Slopa Big Brothers ”Hälsovecka”

Vill folk anmäla sig till och ställa upp i hetsiga bantningsprogram som Biggest Loser – fine, absolut, gör det!
Deltagarna är insatta i att det är ett bantningsprogram de medverkar i, och trots att jag är relativt säker på att programmet kan påverka tittarna på ett minst sagt negativt sätt och det finns många hälsoaspekter som talar emot att sättet de bantar är optimalt (to say the least) så är det ändå vuxna människor som VALT att deltaga.

Det här – å andra sidan – är någonting helt annat.
Deltagarna vet att de kan utsättas för det mesta under sin tid i Big Brother, men borde det inte finnas ungefär 400 andra saker som är både roligare och bättre för både deltagare och tittare än hetsbantning?
Under parollen ”hälsoveckan”?
INGEN människa ska banta för att någon annan säger till dem det (så vida det inte rör sig om en persons läkare eller liknande) och särskilt inte som del av ett underhållningen i Big Brother.

Räcker det inte med att folk riskerar att insjukna pga coronaviruset?
Behöver vi verkligen lägga till ätstörningar, ovanpå det?

Kom igen nu, Tv4 och Big Brother!
Gör om, gör rätt!

Ps. Skippa nedvärderande diskussioner om människors vikt eller liknande. Det är inte vad det här handlar om överhuvudtaget, utan jag kritiserar hetsbantning som ett tävlingsmoment i ett underhållningsprogram där minst två av deltagarna öppet pratat om att de lider/lidit av kroppskompex och ätstörningar.
Jag skulle uppskatta om diskussionen kunde hålla sig någonstans där i kring och att jag slipper slita allt för mycket på mitt raderingsfinger.

88 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ALLTSÅ JAG ORKAR INTE TJÖT OM CORONAVIRUS VAR MAN ÄN VÄNDER SIG. Kunde inte ens det här inlägget vara coronafritt? Buuuuuu.

  Svara

   Herregud

   Svara

   En mening i hela inlägget blir du triggad av. wow!!

   Svara

   Det här handlar ju knappt ens om corona så sluta gapa

   Svara

   ta det lite keno

   Svara

  Va? Är detta ett skämt? Är inte de flesta i BB normalviktiga? De borde ju snarare vara alkohol och cigg-vanorna som ses över än att de ska gå ner i vikt bara för nedgångens skull. Dessutom är det inte meningen att viktnedgång ska ske på en vecka. Sjukt skevt.

  Svara

   Det är inget skämt, men det är heller inte sanningen för det är inte alls detta som tävligen går ut på.

   Svara

    Tävlingskonceptet är ändå fucked

    Svara

    Men vad går det ut på då?

    Svara

  Nazism och sjuklig vikthets. Det går bra för Big Brother nu

  Svara

   Lite Nazism spelar ingen roll för tv4 när det ger goa tittarsiffror. Det borde man fattat vid det här laget och speciellt efter gårdagen, fniss.

   Svara

  Kommer där ingen uppdatering om SATS/Julia Frändfors. Du sökte dom för en kommentar skrev du.

  Svara

   SATS har väl
   1) inte svarat än
   2) cc har inte hunnit skriva inlägget än samt lägga upp vilket datum och tid det ska publiceras

   Svara

    Inget svar.

    Svara

  Men jag blir så trött! Det är ju inte ens såhär det är. Linda Marie drar igång värsta drevet om något hon inte ens vet någonting om. Ingenstans är det sagt att deltagarna ska gå ner så mycket som möjligt i vikt.
  Det är två lag som tillsammans ska gå ner EN jäkla procent av lagets totala vikt och den som kommer närmast vinner. Alltså är det en dålig idé att försöka gå ner för mycket. Så trött på att folk blir helt hysteriska över någonting som inte ens stämmer.

  Svara

   Fortfarande totalt onödig, tråkig och eventuellt farlig tävling. Kritiken kvarstår.

   Svara

   Håller med, det handlar inte om att RASA i vikt SÅ MYCKET OCH FORT SOM MÖJLIGT därmed vara hälsosam. L-M får leva sitt liv exakt hur hon vill, men att gå ner i vikt om man har några kg över (vilket man antagligen har efter några inaktiva veckor i ett hus) är hälsosamt.

   Svara

   Sen blockar hon alla som inte tycker som henne. Hon har missuppfattat hela tävlingen o skapar värsta drevet istället.

   Svara

    Finns ju dessutom ingen influencer som sexualiserar kvinnokroppen mer än vad L-M gör… 98% av hennes bilder är ju i underkläder / bikini….
    Är detta bara okej när man är tjock eller vad gäller??
    Behöver en internetpolis snarast!

    Svara

   Är hon verkligen rätt person att uttala sig??? Hon har ju kraftig fetma och självklart tar hon detta som ett personligt påhopp. Herregud!

   Svara

  Kan det vara fyra år sen en icke vuxen kille mådde väldigt psykiskt dåligt. Blev övertalad av Pischa att stanna kvar. Människor som mår så dåligt ska inte vara med i bantningstv. Självmordstankar är inget en PT har tillräckliga kunskaper om. Dåligt!!!

  Svara

   Ja, i Biggest Loser alltså.

   Svara

    2018. 17 år.

    Svara

  En hälsovecka för mig är att skippa alkohol godis och cigaretter ( om jag nu hade rökt) och äta hälsosamt. Om man går ner några gram av det så fine. Men det dom tvingas göra är sjukt.

  Svara

  Alltså förlåt men är så trött på att det ska göras en grej av allt. Om folk är så jävla känsliga, sluta kolla på tv. Jag är för ett bättre samhälle och att vissa saker inte ska vara ok, men det känns verkligen som att vissa bara väntar på att få hugga och göra rabalder av minsta lilla.

  Svara

   Håller med helt, och då har jag lidit av ätstörningar större delen av mitt liv. Man får ta lite eget ansvar, världen kan inte anpassas efter en hela tiden.

   Svara

  Om tävlingen gick ur pp att gå upp i vikt, hade ni känt likadant?

  Svara

   Ja

   Svara

  Dags för snowflake-generationen att växa upp.

  Svara

   Ätstörningar är i allra högsta grad verkliga och farliga, oavsett om du tycker de som lider av det är snowflakes eller inte

   Svara

    Ja men man kan inte anpassa hela omvärlden till folk som triggas av minsta lilla. Det kommer alltid att finnas saker att triggas av för en ätstörd. För vissa räcker det men att se en smal människa för att bli triggad, man kan liksom inte hålla på ändra på omvärlden för att ens egen värld inte mår bra (jag är ex ätstörd, så hoppa inte på mig).

    Svara

    Jo fast tänker man så får man börja förbjuda alkohol, onyttig mat, casinospel och alla Direkten-butiker, smala människor på bild. Finns mycket som är farligt, men man kan inte skylla på alla andra.

    Svara

    En individs ätstörning är inte ett tv-programs fel. Dags att börja ta ansvar för sig själv.

    Svara

     Man kan ju också tänka att man kan göra vad man kan för att inte bidra till att spä på den vikt och smalhets som finns. Speciellt om man skall benämna veckan som en hälsovecka.

     Svara

      Och du menar att 1% viktnedgång alltså spär på detta? Omg

      Svara

       Naturligtvis inte vikten i sig utan de tankar på vikt och mat det sätter igång 🙄. Omg

       Svara

    Hälsovecka är tradition i Big Brother världen. Alla som ansökt till serien VET förhoppningsvis detta och ger man sig in i leken får man leken tåla :))))))

    Svara

  Så onödigt att ha en vikttävling. Även om det inte handlar om att gå ner så mycket som möjligt blir det ändå förmodligen ett ohälsosamt fokus på vägning och mat. Handlar det om hälsovecka så fokusera på sömn, fysisk aktivitet och rökfritt istället. Särskilt när de inte vet vad var och en av deltagarna har eller har haft för relation till mat och vikt tidigare.

  Svara

   Jag tycker att du har ett så himla gulligt namn! Tack för dagens ”dra på smilbanden” 🥰

   Svara

  Hel programmet är onödigt, deltagarnas uppförande är helt bedrövligt. Men det verkar som en del är roade av detta.

  Svara

   Är det egentligen inte bara deras familj och vänner som tycker det är kul att titta på dom?

   Svara

  Är det inte fler som känner att nylanseringen av Big Brother är ett stort kliv bakåt? Trodde förnedringstv var påväg ut..

  Svara

   Big brother hör inte hemma i 2020 pga denna generation vägrar fatta att det finns olika personligheter och slags människor och att det inte alltid kan vara pk för RIKTIGA människor är inte det..Särskilt inte om man filmar en grupp människor 24 h om dygnet. Ni hade också gjort bort er. Jag hade säkert sagt någon kommentar som nån hade kunnat bli arg över osv😁

   Svara

  Fast varför skriva en ren lögn?
  Dem är delade i 2 lag och ska tappa 1% av deras gemensamma vikt, genom träning och kost, det står även i brevet att dem varken får tappa MER eller mindre än 1%. Så att hetsbanta så man tappar mer än 1% verkar ge lite mycket minus poäng som att tappa mindre än 1%. För dem som vill se när dem läser uppdraget länkar jag en video här nedanför.
  https://www.tv4.se/big-brother-sverige/klipp/brev-om-hälsoveckan-och-lagindelning-12534258

  Jag tycker hennes poäng är viktig, att man inte ska hetsbanta, eller uppmuntra till det, och ska man banta ska man göra det långsamt på rätt sätt, men att ljuga och hitta på för att få fram sin poäng känns som lite fel väg att gå…

  Svara

   Och de två som är utan lag ska tävla om att förändra sin vikt så mycket som möjligt, eller förstod jag fel?

   Svara

    De två som är utan lag är hälsocoacher eller något och ska hålla individuella samtal med resterande deltagare och försöka förgylla deras vardag. Inget med vikt för dem.

    Svara

    Ja du förstod fel, deras uppdrag är ett annat ☺️

    Svara

     Nej personen förstod inte fel, de har ändrat efter kritiken. Det var exakt så som denne skrev som var tänkt från början.

     Svara

  Tycker inte man ska tävla i vikt. Fast tävlingen verkar ju inte gå ut på vad hon skriver? Hela det här inlägget blir ju fel när du inte kollar upp sanningen.

  Svara

  Ibland är det bra att vara källkritisk. Ibland är det bra att inte göra en höna av en fjäder.

  Svara

   Eeeexakt

   Svara

   +1

   Svara

   Håller med dig. Men vill bara skriva, jag trodde du skrev att man inte skulle göra en höna av Fjordor. Gabriellas ex-man 😂

   Svara

  Så tröttsamt hur det kan bli ramaskri som sprids överallt utan att någon kollar upp rätt fakta. Det är inte tal om hetsbantning eller att den som går ner minst förlorar och riskerar att åka ut. Det enda deltagarna ska göra är att gå ner antingen 800 gram alternativt 840 gram var. Tävlingen går ut på att det lag som är närmst den målvikten vinner. Alltså skulle det isåfall vara de som går ner flera kilo som förlorar. Kan även tillägga att det ena laget äter massa kakor och godis och liknande idag för att endast avstå sötsaker imorgon inför vägningen. Min uppfattning är därför att den bild som sprids av inlägget är väldigt överdriven och skev, vilket givetvis gör det enklare att vinna folks uppmärksamhet. Det tycker jag är fel, skriv inte uttalanden som inte stämmer. Däremot kan man absolut fundera kring om det överhuvudtaget är lämpligt att ens ta upp vikt i ett program, men det är en helt annan sak än det som inläggets skapare har satt igång. Jag anser att kritik ska framföras på rätt grunder och inte felaktiga sådana.

  Svara

  Såg på liven för någon dag sen när Amilia pratade om influencers. Hon sa att vissa jobbar stenhårt (t.ex Bianca), medan andra vill ge skenet av att jobba hårt men i själva verket är väldigt arbetsskygga. Hon gav sedan exemplet ”IL, även känd som BB”. På hennes Facebook står det: ”Tidigare Kommersiellt ansvarig vid Löwengrip Invest” :)))

  Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

  Asså 2020 och såna här program sänds än!DET är tragiskt…….dom borde ha dött med 80-talet.

  Svara

  Tycker absolut tävlingen är märklig och lite sjuk? Jag tex som fortfarande ramlar tillbaka i ätstörningsmönster skulle lätt kunna hamna i det.

  Meeen att de ska tvingas att rasa i vikt va ju lite att överdriva. Om de går ner 800gram var/840gram så har de nått målet. (Det är sjukt ändå, såklart!). Men bara att röra på sig mer än de gör – gör att det inte kommer vara några problem. Vissa kommer gå ner mer, tappar vätska lätt.

  Men ska hon lägga upp någon kritik så får hon ju vara källkritisk och dessutom kolla upp hur det faktiskt är.

  Det rättfärdigar dock inte BB att ha en sån tävling, såklart.

  Svara

   Oooch! Att det INTE handlar om att den som går ner minst sitter löst. Det är ingen individuell tävling. De ska tävla i två lag. De ska gå ner 1% av lagets totala vikt.

   Och de ska motivera varandra till att prestera sitt bästa, äta bra, få mer energi genom kost och träning.

   Vilket är bra! Att gå ner i vikt är dock en sjuk tävling. Men hur bra att de ska komma igång! De sitter ju bara annars.

   Svara

  https://www.instagram.com/p/B-H94ztnX1M/?hl=sv

  Smygsamsrbete även för andra företag som glacialbottle.se,
  Mammaledig tar ut pengar pluggar och kör med smygsamarbeten. Vi får se hur länge de varar men nu är iaf skatteverket informerad. 🤚

  Svara

   Hur bitter är du med ditt liv att du orksr göra sånt hahahahaa

   Svara

   Ja jösses 🤦🏼‍♀️

   Svara

  Är det någon som ens kollar på årets tråkiga och intetsägande BB? Kollade på typ två avsnitt innan jag tröttnade helt. Hade nästan glömt att den fortfarande går.

  Svara

   Jag blev också besviken. Gillade bigbrother förr men i år var det inte kul.

   Svara

  Vilken jävla tondövhet från TV4. Jobbar Bert Karlsson och Katrin Z där månne?

  Svara

  Slutade ritat efter första veckan .. men vet de i BB om Corona viruset som härjar i världen utanför?

  Svara

   Titta**

   Svara

   Ja det var varit en läkare i huset och berättat.

   Svara

  Vad beror ätstörningar på?

  Svara

   Biologisk sårbarhet. Psykologisk sårbarhet. Låg självkänsla. Perfektionistiska personlighetsdrag. Kontrollbehov. Kultur i kamratkretsen. Sociala mediers/ mediers påverkan (i kombination med låg självkänsla).

   I andra fall kan det bero på samsjuklighet med andra diagnoser. Tex kan nån som har autism ha svårt för matintag pga perceptionsstörning. Svälten det leder till kan leda till en form av äs.

   Svara

    Om du menar selektivt ätande är det ingen riktig ätstörning, det är bara viktigt att personen själv får styra sin mat så att man får mat den kan äta, tex kan selektivt ätande vara ett problem i skolan, vid flygning, mm, där man inte själv kan styra maten. Men hemma är det inge problem om man själv får styra maten, hur den lagas, kryddas, serveras, mm.

    Svara

     Nej jag menar att det restriktiva ätandet kan trigga igång en ätstörning men att grundorsaken inte är det mer klassiska ”duktigflicka-syndromet”.

     Svara

      Restriktiva ätandet kan INTE trigga igång en ätstörning.
      Jag har försökt kolla upp restriktiva ätandet, selektivt ätande och restriktiva ätandet är samma diagnos, det korrekta namnet är ARFID (avoidant/­restrictive food intake disorder).
      ARFID har inget med hur man upplever den egna vikten eller kroppen, ARFID hänger bara ihop med maten, tex kan ARFID bero på ”generellt ointresse för att äta, undvikande baserat på sensoriskt obehag förknippat med vissa födoämnen eller oro för t ex kräkningar eller att sätta i halsen vid födointag”, vilket hos barn och ungdomar ofta leder till undervikt pga att dem äter för lite och näringsfattig kost. Men personer med ARFID äter inte så för att vara smala. Äter man så med målet att vara smal har man anorexi och inte ARFID.
      En person med ARFID kan precis som vem som helst utveckla anorexi, men dem har ingen ökad risk för att utveckla ätstörnings jämfört med andra.

      Svara

       Jo det har dem eftersom själva svälttillståndet kan trigga igång en anorexi. Vårdar regelbundet denna typen av pat inom slutenvården. Brukar dock ha en ganska bra prognos för tillfrisknande i förhållande till andra äs-pat.

       Svara

        hur kan dem utveckla anorexi pga ARFID?
        Anorexi hänger ihop med hur man upplever sin egen vikt/kropp/utseende.
        En person med ARFID bryr sig om smak, lukt, konsistens, färg, mm, när det kommer till mat, och det är sånt som styr om dem äter eller ej, dem bryr sig inte om kalorier, fett, vikt, mm, dem kan äta massor med mat bara det passar deras kriterier, passar det inte deras kriterier kan dem gå helt utan mat. Det är även vanligt att personer med ARFID föredrar mat med mycket kolhydrater, fett och socker.
        En person med anorexi väljer att inte äta/äta lite pga deras syn på kroppen/utseendet.
        En person med ARFID kan inte äta vilken mat som helst, det är inge val, dem kan inte välja vad dem ska äta eller inte äta beroende på fett, kolhydrater, socker eller liknande.
        Däremot kan en person med ARFID utveckla anorexi precis som vem som helst.

        Svara

         Jag hör vad du säger men kan inte förklara bättre än att när kroppen ( av någon anledning) utsätts för svält kan det trigga igång en anorexi. All anorexi har inte med utseendefixering att göra.

         Svara

  Jösses, det är bara för en vecka. Chilla.

  Svara

   TVÅ DAGAR inte ens en vecka

   Svara

    Där ser man, då får man verkligen lugna sig. Herregud.

    Svara

  Åh nu är KatrinZ igång igen så trött på henne.

  Svara

  Tittar man på big brother kan man kanske inte förvänta sig god smak, kvalitet och genomtänkta beslut. Just saying

  Svara

  Förstår tankebanan men i Sverige lider över 50% av alla vuxna av övervikt eller fetma. Det är långt fler än de 200k som lider av ätstörningar. Så banta away säger jag, fler dör av fetma än av svält GLOBALT så då förstår man ju magnituden lite om alla ”svältande barn” är inräknade i kalkylen men ÄNDÅ dör fler av överviktsrelaterade åkommor.

  Svara

   Kanske finns bättre sätt att banta dock än att ha en vikttävling på BB. Lär föräldrar att köpa hem nyttig mat istället för massa skräp. Då blir det svårare för barn att äta onyttigt och lättare att hålla en hälsosam vikt. Är sjukt mycket svårare att bli av med fetma om den blir befäst redan i barndomen.

   Svara

  Jag skräms mest över deltagarnas okunskap och osunda syn på viktnedgång. 1% av din kroppsvikt…. Det är en bajskorv!!!!! Sluta hetsa om att träna och skippa kolhydraterna. Tror tyvärr att de inne i huset inte är de enda som hade reagerat såhär.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.