ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

352 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tror ni det kommer en andra våg i höst?

  Svara

   Tror inte att den här vågen kommer vara klar tills i höst. Säger som B, till sommaren. 2021.

   Svara

    Varför tror du det kommer dröja så länge?

    Svara

     För att större delen av världen, även vi i viss mån, gör allt för att sakta ner smittan. Att tro att det här kommer vara över i höst är naivt. Det kommer bli en ny ”våg” varje gång länder släpper lite på sina restriktioner.

     Svara

     Varför tror du att det skulle gå snabbare? Är ju en global smitta, den kommer inte försvinna bara.

     Svara

     Det finns inget vaccin och som de andra säger, de flesta länder försöker ”flatten the curve” vilket drar ut på det ännu mer.

     Svara

      Frankrike vill ju testa ett vaccin på afrikaner för de inte har tillgång till munskydd mm 🙄 De drar jämförelse med att man testade hivmedicin på prostituerade. Det är deras egen befolkning som dör men för allt i världen vi testar vaccinet på afrikaner som knappt har någon smittspridning.

      Svara

       Menar de afrikaner i Frankrike eller i Afrika?
       Av någon anledning verkar nämligen afrikaner (somalier?) drabbas lite hårdare av viruset än andra folkslag.

       Inte bara här i Sverige utan även i andra länder i Europa.

       Svara

       Frankrike vill inte testa ett potentiellt vaccin på afrikaner. Herregud människa, källkritik! Det var två, endast två, franska läkare som i en tv-debatt föreslog det. Och naturligtvis har det tagit hus i helvete i Frankrike och startat en debatt.och fördömande.

       Jag blir förbannad på allt folk okritiskt sitter och sprider osanna rykten och rena lögner. Vad fan håller ni på med?! Tänk ett jävla steg längre och kolla upp vad ni skriver!

       Svara

        Tack!

        Svara

   Jag tror att coronaviruset som ger covid-19 kommer att finnas så länge det inte finns ett vaccin. Så låt säga i kanske fem år till. För det kommer bli många sjuka när länder öppnar upp och det blir tillåtet att resa igen.

   Svara

    Immuniteten verkar ju dessutom inte sitta i speciellt länge enligt who.
    I vanliga fall brukar man bara vara skyddad under samma säsong.

    Svara

     Ange gärna en specifik länk där WHO påstår detta.

     Svara

   Ja

   Svara

  jag är osams med min dotter. jag har hemtjänst två gånger o dagen då jag har svår reumatism. jag behöver verkligen den hjälpen. men min dotter motsätter sig den pga hög smittorisk. vad ska jag göra

  Svara

   Ta på någon form av munskydd och solglasögon/glasögon.

   Det hade lugnat mig lite. Kompromissa är bra i dagens läge, vi behöver hålla sams❤️

   Svara

   Berätta för din dotter att du förstår hennes oro men fråga henne hur hon tycker att det ska lösas? För hjälpen behöver du fortfarande men då måste hon ju komma med konkreta förslag på förändring.

   Svara

    ja hon är bara arg. svarar inte i telefonen. är förtvivlad

    Svara

     Fast varför är hon arg? Orolig absolut, men för att bli arg krävs det väl att du gjort henne arg? Skicka ett sms och fråga hur hon vill att du ska lösa det istället.

     Svara

      ”För att bli arg krävs det att du gjort henne arg”. Sluta lägga över ansvar på folk, hennes dotter kanske är irrationell helt enkelt.

      Svara

     Förhoppningsvis kommer hennes ilska att lägga sig snart och då kommer ni kunna prata. Även om det är svårt i stunden så får du tänka att hennes ilska grundar sig i att hon bryr sig om dig och vill att du ska klara dig igenom detta. Sen är det svårt när hon inte verkar förstå att du samtidigt behöver hjälpen som du också får. Prata kanske med de som skickar ut personal och se vad de har för riktlinjer för att hantera att smittan inte sprids hos er som får hjälp.

     Svara

     Jag förstår inte varför hon är arg eller vad hon hoppas åstadkomma genom att frysa ut dig. Du behöver ju hemtjänst.

     Svara

      Oro och rädsla kan ofta ta uttryck i ilska.

      Svara

       Borde hon inte svara på mammans samtal om hon är så orolig? Känns mest manipulativt.

       Svara

        Ibland reagerar man ologiskt vid rädsla. När den första ”vågen” av oro lagt sig kan man ofta hitta mer konstruktiva lösningar på problemet.

        Svara

   Avstå och be din dotter göra det som behövs göras.

   Svara

   Om bostaden är din kan du förklara vad äganderätt innebär.

   Svara

   Bor du med din dotter? Kan/vill hon isåfall vara den som hjälper dig?

   Dock ska du göra det som du vill då det ändå handlar om att du ska få hjälp till en fungerande vardag. Tyvärr innebär ju all social kontakt just nu en smittorisk men vissa saker måste ju fortsätta trots det.

   Kan du prata med henne om det?

   Svara

    nej hon har egen familj och barn

    Svara

   Din dotter borde hjälpa dig i stället för att leja bort sin plikt till hemtjänsten.

   Svara

    Innebär ju också en smittrisk om dottern ska ränna där…

    Svara

     Jag jobbar inom hemtjänst och jag kan säga att vi är extremt noga men handskar/handsprit/skydd osv för att inte sprida smitta. Iallafall där jag bor, men det gäller nog överallt. Om du behöver hjälp 2ggr/dag så är det ju ett behov som finns oavsett om det är Coronautbrott eller inte. Och om din dotter inte vill att du ska ha hemtjänst så är det väl hennes uppgift att tillgodose sina behov! Dock kan jag känna att det känns värre att du har din dotter hos dig (om du nu har det, jag tolkar det så) då hon har en egen familj och därmed har större chans att ta med sig smitta till dig. Vi försöker avråda anhörigbesök så gott det går då det ofta är de som drar med sig smitta. Vi jobbar ju inte om vi är sjuka eller har symtom, och vi har även arbetskläder på oss. Sen använder vi handskar, tvättar händer, byter kläder ofta och spritar allt jätte noga. Så jag tycker att din dotter borde backa och låta personalen hjälpa dig.

     Svara

      Det gäller verkligen inte överallt. Min granne har hemtjänst, han har noll andra besök och lämnar inte hemmet. I förrgår blev han hämtad med ambulans för andra gången pga ”lunginflammation”. Om det var corona kan jag inte svara på, men han har inte kommit hem än.

      Svara

       Ja men bara för att han blev sjuk så betyder det ju inte att personalen inte följer basala hygienrutiner. Även fast det man har skydd så kan det ju fortfarande smitta såklart! Man är aldrig helt safe, men tror att personalen gör så gott de kan.

       Svara

      Hur funkar det? Har ni handskar och skydd hos alla som rutin eller bara när ni känner er förkylda?
      Och har ni handskar och skydd liggandes hemma hos brukaren?

      Många i mitt bostadsområde har hemtjänst och inte en enda gång har jag sett någon med handskar/skydd gå in eller ut hos de gamla. Det ser ut som att personalen jobbar utan skydd. Bor i Stockholm.

      Svara

       Det gör ju lite till om personalen tar på sig handskar och skydd ute på gatan (eller vart du nu ser dem). Om de gör det så gör de det förhoppningsvis precis innan de går in i lägenheten, annars är det väldigt tillgångslöst.

       Svara

       Såklart har man alltid handskar oavsett Corona. Är ju inte så kul att sköta någons hygien med bara händer…

       Svara

        Vi har alltid handskar och handsprit hemma hos vårdtagaren. Vi tar antingen på handskar precis utanför, eller när vi kommer in. Om man gör det när man kommer in så sprutar man händerna först. Helst tar man ju inte på utanför då det inte är någon nytta att ta i handtag med handskar osv!

        Svara

      Fast ni exponeras också för potentiell smitta hos er familj och på väg till och från jobbet, samt under och mellan uppdragen även om ni antagligen är bättre på att följa hygienrutiner än genomsnittsanhörig. Har tänkt på det i samband med diskussionen om huruvida stopp för besök på äldreboenden kom för sent.

      Svara

       Ja såklart men vi har ju arbetskläder som vi byter till när vi kommer till jobbet, vi åker bil mellan varje brukare och jobbar ensamma, sen får vi inte gå i affärer eller träffa andra människor under arbetstid. Och där jag bor stängde man äldreboenden redan innan allt bröt ut ordentligt, finns inte ett enda konstaterat fall av Corona inom äldreomsorgen här. Det jag menar dock är att anhöriga ofta handlar åt sina äldre och då går direkt från affären till sin mamma/pappa och sen sitter kvar och fikar. Har även vart med om fall där en vårdtagares barn åkte från stockholm mitt i det här och sov över 2 nätter.

       Svara

   Du får vara på balkongen medan dom städar, be städpersonalen ta på vantar och sprinta händerna med vantarna på. Och be dom att ha munskydd och prata så lite som möjligt så löser det sig🙂

   Att sprita händerna med vantar på hindrar att man har pillat på vantarna med händer som kan ha virus på.

   Svara

    Hemtjänst är inte städ, det är vård i hemmet!

    Svara

     Men det går att göra likadant ändå.

     Svara

      Ska hon vara på balkongen när de hjälper henne eller?😂

      Svara

     Jo det kan vara städ också om man har behov av det.

     Svara

      Ja det vet jag väl, jobbar ju i hemtjänst själv? Men städ har man inte 2 gånger/dag mot reumatism vad jag vet.

      Svara

       Svarade den som skrev att hemtjänst inte ör städning.

       Svara

    När jag sommarjobbade i hemtjänsten så hjälpte jag bland annat till med uopstigande ur sängen, toalettbesök, dusch, hjälp i sängen, byta stomipåse, ta på och av stödstrumpor lite svårt om personen är ute på balkongen!

    Svara

     Fick en väldigt skum bild i huvudet nu😂

     Svara

    Vantar? 😳

    Svara

  Vad tror ni om Kinas siffror?

  Svara

   Litar inte överhuvudtaget på Kinas siffror. Precis som jag inte litar på Ryssland och Iran.

   Svara

    Litar du på Sveriges och varför i så fall? Kan man lita på myndigheterna även i en demokrati?

    Svara

     Varför skulle någon lita på Sveriges siffror? Vi VET ju att de bara testar folk som är inlagda på sjukhus. Inte ens läkare och hemtjänstpersonal testas ordentligt.

     Svara

      Japp. De testar inte ett dugg. Siffrorna stämmer ej alls. Min mamma (som jobbar inom hemtjänst) var väldigt sjuk i ca 10 dagar. Bönade och bad om att de skulle testa henne, inte bara för att hindra henne från att jobba så länge som möjligt, men även för att min far lider av allvarlig kronisk sjukdom! Men men, sjukvården ljög gång på gång. Fick höra de mest absurda saker:

      ”Finns inte fler test inom Region Skåne”
      ”Du måste ha varit sjuk i mer än 3,5 vecka”
      ”Du slösar på vår tid. Tror du att alla inom hemtjänst ska få testa sig på skojj eller?”
      ”Finns inga riktlinjer om att folk inom vård och hemtjänst ska få testas. Du har fel.” (står dock på Folkhälsomyndighetens sida, men hon följer nog sin egen riktlinje av något slag…)

      Svara

       Enligt FHM: Det är smittskyddsläkaren i varje region som vid behov samordnar regionala och lokala anpassningar av provtagningar.

       Region Skånes provtagningsindikation
       https://vardgivare.skane.se/vardriktlinjer/smittskydd/coronavirus-ncov/#159824
       Patienter i behov av inneliggande sjukvård samt redan inneliggande patienter på sjukhus
       Patienter på äldreboenden

       Svara

       Helt otroligt. Jag tror på dig helt. Min mamma åkte in med ambulans och blev inte ens testad. Otroligt.

       Svara

     Sverige är ärliga med att de har bekräftade fall + mörkertal. Så de säger ju egentligen inget vi inte kan lita på gällande siffror. Mörkertalet kan vara 5 personer men också 2 miljoner personer liksom.

     Svara

   Det går inte att lita på en diktatur som Kina.

   Svara

   Jag tror inte de talar sanning…

   ”I slutet av förra året dök de första fallen av corona upp i Kina – men smittan tystades ner.
   Det dröjde mer än sex veckor innan kraftiga åtgärder vidtogs. En ny studie från universitetet i Southampton visar att smittan kunde minskats med 95 procent om kinesiska myndigheter agerat tre veckor tidigare.”

   Svara

   ”Vi har noll nya sjuka” ett tag senare sätter de en ny stad i karantän…

   Svara

   Jag tror de ljuger utav bara helvete.

   Svara

  Idag dog en 5 åring och en 104 åring i Usa (Rätta mig om jag har fel på land, orkar inte leta reda på nyheten just nu.)
  Den nyheten kändes lite. Nästan 100 år mellan dem. Vilket liv man hinner leva under den tiden.

  Svara

   5-åringen dog i UK.

   Svara

    Och var inlagd på sjukhus redan innan och hade flera andra sjukdomar.

    Svara

  Hela min familj är i karantän på olika håll. En del av oss för att vi har varit sjuka, en del av oss pga riskgrupp och inte ”kan” bli sjuka. :/ Livet suger rätt hårt just nu. Saknar att umgås med min pappa. ❤️

  Svara

   jag hatar den här jäkla corona

   Svara

    Den är orsakad av kineser som vill äta en massa sjukt, glöm inte det. De borde f-n betala skadestånd till resten av världen.

    Svara

     Jag hatar Kina och är också helt inne på att vi andra ska ha skadestånd av dem. Men hur ska vi värdera alla som dör? Alla dessa liv för att jävla kineser måste äta utrotningshotade myrkottar och slakta dem på samma ställe som de grillar fladdermöss på alltså vad fan är det för fel på kineser? Vem kan gå till en sådan där marknad och se djur plågas på det mest vidriga sätt och bara mums! här ska köpa middag…

     Svara

      Är nog inte så svårt när du föds in i det. Blir ju normaliserat.

      Svara

      Troll.. så här obildad får man inte vara.

      Svara

       Konstig kommentar. Har inget med bildning att göra. Kineser är äckliga, punkt.

       Svara

        Deras matvanor är det i alla fall…
        För att inte tala om grymma.

        Svara

        MEN SLUTA VARA RASIST? Byt ut ”kineser” mot valfri nationalitet om du inte förstår varför det du säger är problematiskt.

        Svara

         Lol. Finns få som är så rasistiska som kineser. Idiot!

         Svara

        Klart det har med bildning att göra. All rasism är okunskap.

        Svara

        Sluta kalla folk för obildade bara för att deras åsikt skiljer sig från din. Ofta handlar det inte om etnicitet utan kulturella vanor som präglar ett folk som andra i sin tur tycker mindre om. Är det lika mycket rasism då? Jag tror inte hen här uppe tänker att den hatar kineser som kineser i sig utan deras inlärda kulturella vanor.

        Svara

         Hen har ett väldigt obildat sätt att uttrycka det på isåfall.

         Svara

      Om du inte är vegan har du absolut ingen rätt till denna åsikt.

      Svara

       Man har alltid rätt till sin åsikt lilla pucko.

       Svara

     Fast det är ju sjukt att äta djur över huvud taget. Förstår mig inte på den här allmänna attityden om att just fladdermöss, eller varför inte hundar och katter skulle vara värre än gemene svensks kost innefattandes söta små grisar och kor.

     Svara

      Helt enig.

      Svara

      Jag hatar deras matvanor därför att de är en sanitär olägenhet som riskerar allas hälsa och orsakar onödigt långt lidande hos djur. Om de tillagade mat korrekt och följde en viss standard av djurhantering så skulle världen vara flera virus mindre och sakna multiresistenta bakterier. Är fladdermöss hela dagen om ni vill Kina, men förvara och tillaga dom säkert för tusan!!

      Svara

       Hatar du alla britter för galna kosjukan och alla amerikaner för spanska sjukan?

       Domesticerade djur är anledningen till alla epidemier och pandemier. Inte bara kineser som sysslar med det.

       Svara

     Tycker hela världen borde införa sanktioner och sluta ha sina fabriker där. Det skulle sätta kina i skiten.

     Svara

     Och svininfluensan fick vi för att Amerikaner åt grisar, grisuppfödning borde förbjudas

     Svara

      Svininfluensan i USA uppstod genom handel med Asien. Det är alltså som att skylla Corona på Italien .

      Svara

   Ja vi har bådas familjer i olika delar av landet, vi i en tredje del. Kommer kanske dröja ett bra tag tills vi kan träffa dem, det är så ledsamt 🙁

   Svara

    Jag har min far i ett land, dotter och barnbarn i ett annat… själv sitter jag i Norge. Huvudsaken är att de håller sig friska så hoppas jag vi ses… till hösten:)

    Svara

     Självklart är det huvudsaken. Men står nära min pappa, känner mig halv utan att kunna träffa han som jag brukar.

     Svara

      Menade inget illa och jag förstår precis hur mycket du längtar efter din pappa. Ni får umgås på nätet massor tills ni kan träffas och så hoppas vi att det blir snart 🙂

      Svara

   Saknar en vanlig vardag och oroar mig så sjukt mycket för att bli av med mitt jobb. 🙁

   Svara

  Corona är inget nytt hänt för flera flera år sedan.. och innan man gjorde en vaccin .. innan man gjort klart så dog de ut av sig själv.. någon som vet hur??

  Svara

   Corona är inget nytt nej, men sars cov 2,eller covid-19 är nytt.
   Olika corona smittor påverkar kroppen på olika sätt. Omöjligt att svara på din fråga.

   Svara

   För att extremt många som blev smittade dog. Så dör ett virus ut.

   Svara

  Jag har inte träffat någon i min släkt på 4 veckor.
  Inga barn eller barnbarn eller syskon.
  Har en man jag träffar lite då och då, jobbar extra mycket nu.
  Vågar knappt säga det men tycker det är så skönt.
  Ingen lämpar av snoriga barnbarn för passning, ingen förväntar sig bli bjuden på middag.
  Inget påskfirande,bara hemma med mannen och äta lite extra gott.
  Ja jag är inte speciellt social i vanliga fall och njuter av att ingen kräver att umgås.

  Svara

   Vad tacksam jag blev över min mormor och morfar när jag läste din text.

   Svara

    Och jag blev oändligt tacksam över både mina föräldrar och svärföräldrar.
    Jag älskar familjeband och traditioner!

    Svara

    Jag som skrev ovan: passar mina barnbarn ofta, har 8 st men bara när det är friska och jag har tid och lust.
    Ingetman ska ta för självklart!

    Svara

     Hade jag influensa, kräksjuka eller whatever fick jag vara hos mina morföräldrar för att inte smitta ner mina syskon. Morfar kröp alltid upp i fotändan på sängen och läste. Mormor kom med fika, mat och fanns där.
     Tråkig syn du har på dina barnbarn om de bara är välkomna om de är friska.

     Svara

      Varför ska jag som 65+ utsättas för sjukdom för att föräldrarna inte vill vara hemma med SINA sjuka barn?
      När mina barn var sjuka var det det sista jag ville att lämna bort dom till någon överhuvudtaget – allra minst till mina föräldrar för att riskera de blev sjuka.
      Så egoistiskt av föräldrar att göra så!

      Svara

       Lika egoistisk att inte hjälpa till. Typiskt svenskar.

       Svara

        Blir så arg över att föräldrar tar förgivet att mor – farföäldrar ska ställa upp.
        Om du inte visste det så har de flesta 65+ ett LIV.
        Har jobbat i nästan 50 år och livet består av så mycket som jag vill göra nu när jag har tid och ork -än.
        Jag ”hjälper” till när jag kan och vill MINST 1 gång i veckan – hämta,lämna eller bara umgås.
        Nej passar inte barn varje veckoslut som vissa tycker man ska.
        Har 8 barnbarn i 4 familjer – då skulle all min tid gå till det.
        Tycker du det är rimligt?

        Svara

         Kul stämning. Extra tacksam över min relation till mina föräldrar och mina barns relation till dem nu känner jag. Och min relation till mina barn ❤️

         Svara

         Min svärmor ber mig varje dag att skaffa barn så att hon kan få ett barnbarn. Innan har jag tyckt att det var ganska jobbigt men när jag läser många kommentarer här så blir jag typ tacksam och glad och inser att man verkligen inte ska ta sånt förgivet så jag vill bara säga stort tack!❤️ Jag förstår även att alla har rätt till sin åsikt och dömmer inte mor/far-föräldrar som inte vill vara med sina barnbarn hela tiden.

         Svara

          Och då kommer du att lämna dina barn till svärmor när dom är sjuka?
          Jag är tacksam för mina barnbarn och träffar dom gärna men inte när dom är sjuka och ibland har jag annat för mig.
          En annan aspekt är att tills för några år sedan hade jag båda mina föräldrar i livet som jag besökte och hjälpte väldigt mycket.
          Det kan jag förstå att man inte har tid och ork med med små barn- alltså inget jag tycker mina barn skulle göra.

          Svara

        21,34 Är du ett troll? Svenskar egoistiska! Vi släpper in alla världens analfabeter och etc etc. Vi ger 50miljarder till utsatta u-länder och Sverige har blivit Europas skräpland. Svenskar egoistiska? Du borde skämmas.

        Svara

        Fast det är väl snarare typiskt svenskt att man som förälder tycker att man har rättighet att lämna barnen hos sina föräldrar bara för att ”det är mormor, hon måste ju ställa upp ”.

        Seriöst, ni som är föräldrar med barn som ofta lämnar barnen, vad tänker ni med?!

        Svara

      Inte så kul för äldre att utsättas för potentiell smitta dock, det gäller inte bara detta coronavirus.

      Svara

      21:11. va tyst

      Svara

     Vad är det för föräldrar som dumpar sjuka barn hos äldre? När man har förmånen att vara hemma med sjuka barn och få betalt för det. Hur egoistisk kan man vara

     Svara

      Lata människor som inte vill offra sitt eget liv och karriär trots att de har skaffat flera barn. Mina barn har träffat mina föräldrar ofta UTAN att vara sjuka eller att de har utnyttjats som barnpassning, vi har helt enkelt hälsat på varandra när det har passat alla. Känner så många pensionärer (bara att se på grannarna) med miserabelt eget liv (vänner, hobbys, resor mm ) bara för att de hela tiden måste vara uppbundna som barnpassning i tid och otid. Man kan älska sina nära och kära utan att utnyttja och låta sig utnyttjas.

      Svara

       Håller med. Vi kan vara rätt knasiga i min familj, vi är inte perfekta på något sätt. Men jag får tjata om att få ynnesten att träffa familjens barn, sjuka som friska. Jag brukar erbjuda mig att ta hand om sjuka barn och vuxna för att jag själv vill. Det är ju enkelt, bara att sätta sig i ett hörn, hålla käften och uppfylla önskemål.

       Jag är inkissad, inskiten och inspydd. Att ta hand om ett sjukt barn är ju ändå för det mesta ganska enkelt. Det är bara att se till att de har mat, dryck och mediciner och sedan hålla sig lugn. När annars kan man få bjuda på en massa godsaker och låta ungen ligga i sängen och hålla på med mobilen hur mycket den vill?

       Jag hade en släkting som var förlamad i några månader. Tänk er själva att inte ens kunna klia sig på näsan! Själv hade jag blivit vansinnig. Det var ett enkelt beslut att ägna några timmar per dag i ett litet tråkigt rum på SÖS. För det mesta sov han bara, men han var tacksam över att vi fanns där.

       Svara

        Kom på en sak till. Det är mitt eget val att ta hand om sjuka närstående på fritiden. Det bottnar sannolikt i att jag hade en narcissistisk mor.

        Hon är en egoistisk hagga som rätt sällan ställer upp för mig. Hjälper jag henne också? Inte helhjärtat direkt, men jag gör det ändå. Mest för att minimera skitsnack.

        Men det gäller med det här som med allt annat, att hitta en balans i tillvaron. Hjälp andra, helst med det du gillar att göra, men utplåna inte dig själv. Gör det inte för att få tacksamhet eller för att bli omtyckt. Det kanske är det jag gör omedvetet. Men jag försöker iallafall att vara medveten om vad jag känner och gör…

        Svara

     Jag förstår dig. Jag går en krävande utbildning, jobbar mycket och oftast på fysiskt tunga jobb samt mår dåligt psykiskt. Svägerskan får utbrott när jag inte ställer upp som barnvakt trots att hon inte ens har frågat innan. När jag är barnvakt är de borta fler timmar än vi kom överens om och när de kommer hem ska det klagas om att jag inte har gjort saker på hennes sätt.

     Svara

      Vilken idiot, hade aldrig passat deras barn

      Svara

     Tycker inte alls hon har tråkig syn på saken. Bara för att någon är morförälder och 65+ betyder inte det att livet är slut. Ni låter som att man ska behöva dras med en livslång börda i form av barn + barnbarn osv… man får faktiskt som barn respektera att ens föräldrar vill ha ett eget liv och inte bara lever för barnbarnen. Alla är olika. Mvh, kvinna 27 utan barn

     Svara

    Du får lugna ner dig. Vissa av oss behöver mer egentid för att må som bäst och är mer introverta av oss. Betyder inte att man ogillar sina släktingar, bara att man kan bli trött när det är mycket. Vi alla känner väl så ibland?

    Svara

   Jag kan dock förstå detta, vissa beter sig som att det är självklart mor/far föräldrar alltid ska vara glada att se barnbarnen och liksom släppa allt i sitt liv.

   Svara

    Men gud klart att man som mor- eller farförälder alltid blir glad att se sitt barnbarn. Är extremt tacksam över mina föräldrar när jag läser om er ovan. Kul att ha såna morföräldrar till ens barn

    Svara

     Klart man blir glad över att träffa sina barnbarn – har inte sagt annat (jag som är trådstartaren) men inte när dom är sjuka!
     Och ibland har man annat för sig.
     Man blir inte livegen för att man får barnbarn.

     Svara

     Fast man kan väl vara en glad mormor utan att för den delen känna att man alltid måste ställa upp och passa barnen?

     Svara

   Fan vad uppfriskande det var att läsa din kommentar. Alla tar ut sina svängar så in i helvete nu och har bara sig själv i fokus. Folk med småbarn hemma som ”tvingas umgås med familjen” tycker det är svinjobbigt, folk som inte kan få träffa sin familj på någr veckor tycker det är outhärdligt. Fan vad folk är illa utrustade mentalt för en kris.

   Vi måste träna oss mer på att hålla huvudet kallt uppenbarligen. Större kris än vad vi befinner oss i nu kommer att komma.

   Med det sagt, kärlek till alla. Rubbning ger oro. Framstår kanske som kall och oförstående, men har nog bara varit inställd på den här typen av kris mer än majoriteten har varit. Har inte lika mkt att förlora heller som t.ex barnfamiljer, så för mig är det lättare att anpassa sig.

   Svara

    Den curlade generationen som får börja tänka själv och framför allt både ta eget ansvar och beslut.
    Kanske kommer det något gott ur det här……

    Svara

     Ja det får vi ju hoppas 🙂

     Svara

     verkligen, jag får fan ångest av all ångest folk får för absolut ingenting. Och då pratar jag inte om folk som förlorat jobb/anhöriga

     Svara

  Hade efter SÅ lång tids väntan, hade min man äntligen fått tid till smärtcentrum i Uppsala på måndag. I tisdags ringde dem o sa att allt var ok inför besöket. Igår ringde dom och bokade av. Ska mobilisera om sjukhuset. Vi är så besvikna och ledsna. De vet inte när det finns möjlighet att starta upp verksamheten igen. Jag förstår verkligen varför de måste göra såhär, men alltså. Igår grät vi, fy vad vi grät. Det var i princip vårt sista hopp just nu, att få komma dit.
  Vet inte vad jag vill ha sagt. Är bara så ledsen.

  Svara

   Usch, jag är hemskt ledsen. Ni har säkert försökt allt möjligt redan. Kanske kan ni få en tid i en annan del av landet, folk avbokar ju väldigt mycket just nu för att de är försiktiga.

   Svara

   <3

   Svara

  I karantän i Frankrike. Har inte varit utanför tomten på tre veckor. Fler som är på Ill de la Reunion? Tips på Netflix?

  Svara

   David Batras elefanten i rummet om du kommer åt den från Frankrike.

   Svara

   Reunion utanför mauritius?

   Svara

  Jag kommer i veckan bli utköpt från mitt jobb och känner att jag skulle vilja göra en insats för samhället i denna tuffa situation.

  Men med ingen medicinsk utbildning undrar jag vart jag ska vända mig? Har ni några tips?

  Svara

   Absolut mest nytta gör du hemma i soffan med så lite mänsklig kontakt som möjligt.

   Svara

   Jag arbetar som undersköterska på ett äldreboende och har haft många kollegor utan utbildning som har varit fantastiska, det vill säga ingen utbildning krävs om du bara vill jobba en period eller hoppa in lite extra. Det behövs alltid folk inom äldreomsorgen.

   Svara

   Hos flera kommuner kan man anmäla intresse för att hjälpa till, oberoende av vilken utbildning du har. Där jag bor söker kommunen t.ex. personer som kan hjälpa till i matbespisningen (på skolor och ev sjukhus), personer som har lastbilskörkort, administrativ erfarenhet eller som kan tänka sig att hoppa in och jobba på olika typer av boenden. Via Röda korset och Stadsmissionen kan man också hjälpa till, t.ex. genom att köra ut matkassar till de som inte kan gå och handla själva. Har även sett att vissa matbutiker söker extrapersonal som kan leverera matkassar.

   Svara

   Du kan kolla om närmaste sjukhus har behov av resurser som inte är vårdutbildade.

   Svara

   Hos flera kommuner kan man anmäla intresse för att hjälpa till, oberoende av vilken utbildning du har. Där jag bor söker kommunen t.ex. personer som kan hjälpa till i matbespisningen (på skolor och ev sjukhus), personer som har lastbilskörkort, administrativ erfarenhet eller som kan tänka sig att hoppa in och jobba på olika typer av boenden. Via Röda korset och Stadsmissionen kan man också hjälpa till, t.ex. genom att köra ut matkassar till de som inte kan gå och handla själva. Har även sett att vissa matbutiker söker extrapersonal som kan leverera matkassar.

   Svara

   Väktare. Sjukhusen kommer behöva skydd.

   Svara

    Pga anhöriga som vill träffa de sjuka eller vad menar du?

    Svara

     Pga folk med klanbeteende som inte kan uppföra sig.

     Svara

  Tycker det är synd att alla glömmer bort röntgenpersonalen i dessa tider. Vi röntgar konstaterade coronapatienter samt misstänkta (syns väldigt bra på röntgen, covid19 alltså och många får diagnos på detta sätt) . Jag vill absolut inte klaga på akutpersonalen, MEN, det händer tyvärr ofta att de glömmer informera oss om att en patient är covid19misstänkt (eller ens vanlig influensamisstanke) jag har redan suttit i karantän kort i början samt blivit ”utsatt” för detta flertalet gånger då jag röntgat covidpatient er utan skydd då akuten glömt säga det…

  Men jag vill i alla fall ge liten klapp på axeln till oss röntgensjuksköterskor/radiografer lite grann. (och nej vi är ABSOLUT inte sjuksköterskor, helt annan utbildning så sluta kall oss för ssk).

  🙂

  Svara

   Fast varför kommunicerar du inte detta på arbetsplatsen, istället för här? Vad ska vi göra? Det är något som din chef, alternativt skyddsombud, ska få reda på.

   Svara

    Det har jag gjort såklart, detta var ett problem INNAN covid också (om du menar det med att akuten glömmer saker) herregud som vi kämpat. Så jo det har vi. Jag syftade mest på att det är synd att befolkningen inte uppskattar röntgenavdelning också. Det är alltid akuten, iva och vårdavdelningar. 🙂

    Svara

     Ingår inte ni i vårdpersonal?

     Svara

      Klart vi ingår i vårdpersonalen, det fattar du också. Jag menar bara på att man alltid uppmärksammat IVA, AKUTEN, AVDELINGAR. Men inte röntgen, när faktum är att vi har i uppgift att faktiskt konstatera fallen i väldigt många fall. 🙂

      Svara

       Ok vi fattar, ni är viktiga. Bra gjort!! Nöjd?

       Svara

       Fast folk i allmänhet uppmärksammar VÅRDPERSONAL inte vissa avdelningar?

       Svara

        Ja det vet jag väl, men oftast när de uppmärksammar vid specifika tillfällen, tex företag kör ut mat till aaaaaaalla avdelningar och akuten… Förutom röntgen 🙃

        Det var inte meningen att låta bitter herregud. Ni fattar vad jag menar, jag är specialistutbildad och ingen vet vad jag gör, classic, jag såg bara min chans att informera er om vår verksamhet 😁 det var med glimten i ögat ok, 👌😉

        Svara

         Fast vart de kör ut mat är ju knappast något allmänheten väljer? Är ju restauranger själva som tar det initiativet.

         Svara

          Du fattar vad jag menar Hahaha herregud 🙃🙃

          Svara

           Nej. Det gör jag inte. Hur ska vi kunna styra vilka som får gratis mat?

           Nej. Hur ska vi styra vilka som får mat?

     Ok, mitt svar verkar inte gå fram. Kommer väl sen…

     Svara

      Antar att det jag menar kommer fram till dig sen då med 🙂

      Svara

     Menar ingenting särskilt. Det är väl inte konstigt att de avdelningar som folk oftast möter får mest uppskattning. Ni är ju en specialavdelning. Man kan väl inte räkna upp alla de hela tiden heller, då blir det ju en oändlig uppräkning av alla avdelningar.

     Svara

      Fast vi är ingen specialavdelning. Folk får komma hit heeeela tiden. Fraktur? Röntgen. Cancer? Röntgen. Blödning? Röntgen.

      Jag ville bara, med min kommentar, uppmärksamma att vi på röntgen finns ok? 🙂 menade inget illa. 🙂

      Svara

       Du verkar ganska bitter…

       Svara

        Mm visst verkar jag! Ska stråla på extra mycket med både KV och mAs när jag röntgar dig, 🙃😘

        Svara

         Ja nu bevisade du ju att personen har läst av dig fel..

         Svara

          Hahaha ni fattar vad jag menar ändå 😁

          Svara

           Nej, faktiskt inte. Jag ser bara hyllningar till vårdpersonal. För mig är det alla som jobbar inom vården.

           Herregud, att kräva hyölningar för att man utför sitt arbete man får lön för? Låter snarare som du vill bli influencer med ditt bekräftelsebehov.

       Alla vet att röntgen finns.

       Svara

        Lol njaa 😉

        Svara

       Förstår vad du menar fast jag tror de flesta tänker på sjukvårdspersonalen som ett. heder till er alla för ingen kan göra allt:)

       Svara

        Tack så jättemycket. 🙂 förstår vad du menar, så är det! Antar att jag bara ville ”uppmärksamma” min minoritsyrkesgrupp 🙂

        Svara

         Minoritetsyrkesgrupp?

         Svara

         Hur kan ni vara en minoritet då om ni nu är så involverade i alla vårdbehov?

         Svara

   Massa kärlek till dig och dina kollegor 💓

   Svara

    Tack så jättemycket ❤️

    Svara

   Läser otrevliga svar på ditt inlägg och vill bara skriva att jag tycker att det är så bra att alla inom samhällsviktiga yrkesroller fortsätter att lyfta problemen som ni brottas med. Ni utsätter ert och era familjers hälsa och liv för fara, och det borde ni inte behöva göra. Det ingick inte i ert yrkesval. Om ni inte fortsätter att lyfta problemen som följer med ”effektiviseringar” och sänkta skatter kommer alla självcentrerade, och alla som inte lärt sig orsak-konsekvens, att fortsätta rösta med plånboken så fort de känner att de är utom fara. ❤️

   Svara

    Lägg av med att skylla på skatterna. Skatterna har gått ner och Sverige går flera Miljarder i plus varje år. Det är inbillning att tro att skatterna behöver höjas när pengar finns.

    Svara

   Lemon! När jag tackar vården, då är ni ABSOLUT en självklar del också. Ni alla, varenda en, sätter dagligen era liv på spel genom att möta människor som kan bära smittsamma sjukdomar, ibland sådana som man ännu inte vet tillräckligt mycket om. Det är hemskt att någon ens ska behöva göra det, särskilt när man vet hur länge ni har kämpat för bättre villkor och lön.

   Heja, heja, heja!

   Svara

   Bra jobbat ❤️ Vi måste förstå hur viktig all vårdpersonal är i dessa tider. Och tacksamma för att ni finns!!!

   Svara

  Har svårt att avgöra hur jag ska bete mig. Är ca 30 år och kvinna utan några sjukdomar. Så svårt att veta vad jag kan/inte kan göra? Gå på gruppträning? (De är max 10 pers och man spritar redskap) Träffa jämnåriga kompisar inomhus -Typ middag? Åka till klädaffären? Äta på restaurang? Gå till frisören? Jobba nära kollegor? (Har inga restriktioner/riktlinjer på jobbet). Har hållt mig väldigt uppdaterad om läget så känner till vad FHM och regeringen sagt men har svårt att hitta en balans i mitt egna liv. Ska jag va rädd och extremt försiktig dvs undvika allt ovanstående, eller inte? Kan jag träffa mina ca 60-åriga föräldrar om vi är friska? Kan jag åka till landstället på annan ort om jag åker i egen bil, handlar på hemmaplan och håller mig i stugan?
  Så många frågor 😩

  Svara

   Ja på allt. Lev människa ❤️

   Svara

    Nej? Det är just det vi inte ska göra just nu. De ber oss att inte besöka släkt och vänner i påsk tex. Ni beter er som de där dryga i klassen som aldrig skötte sig och drog ut på allting.

    Svara

     Fmh räknar med att inte alla följer. De vill att vrisuet ska spridas i lagom takt. Därför måste nga bryta mot detta

     Svara

      Lev tills jag blir smittad mao 😬? Ta en för laget?

      Svara

       Alltså alla kommer mer eller mindre få detta. Så såvida du inte tänker isolera dig hela livet så lev. Blir du sjuk dock, stanna hemma. (de äldre behöver fortfarande skyddas tills vaccin kommer om ish 18 månader)

       Svara

        ”Assså jag bah”. Stina, vad tror du händer om vi alla blir sjuka pga att vi lever på som vanligt?

        Svara

         Alla gör ju inte det. Men tillräckligt få måste ändå göra det för att vrisuet ska spridas. Vi som är unga och starka måste bli smittade i lagom takt för att vi ska få flock immunitet

         Svara

          Det är, enligt who, inte klarlagt hur länge man blir immun.
          Och sluta förvränga dina svar, du tycker man ska leva på som vanligt och bli sjuk. Vad tror du händer med sjukvården då?

          Svara

           Men om man inte kan bli immun kan man inte skapa vaccin. Du vet att vaccin är att få viruset va?

           Och varför tror du att vi måste ta influensa viruset varje år Stina?

           Sannolikt för att viruset muteras samt att immuniteten för vissa endast är säsong?

           Det verkar ju dock bara allmänt känt att alla inte behöver uppsöka vård. En del får ju knappt symptom över huvud taget.

        Ett virus tappar både fart och kraft eftersom tiden går och folk blivit smittad

        Svara

      Nej, någon måste inte alls bryta detta och det är idioti att som du uppmuntra till det. Folk kommer bli sjuka oavsett och det är den takten de vill ha. Fortsätter folk ”att leva” blir för många sjuka samtidigt.

      Svara

       Takten verkar ju gå ok i Sverige än så länge?

       Svara

        Du läser inte nyheter eller? 🤦🏼‍♀️ Statistiken skjuter i höjden. Blir fler och fler restriktioner varje dag. När byggdes det ett fältsjukhus i Sverige sist? Vad lever du i för bubbla om du tror att det går bra?

        Svara

        Verkligen inte. Det är snart slut på intensivvårdsplatser. Dina rekommendationer är extremt oansvariga, och kommer bidra till att vi behöver ta till lagar för att reglera folks beteenden istället.

        Svara

         Nej de är inte ”snart slut”. Hur länge tror du folk kommer klara av att isolera sig? Risken om ALLA gör det nu är att vi får total stopp på isoleringen i typ sommar och sen världens topp. Viruset måste smittas vidare i rätt takt. Är du frisk, lev.

         Svara

          Men kan du sluta argumentera med dina skeva åsikter när vi har fakta att gå på? För några dagar sen trodde de att platserna var slut om en vecka.
          Och ja, det är tufft med isolering, men vi blir ju också tillsagda att det kommer att vara tufft i många månader framför. De bryr sig inte om ifall vi har kul, de vill att vi ska överleva.

          Svara

           Beror väl på vilket medie du lyssnar på. Expressen och Aftonbladet säger nog det. Svt säger det inte. Jag har även vänner inom vården och hör deras syn med. Men du vet att om vi helt stoppar spridningen nu så biter den oss i sommar eller höst och då kommer världens topp och då tar platserna verkligen slut

          Kapaciteten i Stockholm är väl nu fylld till 80% så det tar inte länge innan gränsen vad de klarar av är nådd.

          Svara

          Men vi är många med så kallade samhällsbärande yrken som måste fortsätta fysiskt vara på jobbet och träffa folk. Så oroa er inte för att vi kommer få totalstopp på smittan, vi med samhällsbärande jobb kommer sköta detta. ”Om jag går till jobbet för dig så stannar du hemma för mig” tycker jag är ett utmärkt citat.

          Svara

         Håll er till fakta istället för att sprida skrämselpropaganda eller åt andra hållet – förminska problemen.

         Finns gott om Iva-platser för närvarande men sådant kan ändra sig snabbt. Hur det ser ut om ett par dagar eller en vecka kan ingen förutspå.

         Iva-platser i Sthlm:
         https://www.medscinet.com/Belport/default.aspx?lan=1&avd=5

         Svara

        Nej det gör den inte.

        Svara

        Läs en tidning Stina. Du dumförklarar dig själv.

        Svara

         Läs gärna en tidning du med. Misshandel av kvinnor i hemmet har ökat med 30% i UK. Depression ökar kraftigt
         Människor som förlorar jobb blir desperata, kriminella tar till grövre och mer desperata metoder. Hur skyddar vi kvinnor och barn? Låt folk få leva så de inte tar ut sin ilska och frustration på oskyldiga. Men är du sjuk, stanna hemma.

         Svara

          Men sluta spela löjlig nu Stina. Står du över regeringen eller? 🤦🏼‍♀️

          Svara

           Nej verkligen inte. Varför tror du det?

           Då du motsätter dig regeringens restriktioner.

           Nej det gör jag inte. Jag stannar hemma när jag är sjuk. Jag umgås inte i grupp över 50 personer.

           Jo fast de har uppdaterat restriktionerna Stina.. Du verkar vara fast i mitten av mars.

          Stina, du är så sjukt naiv 🧠🧠

          Svara

           Kanske. Kanske är jag logisk och ni är naiva. Framtiden får se.

          Du pratar om något helt annat

          Svara

      Alltså folk som du Stina den fjärde. Går dumheten i släkten precis som namnet?

      Svara

       Får väl testa att anmäla din kommentar så onekligen är ett påhopp och hoppas att du blir blockad. Detta är en diskussion, inte personliga påhopp.

       Svara

        Hoppas snarare att C ser dina försök till provokation och blockar dig.

        Svara

         De är ingen provokation. Vi är flera som resonerar lika. Är med i en grupp på Facebook där detta diskuteras varje dag.

         Svara

          Ja, idioter brukar samlas i grupp.

          Svara

           Anmäld du med.

           Anmäl på du. Samlas man i grupp för att diskutera hur man ska strunta i restriktioner som finns för att rädda liv så är man en idiot. Idiot.

           Vi samlas inte för att diskutera hur man ska undvika restriktioner. Vi samlas och diskuterar hur man som frisk ska kunna leva.

           Som frisk ska du leva som om du var i karantän, med undantag för jobb och inköp av mat och medicin.

           Okej lev så du då i 18 ish månader tills ett vaccin (förhoppningsvis) tagits fram

           E, tack för denna länk ❤️det besvarar egentligen ts fråga 🙂

      Viruset sprider sig redan för fort. I länder med masstestning och total lockdown går det också för fort.

      Svara

    Skåning?

    Svara

   Det är inte svårt överhuvudtaget. Du har info på krisinformation.se. Du ska vara hemma, åka till jobbet om du fortfarande har ett sånt och är utan symptom, sen åka hem igen. Promenader utomhus är okej så länge du håller avstånd till andra. Handla mat en gång i veckan. Inte besöka andra annat än möten utomhus, gäller även anhöriga.
   Inga fester, kalas, bröllop och liknande. De är supertydliga med vad vi ska och inte ska göra.

   Nu ber till och med SL folk att sluta resa med dem liksom.

   Svara

    Men så ooootroligt många som inte gör det. Jag känner INGEN som distansierar mig så mkt som jag och min familj. Känns som vi överdriver när det verkar som så många andra tycks leva på som vanligt. Bor i sthlm kan tilläggas..

    Svara

     Nej, det är inte ni som överdriver då ni gör som man ska göra. Det är de andra som gör fel. Förhoppningsvis är det också de som drabbas hårdast av det.
     Att inte fatta vinken att vi ska sluta vara ute i grupp när krogar håller stängt, skidorter stänger, affärer börjar slussa in folk i omgångar och vår statsminister bokstavligen säger till oss att vara hemma tyder ju på att de saknar en hjärncell eller två.

     Svara

     Det är inte bara ni. Min familj och jag följer alla punkterna ovan (förutom att vi handlar lite oftare, fast alltid vid ”märkliga” tider) och vi har gjort det i snart 4 veckors tid. Jag är italienska och är väldigt medveten om vad som kan hända. De allra flesta av mina italienska kompisar här i Stockholm beter sig likadant. Vi träffas med några få ibland men alltid utomhus och med avstånd mellan oss.
     Vi ville åka till vårt lantställe i Påsk men kommer såklart att stanna hemma och fira bara med lilla familjen.
     Jag undrar när jag kommer att kunna träffa mina föräldrar, som bor i Italien, igen. Tur att det finns videosamtal, jag skulle vara rädd att mina små barn skulle glömma sin mormor och morfar annars 😞

     Jag skriver allt detta för att jag tror att det är bra att läsa om andra som gör uppoffringar/tar det på allvar. Annars tänker iallafall jag att ”Äh, alla åker ju iväg i Påsk, varför ska inte jag också få göra det?” ”Alla träffar sina kompisar/shoppar/fikar, då kan jag väl också”.
     Det som är jobbigast är att vi inte har något slutdatum 🥺
     Kämpa på och fortsätt vara ansvarsfull!

     Svara

      Bra! Vi lever som er också.

      Svara

      Jag och min familj gör exakt likadant, tycker denna situation visar hur egoistiska och giriga många människor är runt omkring mig ”jag kan inte sluta leva för ett virus, jag är inte i riskgruppen ändå” 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

      Svara

    Och SL fortsätter med biljetkontroller på pendeltåg.

    Svara

   Alltså, välj några saker så har du ju minskat dina sociala kontakter, som FHM uppmanar oss att göra.

   Svara

    Men vad är det som är så svårt att förstå? Vi ska inte välja bort vissa saker. Vi ska avstå allt.

    Svara

     Men varför gör inte folk det dååå?? Om alla skulle göra det skulle det ju vara grymt men jag upplever mig som en mupp som är den enda jag känner som gör det. Folk jag känner åker hem till farfar, lämnar snoriga barn på fsk, träffar kompisar, kramas, träffar barnbarnen, åker till orter utanför sthlm, går på restaurang etc.

     Svara

      För att de är korkade. Fortsätt isolera dig, vi är inte i närheten av hur illa det kommer bli i Sverige, folk kommer förstå så småningom.

      Svara

      Det är ju dom du ser (eftersom du själv inte lever särskilt isolerat än tydligen). De som snällt sitter hemma märks ju inte av. Så det blir lite skeva intryck, vilket är väldigt olyckligt i det här sambandet … eftersom svenskar helst vill göra som ALLA ANDRA.

      Svara

       Jo jag har isolerat mig väldigt MYCKET! Men jag jobbar ju fortf så jag träffar andra och jag ser vad folk gör på tex Facebook och Insta.

       Svara

   Jag är också frisk, 27 år i Stockholm. Jag tar det här på allvar. När detta är över vill jag ha gjort det jag kan för att minska smittspridningen och hjälpa sjukvården genom att inte smitta vidare. Jobbar hemma, går och handlar 1-2 ggr/vecka, självklart med handskar på. Promenerar en gång per dag, håller avstånd. Bor vid två promenadvänliga sjöar och vissa fina dagar är det så mycket folk, blir galen på att folk inte verkar ta detta seriöst så fort det blir fint väder. Jag går ut på morgonen eller tar andra vägar med mindre folk. handlar även åt äldre morföräldrar ibland.
   Jag kan också bli uppgiven över att andra går till gymmet osv som ingenting. Men jag hade bara varit rädd för att bli smittad samt vill vara en medmänniska. Kom ihåg att vi är många också, och vi kommer att kunna vara stolta över vår lilla insats när det här är över ❤️

   Svara

   På riktigt, VAD ÄR DET SÅNA SOM DU INTE FATTAR???

   Svara

  Jag menar ingenting med akuten osv. Kände inte till det. Alltså, folk kan väl inte hålla koll på ALLA avdelningar på ett sjukhus heller? Då skulle man ju få göra en oändlig uppräkning av allt varje gång. Det är väl de avdelningar folk möter mest som får mest uppmärksamhet, det är väl inte så konstigt…

  Svara

  Åsikter om att SL säger att man inte ska resa med dem just nu?

  Svara

   Ansvarsfullt. Alla borde följa det för att respektera de med samhällsviktiga jobb. Att de kan åka säkert med mindre risk för att bli smittad är viktigt.

   Svara

    Vore toppen om föräldrar till snoriga barn också kunde visa hänsyn och hålla dem borta från skola och förskola…

    Svara

     Självklart. Är bara för pedagoger att skicka hem dem.

     Svara

      Inte utan att vi får ta en hel del konflikter med föräldrar tyvärr. Och dessutom är det många med rinnsnor utomhus i det här vädret och därmed svårt att avgöra vilket slags snor vi ska ringa hem för.

      Svara

       Allt snor. Vid minsta lilla symtom ska både barn och vuxna vara hemma. Skyller de på allergi kan du hänvisa till fhm som säger att man ska vara hemma och behandla allergin tills man inte längre har några symtom. Står på deras hemsida.

       Svara

        Det är inte allergi, det är att näsa och ögon rinner vid blåst och fuktigt väder. Har du aldrig gått en promenad utomhus och blivit snörvlig och så fort du går in försvinner det? Det är inte ett förkylningssymptom.

        Svara

        FHM: Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

        Svara

       Skicka hem för grönt eller gult snor, genomskinligt ”utomhussnor” är ok.

       Svara

     Det gör dem tro mig.

     Svara

     Många som säger att de är snoriga jämt. De kan ju inte vara hemma till oktober, säger de 🙄

     Svara

      Spelar ingen roll, skicka hem dem. Hänvisa till regeringen

      Svara

     Det är ju det de använder grundskoleeleverna till. I

     nget av det FSM säger att vi i skolan ska göra är genomförbart. Varje dag trängs betydligt fler än 50, inte ovanligt med fler än 500, elever i skolbyggnadena runt om i Sverige. Elever kommer med och utan symptom från hem där familjemedlemmar uppvisar symptom för covid-19. Vi vet inte vilka som har viruset eller ej, eftersom det inte finns test. Klassrummen, korridorerna och matsalarna är för små för att kunna hålla säkerhetsavstånd. Elever sitter vid 2-bord idag, så det går inte att dra isär bänkarna. Vi, elever och skolpersonal, har aldrig skyddsutrustning. En sjuksyster sa i en intervju i AB idag att hon trodde sig lättare bli smittad av sina barn än på jobbet (och då vet vi alla att vårdpersonalen har det fruktansvärt tungt). Nu har FSM hakat på resten av världens forskare och säger att sjukdomen kan smitta utan att personen vet om att hen är sjuk. Jag är helt livrädd för barnens skull. Barn i alla åldrar dör runt om i världen (utan att ha underliggande sjukdomar) och det är en död där man i princip drunknar i sina kroppsvätskor när lungvävnaden dör. FSM tycker dock att det är fullt rimligt att låta barnen helt oskyddade utsättas för risk. Jag hoppas intensivt att det här experimentet inte kommer att resultera i att vi förlorar en stor del av nästa generation.

     Svara

   Frågan är hur folk ska komma till jobbet? Alla har inte bil och alla har en hyra att betala.

   Svara

    Taxi. Cykel. Gå. Just nu är de med samhällsviktiga jobb viktigast.

    Svara

     Taxi till jobbet? Är du dum eller spelar du bara? Jag har både bil och lyxen att vara hemma men jag har vänner som måste jobba på plats och inte har samhällsviktiga jobb samt är utan bil. Skulle de cykla från Liljeholmen till upplands Väsby? Herregud.

     Svara

    De är inget förbud. Läs på deras Facebook, de säger att man ska undvika om man kan. Har du ingen cykel eller bil så åk. Du kanske kan åka när de är mindre folk om du har möjlighet. Men stanna hemma om du är sjuk

    Svara

   Att dom borde ta bort den största smittspridaren…. Kontrollanterna. Sätt alla samhällsviktiga på tåg och låt ett gäng gå runt och sprid smitta…så smart.

   Svara

   Absolut men plocka bort trängselskatten!!!

   Svara

  Jag har en hel del underliggande ångestproblematik och är i perioder rejält hypokondrisk (oftast kan jag hålla den under kontroll). Under denna kris har jag lyckats hålla mig lugn. Tills nu. Ångesten gnager verkligen i mig och jag är så orolig både för mig själv och mina nära. Vill bara ventilera lite antar jag… Jag känner mig så maktlös i detta. Gör vad jag kan och spenderar nästan all tid hemma men smittorisken finns ju trots det fortfarande där. Ibland måste jag ju bara gå ut för att tex handla. Fan ta det här! Upptas också av tankar på alla människor som påverkas av denna sjukdom genom att de eller deras nära blir sjuka, de förlorar jobbet eller tvingas sitta i karantän med sina förövare. Det gör det än värre, känner mig självisk som ens mår dåligt när ingenting hänt mig ännu.

  Svara

   Vad jobbigt :/ Har också ångest problematik fast för mig har det gjort mig lugn nu istället känns som om jag förberett min kropp och mitt huvud på det här.

   Svara

   Ett tips, sluta läs nyheter ett tag och börja meditera, vistas i naturen m.m. Din oro kommer inte hjälpa dig, ta kontroll över det du gör.

   Svara

    Det är inget bra tips … vi har i en kris en skyldighet att ha koll på läget. Vi kan även missa livsviktig information. Det här är ju på riktigt … det är sådana situationer ångest är till för.

    Svara

   Jag har också haft mycket ångest historiskt så förstår dig ❤️ finns psykologer via kry som du kan ringa som kan ge tips. Jag fick en internet baserad behandling för oro för flera år sedan som verkligen hjälpte mig. ❤️Ta hand om dig

   Svara

   ❤️❤️

   Svara

   Testa yoga with adriene på youtube. Hon har yoga for anxiety, self doubt, tension osv. Kortare och längre videos. Du får landa i din kropp och andning och titta på en söt hund ❤️

   Svara

  Har fått veta att en på min mormors avdelning på äldreboendet konstaterats smittad med Corona. Skulle uppskatta jättemycket om någon insatt skulle kunna förklara hur det arbetas med att förhindra smittspridning på äldreboenden när smittan redan finns där.

  Vill också passa på att tacka all fantastisk personal som vårdar våra äldre!

  Svara

   Har du frågat det berörda boendet?

   Svara

    De kunde inte lämna ut någon information idag. Kommer absolut göra det men hoppas på att få lite svar ikväll då det är många tankar som snurrar och det känns långt kvar tills imorgon då jag kan ringa.

    Svara

     Antagligen har de ingen utarbetad plan eftersom de inte väntade bli drabbade så snabbt. Jag hoppas din mormor fortsätter må bra.

     Svara

   Jag jobbar på ett äldreboende där det finns bekräftad covid-19. Hos pt med bekräftad smitta eller misstanke används skyddsutrustning vid vårdnära arbete (<1m). Alla pt med förkylning på avd med bekräftad smitta räknas som smittade enl smittskydd. Alla förkylda/bekräftade pt ska vara i sina lght.

   Svara

   Är supersvårt. Speciellt om det är demensavdelning. Går inte att låsa in de äldre på rummen och de förstår inte det där med handhygien. Tyvärr smittar det som bara den mellan de boende.

   Svara

  Jag förstår inte varför vissa har så svårt att ta till sig information? Vad är det man inte förstår? Verkligheten knackar på och så visar det sig att det finns vuxna som fortfarande är i trotsåldern. Vakna upp, ta reda på fakta och låt de som har mer koll på saker och ting tala om hur du ska uppföra dig och så gör du det du blir tillsagd för allas skull. Leka rebell kan du göra en annan gång då döden inte är i närheten

  Svara

   Känner exakt samma sak. Jag hoppas att det är folk här inne som bara trollar.

   Svara

   Verkligen, det är häpnadsväckande hur folk beter sig.

   Svara

  Det här är inte första gången Kina ger världen ett virus och inte den sista. Deras djurhållning är vidrig, deras hygien m.m. Det värsta är att de tar och kommer inte ta ansvar eftersom de har pengar. Vi i väst, i Sverige är naiva, vi reser kors och tvärs, vi bryr oss för mkt om pengar och om nöjen och på så sätt låter vi Kina tillverka billigt skit åt oss på bekostnad av den kinesiska befolkningen och allas vår hälsa.

  Svara

  När tror ni det kommer att bli mindre restriktioner? Släppa på regeln om inte större folksamlingar än 50?

  Svara

   Tror snarare att det kommer bli hårdare restriktioner än att de släpper på dem. Vi är i början av spridningen i Sverige.

   Svara

    Folksamlingar över 50 pers, kanske november/december alternativt sommaren 2021. Svårt att säga hur det utvecklar sig.

    Svara

  Jag tror att det först kommer bli mycket striktare innan det lättas. Svenskarna följer inte rekommendationer och verkar inte förstå allvaret.

  Svara

   Är det inte lite typiskt svenskt att tänka ”händer inte mig”?😕

   Svara

  Har ni hört om några restriktioner kring motorcross, ridning och hoppa studsmatta i er kommun? Läste att ngn kommun gått ut och sagt att man bör avstå pga att de inte kan ta hand om banala skador

  Svara

   Gäller överallt.

   Svara

   Tänker de sluta med dialys som det uppges i Aftonbladet idag måste läget var allvarligt. Det är rena dödsdomen för dem som behöver dialys.

   Svara

    Läs inte aftonbladet. De säljer på lösnummer. Försök att läsa på SVT, dagens nyheter eller liknande. De har flera gratis prenumerationer nu så ni ska kunna läsa rätt information

    Svara

     Aftonbladet dammsuger världen för att kunna hitta hemskheter attskriva om.

     Svara

    Läs inte Aftonbladet!! Ta i denna tid några slantar och betala för seriös journalistik. Aftonbladet är skvaller och löpsedlar bara.

    Svara

    Jag ser att Aftonbladet har spinnat vidare på ett internt brev menat för IVA på KS Solna. ”Dialys blir en lyx som med största sannolikhet inte kommer att kunna levereras – vad innebär det för dialyspatienterna?” Det innebär inget för patienterna som brukar få dialys på dialysmottagning men man kommer förmodligen inte att kunna påbörja dialys för coronapatienterna på IVA.

    Svara

  En grej jag inte förstår (snälla dumförklara mig inte). Jag har ett sommarhus mitt ute i skogen två timmar från Sthlm. Bor i Sthlm. Jobbar och hänger hemma, möter knappt en människa och handlar online. Är ung och frisk. Vad är argumenten för att jag INTE ska åka till stugan över påsk? Jag kommer inte träffa någon där och åker egen bil, tar med mat hemifrån.

  Svara

   Blir du sjuk så belastar du den lokala sjukvården.

   Svara

   Och om du blir svinsjuk när du är där, vad gör du då?

   Svara

   Därför man uppmanat att inte göra resor som inte är högst nödvändiga. Du kan råka ut för en trafikolycka eller annan olycka som gör att du måste ha sjukvård.

   Svara

    Jag förstår det, såklart! Tack för svar, om än lite underton med mothugg ändå 😉 jag undrar bara om det finns något mer än det här som är motargumenten, det här kunde jag tänka ut också. Och nu pratar vi teori, jag ska inte åka.

    Svara

     Du verkar tro att du inte har corona eller kan få det … men många har inga symptom och du kan ändå ha fått det när du pratade med grannen. I Stockholm är ju smittan överallt nu, hög risk. Och sen handlar du trots allt en gång ute på landet eller på macken … eller blir allvarligt sjuk där och då. Och sist men inte minst påverkar du andra med din inställning … social kontroll, typ det enda Sverige använder sig av just nu.
     Om alla snor en tulpan i parken är det inte många kvar mot slutet av dagen i en stor stad.

     Svara

     Därför att inkubationstiden är 4-12 dagar. Du är frisk nu men kanske inte om 5 dagar. Då ska du kunna ta dig till din hemkommun för egen maskin och inte söka vård där du har stuga.

     Svara

    Oj vad hårt. Jag ska åka och träffa min mamma och systrar i påsk. Vi bor 25 min från mamma men båda i Stockholmsområdet. Måste åka bil pga två små barn. Du menar alltså att jag inte borde åka dit på påsklunch för att vi eventuellt kan krocka med bilen?

    Svara

     Haha nej 🙂 men får du corona så kan du ju enkelt ta dig hem. Är det en längre sträcka kan du inte det. Man kan ju lika gärna bli slagen av sin man i hemmet pga överdriven karantän och ta upp vårdplats

     Svara

      För att inte tala om att man både kan smitta och bli smittad eftersom ingen kan vara säker på var eller vem som har smittan. Det är det som är det knepiga, att ingen kan vara helt 100 säker på det.

      Svara

     Vid en krock skulle du belasta vården i samma län som du är folkbokförd så då är det inga problem

     Svara

      Ett tillägg…
      Sen kanske man överhuvdtaget ska undvika att försätta sig i situationer som kan medföra onödig risk just nu, vilket en bilresa för nöjes skull kan vara, då ev skador kan vara svårt för vården att hantera i dagsläget.

      Svara

    Så kan man inte resonera.
    Ja, man kan råka ut för en olycka. Man kan halka hemma i badrummet också.

    Dessutom placeras dessa olycksfall långt från coronasmittade.

    Svara

     Det är det här jag menar! Vad är onödiga risker? Att låta mitt barn åka skateboard för att det är pandemi? Att jag åker till landet ensam? Jag FÖRSTÅR att onödiga resor ska undvikas. Men jag förstår inte om det är risken för viruset eller resan i sig som kritiseras i mitt fall. Ska vi leka statistiker i det här fallet har mitt barn fått stygn pga skateboard fler gånger (en) än jag krockat på vägen till landet (noll).

     Svara

      Gör ditt bästa för att inte belasta vården just nu. Har din son fått skateboardskador tidigare, ja då är det väl inte så bra att det händer igen, just nu under dessa tider. Vad är det som är så svårt att förstå?

      Svara

       Min son är oerhört klumpig och trillar ofta bara han står på stället 🤷‍♀️ Han har två somrar i rad sprungit på vår ute plats och slagit upp jack som vi varit tvungna att åka in och sy. Tänker ju knappast hålla honom inne hela sommaren för att det finns en risk att han trillar och slår sig.

       Svara

      Problemet är väl att om du blir akut sjuk när du är i sommarstugan så kommer du belasta sjukhuset i den region där sommarstugan ligger. Och om det är utanför Stockholm t ex så har de inte kapacitet att ta emot fler än de som normalt bor där.

      Svara

       Det var jag som skrev 23.13 ovan. Ett litet tillägg. Läs gärna här så ser du förklaringen att det är resor till andra regioner som man ska undvika helt: https://www.aftonbladet.se/a/8m8mj1

       Svara

       Fast just nu är det ju sjukvården i Stockholm som är på gränsen till överbelastad medan de flesta andra regioner fortfarande arbetar under full kapacitet. Man skulle alltså göra vården en tjänst om man blev sjuk i en mindre belastad region.
       Men, det är förstås smittspridningsrisken man fokuserar på. Sprider man smittan i en region där de fortfarande lever på ganska som vanligt, fortfarande går till arbetsplatsen osv kommer ju smittan sprida sig där och leda till framtida problem.

       Svara

     Jo det är exakt så det är. Du tar upp en IVA-plats som behövs till andra i en redan pressad sjukvård.

     Svara

   Sluta tänk på dig själv, anpassa dig till kristid. Vi har det ändå väldigt bekvämt i sverige. Kan ligga hemma i soffan och läsa en bok. Åk inte bort, ens om det är nära eller din egen fastighet. Direktiven är väldigt tydliga.

   Svara

    Nu var det teori vi pratade, och jag ville förstå hur folk resonerar. Man behöver inte anklaga folk så hårt.

    Svara

     Okej, men varför inte bara följa direktiven?

     Svara

      Jag tror det är lättare att följa direktiven om man förstår hur de blir relevanta i sin egen specifika situation som Milla tex ger som exempel. Hon förstår syfte med direktiven men kan inte se varför det skulle vara ett problem i hennes fall. Tegnér sa för ett tag sedan att är man i princip självförsörjande i stugan, handlar på hemmaplan och inte träffar ngn så är det inga problem. Men det kan ha ändrats efter han sa det.

      Svara

       Klart det blir problem om folk hela tiden ska tolka direktiven ur ”sin specifika situation”. Vi behöver tänka mer kollektivt nu för att underlätta för den stora massan.

       Svara

   Behöver du fler argument än de som FHM och statsministern ger? Nyfiken på din utbildning eftersom du uppenbarligen har fullgoda vetenskapliga skäl att få resa. Om du besitter expertkunskap som FHM inte har och därför vet att du helt riskfritt kan resa så tycker jag att du ska resa. Eller, nej, det tycker jag inte. Jag tycker att din kunskap behövs inom FHM eller sjukhusen så jag tycker att du ska strunta i din reda och ställa dig till rikets förfogande. Du kan göra en enorm insats för alla i vårt land, du kommer rädda många liv. Vi lovar att komma och hylla dig i valfri park efter avslutat värv. Snälla rädda oss!!

   Svara

  Man vill införa tillfälliga lagar för att snabbt kunna fatta snabba beslut, vad tror ni att det betyder? Man behöver väl inte vara mycket påläst för att förstå att det kommer inskränkningar för alla. Vem ska vi då tacka? De som följt rekommendationerna eller de som ”lever som vanligt”. Sverige som har invånare som förstår och kan ställa upp… haha:)

  Svara

   När viruset nått flockimunmitet och du inte blivit sjuk, vem tackar du då?

   Svara

    Alla som levt efter de råd som getts:)

    Svara

  En tanke: Trots att vi lever i en så pass materialistisk pengavärld, så stängs mycket runt om i hela världen ändå ner nu (hela NY bland annat). Det tyder ju på att det verkligen är mer än en som de kaxiga säger, ”vanlig förkylning eller influensa”. Vissa lever runt på känslan av att ingenting någonsin kommer drabba dem. Verkar vara skönt..
  Stay home and strong som de säger på snapchat.

  Svara

   Men vilken bildad person som helst har förstått att det är värre än en influensa. Minns hur flera obildade dumma idioter lynchade folk här som menade att detta var värre än en influensa och på väg hit för en månad sen. De Blev så dumförklarade så det finns inte. Pinsamt.

   Svara

    Det är inte värre än influensa. Tvärt om har dödligheten visat sig vara lägre än vid säsongsinfluensa. Vad problemet är att:
    1.finns inget vaccin
    2. Olik andra virus varför alla som blir utsatta i princip får sjukdomen för vi har väldigt liten motståndskraft.
    Denna kombination gör att alla typ blir smittade samtidigt och gamlingarna dör då. Dessa gamlingar hade sannolikt dött av säsongsinfluensa också men de vaccineras för denna i större utsträckning. Årligen dör mellan 500-2000 i säsongsinfluensa i Sverige.

    Svara

    Har du missat ett ”inte” nånstans? Är det eller är det inte värre än en influensa?

    Svara

  Oj skrev i fel tråd förut..

  Men jag ser ingen som tvättar händerna i de handfat som finns vid panten i vissa butiker.
  En affär I närheten av där Jag bor har till och med ett handfat precis vid entrén men ingen tycks använda den ? Vafan

  Svara

   Jag har två matbutiker nära mig, de kranarna har bara kallt vatten, helt meningslöst då coronavirus är fettlösligt och kräver varmvatten samt tvål.

   Svara

   Jag tvättar händerna innan och efter att jag handlat.

   Svara

  Kom 25 ambulanser på 20 minuter här på nks man fick total akut stänga akuten på nks. Aldrig sett narkosen med gråten i ansiktet på de här sättet, de är krigszon.
  mvh nks ssk

  Svara

   Skulle det stämma måste de upp i katastrofläge direkt.
   Ring Aftonbladet, Expressen, DN, Svenskan och TV4 så kan vi läsa om de 25 ambulanserna där imorgon bitti.

   Svara

    asså ikväll kl 1800 på nks akuten kom 25 ambulanser på 20-25min samtidigt (galet/omöjligt mkt) för att Danderyds och st Göran hade stängt sina akutmottagningar samtidigt pga total fullt så allt blev omprio ikväll igen. Kaos är normal världen här men de här blir ”all hell break loose. ”.

    viktigt – Finns ingen källor nu än vittnen här.

    Svara

     Är det coronafall eller andra ambulanslarm?

     Svara

     Ja du verkar ha så mkt att göra att du hinner sitta inne på en skvallerblogg och härja

     Svara

   @23:10
   Varför uppger du inte att du kopierat dina kommentarer rakt av från fb??

   Trovärdigheten sjunker markant när man gör så, det förstår du väl själv?

   Svara

    Kör två trådar smtidigt.

    Svara

     men hur har du tid om du är ssk på nks att sitta på bloggbevakning?

     Svara

   Kör ni fortfarande med intensivakuten eller har ni öppnat upp för alla patienter nu?

   Svara

  Svara

  känns som de redan är över. ingen verkar ju bry sig. folk överallt, varje uteservering är proppad. jag är ju också ute, så får ta skulden jag med, läser nyheterna m men i övrigt, ser absolut ingen skillnad eftersom varje gata är full med folk. glad för ekonomins skull och för allas jobb såklart.

  Svara

   Fast det är inte indikationer på att det är över, snarare att det knappt börjat här.

   Svara

    fast? det har ju visst börjat, vad har vi nu? typ 400 dödsfall? känns mer som att de börjar klinga av pga värmen. folk skiter i de bara. ekonomin ska räddas mot alla odds, annars finns absolut noll liv efter corona kvar

    Svara

  Hur kan folk fortfarande inte förstå att man ska hosta i armvecket och inte rakt ut?! Var en kund på jobbet som hostade rakt på mitt ansikte och jag hade munnen öppen eftersom jag pratade. Blir galen på detta! STANNA HEMMA ELLER ANVÄND ARMVECKET!!

  Svara

   Kan vara så att man inte har vanan inne att hosta i armvecket och glömmer bort den i stunden men att hen inte ens vände bort ansiktet utan hostade rakt mot dig

   Svara

  Någon mer här som har släng av dermatillomani? Hur tacklar ni det i dessa corona-tider? Jag kan inte sluta ta i mitt ansikte när jag är ensam (vilket jag är en del nu). Älskar att riva i nån plita, gnugga ögonen, riva i hårbotten, peta i näsan, riva i något sår, öronen… ja, ni fattar. Detta fokus på att man inte ska ta i ansiktet gör mig ännu mer sugen. Någon som känner igen sig?

  Svara

   Tvätta bara händerna innan så är det lugnt.

   Svara

    Tack! Ja, jag är noga med det.

    Ni som lider/har lidit av liknande problem – har ni några särskilda strategier för att sluta? Tror allt det här sittandet hemma triggar något enormt. Känns inte optimalt ur virussynpunkt att ha sår i näsan.

    Svara

     Som jag förstått från bland andra Agnes wold så ska man inte ta i ansiktet direkt efter när kontakt med andra som ev kan vara smittade. Om du sitter hemma ensam och pillar i ansiktet med rena händer borde då inte vara någon fara?

     Svara

  Denna kommentar fastnade i modd? Förstår inte varför men provar igen.

  Fick veta att min pappa nu fått corona och åkt in till sjukhuset och kommer sövas ner några dagar. Hade hoppats få veta det när jag fortfarande kunde ringa. Hade velat att min 3 åring fått prata med morfar innan han sövs ner. Han har kol (han har aldrig rökt), har diabetes typ 2 och har haft hjärtinfarkt innan. Har inte träffat honom sista tiden då det varit konflikter mellan mig och min mamma. Jag har ingen bra kontakt med dom men mitt barn pratar om dom hela tiden vilket gör detta jobbigt.

  Svara

   ❤️

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.