Therese Lindgren tar Youtubeledigt pga sjukdom

Therese Lindgren och hennes mage är ett återkommande ämne på hennes sociala medier, och nu verkar det ha utvecklats i en oroväckande riktning.
I hennes senaste inlägg från Instragram berättar hon nu att hon varit riktigt sjuk de senaste två veckorna och hon har även fått söka akut hjälp pga sina smärtor.
Nu låter det dock som att hon slutligen kommit till en bra läkare som kommer se till att hon blir grundligt undersökt. Beroende på vad proverna visar så kan hon även komma att utredas för endometrios.
Läkaren vill sjukskriva henne men hon är inte säker på att hon vill det, men hon kommer ta paus från Youtube under juni månad och bara uppdatera sitt Instagramkonto.

Krya på sig till Therese och hoppas att hon får alla svar och den hjälp hon behöver slutligen.

Ps. Jag har ju också Endometrios och upplever att jag först hörde talas om sjukdomen i vuxen ålder. Hur länge har ni känt till diagnosen?

129 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  låter precis som när min kusin i vuxen ålder fick sin crohns sjukdom. krya<3

  Svara

   Att Therese inte tycks förstå att det är Crohns!!!!!!!!!!

   Svara

    Vad sjuk du är. Du kan ju omöjligt veta vad hennes diagnos är!

    Svara

     Förstår din poäng men jag har själv Crohns och hade gissat på precis samma sak. Väldigt många faktorer pekar på det.

     Svara

    Med tanke på att hon har gjort flertalet utredningar så är det inte särskilt troligt att det är Crohns då det mig veterligen syns på exempelvis rektoskopi. Dessutom, det finns ju fler typer av IBD än Crohns.

    Svara

     Crohns drabbar tarmen segmentellt och kan drabba hela GI, så den syns definitivt inte alltid på rektoskopi. Inte ens på koloskopi (den kan sitta i tunntarmen).

     Svara

  OT men varför har Therese alltid med en syntolkning i sin caption? Dum fråga men är det många blinda som har instagram och uppskattar när man gör så?

  Svara

   För att alla ska kunna ta del av det hon publicerar, såklart. Ja, det är många synskadade som har Instagram, och om man skriver en syntolkning så kan dom också ta del av bilderna, fast på ett annat sätt.

   Svara

    okej förlåt om jag låter dum men om man är blind, hur ska man läsa hennes text då? förstår ej

    Svara

     Undrar också hur de ska kunna läsa syntolkningen när de inte kan se bilden?

     Svara

      Talsyntes.

      Svara

      Det finns program som läser upp texten. Inget konstigt att man inte vet om man inte vet. 😀

      Svara

     Det finns ett program som läser upp text.

     Svara

      Vad jag har förstått och fått berättat för mig så är det en liten procent som har en helt skadad synnerv och ser helt svart. De allra flesta har synrester och kan se lite i olika vinklar, positioner, suddigt, grumligt och så vidare. Man kan ha så pass dålig skärpa att man räknas som blind men med stor text så kan man se lite grann. Så det finns mycket att lära om just blinda och hörselskadade. Syntolkning är till för att få det uppläst.

      Svara

     Kolla upp Molly Burke på youtube, det är en blind tjej som har många videos (utöver ”vanliga” vloggar, hauls etc) om blinda och hur hon använder teknik och annat man antar att blinda har svårigheter med.

     Svara

     Du kan ställa in din telefon på ett sätt så den läser allt högt å du kan röststyra den!

     Svara

   Men antagligen… Håller med dig – dum fråga.

   Svara

    Varför så dryg?

    Svara

   geez har bara aldrig sett någon göra så förut. var mest intresserad om det var uppskattat, isf borde man ju uppmuntra fler till att göra det. tack gör svar iaf:)

   Svara

   Jag använder insta i jobbet och från och med i augusti eller september kommer en ny tillgänglighetslag där man måste syntolka alla bilder som man lägger ut, vet inte om den gäller privata företag dock, jag jobbar offentligt så säkert andra regler.

   Däremot behöver man inte lägga det i bildtexten, man kan skriva syntolkningen under avancerade inställningar innan man postar, antar att talsyntesprogrammen läser upp det automatiskt då?

   Svara

  Jag hörde också talas om endometrios som vuxen, mest för jag arbetar på myndighet där en annan avdelning jobbar mkt med dom frågorna och därmed har affischer uppsatta i sin korridor. Jag fick veta efter mitt kejsarsnitt att jag hade endometrios och har ALDRIG haft problem med magen, mens, värk osv. Ingenting liksom. Så så kan det också vara tydligen! 😅

  Svara

  Fick veta att det fanns något som heter endometrios när jag var 28 år. Då hade jag sprungit hos läkare sedan 17 års ålder, oftast en till två ggr i månaden.

  Är idag 36 år. Har sedan länge accepterat min sjukdom men att ständigt gå på behandling (hormonspiral kombinerat med två tabletter visanne plus fulldos Lyrica) är ibland riktigt jobbigt. Missar jag någon timme med Lyrican märker jag det direkt med svåra nervsmärtor.

  Opererats sex gånger och kommer aldrig att bli frisk. Har ont 365 dagar om året. Men jag lever ändå, jobbar 100% och är ensamstående med barn. Skulle aldrig låta en diagnos hämma mig. Man kommer långt med vegansk kost, socker- och glutenfri diet samt att träna regelbundet.

  Svara

   Har konstant magont, särskilt vid ägglossning och mens. Främst vid mensvärk är min smärta helt out of this world. Det är på en obeskrivlig nivå. Skrik-gråter ibland av smärta när jag exempelvis på 24:e timmen varken fått sömn, ordentlig mat, frisk luft eller en enda smärtfri sekund.

   Misstänker väldigt starkt att det är endometrios då övriga symptom stämmer in på mig också (ont vid samlag, ofta urinvägsliknande besvär men negativa odlingstest, IBS-liknande besvär, infertil osv.)

   Poängen med hela denna kommentar var dock att säga att jag provade att äta vegetariskt 1 månad för ett tag sedan. Det hjälpte oerhört mycket mot min smärta! Funderar på att återuppta det. 🙂

   Svara

   Fast det där ”skulle aldrig låta en diagnos hämma mig”, så arrogant skrivet! Det beror ju helt på hur sjuk man är. Hjälper det med träning/kost osv så är det ju skitbra, men många lever med sjukdom som man inte kan påverka oavsett.

   Själv har jag inte endo men en annan sjukdom och för några år sedan var jag så dålig att livet bara stannade upp. Jag behövde hjälp i stort sett dygnet runt, och trots att jag fick all vård man kunde önska så förblev jag jättesjuk. Numera är sjukdomen under kontroll, jag kan jobba igen osv. Underbart, men jag fattar ju att det inte bara är att ”bita ihop” och kämpa på. Att säga så är att förminska dem som uppenbarligen har en svårare form av sjukdom- även om det är jättebra för dig såklart att du klarar detta. Men man har väldigt olika förutsättningar och det lär man ju förstå.

   Svara

    ”Du borde inte låta din sjukdom hämma dig” = arrogant skrivet. ”Jag kommer inte låta min sjukdom hämma mig” = personlig åsikt om den egna kroppen och styrkan som du inte har någon aning om. ”Det där var arrogant skrivet!” = sjukt arrogant skrivet. MVH ej anonym ovan

    Svara

     Also att börja med ”aRrOgAnZ!1!!” och sen avsluta med ”man har olika förutsättningar”, snacka om att vara inkonsekvent…

     Svara

    Jag skrev om min egen uppfattning och min egna inställning till min sjukdom. Nu har jag legat inlagd månadsvis i perioder, åt 120 tabletter i veckan och var nära att utveckla ett beroende av smärtstillande.

    Jag lever med kronisk smärta, många hade nog inte orkat med det men jag som har dessa problem måste acceptera och lära mig leva med det. Därför kan den inte hämma MIG. Alla har olika förutsättningar och jag har turen att ha mina vänner, förstående kollegor och en fin familj.

    Är man sjuk måste man också arbeta för förbättring. Man kan göra mycket själv dvs kost och träning vilket är två viktiga förutsättningar. Går regelbundet på yoga och styrketräning som är bra för att inte spänna sig (=ökar smärtorna).

    Svara

  Jag hörde talas om endometrios första gången efter att de pratat om det i nyhetsmorgon. Jag tror det var kanske en 5-6 år sedan. Jag såg det inte själv men min man ringde mig och berättade om det och tyckte att det de sagt stämde in exakt på hur jag hade det. Veckan därpå besökte jag en gynekolog som rakt ut sa att det var naivt att jag trodde att jag hade en sjukdom för att jag hört om det på tv. Han suckade flera gånger och himlade med ögonen, men gav efter för mitt tjat om undersökning. Jag tror det var cirka 2 minuter in i undersökningen som han blev knäpptyst och helt stel. ”Och här är ett endometriom” sa han sedan väldigt tyst.

  Jag gick aldrig tillbaka till honom men däremot till andra gynekologer. Ett endometriom växte på mig, cystan var 14 cm i diameter när man bestämde sig för att operera. Återhämtningen från den operationen är fortfarande det värsta jag varit med om i hela mitt snart 40-åriga liv. Efter det har jag opererats två gånger till. Jag fick testa ca 10 sorters p-piller (som alla gav mig helt sjuka biverkningar, jag fixar verkligen inte hormoner) förrän jag fick reda på att det finns en endometrios-medicin! 14 kronor om dagen kostar den, och det går inte på högkostnadsskyddet, men efter jag började ta den har jag sluppit fler cystor och smärtan har minskat till ca 10%. Det känns helt otroligt! Om det är slump eller beror på medicinen vet jag inte, men jag vågar inte gambla.

  Tack för att ni kom till mitt TED-talk! 😀

  Svara

   Vad heter medicinen du tar? Har själv endometrios och tyvärr aldrig hört om någon speciell medicin, förutom de som försätter en i tidigt klimakterium.

   Svara

    Är inte ovanstående men kan tänka mig att de handlar om medicinen Visanne. Den är gjord för att behandla just endometrios. Har haft den själv men för mig fungerade den tyvärr inte. Men vet många den funkar för!

    Svara

     Men visanne är bara en gestagen, det samma man använt i åratal för att ändra balansen mellan östrogen/progesteron i kroppen og förhindra blödning. Dienogest är en nyare sorts gestagen, men har funnits ett bra tag i ppiller. Det är ingen ny revolutionerande medicin.
     Jag tycker inte det låter som Therese magbesvär är pga endometrios, om hon inte har väldigt stora inväxningar i tarmen. Låter mer som någon IBD tex chrons. Hoppas hon äntligen får hjälp nu, kan inte fatta att hon inte sökt privat vård för många år sen när vårdcentralen inte hjälpte, hon är ju stenrik. Hälsa ska man aldrig snåla på. Hoppas verkligen att hon snart mår bättre.

     Svara

   Man undrar ju vart läkaren tycker är ett bra ställe att höra talas om sjukdomar? I hans skolböcker eller?

   Konstig grej att säga om en så vanlig sjukdom också. Förstår om man blir trött på folk som får för sig att de har spetälska efter för mycket Google men Endromitios är ju ingen direkt långsökt förklaring till den typen av problem….

   Svara

    Lol. Åkte in till akuten en gång och sa till kvinnan i luckan att jag trodde jag hade matförgiftning eftersom jag inte kunde behålla mat (det här hade pågått i 5 dagar) och kvinnan vände sig om till någon hon lärde upp ”låt ALDRIG en patient självdiagnostisera!!!” för att sedan vända sig tillbaka till mig och fråga igen ”varför är du här?”
    Jadu, vad mer vill du att jag ska säga, liksom? Lite samma grej.

    Svara

     Bra gjort av sköterskan!
     Man söker för symtom, det kan ju vara något helt annat än vanlig magsjuka.

     Svara

   Påminner mig om när min son var bebis och blev väldigt förkyld och fick rosslig andning. Läste en artikel om att RS-viruset härjade och när jag läste på om symtomen stämde han in på alla. Ringde 177 för råd och sköterskan jag pratade med suckade och snäste något om att ”så fort det skrivs om RS så tror alla föräldrar att deras barn har det”. Vad hände? Jo, mycket riktigt hade han RS-virus och blev inlagd på sjukhus i flera dagar. Har inte kontaktat 1177 efter det kan jag säga.

   Svara

  Har också endometrios och myom. Enda sättet för mig är att göra en hysterektomi, men har ej barn än och vill gärna försöka på egen hand innan det tas bort. Men jag längtar tills jag är fri från helvetet. Kan inte räkna på två händer hur många gånger jag varit på läkarbesök, laproskopier och cystor som spruckit. Blöder vid samlag och när jag gör nr 2. Är förövrigt 27,har haft problem sedan tonåren, diagnos fick jag för 3 år sedan.

  Svara

   Har du någon bra behandling? Det låter som att du inte har något som funkar för dig?
   Jag har endo i tarmen och blödde vid toalettbesök men nu när jag har Mirena + 2 tabletter av nya Slinda (hade tidigare Qlaira och Visanne) så är jag helt blödningsfri och för det mesta smärtfri <3
   Min läkare sa att jag skulle kunna få gå direkt från behandling till IVF om jag vill men jag vet inte än..

   Svara

  Fick min diagnos när jag fyllt 41. Hade problem sedan 12-årsåldern med många läkarbesök men blev aldrig utredd: ”det är bara mensvärk” ”du ser ju så frisk och stark ut” ”det går över när du blir gravid”. En läkare i Lund tyckte jag skulle tänka efter om jag inte var hypokondriker (!) eller om det var för att få uppmärksamhet – ja, för jag gillar att missa tentor pga jag blöder så mycket att jag svimmar? Inte förrän jag flyttade till USA hörde jag ordet endometrios och det var här en doktor tog mig på allvar: nu behandlas jag och mår bättre än jag har gjort på 30 år. Fy fan jävla sjukvård och att kvinnoproblem systematiskt förklaras bort som påhitt eller psykosomatiska.

  Svara

   Fick min diagnos vid 34 års ålder men har liksom du haft problem sen jag fick min mens. Smärtan från helvetet och kräkningar. Så hemskt att behöva lida så mycket och så länge utan diagnos. 😢

   Svara

   Ja det är fel. Sjukvården nonchalerar kvinnor. Vad jobbigt för henne att vara sjuk på sommaren. Hoppas hon snart mår bättre.

   Svara

    Ja det här är klockrena exempel! Jag minns diskussionerna för några veckor sedan, om att vi kvinnor gör vad vi vill med våra kroppar och att vi får klä av oss nakna på internet. Det är inte kvinnokamp. Det här är något att kämpa för! Kvinnors rätt att bli tagna på allvar i vården och vår rätt till behandling för sådant som bara drabbar kvinnor.

    Svara

   Varför skulle det gå över när man blir gravid?! Det där är ju en sjuk kommentar på många sätt! 😱

   Svara

    Graviditet är en behandling mot endometrios, konstigt nog. När jag besökte gynekolog som 20-åring fick jag också höra att det bästa vore att jag blev gravid. Alternativ två är hormoner som stoppar ägglossning, så sedan dess har jag ätit p-piller! Har tur för de har verkligen hjälpt mig

    Svara

    Graviditeten i sig kan ju fungera som behandling då hormonerna som man vanligtvis behandlar endometrios med ökar kraftigt under graviditet, men när de sedan återgår ges ju inte samma skydd.

    Svara

  Har haft svår mensvärk sen jag va typ 12, brukade från 12 års ålder till ca 16 års ålder när jag hade mens, kräkas, fick frossa , fick sitta på toalettet i timmar (inte riktigt men ni förstår vad jag menar) med smärta när jag skulle göra nr 2. När jag va 25 orkade jag inte mer utan gick till läkare. Blev först diagnoserad med IBS, men va på mig och trodde det va endomitrios. ( hittade om sjukdomen på nätet när jag googlade mina symptomer) och för ca 4 år sedan så fick jag göra en titthålsoperation och fick det då bekräftat. Dock hade jag inte så mycket men på ställen då det kan orsaka mycket smärta. Sen fick jag medicinen Provera som ska ta bort mensen, funkade rätt så bra för mig. Men nu är jag hormonfri då jag inom en snar framtid vill ha barn ( endomitrios gör att man KAN ha lite svårare att få barn) men med Corona som pågår så vet jag inte riktigt hur jag ska göra 😥

  Svara

   Jag har endometrios och väntar just nu mitt tredje barn, så misströsta inte. Det behöver inte vara svårare. Har du inga barn sedan tidigare, så får du hjälp med hormonbehandling eller ivf om du skulle ha det.

   Svara

   Precis så hade jag det under mens från 16 till 26, fick feber o frossa, blev yr låg på badrumsgolvet i fosterställning, spydde o nästan svimma. Höll i sig dom två första dagarna på mensen sen blev det bättre. Fick aldrig någon hjälp men efter att jag födde ett barn så har jag knappt märkbara menstruationer nu. Gått 2 år sen jag fick tillbaka mensen..

   Svara

   Jag trooor (vad min läkare har sagt) att du kan få göra IVF efter 6 månader om du har endo. Förstår att det är olidligt med 6 månader. Annars sa han att jag kanske skulle få göra IVF direkt från behandling, men det kanske är i privat regi.

   Svara

  Hade inte hört talas om endometrios förrän jag fick min diagnos 2003. Har opererat mig två gånger och önskade vid senaste operationen att de skulle ta bort livmodern men icke. Har testat alla mediciner som finns och till en början har de fungerat men sen är det som att kroppen blir immun. Har höjt doserna till att till slut behöva byta medicin och nu går jag på vanliga minipiller. Hjälper ju inte mot smärtan men är i alla fall hyfsat blödningsfri.

  Hoppas att det är något annat som drabbat Therése.

  Svara

  Tar tusen gånger hellre koloskopi än gastroskopi!

  Svara

   Testat laxabon? 🤠

   Svara

   Jag ”krävde att bli sövd båda gånger vid gastroskopi. Var dock i 15års åldern då och har fobi för att kräkas men sedan blev jag remitteras förra året (då 23) till gastro och ville bli sövd och det beviljades men jag avbokade sedan undersökningen då mina problem försvann av sig självt tack o lov
   Vet att det finns risker att bli sövd osv men tips ändå att fråga om det om man tycker det är så pass obehagligt

   Svara

    Glömde ett andra ”

    Svara

    Ja, sedering är ett alternativ men åtminstone i Stockholm är de extremt snåla med det och det är ingen garanti att man får det tyvärr. Har så starka kräkreflexer vid gastroskopi att läkaren har svårt att göra undersökningen men ändå får jag inte alltid sedering 😐

    Svara

     Gastroskopi är helt klart det värsta jag varit med om. Gjort två st och kommer fan insistera på att bli sövd nästa gång. Kräks så mycket och intensivt jag jag spräcker massa blodkärl i ansiktet och ögonen, kan inte andas för att jag konstant håller andan när jag kräks upp och får allvarlig ångest (att kvävas är min största fobi). Herregud vad jag hatar det.

     Svara

  OT, Sandra Beijer har nu inte hörts av på sin blogg sedan i torsdags, troligtvis på grund av den åsiktsstorm som blev efter att hon inte adresserat BLM. Hon brukar ju annonsera så fort det ska bli någon dag utan inlägg, så det här är rätt ovanligt.

  Svara

   Men sluta tjata om hennes jävla inlägg! Hur skriver väl när hon vill skriva och hon kommer inte skriva fortare för att du tjatar om det varenda jävla dag.

   Svara

    Men låt folk tjata om det här. Sandra har ju stängt av sitt kommentarsfält så rätt svårt att ta det direkt med henne.

    Svara

    Haha sorry, inte varit inne på Bloggbevakning på några dagar, så visste inte att någon annan ”tjatat om det varje dag”.

    Svara

     Helt relevant tjat. Är spänd på vad som ska hända, typ om sparrow polisanmäls eller om S slutar blogga helt. Eller om allt bara blir business as usual.

     Svara

      Förtydligande: inte spänd som i film och popcorn utan på riktigt intresserad. Detta var INTE ett vanligt kommentarsfält. Hur i hela ’’’ ska en hantera detta liksom.

      Svara

      Sparrow verkar bindgalen och borde mycket riktigt polisanmälas (och spärras in) och S borde fortsätta med sitt. S har inga skyldigheter alls om vad hon måste eller inte måste blogga om. Det är det som är det fina med en blogg, att det är helt fritt att själv välja vad man vill att den ska handla om.

      Svara

   Hörde henne på p4 extra idag om du saknar henne 😉

   Svara

   Hon var med i radion idag. P4

   Svara

   Jag skrev om det under ett tidigare inlägg så det är väl jag som tjatar då. Som vanligt vaktas Sandra noga av svansen. Själv tycker jag att det skulle vara intressantare om hon slutar helt nu. Det skulle ju betyda att hon skulle få byta jobb helt och hållet, men det kanske hon har möjlighet att göra nu i och med SVT-jobbet. Hon har ju länge varit trött på bloggandet och läsarnas kommentarer, och det blir ju lite knepigt när det är de som gör hennes levebröd möjligt. Är intresserad av Sandras bloggande dels för att jag är nyfiken men också för att jag är intresserad av hur internet I allmänhet och influencerandet i synnerhet utvecklas.

   Svara

    Skulle dock vilja invända kring det där med att hon varit trött på läsarnas kommentarer att bloggare som inte är så känsliga för vad läsarna blir arga över är mycket roligare att läsa. Tänker att det här med att försöka akta sig för alla minor hela tiden gör att bloggar långsamt dör trådkighersdöden. Tycker hennes blogg blivit mycket roligare sen hon blev lite kaxigare mot alla som klagar.

    Menar inte att försvara allt hon gör utan bara är 100 % duktigt är så tråkigt. Underbara Clara t ex har ju varit smådryg mot folk som ifrågasätter hur länge som helst utan att det verkar vara ett tecken på att hon är trött på bloggandet.

    Svara

     Håller med om att duktigt är tråkigt! Och tröttsamt. Det jag skulle vilja se är någon som står upp för sin åsikt. Eller står upp för sina val lite mer aktivt. Men influencers vill inte stöta sig med läsarna, då de är beroende av att återkommer. Lite osunt sådär och lite av en rävsax. Men det är just därför det är intressant med radioskugga från tex SB. Får
     Man det till att man inte unnar henne en paus visar väl bara att man inte är så intresserad av omvärldsanalys.

     Svara

  Jag hörde först talas om Endometrios i en tidningsartikel (typ Frida/VR) när jag var 14ish och hade haft otroliga problem sen jag var 13år. Det var en intervju med Sara Löfgren från Fame Factory som intervjuades. Kände igen mig så mkt i vad hon berättade och sa både till mamma och vårdcentralen att jag trodde jag hade Endo. Blev helt avfärdad för det var ju ngt som bara drabbade mkt äldre kvinnor tydligen. Men så efter 7år av smärta så fick jag tillslut min diagnos.

  Svara

  Första gången jag fick höra talas om endometrios var jag 18 år, skulle fylla 19. Då satt jag i väntrummet, dubbelvikt av smärta och hittade ett litet papper där det stod lite fakta om endometrios. Sa åt läkaren jag träffade att det stämmer in på mig, och när jag hade lyckats sparka(!) honom i huvudet så gick han med på att skicka mig för titthålsoperation och då fick jag diagnosen. Det är 10 år sen. Kan tipsa om kontot @endometriosdoktorn på instagram, superbra! 🙂

  Svara

   Det är ändå konstigt att det verkar vara så många gynekologer som inte vill att kvinnor ska undersökas för endometrios. Varför är de så motvilliga till det? Det är ju inte jätteovanligt eller särskilt svårt att kolla upp.

   Svara

    Det är inte specifikt för just endo och gynekologer utan vården i stort är i regler motvilliga att göra grundliga undersökningar. Det kostar pengar och tid som båda ska sparas in på. Därför får väldigt många får kämpa med näbbar och klor för att få ordentlig vård när de kommer med åkommor som inte syns direkt/är enkla att diagnostisera (typ ett brutet ben).

    Har så många exempel från familj, vänner, främlingar på nätet och egen erfarenhet av det här att jag förlorat allt förtroende för vården. Och ja, också här ovan finns ju en hel del ”bra” exempel. 😔

    Svara

     Känner en kvinna som inte fick hjälp för brutet ben. Blev erbjuden psykolog när hon grät av smärta. Benet konstaterades brutet 6 månader senare, men då hade det ändå läkt ihop av sig själv.

     Svara

     Möjligt att det är så, men jag har inte alls den upplevelsen från vården. Alltså vårdcentralen är ju en grej, det är ju ett lotteri varje gång, men om man kommer in akut eller väl lyckats få en remiss så har jag och mina anhöriga alltid fått rimlig vård. Därför blir jag förskräckt över hur jävla omöjligt det verkar vara att få en gynundersökning och ultraljud.

     Svara

      Väldigt sällan kan endometrios diagnostiseras via ultraljud. Det krävs titthålsoperation, därav vill man ofta undvika det, I 50% av fallen hittas ingen endometrios och det krävs ändå 1-2 veckors återhämtning efteråt. Däremot är det fruktansvärt att få höra att de inte tror en/att det är psykosomatiskt etc…

      Svara

      Ja fått rimlig vård. Men däsen säga att man är frisk när man har en till jävla tumör på livmodern. Fast dom kollat flera gånger.

      Svara

  Hörde först talas om endo när jag var typ 25 (10 år sen!) – min kompis hade hemska besvär och det tog flera år att äntligen få diagnosen.

  För 4 år sen fick jag reda på att jag har det (gjorde utredning pga problem med att bli gravid) men jag trodde inte jag hade några symptom (förutom ofrivillig barnlöshet). Nu i efterhand inser jag ju att mensvärken och ryggproblem jag hade inte var normalt när man har mens. Trodde jättesmärtsam mens var vanligt. 🤷‍♀️

  Svara

  Hörde talas om endometrios tidigt då mamma har det. Men fick ingen bra hjälp förrän jag va 27 (är 32 i år).

  Mitt tips till många: GÅ UR ENDOMETRIOSGRUPPER. Jag va med i dessa till en början, men sen blev jag bara sjukare av att läsa där. Där folk berättar om hur mkt smärtlindring de tar, hur dåligt livet är osv. Jag föll dit med, men insåg att endohelvetet inte får ta över mitt liv totalt.

  Jag accepterar att jag får ligga på soffan efter jobbet och planerar aldrig något på helger längre utan kör allt spontant.

  Men! Något som räddade mitt liv var att opereras i London 2018. Dr Peter Barton-Smith! Robotassisterad operation. Han tog bort och städade upp efter svenska vårdens laparoskopi.

  Svara

   Instämmer. Dessa grupper är inget bra. Folk sitter med sina offerkoftor, pratar mediciner och tycks tävla i vem som har det värst. De visar inte upp en positiv bild om hur man kan leva.

   Svara

    VERKLIGEN! Det är helt sjukt, jag fick kontakt med en tjej i samma stad som mig och skulle tipsa om läkare. Men hon mådde sååå dåligt, ”hur ska jag orka leva med detta” osv. Sa till henne att jag varit där, men vände mitt mindset tillslut, avslutade alla kontakter i såna grupper, försökte se det positiva istället. Inte boka upp mig – för om jag måste avboka så tar det sååå hårt på psyket.

    När jag skulle opereras i London skröt folk om morfinpumpen man fick. Jag skröt istället om att jag SLAPP morfin. Sen blev folk arga för att jag va uppe och gick, istället för att ligga som en gurka på hotellrummet.

    Nej, alltså leta information på nätet och kanske hitta nån grupp för att ställa frågor. Men för ens egna skull – lämna den igen. De tävlar verkligen i att må sämst. Och hur man får pengar genom försäkring. Alltså nej usch

    Svara

   Har aldrig någonsin varit med i sådana grupper. Har endometrios men inga cystor och får hela med en uppblåst mage 24 timmar om dygnet 365 dagar om året och äta stark medicin men jag kan jobba och jag är ändå någorlunda frisk.

   Svara

    Gå aldrig med i dom heller, för din egen skull haha.

    Jobbar du när du tar starka mediciner?

    Svara

     Jag lovar haha. Jadå jag jobbar heltid. Medicinen är stark men jag har ätit den så länge så jag känner inte av biverkningarna som den ger – illamående och tung i huvudet till exempel. Tråkigt nog är ju Citodon beroendeframkallande men jag har inget annat val så får hoppas att jag blir erbjuden hjälp den dagen jag behöver vänja mig av vid den.

     Svara

  Precis sett Anna Brooks live .herregud när hon ska försöka prata bebispråk ,skämskuddar

  Svara

   Jag är så ledsen att jag är blockad… 😔

   Svara

    Samma här… 🙁

    Svara

   Hennes lives blir bara värre och värre.

   Svara

    Och längre och längre.

    Svara

   På tal om skämskudde, såg någon den gången dottern gjorde sitt alter ego?

   Svara

    När de pratade om Robertos present? 😬

    Svara

     Just den. Vet inte om folk som kommenterade att hon var jätterolig och borde ha en egen kanal var seriösa eller om de drev med dem, men jag tyckte det kändes som ett ”you-had-to-be-there-moment”. Jag tyckte inte det var det minsta roligt. Enbart pinsamt. En dålig kopia på Mia Skäringers Tabita (hon hade ju i princip stulit namnet också).

     Svara

      Ja fruktansvärt löjligt och inte det minsta roligt.

      Svara

  Jag hör till de med endometrios som haft tur. Har liknande historia som berättats ovan, mensvärken från helvetet med sängliggande och kräkningar. Första gången jag hörde talas om tillståndet var 2005, när min dåvarande gynekolog såg något som han trodde var en cysta på min ena äggstock och remitterade mig till kvinnokliniken. Det visade sig vara en endometrioscysta stor som en tennisboll. Blev opererad någon månader senare. Som tur var kikade de även runt den andra äggstocken, där det också satt en cysta som de inte kunnat se vid undersökningarna. Hade även kluster med småcystor på andra ställen som de inte kunder operera. Istället försattes jag i klimakteriet på kemisk väg för att få bukt med dem. Det blev två behandlingar om 6 månader var, med ett halvårs mellanrum. Sedan dess behandlas jag med p-piller utan uppehåll och har inte haft mens sedan 2006. Och endometriosen är under kontroll. Ser dock fram emot att snart få komma in i klimakteriet på riktigt (är 43 nu) och slippa hormoner. Och blir det riktiga klimakteriet något sånär som på de två perioderna jag var försatt i det på kemisk väg så lär det bli toppen, för så bra har jag faktiskt aldrig mått – trots värmevallningarna! 🙂

  Svara

  Efter vad som skrevs om Ditte Svanfeldts i gårdagens inlägg vill Jag veta mer. Nästa att granska Cam? Läste FUPen med smskonversationen mellan Ditte och kompisen som åtalades för Münchhausen by proxy. SÅ HIMLA OBEHAGLIGT.

  Svara

  Min mamma har det så jag har fått höra om det sedan jag var liten. Jag visste att det innebar att hon fått operera bort cystor men fattade inte att det var det som orsakade hennes fruktansvärda mensvärk och att hon blödde så jäkla mycket. Eftersom det är extremt ärftligt så sa hon inget om att mens kan vara lindrigare än så. Jag fick panik när min första kom för att jag trodde att jag skulle behöva nästintill vuxenblöjor och ha sådär ont som hon har. Jag har förmodligen inte fått det eller har iaf inga av symptomen. Är fruktansvärt tacksam för att min mens knappt påverkar mitt liv och hoppas verkligen att eventuella framtida döttrar inte drabbas.

  Min mamma var för övrigt extremt fertil så trots att det finns en risk för problem med att bli gravid så är det inte så för alla.

  Det är sjukt att en sjukdom som drabbar så många och skapar ett sådan lidande under mer än hälften av deras liv inte ges mer uppmärksamhet och resurser.

  Svara

  Det är så klart skitjobbigt att vara sjuk och må dåligt, men jag tåååål inte människor som ”jag har kämpat på sååå bra hemma och läkaren sa att jag skulle sökt myyyycket tidigare för det är sååå allvarligt” som att det är en bedrift?

  Är alltid så dramatiskt och akut 🙄

  Svara

   Fattar inte riktigt vad du menar med din kommentar men många kommer för sent till läkare.

   Svara

   Är ju inte konstigt allt när det är så vanligt att inte få hjälp för den sortens problem

   Svara

   Samma sak när hon berättade att hon sökte hjälp för sin ångest/utmattning. Då hade inte heller läkaren sett någon som var så dålig och att hen typ var i chock.
   Blir också irriterad på ett sådant beteende. Människor som aaaaaldrig skulle sjukskriva (för hög arbetsmoral) sig eller aaaaaldrig skulle söka akutvård. Vad är grejen med det?

   Svara

  Jag är helt övertygad om att jag har endo, vid gyn-ultraljud (kamera via könet) sågs ingenting så de avskrev alla misstankar och ville ej göra mer. Vad ska jag göra? Hur ska jag komma vidare? Bor i Region Skåne. Bokar gärna något för privat kontroll. Vill gärna diagnosticeras för jag förstår ej varför jag mår såhär annars.

  Vissa symptom:
  – Uppblåst mage
  – Molande magvärk (ofta)
  – Väldigt ont vid ägglossning
  – Sjukligt ont vid mens
  – Extrem mycket blödningar
  – Trött. Ofta. Mycket.
  – Inte lyckats bli gravid på 4 år utan skydd ”händer det så händer det” (infertil?)
  – IBS symptom
  – Konstant problem med urinvägarna, känns som UVI men odlingar visar negativt svar på UVI.

  Min moster och kusin har diagnosticerat endo. Min mormor hade väldigt ont men fick aldrig en diagnos. Jag är Helt säker på att jag också ärvt det, men det är helt omöjligt att utredas här i Region Skåne (man har tur om man ens lyckas komma till en gynekolog).

  Svara

   Jag bor i Göteborg och min gynekolog sade att även om ingenting syns så stämmer mina symptom in på endometrios. Jag fick primolut-nor att ta 10 dagar innan mens för att undvika de värsta smärtorna, kräkningarna och toalettbesöken och så äter jag stark medicin. Försök hitta en bra gynekolog du kan gå till eller en privat vårdcentral. De brukar vara mer hjälpsamma.

   Svara

   Vad jag har förstått är det väldigt svårt att få en diagnos och ofta går det bara att få en säker diagnos med operation. Jag behandlas för symptomen och blev satt på p-piller när jag var 21 pga hade symptom och en mamma med diagnos. Hon fick diagnosen i samband med operation, endometriosen hade förstört hennes ena äggstock redan innan 30. Man behandlar ofta med hormonella preventivmedel eftersom endometrios blir värre varje gång man har ägglossning, i mitt fall har symptomen försvunnit nästan helt också. Däremot är det förstås antagligen inte ett alternativ i ditt fall om du vill bli gravid. Men graviditet är den bästa ”naturliga” behandlingen mot endometrios, så lycka till! 🙂

   Svara

    Det är en myt att graviditet hjälper mot endometrios. Det kan hjälpa mot primär dysmenorré, men inte endometrios.

    Svara

  Fick diagnosen som vuxen. Har ont varje dag 24/7. Jag föder hellre barn varje dag – då får jag med mig något fint hem iaf än att gå runt med dessa smärtor konstant.
  Att söka akut i Gbg är ett skämt. Istället ligger jag instängd i sovrummet, dag in och dagut medan livet utanför pågår och jag åldras i samma takt.
  Detta är inte ”hemsk mensvärk”. Detta är FRUKTANSVÄRD helvetes smärta som man inte kan förklara. Det är därför den är bland tio 10 när den kommer till smärtor, tillsammans med cancersmärta.
  Sjukdomen har så mycket mycket mer också.
  Bla en sjuklig trötthet, massiva blödningar, oförmåga att skaffa barn, ett experimenterande av hormoner och läkemedel, en förstörd familj och äktenskap.
  Hur länge ska detta pågå undrar jag?
  Resten av livet tydligen…..

  Svara

  Jag hörde talas om endometrios när jag var 15 eller 16. Men jag hade åkt in många vändor fram och tillbaka till gynakuten för att jag hade cystor som sprack ända sen jag fick min mens i 12 års ålder…

  Dock inte fått operera och få nåt bekräftat, utan får bara behandling i form av preventivmedel och smärtstillande på recept, och sen blir det att åka in 1-2ggr/år pga cystor som spricker

  Svara

  OT Folk rasar mot Linda Hallberg och hennes märke på instagram. Värt att skriva om, Camcam? Kolla bl.a. Ines Francesca på instagram.

  Svara

   Jag ser inget hat på Lindas Instagram.

   Svara

    Jag kollade på Ines Francesca konto, hennes story. Där skriver hon om sina erfarenheter av LH cosmetics. Vilka inte var så bra.

    Svara

     Du får länka kontot – extremt svårt att hitta om man inte redan vet vem hon är 🙂

     Svara

      Är ju bara söka på namnet.

      Svara

  Therese, gör parasit prov

  Svara

  Ta bort gallblåsan! Jag hade så ont i magen i flera månader. Läkarna sa nej det är inte gallan, smärtan sitter inte på rätt ställe. Till slut fick jag ultraljud som visade att den inte fungerade alls. Operation ganska akut och har varit smärtfri. Fick också göra koloskopi innan. Fick lugnande och det gick jättebra. Var så nervös innan i onödan. Gastro däremot. Usch!!! Fick en panikångest attack när de bedövade halsen och den försvann liksom.

  Svara

   Men snälla!! Bara för att det var vad som var din diagnos så behöver de ju inte vara allas?! Låter ju som hon är hos en bra doktor!

   Svara

  Fy vad deppig läsning i kommentarerna. Detta borde skrivas ut och skickas till hälsoministern eller något. Så många kvinnor som får sina liv förstörda under många år för att vården inte tar sitt ansvar.

  Svara

  Måste hon ens sjukskriva sig? Förstår att hon inte orkar ta fram en kamera o filma sig en liten stund o sen behöva redigera och vänta på att den ska laddas upp. Men sjukskriva sig?

  Svara

   Men om hon inte kunnat ta sig ut sängen pga av smärtan?! Klart han hon också skall kunna sjukskriva sig!!

   Svara

   Varför skulle hon inte sjukskriva sig?

   Svara

   Nyfiken… Som egenföretagare, vad händer vid sjukskrivning? Får man 80% av sin månadsinkomst från FK som anställda får eller hur fungerar det?

   Svara

    Har man AB och betalar ut lön så fungerar det för henne som det gör för vilken anställd som helst. Har man enskild firma är det lite annorlunda: Man har så många dagars karens som man anmält och därefter får man sjukersättning från staten. De räknar dock på ett sätt som ska gynna dem såklart, så de tar någon slags översiktlig inkomst de senaste två, tre åren och sen gör de lite avdrag och sen halverar de resten och sen får man ”ersättning”. Som referensvärde kan jag då nämna att jag lever på min firma, dvs drar in så mkt jag behöver för att leva ett rätt bra liv, och när jag bröt benet och var sjukskriven i sex veckor så fick jag ut totalt 8 000 av f-kassan, såatteh…. det är en ”ersättning”.

    Svara

   Varför inte? Hon har redan dragit in sina miljoner och kan leva gott på sin avkastning. Hon kan gott vara sjukskriven när hon är sjuk.

   Svara

  Första gången jag hörde om sjukdomen var från Madelene Ilmrud, vet inte riktigt hur eftersom jag inte följer henne 🤔

  Svara

  Tycker att det är helt bisarrt att Alice Stenlöf ska totalrenovera hela sin nya lägenhet. I hennes senaste youtubevideo ser man hur badrummet är helt nytt men även det ska rivas ut. Även Lovisa Barkman vill riva ut sitt nyrenoverade kök för att det inte riktigt passar hennes stil. Hur kan man vara så totalt obrydd?

  Svara

  Jag tycker att man hör väldigt mycket om endometrios. Tyvärr inte från vården men från de som lider av det.

  Svara

  Jag hade sökt för dagliga menssmärtor i flera år och när jag sa det till min mamma (vi är inte så nära) så sa hon ”Men är det inte endometrios då, det har ju jag?”. Jag hade aldrig hört talas om det, det är väl en 15 år sedan. Sedan började kampen för att få rätt vård, det tog mig 7-8 år att få min diagnos, rätt vård har jag fortfarande inte och har inte hittat något som fungerar. Värsta skämtet i början var när en gyn sa ”Men du kan inte ha sträckt dig när du spelat badminton då?”. JOO för då har man ju mensvärk dagligen i flera år. Eller?!

  Svara

   Min mamma var öppen med sin sjukdom sedan jag var liten och berättade också åt mig att många gynekologer inte har tillräckligt med kunskap i ämnet. Så jag söker mig till sådana gynekologer som har specialiserat sig på kvinnosjukdomar. Tycker väldigt många år specialiserade på typ infertilitet osv. Men upplever jag fått bra bemötande när jag specifikt bett om att få gå till någon som kan endometrios.

   Svara

    Med tanke på hur vanligt det är tycker jag det är tjänstfel av gynekologer att inte läsa på.

    Svara

   Jag skickades till sjukgymnast för de ej trodde det var endo men någon sträckning också. 😁 Så jäkla off.

   Svara

  Har vetat om att min mamma haft grov endometrios sedan jag var liten och att risken skulle finnas att jag också skulle få den. Så som svar på frågan, har vetat om det sedan jag var liten. Sökte hjälp för mina egna symptom vid 20 för var för rädd för att gå till gynekologen före det. Blev genast tagen på allvar när jag nämnde min mammas sjukdom. Har behandlats sedan dess, dock utan diagnos. Men behandlingen hjälper mina symptom så diagnos känns inte nödvändig i nuläget.

  Svara

  Har också endometrios och som ett alternativ till konventionell vård vill jag tipsa om Jenny Koos aka @vulverine på Insta. Hon har hjälpt många med menscykelrelaterade problem såsom endo, PMS, PCO/S osv. https://www.vulverine.se/

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.