansvarsfullt efter 25? Ingen ”hjärnan är färdigt utvecklad då” förklaring tack.
        Det finns ju massor av människor som fortfarande inte kan hantera alkohol men ändå inte kan behärska sig och dricka mindre när de är en bra bit över 30! Och så finns det 18-åringar som bara dricker lagom och inte spyr och bråkar med folk.

        Svara

         Forskning visar att ju senare alkoholdebut , desto mindre risk för alkoholism och alkoholrelaterade skador senare i livet.

         Och nej, jag är ingen google-alkoholexpert utan har nyligen varit på föreläsning om alkohol & narkotika på sonens skola 🤓

         Svara

     Kiruna har campus, Luleå, Piteå,….

     Svara

      Förlåt en stackars skåning för att jag inte har koll på att folk faktiskt använder sparkstöttingar som en transportmedel på riktigt. Här är det bara sparkcyklar som ligger överallt.

      Svara

   Som finländare tycker jag era lagar om Systembolaget är konstiga. I Finland får man då man är 18 köpa upp till 22%-ig alkohol på Alko, då man är 20 får man köpa allt över det.
   Verkligen förvirrande då man kom till Sverige på semester som 18-åring och inte fick köpa nåt på Systemet?? 😂 Och i matbutikerna säljs max 3,5 % (i Finland är gränsen 5,2 % i matbutiker).

   Svara

    Vore nog bra om ni snarare tog efter Sverige med tanke på er urspårade alkoholkultur.

    Svara

     Jag är också finne och jag håller med! För min egen del är det praktiskt att kunna köpa alkohol i en mataffär men jag tror att den nya lagen med 5,2% gräns kommer få konsekvenser för folkhälsan. Vi har helt klart en urspårad alkoholkultur. Vet inte hur utbrett missbruket är i Sverige men misstänker att det inte är helt under kontroll där heller.

     Svara

     Fast unga vuxna i Finland dricker allt mindre alkohol för varje år, så denna skadliga ”gamla kultur” håller lyckligtvis på och försvinner

     Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  En 12åring kan lära sig att köra bil och är det en vettig unge kan hen köra lika säkert som en 30åring.
  Men en 12åring som dricker alkohol skadar sin hjärna.
  Ang rösträtt borde man göra ett iq test på alla som fyllt 18 där man måste ha ett iq på minst 100 samt ett prov på om man har koll på hur samhället verkligen fungerar.
  Och ja 25års gräns på skönhetsop är ett bra förslag för det är då kroppen är färdigutvecklad, efter så är de bara fötter/öron/näsa som växer lite till långsamt långsamt tills man dör samt att man blir rynkig.

  Svara

   Vill även tillägga att 18års gränsen har ingen vetenskaplig bevisning att det faktiskt är en bra ålder.
   Cannabis var ju dödsdrog för några år sen, massvis av människor sitter i fängelse pga av innehav i stater där det nu är lagligt då man fattat att det är mildare drog än ex alkohol och socker.

   Svara

    Många, bland annat The Last Prisoner Project, jobbar på att få alla ut alla som sitter inne pga cannabis i stater där det är lagligt idag.

    Svara

     Vilket är superbra men tyvärr tar tid och har tagit flera års frihet från någon som inte i dagens samhälle begått ett brott.

     Svara

    Socker blir man väl inte berusad av. Beroende ja, men berusad nej. Själva lagen sätts ju för hur berusad du blir vid intag. Låt bli att jämföra med socker, det är ju bara skumt

    Svara

     Hört talas som sockerhög, hört talas om abstinens när man försöker sluta äta socker?

     Svara

    Ja, cannabis är definitivt mildare än socker. Socker-psykoser måste ju va minst fyra gånger så starka som cannabis-psykos? 😅

    Svara

    Socker är inte en drog.

    Svara

   Klart en 12åring inte borde dricka alkohol. Men det är fortfarande inte olagligt.

   Svara

    Har aldrig påstått att det är olagligt. Skrev att de inte bör dricka för det skadar hjärnan.

    Svara

   Att rösta är en rättighet i en demokrati oavsett hur okunnig man är.

   Svara

   Vill bara tillägga att en 12-åring har vanligtvis inte ett tillräckligt utvecklat abstrakt tänkande för att kunna köra bil säkert i trafiken, då den är sämre på att förutsäga risker och faror. Så att påstå att en 12-åring kan köra bil lika säkert som en 30-åring stämmer inte riktigt.

   Svara

  Håller med dig CC på ALLA punkter. Tycker utvecklingen på detta område är fruktansvärt. Det finns ingenting bra i dessa operationer, fillers, botox mm. Att underbart fina ungdomar (som dessutom har en stor skara som ser upp till dem) sprutar in saker i ansiktet för att de har fått någon bisarr uppfattning om att man ”ska” se ut på ett visst sätt, det är så deprimerande. Själv hade jag små bröst under silikoneran (Graafsystrarnas storhetstid) och precis som du så var det pengarna som hindrade mig först och främst. Nu när pengarna finns så är jag 40+ och har mognat i min självkänsla. Mina bröst är lika små idag och urammade, men herregud, kunde inte bry mig mindre. Ibland undrar jag om 40-årsgräns på skönhetsingrepp vore lämpligare. Med åren får vi nämligen en betydligt sundare syn på oss själva. Finns givetvis undantag. Inte alla 40-åringar. Jag är helt klart för en åldersgräns på 25!

  Svara

   Jag har en ännu radikalare inställning: plastikkirurgi som inte är medicinskt motiverad ska inte tillåtas alls. Det är för skadligt. Jag är allt annat än liberal och tycker inte att individens väldigt icke fria vilja är viktigare än den skada som utseendefixeringen gör på samhället, och på kvinnor i synnerhet.

   Svara

    Vad är medicinskt motiverad då? Om du bara har ett bröst kvar efter cancer tex?

    Svara

     T.ex. Eller för brännskadade. Men jag är inte läkare eller psykiater så det är givetvis utbildade som efter utredning ska avgöra sådant.

     Svara

     Ja eller olika former av missbildningar? Finns mykt som kan vara medicinskt motiverat.

     Svara

  Haha, jag såg en Wallanderfilm på Netflix där mördaren använde botox för att mörda folk… Lite större mängder och injicerat i blodomloppet istället för valfritt ”problem”. När de berättar om giftet botox kanske bör visas på dessa ställen, och framförallt att det kan användas som mordvapen?

  Skämt å sido, åldersgräns och förbud mot marknadsföring och att filma ingrepp borde vara förbjudet inom EU. Om Turkiet fortfarande vill in i EU kan man kanske fånga upp dem på det sättet och därmed hindra 18åringar från att åka dit. Ska man då erbjuda hjälp när de kommer hem?

  Svara

   Det behöver inte vara några större mängder botolinum för att du ska kola vippen. Snarare så krävs det väldigt, väldigt lite.

   Svara

    Haha ja, det stämmer. Jag såg bara att sprutan var helt full, eftersom jag aldrig fått en botoxbehandling antog jag att det var mycket i jämförelse, vilket kan vara fel 🙂

    Svara

     Har för mig att en dos skulle kunna döda typ hela Sverige

     Svara

  Rekommendera en gastric bypass… Ja för den operationen är helt ofarlig eller? Även om jag klassas som fet och får göra en gastric bypass så vägrar jag då riskerna är så stora.

  Visserligen går jag inte ner lika fort nu mot för efter en operation men nog fasiken hjälper ändrad kost och träning. Och det trots att jag har problem med ämnesomsättningen.

  Svara

   Håller med dig.
   Sen är det inte i magen problemen sitter – utan i huvudet. Opereras magen så kan du endast äta mindre portioner, men hjärnan bär fortfarande på samma ätbeteende och har inte förändrats ett dugg. Jag tror utan att veta eller ha erfarenhet att om man läker hjärnan, får hjälp att förstå sitt ätbeteende och vart det kommer från/vad som triggar/osv osv av kunnig personal, så kommer Gastric inte bli nödvändig.

   Svara

    Alltså jag har tagit måååånga dåliga beslut i mitt liv (rimligt i en ålder på 40) men det dummaste beslutet är faen en gastric by pass för 15 år sedan. Stympa en f r i s k kropp när det är i huvudet problemet sitter!? De långsiktiga biverkningarna har däremot gjort min kropp sjuk. Nej nej nej neeeej, nästan så jag gråter när jag hör om personer som ens går i tankarna 🤷‍♀️.

    Svara

    Jag har gjort den sleeve och den op har knappt några risker alls och jag har fått ordning på mina ätstörningar. Så sluta prata om saker ni inte själva har erfarenhet av!!! Går ner 5 hälsosamma kilon i månaden!

    Svara

  Jag håller med om en 25årsgräns för de som inte har någon missbildning. Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän dess och plastikoperationer innebär både en risk och en permanent förändring som man inte kan ta tillbaka. Jag tror de allra flesta håller med om att man förändras väldigt mycket mentalt och fysiskt mellan 18-25 år. Dessutom kan man ”växa in” i de saker man annars hatade: allt från tänder till näsa och bröst. När jag var ung ville jag fixa näsa, mage och bröst. Kan inte betona tillräckligt hur ofattbart glad jag är att jag inte gjorde det idag. Jag är helt emot den här trenden där ”IG-tjejlooken” är goalz och alla ser ut som massproducerade marionettdockor. För det är också så; fixar du en sak har du oftast en ny sak att fokusera ditt missnöje på. Fixar du näsan ser du plötsligt att dina ögon är osymmetriska eller har för mycket hud på ögonlocken. Du ser rynkor, tänder, läppar, bröst etc. Nej, man måste arbeta med sig själv från insidan. Inte falla för ett ouppnåeligt ideal som jag är helt säker på har förvärrats avsevärt sedan IG, influencers och snapchat.

  Givetvis borde det inte vara lagligt att marknadsföra och dela ut rabattkoder för plastikoperationer och/eller behandlingar där man injicerar patienten med något. Det är en sådan omoralisk bransch som tjänar pengar på att folk mår skit med sina helt normala och vackra utseenden. En operation eller injicering ska inte vara ett resultat av ett infall och en rabattkod. De ska noga tänkas igenom länge och väl. När jag säger noga menar jag under flera år. Speciellt när det gäller unga människor som är oerhört lättpåverkade och inte får all information om riskerna etc, och inte läser på om dem heller. Och varför skulle dem göra det när ingrepp marknadsför som något man kan göra på lunchen eller bara ta en vecka ledigt för för att sedan vara LYCKLIG. Låter som ett small price to pay för lycka – och om något är för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

  Svara

  Tänker spontant hur det blir med transgender operationer och huruvida det skulle påverkas utifrån detta.

  Svara

   Terapi istället för operationer. 👍

   Svara

   Transoperationer borde vara 25års gräns på hur som helst, tycker även jag som inte ser varför det skulle vara det annars.
   Borde vara 18års gräns för att påbörja hormonbehandling och 25års gräns för operation för könsbyte.

   Jag är 100% på transpersoners sida i ”debatten”, har svårt att sätta mig in i hur de tänker men respekterar dem. Dock en mycket mycket större förändring än att ändra size på dina tuttar och många vittnesmål om folk som ångrat sig, så borde vara högre gräns där.

   Svara

    Anledningen till att man ger hormoner tidigt är för att man ska undvika puberteten och på så sett undvika omfattande kirurgi. Så jag förstår konceptet. Med et sagt anser jag att man inte bör få göra irrevasibla operationer under 18 år. Gärna 25 år. Men att 13 åringar får genomgå operationer är jag helt emot. Ja det kan innebära hög risk för självmord och ökad ångest men då ska samhället erbjuda omfattande stöttning och psykosociala insatser. Det känns mest som en operation är en enkel och billig lösning på ett omfattande problem. Med det sagt har jag två transsexuella vänner som lever helt vanliga liv idag tack vare deras könskorrigerande operationer. Ifrågasätter inte alls att det gör utan enbart när det görs.

    Svara

   Transoperationer anses ju vara medicinskt motiverade, så det kommer väl påverkas lika mycket som hudtransplantation på en brännskadad människa.

   Svara

    Men att operera en 12 åring som senare ångrar sig och plötsligt har en kropp hen inte längre identifierar sig med är väl inte samma sak som en brännskada? Är lite mer komplext i min värld.

    Svara

     Vem har opererat en 12-åring? Pratar vi inte 18 va 25 nu?

     Svara

  De borde ändra gränsen från 18 år till 21 för att bli myndig.

  Svara

   Varför det?

   Svara

    För att hjärnan inte är i närheten av färdigutvecklad. Unga gör dumma saker, unga män är överrepresenterade i bilolyckor, det händer mycket i huvudet och utvecklingen på kort tid, vi har sänkt flera gånger så vi kan lika gärna höja den

    Svara

     Att vara myndig är inte bara att ha körkort. Svårt idag att hitta hem åt tonåringar utan föräldrar, hur tänker du att man ska sköta den biten om soc har ansvar till 21?

     Svara

      Soc ansvarar ju för en del myndiga med. Vad är procentenheten av omplacerade barn vs ickeomplacerade?

      Svara

     21-åringar gör en jäkla massa dumheter de också. Och 25-åringar. Och 40-åringar. Unga behöver lära sig att ta ansvar och det gör man inte genom att bo hemma och låta ens föräldrar ta alla beslut åt en. En 20-åring som måste be om mammas underskrift för att söka in på universitetet, åka utomlands och söka jobb. Är det verkligen så vi vill ha det?

     Svara

  Väntar fortfarande på en saftig rabattkod för bröstförminskning 😫

  Svara

  Jag brukar också tänka på hur jag skulle kunna sett ut om jag haft råd när jag var ung. Idag, som mamma till 4 döttrar, så är jag så glad över att jag inte hade råd. Hur ska jag kunna lära mina barn att älska sig själva om jag själv är helt omopererad? Undra hur det känns när ingen ser nån likhet mellan förälder och barn för att föräldern är opererad? Jag har så många runt mig som är mammor till döttrar som lagt över sin missnöjdsamhet på sina barn så barnen har anorexi och vill ha nya bröst eller ny näsa (som mamma, ”hur kan jag duga som jag är när jag liknar mamma som ung och hon inte gillade det hon såg? T.o.m hatade sitt utseende så hon var tvungen att operera sig?”)
  Blir så matt!

  Svara

   Undrar samma. Hur kan man förklara för sin dotter som kanske ärvt samma näsa att hon duger som hon är och inte behöver förändra sig. När mamman gjort om sin ”fula näsa” som hon var så missnöjd med..?

   Svara

    Då gör man som i USA och ger sin dotter en operation i sextonårspresent 👍👌

    Svara

     Eller i Mellanöstern som 16-årspresent 🙂

     Svara

      Det gäller inte hela Mellanöstern, det är i Iran som man gör så. Näsoperationer är även ett tecken på högre status därborta, så jag antar att det är därför dessa operationer är så populära.

      Svara

  Borde absolut vara 25 årsgräns eftersom hjärnan inte har ett utvecklat konselvenstänk förrän då. Självklart förbjudet med rabattkoder osv också. Helt sjukt att det ens existerar.

  Svara

  Hade jag haft pengarna bara för 1 elr 2 år sen hade jag mest troligt gjort ngt skönhetingrepp. Däremot så hade jag inte det och hann läsa på och gå terapi istället.. och bara på dessa två små år har jag valt att inte förändra min kropp. Det är inte värt riskerna för att se snygg ut enl norm. Med det sagt, förstår varför vi kvinnor vill göra dessa .. då vi tror att vi är mindre kvinnliga med extra hår på kroppen elr små och/ elrhängiga bröst… Fettsugning är och bbl för att ha ”fina” former… Allt för att samhället intalar oss detta… Trots alla risker gör vi detta och lägger massa pengar på det… Hur hemskt? Tkr vi borde bli bättre på TT gilla det vi har och faktiskt njuta av det liv vi blivit tilldelade oavsett utseende… Fula elr fina enl normen. vi kan va lyckliga utan ingrepp… bara vi vill.. kan tycka att någon form av åldersgräns borde finnas … Och att terapi borde framhävas mer… Mer uppmanande att inte genomgå ingrepp … Kram..

  Svara

  Har amir lagt ner sin YT-kanal?

  Svara

   Nej.

   Svara

  Har en kollega som är 20 och lite osäker. Hon har gjort läppar, och bröst och funderar nu på att fixa näsan. Ingen av oss andra ser hur det rimligtvis skulle finnas någon anledning till det och försöker med lite olika strategier tala henne ur detta. Det är så fel på så många sätt. Hon ser helt normal ut. Det är ett jätteingrepp som kostar pengar. Till vilken nytta? Vad kommer sen?

  Svara

   Skräm upp henne med konvalescensen efter en näsoperation och att företaget inte ser med blida ögon på frånvaron som följer efter ett skönhetsingrepp.

   Svara

   Dysmorphophobi.

   Det är som anorexi, hon ser inte sig själv med normala ögon.

   Svara

  På detta temat…

  Svara

   Det är en bra video, men hur är det på temat åldersgräns vid plastikoperationer?

   Svara

    Den är väl verkligen relevant. Bra video för övrigt!

    Det är sjukt vilka förväntningar som finns på oss kvinnor och våra kroppar. Vi kan fan inte göra rätt hur vi än gör.

    Svara

    Verkligen relevant! Man måste se orsak verkan. Istället för att förbjuda kanske man ska se på vad som gör att en 20 åring känner ett behov av skönhetsoperation? Videon sätter fingret på de orimliga krav som ställs på kvinnor.

    Svara

  ?

  Svara

  Jag var tvungen att kolla, och…. Nä, finns liksom inga ord som räcker till. Snacka om att förvandla en frisk kropp till ett dysfunktionellt, groteskt sexobjekt.

  Svara

  Yes! Stoppa valfriheten! 🤜

  Svara

  Det är inte lagligt för influencers att marknadsföra behandlingar med botox. Det är inte heller lagligt för kliniker att marknadsföra botox öht – om folk skulle anmäla till Läkemedelsverket skulle många skojarkliniker som AH kliniken osv försvinna

  Svara

  Jag hade haft en annan näsa och tuttar, möjligen läppar också om jag som 18 åring haft pengarna. Är idag 30 och glad/nöjd över mitt naturliga utseende. Fick några sårande kommentarer om min näsa bland annat som fick mig att se på den som ful, något jag innan aldrig ens reflekterat över innan kommentarerna.

  Har en vän som fick stora hälsoproblem som efter många år kopplades till hennes bröst operation. Finns något namn på de besvären som kommer av bröst inläggen. Minns ej vad dock. Efter att hon tog ut silikonet mådde hon bra.

  Tycker det är så skrämmande över hur vanligt det blivit med olika ingrepp. Någon skiver om mörka ringar under ögonen i Öppet spår och får tips om att ha fillers. Som om det är det mest naturliga.

  Man är osäker som ung och det kan ta år innan man landar i att vara bekväm i sin kropp o älska den. Idag gör man operationer på helt fungerande kroppar för den här osäkerheten. En naturlig kropp är ful o måste göras om. Det vore verkligen bra med en åldersgräns på 25 år.

  Tänkte det när jag såg på årets unga mammor att alla där utom 1, möjligen 2 är opererade.

  Svara

  Min syster gjorde en bröstoperation när hon var 16,. Hon hade jättekomplex för att det ena bröstet var ganska mycket större än det andra och behövde inte bekosta den själv. Op gick bra och hon blev jättenöjd. MEN det vi måste jobba på är ju att det ska vara ok att se olika ut- olika stora bröst, stor näsa, rund mage, platt rumpa. Alla typer av utseende behöver representeras i reklam o dyl, de signalerna är superviktiga.

  Svara

  Omfg 😳

  Svara

  Men herregud, vad är det för fel på folk 😱

  Svara

  Jag vet ärligt inte om man är så mycket mognare vid 25 än vid 18… Samhället som det ser ut nu med underhållningsindustrin och de ideal som vräks över oss, de marknadskrafterna ser ju helst att vi förblir som mentalt bortskämda småglin livet ut.

  Moraliskt – etiskt är det ju egentligen ingen skillnad när en ”tant” på 40-50+ lyfter sig, tar bort och fyller ut för att se ut som 25 igen. Allt för att tillfredsställa omgivningens förväntningar på hur hon ska se ut.

  Svara

   Fast konsekvenstänket i hjärnan är utvecklat först vid 25 och det borde ändå vägas in här.

   Svara

  Vi har för mycket pengar och har det alltför bra och då har vi tid och råd att fylla våra traumatiska liv med det som ”andra” säger att vi måste för att vara lyckliga. Sen när vi börjat så vill vi göra mer och mer och mer för vi blir aldrig så där lyckliga och framgångsrika som är våra ideal. Bara lite till och vipps har det kommit något nytt som alla andra hänger på. Dessutom vill vi uppfattas som naturligt vackra och det enbart för vår egen skull för vi skiter ju i ”alla andra”.
  Ja det är utsidan som gäller och pengarna som styr. Att vara frisk och klara av att vara nöjd med det man har är inte nutidens lycka. Så fixa på och stå sedan och fundera över varför din dotter ska vara nöjd med det utseende hon fått i sina gener. Var och en får givetvis göra det som passar bäst men att gömma sig bakom någon slags ursäkt om sin dubbelmoral är fegt och visar på liten insikt. Självkänslan är svår att köpa för pengar.

  Svara

  OT men Fanny Lyckman har byxor (!!!) på sig i sin senaste post på instagram.

  Svara

  Jag har ett ganska ”annorlunda” utseende, har ganska små smala ögon, hög panna, stora kinder, spetsig näsa och smala läppar. Är 22 år och har hatat mitt ansikte sen jag var typ 11, till den grad att jag fick hoppa över hemkunskapen i högstadiet för att jag vägrade sätta upp mitt hår i tofs. Håret var liksom min mur som kunde dölja allt fult. Vägrade gå hemifrån utan smink i många, många år. Får ofta höra att jag ”inte ser svensk ut” trots att hela släkten är det, men folk kan heller inte säga vilken etnicitet jag ser ut att ha. Är dessutom lång för att vara tjej (178 cm) och har typ inga pattar.

  Hade jag haft pengar när jag var 18 hade jag gjort om ALLT. Förstorat läpparna, gjort fillers i kindbenen, smalat ner näsbenet och gjort näsan mer ”uppåt”, hårtransplation för lägre hårfäste. Ville också operera brösten och vägrade gå utan bh, inte ens när jag sov, för att bhn fick brösten att se större ut.

  Får ofta höra att jag är snygg och ser vacker ut men kan verkligen inte se det själv. Alltså det går verkligen inte. Mitt ansikte är ju precis tvärtemot den skönhetsnorm som råder så jag fattar inte hur det går ihop. MEN som tur är har jag lyckats acceptera mitt ansikte som det är, att våga gå ut utan smink och sätta upp håret har varit en stor del av det (har bara utsläppt hår och smink typ 2 ggr i månaden när jag ska gå ut och festa). Skulle inte säga att jag gillar mitt utseende men det är som det är och jag tänker inte ”göra något åt det” fast jag nu har pengarna till det. Men ändå gör det lite ont i mig när ens vänner som har typ dubbla storleken på sina läppar gnäller om att de tycker de är för små och vill ha fillers i dem, eller när influencers gör det, för liksom jaha? Mina läppar då? Jag måste ju ha skitfula läppar om ni som har mycket större och finare inte tycker era är fina. Men ja ja. Har som sagt accepterat mig själv och som många andra här säger så vill jag inte att mina framtida barn ska hata sig själva lika mycket som jag har gjort. Något är mycket, mycket snett i den här världen alltså.

  Svara

   Jag tror absolut att du är vacker. Jag tycker det låter som att du har ett stereotypt catwalk-modellutseende på det du beskriver. De har ofta annorlunda drag, såsom stor näsa, hög panna eller bred men smal mun osv som du beskriver.
   Glad att du bestämt dig för att inte ändra något. Tips är att följa mer positiva personer på Instagram osv och de som ser ut mer som dig men utstrålar självsäkerhet <3

   Svara

    Tack❤️ Jag följer faktiskt inte så många influencers eller ”typiskt snygga” på instagram men ska ta åt mig av ditt råd och leta upp fler positiva konton att börja följa!

    Svara

  Jag gillar att Isabella beskriver sitt nya hus som ”ganska stort” i sitt senaste inlägg så hon kan fortsätta nämna sitt ”stora hus” och ”big house” vid intervjuer.

  Svara

  Jag hade farmor.

  En åttioårig gumma som sade: det är klart att du är snygg, du är ung, alla som är unga är vackra.

  Jag tittade på farmor och hennes systrar. Insåg att så där kommer jag också att se ut en dag om jag får leva så länge. Det är klart att jag minns den krumma ryggen, den runda magen och alla rynkor på henne och hennes systrar. Men det jag minns bäst är ändå den vänliga blicken och det hjärtliga leendet när vi möttes. Värmen i rösten när hon sade ”jenta mi” (flickan min) och gav mig en kram.

  Att umgås med stjärnmodeller och inse att jag kommer inte ens i närheten att vara så snygg var också en bra erfarenhet. Jag är rätt lång, blond och kanske en aning mullig men ser helt okej ut. Men bredvid de här tjejerna som hade utseende som jobb blev jag plötsligt en blek figur som inte syntes. Alls. Det var bara att hacka i sig.

  En av dessa gudinnor var sällsynt klok. Hon berättade hur det var att ständigt bli ratad när man sökte jobb för att man inte var snygg nog. Hur det var att fotograferas i bikini utomhus på vintern. Hur en fotograf kunde klaga högljutt ”att kan inte den där dj-vla f-ttan sluta svettas” när man fotograferade pälsar mitt i en värmebölja. Men det jag minns bäst av henne är ändå den vänliga blicken och det glada leendet när vi träffades. Ett helt annat leende än det där mekaniska yrkesleendet hon kunde koppla på ibland för att beskriva någon situation på jobbet.

  Se dig om och inse att utseende är inte det viktigaste här i livet.

  Svara

   Älskar kloka tanter ❤

   Svara

  Jag vill gärna höra er åsikt. Jag håller med till 100% att det bör vara åldersgräns på större operationer som faktiskt ändrar hur man ser ut. Jag själv ville väldigt gärna göra både bröst, rumpa, och läppar när jag var 18 och är så otroligt glad att jag höll mig för det såhär i efterhand. Jag ska gå och dra ut mina visdomständer i nästa månad, och har funderat på att ”fixa” resten av mina tänder samtidigt (genom att sätta in invisalign, slipa till lite, KANSKE bleka till en ton vitare). Jag har inga stora komplex med mina tänder, men de är lite krokiga och jag känner ibland att de tar uppmärksamhet från mitt ansikte, och skulle gärna göra dem lite mer neutrala. Tycker ni att det låter som ett problem som jag bör vänta med för att se om det bara sitter i mitt huvud, eller är detta ett mer rimligt skönhetsingrepp?

  Svara

   Ingen aning hur gammal du är, men jag hade avvaktat.
   Har du inga fysiska problem med dina tänder, eller såna komplex att du aldrig ler med tänderna osv så finns ju ingen egentlig anledning.
   Jag har ett extremt stort leende. Charmigt, glatt och avväpnande, men det tar över hela ansiktet på mig när jag ler. Ska jag sluta le? Nej. Jag köper min grodkäft och superleende, det är ju jag.
   Har en sned framtand, mest gulligt. Har aldrig blekt mina tänder, kanske jag ”borde”, men det är pengar jag hellre lägger på annat. + vill inte riskera att få känsligare tänder.
   Det är ditt liv, och dina tänder, och pengar. Men om du inte mår dåligt av det, fundera några extra varv om det är värt ansträngningen och vad du kommer få ut av det i längden.
   Det finns tusen saker jag hade velat ändra på mig själv: mindre fötter, finare mage, fastare bröst, tjockare hår på huvudet, smalare kropp, mindre kroppsbehåring, inte vara så fulblek, ta bort pigmentfläckar osv osv.
   Men, jag närmar mig 40, och inser att inget gör mig till en bättre människa. Och allt som kostar dyra pengar och/eller kräver mycket tänker jag fundera på länge och väl på innan jag gör. Vissa saker går inte att lösa, andra tar tid.
   T.ex, gå ned i vikt är inte kostsamt nödvändigtvis, men att gå på behandlingar för hårborttagning är det. Alltså är valet jag prioriterar ganska lätt.

   Man gör vad man vill, men frågan är ju om man egentligen gör det för sin skull och inte för att man tror omvärlden/normer förväntar sig det, för att man själv tror man ”måste”. Så red ut det först, ta beslutet sen. Tabdläkaren finns kvar sen med. 🙂

   Svara

   Jag håller på med invisalign! Har stora komplex för gluggar och har alltid suttit med handen för munnen när jag skrattat. Är inne på skena 16 och ser stor skillnad (gluggar är borta) men det är och har varit tufft. Vaknat upp med käken ur led i flera veckor (dock ovanligt enligt min tandläkare) och tänderna är väldigt ömma. Hoppas dock att slutresultatet överväger det jobbiga!

   Svara

  Tycker generellt att myndighetsåldern och rösträtt borde vara 20 år. När 18-årsgränserna sattes hade vi ett annat samhälle, idag tvingas inte folk växa upp i samma utsträckning och det finns dessutom fler fällor att gå i för omogna hjärnor – tänker ffa på smslån, kreditkort och liknande. Jag kan tänka mig vissa undantag som kan vara 19-årsgräns på, så att man t ex ska kunna signera hyresavtal och sånt nödvändigt utan vårdnadshavares inblandning när man gått ut gymnasiet.

  Absolut att även ingrepp, små som stora, ska ha 20-årsgräns, men 25 tycker jag är alldeles för högt. Men jag är nog partisk här, opererade näsan vid 21 och det har jag inte ångrat en sekund, drygt tio år sen. Hjälpte mitt självförtroende enormt, hade inte velat vänta längre.

  Någonstans måste ju ”skylla sig själv-åldern” inträffa, och jag tror man börjar mogna mycket snabbare efter gymnasiet när man börjat sitt riktiga vuxenliv så därför kan 20 vara lagom.

  Svara

  Jag så trött på bloggare som med märkliga ursäkter ska rättfärdiga alla ingrepp. Så skedde även i inlägget som hänvisas till. Sedan all bs om att fransarna är till för att slippa smink (trots att nunan alltid är fullsminkad) och vad är förklaringen till alls behandlingar, sprutor och annat som inte är rena op? Om syftet med allt är att må bättre. Ställ bilen, börja motionera, är nyttigt osv osv. Tycker alla bloggtanter är så skenheliga.

  Svara

  Tyvärr ligger det i tiden att operera sig. Tycker verkligen det borde vara 25 årsgräns. Men dom vill tjäna pengar och unga är mer formbara och lättpåverkad. Inte alla. Så tror inte det kommer bli mindre operationer.

  Svara

  Eller ja, nu ljög jag en smula för den enda operation jag verkligen kan rekommendera hälsomässigt för de som behöver är en Gastric Bypass.

  Hmm…Mona har aldrig tränat.
  Hade hon först testat att träna tex genom dans, eller lyfta tungt eller vilken sorts motion hon nu hade valt skulle jag inte höjt ögonbrynen åt detta ingepp.
  Rekommendera hälsomässigt?

  Nej, börja träna och slopa socker/mjöl istället.
  Har själv varit rejäl överviktig men tog inte den lätta vägen för att må bättre.

  Svara

   Gatsric skrevs så så mycket bättre och skonsammare!!!

   Svara

  Jag gjorde omfattande näsoperation. Tog 2 veckors semester och var sedan tillbaka på jobb. Efter 10 dagar var jag pigg och mådde bra. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare. Önskar jag hade gjort det då jag blev myndig eftersom det hade sparat mig massor med energi.

  Svara

  Ja, vore rimligt på så många plan med 25-årsgräns. Möjligen godkännande från socialstyrelsen innan vid särskilt ömmande fall (tänker ex där det inte är ett måste medicinskt, men ändå i gränslandet).
  Myndighetsåldern borde också höjas från 18 till 20 som någon sa. Det är andra tider idag som ”kräver” det…

  Svara

  Men om en 17-årig tjej har taxöron. varför ska hn inte få fixa det och få lika fina tuttar som kompisarna?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.