Stopp! Min kropp? // Meekatt

Jag får väldigt ofta frågor om min viktnedgång och jag får ofta ganska arga påhopp om varför jag inte skrivit/bloggat om min ”bantning” och delat den resan med er. Många vill veta detaljer om vad jag äter, dricker, hur mycket jag rör mig, vad jag vägde förut och vad jag väger idag. Om jag opererat mig, gått på dieter av olika slag…om jag har ätstörningar…och ja, you name it – allt.
[…]

Det finns tusentals bloggar där ni kan läsa om kroppshets, bantning, kläder som får oss att ”se smala ut”, träning och dieter av alla de slag. Min är inte en av dem. Och kommer aldrig bli. Här skriver jag om livet, döden, chokladen, kärleken, de jobbiga ungarna, katten, Geisha…och om ärtskotten…för fan. För sån é ju jag! // Meekatt

Meekatt skriver en gång för alla ett inlägg om sin viktnedgång och gör så i form av ett brev till sin 13-åriga dotter och hennes lillebror.
Det är så fint att läsa, så fyllt av kärlek och bra intentioner. Det är långt och jag vill inte ens försöka sammanfatta det. Gå in och läs det. I tider av ”hälsoresor” och annan hetsig skit så är Meekatts inlägg fantastiskt och jag vill säga tack till Sofie som mailade mig länken.

Meekatt får enligt inlägget mail och kommentarer som dessa:
Vad väger du nu?
Hur mycket har du gått ner?
Var kan man läsa om din bantning?
Du börjar se sjuk ut, har du ätstörningar?
Du måste ha gått ner halva din vikt och det är ju konstigt att du inte skriver om hur du gjort utan skriver på som vanligt.
Viktväktarna?
Operation?
LCHF?
Du kan väl skriva om det? Vi är många som vill veta.

Kräver man samma sak kring andra, privata saker?
Ofrivillig barnlöshet? Missfall? Dödsfall? Uppbrott? Sjukdomar? Olyckor?
”Vi SER ju att ni inte lever ihop längre, vi är många som vill veta! Skriv om det!!!!!!”

Det klagas ju ständigt på influencers brist på integritet, och så när en väl visar en stor dos av detta, nej då är det också fel?
Jag tycker Meekatts inställning är fantastisk och skulle uppmuntra fler att testa på den på nätet. Man behöver inte dela allt, alltid.

Man behöver inte dela allt, alltid. 
Fan vad bra, det borde gå att få på en t-shirt!

Det finns hundratusentals bloggar, bara i Sverige och jag kan omöjligt hålla koll på dem alla, så ramlar ni över sådana här bra och genomtänkta inlägg från bloggare som kanske bara har en bråkdel av Meekatts läsare, tipsa mig gärna för jag vill gärna hjälpa till att lyfta fram dem.

46 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Neeej, säg inte att du också ska börja med ”en” istället för ”man”?

  Svara

   Det är helt ok att säga både en och man. Sån skitsak att bli kränkt för

   Svara

    När någon säger exempelvis ”en kan bli ledsen” så undrar jag alltid, vad händer om det är två?
    För mig är en = 1st.

    Svara

     När någon säger exempelvis ”man kan bli ledsen” så undrar jag alltid, vad händer om det är en kvinna? För mig är man = en man.

     Mansnormen kallas det.

     Svara

      Det är ju konstigt att du tolkar det så eftersom det inte stämmer överens med meningsbyggnaden. Hade det stått ”EN man kan bli ledsen” hade du dock haft rätt. I meningen ovan har ”man” (en person) inte samma betydelse som ”man” (könstillhörigheten). Det är som att hävda att säga ”jag ska vattna tomten” är oförståeligt för tomten dricker ju vatten med munnen… tänka sig att samma stavning kan ha olika betydelse.

      Det påminner mig om när Blondinbella inte tyckte att folk som sa ”det är min tur” kämpade tillräckligt hårt för att de trodde att framgång berodde på tur. Men ”tur” (luck) och ”tur” (turn) är nämligen också olika ord med olika betydelse. Varsågod, du kan med gott samvete använda begreppet ”man” utan att mena enbart person med snopp 😊

      Svara

    Kan vi även sluta att slänga med ordet kränkt till allt? Jag tror inte S är sårad och förnedrad av att Camilla skriver ”en” faktiskt, mer irriterad.

    Svara

    Cowboyhatten:Tyvärr inte korrekt. Läs och lär av någon som kan
    https://spraktidningen.se/artiklar/2020/03/darfor-gar-en-mig-pa-nerverna

    Svara

    En säger man ju på skämt när man vill låta bonnig.

    Svara

   En ska inte känna sig kränkt. En gör så gott en kan.

   Svara

    Avskyr det, påminner mig om min kusin från Uddevalla som flyttat till Norrland och försöker vara norrländsk.

    Svara

   Fast i det här fallet har väl Camilla skrivit ”en” istället för ”någon”? Eller alltså att hon syftar på att det är en influencer som skrivit det?

   Svara

    Tänkte samma

    man/en/ens/sig/sin/sitt/sina

    Svara

    Ja, eller hur? ”En av dem” skulle det ju också kunna stå. Hon menar ju inte ”man”?

    Svara

   Enligt SAOL så funkar en fin fint som pronomen

   Svara

  … vem?

  Svara

  Meekatt ❤ Vettigt mamma! Följt henne i flera år. Bra mycket bättre än alla ytliga influencers där allt är yta och alla likadana.

  Svara

  Vem fan e meekatt

  Svara

   Malin Birgersson. Bloggat i herrans massa år och släppt 2 böcker. Skön mamma som säger vettiga sanningar och inte förskönar vardagen.

   Svara

   Nu ska vi se… Det här ju en blogg om bloggare så jag gissar på att Meekatt är en fotvårdsterapeut i Skövde.

   Svara

    Haha😂

    Svara

    Nej det är hon verkligen inte. Hon jobbar numera inom äldreomsorgen. Hon har aldrig varit en som gjort pengar på sin blogg eller samarbetat för att tjäna pengar på sin blogh.

    Svara

  Jag är lite dubbel till ”kändisar” (Influncers, bloggare) och vad de är ”skyldiga” att dela/inte dela.
  Om de först går ut stort med tex ett nytt förhållande, berättar mycket, bjuder in, skryter om hur de träffat den rätta osv så har de ju skapat ett intresse hos folk som sen inte bara försvinner, så givetvis vill man sedan veta varför det tar slut.
  Likadant blir det ju om en bloggare skriver om allt utom det som verkar vara det mest påtagliga, en stor viktnedgång. Såklart folk undrar. Visst ska bloggare och influensers kunna få säga A men inte B och inte berätta ”allt” men det är inte så okomplicerat som det låter eftersom de lever på vår uppmärksamhet som de själva skapat.

  Svara

   Värsta är när de skriver att något ”fruktansvärt har hänt” eller ”genomgår en enorm förändring just nu” och så blir det en extremt spännande cliffhanger som man sedan antingen aldrig får något svar på eller så är det något helt meningslöst typ råkade klippa luggen för kort… 😛

   Svara

    Jaaa som hon Ulrika Forsberg (f.d. PH-deltagare) skriver SÅ mkt om hennes och hennes Ex/make och att de inte är tillsammans. Ska hela tiden lägga upp bilder där de sitter väldigt nära varandra och liksom teasa följarna men sen går hon i taket när folk undrar om de blivit ihop igen? Varför inte bara hålla honom utanför? Hon är väl inte så dum att hon inte fattar att folk blivit nyfikna när hon 1 månad innan fläker ut allt.

    Svara

     Men dom är ju ihop igen, de har hon gått ut med.

     Svara

   Hanna: jag håller med dig där! Det är en fin balansgång och jag tycker, precis som du, att nämner man att och hur man blivit ihop så får man gärna berätta när det är slut (bara så att man vet varför personen helt plötsligt inte omnämns). Men i andra fall där man inte ens vet om det finns någon annan så bryr man sig inte heller om när den personen inte längre finns med i bilden. Men som i detta fall, och det finns fler (Bianca t ex) så vore det ju trevligt att få hela historien. Och också för att hennes blogg handlar om hennes liv. Handlar bloggen om matlagning så blir det kanske något annat.

   Svara

   Håller med, jag har själv ett stort antal följare och står i kö för att genomgå en viktminskningsoperation (gastric bypass/sleeve) och självklart kommer mina följare märka skillnad då jag postar bilder på mig själv ibland. Min plan är att skriva en kortare bakgrund vad jag genomgått och be följare som har frågor att skicka dem i DM till mig då jag inte vill ha någon öppen diskussion om vikt på mitt konto (som har en helt annan inriktning). Men jag har stor respekt och nära relation till mina följare och vill vara öppen med anledningen. 😊

   Svara

    Gör inte en gastric bypass. Mvh kirurgsyrra som sett alldeles för många komplikationer efteråt.

    Svara

     Gbp-opad sedan 9 år nu, har aldrig haft någon tillstymmelse till komplikationer/problem. Bara man följer de råd man fått och har sunt förnuft.

     Sen finns det ju ärkeidioter även här, hade en tjej som låg inne med oss när vi skulle opas, hon hade opererats dagen/dagarna innan men börjat post-op dagen med att smälla i sig en stor flaska Cola Zero/Max eller vad de nu heter. Detsmall till i den magen med på det geniet.🤦‍♀️

     Svara

    Bra inställning till dina följare.

    Svara

  Nääääjj inte såna här cringeworthy ”brev” till sitt x-åriga jag, barn eller vem som helst… Vill bara gömma mig bakom ett berg av skämskuddar när jag ser dem. De är aldrig välskrivna eller djupsinniga utan består mest av en samling plattityder som författaren lindar in i de mest pinsamma retoriska greppen. Orkar ej.

  Svara

   Den enda som har lyckats med det är Kristian Gidlund i sitt sommarprat. Snart sju år sedan hans sommarprat sändes men fortfarande det bästa jag har lyssnat på.

   Svara

    Njaa, en del av hans formuleringar var också plattityder. Han försökte lite för mycket i ett försök att låta djup och poetisk men resultatet blev ”plattityder som författaren lindar in i de mest pinsamma retoriska greppen”, såsom anonym 12.22 så träffande beskrev.

    Svara

     Blev så ledsen när jag läste att han gått bort.
     Hade följt bloggen ett bra tag så visste ju att det skulle hända. Var ändå jobbig läsning de sista inläggen!
     Fy tusan.. 🖤💔

     Svara

  Eller att det hänt något men har inte tid att skriva om det nu. Men nästa gång. Sen blir det nästa gång igen.

  Svara

  Bra sätt av henne (vet ej vem det är dock) att stänga dörren. Man behöver inte prata om allt och göra en diskussion av det. Lite integritet behövs i den världen

  Svara

  Tyckte att det var ett väldigt, väldigt fint inlägg ❤️

  Svara

   +1
   Så himla bra. Tänk om man själv kunde fatta det på riktigt nångång att den här vikt&kroppshetsen bara gräver hål i själen. Mvh VeckoRevyn-generationen som är förstörd för evigt

   Svara

  Verkligen fint skrivet av henne. Jag kan relatera. Märkte förra året att alla på mitt jobb pratar om bantning och vikt KONSTANT. När en kollega bjöd på tårta för hon fyllde jämt så räknade jag till ett tjugotal kvinnor som såg bekymrade ut när de tog en liiiiiten bit tårta och sedan högt proklamerade ”Jag ska träna ikväll så en liten bit är okej!” o.s.v. Det var så tydligt hur alla var indoktrinerade i ett smalideal och hur de avskydde sig själva som inte lät bli en pytteliten bit tårta (både gravt överviktiga och underviktiga sa liknande saker)… Så tydligt att man förväntas banta på något vis hela tiden. Så jag bestämde där och då att aldrig prata högt om bantning.

  Och det har jag hållit fast vid. Trots att jag nyligen började på VV samt fick utskrivet medicin för att underlätta viktnedgång. Jag gör det för min hälsas skull, då diabetes och kolesterolproblem ligger i mina anlag, men jag känner starkt att detta är mitt beslut och mitt liv. Ingen annan behöver må dåligt bredvid mig när jag avstår från viss fika då jag inte gastar om att det minsann tar 40 min att förbränna en bulle… Känns lika självklart som att jag inte pratar om mitt och min mans sexliv med andra. Vissa saker är helt enkelt privata och så måste det få vara. Jag tror samhället skulle må bättre av att man höll bantningen privat och inte normaliserade fett- och sockerfobi så mycket.

  Svara

   Amen! Känns som att många inte kan äta nåt alls idag utan att förklara sig eller komma med långa utläggningar. Låt mat vara… mat.

   Svara

   Håller SÅ med! Läste en del ”vardagsbloggar” förr , det var vanliga människor och inte kändisar vilket jag uppskattar, men det var så tröttsamt att det alltid var ”ska unna mig det och det men imorgon ska jag minsann gå extra lång promenad”. Kan man aldrig bara få njuta utan att relatera det till träning?

   Svara

  Tacka gudarna för att man kan få andrum nånstans 🙏🏻

  Svara

  Fint skrivet av henne. Vettig inställning och det är sällsynt idag.

  Svara

  Ja jag tycker att det krävs en hel del från läsare och följare verkar det som.

  Det krävs ursäkter, åsikter om det ena och det andra, tar en influencer en fight så krävs det att de också tar alla andra fighter (”fint att du inte äter kött men varför tar du inte upp hur flyget påverkar miljön?” osv), de ska skriva om exakt allting som någon följare vill veta oavsett hur privat det är för alla inblandade.

  Svara

  Fast…För en person som Malin ”meekatt” som genomgående i alla år myntat uttrycket ”håll volangerna spända” så är det ju inte så konstigt att folk undrar lite över hennes viktnedgång🤔🙄. Och när man glatt poserar i dotterns kläder och gärna talar om att det är dotterns kläder,så kanske hon ska tänka sig lite för vad hon själv ger för signaler till sin dotter..Bara en tanke……..

  Svara

   Ja jag har faktiskt svårt att se storheten med henne…

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.