Ny låt av Annica Englund

Annica Englund har släppt ny musik, både på Youtube och Spotify och låten är en av de bästa som hon släppt, men efter att ha kikat lite på informationen som finns på Spotify så ställer jag mig återigen frågande till vad Annica bistått med i produktionen och om hon egentligen kan kalla det för ”sin” singel.

Som många av er vet så är jag utbildad i musik och har arbetat med musikalisk upphovsrätt i många år, bland annat för International Copyright Enterprises och STIM så här kan inte ens TRH slå mig på fingrarna så vida det inte visar sig att hon är den kvinna som var min chef på ICE under ett år. 😉
Men…

Inom musik upphovsrättsskyddar man primärt två saker:
1. Text
2. Melodi

I undantagsfall kan man skydda andra delar av en låt om den är extremt signifikativ för identifieringen av den – exempelvis basgången i ”Under Pressure” av Queen & Bowie – men normalt är det text och melodi.
Det är även möjligt att få procent på en låt som arrangör, översättare, remixare eller producent men det är rättighetsinnehavarna till text och melodi (eller bara melodi) som avgör det.

Allt annat räknas som produktion eller remix av existerande text och melodi.
I Spotifys info har Annica eller hennes bolag inte listat henne som producent utan endast som ”framförd av” vilken är vanligt förekommande om man enbart lagt sång på någon annans låt och produktion, men så är inte heller fallet.
Jag antar av informationen som presenteras på Spotify att låten är skriven av Aron Blom och Malin Johansson och att det är Malin som sjunger.
Där är alltså upphovsrätten avbockad – Annica har inte varit med och skrivit låten.
”Producerad av” är lämnad tom vilket gör att det som återstår är att Annica remixat Aron Blom och Malin Johanssons låt.
Normalt när man ska göra en remix så använder man sig av sången enbart.
Bara för att en låt är friköpt av exempelvis Epidemic Sounds, vilket underlättar genom att man inte behöver söka licens mm för att göra en remix eller bearbetning av den betyder INTE att man själv kan tillskriva sig upphovsrätten på den.
Absolut inte!

Jag vet inte om det är vad Annica gjort här, men jag har annars svårt att – återigen – se vad det är som gör detta till ”hennes” låt att släppa.

Tillägg:

Jag har sökt Aron och bett honom förtydliga sin roll i låten. Enligt Facebook är han låtskrivare och producent men på hur stor del framgår inte.

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ser fram emot hmmm:s googlefakta i frågan. Eller, nej, det gör jag inte alls.

  Svara

   Onödigt dryg kommentar!

   #dåligstämming

   Svara

    #backatrh

    Svara

    Inte onödig alls faktiskt

    Svara

    Inte onödigt alls.

    Svara

     Inte onödig.

     Svara

   Här kommer en annan människa än TRH med Google-fakta dock!! Googlar jag ”aron blom malin over you” får jag knappt upp något relevant, och säkerligen inte någon originallåt. Däremot får jag upp Arons Facebook där han för sju timmar sedan skrivit att Annica släpper en låt som han varit med att skriva och producera såatteh….. Jag vet inte? Samtidigt är oftast Cc:s inlägg om musik och upphovsrätt på för avancerad nivå för en basic person att veta vad hon snackar om (förmodligen för att hon vill skina hehe). Så jag vet inte riktigt vad hon vill få fram med inlägget? Att Annica inte skrivit låten, gjort musiken eller sjunger den? DJ’s kanske brukar vara mer involverade i processen iofs, men att flera andra gör bakarbetet och någon annan framför känns väl inte ovanligt?

   Länk till aron: https://m.facebook.com/AronBlomMusic/

   Svara

    Så Annica skrev låttexten och producerade tillsammans med Aron.
    Ja.. vet inte hur trovärdig och noga infon på Spotify är?

    Svara

    Jag förstår vad CC menar när hon skriver om musik, och jag har ingen som helst koppling till den världen mer än att jag lyssnar på musik, så förstår inte vad du menar med att det är fö avancerat. 🤔 Sen tycker jag att det är kul att höra/läsa/se någon som är duktig på något, så och om hon vill skina? Hon verkar ju duktig, så vad gör det?

    Svara

  Haha, nej jag gör en walkover. 😊

  Svara

   Lämnar*

   Svara

  Sandra Beijer roman blir SVT-serie. Sandra skriver manuset. Antar att hennes bror producerar då? Han jobbar ju som producent på SVT.

  Svara

   Ja, det lär han definitivt att göra. Tror dom har jobbat tillsammans innan?

   Svara

    Tror inte, han gör fakta/livsstilsprogram. Att producera fiktion är ett helt annat jobb. Man brukar göra antingen eller.

    Svara

   Det är inte SVT som producerar, det är baluba

   Svara

   Hennes senaste roman? Någon som läst?

   Svara

   Säkert helt orelaterat till att hennes mamma typ äger halva TV-världen och känner alla i branschen. 🙂

   Svara

    Att SVT väljer att visa serien är garanterat helt utan hennes mamma hjälp.

    Svara

  Om hon sjunger så är det väl hennes sång? De flesta popartister varken skriver eller producerar, de sjunger bara. Varför kräva mer av den här influencern än av Britney?

  Svara

   Men det är ju inte hon som sjunger utan det verkar tjejen som heter Malin göra.

   Svara

    Fast det står ju att den är framförs av Annica och skriven av Malin, så jag skulle tolka det som att Annica är den som sjunger?

    Svara

     Annica sjunger inte. Det har hon sagt själv. Hon jobbar som producent.

     Svara

  Har inte Annica blivit väldigt ointressant och inaktuell? 🤔 passé? Tappat dig själv? Vad tror och tycker andra?

  Svara

   Beror väl på om man följer henne eller inte.
   Hon sitter ju inte och rullar tummarna hela dagarna, utan fixar och trixar i huset och trädgården.

   Svara

   Hon är ett tomt skal, så ytlig och kan inte ta kritik för en sekund.

   Svara

   500 000 följare på youtube så hon är nog fine.

   Svara

    Överdriv inte nu, hon har 55 900 prenumeranter.

    Svara

     Hahaha!

     Svara

   Privat konto oxå plötsligt

   Svara

    hon hoppas väl på mer följare… växlar fram å tillbaka till privat konto.. men verkar inte ge någon effekt. Ok.. så hon har bara betalat andra utförare för att sen få vara utgivare typ ? Alltså bara sätta sitt namn på låten! Vilken prestation i så fall… förstår inte poängen?

    Svara

   Har hon kanske snarare hittat sig själv?

   Svara

   Jag följer inte Annica, råkade hamna på en youtube med Annica. Hon är fortfarande lika gapig och skrikig som i Big Brother, som en liten femåring. Oerhört splittrad person i sin framtoning. Har inte utvecklat sin personlighet, trots att det gått en antal år som hon var med i BB. Håller med, sedan hon träffade nya killen så verkar hon tappat sig själv.

   Svara

  Har nyss kollat big brother från 2012 där Annica var med. Hoppas hon har bättre självkänsla idag. Helt sjukt hur Marcelo behandlade henne.

  Svara

   Och ändå blev hon så kär i honom. Alltså hur taskig han var. Jag fattar inte hur hon föll för honom. 😕

   Svara

    Kärleken är blind, för henne måste det varit kolsvart.
    Tur att hon tog sitt förnuft tillfånga och lämnade honom. Hon har det extremt bra nu.

    Svara

     Ja hennes nya kille verkar så snäll. Toppen. 😊

     Svara

  Det är ganska vanligt med ”ghost producers” inom EDM… 🤮 Annica har förövrigt inte varit med och skrivit några av låtarna som hon har släppt, enligt Spotify.

  Svara

  …mm

  Svara

  växlar fram å tillbaka till privat konto.. men verkar inte ge någon effekt. Ok.. så hon har bara betalat andra utförare för att sen få vara utgivare typ ? Alltså bara sätta sitt namn på låten! Vilken prestation i så fall… förstår inte poängen?

  Svara

  varför går det inte att kommentera

  Svara

  hon hoppas väl på mer följare… växlar fram å tillbaka till privat konto..

  Svara

  men verkar inte ge någon effekt.

  Svara

  hon har bara betalat andra utförare för att sen få vara utgivare typ ?

  Svara

  Alltså bara sätta sitt namn på låten! Vilken prestation i så fall… förstår inte poängen?

  Svara

  Alltså bara sätta sitt namn på låten!?

  Svara

  Vilken prestation i så fall… förstår inte poängen?

  Svara

  Vilken prestation i så fall… ?

  Svara

  Snark….

  Svara

  Nej men 100 % är det så. Hon är en frontman. Ta en person med många följare= Marknadsföring= pengar. Du kan inte börja med musik för två år sen för att bli någon hitmakare. Det handlar mycket om gehör och övning. Det verkar inte som hon kan ett instrument. De flesta som producerar musik använder både digitalt ljud och eget inspelat för att få ljudet på det sättet som du vill att det ska låta. Men det finns många artister som varken skriver eller producerar sina egna låtar så why not?

  Svara

   Coolt! Jag kan heller inte skriva låtar, sjunga, eller spela instrument. Men då behöver jag ju bara hitta någon som kan sjunga, kan skriva låttexter, kan spela instrument, och en medproducent som jag kan ”producera musik” med. Sen släpper jag låtar med mitt namn på och kan stolt kalla mig själv för artist och musiker. Men jag måste nog bli influencer först dock…

   Svara

    Kör!!

    Svara

  Handlar låten om hennes vän Xenia som är med i videon som Annica ”gjorde slut med ”😂 ?

  Svara

  En tanke.. har du frågat Annica?

  Svara

  My har köpt radhus i OBS! SIGTUNA (ej Märsta).

  Svara

  På Aron Bloms sida står det att dom skrev och producerade tillsammans så det är ju mer trovärdigt när det kommer från han än ifrån Spotify?

  Svara

  Vafan är världen på väg? Om hon varken sjunger eller har skrivit låten så är det inte hon som framför eller har skapat låten. Hon har mixat låten, punkt slut.

  Svara

  Among other courses, healthcare essay writing help online has become popular since students seek Healthcare Assignment Writing Services and healthcare research research paper writing services.

  Svara

  I respect this article for the all around looked into substance and magnificent wording. I got so included in this material that I couldn’t quit perusing. I am awed with your work and ability. Much thanks to you to such an extent.

  Svara

  Very inspiring and helpful too.Hope you continue to share more of your ideas.I will definitely love to read.

  Svara

  I personally like your post; you have shared good insights and experiences. Keep it up.

  Svara

  History coursework writing services has become very popular among students seeking History Essay Writing Services and history research paper writing services.

  Svara

  På Aron Bloms sida står det att dom skrev och producerade tillsammans så det är ju mer trovärdigt när det kommer från han än ifrån Spotify?

  Svara

  Nursing research writing help services are very common nowadays since there are very many students seeking Nursing Research Papers Services and legit nursing essay writing services.

  Svara

  Developmental psychology coursework writing services are very common nowadays since there are very many students seeking Developmental Psychology Writing Services and developmental psychology essay help services.

  Svara

  SEO expert i Canada

  Svara

  I was looking at some of your posts on this website and I conceive this web site is really instructive! Keep putting up.

  Svara

  Bed Pari Bangalore Escorts Agency our helpful and good-mannered receivers are available 24 hours late-night to contribution you to find precisely the right models escorts and girls for you. Bed Pari Escorts Agency all female escorts very sweetheart their working and will never hurry you, so you can book now phone and email.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.