Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

631 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag behöver lite tips om vilken ny mobil jag ska skaffa! Kan ni hjälpa mig?
  Sedan två/tre år tillbaka har jag en iPhone 6s Plus. Men den har börjat krångla en del, så jag funderar på en ny. Först tänkte jag mig en iPhone 8 Plus – jag känner inte att jag vågar köpa en modernare iPhone då väldigt många säger att kameran är kass på de nyare modellerna. Har ni denna uppfattning? För jag fotar mycket varje dag, och måste ha en bra mobilkamera.
  Men nu har jag fått tips om Samsung Galaxy S10! Killen i Tele2-butiken visade mig både iPhone 8 Plus och Samsung S10 – och S10 verkar ju helt klart bättre.
  Dock har jag ju en iPad och en MacBook Air – och är lite rädd för att de inte är kompatibla med Samsung. Men när jag frågat runt säger folk att android och Apple numera funkar bra ihop. Min kille är Android-förespråkare (😅), så han röstar på Samsung. Men själv är jag inte 100 % övertygad.
  Vilken mobil tycker ni verkar bäst? En bra och avancerad kamera är viktigt! Och att den funkar med mina Apple-grejer. Samt att jag lätt kan lära mig hur den funkar.

  Svara

   Om du vill ha en bra kamera är Huawei det bästa valet. P30 Pro är på rea nu och har Google Mobile Services så den kommer ha tillgång till Play store och alla Googles uppdateringar även i framtiden.

   Svara

    Ja, Huawei har jag hört mycket bra om! Visst är det en Leica-lins i Huaweis mobiler? Jag backupar alla mina foton i Google photos, och använder Google keep och Google kalender- så därför har jag varit lite rädd för att byta till Huawei då de nyare modellerna inte stöds av Google. Men P30 Pro kan jag ju kolla in!

    Svara

     Stämmer med Leica! Har själv P30 Pro och Google funkar perfekt. Hoppas de löser samarbetet innan denna lur blir gammal och trött för jag vill verkligen inte ha något annat märke då kameran är så överlägsen.

     Svara

   Iphone 11 kamerans ”bakåt” är fantastisk! Tar sjuka bilder i mörker. Framkameran är också helt okej, kan ge lite ”grått” intryck ibland dock.

   Svara

    Håller med! Jag är team samsung annars men kameran på iPhone11 är helt hopplöst bra!!

    Svara

    Håller också med. Bilder tagna i mörker blir faktiskt riktigt bra!

    Svara

   Nya iPhone SE är min klara rekommendation. Ruskigt bra prestanda för ett riktigt bra pris.

   https://www.apple.com/se/iphone-se/

   Svara

   Om du har Apple sen tidigare och tycker att dom funkat bra så är det idiotiskt att dra in android i leken.
   Visst, det finns dom som har bättre kamera men det är det enda som kommer att va bättre. När du sitter med mobilen och kollar på bilder så är megapixlar hit el dit ointressant.
   Jag tror att du kommer att ångra dig och irritera dig sönder på android. Jag höll på att bli tokig när jag hade android och det helt plötsligt dök upp virus. Har aldrig hänt på nån iphone jag har haft.
   Köp en iphone, kolla in SE, el nån annan. Driftsäkert och utan krångel är min erfarenhet. Har aldrig under alla år jag haft iphone behövt lämna in nån för nåt strul.

   Svara

    Jag älskar kameran på min iPhone 11. Alla säger att bilderna ser ut att vara tagna med en riktig proffskamera så… den är inte kass i alla fall 😂

    Svara

     Har slutat med min systemkamera sedan jag köpte IPhone 11 Max PRO plus!

     Superbra kamera!

     Svara

   Jag har en xiaomi, minns inte modell men är sjukt nöjd. Såg att de ska öppna en butik i mall of Scandinavia snart också 🙂

   Svara

    Jag med! 2000 kr liksom och funkar skitbra! 👍

    Svara

   Vänta på IPhone 12 eller iPhone PRO ❤️

   Svara

   Jag har huawei P30 pro och bilderna blir galet bra med den kameran. Telefonen i sig är jag väldigt nöjd med också 😁

   Svara

   Är sjukt nöjd med min iphone 8 plus. Haft den i 2 år och batteriet är FORTFARANDE skitbra (fastän jag använder den heeeeeela tiden, skärmberoende hej hej) kameran skitbra, allt är skitbra. Haft både samsung och iphone innan men denna är bäst hittills. Känner inte att jag vill byta ut den på länge

   Svara

  Hej!
  Jag och 3 andra studenter skriver en b-uppsats i psykologi och vi skulle uppskatta mycket om ni kan delta i enkäten. Vi behöver betydligt fler deltagare och dessutom innan måndag. Det tar max 2 min att fylla i enkäten och man är anonym.
  Tack på förhand

  https://docs.google.com/forms/d/14mQ_iQ7RPsEUev9J8XP59ihp5-RgvGPoKKCeDAKJew0/edit#

  Svara

   Har fyllt i nu. Tog typ 30 sek 👌🏼

   Svara

    Tack! Uppskattar det.

    Svara

   Jag vill inte vara taskig och önskar ert varmt lycka till men godkänns verkligen sånt här extremt random underlag i en akademisk uppsats? Man ser ju ibland frågor liknande denna i kommentarsfält och jag undrar varje gång.

   Svara

    I en B-uppsats tror jag inte det är några problem…

    Svara

     Dock måste jag säga angående fråga 6: ”inte så starkt nu” ”betydligt svagare nu” skulle behöva vara tydligare. Vad hänvisar frågan till? Låter som det är baserat på läget i världen kanske? Men det framkommer ej.

     Svara

      Jo, i o m att det är en pandemi på g så är det nåt vi måste diskutera inom uppsatsen ifall det kan ge högre utslag. Men frågorna är tagna från HAD där man mäter ångest b.la.. och tanken är att undersöka hur människors välmående är i nutid.

      Svara

       Okej, tyckte inte det framkom! ”Betydligt svagare nu” gör ju så att man kan utgå från olika saker. Svagare nu än när jag var tonåring, eller innan pandemin. Tänkte bara så du tänker på det inför opponering. Stort lycka till 🙂

       Svara

        Tack för din feedback!

        Svara

      Även på frågan: Jag känner mig orolig, så har skalan vänts och Aldrig är plötsligt högst upp och Väldigt ofta längst ner. Tycker även att ni kunnat använda lite tydligare alternativ än ”av och till” och ”någon enstaka gång”

      Svara

       Instämmer, tycker också att det borde finnas fler och tydligare alternativ. Men vi har tagit rakt av från HADs formulär och det är de svarsalternativen som anges.

       Svara

       Inte för att jag vet hur de som skriver uppsatsen tänkt men vet att när jag skulle skriva uppsats (körde dock inte något enkät) och då vi läste teori kring hur man ska få fram ett bra resultat var det något om att det kan vara bra på att vända på frågorna/svar så att man inte bara trycket utan tvingas läsa igenom skiten. Men vad vet jag?

       Svara

    Ja, i en b- uppsats. Syftet är (egentligen )att använda sig av statistikverktyg och visa på korrelationer och poweranalyser. Så med det sagt, är det inte jättestort fokus på att man ska undersöka nåt spektakulärt och nytt. Därav den enkla enkäten.

    Svara

     Okej, tack för svar. Då slipper jag undra mer. Har svarat nu. Lycka till med uppsatsen!

     Svara

      Tack!

      Svara

    En B-uppsats handlar mer om hur man mäter saker. Det har egentligen ingeting att göra med vad man mäter

    Svara

     Fast alla B-uppsatser mäter inte saker. Det är snarast en övning i akademiskt skrivande.

     Svara

      Fast i allt akademiskt skrivande har du en teori, metod, resultat och slutsats. För att få ett resultat måste du mäta något.

      Svara

       Nä. Det beror helt på vad man skriver om och vad syftet är…

       Svara

       Nej det måste man inte.

       Ett resultat kan vara exempelvis resultatet av en litteraturstudie, kartläggning, etc.

       Svara

       Nej du måste verkligen inte mäta nåt. Varken i b-, c-, d- eller e-uppsats. Det beror helt på vad du studerar. Du måste inte ha ”resultat” heller.

       Svara

   Tog typ 20 sek. Tycker sånt är kul! 🙃

   Svara

   Done! Tack för fina spann när det gäller ålder! Kände mig plötsligt ung 💕

   Svara

    Du är så ung som du känner dig 🙂

    Svara

   Som före detta deprimerad och före detta lidande av grov ångest var det här otroligt kul att svara på. Kände mig som en superwoman (Y)

   Svara

   ….och efter bara några frågor tog det stopp. Jag är pensionär (varken jobbar/arbetslös/student) 😉
   Men ni kanske inte skulle ta med dylika exemplar i er undersökning?

   Svara

  Om termometern visar två olika temperaturer i vardera öra, vilken är det man bör gå på?

  Svara

   Guuud undrar samma 🙃 har alltid högre temp i ett öra

   Svara

    Örontemp suger. Fram med den gamla hederliga rektaltempen

    Svara

   Den som visar högst. Oftast är det vax eller annat som hindrar att man får den temp man har.

   Svara

   Den högre

   Svara

    Höger öra? Hö hö

    Svara

     Nej det högre örat. Fram med linjalerna he he

     Svara

  Fler än jag som alltid tröttnar på sex typ ett år in i en relation? Slutar vara sugen liksom, även om det kan vara härligt när vi väl ändå kör. Vad gör man åt detta?

  Svara

   Samma här. I varje förhållande har det varit likadant. Varit tillsammans med min man i 10 år nu och har 0 lust verkligen. Men det är ju superhärligt när det väl blir av. Har tyvärr inga tips!

   Svara

    Blir glad ändå av att höra att det finns någon annan. Tack för att du skrev!

    Svara

    När du är över 40-45 kommer det va det omvända. Tro mig. Bra att samla om man vill hålla ihop.

    Svara

     Samtala😉

     Svara

     Hur menar du med det omvända? Att jag kommer vilja mycket men inte njuta när vi är igång?

     Svara

      Antagligen att du kommer vilja, men gubben är för trött

      Svara

       Och när de orkar och har lust så får de knappt upp den ändå.

       Svara

        Nä, sexlusten försvinner för kvinnor med åldern och särskilt i klimakteriet.

        Svara

         Nej.

         Svara

          Jo

          Svara

    Helvete ja! Du är inte ensam, det är så knäppt, när man väl ligger är det nice men innan… zzzzz pallar inte ta initiativ eller låta mig förföras

    Svara

   Yepp, älskar min sambo och vi har barn tillsammans och sex är nice när det blir av men innan dess känner jag typ.. Inget sug? Detta ger mig dåligt samvete så vill också ha tips.

   Svara

   Nej, varit tillsammans i nästan 8 år och inte tröttnat. Visst finns perioder när man är mindre sugen, men 95% av året har vi sex typ varje dag 🙃

   Svara

    Låter underbart. Har det varit så i eventuella tidiga relationer också? Blir du också sugen på andra personer om du vill säga? Är du liksom en mer sexuell person, är väl dit jag vill komma, eller är du bara extremt attraherad av din partner?

    Svara

     Bra fråga! Tidigare relationer har inte varit längre än max ett år, så känner inte att jag kan svara på första frågan ordentligt.
     Sedan skulle jag nog räkna mig själv som en ganska sexuell person. Blir inte extremt attraherad av just min partner, utan det ”kommer nog mer från mig” (om du fattar vad jag menar? 😂).
     Dock tror jag absolut att kommunikation är en nyckel. Ingen av oss har ”slipat kanterna” utan båda har sagt vad man tycker, inte tagit det personligt, och försökt igen, redan tidigt i relationen. Tog snabbt att komma på hur vi ska komma samtidigt (vilket för oss höjer njutningen avsevärt) och sedan lixom bara fortsatt 😊

     Svara

     Sedan skulle jag vilja göra ett lite nördigt tillägg till mitt svar 🤓, men som för mig är avgörande i mycket här i livet: hjärnan vill alltid känna igen sig och kan bara tänka på en sak åt gången. Har man olika erfarenheter kring något (tex bra sex – dåligt sex – tråkigt sex), så spelar inte mängden någon roll (hur många gånger i detta exemplet) utan hur stark känslan är.
     Blev upplevelsen av bra sex starkare än upplevelsen av dåligt/tråkigt sex så tänker hjärnan på det bra sexet. Och det tror jag är bra information att ha i bakfickan.
     Skapar man upplever som skapar starka positiva känslor kring sex så tror jag man blir mer sugen. Säg att man kommer i en vardagssitution som är kopplat till sex – hjärnan vill känna igen sig – tar fram erfarenhetsbanken – konstaterar att detta har jag gjort massa gånger men kan bara tänka på en – då väljs tanken med starkast känsla.
     Är den tanken och känslan då inte upphetsande eller intressant, då blir man nog inte sugen så ofta. I mitt fall så är den tanken och känslan extremt inbjudande, och det kan vara därför vi fortfarande har det så även nu efter alla år. Jag tror personligen att det är en stor bidragande faktor.
     Hoppas jag fick fram någolunda vad jag menar utan att skriva en halv bok 😅

     Svara

      Ja du fick fram. Ska begrunda detta och läsa flera gånger. Tack!

      Svara

    Har ni barn?

    Svara

     Jag som startade tråden har ett ganska litet barn men det har varit samma sak i tidigare relationer.

     Svara

     Jag tror frågan var till Emelie.

     Svara

   Jaa! Sex är så förknippat med spänning och någon form av erövring för mig tyvärr.

   Svara

    Precis så för mig också. Jag tror min syn på sex är lite skadad då jag använde det för att fylla mitt bekräftelsebehov som ung. Med min man känner jag mig så extremt trygg och även om jag tycker han är supersnygg fortfarande så har jag ingen lust.

    Svara

     Exakt samma här. Funderar på att gå någon tantra-kurs eller någonting för att försöka upptäcka den kroppsliga upplevelsen av sex mer.

     Svara

    Du satte väldigt bra ord på detta. Exakt så är det. Så länge jag känner att det är spännande och kanske lite spel så kan jag vara sugen jämt. Men vad gör man åt detta då? Vill inte byta partner massa gånger.

    Svara

   Samma här 🙋‍♀️ och ju längre det går desto mindre sugen blir man, o svårare att ”komma igång” igen.

   Skönt dock att höra att det finns fler, en tror ju nästan att det är något fel på en.

   Svara

    Mitt tips är att ta en dusch, ensam, och intala sig att man är sugen. Så kan du ta så lång tid du behöver, i lugn och ro, och när du går ut så tänker man, med självklarhet, att NU SKA VI LIGGA! Funkar 8/10 gånger! (Och glidmedel!!!!)

    Svara

     Låter rätt så hemskt….

     Svara

     Varför ska man behöva intala sig något? Blir ju typ som att tvinga sig till något man egentligen inte vill. 🤷🏼‍♀️

     Svara

      Nej, handlar mest om att jag behöver lite längre tid än honom på att känna suget. Räcker inte att se en naken kropp för mig, men gör det det för dig GOOD FOR YOU!

      Svara

  Att leva med hälsoångest.
  Jag har hälsoångest sedan några år tillbaka. Nu fick jag Corona för två månader sen och är fortfarande inte återhämtad. Det här har triggat min ångest något extremt. Jag får flera panikattacker varje dag men försöker hålla det inom mig så inte mina barn märker något. Men jag är så utmattad av konstant ångest. Är det fler med hälsoångest nu under dessa speciella tider?

  Svara

   Min kompis känner precis som du och hon har fått antidepressiva som hon tycker underlättar. Kanske du kan prata med läkaren om du inte redan gjort det. Det är verkligen oroliga tider nu, hoppas du känner sig bättre snart.

   Svara

    Tack 🧡 Jag har fått antidepressiva utskrivna och håller på att fasa in de just nu. Det ökar tyvärr ångesten ännu mer under de första veckorna men jag hoppas att det kommer bli bättre snart.

    Svara

     Ja, håll i det och stå ut. Första veckorna på ny medecin säger ingenting om hur de sen funkar i längden enligt min erfarenhet utav olika antidepressiva. Viktigt dock att du sen följer upp med din läkare, för ibland är det helt enkelt inte rätt medecin för just dig. Och mina läkare har alltid sagt att ”de borde funkat bättre vid det här laget” när det varit fel. Men även de som funkar bra var inte så roliga i början.

     Svara

      Jag håller med! Jag har ätit just dessa tabletter tidigare i början när jag fick min hälsoångest (efter en traumatisk graviditet och förlossning). Då åt jag de i 1,5 år och kombinerade med KBT. Det funkade jättebra och sedan dess har jag haft ångesten under kontroll fram till jag fick Corona. Jag hoppas att de funkar lika bra denna gång. Lite svårare med terapi just nu men har bokat in samtal via appen Mindler.

      Svara

   Har senaste månaderna utvecklat det, det är fruktansvärt. Det bottnar mycket i att jag plötsligt blivit sjuk som ung och är rädd att hamna där igen, börjar precis nu återhämta mig liksom. Fyfan

   Svara

    +1

    Svara

   Blev diagnosticerad med hälsoångest och paniksyndrom i början av januari, alltså precis innan Corona-pandemin var ett faktum. Dock började allt långt tidigare, men sen i höstas har jag haft svårt att kontrollera det. Hade lätt feber för några veckor sen och fick fullständig panik. Hela den här situationen suger för man är så himla maktlös!
   Hoppas du har nån du kan prata med. ❤️

   Svara

  Vilken är den absolut bästa bok ni har läst?

  Svara

   Bön för Tjernobyl

   Svara

    Den var lite för melodramatisk för smak.

    Svara

     Okej

     Svara

      Okej.

      Svara

   Svårt, men den senaste bästa jag läst (har väl läst 30 böcket efter det ungefär) är definitivt Arv och Miljö av Vigdis Hjorth. Den är otrolig!

   Svara

    Älskade också den!!

    Svara

    Ja!

    Svara

   Illusionisten av John Fowles

   Svara

    Är en riktig bokmal av rang (läser allt förutom deckare) och har flera gånger blivit tipsad om illusionisten men varje gång jag gett mig på den så känner jag bara: blääähhöö. Det är inte många böcker jag lägger ifrån mig men jag kommer aldrig in i den här alls och har slutat läst efter en kväll, då är han oftast i Grekland och har börjat utforska ön. Jag.tar.mig.aldrig.längre…! Gillar inte språket, dramaturgin eller karaktärerna.

    VAD är bra i boken? Motivera mig så kanske jag ger den en sista chans annars går den till erikshjälpen 😅

    Svara

     Den har allt: En fantastiskt kärlekshistoria, filosofiska diskussioner, reseskildringar, historisk tillbakablickar (när Conchis börjar berätta), och en gåta som löper som en röd tråd genom hela romanen.

     Hur kan du sluta när del 1 avslutas så här?

     ”Men då började mysterierna.”

     Svara

      Hahaha det var precis då jag slutade!! 😂 Då tänkte jag nog: ”nehe du! Du ska inte tror att du får mig på kroken så lätt inte!”
      Jag ger det EN chans till… Två kvällar till efter ”Men då började mysterierna”. Ska se om jag kommer ihåg det som hände innan och jag kan börja direkt eller om jag måste läsa om. Igen. För säkert femte gången 🙈

      Svara

   Den vidunderliga kärlekens historia av carl johan vallgren

   Svara

    Instämmer! Magisk!

    Svara

   Vattenmelonen.

   Svara

   Försoning av Ian Mckellan, Den blinde mördaren av Margret Atwood (hon är alltid bra)

   Svara

   1000 strålande solar. Typ för 15 år sedan, älskade den då men har inte löst om den.

   Fire&blood var grym. Speciellt Aeria Targaryens äventyr till Valyrien.

   Svara

   Juloratoriet ❤

   Svara

    SÅÅÅ BRA och djupbottnad! Hittar nya saker varje gång jag läser den! <3

    Svara

    Jag kände Göran Tunström. Fantastisk man!

    Svara

   Svårt att säga, men den enda bok jag gett 5/5 i min egen lista över böcker jag läst de senaste tre åren är Fredrik Backmans Björnstad. Otrolig berättelse! Uppföljaren är också bra, om än inte lika fantastisk. Gillar dock ingen av hans andra böcker som jag läst.

   Svara

   Oj. Ok, just nu skulle jag säga: Just Mercy – Bryan Stevenson

   Svara

   Harry Potter! ✨

   Svara

   Den hemliga historian av Donna Tartt. Läser om den emellanåt! Älskar den! Tror jag generellt gillar ”getting-away-with-murder”. Älskar även Therese Raquin/Emile Zolá och Mr.Ripley-böckerna…🤔 (och den pretantiösa Brott&straff givetvis). Gärningsmanna-perspektiv på brott helt enkelt. Fler att tipsa om i samma schanger…?

   Svara

    Alltså försöker att inte vara språkpolis och sitta på händerna, men nu lyfter jag på rumpan: det stavas ”genre”, inte ”schanger” 😱 (och pretentiös, nu när händerna ändå är fria)

    Svara

     Förlåt, jag skriver lite snabbt på mobilen när jag blir pepp på saker! Och är givetvis medveten om att autocorrect och sånt har gjort stt jagblir osäker på hur saker stavas osv. Använder talspråk mer och liknande. Men förlåt om det blöder i din hjärna. Är egentligen smart. 😔

     Svara

     Hur ego kan man vara. 21:33. Här pratas om böcker vi rekommenderar till andra

     Svara

    Jag älskar också Den hemliga historien. Träffade Donna i Stockholm när hon var på bokturne för The goldfinch.
    Hon signerade min bok och tog min hand. Inte för att skaka den som en hälsning. Hon tog den bara i sin, höll den och tackade för komplimangen. Har aldrig varit så starstruck!

    Svara

   Allt med Gillian Flynn och allt med Karin Slaughter

   Svara

   Asså. Efter flera år av kurslitteratur förlorade jag all läslust och att lyfta en bok kändes omöjligt. Sen på en semester plockade jag upp Hundraåringen och höll på att dö av skratt. Absolut inte ”bra” böcker om man ska bedöma rent litterärt men min läslust kom tillbaka och idag läser jag gladeligen fantasy och romaner.

   Svara

    Å kanske ska testa det. Kurslitteratur har verkligen förstört nöjet med att läsa och saknar det så…!

    Svara

   I’ll be gone in the dark

   Svara

   The Taker av Alma Katsu. Vet inte om den finns på svenska men det är absolut den bästa jag läst. Spänning, romantik, nutid/dåtid, lite övernaturligt och flera oväntade tvistar. Har säkert läst den 10 gånger. Får inte nog. Den manliga huvudpersonen är en sån sjuk jävel som man på något sätt ändå håller på. En sadist med hjärta? Haha. Det är en triologi så verkligen något att förlora sig i!

   Svara

   Ett litet liv. Det är den första jag kommer att tänka på. Tror inte att den är för alla då den är väldigt lång och väldigt känslomässigt triggande, på flera sätt. Men wow alltså, vilken story. Den gjorde iaf mig otroligt tagen och medveten om vilka liv och hemskheter vissa genomlider.

   Svara

    En fantastisk bok, periodvis så skoningslös och djupt gripande att läsa att måste ta en break för att orka fortsätta. Ändå är Jude i mina tankar när jag försökte distrahera mig med annat. Långt efter det att hade läst boken färdigt så levde Jude i min
    vardag. Visst har jag läst hundratals böcker i mitt liv men få har satt så djupa spår (och sår), nu har det gått några år sen jag läste den, kan tänka mig att läsa den igen någon gång i framtiden.

    Svara

     Håller med dig fullständigt. Så brutal men samtidigt så skör. Nog för att jag älskar boken, men jag hade gärna sett den som film eller serie. Dock går det nog inte att göra de värsta scenerna i rörlig bild, föreställer mig att det skulle bli alldeles för mkt.
     Det jag minns att jag slogs av var att författaren är kvinna, det var oväntat.

     Svara

     Jag beställde den direkt efter ditt svar ❤️G läser och lyssnar på i snitt 3 böcker i veckan så det ska bli intressant läsning!

     Svara

   Godnatt mister Tom, en klassiker….

   Svara

   Ett litet liv! Herregud, alla måste läsa den.

   Svara

   ”Jag heter inte Miriam” av Majgull Axelsson. Eller ”Aprilhäxan” av samma författare. När jag tänker efter så är alla titlar av Axelsson läsvärda.

   Svara

    Håller med! Jag älskar Maj-Gull!

    Svara

   Andarnas Hus av Isabell Allende.

   Svara

   Förmodligen Jane Eyre av Charlotte Bronte eller Madame Bovary av Flaubert, sen älskar jag allt av Woolf också, speciellt A Room of Ones Own som jag tycker att alla ska läsa

   Svara

   ”Skadad” av Cathy Glass
   En hemsk berättelse om ett barns jobbiga barndom och vägen tillbaka.

   Svara

  Tips på saker att göra hemma i karantän? Som ensamboende i en etta blir det lätt psykiskt jobbigt.. varit sjuk och hållt mig hemma nu i 3 veckor med milda symtom och feber varannan dag och börjar bli tokig.

  Har bakat, städat, målat om en möbel, målat 3 tavlor, planterat blommor, rensat, gått promenader, plöjt igenom 3 serier, ringt folk, sovit och stirrat in i väggen.
  Tips snälla?? Vad som helst, serie tips eller ja vad som helst 😪

  Svara

   Pussel! Jag har lagt ett 3000-bitars samtidigt som jag lyssnat på poddar senaste veckan, riktigt mysigt. Annars sticka/virka/brodera/sy, nåt som håller händerna upptagna tycker jag hjälper

   Svara

   Serie tips: Friends, Killing Eve, The Walking Dead, Two and a half men, Vikings

   Svara

   Spela sims. Om inte spela, så iaf bygga hus.

   Svara

    Hallå, nya expansion pack! Det lär ju vara kul tills staden är ren, men sen? Kan man bygga solpaneler i andra städer? Ser så fram emot att ha en vegetarisk sim som odlar sina egna grejer, stickar kläder och fixar ekoenergi fast hon tvättar och diskar för hand!

    Svara

    Haha självklart!
    Skulle jag dock börja spela sims igen krävs en ny dator och själva spelet. Blir dyrt som satan med andra ord 😅

    Svara

     Nejdå, själva grundspelet tar inte så mycket prestanda och spelet kostar inte mer än en hundring just nu 😉

     Svara

     Köpte och laddade ner Sims 4 härom veckan på min gamla Mac från 2011, det var inga problem. Kostade mig 100 kronor.

     Svara

     Haha upplever att grundspelet till The sims 4 tar typ noll plats? Det blev aldrig segt eller nåt alls.
     Dock tycker jag det är tråkigt och spelar trean istället. Helst vill jag spela tvåan men det verkar inte gå på Windows 10. Så nu spelar jag trean med Kvällsliv och Universitetsliv. Har Årstider, det med husdjur och där man kan bo på nån paradisö (kan inga namn på spelen längre..) men de är inte så roliga.

     Någon som kan rekommendera, eller inte rekommendera det där man kan ut och resa?

     Svara

      Hade the Sims 3 destinationer (?) och har för mig att på varje destination skulle man göra en massa utmaningar, forska och hitta saker. Låter kul men minns att jag inte tyckte det var roligt alls faktiskt.

      Svara

       Låter både kul och inte kul. Men å andra sidan har jag tappat lusten att spela för att spela, jag bygger mest hus. Därför spelar jag universitetsliv(?) för att det blir ”utmaningen” att få dem att ta examen med MVG, så det kanske är kul med utmaningar i det spelet också!

       Svara

      Hur!?! Jag försökte spela sims på en sprillans ny speldator men det gick bara inte!

      Svara

       Det undrar jag också faktiskt. Min dator är normalt sett segast i mannagrynsgröt men sims 4 klarar den?! Tycker det är lite konstigt men det funkar tydligen jättebra, tråkigt bara att jag inte gillar fyran😅

       Det är typ enbart positivt med spelet att Don Lothario är tillbaka (har inte hittat honom i trean iaf?)

       Svara

        I mannaminne!

        Svara

        Mannagrynsgröten ger en bra bild över hur seg din dator är! 😂

        Svara

      Jo men alltså jag har ingen dator alls! Den slutade fungera efter 4 års universitetsstudier för 8 år sedan dess har jag kört mobil enbart (och jobbdator). Så det kommer bli dyrt men har typ suktat efter sims de senaste åtta åren och varit nära att köpa en dator enkom för detta ändamål mer än en gång så kanske ska göra slag i saken en gång för alla
      nu 😅

      Svara

       Jag köpte en dator för 4k som pallar Sims alldeles utmärkt 😊

       Svara

       Ja! Det är en investering snarare än något annat…😉😉😉

       Svara

      Om du menar sims 3 där man ska ut och resa så rekommenderar jag det verkligen! Det finns en massa uppdrag och sånt man kan göra

      Svara

       Ja det låter både kul och inte kul, får nog kolla lite recensioner på Youtube och se om det kan tänkas falla mig i smaken😃

       Svara

      Jag har Sims 2, det bästa spelet någonsin av alla Sims!! 😍

      Svara

       På vilket operativsystem?😮

       Svara

   Ge dig fan på att lära dig något. Jag har hittills bränt av Rubiks kub och att stå på händer. Nu är nästa steg att gå på händer. Tycker det är så skönt med utmaningar som tar tid (som Rubiks kub) nu när man verkligen har tid att öva och försöka igen. I igen. O igen 😅

   Svara

    Ddt där med händer låter riskabelt

    Svara

   Jag har börjat kolla på Lost på ViaPlay. Har du inte sett den serien, se den, har du sett den tidigare, se om den🙌🏻

   Svara

   Detta är toppen att fördriva tiden med, som att brodera fast med små diamantslipade pärlor på canvas.
   Som mindfulness och både lugnande och ångestdämpande om man känner sig stressad.

   https://rutordam.se/products/i-lager

   Svara

   Ladda ner hayutv gratis första månaden finns allt möjligt där på engelska. 😉

   Svara

   Virka och sticka.

   Om du inte redan kan så är det ett ypperligt tillfälle att lära dig nu om du vill. Finns hur många tutorials som helst på Youtube, både basic för den som aldrig testat förut och väldigt avancerade om man vill prova på ett större, svårare projekt.

   Svara

   Läs eller lyssna på böcker. Börja läsa någon serie med böcker, det tar ju längre tid än att titta på film. Många bibliotek lånar ut eböcker och ljudböcker, kolla in vad din kommun kan erbjuda (om du vill ha böckerna gratis, annars finns ju betaltjänster också)
   Släktforska. Tar mycket tid och kan också göras gratis hemifrån.
   Skriv. Om dig själv och ditt liv. Måla illustrationer till.
   Ladda ner mindfulness appar och meditera
   Sätt dig in i något mysterie och försök att lösa det . Typ, vad hände med Viola Widegren.

   Svara

   Gör choklad praliner. Ska tydligen ta mycket tid 😂

   Svara

   Träna!
   Med en matta och typ gummiband eller hantlar så kan du träna hela kroppen! Massa bra pass och övningar finns på nätet. Förutom tiden det tar kommer du va go och avslappnad och ha ro att ligga i soffan ety par timmar efter.

   Svara

  Så jävla sorgligt att Bella inte kunde vänta längre än ett halvår på att göra sin stora, överslätande och ”ödmjuka” intervju i SvD. Radiotystnad under lång tid och sedan en storslagen intervju med nya perspektiv är ett klassiskt PR-grepp för personer som kölhalats i media som föll helt fruktansvärt plats eftersom att ingen rimlig människa tror på att hon har någon slags distans till hur hösten var för henne. Det har också, helt ärligt, bara gått ett halvår. Stackare.

  Svara

   Tror hon känner 30-strecket närma sig, och fortfarande ingen miljardär i nätet.

   Svara

    Och Forbes längre bort än nånsin …

    Svara

   Och slutklämmen där hon hyllar Trump, ett patetiskt försök till att driva trafik. Hon är ett skämt.

   Svara

    Kommer inte åt artikeln. Vad säger hon, varför gillar hon Trump?

    Svara

     ”För att han gör saker”

     Svara

     Artikeln handlade om massa saker, mest BS om hur hon ”inte var sig själv?” Och sen i slutet så vill hon ha Göran Persson till mentor för att han är handlingskraftig, precis som Trump, fast bara om man bortser från allt dumt han säger så är han en som får saker gjort. Typ sämsta jämförelsen på jorden

     Svara

    Inte för att vara den som är den men det finns människor som tycker Trump gör bra saker.
    Om man följer politiken lite närmare och inte bara läser DNs ledarsida kan man faktiskt se att hans administration gjort massa bra saker för ekonomin och arbetslösheten.
    Allt är inte svart eller vitt. Administrationer är gigantiska apparater och består av tusentals människor.
    Om man tror att allt som är associerat till Trump är s.kit har man dessvärre en väldigt snäv världsbild.

    Svara

     Nja, karln är galen och har bara ett fokus just nu och det är att bli omvald till hösten.

     Svara

      Det vore konstigt om han inte hade ett sådant fokus. Han är med i kampanjen och de har snart val. Vår statsminister skulle ha haft samma fokus om vi hade haft valår.
      Trump må vara galen, men han kommer nästan garanterat att bli omvald då han gjort många bra saker, han har agerat i krisen och hur konstigt det än må låta för oss i Europa så inger han hopp för befolkningen.

      Svara

     Vad exakt är det som är förbättrat? Att han startade handelskrig mot kina som till slut bet honom i röven i form av förhöjda priser på stål (som påverkade mycket av Amerikanska marknaden). Eller att han satte hela världsordningen i gungning genom att säga att EU är en fiende, för att inte tala om de stackars mexikanare som sitter i det som liknar ett koncentrationsläger. Och det var inte så länge sedan han kallade Corona för en ”liberal hoax”, och för att sedan skylla på kina för att han var illa förberedd. Sedan avbröt han stödet till WHO bara för att de sade att kina hade rätt, att de hade varnat om hur farligt viruset var. Dom små förbättringarna man såg i ekonomin i början av hans mandatperiod var ett eftersläpande positiv effekt som lämnades efter Obama (precis som Obama fick leva med eftersläpande Bush-politik). Så du får gärna berätta vad det är du har läst bortom DN som är så fantastiskt med Trump. För dom allra flesta andra sitter och skakar på huvudet och hoppas på att nästa val ska förbättra hela världssituationen i bla miljöfrågan.

     Svara

     Arbetslöshetsfrågan i USA är missvissande och nedgången började ändå under Obamas tid och har avtagit något under Trumps tid. En alldeles för stor andel av de ”nya” jobben (där Trumps administration påstår tex att arbetslösheten hos afroamerikaner är rekordlågt) är i gig-ekonomin och de behöver oftast ha 2-3 för att kunna överleva. Att hjälpa skapa sjukt lågavlönade jobb är inte ett tecken på handlingskraft.

     Svara

  Jag behöver råd!
  En av mina bästa vänner ska gifta sig i slutet på sommaren, och jag är en av tärnorna. Bröllopet är stort och vigseln äger rum på offentlig plats där allmänheten får vistas. Samtidigt råder en pandemi. De verkar inte ha några som helst planer på att skjuta upp bröllopet och jag känner att jag blir förbannad. Det är så olämpligt och så egoistiskt att genomföra ett bröllop av den här kalibern under de omständigheter som råder. Jag är själv i en riskgrupp och andra inom riskgrupper (som mor- och farföräldrar 70+) är bjudna och de låtsas som att det regnar? Jag fattar att det såklart skulle bli en enorm besvikelse att behöva skjuta på det, men jag förstår heller inte hur man kan vilja gambla med sin och andra människor hälsa på det här sättet. Det är ansvarslöst.

  Så, hur kan jag på bästa sätt droppa frågan om de kanske borde fundera på att skjuta upp det? Var inne på nåt i stil med att för att få det bröllop de drömt om och planerat för så kanske det är bättre att ta det nästa år? Med tanke på restriktioner och att alla kanske inte vågar eller kan komma pga smittspridningen…?

  Svara

   Jag hade avstått från att vara med med sanningen som förklaring. Att du inte tycker det är lämpligt med tillställningen och inte vill utsättas för risken att smittas eller smitta någon.

   Svara

    Det är väl kanske det jag får göra. Ni är flera som säger samma sak och jag hade sagt samma sak själv till nån annan, men det blir ändå ett sånt dilemma för jag vill inte såra henne och egentligen inte missa, bröllopet heller. Men för min egen skull och för min moraliska kompass skull så känns det så fel att delta i en sån här tillställning i nuläget.

    Svara

   Tacka nej till att delta bara så får övriga gäster själva avgöra om de vill tacka ja eller nej.

   Svara

    Jag förstår resonemanget, men vi pratar också om en av mina äldsta och bästa vänner, som har bett mig vara en del av hennes bröllop. Det är jävligt svårt att säga att jag inte vill komma😔 för jag vill ju vara med! Men jag tycker att hela grejen är sjukt olämplig i nuläget.

    Svara

     Men säg att du som är i riskgrupp inte vill delta. Att du gärna önskar att du kunde bla bla men att du inte kan riskera något.

     Svara

   Kan du kanske utgå från dig själv och säga att pga att du tillhör en riskgrupp vill du nog inte utsätta dig för att beblanda dig med så många olika? Tänker att det borde tas emot mes förståelse ändå om det är en nära vän till dig och så kanske det kan startas en diskussion därifrån. Ärligt talat tror jag att många tar för givet att det inte blir något bröllop och bara väntar på en officiell cancellering.

   Svara

    Jag tror också att flera tänker så faktiskt, förutom just brudparet.. 🥴 /ts

    Svara

   Vill du kan du ju ställa in själv just nu och ha coronan som anledning, samtidigt är det ju inte säkert att förbudet mot sammanslutningar ligger kvar såpass långt fram i tiden så jag antar att de fortfarande hoppas på att det ska bli av.

   Svara

   Är i samma läge själv (kanske är samma bröllop, haha?), jag ska dock inte vara tärna. Stort bröllop är det också, 150+ pers bjudna… Känns så svårt att vara den som spräcker bubblan, för det känns som att vi lever i två helt olika verkligheter bröllopsparet och jag… Man får väl vara den som tackar nej och sabbar deras planer. Känns riktigt jobbigt!

   Svara

    Jag ska gifta mig med min fästman i september. Vi får frågor om att skjuta upp det typ 3 ggr/vecka. Vi tar absolut inte illa upp utan säger att vi kommer att följa de rekommendationer som finns då och avvaktar tills vi vet mer. Kommer ta slutgiltigt beslut i samband med OSA-datum.

    Svara

   Min lillasyster gifte sig i april, som planerat. Alla fick fortfarande komma, det skulle helt enkelt bli upp till var och en om de ville komma eller inte. Min syster skrev att hon inte skulle bli ledsen om de inte kom, så kyrkan blev inte så full som det var tänkt. Det blev 30st totalt (präst, kantor och vaktmästare inkluderat) istället för 90st. Så, gå inte om du inte vill, men det är inte upp till dig att bestämma om det ska genomföras nu eller inte.

   Svara

    Nej självklart är det inte inte upp till mig! Men jag vet hur gärna de vill ha ett stort pampigt bröllop och det är som att de lever i en illusion att det kommer bli så oavsett coronan. Medan jag tror att det de vill ha inte är genomförbart varken praktiskt eller moraliskt. /ts

    Svara

   Det är väl dessutom förbjudet med sammankomster över 50 pers nu. Så om hon inte vill spendera bröllopsnatten i häktet bör hon tänka om!

   (Jaaa, såklart blir man inte häktad för en sån grej. Men hey, det var kul skrivet!)

   Svara

    Gäller inte privata tillställningar som bröllop.

    Svara

   Min sambo och jag planerade bröllop nu i juni, men i förra veckan tog vi beslutet att skjuta upp det till nästa år. Det jag vill ha sagt är väl att jag är helt övertygad om att brudparet har detta i bakhuvudet och att de hoppas på ett mirakel, för det var så vi kände.
   Men vi vill kunna ha den fest som vi planerat för och som läget ser ut just nu så kommer det inte bli det bröllop som vi drömt om. Jag vet att jag fick mig en tankeställare när en av mina vänner nämnde att det är ju inte så roligt för gästerna att behöva sitta med 1 meters mellanrum samt att det inte kommer kunna bli någon dans pga man ska hålla avstånd. Sedan tycker jag också att du kan vara ärlig med att du är i riskgrupp och om läget ser ut som det gör så kommer du inte kunna delta.

   Svara

    Samma sak för oss! Vi försökte komma på någon lösning och det var anledningen till att beslutet togs ca en månad innan bröllopet skulle varit. Inte av egoistiska själ utan för att när vi skickar ut information om att det inte blir ett bröllop som planerat så vill vi också meddela om det blir flyttat eller helt avbokat etc.
    Det är verkligen en skitjobbig situation och jag kunde inte sova på nätterna på grund av det. Fick frågan från folk minst tre gånger om dagen hur vi skulle göra och ”åh det är såååå synd om er” och jag förstår att man frågar av välmening men varje gång blev jobbigare och jobbigare vilket resulterade i att jag inte orkade träffa folk (tur i oturen att det är pandemi så man ska ha social distancing 🙂 )
    Med det sagt, så lyft frågan men ha också förståelse för att det med all säkerhet är det enda som snurrar i deras huvuden och gnager…

    Svara

   Överstiger det 50 personer hade jag ju också tagit det vidare.

   Svara

  Bor på landet och söker tips på bästa barnvagnen! Är ute och går mycket, nästan enbart på stigar i skogen och på grusvägar.
  Tack ☺

  Svara

   Crescent comfort! Finns som duovagn. Billig dessutom. Går på grusvägar nästan dagligen i all möjlig terräng. Sambon har även haft med sig den vid jakt. 🙂

   Svara

    Tack! Den ska jag definitivt kolla upp! 😊

    Svara

    Tar man med sig barn när man jagar??

    Svara

    Vid jakt? Med ett barn i vagnen?

    Svara

   Stokke Trailz!

   Svara

   Kronan sulky vagn. Lufthjul. Kör bra i all typ av terräng. Minus är dock att den har en liten förvaringskorg så man får inte plats med mycket.

   Svara

   Bor som dig på landet, köpte en Emmaljunga Edge med classic chassi. Har haft den till två barn nu och är så nöjd 🙏
   Däcken är alla lika stora och vi valde de med luft i.
   Fruktansvärt otymplig på affären och ett åbäke att få in i bilen men en dröm på grusvägar, skogsstigar och oplogade vägar 😁
   Har haft flera bekanta med barn i samma ålder som valt city vagnar och som ångrat sig när de sett hur bra vår vagn funkat i naturen 🙌

   Svara

   Emmaljunga alla dagar i veckan. Edge, superviking eller mondial.

   Svara

   Emmaljunga superviking. Bästa vagnen, nätt och lätt men tålig. Riktigt bra varukorg och så snygg!

   Svara

   Kronan Duo S! Helt fantastisk på landet.

   Svara

   Britax Go Next/Big.

   Svara

   Skulle ha kollat på en bra cykelvagn ex Thule och komplettera med ett joggnghjul. Tar sig verkligen fram överallt och man kan dessutom använda den både till cykel, skidor och som promenadvagn 🙂

   Svara

   Vi har Thule Urban Glide och är sjukt nöjda!

   Bor ocksåpå landet och den går kanon på grusvägar, ängar och stigar. 😊 Bra fjärdring och stora hjul som gör det enkelt att köra oplogat på vintern dessutom.

   Enda negativa är att den är lite bredare och längre än vanliga vagnar så jobbigt att köra i vår lilla trånga Ica-butik. 🙄 😁

   Svara

  Tror ni att Alice Stenlöfs breakup har något att göra me att hon var med i let’s dance? Dom verkade ju såå kära nyss🧐

  Svara

   Nej det tror jag inte, Hon har ju själv sagt att det här hände för flera veckor sedan. De hade det svajigt och det här uppdraget blev spiken i kistan?

   Svara

   Seven year itch …

   Svara

   Hon var med i tre veckor så varför tror du det?

   Svara

   Alltså längtat efter detta break up! Han verkar så mesig och typ…dum/puckad? Hehe. Alltid sett liksom lite obekväm och stel ut när de är ute eller gör saker. Nu kan Alice på riktigt göra Sthlm o influencergrejen!

   Svara

    väldigt obehagligt att längta efter någons breakup när man inte känner personerna?

    Svara

    Tro inte allt du ser på en influnsas sociala medier. Jag hade också uppfattats som stel om jag blev filmad och visste det skulle upp på framför tusentals människor. Just för att det inte är min grej, precis som det kanske inte är hans. Sen ja som N säger, obehagligt att längta efter det

    Svara

    Jag tycker att de båda verkar vara fina personer. Däremot är inte alla bekväma med att ha en kamera i nyllet i tid och otid. Ur det perspektivet tycker jag att han ändå bjussat på sig själv i hennes kanaler.

    Svara

  Jag sökte mitt drömjobb för någon månad sen. 15:e april var sista ansökningsdatum & sen dess har jag inte hört något, varken bu eller bä. Väntan är outhärdlig, det har ändå gått mer än tre veckor sen sista ansökningsdagen…Vad ska jag göra?
  1. Ringa arbetsgivaren (men säga vad?!)
  2. Mejla arbetsgivaren (men skriva vad?!)
  3. Vänta, vänta, vänta
  4. Inse att det är kört?

  Svara

   Ring och fråga vart de är i processen!

   Svara

   Hör av dig! Troligtvis har dom väl gått vidare med andra sökande ifall du inte hört något, men kan lika gärna vara så att det är en paus i anställningsprocessen pga Corona. Men det skadar knappast att höra av sig till företaget för att se hur det ligger till tänker jag.

   Svara

   Ring och hör hur det går med rekryteringen? Fråga hur långt de kommit, om de kommit någon vart, om det tar lång tid för att de har blivit drabbade av allt som händer med corona osv.

   Svara

   Förmodligen kört.
   Mitt bästa tips är att ringa arbetsgivaren ett par dagar efter att du skickat in ansökan. Höra om de fått den och om de har några frågor. Det visar att du är framåt och intresserad av tjänsten och är ett sätt att få ditt cv att sticka ut.
   Har blivit kallad till intervju samtliga gånger med den tekniken, ofta bokar de in intervju redan under det samtalet.
   Lycka till nästa gång.

   Svara

    Det behöver det inte alls vara. Det kan mycket väl vara så att deras rekrytering stannat av eftersom alla på företaget blivit korttidspermitterade. Det är extremt mycket som hänt bara nu i april.

    Svara

     Ring och fråga. Fråga vart de är i processen, när de tänker hålla intervjuer osv. OM de har valt att gå vidare med andra sökande så fråga varför du inte blev vald och vad du behöver jobba med. Jag brukar även passa på att fråga om de skulle ha något emot om jag söker en tjänst Hos dem nästa gång de rekryterar.

     Svara

    Och jag säger nej. Är man tillräckligt intresserad av en kandidat ställer hör man som rekryterare av sig om man har några frågor. Att ringa bara någon dag efter att man skickat in sin ansökan är mest tjatigt, speciellt eftersom de flesta inte har något vettigt att säga men har hört att ”det är bra att ringa arbetsgivaren”.

    Svara

     Håller med dig. De som rekryterar har annat att göra än att prata goddag yxskaft med de som ansökt. Tänk om man har några hundra eller några tusen ansökningar och alla skulle ringa och vilja prata med rekryteraren. Nej och nej.

     Svara

     Du har så fel! För det första, 15/4 är inte ”någon dag” sedan. För det andra: HR eller liknande surar inte loss på personer som ringer och frågar. Antingen är de redan utvalda och processen ska inledas (då får de svar på den frågan), eller så får de svaret att de inte gått vidare (och ev. en förklaring till varför).

     Är ingen process inledd får man det svaret och ingen seriös rekryterare ser ned på intresserade aspiranter!

     Ring nu!
     Puss från HR.

     Svara

      Mitt svar var inte till TS. Mitt svar är till Anonym som tyckte man skulle ringa några dagar efter man skickat in sin ansökan. Jag surade inte heller över att folk ringer och frågar hur processen går, men folk som ringer ”bara för att” är slöseri med min tid.

      Ring inte om det inte är något vettigt du har att fråga!
      Puss från HR.

      Svara

       Följdfråga till Nej 08:55. Vad anser du är vettiga frågor? Hur ska man tänka? Att undra över hur det går i processen, är det en relevant fråga eller bara tidsslöseri?

       Svara

        Det är absolut en relevant fråga! Men inte om det bara gått några få dagar sen din ansökan skickades in. En annan relevant fråga kan ju vara att fråga frågor om tjänsten (men inte om frågor om tjänsten hänvisas till någon annan). Att ringa upp rekryteraren och fråga om denne har några frågor om ens CV eller dylikt är inte en relevant fråga!

        Svara

         Tack för svar. Så svårt att tänka klart när man vill verkligen ha något såå gärna, men bollen inte längre är på ens planhalva så att säga. På måndag gäller det, då ringer jag och frågar hur det går i processen:)

         Svara

          Lycka till 🙂

          Svara

      Nu har ju inte alla företag en HR avdelning. Rekryteraren kan vara chef / mellanchef med tusen andra uppgifter som inte har tid och lust med varje sökandes telefonsamtal.

      Svara

   Tack för alla svar!
   Anledningen varför jag blev osäker till att ringa från första början var.. google! Googlade sönder ”följa upp jobbansökan” och många menar på att man ej ska ringa eftersom rekryteraren har bättre saker för sig än att sitta i samtal. Dessutom (återigen enligt google) ska man ställa relevanta frågor som inte framkom i annonsen.. Jag ringer på måndag!

   Svara

   Hör av dig! Har hört av mig till flera jobb som segar i rekryteringsprocessen, bara för att kolla status. Tyvärr har rådande läge även bidragit till att rekryteringar tar längre tid

   Svara

  Tips på ljudböcker tack! Gärna deckare eller något liknande 😊

  Svara

   G.W Persons böcker?
   Vill du lyssna på något engelskt så tycker jag att Tom Clancy är oslagbar

   Svara

   De la Motte

   Svara

   Ingen ljudbok men podden en mörk historia om arbogakvinnan var bra!

   Svara

   Finns en serie med sju böcker där den första heter ”Ole dole ”. Kan ha varit något av det bästa jag hört. Underbar uppläsare också. I första boken så vaknar ett par upp i en tom
   bassäng som inte går att ta sig ur . Det ligger en pistol och mobil emellan dom. När dom öppnar telefonen är det ett meddelande som säger ” en av er får leva och bli fri. Välj själva ”. Man får följa kommissarien men med olika fall varvat i varandra. Rekommenderar verkligen.

   Annars har jag en omvänd grej , att istället för att söka upp böcker som jag tycker verkar spännande så har jag sökt på uppläsaren Maria lyckow och på så sätt lyssnar på massvis med böcker jag annars aldrig hittat. Hennes röst är den bästa som finns enligt mig. En bra bok kan bli olidlig om rösten är fel men en dålig bok kan bli ok om uppläsaren fångar en 😉

   Sista tipset , inte en deckare men nog så värd att nämnas ändå

   ” i varje ögonblick är vi fortfarande vid liv ” . En sann berättelse som griper tag i en från första sekunden.
   Hoppas du hittar något du gillar . Trevlig helg 🙂

   Svara

    Tack så mycket för tips! 🙂 ska kolla efter den som heter ”Ole dole”, låter som något som jag skulle gilla!

    Svara

   Sarenbrant

   Svara

   Jonas Moströms serie om psykiatriker Natalie Svensson och kommisarie Johan Axberg, Himlen är alltid högre är 1a 🙌🏼

   Svara

  Har du varit i ett destruktivt förhållande? Hur lång tid tog det för dig att lämna?

  Svara

   Inte förhållande, men väl ett en destruktiv vänskap. Tog typ 10 år, men jag har aldrig mått bättre.

   Svara

   Ja, tog 3 år.
   Var tvungen att inse att det 1: inte vart mitt fel och 2: detta kommer sluta riktigt illa om jag inte lämnar.
   Lämnade och är så sjukt glad i dag att jag gjorde det…så klart

   Svara

    Vad var destruktivt i den vänskapen?

    Svara

   För mig tog det 1 år att lämna en otrogen psykopat, narcissist och mobbare. Man tror att man aldrig skulle tillåta sig själv att bli behandlad som skit tills man ändå hamnar där på nåt jävla vis 🙃

   Svara

    Vad hände?

    Svara

     Jag gjorde slut med en kille jag hade haft ett långt förhållande med, men som jag inte längre var kär i, och den här killen blev ett sorts rebound har jag förstått i efterhand. Man ska inte gå in i något nytt när man är nysingel för ens omdöme är inte alltid det bästa…. Men jag gjorde det ändå, och blev bedragen efter bara några månader. Den nya killen låg med en strippa utomlands, classy, och jag fick reda på det för att han var inloggad på Facebook på min dator haha… jag borde ha gjort slut där och då men mitt självförtroende var så nedbrutet och han hade mig runt sitt finger. Han kontrollerade vad jag hade på mig, fick mig att känna mig ful, dålig, talanglös och oälskad. Han kunde inte heller behålla ett jobb och bodde hos mig och levde på mig. Han var en parasit som utnyttjade mig från start, och jag lät mig bli utnyttjad :p Tillslut såg jag honom för den han var och vågade jag göra slut, och nu 2 år senare har jag träffat mannen i mitt liv! Tänk om jag stannat och låtit honom bryta ner mig ännu mer… Jag är fortfarande otroligt traumatiserad över att det hände mig, jag trodde jag var ”starkare” än så.

     Svara

   Jag var i ett destruktivt förhållande i fem år, och det tog mig fyra år att lämna (D.v.s. ville egentligen lämna efter ett år).

   Svara

   Åtta månader ungefär. Gjorde säkert 20 försök under den tiden men gick tillbaka varje gång för att jag mådde så dåligt.
   Vet att många är kvar i sådana förhållanden i åratal men fy vad jag ångrar att jag inte bara stod på mig och härdade ut vid något av de tidigare försöken att lämna, hände mycket framförallt mot slutet av förhållandet som jag gärna sluppit bära med mig…

   Svara

   Ja, flera år. Det är svårt att lämna för att det är inte destruktivt från dag 1.
   Råmärkena flyttas långsamt. Man manipuleras ofta att tro att om man bara betedde sig bättre skulle allt vara bra, han skulle inte bli arg.
   Om man bara gav lite mer, eller var lite annorlunda, inte retade honom.
   Om du märker att du inför möten med honom gör upp planer om vad du inte ska ta upp, eller hur du ska vara för att glädja honom,,,,DUMPA!

   Svara

   Ja, nästan tre års förhållande. Trodde jag skulle leva med honom livet ut och att mitt liv var menat att vara så illa som det var, fram till jag en dag vaknade ur vad som kändes som en treårig mardröm och äcklades av personen som låg bredvid mig samtidigt som jag insåg mitt värde. Det var som på filmer när någon blir hallucinerad, och sedan vaknar när hypnotisören knäpper på fingrarna. Finns inget annat sätt att förklara det på.

   Det tog dock fleeeeera flera månader, en flytt, två (!) nummerbyten och en total blockning på alla sociala medier, men nu kan jag äntligen säga att han låtit mig vara. Skulle dock ljuga om jag sa att jag inte låter mig påverkas av det han gjorde mot mig än idag. Gamla vanor sitter ganska länge. Men jag är en helt annan version av mig själv nu, en förbättrad version med framtidsvisioner, stöttande familj och vänner, och inte minst; livsglädje. Något som var helt omöjligt med honom, då jag hade självmordstankar.

   Till dig som läser detta och befinner dig i en destruktiv relation: lyssna på din magkänsla och vet att du är starkare än vad din partner försöker få dig att tro. Ta all möjlig hjälp från familj och vänner, prata prata prata! Ju mer du pratar om det, desto snabbare kommer du inse vilken sjuk röra du befinner dig i. Försök komma i kontakt med ditt inre jag, den du var innan du träffade på din partner. Vad hade den personen sagt till dig?

   You got this. ❤️

   Svara

   Jag var i ett förhållande med en covert narcissist i 4 år. Vi bodde ihop och hade flera djur.
   Det var aldrig riktigt bra, men det var oerhört svårt att lämna. Jag gjorde ”slut” flera gånger ihop om att han skulle ändra sig, men inget hände förstås. Det var inte förens den där tisdagen svintidigt på morgonen som jag visste att jag var tvungen att gå, även om jag så skulle dö på kuppen. Jag hittade hans hemliga telefon och fick genom den veta vad han döljt i 4 år. Otrohet, flera andra kvinnor, delat privata bilder på oss… det tog aldrig slut. Min värld rasade helt enkelt.
   Sjukade mig från jobbet (han hade redan åkt till jobbet), packade ihop alla mina saker, sa hejdå till djuren, klippte alla kablar till hans älskade dator, låste och slängde nycklarna i brevlådan. Jag kom aldrig tillbaka igen.

   Det var otroligt smärtsamt och jag mådde fruktansvärt dåligt i flera månader efteråt, men det var bättre än att leva med honom och känna mig levande död varenda dag. Det bästa beslutet jag någonsin har gjort.

   Svara

   Tog mig 3 år att kunna lämna förhållandet. Jag är så jävla lycklig för det!

   Svara

  Tror ni att UD kommer avråda för resor i sommar?
  Vet att man inte ska åka utan frågar endast om ni tror att de kommer avråda….

  Svara

   Ja, utan tvekan kommer de att avråda från utlandsresor. Tror även att vi kommer rekommenderas att inte lämna regionen ens för inrikesresor…

   Svara

    Jag

    Svara

     Gått hårt på fredagsvinet? 😉

     Svara

    Jag tror det kommer att förlängas till minst 15/10.

    Fhm har förlängt sina råd till 31/12 nu.

    Svara

   Ja det tror jag.

   Svara

   Ja det tror jag

   Svara

   Har nämligen bokat en resa (i januari bokades den) den 9 juli. Men vi får inte tillbaka hela summan från TUI om inte UD avråder utan då går vi miste om ca 6000kr av resan om vi själva avbokar.
   Så hoppas ju dels att UD avråder av den anledningen, sen för att det säkert kommer blossa upp värre om folk börjar åka på sommarsemester kors o tvärs.

   Svara

    Är det så även om det är så att ni inte kommer in i landet ni ska åka till?

    Svara

     Jag vet faktiskt inte, det står inget om det vad jag kan se.. Det känns bara så surt o förlora ca en fjärdedel utav beloppet.

     Dom har ju så långa avtalsvillkor och helt ärligt så förstår jag inte ens hälften av vad som står🙈

     Svara

    Kan ni omboka den längre fram? Det hade jag gjort.

    Svara

     Man kan omboka. Vi har bokat en resa för september (bokade i Jan) och vi kommer också förlora 7000kr om vi avbokar nu. Gick in och pratade med dom på ticket och rekommenderade oss att vänta, eftersom vi oavsett förlorat pengarna vi redan betalt. Antingen är det reseförbud, eller så kan man få läkarintyg. På de två sätten får vi våra pengar tillbaka. Vi kan också välja att omboka resan, kanske kan vi åka i maj 2021 istället. Om ens det🙈

     Svara

  Har inte följt Hanapee så mycket eller länge, men känns det inte trots allt som att hon var den där lite elaka, bortskämda tjejen i skolan? Som var van att få som hon ville i alla lägen och som inte direkt mobbade men som bestämde vilka som var godkända och inte? Och hennes sidekick, han Edvin, verkar så himla osympatisk.

  Svara

   Jo verkligen. Vill verkligen gilla henne och lyssnar på hennes podd (kanske mest för Martin) men får också den där känslan ibland som skaver lite

   Svara

    Berätta mer, vad skaver?

    Svara

     Sättet hon tar kritik bland annat. Sättet hon tar ifrågasättande öht. Hennes humörsvängningar som ska vara ”humoristiska”. Hennes sätt signalerar på nåt sätt mean girl fast smidigare. Bara en sammantagen känsla. Tyvärr

     Svara

    Höll ut länge med podden för Martins skull men står tillslut stod jag inte ut med henne längre. Så egocentrerad och om Martin sa en enda sak som gick emot hennes världsbild blev det ett himla liv. Så osympatisk! Jag däremot är väldigt sympatisk som väl märks i den här trevliga kommentaren 🙂

    Svara

   Har alltid älskat Hanapee, hon har varit min favoritinfluencer i många år. Tycker fortfarande att hon är stundtals fantastisk i text och storys. Men har helt tröttnat på podden, förr var den en av mina absoluta favoriter. Märker att jag stör mig på henne mer och mer, så jag borde väl egentligen sluta lyssna. Kan ha att göra med att jag inte orkar med gravidsnack, men det är inte bara det. Känns som att hon ”driver” med Martin på ett lite roligt och småelakt sätt, men att hon blir jättestött och ska dra feministkortet så fort han säger något kritiskt om henne. Trots att podden handlar till 75% om hennes liv. Vilket iofs säkert till stor del beror på att Martin kan verka rätt trög med att komma med ämnen till podden. Ändå svårt att sluta lyssna när man gjort det så länge, och älskar Martin.

   Svara

    Tyckte också det var oskönt i Gott folk med Moa Wallin när de hade pest eller kolera och ett av alternativen var att ha ett BMI på 27 resten av livet. Och Moa självklart valde det andra ”vidriga” alternativet som jag inte minns vad var. Fettföraktet lyste igenom hos båda kan man säga. De, eller Moa, var ärliga med att det ju var pga av utseendet man inte vill ha ett BMI på 27, men även pga häslorisker. För gud vad man är tjock och fläskig om man har BMI på 27 🤔 alltså man får ju välja hur man vill, men det kändes riktigt olustigt att lyssna på. Obs! Är inte tjock själv om det nu spelar roll. Man behöver knappast vara tjock om man har ett BMI på 27 heller.

    Svara

     Usch. Fattar inte hur man kan va sån/säga sånt offentligt. Jag är ”normsmal” men blir tokig på fettföraktet – ja all sorts förakt – och min mardröm är att min lilla dotter ska börja tänka på kilon och vikt

     Svara

     Fy fan

     Svara

    Denna kommentaren var spot on! Har lyssnat på podden såå länge och älskar att lyssna på de gamla avsnitten <3 men orkar inte med Hanna längre, så självcentrerad och mer elak än rolig. Försöker sig ofta på att härma Julia Frändfors humor men misslyckas och mkt tråkigt med allt gravidprat nu

    Svara

  Nu är det snart åtta år sedan jag köpte barnvagn, så det har troligtvis hänt en del på utvecklingsfonden sen dess… Men vi hade en Emmaljunga (tror modellen hette typ Citycross) med fyra lika stora hjul (inga svängbara, och modellen utan luft i hjulen). Sjukt otymplig vagn att få in i bilen, och inte särskilt smidig på stan. Men en dröm på grusväg, elljusspår och större stigar (där jag gick varje dag)! Skönt gung för bebisen, skön att gå med och inga problem med hjulen. Skulle köra på en liknande modell idag.
  De få gånger vi var på stan eller typ köpcentrum så hade vi en enkel lite ”skramligare” vagn som var smidig att fälla ihop och ta med i bilen.

  Svara

   Äh, svaret hamnade helt fel!! Var till ”Emelie, 20.07”!

   Svara

  OK, liebe Freunden und Freundinnen, jag behöver dra i mig rätt mycket tyska de kommande tolv månaderna. Tips om utbildningar på nätet som inte kostar skjortan?

  Svara

   Häng på tyska forum!

   Svara

   Du kan börja kl. 21:40 på TV2.

   Svara

   *Freunde

   Vilken nivå ligger du på/ vill du ligga på? Utöver utbildningar skulle jag rekommendera att lyssna på tysk musik, kolla på tyska serier, youtube osv. för att få in den vardagliga jargongen.

   Svara

    Har 100 avsnitt med Der Alte jag kan börja med …

    Svara

   Sök tyska för nybörjare på distans på Göteborgs universitet.

   Svara

   Finns ju distanskurser via universitet. Kolla antagning.se

   Viel Glück!

   Svara

    Ah! Det var en bra idé. Ska genast kolla upp!

    Svara

   Hitta en tysk att prata med

   Svara

   Duolingo är stimulerande tycker jag!

   Svara

  Någon mer som lyssnat på avsnittet av Bathinas podd med Margaux? Hon pratade väldigt ärligt om varför det tog slut mellan henne och Jacob!

  Svara

   Och vad var anledningen?

   Svara

    För lite sex

    Svara

     Det kan ju ändå inte vara hela sanningen. Det är ju sånt man får leva med under småbarnsåren och definitivt ingenting som ett stadigt förhållande är beroende av.

     Svara

      Men hur stadigt var egentligen deras förhållande? De hade ju redan gjort slut två gånger INNNAN de fick barn

      Svara

       Men eller hur! Älskar din iakttagelse!

       Svara

       Man kan ju göra slut många gånger tidigare och ändå bygga upp ett stadigt förhållande. Jag tänker att de ändå var tillsammans en tid innan barn och då kunde bygga upp en stadig grund. Eller?

       Svara

     På riktigt?

     Svara

   Ingen kan veta om hon pratade ”väldigt ärligt”.
   Folk säger det de vill att folk ska tro/veta.

   Svara

   Det mest intressanta hon sa var väl ändå det om Jacobs och Viktor Frisks relation 😉

   Svara

  Var och kollade igenom mina födelsemärken förra veckan då jag är ganska prickig. Fick en kallelse idag för att ta bort ett av dom. Ingen mer info i brevet, gissar att det tas bort och skickas på analys.

  Nu är jag lite nojig och inbillar mig att jag har värsta sortens hudcancer.

  Behöver bara lite lugnande kommentarer från andra som tagit bort märken utan att dö.

  Mvh löjlig tjej

  Svara

   Oroa dig inte, det blir så bra så!!! Mina var helt ofarliga och mammas också.

   Svara

   Hände mig för ett år sedan. Det var hudcancer.

   Svara

    Vad hände efter att de tagit bort märket och upptäckte det?

    Svara

     Ytterligare två operationer. Har hemska ärr, men lever och är friskförklarad.

     Svara

      Skönt att det ändå gick bra trots allt. Det hade inte spridit sig då antar jag? Alltså var operationerna för att ta bort mer runtomkring?

      Förlåt om jag frågar mycket.

      Svara

       Ingen fara, fråga på. Minns hur det var för mig för ett år sedan. En operation för att ta 1 cm på längden, bredden och djupet runt det ursprungliga ärret, en för att ta bort ytterligare ett misstänkt som visade sig vara ofarligt.

       Svara

        Okej. När jag har googlat så verkar det vara det vanligaste efter diagnos. Alltså att det räcker med att ta bort ett område omkring.

        Nu har jag ju inte ens tagit bort mitt än och oroar mig i förväg😆 Men är ändå lugnande att höra om de som det gått bra för även när de fick dåligt svar.

        Svara

         Det kommer säkert att gå bra. Läkarna (KS i mitt fall) var jätteduktiga.

         Svara

          Ja det tror jag också, är bara dum som googlar då jag vet att jag alltid blir orolig av det.

          Tack för att du svarade!
          Ha en fin kväll!🌞

          Svara

   Jag har tagit bort födelsemärken och inte dött! hehe

   Fick också världens konstigaste komplimang av läkaren som tog bort när jag frågade om ett annat födelsemärke. Läkaren sa- Nej den där ska du inte ta bort, den är jättefin och har så släta kanter. hhahaha

   Svara

    😄😊👍

    Svara

   Jag hade ett jättestort födelsemärke på örat som jag upptäckte för 3 år sen. Året därpå sökte jag vård för den för att jag märkte att den blev större. De fick operera bort den. Sen efter några veckor fick jag en lapp hem där det stod att den hade förändringar i sig men att de tog bort det ”onda” så att säga och allt är bra och friskt. 🙂

   Behövde ej gå på vidare besök eller koll efter operationen. Så du behöver ej bli orolig.

   Svara

    Tack. Vad skönt att det räckte att ta bort den.

    Svara

   Hej, inte tagit bort egna men är läkare och har jobbat på vårdcentral över en sommar. Då skickade jag in massor av märken där jag (och min handledare, är underläkare) inte med blotta ögat/förstoringsglas kunde utesluta att de var farliga. Av dessa många märken var vad jag minns två stycken tidiga och ofarliga cancrar och resten nada så tycker inte att du ska oroa dig allt för mycket. Lycka till!

   Svara

    Åh, vad skönt att höra det.

    Tack för att du svarade. Ska inte googla mer på det här nu.

    Svara

   Jag har tagit bort något och sedan fått svaret ”värsta sortens hudcancer”. Det var sex år sedan och jag har varit friskförklarad och utan behov av återbesök i över ett år. Skulle det värsta hända vill jag att du vet att 99% överlever hudcancer.

   Svara

    Oj. Vad tråkigt att du fick det beskedet.

    Var ju ändå lugnande även din kommentar😊

    Svara

   Vet någon om man kan få en bedömning via typ kry eller om de behöver se det i verkligheten? Har ett märke vid halsen som är rätt nytt och utbuktande så blir lite orolig.

   Svara

   Skrev egenremiss till hudläkare för några år sen för att de skulle kika på ett födelsemärke som var nytt och hade vuxit. Läkaren trodde inte att det var något men ville ta bort det för säkerhets skull så det togs bort någon månad senare. Hon tog bort lite extra för att förhoppningsvis undvika fler operationer om det skulle vara något men någon månad senare fick jag brev att allt var lugnt.

   Svara

  Idag räknade jag:
  113 pussar har min 3-månaders fått av mig sen kl 09.15 imorse. Kan man låta bli? Dessutom tycker hon att det är kul. HON är KÄRLEK.

  Svara

   Underbart <3

   Svara

   Åh vad fint!

   Svara

  Hej har fått tillsvidareanställning och börjar jobba 8 juni, kan jag söka bolån nu eller måste man vänta X antal månader? Tack:)

  Svara

   Du kan söka men sbab efterfrågade lönespecen från de tre senaste månaderna. Har du haft någon slags inkomst? Sparande?

   Svara

   Jag behövde visa lönespecar för de senaste 3 mån. Men jobbar iof inom vården där jourpåslag gör att den genomsnittliga månadslönen är högre än min grundlön 😊

   Svara

   Om den inleds med provanställning behöver du nog vänta ut de månaderna (oftast 6 om du ej förhandlat ner)

   Svara

  I tisdags fick jag reda på att jag har en halvbror. Han är 6 år gammal. Mina syskon har vetat om det här i flera år men valt att inte berätta för mig. Till och med våran mamma har vetat om detta. Hon tillhör inte längre familjen pga missbruk.
  Min pappa gjorde sin barndomskompis dotter gravid. Hon var 27 år, min pappa över 50 när detta hände.
  Min mamma har även berättat att min pappa har våldtagit henne.
  Detta är alltså en väldigt störd familj. Många är missbrukare. Min mamma, min pappa, min mormor & morfar var/är alla missbrukare.
  Jag förstår inte hur en familj kan bli så fel.

  Svara

   Fy fan asså. Vad kan man säga… Tur att du blev normal! Du kanske kan kontakta lillebror för att han ska ha någon vettig familjemedlem i sin omgivning känner jag.

   Svara

    Hur vet du att Marion är normal?

    Svara

     Tillråckligt normal att hålla avstånd från missbrukare och våldtäcksmän. Sen vet man ju aldrig.

     Svara

     Varför skulle jag vara onormal? För att mina föräldrar är det? Bara så du vet så finns det folk som växer upp i dysfunktionella familjer som väljer att avtså från all den skiten.

     Svara

     Varför skriver du att hon heter Marion?

     Svara

      Räven. Robin hood 🎤

      Svara

      För att avataren ser ut som Robin Hoods kärleksintresse i Disney-versionen.

      Svara

   Hur kan så mycket hända i en och samma kommentar. Sjukt.

   Svara

    Jag vet, känns så sjukt att det ens kan hända. Detta är sånt man läser om. Det finns ännu mer störda grejer i min familj. Min morfar var hustrumisshandlare. Min mormor dödade honom i självförsvar. Hon satte en kniv i bröstet på honom.
    Detta var många årsedan. Jag har inte haft kontakt med min mormor sen jag var liten.
    När min mammas missbruk blev värre för ca 10 år sedan blev hon vräkt. Hon hade ingenstans att ta vägen, så hon valde att bo med sin mamma. De drack tillsammans.
    Har valt att ha lite kontakt med min mamma nu. Hon bor nu i en soc-lägenhet. Hon är tillsammans med en man som har misshandlat henne upprepade gånger.

    Svara

   Blir nyfiken på hur gammal du är?

   Svara

    Är 29 år.

    Svara

     Känns lite tryggt. Tänkte bara så det inte var ett barn/ungdom som skrev kommentaren. Lika hemskt för dig ändå såklart! Har ni fått hjälp under din uppväxt eller har du alltid bott med nån av dina föräldrar?

     Svara

      Har alltid bott med någon av våra föräldrar. När vi var små drack pappa mest, var ändå tvungna att vara hos honom varannan helg, även om vi var rädda och inte ville. När jag var runt 14-15 började min mammas missbruk bli värre så då åkte vi till pappa när vi inte orkade mer. Var även mycket hos min dåvarande flickvän.
      När jag var 19 tyckte soc det var dags för mig att få lägenhet. Mina småsyskon fick bo kvar hos pappa. Mamma var såpass långt in i sitt missbruk att vi hade flyttat till pappa, som inte hade lika stora problem längre. Han drack fortfarande, men inte samma mängder. Inte varje dag iaf.

      Svara

   Jag hoppas du har fått och fortsätter få revansch på livet. Samma för dina syskon. All lycka till er ⭐️

   Svara

   Oj vad hemskt! Låter som din familj har det knepigt. Tänk på att man inte väljer familjen man föds in i.
   Jag brukar alltid tänka på mina föräldrar som tonåringar, det hjälper mig ha rätt förväntningar.
   Håll hårt i dina vänner och de bra människor som du möter i dit liv.

   Ta hand om dig

   Svara

   Om ni nu har så mycket problem i familjen kanske det var bra att det yngre syskonet inte blev en del av eran familj, att han fick en chans att växa upp borta från missbruk och annat 🙂
   Skönt att du klarade dig bra trots dina problem i familjen.

   Svara

  Har någon testat spironolakton mot pms? Funkar det? Efter år av extremt humör och väldigt märkbar och jobbig svullnad (+4 kg) innan mensen vill jag ta tag i det. SSRI funkar inte för mig så det är uteslutet.

  Svara

   För mig gjorde det, tyvärr, varken från eller till…

   Svara

    Hjälpte inte mej heller men du kan ju alltid testa

    Svara

   Kolla in Vulverine på Instagram. Har lärt mig så mycket om hormoner och kvinnohälsa genom henne. PMS verkar hemskt. Hoppas du mår bättre snart, för ingen ska behöva må så.

   Svara

   Prova att utesluta koffein (kaffe, te, läsk, energidryck). Det kan göra underverk.

   Svara

  Hjälp, jag har blivit beroende av laxerande tabletter. Började med dem då jag åt en medicin som fick tarmarna att stanna av helt men nu kan jag inte sluta med dem trots att jag slutat med den andra medicinen. Är rädd att känna mig stoppad i magen, alltså nästan fobiskt.
  Hur vänjer man sig av från dessa tabletter?

  Svara

   Ät magnesium, de sätter lite fart naturligt

   Svara

   Du får helt enkelt bara sluta. Det är extremt dåligt att ta laxerande under en längre period för dina ändmuskler slutar arbeta och blir slappa. Vill du börja släppa skiten lös på stan? Menar inte att vara rough, men du har ett val här.

   Svara

   Hur är din avföring då? Lös? Om den blir hård utan lxering kanske du kan byta till tex Movicol eller liknande, finns många som tar det dagligen hela livet för att hålla avföringen mjuk och undvika förstoppning, det är helt ok. Om du laxerar så att det blir löst pga hjärnspöken skulle jag börja söka hjälp på vårdcentralen. Lycka till <3

   Svara

  Någon som har tips på var man kan hitta alternativa killar? Typ online eller så?
  Eller ute i landet med? Någon värd rockig klubb man bör besöka?
  (Helst ej i sthlms-området pga privata anledningar)

  Svara

   Sluta spela! Vi vet alla vilka anledningar du har så de är inte speciellt privata 😉

   Starta en egen klubb där du bor

   Svara

    Alltså, hur startar man en klubb? Dessutom saknar jag kapital och vet inte ens om det finns en målgrupp stor nog att fylla ett toalettbås!

    Svara

     Då har du lite uppförsbacke där. Ett alternativ skulle vara olika kryssningar med rocktema. Men alla sådana utgår från Stockholm så det blir ju kört för din del.
     Annars har du ju olika festivaler som Sweden Rock, Sabaton Open Air, Rock the Night osv. Men det verkar vara rätt kört i år det med.
     Alla värdiga rockklubbar finns i Stockholm, några i Göteborg, så de går ju också bort.

     Så du blir nog förvisad till nätet. Har du testat forumet som finns på Sweden Rocks hemsida? Annars kanske Flashback kan vara något? Eller grupper på facebook?

     Svara

      Tack för tips, får kanske ta en weekend i göteborg när krisen är över, men fram till det ska jag kolla forum.

      Svara

       Va bara försiktig så att du inte börjar snacka med en göteborgare. De är mer nonchalanta än stockholmare, har en värre jargong och tycker att de lever i sveriges egentliga största världsmetropol eftersom de är sveriges framsida.

       Svara

        Oj, ja det låter som att du vet vad du pratar om, tack för varningen!

        Svara

  Sambo som är spelmissbrukare. Trodde han slutat men nej. Han vet dock inte att jag vet att han spelar igen. Är tom på känslor. Är det dags att gå nu?

  Svara

   Konfrontera och se vad som händer.

   Svara

    Kommer garanterat förneka det och bli arg.

    Svara

   Dra ur internet, ta bort sladd till datorn. Barnlås på mobilen. Ska han bete sig som ett barn så får han behandlas som ett

   Svara

    Är telefonen han spelar på och söker lån via. Jag kan inte ta den och känner faktiskt inte att jag ska behöva leka mamma..

    Svara

     Den bistra sanningen är att det är ganska uppenbart att du faktiskt behöver agera auktoritet just nu. Pallar du inte det så är det dags att gå. Så länge han själv inte anser att han har problem är det du som kommer att få dra det stora lasset.

     Svara

      Han förstår och har varit på botten. Men han vägrar låta mig ha koll på allt gällande hans ekonomi. Har försökt men det går inte.

      Svara

       Men då inser han ju inte fullt ut att han fortfarande har problem.
       Som jag ser det har du två val. Agera ”mamma” eller lämna

       Svara

        +1

        Svara

   Jag har många år bakom mig med missbrukande anhörig. Rädda dig själv och dra nu. En missbrukare kan inte påverkad till att sluta, måste göra det själv. Och tyvärr kommer du dras med i smutsen om du inte drar innan det är för sent. Kanske låter bittert, men missbrukare är fan missbrukare för evigt!

   Svara

    Jag måste nog gå nu. Har fått en chans förut att sluta med det.

    Svara

     Japp, det spelar liksom ingen roll. En missbrukare kommer inte sluta förrän hem själv väljer det, och även om det tar slut, så går man runt med ett mörkt moln av oro att hen ska trilla dit igen. Om förtroendet redan är brutet så gör slag i saken och rädda dig själv. Om några år kommer du tacka dig själv när du har en hälsosam relation utan stress och konstant oro.

     Svara

   Det är helt upp till dig. Missbruk är en form av sjukdom men du har ingen plikt att stanna kvar.
   Tycker du ska konfrontera din sambo, men vad du går in med för krav är helt upp till dig som sagt. Men det är något som kommer bli svårt att sluta med och din sambo måste själv vilja detta. Jag har aldrig känt en spelmissbrukare men har haft alkoholism i släkten. Ta steget och konfrontera kan göra personen otroligt arg och defensiv.

   Svara

    Tycker vad H säger låter vettigt och jag hade nog agerat på liknande sätt.

    Svara

     Lämna honom.
     Har varit sambo med en spelmissbrukare och det va riktigt hemskt, va på botten ekonomiskt och psykiskt efter en tid och att lita på alla via lögner.
     Bästa jag gjort att lämna. Har aldrig mått så bra som idag.

     Svara

   Ja tyvärr, de kommer aldrig att sluta. Kanske för en kort stund men de trillar alltid dit igen. Var tsm med en spelmissbrukare i 10år. Till slut fick jag nog och lämnade.

   Svara

   Beror på vad du vill, antingen lämnar du relationen om det är vad du vill.
   Eller så sätter du dig ner och pratar allvar med honom och ställer ultimatum, att han ska söka hjälp och ni ska gå i par terapi, så ni får lättare att kommunicera med varandra, och vill han inte göra detta så kommer du att gå, så får han välja vad som är viktigast.

   Svara

  Pallini spritz, rårakor och Sex and the city, superfredag. Ska nog läsa lite Vägen till Klockrike också som pricken över i 🥰

  Svara

  YTLIGHET
  Vad skulle ni säga är dagens kvinnoideal? Vilka trender tänker ni gäller nu? Och framförallt, hur förhåller sig dessa ideal och trender till vad ni tycker är subjektivt snyggt? Överensstämmer dessa eller rör det sig om olika värden?

  Svara

   Ideal är väl alltid oftast densamma genom tiderna. Det som skiljer är om man ska vara smal eller kurvig. Annars är det väl alltid samma drag som gynnas.

   Kläder och sånt har jag ingen aning om. Vill du vara snygg för tjejer eller killar? Haha.

   Svara

   Intressant fråga. Nu är det väl mycket kardadhiankurvor eller typ vältränad smal men ändå kurvig.
   Jag har alltid varit spinkig naturligt och har kanske tack vare det inte så mycket kroppsångest, har inte behövt tänka så himla mycket. Men alltid velat gå upp i vikt. Så för ett år sedan gick jag medvetet upp 10 kg! Har nu höfter och lite mer hull vilket jag älskar (är normalviktig och fortfarande smal men med lite mer kurvor nu). Det enda jag brottas med är att magen sticker ut lite. Men det är okej. Jag kan inte göra så mycket åt det liksom.

   Svara

   Kvinnoideal: charmig och smart. Personligheten väger mycket mer tycker jag än hur många kilo hit eller dit någon har eller vilken frisyr osv, (många blir inte snyggare för att de går upp eller ner utan man ser ut ungefär så som man ser ut).

   Jag gillar ingen bh-trenden som är nu, så fint och rätt (en man på mitt jobb har större bröst än jag och sitter där på våra möten i sin t-shirt med brösten åt olika håll, jag gillar att många kvinnor gör detsamma 2020). Minns Feven typ -98 men sen hände inte så mycket efter det, jag hade ofta ingen bh -01/02/03 men sen bh/bikini/sporttop igen igen tills nu 19/20, njuter av att vara utan mer ofta. (Är 37 år.) Hemifrån-jobbet den här våren har bidragit och ibland har jag utan på jobbet också, det beror på dagens outfit.

   Mitt ideal: inte mycket smink men gärna till fest. Omlottklänning eller tunna axelband på klänning och linnen och bara ben. Urringat och/eller bar rygg. Jeans, både tighta och baggy. Svarta vida byxor. Skjorta uppknäppt högst upp. Färgglada långärmade tröjor. Rundringad collegetröja med tryck. Jag gillar 90-tal samt Narciso Rodriguez-reklamen med flätan.

   Gillar inte så mycket: A-linjeformade klänningar och toppar. Knyt och rysch. Koftor. Blusar med puffärm. Tights/leggings. Handväskor. Svarta skinnjackor. Hängslebyxor. Grå tröjor. Dragkedjor som detalj. Trenchcoat. Hoodie med luva. Svarta oformliga skjortor. Lager på lager.

   Vad tycker du själv, du som ställde frågan?

   Hepp, ha en god natt bb-läsare!

   Svara

  Jag går runt med en känsla av att jag lurar alla, att jag snart kommer bli påkommen som ett stort skämt. Min kreativa karriär går rätt bra, men jag känner mig bara som en förlorare. Som att jag egentligen inte kan nåt, bara lyckats lura folk att tro motsatsen.
  Jag försöker slå undan den känslan, men ibland, särskilt ikväll, ifrågasätter jag alla mina planer och kunskaper.
  Jag förstår inte varför jag inte klarar av att ta till mig av beröm/framgångar.
  Känner någon igen sig? Vad gör ni för att tro på er själva?

  Svara

   I stort sett alla lider av imposter syndrome till och från. Jag tänker att när de väl kommer på mig ska jag fråga hur deras fejkade liv egentligen går 😂

   Svara

    Haha jobbar på ett universitet. Till och med chefen för institutionen sa en gång att han väntar på att någon ska komma in på hans kontor och avslöja honom för att vara en bluff. ”Jag har kommit undan i för många år nu!”

    Svara

    Wow, jag visste inte ens att det hade ett namn! Detta blir kvällens googling!

    Svara

   Åh gud ja! Känner igen mig till 100%!
   Har dock inte hittat en bra metod att tro på mig själv än tyvärr

   Svara

   Läs boken: Lev som du vill och inte som du lärt dig, av Jeffrey Young. Den tar upp hur olika anknytnings problem man hade som barn med föräldrarna påverkar oss hela livet och den tar upp exakt dina tankar.

   Svara

    Jag ställer mig lite skeptisk till den faktiskt. Bluffsyndromet uppkommer hos personer som är högpresterande och som är lite av perfektionister.
    Sådant är ett personlighetsdrag och står inte i samband med problem med anknytning till sina föräldrar. Den där Jeffrey Young känns faktiskt lite för mycket som Freud som försöker pinpointa ett väldigt komplext problem på en enda variabel.

    Svara

     Har du läst boken? Inom psykologi är det ju allmänt känt att anknytningen påverkar oss, att vara högpresterande är inte nödvändigtvis ett personlighetsdrag utan kan vara nåt som våra föräldrar medvetet eller omedvetet fått oss att bli.

     Svara

      Inom psykologin finns anknytningsteorin ja. Det är en teori från 40-talet som inte utvecklats speciellt mycket efter det. Den tar och utgår från att barn växer upp i en vit medelklass med en viss typ av värderingar. Teorin tar inte hänsyn till andra kulturella variationer. Det är en också en modell som baseras på stressade situationer vs avslappnade situationer.
      Det är en teori som går ut på att man föds som ett oskrivet blad och personligheten formas av vad föräldrarna gör. Barnet signalerar vad det behöver och föräldern svarar på behoven. Om föräldern klarar att göra detta skapas ett trygg anknytningsmönster hos barnet. Den ignorerar också det faktum att föräldrar reagerar olika på barn. Ett som t.ex. skriker hela tiden och ett barn som snällt ligger och jollrar. Om ett barn gråter mycket och har en mamma som är vresig så drar man slutsatsen att anknytningen är dålig. Medan det lika gärna kan vara så att barnet har ett genetiskt anlag för gnällighet och att mammans vresighet är en reaktion på att barnet gråter mycket.

      Jag vet att det finns de som är övertygade om att teorin stämmer helt och hållet. Jag är inte alls lika säker och känner lite att på grund av människans natur av att behöva få en förklaring på saker så har vi bestämt oss att det är händelser i barndomen som vi ska titta på och lägga skulden på.

      Svara

   Känner precis samma. Har också ett kreativt jobb där jag ofta känner att allt jag gör är dåligt, och precis som du säger att någon ska komma på att jag egentligen inte kan någonting.

   Svara

   Känt mig så länge! Blev befordrad för nåt år sen och tjänar 60k i månaden. Väntar bara på att de ska inse.

   Svara

    Lyssna på podden dumma människor The imposter syndrom.
    Du är inte ensam.

    Svara

     Tack för pod-tips!

     Svara

    Så sjukt!
    Men vad härligt och jobbigt att det är så många som verkar gå omkring och känna som jag. Det avdramatiserar ju det hela ändå.
    Tack för era svar, jag känner mig liksom mindre konstig, något mindre fel.
    Skönt att vi är så många som bluffar!!😄

    Svara

  Vem tror ni ligger bakom griploov?

  Svara

   Helt klart Hampus

   Svara

   Vem bryr sig? I N G E N !

   Svara

    Uppenbarligen bryr sig Go nuts.
    Och jag bryr mig också. Är faktiskt väldigt nyfiken på vem det är och vad som driver honom.

    Svara

  Jag drabbades av sömnparalys för första gången i mitt liv. Jag tänker aldrig mer sova!

  Svara

   Åh, jag har haft det till och från under hela livet. Man är lite skakig första dygnet, men sen är man så utmattad att man inte vill något annat än att sova 😉

   Svara

    Men dementorn lär ju komma tillbaka!

    Svara

     Vinka och le mot hen bara

     Svara

   Har hänt mig 4-5 gånger. Inte med hallucinationer, men att ”jag” vaknar innan kroppen. Är alltid lika rädd att mina organ aldrig ska vakna utan lägga av och jag ska dö. Senast när det hände fick jag för mig att mamma kom in i rummet (flyttade hemifrån för 15 år sen så hon var inte där på riktigt) och tittade bara lugnt på mig och sa ”men lilla hjärtat. Sov då. Om du inte vaknar” För jag försökte berätta att jag inte kunde vakna. och då när jag accepterade det och föll tillbaka i sömn så vaknade jag. Så mitt tips är att släppa det när det händer, tänka att man somnar om bara.

   Svara

   Hände mig när vi mediterade eller nåt liknande i gymnasiet. Jag kunde öppna mina ögon och tyckte mig vara vaken, men kroppen ville inte lyssna. Jag väckte kroppen genom att börja andas häftigare. Så jäkla konstig grej, har aldrig varit med om det senare i livet.

   Svara

  Har precis fått reda på att jag har fått drömjobbet och ska skriva kontrakt i nästa vecka. Drömjobbet ligger tyvärr en bit bort och innebär 60 min pendling (enkel väg) varje dag! Behöver dessutom åka kollektivt då min sambo behöver bilen i sin tjänst. Mitt barn har fått en förskoleplats nära hemmet.

  Tips på hur man får livet att gå ihop med Barn på förskola och 2 h pendling varje dag?
  (Vi letar bostad närmare mitt arbete, jag har inte möjlighet att gå ner i tid under provanställningen pga massa internutbildningar och våra föräldrar kommer hjälpa oss 2 dagar/vecka)

  Svara

   Köp en billig bil, så du får kortare restid. Och grattis till jobbet 🙂

   Svara

   Vet ju inte vad du jobbar med men kan du jobba hemifrån nånting, typ en dag varje/varannan vecka? Har många kollegor som pendlar långt som jobbar hemma en dag i veckan (det är OK hos oss). Annars är det nog var att pussla schemat och acceptera att barnet kanske kommer gå lite längre dagar, om inte din man kan hämta/lämna mer flexibelt.

   Svara

    (å grattis!!)

    Svara

    På mitt jobb kan vi räkna tiden vi pendlar som arbetstid. Förutsatt att vi jobbar då på tåget. På så sätt kan man ju åka den tiden man ska börja jobba och gå från kontoret en timme tidigare.

    Kanske något som fungerar även med din chef, ts, om du föreslår det.

    Svara

   Grattis! Tjohooo.. Du har inte tid till att gå ner i tid, såklart. Kanske är det vad din sambo ska göra för att få livet att gå ihop. Ni är väl två?

   Svara

    Hej och tack för alla grattis 😊

    Vi har tyvärr inte möjlighet att skaffa en till bil. Min sambo har ingen möjlighet att gå ner i tid (konsult = kunderna ger blanka fan i om han är föräldraledig eller om han är sjuk. Det är enklast för alla inblandade att han jobbar sina 40 h. Hans arbetsmiljö får det att klia i fingrarna på en fd amo).
    Är lite ute efter praktiska råd, hur hinner man med mat? Städning? Maxa tiden med familjen? Vad kan man göra för att underlätta?

    Som sagt, räknar med att det här är under en begränsad tidsperiod och inser att det kommer bli tufft. Därför behöver jag er expertis och stöd

    Svara

     Mitt främsta råd blir: Acceptera att du inte kommer att hinna med allt.
     Du kommer inte hinna städa, du kommer inte hinna laga mat osv och samtidigt maxa tiden med familjen. Det kommer att bli som en triangel med jobb – hushåll – familjetid, där du bara kan välja två.
     Så, acceptera att det kommer att se ut som skit hemma ett tag, acceptera att ni kommer få käka mycket hämtmat/snabbmat.

     Svara

     Storkok på helgen är vårt bästa. Det är okej att äta köttfärssås till middag hela veckan. Och om ni har ekonomisk möjlighet, ta in nån som städar varannan vecka eller så. Vi betalar 1000/månad (vitt och efter rut) för städ varannan vecka, 3,5h/gång. SÅ värt för oss. Tydliga rutiner på vem som sköter t.ex. tvätt och när det måste göras.

     Kolla om du kanske kan flexa lite och jobba mer vissa dagar(ex när ni får hjälp av mot/farföräldrar) för att kunna gå tidigare andra dagar. Det kommer gå toppen!!

     Svara

     Hej! (Om ni har råd Förstås!)
     – handla mat på nätet, minst en gång i veckan
     – städhjälp
     – handla allt på nätet, kläder till dig och barnet, dammsugarpåsar, böcker, presenter, nya dricksglas, blommor, osv

     Svara

     Städhjälp, och skita i om det råkar bli hämtmat för ofta i början. Man kommer på ett system på vägen, sen kanske en barnvakt som hämtar barnen tidigare en dag i veckan och går till nån park eller något så dom inte alltid måste vara kvar sent på förskola. Även kul för barnen om ni hittar en bra. Och vila när du får chansen.

     Svara

   2h pendel varje dag under min tid i gymnasiet….. Så är detta ditt drömjobb tror jag att du löser det.

   Svara

    Fast, när du gick i gymnasiet åkte du iväg, var i skolan och åkte hem. Sedan slapp du säkerligen tänka på så mycket annat.

    Det här scenariot handlar ju om någon som innan hon åker iväg måste se till att inte bara hon utan också ett barn går upp, klär på sig, äter frukost, borstar tänderna, klär på sig ytterkläder, går till dagis, blir lämnad på dagis.
    Det innan hon ens börjat ge sig iväg till jobbet.
    Efter jobbet är det inte bara att åka direkt hem, utan det är barn som ska hämtas, man ska prata med fröknar, barnet ska klä på sig och man ska ta sig till bostaden. Väl där ska barnet få ordentlig mat, man ska umgås, barn ska läggas osv. Sedan måste det städas i köket, dammsugas, tvättas, plockas undan saker som barn och vuxna dragit fram under dagen osv osv.

    Det är ju självklart att man löser det. Men livspusslet är liiiite svårare att få ihop när man är vuxen och har familj och barn, jämfört med när man gick i gymnasiet.

    Svara

  Vad kostar ett nytt typ standardkök för en lgh? Alltså ca 3 m längs en vägg med standardval, ink arbetskostnader? Ingen köksö, vinkyl eller så.

  Svara

   Tja, hur långt är ett snöre?
   Standardkök kan innebära allt från 50.000-200.000kr beroende på vilket kök du vill ha, hur dyra hantverkarna är, vilka vitvaror du väljer osv.

   Svara

   Vi renoverade för ett år sedan. Ett ikea kök. Visserligen två sidor, ca 20 skåp. Vi kunde enbart ha laminatskiva på bänkarna pga måtten. Så rätt så billiga material. Men med all belysning och integrerad diskmaskin. 55.000kr plus snickare, rörmokare och kakelsättare. Ca en veckas jobb kanske 25.000 kr.

   Svara

  Kär i en vän som är gift. Har bestämt mig för att inte umgås mer nu när den poletten verkligen trillat ner. Finns som tur är gott om anledningar till att inte träffa nån just nu att skylla på. Vet att det är dåligt mellan honom och hans fru. Vet också att han varit intresserad av mig tidigare. Men jag kan inte förmå mig att träffa honom nu, skulle känna mig hemskt mot hans fru. Jag kan inte göra så. Men fan vad ont det gör. Ville bara skriva det nånstans. Pallar inte ta det med mina vänner, dom är för insyltade.

  Svara

   Bra! Du gör rätt i att hålla dig långt borta. =) Det kommer gå över, det finns fler killar, finna ingen anledning att ta just han.

   Svara

   Du vill ändå inte ha han så länge han är gift, för då kommer eran relation aldrig kunna leda någonstans. Så håll dig borta från honom, känslorna kommer svalna, och leta efter en partner du kan bygga en riktig relation och framtid med.

   Svara

  Någon som Aftonbladet plus?
  Som kan säga vad det står om artikeln: LISTA: Jobben med kort utbildning och hög lön

  Svara

   Skummande igenom den åt dig, här kommer en väldigt kort sammanfattning:

   – Iom corona så har regeringen beslutat att de ska satsa på antalet kortare kurser som kan ge högavlönade jobb, bland annat så ska YT skolor kunna öka antalet elever men även nya yrkesutbildningar
   – De nämner att flera har sökt kurser på distans och iom många som sökt till höstens kurser gör det svårare att komma in på många kurser
   – Många ”nya” utbildningar har blivit på distans, ex. digitalisering, hållbar utveckling, bygg, energi mm.
   – Som framtidsjobb nämns: Vindkraftstekniker, lokförare, IT-konsult, Transportledare-grön logistik, byggnadsingenjör, spelutveckling

   Experten Karin Åkermans tips:
   1. Kolla korta utbildningar först
   2. Hur vill du plugga? Distans?
   3. Ta reda på vad yrket innebär – fråga skolor som har utbildningen om vad det innebär, prata med tidigare studenter osv.
   4. Läs på om möjligheterna efter utbildningen
   5. Ge yrken med avancerade namn en chans

   Några av yrkena med kort utbildning men hög lön: automationstekniker, fastighetsmäklare, fastighetsförvaltare, flygledare, flygtekniker, företagssäljare, logistiker, programmerare, redovisningsekonom, tågtekniker, webbutvecklare.

   Svara

    Inte jag som ställde frågan men gud vad schysst av dig!

    Svara

    Snittlön för Fastighetsmäklare i Sverige är ca 24 000 kr om jag minns rätt. Knappast en hög lön för arbete vardagar dagtid plus ofta kväll samt söndagar och dessutom evig tillgänglighet.

    Svara

     AB skrev:
     Fastighetsmäklare
     Utbildning: 24 månader på högskola, därefter praktik hos en registrerad mäklare.
     Marknadslön: 32 000-52 000 kronor.

     Källa: Statistiska Centralbyråns statistikdatabas från 2017, allastudier.se, kollega.se, Veckans Affärer, Lönestatistik.se

     Svara

     Våra mäklare (Jobbar som mäklarassistent) har en snittlön på ~30k och lägger in ca 25-30h arbetstid i veckan.

     Svara

      Har en kompis som hoppade av mäklaryrket just för att hon aldrig kände sig ledig samt att lönen inte motsvarade att alltid behöva vara tillgänglig. Vissa månader tjänade hon superbra men utslaget på hela året motsvarande det bara 35-36000 kr/mån (innerstadsmäklare Stockholm, provisionslön enbart). Och då började telefonen ringa 07 på morgonen och ringde till 23 på kvällarna. Även på helger.

      Svara

       Usch, det blir en timpenning på under 100kr 🙁

       Svara

  Städtips?
  Tycker det blir skräpigt på golvet direkt och känner inte för att dammsuga var och varannan dag. Är det bästa att köpa en mindre sopkvast eller är någon sorts handdammsugare bra? Vill inte ha den framme. Måste man ladda dom ofta?

  Svara

   Robotdammsugare 🤖

   Svara

    Tror tyvärr inte funkar hos mig med flera trappor och högre trösklar… 😢

    Svara

     Vad tråkigt, för annars är de superbra. Kan tipsa om en luftrensare som då suger upp allt damm som finns i luften om det är dammråttorna som du har problem med😄

     Svara

   Jag har en Swiffer. Till den finns särskilda dukar med statisk funktion som suger åt sig allt. Grymt bra om man har pälsdjur eller lätt får dammiga golv.

   Dukarna är ganska dyra så jag brukar använda samma 2-3 gånger innan jag byter. Borstar av de största hundhårstussarna över soppåsen bara 😁

   Jag har en skaftdammsugare också men tycker faktiskt det här är så mycket smidigare under möbler m.m

   Svara

  Okej, omröstning! Jag och min pojkvän är nu i vild diskussion och kan inte enas här i fredagsmyset. Heter det ”chips och dipp” eller ”chips och dippa”?

  Svara

   Chips och dipp.

   Vem säger dippa? Man dippar chipset, i dippen. Dippa är aktiviteten att dippa chipset.

   Svara

    TACK, det är det jag också menar! Han är från Skåne, så kanske kan det vara något dialektalt?

    Svara

     Tror det är dialektalt men det är ’dipp’ som är rätt!

     Svara

     Haha skulle precis svara chips och dippa.
     Sen läste jag att din sambo var från Skåne.
     Det är jag också 😂

     Svara

     Jag har precis flyttat till Skåne och blir tooookig på ”dippa”.

     Svara

   Chips och dipp!! 😅 ”Dippa” är ju handlingen man gör

   Svara

    Exakt!!

    Svara

   Chirre och dirre!

   Svara

    🤮

    Svara

    Chirr och dirr

    Svara

     Ja. Dirr = dipp, dirre = diarré

     Svara

     Mina ögon ryser när jag läser de orden😬

     Svara

    Chibba och dibba 👍🏻

    Svara

   Inget alls!
   Det heter antingen fruktfat och choklad eller glass och nougatsås!!

   Svara

   Chippa, dippa å larre

   Svara

   Chippisar och vitlöksost!

   Svara

   Jag säger dipp, min skånska man säger dippa. Så märklig 😊

   Svara

    Byt man.

    Svara

     +100

     Svara

  Ving har äntligen betalat tillbaka för inställd resa. Drygt 5 veckor, från avbokningsdatum, fick jag vänta. Skönt att de inte blåste mig på de 19.000.
  Tråkigt dock att vi inte fick åka till Kap Verde 🥺

  Svara

   Älskar kap verde ❤

   Svara

   Det ligger kvar. Ni får resa längre fram.

   Svara

    Sant♥️

    Svara

   Varför skulle de ha blåst er!? Jösses folk är så egocentriska. Testa ha lite överseende med att saker som återbetalning tar lite längre tid än vanligt. Du är gissningsvis inte den enda som krävt pengar tillbaka och företagen jobbar så snabbt de kan med att beta av trots överbelastning. Det är liksom inte bara att trycka på en knapp. Blir så trött på folk som gnäller och tycker synd om sig själva, som om ni är de enda som krävt återbetalning och Ving dröjt enbart för att göra livet surt för er… Herregud

   Svara

    Fast det är ju flera bolag som inte har eller kommer betala tillbaks. Så varför skulle man inte bli fundersam?
    Surhäxa.

    Svara

  Ni som lyssnar på musik, vilken låt lyssnar ni på just nu?
  Jag lyssnar på Demian – Cassette🎶

  Svara

   Jag lyssnar på green days konsert på reading festival. Bästa livekonserten på Youtube. Nej förlåt, näst bästa. Queen på Wembley är bäst.

   Svara

   Lyssnar på show me heaven med Maria McKee.

   Svara

    Jane fonda- med mickey avalon.
    Fucking älskar mickey

    Svara

   Junior brielles nya😍 ”bäst i Sverige”

   Svara

   Cola

   Svara

   Concrete – Tom Odell 🙂

   Svara

   Fronda – gränsland

   Svara

    Fronda ❤️

    Svara

   Jesus etc. av Wilco. 😊

   Svara

   Hua Chen Yu -hela senaste albumet som äntligen släppts på Spotify!

   Svara

  Känns som jag inte kan skrika längre! Har nog inte skrikit ordentligt sen jag var typ 16, (är ca 25 nu) vet inte om det är psykiskt eller fysiskt. Är det någon som känner igen detta eller låter det bara sjukt?

  Svara

   Känner samma, eller skrika kan jag nog – men inte så som jag kunde när jag var yngre.

   Svara

   Bli en mamma och fru.

   Svara

  HJÄLP!
  jag är 27 år gammal och aldrig haft ett riktigt jobb. Jag har vart deprimerad och sen så har jag sökt mycket men inte riktigt veta vad för jobb som passar mig. Jag har alltid varit skoltrött men nu vill jag börja plugga igen. Helst distans. Jag har jobbat på förskola, men inte min grej riktigt trots att jag får mycket beröm och är bra med barn.

  Jag har slösat min tid sen 2013 när jag tog studenten. Jag vill göra något med mitt liv. Men jag vet inte vad för yrke eller utbildning som passar mig. Finns det yrkesvägledare som man kan gå till i Göteborg? Tacksam för svar

  Svara

   Jag är snart 29 och har aldrig haft ett ”riktigt” jobb. Varit timvikarie ganska länge dock och fått två barn tätt ( = varit föräldraledig relativt länge) men pluggar nu på universitetet och ser ändå ganska ljust på framtiden. Detta hjälper inte dig men vill bara säga att det aldrig är för sent! Det finns väl alltid yrkesvägledare på universiteten? Eller komvux? 🙂 hursomhelst, lycka till!

   Svara

   Din kommun kan ha studie- och yrkesvägledare som du kan ta kontakt med. Ett tips kan vara att titta på vilka YH-utbildningar som finns i närheten. De är ofta kortare och innehåller mycket praktik, så att du får in en fot på arbetsmarknaden och får testa på jobbet. Oavsett så har du inte slösat bort din tid – du har varit sjuk och behövde må bättre innan du kunde fortsätta. Du är bara 27 och har hela livet framför dig!

   Jag sökte lite snabbt på studie- och yrkesvägledning Göteborg och fick upp den här länken. Har dock inte läst igenom den, så jag vet inte hur relevant den här. Lycka till!

   https://goteborg.se/wps/portal/start/forskola-och-utbildning/vuxenutbildning-komvux-larvux/komvux/studie–och-yrkesvagledning/det-har-kan-du-gora-pa-studie–och-yrkesvagledningen/!ut/p/z1/hY49D4IwGIR_DWvfF1rqx9ZFCGo0LmIXA6QWEkpJqTbx14ujicbbLvdc7kBCCXKoHp2ufGeHqp_9RfIrSzKMCxZvDzzZoDgW-0XOT5jlFM7_ADnH-EMCoQDZ1YaExhAknFOaYsJWHJHF6XtdDDVdapBO3ZRTjtzdfKr1fpzWEUYYQiDaWt0r0lgT4bdKaycP5ScJoymfO3UWL80hdpk!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

   Svara

   Får man fråga hur du får ditt liv att gå runt ekonomiskt? Blir alltid så fundersam när jag läser om folk i din sits som ändå kommit upp lite i ålder.
   Man behöver ju trots att få in 12-15 tusen bara för att kunna betala hyra och räkningar samt mat..

   Svara

    Beror väl på hur man lever. Som student fick jag in 9000 i månaden och det räckte gott till hyra (fick dock ha en inneboende) pendelkort, mat, mobil och det man behöver. Var färdig med min utbildning när jag var 28 och började då jobba. Har aldrig upplevt att jag har jättemycket pengar men inte heller känt mig fattig.

    Svara

     Vet att du inte frågade mig men reagerade bara på 15.000 i månadskostnader 😛

     Svara

      15 tusen i utgifter är ju ingenting. Jag lever ensam, bor i en äldre tvårumslägenhet i storstad. Har en hyra på 9500, mobil 300, el 380, bredband och tv-kanaler 600, Netflix 179, storytel 149, hemförsäkring 200, busskort 1300 sedan mat på det. Har svårt att se hur man som vuxen kan komma så mycket under det såvida man inte lever som student med eller som inneboende och lever på nudlar.

      Svara

       Hur man ska kunna komma undan tvkanalskostnader för 779kr i månaden?

       Svara

        du glömde nog att bredbandet också ingår där. Så länge bredbandet inte har en av de lägsta hastigheterna och man inte bara har grundutbudet av kanaler så tycker jag att det är en ganska bra deal.

        Svara

       Dyr hyra, men det är nog inte så lätt att påverka tyvärr. Man får vara glad över att ha tak över huvudet.
       I övrigt tycker jag att du har väldigt hög levnadsstandard med dyra vanor som absolut går att få ner.
       Vi har levt 2 personer på ett CSN med hyra på 7000

       Svara

        Nu blev jag väldigt nyfiken.
        Jag, som också är ensam, känner igen de där kostnaderna. Men jag tycker inte att jag har sådär extravagant livsstil. Kostnaderna är väl ändå helt normala?
        För att vara en tvåa i en storstad är hyran helt normal, kostnaderna för mobilen är låg, själv betalar jag 599kr i några månader till sedan sänks den till 300. Elen är inte heller häpnantvärt dyr, bredband och tv, ingår i min avgift till bostadsrättsföreningen, men det är ju så mycket det kostar. Hemförsäkringen är allt annat än dyr, så jag garanterar att personen inte har drulleförsäkring eller ett tillägg för om elektronik skulle gå sönder t.ex.
        Visst, man behöver inte Netflix och Storytel, men det är ändå bara 300kr/mån vi pratar om där så det är inte dyrt. Det är inte heller något som höjer levnadsstandarden speciellt mycket.
        Kvar är busskortet som jag som bor i Stockholm tycker är lite dyrt. Men bor man där man bor och jobbar där man gör så finns det ingenting att göra där. Det är dessutom bara 300kr dyrare i månaden än ett vanligt SL-kort. Vilket inte heller är så fasligt mycket.

        Så jag undrar vad i det här som indikerar en väldigt hög levnadsstandard? Var är de dyra varorna? Och hur sjutton kan personen få ner kostnaden med mer än ens 500kr/mån?

        Svara

         Jag kan tillägga att utöver de där kostnaderna så betalar jag drygt 200kr i personförsäkring, 350kr till facket, 700kr till CSN, 450kr i husdjursförsäkring för 2st katter, 400kr i bensin, 350kr i mc försäkring och i genomsnitt 800kr i månaden för övriga kostnader som är relaterade till motorcykeln. Jag har dock inga kostnader för busskort eller en bil.

         Det här är väl ändå inga direkt extravaganta saker? Eller?
         Vad tycker du att jag ska dra ner på egentligen?

         Svara

          Att ha djur och fordon är sjukt dyrt! Sådana saker tycker jag räknas som lyx.

          Svara

           Jag använder motorcykeln både som transport och hobby.
           Skulle jag bara använda den som transportmedel skulle min månadskostnad bli drygt 750kr. Så länge man inte jämför med någon som enbart går eller cyklar överallt så är det omöjligt att få en lägre transportkostnad. Skulle jag åka kommunalt skulle det kosta över 200kr extra.
           Kvar blir då 800kr i månaden som jag lägger ner på själva hobbydelen. Vilket inte heller är så värst mycket tycker jag. Det är liksom motsvarande ett biobesök, en bok och en utekväll på en månad.

         Dyr mobil!! Byt till Vimla, jag betalar 60 kr för 6 gb

         Svara

          Så liten kostnad har inte deras abonnemang. Det som motsvarar mitt kostar 160kr i månaden. Och ja, då har jag skurit ner 140kr i månaden, men har sämre villkor utomlands (vilket jag använder ganska ofta) och måste köpa en ny mobil rakt upp och ner på en gång.

          Men okej, det var 140 onödiga kronor. Räknas det verkligen till en dyr vana??

          Svara

           För mig är 140kr mycket, särskilt om man räknar vad det blir på ett helt år.

           Men du verkar ha en bra ekonomi som slipper tänka på såna småsummor, grattis!

           Fast jag vet inte. Skulle du verkligen tycka att något som kostar 140kr i månaden går under kategorin ”dyr vana”? Det är liksom inte ens en fjärdedel av vad någon som köper en kopp kaffe varje arbetsdag lägger ner.

           För att inte tala om de som äter ute på lunchen. Jämfört med det är 140kr/mån ingenting.

    CSN matchar ofta existensminimum och är just nu knappt 10,000. Jag kan betala min hyra (ej student bostad), mat, gym, räkningar, telefon och nya kläder.

    Det finns fortfarande billiga lägenheter i bra områden.

    Svara

     Ja det beror ju lite på var i landet med. Jag bor i storstad och med 7-8 års bostadskö så fanns det inte mycket att välja på. Inte riktigt så att man har råd att vänta några år heller för en billig lägenhet ska poppa upp som ledig i allmännyttan om det inte är i ett getto.

     Svara

    Är inte TS men jag är i ungefär samma situation, pga långvariga psykiska problem. Jag har pluggat lite på deltid och fått csn då, men annars är det mina föräldrar som har försörjt mig. Trist situation för alla inblandade men som tur är har min familj bra ekonomi, så det har inte gått någon nöd på dem.

    Svara

  Kan man provjobba på olika yrken? Sett att youtubern Rileey har gjort det. Jag vill provjobba som polis eller ja vara med och testa 🙂

  Svara

   Nej det kan man inte.
   Man måste ha ett sponsrat företag i ryggen och kunna lägga upp ”praktiken” på en marknadsföringsplattform

   Svara

   Ja om du är nio år och får prya genom skolan en dag eller två.

   Svara

    De får inte praktisera hos polisen

    Svara

  Vilka produkter från Maria Nila gillar ni? Jag älskar heal-inpackningen till hårbotten och ska köpa luminous colour hair lotion.

  Svara

   Argan oljan!!!

   Svara

   Balsamsprayen
   Och varierar även mellan repair, true soft, volume och heal schampoo, beror på hur jag vill lukta 😂

   Svara

    Vad kul! Jag är nyfiken på volume och true soft serierna, hur doftar de och vad får du för resultat? 😍

    Svara

     True soft doftar väldigt soft faktiskt. Mjukt och gott. Får lent hår av de. Volume är lite mer fruktigt och fräscht. Får väldigt rent och luftigt hår av volume. Har tunna blonda Strån men väldigt tjockt hår 🙂

     Svara

  Jag dricker vin för första gången på över ett år och hallå, vad onykter man blir?

  Svara

   äter du något till det eller dricker du på tom mage?

   Svara

    Nja alltså jag åt väl middag för 2,5 timme sen kanske! Känns bra ändå

    Svara

     Fyfan va gott. Inte druckit vin på snart 9 månader 😭😭🤰🏼

     Svara

  Snälla rekommendera jeans till mig, har ingen koll. 29 i midja men har lite mage (äppelformad) och benmuskler. Kan varken ha väldigt höga eller låga. Avskyr bootcut. Gärna knappgylf! 🙂

  Svara

   Vill du ha tajta eller raka? Om du vill ha åtsittande rekommenderar jag Replay Hyperflex. Jag har breda höfter och mage (ballongmage 4-life) och de byxorna är en DRÖM.

   Svara

    Dock ingen knappgylf – inte direkt vanligt men kolla Levis.

    Svara

    Det spelar ingen roll, bara de sitter skönt! Är lite ovan vid tajta jeans dock! Har aldrig provat Replay, tack för tips!

    Svara

     Jättesköna verkligen! De är enkla att ta på sig och väldigt följsamma. Jag har ben som är större än min kropp då de är breda men jag känner mig så fin i dem trots mina benkomplex. De finns i New Luz (högre midja men normal-midja får jag säga) och Luz (låg midja där dragkedjan går sönder snabbt för de är för tajta över höften och passar nog bättre på en väldigt smal person. Rekommenderar även Diesel Slandy, de är grymma! Tommy Hilfiger har väldigt mysiga jeans också men tyget är väldigt tunt och går sönder snabbt. Dock är det mina favoritjeans men har bytt modell för de spricker snabbt.

     Svara

      Alltså mina jeans går lätt sönder vid insidan på låret, bara där! Så irriterande! Hade en bra modell från ASOS, köpte samma igen – och denna gången var de i typ barnstorlek…

      Svara

       Tommy är likadana. De spricker liksom på insidan av låter och blir stora hål för att tyget är så tunt. Det är mina älsklingsjeans men vägrar betala nästan 1000 spänn för jeans som går sönder efter fyra månader.

       Svara

   Lee Scarlett.

   Svara

    Njae de är väldigt tajta och inte direkt följsamma tycker jag. Slängde mina.

    Svara

   Kolla Topshop’s Jamie jeans. Älskar dem!

   Svara

  Jag och min sambo har bestämt oss för att lära oss grunderna i italienska eller något annat europeiskt språk. Någon som har tips på app/hemsida/youtube eller liknande? Tanken är väl inte direkt att bli flytande på språket utan mer typ kunna beställa en öl + ha en gemensam aktivitet.

  Svara

   Duolingo! Basic, jag vet – men har lärt mig grundläggande franska där och min amerikanske vän har lärt sig svenska riktigt bra via just Duolingo!

   Svara

   Memrise!

   Svara

   Det finns distanskurser i olika sysselsättningsgrad också. Annars är Duolingo bra 🙂

   Svara

  För en månad sedan skrev jag på öppet spår att jag slutat med mina p-piller och var nervös för att akne, depression och annat skit skulle komma tillbaka. Ni var jättefina och stöttande. Idag, en månad och en dag sedan jag slutade med pillren kom min mens. Har haft noll biverkningar hittills.
  Tack för stödet! Till er som funderar på att sluta men mest hör skräckhistiorier; det kan gå skitbra också 🙂

  Tack och kram

  Svara

  Tips för att klara TELIA-reklamen😳: SJUNG MED när det är som falskast – lika falskt och med samma mimik. Vem gör det bäst (=sämst)? Man kan även göra egna ”inlägg”. Någon lägsta-nivå finns inte. Uppenbarligen…
  Funkar inte det ? – stäng av ljudet🤐🙉 och lämna rummet!!

  Svara

  Hahah Mimmi Uhrs nya profilbild??? Vad pågår? Snälla CamCam gräv i detta 😂

  Svara

   Vem är det? Vart hittar jag personen?

   Svara

    Facebook. Om ni läser lite längre bak i bloggen har hon tagit upp det här

    Svara

  Sist på bollen

  Svara

   Haha fint, råkade trycka på skicka när telefonen hängde sig.

   Tänkte bara säga, jag är förmodligen sist på bollen som kollar på Bridget Jones dagbok. Och liksom, Hugh Grant!!! Himmel vilken fin man🤤 föredrar honom dock i Two weeks notice, men han är nog alltid lika fin.

   Finns det fler som tycker som jag här? Vet ingen irl som delar min åsikt😅

   Svara

    Älskad Bridget Jones dagbok som yngre. Men sist jag tittade på den så reagerade jag över hur Bridget framstås som väldigt överviktig fastän hon mer eller mindre är/ser normalviktig ut. Minns även att jag har läst att Renée Zellweger inte ville göra fler BJ filmer för att hon behövde gå upp -så- mycket i vikt.

    Tyvärr förstörde det lite av filmen för min del. Förlåt om jag regnar på din parad 🙃

    Svara

     Haha sånt tänker inte jag på men du kanske har en poäng🤷‍♀️ du förstörde dock inget, gillade inte filmen, det är bara Hugh Grant som fångade mig lite extra i den filmen😍

     Svara

     Läs böckerna, såvar du ditt svar 😊

     Svara

      Ja men precis. I böckerna är det tydligt att hennes ”tjockhet” sitter i hennes eget huvud. Precis som det gör för många av oss.

      Svara

  Märkligt att Mimmi-Pingis använde den bilden till nya profilen.

  Svara

  pleaseeeeeee kan nån klistra in bellas svd artikel som har konto hos dom?

  Svara

   Nej, det har vi väl diskuterat förut. Att man inte kopierar in hela artiklar som ligger bakom betalväggar.

   Svara

    snark

    Svara

     Det är inte snark utan man får faktiskt inte lägga upp sådant upphovsrättsligt material på nätet. I synnerhet inte om det är innehåll som en tidning kräver abonnemang för. Man får citera vissa mindre delar eller referera innehållet men aldrig publicera i sin helhet om man inte har tillstånd.

     Svara

  Vilket fint öppet spår ikväll😊😊 kul att den trevliga stämningen är här igen. Hoppas att det håller i sig

  Svara

   Supertråkigt tycker jag, kommenterat två gånger istället för tio till 20 gånger. Hatar detta mesiga jamsande men biter mig i läppen och låter er ha denna kväll och hoppas på mer kul i morgon 💐

   Svara

    Du behöver väl inte ”jamsa” för att andra gör det?

    Vem stoppar dig från att skriva de där andra 18 mer roliga kommentarerna?

    Svara

  Ikväll när jag skulle hjälp min sambo med en sak på Insta så såg jag att han hade sökt på sitt ex’s konto. Det gör verkligen jätteont i mig. 😢 Jag är verkligen ingen person som är så svartsjuk av mig, åtminstone inte över det förgångna, men känns så jobbigt att han fortfarande har henne i tankarna.

  Saken är den att jag inte kan bli arg eller besviken på honom, jag brukar själv söka på mina ex/gamla ligg för skojs skull. Skillnaden är ju dock att jag vet att jag inte är intresserad eller saknar mina ex, utan bara söker på dem när jag är uttråkad. Är ju så svårt för mig att veta vad sambon tänker kring sitt ex, han kanske söker på henne för att han saknar henne eller liknande. Vet dessutom att det var han som blev lämnad av henne och han mådde jättedåligt efter det. Medan mina tidigare förhållanden varit mer oseriösa med massa bråk, där vi båda gjort slut flera gånger osv.

  Båda mina tidigare relationer har dessutom slutat med att de varit otrogna mot mig. Den ena gick tillbaka till sitt ex i smyg under vår relation. Den andra förlovade sig med en annan medan vi fortfarande var ihop. Så ja, har en del jobbigt i bagaget och det har gjort att jag är väldigt osäker på mig själv.

  Vet inte ens vad jag vill med detta inlägget, förutom att jag kände för att skriva av mig lite…

  Hoppas ni andra har en bra fredagskväll & får en bra helg! 🌿

  Svara

   Fråga?

   Svara

   Jag brukar också söka på mina ex ibland utan att för den delen vara intresserade av dem. Det är mest av nyfikenhet, och i ett fall även för att påminna mig om hur skönt det är att jag inte delar det livet med honom längre. 😛

   Så det måste ju inte betyda någonting