ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

369 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  20 döda…snart 2000 kända fall..är ni oroliga för att vården ska kollapsa?

  Svara

   Ja. Vården har inte dirket klarat av ”mildare” situationer-

   Svara

   På min tandvårdsklinik har material och personal inventerats. Personal om man har någon mer utbildning sedan innan, typ undersköterska. Om vi skulle behöva flyttas till vården isf. Detta ger mig ångest! Har dock endast min tandvårdsutbildning.

   Svara

    Varför ger möjligheten att hjälpa till inom tex äldrevården dig ångest?

    Svara

     För att det inte är inom hens profession.

     Svara

      Nä att avlasta vårdpersonal med dukning och kaffekokning kan vara tufft! Men vi klarar det tillsammans. Att vara en medmänniska kräver inga högskolepoäng men det är tydligen inget man lär sig på yrkesutbildningen som tandsköterska? Folk är så jävla kvicka med att skicka hjärtemojis och hejar ramsor om hur tacksamma man är men när allt kommer till kritan vill man inte ens hjälpa med små medel. Att ha ångest för att ev underlätta för någon fast det går utanför din profession är löjligt rent ut sagt…. detta borde vara som en krigsplacering, och då är det din förbasksde plikt att inställa dig. Du är inte för fin för att arbeta som vårdbiträde för du läst 1.5 år på en yrkesutbildning. Skärpning

      Svara

       Du vet inte vad hon kommer att få för uppgifter eller varför hon har ångest. Att ha ångest betyder inte att hon kommer att vägra. Det behöver inte handla om ovilja från hennes sida. Alla har inte inställningen att de fixar allt utan hon kanske är orolig för att göra fel när hon hamnar i en ovan situation under dessa omständigheter då upplärning troligen inte kommer att hinnas med.

       Svara

   Världens högsta skatter, ändå ser det ut så här i vården:

   https://i.redd.it/yrlecfafszn41.jpg

   Svara

    Vården drivs av landstingen.

    Svara

    Vi har inte världens högsta skatt.

    Svara

     Vi ligger på topp 10, illa nog.

     Svara

    Stockholm är värst utsatt och där bestämmer M, så ser det inte ut i resten av Sverige.
    Vi som inte bor i storstäderna känner inte igen oss i hysterin.

    Svara

     Fast jag på liten ort där Corona ännu inte konstaterats får inte ens komma in med mitt sjuka barn, helt jävla sinnessjukt att man blir nekad vård när ens barn mår piss och själv ber om att få åka till doktorn, då är något fel i detta land. Vad sjutton gör personalen på mottagningarna om man ändå inte får komma dit? Rullar tummarna? Sover? Nä, usch för svensk vård!! 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

     Svara

      Konstigt här var dottern på vårdcentralen med hosta och täppt näsa, läkaren kom ut direkt och undersökte henne. Vi vet inte ens om det finns några fall på orten ännu.

      Får ni inte komma in om ni ringer 1177, då kan dom kanske vara klädda med skyddskläder.

      Svara

       Fast varför gick du med din dotter till vårdcentralen för hosta och nästäppa? Fruktansvärt oansvarigt och onödigt att slösa bort läkarnas tid på en förkylning. Det är såna som du som urholkar svensk sjukvård.

       Svara

        Nu vet ju inte du hur sjuk dottern varit, så att anklaga oss för att urholka sjukvården var väl lite magstarkt.

        Det visade sig att hon hade både dubbelsidig öroninflammation och bihåleinflammation, och har på ett halvår ätit flera penicillinkurer.

        Svara

         Helt OT men har din dottern varit sjuk så ofta på ett år be läkarna komma upp hennes IgA och IgG värden. De kan röra sig om medfödd immunbrist. Bra att veta om det så fort som möjligt så man vet om det. Hoppas din dotter mår bättre snart!

         Svara

          Tack❣

          Svara

           Så lite så 🙂
           Stå på er med provtagningen husläkarna har ofta dålig koll på detta.
           Jag har själv IgA brist och de upptäcktes inte förrän jag var i övre tonåren tyvärr. Kan även berätta att när man har medfödd immunbrist så fungerar inte vaccin som de ska, de biter liksom inte på mig och många andra med immunbrist, dvs vaccinet aktiveras inte korrekt i kroppen alltid..
           Detta är viktigt att veta om tidigt ifall ens barn har immunbrist. När jag var liten förstod inte min mamma varför jag blev sjuk i infektioner som t ex HIB influensan, som jag blivit vaccinerad mot…

       1177 skickade oss vidare till den öppna mottagningen, men där sa de nej, skulle avvakta några dagar till, men hon har varit sjuk nu i 1,5 vecka och blivit sämre med jättehög feber så blir ju lite sur på vården..

       Svara

      Vart är det du menar att du inte får åka? Sjukhusets akutmottagning eller vårdcentralen? Jag förstår att det känns frustrerande för dig att inte kunna hjälpa sitt barn, men tror du verkligen personalen står sysslolös? Du kanske skrev i affekt, men din kommentar är ett hån mot de som arbetar i vården. De kämpar något övermänskligt just nu och förtjänar inte det du precis skrev.

      Svara

       Jag håller inte med. Är inte ts men är så trött på att folk ska behöva höra att ”men tror du sjukvårdspersonalen sitter och dricker kaffe eller?”. Nä, det är klart ingen tror det, men med tanke på den höga skatt vi betalar (företagare ska jag inte ens prata om) är väl det minsta man kan förvänta sig att ts barn får vård istället för att bli nekad. Sen är det inte vårdpersonalens fel utan politikerna. Sverige gick 120 miljarder i plus förra året och ändå ”går vårdpersonal på knäna” och folk nekas vård. Är det inte då dags att ifrågasätta vad det är regeringen håller på med? Det är ju självklart politikernas fel men att tro att folk ska ha överseende med det är inte heller logiskt.

       Svara

        Jag var nog otydlig. Jag håller med dig i allt, men hade jag blivit vårdpersonal hade jag, i detta trängda läge, tagit det ts skrev som en förolämpning att jag inte gjorde mitt jobb.

        Svara

      Jag vet naturligtvis inte hur det ser ut i övriga landet men min vårdcentral har en stor inforuta på sin hemsida som klart och tydligt talar om att man just nu inte får komma oannonserat till mottagningen. Detta för att minska smittspridning av corona. Däremot kan man ringa och boka en tid alternativt få en digital tid, t ex videosamtal.

      Tycker inte att det är något att gnälla över, tvärtom. Jättebra att de gör allt de kan för att förhindra smittspridning. Att klaga på sådant här visar bara på okunskap. Eller så är man väldigt självisk och tänker bara på sig själv.

      Svara

       Vi har haft flera videosamtal, det funkade bra, både med ssk och läkare, och dom bad oss återkomma under helgen om hon blev sämre, vilket vi gjorde 1177 kopplade oss vidare till jouröppet mottagning, men DÄR sa de nej, Corona finns inte ens på orten ännu så för dom är det en helt vanlig helg på en Öppen jourmottagningar, så tänker att dom bör kunna ta emot ”vanligt” sjuka barn som alltid annars, men tycker alltid att man ska få tjata sig till en tid annars också tyvärr.. alltid avvakta och avvakta.. det är min erfarenhet av vården, ett hån eller inte, jag tycker inte den är bra, barnen mot barn eller vuxna, inte här där jag bor iaf..

       Svara

      Skumt, mitt barn fick hjälp direkt i förrgår.

      Svara

     Fast du kan inte jämföra trycket på Sthlm vs typ Jönköping

     Svara

      Det är inte ens en hysteri i Stockholm? Jag var på stan i helgen och det var full fart som alltid.

      Svara

       Ja, det är i Stockholm smittan just nu sprids som mest. Och sedan ska en jävla massa stockholmare åka till fjällen och tjoa runt på after ski för säkerhets skull. Den här smittspridningen ska inte skyllas på myndigheter och sjukvård, ej heller på ”invandring” och privatiseringar. Utan på alla enskilda pantskallar som vägrar ta eget ansvar.

       Men roligt att se att så väldigt många svenskar har (hade) råd att åka på alp- och fjällresor på sportlovet. Hade inte en aning om att så många har det så gott ställt, ja, till och med ser resandet som en mänsklig rättighet.

       Svara

   Det stora problemet är väl att vi har väldigt få intensivvårdsplatser i Sverige jämfört med andra Europeiska länder, cirka fem per 100 000 invånare mot snittet i Europa som är 11,5. (Källa på det https://www.sjukhuslakaren.se/sverige-och-storbritannien-har-gjort-omvanda-resor/)
   Så nu får vi betala för neddragningar, skattesänkningar och privatisering av svensk vård och en del kommer få betala med sina liv.

   Svara

    Det är invandringen som har kostat, och kommer att kosta, de riktigt stora pengarna.

    Svara

     Nåja, det finns nog fler stora utgiftsposter, exempelvis Nya Karolinska och Stockholms stads skolplattform (uppe i en miljard _hittills_ och funkar fortfarande inte…)

     Svara

     Eller alla miljarder sv våra skattepengar som rullar ner i privata aktörers fickor 🤷🏼‍♀️

     Svara

     Alltså inte för att vara sån… Men det är inte bara etniska vita svenskar som kommenterar här inne, det kanske du inte vet va? Att hela tiden uttrycka sig rasistiskt och blaema invandrare konstant är så fult. Det märks att man inte känner sig välkommen här inne. Så fort jag är här inne så ser jag liknande kommentarer på varenda inlägg. Väldigt tröttsamt.

     Svara

      Hoppsan, det är alltså rasistisk att säga att invandringen kostar pengar?

      Svara

       Jepp, den nya adeln …

       Svara

       har ingenting med det att göra. jisses

       Svara

        Du svarar på kommentaren ”Det är invandringen som har kostat, och kommer att kosta, de riktigt stora pengarna.” och skriver ”Att hela tiden uttrycka sig rasistiskt och blaema invandrare konstant är så fult.”

        Hur skall jag inte tolka det som om att du inte tycker det är rasistiskt att säga att invandringen kostar pengar?

        Svara

      Jag har inte bett dig att komma hit.

      Svara

       Du verkar ouppfostrad, lär dig lite specialkompetens kanske?

       Svara

    Den statistiken är delvis missvissande. Ja, vi har relativt få IVA-platser, men många länder räknar också med lättintensivplatser (IMA), vilket vi i Sverige INTE gör. Det är alltså inte riktigt så illa som det ser ut.

    Svara

     Tidigare i veckan gick också WHO:s ordförande ut och skickade en tydlig uppmaning:

     ”– Jag har ett meddelande till unga människor: ni är inte odödliga. Det här viruset kan sätta er på sjukhus i veckor – eller till och med döda er, sa WHO.s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.”

     Det är illa i Sverige, vänta och se.
     Varför planerar man t.ex. att bygga om mässhallar till sjukplatser just nu?

     Svara

      Som jag skrev ”det är inte riktigt så illa som det ser ut” betyder inte att det inte är och kan bli illa. Vi kommer få stora problem längre fram om antalet som behöver IVA vård eskalerar. Allt är inte svart på vitt. Vi bygger om mässhallar till sjukhus för att arbeta proaktivt.

      Svara

   Jag tycker att det är läskigt med begreppet ”kända fall” efts mörkertalet är gigantiskt. Det måste väl innebära att man inte har koll på spridningen då man inte testar på bred front 😷

   Svara

    Du hade behövt testa alla för att vara säkert på att du inte missar någon i och med att man kan vara smittad och sprida smitta trots noll symtom.

    Svara

     Nej det fin s ingen vetenskaplig grund för att konstatera det. Den studie som gjorts är tvivelaktig och liten.

     Svara

      I Sydkorea, som är det landet som testat mest, säger de att det finns asymptomatisk spridning. Jag litar hellre på dem än de som tvivlar.

      Svara

    Jag tycker det är tryggare på ett sätt att det är så stort mörkertal. Tyder ju på att många haft det men utan att veta om det eller inte behövt söka vård. Betyder även att dödligheten inte är lika hög som rapporterar.

    Svara

    Ingen och inget land har någonsin haft kontroll på någon spridning.

    Svara

     Sydkorea?

     Svara

      Hade väl stor spridning först?

      Svara

   De är interessant om man kann räkna ut hur mycket skada en ofarlig virus kan göra.
   Tex. det finns 1,5 millioner 70+ i Sverige (enligt FHM) och i vanlig influensa, där folk är vaccinerade ligger dödlighet som högst på 0,5 % vilket motsvarar dödlighet på 1500.
   I fall viruset ger dödlighet på 1% ligger siffran på 15000 pers bara i den åldersgrupp.
   Blir det fler mottagliga, andra åldrar, få vårdplatser då blir siffran högre. Det här kan blir riktigt allvarligt.

   Svara

    Fast 0.5% av 1.5milj är ju 7500. Eller missförstår jag dig nu?

    Svara

     Troligen felskrivning.

     Svara

    Nu utgår du ju från att 100% i den gruppen även blir smittade.

    Svara

     Och inte är vaccinerade

     Svara

      …och eftersom det inte finns något vaccin nu och troligen inte på det närmaste året så är väl det ett rimligt antagande.

      Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Går era barn till skolan? Och går ni till jobbet? Eller har ni valt att stanna hemma?

  Svara

   Finns väl inget val. Barnen ska gå om de är friska och förskolan passar inte i mitt kök.

   Svara

    Jag jobbar hemma tills vidare (order från min arbetsgivare) och inte en chans i helvete att min dotter kommer iväg till skolan även om hon är symptomfri. Vi har undervisning hemma, läraren har skickat hemuppgifter via mejl och det finns en matteportal. Har fungerat jättebra i en vecka.

    Svara

     En vecka ja. Det här kommer hålla på i månader.

     Svara

      Har inte sagt något annat. Vi är hemma tills det är över.

      Svara

       Hur funkar det med skolplikten?

       Svara

        Struntar i den just nu.

        Svara

         Smart👍

         Svara

         Just nu ja, det förstår jag. Men du skrev ”vi är hemma tills det är över”. Hur gör du om det här fortsätter ett halvår till?

         Svara

          Jag gör vad jag behöver. Vi har gott om undervisningsmöjligheter hemma, mat har vi i stort sett obegränsat av (preppers sedan många år, har höns och land), egen brunn osv. Så länge vi är friska kan vi stanna på gården hur länge som helst. Ett halvår är absolut inga problem.

          Svara

           Det här kommer bli en av våra årliga influensor. Ska ditt barn någonsin gå i skola? 😅

         Eh ok.. smart. Eller inte..

         Svara

       Över? Ska du hemskola i 18 mån? Får hon ens vaccin?

       Svara

      Nu har de flesta bara hunnit vara hemma i en vecka så vad är din poäng med det dryga svaret?

      Svara

     Fast Corona är väl inte farligt för barn, eller?

     Svara

      Ja, men kan förstå om det känns konstigt som förälder att stanna hemma medan man skickar ut barnen.

      Svara

      Läs en tidning så förstår du att barn kan sprida smittan till andra som är känsliga.

      Svara

     Ni har också skolplikt.

     Svara

     Hur gammal är din dotter? Funkar ju bra med att jobba hemma om man har lite äldre barn som kan sköta sig själva. I mitt fall är barnen 2 och 4 år. Finns inte en chans att jag skulle få nåt vettigt gjort jobbmässigt om man jobbar hemma och ska samtidigt ta hand om två småbarn.

     Ibland verkar det som allmänheten missförstår vad jobba hemma verkligen innebär.

     Svara

      Hon är tio och går i trean så det funkar bra! Jag jobbar hemma väldigt ofta annars så hon vet att när jag är på mitt kontor = det är som att jag inte är hemma. Min man jobbar också hemifrån så vi har goda förutsättningar.

      Svara

     Vi kommer också att jobba hemifrån under kommande vecka. Nu har barnen varit sjuka och jag har vabbat i två veckor. Men snart är det dags att återgå till skola/förskola. Vill helst inte ha barnen där just nu. Hur har du gjort gällande skolplikten, har du varit i kontakt med rektor och redogjort för din ståndpunkt? Vilken respons fick du?

     Svara

      Hon är sjukanmäld, skulle skolan börja bråka efter några veckor får jag ta den fighten då.

      Svara

       Ja herregud vilka dilemman man ställs inför. Är 100% säker på att rektorn skulle börja tjafsa om detta då hon på första föräldramötet högt och tydligt meddelade att efter magsjukan är det inga 48 h hemma som gäller utan skolplikten gäller! men det är väl ändå lite undantagsfall just nu?! Förskoleklass går min son i visst blir han efter men just nu är halva personalen också sjuk så tror inte undervisningen är på topp just nu ändå..

       Svara

        Alltså förskoleklass. Om du lyssnar noga kommer du garanterat höra en hosting eller snörvling inom fem minuter. Voilá, symptom! Rektorn låter som en mupp, personalen uppskattar säkert att hon tvingar smittsamma barn tillbaka i undervisningen…

        Svara

        Skolplikten är ju dock lagstadgat och inget som rektor ens får göra undantag från om det inte kommer andra direktiv från regeringen. Så att skylla på rektorn är inte helt rätt kan jag tycka. Det är inte rektorn som vitesförelägger vid utebliven skolgång, det gör tingsrätten

        Svara

   Klart man går till jobbet. Det är ju inte bara att ”stanna hemma”…

   Svara

   Jag väntar barn när som helst..gick fram tills för 10 dagar sedan då det ökadet och klassades Sommen sammhällssprisning.. samt att jag gick innan patient till Vårdcentralen 75+ med diverse symtom bla andnöd och hosta samt feber… har KOL i botten och brukar söka för hosta..blev tillfrågad om jag kunde ta patienten eftersom jag var den enda med lediga tider…sa lite motvilligt OK efter att han till ssk bedyrat att han typ suttit i karantän och varken beblandat sig med folk från riskländer eller varit utomlands….han satt 15 minuter minst och hostade ner hela väntrummet…tog in honom snabbt som ögat och vi skulle ”spara” på all skyddsutrustning inkl. vanliga munskydd så undersökte honom ganska snabbt utan skydd…bedömde det som KOL exacerbation och satte in behandling…då säger han i dörr öppningen efter att han hostar och harklar och fräst vilt i rummet att han ”tror att han har Corona” eftersom hans granne 2 dagar tidigare landat med Air Iran via mellanlandning och att de har umgåtts…gubbj-vel kände jag bara…han hade varit på VC i över 2 timmar och verkligen krävt en tid trots hänvisning till 1177 initialt…

   Där står jag höggravid och med flera i familjen i riskgrupper (allvarliga riskgrupper +ålder) och dessutom har han hostat på alla 85+ i väntrummet…vet inte om det var psykologiskt men efter det kände jag mig helt jäkla svimfärdig med hög puls…fick förkylningssymtom men dock ingen feber…är bättre nu men fick ställa in min igångsättning jag beviljats pga graviditetsdiabetes på måndag och fick tid bäst vecka istället

   Människor har helt spårat ur och sätter sitt bästa före alla andra vilket känns väldigt obehagligt..jag kunde ju såklart vägrat ta patienten vilket min chef sa tydligt med anledning av graviditeten men jag tänkte att jag skulle avlasta mina kollegor..men efter det så aldrig mer..låg utslagen i 7 dagar…

   Sonen är på skolan..enda barnet tillsammans med sin kusin och en frisk fröken så det fungerar jättebra..

   Svara

    Herregud. Jag borde egentligen inte bli chockad men att en patient kan vara så tanklös är verkligen helt sjuk. Det finns ingen chans i världen att han levt under en sten och missat hur man ska bete sig, som att INTE sätta sig i ett väntrum om man mistänkter coronavirus. Lider verkligen med dig 🙁 Håller alla tummar och tår att allt ska gå bra för dig!

    Sedan undrar jag om det är ett problem i Sverige med äldre personer som vägrar hålla sig till reglerna?

    Jag bor i ett land som har karantän, vi får bara gå ut på promenader och för att handla. Det är på riktigt mest gamlingarna som är ute och rör sig. Blev så ledsen idag när jag hörde ett bageribiträde berätta att de får mota bort pensionärer som kräver att få sitta kvar inne på bageriet och fika ”eftersom de har betalat för kakan där”. Majoriteten håller sig inne, men insatserna känns lite meningslösa när de som befinner sig i riskgruppen inte ser till att skydda sig. Ja, och sedan riskerna som det innebär för andra 🙁

    Svara

     Jag var iväg och handlade mat i dag i Stockholm. Det var fullt som en vanlig lördag på ikeas parkering, samma sak på parkeringen vid gallerian. Folk strosade butiker som att allt var som vanligt. Jag tror halva Sverige fattar allvaret och håller sig hemma. Andra halvan kommer inge fatta förän FHM stänger ner landet och knappt då…

     Svara

      Skrämmande när folk inte kan bearbeta information på ett sånt sätt att de kan agera utifrån den kunskapen.

      Svara

      Jag vet, Barkarby outlet hade sina sedvanliga köer. Var precis som vilket helg som helst.

      Svara

     Tack💕.Nej han fick både skriftlig och muntlig information och ingen demensdiagnos så han kan knappast ha missat de enorma skyltarna på 2 slussdörrar samt tydlig muntligt information om vad som gäller..Många äldre har undvikit VC och de som ändå kommit för annat har frågat om det exempelvis är ngn fara med barnet ute i väntrummet som liknande..men det finns ju undantag som förstör för de andra..

     Svara

    Jag säger det åt dig: Vilken satans självisk gubbjävel. Man kan ju inte bli annat är spyfärdig när man hör hur någon ställer upp som du gjorde och att det sedan finns folk som fullständigt skiter i andra.
    ♥Hoppas du får det fint när bäbisen kommer♥

    Svara

     Tack❤️❤️

     Svara

    Är du smittad och skickar iväg din son till skolan eller missförstod jag här?

    Svara

     På min förskola har vi fått direktiv att man får lämna även om familjemedlemmar är sjuka😬

     Svara

      Men va i h.. blir faktiskt galen av att människor inte förstår allvaret.

      Svara

       Direktiv från kommunen.

       Svara

        Men de följer ju FHMs rekommendationer.

        Svara

      Vilken idiotisk förskola! Jobbar på förskola och där får varken barn eller personal va vid MINSTA symtom, även sjuka i familjen ska barnen va hemma! Hur svårt ska det va??

      Svara

     Hon har möjligtvis exponerats men vet inte om det var coronavirus eller om hon har smittats. För övrigt är det bara den som har symtom som rekommenderas att vara hemma.

     Svara

      Fast om du är smittad med corona så skickar du väl inte barn till skolan? Barn i förskoleåldern har ju varit smittad.

      Svara

     Nej jag blev förhoppningsvis inte smittad… ringde direkt 1177 och hörde även med den medicinska chefen samt chefen för våran region och vi vidtog inga åtgärder..han var inte i rummet i 15 minuter och jag hade ju givetvis handskar när jag lyssnade på lungorna och tog tempen samt höll 2 meters avstånd när vi pratade och lämnade dörren öppen samt spritade av allt efter supernoga…det är oklart om hans granne ens var smittad men det är ju såklart en riskfaktor..jag har hållit mig hemma sedan dess och sonen är *peppar peppar* helt frisk och har verkligen 0 symtom..hade honom hemma i 3 dygn för att avvakta men han rev bostaden så han var superpigg

     Jag ringde även spec MVC och informerade men så länge jag inte har någon feber och inga pågående symtom var jag välkommen…Jag har inga ”typiska” influensasymtom men kände hur marken förvann under mig när han sa så..mer som en förkylning och trötthet har jag känt och därför håller mig inomhus

     Svara

    Hur snabbt efter besöket fick du förkylningssymtom? Tänker på inkubationstid.

    Nu tänkte du i andra banor pga KOL men ska man inte penetrera eventuell coronavirusexponering vid anamnestagning för förkylningssymtom nuförtiden?

    Svara

     Ja detta var drygt 2 veckor sedan och då var direktiven att ssk penetrerar noggrant anamnes och ev vistelse samt beblandning med människor hemkomna från de då 5 riskområdena tog vi inte in till VC..gjorde vi det så gällde full skyddsmundering och då verkligen om det var fara för någons liv..annars skulle de ringa 1177 och hänvisas till Huddinge..

     Denna man dök upp i receptionen med hosta och påstod sig ha ringt 1177 som sagt åt honom att gå till VC.. rutinerna var /är att vid minsta hosta och anamnes på Covid19 så ska de ringa VC,ej gå in i byggnaden…men efter att han stått och gormat i receptionen så gick han utanför dörren och ringde till VC från vår sluss.. eftersom han stod i ett litet slutet rum i anslutning till entrén så ville ssk ta in honom snabbt för bedömning med tanke på underliggande sjukdomar bla KOL..När vi tog in honom bedömdes baserat på noggrann anamnes att risken för Corona var liten/obefintlig..det var så smittspårning fortfarande pågick och vi hade kring 100 fall i Sverige…idag så hade det varit annat..han hade ej varit utomlands och hållt sig hemma,feber, hosta..sökt för samma sak ofta då han fortfarande röker… enligt riktlinjerna då föll han inte inom ramen för misstänkt Covid19 då..annat är ju nu såklart..vi skulle inte använda utrustning etc och det kommer nya direktiv dagligen…nu vet jag inte det senare då jag varit hemma i 5 dygn..

     Ca 1.5 -2 dygn senare fick jag symtom..inkubationstiden är ju 1-14 (22 enl vissa källor) och så är det ju högsäsong för massa virus och förkylda barn under veckan så det kan ju ha varit det också samt att jag har nedsatt immunförsvar för tillfället men orolig blev jag måste jag säga

     Svara

      *21 dagar

      Svara

   Min son går i skolan, han har skolplikt och är inte i en riskzon. Dock många elever borta. Jag arbetar som vanligt mina 100% och mer därtill, det är rätt mkt personalbrist hos oss i vården.

   Svara

   Min arbetsgivare uppmanar oss att arbeta på plats, pga detta tror pågå under långa månader, dock ska man vid minsta tecken på förkylning eller sjukdom sjukskriva sig och stanna hemma

   Svara

   Jag är föräldraledig med mitt andra barn. Så min stora tjej är hemma med oss sedan 2 veckor och kommer få vara det ett bra tag.

   Svara

   Jag och ett par kollegor har varit på jobbet i veckan, då vi har uppgifter som inte kan göras hemifrån…
   Men resten av gänget har jobbat hemifrån

   Svara

   Självklart går de i skolan. Hoppas verkligen inte de stänger. Hur ska folk då kunna jobba?

   Tänker i bland på hur många som dör av rökning och andra hälsorelatetade sjukdomar. Långt fler än detta virus reusultetat i. Ändå låter man cigg å skräpmat flöda. Folk rör inte på sig vilket skadar hälsan på lång sikt. Tänk va det belastar sjukvården…. men ingen bryr sig. Detta däremot skapar ödeläggelsen av hela samhällsekonomin.

   Det är inte böldpesten som härjar. Men självklar ska riskgrupper isolera sig för att inte bli allvarligt sjuka.

   Tycker också det är så lustigt att halva Sverige har blivit virusexperter. Så mycket självgoda människor som sitter å ”förklarar” läget.
   Det riktas hot mot politiker, folk bunkrar mat, mediciner å toapapper för ett halvår vilket resulterar till att vanliga, normala och sansade människor blir utan.

   Nä, det värsta med denna epidemin är att se hur vidriga och egoistiska många människor är. Tänker bara på sig själv, roffar åt sig å skickar hat till vår regering som försöka hitta lösningar i detta kaos som har uppkommit.

   Som tur är finns det många vettiga människor kvar som agerar med lugn och ro. Dessa människor har oftast inte samma behov av att synas och höras, så det är den andra varianten man hör tyvärr

   Svara

    Jag förstår inte varför Sverige inte skulle få på plats tilltag som fungerar om skolorna stänger. Miljoner av föräldrar världen runt klarar det. I rika länder som Sverige bör man väl klara av att lösa sånt…. det finns ju massor av andra regeringar att fråga hur de löst den frågan. Ibland blir jag bara så förundrad över att det ska göras så krångligt. Om ni vill veta hur man andra länder löst sånt kanske ni måste aktivt leta upp svaren om nu inte Sveriges regering kan ge er svar

    Svara

    Antagligen beror mycket på att man har svårt att rätta in sig i ledet och gå åt det håll som bestämts. Allt ska ifrågasättas och man klarar inte att lyda. Bra att tänka själv men ibland måste man faktiskt lägga band på sin egoism och solidariskt ställa upp samfundet.

    Svara

   Självklart går barnen i skolan! Och jag har ff ett jobb jag kan gå till och kommer gå dit tills det inte finns mer.

   Svara

   Vi har flyttat från Stockholm. Vi jobbar hemifrån för fullt. Barnet stannar hemma.

   Svara

  Hur stort tror ni mörkertalet är? Jag fattar inte hur vi kan ha under 2000 bekräftade fall i Sverige men ändå ha en överbelastning i våra sjukhus.

  Svara

   Sverige har Europas lägsta sängplatser. Men ett av världens dyraste sjukhus. Vart är felet?

   Svara

    Många chefer och mycket administration

    Svara

    Att man brände en massa pengar på skrytbygget men vägrar att förbättra sjuksköterskornas villkor så att vi kan öppna fler vårdplatser. Det är inte fysiska vårdplatser som det är brist på utan möjligheten att bemanna dem med sjuksköterskor.

    Svara

     118 miljoner på konst. Prioriteringar. Tror verkligen att svårt sjuka bryr sig om vilken slut hänger på väggarna. Nya karolinska.

     Svara

    Sängplatser finns! Det finns hela avdelningar som står tomma! Det är ingen brist på sängar eller utrymme, det är brist på bra arbetsvillkor och en bra löneutveckling för sjuksköterskor. Det finns inget att bemanna upp sängplatserna med, helt enkelt! Hoppas folket tänker om vid nästa val, för efter denna krisen kommer högst troligen majoriteten sjuksköterskor, undersköterskor, läkare osv. ställa ännu högre krav – och kräver att de ska bli tillgodosedda, annars kommer ännu fler att lämna vårdyrkena.

    Svara

   Sjukhusen var överbelastade före coronavirus.

   Svara

   För varje bekräftat fall går 10 obekräftade.
   1400=14000. Avlidna fall räknas ut 1:1000 (1%). Då har vi 14.000-20000 minst smittade i Sthlm. I landet kan redan 1% av befolkningen vara det, rund 100000 personer.

   Statistik

   Svara

   Jag gissar på att de kända fallen har smittat 2-3 folk som är ovetande, och de folken har i sin tur smittat 2-3 ovetandes personer. Vidare så i 6-7 steg. Så jag tror att vi lätt har runt 150 000 människor som går runt med viruset just nu.

   Svara

  Jag undrar lite hur mycket mer som kan skrivas/sägas om Corona som inte redan blivit skrivet/sagt.

  Svara

   6557 nya fall och 793 dödsfall i Italien senaste dygnet. 33 dödsfall i timmen.

   Svara

    Folk blir sjuka och folk dör av Corona, det är väl inget nytt?

    Svara

     Fast vad är du ute efter? Det kommer också skrivas om vaccin, nya behandlingar, hur vården får ställa om m.m.

     Svara

      Ja, fast inte här.

      Svara

    Såg du den senaste rapporten (presskonferensen?) från Italien? Den finns på Aftonbladets webb-tv. Där säger chefen för civilförsvaret som rapporterar siffrorna att dagens rapporterade dödsfall, 627 fall redan var sjuka och inte dog enbart av coronaviruset.

    Han säger ungefär så här: Jag vill påminna om att de dog med coronavirus men också hade andra hälsotillstånd som de dog av, och inte bara coronaviruset.

    Fruktansvärt hur som, men blir lätt lite missvisande i rapporteringen om folk tror att alla 627 är kärnfriska och dör enbart av corona.

    Svara

      Och? Vad har det med Italiens rapportering av dagens dödsfall att göra?

      Svara

       JA om du är intresserad av helheten så kanske det ät intressant annars inte. Du väljer;)

       Svara

       Dödsfallen idag är en sammanställning gjord för 12 dagar sedan.

       Svara

     De är interessant om man kann räkna ut hur mycket skada en ofarlig virus kan göra.
     Tex. det finns 1,5 millioner 70+ i Sverige (enligt FHM) och i vanlig influensa, där folk är vaccinerade ligger dödlighet som högst på 0,5 % vilket motsvarar dödlighet på 1500.
     I fall viruset ger dödlighet på 1% ligger siffran på 15000 pers bara i den åldersgrupp.
     Blir det fler mottagliga, andra åldrar, få vårdplatser då blir siffran högre. Det här kan blir riktigt allvarligt.

     Svara

    ca 12000 har dött av viruset i hela världen…… mellan 25-30 miljoner dog av aids i världen ……men mest i den fattiga delen.
    Lite perspektiv.

    Svara

     Tidsperspektiv 🥺

     Svara

     Aids får man vid oskyddat samlag. Corona får man genom att andas. Bisarr jämförelse du gör.

     Svara

      Jo, jag vet det hur det smittade och även på andra sätt.
      Då dog alla, inklusiv barn, som smittades innan man utvecklade bromsmedicin. Fortfarande dör många i fattiga länder men verkar inte vara så angeläget.
      Corona kan drabbar alla,men alla dör inte!
      Dödsfallen hitills i corona har haft någon form av andra sjukdomar och en hög ålder. Några yngre som redan var svårt sjuka.
      De flesta i Italien var män pga rökning och ålder som spelat in.
      Tycker det är oansvarigt att inte gå till jobb om man inte har symtom.
      Det gäller att vara solidariska.
      Tror faktiskt att efter detta har även ”snöflingegenerationen” fattat att vi behövs i samhället tillsammans och kanske lite mer ödmjuka över det vi inte kan rå på.
      Plus att världen nog behöver den här pausen och mänskligheten ett andrum.

      Svara

      Kanske bättre med spanska sjukan då? Även de var ett influensavirus som man smittades av genom att bla andas.
      Ca 3-6% av hela jordens befolkning avled. Det var främst unga och friska som drabbades.

      Svara

     Om 60% av värdens befolkning får Corona och dödligheten är 3% så kommer 126 miljoner dö !

     Svara

      3% är andelen döda av bekräftat smittade, inte faktiska smittade. Och kom ihåg vilka som bekräftas smittade, de med värst symptom som kräver sjukvård.

      Svara

       Ja, och de bekräftat döda av svininfluensan var ca 18 000, men riktiga siffran runt 10-30 ggr högre. Precis som med antalet infekterade. För covid antar alla plötsligt att dödstalen stämmer men antalet infekterade är 10-20 ggr högre. Rimligt.

       Svara

   Det kommer nog mycket, mycket mer……….

   Svara

    20:12 vad jobbigt för dej att känna så.

    Svara

     Eh nej, men det eftersom vi inte är igenom denna krisen än så är det väl klart att det kommer fler nyheter 🤷‍♀️

     Svara

   Ja och hoppas denna kris snart tar slut. Hur kan en galleria dra ner öppetider till tre timmar dag och en annan ha öppet som vanligt. Sverige har blivit knasigt.

   Svara

    Det kanske handlar om att personalen är sjuk så man inte kan bemanna ordinarie öppettider?

    Svara

     Mitt lokala köpcentrum har dragit ner på öppettiderna för att handlarna är upprörda och oroliga. Då drar man ner på öppettiderna istället för att pausa eller sänka hyrorna som handlarna bett om…

     Hyresvärden tycker att de gått kunderna (dvs handlarna) till mötes och gjort sitt för att hjälpa till men i själva verket hjälper det ju inte ett dugg. Behöver man bemanna en butik sju dagar i veckan spelar det ingen större roll om det är 8 eller 10 h om dagen. Så många anställda som inte kommer till jobbet nu och utebliven försäljning. Det går inget vidare…

     Svara

      Självklart hjälper det att sänka öppettiderna, framförallt på helgen. Är så glad för att köpcentret jag jobbar i släppt på tiderna, att kunna minska söndagstimmarna, när man knappt säljer något men ändå måste betala 100% ob är toppen.

      Svara

       Här har de inte ändrat öppettiderna för söndagar.
       Och nej, handlarna här är inte nöjda alls med den här lösningen. De få timmarna hjälper inte ett dugg.

       Och alla har inte 100% ob på söndagarna heller. Finns en del andra löneformer också, provisionslöner m.m.

       Svara

        Nej de har väl kanske inte gjort det exakt överallt, men många köpcentra tillåter numera butiker att stänga tidigare och öppna senare, bland annat där jag jobbar, och har man kollektivavtal inom handels så är det 100% ob på söndagar som gäller. Är försäljningen låg gör en timme jättemycket för butikens ekonomi. Klart att det vore Nice att slippa betala hyran istället, men att låta butiker ha styra öppettiderna underlättar mycket när ekonomin är pressad.

        Svara

    Hej och välkommen till verkligheten 🤦

    Svara

   Ca 300.000 i hela världen dör årligen i den vanliga influensan. Men det pratas det inte om nu inte..
   Utan nu kommer ”katastrofsiffror” hela tiden

   Svara

   Det kommer ny forskning och information och folk hittar på nya feltolkningar och fake news.

   Svara

  Har letat överallt efter info hur man gör om man har ett samhällsviktigt arbete men tillhör riskgrupperna men hittar ingen. Är det bara att jobba på till man blir smittad? Min chef vet inte, och jag hittar inget på folkhälsomyndighetens sida. Tror det kan sluta redigt illa . Är det någon som är i samma sits eller vet något?

  Svara

   Eller hur, undrar samma! Mamma jobbar på IVA och har KOL. Är livrädd men hon vill jobba på och rädda världen. Är livrädd!

   Svara

    Vilken hjälte hon är!! ❤❤❤

    Svara

     Jag behöver ingen hjälte. Jag behöver min mamma. Men ja, hon är rätt person på rätt plats💕

     Svara

      Jag vet att vårdpersonal har smittats men jag tänker att om man är medveten om risken och har tillgång till rätt skyddsutrustning kan det vara lägre smittorisk på jobbet.

      Svara

       Ändå 25% av vårdpersonal i Spanien som smittats. Det är en hög siffra i Italien med, därför det har spridits inom sjukhusen.

       Svara

        i stor del av Sverige så testas sjukvårdspersonal för Corona, trots att de inte uppvisat symptom.

        De lägger stor del av testerna på att testa just vårdpersonal, för att förhindra spridning i vården.

        Svara

      Word! Så trött på allt prat om ”hjältar” nu. 🙏

      Svara

    Jag tilllgör riskgrupp och arbetar som sjuksköterska. Jag kontaktade min mottagning och bad om få med min läkare För att få en individuell bedömning av hur jag jag bör tänka

    Svara

   Det är din chefs ansvar att ta reda på det.

   Svara

    Oj läste lite fort! Trodde det var listan med yrken du ville ha. Sorry!

    Svara

   Det är ju arbetsgivaren som drar upp riktlinjerna för det. Din chef får ju ta reda på vad som gäller på er arbetsplats om hen inte vet det. Jobbar själv offentligt (statlig myndighet) på HR-avd. och arbetsgivaren har tagit fram en policy för vad som gäller för riskgrupper i Corona-tider. Är ju inget som regleras av staten däremot kan ju arbetsgivaren utgå från rekommendationer från ex. Folkhälsomyndigheten.

   Svara

    Tack♥️

    Svara

  Nu är det över en vecka sen Danmark o Norge stängde ner. Och Sverige inte gjorde det. Det borde ju så gå att jämföra Sverige med de länderna, sprids smittan mycket snabbare i Sverige? Eller är lock down verkningslöst? Finns det statistik någonstans?

  Svara

   Tror Danmark gått om Sverige i smittade.

   Svara

    Sverige testar inte längre i samma utsträckning som andra länder. Sverige har flest dödsfall i Skandinavien.

    Svara

     Danmark: Behov for undersøgelse vurderes av læger, og analysen genomføres kun hos patienter med moderat till svære symptomer, som vurderes att kunne være COVID-19.

     Norge:
     Ved akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller tungpustethet, er det, uavhengig av reisehistorikk, indikasjon for test for covid-19, av
     – Pasienter med behov for innleggelse
     – Pasienter/ beboere i helseinstitusjoner
     – Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid (Ansatte i pasientnært arbeid kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer uten annen sannsynlig årsak som har vart over 2 døgn.)
     – Personer over 65 år som har underliggende, kronisk sykdom (underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk.)
     – Person som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19. (Ved manglende kapasitet kan denne gruppen nedprioriteres.)
     Andre personer med lettere akutt luftveisinfeksjon tilbys vanligvis ikke test, heller ikke etter reise. De skal holde seg hjemme til en dag etter symptomfrihet.

     Svara

     Och vi har dubbelt så många invånare.
     De flesta länder har slutat testa alla som söker.

     Svara

    Sverige testar inga med milda symptom. Sverige skulle kunna ha 10,000 nya fall om dagen och det hade ändå inte setts på statistiken.

    Svara

     Inte Danmark heller: Behov for undersøgelse vurderes av læger, og analysen genomføres kun hos patienter med moderat till svære symptomer, som vurderes att kunne være COVID-19.

     Svara

   Hittills verkar Sverige ha agerat helt rätt då länder som helt stängt (tex Italien sedan de stängde ner) har förloppet blivit extremt.

   Svara

    Fast de stängde försent. Smittan hade redan etablerat sig i sjukvården och bland de äldre. Vi hade / har inte kommit så långt än. Så en stängning nu idag skulle göra nytta. Lyssna på vad Björn Olsson hade att säga idag på SVT.

    Svara

     Det ger bara effekt om man stänger vid rätt tillfälle. Tycker den här videon förklarar det på ett mycket pedagogiskt och enkelt sätt.

     Svara

      Den här videon borde alla se för att förstå att det finns en plan. Och att det finns olika stadier av det här. Länder som har agerat annorlunda kan vara i ett annat stadie. I detta läget ska i övrigt friska människor smittas i ganska hög grad. Därför ska man gå till jobbet och släppa barn till skola.

      Svara

    Fast nej, det har redan gått långt i Italien när de stängde. Det var inte stängningen som orsakade eller förvärrade rådande situationen.

    Svara

    Sverige ligger några veckor efter Italien, de tror ju att en topp kommer vara runt 1 april. Sverige har långt färre intensivvårdsplatser än Italien. Jag följer Finland med stort intresse, hittills har deras siffror sett låga ut (ett dödsfall). De har tuffare krav än Sverige.

    Svara

    Men alltså det tar minst tre veckor från nedstängning tills man ser effekt, så du kanske ska chilla lite med din ”analys”. Italien har bara varit nedstängt i två veckor.

    Svara

   Norge har fler fall än Sverige. Betänk också att de är ca hälften så många som vi.

   Svara

   Om man är en statistiknörd så är den här sajten totalt beroendeframkallande.

   https://www.worldometers.info/coronavirus/

   Här kan man klicka runt, läsa alla länders statistik och kurvor m.m

   Svara

   Svara

   Det ska bli väldigt intressant att se när allt är över, vad som fungerade bäst. Just Sverige Norge och Danmark, liksom Finland, borde väl vara de länder som bäst går at jämföra, lite sådär isolerade i norr utan någon direkt turism från utlandet. Jag har alltså ingen gissning.

   Svara

    Den som lever får se🥺.

    Svara

    Är ju ingen tävling precis. 500 miljoner människor sitter mer eller mindre i karantän runt om i världen

    Svara

    Svårt utan statistik

    Svara

  Anser ni att äldre ska hålla sig i ”karantän”? Mina morföräldrar är envisa som in i bomben och jag är osäker om jag ska fortsätta tvinga dom vara hemma eller låta det vara. Om de inte får gå ut, ska de undvika att träffa oss familjemedlemmar då också?

  Svara

   Jag hittade min mamma med huvudet i en barnvagn idag😠, när jag skulle lämna mat till henne. Blir så arg och fattar inte varför man blundar för fakta.

   Svara

   Hej!

   Jag hjälper mina mor och farföräldrar med handling , apoteket mm. Träffar dem inte utan leverans utanför dörren. De är ute på dagliga promenader för luft och ny energi men träffar inga andra på promenaden för att undvika smitta. Familjen ska inte hellre träffa de äldre släktingar.

   Svara

    Precis så!

    Svara

   Såklart pensionärer bestämmer om dom vill gå ut. Såg massa ute idag. Hur ska dom bara orka sitta hemma. Promenader är ju bra. Vi har ingen diktatur i sverige.

   Svara

   De kan ju gå ut och promenera i naturen och umgås med varandra, kanske promenera ute med familj på lite avstånd än så länge.
   Men kanske går inte i folksamlingar och affärer när det är mycket folk och så. Undvika onödiga risker, virus sprids ju bara av människor.

   Svara

   Det är ju ändå vuxna människor som måste få bestämma själva. Ge dem så mycket info du kan och avråd dem att gå ut, förklara varför och förklara att du är orolig. Men vad mer ska du göra? Du kan ju inte sitta och vakta dem.

   Svara

   En av mina äldre släktingar uttryckte sig så att ”jag är 87 år, jag överlever kanske inte länge ändå så därför fortsätter jag handla min mat själv”. Jag tror att man kanske bara ska låta var och en bestämma själv. Alltså absolut tänka på riskgrupper och så, men man är ju inte livegen bara för att man tillhör riskgrupp. Speciellt ensamma äldre vill väl gärna få se andra människor ibland också.

   Svara

    Fast det där är ju ett väldigt själviskt resonemang. Blir din äldre släkting smittad så först och främst kan hen smitta andra som kanske inte tänker så. Dessutom kommer hen att ta upp en vårdplats som någon annan hellre skulle behövt, och det behöver ju inte vara corona, utan kanske nån yngre person med cancer, eller mitt 3-åriga syskonbarn som inte har något immunförsvar och troligen kommer dö utan ordentlig vård. 😡

    Svara

     Ja fast hen springer ju inte omkring i stora folksamlingar bara för att, utan går och handlar sin egen mat. Frågan kom alltså upp för att jag ville handla åt hen. Inget säger att det skulle innebära en vårdplats eller att den skulle bli smittad och inte jag av att gå till samma affär, så förstår inte ditt resonemang riktigt.

     Svara

      Äldre är en riskgrupp. Dvs de kommer med större sannolikhet att bli väldigt sjuka om de smittas med Coronaviruset. Väldigt sjuka personer behöver sjukvård. Något som kan undvikas om man följer Folkhäslomyndighetens råd och som riskgrupp (äldre över 70 år) stannar hemma och undviker sociala situationer. Att resonera som att det inte gör något om man blir sjuk eftersom man ”ändå kommer dö” är själviskt eftersom äldre och sjuka personer tar resurser från sjukvården. Hänger du med?

      Svara

       Okej så då kan ju till exempel rökare också anses som själviska som drar på sig en massa sjukdomar?

       Det här är för övrigt en människa som inte sökt vård för i princip något i sitt liv, du kan nog vara ganska lugn med att han förmodligen kommer dö hemma hellre än att söka vård. Men tycker det är lite obehagligt att resonera så att någon hellre behöver en vårdplats än någon annan. Det finns en massa tillstånd som kräver vård som folk drar på sig helt själv, då är de också ovärdiga i dessa tider? Cancer kan ju också bero på livsstil.

       Svara

        Fast detta är relativt att undvika om man följer uppmaningen från Folkhälsomyndigheten. För övrigt är de argument om vårdplatser jag radade upp precis vad de själva sa på en presskonferens häromdagen på tal om äldre som vägrar stanna inne.

        Svara

         Det finns så mycket man kan lägga sin energi på, att en människa går till Ica typ en gång i veckan är verkligen inte det mest provocerande jag hört idag ens. Ska alla gamla människor sitta inne på obestämd tid då bara?

         Svara

          Det är det idiotiska resonemanget jag reagerar på. Det är själviskt. Ja, de ska stanna inne så länge experterna bedömer att de ska det.

          Svara

           Samma ”experter” som för typ två veckor sedan sa att det omöjligt kan komma till Sverige överhuvudtaget?

           Men ge er. Experterna har inte sagt att de äldre inte får gå och köpa mat. De har sagt att de ska _socialt_ isolera sig. Dvs inte krama snoriga barnbarn eller sitta på café i timtal med sina vänner. Du blir inte smittad på ICA om det bara är ett 10-tal andra personer i butiken och inga köer, som det är på förmiddagarna.

      Du kan bli smittad på Ica . Du kan bli smittad i trappuppgången. Eller när du pratar med folk och står lite för nära. Vad är det du inte förstår.

      Svara

       Jag förstår hur det smittar, ja? Du behöver inte hetsa upp dig.

       Svara

     Fast när sjukvården blir tungt belastad så kommer inte gamla människor prioriteras för livräddande behandling, utan det kommer yngre och i grunden friskare människor göras, som har större chans att överleva.

     Svara

      De tar fortfarande upp resurser i vården.

      Svara

     Jag har också ett barn med cancer. Men än så länge har det visat sig i andra länder (Italien tex) att inget av barnen där som varit sjuka i cancer avlidit eller behövt intensivvård.

     Svara

      ♥️

      Svara

     När vi kommer till punkten att vissa måste nekas rätt vårdnivå (som i Italien) eller vård överhuvudtaget så kommer troligen en 87-åring inte att prioriteras före unga.

     Svara

      Men fattar ni inte att sjukvården redan är under en extrem situation. En vårdplats, oavsett för äldre eller yngre, kräver personal, sängplats, utrustning osv. Kan man se till att detta räcker till de som verkligen behöver det, så ska man göra allt som krävs.

      Svara

       Det roliga är ju att det är medel/överklassen som dragit hit det med sina resor, men boven i dramat blir Agda som går till Willys och köper mjölk.

       Svara

        Tack!!!

        Svara

        Och nu drar dom ner skiten till västkusten och våra kustsamhällen. Minska spridningen = åk inte runt. Står klart och tydligt överallt: åk inte till eller från storstäder i Sverige, framförallt inte Stockholm. Konsekvenserna av att flytta ned till ett mindre samhälle och öka smittan här blir ju förödande. Det är ju inte så svårt att förstå om man bara tänker lite lite…….. suck

        Svara

     Kommer din treåring in och behöver vårdplats kommer döende 87-åringar att flyttas på.

     Det är därför siffrorna kring de som vårdas på IVA kommer bli yngre och yngre.

     Svara

    Osolidariskt och egoistiskt

    Svara

     Jag tycker inte det är osolidariskt och egoistiskt att vilja komma ut typ en gång i veckan. Ska alla gamla bara stänga in sig på obestämd framtid? Tycker de har högre människovärde än så, men visst.

     Svara

      Promenader och liknande är väl ok. Sociala sammanhang inomhus är det inte.

      Svara

       Tror inte nödvändiga matinköp räknas som sociala sammanhang. Dessutom, har du sett hur lite en genomsnittlig gammal människa äter? Skulle tippa att en veckohandling är gjord på max 5 minuter.

       Svara

        Du kan bli smittad på 5 minuter.

        Svara

         Nej jag har hört att det krävs 6 minuter.

         Svara

         Nej, WHO säger 15 minuter i närkontakt, eller 2 timmar i samma rum. Du står inte och andas på andra med mindre än 2 meters mellanrum i 15 minuter när du handlar.

         Svara

        Man kan alltid erbjuda hjälp om man vet av någon äldre som inte har någon som handlar åt en

        Svara

     Tycker du att hon ska svälta ihjäl istället? Tycker att du kan göra något kreativt i stället för att sitta här och skriva okänslig smörja. Erbjud dig att uträtta ärenden åt en gammal människa t ex. Så kan hen ta en stilla promenad i parken och undvika personer som hostar och nyser.

     Svara

   Allt känns omöjligt. Liksom två gamla invandrare som varit med om krig och massa annat. Dom tror dom är odödliga😂

   Svara

   Många gamla människor är både informationsresistenta och obstinata.

   Svara

    Haha, tycker att det beskriver många i varierande ålder🤣

    Svara

   Jag anser att alla ska vara försiktiga just nu och minimera sina sociala kontaktytor. Min mamma blir 60 i år och fick tack och lov foten i gips någon dag innan detta, sjukskriven. Hon har haft diabetes sen tonåren och redan varit inlagd två gånger för lunginflammation och behövt hjälp med andningen. Hon är rädd och glad över att hon kan isolera sig. Ledsen över att inte träffa barnbarnen men inser att vi lever en speciell tid. Själv är jag fasen rädd och orolig över utvecklingen. Har minimerat allt socialt och bara varit utomhus hemmavid med barnen, till matbutiken och apoteket. Men många verkar skrota runt på stan och tycker att allt är som vanligt?! Hur fasen kan man tycka det undrar jag🧐vet inte längre om jag är knäpp eller om det är alla andra som är det😕känner mig inte alls säker på om viruset skulle te sig som en vanlig förkylning för just mig eller min familj. Det är unga människor också som vårdas på intensiven och snart är vårdplatserna fulla/personalen sjuk.

   Svara

   Klart att de kan gå ut på promenad, de ska bara undvika att träffa på andra människor. Men den där katastrofen till PRO-ordförande i Malmö som inte såg något fel att personer över 70 frotterades i mataffärerna och i gallerierna är ju totalt arrogant.
   Egentligen har jag inget problem om de skulle bli sjuka, så länge de har med sig en lapp i innerfickan där det står ”Jag avsäger mig all form av vård och upplåter min vårdplats till någon jag smittat istället. Jag föredrar att dö hemma utan vård”.
   Då kan de köra på som vanligt.

   Svara

  Vittnesmål från ett amerikanskt sjukhus där många som vårdas är i 40-årsåldern:

  “I have patients in their early 40s and, yeah, I was kind of shocked. I’m seeing people who look relatively healthy with a minimal health history, and they are completely wiped out, like they’ve been hit by a truck. This is knocking out what should be perfectly fit, healthy people. Patients will be on minimal support, on a little bit of oxygen, and then all of a sudden, they go into complete respiratory arrest, shut down and can’t breathe at all.”

  Källa: https://www.propublica.org/article/a-medical-worker-describes–terrifying-lung-failure-from-covid19-even-in-his-young-patients

  Svara

  Mitt dilemma: är ensamstående och pluggar på universitetet, och har alltså distansstudier nu när skolan stängt för elever. Borde jag ha barnen hemma från förskolan även fast de är helt friska? (de är 2 och 3 år) Jag tänker på mitt samhällsansvar, smittrisk osv men samtidigt är jag helt beroende av att klara mina poäng då vi inte har någon annan inkomst, och jag får i princip ingenting gjort på dagtid när de är hemma. Missar alltså mina föreläsningar och känner mig som en börda i olika grupparbeten och så.

  Svara

   Lämna dom på förskolan!

   Svara

   20:16. Klart att du ska ha dina barn på förskolan om de är friska. Lycka till med studierna.

   Svara

   Ja självklart ska de till föris.

   Svara

   Självklart på förskolan!

   Svara

   Självklart ska du lämna dem på förskolan!!

   Svara

   Klart du ska ha dina barn på förskola om de är friska.

   Svara

  Hur gör ni nu hemma? Isolerar ni er helt hållet eller går ut då och då? Förvånar mig att de är så mycket folk vid uteserveringar. Vågar man träffa nära vänner ibland? Hur gör ni

  Svara

   Vi går inte till kontoret och barnen är hemma från skolan (friska och symptomfria). Vi är ute i naturen, cyklar, grillar korv, hoppar på studsmattan. Men vi far inte till typ köpcentra eller så. Lokala ican åker vi till vid behov.

   Svara

   Självisolerad sedan 4/3.

   Svara

   Jag (studerar) och barnen (3 och 4år) är hemma från skola och förskola sedan tre veckor tillbaka. Sambon jobbar. Vi handlar bara en och en, är ute i trädgården mycket och tar bilen ut till skogen och promenera massor nästan varje dag. Så man kan säga att vi håller barnen ”isolerade” från andra människor men vi vuxna gör det vi måste göra.

   Svara

   Är frisk så ser ingen anledning att isolera mig, men håller viss fysisk distans till folk jag träffar.

   Svara

   Jag blev hemskickad från jobbet i måndags efter att FHM rekommenderade det för Stockholmsområdet. Maken jobbar som vanligt för han kan inte jobba hemma. Vi träffar rätt lite folk i vanliga fall också men jag bokar inte in något extra direkt och håller oss borta från butiker etc.

   Svara

   Nu bor jag i Norge och här går vi ut men vi håller avstånd och söker oss till platser där det inte är lite folk. Träffar bara ett par vänner och vi håller avstånd…

   Svara

   Jag försöker leva som vanligt, men håller distans till andra. Jag håller mig minst en meter från andra, andas genom näsan (och håller andan om jag måste gå nära någon även om det säkert är helt verkningslöst) och tvättat händerna lite oftare än vanligt. Skulle absolut kunna tänka mig att sitta på en uteservering under förutsättning att jag inte behövde sitta nära okända människor.

   Svara

    Andas genom näsan? Hur gör du annars?

    Svara

     Hahaha, jo det är väl standard att andas genom näsan. Men man kan ju andas genom munnen också, och det händer nog att jag gör det ibland. Och det är tydligen mycket värre ur smittosynpunkt (källa: någon på Internet)

     Svara

   Jag går till jobbet och all övrig tid spenderar jag hemma! Handlar från mathem och behöver inte besöka butiker. Detta kan jag fortsätta med någon månad till, har situationen inte lättat då så kommer jag absolut ta promenader och liknande om inga andra råd och rön kommit då. Fram tills dess ser jag det som en liten uppoffring att stanna hemma all tid jag bara kan om detta kan minska risken att bli smittad.
   Skulle ju fan aldrig förlåta mig själv om jag blev smittad pg av att jag gick på bio eller drog runt på köpcenter för att fördriva tiden.

   Svara

   Jag och två kompisar köpte med mat från restaurang och gick hem till mig och åt och spelade spel ikväll. Det planerar vi att fortsätta med tills staten förbjuder oss. Vi slickar inte varandra i ansiktet utan håller vanligt svenskt avstånd från varandra.

   Svara

   Jag är i total isolering. Har bara träffat två personer regelbundet senaste 2 månaderna och nu är jag i totalt isolering sedan i söndags pågrund av att mina vidriga grannar alla verkar vara smittade, de har rest till riskländer trots hög ålder och idioterna springer i trapphuset KONSTANT. Så vågar inte gå ut med risken att träffa på dem…
   Vill tillägga att jag tillhör två riskgrupper så därför jag är extremt försiktigt.

   Jag har bunkrat mat för att jag Inte vill köpa mat som har gjorts efter Corona utbrottet km till Europa. Nästa gång jag köper mat eller toapapper är när det har kommit ett vaccin.
   Kan låta extremt men det smittar via livsmedel.

   Tänk på att för 2 månader Sedan sa folkhälsomyndigheten att de inte smittar på ytor, via luften eller under inkubationstiden.
   Om några veckor kommer de vara tvugna att ändra sig angående smittorisken från restauranger och livsmedel.

   Svara

    Så känner jag också, är exakt i din situation! Jag går dock ut men håller andan i trappen o kutar ut. Hatar att ungar springer upp o ner där ideligen

    Svara

  Vad tycker ni om familjer som fortfarande åker på skidsemester i Sverige? Och de som går på after-ski? Flera smittade därifrån nu.

  Svara

   Fattar inte. Hade aldrig åkt just nu

   Svara

   Skulle säga att det är väldigt oansvarigt mot de personer som befinner sig i riskzonen och helt enkelt jävligt korkat.

   Svara

   Fruktansvärt dåligt omdöme och stackars de som jobbar på dessa platser

   Svara

   De behöver skriva under: jag avstår mitt rätt till vård vid Corona! Plus betala straffet till alla som utsattes för deras smitta.

   Svara

   Vänta bara till påsk. Stackars gotlänningar mfl

   Svara

   Tycker det beror helt på vilken typ av skidsemester man åker på och hur man tar sig dit. Visst, köra afterski, äta på lunchrushen, gå ut på kvällen osv är oansvarigt. Men att åka bil till en stuga i fjällen, äta måltiderna hemma och däremellan åka lite skidor ser jag inte som någon direkt risk, speciellt eftersom de nu glesar ut i köerna osv. Det är ju trängseln de lyft som ett problem. Isåfall var det större risk för mig att gå ut på dagens långpromenad i solen samtidigt som halva stan, oavsett hur mycket man tog vida kurvor runt folk är det fortfarande folk.

   Svara

   Stockholmare som är livrädda att röra sig utomhus i Stockholm och sitter i karantän hemma. De känner sig även lite viktiga då de. ”Jobbar hemifrå”. Under påsklovet kommer de åka till fjällen och hänvisa till att de ”sitter i karantän” där istället. Puckon! Håll er i Stockholm, det är i Stockholm den stora spridningen är, sätt gränser runt Stockholm så att de inte smittar hela Sverige.

   Svara

  Jobbar på en stor klädkedja och vi kommer bli permitterade nästa vecka. Känns inte alls bra då vi har timlön och det inte tas hänsyn till OB och extratid. För mig som jobbar mycket extra blir det ett jävla avbräck i lönen. Ingen har ju heltidskontrakt heller.. Den enda som är nöjd är väl butikschefen som sitter på månadslön. Detta får enorma konsekvenser på ekonomin och företag. Hoppas folk tänker på det.

  Svara

   Verkligen tråkigt att höra, förstår att många tim- och behovsanställda drabbas hårt.

   Jag tänker på det hela tiden. Hör varje dag om folk som drabbas ekonomiskt av den rådande situationen men tror att många inte alls förstått vad det kommer att innebära för samhället om det fortsätter så här. Jag skrev flera kommentarer om den kraschande ekonomin och förmodade kommande massarbetslösheten i förra ÖS Corona edition.

   Har ni fått veta hur länge er korttidspermittering ska pågå?

   Svara

    Max 6 månader tror jag och det kan man väl klara. Men de säger att den kan brytas tidigare. Men då kommer väl varsel istället.. Det gick ju inte kanon för klädbranschen innan heller. Jag hoppas folk kommer tillbaka till butikerna snart. Jag har i alla fall tur jag är fast anställd efter vikariat i 4 år typ för alla dessa åker ut nu.

    Svara

   Hoppas du har sparat i ladorna.

   Svara

    Jo klart och har med flit betalat för mycket skatt så får tillbaka en del nu men ändå surt. Det är lite OB och extratid som gör att man har råd att jobba inom handel

    Svara

   Tro mig, butikschefen är allt annat än nöjd.

   Svara

  Någon som är gravid här?
  Jag är i v.37 och kan föda närsomhelst. Har sådan ångest, om partnern visar minsta symtom så får han inte hänga med in på förlossningen (vilket är förståligt) men livrädd för att föda ensam. Han är den ända som jag vill ha med in. 😞 nu är vi båda sjuka och varit den i 1,5-2 veckor. Jag hoppas vi båda hinner bli friska innan förlossning och inte får någon annan skit igen 😫 om vi har Corona lär vi aldrig få veta.

  Svara

   Jag är! I v.35. Har samma riktlinjer här som o ditt landsting. Känns skit. Men du är inte ensam i alla fall <3

   Svara

    Tack så mycket. Skönt att inte vara ensam ❤️

    Svara

   Usch fy för att ni behöver vara i det dilemmat och ha den oron…. 💔 Vet att det inte hjälper vad jag än säger MEN om det kan trösta så är barnmoskorna fantastiska på sitt jobb och de kommer göra ALLT för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Nu i efterhand så vet jag att jag hade klarat att föda själv om situationen hade krävt det. Min partners pepp var bara som ett bakgrundsljud man inte tog till sig. Jag fokuserade bara på barnmoskorna.

   men med det sagt så fattar jag till 1000% att du är orolig och känner dig ledsen. Det är ju verkligen ett ögonblick man har sett fram emot att dela tillsammans. Se till att hålla honom inne och så isolerat som det går för att minska rikserna ❤ hur det än blir så kommer du göra ett kanonjobb och tänk atr ni kommer få dela glädjen av ert lilla mirakel tillsammans förr eller senare 🙏

   Svara

    Åh tack så jätte mycket för dina peppande ord. Det värmde så mycket. Såklart allting löser ju sig men jag hoppas verkligen vi hinner bli friska innan bebisen vill ut. Så vi kan få uppleva det tillsammans. Barnmorskorna är guld värda ❤️❤️

    Svara

     Hej,

     En annan anonym här. Är nybliven mamma, och vill bara säga att jag instämmer i att det går bra även utan partner… Jag älskar min sambo osvosv, men det hade ärligt inte gjort så stor skillnad om han var där eller inte.

     Om din sambo inte skulle få följa med pga sjukdom, kanske du kan ta med någon annan? För att t.ex. ha lite sällskap under tiden, en förlossning går ju inte alltid så fort hehe. Men du kommer absolut klara att föda själv om det blir så! Lycka till 🙂

     Svara

      Jag vill tipsa alla gravida som inte kan ta med partner om han är förkyld att ta med en doula istället. Många av oss doulor tar akutuppdrag, vilket är billigare än ett vanligt uppdrag. Många av oss har dessutom blivit av med många klienter pga förlossningarnas begränsningar gällande medföljande (därmed står vi helt utan inkomst..). Det är olyckligt, vi är tränade i att stötta emotionellt under födsel, har ofta stor erfarenhet av födande och är väl införstådda i förlossningsvården. I ett läge där många barnmorskor och uskor är sjukskrivna borde vi användas mer, särskilt för att vara där för dem som inte har någon annan.

      Svara

  Jag lever livet som vanligt fast noga med hygien, avstånd osv för att ta hänsyn till riskgrupper. Ekonomin behöver att vi som kan lever på som vanligt

  Svara

   Samma här!
   Vi lever precis som vanligt men ser till att hålla avståndet, undviker att träffa folk i riskgrupper och striktare hygienrutiner för hela familjen. Träffade en tjejkompis idag och gick långpromenad i det härliga vårvädret. Första gången någonsin vi inte kramats när vi ses och när vi skiljs åt.

   Svara

  Här hemma är vi hemma pga förkylda (mina barn är JÄMNT snoriga). Bor i lägenhet men har inte varit utomhus på flera dagar nu.. Är det okej att gå ut o vara utomhus trots ”milda symtom?”.. Alltså åka till någon skog eller så där man inte folk?

  Svara

   Ja, vem ska du smitta i skogen om ni är ensamma där?

   Svara

   Vi har vabbat vår 3,5 åring en vecka och vi har varit ute varje dag. Kollat så ingen varit i trapphuset, gått ned och varit ute i lekparken på gården som är helt tom och också varit i skogen och plockat blommor.

   Svara

    Men de som går genom trapphuset efter er då? Tänker ni inte på dem? Sjuka ska hålla sig hemma. Friska, även riskgrupper ska kunna gå utomhus så länge de håller distans till andra människor. Hur tänker ni egentligen?

    Svara

   Har man minsta förkylningssymptom ska man hålla sig hemma!

   Svara

   Gå ut! Folk kommer inte bli sjuka av att snoriga barn rör sig i trapphuset.

   Svara

    Lägg ner, jag är i riskgrupp och vill inte dö för att ungar snorar i trappen!!!

    Svara

  Är det någon som kan förklara vem den här Emma tjejen är som hela tiden förklarar allting som är vetenskapligt och nu corona??
  Är hon expert på allt?

  Svara

   Emma Maria Frans, född 15 december 1981 i Uppsala, är en svensk medicinsk forskare. Hon har skrivit artikelserien Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet där hon granskar sanningshalten och vetenskapligheten bakom sensationella nyheter och populär forskning.

   En googling bort. Spännande att du lyckats undvika vem hon är fram tills nu.

   Svara

   Så dryg.

   Svara

    Jag har sett att hon har gör många klipp på SVT och verkade vara involverade med Nobel osv. Det var väl mer att nu i och med Corona att jag tycker hon verkar vara talesperson för typ all forskning som media ska snacka om. Nu har ju många påpekat att just epidemiologi verkar hennes ”riktiga” område.

    Svara

    Menar du min kommentar?? 🙂

    Svara

   Hon är doktor i medicinsk epidemiologi.
   Hon är väl intresserade av populärkulturella grejer om du tänker på att hon är med som expert i Gift vid första ögonkastet, och har väl en idé om att skriva lättsamt och humoristiskt utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt. Men epidemiologi är det hon är forskare på karolinska i. Hon vet nog vad hon snackar om i fallet Corona.

   Svara

   För att bygga på vad Anonym 20:55 skrev så kan även nämnas att hon även är doktor i epidemiologi, vilket i dagens situation är ytterst relevant.

   Svara

  Ni som bunkrar upp och tycker det är ok, UK ligger några veckor framför Sverige men den här videon visar en sköterska som inte kan handla efter att ha jobbat: https://m.youtube.com/watch?v=jmSPOSGpAYs

  Hon lade upp den på Facebook och den har visats på flera nyhetskanaler sedan dess.

  Svara

   Alla bör ha ett beredskapslager hemma. Även sjuksköterskor.

   Svara

    Åh herregud…

    Svara

    Fast poängen är ju att det inte behövs om alla handlar som vanligt.

    Svara

    Så du menar man ska ha beredskap hemma som varar några månader?
    Idiotiskt eftersom du kan få mat hem eller gå och handla!
    Solidaritet är ett ord som få förstår betydelsen av.

    Svara

  Jag bor i en liten trång lägenhet med en ettåring. Utan balkong. För att komma ut på innergården måste vi åka i en trång hiss och jag nojjar över att hålla i ledstången, trycka på hissknapparna och öppna hissdörren. Eller om någon just har nyst i hissen. Försöker palla att vara inomhus så många dagar i stöten som möjligt. Förhoppningsvis är det jobbigare för mig än mitt barn att vara hemma hela dagarna. Jag har börja trösta mig själv med galningen Fritzel som positivt exempel att hans barn trotts allt överlevde flera år i fångenskap. Önskar jag hade åtminstone en balkong. 🌻

  Svara

   Men varför är ni inne hela tiden? Är du orolig för att hålla i ledstången ellet trycka på knappar så tvätta händerna! Och ta med handsprit med ut.

   Svara

    Men handsprit hjälper väl inte mot virus?

    Svara

     Handsprit hjälper mot vissa virus inklusive coronavirus men det gäller att använda tillräckligt mycket på torra händer och gnugga.

     Svara

     Tvål och vatten gör

     Svara

     Men var har du fått det ifrån??

     Svara

   Klart att barnet behöver komma ut!! Och säkert du också.

   Det är inte särskilt varmt ute än. Jag använder mina vanliga skinnhandskar varje gång jag går ut (och sedan tvättar jag i alla fall händerna noggrant när jag kommer in och tar av mig dem). På så vis behöver man inte röra vid något.

   Svara

   Tänk på att Corona är en droppsmitta och smittar framförallt om man andas/hostar/nyser på varandra. Du kommer inte bli smittad för att du får lite på fingrarna, utan det måste ta sig därifrån ner i lungorna. Så se till att tvätta händerna/använd handsprit så är risken att du smittas av att du rört något minimal.

   Svara

    Det viktiga där är att om man har rört vid något som skulle kunna ha viruspartiklar så borde man låta bli att röra ansiktet tills man har tvättat/spritat händerna.

    Svara

    Du har FEL!

    Svara

   Jag har inte barn men tänker att de vaknar tidigt?
   Du kanske kan ta en promenad tidigt på morgonen?
   Använd handskar, tvätta händerna när du kommer in och håll avståndet om du möter någon.
   Vill du vara extra försiktig (jag är lite extrem…) byt alltid kläder när du kommer hem och ha en ”ute outfit”.
   Visst finns det fortfarande en risk men var försiktig så borde det gå bra.

   Svara

    Dessutom blir ju barn knappt påverkade a smittan?

    Svara

   Tror du överreagerar och skulle behöva läsa mer om vad droppsmitta innebär och hur det smittar. Covid-19 smittar genom droppsmitta. Det flyger alltså inte bara runt i luften vilket en luftburen sjukdom gör. Man är dessutom tveksam till om det ens smittar genom ytor. Läs på lite (inte Aftonbladet och Flashback) så kan du nog känna dig lite säkrare. Klart ni ska gå ut!!

   Svara

  Jag har Covid – 19 och är inne på sjätte dygnet nu.

  Svara

   Vad är dina symtom? Vet att det är lite olika för alla men misstänker att jag kanske också är smittad. Ska ringa 1177 i morgon.

   Svara

    Varför? De kommer bara säga åt dig att stanna hemma och kontakta igen om du blir riktigt dålig.

    Svara

    Du behöver inte ringa 1177 om du inte är dålig så att du behöver vård. Stanna bara hemma till du är symtomfri plus att du är hemma 48 timmar efter det. Mina symtom är.
    Huvudvärk
    Halsont
    Ledvärk
    Feber
    Yr
    Hjärtklappning

    Jag har inte någon hosta.

    Svara

    RING INTE i onödan. Folk som är i verkligt behov kommer inte få hjälp då. Du behöver inte ”veta” om du har corona, är du sjuk stannar du hemma.

    Svara

   Hur mår du?

   Svara

    Inte så bra. Är orkeslös. Men har svårt att sova.

    Svara

  När det finns vaccination. Kommer du eller kommer du inte vaccinera dig?

  Jag kommer inte vaccinera mig eller mina barn.

  Svara

   Låt mig gissa, när världen går under kommer du inte sluta konsumera, sluta flyga eller allmänt bry dig om någon annan än dig själv – inklusive dina barn.

   Svara

    Nja, jag köper mestadels begagnat. Är vegetarian, flyger inte någonstans och har haft barnen hemma i fem veckor. Vi är bara hemma (jag jobbar dock) och träffar inga kompisar till barnen. Vi bunkrar inte och beställer hem mat för att inte gå i affärer.

    Men tror inte på massvaccination typ svininfluensan.

    Svara

     Hoppas du att andra vaccinerar sig eller tänker som du?

     Svara

      Om jag vet med 110% säkerhet att vaccinationen inte är farlig för oss så kanske vi gör det i framtiden. Men att riskera följdsjukdomar som efter svininfluensan vill jag inte. Man ska inte lita helt på vaccinationer.

      Svara

    Whataboutism.

    Svara

   Inte jag heller

   Svara

   det är bara riskgrupper som kommer att erbjudas vaccin, precis som nu.

   Svara

  Kan man få Corona av att slicka sin flickvän i rumpan? Frågar åt en vän.

  Svara

   Man kan få allt möjligt skit av det.

   Svara

   Är det du, Glenn Schiller?

   Svara

  Vissa föräldrar är just nu så orimliga i sitt beteende. Min dotter går i förskoleklass och där har de varit mellan 9-11 barn (av 24) i veckan. Flera av de frånvarande barnen är inte i skolan pga rädsla för viruset, samma barn har både denna helg samt förra helgen varit på kalas med hela klassen. På dagarna hänger barnen i lekparken med andra barn, några är hemma med mor/farföräldrar och de åker och storhandlar på Ica Maxi.
  Dotterns bästis är hemma (för att inte bli smittad) med mormor medan mamma jobbar på förskola och pappa i affär, de var utomlands på sportlovet och ska upp till fjällen på påsklovet. Vet inte om det bara är jag men jag ser verkligen ingen rimlighet i allt detta.

  Svara

   Såklart det är orimligt 🙂

   Svara

   Tycker det är helt orimligt att hålla sina skolbarn hemma i det här läget. Orkar inte ens tänka på hur mycket dessa barn kommer komma efter i skolan och hur kasst det är för ekonomin när föräldrarna inte jobbar så fabriker, butiker osv måste stänga ner. Lyssna på experterna. Jag vill inte betala en krona till er när ni måste gå på bidrag hela högen sen.

   Svara

    Alltså, vi jobbar ju hemma båda föräldrarna och barnen har hemstudier så det är bara idrotten som blir lidande, allt annat blir gjort. Och vi jobbar på för fullt så belastar inte andra.

    Svara

   Självklart ska barnen gå i skolan!

   Svara

  Tycker att det verkar som om informationen från myndigheterna är otillräckliga eftersom så många funderar på hur de ska göra vid olika problemställningar. Var det inte 75 mille som skulle satsas på information mm? Kan kanske starta med att samla all info på ett ställe och se till att uppdatera till tider vad som gäller?

  Svara

  Är det någon mer än jag som hoppas på att världen blir en bättre plats efter det här?

  Svara

   Den lär bli värre om ekonomin kollapsar totalt.

   Svara

    Ekonomin kommer att ta sig som den alltid gjort tidigare. Det kanske tar tid men vi överlever. Att världen blir bättre hoppas jag men… folk glömmer fort.

    Svara

    Tror du verkligen att ekonomin kollapsar? Nja, det beror väl på var och en hur man utnyttjar systemet. De som har pengar kommer fortfarande att ha pengar och vi andra får streta oss upp igen. Men vi överlever och fortsätter leva…

    Svara

     Att hela världsekonomin är i gungning och det kommer att bli enorma konsekvenser verkar totalt ha gått dig förbi…

     Svara

     Ingen vet ju såklart, facit har vi om ett par månader.

     Rese- och besöksnäringen är helt död nu. Inom den sektorn lär vi se konkurser. Större bolag kanske klarar sig med hjälp av investeringsstödet som regeringen lagt, men man lär även se en avmattning ett tag när detta är över.
     Butiker hade det tufft redan innan. Många affärer märken som vi är vana vid idag lär inte finnas i framtiden.

     På sikt lär även industrin- och byggsektorn påverkas. Framförallt om arbetslösheten ökar och bostadsmarknaden dör.

     Svara

      JA de företag som inte samlat i ladorna kommer att gå konk men de startar upp igen med blanka blad sånog kommer vi att både få bo på hotell, äta ute, köpa krimskrams, träna kroppen och fylla botox i läpparna när det här är över

      Svara

       Du tror att SAS och övriga flygbolag har en kassa som täcker löner för Veckor/månader av stillaStående flyg utan konsekvenser…?

       Du tror att det Bara är att öppna upp den konkade butiken och börja kränga grejjer på nytt, när konsumtionen ligger på koll pga massarbetslöshet…?

       Svara

      Jag jobbar med små/medelstora industrier i Mellansverige. Samtliga påverkas redan av corona och är oroliga för hur de ska kunna klara sig.

      Svara

   Du och Greta. Ni lär båda bli besvikna.

   Svara

    Tänkte precis på hur ingen pratar om miljön längre. Så tydligt att detr ett lyxproblem. Så fort hot mot hälsa eller ekonomin är inom räckhåll skiter folk i miljön. Det enda positiva med detta virus.

    Svara

     Fast både resandet och konsumtionen har ju minskat, det är ju jättebra för miljön.

     Svara

   Nej det tror jag inte, haha.

   Det enda jag tror vi kommer ta med oss är att folk förhoppningsvis lärt sig vikten av att hålla god handhygien och att hosta och nysa i knävecket. I övrigt kommer det troligtvis inte bli bättre.

   Svara

    Nej, i armvecket såklart🤦‍♀️ men jag vill hemskt gärna se någon som faktiskt kan hosta och nysa i knävecket!

    Svara

  Visste ni att det influensasäsongen 18-19 fanns 13757 kända (laboratorietestade) fall av säsongsinfluensan i Sverige. Totalt dog 451 personer.

  Årets rapport är inte sammanställd ännu då influensasäsongen inte är över. Men enligt kurvor är det en mild influensa i år.

  Källa folkhälsomyndigheten

  Svara

   Detta stod på SVT.

   Det värsta utbrottet i Sverige under de senaste fem åren var vintern 2017/18 då drygt 20 000 människor rapporterades insjuknade i vanlig influensa med en topp i februari och mars. Den säsongen dog 1012 människor av sjukdomen, de flesta äldre. Hittills under vintern (vecka 44-03) har 65 personer registrerats som avlidna i den säsongsrelaterade influensan i Sverige.

   Artikeln har uppdaterats med siffror från Folkhälsomyndigheten till och med vecka 10 när det gäller registrerade fall av säsongsinfluensa.

   Svara

    Jo, men alla blev inte sjuka samtidigt. Det är det som är det stora problemet nu – att vården ska mäkta med det stora antal patienter som blir svårt sjuka. PLUS alla med ”vanliga” sjukdomar och skador.

    Svara

     Exakt. Den vanliga influensan slutar ju inte härja bara för att Corona också härjar = vården blir EXTREMT överbelastad och folk som annars skulle klara sig dör. Det drabbar även människor med andra skador och sjukdomar; hjärtinfarkter, bilolyckor, blindtarmsinflammationer och så vidare. Vården tappar i kapacitet och kan inte ta hand om alla vilket gör att många kommer dö av andra anledningar, för att ambulanser inte kommer fram i tid eller operationer måste skjutas upp.

     Det är rent ut sagt farligt att försöka dämpa allvaret i Corona med vanliga influensajämförelser. Absolut, det kan lugna någon. Men jag tror tyvärr inte vi stoppar spridningen av Corona med lugn, det krävs att alla inser situationens allvar och håller sig hemma, annars kan vi räkna med många många fler dödsfall. Det är experter som har ägnat hela sina liv åt att forska på dessa sjukdomar och pandemier som betonar situationens allvar, det är inte befolkningen eller media som hittar på det. Det finns en anledning till att den vanliga influensan inte får den uppmärksamhet och de drastiska åtgärder Corona får – inga tre presskonferenser om dagen, inga skolor som stängs ner, inga hela länder som sätts i karantän.

     Svara

   Sluta jämföra med influensan! Förstår inte hur ni tänker, detta är annat!!!

   Svara

  Finland öppnar skolorna för 1 – 3:e klass utan möteskrav. Det är upp till föräldrarna att bestämma. Barn till personal med kritiska samhällsjobb har dock haft det tillbudet.

  Svara

  Varför har Andrea Brodin tagit bort sina nyliga inlägg om Åre?

  Svara

   Hotellet som sponsade henne kanske gick i konkurs-

   Svara

  Kan någon svensk förklara för mig varför ni valt en helt annan strategi för att plana ut smittspridningen än hela resten av världen? Här i Finland har vi stängt skolor (förutom för de yngsta barnen), regeringen avråder från att samlas flera än 10 personer på ett ställe och personer 70+ avråds från att gå ut. Vi har färre smittade och befinner oss således efter er i pandemiutvecklingen men ändå har vår regering valt att vidta såpass drastiska åtgärder. Är nyfiken på vad ni svenskar anser om detta? Tänker att det kan vara svårt att välja en strategi som helt skiljer sig från vad andra länder gjort och stå stark i det? Någon som har några tankar kring det?

  Svara

   Jag tycker som svensk det är så oansvarigt här så jag kokar! Ni sköter det exemplariskt i Finland.

   Svara

   Fast det är ju inte så stor skillnad från Sverige. Alla skolor har inte stängt, men många (inklusive grundskolor) har övergått till distansundervisning. Även här uppmanas personer 70+ att hålla sig hemma. Ingen rekommendation om max 10 personer dock vad jag vet, men däremot att man generellt ska begränsa sina sociala kontakter. Skulle inte säga att vi ”helt skiljer” oss från andra länder. Jag tycker att den svenska regeringen gör ett fenomenalt jobb, som lyssnar mer på experter än på alarmister och populister.

   Svara

    Det är en populär åsikt det där, att de svenska åtgärderna är ett resultat av att man lyssnat på experter och inte fallit för populism. Faktum är att experterna är oense i den här frågan och enligt min mening är konsekvenserna så katastrofala om man väljer att inte göra någonting (vilket den svenska regeringen i princip gjort) att man måste fatta något beslut. Framtiden får utvisa vad som var rätt, men jag tycker att den svenska regeringen tar en stor risk. I andra länder har man också lyssnat på experter och dessa experter har gett helt andra råd än Anders Tegnell & co.

    Svara

  Jag avskyr att Sverige inte berättar mer om hur farligt det är även för yngre personer utan riskgrupp att drabbas av detta virus! Man hemlighåller för att inte skapa panik och istället uppmuntrar folk att dom ska stötta bagaren, baren etc medan man i andra länder helt har stängt. Skäms över hur oansvarigt detta har skötts!

  Svara

   Vilka yngre personer som inte är i riskgrupp i Sverige har dött då, så att det är så farligt?

   Svara

   Man hemlighåller ingenting. Eftersom att sjukdomen fortfarande är ganska ny och inte brutit ut helt så finns inte hur mycket information som helst att förmedla. Däremot vet vi inte om vissa andra länder (t ex Kina, Iran) verkligen har gett hela bilden av smittan i deras respektive länder. Men förutom detta så finns all nuvarande information tillgänglig, bara du orkar leta upp den.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.