Poddtoppen, poddindex och listförvirring

Jag vill inte att det här inlägget ska tolkas som någon form av regn på någons parad, coronasmitta på studentfirandet eller som att stjäla någons ”thunder” men Alex inlägg ger inte riktigt hela bilden av Sveriges poddar och topplistor.
Poddindex är absolut en granskad och validerad lista för alla poddar men bara för poddar anslutna till den, vilket i nuläget enbart är poddar från nätverken Bauer Media, Nordic Entertainment Group (Nent/MTG), Acast, Podspace och Sveriges Radio.
Precis som för KIA-index så kostar det pengar för nätverken att ansluta sig till Poddindex och kostnaden kan du se här under:

Mia Skäringer och Anna Mannheimers podd ligger på den stora engelska plattformen Libsyn (som inte är ett av de anslutna nätverken) och kommer således inte att finnas med på Poddindex.
Samma sak gäller för den podd som just nu ligger på iTunes förstaplats på poddtoppen – ”Sweet but Psycho” av Josephine Qvist och Elin ”Woodie” Skog.
Deras podd distribueras av RE! Media Group som inte heller finns med bland Poddindex godkända plattformar vilket gör att iTunes topplista skiljer sig en smula från Poddindex.

Poddindex har en betydligt mer avancerad metod för att mäta och ranka poddar än vad jag tror iTunes har och de visar även förändringar i statistiken från vecka till vecka.
Så här skriver de själva om sin metod:

Poddindex består av teknisk mätning där robottrafik och multipla nedladdningar på de poddar som är med på listan filtreras bort, för att få fram en räckvidd och antal lyssningar per podd varje vecka. Detta är ett led för att skapa en större transparens och få bort robottrafik (Ad Fraud), det vill säga annonsbedrägerier, med den nya listan får vi fram siffror för ”Viewability” i form av lyssningar.

Jag hoppas Google Analytics arbetar på en version även för podd så att det kommer ett tillgängligt verktyg för ALLA att mäta med. 
I nuläget kan alla, lite som Alex skriver, peka på en egen topplista och påstå sig vara störst.
Till det kommer ett verktyg som är lika tillgängligt för podd som Analytics är för blogg så kommer det nog tyvärr fortsätta vara så men här är så mycket av den hela bilden av Sveriges poddar, med de största hålen i Alex resonemang ifyllda.

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ändå ett under att Spöktimmen ligger så högt upp.

  Svara

   De har sin klick med manipulerade fans 😉

   Svara

    Haha, varför skulle man vara manipulerad? Please, enlighten me!!

    Jag älskar spöktimmen. Både de gamla avsnitten och de nya. Det enda jag eventuellt inte gillar är när de ibland lite för ofta ska snacka om hur mycket jobb de gör, vad de kämpar och hur långt det kommit. Inget fel med att de pratar om det men ibland blir det för mycket. Samma med att det känns som att Linn ska lajva lite influencer på sin ig ibland, men hoppas hon inte ska bli en sån poserade mainstreamer!

    Svara

     Har du varit inne i deras eftersnackgrupp? Där snackar vi manipulerade fans som sväljer allt med hull och hår. Totalt okritiska.

     Svara

     Åh håller med helt och hållet! Men förutom det där lite uttjatade snacket är deras podd fantastisk. I början kunde jag störa mig lite på deras röster (så där som man oförklarligt gör ibland), men nu när jag vant mig känns det så härligt att höra dem prata. Grymt att det tog upp Paolo Roberto också och gav honom en rejäl känga! 🥾

     Svara

      Har förstått att vissa störde sig på deras röster i början haha, men jag var helt tvärtom! Älskade rösterna och dialekterna, började lyssna efter tips från min syster då jag behövde något att somna till och blev hooked 😃

      Till A 🤩; ja jag är med där och förstår ändå inte vad du menar. Helt okritiska till vadå? Detta handlare om mysterier, konspirationsteorier, mord, oförklarliga ljud, spökberättelser etc; klart mycket bara är spekulationer och folk har lite roligt att diskutera diverse grejer. Ge gärna exempel på vad du menar folk är okritiska mot och som implicerar ”manipulerade fans”? ☺️

      Svara

       Att dom köper allt tjejerna säger rakt av. Vet att det vid något tillfälle diskuterats (eller i alla fall efterfrågats) källor på det de berättar om i sina poddar men då var det bara ett otroligt surt svar som antydde något i stil med ”nej vi är ingen faktapodd”. Nej, agera då inte som en då.

       Svara

        Var till exempel en kille som kom med jättebra input efter ett avsnitt om Titanic. Sök på Titanic i gruppen och läs inlägget av Marcus. Linn i princip dumförklarar honom (trots att han är den med korrekt fakta) och backas upp av trogna fans.

        Svara

         Men Linn verkar vara en vidrig människa, just därför jag har slutat lyssna. Hon dumförklarar alla som inte håller med henne.

         Svara

   Älskade deras podd förut, men den har tyvärr bara blivit sämre :(.

   Svara

    Vilka syftar du på?

    Svara

     Spöktimmen

     Svara

   Och väldigt konstigt att inte A&S ligger etta eller två på de andra listorna då om de nu är så överlägset större än andra och har sååå många lyssnare. Väldigt märkligt🤔 Nej det där litar jag inte alls på, särskilt inte efter vad som framkom i media tidigare nämligen att A&S överdrivit och ljugit om sina poddsiffror, eller om det var Alex egen poddcast det handlade om kanske. Men nu fick de bra publicitet här och lär få upp lyssnarantalet, de brukar ju även ta hjälp av andra kända namn för att dra lyssnare vilket inte alla andra behöver göra utan får mycket lyssnare ändå.

   Svara

    Alltså VART är Det Skaver??

    I särklass den bästa podden

    Svara

     VART ska den?

     Svara

  Så detta betyder att Perfect day äntligen anslutit sig till Poddindex? Eller?! Förstår ej. Vet bara att PD inte varit anslutna tidigare.

  Svara

   Kanske har de betalat för att få blåsa upp sina siffror och sin placering och för att få vissa andra poddar nedflyttade. Skulle inte förvåna mig alls. Litar mer på Poddtoppen.

   Svara

    Tor inte Perfect day har mutat Poddindex. Detta är alltså poddindex tekniska kommitté som tagit fram mätreglerna:
    Mattias Björkman – Bauer Media, Ordförande (föräldrarledig maj-december 2020)
    Jonas Svanhed – Bauer Media
    Chris Jelinski – Acast
    Robin Calmegård – Nent
    Anna Johansson – Sveriges Radio
    Peter Mackhé – Sveriges Annonsörer
    Maria Grip – Kantar
    Lars Björkman – Kantar

    Svara

     Och dessa vill inte tjäna pengar menar du?

     Svara

      Så du menar att Sveriges Radio och kommersiella aktörer med egna poddar tar emot mutor för att Perfect Days poddar ska vara högt upp på listan? Bauer media har poddar som Framgångspodden, Alla våra ligg etc – alltså en direkt konkurrent till Perfect Day.

      Svara

    Haha såg det nu, så genomskinligt. Ja de verkar ju ha betalat sig till detta, alla Perfekt Days poddar ligger plötsligt, enligt Poddindex där de gått samman idag och gör ett pressmeddelande om det, högt på listan så att de får lättare att tjäna pengar på annonsering sen, och så ville de inte se sämre ut än en viss blondin som ligger före dem enligt andra mätsajter haha asså.

    Svara

     Läs på om vad Poddindex är och vilka som står bakom. https://www.poddindex.se/about

     Svara

     Ja det verkar skumt, gräv i det och dessa siffror. Granska hur det går till. Har de alltså blivit någon slag samarbetspartner till Poddindex eller slagit sig ihop med dem? Nåt är lurt, verkar ligga en hund begraven typ.

     Svara

  Farligt med topplistor, kan lätt bli att man börjar manipulera siffror då 😂

  Svara

  Litar inte på Poddindex och litar INTE på Alex Schulman. Var ju något avslöjande i någon tidningsartikel för något år sedan om att Alex & Sigge blåst upp sina siffror, att de överdrivit dom och att deras siffror inte stämde med vad de själva sa. Nu blev det tydligen jobbigt för Alex att vissa poddar låg före dom på Poddtoppen vilket är en källa och sida som är betydligt mer tillförlitlig och trovärdig och som inte går att manipulera eller fuska med.

  Svara

   Ja men ingen bryr sig. De kan fortsätta medan andra som gjort likadant har fått betala ett högt pris. Märkligt hur det kan te sig

   Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

  Räknas endast fysiska nedladdningar eller räknas strömningar också? Exemplevis från Spotify eller via SR:s egen hemsida?
  Antar att det gör det, men hade varit intressant att veta hur man mäter och tolkar den trafiken.

  Svara

  Tips är att kolla hur Amir behandlar sina följare i kommentarsfält just nu

  Svara

   Alltså förlåt men han är vidrig. Man är ohyra enligt honom om man ens ifrågasätter demonstrationen pga corona och han spottar på ett fan som uttryckt sig i ett meddelande till Amir att hen är ledsen för att hen inte kunnat träffa sin morfar på 2 månader. Wtf???

   Svara

    Har han nånsin visat tecken på att vara en trevlig person? Han har i mina ögon alltid varit en avskyvärd och genuint elak person.

    Svara

     Nä jag håller med. Han har alltid varit och är en riktigt äcklig människa.

     Svara

      Ja och tyvärr inte känd för att kunna göra några vidare djupgående analyser

      Svara

   Usch aldrig klarat av honom som person, väldig besserwisser och otroligt dålig på att ta saklig kritik, hur gammal är han egentligen? Nån som vet. Han beter sig och skriver iallafall som typ en 18 åringar och tror nog han tror att han är de fortfarande haha.

   Svara

    Han är 30. Men har nog inte riktigt hängt med i mognadskurvan

    Svara

     Men guuuud är han 30????

     Svara

   Gud så jävla blåst…

   Svara

    Måste få fråga,är detta samma Amir som var med i Farmen vip?

    Svara

     Japp

     Svara

      Trist att han verkar ha fått en annan attityd än när han var med i Farmen.
      Där var han rätt rolig,om än lite lat.En av höjdpunkterna var när han satt och filosoferade med Pelle Fosshaug
      om tuppens kam och haklapp var gjorda av gummi,,ja,han bjöd på många skratt.

      Svara

  Poddindex är IAB:s vertyg för poddar och är alltså ett försök att samla alla poddar så att de annonsörer som köper marknadsföring i poddar ska jämföra de olika poddarna på samma sätt – en samlad valuta. Precis som IAB har godkända verktyg för alla andra typer av medier som annonsörer köper reklam i; tv, tidningar, digitalt, utomhus etc. Så ni som skriver att ni inte ”litar på” Poddindex kanske behöver läsa på lite om hur man jobbar för att införa mätverktyg som man verkligen kan lita på, så som IAB gör.

  Svara

   Word /en som jobbar med digital marknadsföring

   Svara

    Helt enig. Kan jämföras med ISO-standard etc. Sveriges Annonsörer har varit med och tagit fram mätregler med bla Bauer Media och SR. Så att PD skulle mutat Podd index är befängt.

    Svara

  Vet inte hur många som följer Foki här men såg nyss hennes kille Bill på Tinder, har de gjort slut? Vet ju att hon varit uppe hos sin familj hela våren men hon skriver ju fortfarande om honom som om de var ett par. Kanske öppet förhållande men känns ej så troligt. Aja!!

  Svara

   Jag förstod aldrig varför hon lämnade Sthlm bosatte sig i Lappland med barnen?

   Skrev hon något om det?

   Svara

    Hennes förklaring var typ att Bill behövde få egentid för att läka sin utbrändhet, plus att hon saknade sin familj. Sen blev hon kvar längre än tänkt, kanske pga corona eller något helt annat (kanske att de separerat….)

    Svara

   Vet du att det är Bill och inte någon catfish?

   Svara

    Alltså det känns inte rimligt att någon skulle utge sig för att vara Bill. Det är hans namn, en bild på honom och deras katt (en bild jag aldrig sett på Fokis blogg/insta) och texten ”jag gillar katter”. Tror man kan utgå ifrån att det är han med tanke på att något verkar ha hänt i deras liv under våren.

    Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Men snälla 😴 ja Isabella ljuger om typ allt och ska alltid granskas exakt därför.

   Svara

   –1

   Svara

   Ibland gör det mer ont bli lite artigt tillrättavisad, för då blir det fel om man gafflar tillbaka (om det är det enda vapen man har).

   Svara

   Tråkigt att du fick din kommentar borttagen Marie, lågt att ta bort den, det var en väldigt BRA kommentar och du hade så rätt. Ja hade det varit IL så hade rubriken varit HON LJUGER och det hade varit en annan ton, anklagelser och raljerande men med Alex ska det tassas på tå nuförtiden. Hon lägger ner en massa tid på IL men inte på andra, då ska allt motbevisas och emotsägas och det ska dras upp gamla uttalande hon gjort för tio år sedan och det vinklas och vrids så allt låter negativt. Kolla bara hur aktiv hon är under inlägg om IL med att länka till gammalt och vrida allt hon säger till något fel och dåligt. Det görs skillnad på folk här, tråkigt.

   Svara

    Haha Marie hejar på sig själv 👍🏼

    Svara

    + 1 på den. Det är skillnad på hur man behandlar män och kvinnor och framförallt på hur man behandlar IL. Ser man inte det är man blind.

    Svara

     Har inget att göra med att Isabella är kvinna? Hahaha herregud du har missat hela poängen.

     Svara

    Det här inlägget uppskattar jag väldigt mycket. Bra förklarat.

    Svara

   Camilla, förklara gärna varför du tog bort min kommentar. Jag var saklig, var inte elak utan ifrågasatte bara på ett inte otrevligt sätt varför tonen i dina inlägg varierar så mycket beroende på vem du skriver om

   Svara

    Om det stämmer så kan den ha tagits bort av misstag och då ber jag om ursäkt.

    Svara

  Lyssnar folk ens på A&S nu för tiden? Tycker bara dom känns som gaggiga gubbar med för mycket hybris.

  Svara

   Haha verkligen! Lyssnade för några år sedan men Sigge kan vara historiens drygaste och mest uppblåsta människa.

   Svara

    Verkligen! Och inte alls så smart som han vill ge sken av

    Svara

   Jag tycker deras podd är bra, vissa avsnitt mindre bra men så är dom flesta poddar, men ett bra avsnitt från dom kan va väldigt underhållande och fint att lyssna på

   Svara

   A och S är mina husgudar!!! Älskar allt med dem!

   Svara

    A och S är mina hustomtar! Älskar allt med dem!

    Svara

     A och S är mina husdjur! Älskar allt med dem!

     Svara

  ”Poddindex är absolut en granskad och validerad lista för alla poddar…” men hur vet du/man det, hur vet du/man att de mäter tillförlitligt och att de är att lita på? ”Poddindex har en betydligt mer avancerad metod för att mäta och ranka poddar än vad jag tror iTunes har” Hur vet man det? Du tror det – tror. Klart att de själv skriver att de mäter på visst sätt och är trovärdiga MEN de tjänar pengar på sajten, hur vet man att inte vissa betalat för att få blåsa upp sina siffror och placeringar? Så tror jag att det är, litar inte på det för om det stämde så borde ju A o S ligga högre upp på andra listor. Kan du inte leta upp artikeln med att A o S skulle ha blåst upp sina poddsiffror och visa den här. Och Alex sitter och tar bort kommentarer på sin insta hahaha

  Svara

  Tänkte på det också, du skriver att de får betala för att ligga på denna poddindex-lista men kanske kan de även betala för att få ge sina egna siffror och önska sig placeringar och få blåsa upp sina siffror för en liten slant. Just saying. Man kan ju undra varför Alex ville visa upp detta just nu liksom 😉 och att de just nu har så högra siffror enligt poddindex men ändå ligger sämre på andra listor som ju också mäter lyssningar oavsett reklaminslag och annonser som någon försökte med som ”förklaring”.

  Svara

  80 000:- per år i ”avgift”?!??? JISSES!!!

  Svara

   Hur räknar du?

   Svara

    Bättre än ni läser. Nästan 20.000 per kvartal blir nästan 80.000 per år. Och det är för en liten aktör. Troligen mycket mer än så för de som är så stora att de hamnar på topplistan.

    Svara

   9 tusen per kvartal… var får du 80 papp ifrån?

   Svara

  Vill tipsa om podden Älskade psykopat, så sjukt bra. Speciellt när man som jag gått på några nitar i livet.

  Svara

  Vem använder itunes? På sin höjd Appleanvändare…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.