ÖPPET SPÅR

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps. Tjafsa mindre.

630 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad tycker ni om dagens demonstration i Stockholm? Rätt eller fel?

  Svara

   Rätt att demonstrera om den saken såklart. Men så respektlöst att göra det nu och på det sättet, främst mot vårdpersonalen

   Svara

    Jag tycker det är bra att folk protesterar. Det är fanimej på tiden att rasismen tas på allvar. Aldrig att det hade fått samma effekt om folk väntat tills efter Corona.

    Svara

     Synd att Corona inte går att pausa, och att rasifierade drabbas hårdare av viruset.

     Svara

      Va?

      Svara

       Googla det, det har skrivits om i både Läkartidningen och Aftonbladet så vitt jag vet. Borde tas på allvar.

       Svara

      Ja oj vad det här kommer att backfira, många fler mörkhyade och svarta kommer att hamna på sjukhus med corona nu. Tack vare den omdömeslösa idiotin att samlas tusentals personer mitt under en pågående pandemi.

      Svara

      Vad betyder rasifierade?

      Svara

       Det är ett ord som inte finns. Men Rasifiering är ett begrepp.

       Rasifiering eller etnifiering, är ett samhällsvetenskapligt begrepp som beskriver hur människor ses som stereotyper utifrån fördomar om deras bakgrund eller ursprung.

       Svara

   Riktigt korkat att demonstrera i dagens läge, oavsett vad det handlar om. Att det skulle komma fler än 50 personer hade man ju kunnat räkna ut iförväg.

   Svara

    Undra om dom har någon samling vid Odenplan, dom har skrikit där i snart en halvtimme

    Svara

    Ja det är inte så att det inte kommer märkas i corona-statistiken sen

    Svara

     Perfekt. Då kan de återanvända sina I can’t breathe-skyltar på IVA! 👍🏻

     Svara

      omg😂

      Svara

      Förlåt men jag skrattade… Ha ha…

      Svara

      Känns som att karma kommer ta mig för att jag skrattade högt åt detta 🙁

      Svara

      haha, bästa jag läst idag

      Svara

    Det är en viktig fråga, absolut.
    Och jag förstår att protesterna är i USA, jag vet även att rasism existerar här och det känns som en bra debatt just nu existerar kring ämnet.

    Men som andra skriver, otroligt respektlöst att demonstrera här i Sverige just nu. Det är många som blir hårt drabbade av pandemin på ett eller annat vis. Sjukvården, inställda bröllop, student. Folk blir av med jobb. Företag går i konkurs. Osv. Och för att inte glömma, folk DÖR.

    Att lyfta ett viktigt ämne, det är på tiden. Men att bajsa på andra samtidigt, känns fel.

    Hade man kunnat gjorde på annat vis? Det tror jag iaf. Häng ut flaggor från fönster eller liknade?

    Svara

   100% fel!!
   Folk härinne blir upprörda om en enda influencer sitter på uteservering eller åker till Gotland. Så jag vill gärna slippa se någon som stödjer det här vansinnet. Fy fasen alltså, kokar över av ilska just nu.

   Svara

    Inget ont som inte för något gott med sig. Darwin kommer att se till att Sverige får färre vänsterblivna om någon månad eller så.

    Svara

   Vet inte. Okej att demonstrera, absolut, men kan tycka att det är lite patetiskt inte titta mer på rasismen i Sverige och hur den yttrar sig. Vi är det land i hela Europa där det tar längst tid för nyanlända få jobb. Man måste vara beredd jobba på hemmaplan, inte bara förfasa sig över situationen i andra länder.

   Svara

    Det beror knappast på rasism utan på att det kommer i stort sett obegränsat med oanställningsbara människor till Sverige.

    Svara

     Nej, det är klart det ligger strukturell rasism bakom (& kanske också arbetsmarknadspolitik). Annars hade det tagit lika lång tid att hitta ett första jobb för samma invandrargrupper i andra europeiska länder och det gör det som sagt inte, vi är sämst i hela europa.

     Svara

      Sverige har ett extremt generöst bidragssystem parat med höga skatter, det gör att det inte lönar sig att jobba särskilt om man har många barn. Det är svårt att jämföra mellan länder rakt av.

      Svara

       Rasism är inte bra bara för att den kommer från vänstern. Vem tjänar på att nyanlända får höga bidrag och inte tar sig ut på arbetsmarknaden?

       Svara

       Klart det lönar sig att jobba. Bidragen är inte högre än vad en lön är. Och du vet om att barn kostar? Det är inte som att du kan lägga dom pengarna på annat. De pengarna du får i bidrag för ett barn täcker en månadsbudget för mat för ett barn.

       Svara

        Inte om du äter och lagar mat som de från mena gör.en familj med sex barn från eritrea som jag kommit i kontakt med har en matkostnad på totalt 3000kr/ månad. Slå det den som kan

        Svara

         Hur går det till? 😊

         Svara

          Fråga inte mig men det är risbaserad kost i stora grytor.

          Svara

      Man kan inte jämföra på det sättet. Precis som ovan skriver, i Sverige får du penar och tak över huvudet. Har man däremot inget val än att jobba för sin överlevnad så är det klart det ser annorlunda ut.

      Svara

       Vilket i sig är en barriär för att ta sig ut på arbetsmarknaden och ta del av samhället på lika villkor som alla andra. Att stigmatisera grupper av människor som är fullt funktionsdugliga med onödiga bidrag : strukturell rasism.

       Svara

        Nej, det är inte rasism att inte anställa människor som inte klarar av att göra ett bra jobb. Det står dig annars fritt att starta företag och anställa dem i stället för att förvänta dig det av andra arbetsgivare.

        Svara

         (?) Hur kommer det sig att samma grupper klarar att göra ett bra jobb i andra europeiska länder men inte här?

         Svara

          För där har de inte något val. Herregud Sverige gör ju reklam i u-länder om hur de ska söka bidrag och om hur bra de kommer få det om de söker sig till Sverige. De visar fina bostadsområden med mycket grönområden, moderna lägenheter och skola för barnen. Klart folk flockas här och kräver det de blivit hitlockade med.
          De äldre får sjukbidrag pg av trauman de upplevt i du a hemländer, de yngre erbjuds SFI som kvinnorna till stor del aldrig nyttjar då de ständigt har småbarn hemma. Männen går sina obligatoriska timmar för att kunna lyfta bidraget för detta.
          Jag arbetade på arbetsförmedlingen under tre månader sedan slutade jag. Fick panik på att höra tusen orsaker till varför folk inte har tid att arbeta.

          Svara

           Så du tror på riktigt att vara från ett annan land automatiskt gör dig till en sämre arbetstagare? Du måste, måste skämta? Herregud

        Ellerhur, att ge försörjningsbidrag till invandrare är strukturell rasism, det borde tas bort.

        Svara

      Hur förklarar du då att vissa invandrargrupper anpassar sig extremt väl till Sverige medan andra inte gör det?

      Svara

       VIlka är dessa ”vissa”?

       Svara

        Iranier som kom hit på 70-80 talen, flyktingar från Balkan på 90-talet, arbetskraftinvandrare från Finland, m.m.

        Svara

         De som kom då var inte välfärdsmigranter/lycksökare på samma sätt. De hade flyktingskäl och det var en självklarhet att lära sig språket och komma i arbete så snabbt som möjligt. Det är också skillnad på olika folkslag, var man kommer ifrån.

         Svara

          Ja men hen ville ju ha exempel på grupper som anpassat sig bra.. 👆

          Svara

           Ja?? Jag svarade på kommentaren ”Hur förklarar du då att vissa invandrargrupper anpassar sig extremt väl till Sverige medan andra inte gör det?”

           Så varför känner du behov att anmärka på det?

       Dom invandrargrupper som ”anpassar sig extremt bra” är högutbildade. Andra grupper kostar Sverige extremt mycket. För att inte tala om vad försäkringspremierna höjts dom senaste åren. Insåg det när jag gick igenom mina försäkringar nyligen.

       Svara

      Sverige har lägst andel ”enkla jobb” i EU, det spelar såklart in när det gäller att få in okvalificerad arbetskraft på arbetsmarknaden.

      Svara

    Nja, det är väl knappast okej att demonstrera nu va? Mitt i en pandemi.
    Men härligt att alla Stockholms största idioter samlades på ett och samma ställe idag. Kanske kan de fortsätta sin kamp från sjukbädden inifrån fältsjukhuset i Älvsjö om ett par veckor…

    Svara

    Rasism är fel men finns åt bägge hållen. Verkar som en del glömmer det. ??

    Svara

     Ingen ”glömmer det”, det är bara så att de flesta vet att det du just skrev inte stämmer.

     Svara

      Klart det finns åt båda håll men om man vill prata samhällsstrukturer just i Sverige så är ju inte rasism i mellanöstern eller afrika jätterelevant. I sverige finns ju makten hos vita oftast etniska svenskar.

      Svara

     Det är väl bara att du fixar en demonstration själv? Du behöver inte vänta tills folk pratar om rasismen svarta får utstå med att dra upp det du anser är viktigt

     Svara

     Men du verkar inte så smart. Tänkte du verkligen till en extra gång innan du skrev den kommentaren?

     Svara

    Exakt. Enkelt att kasta skit men svårt att granska närområdet…

    Svara

    Anledningen till att många nyanlända har svårt att komma in på arbetsmarknad är för många är asylmigranter. Oftast med en låg utbildningsnivå, och det i kombination med att Sverige inte har tillräckliga aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att ta hand om och integrera dessa människorna.

    Svara

   Fel. Det är inte ens att diskutera.

   Svara

   En sak jag tänkt på nu när jag kollar på liven är vart alla poliser är? Det är ju faktiskt inte lagligt att ha sammankomster med över 50 pers ändå gör inte polisen något??

   Svara

    Det är nog strategiskt.

    Svara

     Hur då tänker du?

     Svara

      Hade polisen ingripit och skingrat hade vänsterpacket gått bananas och kastat sten och tänt eld för de skiter i allt vad lag och ordning heter bara de får protestera och manifestera mot saker de inte vet ett skit om på riktigt.

      Svara

       Jo såklart men det är fortfarande olagligt. Sympatiserar verkligen INTE med nmr men hade det varit dom som demonstrerat så hade ju polisen stoppat dom på 2 min. Konstigt med särbehandling

       Svara

        Jag förstår polisen. Media stödjer demonstrationer som utförs av vänstern, många gånger för att deras egna barn är med i dom, och skulle polisen ingripa på ett sätt som dom har laga rätt till så blir det skriverier och krav på avgång.

        Svara

    Vad snackar du om? Det var stora polisingripanden igår, barn som kastades runt och pepparsprejades av polis.

    Svara

   Helt omdömeslöst

   Svara

    Sätt nu hela Stockholm i karantän tack. 👿

    Svara

     Ja det är dags för det nu.

     Svara

   Hjärnan förväntas bli fullt utvecklad vid 25 års ålder.

   Svara

   Jag förstår ju varför de gör det och hade i vanliga fall tyckt att det hade varit bra, men nu under rådande pandemi är det oansvarigt att samlas så många på ett ställe. Viruset gör ju tyvärr inte undantag bara för att man samlats för en god sak.

   Svara

   En ganska onödig demonstration. Dödligt polisvåld i USA är på en stadigt nedåtgående trend och samma sorts våld mot svarta amerikaner samt andra etniska minoriteter likaså.

   Skulle den ha hållits? I Sverige? Nej, det finns ingen mening med det.

   Svara

   Hatar Stockholmare. Fan dummast i landet.

   Svara

    Och varför demonstrera HÄR mitt under pandemin som vi skött så jävla illa redan med högst dödlighet i världen, när det som demonstreras mot inte egentligen rör oss? Är Stockholmarna så jäkla uttråkade att de vill ta den här risken.

    Är det här det naturliga urvalet i tillämpad tappning?

    Svara

     Det känns som om att det är Sthlm som ”äger” denna pandemi.

     Svara

      Fyfan för stockholm. Skärp er! Så mycket för alla ”höga utbildningar”. Vadfan har det hjälpt?

      Svara

     Nu är det ju en viss typ av människor som demonstrerar…
     Det var ju inte direkt bildade människor man såg i nyhetsreportagen. Så var vänlig och bunta inte ihop alla stockholmare. Jag är stockholmare och känner inte en enda människa som skulle komma på idéen att delta i en sådan demonstration, pandemi eller ej.

     Tvärtom, det enda alla pratar om är hur otroligt idiotiskt detta var med tanke på smittrisken.

     Svara

      +1

      Svara

      08:26 mycke bra, hade inte kunnat sagt det bättre själv.

      Svara

    Please don’t klumpa ihop mig med det packet man ser demonstrera och skrika i videorna. Tack //Stockholmare

    Svara

     Huvudet på spiken! Satt hela gårdagskvällen och var förbannad för att man själv suttit i självvald karantän sen mars, och så går hela Södermalm ut och protesterar nåt som händer i ett annat land 🤦‍♀️

     Svara

      Inte bara Södermalm utan också hundratals från orten. Lite lustigt med tanke på att Spånga Tensta och Rinkeby Kista drabbats hårdast av Corona…
      Idioter!!

      Svara

      De flesta som bor på Söder är rika medelålders vita, de var inte med i demonstrationen igår

      Svara

    Men snälla? Tror du att alla stockholmare var där eller?! Sluta dra all över en kam! Vet du hur många som bor här? Vet du vilken liiiiiiten liten del av oss som var där då?

    Svara

   Hoppas att tjejen som dragit igång detta får hjälp av vuxna, vänner

   Svara

   Fel på alla sätt!

   Svara

   Jag tycker att dem personer som väljer att demonstration i Sverige under Corona krisen kan få betala sin sjukvård själva om dem blir sjuka, skattepengar ska inte gå till vård för personer som medvetet tar onödiga risker att bli smittade och sjuka i Corona.
   Man kunde uppmärksammat det som hänt George Floyd genom social media, det räcker, man behöver inte gå ut och samlas tusentals personer under Coroan krisen som råder i dagsläget.

   Svara

    *de
    *de

    Snälla Katten, du verkar så himla klok. Kan du inte använda dom ist om du har svårt för de/dem?

    Svara

   Ensak jag dock inte förstår, det som händer George Floyd, vad har det med rasism att göra?
   Dem arresterade honom pga en litet brott han gjort, polisen använde övervåld, han dog. Men jag kan inte läsa att dem använder övervåld pga att han var svart? Eller var det så att polisen tyckte hans död var oviktig eftersom han var svart? eller vart kommer hans hudfärg in i bilden? någon som är mer insatt än mig som kan förklara?
   Jag förstår att det var övervåld från polisen, men det diskuteras inte? verkar bara diskuteras att han var svart?

   Känns lite som att man skriker rasist såfort offret är av annan hudfärg än vit, även fast det egentligen inte hade något med saken att göra?
   Hade han vart oskyldig och blivit arresterad enbart pga sin hudfärg, eller att dem använder övervåld då ”svarta alltid bär vapen och är farliga” hade jag förstått att man skrek rasist, men nu fattar jag inte?

   Svara

    Men snälla rara människa vilken sten bor du under?

    Svara

     Vet du inte vad rasism är?
     Har du en sett videon, eller läst vad som egentligen hände, eller lyssnar du bara på folk som skriker rasism utan att veta vad det handlar om?

     Jag har kollar upp händelsen mer, 4 poliser är inblandade, 3 av poliserna är vita, 1 av poliserna är inte vit. Jag ser 4 poliser arrestera en man, jag ser att det blir ett bråk, jag ser poliserna ta ner mannen på marken och sätta knäet emot nacken, jag ser mannen be poliserna ta bort knäet och uttrycker att han inte kan andas, polisen har kvar knäet emot nacken, mannen blir medvetslös, polisen håller kvar trycket på nacken, ambulansen anländer, polisen lättar fortfarande inte på trycket på nacken förens ambulanspersonalen säger åt honom.
     Jag ser en polis som mördade en man, för mig spelar det ingen roll att polisen är vit och mannen är svart.

     Jag såg en video om fler situationer med övervåld från polisen emot människor i USA, där är det vita poliser som attackerar vita människor, svarta poliser som är med och misshandlar svarta män, osv, osv, osv. Jag ser övervåld, jag ser mord, kalla det vad det är kalla det inte rasism, dessa poliser använder övervåld, dem misshandlar och dem mördar.

     Ja rasism finns i USA, det finns över allt i världen, dock ser jag inte hur detta är rasism, det är en polis som genom övervåld mördar en man.

     Svara

      Det handlar om strukturell rasism. Det handlar inte om en enskild incident. George Floyd är bara en i raden av poc i usa som dör genom polisens övervåld. Då Minneapolis också är överrepresenterat.
      Det s.k. brottet han begått var att han misstänktes ha använt en falsk 20-dollarssedel. Det är tydligt dödsstraff för det.
      Han gjorde inget motstånd alls. Han försökte vid ett tillfälle komma loss när har har ett knä i nacken som höll på att döda honom.
      Jo detta är i allra största grad rasism för att detta skulle inte hända om det var en vit person. Du, och många andra borde utbilda er i vad rasism egentligen är och hur det fortfarande finns i vårt samhälle.

      Svara

       Ja, han dog av övervåld, inte rasism. Jag säger ju att det var övervåld, att polisen orsakade hans död, jag håller med att allt som hände var fel, det enda jag inte håller med om var att det var rasism som orsakade hans död. Han gjorde kraftigt motstånd när dem försökte få in honom i polisbilen, men det löste dem snabbt genom att lägga honom på mage, det är ingen orsak för polisen att använde övervåld.

       Svara

       Hur kan du vara så säker på att det inte hade hänt om han var vit? Tony Timpa till exempel dödades ju på ungefär samma sätt.

       Svara

    Det verkar vara en personlig konflikt då både polisen och offret tidigare jobbat som dörrvakter på samma ställe och inte tyckte om varandra.
    Tråkigt att det räknas som rasism så fort en vit och en svart människa har en konflikt med varandra.

    Svara

   Jag va på demonstrationen idag. Det va superfint och fredligt och ja, en provocerande tjej blev kastad i backen (självklart fel) men övriga 99% av tiden va så bra det kunde bli.

   Ni som menar på att ”hur kan man göra detta i en pandemi” förstår för det första inte allvaret med strukturell rasism. Ni är ärligt talat bittra, passivt aggressiva och rasistiska personer som (i min mening) äntligen fått ved på elden att uttrycka o sprida ert hat på människor som inte gör EXAKT PRECIS SÅ som ni tycker att man ska göra. Anledningen till att ni tkr att man ska göra ”exakt precis så” är just för att ni sitter delvis eller helt isolerade i era stugor, runt om i landet (mest troligt på landsbygden) o söker utlopp för känslor som grundas i en oförståelse för samhället. Ja, detta är väldigt krasst uttryckt av mig, ni kommer ta åt er, blabla ”stackars er”, men det frångår inte faktum att jag har rätt. Ni som gjort pandemin till er största hjärtefråga och leker experter utgår från en position där ni har noll förståelse eller insikt i hur människors liv faktiskt ser ut. Tex hur FAN kan man som ni gör nu försöka vinkla en demonstration gällande ANTI RASISM till något negativt? Nån jävla gräns måste det ju finnas för hur långt ni ska ta ert white privilage. ”Buhu här sitter jag ensam i min stuga 40 mil in i skogen med ett förråd av pasta för kommande 20 år MEN jag ska då FAAAAAN ta mig rätten att klaga på alla som inte gör exakt som jag”. På riktigt alltså. Ni skäller på att människor i vårt samhälle tar ställning mot rasism (i erat huvud ”dumma jävla invandra**”). Och i nästa mening menar ni på att ”rasism inte finns i sverige”…..??? Mer outbildade människor än här på BB får man fan leta efter med ljus och lykta. Så urbota less på er outbildade personer.

   Svara

    Asså förlåt men jag tyckte det var en tvådelad fråga innan (men låg såklart lite mer mot att det bör undvikas folksamlingar i en pandemi) men jag tror verkligen inte att någon kommer lära sig något av denna oklara kommentar? Känns snarare som att du är okunnig inom båda frågorna och mer har läst dina kompisars instastories än att du faktiskt demonstrerade av kunskap.

    Först och främst – blacklivesmatter är inte en ny demonstration, vart var du de andra gångerna? Varför kände du ett sånt stort behov att göra det just nu i den rådande situationen?
    För det andra – vilka drabbas hårdast av pandemin och ekonomiska följder a som den orsakar? socioekonomiskt svagare!!!!! Vilket ofta tyvärr innefattar högre andel svarta. Så att du går ut och driver på en smitta som gör att ekonomin inte kan återgå så hjälper du tyvärr inte de mest utsatta. Inte endast är de mer utsatta pga ekonomiska aspekten och större risk att förlora jobb osv, utan också för att med fattigdom kommer rasism och nazism.

    Jättekul att du drar ditt strå till stacken i ett jämställt samhälle men snälla tänk lite längre

    Svara

    Det är väl snarare de som samlas mer än 50 pers i n pandemi som inte har förståelse för ett samhälle?

    Svara

    Varför folk tycker att det är fel med en stor demonstration under en pandemi? Jadu, det borde DU fundera på en stund.
    Det har snart dött 5000 människor Sverige på i princip 2-3 månader.
    Du och flera andra tusen har ikväll varit med och startat en smittkedja som kan få stora konsekvenser när resten av samhället försöker minimera risker för att fler människor ska dö. Fattar du det?

    Svara

    Allt är ju inte svart eller vitt? Jag tycker det är bra att många nu engagerar sig, utbildar sig om rasism osv. Samtidigt tycker jag det är omdömeslöst att samlas så många personer i covid-tider. De äldre DÖR fortfarande. Har ni glömt det?

    Svara

    Exakt in i detalj, HUR har ditt deltagande i demonstrationen idag hjälper en enda person som är svart? exakt vad har det du gjort idag påverkat deras liv till det bättre på något sätt?
    tycker du inte alla demonstrationen i världen, all media uppmärksamhet som fallet fått världen över redan har lyft denna viktiga fråga?

    Det enda ni gjort är att sprida en smitta som redan dödat 380 000 personer. Bra jobbat, verkligen… Och sedan klanka ner på alla som sitter hemma med pasta och försöker stoppa smittan, medans du hoppar runt på stan och sprider smittan vidare så fler kan dö. Verkligen bra jobbat…
    Hur känns det om du nu spridit smittan till en svart person som dör pga att du ville uttrycka din åsikt på stan istället för via media?

    Svara

    Det måste vara jobbigt att vara så smart för att inte alla tycker som du, att samlas flera tusen personer under en dödlig pandemi visar bara hur korkade ni är…
    Rasism eller inte!

    Svara

    Jag jobbar inom vården och tycker ni är dumma i huvudet som riskerar sprida denna jävla smitta ännu mer. Jag kommer behöva slita och kämpa ännu mer pga er. Men tack för att du pissar på det

    Svara

    Jag jobbar inom vården.
    Upplys gärna oss när du kommer in till IVA om att du deltog i den här demonstrationen så vi kan ge dig den bästa vård vi kan då du verkar vara en väldigt fin människa.
    /obs ovan kan innehålla spår av ironi.

    Svara

    Du bor på Södermalm va?

    Svara

    00:16 så bra att du själv tydligen upplever dig som bildad, det kan jag inte riktigt hålla med om när jag läser din kommentar, däremot en mycket aggressiv ton, när du redogör dina åsikter.

    Svara

    ”Superfin och fredlig demonstration”? Brukar heta så när vänsterextrema är ute och demonstrerar på gator och torg. Enligt nyhetsrapporteringen så var det flertal upplopp på flertal platser på Stockholms gator, även T-centralen var drabbad. Grupperingar har samlats och gått till angrepp mot poliser och ordningsvakter. Stenkastning har även förekommit. Personer som hoppade på en polisbil. Nej, för mig är det ett fullkomligt oacceptabelt förfarande. Mysigare att sitta i en liten stuga 40 mil in i skogen. Där mår jag såååå gött! (Pastan avstår jag gärna).

    Svara

   Så jävla fel. Timingen lix…

   Svara

   Rent åt skogen.
   Att bryta mot smittskyddslagen är att aktivt döda riskgrupper. Det finns ingen protest i världen som rättfärdigar att döda riskgrupper och minoritet.
   Egoistiskt är det.

   Svara

    Var det någon annanstans än i sthlm som det var en protest? Malmö/Göteborg/Kiruna? Läser bara om Stockholm.

    Svara

  Känns som inga yrken passar mig och jag mår dåligt för jag tog studenten 2013 och sen dess bara vart timanställd på förskolor … Barn älskar mig och jag är bra på mitt jobb men de flesta personal behandlar oss vikarier drygt. Jag känner heller inte att det jobbet är något för mig trots att jag jobbar bra. Det är även jobbigt att hoppa från ställe till ställe varje dag. AGhh Jag är så deprimerad .. djupt deprimerad för det är massa skit som händer i mitt liv. Jag känner mig så misslyckad och känner bara hopplöshet.Det känns som att inga yrken passar mig.Jag har 0 motivation att skicka cv och personligtbrev för att jag vet att det finns många som är säkert bättre än mig och varför skulle jag bli anställd av alla. Jag har gått på jobbcoach , pratat med arbetsförmedlingen. Jag vet inte vad jag ska göra 🙁 går man och lämnar cvn och papper säger dom att man ska skicka digitalt för det är tydligen 2020 och de tar inte emot papper.. Jag har funderat på yrkesutbildning men vet inte vad jag ska göra eller hur jag ska börja. Förlåt att jag skriver slarvigt min hjärna går i varv.. har haft en riktigt dåligt dag.

  Svara

   Men varför skickar du inte in dina CV digitalt om det är så företagen vill ha det?

   Svara

    Gör det men får inget svar..

    Svara

     Men då kanske du behöver se över ditt personliga brev, ifall det finns något du kan ändra i det. Och det är inte lätt att få ett jobb i dagens läge, man får fortsätta och skicka ut sitt cv även om det är drygt att inte få något svar. Plötsligt händer det.

     Svara

     Testa skicka in som man ska och gå dit och visa dig. Skickade in galet många ansökningar utan respons. Direkt jag började gå in och presentera mig efter så fick jag komma på massa intervjuer som ledde till jobb.

     Svara

   Att de inte tar emot papper beror på GDPR. På mitt jobb får vi inte ta emot ansökningar ”över disk”.

   Svara

    Hur kommer det sig? Jag tänker att det är svårare att behandla data när det kommer i tryckt form istället för digitalt?

    Svara

     Tror Receptionist menade just det – de får inte ta emot ansökningar i pappersform 🙂

     Svara

      Exakt, vi får inte ta emot ansökningar i pappersform utan ber istället de som är intresserade att mejla sitt CV och personliga brev istället 🙂

      Svara

   Börja plugga lite småkurser så kommer du snart märka vad du tycker är roligt och vad som är din grej. Fortsätt bara kämpa. Alla har gått igenom det (de flesta iaf). Tillslut hittar man sin plats i livet. Det tog många år för mig att göra det. Var också med om trauman och var deprimerad. Du kanske ska börja gå hos psykolog? Eller någon livscoach? Börja göra saker du tycker är kul. Ändra din inställning till livet. Livet blir vad man gör det till. Det är svårt att plötsligt bara tänka positivt men gör man det så mår man bättre så försök ändra ditt tankesätt till lite mer positivt. Finns inga genvägar.

   Svara

   Alltså suck. Lägg av. Ta tag i ditt liv, seriöst.

   Svara

    Du som skrev denna kommentaren och ni som gillat den, hur mår ni själva?
    Alla med någorlunda kunskap i basic psykologi vet att ingen som mår bra och är tilllfreds med sig själv och sitt liv, mår bra av att tryck ner andra.

    Kommentaren är klassisk projektion.
    När ska alla nu som inte mår bra med er själva göra något åt den saken och därmed sluta vara otrevliga/elaka mot andra online? 🤷🏼‍♀️

    Svara

    Hade du sagt samma sak till en cancersjuk patient ? Psykisk ohälsa e inget att trycka ner.

    Svara

    Du verkar inte mår så bra Anonym / 20:56?
    Att klanka ner på någon som öppet säger att dem mår psykiskt dåligt är inte normalt, du Anonym / 20:56 borde söka hjälp, kanske prata med en psykolog? så att du kan börja må bra i ditt liv och inte känner behov av att trycka ner och hata på andra människor? 🙂

    Svara

   Du kanske inte kommer ihåg Baz Luhrmanns Everybody’s free (to wear sunscreen)? (Jaja, det är egentligen baserad på en kolum skriven av Mary Schmich men det känner till kanske bara några i Sverige.) I vilket fall, i den låten (texten) står det att
   ”the most interesting people I know didn’t know at 22 what they wanted to do with their lives
   some of the most interesting 40 year olds I know still don’t”

   Så tänk på det. Stressa inte. Det är inte så viktigt att veta det ännu. Du är ju bara 24? Läs korta kurser för att ta reda på vad du vill o finner intressant, vilket någon annan här föreslog. När du får möjlighet, testa andra jobb, var spontan och säg ja till förslag på att åka till havet o simma. Eller vad det nu är för spännande förslag du får dock ha lite självbevarelsedrift när du väljer när du ska vara spontan.

   Det är skittufft att känna sig misslyckad o deprimerad, att konstant tvivla på sig själv. Jag tänker dock att det ofta kommer från att en jämför sig själv med vad andra har gjort eller gör eller vad en tror andra kan. Jämför inte. Andra har andra förutsättningar och dessutom så vet du inte vilka svårigheter andra har i sina liv. Hur som helst. Wear sunscreen!

   Svara

   Att jobba på timme är väldigt påfrestande, mycket att hålla reda på, osäker anställning, många nya ansikten osv. Om du är bra på ditt jobb och barn gillar dig, så kanske det skulle vara roligare och mer givande om du tex pluggar till förskolelärare och har större chans att få en fast anställning? Vad gillar du att göra på fritiden? Kanske har du något intresse som kan vara fröet till något nytt yrke? Vad är du bra på i ditt nuvarande jobb?

   Svara

   Jobbar på Ica och vi tar inte emot pappersansökningar bland annat för att de alltid kommer bort innan rätt person fått dom.

   Tyvärr får man söka 1000 jobb och få nej innan man får ett ja. Men kolla över ditt cv och personliga brev. Kanske har du någon som kan ge feedback på det?

   Skulle söka en kurs eller två också. Alltid bra att ha i bagaget och man håller sig sysselsatt. Jag tog studenten -12 och allt kommer med sin takt, du ska se att det löser sig (:

   Svara

  Varför tror ni Bianca mår dåligt?

  Svara

   Ingen aning. Känns bara konstigt/onödigt att sitta och gissa när man inte vet.

   Svara

    Då borde Bianca inte ta upp det hela tiden heller. Vilket hon gör enbart för att väcka nyfikenhet och få folk att undra = få klick och views.

    Svara

     Ja men det betyder inte att man måste börja spekulera 😝 Stå emot och tänk på något annat istället.

     Svara

      Va? Du misstar mig för någon som bryr sig. Jag varken undrar eller spekulerar, kan ärligt talat inte bry mig mindre.

      Det enda jag menade var att Bianca VILL ha spekulationer, annars skulle hon ha hållit tyst.

      Svara

       Ja jag trodde du var hon som skrev första kommentaren 😝 sorry

       Svara

       Lite svårt att veta vem som är ts när alla är anonyma.

       Svara

   För att hon inte har funnit lyckan innuti sig själv!

   Svara

   För att hennes liv är bara ytligt, hon har även dålig relation med sin mamma. Båda två är som katt och råtta. Säkert annat ochså. Det är bevis på att vara snygg och rik inte räcker 🙂

   Svara

   Slut med killen igen säkert.

   Svara

   Något med den där idioten till pojkvän som vanligt. Det finns inget lycka med en person som gör slut med en stup i kvarten. Klart.

   Svara

   Hennes idiot till pojkvän

   Svara

   För att hon har det för bra.

   Svara

   För att hon är en vanlig 20 nånting svensk tjej. De mår tyvärr aldrig särskilt bra i den åldern.

   Svara

  Trevlig onsdag! 😍

  Svara

   Tack det samma! Vad har du för dig en så här trevlig onsdag då?😄

   Svara

  Hej allihopa, ha en skön jävla kväll!

  Svara

  Ert bästa boktips just nu? 🙂

  Svara

   Pesten

   Svara

    Ja, eller Som pesten av Hanne-Vibeke Holst. Skriven 2018, skrämmande aktuell idag. Finns som ljudbok.

    Svara

     Blir du inte irriterad på karaktärerna i den boken? Vill gärna läsa klart den men blir så provocerad av chefen för WHO som åker på jäkla bröllop för 200 pers mitt i galen pandemi, eller att alla flyger kors och tvärs över världen. För att inte tala om hur korkad huvudpersonen är och hur stereotypiskt evil hennes snubbe är 😅🙈

     Svara

   Vända hem av Yaa Gyasi

   Svara

   Emmi Itämetsäs Minnet av vattnet. Väldigt bra skriven och jättevackert språk. Passar dessutom bra dessa tider när mänskligheten sabbar planeten och sig själv.

   Svara

   Läste just klart Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones. Den var bra och gripande! Aktuell också.

   Svara

   Där kräftorna sjunger, så jäkla bra!

   Svara

   Vingar av silver.

   Svara

    Håller på att läsa den nu och stör mig så på att Julienne, som var ca 7-8 år i slutet av förra boken, nu helt plötsligt (två år senare) är 6 år….

    Svara

     Va??? På allvar? I Läckbergs?

     Konstigt

     Svara

   The Pact – Jodie Picoult. Gick verkligen inte att utläsa hur allt skulle sluta förrän bokstavligen SISTA sidan. Så sjuuuukt bra bok som fastnade i hjärtat för all evig framtid.

   Svara

    Är jättesugen på den boken, ännu mer efter din kommentar 🙂 Tack Helena!

    Svara

   Kolla på food for fika. Där är ett inlägg om boktips idag.

   Svara

    Du kan använda ditt eget alias, Trh, när vi alla ändå vet att det är du som skriver anonyma kommentarer om din pinsamma blogg.

    Svara

   Den odödliga Henrietta Lacks 🙂 Finns även som ljudbok med en bra uppläsare om du gillar att lyssna 🙂

   Svara

    Jag kom aldrig riktigt in i den boken tyvärr…

    Svara

   Nya uppföljaren i Hungerspelen-serien, Balladen om sångfåglar och ormar 🐍

   Svara

    Ska precis börja läsa den men jag vill påpeka att det inte är en uppföljare. Den utspelar sig innan Hungerspelen.

    Svara

   Virgin River

   Svara

  Jag har en IT-fråga och vet inte var jag kan vända mig med min fråga så jag provar här, gång på gång har man sett experter av olika slag här.

  Det gäller ”skärmklippsverktyget”; där finns det ju en highlighter-funktion, typ som att man använder en överstrykningspenna. Problemet är att – hur noggrann jag än är – strecket blir motsatsen till rakt. Finns det inget sätt att få det rakt?

  Svara

   Hålla ner någon funktionstangent samtidigt?

   Svara

    Vilken funktion?

    Svara

     fn på mac

     Svara

   Ladda ner screenpresso. Där är highlighter funktionen bäst! Enkelt att få rakt!
   Använder dagligen på jobbet!

   Svara

  Tjenis. Ska sluta på mitt jobb. Vad är god etikett och vad förväntas? Jag har köpt avskedsgåvor till kollegorna i mitt arbetslag. Bör jag fixa något till hela stället? Liksom ALLA kollegor? Har varit där i nästan ett år, om det har betydelse 🙂

  Svara

   Aldrig hört om avskedsgåvor (snarare att man själv som anställd får en gåva isåfall). Men bjuda på fika hade ju kunnat vara en bra grej 🙂

   Svara

    Jag bjöd på choklad på sista kaffepausen. Hade inte väntat mig gåvor men fick några och blev så rörd att jag nästan började gråta haha.

    Svara

   Har du själv sagt upp dig?

   Svara

    Nej :/

    Svara

     Var från mig alltså 😛
     /Konfunderad

     Svara

   Fika för de närmaste kollegorna om du varit där så kort tid.

   Svara

    Tack för era svar och tankar 🙂

    Svara

   Hade räckt med att bjuda dom närmsta kollegorna på fika. Tycker inte det. Helvwte gåvor eller något till hela stället, 1 år är ju inte så länge dessutom.

   Svara

    Hade behövts gåvor*

    Vet inte vad som hände där 😝

    Svara

   Jag skulle bjuda på tårta. Aldrig hört om avskedsgåvor till kollegor. Var bor du?

   Svara

    Bor i Lund, så inte så spännande eller exotiskt 😛

    Svara

   Praxis brukar vara att den som slutar får avskedsgåva, inte att den som slutar ger avskedsgåvor till kollegorna som blir kvar. På en del jobb bjuder man på fika men på de flesta jobb brukar arbetsgivaren ordna avtackning med fika sista dagen.

   Svara

   Om du ska sluta så är det arbetsgivaren som ska ordna något för dig, det är inte du som ska göra något. Det är kutym att arbetsgivaren ordnar en avtackning för dig, t.ex. en gemensam lunch eller fika som arbetsgivaren står för, och det är den närmsta chefen som vanligtvis ansvarar för att se till att det blir av. Ofta brukar det ske en insamling bland kollegorna till en gemensam present till den som slutar, att den som slutar köper presenter har jag nog aldrig hört talas om. Så inget förväntas alltså av dig.

   Svara

  Stor BLM demonstration i Stockholm just nu. Vad borde man göra för att komma åt rasismen i Sverige & inte fokusera så mycket på USA?

  Svara

   Sluta hata vita är ett bra första steg. Sverige är världens minst rasistiska land.

   Svara

    Om du känner dig personligen attackerad av antirasistiska demonstrationer kanske du borde reflektera över varför

    Svara

     Känner mig inte det minsta attackerad. Om både svarta och vita börjar leka ”etnisk stolthet” och ”vi är bättre” – leken så kommer inte vi vita att förlora 🤷‍♀️

     Svara

      Du inser att black pride inte har ngt med att vara bättre att göra, utan att vara lika bra. Men att man inte har fått lov att va stolt över att vara svart tidigare.

      Svara

       Vem har förbjudit det?

       Svara

        Ja du. Vita.

        Svara

         Källa på förbud att vara stolt svart?

         Svara

    Ja problemet i världen är verkligen hat mot vita….herregud asså..

    Svara

     Nu gällde frågan Sverige.

     Svara

      Haha. Ber om ursäkt då. Det är inte problemet i Sverige heller.

      Svara

       Jo det är det.

       Men läser man bara regim-media så är det inte konstigt att du inte vet det.

       Svara

    Sverige är långt ifrån världens minst rasistiska land 😂😂. Det kan verka som det, men Sverige är rasistiskt på ett mer tyst sätt, leende men alltid med en baktanke.
    Andra länder är mer öppna med det, därav tror vi att vi är så mycket bättre här. 😅

    Svara

     Vilka länder är mindre rasistiska än Sverige?

     Svara

      Här kommer en ”källa på det?” 😂😂😂😂

      Svara

   Problemet i Sverige är att man inte får prata om strukturella problem utan att få ”rasist” slängt i ansiktet.

   Svara

    Jaha, så den rasism som finns är inte ett problem då?
    Utan problemet är att folk kan bli missuppfattade om de uttrycker sig om vissa frågor…

    Svara

     Det påverkar nog iof negativt att debattklimatet är dåligt även om det inte är det största eller enda problemet.

     Svara

     Jo, det är uppenbarligen ett problem, men hur ska vi lösa det då om en diskussion inte är möjlig? Att bara en grupp får höras i diskussionen gör det ju svårt att ens starta en diskussion, även om viljan finns där.

     Svara

   Sluta tro att rasism i Sverige inte existerar. Är rysk, blond, blåögd och talar ren svenska. Aldrig upplevt rasism i mitt liv förrän jag berättade för mina kollegor att jag var ryska. Därefter haglade fördomarna in.
   Min mamma är lika ljus som mig men talar med brytning, har sett henne göras till åtlöje flera gånger bara på grund av sin brytning. Vidrigt. Kan inte ens tänka mig hur det är för svarta då. Och sen, SLUTA förminska folks upplevelser genom att köra någon viktigpetter ”men hen kanske inte menade sååå”. Har du aldrig upplevt rasism så håll bara tyst. Det är lika vidrigt som att ifrågasätta ett offer för våldtäkt.

   Svara

    Har samma erfarenhet. Också blond europe. Den rasism jag upplevt är inte lika stark som den var för mina föräldrar när de flyttade till Sverige men visst har man märkt av det ibland.

    Svara

    Samma här. Jag är polsk och ofta är det ingenting som ”märks” givetvis, men när folk hånar och skrattar åt mitt efternamn, och uttrycker massor av fördomar om min släkt – då lyser rasismen rätt klart alltså.

    Svara

     Samma här. Fyfan vad barn kan vara elaka. Är blond och blåögd med en svensk förälder och en från ett östeuropeiskt land. Därav lite lustigt namn. Kaos under min uppväxt. Tydligen har jag aldrig varit svensk i mitt liv, trots att jag är född här, har en svensk förälder med ett ”fint släktträd”, pratar enbart svenska som modersmål och bara varit en handfull gånger i det andra landet. Men nej då är jag per automatik inte svensk trots att jag inte kan identifiera mig som något annat.
     Min man är från ett mellanöstern-land och den rasismen han får utstå dagligen, trots att han är en skötsam person som bara vill leva ett stillsamt familjeliv. Fattar att bägaren rinner över för honom ibland.

     Svara

     Samma här, född i Jugoslavien, ser svensk ut, högutbildad, utan brytning. Ändå när man hör mitt efternamn blir det ett jäkla snack med korkade frågor och ibland förminskande kommentarer. Har aldrig upplevt det någon annanstans. Såatteh, vi har mycket att jobba på 😊😊

     Svara

    Men ryssar är ju sjukt opålitliga, mordiska spioner som förgiftar folk. Du har en skyldighet att berätta så alla kan hålla sig undan!

    Tvi tvi tvi

    Svara

    Här i Sverige förekommer även åldringsrasism, vilket inte är så vanligt i övriga länder. Finns hur mycket olika typer av sk rasism som helst.

    Svara

   Man kan lära sig att rasism i Sverige inte är så svart och vit som i USA (no pun intended där…). Vi har mycket rasism riktad mot personer från mellanöstern och romer – många av dessa skulle vara så kallade ”white passing people” (ser vita ut) i USA, men vi har inte det tänket i Europa. Man kan jämföra med förintelsen som ju ägde rum i Europa där den stora majoriteten mördade var judar och polacker, igen; folk som är ”white passing” i USA men som i Europa har drabbats av fruktansvärd rasism.

   Vi är så indoktrinerade av USA att vi inte längre kan se tydligt vad som finns runt oss själva. Tiggeriförbud är den senaste grova rasismen mot romer som vi kan se. Att protestera mot det är en bra start.

   Svara

    Hoppas verkligen det blir ett tiggeriförbud i Göteborg. Helt vidrigt att se hur de två stationerade kvinnorna på Stigbergstorget bokstavligt talat tvingar äldre att handla varor till dom. Nu senast för en timma sedan stod den ena av dom och drog och slet i en man att hon ville låna 500kr. De är förbjudna att gå in i butiken och personalen jagar ut dom flera gånger om dagen när de smiter in bakom kunder.

    Svara

   Integration.
   Vita bor i visa områden, invandrar i andra områden, vita går i visa skolor, invandrare i andra skolor, osv, om man kunde blanda folk oavsett religion och hudfärg skulle det blir lättare.
   Invandrare skulle lära sig förstå svenska seder och kultur när det kommer till det sociala, och svenskar skulle lära sig att alla invandrare är inte livsfarliga även om alternativ media försöker framställa det så.

   Svara

   En ide kan vara att inte bara belysa rasismen mot svarta utan även fundera på varför t ex judar flyr från Malmö.

   Svara

  Min innekatt rymde i natt. Vi har letat hela dagen. Han är väldigt skygg och har aldrig varit ute.
  Har ställt ut mat, kattlåda (då de tydligen känner doften på långt håll). Annonserat u grupper och anmält han försvunnen. Vad ska jag göra??
  Ngn som varit med om detta? Jag är så orolig.

  Svara

   Printa lappar med foton och sätt upp på lyktstolpar?

   Svara

    Yes. Har gjort wn poster men måste vänta till imorgon för att skriva ut på jobbet..

    Svara

   Kontakta en ID-hund, de letar efter försvunna katter och andra djur: http://idhund.se/_default.asp?sida=idhund-gor-skillnad

   Svara

    Ok tack ska kolla upp detta.

    Svara

     Fanns tyvärr ingen i mitt område.. men verka ju jättebra.

     Svara

   Vad jobbigt. Försök vara ute och lera så mycket som möjligt. Och tänk på att han kanse kommer tillbaks på natten när det är lugnare ute. Kram.

   Svara

    Tack. Både jag och sambon har varit ute i stort sett hela tiden sen han försvann..

    Svara

   Om man visste ungefär var han hänger så kunde man placera ut en kattfälla.

   Svara

   Skygga innekatter går sällan långt så han ligger nog och trycker någonstans och är rädd. Kolla så han inte är inlåst i garage eller liknande i närheten och leta i natt, större chans att han kommer fram när det är lugnare ute. Ropa på honom och skramla med godis om han gillar det. Haft flera innekatter, alla har lyckats komma ut någongång. De har jamat och kommit fram när de hört mig.

   Svara

   Hoppas att ni hittar honom snart. Vår innekatt rymde genom ett fönster och var borta hela natten, jag hittade honom till slut bakom en soptunna i närheten av vår lägenhet. Han låg där knäpptyst och tryckte, jag hade gått förbi flera gånger och lockat på honom , men inte sett honom alls. Han hadenog inte vågat kissa heller, för han var jättekissnödig när han kom in och kastade sig på lådan.

   Svara

   Har varit i samma situation och var så himla orolig! Men: efter ca ett halvt dygns letande visade det sig att hon satt väldigt nära min port fast väldigt bra gömd. Hade också ställt ut kattlådan och lite mat, samt gick omkring i området och ropade på henne. Till slut kom hon fram från sitt ställe! Mitt tips: leta nära, förmodligen är hen inte långt borta. Håller tummarna för er!! <3

   Svara

   Kontakta en id-hund som kan söka på doft medan det är aktuellt

   Svara

    Anonym ts / 20:18
    Fanns tyvärr ingen i mitt område.. men verka ju jättebra.

    Svara

     Nej men va typiskt 🙁

     När vår döva katt försvann första sommaren vi bodde här fick jag panik.

     Men vi sprang runt en stund och sen öppnade jag en av hans favoritmat som doftar väldigt starkt (sån lax-paté i liten burk) och satte mig ute och väntade.

     Han kom efter 20min helt oberörd.

     Svara

   Du kommer hitta honom! De flesta innekatter som råkat smita ut/rymma går INTE långt. De håller sig nära men kan ofta vara för rädda för att ta språnget mot hemmet. Sök i närområdet, GÄRNA när det är lite mörkt och tyst så att katten känner sig tryggare och så du kan ta en ficklampa och lysa runt, katters ögon lyser ju på ett speciellt sett så titta efter det. Ta fram hans favoritleksaker och hans favvo-godis och locka lite försiktigt med det emellanåt. Du kommer hitta honom, ta det lugnt och leta. <3 Kram!

   Svara

    Tyvärr såg vi honom kuta utav bara fan nerför gatan när han hade hoppat, alltså han har verkligen rymt.
    Så det är just det här att han kanske inte är nära som är oron. Har ju letat i omgångar och två personer hela dagen pp alla platser som är nära…

    Svara

   Tänk på att katter som är instängda eller gömmer sig håller sig helt tysta! Ta med en ficklampa när det börjar skymma och lys runt i olika skrymslen. Har du tur reflekterar ljuset i ögonen på katten. Annars har du gjort det du kan göra 🙏

   Svara

   Det hände mig för 2 veckor sedan.
   Letade i timmar och jag vet att hon är skygg så tyckte det va konstigt att hon skulle ha sprungit iväg.
   Letade runt huset och hittade henne under vårt förråd på altanen. Så hon gick inte alls långt utan 2 meter från dörren.
   Hoppas du hittar katten och leta nära hemmet!

   Svara

   Detta hände mig för några år sedan. Trodde det var hopplöst men så satt hon en dag utanför köksdörren ❤️ Hon var borta i ungefär en vecka.

   Svara

   Är den märkt? för då är det stor chans att ni får tillbaka den om den hittas, är den omärkt är risken att det blir svårt att hitta att det är din katt.
   Är den kastrerad? för är den okastrerad kan den ta sig en promenad för att hitta en partner och vara borta ett tag innan den känner för att vandra hem.

   Mitt tips är:
   * ställ ut en kartong eller liknande som fungerar som skydd med en filt i som är kattens så det luktar hemma
   * ställ ut mat och vattenskål
   * gå promenader flera ggr/dag i området och ropa efter katten
   * anmäl katten saknad till polisen
   * kontakta närliggande veterinär klinker, speciellt dem som har akut öppet dygnet runt och informerar att eran katt saknad, ifall dem får in en hittekatt som kanske är skadad eller avliden som kan vara eran.

   Våran familjs innekatt rymde, hela familjen var ute och letade, delade ut lappar till grannarna, satte upp lappar, mm, ingen katt på hela dagen, kl 23,00 på kvällen satt han snällt på trappen och väntade på att bli insläppt som om han vore van utekatt.
   Katter är smarta och hittar oftast hem, det som dock kan bli ett problem är om dem är omärkta, okastrerade eller om någon annan katt i området jagar bort din katt så den inte vågar gå hem.

   Svara

   Gå ut och ropa och locka när det är lugnt ute. Det här är en anledning till varför man alltid ska träna inkallning med sina katter. Har alltid kattgodis hemma och gör en speciell vissling och de kommer vinglandes som i trans direkt rån djupaste sömnen när jag börjar vissla. Känns som en grundtrygghet. Jag behöver inte fåna mig och ropa efter Elvis i buskarna..

   Svara

   Din katt känner sig nog väldigt rädd och förvirrad nu. Kan tänka mig att den ligger och gömmer sig. Själv skulle jag gå ut flera gånger per dag och ropa på katten, skramla med torrfoderpåse, ljud som den känner igen.

   Svara

   Hej!

   Lider verkligen med dig! Varit med om samma sak vid två tillfällen.

   Först och främst när innekatter kommer ut blir dom typ förvildade av alla intryck. Därför kommer dom inte när man ropar och liknade. Min katt som är världens gosigaste blev personlighetsförändrad när han rymde. Men blev som vanligt så fort han kom in! Ofta ligger dom och gömmer sig någonstans de första timmarna som någon skrev. Har ni någon skog nära eller någon plats med små ”krypin”, leta där! Kolla även om det finns något katthem eller organisation som kan låna er en fångstbur. Så fick jag in min katt vid ett tillfälle. Men också ge inte upp! ❤️ En gång tog det åtta månader innan min katt bestämde sig för att återvända. Hoppas er kisse kommer hem så snabbt som möjligt, men håll modet uppe om det skulle dröja ❤️

   Svara

   Har du hittat katten?

   Svara

   Anonym ts, vi är några som varit engagerade av din katt som rymde. Har den hittat hem igen?

   Svara

  Jag behöver hjälp!
  Mina framtänder är som en båge , ungefär som Jonna Lundells framtänder. Någon som vet vad tandläkaren kan göra ? Jag ska boka tid.. men har inte råd just nu så får vänta. Finns det någon tandläkare här som vet hur det går att fixa förutom att slipa? Det går tydligen inte då de kan skada emaljen 😥

  Svara

   Tandställning

   Svara

   Vet inte vad du menar med ”ungefär som Jonna Lundells framtänder”? hennes tänder är väl normala? är väl hennes fillers i läpparna som gör att hennes leende ser konstigt ut?

   Svara

    Njae, hennes tänder har formen som många får av att suga på napp för länge.

    Svara

   De kanske kan sätta fasader på tänderna?

   Svara

    Man sätter inte fasader på så sneda tänder.

    Svara

   Då är det tandställning som gäller. Du kanske även får lov att dra ut någon tand för att ge plats för att räta ut bågen, eventuellt att du även måste korrigera underkäken så att anpassningen mellan ök och uk blir korrekt. Om det räknas som estetisk tandvård får du stå för hela kostnaden själv.

   Svara

  Oekj hörni
  Ni som har twist&shake klick hemma. Hur fasen fäster man underlägget mot underlaget? Är det inte nåt med vakuum som ska bildas? Ungen kan inte lyfta tallriken som producenten lovar,istället lyfter han upp hela grejen 😂

  Svara

   Samma här..testa blöta det lite med vatten.

   Svara

    Har testat;både torrt o vått. Inget hjälper. Undrar vad det är för skitgrejer för jag kan inte ens sätta lock på de skålar jag köpt. Kan de liksom krympa i diskmaskinen? 😆

    Svara

     ja..

     Svara

  Någon mer som har ”linjer” på kinderna? ser ut som små påsar typ, jag är bara 30 år gammal 🙁

  Svara

   Finns bara en sak att göra då: fillers.

   Svara

    Jag har testat fillers men såg ingen direkt förbättring 🙁

    Svara

     Blir det inte värre av fillers? Det har ju bevisats att de aldrig riktigt försvinner ur ansiktet,utan bara flyttas runt.

     Svara

      Inte ts men varför skulle det bli värre???

      Svara

      Länka?

      Svara

       Svara

   Som ellebangs på youtube? Jag tror det är svårt att åtgärda, besök en plastikkirurg som kan hjälpa dig. Tror inte fillers hjälper.

   Svara

    Jag kollade på hennes Youtubevideo men ser inga linjer hehe, vad menar du? 😊

    Svara

    https://youtu.be/LRsg55HG-ng

    Här ser man, de andra videorna är rätt Filtrerade . Men tänkte på de linjerna som går typ från mitten av under ögonen och ner.

    Svara

  Såg en gammal gubbe som hostade som in i helvetet och spottade slem.. det var inomhus och han höll inte för och hostade rakt ut. Jag såg han även på spårvagnen när jag var påväg hem. Alltså ush fattar inte folk allvaret ? Tycker ni jag borde sagt till att han inte borde gå in o smitta folk?

  Svara

   Det finns ju folk som har psykiska åkommor osv som gör att man kanske faktiskt inte riktigt har samma ”självklara” tankar som oss andra. Men ja, visst kan man försöka säga till, om man tror det kan hjälpa och man gör det på ett bra sätt.

   Svara

   Jag var på gruppträning utomhus igår, alla män på passet spottade och hade sig hela tiden. Vad fan är det med män och vara så jävla äckliga hela tiden? Svälj ditt jävla äckel istället för att spotta i motvind så vi andra får det på oss! Gha! 😡

   Svara

    Ja, man ser ofta män spotta ute, det är alltid vidrigt

    Svara

   Såklart inte okej att hosta rakt ut, pandemi eller inte. Men tänk på att det är pollensäsong. Jag vet med 100% säkerhet att jag har pollen, ögonen rinner, näsan täpps och man börjar harkla sig. Så förutsätt inte att de är sjuka. Såklart går säkert vissa idioter ut sjuka men bara en lite tankeställare att alla inte är onda.

   Svara

   Blir du på riktigt rädd för gubbhosta och gubbslem?

   Svara

   Det är väl inte säkert att det var något som smittar bara för han hostade.
   Usch, fattar inte unga människor någonting?

   Svara

    🤑

    Svara

  Hej har en fråga,kanske dum. Vad menas egentligen med att ”hitta sig själv”? För mig innebär det att veta vad man tycker om och vill jobba med men allt annat är flummigt. När jag hör att någon reser iväg för att hitta sig själv så får jag bara en massa tankar om att personen vill inte göra något konkret i sitt liv och har något att skylla på. Snälla upplys mig

  Svara

   Kan ju vara att man mått dåligt en längre tid och behöver komma bort och rensa tankarna lite för att komma fram till hur man ska ta sig vidare/vad som är nästa steg. De flesta kan hamna lite vilse ibland.

   Svara

   En del är nog uppväxta med väldigt tydliga normer och utstakade livsval som man kände att man inte kunde bryta mot, och sen märker de att de inte är lyckliga. Då kan man behöva utreda vad man gillar och vem man är utan påklistrade normer och etiketter.

   Har man fått utstaka sitt egna liv sen ungdom/barnsben så har man kanske inte det problemet.

   Så tänker jag i alla fall.

   Svara

   Tror detta kan vara olika för olika individer… Men för mig handlade det om att jag växte upp med föräldrar som inte kunde acceptera mig som jag är. De blev arga för att jag inte var social nog, för att jag var blyg, tyst och tyckte om att rita för mig själv, så de liksom tvingade på mig att försöka vara på ett annat sätt. Jag upptäckte som vuxen att detta format mig mycket, att jag sällan vågat forma egna åsikter och står för vem jag är, utan alltid anpassat mig efter omgivningen. Jag reste aldrig till typ yogaretreat på Bali hehe men jag började meditera, läsa självhjälpsböcker, gå i terapi och söka inom alternativ andlighet och kände att det hjälpte mig att ”finna mig själv” och faktiskt trivas med mitt riktiga jag, inte det påklistrade jaget jag länge gått runt och visat upp som en fasad.

   Jag tror många tar hjälp av att resa bort för att det sitter 100% fokus på t.ex. meditation och yoga. Man är inte distraherad av jobbproblem, relationsproblem m.m. utan man fokuserar fullt ut på att reflektera och så.

   Svara

    ❤️

    Svara

   Min definition av det hela är; jag tyckte att jag hittade mig själv när jag hade känslan av att jag kunde stå på egna ben. Kände mig trygg i mig själv och dom valen jag gjorde. Var inte beroende av att någon kille skulle gilla mig eller rättare sagt värdesatte mig själv efter det. Fann ett innere lugn som baserades på det jag kände och var inte beroende att positiv bedömning från andra.

   Svara

   Tackar ödmjukast för era svar 😊

   Svara

  Följ gärna mig på Curlygirl_lvb! Tips på hårvård och produkter för lockigt hår🌻

  Svara

   Du vill ju inte ens ge tips här? Vill bara ha följare.

   Svara

    Jag vill bara dela med mig om mina hårtips. Tvingar ingen att följa 🙂 Ville bara se om någon ens hade intresse av mina tips. Men om du hade ställt en fråga så hade jag gärna svarat 🙂

    Svara

     Jaha. Har ställt frågor innan när du skrivit och inte fått svar. Därav drygheten.
     Har inte Instagram så kan inte följa.

     Svara

   nej tänker jag inte göra.

   Svara

   Varit inne och kollat. Sjukt oinspirerad faktiskt, inga roliga bilder, bara lustiga textbilder nästan…

   Svara

    Ojdå 01:58 blev någon lite bitter här? Hua

    Svara

  Ni som har 2-3 åringar hur får ni dom att sova på kvällen? Alltså hur nattar ni dom?

  Svara

   Ser till att de är svintrötta vid läggdags, ner i säng, öppnar en bok, de somnar efter ett par sidor. 👍

   Svara

   1år 8mån är min. Vi kör samma kvällsritual med kvällsmat, pyjamas, ny blöja, tandborstning, städa upp leksaker, läsa böcker, lägga oss i sängen, han ammar en kort stund och sen lägger han sig på sin kudde och jag sjunger några minuter och han somnar oftast till det. Ibland får jag sjunga lääääänge och vagga honom med en hand på hans rygg.

   Sen vaknar han iofs en gång i timmen typ hela nätterna och ännu oftare under dagvilan. Men somna går iaf bra. Alltid nåt!

   Svara

    Bra???

    Svara

   Med min nyblivna treåring kör vi tandborstning, pyjamas, toabesök. Läser en bok i syrrans säng. Lägger honom i hans säng efteråt, drar ner rullgardinen, pussar honom och säger godnatt. Går ut från rummet och han somnar själv. Har gjort så sen han var typ ett och ett halvt år.

   Svara

    Så gör vi också med båda barnen, 2 och 3 år 🙂 de ligger och pratar och sjunger för sig själva tills de somnar

    Svara

   Rutiner säger folk och det sysslar vi med. Pyjamas och nervarvning och läsning och sång. Tar hundra år (eller iaf 1-2 h) för barnet att somna ändå. Mystiskt nog somnar hon alltid på 3 minuter på dagsvilan när vi inte har några rutiner alls utan jag bara t ex slår mig ner framför teven med henne i famnen. Är rutiner en bluff??? Det undrar jag ibland.

   Dock 1,5 år.

   Svara

    Låter EXAKT som vår 1,5 åring. Hon vägrar somna på kvällen, spelar ingen roll vad vi gör innan utan det tar alltid minst 1 timme. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

    Svara

    Låter exakt som min treåring så tyvärr måste jag meddela att bättre tider inte är i antågande. Var bra när hon var runt 2.5 men sen slutade vi med napp och då var det rörigt igen

    Svara

    Vi har en 2-åring. Samma rutin varje kväll men ändå tar det upp till en timme innan hen somnar. OCH hen är trött. Gnuggar ögon, blir gnällig, är gosig, kan tom gå till sin säng utan någon uppmaning från oss men den sekunden hen lägger sig i egen säng börjas det. Det är som att hen får energi av att lägga sig i sin egen säng?!
    Lunchvilan går hur bra som helst utan några rutiner.
    Jag önskar att det var lättare. Jag lever på hoppet att det blir lättare men tvingas nog att inse att hen har nog tagit efter sina föräldrar som har svårt att somna…

    Svara

     Jag tror att mitt äldsta barn får någon slags ångest av att somna. Typ fear of missing out eller liknande. Det är som att hon gör exakt allt hon kan för att hålla sig vaken, hur trött hon än är.

     Svara

   2 år och lägger såklart bara när han är trött och redo vilket vi vet och ser på honom tydligt. Aldrig fattat hur nattningar kan ta evigheter för så många, då lägger man ju ungarna alldeles för tidigt?? 😂 vi går väldigt mycket efter när dagsvilan har varit, den är knepigare och kan variera en del i tid och längd. Men då anpassar vi ju bara kvällen efter det, brukar inte bli några jättestora skillnader dock.
   Har ingen speciell rutin, brukar börja prata om läggdags en stund innan, sen bara byta blöja, borsta tänder, pyjamas, stänga av tv som brukar vara på, släcka ner lite i lägenheten och sådär. I sängen gör vi inget mer än att låtsas att vi sover själva, det funkar bäst

   Svara

    Att jag inte tänkte på det att jag lägger ungen för tidigt…. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

    Svara

    Det är ju för att man prövat att lägga både tidigare och senare men läggningen tar lika lång tid ändå.

    Så då kör man på vad som är rimligt utifrån barnets sömnbehov.

    Svara

    Naturligt skulle nog mina barn vilja lägga sig vid halv elva-tiden. Men eftersom vi är en vanlig familj som måste gå upp halv sju varje morgon är det inte aktuellt att vara vaken så sent. Går vi i säng vid 20 sover de oftast vid 21-21.30 i alla fall.

    Svara

    Samma här, bad på kvällen, borstar tänderna när som börjar se lite trötta ut. Sen somnar dom antingen i soffan och vi bär över dom till sängen eller så vill dom lägga sig direkt i sina sängar och går dit.

    Svara

   Mina barn hatar att sova, jag ligger bredvid på en madrass och väntar ut dem. Klappar och gosar. Funkar sådär.

   Svara

   Middag kl 17. Badar. Smörjer in. Klär på pyjamas. Dricker välling. Läser böcker. Sen sova kl 19.. varje kväll exakt likadant.

   Svara

    Mitt barn är 1,5.
    Vi kör ombyte, välling, tandborstning. Sen myser vi i soffan i ca 5-10 min som nedvarvning (behövs efter tandborstningen 😅). Efter det så är det sängen med gosedjur som gäller. Sjunger samma 3 sånger i samma ordning och sitter Sen bredvid sängen tills barnet sover. Hela rutinen tar 20-90 min beroende på dagsform, Humör och hur bråttom man har (väntar en myskväll med god middag för två så kan man ge sig f*n på att det tar 90 min).

    Svara

    Badar ni varje dag?

    Svara

   Vi borstar tänderna och kissar, sen myser vi i soffan framför en film i typ 15 minuter. Är han trött somnar han under tiden annars stänger vi av och kramas tills han somnar, bär sedan över honom till sängen. Får dåligt samvete när man ser så många andra läsa vid läggning när vi ser på tv, men gör vi det vid läggning så blir han så pigg och uppe i varv konstigt nog. Förhoppningsvis blir det väl människa av honom också 😬 3åring som inte vilar på dagen tillägger jag

   Svara

   Ingen tv för nära läggning helst, då blir det bråk om att stänga av och ett uppstressat barn. Annars ungefär samma rutin varje dag, lugna ner tempot, släcka ner lite, pyjamas, kvällsgröt, tandborstning, läsa bok, lägga sig i sängen och lyssna på musik. Tar 5 min till en timme 😅

   Svara

   Har en 2 åring som behöver hjälp och varva ner.. Vi äter middag 17.30 och sedan städar vi undan leksakerna, efter det drar jag ner persienner, och vilar med en lugn aktivitet antingen pussel eller degar i typ 20-30 min. Går och hämtar pyjamas, byter om, borstar tänderna och väljer ut 1 bok och läsa. Vid sängen har vi 3 böcker som vi läser varje kväll. Läser i typ 30 min och då har klockan hunnit bli typ 19. 19 släcker vi nattdukslampan och ”pratar” lite om det han känner och prata om. Oftast vill han bara berätta saker han kan. Typ räkna till tio, berätta var djuren bor etc. Sen säger vi god natt och kramas så. Somnar han på typ 5 min.
   Aldrig senare än 19.30.
   Innan vi hade denna rutin tog det mig 2,5 h per natt och få han och somna… Så. Jag tror stenhårt på rutiner och att börja varva ner i tid hehe

   Svara

  Jag är så trött på mänskligheten just nu att jag bara vill bli till en sten

  Svara

  Någon mer som har grovt fobi för åska ? Jag har tillochmed inte gått till jobbet , alltså jag är livrädd för åska , hur fan vågar folk vara ute när det blixtrar eller åskar som in i helvetet? Jag vågar inte ens sitta i en bil när de åskar 🙂

  Svara

   Jag är också rädd, fast bara när den är rakt ovanför och det är den oftast inte. Men då ska man inte gå ut.

   Svara

    Jag vill inte skrämmas men en blixt kan färdas ett par kilometer sidledes också.

    Svara

   Samma här!!! Vägrar att gå ut om den e nära… har även kommit sent till jobbet någon gång då det åskat mycket 🙈

   Svara

   Och jag älskar det. Hade en granne som är död nu som var så rädd att hon gick ner och satte sig i källaren. Stackarn.

   Svara

   Tyvärr, jag älskar när det åskar och blixtrar haha blir jätteglad och tycker det är mysigt 😂

   Svara

    Åska är mitt favoritväder.

    Svara

   Inte jag, men min hund är livrädd

   Svara

   Ja! ❤ Fattar exakt.

   Svara

   Jaaa!! Liiivrädd! 😥

   Svara

   Livrädd! Min häst träffades och dog av blixten och sen dess får jag panik varje gång det börjar åska🙄
   Vågar inte gå på promenad om jag ser att misstänksamt mörka moln är på ingång.

   Svara

   Jag är inte speciellt rädd för åska, vart ut i hagen och fångat in hästar för att ta in dem när det kommit ett plötslig åskstorm, och rastat hundarna i åska om det varit långdraget så jag inte kunnat vänta tills det går över, aldrig känt mig direkt rädd, undviker såklart öppna områden eller höga träd och liknande.

   Svara

   Älskar åska!
   Sitter på altan och bara njuter.

   Svara

  jag har en kompis som väger 175 kg. vad kan man göra?. orolig

  Svara

   Alltså… Vad tänker du att man kan göra åt sina kompisars vikt?

   Svara

    Hade du svarat på samma sätt om hen sagt, ”jag är orolig för min kompis hälsa, hen väger 17.5 kg? ” 175 kg kräver läkare, det är farligt.

    Svara

   Ingenting. Personen ifråga är inte ovetande om sin vikt och vilken hälsofara det är. Men man kan inte tvinga nån att gå ner i vikt utan människan måste själv vilja det och ha motivationen.

   Svara

    Såklart man kan göra något. Tex prata om hur hälsan förbättras vid nedgång och sedan ställa upp och vara med och motionera. Det kan göra att kompisen får en kick och vill fortsätta.

    Svara

     Alltså … rätt säker på att kompisen vet det. Omöjligt att vara ovetande i ett fetthatande samhälle?

     Svara

     Nej gud vilken irriterande kompis, gör inte så! 😄

     Svara

     Har nog aldrig gett någon en kick att göra. Det är inte inspirerande för tjocka att få föreläsningar av andra. Man är inte dum.för att man är tjock. Det är inte okunskap som ligger bakom utan ett oftast något annat.

     Svara

     Jag har vägt nästan lika mycket, och jag kan säga att detta är en dålig idé

     Svara

    Säger du samma sak till en person med anorexi?

    Svara

     Anorexi är ju en psykisk sjukdom, som dessutom är direkt dödlig, det går inte att jämföra med fetma.

     Svara

      Att överäta är lika mycket psykisk sjukdom.

      Hetsätningsstörning kallas även för BED, efter engelskans binge eating disorder. Precis som vid ätstörningen bulimi innebär det att man har problem med hetsätning, men med skillnaden att man inte försöker göra sig av med det man ätit efteråt.

      Svara

      Och du tror inte det finns en problematik bakom hälsofarliga 175 kg?

      Svara

     Ja. Min bästa kompis på högstadiet var anorektiker och det kvittade vad jag, andra kompisar, hennes familj etc sa och gjorde, hon skulle bara köra sitt eget race. Hennes tillfrisknande började så småningom 5-6 år efter att hon insjuknade.

     Svara

   Berätta att du är orolig för personens hälsa. Erbjud dig följa med som stöd till lämplig vårdpersonal eller flera (läkare, psykolog, dietist, vad som nu behövs).

   Svara

   Tja, du kan ju inte direkt tvångsbanta personen?
   Tänk på att om du tar upp vikten på ett okänsligt sätt så riskerar du att förvärra problematiken! Du kan försöka vara lyhörd. Om personen nämner att hen funderar på att ha en sockerfri månad eller att börja äta mer vegetariskt – var stöttande och positiv. Haka på den sockerfria månaden eller dela med dig av nyttiga vegorecept etc. Om en person ska våga prata med en om viktbesvär så måste de känna att du skapar trygghet och lugn. Att känna sig dömd och utpekad är hemskt, så kom ihåg att vara lyhörd, ödmjuk och stöttande.

   Svara

   Har du tagit upp frågan rent konkret med kompisen, och vad blev i så fall reaktionen? Det känns spontant bäst att lägga alla korten på bordet istället för att försöka ”hjälpa i smyg”. Sen är det väl inte så mycket du själv kan göra egentligen, annat än att finnas där som stöd. Om det ska hända nåt måste drivkraften komma från kompisen själv.

   Svara

   Inget. Kompisen vet hur mkt hen väger och att det inte är hälsosamt. Om du börjar försöka ”hjälpa till” är risken att personen blir arg/sårad osv. En förändring måste komma innefrån kompisen själv. Fortsätt att vara en vän bara. Berätta hur mkt kompisen betyder för dig utan att nämna vikten. Om personen själv nämner att hen vill gå ner i vikt kan fu f ga om hen vill ha hjälp och peppning från och få kan du hjälpa till.

   Svara

   Älskar de villkorslöst för den personen de är och inte deras vikt.

   Bjuder med på promenader så att ni får röra er tillsammans och umgås utan en agenda.

   Så har jag valt och göra med min syster som är överviktig. Jag vill att hon ska vara lycklig och välmående och det är inte synonymt med smal. Jag vill att hon ska må bra i sitt eget skinn och känna sig viktig och älskad trots tjock föraktet i vårt samhälle som jag vet påverkar henne.

   Om hon vill förändras eller gå ner i vikt är det hennes ensak och ta tag i. Min uppgift är att älska henne.

   Svara

    175 kg är ju dödligt? Det är inte att älska någon villkorslöst att inte berätta att man är orolig och fråga om man kan hjälpa till.

    Svara

     Japp. Men ingen kommer och ändra på sina rutiner och matvanor för att du tycker att de ska göra det. Om det gått så. Långt kan jag tänka mig att det finns större problem bakom det än att personen är tjock. Att försöka finnas där och föreslå aktivering och rörelse utan att döma är det jag tycker är. Hälsosamt. Och göra.

     Svara

   Kidnappa kompisen, lås in personen i en källare, tvinga personen att springa på löpband eller motions cykel, om personen vägrar får personen inge mat, erbjud enbart nyttig hemlagad mat och vatten, inget annat. Du ska se att din kompis snabbt kommer tappa i vikt och bli smal, sedan kommer kompisen hata dig för resten av ditt liv och du kommer hamna i fängelse, men det är väl ingen big deal?
   Skämt å sido, inte mycket du kan göra, personen vet ju om sin övervikt, du kan försöka prata med personen om att du är orolig för denns hälsa, men vill personen inte själv ta tag i det och gå ner i vikt är det svårt att tvinga personen. Och om du pratar om det finns risk att personen tycker du är jobbig.

   Svara

   Om personen mår psykiskt bra ska du inte göra någonting, som andra sagt så är hen definitivt medveten om sin vikt. Jag menar, hur kan du veta hur mycket hen väger om hen hjälv inte gör det? Men om det finns nån sorts ångest, depression eller liknande så försök stötta personen i att söka hjälp.
   I övrigt är det viktigaste att visa för kompisen att hen är älskad och värdefull, och att du behandlar hen på samma sätt som alla andra kompisar.

   Svara

  Brukar man köpa present till pedagogerna på förskolan? Jag har verkligen noll koll och skäms över att fråga någon, det känns som något jag egentligen borde veta.

  Svara

   Tror inte pedagogerna på kommunala förskolor får ta emot presenter? Men är inte säker, jag jobbade på en privat och vi fick presenter ofta och fick ta emot. Man gör väl som man själv vill men kolla först om man får.

   Svara

    Vi får ta emot och får ibland jul- och sommmarpresent. Det är verkligen inget vi förväntar oss, så känn ingen press! 🙂

    Svara

    Men lärare får ju ta emot, då borde väl förskollärare också få göra det. 🤔

    Svara

    Det fick vi i alla fall. Föräldrarna gick ihop och gav present vid sommaravslutning och julklapp.

    Svara

    Varför skulle det vara skillnad, ”privata” (friskolor) är ju också skattefinansierade?

    Svara

   Är förskollärare. Man förväntar sig inget men blir glad för d t lilla. Har fått allt från egenplockade blommor, eget julgodis, liten ljuslykta, nyckelring barnet gjort, stor fancy korg med massa smått och gott, nån leksak till avdelningen typ en dunk såpbubblor, rika till pedagogerna och/eller barnen, teckningar barnen ritat där föräldrarna skrivit vad barnet berättat om en.

   Kort sagt. Man blir glad att bli uppmärksammad och ett ’Tack för du tar så fint hand om mitt barn’ är allt man vill ha.

   Svara

   På mina barns förskolor har det samlats in till present till personalen inför varje jul- och sommaravslutning. Har haft barn i förskolan i snart 7 år och har aldrig varit med om att personalen inte fått present. Uppfattar det som rätt vanligt. ☺️

   Svara

   Är förskollärare och förväntar mig inget, alla har inte möjlighet att ge. Har man flera barn kan det bli dyrt.

   Men om man ska ge, så ge ingen heminredning för det kommer med största sannolikhet åka in i förrådet alternativt slängas. Min syster har fått en väldigt ful tavla som några barn målat, stor som satan- hon sa till mig ”varför skulle jag vilja ha någon annans barns målning i mitt hem?”. Eller tavlorna som det står massa text om hur bra pedagog man är, skulle aldrig sätta upp hemma. Vill verkligen inte låta otacksam för det är fint att ni vill ge men ge då något som kommer ”användas”.

   Ge ätbart, blommor, hemmagjorda kort, mugg sådana saker, ljus osv.

   Svara

   Pedagoger får ta emot presenter, men jag brukar säga åt vårdnadshavare att inte köpa något. Vi gör bara vårt jobb. Förälderns stöd och samarbete kring barnet är vad vi vill ha. Gåvor är snällt och omtänksamt, men överflödigt. Dessutom sätter det en standard som alla inte har råd med. Att prata gott om förskola/skola hemma (och höra av sig direkt till personalen och fråga om något är konstigt istället för att börja gorma om hur kassa pedagogerna är och sedan skriva ett utförligt inlägg där enskilda individer hängs ut på Facebook) är den bästa present man kan ge personalen (och barnen). Gratis är den också 😉

   Svara

  Blev kaos i T-centralen i sthlm nu mellan demonstranter och polisen

  Svara

   Hur agerade demonstranterna, hur är stämningen?

   Svara

    Vet inte, är inte själv där för jag förstår inte riktigt grejen med att samlas på detta sätt när specifikt Sthlm är så utsatta av covid-19, man ska va 50 pers men de va dom ju verkligen inte. Men såg på en live video, men som ni skrev här under är jag nyfiken på att veta va som utlöste detta, va hände innan polisen fick gå in sådär ..

    Svara

   Så här ser det ut:

   Svara

   Såg ett klipp där polisen skriker till folk att dom ska backa men dom fortsätter att provocera och går närmare och närmare, vad fan ska polisen göra till slut?? Känns som många av dom demonstranterna där idag har redan ett ingrott polishat och väljer att medvetet provocera polisen så att dom kan filma det och lägga upp för att få mer sympatier..

   Svara

    Ja de känns faktiskt som dom ville detta skulle hända, just för att elda på situationen och kunna lägga upp videon ..

    Svara

     Ja exakt. En tjej som camcam gjorde reklam för häromdagen filmade live på instagram och bad följarna spara filmen ”för att kunna polisanmäla om nåt händer”. Asså de väntade bara på att polisen skulle göra något ”fel”. Helt efterblivet.

     Svara

      Som tur är händer sällan något när man anmäler poliser i Sverige, det blir en utredning, och i 99% av fallen blir bedömningen att polisen agerade korrekt mtp omständigheterna.

      Svara

       Brukar bli så när polisen utreder sig själva. Till exempel var mordet på Erik Thorell helt rätt, enligt dem

       Svara

   Såg bilderna och filmen på Expressen och skäms på riktigt över de som står med ACAB-skyltar, fy fan vilka jävla idioter. De springer över polisbilarna, pekar fuck you åt poliserna och hetsar trots att de blir uppmanade att backa.
   Hoppas varenda en som är där och beter sig blir arresterad och bötfälld.
   Och mitt i en pågående pandemi också, det är så att man baxnar.

   Svara

    Det här bekräftar det som jag misstänkt länge – folk är ta mig fan galna.

    Svara

  Någon som sett Action4Humanitys video från demonstrationerna där kravallutrustade män vräker omkull minderåriga BARN, i GOLVET??? Kan vi snälla prata om det??? Jag mår så jävla illa

  Svara

   Klippet visar endast vad polisen gör. Är nyfiken på vad hon gjorde som fick han att agera så där…

   Svara

    Jag tänker samma sak, vad som ledde fram till det. Är fruktansvärt hjärtskärande oavsett vad, men jag vill så gärna få hela bilden, för jag VILL verkligen verkligen inte tro att polisen gör sådär oprovocerat 😭

    Svara

    Hittade hela klippet på twitter.. Ena tjejen slår en polis, han slänger ned henne och då kommer den tjejen och attackerar honom för att försvara sin vän. Tycker inte polisen var för hård här. Ungdomarna hetsar varandra och detta är inte fredligt! Polisen har rätt 5försvara sig

    Svara

   Varför i det berömda tar man med sina barn till en demonstration som med största sannolikhet kommer bli våldsam?

   Svara

    För att folk är idioter

    Svara

   Nej inte skogstokiga lovette igen 🙄 litar inte på något som hon postar

   Svara

    Varför det? Genuin fråga. Jag har läst lite av henne nu senaste dagarna och som vit är det mycket nya insikter.

    Svara

     Man ska alltid vara försiktig med att se filmer som är klippta. Likadant med citat,du kan inte vara visa slutdelen, mitten eller början. Om man tycker att ngt verkligen är ett problem så kan man visa hela historien.

     Man måste också kunna erkänna fel. Att svarta dött i alla tider är en större ”pandemi” än denna corona pandemi är ingen ursäkt för att riskera andra människors liv. Att som vit uttrycka att demonstration nu är fel är inte ett privilegium som det sägs av demonstranter, utan det är en mänsklig oro att jag inte vill att folk i min närhet ska dö av corona (oavsett hudfärg)

     Denna demonstration skapar hat mellan de som demonstrerar för blm och de som tycker man ska vara hemma /hålla sig till restriktioner. Det blir en diskussion om vems liv som är viktigaste, svarta som blir utsatta för rasism eller riskgrupper som blir svårt sjuka /dör.

     Istället för att hålla demonstrationen online fokuserar vi nu på vilken sida man ställer sig på

     Svara

   I usa?

   Svara

   Det där klippet sprids nu på sociala medier och jag är övertygad om att det kommer bli en grej av det här. Att svenska polisen är precis lika illa som den i USA. Att vi också har enorma problem, precis som USA.

   Man VILL av någon anledning att det ska vara så. Istället för att se på det något mer nyanserat.
   Varför är folk såna idioter?

   Har sett den klippts versionen delad i min feed, men man kommer ju inte kunna påtala att den är just klippt och att det kanske finns mer till historien. För då kommer man av många ses som någon som ”står på andra sidan” eller som en ”smygrasist”. Så tröttsamt allt det här är.. hur ska något någonsin kunna lösas när så många uppenbarligen VILL bråka?

   Svara

   Och varför låter föräldrarna sina BARN delta i våldsamma demonstrationer? så våldsamma att det krävs att polisen bär kravallutrustning?
   jo för det är inga barn, det är ungdomar, som om några år ska föreställa vuxna, dags att dem lär sig att inte slå eller bråka med polisen, utan säger polisen backa så lyssnar man, annars blir man arresterad eller bortknuffad, väldigt enkelt och jag ser inge fel i polisens agerande

   Svara

  Hej! Nu närmar sig snart midsommar och jag undrar vilka traditioner ni har? Hade varit mysigt att börja med någon ny!

  Svara

   Firar med familjen + farfar och morfar och mormor (fast förmodligen inte i år). Är väl inte asroligt egentligen, är ändå 28, men min bekantskapskrets är SÅ stor…eller inte och det känns inte så kul att bjuda in sig själv hos nån som har planer.🙃

   Svara

    Bor du i Norrbotten kan du komma och fira med oss. Har noll planer. Kan inte träffa närstående pga covid men ska nog kunna trycka in en färskpotatis eller två ändå 🙂

    Svara

     Tyvärr, men tack ändå, haha😉 och det är lite längre än 2h från västkusten till Norrbotten så det är svårlöst😉

     Svara

   När jag inte förstår är varför inte fler upptäckt sill, potatis och nubbe.

   Svara

   Brukar fira i stan med mitt kompisgäng men i år ska vi (samma gäng) åka ut till en väns gods på landet. Ölkubb och femkamp är ett givet inslag!! Ska bli härligt, hoppas på bra väder så man kan vara utomhus obehindrat 🥳

   Svara

    Ölkubb? Please tell me more…

    Svara

     Jag är värdelös på att förklara regler (och minns helt ärligt inte, hehe) men typ så som det är skrivet på den här bloggen går det till: http://baktankar.blogspot.com/2009/06/olkubb.html

     Svara

      Haha det här ska anammas nästa grillkväll 👌😎

      Svara

   Vi firar i Orsa där man firar på midsommardagen. Vi iklär oss våra folkdräkter och promenerar ner till hembygdsgården för att resa stången och fira (och bli fotograferade av turister). På kvällen är det grillning med familj och vänner. Enkelt men fint!

   Svara

   Jag brukar göra hemlagad pizza och dricka alkoholfri cider. Älskar att vakna utvilad och fräsch på midsommardagen när halva Sverige har baksmälla.

   Svara

    Bästa känslan! Ett av mina mål i livet nu är att aldrig mer genomlida en baksmälla och gott med pizza och alkoholfri cider. Tror jag också kör på det i år. 👌 🐸

    Svara

    Men vad är det med er nykterister att jämt behöva hävda er över hur skönt det är att vakna utvilade och fräscha? Tycker man läser såna här kommentarer inför varje högtid. Vill ni ha bekräftelse? En klapp på axeln för att ni är så himla duktiga? OBS att jag inte promotar alkohol men sssssnark på att folk ska skryta om hur duktiga dom är 😴

    Svara

     Tro mig, det är en miljon gånger tjatigare att höra folks fylle- och bakfyllehistorier. Vet absolut inget tråkigare och ändå tycker alltför många att det är det bästa samtalsämnet. Och de flesta som inte dricker alkohol är inte nykterister, BTW.

     Svara

      Om man inte dricker alkohol alls är man ju nykterist dock. Det är det det betyder ju.

      Svara

       Nykterist är man inom nykterhetsrörelsen. Det finns mängder med människor som inte dricker alkohol av andra skäl, till exempel medicinska eller religiösa, eller bara för att det inte är gott.

       Svara

        Vad är man annars då? Jg har hört folk kalla sig och kallas det oavsett. Nykter hela tiden – nykterist.

        Svara

    Vi firar med samma personer som vi firar nyår med. Lugnt firande med brädspel, god mat och trevligt umgänge 👍🏼 Dom vi firar med väntar barn och vi är en småbarnsfamilj så inga sena kvällar eller baksmällor här inte 🙈😂

    Svara

   Under uppväxten alltid firat på min morfars landställe. Då gick man till midsommarstången, dansade, köpte lotter, spela spel, hängde/lekte, sen hem till typisk midsommar middag. Efteråt spela vi kubb eller annat trädgårdsspel. Älskade midsommar. Tyvärr sen man blev vuxen och jobbat röda dagar så har vi inte haft möjlighet, men nu när jag fått ”normalt” jobb kanske vi kan ta upp traditionen fast på min mammas landställe istället. Hoppas jag 🙂

   Svara

  Hejsan!! har en fråga om katt ppiller. Det är så att min katt är dräktig och ska föda om en månad och efter att hon har fött vill vi gärna att katten skall vara infertil tills hon kan kastrereras alltså 3 månader efter att hon har fött sina ungar. Är det någon som har erfarenhet från det, katt ppiller. Vi vill verkligen inte att hon ska bli dräktig igen efter att hon har fött sina ungar.

  Svara

   Det ökar risken för tumör/cancer. Kastrera istället

   Svara

    Åh tror du att 3 månader är en lång tid:/ Är så orolig för henne. Vi skulle kastrera henne men vår veterinär misstänkte att hon hade astma och kastreringen blev inställt. Sedan blev hon dräktig då hon mådde så dåligt av att stanna hemma:(

    Svara

     Så himla svårt att säga, har bara en erfarenhet och är väldigt färgad av den

     Svara

     Så du tar ungar på en sjuk katt? det är jätte jätte jätte dumt, nu riskerar ju ev köpare av kattungarna att deras unge ska utveckla astma vilket är en kostsam och jobbig behandling som kan behövas för resten av kattens liv

     Svara

   Ja! Två av mammas katter har fått juvercancer av katt p-piller. De gick förvisso länge på de, men ändå.

   Svara

   Läste inte det i mitten och slutet innan jag svarade, har haft en katt som fick avlivas efter en tumör så jag klickade i väg i panik!!

   Svara

   Kan ni inte ha henne inomhus tills det är dags för kastrering?

   Svara

    Veterinären rekommenderade det men vår katt är verkligen jättejobbig när vi vägrar släppa ut henne. Hon börjar jama konstant och vill verkligen ut, hon har en sådan stark karaktär.

    Svara

     Hon kanske inte vill ut lika mycket sen när hon har ungar? 🤔

     Svara

     Du MÅSTE hålla henne inne tills ungarna är 12 veckor, tänk om du släpper ut henne och hon blir skadad eller död, då kommer du stå där med en hel kull med kattungar att handmata 1 gång i timmen dygnet runt, + att hon riskerar att dra hem smittor och sjukdomar som kan döda kattungarna. NEJ, kattmamman måste hållas inomhus tills kattungarna är redo att flytta, allt annat är bara fel

     Svara

   Håll katten inne i 3 månader så hon inte kan bli omparad? om du äger en hane så håll dem isär med 2 dörrar emellan så dem omöjligt kan smitta in till varandra 🙂

   Svara

  Är det inte någon som har lite skvaller om Eric och Nicole?

  Svara

   Jag har hört att det är slut.

   Svara

    Jag vill också veta mer 🙋🏻‍♀️

    Svara

   Nej. Räcker väl att kolla på hennes YT-kanal de sista månaderna för att se hur dryg han var och hur lite han tyckte om henne. Och när hon pratade om bröllopet och han sa att han bara ”vill ha en rolig fest” och typ att själv giftermålet är skit samma. Man såg att han var väldigt stressad av att prata om bröllopet. Så jag tror att han hade bestämt sig långt i förväg att göra slut.

   Svara

    Men oj! Vet du vilken video?

    Svara

     Tror det var typ någon inflyttningsvideo bara någon vecka innan de gjorde slut

     Svara

    Tycker att Nicole har inte varit så snäll mot honom heller. T.ex. när han köpte en filt åt henne och hon gjorde en stor grej av det på sin instagram story. Märkte redan där att Eric höll på att bli irriterad.

    Svara

     Vad var detta för filt och vad gjorde hon som var konstigt?

     Jag har också sett hennes videos och alltid tyckt att hon verkat så mycket mer intresserad av deras bröllop än vad han varit. Har upplevt honom dryg men tänkt att han kanske bara är sån framför kameran pga obekväm eller vill verka cool. Tragiskt hur som helst att hon längtat och planerat så mycket inför bröllop, gjort samarbeten med kollektioner, öppnat upp sig så mycket om allting.. för att antagligen bli lämnad. För det verkar vara han som gjort slut?

     Svara

      Hon hånskrattade och gick runt och sa sarkastiskt ”Jag fick en FILT i present!” och höll typ äcklat i den. Inte schysst beteende, enligt mig. Alla är inte svinbra på att köpa presenter.

      Svara

  Hejhej! Jag skulle behöva lite relationstips. Jag och min sambo har varit tillsammans i fyra år, allting i vårt förhållande gick jättensnabbt till en början, vi flyttade ihop efter några dagar, träffade familj och vänner, började diskutera barn och äktenskap, osv. Jag var säker på att han skulle fria inom ett år, men det gjorde han inte, och inte efter två, tre, eller snart nu fyra år. Han vet att jag vill gifta mig innan jag får barn, och han säger att han vill detsamma, men fortfarande ingen ring. Jag har kommit på mig själv med att ”tjata” om det genom att skicka länkar på ringar jag gillar, droppa hintar, osv.

  Igår så hade vi ett stort bråk om det, för första gången, och jag kände att nu har min gräns passerat, det har tagit för lång tid, jag kan inte sitta och vänta på honom. Det betyder att vi har kommit i någon sorts dödläge nu, för om han friar nu kommer jag bara känna att han gör det för att han måste och inte för att han vill. Men jag känner även att jag måste respektera mig själv och mina gränser, och markera när det är nog.

  Hur tycker ni att jag kan lösa denna situationen bäst? Ett alternativ hade varit om jag flyttar ut, och han får ta med mig ut på fler dejter, bjuda iväg mig på resor, osv, och på så sätt bygga upp ett förtroende igen, och på så sätt även ge mig själv respekt och självständighet. Men min pojkvän vill inte detta, vi älskar att bo med varandra och brukar sakna varande varje sekund den andra är iväg, jag har sagt till honom att i så fall så är det hans ansvar att komma med en annan lösning, men jag ville höra eran åsikt också.

  Svara

   Varför kan inte du fria om du vill gifta dig?

   Svara

    Jag vill helt enkelt att min framtida man ska fria till mig. Jag har absolut inget emot att andra inte tänker så och tycker att det är jättefint att det är många kvinnor som friar till sina män, men det är helt enkelt inte för mig. Som kvinna kommer jag allt annat lika ge upp mer än vad en man gör, och därför vill jag ha detta beviset från honom att han är ordentligt committed.

    Svara

     Hur menar du ge upp mer?

     Svara

    En lösning är att sluta vara så jävla amerikansk.

    Svara

   Vad vill han? Om giftemål är såpass viktigt för dig så får ni väl gå skilda vägar. Kanske ändrar han sig, kanske inte. Oavsett så måste du välja vad som väger tyngst. Att vara med honom eller att gifta sig? Som du säger så hade det bara känts påtvingat om han friade nu. Och jag förstår inte varför han skulle behöva uppvakta dig. Han har väl inte gjort något fel? Ni vill bara olika saker.

   Svara

    Fast han säger att han vill samma sak som mig, vilket är det som gör mig mest irriterad. För antingen så menar han det, vilket jag tror han gör, men i och med att det har tagit så lång tid så känner jag att jag måste sätta ner foten, för om han inte menar det så slösar jag min tid.

    Svara

     Fast 4 år är ju inte så lång tid. Skulle inte gifta mig efter det.

     Svara

     Jag och min numera sambo har varit tillsammans i 10 år och ingen har friat än. Känner man verkligen varandra efter 4 år för ett sånt story beslut undrar jag?

     Svara

   Men gud, är du en prinsessa eller? Fria själv om du vill det så mycket. Jag hade inte heller velat fria till någon som tjatade om det hela tiden.

   Svara

    Men lägg ner med den taskiga attityden.

    Svara

     Vilka idiotier ni är. Varför ska hon fria till någon som inte vill gifta sig?

     Svara

   Om du sätter dig lugnt med honom och frågar hur han ser på äktenskap och när han skulle vilja gifta sig så tror jag du får lite mer klarhet. Min fästman var länge anti äktenskap. Han sa att det var ytligt, onödigt etc. Till sist när vi verkligen pratade så insåg jag han hade mycket trauma från sin barndom (skilda föräldrar, ful separation..). Jag tog in det han sa, och han kunde också ta in det jag sa om hur gärna jag ville gifta mig. Kommunikation är jätteviktigt.

   Svara

   Är det frieriet eller äktenskapet du är ute efter? Om du är beredd att flytta ut för att han inte friar – då har du problem. Om det handlar om själva äktenskapet, ja då är det ett gemensamt problem.
   Mitt tips till dig: Lär dig kompromissa, det kommer du ha nytta av i framtiden om ni skaffar hus, barn…så fria du istället om det är det som är grejen!

   Svara

   Håller inte med alla som säger ”fria själv”, förstår vad du menar med att du vill att han ska fria och känna att han visar att han är committed. Men jag tycker att du ska prata med honom i lugn o ro och istället förstå hans reasons till att han inte velat/varit redo att fria än. Och sen som någon annan skrev, är det frieriet eller äktenskapet som är det viktigaste för dig? Om det exempelvis är äktenskapet kan ni ju ändå gemensamt bestämma er för att förlova er och gifta er. Om det just är frieriet, tja då får du helt enkelt vänta in honom lite till om han inte är helt redo… Men sätt ev nån form av tidsram för när du helst ser att det sker (tänker främst om ni vill ha barn osv) så att det inte blir att du längtar i all oändlighet och tjatar hela tiden, utan får längta men veta att det sker inom en viss tid.

   Svara

   Du säger att du vill gifta dig innan ni skaffar barn, planerar ni att skaffa barn snart? för annars finns det ju ingen brådska att gifta sig tänker jag?
   Att han tar med dig på dejter och bjuder dig på resor är ju inget sätta att bygga upp ett förtroende? kanske gå i parterapi för att ni ska kunna kommunicera och förstå varandra bättre?

   Du kan inte säga att han måste fria och komma med en lösning, för du ger honom ju bara 1 alternativ? jag tror ni måste lära en kommunicera, förstår varandra och att kompromissa

   Svara

   hej du! Jag håller inte med de som säger ”fria själv om du vill gifta dig”, förstår ändå din känsla att du vill att han ska fria och visa att han vill vara committed. Men jag tycker inte dina lösningar är så hållbara. Det skulle vara bättre om ni sätter er ner och pratar ut om hur ni känner om er framtid – frieri, giftermål och barn. om ni båda vill gifta er så kan ni ju ta ett gemensamt beslut, förlova er (om ni vill) och sedan gifta er. om du gärna vill ha ett frieri, tja då kanske du behöver respektera honom om han inte är helt redo än men det kan också vara bra och veta att ni är på samma spår och vill samma sak, kanske ev sätta en ”deadline” för ungefär när det ska ske – för att det ska gå ihop med ungefär när ni vill ha barn (beroende på er ålder osv). På så sätt slipper du tjata, utan kan längta lite men ändå vara ”säker” på att det kommer ske inom en snar framtid. Sen om ni verkligen inte kan komma överens och inte har samma vision, ja då kanske det är bäst att inte slösa varandras tid, för jag kan förstå din frustration i att bara vänta och vänta i all oändlighet, och inte se någon effort. Kom ihåg att kommunikationen är otroligt viktig, så att ni går mot samma ”mål”.

   Svara

   Du Anna verkar vara väldigt egoistisk.
   Om du inte är så gåpåig och försöker att tjata dig till ett frieri så kanske han friar.

   Svara

  Demonstration.. efter corona stormen.. nu när allting börjar se lungt ut.. tror ni det blir värre? Pratar om usa och övriga länder.

  Svara

   Ja det tror jag. Jag hänger inte riktigt med sist jag läste nyheterna (har lite paus just nu, fick så mkt ångest att läsa om Corona) så var det typ karantän i USA och nu demonsterar hur mycket folk som helst i stora klungor? 🤔

   Svara

   Vet inte, tänker att många länder haft lock down vilket drabbat många fattiga i USA hårt, de som typ är dagavlönade och inte har någon inkomst alls nu. Så tror att hunger, hat mot myndigheter och karantäntristess eldar på rätt bra också. Sen brukar det ju ofta vara så på större demonstrationer att några är inte alls där för att demonstrera, de vill bara härja och slåss och elda upp bilar, såna där som även går på fotboll bara för att slåss.

   Svara

   Ja, är så rädd. Jobbar i butik och känner att folk har brist på respekt mot andra. Gråter ibland när jag kommer hem. Är så trött på alla som inte tar sitt ansvar (gammal som ung) Blir så ledsen för sjukvårdens skull. Är så rädd om min familj som är i riskgruppen…

   Svara

  Jag är snart klar med min utbildning. Men nu börjar jag tänka…hjälp tänk om jag inte kommer trivas? Är jätterädd också för det känns som att jag inte kan nånting?? Jag vet inte vad jag ska börja med när jag väl börjar på jobbet. Så nojig…

  Svara

   Vad har du pluggat? Det är helt normalt att känna att man inte kan någonting, du är absolut inte ensam om den känslan. ☺️

   Svara

  Jag ÄLSKAR sommaren. Men denna hetsen att se bra ut förstör! Det är speciellt på sommaren jag känner en sån himla stress över det. Alla är så himla fina på sommaren också och då vill man ju själv inte gå runt och se ut som skit. Detta tar bort typ hela glädjen över att det är sommar. Någon mer? 🙁

  Svara

   Jag ser alltid ut som en säck potatis, men på sommaren ser jag ut som en fin säck potatis 😉

   Svara

   Ja. Särskilt denna sommar. Är liksom inte redo än😔

   Svara

   Det är ju bara att gå till frisören, fräscha till håret och skaffa en bra brun utan sol 🙂

   Svara

   Så kände ja också förut. Sen tog jag en paus från hetsen en sommar. Bestämde mig för att inte bry mig alls om hur jag såg ut just den sommaren, utan bara ha det bekvämt. Jag tröttnade och tänkte bara hoppa över en sommarhets och sen återkomma till snygglivet sommaren därpå istället med förnyade krafter. Det var fan den bästa sommaren, rolig och bekväm och massor av strandhäng utan ångest.

   Svara

  Vad gör man när man tappat sig själv helt? Har alltid haft bra betyg, var i ett förhållande 4 år, ”normal” och skötsamt. Efter att mitt förhållande tog slut känns det som jag förstör mitt liv. Jag dricker väldigt mycket varje helg och har sex med folk fast jag egentligen inte vill och struntar i skolan. Jag har även börjat ta kokain i samband med att jag dricker. Har gått hos en psykolog väldigt länge men känner inte att det hjälper. Har varit olycklig så länge jag kan minnas. Är bara 17, men det känns inte som att jag klarar av att vara lycklig

  Svara

   fortsätt gå hos psykolog. säg att du verkligen behöver hjälp, var öppen och ärlig i de samtalen. prata med någon i din närhet du har förtroende för. förälder, vän, lärare, skolsköterska, kompis förälder, släkting etc.

   Du är värd att må bra. Det kan vara jobbigt att ställa om när man slagit in på en sån väg du gjort nu. Men du vet att du kan vända det. du kommer aldrig ångra att du styr upp ditt liv nu. Det kommer intr vara roligt för dig att fastna i detta länge, för att försöka reda ut det som vuxen. Känns det svårt nu så är det lite i jämförelse det kommer vara att ändra dig när du levt så under många många år.
   kom igen nu, heja! Ta den hjälp du är värd!

   Svara

   Jättebra att du går till en psykolog, men om du inte tycker att det hjälper kanske du borde byta? Eller se över andra alternativ. Har du något som får dig att må bra? Försök att undvika dom destruktiva sakerna som du mår dåligt av och omringa dig själv med människor och aktiviteter som får dig att må bra, det om något förtjänar du. Du måste få bli lycklig, om än vägen dit känns krokig och lång ❤

   Svara

  Hjälp! Jag är 29 år och singel sedan typ 7 år tillbaka. Lyckas aldrig få till en andra dejt med någon (inte någon jag är intresserad av iallafall). Var på en fika med en himla spännande person i fredags efter en period med ganska intensivt skrivande på tinder.

  Han skrev ganska snabbt efteråt och vi har hållt ett samtal men inte alls i samma intensitet. Nu är det ett dygn sedan jag skrev och han har ännu inte svarat. Kan jag skriva och fråga om han vill ses? Eller är jag körd och borde gå vidare?

  Svara

   Vad var det sista ni skrev? Alltså det som han int svarade på?

   Svara

    Jag frågade vad han skulle göra till veckan och han berättade och bollade tillbaka frågan, som jag då svarade på. Det kanske är ett tecken på att han inte är så intresserad?

    Svara

     Påminner om tiden jag träffade en kille vår konversation varje dag var typ ”vad har du för planer idag då”. Sen en dag när jag skickat det så fick jag vänta 5 dagar på svar och då äntligen fick han det sagt att han inte är intresserad längre.

     Svara

     Fråga honom. Förmodligen är han inte intresserad, men vet hur jobbigt det är att gå och tänka på det. Lika bra att bara fråga så man får ett tydligt svar och kan gå vidare och lägga snubben bakom sig.

     Själv var jag på en supermysig dejt förra helgen, jag fick en bra känsla men frågade redan samma kväll sen om han skulle vilja ses igen. Då sa han att visst skulle han kunna göra det, men som vänner för han tyckte inte det klickade såpass som det borde för att man ska kunna dejta vidare (vilket ingen tycker så det är obviously nåt fel på mig men ah). MEN han fortsatte skriva i fem dagar? Jag försökte att tydligt vifta bort honom samma kväll som han dissade mig men ändå fortsatte han skriva. Nu har han inte svarat sen i typ torsdags kväll så han lär ju inte göra det heller. Men liksom, killar. Haha. Blir inte klok på dem. Känner igen din känsla så mycket och den suger, men vill du veta hur det verkligen ligger till så fråga honom. Skit i att det har gått ett dygn utan svar. Det säger ganska mycket att han inte har svarat, men du har liksom ingenting att förlora på det.😊

     Svara

  Nån mer som ser sista delen av att rädda ett barn?

  Svara

   Har bara sett första och halva andra avsnittet, blev sedan förbannad på generalsekreteraren och psykoterapeuten att jag stängde av. 🤦🏼‍♀️

   Jag som själv varit ett offer för en pedofil har aldrig haft den upplevelsen som de berättar om. Utan i mitt fall togs det på allvar direkt och han dömdes senare till 5 års fängelse. Det fanns inte heller några direkta bevis utan det var ord mot ord.

   Svara

    Åh ❤️

    Jamen det är ju det som är så absurt, det kommer fram fler saker i avsnitt 3 som tyder på att psykoterapeuten kanske hade sina egna motiv med att döma ut pappan som psykopat o pedofil 🙃

    Svara

   Är på del 2. Blev själv utsatt för sexuella övergrepp som 7 åring av en nära Släkting. Jag blir arg på människor som delar det här fallet för i min värld är det omöjligt för någon annan än barnet och pappan och veta vad som sker bakom stängda dörrar till 100%. Min magkänsla säger att pappan är skyldig. Jag kan dock omöjligt veta. Och alla hans släktingar som. Hänger ut mamman, har de ens pratat med pojken i fråga?…

   Svara

    ”Och alla hans släktingar som. Hänger ut mamman, har de ens pratat med pojken i fråga?…”

    Vems släktingar? Pappans? Pappans släktingar visas inte ens i dokumentären, än mindre gör dom några uttalanden i den. Den enda som syns i dokumentären en liten stund är halvsyskon till pojken (pappans dotter från ett tidigare förhållande), och hon säger inget om pojkens mamma.

    Svara

  Fick tidigare idag veta att jag är gravid. Helt sjukt, jag kan inte fatta det…. men jag är glad! Och mannen också så egentligen är det ju inga problem. Men det är tredje barnet och inte planerat. Men välkommet! Aaah svammel! Behövde skriva av mig anonymt då vi vill hålla det hemligt ett tag till. Tack för ordet!

  Svara

   Grattis!

   Svara

   Åhhh stort grattis! 😍

   Svara

   Grattis, vilken lycka!! ❤ Hoppas att jag också kommer få uppleva ett tredje barn, just nu är inte min sambo så pepp men då är vi också inne i en småbarnsperiod med en 5månaders och 3åring. Så jag hoppas att han är mer sugen på några år 😅 hur gamla är dina tidigare barn?

   Svara

    Exakt så var det hos oss också. Maken sa tvärnej när barnen var i den åldern, men sen ändrade han sig. Hoppas din också gör det om det är vad du vill 🙂
    Mina är 3 och 6 nu!

    Svara

   Stort grattis!

   Svara

  TW vikt


  När jag kollar mig i spegeln så är jag ändå nöjd över hur jag ser ut. Jag har accepterat mig själv som jag är och lever för att må bra! Jag har inte vägt mig på länge, men när jag kom till läkaren så vägde hon mig och jag vägde 80kg. Det känns som att hela min självbild har blivit skev efter det. Grejen är den att jag alltid har varit lång (178 cm) men alltid smal. När jag ser mig i spegeln så hade jag vart nöjd om jag vägde 70, men nu är jag missnöjd med samma kropp pga vikten. Mår fan skit över det här då jag haft problem innan och har svårt att få kontroll på träning osv utan att det blir hets av allt.

  Svara

   Acceptera det eller gå ner i vikt. Om det är siffran som stör dig så släpp det. Om det är något i spegeln som du tycker är för mkt så gå ner.

   Svara

    Det är bara siffran som stör, är nöjd med min kropp annars!

    Svara

     Kasta vågen.

     Svara

     Då tycker jag du struntar i det helt. Jag har gått ner 20 kg och har nu gått upp i muskler. Är i mitt livs bästa form och min kropp är äntligen ”perfekt”, MEN på vågen väger jag 10 kg mer än när jag vägde 57 men inte hade hälften så snygg kropp. Och då menar jag verkligen att jag fått magrutor och rumpan är kvar, osv men skulle jag ställa mig på vågen skulle jag nog få en chock. Så skippa vågen helt. Kollade på gladiatorerna och minns att jag blev chockad över Alexandra brings vikt, då jag tyckte hon såg så liten ut, men sen såg jag att hon lyfte typ 100 kg ben på gymmet och där fick jag svar på hur. Så är du nöjd-kasta vågen. 🙂

     Svara

      Hon vägde väl bara 53 kilo? Inte så konstigt att hon ser liten ut då, haha 🙂

      Svara

       Haha då hr jag blandat ihop henne med någon annan jag tyckte hade ”superkropp”

       Svara

  Känner otrolig skam över detta. Men jag har fallit tillbaka i bulimi. Jag började med det beteendet för 10år sedan, sen har det kommit och gått. Nu är jag där igen.
  Hur får man hjälp? Bara vårdcentral?
  Har ni några tips på hur jag ska tänka för att stoppa mig själv från att göra såhär mot min kropp?

  Svara

   Vårdcentral är en bra början, de kan också remittera vidare till ätstörningskliniker osv. Vet vilket helvete du går igenom men det går att bli frisk igen! ❤

   Svara

  Jag har ofta återkommande drömmar där jag har sex med olika personer. Oftast är det personer jag inte känner men som jag har sett irl, pratat med någon gång eller en Facebook vän. Men ibland drömmer jag ofta om personer jag känner eller har umgåtts med. Någon som vet varför?

  Svara

   Du kanske behöver ett ligg? 😉

   Nämen det var en drömtydare på ös förra veckan, får hoppas hon är här idag igen!!

   Svara

   Det gjorde jag i mitt förra förhållande. Drömde jämt att jag hade sex med andra människor, helt random folk eller sådana jag kände. Fick inte så mycket sex där jag var, i det förhållandet, så jag tror att det var därför. Sexuellt utsvulten typ 🙈

   Svara

   Jag undrar också varför då såna drömmar kan komma så intensivt i perioder, haha. Men drömmar är ju ”bara” drömmar. Anledningen behöver ju inte ha med t.ex. sex att göra öht 🙂

   Svara

  Ser att Paolo tigger jobb på insta. Kan ingen med lite sjuk humor (typ CamCam) anlita honom för att laga *torsk*?

  Svara

   🤡😂

   Svara

   Kan inte alla som läser detta skriva dm och fråga om han kan komma och laga torsk 😂

   Svara

   Men då förtydliga att han inte får tillaga pudel, vi äter ju inte hundar i detta land

   Svara

    Och ingen vill ha hans *vita sås*!

    Svara

  Här kommer lite helt trivialt, men ack så välbehövligt gnällande från mig till er, kära Öppet Spår-läsare. 🙂

  Jag tänkte att jag skulle inviga min balkong idag, så jag begav mig ner i källaren för att hämta upp mina utemöbler. Problemet är att jag bor högst upp på tredje våningen, så det blir jobbigt att konka på möbler, upp för alla dessa trappor. Jag orkade hämta upp mina två stolar. Sedan försvann alla energi. cafébordet och insynsskydden är kvar i förrådet. 🙂 Får se om jag orkar mer imorgon.

  Ni som har uteplatser, har ni invigt dem än?

  Svara

   Oj jag kanske är konstig men jag har mitt cafébord + stolar ute på balkongen året om 😝

   Svara

   Ja gud ja. Balkongmöblerna tar jag aldrig in, och satt väl på balkongen första fina vårkvällen: 17 april. Då invigde jag rosésäsongen och åt potatissallad och en god köttbit där ute.
   Tre dagar senare gjorde jag iordning där på riktigt, så jag har väl suttit på balkongen nästan varje dag i ca 1.5 månad.😊

   Svara

    Jag tänker väl att det finns en risk att möblerna rostar om de står ute en hel vinter, om de blir täckta i snö och slask? Men isåfall om de ska stå ute kanske jag kan införskaffa en pressening och lägga över? 🙂 vi får se om jag gör så istället.. tåls att fundera på. 🙂

    Svara

     uppdatering, jag har hämtat upp bordet nu. 🙂 Tänkte att det är lika bra att göra det ikväll.

     Svara

      Härligt! Hoppas du får njuta av många fina sommardagar där ute nu😊☀️

      Svara

   I måndags åt vi middag på altanen 👌🏻 Nu är allt besudlat och gult av tallpollen, så det blir ett evigt torkande hela tiden för att få bort. Så är väl tur att senaste kvällarna varit lite kyligare 🤷‍♀️

   Svara

  Lyssnade på en podd där någon akademiker påstod att den svenska kulturen är väldigt lik den amerikanska och att svenskar därför är så fascinerade av usa. Jag blev rätt paff. Jag är svensk, född och uppvuxen i Sverige men flyttade till usa 2005. Det finns på riktigt inte en liknelse mellan svenskar och amerikanare. Amerikanare är helt annorlunda, de är varma, öppna, icke-pk, uttrycksfulla, noll jante. Så vad är det egentligen han menar med ”liknande kultur”?

  Svara

   Intressant att du tar upp detta. Är själv jättefascinerad av USA. En vän till mig är amerikan och visst märks olikheterna, men han har fått mig att bli fascinerad av landet. Och det är nog främst olikheterna som gör mig fascinerad i alla fall.

   Svara

   Nej jag håller med att det finns stora skillnader. Amerikaner är ytliga, giriga, våldsamma och tokreligiösa. De är öppet artiga men bryr sig egentligen inte om någon utanför deras egen familj. För att inte tala om all rasism, sexism och homofobi, även om sånt finns här också. Jag tror att många romantiserar USA i ungdomen då mycket av den populärkultur man konsumerar kommer därifrån, men som vuxen är man så sjukt tacksam över att bo i Sverige.

   Svara

    En bra poäng ni gör, jag utgick ifrån tekniken som presenteras på deras sida som ska sålla mellan olika typer av lyssningar. Men det kan givetvis vara fiffel och båg för hela slanten…

    Svara

  Har precis börjat lyssna på Flashback forever och jäklar vad roliga dom är!! Vilka är era favoritavsnitt?

  Svara

   Har inte lyssnat men letade precis efter något nytt att lyssna på. Kan du rekommendera något avsnitt?

   Svara

    Åh vet inte vad dom heter! Lyssnat endast med min sambo men hoppas någon kan tipsa oss!

    Offtopic
    Är du samma som den andra trädgårdsmästaren eller har vi två trädgårdsmästare på ös??

    Svara

     Samma trädgårdsmästare 😉

     Svara

      Åh kul 😍

      Kär i min handläggare på arbetsförmedlingen lyssnade vi på!

      Svara

       Lyssnade även på första avsnittet precis som också var bra 😊

       Svara

   Det bästa som finns 👏

   Svara

   ALLA avsnitt, går seriöst inte att välja! Har lyssnat på varje avsnitt minst 2-3 ggr

   Svara

  Känner mig lite dum nu men kan skylla på stress – förvirring 😉

  Är det möjligt att komma till Sverige från utlandet nu idag exempelvis?

  Vad gäller?

  Tack från en förvirrad

  Svara

   Från ett annat EU/EES-land är svaret ja. Andra länder är svaret: beror på.

   Svara

    Såg ditt svar nu efter.

    Tack!

    Svara

   Lite mer tydlighet:

   Menar som en ”semester” från ett icke eu land i Europa.

   Svara

  Hej!
  Hur ofta dricker ni alkohol?
  Jag har en kompis som jag börjar bli lite orolig för men jag vill rådfråga här innan jag pratar med henne för det kanske är jag som är präktig.

  Vi är runt 30 och min kompis dricker vin varje dag. Hon har inte haft en dag utan vin detta året. Hon dricker oftast 2-3 glas, men flera gånger i veckan blir hon full och sluddrar. På lugna tjejkvällar där alla andra dricker 1-2 glas har hon de senaste gångerna blivit så full att hon häller dricksvattnet i maten och saltar vattnet. Jag ser att övriga tycker det är märkligt. Är detta något jag bör vara orolig över eller är vi bara olika där?

  Svara

   Du bör nog oroa dig

   Svara

   Ett glas nån dag i veckan, fine, men det där låter lite väl mkt ja…

   Svara

   Fråga hur hon mår.

   Svara

   Det låter inte normalt alls

   Svara

   Det låter absolut för mycket. Jag tycker ett glas om dagen är för mycket också. Skulle ringa någon stödlinje och rådfråga eller fråga någon familj till henne hur du/ni ska gå vidare.

   Svara

  Varför säljer man hus när man ha skolbarn/småbarn?
  Sitter och titta nu på Hemnet på en del familjehus som är till salu och undrar varför lämnar man en sån trevlig familjeplats och hur känns det för barnen att flytta från sitt hem..

  Svara

   Troligtvis för att man inte trivs av olika anledningar. Man kanske vill bo närmare sitt jobb, eller längre ut på landet. Det är säkert inte så kul för barnen, men förhoppningsvis har föräldrarna familjens bästa i åtanke.

   Svara

   Kanske ska skilja sig eller så har ekonomin försämras och behöver något billigare. Finns sjukt många anledningar. Kanske nytt jobb någon annanstans? Inte trivs i huset?

   Svara

   Det finns många anledningar?
   Skilsmässa, växande familj, för dyrt osv…

   Svara

   Jobb i annan stad? Flytt till större hus? Separation?

   Svara

   Eller så är det hemsökt 🤷‍♀️

   Svara

    Det är nog den största anledningen bakom de flesta husförsäljningar över lag tror jag. Undrar om det räknas som dolt fel?

    Svara

     😂

     Svara

   Men va? Det är väl samma sak som att flytta från lägenhet? Som folk redan skrivit, kan finnas en rad olika anledningar. Skilsmässa, ogillar huset, flytta till mindre/större, flytta närmare jobb/skola, flytta närmare familj osv osv. Så länge man inte flyttar för ofta och att barnen inte behöver byta skola hela tiden så är det lugnt.

   Svara

   Skaffat fler barn och behöver större hus? skilja sig?
   Tror det är få som bor i samma hus från det att dem födds till dem är 18 år?
   När jag föddes bodde vi i hus, sedan blev det skilsmässa och mamma flytta till lägenhet, sedan radhus, sedan hyrde hon hus, sedan flyttade hon ihop med min styvfar, och där bodde vi resten av min uppväxt.
   Pappa flyttade efter skilsmässan till nytt hus, sedan lägenhet, sedan radhus, sedan hus igen.
   Så totalt har jag bott i 9 olika hem, det som är trygghet för barn är familjen, inte huset, min största trygghet var min mamma och min helbror, hade jag dem hade jag kunnat bo vart som helst <3

   Svara

  HERREGUD! måste diskutera dokumentären på svtplay, ”att rädda ett barn” men någon, vem har sett?

  Svara

   Har inte sett men började precis kolla. Tack för tipset!

   Svara

    😀 perfekt att börja nu när alla avsnitt kommit ut, varit en plåga att behöva vänta på avsnitten

    Svara

     Haha, precis! Brukar göra ibland så att jag väntar med att titta tills alla avsnitt har kommit ut. Pallar inte vänta på nästa avsnitt…. Undrar så här efterhand hur jag överlevde 80-90-talen när man måste vääääääääänta?!

     Svara

      Undrar samma här, hur överlevde man, haha! Vi visste inte vad som skulle komma skall

      Svara

   Jag kollar nu! Diskutera! Vad känner/tänker du efter avsnittet?

   Svara

    Mentalt utbränd! stackars lilla pojke! håller på att läsa domen och FUP nu. Så förvirrande alltihop. Det enda jag vet säkert är att jag och Cagnell är inte bästa vänner direkt. vad känner du?

    Svara

     Men jaaa, tycker så himla synd om pojken! Oavsett om han blivit utsatt för någonting av sin pappa eller ej så är det han behövt gå igenom pga dessa anklagelser helt förfärligt!

     Håller med ang Cagnell, och egentligen samtliga med koppling till BRY. Vad är det för människor egentligen? Känns så otroligt oprofessionella och helt totalt känslostyrda

     Svara

      ”Känns så otroligt oprofessionella och helt totalt känslostyrda”

      Japp, minst sagt! Jag får nån slags kultvibbar av det hela och tänker på Thomas Quickfallet och hur den ”innersta kretsen” skötte det.

      Helt otroligt att man kan agera som dom gjorde i dokumentären. Och den där psykoterapeutin som litade blint på allt som mamman sa och t.o.m. diagnostiserade (!) pappan på grund av det mamman sa, utan att någonsin ens träffat pappan. Ingen har väl berättat för honom att terapeuter inte ställer diagnoser, det gör psykiatriker isf + de måste träffa klienten flera gånger. Och hur proffsigt är det att bli kär i en klient och göra typ allt för denna? Hela grejen är så oproffsig att de finns inga ord. Det spelar ingen roll hur mycket fakta man än lägger fram, de är ju totalt faktaresistenta. Inte undra på att de fått en massa efterhängare av alla möjliga ”alternativ fakta”-tomtar.

      Hoppas att Kristina Axén Ohlin och andra påhejare öppnar äntligen sina ögon och fattar vilka människor de har att göra med.

      Svara

       Håller helt med, ingen i det där nätverket har agerat professionellt, ingen av dem kunde ens förstå att de gjort saker som varit fel, Bravelius överdriva och påhittade artiklar osv. Hon erkände ju dock att hon aldrig läst all dokumentation gällande pojken och mamma, ändå trodde hon sig fullt kapabel till att uttala sig, fy bövelen! Björklund kunde ju iaf se att ett pedofilt nätverk” eller vad det var de andra kallade det inte hade med fallet och göra. bara sjukt alltihopa!

       Svara

  Är det någon här som har testat Chloe Tings träningsprogram? Har ni lyckats hålla uppe motivationen hela tiden? 🌸

  Svara

   Jag har kört hennes två veckors abs challenge – det kändes väldigt lagom med 14 dagar, och jag tyckte man märkte tydligt att det blev lite lättare för varje dag. Fick inte ~abs på det sättet hon har såklart, men minskade 5cm i midjemåttet och såg en tydlig skillnad ändå! 👍👍

   Svara

  Hej allihopa. Har en kattfråga: går det att skaffa en till katt när den man har är gammal (9 år) och aldrig varit runt andra katter förr? En familjevän måste omplacera sin 9 månader gamla katt, och jag är så sugen, för hon är världens finaste. Men min kattgubbe här hemma har alltid varit ensamkatt (har dock haft hundar) så jag vet inte om det skulle gå. Har någon gjort något liknande? De är innekatter båda två ifall det är relevant.

  Svara

   Min katt skulle inte acceptera en ny katt. Om du gör det så måste du vara beredd på att det kan ta flera månader för katten att acceptera den nya. Det kan också gå jättebra, men du måste vara beredd på att det kan ta lång lång tid. Med våra gamla katter tog det ca 8 mån, de fräste åt varann, var tvungna att ha de i olika rum när vi inte var hemma osv, det var sjukt jobbigt men tillslut acceptera de varandra. Nu har vi bara 1 kvar, hon är 11 och tänker inte utsätta henne för en ny katt och allt vad de innebär.

   Svara

    Tack för svar. Jag har tänkt så också, jag vill inte stressa upp min katt och hela situationen här hemma jför mycket. När jag har presenterat katter för varandra innan så var de båda rätt så unga och kom från hem där det fanns många andra katter, och även där tog det ett tag. Äh, får nog ge upp tanken om två katter nu. Kanske smartast att skaffa två på samma gång senare (om förhoppningvis väldigt många år) när min gubbe gått bort.

    Svara

    Inte min heller, han fyller 9 år i september. Han har aldrig tyckt om andra katter och antingen hatar dom eller är rädd för dom. Hundar älskar han däremot jättemycket och vill sova, gosa och leka med våra hundar.

    Svara

   Beror på katten, mina katter är 2 år, 8 år, 9 år och 11 år, jag kan utan problem ta hem katter jag ska vara kattvakt åt och låta den nya katten bo hos oss, mina katter accepterar nya katter utan problem är väldigt sociala och snälla. Andra katter är ensam katter och vill inte alls ha andra katter i sitt hem.
   Så mitt tips skulle vara att ta katten på prov och testa vad din katt tycker, och även läsa på hur man introducerar katter för varandra på bästa sätt 🙂

   Svara

  Såg att Paolo vill ha jobb igen. PT eller personlig kock.
  Låt mig gissa:
  PT med särskild träning för högerhanden då.
  Personlig kock med specialitet soppa, väldigt personlig sådan.

  Lycka till…

  Svara

   TS finns, 20:52. Sök på *torsk*.