Vad är en bra förebild för dig?

Förebilder snackas det om konstant.
Vem är en bra förebild, vem är en dålig förebild och kan någon egentligen vara en bra förebild på alla punkter, hela tiden?
Nä.
Hur tusan skulle det gå till?
Eftersom måttstocken för en bra eller dålig förebild delvis ligger i betraktarens ögon så är det stört omöjligt att täcka in hela fältet av godaförebildsförväntningar.
Det som är en god förebild för den ena är det inte för den andre. Men samtidigt tror jag det finns vissa saker som jag tror att de flesta håller med om hör hemma i antingen det bra respektive dåliga förebildsfacket.

Men är det handlingen i sig som gör en person till en dålig förebild, eller handlar det mer om sättet personen förmedlar och påverkar andra med sin handling?
Det finns mängder av exempel man kan använda och jag har valt bantning, men det hade lika gärna kunna stå ”plastikoperationer”.
Ända sedan människor fick tillgång till mer mat än vad dagsbehovet kräver så har folk bantat. Men är det bantandet i sig som är dåligt eller signalerna det skickar ut till andra? Om en bantande person får människor som aldrig tänkt på att banta, att vilja börja banta så hamnar man kanske inte helt på grönt på min förebildsskala, men det är inte den enskilda människans val att banta som jag ställer mig kritisk till.

Det jag ställer mig kritisk till är när en människas individuella behov och önskan av att exempelvis gå ner i vikt slutar vara individuellt och istället påverkar andra människor negativt och får dem att börja fundera kring, titta på och bedöma sina egna kroppar på ett sätt de inte tidigare gjort.
DET är att vara en dålig förebild i mina ögon, och det oavsett om det är tio kollegor i lunchrummet som påverkas eller hundratusentals följare på Instagram.

Ingen människa är uteslutande en bra förebild eller dålig förebild och det är viktigt att komma ihåg.
Man varken kan eller ska kategorisera människor i på det viset, för det är inte rättvist, oavsett vilken kategori man än hamnar i.

154 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Gärna någon som inte ljuger, vilket per automatik utesluter cirka 99,3 procent av alla influencers.

  Svara

   Alla ljuger. Även de som inte är i influencers. Är även vita lögner no no?

   Svara

    -i

    Svara

    Alla ljuger inte för att tjäna pengar, men desto vanligare för influencers.

    Svara

     Varför tog du bort alla kommentarer om corona Cam Cam? Är det inte viktigt att folk förstår vad informationen betyder och stannar hemma? Tänker att det är ett rimligt undantag från att undanbe OT?

     Svara

      Givetvis är det viktigt att folk får adekvat information gällande Coronaviruset, men jag skulle inte rekommendera någon att söka den i kommentarsfältet på en blogg om sociala medier.

      Svara

       Alla påståenden hänvisades till 1177,folkhälsomyndigheten och Krisinformation.se

       Uppenbarligen har ju folk svårt att gå in på dessa sidor för att läsa eftersom de tror att det är ok att röra sig bland folk med hosta. Tror snarare att det är problematiskt att folk diskuterar det i ÖS och uppenbarligen sprider felaktigheter.

       Svara

    Camcam, kan du inte skriva om alla manliga influencers som skickar opassande meddelande till barn.
    Senast i raden som kom fram är Anis

    Svara

   Som Bianca som nu igen verkar ljuga när hon gör reklam för deo doc, underlivsprodukterna. Hon säger att det är kvinnliga läkare som står bakom märket men är det verkligen det, är de läkare verkligen??

   Svara

    Hon har inte koll på mycket , hon gjorde reklam för sina väskor för ett tag sedan o håller upp väskan o säger att väskan är i Xx färg, några minuter senare lägger hon upp en till video o säger nej den är i xx färg

    Svara

    Grundarna är två systrar varav en är läkare. Så nej hon ljuger inte.

    Svara

     Vilken sorts läkare är hon?

     Svara

     Står inte någonstans att hon är registrerad som läkare däremot, så undrar om allt verkligen stämmer.

     Svara

   Jag tänker att du behöver omvärdera din syn på vad influencers är/gör. Tycker det borde vara tydligt vid det här laget att de inte är din bästa vän som kommer med ett tipz…

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Vad olik sig hon var på den bilden

  Svara

  Ja inte är det influensers iaf, så länge de får betalt..
  Ser ut som hon också blivit slav under massa ingrepp nu. Trist, så ung

  Svara

   Alla ni som inte har förstått att man ska stanna hemma om man hostar. Följande gäller. ”Har du luftvägssymtom som hosta och feber, även lindriga symtom, är det viktigt att du stannar hemma från jobb och skola och begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras.”
   Krisinformation. Se sammanfattar alla myndigheters information och är en bra källa.

   Svara

    Min förebild är en polis i västerort. Hög moral och en ärlig människa. Bianca har fyllt ansiktet med något. Lite ot.

    Svara

  Men lägg av. Du förlorade all din trovärdighet när du påstod att Bianca ansvarar för att småtjejer inte ska bli utsatta för pedofiler på nätet bara för hon lagt ut en bikini(!)bild. Men Elsa i spetsunderkläder var ok. Helt sjukt.

  Svara

   Det inlägget var faktiskt sjukt.

   Svara

    Riktigt sjukt. Var typ helt chockad över vad jag läste men ändå glad över att de flesta i kommentarerna var ense om hur sjukt det var.

    Svara

    Vilket inlägg?

    Svara

     Kan nån länka?

     Svara

   Visst var det Sandra Beijer i gula underkläder?

   Svara

   Det var väl i kontexten att Bianca gjorde det för att locka tillbaka Philippe och att det ger skeva signaler till unga tjejer att ge nakenhet till killar för att få deras uppmärksamhet?

   Svara

    Det här när någon pratar utan att veta vad den pratar om… från inlägget:

    ”Det har funnits flera fall de senaste åren där unga tjejer tagit bilder och till och med begått övergrepp på sig själva framför sin webcam för att personen på andra sidan skärmen ska läcka bilder på dem till alla de känner.
    Länkar till det kommer längst ner i inlägget.
    Det kan räcka med att visa brösten en enda gång, kanske till och med lite på skoj för att hamna i klorna på en förövare som hela tiden kräver mer och mer för att inte sprida det kränkande materialet.
    Man kan absolut tycka att det är föräldrarnas ansvar att prata med sina barn om sådant här (om de nu ens känner till vad som kan hända på nätet med bilder och filmer), men vem tror ni de kommer lyssna mest på?
    En tjatig förälder? Eller den stora idolen Bianca Ingrosso?!”

    Svara

  Jag håller inte riktigt med om det är dåligt att inspirera andra att banta. Jag som själv är överviktig behöver absolut inspiration till att gå ner i vikt.

  Svara

   Men då kan du söka dig till den typen av konto eller sjukvården för att få hjälp av en dietist. Det är skillnad på konton som vänder sig till unga tjejer.

   Svara

    Fast nä, som jag skrev, jag behöver inspiration och motivation, inte professionell hjälp.

    Svara

   Jag håller med. Jag är också överviktig och håller nu på att försöka gå ned i vikt. Att se andra som lyckats är jättepeppande. Dessutom måste jag få prata om det jag gör. Inte hela tiden så klart men jag hymlar inte med min viktväktarapp på lunchen och förklarar varför jag tackar nej till kakor på fikat. Visst inser jag att kan det finnas en jätteliten risk att jag triggar någon med ätstörningar (har själv haft det) men då måste det man ser i reklam och sociala medier vara extremt mycket svårare att hantera för en ätstörd person, till skillnad från mig som bara försöker bli hälsosam.

   Svara

    Hoppas du trollar lol. Har du inte närstående du kan prata om din viktnedgång och Viktväktarna med? Jag tycker att arbetsplatsen ska vara en fredad plats från sådant.
    Jag hade mått svindåligt om jag hade behövt lyssna på prat om andras dieter på jobbet. Sånt extremt trist ämne.
    Ta det privat istället.

    Svara

   Men snälla, tänkt lite längre än vad din näsa räcker tack

   Svara

  Tror inte det är så lätt som beskrivs i inlägget. Ser hellre att människor bantar på sociala medier än att alla bara går runt och låtsas vara obrydda, käka bullar men egentligen banta i smyg. Man ser ändå de smala kropparna, viktnedgången, vilket jag tror är nog för att få vem som helst att börja banta. Tror inte grejen med att dela med sig gör saken så mycket värre.

  Svara

  Jag håller lite med Bianca i perfektheten. Om vi kunde sluta anta och efterfråga att en förebild är perfekt (vi alla vet att ingen är perfekt, och påstår gärna det när vi får kritik) skulle nog många må betydligt bättre. Om vi går på det här kommentarsfältet till exempel: en person får kritik för att hen låtsas är perfekt när hen inte är perfekt – det är fejk. Om en person lägger ut icke perfekta saker, inspirerade från andra, och liknande får personen kritik. Det är således omöjligt att göra rätt. Nu påstår jag inte att det är X som kritiserar både A och B, men om vi kan göra en generell bedömning av vad som skrivs här. Hur ska en förebild då vara, om den inte får vara perfekt och inte avvika från perfekhet? Personen är fejk oavsett.

  Varför inte försöka bli sin egen förebild? Varför inte jobba på djupet med sig själv så en som vuxen slipper förebilder? Influencers och andra förebilder är inte heller ansvariga för era barn, det är fortfarande föräldrarnas ansvar att uppfostra barnen. Prata med dem om vad de ser och hör, förbjud det inte.

  Jag tror även att vi är som mest känsliga för vår egen ”akilleshäl”, hur obrydda vi än må vara. Eftersom detta är ett kommentarsfält och ingen avhandling har jag ingen källa som backar upp mitt påstående. Men, jag tror att om jag är missnöjd med någonting som kan fixas med hjälp av kirurgi blir jag mer störd av sådan reklam eller inlägg, en som inte vill banta men anser sig behöva det blir mer störd av bantning osv. Varför skulle vi inte ta åt oss? Vi är människor.

  Svara

   Hoppas Camilla tackar dig i sin bok för det hon gör här är att fiska efter material. Hon har säkert slut på egna idéer.

   Svara

    Det tror jag inte att hon gör, men hela kommentarsfältet bör få ett rejält tackkapitel!

    Svara

     Trevligt och ödmjukt svar av dig Susawoo!

     Svara

  Camcam hur reflekterar du över din egen roll i att vara en förebild? det väl väl ändå lite av tanken när du startade bloggen?

  Svara

   Heter bloggen CamCam-bevakning? Nej.

   Svara

    Nej men det var ju den främsta anledningen till att Camcam startade bloggen för att visa för sin styvdotter att verkilgheten inte ser ut som i sociala medier och om man då själv driver den största bloggen är de ju intressant att reflektera över sitt eget bidrag.

    Svara

  Någon som kör sitt race utan att bry sig om det eventuellt sticker i ögonen på Ulla-Britt, 56. Någon som lever sitt liv som hen vill. Någon som genom detta inspirerar, lyfter och ser andra människor (och djur). Någon som ser det vackra i livet. Någon med mycket tankar och filosofier i huvudet, någon som inte är rädd att göra saker av rädsla för vad omgivningen eventuellt ska tycka.

  Typ en sån. Det är en förebild för mig.

  Svara

   Och, det viktigaste av allt enligt mig: Någon som vågar vara naturlig. Nu menar jag inte en sådan som nödvändigtvis säger nej till all form av smink, shape up-underkläder eller hårfärg, utan en som vågar åldras och omfamnar alla kurvor, rynkor, kråksparkar och tyngdlagar. En som inte är så himla tillrättalagd hela tiden med perfekt hem, man, hus och barn. Någon som kan visa upp en glad selfie med tvättkorgen i bakgrunden eller gårdagens odiskade tallrikar, vars fredskalla kanske börjat slokna och där soffans kuddar är av olika storlekar och missmatchande färger. Någon som inte bygger sin persona utefter hur hen ser ut, utan efter det som finns inuti och runt ikring.

   Svara

    Det var ganska rejäla krav på en förebild tycker jag.

    Svara

    Ja insidan behövs det talas mer om. Tycker det är tragiskt när unga under 30 år tar botox. Min förebild är Bruce Springsteen. Han har empati och bryr sig mycket om andra människor.

    Svara

     Håller med om Springsteen!!
     Han har behållit sunda värderingar och bryr sig genuint om den amerikanska abetarklassen. Det är också något fint över att han valt att leva på en enkel farm med hästar, grisar och getter. Såg nyligen en film inifrån stallet och det är slitet och väldigt enkel standard.

     Och det här att han föredrar enkla, rustika gamla trämöbler och inte bryr sig om prål och lull-lull.

     Det är givetvis upp till var och en vad man vill lägga sina pengar på, men hans trovärdighet ökar när han väljer bort den typiskt överdådiga snuskigt-rik-i-USA-livsstilen.

     Svara

   Jag tycker Ulla-Britt 56 är en bra förebild

   Svara

   Hur gammal är du Helena? Om du tror att Ulla-Britt, 56 år, är vanligt förekommande. Eller menade du född 1956? Stämmer heller inte. Den som heter Ulla-Britt är troligen född på 30- eller 40-talet (med vissa undantag förstås).

   Svara

  Jag har flera förebilder. När det gäller relationer så är det Bianca. Mitt mål är att göra tvärtom. När det gäller arbetslivet så är Paow. Allt hon gör går tvärbort. Slutligen, när det kommer till hälsa och välmående så är LD min ledstjärna. Så länge jag absolut inte gör som hon säger, så mår jag finemang.

  Svara

   😂

   Svara

   Det låter som en sund inställning!

   Svara

    Hittentills har det funkat bra 😁 Jag gick klart skolan, dumpade min kille som ”inte är redo att binda sig men vi kan ju ligga iallafall” och har kommit igång med träningen.

    Svara

     👏🏻

     Svara

  Inte Bianca Ingrosso i alla fall.

  Svara

   Bianca Ingrosso är generellt en ickeförebild.
   Finns ingenting i det hon gör eller säger som någon bör bry sig om.

   Svara

  Hoppas hon inte håller på att bli fillersblind..

  Svara

  Märks att Bianca läser denna blogg. Alltid när hon fått kritik så skriver hon direkt inlägg om det ämnet och försvarar sig.

  Svara

   Varför skulle hon inte läsa den här bloggen?

   Svara

    Ingen säger att hon inte skulle det bara att det märks att hon gör det.

    Svara

   Men snälla, folk kritiserar henne för precis allt. Det är inte friskt beteende att folk kan vara så besatta av hur en människa pratar, tänker eller äter

   Svara

    Vah??

    Svara

  Bianca verkar ljuga igen i videon som heter ”konkurs och känner ingen lycka” tror jag – hon gör reklam för Deo doc och säger att ”kvinnliga legitimerade läkare står bakom märket” – är det verkligen sant? Något att gräva i. Osmakligt att ljuga för att sälja, man har ju märkt att hon ljugit även tidigare. Hon gör allt för pengar. Hon får säkert en miljon för att göra reklam för Deo doc i några vloggar.

  Svara

   Andra kvinnliga läkare ( i tv) säger i alla fall att produkter som deo docs som Bianca gjort reklam för och försökt sälja på sina fans – INTE behövs, att de INTE ska användas.

   Svara

   Grundarna är två systrar och den ena är legitimerad läkare.

   Svara

    Gynekolog då hoppas vi, för det är väl endast dom som vet hur underlivet mår av dessa konstigheter. Tycker bara dessa kvinnor verkar vilja tjäna pengar på osäkra småtjejer.

    Svara

    Står ingenstans att hon faktiskt är legitimerad. Kolla Lexbase och Mrkoll.

    Svara

  Kissies senaste video på youtube tycker jag förtjänar lite uppmärksamhet här. Kanske för att folk behöver fatta att man INTE spekulerar i huruvida någon är gravid eller inte.

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    [Borttagen kommentar]

    Svara

     [Borttagen kommentar]

     Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

  OT men Anty hade tydligen gjort en video om Therese Lindgren men den har raderats. Skulle vara intressant att veta varför, kanske kan du kolla upp det.

  Svara

  Att vara modig, orädd, fast hon kanske är rädd elker har varit, så som Bianca. Men hon vet inte riktigt var gränserna går, så det måste hon lära sig. En förebild är någon som är sig själv så vi andra kan lära oss att vara det. Duktigt gm att på kort tid byggt upp något som get henne ekonomisk trygghet.

  Svara

   Men det är ju inte hon som ”byggt upp” Dessutom är hon bara delägare.

   Svara

  Ja inte fan är det Bianca Ingrosso iallafall.

  Någon som har hjärna, kan tänka någorlunda långt och har självrespekt. Som inte blivit känd pga:
  -partner
  -familj
  -sitt utseende

  Tack

  Svara

  OT men kom att tänka på att Carolina Gynning avslöjades med att ha kopierat en målning. Har hon bemött det någonting, har hon uttalat sig om det? Någon som vet?

  Svara

   Vill jag också veta.

   Svara

   ☝🏻

   Svara

   Hon lade till ”inspirerad av” och instagramnamnet till konstnären. Men inget mer.

   Svara

  En god förebild är någon som är bra på det man själv vill uppnå. Vill man bli elitdomare är Sara Sjöström en god förebild. Vill man värna om miljön är det Greta Thunberg man ser upp till. Det finns förebilder för allt men jag tror inte man ska hänga sig på att förebilder ska ändra på folk eller plocka bort ”dåliga” beteende och ideal. Så funkar det inte. Vill man plastikoperera sig kollar men inte på och följer efter alla som väljer bort det utan letar aktivt upp någon som inspirerar till det. Förebilder förhindrar knappast saker utan inspirerar inom sina olika områden. Jag tror inte många miljöhjältar skaffar långa flätor för att Greta har exempelvis utan snarare flyger mindre.

  Svara

   ElitSimmare… 🤪

   Svara

   Elitdomare har vi annars en annan Sara, Persson. 😁

   Svara

   Absolut inte Greta.
   Hon är bara en produkt, en bricka i ett politiskt maktspel, framtagen och skapad för ett syfte.

   Svara

    🙄

    Svara

     Maktspelet mellan miljön och kapitalismen?

     Svara

    Det är hon ju verkligen inte.

    Svara

    Det där kan du väl inte tro på själv?

    Svara

    Haha nej, de som har autism eller asperger fastnar gärna i ett ämne och läser på om de och blir oftast väldigt engagerade i det, du har inte hört hennes föräldrars berättelse om hur allt startade tydligen? Sluta sprid lögner om henne!

    Svara

  ”True to what they are and not trying to be perfect”….. Eeeh, intressant uttalande från en person som opererar och fyller och vrider på sina läppar i det oändliga och kör browlifts för att ändra sitt utseende osv osv osv Hallå, liksom…?

  Svara

  Jag tror vuxnas förebilder är mest människor inom samma yrke eller bransch, t.ex. en äldre kollega som älskar sitt arbete, eller någon som har gjort något man själv önskar att man kunde, tänker på Michelle Obamas ’swerve’ t.ex. Eller man kanske har en förebild för hur man vill vara som förälder. Specifika aspekter att inspireras av alltså, inte att man ska ha en person för mall för hur man ska leva hela sitt liv.

  Svara

   Men absolut! Mina förebilder är olika personer som lyckats inom olika områden (det kan vara allt från karriärmässigt till personlig supersnygg klädstil). Människor som jag känner eller kan följa på nära håll.

   Jag idoliserar inga offentliga personer och det finns inga enskilda kändisar jag ser som förebilder. Vissa gör bra saker absolut, men det är också för det mesta bara tillrättalagt pr-arbete och säger ingenting om dem som personer.

   Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

  Känner snart inte igen henne på bilderna 🙁

  Svara

  Asså åååh jag blir provocerad över att hon väljer att förstöra sitt ansikte!! Hon ser ut som Åsa ingrossos dotter och inte Pernillas dotter!
  Så stel i ansiktet!!

  Svara

   Jag blir inte provocerad, det bevisar bara allas tes om hur fullkomligt IQ befriad hon är.

   Svara

  Men gud, vad har hänt med Bianca??? Vad har hon i ansiktet?? Vad sorgligt! Hon som var sååå vacker!!

  Svara

  https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.