ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

307 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hej från Finland!

  Svara

   Hej från Norge!

   Svara

   Hej från Doggerland!

   Svara

   Hej från Tyskland

   Svara

    Hej från Rotebro!

    Svara

   Hej från Rotebro!

   Svara

   Hej från USA!

   Svara

  Har en polare som är ”lite snuvig” men påstår att det är pollen och går därför till jobb som vanligt. Är inte det väldigt egoistiskt eller är jag överkänslig?

  Svara

   Det är INGEN rolig tid för pollenallergiker.
   Ha det i åtanke.
   Du får välja att lita på hen eller inte. Och oavsett vad du väljer kan du aldrig göra något åt hens beslut.

   Svara

   Skulle väl säga att det beror på om din vän visar symtom på Corona eller faktiska symtom på pollen allergi? Alltså pratar vi om en näsa som rinner, ögon som kliar etc så känns det väl spontant mer som pollen och då skulle jag personligen inte lägga någon vikt i det. Är det däremot de typiska symtomen som hosta, feber, huvudvärk så känns det ju inte som pollen och då skulle jag absolut avråda min vän från att gå till jobbet, och förhoppningsvis så skulle hens chef/kollegor också reagera på det och be hen att stanna hemma.

   Svara

   Jag känner som såhär att om man lider av pollenallergi är de väldigt lätt att man blir snuvig och det är många månader framöver då skulle många, inklusive jag få vara hemma jämt. På mitt jobb så är det främst symtom som hosta och feber som gör att man ska stanna hemma. Alla på mitt jobb vet om att jag har allergi och är snuvig men så länge resten av allmäntillståndet är bra så får man arbeta och då arbetar jag ändå i vården.

   Svara

    FHM har råd för hur pollenallergiker ska agera. Skulle hellre stanna hemma än riskera att någon dör eller blir svårt sjuk.

    Svara

     Fast går symtomen över med medicin så kan man jobba, säger de också.

     Svara

      Ja, när man är symptomfri ska man jobba. Men är man snuvig ska man vara hemma.

      Svara

    Du ska stanna hemma även vid allergi tills du får bukt på symptomen.

    Svara

     Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

     Svara

   Om det bara är pollensnorig så är ju det inte ens en symptom på corona

   Svara

    Spelar ingen roll.

    Svara

     Jag är konstant snuvig pga mina allergier. Har varit det så länge jag kan minnas. Man kan inte förvänta sig att alla som har lite snuva ska stanna hemma 🙄

     Svara

      Det är just det man ska?

      ” Har du något eller några av förkylningssymtomen feber, hosta, snuva eller ont i halsen, ska du stanna hemma och undvika att träffa andra än dem du bor med.”

      Från 1177.

      Svara

       Vad gäller pollenallergi, är FHM:s rekommendation: Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

       Svara

   Spelar väl ingen roll då alla SKA vara hemma med minsta symptom på sjukdom just nu. Pga folk som han som vi riskerar att få ännu hårdare restriktioner.

   Svara

    Hur vet jag om mina symtom beror på pollenallergi eller på covid-19?
    Både covid-19 och pollenallergi kan ge milda förkylningssymtom. Därför är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.

    Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

    Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber, ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

    Svara

     Men nog känner en erfaren pollenallergiker skillnad på allergi och förkylning?

     Svara

      Ja jag känner då ganska stor skillnad på min allergi och en förkylning.

      Svara

      Men följ det som gäller bara. Stanna hemma.

      Svara

      ja. o symptomen borde väl bli bättre vid intag av allergimedicin?! det borde väl lösa saken?

      Svara

       Ja men precis, om man tar sin allergimedicin och blir bra/bättre av det så är de ju uppenbarligen allergi och inget annat och då kan man arbeta som vanligt.

       Svara

        Man ska ju börja med allergimedicin i förkant för att medicinen ska fungera 100%

        Svara

   Jag är snuvig och täppt i näsan varje morgon- tar mina näsdroppar och vips är jag bra.
   Är alltid det vid denna tiden och ibland även lite torrhosta, tar då allergimedicin och besvären försvinner.
   Gud nåde om man råkar hosta nu – det står ju liksom inte ” bara pollenkänslig” i pannan- man får onda ögat genast 🙂

   Svara

   Men kom igen! Jag är pollenallergiker. Rödsprängda svullna ögon, tjock i näsan, rinnande näsa och nyser massvis. De lättar me medicin men blir absolut inte helt 100. Ska jag då stanna hemma tills de är över ifaaaaaaall de skulle va Corona?🤨🤨 De finns folk me Corona helt utan symtom och smittbärare som aldrig vet att dom har de och självfallet vill man absolut inte smitta någon men typ jag som jobbar i matbutik sätter min arbetsgivare i skiten om jag är borta pga Pollen när massvis kollegor vabbar och är hemma pga sjukdom. Däremot får jag absolut inte stanna kvar på jobbet om jag känner mig hängig eller känner av halsen.
   Förstår att man är orolig och rädd men vi måste hålla någon rimlig gräns! Sveriges ekonomi måste tuffa på och statskassan måste ha in pengar så det är bara att knega på i den utsträckning de går! 😋

   Svara

    De jag märker av på jobbet är pensionärerna som kommer för att handla och går runt och HOSTAR rakt ut! Ärligt är åldringarna helt klart värst!

    Kommer klockan 8 vid öppning i tron om att de är coronafritt, pratar och kramas me alla dom känner för att få runt och hosta lite ”diskret” rakt ut eller snyter sig en hel del 🙃🙃🙃🙃🙃

    Svara

  Hur längre tror ni smittspridningen varit i samhället? Jag tror längre än vad vi vet. En vän till mig fick Corona i slutet av januari på ett event, dock hade personen hen blev smittad av varit utomlands(vet ej vart!). Men de kunde smittospåra.

  Alla på mitt jobb var sjuka i februari i influensaliknande symptom, inkl mig själv. Säger inte nödvändigtvis att det var Corona, men man börjar ju undra. Har grov ångest ändå och mår dåligt pga osäkerheten i världen och rädsla för liv, jobb osv.

  Svara

   Ja! Intressant!
   Jag fick influensa i mitten av januari. Jag är en sån där som aldrig är sjuk annars. Har haft influena en gång innan och kan räkna gångerna med feber på ena handen. Är förövrigt 35nånting.Kommer ju aldrig få reda på det, men jag undrar om det var corona?

   Svara

    Meh. Mitt nick blev knas :.(
    Skulle vara fantasihäst inte fantasiLöst :::::(

    Svara

     😂😂😂

     Svara

   Får jag fråga om detta eventet var på mässan i Gbg? Vet en som är bombsäker på att de varit sjuka i Corona i slutet av januari pga detta event.

   Svara

    Nä det var i Stockholm vad jag förstod det som!

    Svara

   Jag tror att här har gått en ovanligt hård influensa kring februari då det är många som vittnar om att de varit sjuka just då. Vi är två par som blev riktigt sjuka just då och som bara precis nu återhämtat oss och en av oss är testad och det var vanliga influensan.

   Svara

    Det finns 3 stammar av årets influensa. Tror de flesta av oss som var sjuka tidigare hade just influensan.

    Svara

    Ja, årets influensa var vidrig! Jag låg sjuk 2 veckor i februari, hade feber i nio dagar.

    Svara

   November säger de väl? Men nu verkar USA tro att Kina ljuger så vem vet.

   Svara

    De flesta tror Kina ljög. Inte bara USA. Man kollar ju tidigare offer nu.

    Svara

     Usa är mest aktuell eftersom de pratar om det idag och går hårdare på det än andra.

     Svara

   Det första man fick höra om var väl kring nyår om jag inte minns helt fel? Möjligt att jag gör. Men iaf. Efter det har de ju sagt att det förmodligen började i höstas så då har vi nog haft det sen dess, även om det känns lite konstigt för om det nu är så smittsamt så borde smittan tagit fart betydligt tidigare än den gjorde.🤔

   Svara

   Jag var i USA i början av januari och då pratades det om smittan på nyheterna där. Då rapporterades det dock bara från Kina.

   Svara

    Det pratades om smittan även i Sverige i början av januari. Från Kina alltså.

    Svara

   En nära släkting till mig var i Kina i november. Han blev väldigt sjuk, feber, svårt att andas, hosta. Säger inte att det fanns redan då meeeen….

   Svara

  Har haft sådan huvudvärk med ett starkt illamående och yrsel. Helt orkeslös. Ingen feber, ingen hosta. Men, med muskel och ledvärk. Undra om jag tillhör gruppen som inte får varken feber eller hosta. Har haft så här i 5 dagar nu. Tänk om man kunde få testa sig så man skulle kunna slippa den här ovissheten.

  Svara

   Håller med!! Fick reda på idag att en kollegas syster fått Corona likande symtom och en person på hennes arbetsplats har bekräftad Corona pga jobbar inom vården. Men de vill inte testa kollegans syster. Så nu har alla i deras familj valt självkarantän och kollegan måste vara borta från jobbet på sjuklön i två veckor pga får inte jobba hemifrån. Tänk om man bara kunde masstesta!!!! Vad är problemet?

   Svara

    Varför ska ni jobba sjuka ändå? Har ni symptom, stanna hemma

    Svara

     Det är ingen som har sagt att vi ska jobba sjuka. Däremot uppvisar inte min kollega symtom, men hon har träffat sin syster en gång innan det bröt ut, som upplever symtom. Därför har de valt självkarantän. Detta var i helgen och min kollega har inte jobbat sen dess.

     Svara

     Tvärtom, familjen är friska och ska jobba men har valt karantän för att någon på systerns arbetsplats har viruset.

     Svara

    Problemet är att vi inte har personal eller test för att masstesta.

    Svara

    Masstesting är absolut viktigt.

    Svara

    Lyssna på informationen kl 14.00 där förklaras det VARJE dag varför man inte masstestar!
    Varför inte ta till sig information och lita på vad experter säger?
    Det är en skyldighet hos varje medborgare att hålla sig informerad om utvecklingen!

    Svara

     Problemet är väl att experter i andra länder säger annorlunda? Att hålla sig informerad innebär även att ta in info utanför det statliga flödet?

     Svara

     Ja för ATT DET INTE FINNS PENGAR!!!! Vilken fantastisk information!!

     Svara

      Men om det är sant så är det ju så?

      Svara

   Och vad skulle du göra då? Jobba om det var negativt?

   Svara

    Ja, annars blir hon ju av med jobbet. Alla har inte möjlighet att jobba hemifrån.

    Svara

     🤦🏼‍♀️ Fortfarande tecken på att man är sjuk. Är man sjuk stannar man hemma.

     Svara

      Vad är ett tecken på att man är sjuk? Att ens syster är smittad är väl inte ett tecken på att man är sjuk.

      Svara

       Att ens allmäntillstånd är sämre. Följ svaren bakåt för att se vad folk svarat på.

       Svara

     Men va sjutton. Är man sjuk är man hemma. Hur svårt???

     Svara

      Det är ingen fråga om det. Är man sjuk stannar men hemma. Nu var ju inte det svaren ovanför syftade på. Det var att min kollegas syster arbetar på samma jobb som en smittad person. Kollegan stannar hemma trots att hon inte har ett enda symtom. Läs.

      Svara

       Svaren är till Frisa. Inte till dig.

       Svara

    Jag tror jag haft det. Enorm trötthet, matt i kroppen, feber i snart tre veckor, väldigt mycket hosta. Ingen huvudvärk ingen feber.

    Hur har ni mått som varit sjuka?

    Kan tillägga att jag är hyfsat frisk och är sjuk 2-3 gånger per år (dock ej så här sjuk)

    Svara

     Du förvirrar mig, skriver ”feber i snart tre veckor”, nästa mening ”Ingen huvudvärk ingen feber”.

     Svara

      Haha. Febern som talar. Ingen huvudvärk, inget snorig skulle det stå 😂

      Svara

   Min vän har alla symptom för covid-19. Feber, huvudvärk, ont i kroppen, torrhosta, ont i luftrören och har jobbigt med andningen. Hon tillhör en riskgrupp och fick därför testa sig. Hon var inte corona-smittad.

   Mao behöver dessa symptom inte innebära corona. Säsongsinfluensan härjar också nu, med samma symptom.

   Svara

   Läs här. Inte helt ovanliga symtom på Corona men kan bero på annat också https://www.mabra.com/diffusa-symtom-corona/

   Svara

  Pluggar journalistik och hade lyckats kamma hem efter sommarjobb på en tidning bland många hundra sökande. Igår ringde dom och meddelade att de inte kommer ta emot några sommarjobbare i år pga dålig ekonomi. Jag vet att ett sommarjobb inte är något i jämförelse med alla som förlorar sina heltidsjobb men jag är så ledsen, besviken och stressad över att nu troligen vara utan sommarjobb, speciellt ett som jag var så otroligt stolt över…

  Svara

   Helt förståeligt att vara ledsen över det

   Svara

   Tråkigt! Som sagt, helt ok att vara ledsen över det och om någon säger något annat så ignorera den personen. Förhoppningsvis kanske du kan söka igen nästa sommar?

   Svara

   Ja det är nog så för många tyvärr. Kommer fler chanser.

   Svara

   Ring Lamotte och fråga om du får ta rygg på honom när han gör sina reportage i orten.

   Svara

    Nej det är för farligt för alla utom Lamotte!!!1

    Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

  Vad ska ni göra/köpa efter detta? Har ni lärt er något av detta?

  Jag ska ringa min 90 åriga mormor oftare, har ringt henne ofta nu när hon har suttit isolerad hemma och märker hur glad hon blir när jag ringer.

  Jag ska fortsätta supporta mindre butiker och lokala producenter. Kosta vad det kosta vill, jag ska vara tacksam att jag har jobb och vill kunna fortsätta bidra till att andra får ha sina jobb.

  Jag längtar så efter mina föräldrar och mina syskon.

  Jag ska köpa en riktig bra concealer som suddar bort alla trötthetstecken

  Svara

   Jadu. Man lär väl kriga om jobb med tusentals andra.

   Svara

   Jag vill besöka mina föräldrar när gränsen öppnar sig ( bor i Norge) sen skall jag ha en stor fest för alla barn på gatan som inte har fått leka på jätte länge. Sen skall jag ha grillfest med vänner hemma. Lämna barnen på skolan och vara ensam hemma en hel dag. Yeay. Längtar efter vardagen!!! helt galer vad psykiskt påfrestande det är att isolera sig

   Svara

    🧡

    Svara

   Jag kommer strida hårdare för nationalism och utträde ur EU. Stödja lokala rörelser i större utsträckning. Minimera Hollywoodproduktioner och Netflix, främja mina lokala hjältar och hjältinnor som engagerat sig i att hjälp de äldre, stödja vårdpersonalen i deras kamp för bättre planerad vård. Visa min gamla mor mer hur mycket jag verkligen älskar och uppskattar henne.

   Svara

    Välkommen till uppvaknandet. Dissident sedan 2009.

    Svara

     Tack, ja här fick ni dissidenter två mer att räkna till leden.

     Svara

    Uärk
    Nej tack!!! Jag hoppas att det blir ÄNNU mer Netflix och amerikansk produktion. Behöver fan mer filmer/serier till netflix som är bra.

    Svara

     Du kommer ångra att du sa det där inom några veckor.

     Svara

   Jag ska ha så mycket mer sex.

   Svara

   Ett hus!
   Vi var på gång med att köpa men bestämde oss för att backa när corona drog igång på allvar. Känns som sjukt dåligt läge att köpa just nu när allt kan rasa.

   Svara

  När tror ni att gymnasieskolorna öppnar igen?

  Svara

   Efter sommaren. Eventuellt att de som tar studenten får komma in i maj/juni.

   Svara

    Tycker synd om de som tar studenten i år. Om max antal för en samling personer fortfarande är 50st i juni lär de ju inte få något utspring.
    I min stad (säkert i flera) har de ställt in studentbalen, inte heller så kul för alla som köpt klänningar mm🤷‍♀️

    Svara

     Hade tyckt det varit såå skönt att slippa utspringet och hela festgrejen med bal osv.

     Hälsningar utfryst fd student

     Svara

  Tror ni det kommer bli med Corona-nyheter som med andra nyheter, folk lessnar att läsa och det ”dör ut”? Inte viruset, men intresset av att läsa.

  Brukar ju vara massa artiklar i tex Aftonbladet i början på en katastrof. Flyktingströmmen 2015 skrevs det extremt mycket om i 2-3 veckor. Sen blev det en notis längst ner. Problemet var inte på något sätt mindre. Australienbränderna här för ett tag sedan- massa skriverier någon vecka, sedan tonades det ner, även om bränderna inte var släckta.

  Folk orkar inte läsa om/engagera sig i katastrofer mer än visst länge.

  Hur kommer det bli med detta? Kommer folk ledsna att läsa trots att det direkt påverkar vårt samhälle?

  Svara

   Men vem läser pga intresse? Det här är något man måste läsa om dagligen för att hålla sig uppdaterad om vad som gäller. Ändras ju från dag till dag.

   Svara

   Ja det kommer troligtvis mattas av. Såklart kommer det komma regelbundna uppdateringar, men förr eller senare måste Corona lämna plats åt andra nyheter.

   Svara

    Jag glömmer typ bort att det händer andra saker i samhället? Typ pojken som blev knivhuggen i Göteborg. Fick en notis om det idag och bara ”Men just det, det händer ju faktiskt sådana saker fortfarande”. Känns lite farligt att glömma bort att allt sådant fortfarande existerar.

    Svara

    Nej. En global pandemi kommer vara toppnyheter tills det lugnat ner sig.

    Svara

     Det kommer nya saker hela tiden. Nu är mediarapporteringen helt hysterisk, ALLT handlar om Corona. Till och med det som inte handlar om Corona handlar om Corona. Så kommer det inte vara om två veckor.

     Svara

      Du tror att det här är över på två veckor?? Det kommer vara värre och MER rapportering om två veckor.

      Svara

       Corona: inte över om två veckor
       Hysterisk medierapportering: helt klart över om två veckor.
       Naturligtvis inte så att ingen kommer skriva om Corona, men till slut kommer folk ledsna på att för sjätte gången läsa om att det saknas handsprit och skyddsmasker.

       Svara

      Ja. Och det kommer att fortsätta så. Vi är precis i starten.

      Svara

      Herregud så naivt. Vi är bara i uppstarten av denna kris. När viruset når de riktigt folktäta resurslösa länderna, när dödstalen stiger ännu högre här hemma i sverige, när vi börjar se de riktiga konsekvenserna av detta – tror du inte att det kommer bli någon rapportering då?

      Svara

       Men snälla, hur mycket brukar medier rapportera om kriser i folktäta, resurslösa områden? Är det något medier i Sverige skiter fullständigt i är det katastrofer i fattiga länder.

       Svara

  Lider av hälso- och dödsångest och har aldrig mått så piss som just nu. Vilka jävla tider för oss hypokondriker.
  Hur hanterar ni allt bäst?

  Svara

   Jag börjar bli bättre nu, var rejält dålig där ett tag. Netflix, filmer, äter massa glass, lyssnar på poddar.

   Svara

   Har nästan helt slutat gå in på nyhetssidor då de bara trycker på död och misär hela tiden.

   Svara

   Jag är varken hypokondriker eller har dödsångest, men är så in i helvetes neurotisk och orolig som person så mår också piss. Jag funderar på att inaktivera notiser från nyhetsappar på telefonen och bara gå in och kolla när jag känner att jag kan hantera det, för tycker det är så jääävla jobbigt att bli överöst av negativa nyheter hela tiden.

   Svara

    Kolla på presskonferensen som sänds varje dag (Går att se i efterhand) och kolla läget en gång på kvällen, så borde du vara någorlunda uppdaterad.

    Svara

     Jaa, sant. Ska nog göra det. Har notiser på från tre olika appar, så nyheterna känns ju så jävla mycket fler också fast det är samma typ av nyheter. Får en klump i magen så fort jag får en notis. Men presskonferens och en gång per dag borde räcka, utan att bli övermäktigt.

     Svara

      Och en gång på morgonen kanske om något beslut tagit över natten. Typ avstängd lokaltrafik eller whatever.

      Svara

       Aah, very good point! Jag är ingen sådan som vaknar i ottan heller, så kan helt klart hända saker innan jag vaknar, haha. Morgonen, presskonferensen och kvällen får det bli. Med start imorgon. Får se om det får min ångest att lätta en liten aning i alla fall.

       Svara

   Äter massa god mat och choklad, dricker lite vin och kollar på massa feel-good filmer.
   Går bara in och läser nyheterna när jag känner att jag orkar det och går bara in snabbt för att få en överblick på förloppet.
   Det blir bättre snart! ☀️

   Svara

   Inga notiser från nyhetsappar på mobilen, se till att begränsa tiden du läser om corona. För mig gäller det även trådar likt denna. Läser aldrig något på kvällen när jag ändå bara ska vara hemma, har det hänt något viktigt kollar jag det på morgonen innan jag går ut (är permitterad från jobb). Och även begränsa tiden, det är OK att tänka ochha ångest, men det räcker kanske med 30 min 2 gånger om dagen då man får lov att oroa sig och grubbla. SVT-nyheter har bra grafik i sin app där man även kan se antal friskförklarade, vilket är viktigt att tänka på, då de flesta som blir sjuka faktiskt blir friska också.

   Annars så gör jag det som FHM rekommenderar, håler mig borta från offentliga sammankomster. Tränar mycket hemma eller går bara ut och springer/promenerar istället för att gå på gym, pratar mer i telefon med min vänner än att träffas, håller avstånd från folk jag möter. Jag gör det jag kan för att undvika att bli smittad/smitta andra, sen kan jag inte göra så mycket mer.
   Det här är en situation som du eller jag aldrig kommer kunna få kontroll över, och man måste försöka acceptera att det är så det är, och det blir som det blir.

   Svara

  Jag är så arg på min vän som åkt från Stockholm till norra Öland för att ”escape to the country”. Hon fattar liksom inte, ”vadå, det är ju bara fjällen dom avråder från?” och ”vi ska ju bara vara i stugan och göra utflykter men vi håller ju avståndet”. Ibland känns det som att det är jag som är ute och cyklar…

  Svara

   Vilken idiot. Statsministern sa att om folk reser till Gotland trots hans avrådan kommer han stänga färjorna. Lär bli samma sak med Öland, spärrar av bron.

   Svara

    När sa han det?

    Svara

     Igår.

     Svara

     På presskonferens igår.

     Svara

   Dåligt gjort av din vän. En del är så dåligt upplysta att man blir helt matt. Läser de inte nyheterna? Vill de inte hålla sig uppdaterade och göra rätt? Antagligen ignorerar dem de delarna i rekommendationerna som inte passar in i deras planer, tyvärr.

   Svara

   Och Öland som har Sveriges äldsta befolkning 😢

   Svara

    Hade …

    Svara

   Vilken idiot! Jävla egoister som måste resa trots att alla icke nädvändiga resor avråds!

   Svara

  Jag läste vad artisten christer sandelin skrev om Corona! Jag blev lite mållös, jag ska inte döma honom. Man kan ju inte anklaga honom för att vara pk iallafall!

  Svara

   Var hittar man det han skrivit?
   Hans insta är privat så där kan jag inte läsa.

   Svara

   Han har vart PI länge, en av få artister med både vett och ryggrad.

   Svara

  Vågar jag åka hem till mina föräldrar i påsk? Vi bor i samma stad, så det är ju liksom ingen resa.

  Både mamma och pappa jobbar på som vanligt (pappa som fastighetsskötare på skolor, så han träffar ju folk dagligen) och ingen av dem är speciellt orolig – så känns orimligt om inte jag ska kunna träffa dem om alla är friska och rediga liksom? Pappa är dock under utredning för någon slags astma så vore kanske inte jättebra om han är sjuk (men jag har ju egentligen ingen jävla aning för jag vet knappt vilka som är i riskgruppen längre osv och vi vet inte ens vad det är, bara att han får väldigt besvärlig hosta när han är sjuk). Jag har begränsat mig otroligt mycket socialt senaste veckorna, de enda jag träffar på är människorna på Ica, min uppsatsskrivarkompis och sex pers en gång i veckan på träning, så risken att jag ska vara sjuk och dra med mig dit känns liten. Bor i ett län med rätt ”begränsad” smittspridning (vad man vet, såklart).

  Tänkte i sådana fall åka dit på torsdagen och hem kanske lördag-söndag. Jag kommer antagligen vara ute en hel del och de bor i ett stort hus så man behöver ju inte vara uppe i varandra helahela tiden liksom. Känner verkligen att jag skulle behöva komma ifrån min lilla lägenhet och träffa dem + min katt, för jag håller på att gå under av ångest här hemma. Klarar inte av det här psykiskt länge till så skulle behöva lite bränsle i form av skogspromenader, frisk luft och kattgos.

  Tankar?

  Svara

   Att ni har tur och bor i ett lugnt område. Här stannar alla hemma så länge det inte gäller möten utomhus. Många sjuka och bekräftat döda från där jag bor.

   Svara

    Var bor du?

    Svara

    Jajo, vet att vi är privilegierade på det sättet (än så länge). Men tänkte kanske mer om ni hade några tankar/åsikter om ni hade åkt om ni varit i min sits typ.

    Svara

     Hade inte åkt. Finns en anledning till att REGERINGEN ber oss avstå att fira i år.

     Svara

      Så vitt jag hört och läst så handlar regeringens avrådan om att resa utanför den egna regionen, inte att fira. Jag kommer inte resa utanför regionen, inte ens staden.

      Svara

      Så vitt jag har förstått så handlar väl regeringens avrådan från resor i påsk om att personer från storstäder, där ju Corona är som mest utbrett, inte ska resa till mindre kommuner (där många har lantställen) eftersom de flesta mindre kommuner inte är utrustade för att ta emot stora mängder av Corona-smittade. Bor du i Stockholm och reser tvärt över landet till din sommarstuga så kan du ju sitta i en rätt klämmande situation om du insjuknar under påskhelgen… Regeringen har dock inte avrått från att fira påsk, eller från att träffa sina anhöriga.

      Svara

       Exakt min tanke. Och som någon skrev nedan så kan det ju vara bra att passa på att träffa dem innan saker och ting blir värre också.

       Svara

   Beror väl lite på hur gamla dina föräldrar är? Man antar att de är under 70 om de fortfarande jobbar, då känns det mindre riskabelt än om de är äldre.

   Svara

    Pappa fyller snart 58 och mamma är 55, så ja! Och det är lite det jag haft i åtanke också, men samtidigt har jag så svårt att sålla i all information och tycker mig hört att det är flest mellan 50 och 65 om dött i Sverige och att de därför ses som en ”riskgrupp”. Men jag VET ju verkligen inte var jag hört detta och hur pass sant det är, och tycker det är så svårt att hitta konkret information. Har lite svårt att leta upp det också för jag får så mycket ångest av all information.

    Tänker också att om de känner sig lugna med det så får jag väl kanske lita på dem då? Varför ska jag projicera min ångest på dem liksom?

    Svara

     Men dina föräldrar är ju unga och ingår ju inte i riskgrupperna.🤔 Varför skulle du inte kunna träffa dem?

     Svara

      Unga? Över 40 ökar riskerna. Många av de som ligger inne är mellan 40 och 60.

      Svara

      Det är ju exakt det här jag menar. Jag har ingen koll på någonting längre för ALLA säger olika, och tycker det är så jävla svårt att hitta information som känns pålitlig och sann. Den ena säger att det inte är någon fara, medan den andra går i taket över att den första säger det osv.

      Sedan så ligger min oro lite i att vi inte VET till 100% om pappa är i riskgrupp eller inte, eftersom vi inte vet vad hans besvärliga hosta (han får alltså väldigt svår hosta vid förkylningar, och han har nu hostat sedan i november typ) är eller bero på och om det kan vara en lungsjukdom som ingår i riskgrupperna. Är ju så jävla svårt att veta eftersom corona sätter sig på lungorna och om det påverkar det tillstånd han redan har eller ej.

      Svara

       Din pappa exponeras på jobbet tänker jag men å andra sidan blir ditt besök ytterligare exponering och man kanske inte är lika strikt med hygien hemma och med familjemedlem?

       Svara

       Jag skulle stanna hemma. Better safe than sorry liksom. Bättre att inte ta onödiga risker och istället satsa på att ha kontakt på andra sätt <3 ringer min 70+ mamma varje dag.

       Svara

     Ni bor i samma stad… kan du kanske åka och hälsa på några timmar och ni kan ta en promenad ute, hålla avstånd och inte kramas?

     Svara

      Jag har ingen bil och det går inga bussar till dem, så är svårt att åka fram och tillbaka. Och eftersom någon av dem måste komma och hämta mig så kan jag ju i sådana fall lika gärna åka dit, för då är ju som skadan redan skedd tänker jag.

      Annars hade det absolut varit ett alternativ, ja. Och det skulle gå att lösa på något sätt.

      Svara

   Jag sitter i exakt samma sits (har också haft begränsad kontakt med andra de senaste veckorna och behöver verkligen en dos kattgos haha!) och jag kommer att åka hem till påsk! Mina föräldrar vill gärna att jag kommer hem och ingen av dem sitter helt isolerade i karantän utan båda träffar arbetskamrater och rör sig utomhus osv. Båda är friska, men min pappa har högt blodtryck (vilket jag har förstått kan vara en riskfaktor vid Cororna). Förutsatt att jag känner mig fullt frisk och inte uppvisar några symtom så ser jag inget hinder för att åka hem till mina föräldrar!

   Svara

    Åh, du ska bara veta hur skönt det känns att läsa detta, från någon som är i samma sits! Jag försöker liksom tänka att det är större sannolikhet att pappa blir smittad av någon han träffar i jobbet än mig, men samtidigt finns det ju en liten gnussande oro om att det FINNS en risk att jag drar med mig smittan. Känner du någon oro alls eller känner du dig rätt chill?

    Svara

     Jag tänker precis som du, att sannolikheten är större att min mamma eller pappa skulle smittas av någon som de möter på jobbet än av mig. Jag känner dock också en liten gnagande oro att någon av dem kommer att bli sjuk, och att jag skulle kunna bära på viruset utan att själv veta om det och på så vis smitta mina föräldrar. Hade mina föräldrar varit oroliga (eller satt sig i full karantän) så hade jag hållit mig borta, men de känner sig friska och de tror inte att de hade blivit livshotande sjuka av Corona och det tycker jag känns lugnande.

     Svara

      Ja, det låter ju ganska rimligt och mina föräldrar resonerar på samma sätt. Jag är bara en så himla ångest-ig person och har så svårt att inte tänka ”MEN TÄNK OM” osv gällande allt. Men tror det är större risk att jag bryter ihop totalt och blir självmordsbenägen om jag stannar kvar här hemma än att jag skulle bära på smittan och drar med mig den till dem (så som det är nu, alltså, kan ju hända massor på en vecka liksom).

      Svara

       Tegnell sa senast idag att privata sammankomster som bröllop, dop, begravningar och familjefester inte räknades som man borde hålla sig ifån OM man inte hade symtom och inte översteg 50 personer.
       Men man skulle ändå tänka på att hålla viss disstans.
       Du håller dig dessutom i ditt egen sjukvårdsområde och åker bil dit.
       Tycker verkligen du ska tillbringa påsken med dina föräldrar med gott samvete.

       Svara

        Åh, har missat att han sagt det! Det kommer bara vara jag och mina föräldrar, så är ju lugnt på den fronten. Vi är ändå inte speciellt närgångna så det med distans är nog också ganska lugnt haha. Jag får sätta mig på ena hörnet av middagsbordet så får de sitta på den andra helt enkelt! Tack för din kommentar. Känns lite bättre nu.

        Svara

   Jag skulle nog passa på och träffa dem om jag var du, medans läget är lugnt liksom. Men det är en svår avvägning så jag förstår ditt dilemma. Tänker dock att det är ganska bra förutsättningar; tex att du dragit ner på umgänget sedan en tid tillbaka och att det ännu inte finns någon stor smittspridning där ni bor och att ni dessutom bor i samma stad. Men självklart kan man aldrig veta säkert! Hoppas att du får en fin påsk hur som helst. 💛

   Svara

    Åh, sant. Det har jag inte ens tänkt på. Jaa, tänker också att förutsättningarna är rätt bra (om de fortsätter såhär kommande vecka, dvs) och att risken är större att de blir smittade av någon de träffar i jobbet liksom. Eftersom de inte är oroliga heller så borde jag väl kanske försöka lita på dem också. Tack, detsamma. Och tack för din kommentar <3

    Svara

   Ska man träffa folk utanför de man bor med, så träffas ute och håll avståndet.
   Så enkelt är det.

   Svara

    Det har jag inte hört någonting om. Länka gärna en källa till det.

    Svara

    Inte sant omdeinte tillhör riskgrupp.
    Lyssna på presskonferancerna så hållerdu dig uppdaterad istället för att ge dessinformation!

    Svara

  Är helt säker på att jag och min pojkvän hade Corona i början av mars, men då var restriktionerna annorlunda och man testades bara om man vart i riskområde eller vart i kontakt med någon smittad. Vi hade feber, hosta, ont i lungorna och var rossliga i luftvägarna. Tungandade till och från också. Träffade min mamma då men hon blev inte smittad. Som tur va så stanna jag hemma från jobbet (inom vården) tills jag va frisk. Ingen på jobbet har blivit smittad heller.

  Svara

   Dum fråga, men hur känns det att vara ”tungandad”? Jag är skiträdd för just detta pga tidigare trauman, och bara tanken på att få det ger mig ångest vilket också gör det svårt att andas. Är rädd att jag kommer kvävas OM jag skulle få corona pga tung andning i kombination med ångest.

   Svara

    GUD vilken oklar kommentar, ber om ursäkt. Men har ångest som sagt och hjärnan funkar inte riktigt då.

    Svara

     Jag var pipig när jag andades, har dock lätt astma. Sen så gjorde det lite ont i lungorna vid djup inandning. Var lite som vid lunginflammation för mig fast mycket mildare!

     Svara

      Kände du någon gång att du verkligen inte kunde andas? Har aldrig haft lunginflammation så vet inte hur det är, har dock ansträngningsastma (tror jag, hade det som ung men sedan slutade jag ta det på allvar men har fortfarande problem) så är van att det piper i lungorna och att jag kan ha svårt att andas vid träning.

      Tack så himla mycket för svaret, i alla fall.

      Svara

       Men herregud människa…. Vi har sjukvård i det här landet av en anledning. Om det piper i lungorna när du tränar har du ansträngningsutlöst astma och ska behandlas för det. Boka tid hos en doktor i morgon.

       Svara

        Varför sådan attityd? Jag beskriver min rädsla för att jag har trauman och frågar det jag frågar för att bli lite lugn och slippa onödig ångest. Vi vet inte hur tillgången till vård ser ut om/när jag blir sjuk och är därför ingenting som lättar min ångest. Jag beskriver att jag har ansträngningsastma så varför tar du upp det ens? Att komma med sådan bitskhet hjälper absolut ingenting, då kan du lika hjärna låta bli att kommentera.

        Svara

         M:s ton var hård men hen vill dig väl och uppmanat dig att skaffa behandling för din astma.

         Svara

          Jag har full koll på astman och huruvida jag har sökt/kommer söka vård för den. Det var uppenbarligen inte det jag sökte kommentarer om och då är det bara onödigt påpeka, dessutom med en så nedlåtande ton.

          Svara

       Nej inte så illa! Har också ansträngnings astma sen jag var liten.

       Svara

        Okej, vad skönt att höra. Pratade med en med corona som vaknar upp i panik mitt i nätterna och tror att hen ska kvävas och blir superansträngd bara av att gå mellan kylskåpet och soffan, därför är jag så jävla nojig. Har bara pratat med/hört av folk att de har haft så grova problem med andningen, så skönt att höra att det inte behöver vara så farligt.

        Svara

    Min svåger beskrev det som att andas genom en strumpa..

    Svara

   Kanske var en av säsongsinfluensorna också. Det här samma symtom.

   Svara

    Ja det kan det ha varit, har dock haft influensa flera gånger innan och det här var annorlunda

    Svara

     Finns olika säsongsinfluensor.

     Svara

      Men herregud jag vet? Men eftersom att det är en Corona pandemi just nu så skulle det även kunna vara det! Ska testa mig genom jobbet snart.

      Svara

       Är du sjuk nu, eller menar du att de har kommit igång med antikroppstester?

       Svara

  hur mycket hosta får man vid corona? min sambo har lätt feber sedan i måndags och hostar lite. idag fick jag lite hosta men inget annat. kan ju va vad som helst, men även corona?

  Svara

   Jag hade knappt någon hosta alls. Halsont och ont vid djupandning och huvudvärk var mina värsta symptom.

   Svara

    har du haft konstaterat corona?

    Svara

     Ja, jag är testad.

     Svara

    Samma här.

    Svara

   Min kompis mamma har lindriga symtom, men torrhostar en del.
   Hon har testats positivt för corona.

   Svara

    vilka mer symptom har hon?

    Svara

     Lite feber i början tror jag. Inget mer vad jag vet.

     Hon är läkare och därför testades hon. Hon sade att om det inte vore för omständigheterna (coronan) hade hon knappast sett sig som sjuk.

     Svara

   Min moster och hennes man har haft konstaterad Corona. Det hade endast feber i några dagar, inga andra symptom.

   Svara

  Flytta in Coronasmittade på äldreboende för att vårdas där.

  https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/coronasmittade-patienter-flyttas-till-äldreboende-får-stark-kritik-12566249

  I mina öron låter det helt galet.

  ”Dom delar entré men håller dom avståndet är det ingen fara”

  Svara

   Om det är på något av de äldreboenden där smittan redan finns – why not?

   Svara

    Det finns smitta på var tredje äldreboende. Så då kan vi använda alla lika väl.

    Svara

     Nej? Är fortfarande 2 tredjedelar där det inte finns. Varför skulle vi utsätta dem?

     Svara

      Det kommer komma till dom andra också. Det är ju jättebra, så fort ett äldreboende blir drabbat kan man lika gärna öppna det som allmän coronavård. Sparar massa vårdplatser.

      Svara

       Jag hoppas att du skämtar?!

       Svara

   Tycker det är trasigt att den generation som var barn i efterkrigstiden ska vara den generation som får sluta sitt liv med isolering och i värsta fall att dö utan anhöriga vid sin sida.

   Svara

  Nu säger Löfven att vi ska vara beredda på månader av det här och inte veckor. 😬

  Svara

   Förlåt för att låta snorkig, men det visste vi väl redan? 🙁

   Svara

    Nja, nej. Många tror ju att skolor osv ska öppna snart liksom

    Svara

     Nä det är det väl ändå ingen som tror.

     Svara

    Tveksamt – många svenskar bokade ju sina utlandsresor (för sommaren) för ett par veckor sedan. Lär nog inte bli något utav det.

    Svara

   Ja men det kan väl vem som helst räkna ut. Känns som Sverige inte riktigt förstått att det här är inget som vi bara kan sluta bry oss i när vi blir uttråkade. Det kommer att ta tid och det kommer att gå bra men vi måste ha tålamod och göra det vi kan för att få ett slut på det hela

   Svara

   Men Katrin sa 2 till 3 veckor.

   Svara

    Ja, om alla tar hennes omega 3 kanske

    Svara

  Gravid med första barnet i coronatider… Inställd föräldrakurs, vilket gör mig deppig eftersom ingen i min närhet har barn så jag kommer känna mig väldigt ensam som mammaledig och hade hoppats på att lära känna någon via föräldragrupp. Förlossningsrädsla i kombination med flerårig vestibulit och en väldigt osäker vårdsituation gör att jag inte alls känner mig trygg inför förlossningen. Jobbar dessutom som lärare så exponeras hela tiden för barn på jobbet och kommer säkert att få corona förr eller senare så länge grundskolorna är öppna. Mycket blandad ångest kring detta helt enkelt… Fler gravida som känner igen sig? Jag är såklart tacksam att jag och mina nära är friska, men det finns ändå saker som tar udden av glädjen i min graviditet och jag tycker att man får må dåligt över det också. Eller?!

  Svara

   Såklart man får! Varför skulle du inte få må dåligt över det? Man har alltid rätt till sina känslor. Jag förstår verkligen, det blir lätt ensamt och instängt med en liten nyfödd bebis och man behöver andra mammor i samma situation att prata med.

   Själv mår jag dåligt över de ekonomiska konsekvenserna och för att många inplanerade saker blivit inställda. Väldigt roliga saker som vi sett fram emot (resor, större fester och tillställningar). Min son som går i gymnasiet längtar ihjäl sig efter skolan (!!). Han avskyr distansundervisningen och tycker det är jättesegt att vara hemma så mycket.

   Att känna så innebär inte att man saknar empati med de som drabbats hårdare personligen i form av anhöriga som avlidit eller ligger på intensiven.

   Förhoppningsvis träffar du någon/några som du kan umgås med utomhus tills det här är över. Att gå barnvagnspromenader med. Jag möter mammor (eller pappor) med barnvagnar varje dag när jag rastar hunden, två och två eller till och med flera i grupp. Det kan inte vara någon fara om man är frisk och håller avståndet.

   Svara

   Jag är i samma sits och har sån ångest och oro just nu. Gravid med andra barnet. Förlossningsrädsla efter min första förlossning som var på sjukhus och som blev en traumstisk upplevelse. Har anlitat en doula som jag ska ha med som stöd vilket känns otroligt skönt i all ovisshet och kommer eventuellt föda hemma beroende på om jag har råd med det. Vet inte vart jag ska ta vägen med min förlossnings rädsla. Hade bokat in aurora samtal, kurator, profylax mm och allt är inställt.

   Svara

   Ladda hem appen GoFrendly! Där finns säkert många i din situation och som tänker som du <3

   Svara

   Kanske du hade kunnat höra med dom som skulle ha föräldrargrupøen om dom hade kunnet lämna ut kontaktiupg till dom andra. Då kan du ju höra om nån är intresserad av att mötas och gå en promenad tillsammans. Måste ju finans andra i samma sits som du🙂

   Svara

  Är det någon som läst ”Som pesten” av Hanne-Vibeke Holst?
  ”En skakande skildring av hur en pandemi sprider sig över världen med hundratusentals dödsoffer som följd”
  ”Bokens existens vilar på en pandemisk mardröm där mortaliteten är hög”

  Känns ju aktuellt på något sätt…
  Dessutom drabbar tydligen bokens pandemi somalier extra hårt – precis som coronan nu.
  DET gör det hela lite extra obehagligt.

  Svara

   Filmerna ”Contagion” och ”Children of Men” känns också väldigt aktuella. Liksom Stephen Kings ”Pestens tid” (The Stand, i original).

   Svara

   JA jag läser den just nu och det är lite läskigt hur mycket den följer verkligheten nu (fast den är över ett år gammal). Dock är det ju et mycket läskigare virus i den boken, det dödar mest barn och ungdomar och dödligheten ligger på 20% tror jag.

   Svara

  Samma här… var på väg att bli psykotisk. Har ett litet barn så fick tvinga mig själv att tänka på annat, stängde av alla notiser, gick ut på promenader, ringde till vänner och släkt, surfade på modesidor, kollade på serier.
  Mår mycket bättre nu efter några veckor men var väldigt nära att tappa det totalt.

  Svara

  Är det någon mer som haft Corona och tappat luktsinnet helt? Jag är knappt täppt men känns som att viruset helt slagit ut luktsinnet. Känner till följd av detta knappt något smak. Tacksam för snälla kommentarer, känner mig så orimligt orolig över det här. Vet att det finns värre symtom.

  Svara

   Ja, både smak och luktsinnet försvann.

   Svara

    Då verkar det vara vanligt förekommande i alla fall. Tack för svar!

    Svara

   Att totalt förlora smak- och luktsinnet verkar vara ett vanligt förekommande symtom vid Corona. Jag har själv inte drabbats av viruset, men jag har bekanta som blivit sjuka och som beskrivit hur de tappat smak- och luktsinnet temporärt. Luktsinnet kommer tillbaka, du behöver inte oroa dig!

   Svara

    Inte haft smak eller lukt på 6 dagar! Håller tummarna att de kommer tillbaka imorgon.

    Svara

     Samma här!! Nu har det gått en vecka. Hoppas det ger sig snart. Tack för att ni svarar ❤️

     Svara

    Alright. Tack snälla för att du delar med dig. Blir betydligt lugnare <3

    Svara

   De sa just på nyheterna att man skulle se upp med om man tappade lukt och smak för det kunde vara ett tecken på smitta och att man skulle kolla upp det

   Svara

    Ok! Då kan jag lugna mig något eftersom det verkar vara såpass vanligt. Tack återigen för svar 🙏

    Svara

  De senaste veckorna har jag blivit väldigt ”barnsugen”, känt en stark vilja att bli mamma. Jag är 28 år med stabil partner sedan flera år tillbaka och vi har planer att skaffa barn längre fram så idén med barn är inget nytt men det här suget/nästan besatthet är helt nytt. Och sambandet till att det uppstod typ samtidigt som Corona tror jag inte är en slump. Vad tror ni det kan bero på? Uttråkning? Mitt biologiska som i ”dessa tider” signalerar ”föröka dej, föröka dej!”? Tankar mottages gladeligen 🙂

  Svara

   Fel öppet spår. Ta familjelivs frågor i det andra.

   Svara

    Käften!

    Svara

     Käften själv. Det här är om corona. Inte bebisar.

     Svara

   Jag är också 28, sambo sedan flera år tillbaka. Känner samma. Ännu mer under den här pandemin. Jag tror jag fått mig en tankeställare. Livet är kort och skört. Plus att jag och sambon går runt hemma och bara myser. Klart vi båda är oroliga över allt som händer, men man bara försöka hantera allt och tar en dag i taget. Och är mer tacksamma för varandra känns det som. Vi är båda hemma pga Corona, så inget jobb, stress och flänga runt på aws, träning, träffa kompisar osv. vi är liksom hemma i vår bubbla och följer vad som händer i världen. Jag känner att vi inte kan göra så mycket annat än att ha sex? Känns som det är det bästa att göra dessa tider 😅

   Svara

   Vilken jävla enorm barnkull det kommer bli i slutet av året, ha ha!

   Svara

    hahhah ja, känns som att det kommer vara överfullt på BB då…hoppas de hinner förbereda sig

    Svara

   Kan ju vara så att verkligheten att vad som helst kan hända när som helst gjorde sig påmind, så det gäller att göra det vi vill i livet här och nu? 🙂

   Svara

  Jag har inte jobbat i Sverige på några år pga utdlandsvistelse.
  Hade tänkt jobba i sommar men nu pga viruset går det ju såklart inte.
  Finns det något sätt för mig att få en inkomst ? Är inte med i a-kassa och skulle jobba timmar på mitt gamla jobb dock inget jag har på papper.

  Svara

   Soc.

   Svara

   Prostitution.

   Svara

   Fantastiskt med alla ”utlandssvenskar” som kommer tillbaks och vill få bidrag från trygga staten nu när det skiter sig med jobben i london, paris, new york osv. Underbart.

   Svara

   Gå med i a-kassan direkt, du kan få grundbelopp och efter några månader högre summa. Det går bra med Alfakassan också.

   Svara

   Alfakassa

   Borde gå att hitta jobb i branscherna som har fullt upp nu, som vården, e-handel (ssk mat, apotek), osv.

   Svara

   Jordbruket söker massor av folk!

   Svara

  I dag lade Johanna Toftby ut ett fullkomligt smaklöst inlägg: Ett första aprilskämt om Corona.
  Hennes ”svans” tyckte som vanligt, att detta var jättekul och någon höll på att skratta ihjäl sig……
  Men sedan fanns det flera som tyckte det var osmakligt, tanklöst, idiotiskt och respektlöst bl.a.
  Till råga på allt svarar hon de som inte tycker som henne: Tyket, snorkligt och nedlåtande. Precis som vanligt…..
  En 47-åring som behöver växa upp!!!

  Svara

   Tycker inte det var särskilt uppförande eller smaklöst men verkligen inte roligt heller. Så uppenbart inte sant, inger bra aprilskämt alltså. Bara snark.

   Svara

   Vem är toftby😏?

   Svara

  Asså jag blir så sjukt besviken över våra myndigheter och politiker. Det går inte ihop i mitt huvud hur de säger att läget i samhället är allvarligt – men ändå vidtas så milda åtgärder?? det är ofta samma saker som upprepas på presskonferenserna och när de intervjuas svarar de inte konkret på många frågor. har aldrig känt mig så osäker och hjälplös som nu. Varför litar man på att varje individ ska ta ansvar och verkligen följa alla råd och rekommendationer? jag ser massvis med folk ute som inte alls verkar bry sig utan går runt och envisas med att de ”måste leva sina liv” och ”vadå det är ju bara en influensa”

  Svara

   Om du ges ansvaret att själv leva efter de råd som ges är det i efterkant lätt för experterna/myndigheterna att lägga skulden på den enskilda människan om denna strategi inte visar sig fungera. Fungerar kanske i en epidemi men hur gör man om det skulle bli et krig? Kommer man att lita på sunt förnuft även då?

   Svara

    De har lagt pengarna på att importera socfall, skattebetalande svenskar kommer i andra hand.

    Svara

    jaa, jag kan inte heller förstå mig på det. jag personligen har hållt mig hemma nästan hela mars, plugget är på distans och har inte träffat många alls, handlar så sällan jag kan och undviker buss/tåg. och tvättar händerna hela hela tiden såklart. Men man VET ju verkligen aldrig om personen före i kön, den i hissen, de man passerar på vägen osv bär på smittan, vilka den har träffat eller vart de varit. Det är ju extremt många, unga som äldre, som inte tar det här seriöst. Precis, OM det skulle vara så att situationen i världen eskalerar – ska Sverige fortsätta med samma slappa taktik? jag förstår bara inte hur de tycker att ”alla andra gör fel, men vi gör rätt”. om du kör på en väg, och alla bilar åker mot dig då kan du ju inte påstå att alla de kör fel och du kör rätt?!

    Svara

  Har en moster m familj som ska åka till sommarstugan i Blekinge över påsk. Har verkligen försökt förklara varför det inte är en bra idé och hänvisat till rådande rekommendationer men de verkar inte förstå. Hur förklarar man på ett bra sätt? Eller ska jag bara ge upp och låta det vara?

  Svara

   försök verkligen hindra dem! berätta om vård situationen bland annat, visa statistiken över, relevanta artiklar mm. sjukt hur vissa kan vara så ignoranta och själviska… det är ju just det som är problemet med att ansvaret läggs på individen

   Svara

   Jag kallpratade med min chef idag ang påsken. Den familjen ska åka till sin stuga i Roslagen för ”det går ju inte vara hemma i Sthlm i en lägenhet i 6 dagar med barn”. Familjen består av två vuxna och ETT barn.

   Alltså jag höll på att smälla av. Vad är det för feeeel på folk?!?!!

   Svara

    Folkvettet har talat. Så länge inte alla är beredd att göra inskränkningar i sitt liv kommer det alltid att finnas risk för att smittan förs vidare.

    Svara

    Så länge man håller sig till samma län, så kan man väl åka till sin stuga? T ex om man bor i Stockholm och väljer att åka till sin sommarstuga utanför Norrtälje, så är det ingen skillnad än om man stannar hemma? Det är väl mellan länen som man avråder resor eftersom man då belastar vården i ett annat län. Eller har jag fattat allt fel?

    Svara

     Man avråder att resa överhuvudtaget och uppmanar till att man ska stanna hemma!

     Svara

      Anonym 23.28: Har folk helt tappat vettet när det gäller smittorisken?? Kan du förklara för mig vad som kan hända om jag beställer mat på nätet, får leverans utanför min dörr, packar in allt i bilen och åker 1 timme till sommarstugan som ligger i samma region som jag bor i? Träffar ingen på vägen och ingen annan runt stugan än närmsta familjen som jag ändå träffar hemma. Om jag blir sjuk belastar jag samma sjukhus som om jag stannat hemma och blivit sjuk. Det är ju resor där man ska träffa andra människor än dem man bor med, eller till en annan region än den man bor i, som är det vi avråds från!

      Svara

     Jag uppfattar det precis som du Anonym 23:24. De avråder resa till annat län för att alla län har fullt upp med att ta hand om sina egna sjuka. Inom samma län är det fine.

     Svara

     De avråder från resor utanför sin egna region. Det heter inte landsting längre, det heter region.

     Svara

   Tala om för dom att här i Blekinge har vi värdelös sjukvård, och att vi bara har ett riktigt sjukhus som går på halvfart om de skulle bli sjuka.

   Vart bor dom?

   Svara

  Varit hemma i 3 veckor nu, hostan blir värre igen. Inne på andra flaskan Cocillana och har dubbla astmainhalatorer.

  Nån som har nån magisk brygd att dricka? Nåt jag kan koka ihop själv alltså?

  Svara

   Alltså jag förstår om det låter futtigt, men har du provat med honung? Det ska finnas studier som säger att honung är minst lika, om inte effektivare än hostmedicin. Värt att prova iallafall. Krya!

   Svara

    Den studien visar på att honung kan vara lika/eller t.o.m. mer effektiv än receptfria hostmediciner (mot torrhosta).

    Svara

    Honung och varmt vatten har jag testat 😃 Hjälper inte haha.. Min honung va dock gammal, ska se om jag kan få nån att köpa mer haha
    Tack! 😃

    Svara

   Granskottssirap, det är bäst. Det går att göra på granskott och socker och det borde alla göra och ha i skåpet.
   Ta en burk och fyll halva med granskott och resten med socker, ställ i varmt fönster i någon månad och skaka om varje dag i början. Gör gärna flera burkar samtidigt.
   Sila av och häll på flaska, det håller i flera år😃

   Lite svårt när det inte finns granskott just nu, men passa på när dom kommer.

   Svara

    Det är tyvärr väldigt svårt för de flesta att göra. Granskott ingår inte i allemansrätten, så egen skog eller fråga markägaren är det som gäller om man vill plocka skotten.

    Svara

     Oh, viktigt dessutom! 👆🏽

     Svara

     Vi har ca 30 hektar skog och hade gärna delat med oss, granen tar inte skada av att man plockar skotten utan slutar bara växa på den grenen det året. Man får plocka lite på varje så man sprider ut det🙂

     Svara

    Granskott? 😅 Jag bor i Skåne, finns knappt träd här haha! Men tack för tipset 😃

    Svara

   @ekotipset på instagram tipsar om något som var typ, lök som man häller kokande vatten på och bara låter stå i rummet. Låter säkert flummigt och har inte provat det själv men ser väldigt många som har kommenterat att det funkar. Hoppas du blir bättre snart!

   Svara

   Du skulle nog behöva byta hostmedicin till en annan, inte alltid samma hostmedicin hjälper. Jag får ret och torrhosta av och till.. Så fått byta i mellan olika, en gång höll det längre än fyra månader..

   Svara

  Den här länken kanske kan hjälpa dig att få din moster på andra tankar? https://images.app.goo.gl/4tBuPG5Kwq5QbTuA8

  Svara

  Appropå Corona. Sverige skänker 50 miljarder i bistånd varje år till utsatta länder! Men vi har inte köpt skyddsutrustning till våra sjukhus och för få iva platser till patienter. Det känns inte okej att vi svenskar kommer i 2a hand. Corona eller inte Corona.

  Svara

   Skyddsutrustning har funnits men konsumeras nu i mycket högre takt. Svårt med försörjning när många länder konkurrerar om samma produkter, vissa blockar export, logistikproblem pga stängda gränser, osv.

   Platsbristen inom vården beror på brist på sjuksköterskor (de borde få bättre villkor) men det är inte rimligt att ha vården dimensionerad för pandemier hela tiden. Det som man har gjorts bra nu i Region Stockholm är att man snabbt kunnat fördubbla IVA-platserna. Antalet kommer att sänkas igen senare men man behöver lite extra kapacitet i systemet fortsättningvis samt just möjligheten att utöka när det behövs.

   Svara

   Helt sjukt!!!!!

   Svara

  Jag är ledsen idag. Jag arbetar som undersköterska inom hemtjänsten och hade själv (alltså privat) beställt munskydd från ett företag (ifall det plötsligt skulle ta slut i vårt arbetsförrådet). När jag kommer hem från jobbet så har någon brutit upp paketet och stulit alla munskydd. Fanns bara ett tomt paket utanför min ytterdörr. Så jävla taskigt! Dessutom är jag ganska nyinflyttad och det känns inte kul, känner mig som sagt väldigt ledsen….

  Svara

   <3

   Svara

   Men fy… stackare. Lider med dig 💜

   Svara

   Men åhh! Fy fan! 😔

   Svara

   <3

   Svara

  Någon som läst om exen som blev tvingade att sitta i karantän ihop?

  Jag reagerade på att han kunde köpa glass till henne med vågade inte gå hem till sambon för att han riskerade att smita henne. Hallå! Alla vi andra då? Alla vi du stöter på, påväg till affären, i affären.

  Svara

  Kollar man Biancas senaste video har hon enligt henne själv vart isolerad de senaste ca 2.veckorna pga Corona.. Kollar man Pernillas blogg var de på stan med hundarna. Hur ska de ha det??

  Svara

   Ser många influencers som påstår att de sitter i karantän, är isolerade etc, men sedan ränner på stan och restauranger stup i kvarten. ”Karantän” har blivit ett modeord som bara SKA involveras fast de absolut inte uppfyller ”kraven” för det. Lite problematiskt kan jag tycka menmen. Influencers gör vad influencers vill göra, som vanligt.

   Svara

    Misslissibell skrev ”blir hemkarantän av egen fri vilja”. 1 timme senare var hon ute och tog bilder på stan. Det var en långvarig karantän det.

    Svara

  Någon annan som har praktik just nu? Har praktik i förskola och tycker det är så psykiskt påfrestande. Redan hunnit vara sjuk och missa fem dagar. Stressigt nu att försöka hålla sig frisk så resten kan göras. Sen ska dagas tas igen för att bli godkänd. Har svårt att fokusera till fullo och rädd att det ska påverka mitt betyg. Känns fel på så många sätt att träffa så många människor dagligen (skola och förskola upp till högstadie är i samma byggnad) 🙁 stress stress stress …

  Svara

   Hej och välkommen till verkligheten. Vi i förskolan är alltid i centrum för alla virus och nu är det ännu värre. Jobbar själv med 2 åringar. Vi har 19 två åringar på ca 80 kvadratmeter. Vi skickar hem barn på löpande band. Men trots det så blir vi nysta, slickade ( tro det eller ej😂),pussade ,kramade ja ni förstår. Jag är själv i riskgrupp men har ingen rättighet att vara hemma. Idag var nog droppen när ett gäng föräldrar ska göra en skrivelse för att vi vill att de har sina barn hemma när de är arbetslösa, permiterade eller föräldrar lediga. De lämnar när de själva eller syskon är sjuka. Vi i personalen är kanon mat.🥺

   Svara

    Men vad är det för fel på vissa föräldrar?? 🙈

    Svara

   Alla praktiker här är inställda.

   Svara

  Hej, jag är så orolig att min lilla kille på 8veckor ska få coronaviruset. Jag får panikångestattacker varje dag för jag är så rädd över det. Läste precis på Aftonbladet att det har dött en 6 veckors bebis nu. Vill inte förlora honom! Det är mitt första barn och har inte fått njuta av att ha blivit mamma. Jag önskar att det här snart är över

  Svara

   Håll dig hemma.

   Svara

    Jag sitter hemma dag ut och dag in men min sambo jobbar och mina bonusbarn går i skolan.

    Svara

  Jag vet att det är omöjligt att veta, men tycker att den här ovissheten är så jobbig så skulle ändå vilja höra era resonemang bara för att skapa mig själv något slags falskt hopp och sans. Så: När tror ni att vi kommer kunna återgå till ett lite mer normalt liv? Kommer man kunna fira midsommar ihop med sina vänner? Gå på bröllop i juli? Sitta på uteserveringar i Augusti? Dela med er av era tankar och ge mig ett ljus i slutet av tunneln.

  Svara

   Sommaren 2021 har det nog klingat av.

   Svara

   Kanske i slutet av året/början på 2021

   Svara

   Jag tippar också att saker börjar bli mer normala sommaren 2021. Med en eventuell lågkonjuktur/ekonomisk depression att vänta då, så normal är väl kanske inte helt rätt ord. Men att man kan gå på bröllop, konserter, festivaler, sportvenemang och sånt igen.

   Svara

  Ett intressant ämne som togs upp på en annan sida som jag tar upp här.
  Ska vi verkligen utöva hobbysar/sporter där skaderisken är stor?

  Just nu är vården extremt belastad, är det verkligen rätt då att folk kör cross, motorsport, skoter, rider, åker skidor, mm?
  för det händer ju årligen flera olyckor inom dessa sporter/aktiviteter, och det belastar ju vården genom vårdplats, personal och resurser som vi inte har idag. Eller ska vi kanske undvika att göra aktiviteter som man inte absolut måste där risken för skador är stor?

  Svara

  Agnes Vold sa att nästa sommar är allt som vanligt.

  Svara

   Men då så, säger hon det så! ☀️

   Svara

  Hur ser det ut där ni bor? Där jag bor så känns det som att folk lever på som vanligt, barer och restauranger är välfyllda, eller de var det i helgen i alla fall. Det är mycket folk i butikerna och på caféer också. Tycker nästan att det känns som folk lever på som vanligt? Har pratat med vänner som säger ”men vadå, det är ju öppet och därför är det klart att vi går dit”. Hur gör ni? Undviker ni all onödig social kontakt trots att möjligheten finns att gå ut och äta osv?

  Svara

  Min lillebror, strax över 50, fick Corona (mest troligt). Hög feber i omgångar men i fredags började han pigga på sig. Idag på em slutade hjärtat slå. Sambo och barn i karantän, i Spanien. Kan inte finnas där att hjälpa. Får inte säga adjö. Går sönder

  Svara

   <3

   Svara

   Beklagar.

   Svara

   ❤️❤️❤️

   Svara

  Får man hålla hemligt för anställda pm arbetet att en anställd har/har haft corona?

  En arbetskamrat var i Italien på sportlovet. Kom hem och arbetade i ungefär 2 veckor innan hon helt plötsligt försvann ”sjuk”. Chefen sa att det inte var någon fara, då alla börja undra för vi jobbar rätt så tätt inpå (iaf då).

  Träffade sedan henne ute i en annan butik för någon vecka sedan och hon berätta att hon blev diagnostiserad med corona men nu är friskförklarad sedan ytterligare 1 vecka tillbaka.

  Frågade chefen om detta och inget sades utan om blick. Fick veta på annat håll att de ”högst upp” vetat om detta och kommit överens att hålla det hemligt. Kan förstå att man inte vill skapa panik och alla sjukskriver sig. Men känner ändå att det borde komma på tal. Att alla får veta ”ni har jobbat ihop med en coronasmittad”.

  Nu är man ju rädd att det ska hända igen. Att ingen säger något.

  Svara

   Du vet inte säkert om kollegan har meddelat chefen om att hon har coronavirus om ledningen har bestämt sig för att undanhålla informationen från er. Jag undrar dock vad det hade gjort för skillnad för er om ni hade fått veta? Eventuell smittspridning skulle ha hänt under den tiden hon jobbade och inte när hon var sjuk hemma och testades så informationen hade kommit för sent för att göra nytta. Kan också tycka att det blir fel för ett företag att gå ut med vad en anställd har för sjukdom, men man kan också förstå om man gör avsteg på det pga smittorisk.

   Svara

    Det är ju just det vi vet. Det var därför chefen ville hålla det hemligt. Och hon trodde chefen sagt något då det var hon som informerade det av rekommendationer från sjukhuset.

    Skillnaden hade ju blivit rätt markant då man skulle agera och ändra arbetsförhållanden redan då.

    Du missar det jag frågar efter: Får man hålla just Covid-19 hemlig. Eftersom det är så pass allvarligt.

    Svara

    Fast det är ju det vi vet. Det var ju därför chefen höll det hemligt för att hen visste om det. Kan du inte läsa?

    Och Covid-19 är inte ”en vanlig sjukdom” idag, därav tycker jag att man borde ha en skyldighet att informera även om det blir någon skillnad av det eller inte.

    Frågan lyder ändå: Får man hålla det hemligt för sina anställda när man vet om det?

    Svara

  Jag, sambon och dottern sitter från och med idag i självvald karantän under kommande månad.. Vi har ställt in allt från tandläkarbesök till dop. Endast sambon som går till jobbet (han jobbar utomhus med endast 2 kollegor), utöver det kommer vi inte träffa folk under kommande månad. Affärer kommer också undvikas då vi kommer beställa hem mat.

  Svara

   Välkommen till min värld sedan en månad tillbaka.

   Svara

    Tack 👋🏻

    Svara

  Tror ni Jan Guillou överlever?

  Svara

   Tycker det är vidrigt att han lämnar sin fru sjuk och skriver vidare. Vilket ego

   Svara

  Ser att ett smittat spädbarn har dött i USA.

  Svara

  Varför tjatas det bara om att ”skydda de äldre”, som att det går en magisk gräns vid 70 år? Jag är 38 år men i riskgrupp. Jag har två barn som går i skolan och en man som åker kollektivt till jobbet varje dag. Hur ska jag kunna skydda mig från smittan, isolera mig från min familj?

  Svara

   Ja om du är i riskgrupp och själv orolig så är det precis det du får göra. Det är ju det som äldre OCH riskgrupper rekommenderas att göra nu.

   Svara

  Bankerna får göra undantag på amorteringsplikten nu för att underlätta eknomiskt. Jättebra för alla med lån! 🙂
  Men vad händer med oss som inte har några lån och bor i hyresrätt? Kommer vi få sänkt hyra? Jag har inte råd att bo kvar om jag blir av med jobbet, och jag är inte ensam

  Svara

   Just därför ser man till att spara under goda tider, så att man har något att ta av om man får det sämre.

   Svara

    Det gäller väl även dom som har lån isf?
    Är det vara vi lån-lösa som ska behöva ta av våra sparpengar?

    Svara

     Nu är det ju så att amortering är en form av sparande, genom att få några månaders uppskov innebär det helt enkelt att din skuld till banken inte minskas. Pengarna ska ändå betalas tillbaka förr eller senare, så det klingar helt med att man i oroliga tider ska ta av ens sparpengar/minska på dem. Det är sånt här jag blir så OTROLIGT irriterad på, håll koll på fakta innan ni sitter där och tycker att ni är orättvist behandlade. Vi med bostadsrätt betalar ju fortfarande vår lägenhetsavgift (kan ligga på upp mot 6000 kr), ränta, påtvingat bredband etc etc. Är ju bara amorteringen det gäller, som främst finns till för en själv, min amortering är dessutom den lägsta summan av mina boendekostnader.

     Svara

      Vi har ju dessutom först behövt spara ihop 15% av insatsen, vilket är helt sjuka summor att spara ihop. Bor man i hyresrätt har man inte behövt det. Vi vill inte se en ny bostadskrasch, något som ni i hyresrätt tex inte märker av. Det finns alltså skäl till det här.

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.