Gravplundrade föremål på Stadsmissionen?

Onsdag

Ett litet paket på bordet, till Gustav som fyllt år på söndagen och skulle firas idag. Här ser ni vad som låg i. // Elsa Billgren

Hade ni tänkt på att det skulle kunna röra sig om plundrade föremål om ni hittade något fint på Stockholm Stadsmission?
Det hade inte jag…

Jag hoppas verkligen Elsa uppdaterar med vad hon får fram för info, för det är nog många fler där ute som inte känner till det, men som likt Elsa är stora second hand-älskare.
Mina tankar skulle förmodligen dra sig mot att det är en”riktigt bra kopia av en musei-ish pryl”, trots att jag älskar att gå på museum och kanske borde veta bättre?
Samtidigt hade jag ju aldrig trott på att en tavla från Myrorna var en äkta van Gogh, bara för att motivet var solrosor och det stod Vincent i hörnet.
Ungefär lika lite tänker jag att jag kommer hitta antika föremål från gravplundring på Stadsmissionen så frågan är väl var ansvaret ska läggas? På butiken eller på köparen?
Den som skänkt föremålet är förmodligen anonym och lite svår att fråga så då återstår butik och köpare.

Jag säger butik. 

Tack för tips!

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ”om du vill kan du ringa dem och fråga” 🙄 alltså hennes arrogans vet verkligen inga gränser.

  Svara

   Fast alltså… Tycker inte man är ignorant om man utgår från att något man köpt på Stadsmissionen är ok innan något annat uttryckligen bevisats inte vara det. Jag hade nog inte heller börjat ringa runt för en sådan kommentar.

   Svara

    Precis. Det är inte brottsligt att köpa något i god tro.
    Och man kan inte döma nån för gravplundring 200 år i retrospekt…

    Svara

     Tyvärr ändrades lagen om god tro år 2003.

     ”I korthet innebär det att den som medvetet eller omedveten köper en vara som visar sig vara stulen blir tvungen att lämna tillbaka varan till den ursprunglige ägaren utan att få några pengar tillbaka från den personen. Inte heller försäkringar täcker den här typen av förluster. Borde man misstänkt eller rent av känner till att varan var stulen så kan man dessutom själv bli åtalad för häleri och få böter eller i grova fall upp till sex års fängelse.”
     Stöldskyddsföreningen

     Svara

     Plundring och gravplundring är inte samma sak…

     Svara

    Förmodligen inte jag heller.
    Men jag hade låtit bli ett så smådrygt svar.
    Som dessutom avslutas med ”kram”.

    Svara

     Ja hon har verkligen en otrevlig ton i svaret, hon har tendens att skriva ”kram” efter ha tillrättavisat någon, det känns rätt passivt aggressivt och allmänt obehagligt.

     Svara

      Har lagt märke till det. Kände inte tidigare att hon hade så mycket undertryckta aggressiva virvlar, men det upplever jag nu att hon har. Men det är väl OK antar jag, alla har vi någon skavank i våra personligheter. Intressant dock.

      Svara

   Så nu måste man börja utgå från att billiga prydnadsföremål på loppisar är antika grejer!

   Jag är nog team Elsa här!

   Svara

    Jobbigt för alla som tänkte ta sina dyra fynd till antikrundan.

    Svara

  Hur ska Stadsmissionende styrka proveniens är det tänkt? 🤣
  En post it lapp med texten ”helt laglig skitgammal pryl från Långtbortistan”?

  Svara

   Det är ju det som är poängen. Om man inte kan redogöra för proveniens och att föremålet har hamnat lagligt i Sverige får man inte sälja det.

   Svara

  Pinsamt att Elsa ”vintage lover” Billgren inte vet bättre.

  Svara

   SpeciElsa vet inte skillnad på virkat och stickat… vintagetextilexperten..

   Svara

  Tänkte på en annan sak, kan det vara så att Influencer har gått med i A-kassan och därmed lägger ned sina bloggar pga av att man inte blivit bokade eller blivit avbokad. Kan ju vara skönt att slippa jobba ett tag kan jag tänka… nu när det inte är lönsamt längre. Eller är det så att många av dem går på ”mammaledighet” nu när det inte finns annat att hämta (som för övrigt redan förmodligen utnyttjat under tiden som de minglar runt) Hmmm…kanske dax att bli gravid så man överlever… eller kanske skaffa lite mer personnummer… som grannen som bor ihop i ett hus utan vatten el och toalett. Nä men varför inte?

  Svara

   Va

   Svara

    Ja

    Svara

   Nä skaffa inte barn.

   Svara

   Va? Begriper ingenting av detta.

   Svara

   Du blir inte rik av att vara föräldraledig. Och det är många gånger tuffare än ett heltidsjobb då en oftast arbetar 24/7…

   Svara

  Absolut butikens ansvar när det kommer till en sådan stor kedja som stadsmissionen!
  Samtidig låter det otroligt konstigt att de skulle ha saker från utgrävningar där till loppispriser?? Måste väl ändå vara en fejkkruka?? Även om mottagaren inte tog det så. Eller Elsa, hon. Väldigt konstigt hela grejen tycker jag….

  Svara

   Auktionsfirmor och antikhandlare har en skyldighet att undersöka varifrån grejorna kommer och vid minsta tvekan ska de konsultera experter för att fastställa äkthet, ursprung och värde. Att sälja i ”god tro” duger inte.
   Vilket ansvar som kan åvila Stadsmissionen är lite tveksamt. Kanske skulle de inte alls ta emot sådant som kan visa sig diskutabelt eller tveksamt?

   Svara

   Den är nog äkta. Grekisk eller cypriotisk bronsålder. De är inte ovanliga men såklart roliga att äga om man är intresserad. Jag har en liknande som jag köpte på auktion för 800kr.

   Svara

   Ja, men också en influencers ansvar att inte bidra till illegal handel med antika föremål. Hon tjänar ju sina pengar på att blogga, det minsta hon kan göra är väl att ta ansvar för sitt ”content”.

   Svara

  Tror inte Elsa är en gravplundrare! Inte ens i corona tider är folk snälla…Camilla ett önskemål! Öppet spår från kl 18 hela påskveckan? Burriga snälla.

  Svara

   Men vilka är ni som tjatar om öppet spår hela tiden? Har ni inget bättre att lägga er tid på?

   Svara

    Många tycker det är trevligt, många är ensamma, för övrigt har man väl rätt att önska. Så jag håller med.

    Svara

   Det är ju fritt för de som vill att samlas i senaste öppet spår varje kväll och prata en stund om man vill. Menar absolut inget drygt men ni som önskar fler öppet spår har ju möjligheten att prata i det från i lördags så ofta ni vill tills ett nytt kommer.

   Svara

  Säkert en fenicisk amfora från långt före Kristi födelse.
  Eller en värdelös kopia gjord igår.

  Svara

   Den är inte en kopia. I Sverige är det inte särskilt svårt att hitta fornfynd billigt. Kolla bara på tradera. Flintyxor och stenyxor från bronsåldern och tidigare går för struntsummor. Men det finns mycket sånt så det är inte heller värt mer.

   Svara

    Cypriotisk eller grekisk bronsålder. Inte särskilt ovanlig. Men såklart fynd att hitta på loppis!

    Svara

    Flint- och stenyxor från bronsåldern är inte särskilt vanliga och generellt av låg hantverksmässig kvalitet, tror inte det kryllar av sådana på Tradera? Flinthantverket hade sin höjdpunkt under sen stenålder och från den perioden finns det gott om fynd.

    Svara

  När jag volontärarbetade i en second hand butik så hade de någon från Bukowskis (eller liknande) som kom och värderade och tog hand om saker som var riktigt värdefulla någon gång i veckan /månaden. Jag antar att de flesta stora second hand kedjor gör någon sådan grej.

  Svara

  Ja nog kan man fynda men det var lättare förut. Spännande detta. Den kanske är värd miljoner.

  Svara

  Haha det pinsammaste med inlägget är ju att hon ständigt återkommer till en efterfest med Håkan Hellström och Alexander Skarsgård som ägde rum för fem år sen!? Tror hon nämnt den var tredje månad sen dess, man ömmar ju nästan för henne

  Svara

   För lite! Hade jag varit på efterfest med dem hade jag nämnt det varje dag. Om det var en rolig efterfest hade det blivit flera gånger om dagen.

   Svara

    Jag med!! Älskar Håkan och mina närmaste hade fått höra om det ofta om jag hade varit med!

    Svara

  Helt ot kommentar som inte är okej att posta här. Ta det i förra corona tråden eller nästa öppet spår corona.

  Svara

  Jag hade absolut inte tänkt på det 🤔

  Svara

  handlar inte om föremålets värde, man ska inte slå mynt på fornfynd! nu är ju Elsa inte vem som helst utan en influencer som INFLUERAR sina läsare = folk vill ha det som hon har det hemma. ett visst ansvar borde hon således ta? och inte göra reklam för ngt som troligtvis är stödgods? resonerar folk på samma sätt om HM tex? ”jag köper saker i god tro, om dom har kläder som e producerade av ledsna barn är det inte mitt fel”?

  Svara

   Va?

   Svara

   Hur tänkte du nu?

   Svara

  Ställ bort glöggen.

  Svara

  Spar dina filosofiska frågor till Öppet Spår på onsdag.

  Svara

  Tror folk att det är gravplundring pga lappen? För man hade faktiskt humor förr i tiden också, tro’t eller ej.
  Eller är det något annat, som bara kännare kan se? Typ formen eller nåt?

  Svara

   Ja man kan se ålder och typ av fornföremål på annat än en lapp såklart.

   Svara

    Jo, det fattar ju jag också. Men dom som kommenterat har ju bara bilden att gå på?

    Svara

  På tal om vadå?

  Svara

  Vadå.. är det, som kommentaren säger, olagligt att köpa och sälja antika föremål?

  Svara

   Ja, om man inte kan bevisa att föremålet har hamnat i handel och därmed i Sverige på lagligt sätt.

   Svara

    Hur bevisar man det?

    Jag tänker på alla antikhandlar som finns tex.

    Svara

     skillnad på ”antika” föremål som är ca 100-200 år gamla, och föremål från antiken….

     Svara

      Ja men frågan återstår, hur bevisar man att något kommit in på marknaden på laglig väg när man ska köpa/sälja?

      Svara

       Nej det är inte olagligt att sälja och köpa fornfynd om du inte har anledning att misstänka brott när du själv får tag i dem. Du kan till exempel ärva fynd som varit i privat ägo sedan innan dagens lagstiftning kom till. Dessutom är det faktiskt lagligt att behålla de flesta typer av fornfynd som kommer fram på platser som inte är registrerad fornlämning.

       Du är skyldig att lämna in följande två kategorier av fynd till staten mot en vanligen mycket generös hittelön.

       1. Alla fynd som till någon del består av guld, silver, koppar, brons eller mässing.

       2. Alla fynd, oavsett material, som du hittar tillsammans mer än ett på samma ställe.

       Staten är heller inte skyldig att ta emot allting du lämnar in. Riksantikvarieämbetet bestämmer från fall till fall. Om du lämnar in tillräckligt trista grejor kan det hända att du får igen dem med ett ”tack, men nej tack”.

       Svara

     Antikviteter och antika föremål är inte samma sak.

     Antika föremål, eller fornfynd som dom heter om dom inte kommer från medelhavet, framkommer oftast på arkeologisk undersökningar. I Sverige är det olagligt att sälja fornfynd, för att förhindra att folk som vill tjäna pengar går ut och gräver sönder fornlämningar, tex gravfält eller boplatser i jakt på föremål att sälja. Om någon som inte är arkeolog och har fått uppdrag eller tillstånd av länsstyrelsen gräver i en fornlämning för man sig skyldig till lagbrott.

     Vad gäller det lilla kruset, så får man anta att det inte har gått i arv från grekisk eller cypriotisk bronsålder som inträffade för ett par-tre tusen år sen, utan att det har hamnat på marknaden på ett mindre lagligt sätt.

     Svara

      Tack för svar.

      Svara

  Nej off topic kommentarer är inte tillåtna. Det får du ta i senaste öppet spår tråden eller spara till nästa gång det kommer ett öppet spår.

  Svara

  Alltså Dasha Girines otroligt ignoranta vlogg om att hon legat hemma sjuk med Corona men ”hon mår okej, hon är inte döende bla bla” som är full med faktafel. Fan vad trött man är på influencers som ska tycka till om Coronavirus. Finns inget att tycka till om, finns rätt eller fel beteende och hon sprider felaktig information och beter sig fel.

  Svara

   Alltså jag stoppade in i halva videon. Det var en pina! Vad f*n håller hon på med?! Så nu för att hon KANSKE haft corona så kan hon också utesluta att det inte är dödande virus.. Alltså snälla.. Jag trodde inte jag kunde bli förvånad längre när det handlar om henne, men tydligen blir hon bara värre i sina uttalanden.

   Svara

   Kan vara corona hon har haft men kan också vara en vanlig influensa. Jag regagerade på vad hennes kompis på IVA har berättat för henne. Får verkligen kompisen berätta exakt varför människor ligger inne? Har inte kompisen tystnadsplikt?

   Svara

  SpeciElsa är ju självutnämnd vintageexpert, kan man inte vänta sig LITE mer av henne än av oss VANLISAR? att hon har koll på att man inte ska köpa fornfynd osv??

  Svara

   Well, vintagekläder och fornfynd är ju kanske inte riktigt i samma kategori… Finns en anledning till att exempelvis antikrundan har flera olika experter i olika ämnen. Så att Elsa inte skulle ha koll på fornfynd är faktiskt inte så konstigt. Bra försök med att trycka ned henne men denna gången gick det inte. Bättre lycka nästa gång!

   Svara

    Well, nu har hon ju det senaste nästan uteslutande fokuserat på inredning, och hon köper mycket på auktion och springer på antikvariat stup i kvarten. Och det som folk verkar glömma av är att hennes jobb är att uppmuntra till konsumtion, är det då för mycket begärt att hon har koll på det som kommit att bli hennes levebröd? Bra försök att försvara henne men den här gången gick det inte tyvärr. Bättre lycka nästa gång!

    Svara

     Well, hon fokuserar ju knappast uteslutande på inredning med tanke på att hon ska börja jobba med vintagekläder i ett samarbete med ett företag, hur ut vintagebröllopsklänningar etc. Så där har du fel. Att buda hem saker på auktion och springa på loppisar är inte heller något som gör att man automatiskt blir expert på fornfynd. Det är liksom en ganska speciell nisch. Att gilla inredning och loppis kan man göra utan att för den delen vara expert. Så jag tycker nog att det går rätt bra att försvara henne, tackar så mycket!

     Svara

      genuint intresserad: varför är du så intresserad av att försvara henne? hon tjänar pengar på uppmana till konsumtion? och nu handlar hon fornfynd och säger att det får vara upp till Stadsmissionen och således avsäger sig allt ansvar?

      Svara

    Varför skriver ni ”well” hela tiden?

    Svara

  Vad snorkigt svar. Hon är nog sur för att hon inte kan åka till Gotland 😂

  Svara

  ”Musei-ish pryl”
  Vad betyder det ens? Finns det ingen chans på att du kan höja nivån på språket här inne lite? För att ge ett aningens mer vuxet intryck?

  Svara

  Nu läser du nog in lite för mycket angående ordet ”plundring”. Det kan lika gärna vara från en utgrävning. Ingen har sagt att detta behöver vara från en grav just.

  Svara

  Det är så intressant med den här offerkoftan som lagt sig som en blöt filt över vissa influencers (inga nämnda inga glömda). Fattar att det är så in i helvete irriterande att bli granskad av kreti och pleti ständigt. Blir jag på jobbet med när viktigpettrar och gnällkärringar petar i saker de inte har med att göra. Men eftersom det är jobb och inte sandlåda så let jag rart och går vidare i livet.

  Istället för att slåss med näbbar och klor över minsta småsak så skulle det väl vara bra mycket enklare att förekomma än förekommas och undvika drev genom att säga att det inte blir någe Gotland och låtsas vara chockad över Jesus-vasen.

  Är väl vad vilken PR person som helst hade gjort om det var fråga om ett ftg. Och det är ju ett ftg med ett varumärke att vårda hur personlig man än vill vara som influencer. Är väl bättre att skilja på att vara personlig och privat och sen gå hem efter jobbet och sucka över sina irriterande läsare istället för att bli passivt aggressiv i ett kommentarsfält. Känns som att det är en energitjyv utan dess like. Men vad vet jag.

  Svara

  Läste precis någon kommentar om att Elsa ”inspirerats” av Ellen Dixdotters kök och var tvungen att kolla och herre min gud. Det är ju totalt kopierat. Till och med kranen är ju likadan 😳

  Svara

  Elsas svar (från hennes blogg): ”Jag ringde för övrigt Stadsmissionen och frågade hur de ställer sig till detta och de poängterade att de inte säljer olagliga föremål och visste vad jag syftade på för saker, men om du är av annan expertis tycker jag att det är bra att du hör av dig till dem så den typen av försäljning inte fortsätter om den är illegal som du säger. Kanske ännu viktigare för dom (som jobbar med försäljning och välgörenhet) än jag lär mig hur det funkar. Jag är helt säker på att varken de, jag eller du vill uppmuntra till illegal handel, det vore superhemskt såklart!”

  Svara

   Herregud 🤦‍♀️

   Svara

   Ja gud förbjuda att man ska behöva ta ansvar för sitt jobb, ”Superhemskt”!

   Roligt också att hon skriver ”jag är helt säket på att varken de, jag eller du vill uppmuntra till illegal handel” när den som kommenterat har redogjort för vad som gäller och uppmanat till att läsa på för att undvika att göra fel…

   Svara

  Jo, det är ju samma typ av folk som säljer äkta dinosaurieben på Natuhistoriskas webbshop..

  Svara

   va?

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.