ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

344 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  jag är jätteorolig. har extrem huvudvärk och är snuvig. vad tror ni?

  Svara

   Pollen?

   Svara

    nej jag tror inte det. har alddrig reagerat mot pollen förut

    Svara

     Pollenallergi (och stor del av andra allergier) kan man få när som helst, inget man föds med.

     Svara

   Bihåleinflammation? Sitter huvudvärken i pannan? Prova luta dig framåt, gör det ondare då?

   Svara

   Varför är du orolig för att du har huvudvärk och snuva?

   Svara

   Om det är corona virus finns 85% chans att du inte behöver sjukvård. Men om du börjar känna dig sämre efter första vecka, dvs i andra veckan då sök hjälp. Om du känner att ha problem med andningen sök hjälp. Ta mycket C-vitamin och ta det lugnt. Stressa dig inte. Finns fortfarande säng på svenska sjukhus. Oroa dig inte.

   Svara

    Nej, sannolikt _mycket_ mindre än 85% chans att du behöver uppsöka sjukvård eftersom mörkertalet av smittade som aldrig testats högst troligt är väldigt stor, andelen människor som behöver sjukvård är därför förmodligen mycket mycket mindre än vad det ser ut som just nu i statistiken.

    Svara

     Det är ju det Sara skriver, 85% chans att INTE behöva sjukhusvård, om nu rätt ska va rätt 😉

     Svara

     Vänligen läs först och sedan svara! Eller ta ett djup andetag… Rätt ska va 🙂

     Svara

   Vad ska vi tro? Vad vill du att vi ska säga? Det räcker inte att vara sjukvårdsutbildad och träffa en patient för att diagnosticera ev corona. Det krävs ett TEST!!!

   Så less på alla ”jag har nyst två gånger idag, kan det vara corona” frågor…

   Svara

   Huvudvärk är ett vanligt symtom. Snuva är det inte.

   Svara

   Genuin fråga: varför är du rädd för att få Corona?

   Svara

    Bitch Please!

    Svara

    för att jag har fler bakomliggande sjukdomar. tex diabetes och högt blodtryck

    Svara

     Be a viking 🤘

     Svara

   Säger inte att du har Corona vill bara länka in denna så alla kan läsa vilka tillhör mest riskgrupperna.
   https://www.expressen.se/halsoliv/anna-basen/informationsbrev-till-riskgrupper-kan-radda-liv/

   Svara

   Halsont (extrem) , snuva, hosta, huvudvärk ont i leder men ingen feber.. vet inte hur jag ska ställa mig inför det dock. Corona? Inte Corona? Mamma var sjuk i tre veckor för en månad sen. Innan Corona blommade ut. Sen blev brorsan och pappa lite förkyldA men de har varit noga med hygien osv. Pappa åker bil och har mått bra i övrigt. Jag har också varit extremt försiktig, så det kanske är en vanlig förkylning. Önskar det vore lätt att ta mig in på akuten och be om test.. men jag vill inte riskera något eller någon så jag stannar hemma, jobbar hemifrån och får jag andningsproblem pratar jag med VC via kamera..

   Ta hand om er därute ❤️

   Svara

   Oroa inte i onödan. Ta hand om dig och om din anding börjar bli påverkad kontakta sjukvården.

   Svara

  Tjejen i usa som var 21 år dog av corona.. hon hade inga underliggande sjukdomar .. 😥

  Svara

   Källa?

   Svara

   Vilken tjej? Någon källa?

   Svara

   Tråkigt såklart men det är en person på ca 460,000 bekräftade fall i världen, 0,000002% risk är rätt liten, finns mkt här i världen som är farligare.

   Svara

   Jättetragiskt men det är möjligt att hon hade något som de ej kände till, kanske någon genetisk avvikelse eller så som gjorde att hon blev extra sjuk.

   Svara

    Eller så dog hon bara. Utan att hitta massa fler förklaringar. En del kommer dö unga och utan underliggande och det kommer vi få leva med. Det kommer finnas en grupp som dör trots frisk historik. Vi får bara hoppas att dom blir få.

    Svara

     Ja precis, människor dör ibland 🤷

     En vanlig influensa tar mellan 500-2000 svenskars liv per år. Oftast äldre människor. Denna influensa har tagit runt 50 människors liv, hittills. Och de flesta är äldre.

     Svara

  Men om inget vaccin kommer att tas fram så kommer ju dom flesta av oss att bli smittade. Är det då verkligen nödvändigt att köra landet i konkurs! Jag menar förr eller senare så blir vi ju ändå smittade. Det är ju idiotiskt att alla ska stänga in sig om vi ändå! Är mitt resonemang tokigt? Vad tycker ni.

  Svara

   Jag förstår inte vad du tycker är idiotiskt med att försöka skydda sig mot ett dödligt virus. Är du inte rädd om dina nära och kära?

   Svara

    lägg ner

    Svara

     Vill du ha tips på hur du kan öva upp din argumentationsteknik?

     Svara

      wow. vilken attityd, och vilken stjärnteknik du själv besitter 🤦🏼‍♀️ det är ett dödligt virus mot de som är gamla och sårbara, sjuka eller på annat sätt har lägre immunförsvar. så därför kan alla som försöker sprida andra osanningar ”lägga ner”. Ekonomin kommer skörda lika många liv som viruset i lång tid efter att spridningen lagt sig, men vid de laget kommer media ha slutat skriva om det, så du kommer inte veta om det och du kommer inte heller att bry dig, för ditt liv kommer rulla på som vanligt när allt är normalt igen. Folk kommer ta livet av sig när de förlorar jobb, hem och familjer. Precis som vid varje finanskris som varit.

      Svara

       Du anser inte att ”lägg ner” var skrivet med tråkig attityd?

       Svara

       De värsta är att alla tycks vara mer eller mindre specialister genom att ha läst en rubrik i en aftontidning,
       Forskarna är inte helt ense och ingen vet hur slutet kommer att bli, det är teorier och beräkningar men grundar sig på i nuläge. Varför kan inte alla bara ta emot informationen att det är inte bara svart eller vitt utan finns en gråskala mitt emellan. Om det bara var så enkelt att du kände dig sjuk innan du bär på en smitta men i nuläge kan många vara smittad utan att veta om det med allt det innebär.
       Ta förbehåll att du är en smittrisk, håll avstånd, tvätta händerna med tvål och vatten och för allas skull gå inte ut om du känner det minsta lilla tecken på sjukdom. Om alla sköter sig så får man kontroll och har man kontroll så blir inte den ekonomiska skadan lika stor som om alla gör som man själv tycker att man har rätt till. Världen är större än bara lilla Sverige och det finns fler än bara du.

       Svara

       Men vänta lite, Sverige har inte särskilt strikta åtgärder, tvärtom, bland de mest liberala. Vi förväntas använda sunt förnuft och för att göra det får vi lite hjälp på vägen, t ex genom slopat sjukintyg (2 v). Att ekonomin tar stryk är i det närmsta en global kris och även om vi i Sverige skiter i alla åtgärder så kommer vår ekonomi ändå ta stryk – rädslan kommer inte bara försvinna, ganska mycket folk kommer fortfarande undvika både restaurang, frisörbesök och resor utomlands, samtidigt som turister troligtvis inte kommer strömma in i Sverige. Både våra och utländska medier kommer fortfarande rapportera om pandemin och exporten kommer att lida. Vi kan inte önska bort det här problemet. Sen vill jag också påminna om att internationella relationer också spelar roll här: för flera veckor sedan förbjöd vi inresor för Iran för att man bedömde att de inte hade kontroll över smittan (de har också undvikit att införa förbud och restriktioner, speciellt i ett tidigt skede). Vår ekonomi, och vårt anseende, kommer ju inte gynnas ifall vi slopar eller struntar i åtgärder för att minska smittspridningen.

       Svara

   Tanken är att hindra att alla blir sjuka samtidigt. Vården är enorm belastad redan som det är nu.

   Svara

    Extremt konstigt om det finns en enda människa i Sverige som inte fattat det ännu

    Svara

    Ja och igår när fhm sa att restriktioner inte behövdes skrek de indoktrinerade att det är helt rätt! Nu när vi har vissa restriktioner är även det helt rätt! Ett bevis på att vissa inte har förmågan att tänka själva utan ändrar tycke efter vad fhm säger.

    Svara

   Jo men alla kan ju inte bli sjuka samtidigt. Det kommer bli för stor belastning på vården

   Svara

   Ju längre vi skjuter det framför oss desto mindre tryck på sjukvård och att man hinner få fram ett vaccin

   Svara

   De vill inte att alla blir sjuka på samma gång. Sjukvården skulle inte fixa det.
   (Trodde alla hade sett de berömda kurvorna vid det här laget…)

   Svara

   Hela,poängen med alla åtgärder är ju att försöka undvika att alla blir sjuka samtidigt, inte att vi aldrig ska insjukna i covid-19. Det smittar så fort och enkelt att helt utan åtgärder skulle kanske två miljoner av oss insjukna ungefär samtidigt. Då skulle samhället också stanna av, men än allvarligare är att antalet som behöver ntensivvård skulle, även om det bara är 2% av de smittade, vida överstiga antalet intensivvårdsplatser. Fler av dem som behöver intensivvård skulle alltså dö än om alla som behöver det skulle kunna få en intensivvårdsplats.

   Men människor kommer att bli sjuka och människor kommer att dö, det går inte att hindra. Det går bara att försöka få ner antalet dödsfall.

   Svara

   Inte säkert att vi utvecklar immunitet för det heller. Varför ska vi då bli smittade en gång när vi ev ändå kan bli smittade igen? Lika bra att undvika alla möjliga smittotillfällen.

   Svara

  Tack Camilla för att du och Bloggbevakning finns! Märks att vi är många som har ett behov av att skriva av sig och ventilera.

  ❤️

  Svara

  Sverige har alltså fler dödsfall än Danmark, Finland och norge. Men vi har mindre restriktioner än vad de har. Varför är vi så jävla pinsamma?

  Svara

   För att vi tror att vi är så kloka och förnuftiga. Och odödliga. Denna idioti kommer döda detta land.

   Svara

   Om du läser informationen från WHOs senaste presskonferens kommer du inse att Anders Tegnell haft rätt hela tiden. Nu säger chefen för WHO att det inte hjälper med åtgärderna dom flesta länder gjort det går inte att stoppa epidemin utan köper dom enbart tid. Så vi är inte pinsamt utan har haft rätt hela tiden som förlitat oss på att våra experter just är experter! 🙌🏻🙌🏻

   Svara

    Pinsamma inte pinsamt*
    Dessutom är vi dubbelt upp i befolkningsmängd i Sverige än dom två andra länderna du refererar till.

    Svara

    Restriktionerna är ju här för att just vinna tid. I Norge är vi fullt medvetna om detta och försöker plana ut kurvan för att kunna upprätthålla god vård över tid.

    Svara

     Det handlar om att vinna tid. Förstår inte vad Sverige håller på med.

     Svara

     Så bra för er! Men vi kan väl säga så här: vi lägger oss inte i er strategi och ni inte i vår? För jag tror inte det är så enkelt som ni vill få det att låta. Att någon gör rätt och någon gör fel. Jag bryr mig inte hur Norge och Danmark valt att lösa det utan är mycket nöjd med den svenska modellen.

     Svara

      Du är nöjd, för att du inte behöver göra några uppoffringar? Jag tycker ärligt talat att den svenska modellen nästan känns smaklös. Hela resten av världen stänger ner, medan Sverige är ute och festar och lever som vanligt, typ. Kanske krisberedskapen inte riktigt är i sin ordning då den inte behövts på 200 år.

      Svara

       Hade vi levt på som vanligt hade inte folk blivit uppsagda och företag skulle inte gå i konkurs.

       Svara

       Ber om ursäkt för den hårda tonen, du/ni gör säkert massa uppoffringar och detta är absolut inte riktat mot dig personligen, förlåt. Det är bara så otroligt förvånande då man själv verkligen inte går ut och träffar folk och hela samhället stängt ner p.g.a. denna kris och sedan ser man svenska influencers som är ute och festar och lever på som vanligt. Önskar er alla allt väl i denna gemensamma kamp iaf <3

       Svara

        Tack!
        Nej precis mitt jobb hänger löst och jag har personligen inget socialt liv längre. Vad influensers gör känns ointressant för mig. Upplever inte dem som hjärntrusten direkt och hoppas och tror att folk kan ta egna beslut som inte baseras på hur influensers lever. Jag vet ingen som är ute direkt längre.

        Svara

         Ute som i ute på stan, bibblan osv inte krogen alltså.

         Svara

       Tycker faktiskt att Sverige har tagit bra beslut och förhoppningsvis så drabbas inte ekonomin lika hårt som den hade gjort om vi hade haft karantän. Tycker att det är tråkigt att så många klagar på Sveriges strategier och går till attack såpass snabbt.

       Svara

        Det är väl naturligt att det väcker känslor att uppoffra människoliv för ekonomin. Och alla ni som säger är att dålig ekonomi leder till dödsfall på sikt. Det kan ni inte veta med säkerhet. Det här är en reell hälsokris, där folks liv garanterat riskeras p.g.a. avsaknad av strikta åtgärder. Vilka följder dålig ekonomi på sikt har kan vi inte veta med säkerhet. Jag tycker att det är stor risk ni tar.

        Svara

         Fast där är det ju inte ett 1 till 1 förhållande. Strikta regler betyder inte nödvändigvis färre dödsfall. Vi har inte sett slutet på detta. Och jo jag tycker inte man kan göra vilka uppoffringar som helst för att rädda liv. Det är krasst men sant.

         Svara

    Men snälla – det är ju tid „flatten the curve“ handlar om! Om att sjukvården ska fortsätta att fungera – för alla (!) – och att öka chansen att hitta antivirala läkemedel, köpa in dom och ansöka om tillstånd att använda dom …

    Svara

    En marxist med IQ fiskmås.

    Svara

    Taiwan och Singapore är två exempel på länder som begränsat smittspridningen. Taiwan har 23,7 miljoner invånare och bara 2 döda. I Sverige har vi redan 62 döda. Alla cancersjuka har nu två utmaningar att brottas med samtidigt. Ett virus som dessutom kan finnas på en människa- partnern, sköterskan eller tex läkaren utan att de vet om det.

    https://kvartal.se/artiklar/sa-lyckades-taiwan-begransa-spridningen/

    Svara

     Hur vet man att länders rapporteringar stämmer och är jämförbara? Nej just det, det vet man inte

     Svara

      Man vet inte heller var i smittoprocessen länderna befinner sig i.

      Svara

    Köpa tid är a och o i dessa lägen… Förstår inte varför det var ett argument för att Sverige hanterar detta bra.

    Svara

    Fast det har han ju inte alls sagt? Vilket påhitt😂

    Svara

    Låt mig börja räkna upp alla gånger Anders Tegnell haft fel då. ”Det kommer inte till Sverige”, ”det kan komma ett enstaka fall” (var redan flera fall i Europa)”osannolikt att det blir fler fall efter sportlovet (3000 svenskar var i Italien), ”osannolikt att barn ens kan få det”(skitsnack) så sluta slicka Tegnells rövhål

    Svara

   Sverige har ca 10 miljoner invånare medan Norge, Finland och Danmark har ca 5 miljoner invånare vardera.

   Svara

    Norge har fler testade och smittade men färre döda och Finland har väldigt få döda

    Svara

     Hur kan du jämföra antal smittade när Sverige inte ens testar majoriteten av de som har symptom?

     Svara

      Möjligtvis för att hen i samma mening påpekade att de också har fler testade? Antagligen har de inte fler faktiskt smittade än oss (hoppas jag verkligen inte, med tanke på att vi har mer än 4 gånger så många döda) men det kan ju spela roll att man testar mer, speciellt för de som får bekräftat smittan. Bryter man smittkedjan där och då kan man hindra många fler smittillfällen senare.

      Svara

       Fast vem som har flest faktiskt smittade och hur många av dessa smittade som dör vet vi inte och därför är jämförelsen irrelevant.

       Svara

        Menar så klart andelen av dessa som dör.

        Svara

        Det är sant, det vet vi inte. Vi kan ju bara utgå från datan vi har, och Norge har fler testade och bekräftade fall, och färre döda av bekräftad covid-19. Jag tycker den dynamiska jämförelsen är relevant – framförallt för att det kan betyda att Norge kan vara längre fram i kartläggningen av mörkertalet (vi har eller ska precis börja ”slumptesta” för att om förhoppningsvis två veckor få fram en hur många som kan vara smittade och var på den berömda kurvan vi kan ligga). Och mörkertalet är viktigt, det hjälper oss inte bara beräkna dödligheten utan också få en inblick i hur många smittkedjor vi har att göra med och beroende på detta vilka instrument vi har till hands för att stoppa eller sakta ner dessa.

        Norge har ungefär hälften av Sveriges befolkning, men hade för några dagar sedan testat tredubbelt så många. Dödligheten är inte en siffra som bara ”är”, det kan påverkas av hur smittspridningen hanteras.

        Svara

         Nej visst förstår jag det, både antal smittade och antal döda är dynamiska.

         Tycker bara att det är viktigt att vara noga med statistik och hur den tolkas.

         Ser många som tror att andel döda av bekräftat smittade är samma som andel döda av totalt smittade. Folk jämför siffror hejvilt utan att förstå vad siffrorna står för och om de ens är jämförbara.

         Svara

   Det funderar vi på andra sidan vattnet också varför ni ännu inte har skärpt reglerna och hålls hemma 🤦🏻‍♀️ blir irriterad på tex Margaux och Victor som skriver att de är i lockdown men ändå är de på middagar, drinkar, kramas osv 🤷🏻‍♀️

   Svara

    Det är skillnad på lockdown och karantän.

    Ordet Margaux använder när hon skriver är karantän. Fast någon karantän har hon verkligen inte satt sig i med tanke på alla restaurangbesök, fest/krogbesök, tränar på gym osv.

    Svara

    Fundera på ni.

    Svara

   Fast du får kamske titta på folkmängden?
   Danmarkhar ca. 5,6 miljoner,Sverige ca 10,6 miljoner…..

   Svara

   Eller så är det pinsamt att inte ens fatta att man ska tvätta händerna

   Svara

   Hört talas om procent?

   Svara

    23.05: var det ett svar till mig 22.26?
    När jag skrev hade Danmark 32 st avlidna på 5.6 miljoner
    Sverige 42 på 10,5 miljoner.
    Ja då har Danmark i % betydligt fler döda TROTS deras restriktioner som många skriker efter!

    Svara

   25/3 såg siffrorna ut såhär enligt WHO:
   Antal smittade i Norge: 2566
   Antal smittade i Sverige: 2272
   Antal smittade i Danmark: 1591

   Siffrorna skiljer sig inte super mycket. Trots alla hårda regler i Norge ligger dom ändå över Sverige i antal smittade. Så jag vet i hundan om vi redan ska börja gapa oss hesa över våra myndigheters beslut. Än sålänge verkar det ju fungera rätt ok. Vi får se sen helt enkelt.

   Svara

  Men hur är det nu egentligen, smittar det innan man har symptom?

  Svara

   Man är lite osäker på det men tror att det finns en risk med att vissa knappt känner av att de är sjuka och därmed är ute bland andra som då blir smittade

   Svara

   Nej, inte enligt folkhälsomyndigheten.

   Svara

    ”Nja” är väl rätt begrepp. De vet för lite än. Det kan smitta men man vet inte. Det är inte det primära sättet att smitta på iaf.

    Svara

     Det verkar vara ytterst få fall som blivit smittade av personer utan symptom, enligt FHM.

     Svara

      Jamen låt oss chansa då! 🙂

      Svara

    Det finns ett fåtal fall rapporterade där så kallad asymtomatisk smitta kan ha skett, det vill säga, fall där en person tros ha spridit smittan vidare innan hen själv uppvisade några symtom. Men osäkerheten kring detta är stor – inte minst för att symptom kan upplevas olika av olika individer. Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC säger att det är osäkert hur stor påverkan eventuell asymtomatisk smitta har på epidemin.

    Svara

   Svaret är : ingen vet. Folkhälsomyndigheten vet inte heller.

   Svara

  När man är inne i en butik och råkar andas in saliv i fel strupe så man börjar tokhosta och alla runt om tror att man är dösjuk…

  Svara

   Jag har aldrig lärt mig att harkla utan brukar hosta några gånger om dagen (självklart i armvecket) så mitt mål i år är att lära mig själv att harkla utan att få hostattack. Jag har också en sne näsvägg som gör att näsan rinner när jag går från kalla utrymmen till varma utrymmen. Jag är inte sjuk men vill inte skrämma folk så jag stannar hemma fram tills kvällen då jag tar en kvällspromenad 😭

   Svara

    Bara för att förtydliga: jag får hostattack för att jag inte har lärt mig att harkla på rätt sätt 😅

    Svara

   Haha ja gud. Jag är alltid hes på morgonen och i morse tog det nog 2h innan jag pratade med någon från det att jag gick upp. Så när jag pratade med en på jobbet var jag jättehes och hon bara tittade på mig ”men hur låter du?!” Hon var inte helt övertygad om att jag mådde bra och tänkte hålla koll på mig under dagen..

   Svara

   Ja, man får verkligen hålla sin rethosta under kontroll i dessa tider🙂

   Svara

  Fler restriktioner borde införas. Sverige ligger steget efter alla andra länder. Först var det tal att absolut avråda från utlandsresor. Någon vecka efter, avrådde UD från resor. Samma sak med skolor. Skolor skulle absoooluut inte stängas. Högskolor och gymnasier är nu stängda. En tidsfråga innan förskolor och grundskolor också stängs.

  Samma sak med skidanläggningar. Nu är det tal om att de inte ska stängas. Vänta bara till efter påsk när alla skidorter blivit invaderade av folk från hela landet och smittspridningen exploderar.

  Sveriges idioti och efterblivenhet är skrämmane.

  Svara

   Men folk borde ju fatta att inte åka nånstans. Vem har råd liksom? Med alla nedläggningar o permitteringar… Bara själviska idioter åker nu. Lika så de idioterna som åkte till Italien o Österrike trots varningssignaler innan o efter sportlov.

   Svara

    Problemet är det läggs för mycket ansvar på enskilda individer. Att tvätta händerna, inte resa hålla sig hemma osv. Tyvärr är en del så jäkla egoistiska så enda sättet är att införa mer restriktioner. Underlättar också en hel del för folk som inte kan tänka själva och ta ansvar för sina medmänniskor.

    Svara

     Hur tänker du dig att man ska införa restriktioner för folk som inte kan ta ansvar för att tvätta sina egna händer? Ska någon (Vem?) tvätta händerna på dem ?

     Svara

   Kan lugna dig med att skidanläggningarna stänger efter påsk i vilket fall 😀

   Svara

    Det gör skidanläggningarna i norra Italien också. Men likförbannat smittades tusentals där. Vad vill du ha sagt med din kommentar?

    Svara

     ironi

     Svara

   Vi får väl se.

   Svara

   Klart rekommendationerna ändras allt eftersom situationen utvecklar sig.

   Svara

    Jäkla kul att jobba i fjällanläggningarna när smittan kommer resande för att ha skoj och stå på skidor. NOT!

    Svara

    Då är det för sent.

    Svara

   Problemet skulle jag säga är alla självutnämnda experter som du.

   Svara

   Jag fattar inte hur man inte kan ta in och förstå att saker görs efter noggranna analyser gällande vilket läge landet befinner sig i. Det är idioti om nåt. Isolera dig helt, så kan ingen smitta dig och sluta sprida din okunnighet

   Svara

  Jobbar denna vecka som läkare på en avdelning med enbart coronapatienter. Helt slut. Vill inte ens förmedla något med detta inlägg, bara ventilera. Ta hand om er <3

  Svara

   Tack för att du orkar ❤

   Svara

   Tack för att du finns och tar hand om de som behöver vård💕

   Svara

   🙏

   Svara

   Du är en hjälte ❤❤

   Svara

   ❤️❤️❤️

   Svara

   Så hur ser det ut? Är det många utan underliggande sjukdomar som vårdas på intensiven?

   Svara

  ❤️

  Svara

  Blir så provocerad av Stockholmares instastories där de går på restaurang, kramas ute, gymnar etc. Ser inte ut att ha någon riskinsikt. Det är sådant beteende som kommer leda till ett lock down även i Sverige.

  Svara

   Håll avstånd – fast det är ok med max 500 i grupp.
   Irriterar mig på alla programledare som nästan sitter i famn på varann samtidigt som de säger att man ska hålla avstånd.
   Att inte leva som man lär ger fel signaler. Bor i ett av grannländerna där det hela tiden i 3 veckor har upprepats samma mantra och alla på tv´n gör som de säger

   Svara

   Varför skulle man inte kunna gymma?

   Svara

    Svett, kroppsvätska sprids lätt på gym.

    Svara

     Finns ingen forskning som tyder på att viruset sprids via svett.

     Svara

      Aha jamen dåså, det är värt att riskera!

      Svara

       Det var det ingen som skrev.

       Men dumt att fara med desinformation. Finns inget som tyder på att svett sprider viruset. Punkt.

       Däremot kan viruset spridas på andra sätt på ett gym.

       Svara

      Om du bara visste hur många bakterier och skit det finns på ett gym i utgångspunkt.🙈

      Svara

     Att sluta träna är inte heller bra för folkhälsan.

     Svara

      Det går att träna på andra sätt under denna korta period av ens liv. Nu handlar det om att alla måste hjälpas åt att inte sprida smittan.

      Svara

       Det är mycket möjligt att detta pågår året ut, kanske längre än så.

       Svara

        nej

        Svara

         Berätta mer 🙂

         Svara

          Anonym 21:26 har problem med argumentationstekniken, hen kan därför endast skriva en massa oneliners.

          Svara

           haha nej, pallar bara inte. var och en fattar väl att det här är över snart med tanke på hur fort de går? om de nu går så fort som alla säger dvs, då är vi immuna snart. bra va?

           Till 21:55

           Vilken tur att du verkar veta mer än experterna då! Vilken ytterligare information kan du dela med dig av och som inte experterna har kunskap om?

           Vilka är det som går fort?

     Varför skulle svett sprida smittan?

     Handlar väl snarare om exempelvis gruppträning där man är många som rör sig och är andfådda (andas mer och häftigare –> virus sprids i utandningsluften) på liten yta. Mitt gym har dragit ner kraftigt på antalet platser på gruppträning så att man kan hålla 2-3 meter mellan varandra.

     Svara

    Men är ni seriösa alla som ska leva som vanligt mitt i pandemi.

    Svara

     Jag lever inte som vanligt men jag går definitivt till gymmet. Tidigt på morgonen, håller distans till människor, tvättar av utrustningen ordentligt innan och efter och tvättar händerna regelbundet. I övrigt jobbar jag hemifrån och åker inte kollektivt. Är ni seriösa ni som slutar leva på grund av viruset?

     Svara

      Slutar inte leva bara för att man hoppar över gymbesök och ersätter det med träning ute i naturen

      Svara

     Hela resten av världen håller på att stänga allt, men Sverige skålar i cava och rose!

     Svara

      Ja det är inte klokt Olivia, håller med dig!

      Svara

    Klart man ska gymma, träning stärker immunförsvaret.

    Svara

   Och trängas på överfulla bussar….

   Svara

   SATS öppnar igen. Idioter.

   Svara

    Ja verkligen!
    Deras enda intresse att tjäna pengar.

    Svara

     Japp Sats är satan förklätt i gym!

     Svara

    Varför kalla dem idioter? De andra gymmen har ju inte ens haft stängt.

    Svara

    Bara i Sverige

    Svara

    Varför? Du behöver ju inte gå dit. Själv har jag gått på gymet hela tiden, håll avstånd, sprita innan och efter och tvätta händerna. Ser inte hur det skulle vara mer riskfyllt än att gå i butiken.

    Svara

     För att det är helt j-a onödigt att gymma just nu.

     Svara

  Fler som är korttidspermitterade? Vad ska ni hitta på under dagarna?

  Svara

   Jobba ändå

   Svara

    Varför jobbar du gratis?

    Svara

    jag är permitterad och har fått väldigt strikta order om att jag absolut inte får göra något arbetsrelaterat. jag får inte ens öppna mailen.

    Svara

   Jobbar i butik så ska jobba typ 4 dagar i veckan i 3 timmar. Så jävla surt. Min lön kommer halveras då vi i vanliga fall överlever på OB och extratid. Ska försöka komma igång med träning i alla fall

   Svara

    💔

    Svara

  Ni som har testat positivt för corona, hur mår ni och vad har/hade ni för symptom? Obs, vill alltså inte ha svar från någon som ”tror att jag kan ha corona” utan från någon som faktiskt vet det för hen har fått det bekräftat.

  Svara

   En kompis mamma har testats positiv för corona. Milda förkylningsymtom och torr rethosta.

   Hade inte ens sett sig som sjuk om det inte vore för coronautbrottet.
   Hon jobbar som läkare därför testad.

   Svara

   Jag testade positivt för en månad sedan, i USA. Jag hade huvudvärk, lätta andningsproblem, feber en natt. Var trött innan de symptomerna bröt ut. Känner mig bra nu.

   Svara

    Hur menar du med andningsbesvär. Kam du utveckla?

    Svara

     Tyngre vid inandning. Short of breath, som dom säger här.

     Svara

      Tror knappats att du fick testas för corona i usa för en månad sen. Sen så heter det shortness of breath.

      En annan amerikan.

      Svara

       Amerikan kanske du är men den svenska pissiga attityden känner man igen. Jag bor i staten WA där Corona huserat sedan årsskiftet i princip. Tack för språklektionen, vad nu det bevisade? Jag är svensk och inte en infödd Amerikan. Be cam cam verifiera min ip.

       Svara

        January 21 – The first coronavirus case in the United States was confirmed in Washington state.

        Coronavirus in Washington state: A timeline of the outbreak.
        https://www.kiro7.com/news/local/coronavirus-washington-state-timeline-outbreak/IM65JK66N5BYTIAPZ3FUZSKMUE/

        Svara

        Japp, vissa ränder går inte ur. Försök dessutom berätta för folk i Sverige att man masstestar folk gratis i USA. Bor i Boston och de har flera drive- through ställen där man kan testa sig om man misstänker att man har corona. Hoppas du känner dig bättre !🖤 cam cam kan kolla min ip också.

        Svara

       >4 million hits

       https://www.google.com/search?q=%22short+of+breath%22&oq=%22short+of+breath%22&aqs=chrome..69i57j0l7.5664j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

       Svara

       I’m short of breath. I have shortness of breath. Bada funkar, inget att braka om.

       Svara

       Anonym 23:51
       Så jävla drygt svar. Har du inget bättre att säga kan du hålla tyst. Du tillför inget.

       Svara

       Haha du är inte amerikan bara för du bor där din tönt

       Svara

        @23.21

        Svara

   Jag fick lite ont i halsen på morgonen vaknade symtomfri men precis när jag skulle gå till jobbet fick jag ont i halsen på eftermiddagen huvudvärk samt värk i kroppen. Trött. Dag 4 fick jag feber. Hade feber i tre dagar. Har haft hjärtklappning. Är fortfarande matt. Är testad. Har inte hostat.

   Svara

   Har blivit helt paranoid, tror var 30 min att jag känner ngt symptom och att jag fått Corona.

   Svara

    Jag vet. Ger mig mer panik och tvångstankar.

    Svara

  Om du läser detta camcam så får du gärna lyfta angelica Lagergrens insats på nya jobbet. Hon har skrivit ett blogginlägg om det – där är en influencer som föregår med gott exempel just nu.

  Och tillägger: nej jag är inte angelica.

  Svara

   Scrolla ner lite, finns ett inlägg om det.

   Svara

   Hon är även ute och kramas med kompisar som nyss kommit hem från Spanien och skriver att hon inte låter Corona stoppa henne från att kramas och gosa med honom…

   Svara

  Varit så otroligt grinig idag. Vet att människor dör i covid-19, och jag borde vara tacksam att jag än så länge är frisk. Men det är så psykande att jobba hemifrån veckor i sträck, knappt umgås med någon förutom sin sambo, inte umgås i grupp överhuvudtaget, inte träffa vissa i familjen alls, spendera alldeles för mycket tid i sin lägenhet, inte äta ute, röra sig på stan, gå på bio, gå till gymmet, hälsa på folk i andra städer, avboka alla resor….

  Omg det låter sååå bortskämt att gnälla men för ens psyke och välmående är det tufft😢 är rädd att jag kommer behöva SSRI.

  Svara

   Samma här, fast lägg till två barn som också är hemma…

   Svara

   I-landsproblem…

   Svara

    Tänk att man får ha det.

    Svara

    De små vardagsproblemen kan vara nog så jobbiga. Vi är alla olika med olika styrkor och svagheter. Någon som t ex har en tuff period bakom sig kan ha svårare att hantera en utdragen social isolering. Liten tuva stjälper ofta stort lass osv.

    Svara

   Eftersom jag just förlorat jobbet måste jag säga detta låter som en dröm.
   Visst är det ok att klaga men det är också viktigt att vara tacksam för de små sakerna..

   Svara

   Var glad för att du har jobbet kvar och en stabil inkomst. Jag har precis fått halverad lön. Utan hjälp med hyra. Alla förmåner indragna. Har ingen aning om hur länge. Är i England och får inte ens träffa min pojkvän. Och det finns inte en enda jävla toarulle så långt ögat ser! Det är KRIS här.

   Så ja, var glad för det du har och tänk på oss som faktiskt har det riktigt tufft.

   Svara

    Timanställd så no work no pay och har ingen pojkvän.

    Svara

   Tänk då på oss singlar som inte ens har en sambo att umgås och mysa med i dessa tider

   Svara

   Träffa lite vänner på fritiden! Ni kan ju umgås ute och med avstånd om ni är oroliga.

   Svara

   Tänker på de som lever så även innan Corona, ensamma människor utan vänner.
   Så många människor som är så ensamma i vårt land.

   Svara

   Åh herregud, sista meningen!!! Jävla daltande!!! Du borde skickas till ett arbetsläger och bo i ett tält utan värme. Jävla klagande idiot.

   Svara

   Det är påfrestande för alla såklart, mer eller mindre. Bra att du tar ansvar iallafall. Jag blir galen på alla som fortsätter som om allt vore som vanligt.
   Jag hade äntligen fått operationstid för min endometrios men den är uppskjuten på obestämd tid. Jag bröt ihop totalt när jag fick hem det brevet (dock inte förvånad). Jag har full förståelse för att det behövde prioriteras bort, men att leva med ständiga smärtor tar så extremt mycket energi och jag hade sett fram emot att det kanske äntligen skulle få bli lite bättre.
   Ta hand om er och varandra!

   Svara

  Vet att detta kommer låta bortskämt men vill faktiskt klaga lite. Skriver c-uppsats nu och läser sedan en till delkurs sen är det meningen att vi i juni ska ta examen och ha en ceremoni i skolan men som det ser ut nu kommer ju inte det ske och de känns så f*cking pissigt att ha läst 3,5 år och sen inte få någon fin avslutning =( Och inte träffa klassen igen. Sen ska vi inte ens tala om att skriva c-uppsats i corona tider (inom förskoledidaktik). =))))))
  OCH sen haha när jag ändå är igång så ska jag och min man på system if a downs konsert i slutet på juni som säkert också kommer bli inställt, vi har alltså köpt biljetter och väntat i 10 år + på denna konsert =(

  End of klagomål. Jag vet att folk dör och har det värre men låt mig…

  Svara

   Jaa.. Jag och min bror ska och se green day i Stockholm i slutet av maj. Fan.. vill inte att det blir inställt 😫

   Svara

    Det kommer det bli

    Svara

     Jag vet men jag vill inte tänka på det 😭

     Svara

      Min konsert i början av maj blev inte inställd utan uppskjuten tills i mars 2021! Kändes ändå helt ok

      Svara

       Åh hoppas!!

       Svara

    Åååh vi med. 😭

    Svara

   Jag blev så ledsen att min VFU ställdes in (förskollärarprogrammet) och att alla föreläsningar och seminarier ska ske på distans. Jag mår riktigt dåligt av situationen just nu så förstår verkligen dig! 😫

   Svara

    Jag har vfu nu, läser förskollärare. Vart bor du när din vfu är inställd? Vi har haft kaos på vår praktik. Ingen personal, inga barn, man själv har missat massor med dagar. Men skolan hävdar att vfu ska fortsätta som vanligt.

    Svara

     Samma här. Vi har bönat och bett om att inte få ha vfun nu, men nix, vi förväntas gå. Precis som du säger, personal och barn sjuka, många av oss är själva sjuka eller har sjuka barn, vissa av oss är i riskgrupper och ska egentligen inte gå men gör det ändå, för när ska det annars tas igen? Kaos och ångest.

     Svara

      Vadå inte gå när du är i riskgrupper? Vi i personalen på förskolan får inte vara hemma för att vi är i riskgrupperna.

      Svara

    Undrar också hur de löst det med att ställa in den, när kommer ni få göra den istället? För det är ju hp så någon gång måste ni väl ändå göra den?

    Svara

     Hos oss är det som så att vi få kmr göra två vfu:er i en under nästa termin. Vi ska alltså klara av alla kursmål under en och samma vfu.🙃

     Svara

   Jag sitter i samma sits men har pluggat i 6 år. Känner mig inte så brydd, så länge jag får examen så klarar jag mig bra!

   Svara

    Samma sits fast fem år, och bryr mig så inåt helvete. Såklart ej värre än alla dödsfall ska tilläggas. Men har fantiserat om denna dagen sååååå länge.

    Svara

   Jag tror inte ni behöver oroa er för cermonin, vet att det jobbas med alternativ där jag jobbar, tex att man bjuder in den kullen till nästa års cermoni eller håller den senare i höst. Det är säkert samma på andra ställen.

   Svara

   Och jag skulle på fotbolls-em i Italien (är halvitalienare och håller på Italien). Hade den sjuka turen att få biljetter. Också uppskjutet till nästa år som tur är. Men så surt, skulle bli en episk sommar.

   Svara

   Jag tar också examen men tycker tvärtom att det ska bli så skönt att slippa cermonin haha..

   Svara

    Det har väl aldrig varit något tvång att delta på ceremonin, eller!?

    Svara

  Någon annan som går på immunhämmande mediciner? Jag går på Methotrexate men är annars ung och frisk. Är ni oroliga? Ska jag vara orolig?

  Svara

   Min dotter gör det pga en autoimmun sjukdom. Detta sätter henne rakt i riskgruppen och ska skyddas därefter. Jag är orolig för hennes hälsa om hon blir smittad. Så det är mkt restriktioner nu just. Var försiktig!

   Svara

   Jag äter också det, 8 tabletter / 1ggr veckan mor RA. Jag är orolig då jag vet att jag knappt klarar av en vanlig influensa och har bara ångest över att jag inte vet när och om jag blir sjuk. Är lärare på högstadiet och vi är ju då inte hemskickade så jag ska från och med måndag tillbringa mina dagar med runt 20 ungar i ett litet klassrum hela dagarna. Vet inte hur jag ska lösa det rent praktiskt.

   Men jag har gjort uppehåll med medicinen nu i tre veckor, har fått uppmaningen av Reumatologen på Sahlgrenska att jag alltid ska göra uppehåll om jag är minst sjuk. Varför äter du Meta?

   Svara

    Oj hur klarar du av uppehållet? Så fort min dotter inte får sin veckodos börjar hon känna av problemen.
    Känner med dig😣. Vilken överjävlig situation du är i. Inte mycket för att ”skydda de som är i riskgruppen” där inte.

    Svara

    Ja okej, jag äter 7 tabletter 1ggr i veckan. Gud förstår verkligen att det suger att måste gå till jobbet i det här läget, framför allt med ungdomar. Jag kan lyckligtvis jobba hemifrån.

    Vad sa din läkare när du pratade med hen? Är det en mycket högre risk? Får inte tag på min läkare vilket gör mig ännu mer nojig då jag inte får några råd.

    Jag äter det för extremt eksem. Vill så gärna sluta med dom nu eller göra uppehåll som du säger även om allting då kommer tillbaka och risken är att jag hamnar på sjukan pga hudinfektion istället. Vet fan inte alltså. Är så sjukt odramatiskt med hudsjukdom egentligen (alltså suger ju men du fattar) så är ju inte värt att dö för direkt.

    Svara

     Jag klarar inte uppehållet så jäkla bra tyvärr, värken sätter sig direkt i lederna. Har ont i fingrarna, händerna, axlarna och nu också höfterna. Brukar få kortison sprutor när det blir som värst men får inte komma till sjukhuset i Göteborg nu, det är helt stängt och alla samtal sker via telefon. Vi har kämpat med att få upp mitt blodvärde över 100 sedan juli för att kunna sätta in sprutor som komplement till meta men det är ju kört nu tyvärr. Jag kan lätt få kontakt med Reumatologen på Sahlgrenska som tur är, det de säger är ju som tidigare; gör uppehåll med medicinen, håll dig hemma vid minsta känning oavsett.

     Fan, när jag skriver det så här så inser jag att läget inte direkt är så värst kul just nu. Vill INTE gå tillbaka till jobbet! Vill inte sitta i bamba med 150 ungar samtidigt, vill inte ha 20 ungar i klassrummet och försöka hålla alla 1-2 meter ifrån mig. Fan 🙁

     Lisa: Det känns ju iaf som att det är bättre för dig att fortsätta med medicinen nu då konsekvenserna kan bli värre, om du ändå kan vara isolerad och stanna hemma då. <3
     /Lina

     Svara

     Mitt svar verkar helt ha försvunnit! Men för att förkorta; det går inte jätte bra att ha uppehåll, har ont och det blir bara värre. Kan inte knyta händerna, öppna saker osv utan smärta.

     Lisa; mina läkare säger helt enkelt att jag ska göra uppehåll vid minsta känning och att stanna hemma. Även om många andra inte verkar anse att vi är i riskzonen så säger läkarna på reumatologen på Sahlgrenska i Göteborg att vi ska vara extra vaksamma så jag följer deras råd. Pratade med en kvinna på 1177 och hon sa att ”jooo det är inga problem att äta meta, den behöver du inte sluta äta”. Jävla dumnöt. Tur att jag har såpass bra kontakt med Sahlgrenska att jag visste bättre.

     Jag hoppas att du mår bättre snart! Jag tycker att du ska fortsätta äta den då dina konsekvenser av att sluta kanske behöver läkarvård <3

     Svara

      Usch vad jobbigt det låter. Skönt att du får direktiv direkt från sjukhuset när upplysningen brister. Hoppas verkligen skolorna stänger i Sverige så du kan isolera dig ❤️ Fan vilket som borde du ju kunna sjukanmäla dig med gott samvete eller är det inte ett alternativ?

      Jag bor i UK och här är det tydliga direktiv att folk som tar immunhämmande mediciner tillhör riskgrupp – https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/advice-for-people-at-high-risk/.

      Vill bara veta MER, liksom är vi mer likely att få viruset eller dör vi om vi får det 🤷🏼‍♀️ Ska försöka få tag på min dermatolog imorgon och se om hon kan göra mig klokare!

      Svara

       Jag hoppas i det tysta att skolorna ska stängas ner och vi kan bedriva distans undervisning, hälften av alla lärare är sjuka men många barn är fortfarande i skolan. Har varit hemma i två veckor snart, hade hosta och ont i halsen men det är bara en känning av förkylning som jag hade gått till jobbet med vanligtvis, är ju inte sjuk/sjuk typ.

       Oj det var verkligen helt andra direktiv! Vad skönt för er att veta att samhället tar er på allvar. Jag tänkte ett tag att ”gud nu tror väl alla på jobbet att jag fejkar, hon är inte sjuk på riktigt osv” men det skiter jag fullständigt i nu, jag vill inte dö. Om en läkare kan sjukskriva mig fram tills dess att det kommer ett vaccin så hade jag varit väldigt nöjd. Är bara 40 så jag är inte i en riskgrupp i övrig.

       Hoppas du kan få svar! Men tyvärr tror jag helt enkelt att ingen faktiskt vet nått, de lär sig nytt varje dag och vi får helt enkelt vänta och försöka roa sig så gott det går. Fast UK verkar ha tydligare riktlinjer än vad Sverige känner sig bekväma att gå ut med. Åh det är så frustrerande.

       Svara

   Nej du räknas inte som riskgrupp på grund av det. Var inte orolig.

   Svara

    Det gör du!! De som har nedsatt immunförsvar eller äter medicin som påverkar immunförsvaret är i riskgruppen.

    Svara

    Vad baserar du det på? Alltså undrar ärligt då vi andra inte får några raka svar någonstans ifrån.

    Svara

     Folkhälsomyndigheterna;
     Vi har idag inte kännedom om andra riskgrupper för covid-19. Det är möjligt att personer med allvarlig njursjukdom, leversjukdom och personer med nedsatt immunförsvar efter transplantation eller till följd av medicinsk behandling också har ökad risk för ett allvarligare sjukdomsförlopp.

     Svara

      ”Vi har idag inte kännedom om andra riskgrupper för covid-19. Det är möjligt att personer med allvarlig njursjukdom, leversjukdom och personer med nedsatt immunförsvar efter transplantation eller till följd av medicinsk behandling också har ökad risk för ett allvarligare sjukdomsförlopp.”

      Här är resten av stycket som du inte tog med:
      ”Om du har en sjukdom som generellt innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner bör du rådgöra med behandlande läkare kring behandling och vad du kan göra för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19.”
      Autoimmun sjukdomar räknas in under detta så jo, det är en ökad risk.

      Svara

   Jag äter också immunhämmande. För RA. Men inte methotrexate då jag är gravid i 8onde månaden. Salazyporin just nu. Mildare men ändå nedsatt immunförsvar. Förstår inte varför inte vi med nedsatt immunförsvar inte ingår i riskgrupperna? Vi lär ju INTE klara av en allvarlig infektion lika väl som en med normalt immunförsvar. Vi avviker ju…?! Våra kroppar är ju ”äldre” rent medicinskt.

   Svara

    Oj, många inte i mina meningar, hetsig och ”glad” att fler undrar som jag.

    Svara

     Haha ja man blir lite exalterad när det är andra som har samma grundläggande problematik. Det är väldigt konstigt att vi inte nämns, vi ÄR ju i en riskgrupp, våra mediciner är rena jävla giftet och kropparna tar stryk. Önskar att någon på msb/smitthälso kan gå ut med mer specifika grupper som är i riskzonen.

     Svara

  Det är helt OK att känna som du gör!!❤️
  Det är nog lite det som är en av grejerna covid-19 orsakar. Det orsakar inte bara fysisk sjukdom som kan bli livshotande för en del, det sätter sig på psyket på en hel värld liksom. Ingenting är som vanligt samtidigt som mycket är som vanligt (här i Sverige) på något skumt sätt…

  Usch det ÄR påfrestande.
  KRAM!

  Svara

  Tycker det är fel att vädja till pensionerade sjuksköterskor att jobba nu, när myndigheterna gjorde i princip noll för att skydda dem tidigare. Men nu ska äldre ut och riskera sina liv. Skamligt av Sverige.

  Svara

   De får väl ge dem en rejäl lön nu i alla fall.

   Svara

   Lycka till med rekryteringen… när man börjar med att basunera ut bristen på skyddsutrustning för att i nästa andetag säga att man behöver öka bemanningen. Haha, tack men nej tack.

   Vem är dum nog att riskera livet för att vårda döende människor utan rätt skyddsutrustning…

   Svara

    Läskigt i Stockholm nu, när de har skyddsutrustning i 2 dagar framåt! 😬
    Och vädjar om ny vårdpersonal, samtidigt som varken på sjukhusen ligger kvar sedan tidigare. 😱

    Svara

     Sös har dragit tillbaka varslet helt. Karolinska och Danderyd har minskat antalet. Sjuksköterskor ingick inte i varslen då de redan var få sedan tidigare så det var läkare, undersköterskor och admin.

     Svara

   Dra åt helvete

   Svara

    Pregnant uttryckt kritik!

    Svara

  Idag var jag ute för första gången på fem dagar. Tog en promenad på annars ödegator i Vasastan. Folk är dumma i huvudet och fattar inte vad hålla avståndet betyder.

  Svara

   Bor också i Vasastan, vad menar du att folk är dumma i huvudet och vet inte vad hålla avstånd betyder? Jag tycker alla håller avstånd bra.

   Svara

    Var på Rörstrandsgatan i lördags. Folk köade tätt långt ut på gatan vid ett bageri. Fullt med folk som satt trångt på Mellqvist bar m.m.

    Svara

  Jag vet att det är skitsaker i det stora hela, men är det fler som just nu känner att tiden står still? Särskilt när allt ställs in eller skjuts upp. Finns inget direkt att se fram emot just nu 🙁

  Svara

   Ja det känns som att livet har satts på pause

   Svara

   Men verkligen! Kan inte gå på mina medicinska ljusbehandlingar längre (ingen drop-in), kan inte åka på jobb, kan inte träffa vänner, kan inte hålla mitt bröllop, kan inte åka på bröllopsresa, kan inte göra något som helst. Vet inte hur länge till jag orkar detta isolera mer 🙁 Saknar mänsklig kontakt!

   Svara

    Träffa vänner kan man ju göra, om man är frisk. Är man orolig kan man ju ses ute, med lite avstånd emellan, en promenad tex?

    Svara

    Ja hur kommer alla göra med sina bröllop och fester i vår???

    Svara

  Förhoppningsvis blir jag friskförklarad från Covid 19 om några dagar. Då ska jag ta en öl i solen.

  Svara

   Blir det en Corona?🍻😁

   Svara

  En fråga – jag fick herpes i underlivet och herpes är ju ett virus å det får man när ens immunförsvar är nedsatt. Vågar jag mig ut bland folk eller ska jag ta det säkra före det osäkra och hålla mig i karantän i några dagar?
  Skulle uppskatta jättemycket om någon som vet kunde råda mig!🙏

  Svara

   Du menar att skovet skulle vara indikation på C19? Stress kan ju också ge skov.

   Svara

  Tror det är bäst att fråga läkare om du verkligen vill veta, men spontant – nej du behöver inte vara orolig. De flesta har herpesvirus som blossar upp då och då. Inget konstigt.

  Svara

  I Aktuellt kl 21 (finns på play för den intresserade) hade de ett inslag från ett sjukhus i Milano och läkaren sade att överviktiga lider större risk att smittas. Intressant att man inte pratat så mycket om det i Sverige utan fokuserat på andra underliggande sjukdomar och ålder. Men när jag googlar ser jag att fetma står med även i de svenska uppgifterna om riskgrupper.

  Men man hör ingenting om det?! Lite märkligt ändå.

  Svara

   Fat shaming förmodligen. Det går emot värdegrunden att tillstå några som helst problem med fetma. Liksom att väldigt mörkhyade människor på norra halvklotet lider av permanent nedsatt immunförsvar då deras hud inte absorberar tillräcklig D från våra få och svaga soltimmar.

   Svara

   Nej, men det pratas mycket om äldre diabetiker (då typ 2) som riskgrupp och det finns en korrelation mellan typ 2 diabetes och övervikt. Så indirekt tycker jag det är ganska tydligt. Även hjärtsymptom mm.

   Svara

    Indirekt ja. Men läkaren i det italienska inslaget nämnde övervikt som en kategori för sig. Att det också finns en korrelation mellan övervikt och andra följdsjukdomar ser jag som en annan sak. Frågan är om det är ökad risk att smittas av corona om man är överviktig utan att vara t ex diabetiker också… DET skulle jag vilja veta mer om.

    Svara

   Finns väl ingen som vågar skriva nånting om fetma längre. Får man ens säga fetma? Viktfunktionshindrad? Kroppsvarierad?

   Svara

   Fetma leder till följdsjukdomar som man i sin tur har räknat upp som risker.

   Svara

    (Det spelar ju liksom ingen roll varför du lider av exempelvis diabetes typ 2. Det är en riskfaktor oavsett. Sen kanske det är överrepresenterat bland de som lider av fetma men det är ju fortfarande diabetesen och inte fetman i sig som är riskfaktorn, även om fetman ökar risken att du har diabetes. Om du förstår hur jag tänker.)

    Svara

    Jo, jag förstår det. Men läkaren i inslaget sade att överviktiga löper större risk att bli smittade av viruset. Det är en helt annan sak än att de har ev följdsjukdomar.

    Svara

   Är det inte högre risk att bli mer allvarligt sjuk snarare än ökad risk att bli smittad?

   Svara

  Mina funderingar :

  1. Alla länder som har stängt ner HELT nu. När de väl öppnar upp räcker det med att en person är sjuk så får alla det samtidigt. Hur planerar de länderna att göra?

  2. Varför stänger vi inte ned lika mkt för andra sjukdomar/risker att dö? Vanliga influensan dödar massor! Ex alla gängskjutningar? Hade vi haft utegångsförbud på kvällarna hade nog inte lika många mördtas, färre våldtäkter etc. Nu tänker ni att man såklart måste få leva.. Men under corona spelar det ingen roll men i vanliga fall riskerar vi massor av liv?

  3. Jag vill ha corona. Jag kommer ju få det förr eller senare och vill därför få det överstökat. Hur ska jag gå tillväga?

  Svara

   Du ska inte gå tillväga på nåt sätt. Att få Corona med flit är en väldigt dum idé.

   Svara

    Varför? Jag kommer ju få det förr eller senare?

    Svara

     Smartare att få det senare när det med säkerhet finns en respirator ledig.

     Svara

      Är man inte i riskgrupp är det höst troligt att man klarar sig utan respirator.

      Svara

       Fast jag vet en ung person som åkt in med ambulans pga Corona så även om ingen respirator eller IVA är nödvändig kan du beh akut sjukhusvård ändå!

       Svara

      Ska man resonera så är det bättre att få det nu medan det finns lediga.

      Svara

   Om du vill ha corona rekommenderar jag att du tar dig till Järvaområdet och letar rätt på anhöriga till de som ligger på IVA nu. Be att få andas in deras utandningsluft. Klart!

   Svara

   Uppsök orten.

   Svara

    Uppsök orten? Gå till Järva område? Glöm inte att smittan kom hit pga de som hade råd att åka bort för att åka skidor under lovet.

    Svara

     Ja, det var ju säkert att åka dit, sa Tengil? Vi har beredskap sa Lövet. Bara otrogna hundar får det, sas det i en dansk moské.

     Svara

     Ja! Helt rätt! det var de välbärgade svenskarna som åkte skidor och tog hem viruset till oss andra här i Stockholm. Det var fan inte de i förorten. Alltid ska media skylla på förorten, för media VET att det ger klick och klick ger dem pengar 💰 Media VET att ”Börje” älskar att hata på invandrare och media VET att ”Börje” kommer att klicka på ” Nyheten där man gärna hatar på invandrare” och media VET att ”Börje” och hans vänner kommer då garanterat att välja bli ”premium” kunder för både Aftonbladets och Expressen, så de kan ta del av den ”riktiga” informationen om hur ALLT och ALLTID är invandrarens fel (en förevigat stående syndabock)

     Svara

      Umm..det var under rekommendationer från en sossestyrd regering alla åkte till alperna.

      Svara

      Som jag tolkar det så är det ingen som säger någon annat än att det var de som kom hem från Italien som i mångt och mycket tog med sig viruset till Sverige. Men just nu sprids viruset i väldigt stor utsträckning i förorterna pga den första tidens varningar och rekommendationer till största delen endast var på svenska. Mao språket har gjort att många utlandsfödda inte har fått rätt information baserat på svenska FHM.

      Svara

       Eller att många från Iran, Irak och andra hårt drabbade länder reste hem på helgerna som var efter jul. Det sitter rätt många i karantän i dessa länder fortfarande.
       Alla som har rest de senaste månaderna borde vetat om riskerna, svensk som utlänning.

       Svara

       De har visst fått information.
       Om de sedan uppmärksammat uppmaningarna är en annan sak.

       Många boende i Järva (bland annat politikern Benjamin Dousa) berättar att informationen gått ut via olika kampanjer översatta till persiska (farsi), arabiska, polska, spanska, ryska och somaliska. Men också skyltar och information på 1177. Det handlar om annan problematik än att man inte försökt informera.

       Svara

       Fast bor man här får man lära sig svenska, det är inte fhms fel att de inte knackade dörr i Rinkeby och torkade dem i röven samtidigt som de berättade att ett virus går och att man bör tvätta händerna.

       Svara

      Så uppfattar inte jag det alls. Tvärtom tycker jag det hela tiden har påpekats att smittan spridits hit främst av folk som firat sportlov i Alperna (vilket generellt folk i förorten inte gör). Det som framkommit om förorter (är Järva en förort? Jag bor 50 mil därifrån) är väl att folk med somaliskt ursprung är högt representerade bland dödsfallen och svenska myndigheter ser det som ett misslyckande att man inte nått fram till denna grupp. Det är inte att skylla på någon. Eller var har du läst att det skulle vara invandrares fel? Jag säger inte att du har fel, jag har bara inte sett det själv och har jag tagit del av många artiklar och nyhetssändningar, men det är klart det kan ha skrivits på ett ställe jag inte kollat.

      Svara

      Glöm inte alla ”flyktingar” från Iran som var hemma på besök.

      Svara

     Skyll inte på skidåkarna. Vi hade fått hit smittan ändå eftersom folk reser in och ut, kors och tvärs över världen. Skidåkarna är med största sannolikhet bara en av alla smittbärande utlösare vi haft i Sverige. Iranier tog också in smittan, för att nämna ett exempel…

     Svara

  Konspirationsteori. En fråga. Visst var en av de första smittade i Sverige en som nyss anlänt från Kina? Men Wuhan var väl då i karantän, och som jag förstår det, ingen samhällssmitta i övriga Kina. Hur kunde en smittad ta sig från igensvetsade Wuhan, med flyg till Sverige? Hur från sammansvetsade Wuhan till alperna i Italien? Hur kan det ha spridits från Wuhan till att slå ut hela Europa, och Usa men inte sprida sig i övriga Kina? Jag tror inte att det är en slump. Jag tror det är ett biologiskt angrepp. Jag tror att Wuhan var ett medvetet experiment på den egna befolkningen för att få möjlighet att studera virusets framfart. jag tror att omvärlden inte vågar anklaga eller utreda Kina just nu då man hoppas att Kina ska komma fram med ett virus, samt att man behöver data från Kina.

  Svara

   *vaccin.

   Svara

   De har väl rest ifrån Kina innan karantänen. Sjukdomen bryter ju ej ut direkt

   Svara

    +1! Så gick det till med allra största säkerhet

    Svara

    Ja och Sverige kallade väl hem sina medborgare som befann sig där? Eller är jag ute och cyklar nu?🤔

    Svara

   Kolla på dokumentären på Svtplay om just corona och Wuhan. Det är massor som spelar in i detta. Bland annat firades det kinesiska nyåret innan Wuhan hann stänga. Smittan hade redan hunnit sprida sig.
   Det är inte första gången ett virus kommer från Kina heller. Jag tror inte på konspirationteori i det här fallet.

   Svara

    En majoritet av världens virus härstammar från Kina. Liksom multiresistenta bakterier och den årliga flunsan. Från deras djurhantering. Att viruset tog sig till USA och staten Washington förstår du om du besöker Seattle. Det är kineser man ser överallt. De utgör en av de största migrationsgrupperna i Nordamerika och kommer bli en majoritet i t.e.x Kanada, om samma mönster fortsätter. Det första dödsfallet i WA, USA var just en kinesisk individ som besökt släktingar i Kina.

    Svara

     Svarade på fel kommentar!

     Svara

   UD tog hem några av svenskarna. Alla vågade inte följa med så de valde att vara isolerad i bostaden i Wuhan istället för att andas samma luft i ett flygplan tillsammans med andra som kan bära på smittan men vara i ett tidigt skede symtomfria. Annars väntade UD länge (i jämförelse med andra länder) med att erbjuda hjälp till sina medborgare.

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7398112

   Svara

   Här är en väldigt snygg och pedagogisk genomgång över hur viruset kunde spridas från Wuhan:

   https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/22/world/coronavirus-spread.html

   Svara

   Kina dolde det i flera veckor innan världen fick veta något, för det första.

   Svara

  Jag är så himla tacksam över att bo i Sverige under rådande kris. Tänk att bo i ett land utan vår välfärd och kanske inte ens ha råd att besöka sjukvården.
  Jag har fullt förtroende för vår regering och våra myndigheter i Sverige som styr mitt i allt detta. Förstår mig inte på folk som ska leka experter och säga hur regeringen borde agera. Jag hade inte velat byta plats.

  Folk måste kunna förstå att de har ett eget ansvar i allt detta.

  Svara

   Troll eller hjärntvättad? Can’t tell anymore.

   Svara

    Jag är varken troll eller hjärntvättad

    Svara

    Förmodligen är du hälften av varje då

    Svara

   Jo du, pensionärer kallas in till sjukhuset för att arbeta utan kvalificerad utrustning och regeringen aktiverar triage. Inte ens USA har det så jäkligt.

   Svara

   Håller med dig!

   Svara

  Har en resa inbokad till London 3 augusti. Tror ni den blir av?

  Svara

   🔮…..ja!

   Svara

   Nja

   Svara

   Känns helt omöjligt att veta just nu. Hoppas att du kommer iväg.

   Svara

    Tack 🙃 inte hela världen såklart annars

    Svara

   Det tror jag absolut!

   Svara

  Ni som tindrar (eller dejtar på andra sätt), undviker ni att träffa dejter eller hur gör ni i tider som dessa?

  Svara

   Undrar också! Känns som att folk har slutat skriva på tinder också, kanske för att folk känner att man ändå inte kommer kunna ses? Hade ju varit mysigt att ha någon att flirta med åtminstone. Sen borde man ju kunna ses men utan så mycket fysisk kontakt.

   Svara

    Tror det var igår som jag hörde på radion att de rekommenderade att dejta via video istället för irl😂 – jo men absolut, verkligen samma sak😂

    I mina trakter är det många som spelar på det där med karantän, sist jag var aktiv på appen var det en som skrev just det ”ska vi ha karantänhäng?”

    Svara

   Jag tindrar på. Vill han inte dejta precis nu så passar vi på att prata bort någon stund på kvällen i stället i väntan på att han vågar sig ut igen.

   Svara

    Ja, jag gör samma. Det finns inte många bekräftade fall där jag bor, nu är ju inte det någon garanti för att det kommer förbli lugnt här, men det känns ändå hyfsat okej att gå på dejt i dagsläget.

    Svara

   Pratade med mitt Tinderragg om det nyss! Jag ligger hemma för ”något virus”. Så vi sa att när vi ska ses så ses vi ensamma, tar hi en promenad, sen typ hemma hos honom (ja jag vet, livsfarligt). Men att vi ses utan massa folk runt.

   Svara

    Haha ja, jag var sjuk för 2v sen, han förra veckan. Vi pratar inte konstant utan det är typ helgkvällar, så funderar på om jag ska våga (hatar att känna mig på) fråga om han kan till helgen, men även om varken han eller jag var mycket sjuka så vågade vi inte ta några risker, kan ju vara väldigt dumt.

    Livsfarlig? Att ses hos honom menar du?🤔

    Svara

  Jag älskar konspirationsteorier. Ju knasigare desto bättre. Vilka konspirationer kan ni dela med er av angående corona?

  🍿🥤

  Svara

   Inte läge nu att komma med idiotiska teorier!

   Svara

    Varför inte?

    Svara

     För att det finns folk som tror på konspirationsteorier och gärna sprider sin okunskap till andra.

     Svara

      Värre då med all ”fakta” som läggs fram som sanningar här inne som folk tror på. Självutnämnda experter som hävdar att allt de påstår är sanning.

      Konspirationer är ju konspirationer och det framgår rätt så tydligt av kommentaren att de är det också. Knasiga till och med.

      Svara

    Varför?

    Svara

     Haha jag kom in på 3rdeyeopener på instagram igår och jävlar vilket djupt konspirationshål jag dök in i. Där borde du kunna gotta dig ett bra dag.
     Allt ifån att det är 5g nätverket som gör folk sjuka till att det är moderjord som gör folk lungsjuka för att straffa människor för att amazonas “jordens lungor” brann.

     Så ja kika in där om du vill ha dig ett gott skratt? förfasan? över helt galna teorier!

     Svara

      Ah glömde en till juvel. Att vissa tror detta händer så man kan börja tvångsvaccinera folk med ett chip/implantat som ”dom” sedan kommer använda för att kunna kontrollera massan. 😎

      Svara

      Haha åh tack för tips!!!

      Svara

   Att covid19 är naturens egna sätt att hjälpa jorden överleva genom att minska Jordens befolkning, tycker viruset är ’smart’ att det nästan bara dödar gamla (de som redan levt nästan ett helt liv), och jag är faschinetad över att barn inte påverkas.

   Om du vill lägga på en extra konspirationsteori så kan vi säga att det är någon (Kina?) som skapat detta virus för att döda alla gamla.

   Svara

   Att WHO skulle mörka att viruset innehåller genmanipulationer från Ebola och HIV.

   (Den är muterad från sars och binder till cellen på liknande sätt som Ebola och HIV, vilket inte är en hemlighet alls iom att många länder testar just läkemedel mot ebola på covid-19)

   Svara

   OBS FÖLJANDE ÄR ABSOLUT INTE BASERAT PÅ FAKTA!

   Jag tror att de som ”styr” världen på riktigt typ Rothschild eller alternativt något land (förslagsvis USA) har planterat viruset för att antingen få slut på högkonjukturen för att ”vi har haft det bra för länge” eller att USA planterade viruset i Kina för att själva kunna vara ensam stormakt, and then it backfired… Hur som helst så tror jag absolut att Corona viruset har med pengar att göra. Älskar också konspirationsteorier dock får de gärna vara bättre formulerade och detaljerade än mina egna haha..

   Svara

  Farmor på 66 år vill sätta sig på tåget och komma och hälsa på sina barnbarn. Hon bor i Sthlm! Vad ska jag göra??

  Svara

   Säg att hon inte är välkommen just nu. Var noga med att det är för att ni är rädd om henne och hennes hälsa men säg att ni inte vill det just nu. Kanske föreslå att ni skypar en stund varje dag i stället.

   Svara

   Säg åt farmor att hon ska stanna hemma både för sin egen skull och andras. Bättre att hon föregår med gott exempel inför sina barnbarn. Ska det bli något slut på detta får alla ta sitt ansvar och lyssna till myndigheternas råd. Prata på Skype och ring men stanna hemma.

   Svara

   Säg att hon kommer att bli smittad på sin resa om hon inte redan är det, och att ni inte vågar träffa henne om hon tar med sig smittan. Resa ut från Stockholm till andra län avråder man från just nu.

   Svara

   Fråga om hon tappat det helt?

   Svara

  I Norge visar statistiska undersökningar att 90% av invånarna följer myndigheternas råd, finns det liknande statistik i Sverige?

  Svara

  Det är svårt o förstå hur Sverige inte sätter hårt mot hårt, stänger ned skidanläggningar, sätter en stad om sthlm i karantän för att hindra spridningen ännu mer.
  Utan Tegnell står och säger att läget är stabilt, tror han svenskar är så pantade elle ah dum fråga när man tycker gamlingar ska hålla sig inne så de kan åka skidor.
  Sen 500 pers gränsen är löjlig, viruset skiter i om vi är 20 eller 505 samlade, de är ingen magisk gräns där vid 499.
  Jag känner mig så besviken och less på hur saker och ting hanteras i det här landet och sjukvårdspersonalen skriker på hjälp.
  Sjukvårdspersonalen är de sanna hjältarna/hjältinnorna här, ni är grymma!

  Svara

  Händelserik jobbdag igår:
  1. Blev hostad på rakt i ansiktet.
  2. Förklarade för en kund att handspriten var slut och att vi inte har någon info när vi får in mer. Fortsatte sedan med mina arbetsuppgifter och när jag vände mig om stod kvinnan och hällde över vår handsprit i sin egna tomma flaska. Vi har en framme vid kassan så att våra kunder kan ta några sprut medan de handlar. Den var larmad pga stöldrisk men tänkte aldrig att folk kunde vara så egoistiska… Sa till henne och då sprang hon iväg. kärring!
  3. Coronatestad familj kom in. Familjen hade inte fått tillbaka provsvaret än men tyckte att det var en bra idé att komma in på ett apotek där majoriteten av våra kunder tillhör någon riskgrupp. Förstår inte hur själviska och pantade vissa människor är. Varför går man ens ut offentligt om det är osäkert om man är smittad eller ej?! Folk riskerar att råka riktigt illa ut. Kunde skickat någon annan, ringt i förväg, ställt sig vid entrén och påkallat uppmärksamhet. Inte gå in, låta sina barn springa och röja runt och sedan meddela personalen. Blir galen!

  TLDR: STANNA HEMMA TACK!!!

  Svara

  Åre!!!!!

  Resa bokad över påsk.

  Får inga pengar tillbaka. Vi är en stor familj så det är mkt pengar det handlar om som vi slitit ihop i flera år. Hade ni åkt ändå? Du och fhm avråder ej.

  Svara

   Va? De avråder ju från icke nödvändiga resor?

   Svara

   från fhms hemsida:

   Inför ledigheter och under påsken är det viktigt att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra.

   – Stora helger brukar vara stora reshelger. Vi vet av erfarenheter från inte minst Italien och Österrike vad semesterresor kan få för effekter på den geografiska spridningen i ett land, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

   Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att man ska tänka igenom om resan till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till någon annan populär semesterort där många människor träffas på samma plats, är nödvändig att genomföra.

   – Får vi en geografisk spridning över större delar av landet samtidigt riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälso- och sjukvården är svåra att omfördela, säger Anders Tegnell.

   Svara

   Detta är anledningen till varför man bör införa hårdare reateiktioner i Sverige. För att slippa såna frågor. För ett par veckor sen var det folk som ställde samma frågor, fast om utlandsresor. Snälla efter själv, och åk inte på onödiga resor. Jag är inte för en total lockdown och isolering men lite sunt förnuft bör man ha.

   Om folk fortsätter att bara tänka på sig själv och egna behov kommer läget tyvärr snabbt förvärras.

   Svara

    *restriktioner
    *snälla tänk efter själv

    Svara

   förhelvete NEJ

   Svara

   Regionen som du ska åka till har knappt några intensivvårdsplatser till sin befolkning. Vad som skulle ske om det blir en lika utbredd spridning där uppe som i Stockholm är en hemsk tanke. Snälla Stockholmare (och andra från södra delarna av Sverige) HÅLL ER HEMMA! Allt annat vore enbart elakt egoistiskt.

   Svara

    Tillägga:

    Jag kommer själv ursprungligen från trakterna runt Åre och har min familj där och kommer detta år att stanna hemma i Sthlm. Jag får helt enkelt fira påsk själv pga vill inte riskera att åka ”hem” och ta med ev smitta.

    Svara

    Inte bara klokt utan omtänksamt, tack!🧡

    Svara

    Dessutom är det inta bara risken för smittade som kan fylla sjukhusen, ben och armbrott och andra olyckor som måste behandlas kan göra att hela sjukvården slås ut

    Svara

   NEJ, hade inte åkt. Liv är viktigare än resepengar

   Svara

  UD

  Svara

  Jag är inte särskilt blödig i vanliga fall men detta gör mig riktigt, riktigt ledsen och orolig. Har ni också märkt att huvudfokuset kring detta är inte viruset utan ekonomin? Visst innebär det enorma konsekvenser för samhället, men om landets folk dör ut på ett par mån, vad spelar det för roll? Varför är det givet att ha öppet skidanläggningar, restauranger (där man kan vistas 500 pers bara man sitter vid ett bord) etc när inga andra länder tillåter det? Ska Sverige vara det land där Corona växer och ställer till för övriga världen? Stackars er i sjukvården, ni är verkligen hjältarna i detta piss.

  Svara

   Ja jag har hävdat hela tiden att det är ekonomi som avgör den strategi man har lagt i Sverige.

   Svara

  Någon som vet var det går att hitta en liten flaska handsprit i Stockholmsområdet?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.