Pessarkunskap – En generationsfråga?

Nu kommer en uppföljning av Lovisa ”Lojsan” Wallins samarbete med Bayer där hon pratar preventivmedel.
Jag tappade lite hakan när jag tittade på hennes klipp eftersom hon varken verkade känna till p-spruta eller pessar. Hon visste inte ens hur man uttalar pessar.

Är det en generationsfråga? 
På hennes Instagram växlar det mellan 40-50 % av följarna som känner till dessa två metoder men jag tror (och hoppas) att ration ser annorlunda ut.
Att det mer är en generationsfråga än ett kollektivt misslyckande för svenska skolans sexualkunskap.

Och som ett litet tips på slutet så bjuder min kollega Johanna Bladh på ett alternativ till alla män som vill försäkra sig om att det inte blir några barn när de gökar.
Tumme upp!

P-spruta och pessar?
Hur många här inne känner till dessa två metoder av preventivmedel?

147 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Känner till dem gör man väl, men ingen under 30 har väl nånsin använt pressar..?

  Svara

   Jag är under 30 år och hade ingen aning om vad pessar var innan detta inlägg… Jag har aldrig blivit informerad om det under mina 10 år som preventivmedelsanvändare.

   Svara

    Hm.
    Det ingick i min sexualundervisning på högstadiet för 15-16 år sedan.
    Men vi kanske var den sista kullen som lärde oss om det 😅

    Svara

     Det kanske skiljer sig från skola till skola. Vi fick lära oss om kondom, p-stav, p-piller, minipiller och p-sprutor, men inte ett ljud om pessar.

     Svara

      Nä kanske inte så viktigt att veta vad tanter använder.

      Svara

       Tanter brukar inte behöva använda preventivmedel iofs men..

       Svara

     För tio år sen lärde vi oss om det. 95-kullen.

     Svara

      Kan intyga detta! Född 95 och fick lära mig om pessar och p-spruta

      Svara

    Jag är över 30 (32) och har heller aldrig fått veta mer om pessar. Bara i typ film jag sett det finns haha!

    Svara

     Samma här! Haha
     / 31-åring

     Svara

      Jag är 30 och första gången jag hörde talas om pessar var när jag såg filmen Ondskan.

      Det är nog enda gången jag hört talas om det över huvud taget fram tills nu, när jag tänker efter.

      Är det något som fortfarande är aktuellt? Jag menar, har man ett kan man ju använda det, men, är det något som unga tjejer erbjuds anno 2020?

      Svara

       P-spruta kan jag ju tillägga att jag vet vad det är, har även testat det själv.

       Svara

        Även testat p-ring och p-piller en kort tid, men inget mer än några månader, allt detta innan jag fyllde 18.

        Hittade inget som funkade för mig så har i stort sett varit p-medelsfri hela mitt liv. Testade aldrig något igen efter mina misslyckade försök till att skydda mig i tonåren, och kondom har aldrig fungerat heller så det har jag inte använt många gånger.

        Sjukt ändå att till och med det alternativ som egentligen ska vara till nackdel för killen påverkar tjejen på ett fysiskt sätt.

        Svara

         Haha, men gud vilken lång harang detta blev men känner att jag måste tillägga att jag alltså kört ”avbrutet samlag”-metoden, inte hållt koll på cykeln eller något sådant.

         Har varit gravid en gång med min nuvarande sambo, när jag var 24, men gjorde abort. I övrigt inga problem. Har jag varit osäker någon gång i livet har jag tagit dagen efter piller, har kanske hänt typ… Max 8 ggr på 15 år eller något sådant?

         Det borde jag gjort även vid tillfället då jag faktiskt blev gravid, då jag misstänkte att ”planen” kanske misslyckats, men det fanns inget apotek i närheten och vi hade ingen bil, ja, olyckligt, men sett till hela livet känner jag ändå att jag gjort rätt val och skonat min kropp från alla hormoner och eventuella biverkningar det kan ge att använda preventivmedel.

         Är 30 nu och nu funderar jag för första gången på att kanske skaffa något preventivmedel, mest för att jag inte är redo att skaffa barn, men ändå vill ha barn, och jag är i stadiet att jag inte vill behöva göra ett val mellan att behålla eller inte behålla ett barn, då det ändå inte är helt främmande. Det var inte helt lätt att välja första gången, även om valet egentligen var självklart, men nu hade det varit mycket svårare.

         Svara

          Haha och jag vet, ingen frågade! 🙈

          Svara

       Jag fick kämpa som en jävla gnu för att få ett pessar för några år sedan…var 24 då. Jag mådde piss på allt med hade med hormoner att göra och hade provat allt förutom spruta och pessar.
       Enligt de BM jag pratade med då ansågs det inte som lika säkert som ex. P-piller 🙂 bytte BM 2 ggr sen inga problem att få pessar och spermeidödande medel, tror de är något som blir mer aktuellt då fler och fler vill vara hormonerna

       Svara

    Samma här! Jag är 22år, har aldrig hört om pessar. Har hört talas om p-spruta men känner ingen som använder det i min ålder (vad jag vet)…

    Svara

   haha 27 år och använder pessar!

   Svara

    Pessar är ju ett superbra preventivmedel! Varför skulle bara äldre använda det? Tips: kolla in Caya hos Gröna barnmorskan.

    Svara

     Enligt umo så är det inte ett säkert preventivmedel och bör inte användas om man inte kan tänka sig att bli gravid… Så kanske inte superbra ändå.

     Svara

   Jorå. Jag är nu 32 och skaffade pessar när jag var 28. Vägrar p-piller, minipiller och liknande (har testat sedan jag var 14 år och gillade det inte).

   Svara

   Handlar nog mer om att influencers och deras fans är så obildade, de tror ju att Natural Cycles är ett bra preventivmedel… Självklart vet jag vad pessar och p-spruta är, det borde varenda kvinna veta. Pessar används sällan i dag (pga den låga säkerheten, har inte med ålder att göra), men p-spruta är fortfarande relativt vanligt.

   Svara

    Förlåt, men varför ”borde varende kvinna” veta vad det är? Är alltså genuint nyfiken på hur du menar.

    Svara

   Ja, nu råkar jag ju iofs vara några år över 30 men långt från 40. Och jag använder pessar. Då är jag å andra sidan läkare och vet hur viktigt det är att skydda cervix. Men pessar passar ju bara om man är beredd att sköta det noggrant, det är inget för slarvmajan och den glömska. Och hormonnivåerna i dagens p-piller är ju heller inget att vara rädd för, snarast innebär de ett skydd mot vissa gynekologiska cancrar. Tänk på det och gå inte på ”inflänser”brudarnas reklam för ”hormonfria” preventivmedelsappar. Vill ni köra hormonfritt – använd pessar. 🙂

   Svara

    Intressant! Hur menar du med att skydda cerxvix? Mot sperman eller mot stötar?
    Mvh Cerxixokunnig

    Svara

     Mot cancer kanske?

     Svara

      Hur skyddar man den mot cancer? Skyddar pessar från könssjukdomar till viss del?

      Innebär hpv en större risk för cancer? Vad ÄR hpv? Är det att likställa med en könssjukdom?

      Ursäkta min okunskap men hoppas att doktorn kan avvara ett ögonblick och utbilda mig lite! 🙈

      Svara

       Hej Agnes!
       HPV är ett virus, överförs sexuellt ja. HPV- viruset KAN leda till cellförändringar som i sin tur KAN utvecklas till cancer, på livmodertappen. Nu för tiden får unga tjejer innan sexuell debut ett vaccin ”Gardasil” som skall skydda mot HPV-viruset, då livmoderhalscancer är mycket vanligt hos kvinnor.

       Jätteviktigt att gå på de provtagningar alla blir kallade till fr. 23 års ålder varje år! Där gör man en liten ”svabbning” på livmodertappen för att tidigt upptäcka ev. cellförändringar! Upptäcks förändringar så kan man hålla koll (de kan läka ut av sig själv) och ev. ta bort det som är angripet i tid innan det utvecklats till cancer.

       Svara

    Är inte så mycket rädsla det handlar om. För egen del var det megamens, sjukt ont i brösten och sjuka humörsvängningar som upphörde efter att jag slutat. Testat olika sorter i runt ett halvår per sort innan jag gav upp. Skönt att vara ”sig själv” också och slippa undra om humördalarna som kommer ibland beror på pillren jag åt eller om de bara var jag 🙂

    Svara

   Är 28 och känner bara till pessar pga en scen i Sex and the city där Carries pessar har fastnat. Har dock ingen aning om hur den ser ut.

   Svara

   Är visserligen över 30, och har använt mig av pessar i ett par år nu. För mig funkar det hur bra som helst, visst det kräver lite mer av mig som användare. Hormoner har dock aldrig funkat särskilt bra för mig, så jag är nöjd nu. Önskar bara att jag hade fått information om det när jag var yngre och berättade om biverkningarna jag fick från p-piller

   Svara

  Om pessaret faller i glömska är det bra. Så meckigt och kladdigt och osäkert. Kondom är grejen!

  Svara

   Meckigt?
   Inte värre än en tampong.
   Jag har den som kallas matroshatten. Tar en klick medel på, sen in med den och den kan sitta i 48 timmar. oman man behöver.

   Svara

  Zzzzz…

  Svara

   Varför?

   Svara

   Ett enkelt tips är att scrolla vidare om ett inlägg inte faller dig i smaken.

   Svara

  Känns som att det går lite trender i vilka preventivmedel som används? För kanske 7-10 år sedan var det många som hade P-stav eller p-piller, sedan blev spiralen populär. Nu har många jag känner istället kondom.

  Svara

   Kan ju också ha att göra med att folk du känner blir äldre och då oftare i relationer där de vill börja bilda familj. Då är ju kondom mer smidigt kanske. Men det är bara en tanke..

   Svara

    Kanske! Känner dock ingen som vill bilda familj, men ändras också inställningen till att ”tåla”/stå ut med biverkningar av hormonella p-medel med åldern.

    Svara

  Usch fy å fan för preventivmedel, iaf för min egen del. Mådde hemskt, vart helt störd i känslolivet.
  Kört på en metod som funkat för mig, hållt koll på cykeln. Blev inga ”hoppsan” och aborter.

  Svara

   Antar att du menar hormonella preventivmedel? Kådis ftw.

   Svara

    Ja men precis, var lite otydlig. Provat p-piller, mini piller och p-stav, sistnämnda var en hemsk upplevelse.
    Kådis rekommenderar jag självklart!

    Svara

    Gillar inte alls kondom, känns inte alls lika mycket/bra som utan (ja jag har testat olika) och tycker det stör moodet och passionen när den ska på. Fattar inte hur jag skulle göra som singel (med icke fasta partners och risk för sjukdomar liksom)? Är nästan hellre utan sex än använder kondom.

    Svara

     Nån som känner lika? Hur gör ni (om ni är singlar eller i nya relationer)? Chansar, kör kondom eller celibat?

     Svara

     Ja och mina kks testar oss regelbundet. Finns gratis test att beställa hem så vi beställer hem ett ungefär varannan månad, och alltid efter vi legat med någon ny.

     Jag gillar inte heller kondom och tycker att det förtar det härliga med sexet.

     Svara

   Jag gjorde också det, men sen testade jag pessar efter barnen. Skitenkelt, trycka upp den som en tampong, fast att man kan ha den inne i 48 timmar.

   Svara

  Pessar fanns redan i det dåtida Egypten, då i form av bla apelsinskal som kördes upp.

  Svara

  Känner till båda har haft p-spruta under 5 års tid

  Svara

  Känner till båda men själv kör jag med spiral. Värsta smärtan jag varit med om när jag satte in den, som tur var så gick smärtan över till natten. Blev förbannad när mitt ex väckte mig när jag väl hade lyckats somna på soffan… 🙄

  Svara

  Alla som sett Sex and the City känner väl till pessar!
  Jag vill testa det efter min graviditet, är inte sugen på p-piller igen även om de funkat bra utan så mycket biverkningar för min del.

  Svara

   Haha exakt, var där jag lärde mig vad det är för nåt 😅

   Svara

  Måste ju vara 12-åringar som röstat att de inte känner till p-sprutor?

  Svara

   30+ och har ingen aning vad det är

   Svara

  Jag är 30 och vet på ett ungefär vad ett pessar är. Minns att det nämndes i förbifarten när vi gick i skolan och sen har jag sett det i populärkultur också, det har skojats om pessar ibland. Men jag har ingen närmare relation till det haha.

  Svara

  Känner till båda. Är 26 år och detta ingick i sexualundervisningen vill jag minnas.

  Svara

   Samma här! Också 26 🙂

   Svara

  27 år och använt avbrutet samlag i varje förhållande. Funkat bra hittills. Enda gången jag använt preventivmedel var ett halvår, testade Nuovaring. Hade hemska humörsvängningar och sexlusten försvann helt. Önskar att det kom något medel för män och har för mig att det testades litegrann men togs bort när det visade sig att männen fick biverkningar. Jävligt ironiskt… Hatar att vara kvinna ibland.

  Svara

   Jag tror nog att om det kvinnliga p-pillret hade tagits fram idag å hade det nog inte heller sålts på marknaden med tanke på de biverkningar man kan få. Dock är det en stor skillnad på de piller som först lanserades och de som lanseras idag.

   Svara

    Sen finns är ju hormonella preventivmedel typ livsnödvändigt för en del, inklusive mig själv. Jag har svåra endometrios-symtom (dock hittades inget knas vid diagnostisk titthålsoperation, så har ej diagnosen endometrios), och jag vet ärligt inte hur jag skulle klara mig utan preventivmedel. Har för tillfället BÅDE hormonspiral och p-piller, för att kunna genomlida mensen de 4 ggr per år jag måste ha den.

    För mig är alltså p-piller och hormonspiral jätteviktigt medicin i första hand, men sen är det ju ett plus att jag slipper oroa mig över att bli gravid 👍

    Svara

   Kör som du. Har haft kopparspiral, blev gravid ändå. Blev gravid med kondom. Har aldrig blivit gravid av avbrutet samlag.
   Vägrar hormonpreparat.
   Det är männens tur nu.

   Svara

    Jag skulle aldrig lita på en man som påstår att han går på piller och att han kommer ihåg att ta de regelbundet. Skulle trots det skydda mig själv. Det är ju i slutändan min kropp som får ta konsekvenserna så då vill jag göra mitt för att skydda mig från det.

    Svara

   Ja, den metoden funkar jättebra tills du blir gravid… Vilket du kommer bli förr eller sen om ni är fertila, avbrutet och sk säkra perioder är inte alls säkert. Det finns ett utmärkt p-medel för män, det kallas KONDOM. Inga biverkningar och skyddar dessutom mot sjukdommar. Vill han inte använda kondom förtjänar han för tusan inte att få ligga, eller ens ha en flickvän.

   Svara

   Kan ju också vara så att du helt enkelt inte blivit gravid bara🤷‍♀️

   Mellan jag var ca 19 och 23 år så hade jag ofta oskyddat sex efter en flaska vin och hutlösa mängder tequila. Hade jag tur eller är alkohol en preventivmetod?

   Svara

    För att du inte är fertil hela månaden. Du är peak fertil i typ 1dag men eftersom spermier kan leva i några dagar tror 5-7? så kan du bli gravid i spannet av en vecka. Resten av tiden är du infertil.
    Så du låg säkert bara på din infertila del av menscykeln.

    Obs jag visste själv inte allt detta förut. Trodde sonika att en kvinna var fertil/kan bli gravid 24/7 men så är inte fallet. Bara män är fertila hela tiden medans kvinnor bara har ett litet fönster för när de kan bli gravida.

    Svara

     Men snälla, hur gammal är du? Detta är allmän kunskap.

     Svara

     Va??

     🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

     Svara

   Ja, biverkningen var sterilitet.

   Svara

   Jag körde också avbrutet samlag i varje förhållande. Funkade helt perfekt. Nu när jag VILL bli gravid har jag insett att de avbrutna samlagen antagligen funkade så bra eftersom jag har väldigt svårt att bli gravid…

   Svara

    Har kört avbrutet samlag i 5 år och inte blivit gravid sen när vi väll ville få barn gick det på första förlossningen (Som dessutom var några dagar efter vi bestämt oss för att börja försöka) 🙃

    Svara

   Om män anser att kondom är för bökigt, vad får er att tro att de skulle ta ett piller varje dag?

   Om män tycker kondom påverkar känslan, varför skulle de acceptera några som helst biverkningar som handlar om minskad förmåga eller lust från ett hormonpreparat?

   ”Preventivmedel för män” finns redan. De vill bara inte använda det.

   Svara

  Är 38 år och har använt både p-spruta och pessar i flera år. För några år sedan gjorde min partner vasektomi. Bästa grejen! (för de som inte vill ha barn eller som vi var säkra på att vi vill ha fler)

  Svara

   Inte ville ha fler skulle det såklart stå

   Svara

    Jag är över 30 och har bara sett det i filmer och serier. Ingen har presenterat det för mig direkt haha

    Svara

   Men då är det ju HAN som har ett hundraprocentigt skydd. Om ert förhållande tar slut, är ju inte du skyddad.

   Svara

  Känner till och har väl lärt mig om det i skolan, tidningar etc, men aldrig använt och känner ingen som använt någon av dessa. De är väl inte förstahandsrekommendationerna?

  Svara

  Jag har använt p-ring, bekvämt men bara man kommer ihåg att ta ut den när den ska samt viktigast, sätta in en ny.
  P-stav var dock bekvämt eftersom det inte var något att hålla koll på. Men fetaste minuset var de långa blödningarna och sen uppehåll i någon vecka sen på det igen.
  Kombinerade p-piller gav mig högt blodtryck.
  Minipiller funkar bra just nu, har ingen mens längre. Så ett stort plus!

  Men det är skam va mycket och ofta jobbiga alternativ det finns för kvinnor att utsätta sina kroppar för.. medans det finns typ en enda variant för män. Extremt orättvist.

  Svara

  De nya pessaren(?) är så grymma kolla in gröna barnmorskan !!!

  Svara

   Kört femcap i flera år! Bästa grejen. Fick googla mig till det dock, inget som erbjöds mig.

   Svara

    Läste femkamp 🤣
    Det är iof rätt mossigt så kanske också ett fungerande preventivmedel

    Svara

  Kvinnor borde sätta mer press på läkemedelsföretagen så de tillverkar fungerande p-medel för män. Vi kvinnor trycker i oss hormoner till höger och vänster vilket skadar våra kroppar.

  Svara

   Jag önskar att vi slutar prata om hormoner som något som skadar våra kroppar.

   En del upplever biverkningar som är mycket negativa och tar skada.
   Andra räddas av hormoner.

   Hur hormoner påverkar oss är individuellt och jag tycker inte att man ska skrämma upp folk från en viss metod när det faktiskt inte är sant för många.

   Däremot borde vården ge fler alternativ och individanpassa preventivmedlen. Inte bara skriva ut piller på löpande band, kanske passar något annat bättre för den som söker hjälp just nu.

   Svara

    Tack! 🙌🏻 Så bra skrivet anonym 16.34!

    Svara

  Läste på om sponge/kudde efter ha sett Seinfeld-avsnittet med Elaines kuddar. Det verkar vara lite likt pessar?

  Svara

   Haha ja juste, det avsnittet kan jag så väl. Det låter så….blä(?) med sån där svamp dock.

   Svara

   Stämmer! Fanns att köpa på nittiotalet. En rund liten vit tvättsvampsliknande grej man blötte med vatten för att aktivera det spermiedödande medlet den var indränkt i. Eller om det kanske var lut, fick sjuk obalans i hela stjärtamentet av den. Antagligen därför den försvann från marknaden

   Svara

    Åh stjärtament, vilket underbart ord❤

    Svara

   Haha tänkte genast på Elaine Benes
   Det borde i sig vara ett tecken på att man är i vart fall 30+
   😬😬

   Svara

  Alla som har sett Ondskan känner till pessar

  Svara

   Kapsylen på huvudet!

   Svara

   Jag kommer inte ens ihåg ondskan, bara några få delar. Snart 20 år sen man såg den.

   Svara

  Mina elever får lära sig vad pessar mm är. Om de sedan kmr ihåg det efter x antal år är en annan femma…

  Svara

  Ingen som minns p-kudden, då!? Som ett pessar fast en mjuk kudde. Jag blev gravid medan jag använde den (fick missfall). Tror inte den finns tillgänglig längre och lika bra är väl det. Men borde inte pessar vara lika osäkert? Simmarna kan ju ligga i vänteläge och slinka in när pessaret tas ut, in och förbi spermiedödarna?

  Svara

   Du ska ha inne den i minst sex timmar efteråt.

   Svara

   Egentligen ett himla smidigt skydd, finns väl inte längre?

   Svara

  Är så nöjd att slippa allt det där och bara köra billingemetoden med ÄL-test. Underlättar så klart att ens menscykel är väldigt regelbunden. Kommer aldrig gå till baka.

  Svara

   Förlåt men det där är den bästa särskrivningen jag någonsin sett!

   Svara

   Fast jag hade inte velat avstå sex vid ägglossning. Det är ju då jag vill mest ☺️

   Svara

  Uttalar pressar? Varför korrekturläser du inte dina inlägg?

  Svara

   Håller med, texten blir ju helt omöjlig att förstå med såna enorma stavfel!

   Svara

    Svara

   Det är rättat nu!

   Svara

  Kunskap och desinformation i dessa tider 🤦‍♀️, kolla bara LD:s stories om riskfaktorer för covid-19.

  Svara

   Är ju inte fel. Övervikt i sig är ingen riskgrupp?

   Svara

    https://www.dutchnews.nl/news/2020/03/coronavirus-death-toll-rises-obese-corona-patients-dominate-in-intensive-care/

    https://www.nytimes.com/2020/03/20/health/coronavirus-millennials-young-adults.html

    Verkar som att det är en riskfaktor. Dessutom, hon citerar en tvivelaktig bantningsdoktor som källa, inte precis pear review-fakta. Man bör alltid kolla upp sociala medier, alltid. Inte bara svälja nån annans agenda. Sedan är det svårt att göra något Snabbt åt om man är i riskzon. Men förneka inte fakta.

    Svara

     Jo men, är det inte pga sjukdomar som drabbar vissa överviktiga? Diabetes tex är ju en riskgrupp.

     Svara

      Precis. Både diabetes och högt blodtryck är riskfaktorer som ses oftare hos överviktiga än normalviktiga. Men det är diabetesen som är riskfaktorn, inte övervikten.

      Svara

      Nej, det handlar inte bara om sjukdomar som är vanligare bland överviktiga utan också om hur väl man klarar intensivvård.

      Nu är inte risken för intensivvård så stor för de flesta, överviktig eller inte. Men hamnar man där är övervikt i sig en riskfaktor.

      Vad jag förstår är det inget någon behöver bli livrädd över. Men att hävda att det inte finns någon som helst ökad risk är för mig att slänga överviktiga under bussen för att driva en ideologisk ståndpunkt.

      Det handlar inte om att skamma eller få någon att hetsbanta. Det handlar om att OM man är kraftigt överviktig kanske man ska vara extra noga med att undvika smitta.

      Svara

    Får väl se vad som sägs helt enkelt. Tycker vi ska akta oss för att dra slutsatser innan det finns vetenskapligt underlag för det.

    https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/fetma-lyfts-fram-som-risk-oro-i-usa-nar-coronaviruset-sprids

    Svara

     Frågan är väl snarare om det är fetman i sig som är riskfaktorn eller någon annan faktor som är överrepresenterad hos personer som lider av fetma.

     Svara

      Precis. Tänker att det är sjukdomar som en del överviktiga drabbas av, och inte övervikt i sig som gör att du är i risk.

      Svara

       Men det ärju ett faktum att övervikt för med sig sjukdomar som diabetes, hjärtkärl, lungkapacitet etc etc. Skälet är övervikten. Utan övervikt skulle de inte ha högt,blodtryck, t ex, bättre matvanor ingen diabetes osv osv.
       Om 60-80% på coronaintensiven i Nederländerna är överviktiga så är det en tydlig indikation. Herregud.

       Svara

        Ja, det ökar risken för andra sjukdomar som i sin tur ökar risken för att bli svårt sjuk av corona. Visa mig en studie som säger annat.

        Att 60-80% av iva-patienterna i Nederländerna (?) är överviktiga säger ingenting om det handlar om kausalitet eller korrelation.

        Svara

        Fast va? Läste du vad de skrev ovan?

        Svara

        Diabetes typ 2. Stor skillnad på 1 och 2!

        Svara

    Att vara överviktig och vårdas på iva är däremot en riskfaktor. Det är mycket svårare att ventilera en patient med stor mage som trycker upp mot lungorna. Mvh jobbar på iva

    Svara

     Hur är det med bukläge och obesitas?

     Svara

     Överviktiga patienter är alltid en risk i sjukvården. Tex får de oftare trycksår och vri.

     Svara

    Är väl svårare att ventilera med hjälp av respirator på en överviktig person, den personen kan alltså inte tillgodogöra sig lika väl av vården som en normalviktig person.

    Svara

  Med tanke på hur många det är där ute som inte har en aning om hur anatomin över det kvinnliga könsorganet fungerar så är jag inte ett dugg förvånad över att det finns en brist i kunskapen om preventivmedel.

  Svara

  Är det någon som använder Natural Cycles längre?

  Svara

   Tror inte så många betalar för det längre. Men finns någon som använder metoden, att de typ tror sig veta vilka dagar som är safe.

   Svara

    Menade finns nog många* , inte finns någon 😅

    Svara

    Att ta temp kan vara en effektiv metod om man använder det strikt och med god kunskap om sin egen kropp. Vad som är dåligt med NC är att det där är en algoritm som ”förutspår” när du ägglossar/är fertil vilket inte är säkert eftersom alla kroppar fungerar individuellt. NC algoritm är baserad på en ”average womens” cykel vilket inte passar in på alla då de flesta kvinnor har olika längder på sina faser i sin cykel. Därav varför många blivit gravida när de använt NC.

    Svara

    Det är ju inte rocket science direkt att räkna ut vilka dagar som är safe om man har grundläggande kunskaper om fertilitet. Många verkar sakna detta dock.

    Svara

     Beror väl helt på hur din cykel fungerar att bara räkna ut kan vara helt omöjligt.

     Svara

      Inte räkna som i matematiskt nej. Men konstatera går ju absolut.

      Svara

  Jag är runt 30 och jag känner inte till pessar. Har läst om p-spruta någon gång när jag googlade efter olika preventivmedel, men känner ingen som testat eller har hört någon diskutera det.

  Svara

  Kommer ihåg att det var min MAMMA som berättade om p-spruta. Jag var kanske 17-18 år? När jag sedan frågade om det på ungdomsmottagningen blev personen där väldigt paff och frågade hur jag kände till det? Minen när jag sa att mamma hade berättat om det var obetalbar. Fick svaret att de inte rekommenderade p-spruta förrän man ”var klar med att skaffa barn” 🧐 Behöver väl inte vara någon hemlighet för det?! (Jag är 28 år)

  Svara

   Oj sa de det? Jag testade p-spruta när jag var 16-17 ungefär.

   Svara

    Kan tillägga att jag är 30, så ganska nära i ålder, riktlinjerna borde inte skilt sig avsevärt.

    Svara

  Jag önskar att någon hade sagt till mig långt tidigare att p-piller kunde hjälpa mig mot enorma blödningar och sjuhelvetes menssmärtor. Men nej, var jag inte sexuellt aktiv så var det aldrig på tal. Nu är jag 30 och har ätit p-piller i två år och äntligen är min mens hanterbar. Att det skyddar mig mot en graviditet ser jag bara som en bonus.

  Svara

  Är 24, har koll på bägge. Frågade en barnmorska om pressar, men hon tyckte inte den var säker nog för att kunna rekommendera mig den.

  Svara

  Jag är 33 och känner till de flesta preventivmedel tror jag. 😛 Men jag har aldrig velat ha barn och vill fortfarande inte, så i många år när jag var i lite svajiga relationer så var den absolut största mardrömmen att bli gravid. Som tur är har jag aldrig blivit det och varit meganoga med att ta mina piller varje dag samma tid. Skitsynd att många lider av hormonella preventivmedel men jag mår toppen av Cerazette. Provade att vara utan i 1,5 år. Enda skillnaden var att jag fick mensen tillbaks så hade mens 10 dagar varje månad. Annars var allting detsamma med sexlust, vikt, humör m.m…

  Mitt första preventivmedel var förresten p-plåster! Är det ovanligt idag? Trivdes bra men det var dyrt för en student… 🙂

  Svara

  Ingen aning om vad pessar är. Men den andra visste jag om då jag varit på ungdomsmottagningen (2018/19) och fått information om diverse ting. Men inget om pessar. Hade inte heller något av dessa under sexualkunskapen i skolan (är 22 år idag). Alltid lär man sig något nytt.

  Svara

  Jag tror inte P-spruta rekommenderas som enbart preventivmedel så ofta, inte som första alternativ iallafall. P-spruta används ofta som behandling mot ex svår mensvärk eller andra ”blödningsproblem”. Biverkningarna kan vara lite tyngre på P-spruta och man tar dem ca va tredje månad. Kan tänka mig att det är en anledning till att det inte är så ”känt” som ett preventivmedel för ”friska” kvinnor. Jag har själv gått på P-spruta pga endometrios i syfte att sluta blöda och diskussionen om spruta kom först upp när p-piller inte funkade.

  Svara

   tror också det beror på att man bara ska använda det i max 2 år pga stor risk för benskörhet. Så det fyller inget syfte att ge det till unga.
   Jag är undantagen pga en förlossningsskada och det är en av de säkraste metoden att vara helt blödningsfri. Men man behöver träna och får inte röka.

   Svara

  Nu är jag förmodligen den enda mannen i tråden! Och självklart så har jag hört om pessar, kan också berätta att det går trender även här. Pessar var poppis för ca25 år sedan. Hur som är kondom det enda säkra Om man är tjej/kvinna.

  Svara

   Varför skulle kondom vara det enda säkra? Det är inte ens det säkraste preventivmedlet.
   (Om man inte talar om att undvika könsjukdomar då).

   Svara

    Vilket är det säkraste då?

    Svara

     Googla pearl-index. Beror lite på om man talar om typisk användning (hur det generellt faktiskt används) eller perfekt användning (om det skulle användas på ett perfekt sätt dvs aldrig glömma ett piller, ingen kondom går sönder etc) Men googlar du så kommer listor upp på bägge 😊

     Svara

  Men snälla….
  Att sälja ut sig själv som så sjukt osmart är ju bara sorgligt

  Svara

  Är 22 och känner både till p-spruta och pessar.

  Svara

  Enda anledningen till att jag vet hur ett pressar fungerar är för att jag har sett Sex and the City när Samantha måste ta ut Carries pessar 👍 Är 32 år.

  Svara

  Jag bad att få prova ut ett pessar för några år sedan. Barnmorskan såg paff ut och undrade om jag var säker. Hon förklarade att det var meckigt och krångligt att jag säkert inte skulle orka hålla på med det. Jag stod på mej och fick tillslut prova för att se vilken storlek som passade. Kom hem senare och började läsa på om det spermiedödande medlet man skulle köpa till – och då ångrade jag mej. Så många skräckexempel med tjejer som fått svamp och sen aldrig blivit ”som vanligt” där nere efter medlet. Summa summarum så köpte jag aldrig nått pessar. Vi fortsatte på våra avbrutna samlag istället som vi kört med i 15 år. Funkar fint för oss iaf!

  Svara

  Jag är resultatet av hur fantastiskt bra pessar fungerade för mina föräldrar…😂

  Svara

  När jag berättade att jag ville ha pessar blev jag hemskickad från preventivmedelsrådgivningen då pessaren, enligt barnmorskan, var inlåsta i ett rum(!) som hon inte hade tillträde till.

  Nästa gång gick jag till en ny mottagning i förhoppning att de skulle vara vettigare. När jag bokade tid betonade jag att jag ville prova ut ett pessar. Trots det blev jag återigen hemskickad då nästa barnmorska sade sig inte veta hur man provar ut pessar.

  När jag slutligen fick mitt pessar hade jag som 35-åring blivit utsatt för betydligt fler ifrågasättanden i stil med ”är du säker på det här” än när jag som tonåring fick p-piller utskrivet.

  Om folk inte vet vad pesssar är misstänker jag att det beror på barnmorskors inställning till dem.

  Svara

  Det finns tre sorters moderna silikonpessar; Caya, FemCap och Milex.
  En smart preventivmetod som allt fler använder, trots att få barnmorskor är bra på att informera och prova ut.
  Utan biverkningar, smidiga att använda ( kan vara insatta kontinuerligt) och till skillnad mot vad många tror och vad som numer! felaktigt står i Vårdguiden och på andra ställen – en effektiv metod. Miljöbra och minskar även risken för vissa könssjukdomar.

  Är pessaret utprovat och används korrekt så kan effektiviteten komma upp i 95% eller högre.
  Hur många vet att p-piller vid normalanvändning har en säkerhet på endast 91% ?
  Läs mer på pessar.nu

  Jag vet – jag är den som kan mest om pessar i Sverige!

  Birgit Linderoth leg barnmorska
  och har som Gröna Barnmorskan tagit in FemCap, Caya och preventivgel till Norden sen 2009.
  Anser alla har rätt att göra ett eget informerat val av preventivmetod. Men då måste saklig information ges om alla preventivmetoder.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.