ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

397 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har ni insjuknat än eller är ni friska?

  Svara

   Sjuk sedan en vecka tillbaka. Har inte varit ute sedan dess.

   Svara

    Meds får in handsprit nästa vecka 🙂

    Svara

    Är du sjuk i Corona? Hur mår du i så fall? Vilka symptom har du? Krya på dig! <3

    Svara

   Är sjuk, men med feber och rinnande näsa, som inte verkar vara symptom på covid-19? Mamma har alla symptom inklusive jobbig huvudvärk och äldre släkting testat positivt och inlagd.

   Svara

    ”Grafiken visar om du har corona”
    https://www.aftonbladet.se/a/1nbwgq

    Även om det är Aftonbladet borde det väl finnas nån trovärdighet i det där hoppas jag.

    Svara

    Feber och rinnande näsa kan absolut vara symtom på covid-19. Hoppas du kryar på dig snart!

    Svara

    Jag har haft värsta huvudvärken jag någonsin varit med om och hostig och svårt att ta djupa andetag men ingen feber – nån som vet om man kan få covid utan feber? Omöjligt att komma fram till sjukvården nu :(((((

    Svara

     Jag läste att det är mindre vanligt men sker

     Svara

     Studier visar att en del inte får symptom överhuvudtaget…

     Svara

      Ja då kanske jag också är sjuk, utan symtom då..

      Svara

     Ja, huvudvärken var inte att leka med. Jag hade bara feber en natt, feberfri de andra dagarna av sjukdomen.

     Svara

      En av mina nära vänner (som även är en kollega, som jag jobbar mycket tätt med), kom hem från Lombardiet 20 februari, dvs just då allting bröt ut i norra Italien. I ca. 4 dagar hade jag en helt extrem och kraftig huvudvärk, svårt att andas djupt och allmänt varm och seg i kroppen (har ingen temp. så vet ej om jag hade feber).

      Börjar nu fundera på om det kanske hade kunnat vara Corona? 🙂 Vad tror nu? Har nog aldrig haft en sådan huvudvärk i mitt liv, men å andra sidan så kändes det inte som att jag var ”sjuk”, så misstänkte aldrig Corona.

      Svara

       Eller så hade du migrän

       Svara

     Kan vara Corona! Är du osäker på om du ska kontakta sjukvården eller inte har Stockholms Region gjort ett rätt bra självtest på hur du ska gå till väga – https://corona.sll.se/

     Krya på dig!

     Svara

   Varken jag eller min sambo har blivit sjuka. 1 vecka kvar av karantän pga resan till Tyskland.

   Svara

   Hade feber, tungandat, huvudvärk och lite hosta, men mår nu bra. Hela min stad är i karantän förutom mathandlande och akutlägen.

   Svara

   Tror jag är frisk:.. men känner av vissa stressymtom som även finns hos Corona.. dvs lite tung andning och huvudvärk… dock ingen feber

   Svara

   jag har fått bekräftat Corona. Aldrig vart så sjuk i hela mitt liv. Va inte alls beredd tänkte att om man får de blir de milda symptom och allt var överdrivet i media. Men minns knappt 3 av dygnen. Jag är 26 år inga andra sjukdomar.

   Svara

    Jag hade influensa som 20-åring (35 idag). Trodde fan jag skulle dö så det händer 🙂

    Svara

     Ja när jag fick influensa som 18-åring fick jag verkligen en chock. Att en människa kan må såhär dåligt och ändå överleva.

     Svara

      För två år sedan toppade jag allt jag någonsin haft förut. Först influensa följt av öroninflammation och halsfluss följt av bihåleinflammation som avslutas med en halsböld. Tre antibiotikakurer under tre veckor. Aldrig känt mig så levande som efter det haha!

      Svara

      Så fick jag av jobbets influensa vaccin. Vidrigt. Kröp upp till toaletten. Alltså trodde verkligen jag skulle dö men överlevde givetvis.

      Svara

     Fattar att ni tänker så. Men de är lite skillnad på influensa och att helt plötsligt känna att man kvävs och inte får luft.
     Jag tänkte likadant som er för 1 vecka sen.

     Svara

      Det slår olika mot alla. Jag har åkt in på sjukhus på grund av att ”vanlig influensa” orsakad andningsproblem. Men jag har också bara legat hemma i 40 graders feber och klarat det utan problem på grund av ”vanlig influensa ”.

      Svara

      Är du inlagd och skriver från IVA?
      Finns väl ingen som ligger hemma och känner att de håller på att kvävas och inte få luft nu när man vet att coronapatienter kan behöva respiratorvård för att överleva…

      Svara

       Jag var på sjukhus 3 nätter men är hemma nu sen två dagar tillbaka.

       Svara

       Man kan ju ha hunnit bli bättre. Dessutom finns det väldigt många steg på andningsstöd innan respirator. Första steget är syrgas, andra är en högflödesgrimma med fuktig luft, sen finns det en cpap som trycker in luften i lungorna och en bipap som gör likadant men med ett stopp för man ska andas ut. Respirator är sista steget.

       Svara

      Har man haft lunginflammation vet man nog på ett ungefär hur det är.

      Svara

     Är det säkert att corona är något som uppstått för bara några månader sedan.. För jag är säker på att det gick nån jäkla hybrid-ifluensa på våren 2019 också. Var apsjuk 2 gånger på kort tid, sjukskriven typ 3 veckor på 2 månader… 🤔 😅

     Svara

     Influensa är hemskt. Har haft det fyra gånger vad jag minns, alla gånger har det gått väldigt fort från första symptom till full influensa. Kroppen värker vid minsta rörelse, halsen känns som tusen knivar när man sväljer, huvudvärk from hell och så hostan. Fy fan. Och så bara man fryser.

     Svara

    Jag undrar hur många av de yngre som haft grava andningssvårigheter eller tom behövt intensivvård är rökare… Någon som hört om det finns samband?

    Svara

     Kol är en riskgrupp och de tror ju att rökning är anledningen till att så många män just blev så sjuka i Kina. (Där män röker mer än kvinnor).

     Svara

   Är sjuk sedan i fredags. Om det är Corona eller ej går ju inte att veta. Jag har feber, lite hosta och huvudvärk. Har hållit mig i karantän för att inte chansa med andras hälsa eller belasta samhället.

   Svara

   Jag och sambon har varit sjuka i en vecka. En rejäl förkylning med hosta och snuva. Jag har även muskelvärk. Vi är ändå rätt pigga och glada 🙂 Håller oss inne, förutom när vi är ute med hundarna(bor brevid skogen). Familjen handlar åt oss.

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  475 döda i Italien under det senaste dygnet. En bekant såg ett reportage från ett sjukhus i Italien igår. Alla respiratorer slut, personalen går på knäna, 25% av vårdpersonalen är sjuk i corona. Ingen som satts i respirator de senaste två veckorna har tillfrisknat. I Holland är hälften av de som vårdas på intensiven under 50.

  Någon som fortfarande tror att ”det inte är värre än influensan”?

  Svara

   Jag har sett att många som skriver för DN verkar avfärda farligheten i covid-19. Jag är dock född på 80-talet och har aldrig sett hela Europa stänga ner på grund av en pandemi tidigare.

   Svara

   Har aldrig någonsin trott det. Hatar alla som tar det så lättvindigt.
   Hade en kompis som häromdagen klagade på att busschauffören inte släppte på fram och man var tvungen att sätta sig bakåt i bussen. ”men stanna hemma om
   du är rädd för att bli sjuk!!”
   Men vad tror du händer om chauffören blir sjuk? Hur ska du komma till jobbet?

   Svara

   Dessutom 4207 nya fall. Inte muntert.

   Svara

   Tycker det är självklart att det är farligaren influensan. Jag tror att många som säger så anting tror att farligt bara innebär döda, eller att de är rädda och försöker bagatellisera det för sin egen skull.

   Svara

   Det är väl det att den sprids mycket fortare än influensan som gör den farligare… ingen är ju immun eftersom ingen haft något liknande förut… Vanliga influensan har ju inte den smittspridningen

   Svara

   Är flera tusen som dör varje år av influensa.

   Svara

    I Italien dör upp till 25 000 personer i influensa varje år. Just nu dör 500 personer per dag i corona i Italien.
    500 * 365 = 182 500.

    Svara

     Men sådär kan man ju inte räkna. Hur många tror du dör i influensa vintermånaderna resp sommarmånaderna?

     Svara

     Dessutom är det inte ens sant att 500 pers dör per dag. Du kan ju inte ta dagens faktiska rekord, slänga på en 30 personer och säga att det händer varje dag.

     Svara

      Nä, det kan ju bli ännu värre

      Svara

       Det kan, eller det kan inte.

       Svara

     Och det är när landet är i karantän – hur hade smittspridningen sett ut om det hade släppts fri? Hoppas att deras åtgärder ger hoppfulla resultat snart, det är ju klart att det dröjer mellan åtgärd och resultat (2-3-4 v?)

     Svara

   Stämmer det verkligen det där att hälften av de som vårdas på intensiven i Holland är under 50?

   Svara

   Det är med stor sannolikhet inte värre än ”vanlig influensa” – men det farliga just nu är att så många blir sjuka samtidigt och det är mycket smittsamt –> ingen är immun vården har inte resurser till att ta hand om alla samtidigt!

   Svara

    ”Stor sannoliket”? Vilket p-värde fick du fram i dina beräkningar?

    Svara

   Asså hur länge kan corona funnits i Sverige? Min vän va nämligen på sjukhuset redan för 1,5månader sen med alla symptom på corona. Kina mörkade väll ändå ett tag?

   Svara

  Vad jobbar ni med och hur hanteras situationen på era jobb? Är ni nöjda med hur det hanteras?
  Om ni jobbar hemma, hur funkar det?

  Svara

   Jobbar inom energibranschen och vi måste jobba hemma i den mån det går och får inte komma till jobbet på 14 dagar om vi varit utomlands. Jag tycker de tar till allt de kan och det är bra. Energi är livsnödvändigt.

   Svara

   Jobbar på advokatbyrå, alla jobbar hemma. Är nöjd

   Svara

    Jobbar också på advokatbyrå. Nästan alla jobbar hemma efter rekommendationerna som kom tidigare i veckan. Jag tycker det är sviiiiintråkigt att sitta hemma i lägenheten. Längtar efter kontoret och mina kollegor. Hoppas detta är snabbt överspelat, men känns ju inte så.

    Svara

   Pluggar till sjuksköterska och är ute på praktik på vårdcentral. Pratar bara om corona hela dagarna känns det som. Universitetet har gått över till distansutbildning men vårdstudenter som gör praktik fortsätter som planerat. Känns bra, vill inte få restuppgift till nästa termin.

   Svara

   Jag jobbar på kontor på ett litet privat bolag.
   Här har vi fått inköpsstopp, allt som går att spara in på ska pausas.
   Vi måste följa myndigheternas råd, alla som kan jobba hemifrån måste göra det och alla möten ska ske via skype.

   Dessutom har vi blivit korttidspermitterade och jobbar bara 40%

   Svara

    Vi har också nu reseförbud och 2 veckors karantän för de som tidigare varit utomlands

    Svara

   Förlagsbranschen, frilans, jobbar hemma som jag brukar.

   Svara

   Jobbar som intensivvårdssjuksköterska. Jobbar inte hemifrån 😅

   Svara

    Hoppas ni alla inom vården får extra betald semester när allt detta är över! Det hade jag mer än gärna sett att mina skattepengar går till iaf.

    Svara

     Jag också, mycket hellre pengar till vården än skäggbarn.

     Svara

      Fy vilken kommentar

      Svara

       Dock sant..

       Svara

       Såna som du har förstört Sverige.

       Svara

        Bor inte i Sverige, så fattar inte hur jag förstört Sverige?

        Svara

         Såna som du, står det.

         Svara

          Du känner inte mig så hur vet du hur jag är? 🙂

          Svara

        Vi står inför Sveriges största kris och du pratar fortfarande om flxxtingar! Nej, uppenbarligen var flxxktingar inte Sveriges största hot. Det här är. Inse hur försvarslösa Sverige är just nu. På riktigt. Som stat och nation. Många riskerar att dö, ekonomin störtdyker. Just nu är vi väldigt sårbara och försvarslösa för främmande makt, som tex Ryssland eller Kina. Hela Eu och Natosamfundet nästan utslaget. Vad händer om energi, vattenförsörjning, Internet hackas och slås ut. De flesta har inte fästa telefoner idag för att kontakta omvärlden om de sitter hemma i karantän sjuka. Tänk om Sveriges interna politik fokuserat på välfärd och sjukvård istället för S#s fr##lingsf¥ntliga agenda med fl¥*ngfrågan i fokus. Om man hade fokuserat på bemanningen i vården. Om kostnader för nya karolinska. Mer och mer adminpersonal och mindre sjukvårdspersonal . Vi har väl sätt olika sjukvårdsuppror i flera år nu. Tänk om man hade ägnat energi åt att utbilda och snabbt få ut €nsamk*mmande i sjukvården istället för att göra allt för att sätta käppar i hjulet för deras utveckling i Sverige. Unga ambitiösa killar och tjejer som redan idag oftast talar flytande Svenska och nu har gymnasieutbildning. Vilka resurser de kunde vara. Just nu idag, i min stad Stockholm är det invxxndrare som är ute i skyttegravarna och håller samhället igång. Som kör buss, taxi, och matleveranser till låg lön med sin egen hälsa som insats. Säg mig, skulle du själv sitta och köra taxi i dessa tider. Kanske få en kund som blivit tillsagd att inte åka kommunalt. Säg aldrig igen att invxxndrare är lata bidragstagare som inte vill göra rätt för sig. Och kom inte och säg att vi hade haft bättre beredskap och resurser utan krisen 2015. Nej, för varje kris är ett tillfälle att lära sig inför nästa kris. Att snabbt tänka till, ställa om, ordna plats mm. Vi är förmodligen bättre på det, TACK VARE 2015.

        Svara

         Och kom inte och säg att man inte hade kunnat föreställa sig ngt sådant här. Jo det hade vi. Tjernobyl, Galna Kosjukan, svininfluensan, Ebola, borde ha triggat fantasin på att något riktigt allvarligt skulle kunna hända.. Jag menar, Wuhan pågick medan Jimpa var i Turkiet och delade ut flygblad. Fokus borde ha varit på vad har Sverige för beredskap Och strategi om Wuhan skulle komma hit.

         Svara

          andas

          Svara

          Batiktant?

          Svara

          Sant! Tegnell förutspådde detta redan 2008 tror jag det var……

          Svara

         Reinfeldt var tydlig: Vi hade inte råd med annat. Så blev han bortröstad också.

         Svara

         Skjuter, rånar och våldtar gör de också. Gärna under förnedrande former.

         Svara

     Sommarens semester är ”on hold” hos oss för tillfället så det ser inte så lovande ut 😂 Även beviljad semester har dragits in nämligen. Men vilken fin kommentar ♥️

     Svara

    Tack ❤️ De hjältar vi förevigt kommer komma ihåg när allt detta är över är dig och dina kollegor.

    Svara

     Men oj tack ❤️ vad fint skrivet av dig. Jag är glad över att få stå samman med otroligt kompetent och drivna kollegor i detta

     Svara

    Du är bäst och värd det absolut bästa livet kan ge! Tack för din insats! ❤️

    Svara

     Men jisses vad fina folk är ❤️ tack så mycket. Jag ser det som att jag gör mitt jobb under extraordinär händelse, och jag är glad att jag kommer ha ett jobb under denna tuffa period. Jag är orolig för dom som blir varslade nu och önskar och ber att folk gör en insats för de branscher som det inte går så bra för nu ✊

     Svara

    Arbetar som undersköterska på demensavdelning och jobbar inte heller hemifrån. 😉

    Svara

   Är lärare. Eleverna hemma men vi måste jobba kvar på plats i skolan.

   Svara

   Jobbar på en skola . Jobbar inte hemifrån haha. Får snällt åka kollektivtrafik och sen omge mig med ungefär 500 barn plus personal. Väldigt många ur personal sjuka, samma med kidsen.
   Rektorn rabblar folkhälsomyndighetens mantra och det är typ förbjudet att ha en konstruktiv diskussion kring hur vi ska hantera situationen 🤷🏻‍♀️

   Svara

   Studerar på högskola, all undervisning sker online och det blir hemtenta istället för salstenta. Bra att lärarna får lov att prova de digitala lösningarna, märks att det är helt nytt för dem 😅

   Svara

    Förstår att det är skrivet med glimten i ögat (och sant), men jag vill bara få poängtera att hela lärarkåren ställs inför att över en natt göra om hela sin undervisning, sitt material, examinationer, lära sig nya plattformar och samtidigt ta hand om oroliga elever och föräldrar. Allt utan en tillstymmelse till betald övertid eller liknande. Vårdpersonal är hjältar men nog tusen vill jag lyfta fram oss lärare i denna situation ❤️

    Svara

   Vår ledningsgrupp har gått ut med att vi får jobba hemifrån om vi vill. vilket är jävligt lamt för det får vi alltid. Hade nog önskat tydligare riktlinjer där. Business as usual är budskapet men allt fler affärer läggs ner eller skjuts på framtiden.

   Svara

    Hur vill du att tydligare riktlinjer? Du får jobba hemma. Business as usual är ju bra så länge som det går för att upprätthålla Sverige. Förstår inte varför man ska klaga när det inte finns något att klaga på?

    Svara

   Jobbar inom Ikea. Kontoren jobbar hemifrån, vi på golvet jobbar så gott det går. Halva personalstyrkan är hemma pga att deras barn har förkylningssymptom.

   Svara

    Jobbar alltså inte på ett av själva varuhusen utan tillverkning

    Svara

   Jobbar på hotell o fick nyss reda på att all restaurangverksamhet kommer stänga på alla hotell.
   Jag är tacksam för att jag är mammaledig Och ska tillbaka till hösten men det kan lika gärna vara så att jag inte har nåt jobb att gå tillbaka till

   Svara

   Förskollärare, ingen skyddsutrustning här inte. Har ju närkontakt hela tiden med barnen. Visst de säger att barn klara av att få den här influensan , men det känns lite som om de använder skola och förskola som språngbräda för att föra ut smittan sakta i samhället. Känns lite som att barn och personal är försökskaniner för att få igång folkimuniteten. Känns inte alls bra att jobba på förskolan just nu.

   Svara

    Sen är det ju klart att vi måste ha öppet för de med samhällsviktiga arbeten.

    Svara

     Det är ju bra om den är öppen för oss andra som inte har samhällsviktiga jobb också så vi kan köpa mat och betala hyran.

     Svara

     Glöm inte att förskollärare och barnskötare är samhällsviktiga yrken. ❤️

     Jag jobbar också på en förskola i Stockholmsområdet. Hoppas att vi kan fortsätta hålla öppet så att samhället kan fortsätta någorlunda i dessa tider.

     Svara

    Jag jobbar oxå som förskollärare. Känns lite utsatt men vi är mycket ute. Flera barn är hemma pga olika smittor (ingen bekräftad Corona) och för att föräldrarna vill hålla sina barn hemma för säkerhets skull. Få se om förskolorna kommer stängas.
    Dock behöver vissa förskolor vara öppna just för de barn vars föräldrar arbetare inom samhällsviktiga arbeten.
    Undrar hur regeringen tänker kring det.

    Svara

     Men läser vi på ordentligt, så är det fortfarande droppsmitta = kvittar om vi är ute eller inne. Beror ju såklart på hur närvarande man är som pedagog. Men sitter man med barnen, är med barnen så kvittar ute eller inneverksamhet.

     Svara

      Ja det vet jag. Dock är det skillnad ute och inne. Man är inte lika nära ute som inne.

      Svara

    Alltså vi alla behöver ta vårt samhällsansvar för att ta oss igenom detta. Mvh, kassörska.

    Svara

   Jag jobbar i en bokhandel, har fast deltidsanställning. Vår ledning har bestämt att ingen skall bli av med jobbet på grund av pandemin – på sin höjd kommer vi permitteras om det anses nödvändigt/om civilsamhället stänger ned. Tycker vårt företag sköter allt föredömligt, och vi får interna uppdateringar om vilka beslut som fattas och vad som kan tänkas ske dagligen av personalchef.
   Tyvärr kan jag inte arbeta hemifrån.
   Det är lite deppigt att vara i butiken med så lite folk och så apokalyptisk stämning, såklart… och vi har såklart fått ställa in alla event osv, vilket ju är supertråkigt men behövligt. Det är tal diverse åtgärder för att göra det enklare för våra kunder som inte kan eller vågar ta sig ut, och det känns schysst.
   Överlag är jag bara så glad att jobba inom ett företag som bryr sig om sina anställda och verkligen går in för att rädda allas jobb och hålla uppe humöret, trots att siffrorna är katastrofala just nu.

   Svara

   Jobbar som servitör på stans största pizza restaurang och igår förlora jag jobbet. Tillfälligt men ändå. Har nu sökt för unemployment då min stat satt in extra resurser för att hjälpa alla som jobbar i service yrken nu när dom är nedstängda. Maken jobbar som kock och än så länge kan han jobba då dom kör utläming och upphämtning men det ser mörkt ut för honom också men han är iaf lovad full timlön iaf en månad framåt. Tack och lov har vi lite sparade pengar så ingen panik ännu.

   Funderar på att ta ett extrajobb på ehh vad heter det affären? haha the grocery store. Dom söker förfullt för mer medarbetare just nu men samtidigt så ökar jag ju då risken att bli smittad men samtidigt är jag i bra ålder och allmänt frisk och kry så om jag blir smittad är jag inte i en riskgrupp. Aaah vi får se! Shit pommes fritt. Plus FUCK TRUMP : )))

   Svara

   Jobbar som apotekare. Kan tyvärr inte jobba hemifrån, men har varit hemma några dagar för jag hade lite halsont innan helgen. Ingen feber eller hosta, men ville inte skrämma mina äldre kunder eftersom jag var lite hes i helgen.

   Svara

   Jag jobbar som undersköterska på sjukhus och vi har fått riktlinjerna att stanna hemma vid feber, halsont, förkylning osv, så jag är hemma sjuk.

   Svara

   Skulle vilja jobba hemifrån då jag bor i Stockholm och reser kommunalt 😐
   men tyvärr har vi öppet. Är man minsta sjuk ska man stanna hemma. Men inte helt nöjd, hade hellre velat jobba hemifrån för att nu ska man ju undvika Stockholm så mkt det går.

   Svara

   Jobbar på en geriatrisk avd där man nu bestämt att ta in patienter med Corona. Tycker att det är väldigt riskabelt med tanke på vad det är för patientgrupp vi vårdar, äldre multisjuka. Förvisso får coronapatienterna enkelsal men nja, med tanke på att vi inte kan bedriva någon intensivvård så… Å nu har det nästan gått så långt att sjukhusen vill skicka dom till oss innan provsvaret har kommit. Med tanke på att all handsprit är slut hos oss så ger det här absolut ingen bra känsla i magen.

   Svara

   Är grundskolelärare och vi förbereder oss inför eventuell stängning. Massa personal och elever borta. Helt surrealistiskt. Skolan hanterar det bra, dock.

   Svara

   Jobbar på ett städföretag. Springer runt och desinficerar hos kunder som fortfarande har öppet.

   De kunder som kan jobba hemifrån gör det och ställer då in städningen – så mycket omplacering/hantering av personal. Det är ingen lätt sits detta virus har försatt oss i, inte bara ut hälsomässiga aspekter …

   Dessutom, alla verkar tro att vi har något hemligt lager desinfektionsmedel, vilket tyvärr inte är fallet. Vi sitter i samma sits som alla andra…

   Svara

    Jobbar som undersköterska inom hemtjänst! Allt är som vanligt nästan men vi måste såklart stanna hemma vid symtom. Det vi går till är oroliga, men vi hjälper så gott vi kan.

    Svara

     Dem*

     Svara

   Är föräldraledig just nu så har möjligheten att hänga hemma mest hela dagarna, men jobbar annars i butik.
   Kan bara tänka mig hur vidrigt mycket arbete dom haft där de senaste veckorna.. Och smittorisken där också, att hantera pengar som är rena rama bakterieodlingarna och ha folk runt om sig hela tiden.

   Svara

   Jobbar som timanställd museipedagog (som många gör i den publika museibranschen) och fick reda på att alla visstidsanställda får gå och inga kontrakt kommer förnyas. Är ledsen men förstående och tycker att det hanteras professionellt. Dock är jag mer besviken att regeringen inte går ut med stöd till kulturen (men det beror ju på att det är min bransch – lite självisk känsla med tanke på att alla branscher lider och sliter)

   Svara

   Jobbar på ett centrallager.
   Skrev om vilka ändringar vi gjort i det första ÖS men då hade vi inte börjat med det nya ”lagret” än.
   Vi har bla ändrat:
   – Får ej stöta på andra skiftet. 30min mellan start/slut.
   – Toalettschema. Alla avdelningar har separata toaletter.
   – Äter lunch/har rast på sin egna avdelning. De har tagit ner kylskåp och micros.
   – Tagit in extrastäd av firmor samt att vi personal städar av alla arbetsbänkar/handdtag/truckar två ggr/dag.
   – Inga chaufförer får gå in i byggnaden. Vi lastar/lossar själva.

   Osv osv..

   Det går ganska bra men det känns inte riktigt hållbart då de flesta på mitt jobb (ink mig själv) har privata relationer utanför jobbet. Vänner/familj/partner. Jag själv har både en bror och en partner i samma byggnad men på olika avdelningar. Vi samåker till jobbet. Så skiften/avdelningarna krockar i alla fall..

   Svara

   Jobbar som förskolelärare och går på knäna. Större delen av personalstyrkan är hemma sjuk, barnen kommer trots snuva och hosta. Beordrad massa med övertid. Orkar snart inte mer

   Svara

    Det är så himla konstigt, vad säger föräldrarna när de lämnar barn med snuva/hosta?

    Svara

    Skicka hem de snuviga barnen omedelbart med hänvisning till Folkhälsomyndighetens riktlinjer, inget att diskutera där.

    Svara

   Jobbar som pilot. Blir eventuellt av med jobbet, jag kan liksom inte jobba hemifrån. Går nu utan lön och utan skydd från regeringen (Bor i england). Blev ett tag utkallad på Rescue flights, dvs att hämta hem alla strandsatta från diverse länder. Helt total kaos. Nu är allt dött. Har kollegor som riskerar att bli hemlösa pga detta. Vår bransch är nog en av de som drabbas värst av detta, i och med att det kommer bli as svårt att få jobb igen sen när allt är över.

   Svara

  Ni som är runt 30 och har smittats, hur mår ni? Alltså vad upplever ni för symptom?

  Svara

   Hosta, feber, luftvägsproblem, huvudvärk, trötthet och yrsel.

   Svara

    Hur vet du till 100% att det är covid-19 du har och inte vanlig förkylning/influensa?

    Svara

     Tänker att det vore ganska märkligt om alla helt plötsligt blir förkylda. Är ju många sjuka.

     Svara

      Är väl inte alls speciellt märkligt att folk är förkylda den här tiden på året. Det är ju folk vanligtvis.

      Svara

       Att så många blir det samtidigt är märkligt. Fast folk kan iofs ljuga också för att få vara hemma.

       Svara

        Så tänkte jag också, tills jag vaknade mitt i natten med 39,8 i temp. Sen tror jag att många går hem vid just ”första symtom”, på mitt jobb får ingen ha ”lite hosta” utan att bli hemskickad. Att vi varit snoriga och haft hosta hela vintern utan att smitta är strunt samma, nu ska alla hem och personalbrist en är ett faktum!

        Svara

   Tungandat, huvudvärk och lätt feber hade jag. Jag testade positivt och sitter hemma, mår bra nu dock!

   Svara

   Hög feber. Svårt att andas. Känns som någon petar mig innefrån kroppen varje gång jag andas. Illamående. Huvudvärk. Ont i kroppen. Hjärtklappning. 26 år.

   Svara

    Men känner dig kry nog att hänga här och kommentera?
    Det är starkt. Jag har haft influensa en gång med de symtom du beskriver och jag minns ingenting från de första sju dagarna. Låg bara i ett mörkt rum, helt väck, och hoppades på att inte dö.

    Vidrigaste jag varit med om.
    Särskilt det där med andningen och hjärtklappningen.

    Svara

    Läskigt att höra Corona. Jag är också 26 och är livrädd för corona. Har varit oförklarligt sjuk i över ett år nu så det tär extra på mig att bli så sjuk i influensasymtom.

    En vecka har gått nu av extrem värk i muskler och leder, huvudvärk, dyngsvettig av att bara sitta upp och äta, feber upp till 38.1 grader, illamående, svårt att andas (känns som att jag har en tight sittande korsett på mig emellanåt – men kan också bero på ångest och oro). Snorar och hostar, emellanåt torrhosta men oftast slemblandat.

    Mår fruktansvärt. Blev dock sjuk 2 dagar efter att helt ha slutat med benso så det är svårt att säga vad som är abstinens och vad som är ”influensa” 😖

    Svara

     Definitivt utsättningssymtom. Fick precissamma. Stark du är som kämpar på ❤️ Det blir snart bättre!

     Svara

   Jag var riktigt sjuk från början av februari typ. Hemskaste influensan jag haft. Var hos läkaren då, men läkaren sa att det var virus bara hem o vila. Var hemma typ 2 veckor från jobbet för jag var så dålig.
   Så jag hoppas inte jag får corona också då jag har dåligt immunförsvar

   Svara

    Du kanske var patient zero 😉

    Svara

     Förlåt! Jag läste inte klart ditt inlägg. Mitt svar var fruktansvärt okänsligt. Jag ber 1000 gånger om ursäkt. Snälla, ignorera det jag skrev. Förlåt!!

     Svara

  Vet inte hur jag ska känna mig längre, känns som jag antingen överreagerar eller bryr mig för lite. Har svårt att hitta ett normal läge känslomässigt just nu. Ena dagen lugnar regeringen mig, sen dagen efter ändrar de sig och gör tvärtom mot vad de sa dagen innan, så kommer oron tillbaka. Svårt att förstå allt.
  Antar att jag inte är ensam om att känna mig lite vilsen i det här.

  Svara

   Jag tror alla, inklusive riksdagen och regeringen, känner som du. Jag tänker att det kan vara en trygghet i att ändra direktiv från dag till dag. Det visar att regeringen för löpande diskussioner med experter, ledare för andra länder m.m.

   Svara

   Regel nummer ett: Lita aldrig på regeringen.

   Svara

    Snälla rara

    Svara

    De är människor precis som du och jag
    Utan riksdag och regering skulle vi ha anarki. Ser inte det som mer fördelaktigt.

    Svara

    Fjant.

    Svara

    Jag litar inte på regeringen, litar aldrig på politiker. Men de tar besluten. Ska jag jobba eller inte? Ska ungarna till skolan? Osv.

    Svara

     Du sa att de lugnade dig så antog att du litade på dem. Läs på och ta egna beslut istället.

     Svara

      Ja, det lugnar mig att ha något att gå efter. Att ha riktlinjer. Att ingen vet vad de ska göra och springer runt i panik som yra höns gör mig allt annat än lugn.

      Svara

     Nej, de tar inte besluten om dina barn ska vara i skolan/förskolan. Ta ditt ansvar och håll dem hemma för Guds skull. DU bestämmer över ditt liv och dina barn, inte politiker! Sjukskriv dig, vabba, säg upp dig, gör det som krävs.

     Svara

      Håll tyst sprid inte dynga

      Svara

   Det är många som känner så, du är absolut inte ensam. Vi får ta en dag i taget. Försök att inte följa varenda nyhet kring detta, ta paus. Det kommer bli förhoppningvis bli bra igen snart. Oroa dig inte.

   Svara

   Verkar som att smittskyddsläkarna är de man ska lyssna på. Politikerna vet ju egentligen inget om detta, de bedriver bara politik (även om vi såklart måste följa deras direktiv).

   Svara

  Jobbar i skolan. Vi har öppet som vanligt. Fanns en tredjedel i skolan idag men vi tappar elever varje dag. Föräldrarna har sina barn hemma men är på jobbet själva !?! Vi är beredda för att kunna erbjuda distans undervisning men tror inte de flesta ska göra det eftersom eleverna ska kunna jobba självständigt (om inte föräldrarna piska till).

  Svara

  Jag vågar inte äta ute just nu. Min vän äter glatt ute som vanligt och menar att det inte är större fara än något annat. Vilket läger tillhör ni, och varför?

  Svara

   Drog också ner på maten ute rejält, men iom hur många restauranger som verkar ha problem nu så har jag börjat käka på för glatta livet. Måste ju supporta. Jag har mitt arbete på det torra under denna period men känner väldigt mycket med folk som riskerar bli av med sina arbeten. Käka på!

   Svara

   Jag skippar att äta ute nu. Men vet inte riktigt varför egentligen. Logiskt sett är det väl bara salladsbarer och buffér man borde undvika?

   Svara

   Äter inte ute just nu. Dock så har många restauranger här börjat erbjuda take away och hemleverans.

   Svara

   Har alldeles för liten tilltro till folks compliance till riktlinjerna för att våga lita 100% på att restaurangpersonal, kockar osv stannar hemma vid minsta sjukdomssymtom. Skulle således aldrig falla mig in att köpa mat ute nu. Även om det såklart är tråkigt att restaurangerna har det kämpigt som attan nu så är min och mina närståendes hälsa, samt mitt ansvar att begränsa kontakter med andra, mycket viktigare för mig.

   Svara

    Jag tänker att man kommer antagligen åka på corona på det ena eller andra sättet. Om man tillhör riskgrupp så ska man ju såklart undvika. Annars åker jag hellre på corona av en härlig thairätt än en nysning på bussen 😅

    Svara

   Beror väl på var i landet du bor. Här skulle jag göra det eftersom smittan inte är så utbredd. I Stockholm kanske inte.

   Svara

   Jag kommer inte ha så mkt pengar själv så tyvärr kan jag inte äta ute nu/hämtmat.
   Men är inte så sugen heller att gå på restaurang i Sthlm

   Svara

   Undrar också.. och hotellbesök? Varför inte? Vill uppriktigt veta. För finns ingen anledning om man inte är i riskzon kanske det är synd att branscherna går under.

   Svara

    Jag äter inte ute längre, men igår fyllde jag år och då åt vi på restaurang. Var bara jag och min pojkvän på hela restaurangen! Efter en timme kom 2 sällskap till.

    Svara

     Haha skönt

     Svara

   Jag äter ute då jag är frisk och vill supporta ekonomin

   Svara

  Jobbar inom reklambranschen och har börjat oroa mig för inte om, utan vilka av mina kollegor som kommer bli uppsagda. Eller om det blir jag. Känns på något sätt ändå ”meningsfullt” att kunna bidra till att våra kunders kommunikation om viruset fungerar så bra som möjligt. Alla på kontoret ska jobba hemma om de har symptom, men vet att far too many är på plats tyvärr.

  Känner själv social abstinens men eftersom min pojkvän drabbats av corona håller jag mig hemma nu. Kul liv man har :)) Ägnar mig åt att försöka tänka på vilka det är mest synd om för att inte fastna i min egen tristess. Aldrig någonsin har jag längtat så mycket efter att sitta på kontoret och till och med trängas i en överfull tunnebanevagn på morgonen.

  Svara

  Filmtips i dessa coronatider:

  Contagion (Gwyneth Paltrow & Matt Damon), skrämmande hur denna film från 2011 följer det som utspelas
  Into the forest
  Outbreak (Dustin Hoffman)
  The Stand (Molly Ringwald), boken av Stephen King är också väldigt bra
  World War Z (Brad Pitt)
  28 dagar senare
  28 veckor senare

  Någon jag har glömt?

  Ta hand om er!

  Svara

   Varför kolla på massa skräckfilmer om utbrott? De stämmer ju inte ändå, toapappret är inte i fokus i någon av dem. 🤷🏼‍♀️
   Här har vi gått en helt annan väg, sett Mio min mio, Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga och nästa blir Madicken på svt play.

   Svara

   Varför filmtips som kan trigga rädda i Corona tider? Det skrämmer snarare upp mer och sätter mer oro i folks huvuden. Lyssna på senaste avsnittet av Skäringer & Mannheimer där de intervjuar forskaren Agnes Wold. Väldigt bra avsnitt och saklig information. Där pratar de bland annat om dessa filmers effekt på hur rädda människor är.

   Svara

    Jesus christ 🤦‍♀️

    Svara

     Lyssna på avsnittet istället kompis!

     Svara

   I Am Legend

   Svara

   Alla kan ju ta en titt på Nersläckt land på SVT. Om man inte hade panik innan de vill säga..

   Svara

  Inom vården jobbar ju flest kvinnor, eller hur? När någon förskola nu hade stängt blev det kaos inom vården eftersom så många var hemma med barnen. Alltså, var är papporna? De allra flesta barn har ju två föräldrar varav bara en behöver vara hemma? Nog tusan borde den som jobbar inom vården stanna på jobbet och den andra ta barnen? Självklart går det inte för alla – men ändå, känns lite konstigt att det ger sådant otroligt bortfall om förskolorna stänger?

  Svara

   Såklart inte uteslutande men både jag och min man arbetar inom vården, likaså har vi många vänner med partner inom vården likaså ☺️ för oss blir det förödande om förskolan stänger.

   Svara

    Hur ska ni hantera det om era barn blir sjuka?

    Svara

     Förhoppningsvis blir inte alla barn till vårdpersonal sjuka samtidigt ie stängda skolor/förskolor bör rimligtvis tära mer på vården än sjuka barn.

     Svara

     Tja, en av oss måste vabba? Inte önskvärt men vad gör man ☺️

     Svara

     Ja du, hur hanterar vi när förskolans personal blir sjuka eller vabar. När vi inte längre har personal att ha öppet. Vi är redan underbemannade. Föra året vid den här tiden blev vi sjuka all personal samtidigt och fick stänga.

     Svara

   Det är faktiskt sorgligt att det fortfarande är så stor del som är kvinnor som stannar hemma när det kommer till sjuka barn etc… över lagt med alla man känner så oroar sig kvinnan mer över barnen och får ta det dagliga

   Svara

   Ptja. Min sambo tjänar 10.000kr mer i månaden än mig. Vem av oss som ska vara hemma, jag är ssk, säger ju sig självt när vi gärna vill betala våra räkningar varje månad 😅

   Svara

   och förskolorna behöver ha personal. Det är flest kvinnor som arbetar där så förhoppningsvis tar männen ansvar hemma så kan personalen vara på jobbet så barnen som är i behov av omsorg får trygg omsorg av personal de känner.
   Tänker på alla barn vars enda trygghet är förskolan då hemförhållandena är hemska…,

   Svara

  Är så orolig för framtiden och den stundande lågkonjunkturen. Vad tror ni kommer hända? Kommer det bli bättre?

  Svara

   Jag tror att det kommer att ta tid, men, vi överlever. Jag tror att vi kommer få ”Börja om” efteråt, mycket kommer nog att förändras när det här är över och bli mer eller mindre kämpigt ett tag.

   Svara

   Jag tror faktiskt att det kommer vara en rejäl dipp men att mycket kommer återhämta sig redan efter sommaren. Flygbolag, hotell och restauranger kommer säker gå i konkurs men sedan när det lugnat sig så kommer de starta upp på nytt. Blir jobbigt ett tag, särskilt för de som blir arbetslösa men tror det vänder ganska snabbt ändå.
   Vad tror du själv?

   Svara

   Jag tror att Sverige kommer ha en mycket bättre sits om vi lyckas hålla ihop detta och framför allt – inte stänga skolorna!! Den påverkan det kommer ha på samhällsekonomin är inte att leka med. Så lärare mfl där ute håll ut!!! För hela samhällets skull. Och föräldrar skicka inte sjuka barn till skolan. Risken för barn att bli sjuka (i covid-19) är minimal men det händer.

   Svara

    Om jag som lärare får be föräldrar och samhälle om en tjänst så är det att inte ha för höga krav på oss. Vi gör vårt allra allra bästa, men det är mycket sannolikt att vi inte kommer kunna lägga mycket tid på ditt barn och inte kunna ha tid till extrahjälp och liknande. Vi jobbar så hårt vi kan, men det är mycket personal borta och saker händer otroligt fort.

    Svara

     Precis! 50% är bättre än 0%

     Svara

   Överlevde man depressionen på 30-talet kommer vi också fixa det. Men det gäller att hålla ihop och stötta varandra ❤️

   Svara

  Farmor och farfar har insjuknat, och jag är orolig för dom båda två. Särskilt farfar eftersom han tillhör en riskgrupp utöver att han är gammal. Men nu har jag börjat fundera på om mina föräldrar kommer bli sjuka också, dom träffade farföräldrarna cirka en vecka innan dom blev sjuka. Universitetet jag pluggar på kör nu distans och jag kommer att åka hem till min hemstad och bo med min pojkvän.

  Tror ni att det är lugnt att träffa föräldrarna utan att riskera att få något? (Nej jag kommer med största sannolikhet inte dö om jag får corona men jag är inte så pepp på att sitta i karantän)

  Svara

   Usch, stackars er! Vet ni hur de blev smittade? Hur gamla är dina föräldrar?
   Jag hade inte besökt föräldrarna ifall de bär på viruset utan hade nöjt mig med FaceTime tills vidare.

   Svara

    Nej jag vet inte riktigt faktiskt. Farmor var den som blev sjuk först, hon rör sig mer ute än farfar vanligtvis. Hon blev avfärdad först med att det var vanlig influensa. Är dock övertygad om att hon kommer fixa det, världens mest envisa tant.
    Det är ju det.. hade så gärna velat besöka föräldrarna eftersom min pappa har mått psykiskt dåligt i några månaders tid och man saknar dom. Men jag får hålla mig borta från dom ytterliggare någon vecka efter att jag anlänt i hemstaden. Ingen av dom är sjuka eller har några symtom, och farmor har med största sannolikhet blivit smittad efter att dom sågs. Men för säkerhetens skull får jag hålla mig borta 🙂

    Svara

   Nej du ska naturligtvis inte träffa dina föräldrar just nu.

   Svara

   Träffa dem utomhus, ta en promenad 🙂

   Svara

  Blir mer och mer nedstämd över vilka effekter det här får för vår ekonomi. Alla verksamheter som tvingas stänga, alla som förlorar jobb. Tänker på alla evenemang som ställs in. Känns som att förutom själva viruset så kommer samhället drabbas av en stor depression.

  Svara

   Sorgligt, undrar var staten är nu när alla företagare som driver ekonomin Framåt annars behöver Hjälp.

   Svara

  Bor i UK och här ryktas det om att det blir total lockdown från och med måndag. 🤫

  Svara

   Tack för intressant info. Hoppas vi får det här snart också. Enda sättet att stoppa skiten. Take care!

   Svara

    Vad innebär det? Allt stängs och alla isolerar sig?

    Svara

     Matbutiker och apotek brukar vara öppet.

     Svara

     Ja. Och man uppmanas hålla sig inomhus. Det råder utegångsförbud förutom om man har särskilda skäl (ska till/från jobbet, matbutiken eller Apoteket. Hundrastning är också tillåtet). Går man ut i par eller flera stycken måste man hålla två meters avstånd från varandra även ute. Har vänner i Italien som berättat att polisen står utplacerade på många platser och kollar att man följer dessa direktiv.

     Svara

    Vad menar du med ”stoppa”? Tror du att det går att stoppa smittan så att folk inte får det alls eller att det fördröjs? Jag tror inte att det går att stoppa utan bara fördröja.

    Svara

     Ja, det handlar ju om att bromsa smittspridningen så att inte alla blir sjuka på en gång!!

     Svara

    Sveriges strategi är inte att stoppa viruset längre utan att plana ut insjuknandet så vården hinner med. En lock down har konsekvensen att någon gång måste den hävas och viruset har ju sannolikt inte försvunnit helt då utan då är det samma visa igen. Sveriges strategi är väldigt bra och om alla bara ger sig fan på detta och ställer upp kommer vi alla att gynnas av den längre fram.

    Svara

     Vilken strategi har Sverige då för att kurvan ska plana ut när den bara ökar? Så länge allt rullar på som vanligt kommer inte kurvan att plana ut.

     Svara

    Vi stoppar den nu, och när allt öppnar igen så får vi tillbaka viruset igen. Varför dra ut på det resten av året?
    Inget land kommer undan genom att stänga ner!

    Svara

     De vill hålla nere antalet smittade tills sommaren då NHS har mer kapacitet och det finns mer medicinsk utrustning.

     Svara

  Tycker det är gulligt att se att italienarna ställer sig på sina balkonger och sjunger opera från sin hemkarantän. Det ger en lite hopp om livet.
  Dock känner jag ändå att det är en allvarlig situation, både för världen och Sverige (som visst tillhör världen) som man bör vara ödmjuk inför. Vara rädd om sig själv och andra osv.
  Till er som undrar varför folk köper mer toapapper; hoppas det klarnat för er nu också 🙂

  Svara

   Nä. Varför bunkrar folk massa toapapper?

   Svara

    Ja, det är väl smidigt att ha det hemma om man hamnar i karantän antar jag..

    Svara

    Troligen för att de köpt upp alla linser och bönor från alla affärer 😂🤡

    Svara

   Nä. Måste man elda toapapper när man sjunger opera på balkongen? Är det därför?
   Helt ärligt så har jag inget problem med brist på toapapper så länge det finns vatten i kranen. Toapappersbrist måste 1) vara det minsta av våra samhällsproblem och 2) bli invalt som årets nyord för 2020

   Svara

  Jag undrar vilka symptom ni som är bekräftat smittade har haft? För cirka fyra veckor insjuknade ett av barnen. Huvudvärk, feber, ont i kroppen, enormt trött/orkeslös och ingen matlust. Efter några dagar började hen hosta. Jag blev också sjuk efter att ha vabbat två dagar. Feber, ont i kroppen, huvudvärk, ingen matlust, och så slut att jag inte orkade göra någonting, jag låg mest i sängen. Fick dessutom diarré. Och hosta- hostar fortfarande. Kan tillägga att jag och barnens pappa är vaccinerade mot säsongsinfluensan. Resten av familjen insjuknade också, varav en förutom feber och värk också hade rejält ont i halsen. Vi har inte varit utomlands och det här var alltså innan den ”allmänna spridningen” började så vi kontaktade inte sjukvården. Men jag tycker symptomen stämmer bra in på Corona. Jag misstänker att barnet som drog hem smittan fick det under sin fritidsaktivitet (brottning = man är nära varandra och mattan de är på saneras ju inte efter varje träningspass).

  Svara

   Vi hade precis samma för ca 2-3 veckor sedan! Och hade inte heller varit utomlands men sonen går på brottning….! Vilken stad bor du i?

   Svara

    Stad i Skåne…

    Svara

     Ok inte samma då, vi bor på västkusten. Ändå skönt på något sätt. Vi är inte vaccinerade mot influensan så kanske var det den vi hade.

     Svara

      Var också sådär sjuk för två veckor sedan, sambon med. Vi har nog aldrig varit så sjuka i livet faktiskt. Men ett par där vi träffat en av dem blev sjuka strax innan oss med samma symtom och de testade negativt för Corona, så det har nog bara varit en sjuhelsikes influensa. Har fortfarande hosta kvar och ansträngda lungor. Bor också på västkusten.

      Svara

   Jag var med riktigt sjuk i mitten av februari. Först så insjuknade mitt barn o sen jag några dagar efter. Länge sedan jag var så sjuk.
   Samma här, för mig var det inte ens på nyheterna då utan mest om Kina.

   Svara

   Kan tillägga att jag och ett av barnen även hade hjärtklappning…

   Svara

  Kan inte sluta tänka på att Kina måste få någon sorts konsekvens pga detta. Det är inte första gången en smitta startar där pga deras vilddjur marknader och deras cravings på grillad fladdermus.

  Svara

   Fick vi någon konsekvens för svin o fågelinfluensan? Eller galna ko sjukan?

   Svara

   Det har pratats om att stänga ner dessa djurmarknader i många, många år men nej nej de ska fortsätta äta sina råttor o hundar o allt som basically rör på sig.

   Svara

    Pandemier skapas även på våra grisindustrier och fågelindustrier av att vi håller många djur på liten yta under onaturliga o skitiga förhållanden. Galna kosjukan orsakade vi också. Genom att ge kor sina egna som föda.

    Svara

   Kan väl inte klandra dem för att smitta råkade komma därifrån. Men att klandra dem för att de höll tyst om den och lät den spridas kan man göra!!

   Svara

    Råkade? Vet du nåt om hur covid-19 kom till världen?

    Svara

   Usch vad äckliga dom är när men tänker på all skit dom äter.. urk… 🤢🤢🤢🤢

   Svara

    I sverige också med allt äckel kött, ägg och bröstmjölk från kor i olika former. Urk..

    Svara

    Först och främst kan man inte klumpa ihop alla i Kina till ”dom”. Är långt från alla i Kina som äter t.ex. fladdermöss. Sen har alla i hela världen olika matvanor som man kan tycka är mer eller mindre äckliga, men att vissa djur är normala att äta i västvärlden och andra i öst gör ingen mer äcklig än någon annan. Finns bra informationsvideos på youtube om s.k. ”wet markets”, föreslår dig att kolla på en sådan!

    Svara

   Jag tror inte att detta är Kinas fel. Och hur vet vi säkert att det som sägs är sant att det kom från fladdermus? Nu befinner sig forskare, läkare, sjuksköterskor från Kina i Italien för att hjälpa….. var är USA? Jo försöker få vaccin endast till sig själva….
   Jag tror att detta är större maktspel (ekonomi och styrning av världsmarknaden) som tyvärr blev inte exakt som det var tänkt. Detta kan vara biologiska stridsmedel. Men vad vet vi egentligen…..
   Bara en teori…

   Svara

    Jag är inne på precis samma spår. Är ju jätte lönsamt att köpa upp altt billigt nu. Är högst tveksam på fladdermöss. Vill man lära sig lite om vad CIA har ägnat sig åt innan kan jag varmt rekommendera BBC dokumentären century of the self. Första delen är lite seg men väldigt sevärd.

    Svara

   Patient zero kom till Kina i ett flygplan från USA. De har letat patient zero och spårade detta men USA vägrar ge ut personen och ljuger att de inget vet.

   Svara

    Var kan man läsa er om detta? Tror absolut inte det är en naturlig smitta. Kom alldeles för lägligt.

    Svara

     Lägligt för vad?

     Svara

     Eller hur lägligt för vad? Sluta sprida konspirationsteorier. Detta är uppenbart en naturlig smitta.

     Svara

      På vilket sätt är det uppenbart? För att någon sa att en man i kina åt bältdjur eller en fladdermus?

      Svara

    Va? Det har inte jag hört. Jag läst att smittan förts över från fladdermus via nån sorts bältdjursliknande djur. Men sen hämtar jag ju inte information från Flashback eller Ding-Ding värld

    Svara

     Inte jag heller men trots det är jag tveksam att kina är orsaken till smittan….
     Läser man nyheter (både svenska och utländska och olika tidningar) så får man en klar uppfattning vad som händer i världen. Och Utifrån det väääldigt konstigt att smittan kom till HELA världen pga av en man som åt en fladdermus eller bältdjur…

     Svara

      Men NEJ det är absolut inte konstigt i dagens globaliserade värld. Tycker du även det är konstigt att pesten spreds från en råtta i en del av världen och sedan spred sig? Nej skulle inte tro det va.

      Svara

  Vad tror ni om grundskolorna, kommer de stänga nästa vecka?

  Svara

   Ryktas om stängningsbesked på fredag men jag är skeptisk för det påverkar så himla mycket för dem som har yngre barn. Vad tror du?

   Svara

    Eftersom det är ett politiskt beslut (eller rekommendation) så tror jag inte att politikerna kan stå emot länge till, oavsett vad läkarna/experterna säger. Tyvärr. Särskilt inte nu heller när Storbritannien har vänt.

    Svara

   Exakt vad jag tänkte fråga. Enl Aftonbladet ska dom stänga på måndag. Hoppas nästan dom har rätt när jag kollar på siffror från Italien.

   Svara

    Varför tänker du så?

    Svara

     För att smittat borde bromsas upp lite det iaf. Gör gärna allt som går för att dödsfallen inte ska eskalera som i Italien. Min bror o hans familj har troligtvis blivit smittade av ett barn på barnens förskola tex, tänker att det finns många fler såna fall.

     Svara

      Ok. Dom har alltså smittats av coronaviruset, menar du?

      Svara

       Nej kräksjuka?

       Svara

      Trodde inte att det var så många barn som smittats av Corona i Sverige 🤔 Har inte hört något om smitta på en förskola heller…

      Svara

       Förmodligen är det massor av barn som är smittade men med väldigt lindriga symptom.

       Svara

      Alltså för att klargöra lite här, barn blir i väldigt liten utsträckning smittade. Att stänga skolorna ger mindre effekt på smittspridningen än vad man tror men konsekvenserna blir enorma. 1 miljon barn handlar det om. Du kan bara börja fundera vad deras föräldrar arbetar med. Städar din arbetsplats kanske? Kör din buss? Osv.
      Anledningen till att man ska stänga skolan är för att minska trafiken (av människor) runt skolan. En bättre för-åtgärd skulle vara att alla lämnar och hämtar utomhus faktiskt. Att börja där.

      Svara

       Nej, barn blir lika smittade som andra. Men de smittar i lägre skala.

       Svara

        .. tror vi. Och är det så beror det troligtvis på att de har milda, om några, symptom – och därför sprider mindre smitta (hostar – nyser mindre, eventuellt färre viruspartiklar i saliv m.m.). Dock verkar det ha svängt från ”barn blir inte sjuka och smittar inte” till ”barn blir sällan påtagligt sjuka men kan smitta (ändå)”. Sedan kan man ju vända på det också – om någon är påtagligt sjuk distanserar denna personen (förhoppningsvis) sig och minimerar risken att smitta andra. En person, i detta fall barn, som har ytterst milda eller inga symptom (som det nu påstås generellt gäller för barn) gör ju inte det – och kan utsätta personer för smitta utan någons kännedom. Till det så kan man ju räkna alla pedagoger som ska till/från (för)skolan och alla vårdnadshavare eller andra vuxna som ska lämna och hämta sina barn och vips, så har man ett ganska stort kontaktnät runt förskolan.

        Svara

    Tips är att inte hämta din information från en skvallerblaska som tjänar pengar på sensationsjournalistik.

    Svara

     Tja, det var ju Löfven som stod på presskonferensen och sade att regeringen tillsätter en blixtutredning för att försöka lösa barnomsorgsbiten för att försöka kunna stänga förskolor och grundskolor. Och att beskedet skulle komma i slutet av denna vecka. Så det är ju inte bara tomt prat.

     Svara

      Absolut, det kan han ha sagt men oavsett så är inte Aftonbladet en bra plats att hämta sin information. Det är inte en seriös tidning som sysslar med seriös journalistik. Vill man få rätt information ska man inte läsa Aftonbladet.

      Svara

      Att de tillsätter en blixtutredning för att ha en legal MÖJLIGHET att from måndag kunna stänga alla skolor om så skulle behövas. Både Folkhälsomyndigheten, MSB och regeringen säger ju att det är ett beslut de hoppas aldrig behöva ta.

      Upplever det nästan som att AB kampanjar genom att med hårddragna rubriker och tex svar i sin chatt få folk att tro att det planeras för en stängning nu på måndag. Något som ingen sagt. Läs gärna DN:s artikel i frågan, något mer sansad.

      Svara

       Det lutar starkt åt att alla skolor och förskolor kommer att stänga. Tror också att man planerar att stänga ner butiker, restauranger m.m.

       EU trycker på hårt nu.

       Svara

        Var får du det ifrån? Vi är ju isolerade i vårt land. Kan inte vi visa större spridning än något annat land är det väl ingen som kan trycka på för någon lösning.

        Svara

       Får inte heller känslan av att vi är närmre stängning nu än tidigare. Om man löser seriös nyhetsrapportering och lyssnar på presskonferensen får man inte den uppfattningen.

       Svara

     Läser givetvis andra tidningar också, tex DN o SvD. Antar att det passar dig bättre? Skrev inte heller ”allt som ab skriver är sant, skolorna kommer stänga”. Skrev ”får se om dom har rätt”. Ägg.

     Svara

   Hoppas verkligen inte det. Samhället kan inte stanna upp bara så där. Bra att folk jobbar hemifrån om de kan men vi behöver inte bli som Danmark eller Italien. Vi skulle tvingat folk i karantän när de kom från Italien eller utlandet för några veckor sedan istället. Det hade varit den bästa lösningen. Nu är det försent och onödigt att stänga förskola och grundskola.

   Svara

    Det kan och det kommer att göra det.
    Vi lutar mot att tvingas införa samma åtgärder som Italien och Spanien med utegångsförbud och allt stängt förutom matbutiker och apotek. Vilket kommer att innebära katastrofala följder för ekonomin tyvärr. Hela Europa kommer att uppleva en historisk krasch. Fruktansvärt.

    Svara

     Det scenariot skrämmer mig mer än Covid-19

     Det ger mig en enorm ångest och det är något som jag tycker vi ska försöka undvika så långt det går.

     Det skulle vara katastrofalt. Usch blir upprörd och ledsen bara jag tänker på det. Alla människor som redan nu blivit av med jobben. Allas ekonomi som går k kras och kommer ha svårt att återhämta sig. Nej det hoppas jag att vi kan undvika

     Svara

      Det skrämmer mig också. Känner både småföretagare som är helt utom sig av oro och människor som redan blivit av med jobbet (inte någon korttidspermittering utan blivit varslade). Alla har panik. Riktig, riktig panik.

      Mitt lokala köpcentrum skulle hjälpa till genom att dra ner på öppettiderna (som för övrigt är obligatoriska) och de drog ner…TVÅ timmar. Istället för öppet 10 h ska de alltså hålla öppet 8 h. Som om det hjälper…

      Jag är verkligen ingen olyckskorp eller domedagsprofet men det är bara att titta på utvecklingen i Italien, Spanien och Frankrike. Lockdown överallt. Det skulle förvåna mig om vi skulle klara att gå emot övriga EU och inte införa samma åtgärder som de gjort om och när våra dödssiffror stiger. Det vore ett politiskt självmord.

      Svara

   hur blir det ifall Grundskolan stänger och man önskar vara hemma med sitt barn, men jobbar fortfarande som vanligt? Dvs kan inte jobba hemifrån?

   Svara

    Det är inte klart än men skulle gissa att det blir en vab-lösning för barn på låg och mellanstadiet iaf.

    Svara

     Du får inte ta vab om skolan har stängt. Det är precis samma sak som med en planeringsdag. Hoppas du har sparat många föeäldradagar

     Svara

      Tror knappast regeringen tvingar föräldrar att ta ut föräldradagar för att dom bestämt att stänga skolorna. Man ”får inte ta ut vab om skolan har stängt”. Nä, fine för planeringsdagar osv. Men detta är ju helt extraordinärt. Om staten går in och betalar karensavdrag, sjuklön, stöd till företaget, anstånd med skatt…. tror nog att dom gör ngn typ av vab för då också för dom som blir tvingade att vara hemma.

      Svara

       föräldrarna tar ju över tillsynen istället för skolan så antar att det måste finnas möjlighet att vara hemma då istället för att vara på sitt jobb..?

       Svara

       Höll med allt du skrev alltså ☺️

       Svara

  Måste ha känts otroligt skönt för IL att vara klar med krisen och ha sålt bolaget innan den globala krisen!

  Svara

   Tänkte också på de..

   Svara

   Ja det sa hon ju själv häromdagen.

   Svara

  Tror ni på Kinas siffror att de lyckas stoppa smittan?

  Svara

   Näpp. Inte ett uns sanning.

   Svara

    Inte jag heller men massa säger ju att vi ska försöka göra liknande som dom, typ total stänga. Jag tror Sveriges metod kommer visa sig bäst utifrån vår befolkning.

    Gällande Italien, där :
    Kindpussas man (=sprider de lättare)
    Massa röker (=fler utsatta riskgrupper)
    Befolkningen är betydligt äldre (=fler utsatta riskgrupper)

    Vad mer?

    Svara

     generationsboenden utpekas väl som bov i dramat

     Svara

      Precis, och de är 60 miljoner människor. Man lever nära sina äldre på ett helt annat sätt än här. Och sist men inte minst, världens näst största andel äldre i befolkningen.

      Tyvärr reagerade de också sent på viruset. Vilket inte gjorde saken bättre.

      Svara

       De fick in smittan på sjukhusen vilket gjorde att många redan sjuka drabbades.

       Svara

   Nej

   Svara

   Nope

   Svara

   Finns bara två länder som ljuger mer: Nordkorea och Iran.

   Svara

    Kanske Turkiet också

    Svara

     Och Ryssland

     Svara

    Ni glömde USA

    Svara

   Ja. Jag ser inte konspirationer i precis allt.

   Svara

    Du är lite korkad och naiv 😉

    Svara

     Varför skulle hen vara det? Bara att kolla upp CIAs track record. Det är ju bara deras operationer som de faktiskt misslyckats med.

     Svara

   Ja på ett sätt men allt får man ta med lite misstänksamhet.

   Svara

  Katrin z anmäld för att försöka utnyttja Corona situationen. Redigt lågt.

  Svara

  Nån med astma som insjuknat? Berätta hur ni påverkats!

  Svara

  Har bf nästa vecka och har fullständig panik över att partnern inte längre får vara med efter förlossningen.
  Fick även höra idag att partner inte ens får vara med under förlossningen om hen är förkyld.
  Jag är redan extremt rädd inför förlossningen och går bara och räknar ner till min dödsdag, för jag kommer dö, det är så jag känner.
  Min förra förlossning var mycket jobbig för mig och det har tagit mig 5 år att bearbeta detta.

  Någon annan som är beräknad snart? Vet någon om detta verkligen är 111100000% bestämt på alla förlossningar i hela Sverige?

  Svara

   Det är fan omänskligt att kvinnor ska behöva föda ensamma. Jag önskar dig all lycka till och hoppas att du får ha din partner vid din sida och att den här gången blir en så bra upplevelse som möjligt för dig

   Svara

    Det behöver de inte. Partner får vara med på förlossningen.

    Svara

   Det kommer gå bra ❤

   Det är en extrem situation vi är med om allihopa och det kommer krävas extrema lösningar för att stävja detta.

   Tänker att förr, när männen kanske låg i krig eller arbetade på annan ort så hände det att mödrar fick föda utan papporna och det gick bra det med. Man gör vad som måste göras.

   Menar inte att bagatellisera din situation, men om dom beslutar att det är så det ska göras. Då blir det så och det är bara något du MÅSTE finna dig i och istället hitta din kraft för du kommer klara detta också.

   Lägg din energi på att ställa om tankarna nu innan och ÄG situationen istället. ❤

   Svara

   Sen när får partnern vara med efter förlossningen? Här blir man antingen hemskickad några timmar efter eller får stanna själv på BB. Alltså innan corona då.

   Svara

    I Lund finns patienthotell dit man får checka in efter vissa tester på BB. Förutsatt att det inte finns några komplikationer. Patienthotellet är som ett hotell med ssk närvarade dygnet runt, mat och läkare kommer och gör alla tester man gör första dagarna. Bästa dagarna i mitt liv när vi hängde där med vår första.

    Svara

    Finns det plats så får partner stanna kvar på bb. Förra gången var vi kvar i 4 dygn pga komplikationer och för att jag var helt förstörd.
    Partnern var påväg att få åka hem en av dagarna eftersom det var fullt men sa att jag också skulle åka hem då och då gick det att lösa..

    Svara

   Känner med dig <3

   Berätta för vårdpersonalen hur orolig du är? De brukar kunna stötta extra i så fall, och bör vara förberedda på att många är i din situation just nu!

   Svara

    Vårdpersonalen vet hur rädd jag är, det står i min journal. Under den här graviditeten har jag både pratat med en kurator, gått i kbt, träffat aurora och börjat träffa en psykolog nu på slutet.
    Har gjort plan med aurora och Bm om att det viktiga för mig är att partnern får stanna kvar. Jag vet att partner inte alltid får vara kvar pga platsbrist men har fått detta lovat.
    Jag har även extrem sprut och nålfobi så min partner är ju den som kommunicerar med personalen.
    Har senaste månaderna funderat på varför jag utsätter mig för det här igen men trodde det jag var på banan igen efter 5 år.
    Har haft svårt att ta till mig bebisen i magen sen jag började inse att det börjar närma sig och speciellt nu när det bara är 6 dagar kvar till beräknat dödsdatum.
    Och även om jag inte dör, så ska jag gå från det traumat till att den ligga helt själv och utlämnad.

    Hade det här varit förr i tiden när mamman fick föda själv så hade det aldrig blivit en andra gång när förra förlossningen för mig var så jobbig.

    Svara

  Ni som känner er friska, är ni ute på restauranger, åker buss och liknande saker ? Var en bekant till mig som blev irriterad på mig för att jag inte höll mig hemma, trots att jag mår bra. Hur ska man tänka?

  Svara

   Folkhälsomyndigheten är ju tydlig med att man ska begränsa sociala kontakter. Jag träffar inte kompisar just nu eller går på lokal. Och jag tycker det är oansvarigt och egoistiskt när folk går på fester och hänger tätt i små barer. Vi alla måste ju hjälpas åt i det här!

   Svara

   Var en snabbis på Urban Deli idag. Det var ändå en del folk där. Såg också att det var folk inne på biblioteket och i några av butikerna (även om det var väldigt få kunder mot för vad det brukar vara).

   Och klart att folk åker buss, hur ska folk annars kunna ta sig till jobbet? Däremot får man inte kliva på fram i bussen längre utan hänvisas till bakdörrarna.

   Svara

    I söndags var det säkert några tusen människor på IKEA när jag åkte förbi… helt sjukt

    Svara

   Tyvärr åker jag tunnelbana till jobbet.. då jobbet inte kan göras hemifrån.. har inget annat färdmedel att åka.
   restaurang har jag undvikit. Men till mataffären går jag när jag behöver.

   Svara

   Ja. Bor i en liten stad i en region där det inte finns någon utbredd smitta (än). Så varför inte🤷🏻‍♀️

   Svara

   Håller mig hemma så mycket det går. Jobbar hemifrån. Men köper take away och går promenader; vilket ju inte ska vara någon fara. 🙂 Tog en uber till en kompis igår och åt middag med henne. (har inga synptom och mår bra).

   Svara

   Men så klart man kan gå ut om man är frisk. Skit i att läsa idiotiska råd som inte stämmer.

   Svara

    Klart att du kan gå ut när du är frisk men tyvärr kan du aldrig vara säker på att alla andra tänker så. Håll avstånd till alla, tvätta dig omsorgsfullt och inte pilla dig i ansiktet kanske du klarar dig. Det finns en orsak varför man ska ta förhållningsregler eller hur?

    Svara

   skulle vilja stödja en liten restaurang nära mig imorgon genom att gå dit och äta. Är en liten lokal som annars brukar vara full men när jag tittar onlinebokningar kan jag tänka mig hur folktomt där är…

   Svara

    Du kanske kan köpa med dig maten hem?

    Svara

   åker kommunalt till och från jobbet varje dag. Gick i butiker igår men det var så deppigt när det var så tomt. Skulle vilja vara ute mer för mitt egna välmående och för att stötta ekonomin. Men känns som att man kommer få en utskällning.

   Svara

   Håller mig hemma ganska mycket, blir såklart besök till affären när jag behöver något och nån promenad nu och då har det blivit. Bor i Finland och här har ju mycket stängt nu(bibliotek, gym osv) och sammankomster begränsats till 10 pers så det känns ju inte som att man kan hitta på så mycket. 😅
   Eller ja, hämtade mat från en restaurang för några dagar sedan! Valde att inte äta där även om det var lite folk just då.

   Svara

    Likadant i Norge, inte mycket som är öppet. De flesta är väldigt duktiga att hålla avstånd och på alla mataffärer uppmanas man till att sprita händerna före och efter handeln. Blir lite förvånad när jag ser på tvn hur tätt ihop man lever i Sverige fast man vet hur viruset smittar.

    Svara

   Jag bor i Stockholm och tycker att folk ska hålla sig undan andra. Det är det myndigheterna rekommenderar. Om alla bara kunde följa med och minska ner sina sociala kontakter och FRAMFÖRALLT stanna hemma när de känner minsta förkylning, så skulle smittspridningen sakta av betydligt. Men folk går på gymmet, restaurang, träffar kompisar osv. Så kurvan följer stadigt uppåt och i samma takt som Italien. HUR kan det vara så svårt att ändra sina vanor några månader?!

   Svara

  Jobbar på bank. Om ni vill veta var alla förkylda, snuviga, hostiga, som borde vara hemma enligt folkhälsomyndigheten säger går – så går de till banken. För ”det har man ju aldrig tid till annars”. Vi har skyltar men det respekteras inte…

  Svara

  Bor i Irland. Jobbar natt just nu så har inte varit ute så mycket eller sett hur det ser ut i Dublin city centre men i närmsta mataffären och macken har de satt tejplinjer på golvet med 1-2m mellanrum och sitter massa lappar med ”Social distancing – håll 1m, helst 2m distans mellan dig och andra” överallt och handsprit vid ingångarna. Skolor är stängda sen förra veckan, flera restauranger/pubar stängda eller erbjuder endast takeaway. Från och med imorgon ska jag jobba hemifrån också. Jobbar dock bara en natt till efter denna sen har jag helg på 5 dagar. Hade planerat bio i helgen men blir inget med det då biograferna har stängt 🙁

  Svara

  Inte ok! Ni borde kunna skicka ut personerna

  Svara

   Oj skulle bli svar till personen som jobbar på bank ☝️

   Svara

  Känner mig deppig. Har beräknad födsel på måndag. Bor inte i samma land som mina föräldrar och syskon och här vill ingen ta hand om vår fyraåring när jag ska föda. Vi bor i UK och alla vi känner har panikat och isolerat sig själva för att inte bli sjuka. Jag måste föda på sjukhuset pga sjukdomar, verkar som att jag kommer få åka in själv medan min man tar hand om vår son. 😕

  Det kommer väl gå det också, men känner mig väldigt ensam just nu. Och inte kommer min familj kunna komma och hälsa på någon tid snart. Tiden med en nyfödd kan vara så ensam och isolerande utan någon pandemi att jag inte ens ser fram emot den närmsta tiden när det egentligen ska vara en av de lyckligaste stunderna i livet… 🙁

  Svara

   Vill bara säga att det är en helt annan sak att föda barn andr gången. Du vet hur man gör och kroppen är förberedd på ett helt annat sätt. Du kommer att fixa det galant oavsett hur situationen ser ut då. Vi kvinnor är så mycket starkare än vad vi tror. Försök hitta den där urkraften och känn att vi andra kvinnor tänker på dig och ger dig kraft. Vi kommer finnas där med dig och du är inte ensam ❤️ Känner du dig isolerad så ventilerar du här. Vi kommer hejpå dig hela vägen in i mål.

   Svara

   Förlåt, nu låter jag säkert skithård. Men vänd på inställningen! Du måste bli positiv. Alla lever vi i detta just nu, jag har ingen familj runt mig alls som bryr sig öht, ligger med feber och mår riktigt dåligt. Noll hjälp utifrån. Man ska inte jämföra, MEEEN du är ändå inte själv i det hela.

   På sjukhuset får du hjälp av alla som jobbar på förlossningen.
   Hemma kanske din man får vara med sonen. Det är ju jättebra! Förstår att du vill ha med honom, men tänk istället att du klarar det galant själv och han har sonen skyddad hemma.

   Och så får ni väl umgås hemma med nyfödd och bror. Hitta på saker hemma, NJUT av att inte känna stress o press att hitta på saker utomhus.

   Lycka till med förlossningen, allt kommer gå superbra! 😀

   Svara

   Vart i UK bor ni? Bor ni i närheten av mig erbjuder jag min hjälp som barnpassare.

   Svara

   Vart i UK bor ni? Bor ni i närheten av mig kan jag ställa upp som barnvakt.

   Svara

    Bor på en liten ort i Norfolk.

    Och tack för svaren här uppe. Visst vet jag att det kommer gå bra oavsett om jag måste föda själv, det är väl snarare själva situationen som gör mig deppig. Att inte ens svärföräldrarna, mannens släktingar eller våra vänner vill hjälpa oss. Alla är rädda att vår son (och alla andra) är en symptomfri smittbärare. Alltså vi pratar om personer som står oss nära och som inte är i någon riskgrupp.

    Svara

     Tyvärr på andra sidan landet för mig. Jag hoppas allt går bra för er!

     Svara

  om man hade astma som barn med som sedan växte bort, är man fortfarande i riskzonen då?

  Svara

   Så…du har alltså inte astma nu? Personer med astma är i riskzonen, personer utan astma är det inte. Dra slutsatser på det.

   Svara

    Well den kan ju ha lämnat spår efter sig som extra känsliga luftvägar o du dryge sate….

    Svara

    Finns väl inga tillförlitliga studier än när det gäller corona och astma? Eller har jag missat något? Har två astmatiker till barn så jag har försökt att hålla utkik efter trovärdiga och bekräftade uppgifter men inte sett något annat än att man inte riktigt vet.

    Svara

     Från folkhälsomyndigheten:

     Däremot finns personer med astma, allergi eller njursjukdom inte med som riskgrupper i studierna, det är oklart i vilken utsträckning dessa grupper har studerats och därmed är det svårt att helt utesluta att de inte har ökad risk. Om du eller ditt barn har sjukdom som som generellt innebär ökad risk vid infektioner, till exempel nedsatt immunförsvar bör du rådgöra med din behandlande läkare om du har frågor kring din behandling eller vad du kan göra om för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19.

     Svara

    Det räknas inte som risk att ha astma. Sprid inte fel information!!!!

    Svara

     Jasså? Enligt folkhälsomyndigheten gör det det iallafall. Allergi och astma. De vet inte om dessa grupper ingått i studier och uppmanar därför personer med allergi samt astma att ta samma försiktighetsåtgärder som andra riskgrupper.

     Svara

      Så här står det:

      ”Tillhör man en riskgrupp om man har astma?
      Astma- och Allergiförbundet följer myndigheternas rapportering löpande. När det gäller speciella riskgrupper så skriver Folkhälsomyndigheten så här (informationen uppdaterad 14 mars):

      ”Eftersom viruset är nytt vet vi inte tillräckligt om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av det nya coronaviruset och i vilken utsträckning dessa personer är utsatta. En genomgång av tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19 visar dock att hög ålder är den främsta riskfaktorn och är därmed en riskgrupp.

      Personer med hög ålder i kombination med underliggande obehandlade sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.

      Däremot finns personer med astma, allergi eller njursjukdom inte med som riskgrupper i studierna, det är oklart i vilken utsträckning dessa grupper har studerats och därmed är det svårt att helt utesluta att de inte har ökad risk. Om du eller ditt barn har sjukdom som som generellt innebär ökad risk vid infektioner, till exempel nedsatt immunförsvar bör du rådgöra med din behandlande läkare om du har frågor kring din behandling eller vad du kan göra om för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19.”

      Dvs. Att man inte vet.

      Svara

       Precis. Att man inte vet. Därför ska dessa personer självklart vara extra försiktiga och vidta försiktighetsåtgärder.

       Svara

  Svara

   Märks att många vill skrämma upp andra. Sjukt!!!

   Svara

   Och 99% var över 80 år och hade fler sjukdomar sedan innan, precis som med dödsfallen i Italien? Är du ung och sedan tidigare frisk så ta det lugnt. Hysterien skadar mer än coronan gör.

   Svara

  Dom säger att man kan ha det utan symptom. Men också att man ska stanna hemma. Men då vet ju många inte om att man har det. Mycket konstigt man får höra. Tur att DN har öppet alla inslag Och inte som vissa tidningar att man måste betala för att få veta mer. Det tycker jag är urdåligt.

  Svara

   Det är ju därför ALLA ska minska sina sociala kontakter.

   Svara

  hur kommer det sig att Molly Rustas kille kunde ta sig till Sverige?
  Visst han har lägenhet men han har väl varken svenskt pass eller står skriven i landet?
  Trodde vi hade stängt gränserna och han kan ju inte ta sig till Kanada eller USA nu

  Svara

   Boende i Sverige ska kunna ta sig hem hit ändå.

   Svara

    ja det vet jag, tänker bara om man inte har svenskt medborgarskap, pass eller är skriven på adress?
    Han kanske har något av det, var mest nyfiken hur det går till 🙂

    Svara

  Jag saknar redan min gymcrush… mitt gym har inte stängt men jag var där sista gången i torsdags, nu blir det hemmaträning till Corona-skiten lugnat ner sig. Han är säkert där tills gymmet stänger ner. Tror han saknar mig på gymmet hehe. Någon annan som känner samma? Man får vara glad att man har så små problem ändå 😅

  Svara

  Samtidigt sitter Margaux på restaurang och äter med händerna… Äckligt beteende. Och hon som skulle få vara med på presskonferens men beter sig som inget hänt. Otroligt ohygieniskt att äta med händerna nu på restaurang och dessutom filma och lägga upp? Tappade respekten för henne nu… Nej man ska förstås försöka leva normalt men att sitta och äta på restaurang och äta med händerna och filma känns otroligt respektlöst mot alla som jobbar inom vården och försöker vinna viruset.

  Svara

   Är det verkligen först nu du tappade respekten för henne?

   Svara

   På vilket sätt påverkas någon annan än hon av att hon äter med händerna? Har du tvättat och eventuellt spritat händerna så ät på.
   Vi har inte ett utegångsförbud i Sverige, sluta scamma människor som är friska och symptomfria och följer det som är sagt.

   Svara

    Om hon blir sjuk kan hon smitta många människor, herregud. Dessutom fattar inte många unga att de är sjuka då de får så milda symptom. Då kan de gå runt på stan och smitta ner massa människor. Är det verkligen värt att äta med händerna för att riskera smitta ner massa andra människor? Man måste sluta tänka egoistiskt nu, att äta med bestick är inte jättesvårt och något alla vuxna bör kunna vid det här laget.

    Svara

     Nej du behöver inte sluta äta med händerna så länge du sköter handhygienen. Ska vi sluta äta mackor eller?

     Svara

      Inte hemma, men på restaurang är det ohygieniskt att äta med händerna. Det är det annars också. Kallas bordskick.

      Svara

       Haha nej, beror på vad för restaurang du är på.

       Svara

        Skaffa dig gärna sjukdomar som kräksjuka på så sätt, be my guest. Men att inte följa direktiv nu känns bara efterblivet

        Svara

         Men guuud, finns inga direktiv att du inte får käka din burgare, tapas, taco, pizza eller vad du nu käkar med händerna. Andas människa.

         Svara

     Tror du besticken på restauranger har legat i en steril förpackning innan du använder dem?

     Svara

  Jag har reagerat de senaste dagarna på att sjuksköterskor och undersköterskor gör väldigt märkliga uppdateringar på sociala medier. De verkar upprörda över att folk ”helt plötsligt” visar tacksamhet till all vårdpersonal och för att folk i allmänhet inte vill att vården ska bli överbelastad nu i pandemin. Sjuksköterskor och undersköterskor menar att de minsann alltid jobbar såhär och att akuten Minsann är full för jämnan. Många verkar även förvånade över att folk är oroliga just nu.

  Jag har svårt att tänka mig att de är så vana vid den överbeläggning vi snart kommer att ha i Sverige. Just nu är det kanske okej, men det betyder ju inte att det kommer att vara det om en eller tre veckor. Jag tycker mig även se en enorm tacksamhet till vårdpersonal året om! Jag är väldigt tacksam varje dag men jag är ytterligare extra tacksam gentemot dem i en pandemi, är det märkligt? Sedan är ju inte alla oroliga just för viruset. Det syns ju väldigt tydligt just nu att folk förlorar sina jobb och börsen kraschar totalt. Det är ju såklart någonting som gör folk mer ytterligare oroliga.

  Jag har skrivit sjuksköterskor och undersköterskor då det är det jag observerat. Läkare skriver (enligt mig) en annan typ av inlägg som är mer informativa och uppmanade. Detta är alltså enbart baserat på vad jag stött på i mitt flöde de senaste dagarna, är det fler som känner igen det?

  Svara

   Jag har själv märkt en del sjuksköterskor som gnällt. Men jag förstår det. Men en jag känner postade på instagram att hon hatar sitt jobb just nu, och det kanske man inte skall göra i en sån här kris just nu. Men vad vet jag? Jag skulle åtm vara stolt om jag vore sjuksköterska i dagens läge 🙂

   Svara

    Det hade jag med varit stolt över! Känner många sjuksköterskor och de ska vara stolta alla dagar, men särskilt när det är extra utmaningar kan jag tycka.

    Svara

    Jag är sjuksköterska på en utav Sveriges största akutmottagningar. Jag vill påstå att jag har ett sjukt bra tålamod och älskar i vanliga fall mitt yrke och känner mycket stolthet över min arbetskår. Men idag önskade jag ända in i benmärgen att jag hade valt ett annat jobb. Stämplade in 06.40 för att stämpla ut och gå hem 02.13. Har ätit min lunch och en torr fralla, några koppar kaffe och så mycket mer har inte hunnits med. Det var katastrof idag på jobbet. Uppgivna människor med total panik som fått vänta för länge i väntrummen. Patienter på bårar i våra korridorer som fått vänta alldeles för länge. Högriskpatienter som måste in i enskilda rum pga smittrisken, när det inte finns ett enda jävla rum att hitta. Vakter som får hindra folk från att BRYTA sig in till oss usk/ssk o läkare. Folk väntar på röntgen, någon har fått en stroke, in kommer någon som gjort ett suicidförsök, tre bilolyckor med patienter som måste undersökas plus alla människor som söker för covid-19. Det kändes så jävla röv att lämna mina kollegor i detta och veta att det är precis likadant när jag kommer tillbaka imorgon. Halva arbetsstyrkan borta pga vab/sjuka. Grät inatt när min pojkvän kom och hämtade mig från jobbet, vilken jävla skit allting är. Samtidigt försöker vi alla hålla en postitiv inställning o ton, skämta o skratta med varandra o patienter när det ligger en sjukt tung tryckt stämning över hela sjukhuset jag aldrig känt av förut. Ha, tack för den spyan jag fick ur mig där. Kändes skönt även om ingen läser det. Har tagit en dusch och ätit pasta med pesto och orimligt mycket mozzarella till kvällsmat för det var jag värd. Godnatt och ta hand om varandra, vi tar oss ut detta också även om det är lite svårt att se ljuset i tunneln just nu. Kram!

    Svara

     <3

     Svara

     All kärlek till dig, kan bara tänka mig hur tufft det måste vara nu – men fan sån hjälte du ärv❤️.

     Svara

      En sån hjälte du ÄR!!!!****

      Svara

     Ditt inlägg gick rakt in i hjärtat på mig. Fan vad ”futtig” jag känner mig helt plötsligt.
     All kärlek till dig och alla andra som kämpar. <3 /Linda

     Svara

     Hade jag burit hatt hade jag tagit av mig den för dig. Så jäkla tacksam för ert slit, Corona eller inte. Så tack, tack för allt!

     Svara

   De är självklart rädda nu. 25% av alla vårdanställda i Italien är smittade av corona.

   Svara

    Fast de menar ju snarare att det är luuuuuungt! Vi har det såhär hela tiden! Jag förstår om de är rädda, det hade jag varit. Jag förstår bara inte varför så många Inom vården verkar trötta på oss i samhället Som försöker göra allt för att smittan inte ska spridas vidare. Jag är förkyld Och Har feber, har därför Inte varit ute på en vecka för att inte gambla med andras hälsa eller samhällets resurser. Det verkar enligt många inom vården vara extremt överdrivet.

    Svara

   Verkar som de inte fattar att de själva valt ett yrke människor behöver och uppskattar först vid nödsituationer.

   Svara

    Jag är inte förvånad över att folk är oroliga, jag är själv ganska orolig just nu! Men just den här hysterin att man måste köpa på sig handskar, läkemedel, handsprit osv förstår jag inte. Alltså när man jobbar inom vården så stöter man ju på allt möjligt skit, så det ingår ju i våran rutin att ha god handhygien.

    Svara

   Hej! Sjuksköterska här. Jag är en av dom som uttrycker irritation och frustration över folk som plötsligt vill visa ”tacksamhet” genom ”applåder för vårdpersonal” etc. Hur hjälper och gynnar det mig och mina kollegor? Vi har gått på knäna i flera år i vården och skrikit om förändring för döva öron. Underbemannade. Underbetalda. Folk går in i väggen eller byter yrke helt. Det är ingen nyhet för någon. Men det är först nu som folk bryr sig (för det finns risk att de själva drabbas). Hur ska jag betala min hyra med tacksamhet? Det är ett otroligt påfrestande jobb psykiskt och fysiskt, och det är inte värt lönen, arbetstiderna eller belastningen. Detta med ”vårdens hjärtar” kommer glömmas bort så fort hotet har försvunnit. Men skönt att det är mitt ”kall” här i livet att vilja hjälpa människor. Då behöver jag ju varken rätt utrustning eller lunchrast. Att inte få testa patienter för Corona-viruset trots symptom samtidigt som jag tvingas vårda dom utan någon skyddsutrustning alls (för det är slut, samma med handsprit) SAMTIDIGT som denna patient delar rum med andra multisjuka patienter. Det ni. Jag vågar inte vara nära min familj med risk för att bära på viruset och riskera att smitta dom. Men tack för hejaropen, det hjälper mot känslan uppgivenhet. Verkligen.

   Svara

    Vem tvingade dig att bli sjuksköterska? Eller struntade du i att kolla upp villkoren innan du valde bana?

    Svara

     Idiotisk kommentar! Skämmes!

     Svara

      Varför är den idiotisk? Jag var naiv som ville göra en skillnad i samhället, bidra till något, hjälpa andra människor osv. Det var därför jag blev sjuksköterska. Men sjukvården har varit lidande och bortprioriterad alltför länge, och vi kommer om några veckor få se resultatet av detta. Jag härdar ut under denna pandemin eftersom både mina patienter och kollegor behöver mig (nu mer än alltid), men efter det byter jag yrke och har redan sökt in till något helt annat till hösten, likt många av mina forna klasskompisar.

      Svara

       Jag menade inte att din kommentar var idiotisk, Bella, utan Anonym / 23:36 (”Vem tvingade dig att bli sjuksköterska? Eller struntade du i att kolla upp villkoren innan du valde bana?”). Ledsen att se att du ger upp, vi behöver såna som du.

       Svara

     💩

     Svara

     Usch vilken idiotisk kommentar. Tänk om folk slutar utbilda sig då? Vem fan ska vårda sjuka människor? Vi som jobbar inom vården är 100% medvetna om att det är dåliga löner och dåliga villkor, men man tycker någonstans att det är värt det då man vill hjälpa andra människor!

     Svara

     TACK OCH LOV för att hon valde att bli sjuksköterska trots de miserabla förhållanden hon tvingas utstå i sitt yrke. Samma sak med lärare och andra underskattade samhällsbärande arbeten.

     Svara

    Alltså bitterheten här när nån bara uttrycker sin tacksamhet, herregud 😳

    Svara

     Bitter? Mer uppgivenheten över att det är först nu som människor inser behovet av en fungerande sjukvård med tillräcklig personal och utrustning. Jag bara hoppas att det inte blir alltför stor skada. Jag kan inte glädjas åt några applåder för min insats när jag varje dag går till och från jobbet med en klump i magen för att vi helt enkelt inte räcker till på grund av att ingen har tagit oss på allvar.

     Svara

      Jag tycker att de flesta privatpersoner har uttryckt sitt missnöje över hur vården prioriteras väldigt länge! Problemet är ju att politikerna inte har gjort någonting åt det!

      Svara

      Det är väl bättre att man inser nu än aldrig?

      Svara

    Politikerna har prioriterat annat, det där vi inte får prata om.

    Svara

    Nej det är inte först nu folk bryr sig! Det kanske är först nu politikerna kommer att bry sig, men väldigt många av oss vanlisar har brytt oss länge. Jag tycker personligen att just vården är det viktigaste i samhället och det har jag alltid tyckt. Jag röstar på det parti jag tycker gynnar vården bäst och jag uttrycker min uppskattning och visar att jag vill ha förändring väldigt ofta. Det finns många med mig som inte arbetar inom yrket som tycker samma. Så säg inte att det är först nu när vi är rädda som vi vill börja prioritera vården! Jag ser väldigt ofta hur människor försöker påverka politiker till att göra skillnad för vården.

    Svara

  Usch. Blivit sjuk nyligen. Ont i halsen men absolut inte något större problem utan jag känner av det liksom. Kanske lite andfåddhet, inget jättestörande och det kan lika gärna vara ångest. Ingen feber men känner av nacken. Började när jag sov vid ett öppet fönster så drar mig mot att det är en vanlig förkylning. Dock så ställer jag nog in både läkartid och veterinären (återbesök enbart).

  Oroar mig för att sambon kanske får sparken från jobbet nu när det inte skickas mycket paket. Hoppas inte det men fan. Kan inte låta bli att oroa mig, är inte lätt att få jobb när svenskan är knagglig.

  Svara

  Vore tacksam för svar. Är man mer utsatt som anorektiker?

  Svara

   Sannolikt har man nedsatt immunförsvar pga anorexia och därmed större risk att bli sjuk.

   Svara

  Svara

  Jobbar inom livsmedelsbranchen och har varit hemma med sjukdomssymptom. Däremot resonerar mina chefer helt idiotiskt i mitt tycke.

  De anser att man endast bör stanna hemma vid feber och hosta eftersom ”att alla är ju alltid lite förkylda”. Hur jävla ignorant får man va!? Stannar hemma längre bara för det.

  Svara

   Du gör helt rätt. Dina chefer är idioter.

   Svara

  https://mobile.twitter.com/jeremycyoung

  Kan ta upp till 18 månader innan vi har ett vaccin.
  ”During those 18 months, things are going to be very difficult and very scary. Our economy and society will be disrupted in profound ways. And if suppression actually works, it will feel like we’re doing all this for nothing, because infection and death rates will remain low.”

  Svara

  Jag har lätt feber, vansinnig torrhosta så det är svårt att prata eller sova, trögtänkt, extremt trött, svag och muskelvärk.

  Känns det igen?

  Svara

   Är du inte gammal, typ 80 år behöver du inte vara orolig.

   Svara

  De allra flesta kommer att bli smittade till slut och det är bra, vi behöver immuniteten 🙂 Kruxet är att alla inte ska bli smittade samtidigt, men det kommer inte ske pga så väldigt få som är smittade ändå.

  Just nu är det cirka 9000 döda. Räknar man det på de dagar som gått detta år är det ca 113 döda/dag. Egentligen mindre eftersom Corona härjat sedan 2019. Men skulle det fortsätta så kommer ca 41 000 vara döda vid årets slut i världen.
  Och då vill jag bara upplysa om att det dör 300 000 person i vanlig influensa i världen varje år.

  Snälla sluta lyssna på varandra och lyssna på myndigheter och sjukvårdspersonal istället.

  Svara

  Har symtom, är topsad (obehagligt) väntar på svar. Har varit sjuk sedan i måndags.

  Svara

   Vad har du för symptom?

   Svara

    Ont i halsen, huvudet, nacken, lederna och magen. Andfådd. Idag på fjärde dagen har jag fått lite feber. Matt.

    Svara

  Molly rustas senaste inlägg där hon skriver att det är ”mother nature” som GÖR detta för att människan ska vbli mer närvarande? Ok. Vidare ”det finns en mening med detta”. Alltså VAAAAD ör fel

  Svara

   Ja…helt otroligt sorgligt att något som detta skulle behövas för att få vissa att stanna upp, tänka och inse saker och ting. Önskar att genuin medkänsla, eftertanke och omtanke hade varit prioriterat långt tidigare.❤️

   Svara

  Jobbar på förskola. Är hemma med lätt huvudvärk och lätt ont i halsen. Vår kommun har varit oerhört tydlig gentemot VH att alla barn ska vara hemma vid MINSTA LILLA symptom och sedan hemma intåg friska dagar efter det, och på min förskola har alla följt det. Vi ringde hem mängder med barn I slutet på förra veckan när dessa restriktioner kom, med pyttelite snuva vilket vi aldrig gör annars. Nu har kommunen beslutat att föräldralediga måste ha sina barn hemma då barngrupperna behöver minskas eftersom vi pedagoger blir sjuka och vi måste ju finnas på jobbet för de VH som verkligen behöver jobba…. Den här veckan har vi varit 6 av 20 barn på min avdelning. Vi måste vara beredda på att byta förskola om det fattas pedagoger på en annan inom vårt område. Det känns sådär med tankespår smittrisk vid nya kontakter, men också förståeligt.

  Svara

   Hemma i två dagar…. herregud, autocorrect…

   Svara

  Håll igång Sverige! Är en hashtag som influencern Andrea Brodin använder sig av. Fint! Men det finns väl ingen som rest runt som mkt som denna kvinna. Kanske har hon någon immunitet då hon är bästis med kronprinsessan. Hur många ’influencers’ har inte varit i diktaturen Dubai i sk ’samarbeten’. Varför ville dom inte hålla igång Sverige tidigare? Schulmans sitter och trycker på sitt sommarställe på Gotland. Alex som alltid slår ett slag för öppna gränser. Nu är hans egna gränser stängda och familjen skyddade.
  Fy fan säger jag för dessa människor! Och Katrin Zytiomerska kan ta ett bad i sin olja som hon påstår ska skydda mot Corona.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.