Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

820 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hej på er! Här kommer lite frågor;

  Hur visste ni vad ni ville plugga till?

  Vad jobbar ni med nu?

  Hur gamla var ni när ni blev färdigexaminerade?

  Tips och råd till en med beslutsångest för framtiden?

  Ha en trevlig kväll! 🥰

  Svara

   Förlåt, inte direkt framtiden utan mer för studieval 😄

   Svara

   Jag bara visste vad jag ville jobba med när jag gick på gymnasiet. Hoppade på plugget direkt och tar examen nu om 2 veckor! Har jobb klart och börjar jobba som F-3 lärare i höst. Är 23 år.

   Svara

    Så det var bara din känsla? Vad gjorde dig så säker? Grattis!

    Svara

     Har jobbat med barn sedan tidiga tonåren och bara kände att det var rätt typ andra året på gymnasiet och sen dess har jag typ inte ens funderat på något annat. Har absolut ingen aning vad jag skulle jobba med annars 😅 hinner kanske komma på nåt innan pension men det känns bara bra just nu!

     Svara

    Hoppas du sparat lite CSN så att du kan omskola dig om fem år.

    Svara

     Vad ska det betyda?

     Svara

      Att skolvärlden sliter ut människor på mindre än fem år.

      Svara

     Jag är medveten om allt folk säger det. Men jag älskar mitt yrke. Tänk om vi inte skulle få några nya lärare? Peppa oss som faktiskt är på g istället!
     Tack på förhand!

     Svara

   Jag visste när jag var 29 vad jag ville plugga till. Har pluggat i tre år nu och har tre år kvar. I mitt fall var det solklart att resa, flytta runt och bara vara fri och prova olika saker för att veta vad jag skulle lägga studieskulderna på.

   Svara

   Velat läsa juridik sedan mellanstadiet och arbetar idag som advokat. Jag blev klar när jag var 25 då jag läste annat också.
   – Tänk inte på vad andra tycker att du ska studera.
   – Prata med en studievägledare.
   – Uteslutningsmetoden, vad vill du INTE jobba med?
   – Har du några favoritämnen?
   – Börja läs en fristående kurs på så kan du bilda dig en uppfattning om vad och vilket område du vill satsa på.
   – Gå på öppet hus!
   – Läs på om olika utbildningar.
   – Våga testa! Livet är långt!

   Lycka till!

   Svara

   Jag är mer än vuxen nu.
   Som 30+are bestämde jag mig för att plugga vidare på universitet. Skrev högskoleprovet. Efter tips från en bekant sökte jag in på programmet för personal- och arbetslivsfrågor. Och det var en lyckträff. Väldigt bra och aktuellt program. Jag fick jobb direkt och jobbar där fortfarande, 20 år senare.
   När jag sökte in på slutet av -90-talet var det fortfarande en ny utbildning. Nu för tiden har jag förstått att den är väldigt populär, med höga intagningspoäng. Med all rätt. För det är en utbildning som ger jobb – till skillnad mot andra. Kan rekommendera att gå programmet för personal- och arbetslivsfrågor.

   Svara

    Hm, nu har jag en del bekanta som läst just personalvetarprogrammet och varit klara med studierna under senaste åren. Alla har haft svårt att få jobb då det är stor konkurrens om jobben..

    Svara

   Skrev ett svar, men det verkar inte ha kommit upp?
   Jag rekommenderar programmet för personal- och arbetslivsfrågor.
   Jag sökte in och gick det i slutet av -90talet. Då var det nytt. Det ledde till bra jobb som jag fortfarande har efter 20 år.
   Numer är det ett populärt program med hög intagning, har jag förstått. Men jag rekommenderar det – det leder till chefsjobb. Värt att söka in på och gå.

   Svara

   Tips:
   Sök dig till ett mansdominerat område för goda villkor och bra lön.
   Undvik yrken där du tar hand om andra människor och offentlig sektor som pesten. De tuggar upp människorna som jobbar och spottar ut oss när vi är förbrukade.

   Svara

    Jag skriver under på det!
    /10 år i offentlig sektor.

    Svara

    Jag också! Fantastiskt att jobba som barnsyrra, men arbetsgivaren är inte lika fantastisk…

    Svara

   Jag visste att jag ville jobba med något samhällsrelaterat men ingen direkt aning om vad. Tänkte då att jag väljer något brett inom det området. Blev juristprogrammet och jag har den kommande höstterminen kvar innan jag är klar och då är jag 24. Nu har jag ju inte hunnit jobba som det än men är supernöjd med mitt val just eftersom det finns så många valmöjligheter inom yrket!

   Svara

   – Jag har pluggat till kriminolog, en kandidat i tre år. Jag visste helt hundra att det var det jag skulle plugga när jag var 18/19 år och är nu 25. Bakgrunden var att jag alltid vart intresserad av varför individer begår respektive inte begår brott och alltid vart fascinerad av utredningsprocessen.
   – Jobbar som utredare inom Polismyndigheten.
   – 24 år när jag var färdig med utbildningen.

   Svara

    Utredare låter så spännande! Vad är dina arbetsuppgifter då? Lösa brott? Får du då åka ditt brottet begåtts? Eller har jag tittat för mycket på criminal minds hahaha

    Svara

    Jag vill också veta 🙂 Berätta mer! Jag blir klar jurist om typ ett år men har alltid känt mig dragen till Polismyndigheten.

    Svara

   Var sugen på juridik men hade hört mycket om konkurrens mellan studenter som satte en otroligt dålig stämning o prestationsångest, samt att yrken som jurist på byrå kräver helt inhumant många timmar i veckan. Så valde bort det av dessa skäl. Var så osugen på hets. Blev istället Civilingenjör eftersom jag haft en fallenhet för naturämnena och alltid tyckt det varit superkul. Dessutom är Civilingenjör förutom att det är intressant o meningsfullt även bra betalt. Jag skulle gärna gå ner o jobba deltid gärna ganska tidigt i livet för att mer tid ska gå till privatlivet. Men då måste det ju vara ekonomiskt möjligt. Hade ingen aning om hur tuff utbildningen skulle komma att bli, framförallt de första åren. Men otroligt stöd från klasskamrater o man löste det tillsammans. Ingen betygshets alls, att bli godkänd räcker, vilket varit väldigt skönt o en trygghet. Karriärsutsikten är ju också mycket ljus, finns massa bra jobb o verkar inte vara ett bra arbetsklimat. Är färdig om exakt ett år, kommer då vara 28. Kram

   Svara

    Skulle stå verkar vara ett bra arbetsklimat såklart.

    Svara

   Jag tyckte det jag pluggade till lät coolt, jobbar idag med något helt annat, var 23 när jag tog examen och tipset är mest att inte välja för tidigt. Jobba lite först och känn in vad du är duktig på och hur du vill leva ditt liv.

   Svara

    Vad jobbar du med idag?

    Svara

   1. Alltid varit intresserad av hus och att måla
   2. Arkitekt
   3. 25
   4. Fundera på vad du är intresserad av och kör på det 🙂 tänk inte så mkt!

   Svara

   Ingen aning.

   Har inget jobb.

   Har inte ens läst på universitet.

   Svara

   Jag valde tillslut juridik för att jag inte visste vad jag ville, och jag ville ha en bred bas att utgå ifrån… Kändes som något man inte ångrar att man läst, typ. Och tänkte att jag ju tycker det låter intressant, så jag kommer säkert ”komma in i det”. Var verkligen inte redo att börja plugga, egentligen. Det har gått några extra år då jag tagit pauser och ara dragit ut på det då jag inte orkat ta tag i studierna, men så får det vara.

   Svara

   Mitt största tips är att jobba något år innan.

   Svara

   Vid 25 års ålder hade jag haft massor av dåligt betalda skitjobb i bagaget. Hade ingen aning om vad jag ville bli så valde en utbildning på högskolan som garanterade jobb så det blev sjuksköterska. Tog examen för fyra år sen och tjänar idag 36 k i månaden. Trivs hyfsat.

   Om du inte vet vad du vill bli tycker jag att du ska satsa på en utbildning som garanterat leder till jobb typ ingenjör, vård, lärare. Varför plugga för att bli arbetslös?

   Svara

  Snälla HJÄLP MIG!!!!!
  Jag en dotter som är 2 år och 3 månader som är super trotsig, hon vill bland annat ha godis till frukost och godis på maten! Jag har förklarat och allting men det hjälper inte. Det slutar med att hon SKRIKER och jag får flipp. Jag vill inte låta henne skrika för vi har grannar och hon kan inte skrika hur länge som helst. Jag försöker byta ämne och allt det där för att hon ska glömma… men vill hon något så vill hon. Jag har haft en jobbig dag. Vad gör jag? Ska jag låta henne skrika och inte låta henne bestämma trots att vi har grannar som kanske blir störda eller vad ska jag göra? Snälla hjälp en desperat mamma.

  Svara

   Om du inte har godis hemma kan du ju inte ge henne.

   Svara

    Så låt henneskrika och säg att du förstår henne, men det finns inte.

    Svara

     Kanske inte så bra att säga till dottern att hon ”förstår henne” när hon vill ha godis till frukost då det inte är något som ska normaliseras i hemmet. Sätt tydliga restriktioner. Ger du in nu i så tiden ålder kommer du få ge in hela uppväxten och hon kommer också ha de kämpigt i vänskapsrelationer då hon är van vid att få sin vilja fram.

     Svara

      Ge aldrig ungen godis så har hon inget att gapa om?

      Svara

       ha. Du vet då inte vad trots är. Som att godis vore det enda.

       Svara

      Det är dock ett ’proffstips’ kring trots att man ska bekräfta barnets känslor, barnet vill ha godis för att det är gott, ’jag förstår att du vill det, men det går tyvärr inte för att då får man tandtroll’ tex.

      Svara

      Man ger inte med sig bara för att man förstår.

      Förståelse är aldrig dåligt. Förståelse lugnar.

      Svara

       Eller hur! Bara för de är barn så betyder det inte att de inte ska behandlas som människor. Jag är ingen slapp förälder och är noga med att mitt barn beter sig och säger ifrån direkt, men ibland verkar folk tro att man ska stänga av alla känslor och bara skälla på barnen när de beter sig illa.

       Svara

   Bor du i centrala Göteborg så är jag din granne och vill att ni flyttar 😩

   Svara

    Flytta själv. Bor man i lägenhet får man ta sånt.

    Svara

     Fast måste man ta det? Jag har bott ovanpå en mamma med ett litet barn på två år som skrek 18 av dygnets timmar, både dag och natt. Var hon glad gallskrek hon var hon arg detsamma. Hon hade inte lärt sig prata något alls och tjöt i högan sky istället för att prata.
     Då alla dörrar hade brevinkast så hörde hela uppgången detta all tid man var hemma. Hon fick flytta till slut då även den stendöda tanten ringde och klagade på att hon vaknade på nätterna.

     Svara

      Shit, om en stendöd granne klagade på mig skulle jag också flytta. Direkt.

      Svara

       Dog 😂

       Svara

       En stendöd granne som vaknar pp nätterna låter misstänkt zombie tycker jag. Hade bekymrat mig mer än skrikungen.

       Svara

      Kanske borde finnas särskilda familjehus? Då kan barnfamiljerna störa varann, eller inte, för de har förståelse för varann, och de andra slipper! 👍🏻

      Svara

       Ett tips är att finns det en lekplats utanför huset får man räkna med små barn som grannar.

       Svara

        Ja alla borde kanske inte ha det? Vuxenhus, som vuxenhotell?

        Svara

         Alla har inte det. Det är ju inget krav, lekplatser utanför lägenhetshus finns för att locka småbarnsfamiljer att flytta in.

         Svara

       Där ville du verkligen sätta dit folk! Lyckades inte riktigt dock.

       Svara

     Nej, det finns gränser.

     Svara

      Mina grannar klagade på att mitt barn sprang för mycket på golvet. Jag ringde bovärden som sa det är inget man kan klaga på. Och stör de sig kan de flytta till hus.

      Svara

       Du har fortfarande inte rätt att störa dina grannar hur mycket som helst och definitivt inte dygnet runt bara för att du har barn som orsakar onormalt mycket väsen.

       Svara

       Barn får väl låta precis som vi vuxna men inte alla tider eller hela tiden. Hade mina grannars barn kutat runt fem på morgonen eller elva på kvällen upprepade gånger hade jag klagat men det hade jag gjort även om vuxna väsnats.

       Det handlar om att leva sitt liv men visa hänsyn. Ingen kan vara tyst jämt men ingen behöver väsnas dygnet runt.

       Barn vet inte när de ska vara tysta, det är deras vårdnadshavare som får ta det ansvaret dygnet runt.

       Svara

       Man springer väl inte inomhus?? Vill man göra det kan man flytta till hus…

       Svara

       Eh det är ju fett störigt. Låt inte hen springa inne, visa hänsyn till dina grannar!

       Svara

        Men herregud, säg det till en ettåring. De går inte, de springer.

        Svara

         Och föräldrar ska hålla koll på sina ungar.. Tror inte en ettåring väger så mkt att det blir störande, är nog äldre?

         Svara

          Nej, ettåringar låter som fan. Jag har en i mitt hem, jag hör ju själv att han dundrar fram som en elefant. Treåringen också men hon fattar ju i alla fall vad ”gå” innebär, så henne kan man ju säga till.

          Vad menar du med ”hålla koll”. Vad tycker du att jag ska göra?

          Svara

           Oj, vad hemskt! Ja jag vet inte, det är du som har ungar? Lekhage? Springa och leka utomhus?

      Ska man flytta ut till ett hus i skogen om man har ett skrikit barn?

      Svara

       Ja. Det är den nya svenska approachen. Barn ska ses men inte höras. Barnfria människors rätt att slippa höra och helst se barn, övergår familjers rätt att finnas. Sverige är nu på god väg att bli ett av de mest barnovänliga länderna i väst. Det tycker jag är bra! För övrigt är det fruktansvärt själviskt att skaffa barn. Gå och skäms i skogen veta! I tystnad, för djuren kan störas av din avkommas oljud.

       Svara

        Men gud vad du överdriver, sådär är det inte alls! 😄

        Svara

         Är det inte?

         Svara

          Haha nej. Barnfamilj är ju normen, får skitmycket plats och privilegier..

          Svara

           Norm schnorm. Barnfamiljer får ta plats därför att de vårdar de små oskyddade liven. Det är naturligt, ingen ”norm”.

           Anonym 00.50, du fattar inte vad norm betyder tror jag…
           Bara för att man en unge ska man dessutom inte få bete sig hur som helst.

       Vore ju nice.. 😉

       Svara

       Ja tack! 😉😊

       Svara

     Nej man ska inte behöva stå ut med någon unge som skriker morgon och kväll!
     Bor i en tillfällig lägenhet där jag minst 3ggr om dagen måste höra på en massa oljud från dem. Kommer gå och säga ifrån nästa gång, inget kul att bli väckt kl 6 för någon har valt att skaffa barn

     Svara

      Men varför bor du i en lägenhet?? Flytta till hus.

      Svara

       Det är ni som inte har barn som klagar på skrikande barn.

       Svara

        Det är verkligen inte bara de utan barn som klagar!

        Svara

        Och det har vi inte rätt att göra tycker du? Jag har valt att inte skaffa barn och ska därför flytta till hus långt ute i skogen för att slippa störas av barn menar du?

        Varför kan inte föräldrar som valt att skaffa barn ta ansvar för hur deras barn stör omgivningen istället?

        Svara

         Självfallet ska föräldrar ta ansvar, men ibland händer det att ungen skriker innan man ens har kunnat hejda det.

         Svara

         Såklart att föräldrar ska ta ansvar för sina barn men inte i första hand för att tysta dem så grannarna inte hör, det är faktiskt helt jäkla befängt. Som TS- ska hon fortsätta ge godis som lunch till sin unge så att grannarna slipper skriket? Det handlar om att uppfostra barnen till bra människor, om det krävs lite skrik för det så får det vara så. Lagen är på småbarnsföräldrarnas sida i detta, just saying…

         Svara

          Jo man ska göra sitt bästa för att hålla ungarna tysta och inte störa grannar. Spring kan man hejda. Nej klart hon inte ska ge godis nu, hon borde dock aldrig börjat.

          Svara

        Jag har barn och känner ändå avsky mot grannen ovanför som låter sin unge hoppa studsmatta på kvällarna. Samma unge som vevar igång dagen med en basketboll kl 6 på morgonen en söndag… 🤦🏼‍♀️

        Svara

         Men gud.. har de hört talas om att gå ut??

         Svara

       Då kan väl den som stör flytta till hus??

       Svara

       Flytta själv! Vad är det för logik.

       Svara

       Inte alla som har möjlighet att köpa hus!!

       Svara

        Särskilt inte bittra frånskilda mammor

        Svara

       Alla kan inte ”flytta till hus” hur som helst.
       Herregud.

       Svara

      Tycker inte de handlar om vad ”man ska behova sta ut med”. Livet ar inte rattvist eller en tavling. Jag hade 100% ocksa stort mig men ibland ar de som de ar. Folk far barn, du kanske ocksa skrek. Bara for man far barn maste man inte flytta till ett hus pa landet. Foraldrarna tycker nog ej de ar sa kul heller och dom gor de ej for att straffa dig.

      Jag stor mig mig mer pa folk som medvetet gor oljud medan en bebis.. what can you do?

      Svara

       Är det jobbigt för en själv som granne vill man ju inte ens tänka på hur det är för föräldrarna…

       Svara

        Ja, tänk att behöva vara runt sitt eget barn va

        Svara

        Eh de har ju valt det livet själva, de har inte vi andra så varför ska vi straffas? Nej, särskilda familjehus tack! Eller hus för folk utan ungar, som det finns för 55+, rökfria hus m.m.

        Svara

      Vekling. Barnskrik är naturligt och om någon lider av det så är det de stackars föräldrarna som gör sitt bästa, och möjligen barnet om det skriker av en anledning utöver det vanliga bebisskriket. Tycker man kan vara mer förstående och stöttande. Det är ett litet barn.

      Svara

   Säg ’jag förstår att du vill ha godis för att det är gott, men det går inte att äta godis hela tiden för då får man ont i magen/tandtroll. På lördag får du lite godis’ (eller när du brukar låta henne äta godis. Och sen låt henne skrika klart, skit i grannarna.

   Svara

    Ja skulle nog tipsa om att ta bort godis helt och ersätta med endast frukt tills dess att barnet kommer upp i en ålder där det lättare går att prata och förklara varför man inte bara kan skrika för att få som man vill. Kanske vid skolstart?

    Svara

     Verkligen 100%! Varför ska en tvååring ha godis över huvud taget?

     Svara

      För att det inte är din sak att avgöra utan förälderns. Min förstfödda fick inget socker innan 3 års ålder. Med andra lyckades vi hålla till 1,5 års ålder innan hon fick smaka glass. Men trean…ja han hann ju fylla 1 iallafall. Var inte så jäkla dömande. Tror knappast de har ett godisintag som stör vardagen, barn är sådär. Speciellt i den åldern. Handlar väldigt lite om godiset i sig, mer om att det kan gå och jag kände så precis nu. Precis som med aaaaallt annat när de är i den åldern.

      Svara

   Gå med henne i känslan, kalla det inte trots utan försök vara med henne i hennes känslor och viljor. Bekräfta och låt henne vara ledsen men du behöver inte förklara ihjäl dig. Det räcker med en gång sen vet hon. Gå med i gruppen Nära föräldraskap på facebook och lär dig om barns behov och hur de uttrycker det.

   Sen en sak till: Gör egen glass, med bär utan socker förstås. Göra nyttiga chokladbollar. Sluta ge henne godis och låt henne äta frukt och bär. Tvååringar ska inte käka godis.

   Svara

    Detta shamande! ”tvååringar ska inte äta godis”. Skäms på dig. Hon frågade om hjälp inte dina pekpinnar.

    Svara

     Annan anonym. Det är inte shamande att säga att tvååringar inte ska äta godis, dom ska inte det.

     Ha inte godis hemma. Ge inte godis. Sluta med skiten i tid.

     Svara

      +1

      Svara

      Börja aldrig ge småbarn godis och du slipper sluta.

      Svara

     Personen gav ju en jättebra kommentar? Och du ska peta på en grej och blåsa upp det på ett sätt det inte ens var menat?

     Svara

      Öppet spår 1o1

      Svara

   Vad tycker hen om frukt? Det är ju oxå godis

   Svara

    Nej. Frukt är frukt och godis är godis.

    Svara

   Åh, jag är ”gammal” och har haft små barn som numer är vuxna.
   Jag tror inte ditt barn är trotsigt, jag tror att det bara reagerar. Försök att hålla dig lugn. Vad kan avleda henne? Gå ut, läsa en bok – vad som helst. Det handlar inte om att barnet vill bestämma – det är ett överslag. Försök bryta så milt som möjligt. Tänk att det lilla barnet inte kan kontrollera sina känslor alls.

   Svara

   Jag upplever att min dotter blir mer trotsig när hon 1, är hungrig. Finns det något hon alltid tackar ja till, så ge det. Frukt och grönsaker finns alltid på bordet hos oss. Detta för att minska utbrott. Finns även dadel’godisar’ (https://www.babyland.se/castus-tiny-people-s-choice-jordgubb) som vi alltid har hemma.
   2, när man haft mycket att göra. Kan du sätta på en film och ha henne i famnen?

   Ha många aktiviteter att avleda med. Pärla pärlplattor, playdoh-lera. Klart du ska sätta gränser och inte ge godis. Men det behöver inte vara kaos och krig för det.. Tydlighet och trygghet tror jag på. Hoppas det löser sig.

   Svara

   I feel ya!!! Har samma problem här hemma men tänker att det är 3 års trots. Min fick ett vansinnesutbrott utan dess like idag pga leksak monterades felaktigt. Han vill oxå ha godis/glass när som helst men jag säger bara ”nej det får man på lördag”. Om han blir galen så bekräftar jag och säger att jag förstår att han blir ledsen men tyvärr det går inte osv. Jag låter honom skrika en stund och är i närheten. När det avtagit liiite frågar jag om vi ska kramas. Antingen blossar det upp i utbrott round 2 eller så vill han kramas och då tröstar jag. Obs!!! Låter asenkelt nu men det är vidrigt och jag kallar också ur ibland men denna strategi är ändå bra allt som oftast. Stay strong

   Svara

   Jag har nog blivit förbannad tillslut, sagt med bestämd röst att skriker du blir det inget godis alls den här veckan, inte ens till helgen. Det hjälper inte att skrika nu fåt det vara bra.

   Eller typ börjat skrika tillbaka. (nej jag har inga barn, men umgås med ibland och märker hur de kan vara)

   Jag kanske skulle va a en urusel förälder. Men jag förstår inte alltid det där med att bekräfta känslor? Vissa skriker ju va a för att de lärt sig att det hjälper.

   Svara

    Håller med dig!

    Svara

    Det hjälper väl inte att skrika tillbaka, då blir ju barnet bara argare eller i värsta fall rädd ( men kag vet hur svårt det är att hålla sig, kan vara så jävla frustrerade). Fatta vad hotfullt det skulle kännas för dig om en jätte stod och skrek åt dig när du var ledsen. Hjälper inte heller (tyvärr) med hot om uteblivet godis. Bekräfta (att barnet har rätt att vara ledsen) trösta (så gott det går) och distrahera med annat är det som hjälp mig mest. Men ibland hjälper ingenting och då får man vänta ut det och försöka att själv hålla sig lugn under tiden (man kan gråta en skvätt inombords eller om man är två lämna över till den andra en stund och gråta en skvätt på toa istället)

    Svara

     Missförstå mig rätt. Men är det inte bra ibland att barnet blir lite spak och kanske en skvätt rädsla. Det gör ju att de inte vill utsätta sig för det igen. Märker man att barnet blir ledsen och rädd kan man ju krama om pussa på och säga det var inte meningen att skrämmas, men det blir inget godis nu, ska vi gå ut o leka?

     Jag är själv uppväxt med bestämda och kärleksfulla föräldrar. Och deras taktik har fungerat på mig iaf. Såvitt jag vet har varken jag eller syrran skrikit speciellt mkt för att vi inte fått som vi velat. Det har liksom inte varit lönt att ta den ”diskussionen” 😅🤷‍♀️

     Svara

      En skvätt rädsla?!

      Svara

       Ja precis, livrädda ska de vara. Du förstår precis 🤦‍♀️🙃

       Svara

       Som när man var liten o gjorde massa hyss, blev påkommen och skrämd att de som kom på en skulle ringa föräldrarna. Skammen typ, att det man gör är fel. Du gör det inte ingen för skammen är så hemskt jobbig.

       Lite samma, slutar jag inte att skrika får jag inget godis på hela veckan. Rädslan i att man inte kommer få godis på hela veckan för att man beter sig dåligt.

       Aldrig känt den???

       Svara

        Att hota med tandtroll är ju också för att skapa en viss rädlsa. Eller gör du si o så då kommer trollet o tar dig. Skrämseltaktik. Eller måste jag förklara ännu mer?

        Svara

      Fast så tänker inte en tvååring, en femåring kanske kan greppa huruvida det var ”värt att ta diskussionen” eller inte, tvååringar har inte fattat det än.
      Klart att du inte minns att du har skrikit särskilt mycket, du var troligen för liten för att komma ihåg när du bröt ihop för att du fick vatten istället för mjölk, att du inte fick ha shorts i februari eller för att mamma satte på mössan för det var ju pappa som skulle göra det. Dina föräldrar har troligtvis också glömt det och kommer bara ihåg dina gulliga pussar och det gulliga smeknamnet du gav din syster.

      Svara

       Ja, det kan jag förstå.

       Och det är klart att de/vi inte minns allt. Men jag vet att vi tex inte skrek i butiken för att vi inte köpte med godis tex.

       Sen hade jag aldrig gett en tvååring godis. Jag personligen tycker att det är onödigt tidigt. Har märkt att de i den åldern inte kan kontrollera sina känslor och då är det ju dumt att spä på. Så att säääga.

       Bättre att vänta lite när de börjar lära sig förstå konsekvenser? 🤷‍♀️

       Svara

        Mina barn skriker inte heller i butiker, men de kan få ett totalt sammanbrott och kollapsa i ren frustration för att jag stängde av Tv:n. Det handlar inte om godiset i sig, det handlar om att det är jobbigt att inte få som man vill.

        Svara

         Ja, alla barn är såklart olika.

         Antar att jag ser hur min kompis gör med sina barn, de är sjukt jobbiga och får alltid sin vilja igenom. För att hon inte orkar.

         Och jag får spunk på sånt, sätt gränser o håll fast vid det. Hur jobbigt det än må vara.

         Man tog ju beslutet att skaffa barn? 🤷‍♀️

         Svara

     Jobbigt det verkar att ha ungar.. 😳

     Svara

      Allt som är värt något är svårt. Utan undantag.

      Svara

       Håller inte med.

       Svara

    Klart man kan skrika men man märker snabbt att det är helt meningslöst. Och att lära barn att inte skrika genom att skrika, ja det är lönlöst. Jag skriker ibland på mina barn men det är ju bara för att kanalisera min egen frustration, de blir ju inte mindre ledsna och besvikna för att jag skriker på dem.

    Svara

   Har en son på 1,8 mån som nyligen fått börja smaka på glass. Det är det enda han får. Hemma är han såå tacksam när han får 1 glass. Han vet att det är det han får. Efter maten. Äter middag jättesnabbt för och få glass.
   Mormor tycker dock det är jätteroligt med socker speedade barn så hon har laddat upp med Kartonger med glass så att det alltid finns när vi/han kommer dit.
   Det resulterar i att varje gång vi är där, gråter han och ber om glass, vägrar äta och pekar mot frysen heeeeela besöket 🙂

   Summan av kardemumman, sluta ge ditt barn godis. Och sluta uppfostra barn med dåliga vanor. Du gör henne en otjänst i livet. Ta bort godiset helt. Hon kommer gråta skrika klaga ett tag sen kmr det bli bättre. Introducera det igrn i små. Doser under rätt former. Typ nu ska vi mysa och titta på tv, då kan vi ta lite snacks. Begränsa antalet. Är. Hon 2 behöver hon absolut inte mer än 2 godisar.

   Svara

   Titta på superna ny på youtube!

   Svara

   Så klart får hon fortsätta skrika. Visa att det är du som bestämmer. Du kan ju gissa hur det blir i framtiden om du ger upp nu. Som förälder har du skyldighet att vara en mamma som talar om för ditt barn vad som är rätt eller fel.

   Svara

  vilket hjälper bääst mot corona? handtvätt eller handsprit?

  Svara

   D-vitamin o starkt immunförsvar.

   Svara

    Jag tror att om man haft några infuensor innan så spelar det roll. Att det är en fördel.

    Svara

     Hmm så jag som antagligen hade influensa+lunginflammation i mars borde vara ok då? 😀

     Svara

    + rätt blodgrupp – O är tydligen bäst.

    Svara

     Hur byter man blodgrupp? Det kanske man gör i Turkiet, som allt annat nödvändigt.

     Svara

     Japp är.typ aldrig sjuk blodgrupp o!

     Svara

      Skönt för dig. Jag har 0- och det känns som att jag är småsjuk jämt.

      Svara

     Jag har haft flera influensor, ätit D-vitamin i flera år, sund, vältränad, blodgrupp 0, normalt bmi, normalt blodtryck inga riskfaktorer jag fick covid-19. Höll distans, tvättade händerna använde handsprit. Är testad.

     Svara

      Alla saker som du radar upp spelar väl ingen roll för om man får det eller inte? Påverkar väl däremot hur kroppen klarar av sjukdomen, tänker jag.

      Svara

       Precis.

       Svara

   Träning, skogspromenader, bra kosthållning, drick mycket vatten och sov tillräckligt.

   Svara

   Sluta röka, överdosera c-vitamin.

   Svara

    Fast att överdosera c-vitamin gör ingen skillnad. C-vitamin är vattenlösligt så du kissar ut all c-vitamin kroppen inte behöver för tillfället.

    Svara

   Handtvätt!!!! (Nej kan inte med utropstecken poängtera det nog)

   Svara

   Hej! Jag är läkarstudent på mitt 5e år hoppas jag kan hjälpa 🙂 Mig veterligen finns det inte tillräckligt stark evidens för att knapra vitaminer osv. Det är inte skadligt att överdosera vitamin C men äter du typ en halv paprika får du i dig tillräckligt för en hel dag (som svar på en del av kommentarerna nedan). Du tänker helt rätt med handtvätt/-sprit! Det bästa är den som blir av! Båda fungerar bra mot det här viruset; om du blir smittad så är det inte för att du valde den ena över den andra! Så om du skulle insjukna behöver du liksom inte tänka ”jag BORDE ha spritat istället för tvål och vatten” och vice versa. Jag brukar tvätta händerna mellan 3-4 spritomgångar för att det blir så kladdigt annars. Dessutom har jag hört att spriten tappar effekt om du har massor av lager ovanpå varandra, men det är jag mer osäker på. Glöm inte att tvätta/sprita i minst 20 sekunder och att komma åt överallt. Och kom ihåg att spriten dödar viruset först när den torkat. Hoppas denna roman räcker 🐬🐬

   Svara

    Evidens är inte alltid så populärt i öppet spår vettu

    Svara

     Haha true true :*

     Svara

    Då bör du veta att RDI är det man behöver få i sig för att överhuvudtaget överleva, inte för att bygga ett starkt immunförsvar.

    Svara

     Då får du väl äta en HEL paprika då :*

     Svara

   Jag testade mig positiv för Corona. Mina enda symptom var en lätt förkylning. Hela familjen åkte på den. Jag klarade mig med lindrigast symtom. Varför vet jag inte. Jag skulle aldrig gissa på att det var coronan men testade mig då min sambo blev väldigt dålig.
   Hur som helst så är det här ett bevis på att vi är fler som haft det utan att vi märkt av det.

   Svara

    Hur testade du dig?

    Svara

  Vilket varumärke skulle du aldrig handla nåt från pga hur mycket de gett bort gratis till influencers och hur uttjatat de känns?
  Jag börjar:

  Daniel wellington
  Ideal of Sweden
  Visit Dubai

  Svara

   LumiSpa, alla jävla mikroinfluencers kan dra åt skogen med sin förbannade lumispa.

   Svara

   När jag var typ 15 och DW var som hetast önskade jag mig en i julklapp av mina föräldrar. Jag minns hur glad jag blev när jag fick den och ledsen för att den var dyr. Men jag var tacksam. Nu skäms jag för att använda den på grund av hur ”förstört” märket är. Men jag kommer alltid älska den haha. Minns att bandet dessutom var randigt, i färgerna rött, vitt och blått.

   Svara

    Känner exakt samma! Hade en DW-klocka med rosa/blått band och var sååå glad när jag fick det! Men sedan spårade det ur med allas samarbeten med DW och känner inte alls för märket längre.

    Svara

    Det är bara i Sverige det är ”förstört” dock. Har bott i Asien och där finns DW butiker i exklusiva varuhus bredvid typ Dior, Armani, m.m.

    Svara

   Twistshake 🤮

   Svara

   Allt som har med Rebecca Stella att göra. Hon liknar nu mest en av robotarna i ”Äkta människor”.

   Svara

    Älskar RS, så genuin och godhjärtad. Så lågt att gå på hennes utseende!

    Svara

     Haha godhjärtad

     Svara

     Genuin? På vilket sätt är hon genuin?

     Svara

     Hennes intellektuella förmåga hade väl varit ännu taskigare att kommentera …

     Svara

    Hon måste må dåligt som opererat sig till oigenkännlighet. Tragiskt

    Svara

     Man kan må dåligt och ha en del demoner
     Och ändå vara en fin människa. Hpn verkar ha hjärtat på rätt plats.

     Svara

   Chimi Eyewear
   Deo Doc
   Twistshake Baby
   🤮

   Svara

   Tanrevel.. Och Desenio har ju snygga posters men är såååå uttjatat, orkar aldrig se på när Youtubers ska göra en tavelvägg…

   Svara

    Oftast samma stil, på saker som de inte ens känns så intresserade av.

    Svara

   Chiquelle, DW, Mad Lady och tandblekning.

   Svara

   DW
   Chimi
   Ivyrevel

   Svara

   bubbleroom

   Svara

   Nelly och nakd..

   Svara

   DW
   Ideal
   Tanrevel
   Ivyrevel
   Chimi
   Na-kd
   Caia

   Svara

   Biancas caia
   Känns som wishprodukter man söndermarknadsfört

   Svara

   Chimi
   Daniel Wellington
   Allt Katrin Z gör reklam för
   Ideal
   Nivea
   Bohoo

   Finns säkert fler som jag inte kommer på just nu…

   Svara

   Ellos🙈

   Svara

   Har en DW-klocka. Fick den för jättemånga år sen och tycker fortfarande den är fin. En enkel vardagsklocka.
   Skiter fullständigt i om influencers gör reklam för nåt, det är ändå inget jag tar del av, varken med rabattkoder de har eller genom att titta på deras samarbeten.

   Ideal of Sweden gillar jag däremot inte, hade ett skal därifrån men känner nu att det är totalt onödigt med mobilskal för min del eftersom jag har ett plånboksfodral och aldrig tar ut telefonen.

   Svara

  Har ni något tips roliga och inspirerande instagramkonton att följa för hälsa och yoga?

  Kanske även något konto av nån som har en digital business eller något allmänt peppkonto??

  Svara

   Yoga by candace ❤

   Svara

   Steffywhiteyoga.

   Svara

   Yoga Girl ☺️❤️

   Svara

  Hörrni! Jag har hamnat i drinkträsket. Jag vill lära mig mig att blanda alla möjliga drinkar! Vilken drink är eran favorit och vilken brukar ni göra hemma?

  Svara

   Gjorde nyss en cosmopolitan 😍

   Svara

   GT 😊

   Svara

   Min favorit är nog whiskey sour, men min paraddrink att göra hemma själv är mojito 😋

   Svara

    Testa pisco sour! 😍

    Svara

     Åh herregud, älskar pisco sour. Men jävlar, behövs inte mycket för att man ska börja dansa på borden 😉

     Svara

   Gin och Tonic med blodgrape är så enkelt och fräscht. Använd en lite dyrare gin-sort tex Stockholms bränneri då det gör stor skillnad.

   Svara

   negroni

   Svara

   Inte mer avancerat änn rom och cola. 😊

   Svara

   Aperol spritz (lika delar aperol, Prosecco och bubbelvatten) och espresso martini (espresso, kahlua och vodka, skaka med is så det blir lite skum på toppen).

   Svara

    Fast Aperol spritz receptet är lite fel.. Rätt är 3 delar vin, två delar Aperol och 1 del soda vatten ..

    Svara

     Hoppsan, fel av mig, men jag gillar lika delar 😊

     Svara

     Njae lika delar aperol+prosecco och en skvätt sodavatten

     Svara

    Pallini spritz är godare!

    Samma recept som för aperol, ditt är dock ”fel”…

    3 delar vin, 2 delar pallini, 1 del sodavatten

    Svara

   Mitt bästa tips är att göra grunderna själv – absolut om du är samma träskare som också gillar att plantera. Gör din egen syrap såsom vanilj extrakt och mynt extrakt.

   Något jag gör själv är min egen ginger Ale. Lyckas du göra en grym ingefära syrap så spelar det ingen roll vad du har för sprit nästan – det blir super ändå.

   Svara

   Bloody Mary! Och Moscow Mule!

   Svara

   BROWN FINN

   Gör ett glas O’boy
   Tillsätt 4-6 cl choco mintuu

   🥰👍

   Mycket godare än White russians!

   Svara

   Pornstar Martini
   Amaretto Sour

   Svara

    Älskar pornstar martinis 😍

    Svara

   Nämen alltså in i GT-träsket med dig. Variationerna tar aldrig slut. Gurka? Svartpeppar? Jordgubb? Vilken Gin? Vilken tonic? Möjligheterna är oändliga.

   Svara

    Bästa ginen jag vet är Nordes från Galicien tror jag, vet inte om det går att beställa på systemet men jag drack en GT med Nordes-gin i Barcelona för många år sen och sen dess har jag köpt en flaska från flygplatsen varje gång jag varit nånstans i Spanien. Annars hendricks med gurkskiva i är också gott!

    Svara

   Vaniljvodka + fläderkoncentrat. Tillsätt groggvirke samt is och lime

   Svara

   Kom på en till, French75, såå god! Kan inte exakt recept men typ Gin, sockerlag, citron och mousserande vin.

   Svara

   Moscow mule! Världens godaste drink!

   Svara

   Amaretto sour
   Lennart – enklaste och godaste drinken

   Svara

   Caipirinha. Fy fan så gott 🍸👌🏻

   Svara

   Pornstar martini

   Svara

   Kolla min Instagram så kanske du får lite tips! @louisechf.se Har bland annat recept på en supergod passionfruktsmojiti. KRAM

   Svara

   Kolla på max15min.se ! Snabbt och informativt

   Svara

  Hur vet man om en plastikkirurg är bra? Kan man kolla på något sätt?

  Svara

   Då våra kroppar är olika och reagerar olika på kirurgi så finns inga garantier även om du hittar den mest rekommenderade kirurgen på marknaden. De flesta kroppar mår dock garanterat bra av motion, mycket vätska, näring och bra och varierad mat. Så prova det först innan du lägger dig under kniven. Garanterad högre självkänsla får du också på köpet.

   Svara

    Hur är min självkänsla? Hur mycket motionerar jag och vad äter jag? Tänker att du verkar ha koll på mitt liv och mina förutsättningar?

    Svara

     Skrev inget om att din självkänsla. Gav bara ett objektivt och faktabaserat råd som jag skulle gett till vem som helst som ställt samma fråga. Men vid tanke på hur illa du ändå tog till dig av mitt meddelande så gissar jag att din självkänsla nog inte är den bästa, eller så kom jag åt en känslig nerv. Sorry gumman.

     Svara

      Haha, ”okej gumman”.

      Svara

    Hur vet du att det är kroppen hon ska operera?

    Svara

     Vad ska man annars operera? En bil?

     Svara

      Jag opererade näsan i vuxen ålder då jag bröt den två gånger när jag var yngre. Svårt att motionera näsan mer rak..

      Svara

       Gör din research noggrant. Jag gick till en av dom kändare plastikkirurger på en av Dveriges största kliniker men fick göra om det flera ggr. Tyvärr blev den lite sned sista gången (mest jag som ser). Men välj framför allt en som är specialiserad inom just ditt område då näsan är väldigt komplex.

       Svara

      Två själar, en tanke. 🙂

      Svara

     Vad annars opererar man?

     Hade det varit altandörren det varit fel på hade hon ju skrivit hantverkare inte plastikkirurg.

     Svara

      Eftersom du pratar om motion och mat tror jag knappast du syftar på operation av hängande ögonlock eller utstående öron.

      Svara

     Vad skulle det annars vara? Bilen? 😀

     Svara

   finns ett forum som kallas Pof, plastikoperationsforum.se eller nåt sånt tror jag. Sen ska man alltid kolla upp om hen har några anmärkningar eller andra konstigheter som går att hitta på nätet. Men allt sånt lär man sig på Pof!

   Svara

    Tack!

    Svara

     Om det är näsan du vill operera så har jag gjort min hos P-O Haraldsson. Det var några år sedan och inte säker på om han ens jobbar kvar. Men nöjd blev jag 🙂

     Svara

   Enklast är väl att testa en operation och se om du blir nöjd? 🤷🏻‍♀️

   Svara

  Har börjat träna löpning igen efter att ha varit lat i 4 år. Varför förvånad över hur lätt det ändå gick. Började springa 2 gånger i veckan och efter 3e veckan så kan jag inte ta ett endaste löpsteg utan att det känns som om någon sätter knivar i knäna. Hur får jag bukt på det skit? Jag som hade kommit igång så bra!

  Svara

   Gå till en duktig sjukgymnast. Det låter som om det skulle kunna vara löparknä.

   Svara

   Jag har blivit hjälpt av att gå mycket för att bygga upp leder, muskler och ligament. Går 15000-18000 steg varje dag (helst i natur, inte bara asfalt) i hyfsat högt tempo men springer 2, ibland 3 ggr i veckan 4-5 km. Låt det ta tid att bygga upp. Bra skor med mycket dämpning är viktigt också.

   Svara

   Var i knät gör det ont? Eller liksom, var kommer smärtan?

   Svara

   Avbryt det första du gör! Spring inte på det utan låt det läka och kör simning eller spinning sålänge så du inte tappar det du jobbat så hårt för. Om
   Du fortsätter springa på det kan det bli allvarligt och längre rehab. Gå till en sjukgymnast, gärna på sin vårdcentral. De är jätteduktiga! Krya på dig i knät! Xx 🎩🎩

   Svara

    Nej gå till en privat!

    Svara

     Ja funkar också faktiskt, tänkte mest att VC kanske är billigare 🥳

     Svara

      Min privata kostar 100:-, som på vårdcentralen. Har gått hos två privata och båda kostar 100 så det är nog inte ovanligt att de kostar samma, om de är anslutna till vad-det-nu-heter—nånting. Men upplever att privata är bättre.😃

      Svara

  Ni som har borderline vad händer när ni blir arga? Tillskillnad från någon som inte har borderline?

  Svara

   Har inte det själv men jobbar med patienter som har det. Min erfarenhet är att vissa har svårt att reglera sin ilska, agerar på den (Impulsivt) och att ilskan kan bli ”för stor” i små situationer . Men lika mycket känner vissa ”för lite” ilska , alltså man blir inte arg i situationer som rimligtvis triggar igång ilska hos de flesta andra vilket kan bli precis lika problematiskt !

   Svara

  Idag har jag bokat tid för att träffa en terapeut pga att jag fortfarande har ångest och mår dåligt över att mina föräldrar skilde sig när jag var barn.
  Känns som jag är så sjukt ensam om att vara vuxen och fortfarande mår så dåligt över det. Jag har egentligen kommit över att de skiljt sig men känner liksom ångest över saker som de vuxna sa, att jag var så mycket arg och får flashbacks från den sommarlovsmorgon som pappa tog sina grejer och stack.

  Svara

   Hur gammal va du? Va det mkt konflikter mellan föräldrarna? For du illa?
   Det kan finnas en massa omständigheter som gör att det är svårt att släppa. Hoppas terapin gäller.

   Svara

    Jag var 9. Dom bråkade i princip inte alls iom skilsmässan, men det var nog dramatiskt för mamma då pappa lämnade för en annan kvinna. Vi kom aldrig överens och hon har en stor plats i de jobbiga flashbacksen som jag har.
    For inte illa mer än att jag som 9 åring gick ner så pass mycket i vikt att jag fick gå på flera läkarbesök för att min kurva inte stämde. De enda de kom fram till bar att det var just i den perioden när dom skiljde sig.
    Hade alltid extrem Söndagsångest de söndagarna jag skulle till pappa.

    Svara

   Du är nog bara inte ensam, vi är nog många skilsmässobarn som numera är vuxna och brottas med olika saker, men de lanske inte är så uppenbart vad problemen beror på. Bra gjort av dig att söka hjälp, hoppas att du mår bättre sen när du fått hjälp att bearbeta det.

   Svara

    Nej jag borde inte vara ensam om detta? Men hör inga andra prata om det…

    Svara

   Tråkigt att höra att du inte mår bra men bra att du tar hjälp! Det finns lite olika sorters terapi så försök att hitta en som kan hjälpa dig att ta itu med trauma från barndomen. Jag har blivit hjälpt av psykoterapi och har även genomfört en sorgbearbetning för att hantera att min barndom inte var som jag önskade och såg andra ha. Lycka till! 💕

   Svara

  Det här med Paolo har väckt massa minnen till liv. Jag tänker på Elin varje dag. Min kille gjorde samma sak, köpte en prostituerad utomlands, och jag fick reda på det. Men jag stannade i förhållandet flera år till och jag vågade inte berätta för någon. Men jag hade gått sönder något så totalt. Jag kan inte tänka mig den ytterligare förnedringen att det dessutom skulle ha vrålats ut på löpsedlarna, fy fan. Vissa tror att Elin kommer ta tillbaka honom, jag hoppas verkligen inte det men om hon gör det så förstår jag. Man vill tro att i just VÅRT fall så är det ju annorlunda, vi vet något som andra inte vet osv.

  Jag vet inte vad jag vill säga med det här, bara att jag har aldrig berättat det för någon men jag känner att det måste ut. Det är inte jag som ska skämmas. Jag vet såklart också att det inte är jag och Elin som är de riktiga offren utan de utsatta kvinnorna, men fan vad vidrigt ont det kan göra ändå. Förnedringen är total.

  Ville bara få det ur mig.

  Svara

   Usch, måste varit skitjobbigt. 🙁 Du är stark som lämnade skiten!

   Svara

    Jag tycker det skulle vara skönt att slippa en sådan kille. Så egoistiskt.

    Svara

   Har så många intelligenta väninnor som dras till ”bad boys”. Själv har jag aldrig förstått mig på det.

   Svara

    Han var en snäll kille. Det är väl det vi har lärt oss de senaste dagarna, det är alla typer av män som gör detta och inte bara bad boys.

    Svara

     Han är ju en gammal ligist, brottsling och boxare. Inte någon mjukiskille.

     Svara

      Haha jag pratade om min kille, inte PR… och generellt det som kommit upp i debatten t ex genom Simon att det är helt vanliga män som köper sex

      Svara

       P.g.a. att män är svin.

       Svara

   ❤️❤️

   Svara

    Sexaulbrottslingar tror jag inte de flesta som går igång på bad boys tycker är ett plus direkt.

    Svara

   Upp till henne vad hon gör… bara hon vet vad som har i sitt förhållande och om det är värt det och hon kan komma över det. Tycker inte man skall ge henne ngn skit för vilket som iaf!
   Jag hade nog inte klarat det.

   Svara

  Dela med er av något gott som ni lagat till middag den senaste tiden, behöver inspiration! Jag kan börja med något vi lagade häromdagen: ugnsbakad lax med potatis och basilikakräm 😋 så gott! https://mittkok.expressen.se/recept/lax-i-ugn-med-kvisttomater-och-vispad-basilikakram/

  Svara

  Jag är mamma till en liten.. vi har varit hemma i ca 1 månad. Innan corona och allt det där så var jag på intevrju och fick jobb som vikarie på en fritids. Jag har inte jobbat än. Nu är det bara min man som jobbar och försörjer oss. Tycker ni jag ska skita i corona och jobba i en skola med 600 barn eller stanna hemma tills allting lugnat sig? Jag har just nu ingen inkomst alls. Vad hade ni gjort?

  Svara

   Förresten jag är i riskgrupp

   Svara

    🤦‍♀️

    Svara

   Var god stanna hemma

   Svara

   Du borde ju ha föräldrapenning? Även om du inte jobbat har du lägsta nivå, eller är jag ute och cyklar? Jag skulle inte tagit något jobb, utan stannat hemma med gott samvete med bebisen.

   Svara

  Skrev för ett tag sen om att jag bokat läkartid pga trötthet och att jag var glad att jag tagit tag i det. Fick läkartid snabbt och fick lämna prover och nu fick jag hem ett brev där det står att allt ser fint ut och att jag kan återkomma efter sommaren om jag fortfarande är trött. Liksom… jaha? Jag trodde ändå de skulle undersöka och liksom gå till botten med ens symptom? Jag har iofs inte sökt vård tidigare än för uppenbara problem typ bruten arm eller halsfluss, så kanske såhär det är?
  Men jag känner mig lite ledsen pga att nu känns det mest som att jag är egentligen bara lat när jag känner mig så trött..

  Svara

   Men sjukvården och framförallt vårdcentralen måste man ligga på om man känner att något är fel. Det är ju du som känner din kropp bäst?! Vad gjorde de för tester?

   Svara

    De gjorde blodprov och urinprov. Nörd som jag är har jag gått igenom svaren och visst är alla inom referensramen (och därför ok?). Men när jag försökt googla upp nivåerna på proven verkar det som att några av dem ligger lågt typ i ”gråzon” stod det på några sidor, men ja jag är ju inte läkare så det är nog mer analys än så.

    Svara

     Några av gråzonsvärdena som du kan försöka göra ngt åt?!

     Svara

     Referensvärde är det medelvärdet av dem som får prover tagna. Vilka är det? Sjuka människor. Säger alltså ingenting om ditt värde är bra eller dåligt.

     Svara

      Ja jag misstänkte det. Bla b12 som verkar vara i ”gråzon”.
      Är nog mest less bara för att jag sa att jag gör allt man ska för att bli pigg (tränar äter rätt sover osv) men får hem kommentaren ”återkom efter sommaren” vilket bara får det att låta som att jag behöver ha semester..

      Svara

   Tyvärr är det svårt att få någon hjälp från sjukvården 🙁 Jag kontaktade sjukvården i höstas pga att jag bland annat har smärta i kroppen samt kramper i musklerna och känselbortfall. Efter mycket om och men så fixade en läkare en remiss till neurofysundersökning pga misstanke om MS, enligt läkaren har jag nervsmärtor och något verkar knas med nerverna. Jag står fortfarande i kö till undersökningen…Mitt liv har varit ett helvete sedan i höstas, vissa dagar har jag så ont att jag är sängliggandes och önskar att jag vore död.

   Svara

    20:21 kram till dej. Hoppas att det ordnar sig. 😊

    Svara

    Usch så hemskt att höra, jag hoppas att du snart får hjälp och får må bättre!

    Svara

    Prova D-vitamin och magnesium. Jag har haft samma symptom och domningar/sockerdricka i benen. Det avhjälptes på 2-3 veckor med tillskott. Speciellt kvinnor får lätt brist på magnesium och solen är ju frånvarande vintertid…

    Svara

     Har inga vitamin/mineralbrister enligt proverna som togs, men jag har ändå tagit tillskott av magnesium i 5 månader. Har tyvärr inte blivit hjälpt av det 🙁 D-vitamin tar jag alltid på vinterhalvåret.
     Jag har ju andra symtom med, förutom de jag skrev ovan; försämrad koordinationsförmåga, tappar saker som jag håller i händerna, minskad muskelstyrka i händer och fingrar, ont bakom ena ögat, leder som ”låser sig” (bla. knäna), huvudvärk och trötthet…säkert något mer som jag glömt nämna.

     Svara

      Du råkar inte ha kopparspiral?
      Jag fick samma symptom av kopparförgiftning. Leta isåfall efter gruppen kopparförgiftning på Facebook så finns mycket tips!
      Kopparöverskott rubbar hela hormonbalansen, ger zinkbrist m.m vilket kan ge dessa symptom.

      Oavsett vilket, krya på dig och jag hoppas att du får undersökningen gjord snart!

      Svara

      Järnbrist som ger restless lega syndrom och huvudvärk syns inte på vanliga test. Nya studier visar att det beror på brister i receptorer, inte i blodet. Googla gärna studien. Man kan alltså behöva äta mineraler under några månader om man har dylika symptom.

      Svara

      Det är stor skillnad på magnesium och magnesium också. Det finns många olika sorters magnesium och jag har för mig att jag har läst att magnesiummalat är det man ska leta efter men jag kan ha fel.

      Svara

   Bli inte upprörd men jag var trött hela föra sommaren. Och läkaren sa allt var bra. Nej fick akut smärta oktober stor tumör och sedan andra tumören tog dom januari. Så lita på dej själv. Såklart jag önskar du är frisk.

   Svara

   Fast att du fick brev om att det inte är något fel på dig ska du väl vara glad för? Tänk om de visat sig att du haft nåt kroniskt eller obotbart?
   Det är ju inte som att de slarvar eller är för lata på vårdcentralen för att de inte går vidare med de. Hittar de ingenting på dina prover kan de ju inte ”gå till botten” med nåt för då har de ju absolut ingenting att gå vidare på. Inga trådar att följa.

   I och med att inget visa sig vara fel på dina prover så får du väl istället anta att felet kan vara nåt psykologiskt som du själv behöver ta tag i för att få ordning på det. Kanske hjälper de att byta diet, prova mindre skärmtid om dagarna, mer eller mindre motion. Det kan vara en kombination av många saker.

   Svara

    Beror ju på vilka prover de har tagit!!

    Svara

     De tar väl de prover som behövs baserat på vad hen har uppgivit för symtom? Eller tror du att varje sjukskötare har sina egna små favoritprov de väljer ut helt random när patienter kommer in?

     Svara

      Nej det är klart. Men jag tror inte heller att vårdcentralen oftast tar alla prover som finns. Utan man börjar väl med de ”lättare” som blodvärden etc. Så om personen fortfarande känner att det är ngt som inte stämmer i kroppen så kan hem ju ligga på!!
      Har ju själv vart där när de knappt vill ta ngt prov… sen sagt nåja vi tar en sänkan iaf och insett att man hade en som var högre än mätarna där visar!!

      Svara

    Håller med. Jag har gått igenom samma process, varit oerhört trött och känt att något var fel. Varit på VC två gånger och gjort många tester men allt ser bra ut. Blev lite besviken först men kände sen va fasen, jag är ju frisk. Bestämde mig för att försöka ta tag i andra faktorer som skulle kunna påverka, skapade rutiner (vilket jag har otroligt svårt för men det fanns inget alternativ), började ta med ut på promenader och springturer och annat som jag tänkte skulle kunna vara kopplat till mitt mående. Ska börja gå till ett terapeut i höst. Mår mycket bättre redan! Små förändringar kan göra skillnad.

    Svara

    Jag hade nog inte sökt hjälp om jag inte redan testat och gjort så som man ”ska” för att inte vara trött. Tränar, promenerar/cyklar överallt och rör på mig, dricker lite alkohol, röker eller snusar inte..

    Svara

     Haha, exakt så. Jag tänker att sjukvården ringer man i sista hand, efter man testat att sova på rätt tider, träna ett par månader, äta vettigt osv. Tror de får dit många att skicka hem med de råden och det gör att de lätt missar de som verkligen har en allvarlig sjukdom bakom.

     Svara

      Ja precis, läkartid är ju i sista hand..

      Svara

   Har du möjlighet att gå privat eller vara sjukt besvärlig och krävande med sjukvården? Tyvärr känns det som att svensk sjukvård inte riktigt funkar annars, speciellt för kvinnor.

   Svara

   Hej! Vad jobbigt, trötthet är så fruktansvärt att buktas med! Har de inte hittat avvikande prover på vårdcentralen kan du nog vara lugn iallafall; det är inget farligt. Kolla först det enklaste: äter du tillräckligt? Sover du tillräckligt? Tränar du för mycket eller för lite! Jag brukar tipsa alla mina trötta vänner att iallafall testa äta mer; lägg till ett eller två mellanmål på det du redan äter. Många äter för lite och det drar ner livskvalitén! Tyvärr har ju vårdcentralen gjort rätt här; det finns inget nästa steg annat än att ge dig råd om sömn kost och motion. Hoppas det hjälper! Xx

   Svara

    Hej, ja jag gör så som man ”ska”, dvs sover bra (somnar direkt och har inga sömnproblem) sover 8-9 h, tränar, promenerar/cyklar, dricker lite osv som jag skrev. Läkartid var för mig sista utposten liksom, jag har aldrig sökt vård för diffusa symptom innan.

    Svara

  Trött på nattskift, sjunde och sista nattveckan börjar på söndag. Tacksam att ha kvar mitt jobb, men det är djävulskt jobbigt just nu. Framtidsångest och ett stort beslut att fatta, vilket är svårt nog utan covid-19. Inlämning av kandidatuppsats på fredag 23:59, den är grönad men lär få U ändå.

  Nu ska jag dricka upp min cosmopolitan, göra hasselbackspotatis med sommartwist och steka upp min sommarkyckling. Känner mest att Strindberg nog hade rätt i ”om livet är skämt eller allvar blir jag inte klok på”.

  Svara

   Hasselbackspotatis Med sommar twist?

   Svara

    Nej. Sommartwist.

    Svara

    Haha, gräddfil och lite rom på det 😍 fiskrom, inte sprit!

    Men ja, sommartwist.

    Svara

  Vilka småsaker stör ni er på/tycker ni är löjliga, hos andra människor?

  Jag kan börja:
  – vuxna som spelar in TikToks…
  – folk som filmar in sin mat på IG och sätter in Justin Biebers låt ”Yummy”….

  Er tur! 🙂

  Svara

   Vad är den skönaste känslan enligt er?

   För mig är ensamtid med god mat.
   Komma hem efter en regning dag byta till pyamas och ligga i sängen och höra när det ösregnar.

   Dricka en iskall coca cola när det är varmt.

   Svara

    Skönaste känslan är att köra motorcykel med öppet visir en lagom varm sommardag. När det regnat så pass lite att man själv inte blir blöt, men så pass mycket att man känner doften av varm blöt asfalt blandat med nyklippt gräs.

    Ingenting i hela världen slår den känslan.

    Svara

    Sätta mig i bilen när jag har ryggont, sätta på mig helt nya oanvända strumpor och när man får provpappret, läser snabbt igenom frågorna och inser att man kan allt (:

    Svara

   Den där dansen som alla gör på tiktok.. cringe som fan.

   Ungdomar som skriker o gapar på bussen.
   Sura tanter som jobbar på kassan.
   Dryga ordningsvakter.
   Tiggare som kommer och skakar på sin mugg när man sitter i en resturang och äter. Både i Sverige och utomlands.
   Fransmän och tyskar som inte pratar engelska.
   Människor som blir gripna av polisen och skriker släpp mig fyfan, låt mig va .ja ska anmäla er.. öht? What ni gjorde något dumt tydligen.

   Svara

    HAHA, skrattade högt åt den sista punkten. Kom tänka på programmet Tunnelbanan när ordningsvakterna håller i en sjukt berusad snubbe som precis slagits med sin polare och sen skriker till sin polare ”FILMA DEM, DE BRYTER MIN ARM” (när de bara håller ner honom pga aggressiv) och polaren bara ”det filmas redan..” :’-D
    Förlåt för min kassa humor.

    Svara

     ”MACKE! RING ÅKLAGARN!” 😂😂

     Svara

      HAHAHAH! Jaaa, exakt den!

      Svara

   Speciellt den där polisen som spelar in tiktoks, i sin uniform dessutom!! Snälla rara….

   Svara

   Folk som har elcykel och susar förbi en när man kämpar i motvinden 😹

   Svara

   Jag stör mej på småpåvar. Människor som finns i olika yrken som ska visa sin makt.Istället för att hjälpa.

   Svara

   Vuxna människor som inte dricker te eller kaffe. Nehe varsågod ta ett glas vatten då eller sitt där med en kopp varm choklad som en annan 12åring.

   Svara

    Ungefär som att störa sig på folk som inte vill ha ett glas vin…

    Svara

     Inte riktigt då vin är en alkoholtig dryck och därför drogklassad och inget du erbjuds på diverse jobbmöten eller vardagliga sociala tillställningar. Dessutom frågades de om ”småsaker” men ska vi gå in på nykterhet och alkoholvägran så visst kör på.

     Svara

    Ska de börja dricka det bara för att det är praktiskt för omgivningen?

    Svara

     Japp. Kan du inte få in dig en enkel kopp earl grey för att göra det enklare och trevligare för personen som har varit snäll och bjudit in dig så gör uppoffringen och lär dig åtminstone tolerera det. Det är inte rå kalvlever vi pratar om här.

     Svara

      Just earl Grey är ju det äckligaste i hela världen, haha. Och då älskar jag te annars.

      Svara

      Jag tycker kaffe är skitäckligt plus att ni kaffedrickare luktar illa i munnen av det. Nej tack. Min mage pallar inte det heller så varför ska jag dricka det för att pleasa någon annan? Och te smakar ju varmt vatten bara.

      Svara

       Argumenterar du som en 8åring när du är bortbjuden också? Tror OP syftar på folk som inte dricker nåt av det, så eftersom kaffe nu är så ”skitäckligt” så försök dricka det varma smaksatta vattnet då, för ja det är vad det är, ingen som påstått det är nån magisk dryck på nåt vis.

       Och håll dig långt borta från espresso house så inte alla äckliga kaffedrickare andas på dig!!

       Svara

        Jag behöver inte argumentera för de jag umgås med godtar att jag inte dricker kaffe eller te. Men du verkar allt bli lite kränkt, antar att du har hemsk kaffeandedräkt själv.

        Svara

      Nej, verkligen inte. Brukar be om ett glas vatten. Frågan är varför jag ska tacka ja till något jag avskyr?

      Svara

       Den här kommentaren handlade ju tydligt om Vuxna människor och deras relation till kaffe och te. Du har ju nu sagt att du inte ens är vuxen så varför fortsätter du argumentera på varenda post? Kom tillbaks om ett par år när du upplevt kaffekulturen på arbetsplatser och tillställningar så kan vi se vad din inställning är

       Svara

        Upplever inte att kaffekulturen är särskilt stark? Dricker man inte kaffe accepteras det överallt där jag är. En del äldre på arbetsplatser har skojat ”ska du ha kaffe i vattenflaskan idag?”, men alla verkar ha förståelse. Det är så vanligt att nån inte dricker kaffe nu för tiden ändå.

        Svara

         Kaffekulturen är starkast i Nordiska länder. Så nä, du har fel. Det finns en koffein-gen som är väldigt vanlig bland nordiska människor. Jag ljuger inte.

         Svara

          Du kan inte säga att jag har fel om du aldrig varit där jag har varit.
          Att inte dricka kaffe eller te accepteras överallt och ifrågasätts inte av någon under 60. Har under åren haft många kompisar och jobbarkompisar som inte dricker varken kaffe eller te, ingen bryr sig. Kafferast på jobbet kallas inte kafferast längre utan bara rast.
          Jag ljuger inte.

          Svara

           Det är anekdoter du tar upp här. Kaffekulturen är oerhört stark i Sverige. Men det betyder naturligtvis inte att icke-koffeinister inte accepteras och inte finns. Rent objektivt ÄR Norden ett kaffedrickande folk med hela ritualer kring sörplandet. Dessutom visar genetiska studier att ”kaffegenen” är vanlig här. 40% av användarna på Ancestry har genen och Norden gemensamt, i deras sammanställning.

           Säkert. Men om man aldrig upplevt att det är så är det inget man märker av. Så.

      Torkar du mina spyor sen då? Tål inte kaffe och te är så jävla vidrigt.

      Alltså, kommer jag hem till någon som har kaffe och te att bjuda på, då tar jag mer än gärna ett glas vatten. Ingenting går upp emot ett glas kallt kranvatten😍 kräver aldrig att någon ska ha ett annat alternativ till mig och vatten går alltid hem!

      Svara

     Ja. Som vuxen dricker man kaffe eller te, precis som att man betalar skatt och veckohandlar.

     Svara

      😂😂😂 då föredrar jag att aldrig bli vuxen.

      Svara

      Har en 76-årig släkting som vill ha saft när vi fikar. Inga konstigheter i mitt tycke.

      Svara

       Åldringar har ett större sötsug än yngre människor.

       Svara

     Faktiskt så, ja. Tror inte du kan ana hur frustrerande det är när man bjuder in folk på fika och får veta att någon inte dricker te eller kaffe! Vad har jag som värdinna för alternativ? Ta fram frukost juicen? Se supersnål ut och hälla upp vatten? Cykla till ica och köpa en festis? Blanda oboy eller bob saft?

     Ännu värre är det när man bjudit in nån på jobbmöte och inga andra alternativ finns att trolla fram.
     Förstår att koffeinet i kaffe inte är för alla, men nåt typ av te kan man väl iaf lära sig dricka för sin omgivnings skull. Inte supermycket begärt

     Svara

      Fast är det inte lite intressant att du blir frustrerad över att någon annan inte vill dricka något hen inte tycker om, för din skull? Jag dricker inte kaffe och tackar oftast nej till te även fast jag dricker te hemma (dricker liksom hellre kattkiss än Liptons gula) men jag förväntar mig absolut inte att bli bjuden på något annat.

      Svara

       Precis så… skulle aldrig tacka ja för att inte såra personens känslor. Ska en vegetarian äta kött för att inte såra andra?

       Svara

        Så du skulle hellre såra nåns känslor är att dricka lite te? På riktigt? Det låter fruktansvärt okänsligt. Och nej att Inte tycka om te är inte samma som att vara vegetarian, försök inte.

        Svara

         Ja, tror personen skulle bli mer sårad för att jag låtsas gilla något jag avskyr. Dricker inte heller alkohol, är glutenintollerant. Dricker gärna vatten, är det jobbigt för personen så är det något personen får ansvara för själv.

         Svara

       Det är frustrerande att känna sig som en dålig värdinna när man har gäster och inte kan tillgodose allas behov, ja. Att känna nånting annat vore väldigt nonchalant, tycker du inte? Jättebra att du öppet kan säga att du inte förväntar dig bli bjuden på nåt annat men tyvärr är inte alla så.

       Svara

        Nej, jag bjuder på det jag bjuder på. Anpassar så gott jag kan men jag föredrar att respektera personers önskemål att ex ha med egen mat istället för att äta det vi lagar eller att avstå från att äta/dricka om de hellre vill det. Anpassar naturligtvis så mycket jag kan.

        Svara

        Men gud, tagga ner. Vem är du egentligen? En Stepford wife? Om det är ditt enda problem här i världen, att du känner dig som en dålig värdinna för att dina gäster inte dricker kaffe, ja då kan du inte ha så stora problem. Med vänlig hälsning, 35-åring som inte dricker kaffe (och därmed inte är vuxen då enligt dina mått mätt).

        Svara

         Nu var ju själva poängen med hela den här diskussionen ”småsaker” vi stör oss på hos andra och då öppnar det upp för att få avlasta om just småsaker. Bara för att OP tog upp icke kaffedrickande människor så betyder de inte att de är största problemet i världen för då hade de inte diskuterars här.

         Så tycker tant saft kan ta och tagga ner ett par kilo själv här va

         Svara

      Varför skulle man lära sig dricka något för sin omgivnings skull?! Då kan du lika gärna ha andra alternativ för gästens skull. Inte supermycket begärt.

      Svara

    Hahahahah

    Svara

    Förlåt jag tycker bara inte det är gott 🙁

    Svara

     Ingen tycker kaffe eller te är gott från början. Det är sånt man lär sig tycka om. Tar tid ibland men de kommer. Folk som inte tycker om nåt av de är bara kräsna folk som gett upp för tidigt.. sorry

     Svara

      Finns ingenting som stör mer än folk som av ingen vettig anledning plågar sig igenom saker de ogillar för att börja gilla det, helt i onödan?!

      ”Här, drick den här blaskiga skitdrycken 70 gånger så kommer du inte hata den sen. Varför? Jo, för det är trevligt med gula tänder och pissig andedräkt. Vi finner en gemenskap i det!”

      ”Här, kolla fem säsonger av Game of Thrones, sedan blir det bra!!!”

      ”Här, sug på den här rökpinnen som smakar apa och dödar dig långsamt. Kämpar du dig bara igenom det kommer du till slut börja tycka om det!!!”

      Svara

       Finns inget som stör mig så som när folk helt missar poängen och börjar dra in orelevanta jämförelser.

       Men visst, att dricka te och att röka, SAMMA SAK. Bara det att rökning är skadligt för dig och din omgivning och hatat av 90 % av befolkningen, medan en kopp te då och då inte skadar en enda nerv i system för dig och gör det lättare för din omgivning för de vet vad de kan bjuda dig på.

       Och du tycker inte att du överdriver lite när du säger ”plåga sig igenom”? Det är te vi snackar om här. En varm dryck.

       Svara

        Glöm inte att rökare oftast börjar som tonåring, utan konsekvenstänk och bara med känslor, känslor som inte är bra. Att få tillhöra något.

        Svara

         Där håller jag med. Finns mycket som kan tas upp om vi ska prata lättinfluerade tonåringar. Men ingen som har sagt att kaffe eller te förväntas drickas av tonåringar. Det var vuxna människor vi pratade om nu.

         Svara

         Exakt samma inkörsport när det gäller fruktigt te 😢 jag minns mina tidiga tonår så väl. Allt jag ville var att få en vän som accepterade mig och alla 14-åringar älskade ju te, så jag satt hemma i min ensamhet och plågade i mig kopp efter kopp. Det har jag bittert fått ångra. Nu i vuxen ålder kräver kroppen bara mer och mer te. Senaste tiden har jag varit tvungen att injicera te (extra starkt. Påsen har fått dra säkert 10 min) i spruta för att få mina behov av te tillfredsställda.
         Barn, om ni läser detta- håll er borta från te! Det kan förstöra liv!

         Svara

          Fast det finns micronutrients i te som bevisats berika våra hjärnor. Te dricks i alla högre stående kulturer.

          Svara

        Poängen är att det är helt tokigt att göra saker man själv inte vill bara för att någon annan tycker att det är trevligt/coolt/vad det nu än är. Har du problem med att folk inte dricker te får du väl bearbeta det själv. Det är ju ett problem hos dig, inte hos den andre.

        Svara

         👏👏👏

         Svara

       För att dricka te och röka skulle vara samma sak? Hahahahaha bra där

       Svara

        Men ni fattar ju inte hans poäng i så fall…🤦‍♀️

        Svara

      Fast hur jävla många gånger ska det krävas för att lära sig då?
      Smakade första gången när jag var 15 och sen har det skett med jämna mellanrum. Är 28 nu. Det smakar fan.

      Svara

    Blir glad att jag kan störa dig på ett så enkelt sätt genom att inte dricka kaffe😂.

    Svara

   Jag har inte tiktok men det kommer ju upp videos därifrån även på instagram. Jag kan ha fel nu men är inte tiktok för barn?

   Svara

    Jo, TikTok blev stort bland barn, som spelade in meningslösa videos när de dansar. Nu filmar istället vuxna in meningslösa danser istället. 😂

    Svara

   Vuxna människor som smaskar när de äter 😖

   Svara

   Stör mig på:
   Folk som är helt omedvetna om sin omgivning. Typ de människorna som kan åka upp i en rulltrappa i rusningstid och sedan stanna upp en halvmeter efter att de klivit av för att fundera på var de ska gå härnäst. Hallå, det är ett rullband med människor som kommer åka in i dig nu!

   Är löjliga, och störiga:
   Folk som förklär sina rövbilder på instagram med en oinspirerande inspirationstext om något helt orelaterat. Vad fan håller du på med liksom? Vi vet att du vill visa upp arslet, gör då det. Låtsas inte att du vill berätta hur viktigt det är att umgås med människor man tycker om eller något annat som en idiot kan räkna ut.

   På samma ämne räknas det in folk som står och svankar på Instagram och sedan ska komma med träningstips för hur man bygger en stor röv genom att typ lyfta benet lite i någon konstig vinkel, eller genom att gå med ett gummiband runt knäna och se bajsnödig ut. Det kommer ta 10.000 år att bygga en stor röv på det viset. Att folk kan svanka mycket och ta en bild på sin stjärt betyder inte att de borde ge träningstips. Detta faller farligt nära in på punkten ovan med dålig inspiration.

   Tanten som ska fixa en parkeringsplats till mig på gården får också en tistel. Pratade med henne för en månad sedan om att jag skulle få en parkeringsplats eftersom det finns flera lediga. En månad senare har varken jag eller föreningen hört något, mer än att hon lovat att höra av sig. Hur lång tid kan det ta att sätta upp mig på en lista över vilka som ska betala och sedan ge mig ett nummer? En logisk människa borde kunna göra detta på max tio minuter.

   Och på tal om bilar: Varför heter det Asstiancekåren och inte Assistanskåren?

   Svara

    Jag var tydligen så upprörd att jag inte kunde skriva Assistancekåren rätt. Tvi!

    Svara

     Är det pga av mig som du är upprörd?😉

     Svara

      – av

      Svara

     Det här med Assistancekåren driver mig till vansinne! Fint att det finns fler som får invärtes eksem av det.

     Svara

   Kollegor som har snapchatfilter på sina profilbilder på vår lärportal (jobbar som lärare).
   Skäms varje gång jag loggar in och att det är både kollegor och vh som ser bilden.

   Svara

    Du skämtar?? Gud så pinsamt. Och jag som tyckte de var illa nog att folk som blir intervjuade i expressen skickar in filtrerade bilder. Men på arbetsplatsen som lärare? 🤦‍♂️

    Svara

    😂 vad har dom för filter? Snyggfiltret? Hundfiltret?

    Svara

   Alltså de som klagar o klagar typ på jobbet, på chefen, på kollegan.. Men aldrig säger till, aldrig försöker förbättra situationen. Utan bara fortsätter att klaga. De stör jag mig på 🤷‍♀️😊

   Svara

   Folk som sjukar sig i tid och otid för att de har en fis på tvären.

   Svara

    Toppen i dessa tider dock. Stanna hemma!

    Svara

   Folk som inte plingar innan de cyklar förbi.
   Folk som stannar mitt i vägen, mitt i en dörröppning osv GÅ ÅT SIDAN FÖR FAN
   Folk som inte bestämt vad de ska ha för snabbmat innan det är deras tur och står där ”hmmmm….va ska jag ta…..” VÄLJ BARA!
   Folk som pratar för högt i telefonen.

   Svara

    När ska man plinga när man cyklar förbi? Tutar du vid omkörning också? Om folk går på cykelbanan får de skylla sig själva om de blir rädda av att en cykel kommer farandes på en cykelbana.

    Värre med folk som har högtalare på när de pratar i telefonen.

    Svara

     Tutar vid omkörning? Nej man använder blinkers då? Går ju knappast att jämföra två bilister i trafiken där alla har körkort med en cyklist och en trafikant. En trafikant kan svänga bäst hen vill, gå kors och tvärs. Man plingar väl ca 20m innan beroende på hur det ser ut i omgivningen. Jag brukar tänka att jag plingar så att personen har tid att gå åt ena sidan.

     Svara

     Det finns ju platser för cykelbanan och gångbanan är kombinerad. Man plingar en bit innan man kommer fram till personen, så att man 1 inte skrämmer skiten ut personen genom att plinga högt en dm ifrån dem, och 2 så att man då ser vilket håll de går åt sidan, så att man lätt kan svänga ut åt andra hållet.

     Vet inte hur många gånger jag skrikit cyklist! Högt för att varna andra gående pga att cyklister inte lärt sig använda ringklockan!!

     Svara

      .. platser DÄR…

      Autocorrekt

      Svara

      Folk har ju maxvolym i hörlurarna och hör inte plingen i alla fall. Gå bara där man ska gå, hur svårt kan det vara?

      Svara

       Som sagt! Det finns platser ibland rätt smala där cykel och gående skall samsas!
       Och de flesta går inte runt med mcclinton i öronen… plinga gör man för att uppmärksamma någon på att det kommer någon bakom dem. Hur svårt är det att sträcka tummen mot ringklockan för säkerhets skull?! Jag vill då inte cykla på någon i onödan!

       Svara

    Alla som joggar nu i coronatider och stryker förbi en på bara någon decimeters avstånd. Och jag har inte en chans att fly undan etc.

    Håll era förbaskade två meter. Ta fram en måttstock och lär er hur mycket det är. För ni som springer borde dessutom pga ert flåsande ha ett avstånd på mer än två meter.

    Och spring inte där många flanerar och promenerar. Välj en annan sträck eller tidpunkt. ‼️

    Tack på förhand!

    Svara

     Sträcka.

     Svara

      Du glömde att signa som anonym med litet a. 😊

      Svara

       Nej, det glömde jag inte.

       Svara

    Jag vill skalla alla som plingar bara för att upplysa om sin framfart! I don’t give a shit! Jag går där jag ska gå, cykla för fan där du ska cykla. Jävligt irriterande är det också med alla inkompetenta människor som inte fattar vilken sida man ska gå på på en gc-bana.

    Svara

     Så om du är ute och går så har du aldrig hamnat på fel sida, eller gått bredvid någon annan som du är ute med?!

     Svara

   Folk som träffar någon de känner precis utanför en ingång till butik och står kvar och pratar istället för att flytta sig åt sidan.

   Folk som står långt bak i en kassakö och sedan springer till en ny kassa som öppnar. Hallå! Låt de som stod före er i kö få gå före!

   Folk som klämmer in sig precis framför en för att komma på bussen först.

   Folk som inte blinkar när de ska svänga av en väg och de ser att en annan står och väntar på att de ska köra förbi så att man kan köra ut. Nämen tack för att du svängde av innan du körde förbi mig och att jag nu måste vänta tills det kommer en lucka igen för att kunna köra ut 🤦🏻‍♀️

   Folk som trycker på knappen till ett övergångsställe på en väg där det inte kör så mycket bilar men som ändå går över övergångsstället innan det är grönt så att när man kommer med bilen får stå vid ett rödljus och vänta där personen redan har gått över.

   Bara några få exempel på saker som jag stör mig på 🤷🏻‍♀️

   Svara

    Jag skulle gärna ge er plats i den nyöppnade kassan men ni brukar vara så sjukt långsamma, jag hinner liksom bli klar med mitt köp medan ni fortfarande står kvar och undrar om ni ska byta kassa eller inte. Lamt och stelt. 😂😂

    Svara

     Haha! Finns säkert de som är långsamma, men ofta kommer personalen som ska öppna kassan från där kön börjar vilket innebär att de som står långt bak i kön hinner se personalen innan de som står lite längre fram = de som står längre fram uppfattas som långsammare. Men ja, de som inte kan bestämma sig om de ska byta kö eller inte är långsamma. Det jag stör mig på är folk som i princip springer förbi de som börjat ta ett steg mot den nyöppnade kassan 😆

     Svara

     Oftast för att man inte orkar ge sig in i något slags knuffa de med folk som kommer rusande fram

     Svara

    Håller med om alla men mest de två sista! Det är så respektlöst.

    Svara

   Folk som har felstavade namn, exempelvis en apostrof åt fel håll så namnet stavningsmässigt får ett helt annat uttal än vad personen heter.
   Typ en person som heter Helene och stavar Hèlène
   Eller Iréne och stavar Irène.

   Är det så viktigt att ha kvar den där felvända apostrofen? Ta bara bort den!

   Svara

    Eller sätter apostrofen på fel bokstav. Irené och Celiné är två exempel ur min verklighet. 🙈🤯

    Svara

   Alla här inne som använder engelska uttryck

   Svara

    Hear hear! 😉😂

    Svara

     Hear, hear! Använd kommatecken.

     Svara

    Sorry ’bout that.

    Svara

   Folk som röker preciiiis vid entréer och ingångar, blir galen att jag och mitt barn ska behöva gå genom nåt rökmoln för att komma in på typ Ica!

   Svara

   Folk som pratar i mobil med högtalare på/Facetimear/spelar upp klipp eller musik utan hörlurar i kollektivtrafiken. Jag vill bara gå fram och daska dem i bakhuvudet!

   Folk som inte tittar på mig och säger hej när jag hälsar på mitt jobb, utan säger hej utan att se på mig eller ännu värre, hälsar inte tillbaka. Alltså, jag är en människa här – inte en robot.

   Folk som ber om råd men sen inte lyssnar eller tar till sig.

   Svara

   Män som kommer fram på krogen när man är ute med en eller flera tjejkompisar och säger Tjena tjejer sitter ni här alldeles ensamma.
   Vuxna som spelar in TikToks.
   Folk som skriver ”tack för insläpp” i facebookgrupper.
   Folk som jag knappt känner och som på sin höjd har ridit två gånger för 20 år sedan men ändå blir skitsura när de inte får låna min häst.

   Svara

   Folk som tydligt vill visa/markera något dyrt märke de har på sig.

   Svara

  Hur hanterar ni ilska ?

  Svara

   Försöker verkligen lära mig att inte tas över av min ilska. Blir sällan arg men när det händer blir jag så fruktansvärt arg. Känslorna tar lätt över och hela jag kan börja skaka och spänna mig, höja rösten osv. Men försöker lära mig att ta ett djupt andetag och tänka efter, upptäcka känslan innan jag reagerar. Sen hjälper det ofta att gå och träna eller nåt, för att bli av med lite energi.

   Svara

   Jag börjar gråta.
   Jag kan knappt kontrollera det och det är jättepinsamt eftersom folk tror att jag är svag som inte pallar trycket.

   Svara

    Är exakt likadan😂 inte när jag blir arg liksom ensam, men när jag är osams med någon och man ordfajtas. Har nu börjat säga ”jag kommer gråta nu. Men skit i det, jag kan inte rå för det”😅

    Svara

     Exakt!
     Det är inte bara när jag ordfajtas hos mig. Utan om jag behöver argumentera för något in absurdum på jobbet. När någon inte vill förstå. Eller när jag ryter ifrån när någon bara beter sig skitstövligt. Eller när jag varit arg över en situation som ingen vill lösa.

     Bara en gång har jag blivit så heligt skitförbannad på någon och inte varit i närheten på att gråta. Det var när någon avsiktligt körde på mig med sin SUV. Då var jag extremt nära att slå ner den där snubben, men kunde lyckligtvis fokusera på annat tills polisen dök upp. Då behövde jag mycket djupandning och distraktion för att hålla det där under kontroll.

     Svara

    Ilska och gråt (sorg) ligger nära varandra i känsloregistret så det är inte så konstigt.

    Svara

    Ilska och gråt ligger nära varandra i känsloregistret så det är inte så konstigt.

    Svara

    När jag är arg börjar jag också gråta. Gråter också när jag blir frustrerad och känner allmän hopplöshet. Och av glädje/blir rörd. Ja, jag gråter av det mesta. Kallade mig själv för svag och känslig förut, ser det mer nu som att jag känner mycket eller känner starkt :).

    Svara

   Det är något fel på mig. Jag blir aldrig arg, eller jag blir arg, men en sekund senare har jag vänt det så jag tycker synd om människan som gjort mig illa. Eller skrattar bort det, eller försöker reda ut det i mina tankar.

   Idag är det liiite bättre, jag konstaterar att människan är dum i huvet. Och kan säga för mig själv ”din sjuka jävel”. Försöker förstå varför människan är si eller så.

   Ilska är inget dåligt säger psykologen. Och hon har gett mig råd som är en skogsmulle att ta ta en pinne och banka på ett träd i skogen😂

   Svara

   Vet att det ej är bra men jag röker när jag är arg. 🙄 Men det är oxå enda gången jag tillåter mig att göra det.. För mig lugnar det nerverna.

   Annars, ta ett varmt bad. Ventilera med någon. En promenad med musik?

   Svara

   Innan jag fick barn kunde jag bli så jävla förbannad hur lätt som helst, särskilt vid pms. Kunde ofta höja rösten och smälla i dörrar (riktigt omoget och överdrivet). Sen näe jag fick barn blev jag lugn som en filbunke. Brusar aldrig upp längre och bara mår så jävla bra. Vad fan hände? Ska tillägga att jag återigen har mens sen flera månader

   Svara

   Jag blir arg och sen är jag jävligt långsint. Blir oftare sur, långsint även då men det går över fortare.

   Svara

  Tips på ”feel good” citatbok att ge till förskolepedagogerna med en personlig hälsning när junior slutar förskolan?

  Svara

   Låt bli

   Svara

   Varför skulle de vilja ha en citatbok? Köp blommor/bubbel/tjusig presentkorg.

   Svara

   Mark Levengood och Unni Lundell har skrivit böcker med roliga citat från barn. Det kanske kan vara ngt? ”Gamla tanter lägger inte ägg” tror jag en hette.

   Svara

  Jag tänkte korrekturläsa alla kommentarer som skrivs i kväll. Vad tror ni om det? Ett sisyfosarbete i och för sig, men kanske vore det värt ett försök.

  Svara

   Härligt! Du kommer att bli så populär, ungefär som hmmm.

   Svara

   Korrekturläser gör man innan en text publiceras så det blir svårt för dig.

   Svara

    Messerschmitter.

    Svara

     Messerschmitt eller besserwisser.

     Svara

      Wisserbesser.

      Svara

  Detta är lite relaterat till inlägget om Paula nedanför, men känns smartast att skriva här.
  Min mormor gick bort nyligen, och nästa månad ska en liten ceremoni hållas, enbart för de närmaste (så typ 8 pers). Problemet är att jag bor i Skåne och detta är i Dalarna, och måste isåfall åka tåg dit. Corona ställer såklart till det. Vet inte vad jag ska göra. Min mamma, som uppenbarligen är helt knäckt av sorg, beter sig som att jag bara skiter i det och gör mig till en bad guy som tvekar Inför att åka. Resan är alltså problemet, inte att vara där. Men hon hör inte mig. Hade jag kunnat köra så hade jag gjort det.

  Jag kan inte snacka logisk om detta med henne just nu, och även om jag har full förståelse för att hon kanske inte beter sig som vanligt just nu så känns det så jävla pissigt. Jag VILL ju vara där, men har man och barn här, jag vill inte sitta på ett tåg med massa främlingar och riskera att få med mig virushelvetet. Varken till dem på begravningen eller de här hemma. Jag sörjer också, jag fick inte säga hejdå till min mormor, men mamma bara menar på att jag kan ta med mig handsprit liksom.

  Jag vet inte hur jag ska hantera den här situationen, helt enkelt.

  Svara

   Men är du eller någon i din familj i en riskgrupp eller så? Annars hade jag åkt, det är ju ingen nöjesresa bara, tycker det är motiverat. Smittan kommer att finnas i vårt samhälle en lång tid framöver och det går inte att stänga in sig resten av livet för att undvika en sjukdom som du och din familj (om ni nu inte tillhör någon riskgrupp) med all sannolikhet kommer att klara bra.

   Svara

   Kan du hyra bil?

   Svara

   Det är ju endast icke nödvändiga resor som skall undvikas. Det där skulle iallafall jag klassa som en nödvändig resa. Åk om du vill!

   Svara

  Har följt Elin Kjos på Instagram i många år och det är hjärtskärande att se att hon fått lungcancer, 32år ung.. nu finns det en hashtagg #trainforelin som hon och hennes familj skapat, ut i naturen och träna!

  Svara

   All kärlek till Elin men är så spyless på att det ska skapas hashtagg till allt och inget nuförtiden, måste vara världens mest meningslösa grej.

   Svara

   Ja det är fruktansvärt. Ber för att hon klarar sig ur detta hemska❤️

   Svara

  En sak jag alltid undrat. När jag kollar på 112 och andra polisprogram när de tar fast kriminella och annat folk , så blir dom alltid arga och gapar ”släpp mig, låt mig vara och annat dumt. Vad förväntar dom sig från polisen? Att de ska få en klapp på ryggen och gå fri? Jag har aldrig förstått det. Om jag blir gripen för jag har stulit eller kört när jag är full , eller använt narkotika.. klart som fan att ja ska stå still och låta polisen göra sitt jobb? Man kan inte göra något dumt och förvänta sig att få gå fri.

  Svara

   Haha tittade du också på norrmalmspolisen? Tänkte på samma sak när jag tittade på det 🤣

   Svara

  Hej!
  Snälla är det någon som har något effektivt knep för att bli av med katter som förstör min mammas rabatt? Hon bor längst ner i ett hyreshus o förra sommaren flyttade det in ett nytt par som har katt som gärna är hos mamma, hon spruta vatten på den o jagade iväg den men ägarna blev komplett galna o hotade henne bl a(hon är 78, dom i 20-årsåldern). Har provat med apelsin/citronskal, olika kryddor, en gel man lägger i jorden osv men inget hjälper. Finns ju nån manick som skickar ut ljud men dom är dyra o hjälper dom ens?? Tacksam för råd, ni här inne brukar vara bra på det 🙂

  Svara

   Pistol?

   Svara

    Själv föredrar jag hagelbrakare = klart att kompostera. (Tänk på miljön: använd stålkulor.)

    Svara

    Var någonstans var den där kommentaren rolig?

    Svara

     Hos mig var den rolig. Ha det så tråkigt.

     Svara

    HOPPAS KARMA TAR DIG, pucko

    Svara

     HÖRT TALAS OM IRONI, pulver.

     Svara

      Det där var långt ifrån ironi man kan komma.
      Kan man inte hantera ironi ska man definitivt inte försöka förmedla det i skrift.

      Svara

       Om man inte kan hantera ironi, så ska man låta bli internet.

       Svara

        Om man inte kan förmedla ironi i skrift ska man låta bli internet

        Svara

    Bästa anonym här i svea, du är en människoras av sämsta kvalité.
    Som ni glatt kommenterar med ditt självbelåtna flin, djurplågeri? Ditt jävla svin!
    Katthatare och djurplågare jag hoppas ni försvinner, bakom era ryggar vajar handens längsta finger!
    Er attityd är så trist så tiden står stilla, hoppas lönen är kass och partnern luktar illa..
    Man mår illa och får kväljningar av att se er på stan, jag hoppas ni får magsjuka och fula barn!
    Ni ska pissa i motvind och stryk ska ni ha, hoppas ni inte får någon tårta på er födelsedag.
    Ni är värdelösa kreatur som är svårt att hata mer, barnen i Afrika tycker synd om er
    Ingen tycker om er inte ens era föräldrar, må ni brinna i helvettets eldar!

    Svara

     Well that escalated quickly.

     Svara

      😂 Indeed

      Svara

     När man går in på kommentarsfältet, scrollar ner lite på random och råkar hamna på den här kommentaren utan att förstå sammanhanget. Är typ essensen av flame wars i kommentarsfält.

     Svara

     Tror att du glömt att ta dina ironipiller. Igen.

     Svara

   Lägg ut kattmat som du spetsat med nåt gött.

   Svara

    Idiotjävel!

    Svara

     Ta inte allt så jävla allvarligt.

     Svara

    IDIOT!!!!!!!!! Ät gift.

    Svara

     Du verkar ha svårt att hantera ironi.

     Svara

      Du verkar inte ha koll på vad ironi egentligen är

      Svara

   Kaffesump är väldigt effektivt. Det är ingenting som dödar växterna och katterna avskyr det som pesten.
   Testa att strö ut det rikligt i rabatterna.

   Svara

    Tack så mycket det kmr vi prova 🙂

    Svara

     Om inte det funkar så är nog en lugn diskussion med grannarna nästa steg.
     Är de normalt fungerande personer så kommer de att förstå att det inte är så trevligt att få rabatten förstörd och att det egentligen är deras ansvar att hitta en lösning.

     Försöker de med att det inte är deras problem så är det inte din mammas problem att katten blir blöt om den blir påkommen eller äter av de giftiga blommorna som är planterade.

     Jag som själv är kattägare kan för mitt liv inte förstå varför man har en utekatt om man bor i hyreshus.

     Svara

      Det fattar inte jag heller. Borde vara förbjudet. Blir galen på alla katter som ränner omkring i vårt område och ställer till problem.

      Svara

      Vi försökte diskutera men dom mena på att det finns ingen lag som säger att dom ska hålla koll på sin katt utan det är mammas problem, o i lagen står ju att katter inte får skapa olägenheter men dom bryr sig inte för dom mena på att dom vet ändå inte vad dom ska göra åt det. Mamma får absolut inte spruta vatten eller jaga bort katten för dom påstår att katten fick förstoppning för att hon blev så rädd o inte gick ut på flera dagar…..tror inte ett dugg på det…katten hade väl skitit ur sig allt i rabatten 🙁

      Svara

       De där grannarna låter extremt puckade i mina öron.
       Om de inte vet så får de väl googla kan man tycka? Eller försöka hitta på något?
       En normal person förstår ju ändå att det ligger i ens egna intresse att inte göra sig allt för ovänner med sina grannar.

       Då är mitt mest skonsamma tips kaffesump. Det behöver fyllas på med nytt regelbundet.

       Svara

       Finns ju utekattlådor man kan bygga.. Som man får tömma efterhand. Och katter är vanedjur, gör oftast sina behov på samma ställe. 😊 Så be dom bygg en sån kanske? Eller försör de på annat vis?

       Svara

   Illerbajs – katter hatar det. Skaffa och strö ut.

   Svara

    Haha älskar den här kommentaren! Vart får man tag i illerbajs? 🤣

    Svara

    Hur får man tag i illerbajs? Påminner mig om när jag bodde i london och ville bli av med rävar som drog runt skräp i vår trädgård, läste tips om att hälla ut lejonkiss för att markera reviret och jag funderade seriöst på om jag kunde gå till London zoo och be dem om en hink lejonkiss…

    Svara

     Haha nej jag förstår, det är kanske inte så lätt… jag har själv innekatt. 😛 Men kanske kan annonsera på blocket? Finns ju en del dom har dem som husdjur.

     Svara

   Kaffesump!
   Jag hade problem med att grannarnas katter bajsade i min odlingslott. Spred ut lite kaffesump då och då och tillslut försvann de

   Svara

   Min farmor häller ut en bruk vitpeppar i rabatten för att hålla bort närgångna katter som gräver upp blommorna. Det har enligt henne fungerar toppen!

   Svara

  Hur tror ni Paolos liv kommer se ut efter han fått sitt straff(?) Eller inte blir straffad. Vad hade ni gjort i hans situation?

  Svara

   Jag hade flyttat till Italien.

   Svara

    Hade jag nog också gjort. Men nu har han vän ändå barn här?!
    Annars hade jag iaf legat lågt ett tag och tagit mitt straff och sen möjligen försöka bygga upp ngt igen. På ngt vid i så fall visa att man lärt sig ngt av sina misstag.

    Svara

    Hur kan han tycka detta var värt allt det som hänt sen. Slut med tjejen. Jobbigt för barnen och hans ex. Inga jobb på tv och hans varor m m. HUR?? fattar det inte.

    Svara

     Därför att han med största sannolikhet gjort detta många ggr innan och inte blivit påkommen. När torskar väl blir det behöver inte ens familjen veta och de betalar en nätt summa i böter och fortsätter sitt liv som vanligt.

     Svara

     Han trodde ju inte att han skulle åka fast…
     Eller vänta…
     Han gjorde det ju för att han mådde så bra 😉 så han borde väl vara nöjd nu då när han förmodligen/förhoppningsvis mor skit

     Svara

   Flytta utomlands och gå i terapi. Han behöver lära sig empati och att lyssna på andra människor istället för att bara gorma och förlöjliga andra människor i diskussioner.

   Svara

    Han är 51 år gammal och byggt hela sin karriär på att vara en empatilös person. Varför skulle han ens ändra sig? Det har ju fungerat utmärkt fram tills nu. Alla de här samarbetspartnersarna, fru, flickvänner, vänner etc är fullt medvetna om att han blivit känd för att först vara en ligist som sparkade ned folk på stan och sen har det fortsatt som boxare och uttalanden om homoäktenskap. Hur kan dessa personer överhuvudtaget vara förvånade över att han ni åkt fast för det här?

    Svara

     Det är det jag skulle gjort i hans skor☝🏻👆🏻, i övrigt håller jag med dig i precis allt du skriver. Förstår inte heller hur detta kunde komma som någon vidare överraskning.

     Svara

   Jobbat som PT?

   Svara

   En tusing på att det är tyst ett tag och sen påstår han sig blivit frälst.

   Svara

   Jag tror han kommer att tjäna pengar på det. Typ skriva en bok. Tillslut kommer folk förlåta honom och han blir folkkär igen.

   TYVÄRR!!!!!

   Svara

   Jag tror han kommer skriva en bok med typ en titel som ”hålet i hjärtat och mitt självskadebeteende” eller ”när alla hatade mig tog jag mig en löprunda” ja ni fattar.. han kommer tjäna pengar på den där jäkeln också, då alla är nyfikna ”vad de blev av honom” eller ”hur kunde han” Osv. 🤢 spyr

   Svara

   Jag tror han kommer tjäna pengar på det, typ skriva en bok om hans hemska barndom. Sen kommer alla förlåta honom. Sen blir han Sveriges favorititalienare igen. Men det kommer ta ett tag.

   Svara

   Hade ringt till Timell och rådfrågat hur man hanterar situation på bästa sätt

   Svara

    Fast Timell är friad.

    Svara

  Varför går alltid en hörlur sönder??????!?!?!? Någon som vet?

  Svara

   Det är för att ditt ena öra hör mer och därför går den ena sönder fortare, tyvärr.

   Svara

    Ööööh, va???

    Svara

     Ja men det örat tar ju emot fler ljudvågor, och hörluren anpassas efter det och slits ut snabbare. Trodde alla visste det 😉

     Svara

   Det är som en universiell sanning helt enkelt.

   Svara

   Är det alltid samma sida?!

   Svara

   Du lider av för dålig musiksmak.

   Svara

  Någon som har erfarenheter av muskelbristning i vaden. Stod på löpbandet på mitt gym idag och plötsligt så bara small det till, trodde först att jag hade fått en hård spark på vaden av någon bakifrån för det var så som det kändes.

  Efter detta så har jag inte ens kunnat stödja mig på benet. Har lindat det ordentligt och ligger med det i högläge och pimplar vin för att jag tycker synd om mig själv. Ni som har haft en muskelbristning- hur lång tid tog det för er att först kunna stödja er på benet och sedan till att kunna träna för fullt igen?

  Svara

   Hej! Kan det vara så att din hälsena gått av? Det låter som det! Jag tycker du ska söka vårdcentral imorgon. De testar genom att du ligger på mage och klämmer på vaden – hoppar foten till är hälsenan inte av men rör sig inte foten är det diagnostiskt för hälseneruptur. Det kallas Thompsons test; du kan be någon hemma testa om du har, och sök vårdcentral! Lycka till xx

   Svara

   Har två stycken i min närhet som nyligen dragit av hälsenan, och dem beskrev det precis som du. Att det kändes som att någon sparkade på vaden och det small. Skulle nog kollat upp det snarast om jag var du! Men hoppas såklart att det ”bara” är en muskelbristning. Lycka till!

   Svara

    Tack för era svar. Är rätt så säker på att det inte är hälsenan då det sitter långt upp av insidan på vaden. Jag kämpar på, en vinare slut 🙂

    Svara

   Jag har ont i benet. Känner att det kommer från knät. Tränade för 1 månad sen en jätte jobbig konditions pass hemma. Man hoppade lite väl för mycket. Vart mycket bättre förra veckan, hade ingen smärta och trodde att benet hade läkts. Men började träna igen igår och nu ligger jag här igen med smärta. Jätte irriterande 😠

   Svara

   Jag håller på och rehabar just muskelbristning i vaden. Spelade basket, skulle börja springa och plötsligt kändes det som en rejäl jävla sträckning i vaden. Dum som jag är klev jag inte av heller, utan i med allt adrenalin i kroppen fortsatte jag att spela. Dagen efter kunde jag gå, men det gjorde hemskt ont i ca 3 dagar efter och kunde knappt gå upp för trappor.

   Tejpade, körde kallt/varmt metoden, och vilade. Tre veckor senare försökte jag springa igen men det kändes som om någon drog i en sena som går genom hela kroppen – till och med min arm stramade liksom. Hemskt. Efter det gick jag till läkaren där de konstaterade muskelbristning. Detta var i slutet av oktober. I Mars kände jag att jag var tillräckligt stark att börja småjogga, och nu så kör jag fortfarande rehab hos en sjukgymnast och ska börja bygga upp mer uthållighet (=längre löpturer). Har hört folk prata om muskelbristning men att det har varit ok efter några veckor. Jo tjena, kommer ta mig ca 10-11 månader att komma tillbaka helt.

   Det kan fortfarande vara hälsenan som är av för dig – det var en bland de första sakerna de tittade på när jag gick till läkaren. Tydligen liknar symptomen varandra väldigt mycket.

   Jag hade kollat upp det, oavsett vad så är det bra att få guidning i rehabiliteringen så att det inte händer igen.

   Svara

  Vad brukar ni bråka med er partner om? Alltså något ni oftast tjafsar om?

  Svara

   Analsex.

   Svara

    Jag hörde någon säga att när en kille vill ha analsex kan man svara ”gärna, du börjar!” Testa det 😂 båda könen kan ju föreställa sig just det och om han inte tycker det låter jättekul måste han förstå att du inte gör det heller. För övrigt så är det inte ok av en partner att tjata om något den andra inte vill.

    Svara

     Kanske en lite ovanlig situation, men det är hon som vill. Jag (kille) är inte lika intresserad.

     Svara

      Då får hon kanske göra det själv när du inte är med, med hjälp av en leksak tänker jag.

      Svara

      Inte okej att tjata bara för att hon är tjej. Respektlöst av henne.

      Svara

   Missbruk.. som leder till besvikelse, förhoppningar, kontrollbehov

   Svara

    Been there. Finns anhöriggrupper att vända sig till. Kram

    Svara

   Vem som har värst på jobbet 😂

   Svara

   att jag inte riktigt kommer överens eller klickar med hans vänner, har vart orimligt många bråk om det

   Svara

   Att jag jobbar för mkt och att han tycker att jag tar det på för stort allvar/ lägger för mkt tid.

   Svara

    vad jobbar du som?

    Svara

   Vi tjafsar typ aldrig, men jag kan bli tooookig när han aldrig planerar någonting. Men å andra sidan blir han tokig på mig att jag vill planera allt in i minsta detalj, åtta år i förväg.

   Svara

   Städning/vem som gör mest hemma.

   Svara

   Vi är surisar båda två så de flesta bråken börjar med att en är på dåligt humör och den andra blir sur pga det

   Svara

   Plocka undan efter mat. Och disk. Vi båda hatar att städa undan bordet efter en middag med två små barn😂

   Svara

   Just nu: att jag tycker han lägger för lite tid på att ta hand om vårt barn. Visst, jag är föräldraledig så det blir ju jag som har huvudansvaret när sambon är upptagen. Men är det för mycket begärt att han ska ta mer än typ 1 bajsblöja i veckan? Ibland verkar det som att han bara vill busa och gosa med lillen när hen är på gott humör, blir det gnäll/skrik är det mamma som får ta över.
   Blev så trött senast vi bråkade om det, han sa typ att ”du ser säkert föräldraledigheten som ett jobb”?? Blev så jävla förbannad att jag typ skrek åt honom att om han tror det är en jävla semester kan han ta hand om sitt barn en dag helt själv. En dag bara! För det ska bytas blöjor, lekas, matas(och försöka få i barnet något annat än ersättning nu då hen börjar bli i åldern att äta lite mera fast föda), där emellan ska det gnällas och försöka få barnet att sova och så ska du själv på något sätt hinna äta, gå på toa osv innan allt börjar om igen..
   Blir så trött ibland. Men nu i helgen är det jag som sover på soffan så får han ta nätterna åtminstone.

   Svara

    Sorry, men min sambo var exakt likadan. Och jag kan ju inte påstå att det blev bättre med tiden. Är de inte engagerade från början så har jag svårt att tro att de blir det sen när livspusslet börjar och vardagen blir mer intensiv. Och det där med att vara mammaledig inte är ett jobb… Helvete vad man blir trött av att gå hemma och vara en 24/7 passupp och knappt hinna kissa utan stress.

    Jag valde att lämna min sambo, han visade sig vara en riktigt egoist som aldrig var beredd att låta nån annan gå före än ham själv. Droppen gick när jag frågade honom om när han skulle ta över föräldraledigheten – då kom han plötsligt på att det verkar tråkigt att vara föräldraledig och att han skippar det… så jag har fått ta allt och jag som längtar tillbaka till mitt jobb har fått sätta allt sånt åt sidan. Såklart värt för mitt barns skull men är så trött på snubbars jävla bejvänlighet…

    Jag tycker du och din sambo borde sätta er ber och prata ordentligt med varandra för uppenbarligen känner du dig inte helt nöjd med fördelningen. Kräv att ni ska gå på familjerådgivning om ni har svårt att komminucera själva!

    Svara

  Tycker ni att det är rätt att gå på gym när man jobbar hemma? Behöver komma tillbaka till gymmet för att må bra. Kommer träna när det är som minst folk. Ni som tränar på gym, känns det bra eller blir ni oroliga över viruset? Bor i Stockholm

  Svara

   Tycker jag du kan göra

   Svara

   Tycker jag du kan göra. Om du har möjlighet hade jag bytt till ett litet gym eller inte så välbesökt. Brukar gå på två olika gym, ett äe stort och där är det lika mkt folk som vanligt, så brukar va på ett litet gym och vi är sällan fler än 2-3 där samtidigt.

   Svara

   Tränar på gym och håller mig till FHMs rekommendationer. Tränar tidigt på morgonen när det är få personer där, har handsprit med mig, håller avstånd och är noga med att sprita av utrustningen både innan och efter. Så länge jag håller mig till det känns det inte värre än att gå och handla i mataffären. Måste också träna för att må bra.

   Svara

   Tack för era svar. När man varit borta i två månader blir det en stor sak på något sätt. Kommer såklart vänja mig och hitta mina rutiner för att det ska kännas bra.

   Svara

  Har någon här erfarenhet av ett företag som heter SSN? Säljer sportkläder, ersättning osv. Köpte en massagepistol där för 3 v sedan.. Inte fått den än. De är otrevliga på mail.

  Svara

  Tips mot humörsvängningar?
  Speciellt under pms, men annars också till viss grad, kan jag ha enorma humörsvängningar. Kan reagera på en pytteliten sak och går runt med kass energi hela dagen, för att nästa dag känna mig som världens gladaste och tacksammaste människa och bara ler och studsar av glädje.

  Svara

   Många studier visar på att magnesium och B6 kan hjälpa.

   Svara

   Vad säger barnmorska? Läkare? Borde ju finns något mot pms?

   Svara

  Någon som har tips på bra butik för förlovningsringar (diamantringar) runt Göteborgsområdet?

  Svara

   Kaplans, kanske?

   Svara

   Börjessons kanske?

   Svara

   Jarl Sandin vid Kopparmärra
   Wranges i olskroken
   Guldsmedshuset i Partille vid triumf glass. Där designade jag min vigselring själv och kunde dessutom lämna in guld mot pengar som dem drog av i priset på den färdiga ringen sedan!

   Svara

  Bianca sa senast i en vlogg att de hade sålt 52 000 produkter vid deras lansering, är det rimligt? spontant känns det som väldigt mkt

  Svara

  Någon som vet vart kan man köpa tavertin bord till rimliga priser? helst vintage

  Svara

  Ivyrevel har räddats från konkurs tydligen, tror ni de kommer klara sig? känns lite sådär att de rider på corona-vågen…

  Svara

   Känns onödigt att göra konstgjord andning på ett företag som ändå inte är lönsamt.

   Svara

  Hur slutar man nattamma?
  Har en 15 månaders som ammar under natten och vill gärna avvänja henne vid detta nu. Vi samsover så hon ammar lite när det passar och oftast utan att jag vaknar men känner att det börjar räcka nu. Hur gör man? Hon dricker inte välling/ersättning.
  Vill gärna ha en sån skrikfri övergång som möjligt.

  Svara

   Känner du till gruppen ”amningshjälpens slutna grupp” på facebook? Där kan du få väldigt bra hjälp.

   Svara

    Ja! Har personligen tipsat om den flera gånger och den har hjälpt mig så många gånger tidigare men har ingen facebook längre, tyvärr!

    Svara

     Förstår!
     Jag slutade nattamma när mitt barn var 2 år och 3 månader. Samsover också och hade aldrig välling eller liknande. Förberedde ca 1 vecka innan att vi snart skulle sluta så att han var lite beredd på det. Sen fick pappan ta över nattningarna. Är ni 2 så ena kan ta över nattningarna? Blev 3 väldigt jobbiga kvällar med mycket gråt där pappan fick ge tröst. Men gick ändå snabbare än väntat. Hade en vattenflaska som vi gav sen om han vaknade under natten. Sov med sportbh.

     Svara

   Cold turkey tror jag är bäst, sov i ett annat rum och låt pappan ta 2-3 nätter. När barnet vaknar kakan han hålla om och/eller ge lite vatten i flaska tills barnet somnar om. Det brukar gå rätt fort så länge man inte ger med sig. Lycka till!

   Svara

   Tråkigaste tipset men det enda som faktiskt funkar- du måste bestämma dig för när och bara göra det.
   Min son började dricka välling kort efter jag sluta amma (kunde inte ens dricka ur en nappflaska för att han aldrig behövt det innan) men vi övade och sedan blev kvällsrutinen med välling istället. Ibland några enstaka gånger vakna han i natten och då gav vi välling men det var bara om han var jätteledsen. Jag sov i t-shirt på natten första 2-3 nätterna, sedan behövdes det inte mer. För oss vande han sig (som med allt annat) väldigt fort.

   Svara

   Du måste vara mentalt förberedd på att sluta nattamma, jag drog på mig en polotröja, när hon ville amma under natten så kramade jag henne, klappade på ryggen. Vet att många tipsar om att överlämna barnet till pappan och själv sova i ett annat rum, för mig kändes det inte rätt. Från att ha ammats till sömns i ca 1 år och 8 månader och så finns jag helt plötsligt inte där under natten. Har du en partner så kan det vara bra att kanske sluta nattamma när han är hemma så att du kan få sovmorgon och han gå upp med barnet på morgonen. Lycka till!

   Svara

  Ni i lång relation utan barn : Har ni också börjat tveka på er relation sedan en tid tillbaka och ser ett samband med coronas uppkomst? sedan corona har det sociala umgänget utanför relationen minskat kraftigt och därför både umgänge och ”kravet” på relationen ökat. Haft en relation i många år men senaste månaden/månaderna (coronatiderna) har jag svårt att se vår framtid men känner att det är svårt att förstå om det beror på att det allmänt är svårt att se framtiden just nu pga corona eller om det beror på relationen. Känner också att jag inte är lika lycklig. Tror det beror på corona, eller olycka i relationen? haha.. svåra tider alltså.. Hur känner ni andra i långa relationer utan barn , allt som vanligt för er allmänhälsan och relationshälsan?

  Svara

   Låter helt klart som att det är Corona som sätter er relation i gungning. Gör inga förhastade beslut just nu är mitt råd

   Svara

   Vet inte riktigt om det är svar på din fråga…men som barnlös så lägger man ofta mer tid på resor, restaurangbesök och umgänge. Iaf när man bor i storstad. Då blir det väldigt tomt när allt blir cancelled. Och det kan väl göra att allt känns tomt och att man inte har ngt gemensamt/är lycklig.
   Jag kan känna stor sorg frustration över den oändliga meningslösheten som Corona medför. Det finns inga barn att hata på liksom 😅 som alla föräldrar gör.

   Svara

    Håller inte med om att ”man som barnlös” lägger mer tid på restaurangbesök eller resor.

    Svara

     Det var rent subjektivt.

     Svara

    Barnfri tack! 😊

    Svara

   Jag upplever det tvärt om. Äntligen har jag tid att hänga med min favoritperson! Mer tid för hemmamys, långa promenader och bara häng.

   Svara

   Det lär bli många skilsmässor i höst …

   Svara

   Jag känner precis samma, vet inte heller om det har med just corona tiden att göra eller inte. Fast jag har tvekat lite på förhållandet innan också men nu är det värre.
   Vi har varit ihop i snart 3 år

   Svara

    Det kunde varit jag som skrivit denna kommentar.

    Svara

   Vi har mer tid tillsammans än annars och det känns bra, inte märkt nåt negativt.

   Svara

   Vi har mer tid tillsammans och det är bara positivt. Saknar som nån skrev ovan delar av vårt vanliga liv dock – resor, umgås med vänner i andra städer och restaurang/barbesök.

   Svara

   Är ni båda hemma hela tiden med varandra är det klart det kan tära på relationen när man aldrig får egen tid. Så gör inget just nu utan vänta och se hur det känns efter Corona situationen.

   Svara

  Hur hittar ni drivkraft och motivation till saker?
  Jag ger upp så fort något blir tråkigt/jobbigt/svårt och kan aldrig pusha mig själv till att fortsätta för att på så sätt bli bättre..
  tex träning, blir det svårt eller jobbigt tänker jag bara ”äh, varför ska jag utsätta mig för detta” xD
  Kan applicera det på flera vardagsgrejer också..

  Svara

   Kanske töntigt, men jag tänker man utvecklas när man utmanas. När något är jobbigt väcker det nya tankesätt och idéer.
   Stillastående vatten är en grogrund för stank och tråkigheter. Jag vill inte vara stillastående, jag vill vara en fors! Kämpa genom oländig terräng, puscha på, skapa nya vägar. Göra fel, göra rätt, bara GÖRA.

   Supertöntig analogi, men det funkar för mig 🙂

   Svara

   Antidepressiva!

   Svara

  Tips inför flyttstädning? När ska man börja, vad ska man börja med osv..? Bor i en lägenhet, 65 kvm.

  Svara

   Köp tjänsten istället, den är avdragsgill 😊 jag betalade 2100kr för städ av en lgh på 66kvm. Tjänsten jag köpte kostade 29kr/kvm. Hoppas det finns något liknande i närheten av dig, de tog fönster, avlopp, spis, fläkt och ugn med det priset 😊

   Svara

    Ja jag funderar lite på att kontakta städfirma, men å andra sidan är jag lite sent ute (läst att man måste vara i god tid), och sen är jag en ”kan själv!”-typ haha. Löjligt kanske men ja..

    Svara

   Det tar alltid mycket längre tid än man tror och är mycket jobbigare. För mig är det så värt det med flyttstädning.