ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

718 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Undra om man ska börja preppa. Inte bara för detta, men ifall att något annat händer. Borde kanske börja innan det blir som man sett på bilder från neråt i Sverige, där de gapar tomt.

  Svara

   Bo i södra Norrland och här är det också ganska tomt, så beroende på vad som är neråt för dig så kommer det kanske till dig också snart.

   Svara

    Bor i norra, inte direkt tomt. Iallafall inte i torsdags.

    Svara

     Blöjor, toapapper, ris, pasta och konserver är det tomt på, annars helt okej utbud.

     Svara

      I Piteå verkar de som vanligt, mer slut av varor som är extra erbjudanden men tänker som du sa, ifall att. Iallafall mer pasta och ris.

      Svara

       Helt seriöst? Jag blir så rädd å mina släktingars vägnar i Sverige. För vad HÅLLER NI PÅ MED?

       Här försöker vi ligga ett steg före. Alla har blivit beordrade 2-5 v hemmakontor och skolorna är stängda. Man går in solidariskt och tar hand om sjukvårdarnas barn. Man går in med pengar för att ligga ett steg före. Man har dragit åtgärder om 1/2 full kollektivtrafik och alla events har lagts på is sedan länge.

       Så hör jag från hemlandet? Man räknar inte ens smittade? Man låter allt bara ske?! Man tar emot bomben?

       Här försöker regering dröja ”bomben” till att fördela de smuttade över längre tid för att man ska slippa beslutet om att välja vem som ska få vård. VAD HÅLLER SVERIGE PÅ MED?

       Seriöst? Vart går era skattepengar?

       Tror banne mig tar hit mina släktingar innan norska gränsen stänger tidigt på måndag. Men er andra?

       Seriöst? HUR kan Sverige ligga så EFTER?

       Norge försöker göra allt för att ligga steget före medan Sverige försöker ligga steget bakom? Se bara på er officiella folkhälsohemsida. Vad höll den på med? Alla hänvisar gott till den och den har banne mig legat ett steg efter konstaterad fakta i resten av världen?

       😩😩

       Svara

        Jag känner likadant. Jag är så glad att jag bor i Norge. Där fatter dom modiga och riktigt beslut. Jag bor vid flygplatsen så alla i min stad har förlorat jobben. Men hoppas detta går snabbt øver så man kan gå tillbaka till normalen igjen.
        Känns som om svenska politiker skiter i allt. dom tror man är odödlig för at man är svensk

        Svara

         Så ironiskt när Sverige är det enda land som tar det här så chill. Ändå har de legat ett steg efter konstant. Samt att de som jag ser i det här kommentarsfältet dissar precis ALLA andra länders åtgärder och tror att de minsann är de som kommer klara det här bäst.

         Bevisligen körde ni redan landet i botten för fem år sedan. Måtte ni inte göra det värre. Å min familj som är kvar där hemmas skull.

         Svara

          Sverige är inte det enda landet som tar det så nonchalant. Jag är från Finland och här vägrar regeringen och de s.k experter inse allvaret i detta. Även de finska tidningarna vill tona ner allvaret. Imorse stod det på tidningen att siffran på Nya smittade är lägre än det har varit den senaste tiden, det är ju klart det är lägre när inte alla får testa sig längre. Nu är det endast de som är över 70 som får testa sig eller de som ligger i riskzonen.

          Svara

        Sverige satsar pengar till bankerna så att de ska fördela vidare…. Bor också i Norge och känner mig helt trygg på att vi kommer att klara oss bra. Huvudsaken är väl att man får stopp på detta virus och att vi alla hjälps åt att inte sprida vidare. Var ute och skulle handla i dag och det fanns gott om varor i hyllorna och alla höll gott avstånd och det fanns flaskor för att sprita sig i ingången. Tror att Sverige gambler med sina invånare.

        Svara

         Hälsningar från landet som lät en coronasmittad jobba på sjukhus?

         Svara

          Eller hälsning från landet där två patienter på Lunds lasarett som visat sig vara coronapositiva har legat oisolerade på sjukhuset. Ett 20-tal läkare och sjuksköterskor som varit i kontakt med patienterna har inte tagits ur tjänst. En källa från sjukhuset berättar att patienterna kan ha smittat flera hundra.

          Svara

           Bra comeback! Och märkligt nog säger klinikchefen att det är allvarligt men att de inte brustit i sina rutiner. Say what?

           Hände samma på SÖS för en vecka sedan. Känns att rutinerna brister överallt …

        Shit alltså lider med er nu när oljepengarna går upp i rök. Satan vad problem ni kommer få efter detta när era ”kraftfulla” åtgärder punkterat ekonomin för 10 år framåt.

        Svara

         Haha, har man inga utlandsskulder så är utgångsläget rätt bra. Oljefondens marknadsvärde 25.10 2019: 10 000 000 000 000 NOK

         Svara

          Kommer behövas

          Svara

          Det är alltså 10 tusen miljarder NOK. Och både den norska kronan och oljepriset har sjunkit som en sten. På det har ni nu massarbetslöshet och konkurser att vänta på grund av nedstängning av hela samhället. Hur många småföretagare tror ni kommer överleva detta? Tror ni kommer få plocka ur er fond… när den är på botten dessutom.

          Svara

           Men snälla rara, det är många länder runt om i Europa som har stängt ner så du tror väl inte på allvar att alla andra länder utom Sverige kommer att mer eller mindre gå i konkurs?

           Men snälla rara, tror du Sverige är det enda landet som inte stängt gränsen? Tvärt om är det fler som inte gjort det än som gör det.

         Så onödigt med en Sverige-Norge pissing contest som startas av svenskar som bor i Norge.

         Svara

          Som dessutom inte vet vad dom snackar om

          Svara

           Hej, läkare i Norge här. Liten påminnelse om att ingen vet vad de pratar om, det är ett helt nytt virus. Men om man ser på Italien, så finns det all grund att ta det som kommer på allvar. Om viruset slår till i full kraft så har vi inte nog kapacitet till att hjälpa alla och där nede har de behövt att prioritera så hårt att många ställen räddar de inte folk över 60 år. Det kan vara din eller min mamma.

           Så även om Sverige inte tar åtgärder än, gör det ni. Håll er hemma. Tvätta händerna. Rör er inte i stora folkmassor. Ta hand om er.

           Vad jag menar när jag skrev ”vet vad dom snackar om” är att ingen i detta läge vet vad som är bäst. Att då som helt oinsatt sitta och piska upp stämningen med ”ni gör fel” och bara skapa mer panik känns ju extremt onödigt. Norge och Sverige hanterar detta olika, och kommer få olika resultat. Så är det bara. I dagsläget är det bara olika strategier där ingen vet vilken som är bäst i långa loppet.

           Läkarn, det du skriva i andra stycket är det ju myndigheterna har uppmanat folk att göra.

        Stopp stopp stopp.. läste idag att norrmän åkte över gränsen (innan den stängdes) för att fylla sina kundvagnar med svensk mat.. va fan håller NI på med?

        Svara

         Billigare sprit,tobak och mat, klart att man åker över gränsen och handlar när man bor nära.

         Svara

          Är det klart? Är det solidariskt med ditt hemland? Idiot.

          Svara

         Gränsen kommer vara öppen för svenskar och norskar.

         Svara

        Var våra skattepengar går till., dum fråga.. hur många ensamkommande tog Norge emot?

        Svara

         Men släpp det för någon jävla gångs skull…

         Svara

          Aldrig!

          Svara

        Skulle vilja bo i Norge nu men nädå, jag bor i strutarnas land.😖😖😖😖😖😖

        Svara

         Flytta.

         Svara

        Sjukvårdares barn?
        Polisens, ambulans,busschaufför. Storkök,lastbilbilschafför, affärsbiträden,hemvårdare,brandkåren behöver ju också hjälp med sina barn om samhället ska funka hur fan ska ni lyckas det med det???

        Svara

         Inte visste jag att man var tvungen att ha småbarn för att jobba inom dessa yrken

         Svara

         Givetvis så ställer samhället upp för att lösa detta. De barn som behöver tillsyn får det eftersom det är kommunens ansvar att lösa detta. Större skolbarn får undervisning i hemmet och de som inte kan vara hemma får hjälp av skolväsendet. Hemligheten är att alla hjälps åt…

         Svara

          Så vad menar du egentligen? Att skola/förskola ska vara typ stängt, fast ändå öppna för de som behöver?

          Svara

           Det är korrekt, föräldrar som jobbar i kritiska samhällsfunktioner får lämna barnen på förskola mm

          What vad svamlar du om? Hur löser kommunen det tänker du? Undervisning i hemmet som är likvärdig den i skolan? Nä du.

          Svara

           Barnen loggar på online hemma när skolan börjar på morgonen och följer undervisningen som tidigare. Jag jobbar på ett universitet och ger mina förelösningar från hemmet online, studenterna loggar på då föreläsningen ska börja, vi kör 45 min sen är det 15 min paus därefter 45 min föreläsning etc.

           Fantastiskt om ni har den infrastrukturen utbyggd till alla från 1:an och uppåt. Och tror att en 7 åring kan följa med online hemifrån. Kör på i så fall.

           Självklart är det en extraordinär situation och föräldrarna måste stötta sina barn i undervisningen. Men distansundervisning ges till barn som bor i mycket glesbefolkade områden i Norge annars också, tex att barnen är i skolan tre dagar i veckan och läser via online två dagar. Det är inte nytt.

         Titta på andra länder, där har man löst detta problem lätt, man har ordnat plats till barnen för personal som behövs ! Men lagom landet Sverige är ju för dum till att fatta riktiga beslut. Man stänga inga restauranger under påsken är det fritt fram att åka till skidanläggningar och afterski
         Vänta till påsken är över, vi kommer att fa en massa nya sjuka. Men som alltid så är det pengar som styr i detta land!

         Svara

        Med tanke på att ni som är hälften så många har fler smittade måste vi i Sverige gjort något rätt.
        Vi får se facit när detta är över vem som gjorde rätt.
        Håller alla norrmän sig hemma eller umgås dom nu när dom är lediga?

        Svara

         Lite olyckligt var det väl många som åkte till Italien och Österrike på sportlovet och blev smittade där

         Svara

         I Norge testar man ju fortfarande folk vilket man tydligen inte gör på samma sätt i Sverige.

         Svara

          Vi testar fortfarande i princip alla län utom Stockholm, dom testar fortfarande sjuka.

          Svara

           Nej, Stockholm testar dem som behöver intensivvård. Inte de som ”bara” är sjuka.

           Man testar däremot mot andra vanliga influensasjukdomar för att kunna utesluta dessa, och kommer då fram till att patienter med största sannolikhet har corona, men eftersom man inte får testa för det så blir dessa individer aldrig en del av statistiken.

           A de testar alla som behöver vård för att inte smitta sjukvårdspersonal. Intensivvård är något helt annat.

          Fast vad är syftet med att testa människor hela tiden? Om alla följer rekommendationerna och stannar hemma vid minsta symptom så behövs ju inte en massa tester. Det är inte testerna som avgör hur bra man hanterar krisen. De avgör inte heller hur många som blir friska. De bara tar upp tid och kostar pengar.

          Svara

           Förstår inte heller denna hysteriska testning? Bra i början med smittspårning men nu är det ju lite sent för det. Om alla följer direktiv om att stanna hemma vid sjukdom, oavsett vilken, så stannar ju en stor del av allmän smittspridning upp. Pengarna som den överdrivna testningen sparar in kan istället användas till saker som att tex ta bort karensdagen och förlänga sjukfrånvaron utan intyg till 14 dagar. Fantastiska åtgärder!

           Personligen tycker jag väl att de som kan styra över Sverige gör det bästa de kan i en pissig situation. Det är ju en (ändå rätt stor) del av folket som inte riktigt kan tänka hela vägen och bidrar till att göra situationen värre genom att strunta i direktiv och tänka ”det angår inte mig”. Hur styr man över att någon väljer att åka på sin resa ändå eller absolut måste umgås med folk trots att man utsatts för smittorisk osv? Som treåringar som vägrar lyssna på vad mamma och pappa säger för de vet ju bäst själv (och det gör de ju absolut, men en treåring har liksom inte the bigger picture oftast…)…

         Antar att norrmän är som svenskar, finns de som följer råd och föreskrifter och så de som skiter i det och kör sitt eget race. Hur som helst har man en stor tradition att frivilligt ställa upp och hjälpa till när det behövs. Många grupper som nu ställer upp med hjälp till att handla och få hem mat mm.

         Svara

         Nu går det visserligen inte jämföra antalet smittade då Sverige inte testar alla längre.
         Hur de gör i Norge med testningen vet jag inte.

         Svara

         Detta är ingen jävla vadslagning om vem som har rätt eller fel i slutänden.

         Vi försöker undvika KATASTROF inom svensk sjukvård. Den som redan fanns innan detta skitvirus dök upp.

         Svara

         Öhh Sverige har slutar testa utanför sjukvården och alla regioner kommer att följa samma sätt så vi kommer inte kunna jämföra hur ”det gått” när Sverige inte ens kommer att ha någon relevant statistik att tala om.

         Svara

         Sverige har slutat testa smittade om det undgått dig.

         Svara

        Förstår att det kan verka vara smartare att köra Norge-modellen framför Sverige-modellen men grejen är att Norge-modellen havererar på ett par veckor och får extremt stora konsekvenser. Sverige-modellen är mer långsiktig och kommer ev leda till fler dödsfall (procentuellt) men hela samhället riskerar inte kollapsa på samma sätt som det med kan göra i Norge. Men den som lever får se. Jag tror dock inte att allt är svart eller vitt, som du.

        Svara

        Tegnell säger nu att det är BRA att så många som möjligt blir sjuka i Corona för att då har man skapat en immunitet. Det kallar jag för en mycket god framförhållning om något. Vad beträffar Sveriges gränser så har dom varit öppna sedan åratal tillbaks.

        Svara

         Det finns inga belägg för att man blir immun mot viruset efter att man varit smittad. Tvärtom visar erfarenheter i Kina att man istället försvagas och blir ännu sjukare/dör när man återinfekteras. Tusentals kommer att dö pga Tegnells policy. Hur kan han få bestämma att det ”bästa” är att alla smittas! Han leker med våra liv.

         Svara

        Välkommen till landet som har mindre sjukvårdsplatser per capita än Colombia. Så går det då man släpper in privata aktörer som bara tänker på vinst och struntar i personalen.

        Svara

        Vad ni inte räknar med är att detta kommer pågå i månader. Jag skulle säga att man valt olika strategier helt enkelt. Sverige och Finland har en Danmark Norge har en. Efter att ha läst på lite skulle jag tro att Sverige och Finland har den strategi som kommer skona samhället och ekonomin bäst.

        Svara

         Att rädda liv kostar givetvis pengar och det är olika på hur varje land analyserar sin ekonomiska förmåga. Att många av Europas länder valt denna linje med att stänga ner betyder ju inte att Sverige inte ha en annan uppfattning

         Svara

      Lär ju komma nya leveranser… de flesta mataffärer får väl sina leveranser i början av veckan…

      Svara

   Just nu är det ganska osolidariskt att köpa på sig mer än man behöver (alltså vad MSB rekommenderar). Bättre att se till att varorna räcker till alla, särskilt de som inte har ekonomisk möjlighet att preppa.

   Svara

    Det jag tänkte. Inte köpa för mycket. Måste ändå köpa basvaror, men kanske köpa en extra av varje. Inte tömma på all pasta tex.

    Svara

     Men visst förstår du att om alla tar en extra så gapar det nästan dubbelt så snabbt tomt? Att det inte bara är en person som länsar på en vara?

     Snälla ta ert samhällsmedborgerliga ansvar och fucka inte upp nu genom att hamstra. Jag önskar att jag kunde veta vilka som gör det, som inte har någon i riskgruppen hemma (och därmed handlar extra handdesinfektion o dyl) så att jag vet vilka människor det är som är så korkade (ni förvärrar läget generellt och i längden för er själva) och osolidariska. Önskar nästan att ni hade ”Corona-prepper” i pannan.

     Svara

      Obs E, jag förstår att du inte är en prepper så ta inte till dig av något annat än en sorts förhoppning att du inte kommer att handla en extra av allt. /20.50

      Svara

       Nä kommer inte handla extra av allt. Vill mest ha en extra ris och makaroner. Oftast de som funkar bäst på lillen.

       Svara

       En prepper är den ansvariga i den här situationen, dock. En prepper hamstrar inget nu. Det är det som är grejen med prepping. Du är förberedd när det väl händer något. Du har redan fixat allt i tider då det inte är någon kris. Ingen prepper handlar basvaror nu. Det är gjort för länge sen. Preppers lutar sig tillbaka och använder det man redan har. Det är inte preppes som köper upp allt toapapper och all pasta.

       Svara

        Rätt där 👍

        Svara

        Du har naturligtvis alldeles rätt. Det är inte så ”prepared” att hatta runt nu.

        Svara

        Exakt så!👏🏼 Jag är en rätt ”mild” prepper. Men kan berätta att jag lutar mig tillbaka på mitt 4-5 kg ris, min pasta, torrjäst, burkar med krossade tomater och tetrapack-bönor, kaffe, te osv.. har alltid mycket sånt hemma. Jag var dock förbi och handlade extra limpa bröd och la i frysen eftersom att jag inte skulle orka baka bröd i veckan haha.. Är det karantän i två veckor så simmar jag och min sambo lugnt. Bandage, batterier, plåster och alkogel också. Hamstrat sånt sedan länge. Något som min sambo alltid tyckt varit en skojig sida hos mig är helt seriöst vår räddning nu mitt i all kaos 😂

        Svara

        Jag är ingen prepper på något sätt men vi bor på landet och har långt till butik. Finns alltid en stor säck med potatis, en med pasta och andra torrvaror. Sen odlar vi så har definitivt potatis till maj då den nya är skördeklar. Grönsaker finns det gott om i landet. Morötter, rödbetor, jordärtskockor, rotselleri, palsternackor och olika sorters kål. Sen har vi massor av pumpor och lök i matkällaren. Finns en anledning till att man bör vara förberedd. Kan man vara även om man bor i lägenhet.

        Svara

      Tror iofs de flesta bara köpt några extra basvaror…som gör att de kan vara hemma de där två veckorna man kanske behöver

      Svara

    Är du inte förberedd är det ditt fel, ingen annans.

    Svara

     Vars sa jag att det var de? Fråga bara om jag bör börja.

     Svara

      Köp toapapper, och pasta. Det räcker.

      Svara

       Varför köper folk så vansinnigt mycket toapapper? Hyllorna gapar helt tomma. Är det något jag missat? Blir man även sjukt dålig i magen av en eventuell coronasmitta?

       Svara

        Det blev väl en snackis… och då blir det att alla köper bara utifall

        Svara

    Anonym 20:09, man preppar inte för att varorna kommer ta slut, ingen kommer gå hungrig, det finns mat till alla, i olika former då vissa saker tar slut snabbare än andra.

    Anledningen till att folk köper på sig lager hem är för att man ska kunna stänga in sig i minst 2 veckor ifall att man själv hamnar i karantän pga att man är smittad eller att man måste hålla sig inne för att inte bli smittad. Det finns tillräckligt med mat för att alla ska kunna ha ett lager hemma, det kommer nya leveranser hela tiden.

    Så alla här, KÖP HEM MAT så att ni kan hålla er borta från affären så länge som möjligt, ju färre personer där desto mindre smitta.

    Svara

    OSolidariskt att inte förbereda sig tänker jag. Och gå ut i butikerna med symtom sen är att man måste köpa toapapper

    Svara

    Osolidariskt!? Det handlar ju om att rädda livet på sina egna nära och kära. Självklart sätter man sin egen familj först!

    Svara

     I samma veva skyddar man även andra genom att undvika att behöva springa till butiken i tid och otid.

     Svara

   Ja det borde du. Men du behöver inte överdriva. Se till att du har mat för ett par veckor i nödfall, batterier hemma, ficklampa och lite bra att ha saker.
   Sätts ens stad i karantän tar saker slut snabbt.

   Svara

    Har allt förutom maten egentligen. Är dock lite fundersam över kött etc, är det något man bör köpa också en extra av?

    Svara

     Skippa köttet helt istället.

     Svara

      Varför? Har ett barn med diagnoser som gör han petig i mat. Han svälter sig hellre, så kött som tillbehör är viktigt för honom.

      Svara

       Då har du väl ditt svar där?

       Svara

        Undrade bara om de fanns någon speciell anledning till att skippa kött .

        Svara

         Många. För många för att räkna upp i en kommentar här, men du är säkert redan medveten om anledningarna till att skippa kött (etik, klimat, hälsa, svårare att förvara på ett säkert sätt än ex bönor osv bla).

         Fast du har ju redan berättat varför du inte vill skippa kött, och då är det ju så. Vad andra säger här spelar kanske inte så stor roll då 🙂

         Svara

          Nä 🙂 tänkte mest bara skippa köttet för det kommer inte ta slut i första taget, om de va något sånt 😂

          Svara

          Svårare att förvara? Nötkött håller i frysen i upp till 12 månader. Samma med kyckling.

          Svara

          Så bra tänk. Håller med om allt.

          Svara

           Mitt svar var till Anonym. Många. För många…Håller med!

          Hälsa? Fattar verkligen inte hur folk kan tro att kött är ohälsosamt!

          Svara

           Beror på vilket kött. Rött kött och chark är ju inte så bra. Men fisk och fågel är mig veterligen inte dåligt för hälsan.

         Om du inte har en frys ska du nog inte köpa hem alltför mycket mat;)

         Svara

          😂

          Svara

          Och om elen slutar fungera?

          Svara

           Då sätter jag igång min dieseldrivna elverk och gör egen ström.

           Minus grader så de är lungt 😁

      Bra råd Anna.

      Svara

      Håller med dig Anna. Köttet kan gemene man skippa..

      Svara

    Nja. De städer som satts i karantän har ju matbutiker öppna, har inte sett några rapporter om att folk har svårt att få tag på mat i nåt land.

    Svara

     Jodå. I Spanien är det brist på kött och grönt på många ställen(har vänner på olika platser).

     Svara

      Mja, det har varit utplockat vissa dagar men alltid fyllts på dagen efter. Åtminstone i Malaga-regionen

      Svara

       Precis som här i Sverige då.

       Svara

    Elen kommer inte att gå av virus…

    Svara

     Haha, nej men av andra anledningar. MSB rekommenderar att alltid ha dessa saker hemma.

     Svara

     Nä, men om det händer något med elnätet så kan vi både i städerna och landsbygden får vänta längre med att återställa nätet.

     Svara

     Vad händer när alla elverksoperatörer har viruset? Kärnkraftverken (!) har redan gått upp i stabsläge pga att anställda smittats!

     Svara

   Det fylls på igen imorrn eller på måndag.

   Svara

    Hur stora lager har vi att fylla på ifrån? Enormt mycket av maten vi konsumerar importeras ju från Asien, Sydeuropa osv

    Svara

     Vi har enorm producering av egen mat också. Potatis, vetemjöl, mjölkprodukter osv osv.
     Ditt toapapper produceras med största sannolikhet i en fabrik i Göteborg 😉

     Svara

      Har vi egentligen så stora lager menar jag. Tänk om pappersmassafabrikerna måste stänga? Fabrikerna där mjöl mals och paketeras kanske stänger? Bonden blir sjuk så ingen ny potatis sätts? Vi kan inte räkna med att allt hålls igång. Och med tanke på att flygbolag går i kk, hotell säger upp personal, butiker stängs så känns det som att vi redan lever på marginalen om du förstår vad jag menar

      Svara

       Ja, vi har så stora lager. Att alla fabriker behöver stänga ner kommer aldrig, någonsin hända.
       Vad skulle få pappersmassafabrikerna att stänga? Att skogen tar slut? Knappast va.
       Det är inte en enda bonde i hela landet som sätter potatis, det finns fler, jag lovar 😉
       Men skulle det bli ett dåligt potatisår någon gång så skulle det inte märkas först efter 6 månader och det enda som händer då är att priset på potatisen går upp. Inget annat.

       Flygbolag har inte gått i konkurs än, hotellen har bara valt att inte längre ta in timanställda och butiker stänger inte snabbare nu än vad de gjorde förut.
       Så nej, vi lever långt ifrån marginalen

       Svara

        Jag skulle säga att många flygbolag i Europa är nära konkurs pga Corona.

        Svara

         Bara de flygbolag som redan innan var nära kk fick det lite svettigt nu. De har dock inte gått i kk än och kommer troligtvis kunna gå igenom en rekonstruktion innan de försvinner helt eller blir uppköpta.

         Svara

        Ett engelskt inrikesflyg gick i kk för några veckor sedan. Om smittan sprider sig sår fabriker får stänga pga personalbrist ocj fabriken sanerats? Tror du jag är dum i huvudet och tror att skogen ska ta slut?

        Jag har handlat i massor för att kunna stänga in mig några veckor. Inte för att jag tror att det ska ta slut. Mer för att jag vet att folk är dumma i huvudet rent allmäntocj kommer att gå och handla med symtom för att ”dom måste” . Men då är jag och min familj förhoppningsvis mer skyddad än ni som har handlat

        Svara

         Det flygbolaget har gått med förlust i princip mer än 13 år i rad. Det här kom liksom inte som en överraskning direkt. Med tanke på att de blivit räddade många gånger förut levde dem på lånad tid och deras nionde liv. Staten kan bara gå in och rädda företag så många gånger liksom.

         Samma sak kommer inte hända friska finansstarka svenska fabriker.

         Svara

        Ah fast nä du har fel. Jag jobbar på ett stort europeiskt flygbolag och vi svettas. REJÄLT. Vet kollegor som blivit av med jobben eller tvingats halvera sina löner. Jag har redan fått så kallad unpaid leave. Ofrivilligt. Så det är jävligt jobbigt för oss. Riktigt jävla jobbigt.

        Svara

         Har jag fel när jag säger att inga flygbolag har gått i kk än? Har ditt bolag gått i konkurs? Kan du nämna något annat bolag än Flybe (som redan var på väg in i fördärvet redan i december) som fått lämna in en konkursansökan?

         Svara

    Jobbar i butik och det är så mycket som vi inte kan beställa pga ”slut hos leverantör”, så vi vet inte ens när många varor kommer att komma till vår butik igen

    Svara

     Jag jobbar i butik och vi har inte haft mer stock-out än vanligt. Men när folk handlar mer än planerat störs ju logistikkedjan och saker tar slut.

     Svara

   Jag tycker att den här listan över mat man kan bunkra upp med var givande:
   https://www.dinsakerhet.se/kris-och-krig/forbered-dig-for-kris/mat/

   Svara

   Om du ska preppa ska det göra det ordentligt, inte enbart mat.
   Viktigt att se till att man kan hålla värmen ifall värmen slutar funka, skaffa sovsäckar till alla i hushållet, ett par extra filtar och varma kläder.
   Köp vattendunkar och fyll upp med rent vatten, man ska ha minst 25-30 liter dricksvatten/person hemma, man räknar på att 1 person vid en kris dricker ca 2 liter/dag + några extra liter vatten för hygien och matlagning. Ställ dem på ett mörkt ställe, tex i en garderob, enligt rekommendationer räcker det med att rotera vattnet var sjätte månad, men jag skulle välja att byta varannan månad. Saft kan vara bra att köpa då det innehåller socker, och gör att vattnet blir mindre tråkigt att dricka.
   Mat kan det vara en idee att köpa frystorkad, konserver (tex ärtsoppa, burkskinka, picknickbog, köttbullar, ravioli, gulaschsoppa) och jordnötssmör, pasta, ris, detta är alla mat som håller länge, kolla regelbundet igenom maten så inget går ut och köp nytt vid behov. Även matlagningsolja är bra att ha då man även behöver lite fet. Hur mycket mat man ska ha beror på hur många man är, men ca 2000 kcal per vuxen person och dag get ett hum iaf.
   Skaffa även hink och massa sopsäckar, ifall toan slutar fungera. Och hård tvål för hygienen.
   För att kunna laga maten skaffa ett spritkök + bränsle (T-röd). Man behöver även ficklampor, MASSOR med batterier och en radio (som går på batteri). Och en karta ifall du behöver ta dig någonstans som du kanske aldrig vart tidigare. Och självklart första-hjälpen-kit + värktabletter, plåster, bandage, sårsprit, sax, pincett och engångshandskar.
   Ett extra tips är att ha kontanter hemma, så man kan köpa mat i affären trots att inte elen funkar.*

   Detta prepping är för att man ska kunna klara sig i ca 2 veckor om det skulle bli en kris.

   Svara

    Men shit. Det är ingen zombieapokalyps

    Svara

     Anonym / 07:13 – Hade man förberett inför zombieapokalyps hade vapen vart en självklart del att införskaffa.

     Nej nu ska vi vara allvarliga, det jag har skrivit är på RIKTIGT sånt som REGERINGEN har tipsat att folk SKA HA HEMMA. Om en riktig kris drabbar Sverige så vi blir utan el eller vatten, ska DU ha en plan på hur du överlever under vintern utan uppvärmning, hur du ska: laga mat, kunna gå på toa, få viktig information från regeringen, mm.

     Det är inget skämt, 3 dagar utan ström, eller 3 dagar utan vatten, båda av dem kommer orsaka stora problem som såna som DU inte kommer klara, då kommer såna som DU göra som folk idag, panik hamstra, så att det inte finns resurser till alla.

     Svara

    hahaha calm tf down snälla

    Svara

     Luna – det är inge panik, detta är RIKTIG information om regeringen tipsat om att folk BORDE HA HEMMA, ifall det blir en nödsituation. 3 dagar utan el eller 3 dagar utan vatten, något sån litet kommer orsaka stora problem för folk, då kan det vara lugnande att ha en plan så man kan klara sig dessa 3 dagar utan el eller 3 dagar utan vatten, utan att få panik.
     Du och Anonym ovanför är 2 av dem som är lugna nu, men 3 dagar utan ström, då är ni 2 av dem som kommer åka till affärerna och panik hamstra allt precis som folk gör idag…

     Svara

   YouTubers som gör content och clickbaitar Corona viruset- OSMAKLIGT !!!!!! Influencer visar än en gång upp hur ansvarslösa de är.
   De ser inte OMFATTNINGEN i hur många LED de faktiskt berör människor på skrämmande sätt. Detta JAG JAG JAG tänkande av YouTubers helt sjukt.
   Här är två stycken bland många……..
   https://youtu.be/HHaWhkO-zVo Vlad Reiesar (oansvarigt)
   https://www.instagram.com/p/B9WBj0pg_dR/ Gustav Björklund

   https://www.svt.se/kultur/influencers-hashtaggar-coronavirus-for-att-fa-likes

   Tydligen berör de inte dem själva. Men alla vi som har riskgrupper och anhöriga går med ångest. Alla får tycka vad de vill, men se för fasen till att inte provocera och lägga ut – TÄNK NÅGON JÄKLA GÅNG!!!!!

   Svara

   Preppa gör man successivt under en lång tid före kris just för att man ska slippa gå ut och bunkra nu (och förstöra för alla andra).

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Om ni haft möjlighet att jobba/plugga hemifrån, hade ni haft era förskolebarn hemma nu ett tag då?

  Svara

   Lika bra. Går ju mycket annat skit också.

   Svara

    Jo precis. Jag tänker bara att man måste få nåt gjort också 🤔 pluggar en ganska (tycker jag) krävande utbildning på universitetet och har en ettåring och treåring.

    Svara

     Blir svårare då, kanske plugga mer på kvällarna? Ta till film och nå gott för lite tid under dagen? Är ju egentligen upp till dig, men kan va ganska skönt att ha frisk till påsk 😊

     Svara

     Pluggade med nyfödd och 4 åring hemma. 🤷🏼‍♀️ Man får bara använda tiden väl och planera.

     Nu har barnen varit hemma sedan i torsdags från dagmamman, maken är sjuk och jag jobbar hemifrån. Har funkat väldigt bra faktiskt! 😊

     Svara

   Ja.

   Svara

   Absolut inte. Så länge förskolor är öppna ska barnen gå dit. Du pluggar jobbar sämre med dina barn hemma. Var då riktigt effektiv ist och hämta tidigare. Men ha inte barnen hemma.

   Svara

    SKA barnen gå dit? Du vet väl att förskolan ej är obligatorisk? Ingen MÅSTE alls gå dit..förstår mig verkligen inte på er som lämnar era barn nu till förskolan om ni inte måste pga av jobb… /förskollärare

    Svara

     Om alternativet är att utebli från jobbet ja. Då ska barn hellre gå på förskola. Och att ha ett barn hemma när man jobbar hemma är ju bara dumt.

     Svara

     Om alla som har symtom stannar hemma och alla som inte har symtom går till jobb/skola/förskola så har vi inget problem. Denna hets har spårat. Om folk la hälften så mycket energi på att göra rätt, dvs stanna hemma om sjuk och bete sig normalt om frisk, istället för att få panik, bunkra och börja planera sin begravning så skulle de flesta må betydligt bättre i denna corona-röra

     Svara

      Fast man kan smitta utan att man själv är sjuk…

      Svara

       Inte covid-19.

       Svara

        Jo, det var ett uttalande Anders Tegnell gjorde men det stämmer inte. En av flera felaktig uttalanden som gjort av Folkhölsomyndigheten (ett annat var ”barn smittar inte”)

        http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/03/study-highlights-ease-spread-covid-19-viruses

        Svara

         Den där Tegnell är livsfarlig för landets säkerhet.

         Svara

         Nja, det Tegnell sagt är väl att barn driver inte denna smitta på samhällsnivå.

         Enligt de studier som finns så blir barn mindre smittade och får mildare symptom (inget barn under 9 år har ännu dött tex). Dessutom verkar barn inte heller föra över smittan till vuxna i särskilt stor utsträckning.

         Svara

         Har du ens läst studien själv? Det enda som står om smitta utan symtom FÖRE sjukdomsdebuten är ”COVID-19 can be spread before it causes symptoms, when it produces symptoms like those of the common cold”, vilket bekräftar det Folkhälsomyndigheten skrivit på sin hemsida: ”Tillgänglig fakta visar att det nya coronaviruset smittar när patienten är sjuk och i samband med insjuknandet. Den kunskap och erfarenhet som vi har just nu visar också att personer inte smittar under inkubationstiden”. Så vad menar du?

         Svara

     Fast nu handlade det ju om att plugga hemifrån med barnen hemma istället För att lämna dem på förskolan, skrev ju att jag inte förstår dom som lämnar sina barn på förskolan OM dom har möjlighet att va hemma, jobbar du har du ju inte den möjligheten att stanna hemma bara för att.. läs igen, snälla..

     Svara

      Förstår nog inte resonemanget, pluggar du lika bra med barnen hemma? Varför har du någonsin barnen på förskola då? Gör du inte det är det samma logik som med att jobba.

      Svara

    Eller så pluggar hon kanske bättre om hon och hennes barn är friska iaf…

    Svara

   Jag är mammaledig o har haft dom 2 stora barnen hemma på heltid också under förra veckan, kommer fortsätta med det. Ibland säger dom att dom saknar sina kompisar men dom har kul hemma också! Hade försökt jobba hemifrån o göra samma sak om jag inte var ledig.

   Svara

   Nej, definitivt inte. Hade jag haft dem hemma hade jag varit tvungen att vara ledig från jobb/plugg. Jag hade inte fått något gjort alls om de varit hemma.

   Svara

    Ja, det är klart, viktigare att ” få något gjort. ”

    Svara

     Nej, vi har andra prioriteringar hör jag

     Svara

   Det är väl helt självklart att man gör det om man kan?

   Svara

    Om man har barnen hemma så försvinner möjligheten att jobba/plugga hemifrån. Vilket då gör att man sitter men en megahög stor förlorad inkomst. Alla har faktiskt inte möjlighet till det och det är långt ifrån självklart att alla kan det.

    Svara

   Jag studerar och har valt att ha mina två förskolebarn hemma på obestämd tid. Andra veckan med dem hemma nu och visst får man sänka ribban i skolan något, men är det något som jag som privat person kan göra för att förlänga smitt-kurvan så vill jag göra det. Jag hoppas alla föräldralediga som har storasyskon på förskolan tänker en gång extra. Har man möjligheten så tycker jag vi alla ska hjälps åt och ha dom hemma, inte ska det väl behövas att regeringen kommer och sätter stopp för det innan vi kan agera?
   Kan inte vi i Sverige bli de land som klarar att hålla smittan i schakt utan regler och lagar? Visst vore det något att stoltsera med?

   Svara

    Helt rätt. Är föräldraledig med mitt andra barn. Och stora tjejen har varit hemma, och kommer få vara hemma nu tills detta lugnar sig.

    Svara

    Bra där, på mitt jobb kommer ALLA barn till föräldralediga, och konstigt nog är det dessa barn som är mest förkylda.. dom lämnas även om en av föräldrarna är sjuka..

    Svara

  Någon som vet eller tror sig vara smittad med Corona? Hur mår ni?

  Svara

   Har en kompis som är smittad. I riskgrupp dessutom.
   Han mår helt okej!

   Svara

    Får man fråga på vilket sätt din kompis är i riskgrupp? Jag har själv diabetes så undrar hur det skulle möjligtvis se ut för min del ifall jag fick corona

    Svara

     Han har diabetes typ ett.

     Svara

     Handlar ju om hur du sköter din diabetes. Normalt blodsocker och hba1c (säg 4-6 respektive 27-40) så är du egentligen inte riskgrupp. Massa höga värden, högt hba1c och lite följdsjukdomar på det… ja då ska du nog oroa dig.

     Svara

      Har du blodsocker på 4-6 har du inte diabetes. Har inte med ”sköta sin diabetes” att göra om man ligger högre än så. Du kan i princip inte ligga så pressat som 4 mml /l och ens släppa en fis.

      Rekommenderat är mellan 4-10 för ”optimal kontroll” med en procentfördelning i sockervariationen.

      Blir så sur när folk tjoar om att ”sköta sig” när diabetikers hela jävla liv går ut på blåmärken, stick, jojosocker, känningar, utan kolhydrater, med kolhydrater, utan motion, med motion osv osv. Hos någon typ tvåa eller lada kanske det fungerar så som du beskriver men det är s-v-å-r-t att ha diabetes generellt. Du vet att bara att ha ägglossning höjer sockret och kan orsaka insulinresistens? Att ha sovit dåligt ger utsöndring av stresshormon som höjer sockret?

      Sluta gapa om diabetes som att det är enkelt.

      Svara

   Jag kan vara smittad. Har feber, ont i huvudet och lite hosta. Jag insjuknade igår kväll. Har läst läskiga artiklar i Expressen om hur folk som dör i Corona ”druknar” i vaket tillstånd, fick sjuk ångest av det. Får se hur det utvecklar sig de kommande dagarna.

   Svara

    Det går vanliga förkylningar och influensa också. Så har man inte testat sig är det omöjligt att veta om det är Corona eller säsongsinfluensa.

    Svara

   Min syster och hennes son, min kusin och hennes familj, min mans kollega och hans fru, min kollega och hennes familj … alla verkar ha det besvärligt i varierande grad men ingen har behövt vård ännu.

   Svara

    Men gud hur blev alla dem smittade??

    Svara

    Vad bor de? Sthlm?

    Svara

    Är de testade positivt för Corona eller ”bara sjuka” och ni antar att det är Corona?

    Svara

     Alla testade. Det är de tre storstadsregionerna.

     Svara

      Vad har de för symtom?

      Svara

      Har de varit utomlands i något riskområde eftersom de fick testa sig? Jag bor i Stockholm och här var det många som inte fick testa sig, trots att de hade både feber och hosta.

      Svara

   Farfar är smittad, han kommer inte att överleva. Långt gången cancer, så var inte långt kvar i vilket fall som helst. :/

   Svara

    ❤️massa kärlek från mig

    Svara

    ❤️

    Svara

    ❤️

    Svara

    Är så ledsen för din och andra närståendes skull, så otroligt tungt. <3

    Svara

    Men❤️💔

    Svara

    Hur blev han smittad förresten? Om du orkar svara. Tycker det är lite oklart hur utbrett det är med allmän smitta i Sverige….

    Svara

     Jag vet inte. :/ Han har varit sängliggande sen november med hemsjukvård (Heter det så? De har haft larm + vårdbesök några gånger om dagen). Skelettcancer, spridit sig i hela kroppen, 80+ år… Så han hade nog knappt fixat en förkylning nu. Farmor som haft folk över gissningsvis. / Ts

     Svara

      eller vårdpersonalen?

      Svara

    Svara

    ❤️

    Svara

   Jag kanske har det. Allmän sjukdomskänsla, muskelvärk, tung andning, huvudvärk, hosta. Mår okej och är mest uttråkad av att vara hemma.

   Svara

   Jag tror jag har det, är aldrig sjuk annars. Mina barn verkar ha en lättare sväng. Mamma, hennes man, min bror, min mammas mans barn och barnbarn och flertalet kompisar är alla sjuka med mer eller mindre förkylnings/influensa
   symptom. Tror vi har fått det hela gänget. Alla hostar och snörvlar lite varstans (var på promenad (på mer än 2 m avstånd från folk) och sett på nyheterna). Folk är egoister och skiter i rekommendationerna att vara hemma.

   Svara

    Du sket ju i det också och gick ut???

    Svara

     Promenader utomhus kan man ju ta!

     Svara

      Nej det kan man verkligen inte, är du helt utan förstånd? Du kan ha liv på ditt samvete.

      Svara

     Alltså folk gick på andra sidan gatan, lugn nu! Klart man kan gå utanför dörren om man orkar. Har inte ens tryckt på ett övergångsställe och bor i hus. Vinkat till grannar på håll. Lugn och fin! Bor inte i innerstan och gått runt bland affärer men du kan ju gå ut i skogen om du vill.

     Svara

    Gud kan inte ta in att du misstänker att du har Corona men går och ”hostar och snörvlar” TVÅ METER ifrån folk ??????

    Snälla läs på om hur smitta sprider sig i luft, att luften är utomhus är inget skydd mot smitta!!!!!! Se filmer på Youtube om hur långt hostar och nysar flyger och gå för allt i världen inte ut igen förrän du är frisk.

    Kan verkligen inte ta in detta. Vilken egoistisk skitmänniska du är. Det är sådana som dig som gör att smittan sprids till gamla och sjuka. Hur kan du vara nöjd med ditt agerande i detta?

    Svara

     Ursäkta att jag kallade dig skitmänniska, det är säkert mot reglerna här, men jag kom inte på något mer passande epitet. Jag är flyförbannad på människor som dig. Det finns säkert något fint i er också men jag har svårt att se det.

     Svara

      skitmänniska va passande tyckte jag..

      Svara

      Nej gud du läste fel! Jag hör och ser ANDRA hostar och snörvlar! Inte jag! Jag har ingen hosta och inga nysningar och har gått på andra sidan vägen från andra människor, själv! Har inte ens öppnat munnen för att prata med ngn! Jösses.

      Svara

       Okej, det var ett missförstånd från min sida, jag trodde att du med ”alla” syftade på dig själv och de andra misstänkt smittade i din familj.

       Det du beskriver är såklart bättre än vad jag såg framför mig, men jag står dock fast vid min åsikt att det är både ignorant och egoistiskt att gå ut där det ens finns den minsta lilla risk att stöta på en endaste själ/eller att någon kommer röra sig där efter dig, med tanke på hur lite vi vet om den här sjukdomen och hur illa den kan påverka vissa delar av befolkningen.

       Svara

       Tycker nog ändå det är lite riskabelt av dig att gå ut. Vad händer om du – även om du inte haft det hittills – får en hostattack eller en nysning från ingenstans? Eller om någon bekant som inte vet att du är smittad plötsligt smyger sig på och knackar dig på axeln? Har full förståelse för att det är dötrist att vara hemma men det är två veckor av ditt liv vi pratar om. Att ge sig ut kan potentiellt kosta människor livet, och även om du anser den risken som liten eller till och med näst intill obefintlig så är det absolut inte en risk värd att ta.

       Svara

        Ni har rätt, man ska va rädd om miljön. Kanske smittar ett träd eller gräs i värsta fall. Och hunden kan ju bajsa och kissa inomhus i två veckor, det tänkte jag inte på. Kan bygga egen återvinningsstation inomhus också eftersom att det inte går att gå med soporna längre.

        Svara

   Min bror, kusin och morbror med familj är alla smittade. Hög feber och hosta. Ingen har behövt sjukhusvård 🙏🏻

   Svara

   Jag misstänker det. Har feber, halsont, hosta och magknip. Hoppas det inte blir värre om det nu är Corona, mår ändå helt ok än så länge. Varit sjuk sen igår

   Svara

    Hade lätt kunnat betala ett par tusen för ett test just nu, men det är ju såklart bra att tester går till svårt sjuka och inte privilegierade personer med milda symptom. Men tänker på Corona typ dygnet runt just nu.

    Svara

     Varför?om du inte är i riskgrupp?har släktingar som är testade och har corona.De mår som vanlig förkylning…du lär behöva dina pengar efter detta när företag gått under och folk får lämna hus o hem..

     Svara

      Jobbar mot riskgrupp, multisjuka med försvagad lungfunktion

      Svara

      Alltså vad betalar vi skatt för om vi inte ens kan bli testade? Det är fan sjukt. Klart det är skillnad på att ha coronaviruset vs en vanlig förkylning eller influensa. Går det över snabbt kan man ju återgå till jobb, är det Corona kan man inte det.

      Svara

       Ja inte fan betalar du skatt för att ordinera prover på dig själv……

       Svara

    Halsont och magknip är inte symptom på Covid-19.

    Svara

     Fast halsont är ett symtom som är förekommande. Men inte magknip, men diarré är också något som förekommer om än lite mindre vanligt.

     Svara

      Jaha då fick jag svar på det. Därför folk hamstrar toapapper till förbannelse.

      Svara

     1177 listar magknip som ett vanligt symptom, Men vad vet de?

     Svara

   Tror också att jag är smittad. Har fruktansvärd huvudvärk samt hosta, frossa, andfåddhet och nåt konstigt tryck över bröstet. Är dock ung och är inte i nån riskgrupp förutom att jag har astma så får väl helt enkelt vänta hemma på att det ska gå över. Tycker också att jag har nån konstig smak i munnen, typ att vatten smakar konstigt, men det har nog inget med själva viruset att göra.

   Svara

    Smakar det typ järn/blod? Något åt det hållet smakar det för mig idag, åt ketchup och klarade typ inte av det, trodde det var den som luktade fruktansvärt konstigt/illa/dåligt tills att jag insåg att det smakar/luktar inuti min mun/näsa…

    Svara

     Ja precis! Trodde att vattnet var förorenat haha så hörde runt, men ingen annan i huset verkade tycka det! Allt får nån konstig bismak.

     Svara

      Nej min sambo förstod inte heller vad jag pratade om, han tycker allt smakar som vanligt. Haga. Jag har dock inte några särskilt alarmerande symptom mer än förkylning (täppt näsa och lite rinnsnuva, nyser lite, och har haft lite ont i halsen till och från, alltså inte alls coronasymptom, och nästäppan har hållt i sig sedan hösten nästan), men har lite huvudvärk och känner mig lite ”risig” och för några dagar sedan upplevde jag att det var lite tyngre att andas än vanligt, som att det rasslade i lungorna och det inte riktigt fungerade som vanligt, men det var bara på kvällen, och det var borta morgonen efter, så jag antog att det var för att jag kanske hade ätit mig alldeles proppmätt på kvällen… haha, rimligt?

      Svara

    Har du astma tillhör du riskgrupp. Men så länge du inte har jättesvårt att andas gör de inget test på en. Själv sjuk vet inte om de är förkylning med tillhörande förkylningsastma som alltid kommer när jag blir sjuk el corona. Men har fått bricanyl och pulmicort så bara lite pipigt i bröstet just nu

    Svara

     Experter så igår dom med astma är inte mer utsatta. En del sprider fel information här.

     Svara

   När min dotter hade influensa tidigare i år så kom febern så plötsligt och hög feber. Nu har hon varit sjuk i flera dagar med feber runt 38 och med hosta. Står ju att många får måttliga besvär, är det alltså mildare besvär än influensa? Svårt att veta kanske 🥴

   Svara

    Har hört att influensan oftast kommer plötsligt med hög feber och att corona kommer mer smygandes, med förkylningssymtom först och sedan efter ett par dagar hög feber och hosta.

    Svara

     Åh tack för svar. Ja det verkar stämma in på hur jag trodde.
     hon får vara hemma från skolan även nästa vecka. Men febern höll i sig i 6 dagar

     Svara

   Min syster med sambo och två barn tror dom fått det allihop. Fyraåringen sa att det gjorde ont att andas 😞 ingen av dom i riskgrupp och alla mår ändå ganska bra så sett. Barnen orkar leka lite emellanåt och sådär. Syrran mår sämst med tryck över bröstet och feberfrossa. Hon jobbar i butik på centralstation så hon fick det säkert därifrån

   Svara

  Lite lugnande musik för alla som eventuellt har ångest:

  Svara

  Kommer nu Sverige att isoleras av grannländerna tror ni?
  Danmark stängde gränsen mot Sverige
  Polen stängde och inga båtar avgår
  Norge ska stänga?
  Finland fortfarande öppet
  Tyskland öppet.
  Baltikum oklart.

  Svara

   Nja kanske lite men inte super extremt. Tror dock vi kommer sluta ta emot plan från utlandet men mer öppet mot skandinavien

   Svara

   UD avrådde ju precis från onödiga resor, dröjer nog inte länge förrän vi också stänger gränserna.

   Svara

   Norge har stängt

   Svara

   Det enda som är bra med viruset. Vi slipper de 3,7 miljoner som väntar i Turkiet.

   Svara

    Vi kanske kan passa på att skäppa över dem till en öde ö och släppa in en coronasmittad råtta. Så kan de dö som flugor. Det skulle göra dig och dina likar glad va?

    Svara

     Tror faktiskt inte att Anonym vill att de ska DÖ, bara att de inte ska komma hit.

     Svara

      Jag vill inte heller att de ska komma hit men just nu när viruset härjar och samhället håller på att kollapsa så kan man väl släppa flyktingfrågan. Temporärt liksom. Mitt i denna pandemi så bör faktiskt medmänsklighet och empati komma naturligt.

      Jag har alltid varit SDare men nu har jag lite mer föratåelse för hur människor agerar när de känner sig oroliga inför framtiden. Jag hade också lämnat mitt instabila hemland och flyttat hit om politikerna erbjöd mig bostad, frihet, pengar och säkerhet (speciellt en trygghet inför framtiden).

      Svara

       Förlåt, men det är helt sjukt att den tanken inte slog dig innan du blev SD… glädjer mig att se att du kan sätta dig in i situationen nu dock.

       Svara

       Helt plötsligt är varken klimat/flyktingfrågan viktigt. Nu gäller enbart influensaångest.

       Svara

        Det säger en hel del om vilka som blir hysteriska alarmister = de som bara kan hålla en tanke i taget.

        Svara

     Turkiet och Saudi kan ta hand om dem, de har råd.

     Svara

     Skeppa, menar du?

     Svara

      Jobbigt i dessa tider… inte nog med att viruset har samma namn som en ölsort. Helt plötsligt så får du problem med läsförståelsen iom ett stavfel. Bävar för vad som kommer härnäst. Stanna inne och koppla ner dig.

      Svara

    Svenskar som fly Sverige på grund av corona menar du?

    Svara

   Norge stänger gränserna. Dom som inte har nått viktigt att göra kommer inte in. Alla hamnar och flygplatser skall stänga på måndag kl 8

   Svara

    inte helt ”havner og flyplasser stenges for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge fra mandag” citat Erna, men i praktiken blir det nog svårt med flyg mm då de troligtvis ställs in pga lite resande.

    Svara

   Min mamma är från Litauen, försöker nästan mer följa deras nyheter om hur man ska hantera detta och bete sig. De har 8 fall just nu, skolor stängda, restauranger/cafén stänger och det blir karantän från och med måndag. Gränsen sa de för några timmar sen att de stänger och att alla ska hem så snabbt som möjligt, Lettland stänger gränsen. Hur Sverige ligger så efter med så många fall är helt oförståeligt!! I en pandemi ska man ligga ett steg före den, inte 10000 steg efter…..

   Svara

    Helt plötsligt är varken klimat/flyktingfrågan viktigt. Nu gäller enbart influensaångest.

    Svara

    Alla experter är väl rätt överens om att det är tämligen meningslöst att stänga gränser om man möjligen inte är en ö dit smitta ännu inte kommit.

    Tom Danmarks motsvarighet till Tegnell gick ju ut och sa att det var ett politiskt beslut att stänga gränserna och inget som var motiverat från smittosynpunkt. Även who säger samma sak.

    Svara

  Nu kommer jag säkert låta jätteparanoid, jag och min man har 38 graders feber och är trötta, lite ont i halsen och en enstaka host här och där. Vi bor i en liten stad i Småland och har inte träffat någon som har coronaviruset (som vi vet om). Vi har 2 små barn och både jag och min man hade barnastma, vår son på 11 månader är under utredning på barnastma. Blir helt nojig!! Vill inte ”tänka” mig sjuk heller men tankarna börjar spåra typ ’tänk om jag har coronaviruset och har smittat en äldre person’ osv. Blir galen!

  Svara

   Tänk såhär, under svin och fågel influensan, vilken panik alla hade. Och trodde alla så fort dem va sjuka att det var de. Oftast är de bara vanlig förkylning. Men ring in om du är orolig

   Svara

    Komiskt nog så hade jag svininfluensan 😩😅 jävlar vad sjuk jag va då, inte alls som nu givetvis. Och ja, vi ska såklart stanna hemma!

    Svara

     Ah det där vart ju lite komiskt 😂 men stanna hemma, mys, drick och se vart det leder, känns de värre, sök vård:)

     Svara

     Jag hade också svininfluensan, fy fan för den. Fick den mitt i sommaren 2009 antagligen på flygresan hem från Portugal. Jag hade alla symptom men togs först inte på allvar av min vc. Men jag var person nr 6 i Sverige med det och var i karantän i nästan 3 v. Efteråt slogs kroppen ut på olika sätt bl.a fick jag 56 olika födoämnesallergier samt domningar/känselbortfall i halva kroppen, dåliga levervärden osv Blev ständigt utredd under ett par år efteråt är dock bra idag men hoppas på att aldrig uppleva något liknande igen. Är dock inte rädd för covid 19, tror jag hade hanterat det bra men orolig för min bebis samt småsyskon till bebben, de hålls hemma från föris nu samt vi tvättar händerna för jämnan och ligger lite lågt hehe.

     Svara

      Bebisar går väl inte ens på förskola

      Svara

   Så stanna hemma så att ni inte smittar nån mer.

   Svara

   Du kan ha träffat någon. Mörkersiffran är stoooor. I kina trodde de att 50 000 insjuknade varje dag och det är ju långt fler än deras officiella siffror.

   Men tror inte att du behöver oroa dig. Håll koll på andningen och ring 112 om det är akut.

   Svara

    Svara

     Men Sverige testar ju inte alla?

     Svara

      Nu nej. Men dom de har smittspårat har ju visat sig i nästan alla fall ha koppling till tidigare fall.

      Svara

       Har försökt få ett test i en veckas tid och blivit nekad. Rätt säker på att jag har covid-19. Smittad av en som kom hem från resa från usa.

       Svara

     Tegnell har inte haft rätt i mycket hittills

     Svara

      Svara

      Vad vet du om det? Brukar du också stå bredvid brandmän som försöker släcka bränder på bästa sätt, och tala om för dem hur de ska sköta sitt jobb?

      Svara

       Nej, brandmän sköter sina jobb till skillnad från Tegnell. Skulle jag se en brandman hälla brandvätska istället för vatten på eld skulle jag säga till brandmannen också.

       Svara

        Exakt så 22.21👏🏻👏🏻

        Svara

     De har slutat testa alla med motiveringen att smittan redan finns överallt. Så jo, det är stort.

     Svara

      Källa på att det finns ”överallt”?

      Svara

       Tegnell. Utspritt i samhället. Bara att kolla på bekräftade fall, är i princip över hela Sverige nu. Man är naiv om man inte förstår mörkertalet.

       Svara

        Precis så lät det under svininfluensan och den överlevde vi ju

        Svara

         På grund av vaccin, ja. 🤦🏼‍♀️ Andra vågen dödade MÅNGA i länder med mindre vaccinerade, vi drabbades knappt alls av andra vågen.

         Svara

          Nej, brandmän sköter sina jobb till skillnad från Tegnell. Skulle jag se en brandman hälla brandvätska istället för vatten på eld skulle jag säga till brandmannen också.

          Svara


          Sverige vaccinerade 60 procent av befolkningen mot svininfluensan, Tyskland bara 8. Trots det redovisar de båda länderna samma dödlighet. Den kostsamma massvaccineringen av över fem miljoner svenskar beräknas enbart ha räddat sex liv, visar SvD:s granskning.”
          https://www.svd.se/massvaccinering-raddade-sex-liv

          Svara

           Och ca 400 personer blev kroniskt sjuka av vaccinet

         Så klart, att det är utspritt betyder ju inte att alla kommer att dö.

         Svara

        Brukar du också stå bredvid brandmän som försöker släcka bränder på bästa sätt, och tala om för dem hur de ska sköta sitt jobb?

        Svara

         Sluta copypaste din kommentar överallt fjant.

         Svara

         Nej, brandmän sköter sina jobb till skillnad från Tegnell. Skulle jag se en brandman hälla brandvätska istället för vatten på eld skulle jag säga till brandmannen också.

         Svara

      Ja fast så kan man ju inte resonera.
      Det är ju för att det inte finns resurser märker man ju!
      Att det är för att smittan redan finns överallt de slutar testa, låter ju inte klokt.
      Covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom under smittskyddslagen så ifall man misstänker att man är sjuk så ska man ju få testas. Men fokus ligger ju på de mkt sjuka nu vilket är förståeligt men då kan man inte säga att Sverige har god beredskap.

      Svara

      Den primära anledningen är väl dock såvitt jag förstått det att testmaterialet i Europa börjat ta slut och att de därför måste prioritera testerna dit dom mest behövs?

      Svara

     Märkligt att den är publicerad igår och negerar samhällsspridning trots att man redan den 10:e ska ha sett tecken på samhällsspridning
     https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/flera-tecken-pa-samhallsspridning-av-covid-19-i-sverige/

     Svara

   krya på er. Ang astma så är risken liten att man blir värre om man får Corona.

   Svara

   38 grader räknas knappt som feber, var inte orolig

   Svara

   Ingen person under 9 år har dött av Corona hittills i hela världen vad jag förstår. Hoppas det lugnar din oro lite! 💕

   För personer under 40 år ligger dödstalet på 0.2 % av konstaterat smittade (enligt kinesisk studie).

   Svara

  Såg någon på affären med en hel kundvagn med toapapper. Hur egoistiskt får man vara egentligen??

  Svara

   Undra om dom tänkt skita ihjäl sig 🤔

   Svara

   Kanske handlade till en förening eller ett boende? Du vet ju faktiskt inte hur det ligger till så det känns dumt att dömma någon!

   Svara

    Föreningen för tarmens tömmande 😂

    Svara

     Hahahaha 😂😂 det var bra!

     Svara

   Hörde nån psykolog prata om det där. Handlar visst om att man känner sig så maktlös i detta, och då gör man det man kan, även om det är helt orationellt. Typ köper toalettpapper fast ingen sagt att det kommer ta slut eller att det hjälper mot hotet (viruset).

   Svara

    Såg nån rolig bild där det stod ”mamma, hur länge kommer det här Corona hålla på?” Mamman: ”hålla käften och ät ditt toapapper”.

    Svara

     Har dock sett att folk köper jävligt mycket bönor i konserver också, kanske är därför de behöver så mycket toapapper.😅

     Svara

  min svärdotter har fått corona. dom har en liten bebis. är såå orolig

  Svara

   Statistiskt är det inte barn som drabbas värst.

   Svara

    Statistik är alltid den som vet bäst eller?

    Svara

     Det stämmer i alla fall i högre grad än vad nån random på internet tror, tycker eller känner.

     Svara

      Ja och ändå undrar vissa idiotier vad det spelar för roll att man slutar räkna fall i sverige😓

      Svara

     Eeeeh ja?

     Svara

    Hen kanske är orolig för svärdottern?

    Svara

     Varför då nämna bebisen?

     Svara

   Behöver du inte vara. Små barn är absolut ingen riskgrupp. Med största sannolikhet kommer bebisen inte påverkas alls.

   Svara

    Ok doktor Google

    Svara

   Skrev du inte det här inlägget igår också? Alltså exakt samma formulering och stavning. Udda

   Svara

  Borde regeringen ta fram fler åtgärder??
  Ja!!

  Jag jobbar som handläggare inom soc och har flera möten inbokade nästa vecka men min chef ba, – tvätta händerna ordentligt så blir du inte smittad.. okej!

  Svara

   Vilka åtgärder tänker du på?

   Svara

    Håll gott avstånd. Inte hälsa i hand. Tvätta händerna och sprita emellanåt. Inte rör med händerna i ansiktet. Torka av ytorna mellan besöken, glöm inte dörrhandtagen. Ducka om de hostar, nyser och be att de då går ut

    Svara

     Varför ska regeringen rekommendera detta ? Be din chef istället, eller bara följ det själv ändå.

     Svara

      Tyvärr finns det många som inte har varken tanke eller förnuft till att förstå allt och därför är det väldigt bra med information som når ut till alla. Att informationen kommer från högsta håll ger också en trygghet för alla att man gör rätt. Det är ju ”där uppe” som experterna sitter så då bör de också klara av att kommunicera ut vad som är bäst

      Svara

     Men då är det ju redan för sent, dom har redan nysigt och hostat. Så att säga.

     Svara

   Vår kommun tillåter ej att du kommer om du har minsta symptom. Gäller alla besök inom social styrelsen

   Svara

   Jag Jobbar som handläggare inom äldreomsorgen men vår chef har sagt att vi ska försöka avboka alla besök vi har och ta det som går på telefonen. Känns ändå rimligt med tanke på att vi träffar en riskgrupp

   Svara

    Låter ju jättebra! Bra chef!

    Svara

     Är din chef handlingsförlamad eller nonchalant kan du och kollegorna komma med förslag istället på att invänta chefens initiativ.

     Svara

   Kanske, men absolut inte så drastiska som Danmark tex. Att stänga skolorna är rakt kontraproduktivt. Nu gäller egenansvar och solidaritet. Ansvaret är för en gångs skull på individen. Det är nytt för de flesta svenskar som är vana vid att andra tar ansvar för dem hela tiden. Om alla tänker på gruppen framför sig själv just nu kommer detta lösa sig snabbare. Inte genom att stänga gränser, skolor osv.

   Svara

    Att stänga skolor och gränser gör man för att hindra smittan inte för att vara egoistisk. Norge är ett fint exempel på att man solidariskt klarar av att ta krafttag för att få kontroll. Att svenskarna skulle ha en sån överdriven solidaritet och ansvar återstår väl att se.

    Svara

     Och att stänga skolor är kontraproduktivt. Effekten blir att du har personer som behövs i samhället som tvingas vara hemma med friska barn. Alternativt att barn som är sjuka (och friska) passas av äldre släktingar som är i riskgrupp. Svenskar har inte någon överdriven solidaritet men det är bättre att uppmana till den än att stänga skolor och annat trams.

     Svara

      Och ingen tänker på oss som jobbar inom förskola/skola. Många av oss som också tillhör riskgrupper. Alla övriga får rådet att jobba hemifrån och hålla sig ifrån folkmassor för att inte få eller sprida Corona. Men vi som inte har möjligheten pga våra jobb, vi räknas inte eller? Vi får inte samma villkor. Ingen tänker på att även om BARNEN i sig inte blir lika sjuka som vuxna och äldre/riskgrupper så är de smittspridare till varandra och sen vidare till andra vuxna och familjemedlemmar, även till oss pedagoger. Det spelar ingen roll hur mycket vi tvättar händer och handspritar för vi är nära dessa barn och föräldrar varje dag och tar på samma dörrhandtag, lådor, saker osv hela tiden.
      Alla vet att på förskolor framförallt är smittspridning katastrofal pga att yngre barn inte kan hantera sin hygien, stoppar saker i munnen, slemmar och kladdar på varandra. Och alla föräldrar, mor/farföräldrar, nannys och syskon som hämtar barn på förskolan och vistas där varje dag? Det blir en extremt smitthärd på förskolor och även i skolor där barnen är unga och inte kan/får gå till och från skolan själva då det även därför är en träffpunkt för vuxna.
      På mitt jobb vistas ca 100 barn, 30 pedagoger och 100 vårdnadshavare i samma hus VARJE DAG.
      Det är sjukt att förskolor framförallt inte stängs. Det är ingen skolplikt eller något annat ”krångel” att förhålla sig till så det går liksom inte att skylla på. Jävla skit Sverige rent ut sagt. SÅ förbannad över hur de hanterar skiten.

      Svara

       För att Sverige tänker lite länge och inser att viktiga samhällsfunktioner inte skulle fungera om alla som har barn var tvungna att stanna hemma med dem.

       Svara

        Underligt då hur det verkar fungera hur fint som helst i våra grannländer och andra länder där man tagit till just åtgärden att stänga förskolor och skolor? Länder som dessutom är mer hårt drabbat än Sverige. Men här skulle det inte funka av exakt vilken anledning? Dessutom har långt ifrån alla i Sverige barn i förskoleåldern, den som är VÄRST vad gäller smittspridning och inte heller kräver närvaro pga skolplikt. Förskolan är frivillig.

        Svara

         Håller helt med dig. Det funkar inte redan nu. Vad väntar de mer på?

         Svara

         Fungerar hur fint som helst. Vad är det som fungerar tycker du? Vi har verkligen bara sett början på detta.
         Tror du på riktigt att barnen får likvärdig undervisning hemma? Vi snackar om 1 miljon barn, tror du på riktigt inte att dessa barns föräldrar gör något vettigt på jobbet (även om de inte är akut-ssk). Att stänga skolan är ett oerhört drastiskt beslut, det kommer få konsekvenser i åratal. Och visst det kan tyckas vara en tydlig ”hands-on” lösning som många kan relatera till som vettig. Men vi måste lyssna på personer som har detta som expertis, det ger inte den effekt många Svenssons tror på smittspridning. Det är bara politik. För att politikerna vill visa sig handlingskraftiga. Forskningen står inte bakom det. Varken skolorna eller stänga gränserna.
         Tänk också på de länder som INTE stänger skolorna. Dessa är fler. Tex Finland.

         Svara

          Men vilken forskning? Det finns ingen forskning att relatera till. Inte ens svenska epidemologer är överens …

          Svara

           Klart det finns detta är inte första smittan i världshistorien. Tror du dom chansar ihop detta? Sen att dom inte är överens är ju en annan sak men att påstå att det inte finns forskning och erfarenhet att luta sig mot är bara dumt.

           Det finns inte heller några erfarenheter. Sverige kör lite på måfå just nu, eftersom som vanligt: alla gör fel, Sverige gör rätt.. De struntade fullständigt i kinesiska erfarenheter, undrar vad skulle hända om Kina gjorde så …

       Varför har du valt att jobba på just förskola om du är i en riskgrupp? Det är väl en ganska stor risk att smittas av allt möjligt på en förskola, även utan Corona.

       Svara

        Jag jobbar på förskola och min sambo är i riskgrupp då han har en autoimmun sjukdom och astma. Vi är garanterat INTE enda fallet där en nära familjemedlem är i riskgrupp.
        Jag har yngre kollegor som fortfarande bor hemma hos sina äldre föräldrar, varav jag vet en som har en pappa med blodcancer. Sen kan ni räkna ut resten. Det handlar inte bara om än själv utan alla omkring än också.

        Svara

         Du kanske kan sjukskriva dig och stanna hemma med sambon?

         Svara

       Om du eller andra inom skolan tillhör riskgrupper så borde ju ni ju kräva att få stanna hemma? De som inte tillhör riskgrupp jobbar och kanske får smittan, stannar sen hemma och antalet som har fått Corona ökar och därmed är de immuna. Till slut skyddar de som tillfrisknat samhället och även de i riskgruppen.

       Svara

        Om min sambo insjuknar kan det innebära döden för honom om jag går och jobbar och sen kommer hem med smitta. Tror du min chef godkänner att jag bara ska få vara hemma med betald lön pga det? Nej det funkar inte så för någon. Förskolorna ska stängas.

        Svara

         Och därför ska alla andra vara hemma från sina arbeten för att ta hand om deras friska barn?

         Svara

         Och i hur många månader har du tänkt att förskolorna ska vara stängda? Tycker att ju mer man sätter sig in i frågan så blir det tydligt att Sverige agerar på vetenskaplig grund där man också gör riskanalyser som ser till helheten. Barn är inte de som driver denna smitta på samhällsnivå, så länge alla som är sjuka stannar hemma borde det gå bra. Nu ska man dessutom vara hemma två extra dagar efter sista symptom.

         Är ju rätt många grupper som behövs på sina arbetsplatser för att samhället ska fungera och därför har behov av barnomsorg. Inte bara sjukvårdpersonal utan tex polis, räddningstjänst, butiksanställda i mataffärer, chaufförer av transporter av tex mat, apotek, lokaltrafik, myndigheter som försäkringskassa och socialtjänst, lärare, vatten, avlopp och elförsörjning, de som jobbar med infrastruktur som tex internet, advokater och domare, fängelser, omsorgsboenden, hemtjänst och äldreomsorg osv.

         Det man absolut vill undvika är ju att mormor el farfar rycker in eftersom de är riskgrupp.

         Svara

          Jag skulle säga att du kan vända på det. Vilken yrkesgrupp behövs INTE på sin arbetsplats? Dom kan vi ju säga upp direkt kan jag känna. Jag är ekonom men mitt företag som omsätter 1Miljard om året och sysselsätter 1000 personer klarar sig inte många veckor utan mig, och mina kollegor. Vi är ju inte brandmän men det är dominoeffekten som är den farliga. När vi inte betalar ut löner, när vi inte kan betala leverantörer. Vad händer då?

          Svara

           Ja, alla behövs men vissa kan utföra arbetet hemifrån och behövs inte på plats.

           Du kan säkert göra ditt jobb hemifrån via VPN och ha möte i MS teams. De flesta kontorsjobb kan man göra hemifrån med bra infrastruktur. Dock kräver det omläggning av rutinerna och disciplin. Om man kan ha tandläkarbesök online så kan man sköta lön online också.

           Absolut, många arbetsuppgifter går att göra remote men inte de som kräver stor datorkapacitet. Vi har inte heller ett system utbyggt för att alla ska jobba hemifrån. De flesta företag har inte det.

           Det bevisar verkligen så mkt just nu :
           1. digitalisering av myndigheterna gick åt helvete, inget funkar
           2. man kan inte samordna 1 datasystem ( som apotek har) för sjukvården (pågått mer än 20!!! år. Ftf olika journalsystem, miljarder spenderas på konsultfirmor, upphandlingar och skit)
           3. inget system att centralt upphandla skyddsutrustning. Med våra skatter här .. var går pengarna? varför ska det ens behövas att folk köper handskar på ICa o lämnar på akuten???
           4. Stockholmsstad och deras j..la skolplatform har kostat 800 miljoner kronor – finns inte online undervisning….

       Well ingen tänker på oss i flyg branschen heller. Vi är nog en av de yrkesgrupper som får ta mest stryk och under längst period också. Folk blir av med jobben eller får halverad lön, samtidigt som passagerare har mage att gnälla om deras inställda resor. Jag jobbar arslet av mig just nu för att försöka överleva. Redan fått gå ner i lön och fått flertalet flygningar inställa –> ännu mindre lön. Samtidigt som jag är extremt utsatt för viruset då folk är rent ut sagt vidriga ombord på flygplanet. Noll hygien…

       Svara

       Sanna,
       Jag jobbar på ett äldreboende. De flesta av oss är kvinnor. Många har barn i förskoleåldern. Vad skulle hända om förskolorna stängdes? Vem skulle ta hand om våra gamla på boendet? Vi jobbar redan ”häcken av oss”.

       Svara

       Jag jobbar inom vården och träffar dagligen patienter med alla möjliga typer av smitta, de flesta värre än covid-19. Är dock inte rädd, pga god handhygien och att inte röra vid ansiktet. Tips! Indirekt kontaktsmitta kommer inte hoppa in i din mun.

       Svara

   I kommunen jag arbetar i är alla möten, apt osv inställda tills vidare.

   Svara

    Jag jobbar i stockholm stad så att, ja.. 😔

    Svara

    Är dem? Inte för oss. Det är så olika bestämmelser överallt

    Svara

   Ha möten per telefon?

   Svara

   Jag håller med en del. SL väntar tex på direktiv från FHM gällande städningen i kollektiv trafiken. Men de har inte utökat sin städning för de väntar på att någon uppifrån ska ge besked…
   Så trist när företagen inte får tydliga besked eller så kommer beskeden alldeles för sent

   Svara

    Härligt. Alla väntar på alla. Och besked man får att allt är kontraproduktivt ☝️ . Testa? Kontraproduktivt! Testa om man blev frisk? Kontraproduktivt. Stänga skolor? Karantän. Masker? Kontraproduktivt!
    Och sen läser man hur Sydkorea hanterar saker … och hur deras IT infrastruktur är byggd, så undrar man vart åt helvete går alla pengarna här …

    In addition to helping work out who to test, South Korea’s data-driven system helps hospitals manage their pipeline of cases. People found positive are placed in self-quarantine and monitored remotely through a smartphone app, or checked regularly in telephone calls, until a hospital bed becomes available. When a bed is available, an ambulance picks the person up and takes the patient to a hospital with air-sealed isolation rooms. All of this, including hospitalization, is free of charge.

    Svara

     Ah suck 🤦‍♀️ Ja helt sjukt.
     Wow Sydkorea 🙏
     sjukdomen är med i Smittskyddslagen men här i Sverige gäller inte ens reglerna från lagen.
     Klart att Sverige skulle kunna göra mera. Stockholm skulle kunna göra mera.
     Det är bara lite riktlinjer vad vi som människor ska göra, tvätta händer och vara hemma vid sjukdom.

     Svara

      Men det är just det. Alla är individualister i västvärlden. Ingen följer reglerna. Ingen kan ens hosta i armbåge. ”Det händer inte mig, jag drar till Maldiverna attityden”. Folk i Korea isolerat sig Själva … här snackar man ftf att man inte ska stänga skolor. Blir trött …
      Korea lyckas utan införa karantän stoppa spridningen någorlunda. Här är det 50% på Aftonbladets chat handlar om vad händer med min resa. Kan jag få pengarna tillbaka?Ska jag resa?

      På ICA var en familj med FS barn, när kassörska kommenterade: ooo vad mysigt med lite fredagsmys, imorgon ska ni inte till FS, så säger barnet : vi har inte varit på FS. vi är i karantän. Man bara: tack!
      Så besviken på allt o alla. Och det visar sig hur lite folk bryr sig egentligen. Riskgrupper inte riskgrupper. Man ska ha sin jävla fredagsmys …

      Svara

       Vad är ett FS barn?

       Svara

        förskolebarn

        Svara

    Tack för den!

    Jag jobbar med lokalvård inom kollektivtrafiken. Jag brukar säga att det är något fel på alla oss som är här. Jag är omplacerad på grund av sjukdom och kan tänka själv, men en stor del av mina kollegor är rent ut sagt dumma i huvudet. Och lata.

    Jag har börjat torka av trappräcken, hissknappar och andra ställen där folk brukar sätta händerna mer frekvent och noggrannare än jag brukar. Detta på eget intiativ. Jag mailade min chef och föreslog att man kunde komma ut med information till alla lokalvårdare om vad som är viktigt att prioritera. Men nej, ingen information alls. Dessutom är mina arbetsledare för lata för att hämta desinfektionsmedel, så vi har vanligt kranvatten i sprayflaskorna istället. Bara så att ni vet.

    Svara

  Jag var på affären igår (Ica maxi). Flera hade två kundvagnar à la Ullared. En med toapapper bara och en med kaffe och andra torrvaror. Det är så jäkla kört. Handtvålen var slut, på Ica Maxi! Känner folk inte folk? Affärerna kommer ju att vara öppna, det finns nätbeställningar … bara lugna er med hamstringen.

  Svara

   EGOismen är värre än Corona…

   Svara

    Socialismen är värre än egoismen. Kolla Venezuela …

    Svara

     Så Moderater handlar inte?

     Svara

      Det har de väl någon anställd som gör?

      Svara

  Undviker ni att gå på fritidsaktiviteter med barnen nu? Dottern är fullt frisk, tre år och har gympa imorgon.

  Svara

   Nej, verkligen inte. Fortsätt!

   Svara

   Verkligen inte! Är hon eller ni i familjen inte sjuka kan hon gå. Hon går väl på förskola ändå? Vad är skillnaden?

   Svara

    Då krävs att man kan lita på att andra också respekterar att de ska stanna hemma när de är sjuka. Man ökar ändå risken att exponeras varje gång och på varje ställe man har kontakt.

    Svara

     Dags att börja lita på andra nu tycker jag.

     Svara

      När till och med regeringens medlemmar står och snyter sig i direktsänd tv? Nja. Litar på att folk är egoister DET gör jag i alla fall!

      Svara

       Det blir ju dumt att jobba med förkylningssymtom när man har sagt åt allmänheten att stanna hemma när de har förkylningssymtom man samtidigt skulle nog regeringen få skit om de var hemma och inte syntes.

       Svara

       Det kanske var allergi..?

       Svara

        Hur vet det skillnaden?även allergiska kan ju bli smittade..

        Svara

         Uteslutningsmetoden. Om allergimedicinen inte är symtomlindrande är det troligtvis en förkylning eller Corona.

         Svara

   Om du vill riskera att hon får Corona och smittar ev dina föräldrar som nog också är äldre så låt henne gå. Jösses att du ens frågar?

   Svara

   Alla mina barns fritids aktiviteter är inställda tills vidare.

   Svara

   Om din dotter är fullt frisk garanterar ju inte att alla andra hon träffar också är friska? Vad man hittills vet är att man kan bära på smittan utan att känna sig sjuk och då är det väl bättre att hålla barnet hemma. Finns barn som också är i riskzonen-

   Svara

    Vad man hittills vet är tvärtom, att man inte smittar innan man får symtom.

    Svara

   Beror verkligen på vart du bor

   Svara

   Om ni är friska och aktiviteten fortgår som vanligt så är det så klart inga problem.

   Svara

   Mina barn får stanna hemma från sina aktiviteter. Bor i Sthlm.

   Svara

   Vad är det värsta som kan hända om ni går? Och vad är det värsta som kan hända om ni stannar hemma?

   Svara

  Gabriella Joss Ger mig sån huvudvärk! Hur?! Kan hon med hjärtsjukt barn vara så ignorant att hon efter spanienresa inte sätter sig i karantän, barnen ska till föris, hon ska till gymmet?! Vad säger alla hennes vänner? Finns det ingen där som kan skaka om henne lite och förklara för henne att hon leker med folks liv.

  Svara

   Jag håller med, JA det är fruktansvärt egoistiskt MEN borde inte de som ingår i riskgrupperna ta större ansvar (så gott det går) och låsa in sig själva?

   Om jag vore multisjuk så hade jag då inte litat på mina medmänniskor. På med godkänd skyddsmask, handskar och tjocka kläder-hamstra mat från ica- låsa in mig och eventuelll partbäner/barn även om jag går back ekonomiskt. Folk som Gabbi, eller ännu värre, folk som vet med sig att de är sjuka men går ut ändå härjar överallt. Ta det säkra före det osäkra tänker jag. Om jag så måste ta ett jäklaa sms lån…

   Svara

    nu skämtar jag men man kanske får boa sig nere i källaren ett tag. Jag har plats för asen tog allt. 😂

    Svara

    Jag med barn som kan dö av Corona, håller oss hemma. Vi alla i familjen är hemma, med mat, toapapper mediciner. Tänker ändå att det är fan idiotiskt att direkt man kommit hem från Spanien sprida sin röv så myxket som möjligt i stan?? Till vilken nytta?? Och hon är influenser dvs har inget jobb. Ha barnen hemma vetja??

    Svara

     Du gör rätt och hon gör fel men nu finns det ingen lag som tvingar henne att sätta sig själv i karantän. Då for folk som ingår i riskgrupperna agera mer själviskt för att överleva pandemin. Så är det. Hon har tyvärr rätt att sprida sin röv än sålänge.

     Svara

      Italien har infört böter för de som skippar karantän – vi borde verkligen göra detsamma i Sverige.

      Puckonas böter kan gå till sjukvården.

      Svara

      Finns ingen lag, helt rätt. Frågan kvarstår, vad är nyttan att sprida sig omkring stan när man kommit hem från resa? Jo, egot är större än hjärnan

      Svara

    Som medmänniska så tar man väl hänsyn till alla och speciellt till de som är mera utsatta för smitta? Tycker att det är höjden av egoism att sätta sig själv framför andra. Typiskt svenskt!

    Svara

     Ja, det håller jag med om men verkligheten ser inte ut så. Alla vi är medvetna om att vissa medmänniskor alltid sätter sig själva på pidestal. Vi med tillräckligt många hjärnceller får anpassa oss efter deras egoism då de inte är villiga att offra sig för samhällets bästa. Det är orättvist men nödvändigt.

     Svara

    Riskgrupp eller inte jag måste gå till jobbet som förskollärare på måndag. De har ju inte gått ut med något annat. Bara vänta ut att bli smittad känns det som.

    Svara

     Du måste inget om du ingår i en riskgrupp! Ditt liv går före jobb, karriär och andras behov.
     Om du däremot är relativt ung och frisk så behöver du inte göra mer än att hålla dig ren och stanna hemma vid minsta misstanke på att du bär på viruset.

     Svara

      Och ska jag ta semester då eller? Vem ska jobba för mig när vi har fulla barngrupper?

      Svara

       Precis, ingen tänker på oss som jobbar inom förskola/skola. Många av oss som också tillhör riskgrupper. Alla övriga får rådet att jobba hemifrån och hålla sig ifrån folkmassor för att inte få eller sprida Corona. Men vi som inte har möjligheten pga våra jobb, vi räknas inte eller? Vi får inte samma villkor. Ingen tänker på att även om BARNEN i sig inte blir lika sjuka som vuxna och äldre/riskgrupper så är de smittspridare till varandra och sen vidare till andra vuxna och familjemedlemmar, även till oss pedagoger. Det spelar ingen roll hur mycket vi tvättar händer och handspritar för vi är nära dessa barn och föräldrar varje dag och tar på samma dörrhandtag, lådor, saker osv hela tiden.
       Alla vet att på förskolor framförallt är smittspridning katastrofal pga att yngre barn inte kan hantera sin hygien, stoppar saker i munnen, slemmar och kladdar på varandra. Och alla föräldrar, mor/farföräldrar, nannys och syskon som hämtar barn på förskolan och vistas där varje dag? Det blir en extremt smitthärd på förskolor och även i skolor där barnen är unga och inte kan/får gå till och från skolan själva då det även därför är en träffpunkt för vuxna.
       På mitt jobb vistas ca 100 barn, 30 pedagoger och 100 vårdnadshavare i samma hus VARJE DAG.
       Det är sjukt att förskolor framförallt inte stängs. Det är ingen skolplikt eller något annat ”krångel” att förhålla sig till så det går liksom inte att skylla på. Jävla skit Sverige rent ut sagt. SÅ förbannad över hur de hanterar skiten.

       Svara

       Inte säkert att ni har fulla barngrupper. I Göteborg var väldigt många barn hemma förra veckan. Alla de där som brukar gå runt och vara snoriga i vanliga fall var faktiskt hemma. Här har staden gått ut stränga direktiv att alla förkylda ska vara hemma för säkerhet skull.

       Svara

       Hosta lite så får du vara hemma utan sjukintyg.

       Svara

     Men ni behövs ju för att människor i vården ska kunna jobba och lämna sina barn! Ser ni inte hur viktiga ni är?! Om ni är sjuka kan ni vara hemma. Om ni är friska personer handlar det om att ni kan bli smittade av en förkylning. Inget värre än det ni alltid blir smittade med! Vi behöver er! Om du/ni tillhör en riskgrupp så förstår jag och det borde väl gå att resonera med chefen?

     Svara

      Hur menar du då att alla våra grannländer och andra länder som stängt ner skolor och förskolor klarar av detta då? Fler av dom är dessutom länder som är värre drabbade än Sverige. Hur får dom ihop det men inte vi?

      Svara

       Har de fått ihop det? Jag menar de börjar precis…
       Återkom om nån månad så ser vi om det funkat så bra

       Svara

   Men ellerhur?!! Förstår verkligen inte hur hon tänker. Skrev en sån fråga på hennes blogg, men hon släppte inte igenom den såklart.

   Svara

    Så är hon inte så smart heller. Vem är förvånad? Typ ingen.

    Svara

  Min som preppat, hur ser första veckans preppmeny ut? Andra veckans? Äter ni av reguljära maten innan ni börjar nalla på kriskonserverna? Någon som köpt ravioli på burk?

  Svara

   *Ni som preppat…

   Svara

   Haha reguljära maten. Men såklart man gör? Verkar ju asdumt att preppa med äckliga konserver som man köpt just pga deras långa hållbarhet och sen käka upp det det första man gör?

   Svara

   Konserverna kan du vänta med tills din vanliga mat eventuellt tar slut.

   Svara

   Jag är en prepper light. Det jag gjorde var att kolla igenom förrådet och kolla datummärkningen. Hittade en burk med coq au vin som omgående åkte ner i dagens kycklingryta. Två burkar leverpastej som nu är uppätna. Jag gick och köpte lite saft eftersom det är bra att ha om man inte orkar äta också när man i vanliga fall kör LCHF.

   Det var det. Mitt tips till er som börjar nu är att bara köpa sådant som är gott. Jag misstänker att det kan komma att bli en epidemi av mjölbaggar hemma hos folk om ett par år eller så.

   Svara

  Har sett i flera gånger i det här kommentarsfältet (när Corona diskuteras) att man bara nämner sjuksköterskor när man pratar om hjälpen på sjukhus . Alltså att man skriver att man är så tacksam för alla sjuksköterskor som ställer upp, går på knäna osv. Menar man just sjuksköterskor eller tänker man inte på undersköterskor också, eller tror folk att det är samma sak? Jag jobbar själv som undersköterska och när jag jobbat på sjukhus så är det vi som har närmast kontakt med den inlagda? Som sköter omvårdnaden osv. Men det kanske är annorlunda i det här fallet?

  Svara

   Tror folk menar alla former av sköterskor.

   Svara

    Ja så kan det vara😊 Men en sjuksköterska och undersköterska har ju väldigt olika uppgifter tänkte jag! Det är mer en fråga om folk inte vet skillnaden👍🏼

    Svara

     Alla som städar ska hyllas lika mycket som alla sköterskor och läkare. Vad vore ett sjukhus utan dom😱❤️

     Svara

     Tror absolut folk vet skillnaden men tycker inte att det är värt att skilja dem åt när man diskuterar vården i stort. Vilket jag förstår, det är lite irrelevant när man talar mer övergripande. Sluta blåsa upp en icke-fråga.

     Svara

      Men oj vad arg, det var bara en helt vanlig fråga. Eller snarare en fundering.

      Svara

       Verkar jag arg för att jag tyckte din fråga var irrelevant?

       Svara

        Om min fråga är så irrelevant så kanske du kan skrolla vidare istället?

        Svara

   Jag känner sådan respekt, vördnad och tacksamhet till er undersköterskor. Alltid. Inte bara i kris.

   Svara

    Jag vet faktiskt inte fullt ut skillnaden mellan undersköterskor och sjuksköterskor, men jag förstår såklart att ni alla är precis lika värdefulla i era olika roller. I dagligt tal skulle jag nog sagt ”sjuksköterskor” som ett övergripande begrepp över nästan samtlig sjukhuspersonal förutom just läkare, kanske receptionister beroende på vad deras arbetsuppgifter består av, och ja, givetvis lokalvårdare etc, vilka också självklart spelar en ofantligt viktig roll inom vården.

    Ett stort tack från djupet av mitt hjärta för att ni alla kämpar på dag ut och dag in och att ni finns där och ställer upp för människor och samhället i de svåraste av tider! TACK!

    Svara

    Jag känner samma sak för all blåljuspersonal. Vilka hjältar!

    Svara

   När jag låg på sjukhus hade jag mycket kontakt med systrar. Bl a provragning 4 gånger per dag och dropp och medeciner. Hade tumörer.

   Svara

   Tror vi alla känner tacksamhet till all personal på sjukhuset. Vad du än jobbar med och har för funktion.♥️

   Svara

   Jag vet faktiskt inte fullt ut skillnaden mellan undersköterskor och sjuksköterskor, men jag förstår såklart att ni alla är precis lika värdefulla i era olika roller. I dagligt tal skulle jag nog sagt ”sjuksköterskor” som ett övergripande begrepp över nästan samtlig sjukhuspersonal förutom just läkare, kanske receptionister beroende på vad deras arbetsuppgifter består av, och ja, givetvis lokalvårdare etc, vilka också självklart spelar en ofantligt viktig roll inom vården.

   Ett stort tack från djupet av mitt hjärta för att ni alla kämpar på dag ut och dag in och att ni finns där och ställer upp för människor och samhället i de svåraste av tider! TACK!

   Svara

   Inte att förglömma biomedicinska analytiker. De som analyserar proverna för covid-19. Vi har redan nu en ansträngd verksamhet pga brist på personal eftersom pensionsavgångarna är större än de utexaminerade. Och större delen av allmänheten vet knappt att vi finns.

   Svara

   Jag visste inte skillnaden förrän jag fick bo på sjukhus i 4 månader… värsta perioden i mitt liv, men insåg snabbt att det är så mkt mer än bara sjuksköterskor. Hade kontakt med läkare, undersköterskor, kuratorer, psykiatriker, musikterapeuter och koordinatörer. Alla gjorde ett fantastiskt jobb ❤️

   Svara

    Och sjukhuspräster. ❤️

    Svara

   App app!! Glöm inte vårdadministratörer!!

   Svara

    Självklart inte! 🌷

    Svara

  Bor i usa och har kunnat handla normalt tills igår när Trump deklarerade national emergency. Helt tomt i alla affärerna. Har visserligen tack o lov mat hemma men blir så arg att folk tömmer affären + fredagar är ända dagen jag kan handla då bussen inte går på helgen.

  Värst var att se en liten dam på säkert 95+ år med sin lilla kundvagn med få saker stirrandes efter dasspapper men det var helt tomt.

  Folk är så jävla dumma just nu asså. ”Håll avstånd, undvik folkmassar” och så åker varenda jävel till affären samtidigt. Folksamlingar och köer till varenda supermarket VAFAN!

  Svara

   Ja här i Sverige är det illa med folks hjärnor. Men är väll värre i ett land som röstat fram en sådan hakning…

   Svara

  Svara

  Småland stängde just gränsen mot Sverige, och Norrland väntas göra samma sak i natt.

  Svara

   Va?

   Svara

   Vars läste du det?

   Svara

    Alltså vadå vars? Blir fan arg

    Svara

     Fjöla av.

     Svara

     Men gå lägg dig muppskrälle.

     Svara

   Oj wow, visa källa omedelbart så vi kan kontakta nyheterna. Jag har nämligen inte kunnat hitta information kring det NÅNSTANS.

   Svara

   😂

   Svara

   Haha va 😂 mot Sverige? Va

   Svara

   Lol. Gräv bort Skåne på en gång ^^

   Svara

   Men jag har hört att Dalsland tar emot alla kvotflyktingar från Södermalm och delar av Östermalm till och med måndag 12.00, sedan får bara influencers med ett IQ på minst 100 komma in. Kanske dags att börja vandra? Det är en bit att gå.

   Svara

   Haha 😂

   Svara

  Vissa tänker inte alls. Cissi Wallin håller precis en fest med många deltagare. Vet inte vilka som är dummast. Hon eller dom som går på den. De verkar inte fatta att Stockholm snart är i karantän

  Svara

   Darwin tar hand om det problemet.

   Svara

   Hon håller sig väl till max 500 personer?

   Svara

   Karantän i Stockholm kommer att vara ett skämt. Folk kommer uppmanas att hållas hemma, men man får fortfarande gå till jobbet. Mataffären, apoteket, systemet, restauranger osv kommer fortfarande att vara öppna.
   Det kommer knappt bli någon skillnad

   Svara

   Det är en fest med hela Gardets styrelse = Cissi Wallin som dricker rödtjut för sig själv hemma i köket.

   Svara

  Min rädsla är allt bebisrelaterat ska ta slut i affärerna. Ersättning, burkmat, blöjor..,.. Gröten (semper) är dock redan slut sedan länge. Och sedan alla intressant jobb jag hade tänkt söka nu när det nalkas….lär ju inte vara så aktuella längre. Vilka knasiga tider vi lever i.

  Svara

   Det där med jobb känns igen. Sökte en intressant tjänst innan Corona blev superallvarligt, gick på intervju och det kändes bra. Nu har beskedet kommit att rekryteringen skjuts upp 😞

   Svara

    Jag är i samma situation, fick veta tidigare i veckan att två jobb jag sökt pausat rekryteringen. Surt när man börjat intervju processen och fått upp förhoppningarna.
    Jag är lite orolig faktiskt, mitt nuvarande jobb tar slut om två månader och det är verkligen allt emot en att söka jobb nu. Mådde skit förra lågkonjunkturen 08/09 tog mig år att komma på fötter och klarar inte av att gå igenom det igen.

    Svara

   Det enda man inte kan göra själv är ju ersättning och blöjor. Men ingen bebis behöver burkmat eller industrigröt. Går jättebra att göra egen mat av allt man bunkrat och vanlig gröt av ex havregryn eller annat.

   Svara

  Jag o min man befinner oss båda i riskgruppen. Båda ska jobba hemifrån på uppmaning av arbetsgivare (oberoende av riskgruppen). Har en som som går i 3:an. Tror ni man kan få ”skolledigt” eller är det kört? Självklart med hemuppgifter eller så. Jag vill inte släppa iväg honom och jag fattar att barn blir mindre sjuka bla bla. Nu handlar det om risken att barnet kan ev. smitta oss och vi har ingen familj här, så blir båda sjuka så känns det ganska kört.

  Svara

   Säg till skolan att din unge är sjuk så är problemet löst.

   Svara

    Men detta kommer ju sannolikt hålla på i månader, så länge kan ju barnet inte vara hemma.

    Svara

    Men snart kommer de behöva läkarintyg …

    Svara

     Nej, dom har väl avskaffat kravet på läkarintyg?

     Svara

   Din kommun borde ha info på hemsidan vad som gäller er.

   Svara

    Finns ingenting om det i Stockholm. Business as usual.

    Svara

     Jo det finns det. Stockholm stad har gått ut med att vill man att ens barn ska vara hemma så får man ansöka om ledighet. Ska finnas på skolans hemsida, annars googla/kolla stadens hemsida.
     / Jobbar i en skola i Stockholm.

     Svara

      Tack!!!🙏

      Svara

   Vilken riskgrupp?

   Svara

   Jag tillhör riskgrupperna ( många av dem) är förskollärare och har inget val en att gå till jobbet. Nu har vi alla fall fått ok på att skicka hem barn som visar på symptom. Tyvärr har ditt barn skolplikt och är det inte sjukt så ska det vara i skolan. Riskgrupp eller inte.

   Svara

    Jag tycker det är sjukt. Jag som vårdnadshavare borde fatta egna beslut när det gäller hälsa av mitt barn …

    Svara

     Nja, ditt barn har ju också rätt till en utbildning. Sen borde ju det gå att lösas med skola på distans, men det är en annan femma

     Svara

      Jag fattar det. Men nu är det extremt fall. Och jag fattar att man ska följa myndigheternas direktiv och alla säger samma saker om barn o smitta osv. Men de facto: blir vi sjuka båda, har jag ingen som ska ta hand om barnet. Ingen. Och det väger mycket mer just nu än skolplikten och sega svenska myndigheter som tror veta bättre än andra länder och stänger inte skolor. I slutänden kommer ingen bry sig om individuella case. Jag känner att jag kan inte lämna mitt öde i vad Tegnell o Co tycker just nu. Imorgon kommer han tycka nåt annat. kam vara för sent som i Italien t.ex.

      Svara

       Håller med!!
       Sen helt plötsligt när man lyssnat på riktlinjerna och lämnat sina barn trots riskgrupp, så bestämmer sig Tegnell och regeringen att läget är allvarligare 🤦‍♀️ Det kan ju lika väl bli så?
       Vi ska lyssna på dem hela tiden men de ändrar ju sig från dag till dag.
       Inte ens företag, skolor osv vet hur de ska göra, alla är bara förvirrade.

       Svara

        Det blir säkert så. De ändrar sig hela tiden. Och sen bara: vi visste inte då.

        Svara

       Extremt fall för en förkylning/influensa? Då måste ni isolera er året om. Sedan kommer detta troligtvis spridas i månader, så länge kan inte alla vara hemma.

       Svara

        Jag tycker inte man ska bagatellisera. Det är ingen vanlig influensa. Mot influensa har jag vaccin. Det är 30% men det är nåt.

        Svara

     Är det sjukt med skolplikt eller vad menar du?

     Svara

      Alltså det är så knäppt att Sverige har skolplikt istället för läroplikt.

      Svara

     Alltså Coronavirus visar sig i häradet förkylning för barn. Är du så otroligt orolig för ditt barns hälsa att du håller det borta från skolan pga Corona så finns det definitivt större hot.

     Svara

      Grejen är ju dock att barnet kan smitta föräldrarna sen som båda hör till riskgrupper.

      Svara

       Exakt

       Svara

        Fast du skrev att du som vårdnadshavare har rätt att fatta beslut ang ditt barns hälsa. Det är din egen hälsa du syftar på egentligen då. För ditt barn skulle nog inte påverkas.

        Svara

         Det är en kombination.

         Svara

   Ta ett prat med skolan först så kanske det löser sig.

   Svara

   Men skaffa dig en ryggrad och håll honom hemma om du tror att det är det bästa för honom/er.

   Svara

   Jag skulle börja med att sjukanmäla den närmaste tiden. Sedan kommer säkert nya direktiv. Be hans lärare om skoluppgifter på mail.

   Svara

   Ges ju inga ledigheter under nationella prov. Undrar vad Skolverket ger för rekommendationer om det.

   Svara

  Bor i Norge på en liten plats och här märker vi inte av någon hamstring. Tror att det är i städerna man hamstrar eftersom man är van att gå på affären varje dag och inte har så mycket av dessa basvaror hemma sen tidigare. I ett litet frysfack ryms ju inte många pizzapaket. Förstår inte heller varför ris och pasta är det första folk hamstrar hem. Nu stänger Norge gränserna men jag är övertygad om att det kommer att finnas mat till alla och ingen kommer att att dö av svält i alla fall.

  Svara

   Många norrmän har ju iofs åkt till Sverige och hamstrat

   Svara

    De som bor nära gränsen gör det hela tiden och det är för att det är billigare och klart att de handlar mera när de åker över. Bor själv i Norge och passar givetvis att handla i Sverige när jag är över:)

    Svara

     Jo jag vet, jag möter dessa norrmän varje dag. Och de har hamstrat ordentligt nu, vilket är lika egoistiskt oavsett vilken sida av gränsen man bor på 😡

     Svara

   För att ris och pasta håller länge och kan ätas till i princip vad som helst. Vad hade du själv valt att hamstra?

   Svara

    Zoegas kaffe😉

    Svara

    Själv har jag köpt lite extra nudlar bröd, och pulversoppa.
    Kommer köpa på mig extra ägg om läget blir värre men jag känner mig inte orolig över mat. Toapapper, mensskydd och tvål däremot oroar mig lite men tänker (hoppas) att det inte blir värre än Kina och Italien vilket är kring tre månader.

    Svara

     Är det något som Sverige kan tillverka själva är det väl just toapapper och mensskydd. Vi har ju en enorm pappersmassa-industri och hur mycket skog som helst!

     Svara

  Det är lugnt, staten står bakom oss medborgare. Långt, lååångt, lååååångt bakom oss.

  Svara

  Jag blir tokig! Jag behöver mätutrustning för min masteruppsats. Men den kan inte levereras eftersom vissa komponenter tillverkaras i Kina! Så less på livet.

  Svara

   Japp, det känns ju som det viktigaste nu😭

   Svara

    För mig, ja, eftersom jag ser ungefär hela mitt liv braka samman! Jag får inte ihop min masteruppsats, vilket gör att jag kommer hamna otimat för en doktorandplats jag sök om jag inte kan försvara min uppsats i juni. Dessutom är det här med att jag inte får min mätutrustning orsaken till att börsen kraschar och folk kommer bli arbetslösa.

    Svara

     Annonsera så kanske någon annan kan hjälpa dig med att skaffa utrustning?

     Svara

      Om det gick, men är tyvärr inte utrustning folk bara har liggande för utlåning. Min stora mardröm är dock att universiteten stänger i typ två månader lagom tills min utrustning levereras. Dår jag körd på riktigt, plus alla övriga grejer andra i teamet jobbar på för att vi ska kunna få ut en artikel.

      Svara

       Usch vad jobbigt, känner med dig. När man kämpat och pluggat så länge och sen kommer det ett sånt hinder. Hoppas det ordnar sig!

       Svara

     Har börsen kraschat pga att du inte får din mätutrustning? Gode gud, vi borde ordna så att försvaret kan hämta hit den åt dig! Hör av dig till de stora tidningarna.

     🤦🏼‍♀️

     Svara

      Personen menar såklart ett steg längre.
      Skulle de få sin mätutrustning skulle de kunna komma fram till något alt. göra en upptäckt som gör att börsen inte störtdyker längre.

      Erkänn, det vore ganska coolt om de hittat en metod som gör att bilar går lika bra på något annat än vad de gör på bensin/olja. Det skulle revolutionera hela världen och på så sätt förhindra en lågkonjunktur och att 25% av befolkningen blir av med jobbet pga nedskärningar.

      Svara

  3 av 4 i min primära familj tillhör riskgrupp. Vi gör vad vi kan. Minimerar kontakten med andra människor. Får maten hemkörd. Beställt hem mediciner precis så vi klarar 3 månader. Köpte också en massa toapapper till bra pris. Om vi blir sjuka vill ni inte ha oss i butikerna. Och Vi törs inte gå där själv. Det är vårt sätt att ta ansvar

  Svara

   Vilken riskgrupp?

   Svara

    Undrar också! Har 3 av 4 cancer eller hjärt/kärlsjukdomar, lungsjukdomar eller diabetes?
    Måste vara en riktig otursfamilj!

    Svara

     Inte jag som är ts men i min mammas familj (dom som är kvar under samma tak) tillhör 3/3 riskgrupper. Hjärt/kärlsjukdomar, lungsjukdomar och en annan bassjukdom (vet inte om det heter så men livslång kromosomavvikning). Annars har vi i släkten diabetes, cancer, hjärt/kärlsjukdomar och lungsjukdomar. Inser nu hur kass gen vi har. Man blir ju orolig!

     Svara

  Breaking news: UD avråder från icke-nödvändiga resor till alla länder.

  https://www.svd.se/ving-staller-in-alla-resor

  Svara

  Jag är absolut inte nojig för att bli sjuk, men jag får ångest av och tycker det är skitobehagligt med paniken som råder. Bor i en stad med endast sex konstaterade fall, ändå är hyllorna i de stora affärerna tomma på mat, toalettpapper och tvål.

  Jag har slut på både tvål och toalettpapper snart, men inget av det fanns sist jag var till min Ica. Har ingen bil så har inte möjlighet att ta mig hur som helst till andra affärer heller. Vad fan gör man? 😫

  Svara

   Eller fallen är inte ens konstaterade i själva staden, utan i LÄNET. Vi vet inte var den familj som är smittad bor.

   Svara

   Haha folk har bunkrat upp ordentligt här också, det är tomt på jättemycket! Och då har stan inget officiellt fall.
   (Jag vet om en dock, men det har inte stått i lokal media att det finns minst en smittad här. Lite konstigt kan jag tycka då det stått om fall i en annan närliggande stad och blev stora rubriker när första fallet kom.)

   Svara

   Har du typ ÖoB eller Dollarstore där du bor? Köpte toapapper på Dollarstore igår och här hade de iaf jättemycket! De har ju även tvål. Kanske inte bästa märkena om man är noga med det, men i tider som dessa kanske det går bra med den man inte brukar köpa.

   Svara

    Jo, det finns, men är en bit att åka. Kan ju ta bussen, men det är lite av ett projekt såhär på helgen. Men om det krisar och jag inte hinner till Ica innan det tar slut på måndag så får jag ta mig till Dollar/ÖoB till veckan!

    Svara

   Testa mat.se

   Svara

    Det funkar jättebra om man bor i Stockholm. Men bor man utanför stockholms närförorter är man rätt körd.

    Svara

    Finns varken mat.se eller någon annan hemkörning av mat här.

    Svara

   Är det Blekinge?

   Svara

   Hemkörning

   Svara

    Funkar inte på mindre orter.

    Svara

   Borde komma in nya leveranser till affärerna på måndag.

   Svara

    Har tänkt det också. Får passa på att pinna dit på måndag! Föreläsningarna är inställda hela veckan så har all tid i världen att gå på Ica då haha.

    Svara

   Vart bor du? Vi har alltid massor toapapper hemma. Har ca 30 rullor nu sedan tidigare (obs: Alltså inte hamstrat). Kan komma förbi med några gratis, om du bor nära Lund? 🙂

   Svara

  Om man åker på Corona är man ”klar” sen för den här gången när man blir frisk? Eller är risken att man åker på det igen efter någon månad?

  Svara

   Det vi har nu är COVID-19. COVID-20 släpps lagom till jul, och COVID-21 till sommaren nästa år.

   Svara

   Då är du immun mot denna varianten ja. Men muterar viruset kan du få det igen.

   Svara

    Källa??

    Svara

    Nej, man kan bli återsmittad. Senast en kvinna i Japan.

    Svara

   Det är väl detta som forskarna kollar på just nu. Tror det är för tidigt att säga med säkerhet.

   Svara

   Kommer att komma minst en till våg (muterat virus), den kommer att vara värre än den första. Inte säkert att man är immun mot den bara för att man drabbats i första vågen, men ett visst försvar har man ändå utvecklat, så man drabbas inte lika hårt som de som inte drabbats första virusvågen.

   Svara

  Nu när all handsprit är sluthamstrad tittade jag in i min mans barskåp: tror ni att det går lika bra med en 12-årig whisky som med Absolut Vodka?

  Svara

   Bara det är mera än 60%

   Svara

    Jag får be tonåringarna köpa med sig 80-procentig Strohrom när de kommer hem från skidsemestern i norra Italien.

    Svara

     Haha

     Svara

  Jag och mina vänner läste ett par artiklar igårkväll om en kvinna som hette Sylvia Browne, har i en bok hon skrivit förutspått detta utbrott.

  ”Book ”Prophecy” by Sylvia Browne
  Published in 2004, Sylvia often times made many world predictions throughout her career. She mentions an outbreak of a severe pneumonia-like illness that attacks the lungs and bronchial tubes,
  (COVID-19) Corona Virus.”

  Det är rätt sjukt enligt min mening.

  Svara

   För att inte tala om Nostradamus. Han kunde till och med förutsäga att Bajen skulle säkra gruppsegern (och hemmamatch i kvartsfinalen) tack vare 4-0 mot GIF Sundsvall tidigare i veckan. Det är riktigt läskigt!

   Svara

    Ingen normal människa bryr sig om Bajen…

    Svara

    Var du ironisk bara för att jag skrev om en påstådd synsk kvinna eller menade du allvar?

    Svara

     Sylvia Browne har svaret på din fråga i uppföljaren ”The Conspiracy”: hon kunde redan 2009 förutsäga din kommentar! Helt otroligt!

     Svara

   End of days skriven av Sylvia Browne som kom ut 2008. Och i Deans bok kom viruset från Ryssland i första upplagan men ändrades efter sovjetunionens fall. Fake så bara googla får du svar!

   Svara

    Dean Koontz bok

    Svara

    Men nu pratade inte jag om Dean och att det ändrades ur den boken. Jag pratade om Sylvia Brownes bok hon släppte 2008, hon nämner inte vilket land, hon nämner att det kommer en sjukdom likt Corona.

    Svara

     Så pass specifikt? Det var det värsta!

     Svara

     Sylvia Browne? USA:s motsvarighet till Saida Andersson? Inte en pålitlig källa skulle jag säga.

     Men det är väl så med alla som säger sig kunna se in i framtiden?

     Svara

   Ska vi vara konspiratoriska så har det varit bränder översvämningar gräshoppor och nu ”pest” så nu är väl domedagen nära!

   Svara

   En allvarlig pandemi orsakad av virus har vetenskapen talat om i decennier. Historien har visat att det kommer pandemier då och då av varierande ursprung och farlighet.

   Svara

    Mm… Typ omkring varje 20tal av någon anledning. Helt galet egentligen.

    Svara

     Mmmmm… Faaast, vi har haft 11st pandemier/stora epidemier sedan spanska sjukan, om det är det du tänker på?

     Svara

   ja ja ja flera sådana här böcker, artiklar och filmer. Det är inte första gången vi har en pandemi!!

   Svara

   SARS och MERS är kusiner till Covid-19 så inte alls konstigt

   Svara

   Snälla, sluta sprida felaktiga uppgifter!!
   Ingenstans i Sylvia Brownes bok står det ”Covid 19, Corona virus”.

   Däremot står det ”a severe pneumonia-like illness” vilket inte heller stämmer eftersom corona kan leda till lunginflammation och komplikationer från andra organ (!) men de allra flesta får trots allt milda symtom, som en förkylning.
   Sylvia skriver också att sjukdomen försvinner lika plötsligt som den dök upp (för att sedan komma tillbaka 10 år senare innan den försvinner igen för gott).

   Svara

  Vill bara sprida lite info som jag fick av vården. Trodde jag befann mig i riskgrupp (är 25-30 år med bla mag och tarm sjukdom samt reumatism, brukar ofta få höra att jag tillhör riskgrupp och är bla vaccinerad för svininfluensa, lunginflammation och annat). Men hade fel.

  ”Vi rekommenderar att man håller sig uppdaterad på folkhälsomyndighetens hemsida och följer de råd och riktlinjer som ges där. Där finns även information om vilka som tillhör riskgrupper utifrån de studier som finns hittills.

  Här kommer ett utdrag från folkhälsomyndighetens hemsida gällande riskgrupp:
  Vi vet inte tillräckligt om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av det nya coronaviruset och i vilken utsträckning dessa personer är utsatta. En stor kinesisk studie visar att äldre personer och personer med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, cancer eller diabetes, är överrepresenterade bland de svåra fallen.
  Studien från Kina visar att det trots allt bara är en mycket liten andel av dessa grupper som drabbas av svår infektion. Det är idag svårt att veta om det skulle se likadant ut i Sverige. Rapporter från Italien talar för att äldre personer över 85 är den mest utsatta gruppen, men ger ingen information om risker i andra åldersgrupper.”

  Svara

   Tack för ett nyanserat inlägg i debatten!
   Så många som tror sig tillhöra riskgruppen och som oroar sig onödigt mycket nu. Har man underliggande sjukdomar har man också oftast kontakt med specialistläkare och kan fråga huruvida man tillhör någon högriskgrupp eller ej.

   Vi har för övrigt en god vän som sitter i rullstol efter en olycka och han har kraftigt nedsatt lungfunktion (ca 60%). Han pratade med sin läkare som sade att han absolut tillhör riskgruppen och bör göra allt han kan för att undvika smitta.

   Svara

    Många med reumatism och mag- och tarmsjukdomar tar immundämpande läkemedel, och då bör man vara extra försiktig med alla infektioner då immunförsvaret är nedsatt. Skulle tro att alla som tar immundämpande läkemedel tillhör riskgrupp för coronaviruset. Man bör iaf kolla med sin läkare om man tar sån medicin.

    Svara

     Nej, att gå immundämpande läkemedel innebär inte att man tillhör riskgruppen.

     Svara

     Absolut, jag är en av dom som tar dessa läkemedel och fick svaret ovanstående. Min poäng var att man bör kontakta sin vårdavdelning och höra sig för vad som gäller för en. Jag litar på att dom har koll och känner mig lugn att jag bör vara lika försiktig och uppmärksam som alla ”icke riskgrupps människor”

     Svara

  Jag slutade med mina bensodiazepiner cold turkey för några dagar sen. Någon som vet om abstinensen påverkar immunförsvaret? Min sambo har varit sjuk i två veckor i vad vården sa var influensa. Så typiskt att ha åkt på det nu när avvänjningen är jobbig som den är.

  Blev sjuk i förrgår. Feber, snorig, hosta, hängig, huvudvärk, ont i leder och muskler.

  Svara

   Varför i sjutton slutade du tvärt med det för? Sådant ska sättas ut långsamt!
   Ja, abstinensen påverkar immunförsvaret väldigt mycket, tillsammans med mycket annat.

   Svara

    Min läkare sa att det går att sluta tvärt (efter 5 månader där jag gått på strax över maxdos) men att de flesta trappar ur. Jag fick välja själv hur jag skulle göra. På plats ville jag trappa ur men insåg efter ett tag att jag mådde sämre av det än att ta ”tjuren vid hornen” så att säga.

    Tack för svar angående immunförsvaret. Har en läkartid på måndag igen där nästa preparat och eventuell nedtrappning ska diskuteras, men får ringa och höra om de tar emot mig alls med tanke på alla influensasymtom jag har.

    Svara

     Ränka inte med det. Jag sökte vård för min 1 åring igår (skadat handen illa) hon har lite snuva och de vägrade ta in henne för en koll så ring först.

     Nu kunde vi få hjälp via kry.se och fick reda på att vi kunde behandla handen själva. Annars hade vi behövt ta ut en läkare till parkeringen sa dom…

     Svara

      Ska absolut ringa först! Hoppas 1-åringen blir bättre snart. 💕

      Svara

    22:15, var har du läst det? Har aldrig hört talas om att det påverkar immunförsvaret.

    Svara

     Har svårt att hitta information om det så därför frågar jag här om nån vet. Är det oklart får jag helt enkelt ta upp det på måndag via telefon.

     Svara

     När man slutar med något tvärt innebär det en stor påfrestning och stress, både fysiskt och psykiskt. Både kroppen och huvudet blir väldigt stressade av alla reaktioner man får. Stress påverkar i allra högsta grad immunförsvaret det går att läsa precis överallt.

     Svara

  Vilken supporterhalsduk skyddar bäst mot Corona? Hammarby, Djurgården eller AIK?

  Svara

   Hv71.

   Svara

   ❤️💛💙

   Svara

   Milan så klart 👍

   Svara

   AIK såklart 🖤💛