Barns integritet

 

Ibland undrar jag hur avtrubbade vi människor egentligen är.
Har gränsen för vår egen integritet så till den milda grad suddats ut, att vi inte längre ens reflekterar över någon annans och var den gränsen i så fall kan tänkas gå?
Extra påtagligt blir det på sociala medier, och särskilt när det kommer till influencers barn.
Vill My Martens exempelvis fota sig själv på sjukhus från 18 olika vinklar och med handens infart i lite motljus med porträttläget på för effektfullt suddig bakgrund, så för all del – gör det!
Du är vuxen, lägg ut vad fan du vill, men jag tycker inte att bilderna på hennes son från sjukhuset känns helt hundra.
Han ligger på en brits i bakgrunden med ansiktet vänt mot kameran som My använder för att ta effektfulla selfies med, på sig själv i förgrunden och med sonen lite bakom.
Det finns flera anledningar till att ta en sådans foto, kanske vill hon skicka det till sin sambo eller till sonens pappa – det har jag ingen åsikt om, men att publicera flera stycken snarlika bilder på sonen i ett ganska utsatt läge, ackompanjerat med målande beskrivningar av hans fysiska mående känns gränslöst på något vis, men det är ju inte första gången My gör så här. Här är ytterligare ett exempel.

Barnkonventionen blev svensk lag 1 januari 2020 och ordet på allas läppar var då ”sharenting” – alltså vad föräldrar väljer att dela och publicera på sina barn i sociala medier och hur detta nu skulle begränsas..
Nu skulle minsann barnens integritet vägas in och förhindra att föräldrarna publicerar pinsamma, skämmiga eller rent av utlämnande bilder och texter om barnen utan deras samtycke.
Det lät ju skitbra!
Har någonting hänt sedan 1 januari 2020?
Nä.

För hur ska den här nya lagen efterlevas, vad och till vem kan man anmäla övertramp och stipuleras det verkligen i Barnkonventionen att det kan vara ett lagbrott att publicera bilder på sitt barn utan att först be om lov?

 I barnkonventionen står ingenting som att lägga ut bilder i sociala medier däremot så lyfts det fram barnens rätt till privatliv och barnens rätt att komma till tals. Men regleringen för vad som kan läggas ut i sociala medier måste regleras i andra lagar inte i barnkonventionen, sa Elisabeth Dahlin, Barnombudsman när hon gästade SVTs morgonsoffa i höstas.
Enligt henne finns det inte någon lag som säger vad man kan och inte kan göra och menar att Barnkonventionen kommer att behöva prövas mot andra lagar när den träder i kraft.
Det pågår just nu en utredning kring hur andra lagar kan behöva justeras utifrån Barnkonventionen. Där är inte bilder i sociala medier med än men det kan hända att det lyfts in där.

Barnkonventionen är inte över alla andra lagar, grundlagarna går före. Där kommer man att behöva pröva och kanske se över om barn själva ska kunna klaga. Jag tror att det kommer att vara en prövning som vi kommer att kunna se under de närmaste åren. 

Jahapp!
Blev man något klokare? Inte mycket, känner jag spontant…

Det är många, många föräldrar som är smått gränslösa i vad de publicerar på sociala medier, men en ”vanlig” förälder har inte den räckvidd som exempelvis en influencer som My Martens har. 
Nu har nämligen Mys bilder och beskrivningar av sonens sjukdomstillstånd plockats upp av Aftonbladet, som hade den goda smaken att täcka över sonens ansikte, men allt annat berättar mamma My gladeligen för Aftonbladets alla läsare. Jag undrar om sonen, som varit content/innehåll på My Martens sociala medier i större delen av sitt liv, ens känner till att han borde bli tillfrågad innan My publicerar någonting på eller om honom och att han faktiskt kan säga nej?

 

153 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker det är ett förkastligt beteende och jag förstår inte att barnets andra förälder tillåter det. Jag förstår inte heller att inte någon i hennes närhet säger till henne. Jag tror också att My inte kommer att tycka om detta inlägg och vinkla det till att hon får hat när hon är som mest utsatt.

  Svara

   Jag är glad att det uppmärksammas här då jag fullkomligt häpnar av Mys totala brist på integritet. Detta inlägg tog verkligen priset och då har hon ändå hållit på likadant i alla år. Att så in i minsta detalj beskriva om hans sjukdom är ju intelligensbefriat så det skriker om det. Känsliga personuppgifter som hon gladeligen öser ut till allas beskådan. Bilder på den stackars lille sonen som aldrig kommer få lära sig var gränserna går och förmodligen lär bli lika gränslös själv. Tragiskt och vidrigt! Hennes budskap hade kunnat gå fram ändå från deras besök från sjukhuset UTAN att totalt utelämna sonen i både text och bild.

   Svara

   Lägg aldrig upp bilder på sjuka barn. Värna om barnens integritet. Lägg inte upp känsliga personuppgifter på nätet om ditt eget barn. Googla gärna vad som menas. Jag skäms å mänsklighetens vägnar när en sådan intelligensbefriad person som My vräker upp inlägg efter inlägg på sin stackars son som aldrig kommer att få lära sig var gränsen får. Tragiskt och vidrigt beteende som mamma.

   Svara

    Viktigt!
    Finns det inte fotoförbud på sjukhus generellt,
    särskilt på akuten?

    Svara

    Men de influensers som har konton för deras cancersjuka barn? Är det ok då?
    Det är bara en fråga, jag vet själv inte vart jag står i denna fråga..

    Svara

     Ser att frågan redan tagits upp längre ner..

     Svara

     Jag förstår i mångt och mycket varför man känner ett behov av att ha det, men gör det privat. Dela bara med absolut närmsta kretsen. Det blir en slags dagbok och bearbetning utan att fläka ut sitt barn inför hela världen.

     Svara

    Det som jag kan förstå ännu mindre är alla dessa föräldrar till cancersjuka barn som exponerar sina barn hejvilt på Instagram. Dom visar kort på barn som är väldigt illa däran, barn som ligger på intensiven och man vet inte om de kommer att överleva. Sen ska de berättas vilka operationer/behandlingar man gjort, vilka som kommer att göras, deras blodstatus och andra hälsouppgifter. Jag fattar verkligen inte hur dessa människor tänker, det är ju deras BARNS privatliv det handlar om, inte deras. Jag tycker nästan att soc borde bli inkopplad då dessa föräldrar brister i sitt föräldraansvar helt och hållet. (Och nej, jag tänker inte göra nån socanmälan men tycker att man borde få dessa föräldrar inse hur totalt gränslöst de beter sig.)

    Svara

     Tänker helt samma!

     Svara

     Vi publicerade en bild på vår dotter från intensiven ett år efter. Det var vårt sätt att visa för vår omgivning vd vi varit med om. Då var hon fullt frisk igen och det var en del i vår bearbetnings process att dela med oss med omgivningen. Vår dotter var en vecka när hon blev sjuk. Hade hon varit äldre hade jag aldrig gjort det.

     Svara

     Håller helt med

     Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Hon visade Luvik med ansikte synligt när han låg helt utslagen på sjuhusbritsen. Inte kul att se. Täckte senare över han ansikte med ett hjärta. Har nu mycket trafik till sin blogg. Snart kommer en radda med reklam.

  Svara

   Hon har redan gjort reklam i samband med dessa coronainlägg – det är genom bloggen och samarbeten hon tjänar sin mesta inkomst, sin huvudinkomst. Hon förlorar inte pengar på detta vilket hon vill påskina – tvärtom – hon tjänar MER nu när hon fått högre besökstatistik pga att hon gick ut med att sonen EVENTUELLT är coronasmittad, fast hon fick det att låta som att han verkligen är det så folk tror det och hyllar och ger sympatier vilket är bra för inkomsten – men det är INTE konstaterat. Hon tjänar mer pengar ju mer bloggbesök hon har och ju mer hon lyckas sälja av piller och pulver i sina samarbeten. Hennes metoder och strategier alltså, kräks.. och detta utnyttjande av sonen och allt möjligt påhitt och ljugande. Alltid snabb med att åka till sjukhus och fota bilder som ska ge klick och uppmärksamhet. Hon är så genomskinlig.

   Svara

   My har redan gjort reklam i samband med dessa corona-inlägg – det är genom bloggen och samarbeten hon tjänar sin mesta inkomst, sin huvudinkomst. Hon förlorar inte pengar vilket hon vill påskina, tvärtom, hon tjänar MER nu när hon fått högre antal bloggbesök p g a att hon gick ut med att sonen EVENTUELLT är corona-smittad, fast hon fick det att låta som att han verkligen är det så folk tror det och hyllar och ger sympatier vilket är bra för inkomsten – men det är INTE konstaterat. Hon tjänar mer pengar ju mer bloggbesök hon har och ju mer hon lyckas sälja av piller och pulver i sina samarbeten. Hennes metoder och strategier alltså… och detta användande av sonen och allt möjligt påhitt och ljugande. Alltid snabb med att åka till sjukhus och fota bilder som ska ge klick och publicitet. My är så genomskinlig.

   Svara

   Vaddå ”snart”??? – det har hon redan gjort.
   Instastory – Snyft, snyft Ludvig + snyft, snyft Eget dåligt immunförsvar och sen som avslutning …. TAAADAAAAA …: reklam för superfruit!!
   Jag kräks litet i munnen! 🤢

   Svara

    Glöm inte Ideal of Sweden efter sin frågestund om Corona 🙈🙈🙈

    Hon har absolut ingen integritet.

    Svara

    Vet ingen annan som ”boostar” sitt imunförsvar så mycket. I flera år har hon ”boostat” och jag vet ingen annan som
    är så mycket sjuk. Åker jävligt mycket ambulans också.

    Svara

     För snål för taxi.

     Svara

      Tror du att en Ambulans skickas om man är för snål att åka Taxi?

      Svara

       Om man kan skådespela som Myggan så är det fullt möjligt.

       Svara

       112 är generösa med att skicka ambulans ska jag berätta. De har väldigt svårt att på telefon avgöra allvaret i huruvida en patient behöver åka ambulans eller ta sej själv till tex vårdcentral. Och överlag verkar folk tro att om man åker ambulans så hamnar man först i priolistan på akuten. Alla influencers lägger alltid upp samma töntiga bild på en pvk och ska visa hur sjuka de är- faktum är att typ alla får pvk på akuten. Snacka om att slösa resurser. Mår man så bra att man orkar fota och blogga så har man varken på akuten eller ambulansen att göra

       Svara

     När hon kallade sig VD blev det ambulans från kontoret. För nån oförklarlig krämpa. Jonas satt typ och vakade.

     Svara

     Åker in och ut på sjukhus. Gärna ambulans. Påstår sig vara i riskgrupp pga sitt dåliga immunförsvar. Hon räkmas INTE in i någon riskgrupp. Och vore hon det så borde hon ju individs att flyga och flacka världen över som hon gör och gå på event. Kroppen försöker att säga henne något och hon lyssnar inte.
     Tror inte att sonen har Corona heller.
     Hon ljuger ju och förstorar upp precis allt för att få uppmärksamhet.
     Adhd som helt plötsligt inte var adhd.
     Utmattning – för att helt plötsligt köra ”full gas”. Kunde inte flytta till Öland pga mäklarutb som hon skrivit kontrakt på. Helt plötsligt avbryts utbildningen och hon blir flyttbar, men gör det inte ändå.
     Ljuger man så är det till ens fördel att komma ihåg vad man ljugit om.

     Svara

      Tror inte heller det är så allvarligt med ”lilleman”. Förkyld med ev astma ihop med det.

      Svara

     Det kostar pengar för vuxna att åka ambulans. Räkningen kommer skickas per post efteråt.

     Svara

      Har det aldrig gjorts för mig.

      Svara

      Jo fast jag fick betala 100kr när vårdcentralen skickade in mig till akuten i ambulans.

      Svara

      Vissa regioner har ambulansavgift, vissa inte. Hittar inte att Stockholm skulle ha det men jag tror inte att hon använder ambulans som gratis taxi.

      Svara

   Hon har redan gjort reklam i samband med dessa inlägg – det är genom bloggen och samarbeten hon tjänar sin mesta inkomst, sin huvudinkomst. Hon förlorar inte pengar på detta vilket hon vill påskina, tvärtom, hon tjänar MER nu när hon fått högre antal besök pga att hon gick ut med att sonen eventuellt är smittad, fast hon fick det att låta som att han verkligen är det så folk tror det och hyllar och ger sympatier vilket är bra för inkomsten – men det är INTE konstaterat. Hon tjänar mer pengar ju mer blogg besök hon har och ju mer hon lyckas sälja av piller och pulver i sina samarbeten. Hennes metoder och strategier alltså hon är så osmaklig.. och detta användande av sonen och allt möjligt påhitt och ljug. Alltid snabb med att åka till shjukhus och fota bilder som ska ge klick och uppmärksamhet. My är så genomskinlig.

   Svara

  ”Ibland undrar jag hur avtrubbade vi människor egentligen är.
  Har gränsen för vår egen integritet….”

  Håller inte med dig. Det är ganska få personer aka influencers och en och annan privatperson som håller på sådär, men tycker inte att vi ”människor” i stort gör det. Tvärtom brukar ju detta beteende kritiseras hårt från många?

  Svara

  WTF med selfien! Barnet är på akuten och sedan passar man på att ta en selfie med honom i bakgrunden?! WHY?!

  Svara

   Och ser till att ha glossig näbb mitt i eländet 🙂

   Svara

    Fast hur hon vill se ut måste väl vara upp till henne

    Svara

    Totalt näbbigt beteende. 😡

    Svara

  Jag undrar om de föräldrar som lägger ut bilder på sina barn som är ledsna, har utbrott, har konstigt bajs skulle göra samma sak med sig själva. ” Mitt bajs är lite löst, eller vad tycker ni?” ”Min sambo och jag bråkade, titta hur arg jag var!”
  Om de inte skulle kunna tänka sig det, varför gör de då det när det handlar om deras barn?

  Svara

   Det tror jag att de skulle. Innan jag lämnade facebook 2013 var hela jäkla facebook fyllt av människors privata problem.

   Svara

   Ja man har ju sett en del gråtselfies från influencers genom åren. Alexandra senast tror jag. 🤦🏻‍♀️

   Svara

  Tänk att hon alltid drabbas på något sätt av alla tänkbara sjukdomar och annat. Och får alltid träffa överläkare etc..

  Svara

   Såklart… hon är VIP i sjukvården.

   Svara

   Fast hon kan ha otur. Jag själv har haft flera sjukdomar. Min mamma hade det likadant.

   Svara

    Otur kanske hon har, men hon har så en jäkla tur som får träffa överläkare efter överläkare. Jag har pga olika sjukdomar valsat runt i vården. En enda gång har jag träffat en överläkare.

    Svara

     Men så ovanligt är det inte att träffa överläkare?

     Svara

      Kanske beror på var man bor. För här får man då knappt träffa en läkare.

      Svara

     Jag har en krämpa som kräver årlig koll på neurologen. Den är lite besvärlig för mig men rent medicinskt är jag ett synnerligen ointressant fall. Jag träffar en överläkare på alla besök

     Svara

      En gång per år är väl ändå lite skillnad mot för i typ varenda besök som My påstår.

      Svara

   My säger att hon inte har något immunförsvar pga sin utbrändhet därför är hon en högriskpatient.
   Utan tror jag inte att hon är däremot kan hon ha fått nedsatt immunförsvar. Då ingen av oss har haft något immunförsvar mot detta virus så skulle vi alla i så fall vara högriskpatienter, vilket vi inte är.

   Svara

    Jg har ums. Man är INTE en riskgrupp för det! Däremot kan utmattningen bli värre när man blir sjuk. Att infektionen blir värre däremot stämmer inte.

    Svara

   Vissa barn råkar ut för allt. Min bror hade typ vip kort på sjukhuset som barn. Både sjukdomar och skador.

   Svara

   Ja det är märkligt, men hon vet att sjukhusbilder och drama ger klick, verkar nästan som att hon använder det för klick man ser mönstret liksom. Eftersom man vet hur hon är och inte verkar dra sig för att ljuga och hitta på så är min tanke att sonen kanske inte alls var särskilt sjuk, kanske kändes varm el hostade lite och då tänker hon direkt åh det kan vara viruset vi åker in – så får jag användbara foton och drama och kan skriva ännu mer om crorona – hon hade ju i dagar innan skrivit inlägg om det och bett läsarna dela, kanske gav det inte så mycket och sen kom – sonen smittad. Hon verkade desperat efter klick just innan menar jag.. och så kom reklam också, givetvis. Men visst finns ett färre antal barn som smittats och hoppas sonen mår bra.

   Svara

    Känner exakt samma.

    Svara

    Ja precis. Och vem går iväg och tränar på innegården om han har andningssvårigheter hög feber mm??

    Svara

     Hon har säkert lärt upp Stina och Sture. En kör HLR, en vinkar i fönstret.

     Svara

    ” Högriskpatienter” är gamlingar, hjär-och kärlsjuka, personer med sjukdomar i andningsorganen eller personer med behandling som tar död på immunförsvaret (typ cancer, Addison, Chron mm). Att ha haft en utmattningsreaktion gör inte att man räknas som en ”högriskpatient”.

    Svara

   Fast nästan alla är väl överläkare. Det säger inte så mkt.

   Svara

    De flesta som du får träffa på akuten är AT läkare eller ST läkare.

    Svara

     Och även överläkare.

     Svara

     Läkarstudenter och vikarierande underläkare.

     Svara

   Ja! Alltid överläkare och sen har hon ju ett team omkring sig. Jag har aldrig hört om detta privilegium förut. Ett helt team för utmattningen och samma med adhd-diagnosen som helt plötsligt inte var adhd?!?

   Svara

  Håller med. Tycker inte det är snällt att visa upp sin barn i alla möjliga situationer. Ändå verkar dom som gör det tycka det är självklart. Varför?

  Svara

  Vad är skillnaden mot tex Janemarina? Eller Alexias som du flera gånger skrivit fina inlägg om? Är det att deras barn har cancer som gör bilderna på barnen utslagna i sjukhussängar okej?
  Tycker inte att något barn borde hängas ut, men blir lite nyfiken över varför din ton är så hård mot My medans du skickar hjärtan och skriver fina inlägg till de andra.

  Svara

   Jag vet faktiskt inte om jag ska vara ärlig…Intentionen? Mys känns inte så genuint utan snarare gränslöst.
   Jag har även kritiserat att använda sjuka barn för att kränga samarbeten men du har helt rätt i att ställa frågan.

   Svara

    Förstår vad du menar, men barnen påverkas ju lika mycket av det oavsett anledning till att föräldrarna lägger ut bilderna.

    Svara

   Jag tycker absolut inte janemarina gör rätt. Exempelvis la hon upp en video där hennes dotter är ledsen för att hon inte kan springa och den är enligt mig fruktansvärt integritetskränkande. Även hennes andra uppdateringar. Jag tycker det är skillnad på om man har ett litet konto för andra föräldrar som också har barn med cancer där man kanske kan ge varandra stöd osv. men att ha ett stort konto där man delar med sig till allmänheten så mycket om ens barn känns inte okej. Visst kan det finnas en mening med att också andra vet hur det är att ha barn med cancer, men jag tycker man ska vara ytterst försiktig med vad man delar med sig av.

   Svara

    Känner helt med dig. Fått dålig smak av vissa videon och bilder hon lägger ut..

    💔

    Svara

   Det är svårt. Men skillnaden är kanske att janemarina mer (ifrågasätter också vissa bilder, videos osv) ger en inblick i hur livet kan se ut med ett cancersjukt barn. Det kan ändå vara lite informativt och stöttande för föräldrar i samma situation. Lite verklighet till skillnad från alla influensers fantastiska liv där det ska klagas om hur jobbigt deras jobb är att framställa sig perfekt.

   Svår balansgång som sagt! Jag tror det är bra att visa upp det hemska i livet med, men på ett respektfullt sätt gentemot barnen och där har nog alla olika gränser. En del inga alls tyvärr.

   Svara

   Janemarina har dock bidragit med en REJÄL summa pengar till Barncancerfonden så hon gör ju detta av ett annat syfte än My.. My känns bara så desperat och gör allt för uppmärksamhet, den kvinnan ger mig oräcla vibbar, Jane där emot, berör på ett helt annat plan..

   Svara

   Har inte koll på de två du nämner men jag tänker att om barnen har en mer långvarig sjukdom så blir det en del av vardagen som man visar medan besöket på akuten postas om för dramatikens skull.

   Svara

  Det som är extra illa är väl hans ålder också, ett lågstadieskolbarn eller hur? Vid det laget, med kompisar, ett eget liv och allt som hör till det, är det så sjukt att hon inte kan respektera att han nu är en egen person. Hon har ingen rätt att använda honom för sin blogg mm.
  Man lägger liksom inte upp andra vuxna på sjukan som inte godkänt det heller, varför gör hon det med sitt stora barn??
  Men hon verkar korkad, av det jag läst tidigare.

  Svara

   Att kritisera henne är samma som att gå i polemik m en fjortis
   Samma utvecklingsnivå, samma trotsighet. Hon begriper inte bättre. Spelar ingen roll hur lagstadgat det kommer att bli. Hon kommer fortsätta fläka ut sonen till varje pris. Det va inte längesedan hon lade upp thailändska flickor, barnprostituetade, på sin blogg.

   Svara

  Försöker igen, vad är skillnaden mot de som lägger ut bilder på sina cancersjuka barn tex Janemarina och Alexia, som tidigare hyllats här på bloggen?

  Svara

   Skillnaden är att publiken, alla här, är vanligt folk. Och vanligt folk kan inte tro att en förälder till ett mycket svårt sjukt barn skulle försöka profitera på det. Utan vanligt folk vill tro gott om utsatta människor.

   My däremot har en annan historik i bagaget som vanligt folk tidigare sett igenom
   Därför döms hon annorlunda.

   Svara

    Tänkte mest på bilderna, på vilket sätt är en selfie framför barn med cancer och hjärnblödning i sjukhussäng bättre. Bilder som återpublicerats här inne, även om C valt bilder utan ansiktet synligt.

    Svara

    Fast det är ju tråkigt att hon döms annorlunda, när det är barnet ifråga som visas upp , både i hennes fall och i de cancersjuka barnens fall.. ?

    Barn som barn ?

    Svara

   Vem är alexia?

   Svara

    Googla alexia på den här bloggen. Camilla har skrivit om henne många gånger.

    Svara

   Ingen skillnad alls om du frågar mig. Förkastligt beteende oavsett vem det gäller.

   Svara

    Håller med. Tycker de borde kritiseras mer, men vem vill kritisera en mamma till ett cancersjukt barn?

    Svara

   Jag svarade dig här uppe. *pekar uppåt*

   Svara

  Verkar finnas många influensers som älskar att exponera sina barn på bekostnad av deras integritet utan en vidare tanke på att det som läggs upp på internet finns för all framtid. Att deras barn om de varit äldre sannolikt inte varit bekväma eller okej med vad ens föräldrar lägger upp internet.

  Följer få mammor men de jag kan komma på på rak arm är Margaux och Mimmi Kapell. Finns säkert många fler. Exempelvis nu senaste dagarna när jag ser hur Mimmi Kapell exponerar hur hon gör sin dotter blöjfri och inkluderar alla detaljer och instastories från när hon sitter på toan etc så kan jag inte rå för att jag blir illa till mods när jag ser det. Hon är säkert en jätte bra mamma men jag personligen tycker att en sådan handling tydligt demonstrerar att man där och då överhuvudtaget inte visar minsta respekt eller integritet för sitt barn. Hade hon lagt upp ett klipp när hon sitter och bajsar själv på toan, nej knappast. Då är det ännu värre (bara min åsikt) att göra det på sitt barn som kanske mår jätte dåligt om 7-8 år när hon förstår innebörden av vad mamma lagt ut om henne på nätet. Vad har hänt med samhället när människor känner att de måste dela absolut allt med hela världen? Det är skrämmande och sorgligt men också något väldigt sjukt över det hela. Det finns många gränser som passerats när det gäller just Instagram och delandet av integritets kränkande bilder på sina barn. Framöver hoppas jag på en hårdare lagstiftning som skyddar barnen bättre eller klokare föräldrar men det kanske är att hoppas på för mycket.

  Svara

   Där tycker jag att IL har gjort det bra.
   Inga ansiktsbilder på barnen (tidigare iaf), knappt någon personlig information. G älskar att läsa – ja, men det gör många andra barn också. Det är liksom inte att hon skrivit att de har sexton födelsemärken var varav nio av dem på könsorganen, bajsar tre gånger per dag och slåss var fjärde minut. Det tycker jag, faktiskt, att hon ska ha eloge för.

   Samma med Elaine Eksvärd på hennes blogg, när hon hade den. Knappt några bilder på barnen och inte direkt personliga saker om dem heller.

   Svara

    Tycker också det är bra att IL inte publicerar bilder på barnen. Men hon använder dem ju ändå i samarbetssyfte. Var det inte nyligen hon gjorde reklam för den där matematik-appen Albert (?) bara för G använde/gillade den?

    Sen tycker jag generellt att alla dessa nyblivna mamma bloggare måste tänka till en gång till när de publicerar en massa bilder på barnen eller använder dem i samarbeten osv. Oavsett om det bara är för att visa upp en familjebild så bör man ändå tänka på barnet.

    Svara

     Fast det kan jag tycka är vettig reklam att använda sina barn i om man nu ska ha med sina barn. En app som vänder sig till barns lärande liksom.
     Hellre det än vitaminer och annan skit.

     Svara

  Barn och sjukdom ger extra många sympatibesök på bloggen. Och pengarna tickar in. Det är väl den som står för hennes inkomster. Bloggen betalade av hennes skulder och leverne under konkursen har hon själv berättat så det är inte lite pengar den drar in.

  Svara

   Ja hon vet att sjukhusbilder ger sympati och click på bloggen – vilket ger henne högre inkomst. Nu blomstrar bloggen efter sonens påstådda virussmitta så hon tjänar mer pengar och passar också på att göra reklam som hon tjänar pengar på, och hon når ut till fler med reklam för sin egen verksamhet också. Ju fler bloggbesök desto mer pengar tjänar hon. Det är bloggen och ig-samarbeten som är hennes huvudinkomst ja, inte pt-kunder eller gym.

   Svara

    Förr eller senare kommer all skit att slå tillbaka på henne. Ingen vill förknippas med en toka utan moral.

    Svara

  Jag gör ingen större analys av detta. Tänker bara för mig själv att vi alla kanske är mer utsatta än vad vi vill tro av viruset.

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    [Borttagen kommentar]

    Svara

  Känns olustigt.

  Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

  Den grabben blir som sin mor om ingen vettig vuxen ingriper.

  Svara

   Risken är stor. Hon gör ju sig till en riks-stolla själv. Tror att det är något genetiskt, med den där stolligheten.

   Svara

    På tal om det mentala så länkade hon aldrig till ADHD-utredning nr.2. Gnälla på Camilla när det helt enkelt aldrig existerat något sånt inlägg. Tungan lär vara svart av alla lögner.

    Svara

     Hon brukar ljuga om de mest uppenbara saker. I gnällinlägget till Cam, påstår hon att hon inte läser här själv, samtidigt som hon anser att bloggbevakning gjort förbättringar, samtidigt som hon själv under den sk avhållsamma tiden kommenterat här. Svårt att hålla samman tokerierna🙄.

     Svara

      Just ja! En väninna håller koll och hör av sig 🙂

      Svara

       😂 Hennes dubbelgångare. Intressant när hen kommenterar som My Martens, m länk.

       Svara

       Anna Book hävdar samma sak. Det är någon annan som håller koll åt henne.

       Så jag tror att de håller koll åt varandra och sen hejjar de ivrigt på varandra så fort de kan dramatisera över minsta möjliga händelse.
       Allt för uppmärksamhet.

       Svara

     Jag följer bloggen och något sånt inlägg har aldrig publicerats. Därför kan hon inte heller lägga ut det i efterhand som bevis.

     Svara

   Inte så längesedan hon skrev att hans största dröm var att bli influencer som sin mamma

   Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Fy vad hemskt, men det är väl dessvärre så det fungerar.

   Svara

  Jag reagerade på att Monas Universum skriver att hon idag skjutsar sin 16-åring till ungdomsmottagningen för att hämta ut p-piller. Knappast något man skulle vilja att morsan tutar ut i sina sociala medier…?

  Svara

   Varför inte?

   Svara

   Fyyyyy det är över gränsen!

   Svara

   Undrar också varför man inte skulle kunna det? =)

   Svara

    Jag tycker det kränker en tonårings integritet att vitt och brett prata om hennes preventivmedel. Eller någon annan medicinering alls, faktiskt.

    Svara

   Hon har ju varit ansiktet utåt för sängvätning högt upp i åldrarna och stringtrosor.

   Svara

   Hissen gnisslar på väg upp på den där Mona.

   Svara

  Först Katrin Z som ska tjäna pengar på vår rädsla och så nu detta? Vad fasen händer. Helt ok att tala om att man är på sjukhus med Coronasjuk son, men varför bilden? BARA av en anledning, hon vill ha sympatier för krya på er hälsningar mm. hade kommit ändå, säkert fler om det bara varit en fin text om vad som hänt.

  Svara

  Har ett förslag på inlägg!

  Gör sånnadär rutor där läsarna kan svara antingen eller. Bacon eller rökning, DMretro eller Molinenti(vad hon nu heter), Rädd för Corona/Inte så oroad osv. Tycker sånna är kul att svara på och även se vad andra känner 🙂

  Svara

  Influenser tänker ju inte. Allt för att tjäna pengar….

  Svara

  År 2012 hade jag en kontroversiell blogg som bl.a. tog upp barns integritet på nätet. Jag blev så hatad och påhoppad att jag fick stänga ner bloggen (i samråd med polis)

  Kom speciellt att tänka på en bloggerska som inte ville lägga upp bilder på sig själv iklädd bikini på stranden. Inte heller ville bloggerskans vänner ställa upp på bild. Kan ni gissa vilka som var med på bild? De som inte kunde försvara sig och säga nej.

  Jag är glad att den här frågan har blivit starkare 🙏🏻❤️.

  Svara

   Synd att jag inte hade hittat din blogg för jag hade stöttat dig fullt ut. 👍

   Svara

    Tack, det värmer 🙏🏻☺️❤️

    Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Hon känns väldigt beräknande. Utstuderad.

   Svara

  Vad är normal nivå av barns integritet, utan att dra det till din spets? Jag kommer föda barn till sommaren och har ett stängt Instagramkonto, likaså min sambo. Jag funderar på att bara lägga ut bilder på barnet där och endast sådant som jag tänker mig att hon rycker på axlarna åt när hon blir äldre och eventuellt ser bilderna. Känns inte som att Facebook har samma personliga sfär. Jag vet inte, vi får se. Barnet är inte här än så vi har tid att fundera.

  Svara

   Det tycker jag är okej, när man vet vilka som följer. Att det nästan bara är personer man känner. Så kommer jag iallafall göra. Men Lägger knappt upp bilder nu så lär inte bli så mycket fler sen heller 😅

   Svara

   Bilder på andras barn är supertråkigt så varför? Delar inte ett jota om mitt barn på sociala medier (har allt privat ändå).
   1. Bilder på andras barn intresserar ingen annan, ni kommer tycka att er guldklimp är världens finaste, det kommer inte din arbetskamrat tycka.
   2. Jag har inte koll själv men har Instagram någon rättighet till bilderna? Hur funkar det där? Jag tycker själv det är läskigt med wide world web.
   3. Dom som är intresserade av ditt gullefjun är dina allra närmaste vänner, far och morföräldrar, familj. Ja helt enkelt de i er närmaste krets. Smsa en bild helt enkelt? Tar typ lika snabbt. Jag är livrädd för internet och bilder på mitt barn oavsett och det finns säkert massa ufon där ute som kan få tag i bilder och manipulera dom. Ryser av tanken. Men jag kanske drar det till sin spets… Vad vet jag.

   Svara

   Men vänta nu Helena….
   Ska DU inte livesända din förlossning? Jag trodde vi hade spikat det?
   Höja ribban lite och låta folk interagera och kommentera i realtid?

   Det kommer ju kännas fräscht ju!!!

   Svara

    Ja justja det hade jag ju glömt att jag lovat! My bad. Kommer visa massa samarbeten i realtid när jag ligger där och knöser, uttrycka mig med ord som ”ljuvligt”, ”livets liv” och ”drömmigt” så att jag verkligen LÅTER som en äkta influencer också… Här ska inte censureras ett dugg. Gudrun Schyman 1979 fast Helena Silversjöö 2020! En Youtubeförlossning av sällan skådat slag! 🎊🎊

    Bring the cola zero and press play 😂🙈🤑

    Svara

   Jag har en stängd Instagram men endast familj, släkt och vänner. Eftersom vi bor utomlands är det kul att de också kan se min dotter då och då eftersom vi sällan kan ses.

   Jag lägger endast upp bilder på min dotter där hon är påklädd, glad eller neural I humöret och inte i en utsatt position. Och ofta med ett cheesy citat om hur mycket jag älskar henne 🙈
   Tänker att det kan va kul för henne att gå tillbaka och kolla, själv gör jag det kanske en gång i månaden. Kul att gå tillbaka och följa hennes utveckling sen hon var nyfödd (har inte alla bilder på telefonen så det är ett enkelt sätt att titta på gamla bilder)

   Svara

   Har du tänkt på hur mycket det grämer My att hon födde barn långt innan hon blev känd? Tänk så mycket content hon gick miste om där.

   Svara

  Kan man ta foto alls på sjukhus?

  Svara

   Det är olika från region till region. Många har infört fotoförbud. På en sjukhus får du fota om du frågar först.

   Svara

    En del…

    Svara

   Nej, det är inte tillåtet. Men svårt att hålla efter dem som inte respekterar det.

   Svara

   Kan kan man väl alltid. Om man får är en annan sak eftersom många numera infört fotoförbud, men folk gör det i alla fall.

   Svara

  Camilla! Kan du inte göra ett positivt inlägg med influencers i Corona-tider. Alltså de som inte bara skapar panik eller kränger omega3. Typ Dasha som erbjuder barnvaktshjälp/uppmuntrar till att man ska hjälpa äldre handla eller Hugo Rosas som åkte runt till sjukhus idag och gav clean drink till de som jobbar hårt för oss alla. Finns säkert fler??
  Lyft det positiva är önskeinlägg från mig! 🙏🏻 Så kanske man inte är lika trött på samtiden

  Svara

  Fattar inte pappan på Öland? När ska han agera? Nä tänkte väl det. Han har bara kropp kakor i hjärnan.

  Svara

   Säkert en ”mespröpp” som Skärningar skulle säga.

   Svara

  Tiingelinn på instagrams story… är det så smakfullt att tjäna pengar på detta sätt genom att marknadsföra det hela som något som hjälper i Corona-tider? :/ folk har avlidit och hon tipsar om en matteapp för ungarna?

  Svara

   Men nu får du väl hejda dig. Om skolorna stängs eller barnen är hemma är det väl 100% bra att det finns en app som kan hjälpa med matten? Vad har det att göra med att folk har dött?
   Hur kan det vara något problem alls?

   Svara

    Kolla hennes story, tyckte marknadsföringen var något smaklös ”swipea upp”

    Svara

  Min unge kollar ofta på the swedish family. Han gillar Alma och Harry, barnen och de det gör med sina föräldrar. Har kollat lite ibland med honom också och har märkt att i några situationer så känner jag bara ”hjälp, varför gör ni såhär?.” Det är en sak om man berättar att barnet är sjukt och i vad kanske. Men här går föräldrarna med en selfiestick, filmar barnen när de ligger på sjukhus, berättar symtom, diagnos, försöker få barnen att prata framför kameran om hur de mår fast man som tittare ser att de bara är trötta och vill lägga ner. Obs att detta inte händer ofta, har sett tre ggr kanske, varav en sjukhusvistelse där jag bara känner, nej stäng av vad gör ni.

  Svara

   Håller med. Som du säger det har inte hänt ofta och jag kan kolla på deras vloggar och tycka det mestadels är bra material men i grund och botten känner jag en obekvämskänsla. Bara det att filma rakt på Almas skola? Så märkligt… Eller dessa sjukhusvistelser du berättar om… Jadu, alla familjer är väl olika. Undrar mycket över hur t.ex Alma gör med kompisar att ta med hem? Nej det går inte idag vi har vloggdag! Du kan förvisso ta med dig Alice för hennes mamma har precis själv börjat vlogga så det är okej för henne!

   Svara

  Sen på bollen, men seriöst.. Wtf? Hon kunde väl skrivit det där inlägget utan 2 sjukhusbilder förvisso delvis övertäckt på han ansikte men sedan en bild på en ynklig liten sjukling i soffan hemma.. Helt knäppt. Vem lägger ut såna blotta de bilder på sitt så pass stora barn på internet när man har tusentals av följare eller man gör det väl inte ens när bara ens familj följer en, då skickar man väl såna personliga bilder privat när det är så privat… Nej har verkligen ingen förståelse alls, överhuvudtaget. Hon kunde ha skrivet hela detta inlägg utan dessa bilder. Kunde väl tagit en bild av sjukhuskorridoren. Det hade väl räckt. Suck.

  Svara

  Tyckte att det var ganska osmakligt i hennes första inlägg på bloggen. Han är inte en bebis längre. Och sedan flashar hon det extra i större media. Tycker att det är respektlöst mot sonen. Och pinsamt att man behöver använda sitt barn när man är så kallad ”TV-profil”, hon borde väl kunna ha en stor publik utan att sonen har Covid-19?

  Svara

   Jag tänker hon hade inte behövt visa bilder på han alls när han ligger sjuk på sjukhuset eller hemma i soffan. Och endå kunnat skriva samma inlägg. Fast utan bilder på han. Detta är bara helt över gränsen.

   Svara

  Ren nyfikenhet. Var går gränsen? Nu är det inte alla som tycker att det är ok att publicera barnbilder på nätet alls, men då väldigt många gör det så leker vi med tanken på att det är okej. Men var går alltså gränsen? Är ett barn med knapp på magen okej? Eller sond? Cpap-masken som barnet använder dagligen? Ett barn som stolt visar upp sitt gips, eller gör tummen upp efter dagens avklarade cellgiftsbehandling? Går det bra att visa en protes? Eller en rullstol? Ståskal? Ett avvikande utseende? Många gånger tror jag nämligen att det är jobbigt för läsaren att se verkligheten, inte för barnet. Själv skulle jag skämmas mer/känna mig mer utsatt över att vara utspökad i tomtekläder, nedtryckt i en äggkorg (vanligt bebisfoto till påsk) eller som en ballerina med gullig rosett (naaawww!), jämfört med ett barn som visar upp sitt ärr över bröstkorgen efter en lyckad hjärtoperation…

  Svara

  Nu mjölkar hon vidare!

  Det är så pinsamt!

  ” vi lever i en mardröm” han är en krigare! Jag är matt och trött” Gråter kan inte se Min indian”

  Det har gått en halv vecka 🙈🙈🙈

  Herregud människa! Skaffa ett privatare liv!

  Folk berömmer att hon är en sådan bra mamma. Lägg undan mobilen då tycker jag! Alla mammor och pappor tar hand om sina sjuka barn. Det är inte exceptionellt för My🙈

  De flesta pausar dock mobilfotandet 🙈

  Svara

  Det är skamligt att My utnyttjar både den hemska sjukdomen Corona och sin sons utsatthet för att tjäna pengar. Mycket tråkigt att pojken är sjuk men det verkar ju inte som om hon vet om det är Corona.

  Men nu finns det väl ytterligare en anledning till att det inte går bra med gymmet.

  Svara

  Inte ens i dessa tider kan människor vara lite snälla mot varandra. Känner inte My personligen men, hon älskar sin son det är ingen tvekan om det. Alla som har barn förstår nog hur rädd man kan bli som föräldrar i dessa tider, när man måsta åka in till sjukhuset. Hon är dessvärre inte ensam om att dela med sig bilder av ett sjukt barn eller skadat barn, det finns väldigt många bloggare som gör det. Som någon nämnde i en annan kommentar, det gör även de som har cancersjuka barn, tar bilder på sjukhuset, fel eller rätt? Många lever ju på sin blogg, det är deras inkomst. Frågan är hur många som kan försörja sig i längden på sina bloggar? Efter att Convid-19, på sikt ebbat ut.
  Be nice out there guys!

  Svara

  En läkare blev intervjuad, DN eller Aftonbladet, och sa att barn som misstänks h corona och är svårt sjuka dels borde ligga på intensiven men också att det faktiskt testas. Så , enligt honom, går det inte till så som My beskriver att de ”utesluter” genom att testa för andra virus. Barn med ( misstänkt) Corona testas….. Är det sant så är ju Mys historia inte sann

  Svara

  Sen där ungen kommer att få det besvärligt framöver om mamma My ska fortsätta hänga ut honom. Hon skriver om honom som om han vore en bebis ( eller en hund, som nyss lärt sig skita där han ska) Hon lägger ut bilder på sonen med matta feberblanka ögon och nån liten gullig nalle bredvid. Även OM ungar får och har nallar så är det nog inget de vill att andra ska se.
  Hon fattar inte att allt hon skriver och lägger ut kommer att slå tillbaka på honom en dag.
  Det kommer nog bli som i familjen Ilmrud där den ena perfekta ungen efter den andra råkar ut för nåt som ju självklart INTE är deras fel. Men det är mammornas bloggande och synpunkter som ställer till det för ungarna. Det är jag övertygad om.’
  Jag fotar och lägger ut ibland men då är det i nåt kul sammanhang där kanske inte ungarna är i fokus utan istället det de / vi gör. Och aldrig att jag skulle sätta mig med plutblanka läppar och mig själv som förgrund framför ett sjukt barn.

  Svara

  Det sorgliga är att hon har ingen hjälp alls. ingen av hennes ”vänner” som kan komma och passa sonen så hon kan ha PT-kunder i gymmet, det kan väl inte vara nån fara att träna där, en person i taget?
  eller PT-kunderna on line?
  jag anser inte att man kan driva företag om man inte har back.up, nån borde väl, som inte är riskgrupp, kunna offra sig, Anna B etc. , har de verkligen jobb att sköta? att Jonas inte kan vara där är sorgligt också.

  eller är det så att ingen tränar och köper kostrådgivning av en PT som själv har problem med vikten och aldrig lagar mat?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.