Avgörande milstolpar för influencers

Med tanke på hur snabbt influencervärlden vuxit fram så vore det konstigt om det inte fanns vissa saker som stått ut lite mer än andra, och som varit betydande, om inte avgörande.
En milstolpe helt enkelt.

Det finns många att välja mellan men det här är den första blev jag påmind om när jag satt och skrev på mitt bokmanus. (vars release inte helt oväntat blivit framflyttad av förlaget pga coronakrisen)

Här kommer en influencisk milstolpe – nummer 1.

När Sveriges största annonsnätverk “Tailsweep” grundades 2007 så var det många större bloggare som anslöt sig till dem.
De insåg tidigt att det fanns pengar att tjäna här genom att förse bloggarna med annonsbanners och det är nu de allra största namnen börjar tjäna riktigt grova pengar på att blogga.

Det ska dock dröja ett tag till innan detta blir känt av den stora massan och det är bloggaren Kenza Zuoiten som slutligen får nog efter att Dagens Industri publicerat en artikel i vilken de frågar just Tailsweep om vad deras anslutna bloggare kan tjäna per månad.
Svaret? Upp till 200 000 kr, enbart på annonser, något som bemöttes så här av några tidningsläsare, primärt män:

“Ja vissa vet ju verkligen hur man ljuger och blåser upp siffror. /från en ekonom”
“Det finns ingen chans att dessa småtjejer tjänar så mycket pengar. Rent skitsnack! /från en 40+”
“Det är lögner helt enkelt att man tjänar stora pengar på att blogga. Trams-siffror”
“Det finns ingen bloggare i Sverige som tjänar 200.000 SEK/månad. Det är enbart luft de siffrorna. I verkligheten ligger snarare 5-10.000 närmare sanningen.”

Att bli minimerad och anklagad för att ljuga fick Kenza slutligen att ta bladet från munnen den 7 oktober 2010 och svart på vitt visa exakt hur mycket hon fakturerade Tailsweep för september månads annonser, i ett inlägg hon passande valt att kalla “Suck on this”.
Summan?
213 927 kr

Vad jag hade velat se ansiktsuttrycket på alla de initierade tyckarna som kommenterat artikeln när de fick se den summan.
Förhoppningsvis var det ingen som svalde sitt skägg av pur förskräckelse…

Det var här som insikten av vilka pengar som finns att tjäna i den här nya branschen slog ner som en bomb och bakom den tända stubinen stod Kenza Zouiten och skrattade hela vägen till banken.

Suck on this.

112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vore ju intressant med en jämförelse hur det går för henne idag, kontra för 13 år sedan………………………………………….

  Svara

   Jaaa gör ett inlägg med hur det går för Kenza idag!!!

   Svara

    100 spänn på att Coronan krossar influencers verksamhet.

    Svara

     🙏

     Svara

   Ja, eller hur. HUR är detta relevant IDAG??? jag fattar inte detta inlägg…

   Svara

    Haha, vad är det där för logik? Historien är alltid relevant.

    Svara

     Inte när det är taget ur det blå bara.
     Som att göra ett inlägg om Lunarstorm eller nåt utan anledning..

     Svara

      Så all form av historieberättande måste ha en anknytning till nutiden? Fattar fortfarande inte hur ni tänker, tbh.

      Svara

       Oj vad du läser in mycket.
       Men för att få dig att kanske fatta: Historieberättande har nästan alltid ett syfte, vilket detta inlägg verkar sakna.
       Slutsats: Detta inlägg är inte historieberättande.

       Svara

        Hahaha, va?

        Äe, ok, jag ger upp. Är väl jag som är trög då. 🤷‍♀️

        Svara

      Milstolpar inom blogg/influencervärlden. Superintressant, tycker jag! Händelser som haft stor effekt på hur utvecklingen gått eller som uppmärksammats. Du behöver inte tycka det är intressant, det är bara att vänta på ett inlägg som passar dig bättre 🙂

      Jag ser framemot fler såna här inlägg CC! Välskrivet och intressant som sagt haha 🙂

      Svara

       Samma här! 🙂

       Svara

     Och var är relevansen här?

     Svara

     Ja, historien är relevant, men detta har vi ju redan koll på! Och om jag inte har misstagit mig så är detta inte en historieblogg, därför förstår jag inte varför Camilla skriver om något som hänt i historien. Hur kan gammal information vara relevant att ta upp igen, när ingen ny koppling görs?

     Svara

      Jag hade inte koll på detta, eller det ringer en bekant klocka men tycker detta är intressant. Om det kommer lite inlägg då och då som är en tillbaka blick så vad gör det? 🙂
      Men hade gärna sett ett inlägg om hur det går för Kenza idag. Hon tjänar nog mer idag på bloggen och instagram, men uppenbarligen inte i Ivyrevel

      Svara

    C kanske ville att folk ska förstå att hon själv tjänar så mycket pengar, kanske ville hon förklara det med detta inlägg, det var nog baktanken. Har för mig att hon skrivit någon gång att hon tjänar 150 000 – 200 000 per månad men hon ändrade sig fort sen och skrev istället att hon tjänar runt 35 per månad tror jag, minns inte exakt nu.

    Svara

     C har massor med gånger skrivit att hon tar ut en lön på 29 000 kr/mån från sitt AB.

     Svara

     Vad man fakturerar i ett AB och vad man tar ut i lön är oftast två olika saker medan de är en och samma sak i en enskild firma. Jag startade AB för drygt 1.5 år vilket är anledningen till att mitt svar förändrades.

     Svara

      Eh nej. Det jag fakturerar i min enskilda firma kan jag inte plocka ut till mig själv, för jag ska betala moms och skatt, och så har jag utgifter i firman också.

      Svara

       Givetvis, precis som man gör med ALL lön.
       Men alla pengar som blir kvar i företaget efter skatt, moms och lön är ”dina” som en lön då du inte kan behålla dem i företaget (utan att betala skatt och moms) som du kan med ett AB.

       Svara

        Fortfarande fel att säga att vad du fakturerar i en enskild firma är samma sak som vad du får i lön. Man betalar t ex inte moms och sociala avgifter på sin bruttolön? Jag behåller nästan 80% av det jag får i lön men 50% av det jag får in i en enskild firma. Och de pengar som ligger kvar i ett AB ju fortfarande pengar som du kan ta ut i utdelning. Blir oftast så himla missvisande när folk ba ”nä, jag tar inte ut nåååågonting i lön från mitt företag” eller ”jag tar ut baaara 25 000 kr” och sen får en fet utdelning istället.

        Svara

         Ja, jo så kan det ju givetvis vara..
         Jag har gjort en utdelning på mitt företag men det var inga pengar jag behöll. Så min lön är det jag får från företaget just nu. Den är 40 000kr innan skatt om någon bryr sig.

         Svara

          C, eftersom ekonomi ju är långt ifrån en stark sida hos dig, så bör du undvika att trassla in dig i den typen av frågor.

          När det gäller inlägget så gillade jag det till en början, och mina förhoppningar om ett intressant inlägg tändes. För att tyvärr släckas igen. Jag tror att det handlar om att dina texter är så platta, att du liksom bara ser rakt framåt istället för att också snegla lite åt sidan. Observera lite, inte totally outside the box…😉

          Som i det här fallet hade det som sagt varit väldigt intressant med en inblick i hur läget är idag för Kenza. Publiceringsdatumet för DI- artikeln hade också varit av intresse.

          Generellt så skulle jag önska att du satsade mer på käll- och faktagranskning. Du går ju hårt på andra som brister i detta. Ta inte det som du läser på ett (1) ställe som sanningen, googla runt!

          Jag låter så jäkla negativ nu, vilket så klart är skittrist, men jag gillar (eller då mer gillade i nuläget), och jag vill inte att den ska försvinna. I om att världen ser ut som den gör just nu med människor ”isolerade”, så borde kommentarer etc. öka istället för tvärtom.

          Jag förstår självklart det svåra i om att även influenserna är mer eller mindre instängda, men då finns ju historiken vilken du också är inne på här.

          Slutligen så önskar jag att du, dina nära och kära, och dina läsare, får vara friska igenom det här.

          Svara

         Angående enskild firma: Det jag skrev ovan är förutsatt att det inte finns utgifter i den enskilda firman, kan jag tillägga. Behöver du lägga alla intäkterna på utgifter så behåller du ingenting av det du fakturerar, så långt ifrån samma sak som lön.

         Svara

         Tack Anonym för att du tar dig tid att försöka förklara närmare att det man fakturerar i enskild firma inte är samma sak som det man tar ut i lön. //anonym 12.50

         Svara

  Kunde du inte länka till kenzas inlägg? 🙂

  Svara

  Vad tycker ni om Bellas senaste blogginlägg?
  Vem. Är. Hon?

  Svara

   Hon är vad fasaden kräver av henne.

   Svara

    +1

    Svara

   Ser framför mig hur blondinbella står på trottoarkanten utanför en maffig villa, tänder en cigg lutar huvudet lite och säger med djup röst ”who ever you want me to be”.

   Svara

    😂😂😂😂😂

    Svara

    Hon kanske går att hyra ut dessutom?

    Svara

     ?

     Svara

      Som skådis.

      Svara

     Alla influensers hyr man för reklam. Det är ju deras jobb att vara levande reklamplatser som det går att hyra in sig på.

     Svara

    🤦🏼‍♀️

    Svara

    OC.S01E01.DVD-Rip.Xvid

    Svara

     Exakt. Vi skulle kunna va kompisar

     Svara

   Isabella skriver en historia om den mest platta karaktär som någonsin figurerat i litteraturen. Inte ett uns till djup, förvåning eller karaktär överhuvudtaget. Det finns ingen människa under det där skalet. Hon konstaterade att sommarhuset var tomt utan barnen, och att inga vänner kom. Inte ett pip om varför hon inte har några vänner, egentligen. Det är tragikomiskt, på sin höjd.

   Svara

    Hon är läskig på riktigt. Hur kan man vara så tom på innehåll och aldrig någonsin se sin egen roll eller ta ansvar för vad som sker i sitt eget liv?

    Svara

    Och att det är så synd om henne när hon var tvungen att avskeda folk för då hade hon inte längre något sällskap hemma. De förlorade sina jobb pga hennes dåliga företagande men ändå är det synd om henne när de förlorar sina jobb. Hennes själviskhet är kanske det enda djup hon har, patetiskt.

    Svara

     Håller med!
     Hennes lajvande som chef är pinsamt och totalt inkompetent.

     Svara

     Bella hade i alla fall sällskap i huset av sin syster och hennes pojkvän under hösten.
     Det skriver hon inte i klagovisan över det ödsliga läskiga huset – huset som för övrigt har blivit mycket trevligare nu när hon snart ska lämna det.
     Undrar vilket samarbete som betalar packning och flytt? För Bella verkar inte stanna hemma i helgen och packa. Sortera ut sponsrade kläder till Tradera tänker hon dock göra för där finns ju skattefria pengar att tjäna.

     Svara

      Klart hon inte packar själv. Det är hon på tok för fin för. Någon måtta får det väl ändå vara med nya vardagsBella! 😂
      Nej, istället passar hon på att ta sig en liten roadtrip nu i coronatider! 🤦🏼‍♀️

      Svara

     Fast hon har ju skrivit att hon var ledsen och mådde dåligt för att hon var tvungen att avskeda folk, att det var svårt för att hon tyckte synd om dem, att det såklart inte var kul för henne eller för dem. Alltså att ni orkar…

     Svara

      Vi orkar, oroa dig inte för oss!

      Svara

       😂😂

       Svara

    Blev man b ockad?

    Svara

    Det är mest du som är tragikomisk Anonym 09:16 som är så fixerad vid Isabella. Fast hon har ju vänner, några få säger hon ju men har du några vänner? Komiskt att ni hela tiden skriver att IL är passe och totalt ointressant men ändå sitter ni varje dag och diskuterar henne, spekulerar, fantiserar, förvrider och kastar s muts och uppenbart så läser ni hennes blogg.

    Svara

     Dina försvarskommentarer är så roliga för att de är så larvigt spydiga 😂

     Svara

      Som dina snabba attacker tillbaka då för att flytta fokus. Kommentaren var jobbig för dig förstår jag, mitt i prick.

      Svara

       Återigen, onödigt spydig 😂😂😂 Kämpa!

       Svara

     Anonym 09:16 här. Mitn favoritbit är nog att vi fantiserar ihop saker 😂 men ja, jag har vänner. Jag gör en sådan konstig grej som kallas: lyssnar på ointressanta problem då de är av vikt för mina vänner. Isabella kunde ha testat det, och inte gå sin väg när någonting inte gynnar henne.

     Svara

     white knight

     Svara

   Hennes språk med grammatiska missar och felstavningar är pinsamma utav en som ska vara en av Sveriges stora bloggerskor. Please Bella ,go back to school. Du kan inte prata engelska och inte skriva svenska . Rollerna du spelar skulle bli trovärdigare om du var lite mer allmänbildad…..

   Svara

    +1

    Svara

    Ska du predika om språk? Seriöst, du använder blanksteg före punkt och komma! Haha, är typ chockad.

    Svara

     11:13 skrev en kommentar i ett kommentarsfält. Jag personligen förstår inte varför folk klagar på Bellas grammatik när hon bara är en överhajpad bloggare men du jämför ändå en kommentar med någon som har som jobb att skriva online.

     Svara

  Skriv om segmentet i ”en varg söker sin podd”:s avsnitt idag rörande teorin att pandemin kanske blir influencers ”död” 🙂 Ingen köper kläder och smink pga förändrat konsumtionsbeteende, ingen pallar bry sig om ytliga ting då det mest viktiga är att sjukvården får mer intensiv-vårdsplatser osv. Väldigt intressant! Kan tänka mig att många influencers sitter med panik just nu när konsumenten tänker på annat, och annonsörerna drar sig ur.

  Svara

   Ser framemot när dessa influensers för första gången kanske måste börja på ett riktigt arbete för sin inkomst.

   Svara

   Så är det ju för jättemånga just nu. Knappast unikt för influencers. Värre för oss som jobbar inom handel. Influncers klarar sig säkert för de har såå många företag att välja mellan. Finns alltid någon som vill marknadsföra sig via dem.

   Svara

    Dock kommer de ju inte kunna fakturera såhär höga siffror längre kanske. Men tror helt klart de kommer kunna leva på den lön de får oavsett, även om det inte kommer göra dem rika.

    Svara

    Denna diskussion handlar om influencers. Så tröttsamt att inte kunna diskutera ett ämne innan någon ska börja jämföra med någon annan grupp…

    Svara

   Det lär nog återgå till ytligheter så snart vi inte behöver oroa oss för corona längre. Men det är bara vad jag tror.

   Svara

    Vi får väl se. Det är så mycket mer än corona på gång.

    Svara

  Det är intressant att Kenza fortfarande på nåt sätt ska få det att låta som att hon inte har pengar….

  Svara

   Eller hur. Kenza verkar tro att hon bara för att man kommer från svårare bakgrund så kan man inte de facto vara überpriviligerad idag.

   Svara

   Enligt senaste årsredovisning har Kenzas bolag 15,5 mkr i eget kapital och obeskattade reserver.
   Och nästan allt ligger som cash i kassa och bank.
   Så hon är inte fattig som en kyrkråtta vilket hon vill att alla ska tro.
   Hyckleri hela tiden för inte kan väl Kenza from the block vara annat än fattig?

   Svara

    Är hon fortfarande sosse måntro?

    Svara

     hon röstar V

     Svara

      Ajdå.

      Svara

    Du vet att eget kapital och cash inte har något att göra med varandra öht?

    Svara

     Haha verkligen, är chockad över hur korkad man kan vara men tro man vet något för man såg en viss summa 😷

     Svara

      Undrar hur korkad du är själv när du skriver som du gör.
      Tror inte du vet något om redovisning.

      Svara

     Indirekt har det med varandra att göra i detta fall eftersom eget kapital och obeskattade reserver mycket väl kan motsvaras av kassa och bank på andra sidan i balansräkningen.
     Det är vad som sker i Kenzas balansräkning vilket gör att Kenza har goda möjligheter att snabbt få ut pengarna om bolaget likvideras t ex.
     Men i andra bolag kan det se annorlunda ut och eget kapital kan vara bundet t ex i byggnader, lager eller kundfordringar.

     Svara

     Hahahaaa 😅 Jobbar du på LRF 😆

     Svara

    När och hur vill hon få alla att tro att hon är fattig som en kyrkråtta?

    Svara

     Nu senast när hon skrev att hon jobbar gratis för Ivyrevel och ber följarna stödköpa dåliga varor till överpriser.

     Svara

      Betyder det att hon vill få folk att tro att hon är fattig som en kyrkråtta menar du? 🙄 🤦‍

      Svara

       Ja, så uppfattar jag det.
       Vore Kenza rik som Krösus sork skulle hon själv köpa upp Ivyrevels lager.

       Svara

    Fast hon har ju aldrig påstått att hon är fattig? Hon har ju pratat om hennes uppväxt, att den var tuff, och att det är df hon har respekt för pengar (och tror även det är df hon röstar rött). Har för mig att hon skrivit någongång att hon är tacksam att hon har andra möjligheter nu.
    Vad vill ni att hon ska göra?? Hade hon flashat med sina pengar så hade ni klagar på det. Nu när hon inte flashar med pengarna så klagar ni ändå. Nu får ni ju bestämma er hur det ska vara.

    Svara

  Av någon anledning är jag mest intresserade av dom som misslyckades, särskilt Catrin Hedlund. Hon har uppenbarligen förstört hela sitt liv för en ytlig dröm om att få livet och resor, all inclusive, utan att behöva anstränga sig. Idag sitter hon med miljonskulder som hon aldrig kommer att bli fri från.

  Svara

   Ja och trots att Catrins fasad rämnat och alla vet att hon är kriminell som försörjt sig genom grova bedrägerier så försöker hon FORTFARANDE ge sken av att leva ett glassigt lyxliv! Liksom ingen tror på den lögnen utom möjligtvis Catrin själv.

   Svara

  Vem fan bryr sig om folk misstror influencers? Kunde fan inte bry mig mindre.

  Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Nope, men Queen of Drama är hennes mellannamn. Förstå hur många som kommer att klicka in på hennes sociala medier för att få svar på denna cliff hanger hon ger oss. Så. Jäkla. Uträknat.
   Och nej, jag är inte känslokall, jag är givetvis också mån om att hennes son ska bli frisk. Men tro mig, My har ropat ”vargen kommer” aningens för många gånger för att jag som tvåbarnsmamma med x antal sjukhusbesök med sjuka barn ens ska lyfta på ögonbrynen. Pojken kommer bli frisk. Men innan dess ska hans mamma bara profitera liiiite till på detta stoooora drama. Urk…

   Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

  Trodde dessutom att det här inlägget skulle innehålla mer… Eller missar jag något? Milstolpar är plural, men ser bara ett exempel på en milstolpe? Eller är jag trög?

  Svara

   Man får fylla i och tänka själv… 🤓

   Svara

   Kanske är en början på liknande återkommande inlägg?

   Svara

  Nu räknas ju inte moms som en intäkt, men det är väl en petitess i sammanhanget

  Svara

   Ja

   Svara

  Blogg-ot: tycker forni ofta skriver om att hon och hennes sambo bråkar. Hon vill rättfärdiga det genom att skriva att par som inte bråkar är ojämnställda. Jag får intrycket av att hennes relation är väldigt destruktiv. Det är inget fel att INTE bråka!! Gah.

  Svara

   Det beror väl på vad man bråkar om. Jag tänker att i en jämställd relation där båda föräldrarna jobbar med ett heltidsarbete och har barn på dagis tar båda föräldrarna lika ansvar för hushållsarbetet.
   I ett förhållande där endast en partner har ett arbete att gå till så ska den hemmavarande partnern ”jobba gratis” med hushållsarbete, ansvar över barn etc, med lön i form av att inte betala några räkningar, inte betala lån, få tillgång till ett gemensamt konto varifrån man handlar mat etc på. Samt ett privat pensionssparande.
   Det låter säkert mycket ojämnställt men jag tycker att det är försörjarens uppgift att sörja för den som är hemmafru/man. I utbyte mot markservice.

   Svara

    (Skulle alltså gärna stanna hemma som hemmafru om min partner drog in tillräckligt med pengar för en hel familj att leva på)

    Svara

     Gud vad läskigt. Hade du vågat det? För mig är det megaviktigt att ha min egen karriär, man vet aldrig vad som händer.

     Det sagt är vi väldigt jämställda i vårt förhållande, alla pengar in på ett konto, delar vabbdagar mm väldigt lika. Men hade aldrig vågat leva helt på en annan person. Tänk om man skiljer sig eller han dör, då står man där, inte jättehet på arbetsmarknaden efter så många års bortfall.

     Svara

      Så lever redan vissa av oss som har psykisk ohälsa. Jag har levt på min man i 5 år nu pga psykisk ohälsa.

      Svara

       Ja har man inget val så har man inte. Men att man aktivt strävar efter det har jag så svårt att förstå.

       Svara

      De hemmafruar jag känner är smarta nog att ha papper på allt och laglig rätt till halva huset osv.
      Och det är inte särskilt svårt att kliva in på arbetsmarknaden igen eller utbilda sig. De lever i övre medelklassen så de har bra kontaktnät också.

      Svara

       Eh jo det är ganska svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

       Svara

        För du alla fd hemmafruars talan nu eller gissar du bara?
        Jag råkar veta att det inte brukar vara några problem förutsatt att de a) har en utbildning, b) kontakter eller c) ”nöjer sig” med ett okvalificerat yrke som t ex butik eller elevassistent mfl. yrken. Eller d) råd att starta eget.

        Så det brukar lösa sig.

        Svara

   Håller med dig. Känns som att det är olyckligt i deras förhållande. Det lyser igenom hennes inlägg på något sätt.

   Svara

   Så märkligt att hon ska börja dra in andra relationer i sina inlägg. Varför inte bara skriva ”jag och min kille bråkar ibland, men det ser jag inte som något negativt då blablabla”…? Känns alltid krystat när någon känner ett behov av att såga par som har det på ett annat vis. En vän till mig gastade ofta om hur ”par som aldrig bråkar har ingen PASSION i relationen!” men ju mer jag lärde känna henne kröp det fram att hon och hennes sambo nästan dagligen skrek på varandra på ett väldigt obehagligt sätt. Känns lite som om Forni försöker med samma ”argument” här.

   Svara

    Håller med!! Jag har levt i ett bråkigt förhållande, Vi skrek på varandra varje dag men han hade ändå makten i förhållandet då jag stundvis var livrädd för honom och gjorde som han sa. Passionerat ja, men fan vad dåligt jag mådde.

    Tog mig ur det och nu lever jag i ett jämställt förhållande (Jag kanske projektleder mer dock). Vi bråkar aldrig, har två barn och jag har aldrig mått bättre i hela mitt liv. Vi tillbringar så mycket tid tillsammans ofta, men de gör liksom inget, jag trivs med det.

    Men när jag levde i det dåliga så försvarade jag också förhållandet, ”ni kommer aldrig förstå det vi har” osv 😞

    Svara

  Dagens Nellie (…): Gjorde en stor grej av ett nytt, spännande, fantastiskt samarbete. Uppmanade alla att stå beredda, nedräkning typ ….. och så var det … en klocka. Inte Daniel Wellington den här gången utan ett annat märke fast likadant. Som nu är BÄST och favorit. Suck. Jag tror samtliga följare som stod andlösa och väntade på nyheten suckade. Vem behöver fler såna klockor??

  Men även hos henne märks ju följderna av viruseländet – det är väl såna samarbeten som nu får finansiera verksamheten, misstänker jag. Tufft även för henne.

  Svara

   Och besvikna kommentarer om att det var ett ovanligt trist samarbete, raderas från bloggen…. Pfuitt!

   Svara

   Inte så att alla hennes samarbeten tidigare var vettiga heller iofs.
   Kreditbolaget Anyfin och den där energidrycken. Var ju bara en casinoreklam som saknades.

   Svara

  Kommer ihåg det inlägget. Var helt chockad över summorna.

  Svara

  Intressant att Aleks också jobbade i Tailsweep, undra vilka förmåner hon fick pga det

  Svara

   Även Aleks bror Dejan och Gustav Springfeldt (alltså hela Ivyrevel gänget) jobbade på Tailsweep.
   Kanske tyckte de att Kenza redan fått tillräckligt med pengar så hon kunde gott jobba gratis för Ivyrevel?

   Svara

    Japp, och nu verkar det ju inte gå sådär jättebra och ingen av de vill ju kommentera det.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.