Drömmen om att baka pizza eller att kunna följa med och bada

På Giving People’s Facebookssida är det många föräldrar som inte ens har råd att köpa mat till sina barn, så att ens tänka på badkläder, sandaler eller en hink och spade i plast till sina barn till sommaren är helt uteslutet – saker som jag och många andra själva tar för givet.
Därför vill jag påminna alla som vill och kan att kika in på deras sida, kanske har du någonting hemma som inte ens används, men som kan göra stor skillnad för ett barn i sommar?
Hjälp behövs överallt och ibland på närmare håll än man kan tro.

Giving People är en organisation jag engagerar mig i kontinuerligt och tack vare dem är det så enkelt att hjälpa en annan familj med vad de kan tänkas behöva.
Vill och kan du – haka på!
Ska du anta någon av ”mina” utmaningar så är detta den jag föredrar. 🙂

190 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det här gillar jag.

  Svara

   Som Fritidsbanken tror jag det heter. Att man kan donera sportutrustning man inte behöver längre, sen kan barn i familjer som inte har råd att köpa tex ridhjälm till sitt barn, låna den där så alla barn ska kunna va med på alla idrotter.

   Svara

    Alla får låna från fritidsbanken, olika sportutrustningar. Iaf här.

    Svara

  Ger med jämna mellanrum till G.P det ger MIG vansinnigt mycket. När jag var nyskild för 15 år sedan hade jag behövt något sånt men det fanns inte. Det var ett helvete, men det löste sig med hjälp av vänner, kyrkan (jag som inte ens är kristen) och envishet. Så jag vill gärna ge nu när jag kan. För vår del märks det inteci vår budget om vi köper en kasse eller två i månaden extra. Och att få överlämna mat till någon behövande gör att jag mår bra också.

  Svara

   Jag hjälper till med mat och presenter ca 3 ggr/år. Älskar hur lätt och smidigt upplägget är.

   Svara

  Ja det är inte så mycket som krävs för att hjälpa till att ge en medmänniska lite glädje. Barnen är alltid de som drabbas hårdast och alla som kan hoppas jag delar med sig:)

  Svara

  Har inte ett dugg förtroende för den här typen av ”insamling” och är övertygad om att det är bara ännu ett sätt att lura godtrogna människor på pengar! Dessutom är det faktiskt ens eget ansvar att ha en buffert att ta av när de ekonomiska förutsättningarna ändras. Särskilt om man har oturen att ha barn också! Det är ju dock inte barnens fel att deras föräldrar inte kan kan försörja dem, men jag skulle aldrig någonsin ens överväga att bidra med ens en krona!

  Svara

   Oj, du verkar vara en himla sympatisk och fin människa.

   Svara

    De (föräldrarna) är ju ansvariga för sin avkomma och bör ju rimligtvis agera därefter!

    Svara

     🙄

     Svara

     Att be om hjälp när man behöver är att ta ansvar. Likaså att kunna ge till någon som behöver är att ta ansvar.

     Svara

      Så fint skrivet! ❤️

      Svara

     Jisses, du har då aldrig hamnat i knipa någon gång, märks ju. Blir man drabbad så är de toppen att de finns hjälp.

     Svara

   Tvi på dig

   Svara

   Jag förstår ju hur du tänker men livet fungerar inte riktigt så. Ibland går det snett.

   Svara

    Det är jag högst medveten om och jag menar inte att alla varken kan eller ska följa Anne Wibbles exempel. Men någon tusenlapp eller så borde inte vara särskilt komplicerat att spara varje månad!

    Svara

     Kryp tillbaks till den grotta du kom ifrån.

     Svara

     Men då förstår du ju inte att det kan gå snett, om du förutsätter att det är så enkelt att spara en tusing i månaden. Du utgår ju bara ifrån dig själv. Platt.

     Svara

      Man får ju givetvis anpassa sig efter rådande situation! Är det mindre inkomster måste man justera utgifterna!

      Svara

       Men nu försöker du ju bara provocera med flit.

       Svara

       Gissar att grå inte är favoritfärgen hemma hos dig.

       Svara

       Exakt – har man inga pengar, ja, då får barnen anpassa sig och sluta äta mat🤯

       Svara

   Snygg trollning där.

   Svara

    Jag trollar absolut inte! Det är min bestämda åsikt!

    Svara

    Ah nicket 🙄

    Svara

     Övervägde mellan det och Charon!😁

     Svara

   Mata inte trollen så får vi en trevligare stämning här inne.

   Svara

   Håller med om att det inte finns någon ursäkt för en arbetsför människa i Sverige att inte ha råd med mat, kläder och en dräglig levnadsnivå. Lyckas man inte uppnå den nivån här är det självförvållat. Men jag ger ändå via Giving People eftersom barnen inte kan hjälpa vilken familj de föds in i.

   Svara

    Jag tror att väldigt många av de som behöver hjälp av giving people inte är arbetsföra.

    Svara

    Bra att du påpekar ”arbetsför”, men samtidigt en lite dryg kommentar. Vet inte du och alla ni andra förnumstiga-spara-varje-månad-människor att det faktiskt finns människor som av olika anledningar INTE är ”normalt arbetsföra”?

    Dessa personer har funnits i alla tider och kommer alltid att finnas – och de flesta samhällen har genom historien hittat olika sätt att med någon slags medmänsklighet och solidaritet som drivkraft ta hand om också dessa medborgare. Antingen genom en samhällsstruktur och med ett samhällstempo som gav utrymme också för ”enklare” arbeten (dvs arbeten som även en person utan tipp-topp arbetsförmåga kunde klara av), eller genom olika typer av trygghetssystem med pensioner och annat.

    Efter ca ett halvsekel i Sverige med på många sätt stabila och fina trygghetssystem och en arbetsmarknad som accepterade alla sorters människor, har samhället dessvärre hårdnat sedan ca 15 år tillbaka och det blir ett oerhört utsatt läge för den som blir/är långtidssjuk.

    Arbetsmarknaden vill många gånger inte ha en människa som på olika sätt är ”svag” även om personen ifråga kan ha många kvaliteer. Läs valfri platsannons så förstår ni! Kraven är superhöga på snabbhet, egna intiativ, effektivitet, kapacitet att jobba superbra både i team och självständigt, och att man ska vara smart, lyhörd, stark och acceptera ständiga utvärderingar…

    För en människa halvt på väg in på arbetsmarknaden (typ deltid efter långtidssjukdom) är det såklart svårt att hävda sig i hård konkurrens och med sådana krav.

    Och detta gäller då människor som faktiskt HAR en gnutta arbetsförmåga även om de är exempelvis deltidssjuka. För alla de som inte har nån arbetsförmåga alls pga kroniska sjukdomar, har samhället hårdnat på ett annat vis. Där kan man bli misstrodd och mkt lågt prioriterad som samhällsmedborgare t.o.m i de lägen där FK godkänner en långtidssjukskrivning eller sjukpension – vilket alltså inte är det lättaste i sig. Ersättningen man får är inte sällan uselt låg, och har man otur blir man dessutom utförsäkrad ganska snart oavsett om sjukdomsläget har förbättrats eller inte.

    Jag har en bekant som lider av kroniska, svåra depressioner sedan 25 år tillbaka. Han är sjukpensionär sedan 15 år. Han har prövat alla behandlingar och terapier som finns, och vill inget hellre än att vara frisk och ”normal”, han har ”jobbat” mycket hårt på att försöka vara frisk – ja, han jobbar hårt med att överhuvudtaget orka leva. Men tyvärr kan ju de flesta sjukdomar inte botas enbart med viljans hjälp…

    Hur som helst; han får som heltids sjukpensionär ut ca 6000 kr efter skatt. Denna summa har varit ganska konstant de senaste 15 åren, dvs beloppet har inte följt den allmänna inflationen. Till detta får han också ett bostadstillägg, så totalt landar han disponibla inkomst på ca 10 000 kr i månaden. Hyran är på 5500 kr, så efter det har han 4500 kr som ska täcka CSN-lån, försäkringar, mat, el, bredband, tfn och mediciner. I hans fall handlar det INTE om brist på vilja eller förmåga att tänka långsiktigt, när han inte kan spara någon tusenlapp varje månad – det.bara.går.inte!!!

    Så var lite försiktiga när ni slår er för bröstet, alla ni rättskaffens personer som tycks tro att sjukdom (och ibland dålig ekonomi) är något man väljer själv pga slöhet eller liknande. Det finns extremt många ”giltiga” anledningar till att en person kan ha det svårt ekonomiskt. Och dagens samhälle gör det allt svårare och mer skamfyllt för dessa personer att leva i.

    Svara

   Även en buffert kan ta slut.

   Svara

   alltså, förstår vad du menar. tycker det är katastrof med folk som skaffar barn och djur utan rimlig ekonomi eller buffert. men en buffert kan ju ta slut och livet kan ta en sjuk vändning från en dag till en annan.

   Svara

    Om man går in på Giving Peoples sida och läser, så måste rimligtvis några av historierna vara uppdiktade. Det kan ju inte vara möjligt att bo och leva i Sverige 2020 under sådana förhållanden. Därför är jag synnerligen skeptisk!

    Svara

     Jo that’s kind of the problem buddy!

     Svara

      Där ser man!

      Svara

     Du har inte tänkt på varför du inte visste från tidigare att det ser ut såhär i sverige i många familjer? Bara för att du inte själv har fattigdom i din närmsta krets betyder det inte att den inte finns! Fattiga människor syns inte heller på samma sätt som rika, då dom knappast skyltar med det. Dom smälter in i mängden oftast, inte speciellt roligt att skrika ut hur fattig man är och hur svårt man har det p.g.a ekonomi.

     Alla kan vi hamna snett i livet, alla kan vi bli sjuka eller förlora våra jobb eller bli ensamstående med endast en liten inkomst att leva på.

     Att du sitter så på din höga häst och ser ner på andra som du gör, säger något om hur lyckligt lottad du själv varit i ditt liv.

     Svara

      Jag är högst medveten om att man kan drabbas av både arbetslöshet och sjukdom, men det finns ju ett socialt skyddsnät som gör att man inte ska vara utan varken hem eller mat!
      Därför tycker jag att det är oerhört märkligt att läsa hur alla dessa människor har hamnat i en sådan prekär situation.

      Jag ser för övrigt inte ner på någon som inte har samma ekonomiska förutsättningar gemene man råkar ha, men det kan ju inte bara vara ren otur att så många hamnar i samma situationer som de anger!

      Svara

       Varför skulle det inte kunna vara otur?

       Svara

        Högst osannolikt att så många människor hamnar i samma/liknande situation. Nu har jag ju ingen statistik att luta mig på, men jag tror att det handlar om dåliga beslut eller val.
        Du har som individ, nästan alltid möjligt att påverka förutsättningarna för att få ett annat resultat.

        Svara

         Men vilken konstig logik? Osannolikt att många hamnar i samma sits? 🤔🤔 Vi människor som grupp tenderar ju ganska långt följa samma mönster, så det är väl absolut inget konstigt med att många är i en svår sits p g.a diverse orsaker..

         Svara

          Om man läser vad som skrivs på G P’s sida verkar ju alla använt sig av copy/paste. ”Ensamstående förälder med x barn, som inte kan kan förse dem med mat o.s.v” Samma visa varje gång! Har du inte möjlighet att försörja en avkomma, skaffa då inte fler! Ganska grundläggande.

          Svara

           Ja troligen är det ju de som jobbar med giving people som skriver texten? En enkel beskrivning av familjens situation liksom? Näe jag vet att det finns människor som resonerar som dig (oftast för att de själva är såpass privilegierade att de inte förstår) men börjar ändå misstänka likt många andra att du endast är ett troll.

           🧟

           Nu försöker du bara provocera med flit

           Läs gärna boken fattigfällan, den öppnade verkligen upp mina ögon för hur lätt man kan falla mellan stolarna :).

         Men snälla, dåliga val eller inte, tycker du att barn ska straffas för det? Du behöver inte bidra på något sätt om du inte vill men du behöver inte vara osympatisk.

         Svara

         Vilket sociala skyddsnät? Det som räknar lån som inkomst och som du ibland kan vänta månader på att få ut? Bostadsbidrag på någon tusenlapp. Det märks att du aldrig behövt använda dig av det inbillade sociala skyddsnätet du tror är så felfritt.

         Svara

          Jag har dock gått på soc och dår får man hyran betald samt 3,500 att leva för utöver det. Är väl ändå ganska bra? Visst man lever inte flådigt precis men det går ju.

          Svara

       ”Socialtskyddsnät”, så naiv..

       Svara

        Socialt skyddsnät, allmän sjukkassa, rättssystemet, socialsystemet.
        Alla har gjort mig extremt besvikna. Jag var en naiv människa som växte upp till att tro på att gör man rätt lönar det sig, gör du ditt för samhället så gör samhället sitt för dig. Så är det inte. Kanske har det varit så, eller så är det bara en drömbild av något.
        Nej det behövs folk utanför systemen.

        Svara

       Fast en av de saker GP gör är ju att ge till familjer som väntar på svar från våra skyddsnät, Det är långa väntetider på a-kassa idag och inte heller är socialen så snabba som man tror. Det är lätt att tappa sina besparingar vid sjukdom. Det är upp till 30 dagars väntetid på försäkringskassan tex. Det är lätt att bli utförsäkrad och med lägre inkomster under längre tid tex sjukskrivning i över ett år så är det inte så konstigt att besparingarna är slut. Tror vi kommer se än mer nu när så många egenföretagre går i konkurs. Ja, männikor har eget ansvar, men vi har också ansvar för varandra. Du kanske inte behöver hjälp med pengar, men du är precis som alla andra beroende på ett eller annat sätt av andra människor.

       Svara

        Det är bara långa väntetider på vissa a-kassor, inte alla.

        Svara

     Om man går in på Statistiska Centralbyrån så ser man att vi i Sverige har 186 000 barn, eller 9,3 procent, som enligt vårt sätt att mäta lever i barnfattigdom.
     Definitionen i Sverige innebär att hushållsinkomsterna inte räcker för att betala nödvändiga levnadsomkostnader. Bland annat handlar det om kostnader för el, telefon, mat, kläder och kollektivtrafik.

     2015 och 2016 uppskattade Rädda Barnen att 5 390 barn levde i hemlöshet enligt socialstyrelsens definition. Vilket innebär att de levde under osäkra boendeförhållanden. 1 573 av barnen levde i akut hemlöshet. Nu var det ett tag sedan, men just nu hittar jag inga nyare siffror.
     Enligt socialstyrelsen hade 24 150 barn minst en förälder som levde i en hemlöshetssituation våren 2017.

     Så jo, det är väldigt mycket möjligt att leva under sådana förhållanden i Sverige 2020.

     Svara

      Gillar att du tar dig tid att plocka fram statistik!

      Svara

       Det är ju bara att googla? Tar bara några sekunder att få fram om man vill.
       Ska man argumentera för något tycker jag att man ska göra det med fakta. Känsloargument är inte min grej 😉

       Svara

        Jag är ganska ointresserad av hur många som lever under utsatta förhållanden, så det var mest därför. Men fakta är alltid fakta!💪🏻

        Svara

         Dessa utsatta förhållanden vittnar ju om att det faktiskt är mycket möjligt att bo och leva i Sverige 2020 under sådana förhållanden som Giving People berättar om.

         Därför tycker jag att det är konstigt att du är synnerligen skeptisk. Det borde du inte vara då siffrorna inte ljuger.

         Svara

          Jag tycker fortfarande det låter som fabricerade historier, men ifrågasätter absolut inte SCB!

          Svara

           Det gör du ju dock men..

           Det är precis ett ifrågasättande av SCB du får det att låta som att du gör.
           Om så inte är fallet så får du tänka på hur din formulering tas emot och göra dig förstådd på ett annat sätt.

      Sen är ju frågan vad som döljer sig bakom de siffrorna. Finns tyvärr alltför många vuxna som röker och samtidigt ”inte har råd” med frukt eller matsäck till barnen. Det är ju oförlåtligt.

      Svara

       Bara lägg ner den typen av argument. Den är sjukt ovärdig.

       Om vi ändå ska lägga sig på den nivån så kan man argumentera för att cigaretter faktisk tar bort hungerkänslan. Det blir då ett billigt sätt att se till att barnen får mer mat eftersom man själv inte äter lika mycket.

       Svara

        Argumentet är dock extremt relevant och blir inte mindre så bara för att du finner det olustigt. Fattiga föräldrar är inte per automatik goda och moraliska och det finns all anledning att ifrågasätta deras omdöme om det är så att barnen far illa av deras val.

        Svara

         Nej, det är inte relevant. För någonstans måste man förutsätta att alla normala föräldrar vill sina barn det bästa. Oavsett hur mycket föräldrarna tjänar.

         Rökning börjar dessutom att bli väldigt ovanligt nu för tiden. Beroende på var i landet man är så är det bara 5-11% som röker. Och det är inte bara fattiga ensamstående föräldrar som håller på med sådant.

         Det hela blir liksom bara en ickefråga eftersom det här handlar om extrema undantag.

         Svara

          Du ser inte det jag ser varje dag. Det är tyvärr de mest socialt utsatta som röker och det drabbar barnen.

          Svara

           Jag ser till siffror, statistik och fakta. Det görs undersökningar och granskningar hela tiden om detta. Det är förvisso hos lågutbildade som rökning är vanligast. Men det förekommer hos alla samhällsklasser.
           Det är 9% av alla barn som lever i barnfattigdom och i genomsnitt 8% av alla vuxna röker. Av de 8% som röker så är det i alla fall hälften av dessa som har en högre utbildningsnivå än gymnasiet.

           Det går liksom inte ihop att alla barn som lever i barnfattigdom skulle ha föräldrar som röker upp matpengar. Det hela blir liksom en ickefråga eftersom det här handlar om extrema undantag.

           Även fast färre röker så kvarstår ändå att rökning förekommer som mest hos lågutbildade.

           Dom lågutbildade löper väl högre risk att hamna i fattigdom. Så länge dom fattiga som röker har råd att ge en varierad kost till ungarna och ser till att dom är hela och rena och mår bra är det inget problem. Problemet kommer till om dom står på Ica och lägger bort frukten dom plockat i korgen för att pengarna inte räckte till cigg.

           Tycker du själv att det är ett ickeproblem? För att fallen är så få? Är det så du ser på när barn far illa? Tycker du att eftersom att fallen är så få gällande misshandel gentemot den manliga parten att det är ett ickeproblem?

           Och enligt dina siffror så röker ungefär 400.000 fattiga föräldrar. Ickeproblemet liksom.

          Men du förstår väl att vi förstår att inte alla fattiga och endast fattiga röker? Problemet är när dom fattiga som röker har barn och prioriterar att röka så att det går ut över familjens ekonomi vilket går ut över barnen.

          Svara

           Problemet jag ser är att man tar och använder rökning som argument till att de inte är värda hjälp. Jag förstår mig inte alls på det.
           För det är inte alls garanterat att föräldrars rökning går ut över ekonomin och barnen. Dessutom blir det helt skevt att ifrågasätta lämpligheten som förälder på så få parametrar. Sedan är det fortfarande extremexempel som vi pratar om, så det är inte alls relevant i diskussionen.

           Då kan man lika gärna börja ifrågasätta höginkomsttagare. För någonstans så har man fått göra avkall på annat i jakt på karriär. Avkall på t.ex. mycket mindre familjetid. En frånvarande förälder går också ut över barnen.

           Som sagt tidigare, alla har rätt till hjälp oavsett vilken situation dom är i. Jag anser inte att någon är olämplig som förälder för att dom väljer att röka istället för att lägga dom pengarna på frukt eller bättre mat till barnen. Så länge barnen inte far illa. Barn far inte illa bara för att föräldern prioriterar dåligt.

           MEN att föräldern prioriterar rökning när det redan är knapert eller att en förälder prioriterar jobb istället för att spendera tid med familjen är riktigt Jävla dåligt. Vad du än drar upp som exempel så håller jag med. När du prioriterar något som endast gynnar DIG och MISSGYNNAR barnen så är det riktigt jävla kasst av föräldern.

        Det blir inte ett billigt sätt. Att röka är extremt dyrt.

        Svara

         Inte jämfört med vad mat kostar. Mat är också extremt dyrt.
         Tänk bara. Ett paket kostar 60kr. Säg nu att du röker ett halvt paket om dagen. Det halva paketet gör att du äter hälften så mycket frukost, lunch, mellanmål och middag. Det är 7,5kr per mål som cigaretterna ”kostar” så att säga, för att spara in mat för 20-30kr.

         Är rökning då speciellt dyrt i det förhållandet?

         Svara

          Ja, det är det. Finns inget underlag på att cigg ersätter mat. 30kr om dagen räcker till mycket frukt!

          Svara

           30kr om dagen räcker inte ens till 6 äpplen!
           Om du har 3 barn som alla ska ha en frukt om dagen till skolan. En skola som enligt lag ska vara kostnadsfri, så blir det väldigt dyrt.

           Och jo, det finns visst underlag. Det är vetenskapligt bevisat att rökning dämpar aptiten, nikotin aktiverar en särskild grupp hjärnceller, som har med aptiten och göra. Nikotin ökar också energiomsättningen i kroppen och höjer blodsockernivån vilket gör att sötsug försvinner.

           Svar till nedan (går ej att svara)
           ”30kr om dagen räcker inte ens till 6 äpplen!
           Om du har 3 barn som alla ska ha en frukt om dagen till skolan. En skola som enligt lag ska vara kostnadsfri, så blir det väldigt dyrt.”

           Vadå så då skickar du med ungarna varsin cigg i fruktpåsen istället så de käkar mindre? Hur är det relevant att frukt till ungarna är dyrt när ”cigg minskar matintag”-tesen FÖRHOPPNINGSVIS gäller föräldern och inte barnen?

           Tror dessa rökare behöver en cigg. Gå ut och rök och samla er herregud.

           Anonym / 21:34 Vad försöker du göra här?
           Jag svarade på uttalandet ”30kr om dagen räcker till mycket frukt!” Vilket det inte gör.
           Och jag svarade på uttalandet ”Finns inget underlag på att cigg ersätter mat”.

           Varför försöker du ens gegga ihop dess två uttalanden till ett?
           Det är självklart att det är den vuxne som dämpar hungern genom att röka, inte barnen. Den vuxne röker för 30kr om dagen, men dämpar hungern så att denne äter för 30kr mindre. Så det blir liksom ett nollsummespel.

           Sedan är det här fortfarande bara en ickefråga eftersom det här handlar om extrema undantag.

           Fast 30kr om dagen räcker visst till mycket frukt? Det är fan 840kr i månaden.

           Nej, det är inte alls speciellt mycket frukt.
           Det är bara gå in i närmsta matbutik och kolla. Frukt är asdyrt!

           Men hur är det på något sätt relevant för diskussionen?

           Bananer kostar 18 kr kilot, på 840 kronor kommer du långt. Vad det har med diskussionen att göra är väl för att vissa personer hävdar att det inte är så dyrt att röka och du ändå inte får någon frukt för 30kr/dag för det är så dyrt.

           Du får ju hur som helst mer frukt för 30kr per dag om du inte lägger dom på cigg utan ptja, frukt.

           Så länge du väljer cigg över frukt till barnen är du vidrig.

          Men gud sluta försvara rökare som prioriterar cigg över mat till barnen.

          Svara

           Jag försvarar ingenting. Jag säger bara att det här inte finns. Det är ett fabricerat scenario som inte har någon verklighet bakom.

           Det är som att jag skulle säga att du ska sluta försvara folk som kör bil trots att de är blinda.

           Det handlar inte om att försvara, det handlar om olika resonemang, jämförelser och tankegångar.

           Min syster är ensamstående med ett barn och går på soc, hon röker. Vad är det ni menar är fabricerat? Dom finns. Hade hon inte Rökt hade hon kunnat spara mer pengar till ungens födelsedag och kanske inte klaga på att hon har sån ångest över at hon hade velat köpa mer presenter etc.

           Ge er bara.

           Anonym / 21:34

           Ja så det är där skon klämmer alltså. Känner du dig orrätvis behandlad av dina föräldrar som ”favoritiserar” syrran eller något?

           Vet du, du verkar ha sån taskig människosyn att jag kan garantera att du hade hittat något fel med din syster även om hon inte rökte. Är det inte cigg som kostar pengar hade hon druckit för mycket kaffe, köpt för mycket egna kläder, åkt bil istället för att cykla, konsumerat för mycket alkohol. Varit på för många utflykter, bott för stort, köpt för mycket onödigt till barnen, inte varit ekonomisk när det kommit till maten osv. osv.

           Att lägga ord i mun kommer du ingen vart med.

           Det finns dom som prioriterar fel och det går ut över barnen. det finns inget mer att säga om det. Varför du tar så illa upp över det får du nog själv fundera på.

           Anonym / 07:39
           Jag lägger inte ord i munnen, jag ställde en fråga. Självklart finns det föräldrar som prioriterar fel och låter det gå ut över barnen, det säger jag inget om. Men att rökning skulle vara ett stort problem är fel. Det är mer komplicerat än så.

           Jag tar inte illa upp. Jag blir bara provocerad när folk försöker komma med ickeargument som inte har någon som helst fakta bakom sig. När de här argumenten är ogrundade och där det faktiskt finns bevis på att det inte finns någon verklighet bakom.
           Jag blir också provocerad när man nonchalant försöker vifta bort en extremt utsatt grupp med en väldigt förenklad och falsk förklaring. En förklaring som säger att den här gruppen får skylla sig själva och inte är värda hjälp.

           Nu orkar inte jag diskutera mot dina whataboutismer längre och det finns ingenting som jag behöver fundera över. Det är däremot uppenbart att du behöver fundera över varför du har ett behov av att hitta långsökta anledningar till varför dessa utsatta människor inte är värda någon hjälp.

           Jag tror du klumpar ihop mig med vad andra har skrivit här. Jag förstår väl att fattiga människor, speciellt de som har barn är utsatta och att dom behöver hjälp och har rätt till det. Att det finns anledningar till varför dom är i sin situation, att det inte är något som beror på lathet eller liknande.

           Men all fakta utesluter ändå inte att det är felprioriterat och det är sjukt tråkigt att föräldrars pissiga, egoistiska beslut går ut över deras barn. För rökning går inte att försvara här, oavsett hur få fall det finns.

           Det finns mycket som inte går att försvara.
           Föräldrar som prioriterar karriär och jobb framför familjetid. Föräldrar som enbart prioriterar sina egna hobbys framför barnens. Föräldrar som inte orkar med barnen, eller föräldrar som vägrar barnen sjukvård. Föräldrar som misshandlar, utnyttjar och ignorerar barnen.
           Eller föräldrar som skaffade barn fastän de visste att de var grovt olämpliga som föräldrar.

           Det är dock ingenting som är relevant för diskussionen och ingenting som ligger som argument varför barnen och familjerna inte ska få hjälp.

           Är det någon här som säger att dom inte har rätt till hjälp? Den enda som sagt något i den stilen är ts, och då handlar det om att hon inte vill hjälpa från egen ficka (ge pengar till giving People) inte att dom inte ska ha rätt till bidrag eller liknande.

           En del av diskussionen är just hur många av oss tycker att det är gräsligt att föräldrar prioriterar cigg över frukt till barnen och där kommer du in och drar någon jävla vals som vi alla redan fattar.

          Är du galen som skriver att rökning inte är dyrt! Du måste ha gott om pengar som skriver så. Jag har levt på ris till alla måltider i 2 mån i sträck flera gånger för att jag inte har pengar åt köpa mat för, en stor påse ris kostar ca 100 kr räcker 2 mån. Om jag skulle välja mellan 2 paket cigg eller 1 påse ris , självklart väljer jag ris för jag skulle inte överleva på 2 paket cigg på 2 mån eftersom det inte är någon näring alls i cigg . Att köpa cigg är lyx finns ingen nytta med eftersom det inte finns någon näring där i. Jag har aldrig kunnat köpa mat hela månaden, jag köper inget kött eller mjölkproduker eftrsom det är mycker dyrare. Bönor , linser mycket lägre kg pris än animaliska produkter. Jag har inte råd med frukt för det blir man inte så mätt på i förhållande till kg priset.
          Jag blev allvarligt skadad direkt efter gymnasiet därför jag inte kunnat jobba. Jag har lägsta sjukpenningen eftersom jag inte har haft någon lön. Jag har klarat mig på denna inkomst (det är jätte tråkigt att leva så snålt ) men därför kan jag inte förstå att andra människor inte klarar sig på existensminimum när jag gör det. Jag har fått ”rätta magsäck efter matsäck ”

          Svara

           Du hade lika gärna kunnat ta och röka för det finns knappt något näringsvärde i ris heller. Skörbjugg nästa liksom..
           Ska du överleva på något så är det havregryn. Det är mycket billigare än ris, du får över 10kg för 100kr. Det är mycket mer mättande och innehåller 100000% gånger mer näring än vad ris gör.

           Sant fan, sen är det väl arsenik i ris? Du gör det bra ändå❤️

       Hej. Jag föreslår att du själv sluta dricka kaffe. Sluta helt med koffein, återkom om 2 veckor och berätta hur enkelt det är. Eller inte. Cigaretter är beroendeframkallande, det är inte så enkelt att sluta som du verkar tro, i så fall hade de inte klassats som beroendeframkallade. Jag röker inte själv, men jag har hittilst inte träffat någon som klarat av att gå av kaffe utan svåra abstinesbesvär så sluta se ner på rökare, det är inte så enkelt.

       Svara

        Jag behöver inte sluta med kaffe eftersom jag har råd med både det och allt mina barn behöver. Den som inte har råd att både röka och försörja sina barn bör däremot sluta röka oavsett hur svårt det är. Bisarrt argument att fortsätta för att det är svårt att sluta?!

        Svara

         Haha ja alltså ni kränkta rökare, ni FÅR röka och ingen bryr sig om det. Är ni så pissiga och egoistiska att röka då ni är fattiga och har barn får ni fan ta att folk dömer er.

         Ni behöver inte försöka förklara hur svårt det är att sluta som om det vore någon ursäkt. Fortsätt rök om ni vill, men försvara det inte.

         Svara

         Varför slutar inte du med kaffe/godis/trängingskort/utelunch/whatever som rockar din högavlönade båt, eftersom du tycker att alla lågavlönade ska sluta med ALLT som är för deras egen skull? Inget ska de ha! Tänk om dina barn bara har råd att köpa en bostadsrätt på Södermalm istället för på Östermalm när de fyller 18?! Bara för att du prioriterade så åt helvete fel?

         Svara

          För att en bostadsrätt inte tillhör basic needs vilket en varierad kost gör vilket innefattar frukt, bland annat.

          Men visst.

          Svara

          Fast va? Pratar vi verkligen om samma sak här?

          Jag lider med de människor som aldrig någonsin kan unna sig något lite extra i livet, det gör jag verkligen. Med det sagt, om det står mellan barnens mest basala behov (som att få äta sig mätta och kunna ta en frukt med till skolan) och den vuxnas så kallade lyxkonsumtion (som rökning i allra högsta grad är) så går barnens behov alltid först, varje dag. Det hoppas jag alla föräldrar håller med om och gör man inte det är man verkligen inte en lämplig förälder.

          Svara

        Antingen är jag undantag eller så är det inte så svårt att sluta röka, efter ha rökt i över 20 år så bestämde jag mig att sluta, efter fyra veckor med nikotinplåster (en kostnad på ca 500 kr vilket är väldigt mycket billigare än att röka i fyra veckor) så var jag helt rökfri, det som var ”svårt” första dagarna var vanan att ta en cigg, inte nikotonberoendet.

        Men som andra skrivit i den här tråden så dämpar rökning hunger, det kände jag av ganska tydligt, och hade jag inte varit inne i en ”vikt nedgång” jus då så hade jag nog gått upp en hel del, nu stannade den mer av istället eller det gick mycket långsammare, för något mer åt jag även om jag tänkte på vad jag stoppade i munnen.
        Men när jag läser en del är i tråden som typ tycker att hungerminskingen som rökningen ger rättfärdigar detta för att de förmodligen äter mindre, det är säkert så att det äter något mindre, men att det är så mycket mindre än vad rökningen kostar ställer jag mig extremt tveksam till.

        Jag ser inte ner på rökare vare sig nu eller när jag rökte, själv hade jag råd utan problem, men jag har svårt att förstå hur man kan röka om man inte har pengar till annat speciellt inte till sina barn. Med det sagt så anser jag inte på något sätt att rökande föräldrar inte skulle vara värda att hjälpa när de hamnat i knipa, Giving People tycker jag är fantastikt initiativ.

        Svara

     Jodå det är just det som är möjligt tyvärr!

     Svara

    haha shit vad mycket kommentarer det blev från min, menade inte att sätta igång nåt hehe

    Svara

   Det är ju frivilligt.

   Svara

   Olycka kan drabba alla. Jag vill inte heller ge pengar, men stämmer av vad som önskas mest (ingen ställer krav, får inte ens be om kaffe) och lägger alltid till (utöver basmat och hygien) lite vardagslyx som någon godispåse, kaffe, och snacks. Hamnar direkt hos den som behöver utan mellanhänder.

   Svara

   Nej då det är det inte. Vi har fått hjälp därifrån, fått till ett kalas när dottern ville ha disco när vi var fattiga som attan ett tag.
   Det fungerar väldigt bra man får redovisa.

   Svara

   Du har en väldigt enkel syn på världen du, hur stor buffert anser du det ska finnas då? Min vän var ensamstående med två barn och insjuknade i cancer och efter 1,5 år med cellgifter, operationer och såklart sjukskrivning under hela perioden pga stor infektionskänslighet var bufferten helt slut och sjukpenning sjunker efter ett tag. Förra julen fick min vän vända sig till GP för att kunna ge sina barn en någorlunda fin jul trots de tragiska omständigheterna. På vilket sätt anser du detta vara fel? Min vän fick ge sina barn en sista fin jul tack vare andra (min vän lever inte längre, cancern tog hans liv).

   Svara

   Vissa är säkert sanna men jag reagerar skarpt på mycket annat.
   Som varför man inte söker det man har rätt till?

   Men det värsta var den familj jag matchades med inför julen.
   De hade på riktigt över 10 bilar mm och ändå sökte de pengar/julklappar/mat.
   Där och då miste jag förtroendet för GP.
   Att deras bakgrundskoll är så slapp.

   Svara

    Det finns fattiga människor som får in pengar genom att stå som bulvaner på bilar då de ej har utmätningsbar inkomst, och den ”riktiga” ägaren kan glatt strunta i skatt och p-böter.

    Svara

     Fattiga människor kan ju faktiskt inte vara annat än goda. Så är det bara, väl?
     Som med kvinnor, dom kan ju bara inte mörda? Dom är alltid goda pga deras utsatthet. Herregud.

     Svara

   Du måste vara en ”sån där” Vit medelåldersman som folk pratar om

   Svara

  Hade lite pengar över, så köpte 2 sommarpaket, hoppas några barn får glädje av dom. Donerar lite här och där när jag kan. Vet själv hur jäkla deppigt det var utan att kunna göra nåt som liten.

  Svara

   Hade lite pengar över så köpte en parfym, aimn tights och lite hudvård. Mums mums mums.

   Herregud haha.

   Svara

    Trevligt för dig!

    Svara

    Fett mkt pengar du hade över!

    Svara

     Enligt era dryga kommentarer borde ni rimligtvis vara ungefär ganska lik mig och min dåliga person. Vad köpte ni istället för att skänka?

     Svara

      Köpte matlådor av min lillasyster som blev utan sommarjobb i år. Jag köpte även nya tallrikar, och påfyllnad av min hudvård. Som permitterad är jag även frivillig lek och bulltant i mitt område 😊 vissa barn får även med sig en matlåda hem.

      Svara

       Wow du är en sån bra människa!

       Svara

        Visst är jag! Som (förhoppningsvis) de flesta gör jag mitt bästa i den situation jag för tillfället befinner mig i 😊

        Svara

         Det verkar det verkligen som! Fett mkt pengar du hade över☺️

         Svara

  Vilket bra inlägg! Fint och viktigt att lyfta i alla forum.

  Svara

  Hyran, mat, kostnader, busskort m.m ökar hela tiden i pris. Soc och sjukbidrag är många gånger väldigt låga. Kostnader i hela samhälket ökar. Och då är svårt att ha en buffert om det är på marginalen varje månad. Det man kan göra är att varje Januari är att skriva ner en lista på vad som kommer. Julklappar kan man köpa under hela året. Hittar man tex en bok på loppis i Mars så kan den boken bli en julklapp.

  När det gäller leksaker för utelek så borde man ha som standard och kolla, köpa, be om i slutet av September. Gör man det till en vana att leta efter saker efter säsong så kan man få det mycket billigare. Det tar plats och kommer inte att lekas med. Badkkäder och liknande brykar gå ner i pris och hellre köoa för stort än för smått.

  En fälla många går i är att de kommer på en vecka före att de behöver saker.
  Ja det är svårt att ligga steget före, det är då som det är bra att ga en lista på vad som kommer att kimma under året. Vid jul så blir tyvärr många saker dyrare och många får ångest. Har de då en liten påse med saker som de köpt under året då behöver de inte känna att de måste köpa allt i December.

  Svara

  Nån som hann se vad Linda Bloms dotter drabbats av? Hon la tydligen upp en inlägg på Instagram.

  Svara

   Var det inte något epilepsi-ish?

   Svara

   Eller diabetes? 🤔

   Svara

  Lyssnade precis på tvåsystrarenpodd och blev lite beklämd över hur dom pratade om en liten pojkes kön i avsnittet! De skrattade och förlöjligade att den bara flög runt framför ögonen på dem, och att de blev obekväma av det. Jag vet inte, men tycker det va totalt onödigt att nämna överhuvudtaget! De var på en strand och en liten pojke är naken, och dom tycker det är märkligt och stackrarna blev obekväma av det…. För dom var ju inte ”vana av att se sånt när dom har döttrar”.

  Svara

   Tycker dock att det är skönt att allt dom säger inte är perfekt utan dom säger saker man kan säga kompisar emellan och inte finslipat meningar i veckor innan så att dom ska godkännas av exakt varenda person som lyssnar.

   Svara

    Absolut! Det gillar jag med dom också. Men detta dom pratade om i detta avsnitt om den lilla pojken kändes mindre bra, enligt mig.

    Svara

     Vad var det som inte kändes bra?

     Svara

      Att förlöjliga ett litet barns kön på det sättet!

      Svara

       Men gud ungen kommer ju aldrig att veta vad dom sa, och dom nämnde inga namn heller så ungen är inte uthängd.

       Svara

   Anmäl!
   Sjukt olämpligt.

   Svara

    Anmäla med motiveringen ’dom sa nåt OLÄMPLIGT!!!’ Eller?

    Svara

  Jag klarar inte av att läsa sånt, börjar lipa direkt och kastar pengar omkring mig. Men det är bara bra, det finns andra som behöver de pengarna mycket bättre än jag.

  Svara

  För de/den som inte tror att livet kan rasa ekonomiskt väldigt snabbt vill jag bara säga: få en skallskada (alltså helt ofrivilligt 🙄)
  Få en otrolig hjärntrötthet
  Bli utförsäkrad
  Ha läkarintyg från toppneurologer om att du inte är arbetsför.
  Bli nekad ersättning.

  MÅNGA sjukskrivna blir sågade vid fotknölarna och får inte rätt till någonting alls.

  ALLA har inte vänner, familj att vända sig till. Och har du varit sjukskriven länge finns heller ingen buffert kvar.

  Svara

   Håller såklart med, men tror att dom som tror att det är så enkelt är personer som säger ’ryck upp dig’. Så atteh.

   Svara

   💛

   Svara

   Det räcker med att ramla och landa så dåligt att du krossar armbågen.
   Efter tre operationer så konstaterar alla att du inte kan jobba med det du utbildat dig i fem år till.
   Du blir arbetslös och är alldeles för överkvalificerad för jobben du kan jobba med.
   A-kassan tar slut och då står du där och blir inskriven på ett ”arbetspolitiskt program” och studsar omkring mellan praktikplatser hos företag som bara är ute efter gratis arbetskraft.

   Svara

    Varför skulle man inte få jobb för att man är överkvalificerad? Stryk utbildningen ur ditt cv eller förklara bara på arvetsintervjun att du är intresserad av annat yrke än det där är utbildad inom. Det är ingen rättighet att få jobba med det man är utbildad till, klart det ska ställas krav på att du söker andra jobb om du inte får de jobb du vill ha.

    Svara

     Man kan ju inte bara stryka ett halvt decennium från CV’t. Man måste ju i sådana fall förklara det glappet. och hur gör man det om man inte hade tid med något extrajobb bredvid studierna?

     Såklart är det ingen rättighet att få jobba med det man är utbildad till. Men har man pluggat i över fem år på högskolan är man inte så sugen att plugga till något annat. Och då helt utan CSN eftersom man redan förbrukat alla veckor. Och arbeten som inte kräver någon utbildning är alla ganska beroende av att man har två fungerande händer. Så utbudet på tillgängliga jobb blir ju något, begränsat, kanske man kan kalla det?

     Och de jobben som är tillgängliga vill veta varför de ska anställa dig som kommer från akademikervärlden som är upplärd att ifrågasätta, istället för någon som är outbildad och inte har koll på sina rättigheter utan bara gör de man blir beordrad till.
     Det säger sig lite självt. Det finns ingen arbetsgivare som skulle anställa en fd. kirurg som receptionist, en fd. arkitekt som telefonförsäljare eller en fd. revisor som butiksarbetare. Konkurrensen om dessa jobb är liksom stenhård från början.

     Svara

      Jodå det finns, har flera högutbildade i olika yrken på mitt väldigt simpla jobb

      Svara

      Väldigt många ord för att skriva att man är arbetsskygg! Jag har två examina och har jobbat i kundtjänst i många många år, det var inga problem att landa jobbet och arbeta sig vidare därifrån!

      Svara

       Men är du skön eller? Vilken trevlig attityd du har.
       Bara för att det var lätt för dig i ditt fall betyder inte det att din erfarenhet går att applicera på alla.

       Svara

        Varför går det inte att applicera på dig, är snarare frågan. Du har i denna extremt långa tråd hittat en miljon ursäkter till varför det är omöjligt för dig att leva på annat än skattebetalarnas pengar. Men det är jag som har en trist attityd. Visst, vi säger så. 🤡

        Svara

      Många fd specialistläkare kör ju taxi eller jobbar inom städ.

      Svara

       Att städa är ett väldigt fysiskt ansträngande jobb redan när du har två armar som fungerar. Försök få ett sådant jobb när du bara har en fungerande arm. När det redan finns 200 sökande för tjänsten.

       Att köra taxi kräver taxilicens och körkort. Något som inte är gratis att ta.

       Svara

        Men gud du ser ju bara problem och inte lösningar någonsin. Inte konstigt att det är svårt för dig. Ta taxi kortet då? Börja träna så du orkar med ett fysiskt krävande jobb? Acceptera att du inte kommer vara den ENDA som söker det jobbet du vill ha?

        Svara

         Vem har sagt att det är mig det handlar om?
         Det är inte bara att ”ta taxikort”, för att göra det måste man ha kapital. Man måste ha ett körkort (dyrt att skaffa), man måste oftast ha ett eget bolag, egen bil osv.

         Har man en krossad armbåge är det inte bara att träna upp styrkan. Det kan göra så att man får stora permanenta skador som gör att hela armen blir i princip obrukbar för resten av livet. Oavsett hur mycket rehab man gör.

         Nu har det gått bra för mig, jag har ett bra jobb, bor bra osv. Men jag förstår också att allt jag har väldigt lätt kan tas ifrån mig. Jag har sett det själv, det enda som krävs är att man snubblar och har otur så kan allt ställas på ända.

         Du behöver bli ganska mycket mer ödmjuk inför andra personer deras förutsättningar. För alla har inte samma mindset och förutsättningar som du har.

         Svara

          Men vet du vad? Det ÄR BARA ATT TA TAXI KORTET. Du ser fortfarande bara problem på vägen dit vilket resulterar i att ’du’ inte gör nåt alls.

          Det grundläggande problemet för denne hypotetiska person är att denne saknar handlingskraft och då kan man börja med att ta tag i sina psykiska problem först.

          Svara

           Nu försöker du bara provoceras med flit.

           Jag vet att du vet att det inte bara är att ta taxikort.
           Sedan är det ingen som heller sagt att det är en hypotetisk person. Du kan heller inte avgöra vad som är grundproblemet Det är dessutom inte bara ”att rycka upp sig” från eventuella psykiska problem. Något du hade varit medveten om ifall du varit empatisk och ödmjuk inför andra personer och deras förutsättningar.

           ”Ta tag i sina psykiska problem” som att det per automatik skulle göra allt till guldglitter.

           Om man på riktigt bara ser problemen inför varje jobb man eventuellt skulle vilja söka så har man nog ett grundproblem som man bör reda ut först. Jag kan lova dig att det gör det lite lättare.

           För jo, det är bara att ta taxi kortet. Skaffa ett skit jobb du klarar av, spara till körkort, ta taxi licens och sök jobb. Det finns firmor som tillhandahåller med bil. Blir du anställd behöver du inget företag.

           Det finns lösningar om du vill och orkar. Orkar du inte lösa det så borde du kolla på varför du inte orkar.

     Jag förstår problematiken som 21:38 skriver om. Jag är själv högutbildad men hamnade i en ond cirkel efter examen. Ingen ville ge mig chansen inom det yrke jag var utbildad inom (i kombination såklart med ett överskott på arbetskraft inom yrket) och när jag istället sökte ”icke-kvalificerade” jobb fick jag i princip alltid frågan ”Men om det dyker upp ett jobb inom ditt yrke, kommer du inte att nappa på det då?” Med andra ord, de misstänkte att jag alltid skulle vara på jakt efter ett annat jobb. Och de hade de ju rätt i, även om jag såklart försökte få dem att tro annat.

     Att bara utesluta något från CV:et och låtsas som ingenting funkar ju inte heller. 3-4 års klapp i CV:et? Vilken vettig rekryterare som helst skulle ju undra över det.

     Tillslut hamnade jag i en ond cirkel där jag var för utbildad för icke-kvalificerade jobb (enligt rekryterarna) och ju längre tid som gick desto mer oerfaren blev jag inom mitt yrke. Jag halkade liksom efter de som kom in på marknaden. Efter mycket, mycket kämpande gick det tillslut men jag kan verkligen relatera till problematiken.

     Svara

      Det tragiska är att det här inte är speciellt ovanligt och det krävs så lite att hamna utanför.
      Som du säger så krävs det mycket kämpande för att ta sig in på marknaden. Samtidigt som man i princip trampar i lera då man bara blir mer och mer deprimerad över situationen som man hamnat i och mer och mer nerbruten av alla nej man får.

      Det borde inte vara en sådan grej som man behöver vara med om att förstå problematiken i, för det är ändå ganska lätt att sätta sig in i en sådan situation.

      Svara

   Håller med. Jag hade inte klarat mig i höstas om vi inte varit två och därför kunnat spara en del. Nu är jag tillbaka på jobb men ser hur många runt mig blir arbetslösa. Jag är i en branch som får mer pengar vid lågkonjuktur så vi vet att vi kan spara tillbaka det som rök i höstas men hade jag varit själv och jobbat i en annan branch, kankse behövt nytt jobb pga av min kroniska sjukdom hade jag haft stora problem.

   Svara

   Det är just det som är problemet. Sjukförsäkringen behöver fixas, det ska inte vara upp till enskilda att bedriva välgörenhet. Vi kan inte fortsätta att behandla människor så här.

   Svara

  Zara Larsson sprider nu samma dumheter som Kakan Hermansson:

  https://twitter.com/zaralarsson/status/1269202329846374401

  Svara

   shit hade typ glömt bort zara

   Svara

   🤯

   Svara

   Vad har hänt med Zara? Försvunnit helt ju?

   Svara

  Vad säger ni om Paulas tandblekningssamarbete där före och efterbild är helt olika ljussättningar? Känns inte den ”kliniken” riktigt oseriös?

  Svara

   Vad säger ni om den där fula kählervasen i ett ’bistrokök’?

   Svara

  Giving People ligger mig varmt om hjärtat! Fick matkassar av de ett par gånger när jag var yngre. Lyckan när man öppnade kylskåpet och det fanns mjölk och ost. När man fick äta köttfärssås efter ett par dagar med makaroner och vattenketchup och bröd på mjöl, vatten och jäst.

  Jag förstår att det är helt obegripligt för vissa att det finns sådan fattigdom i Sverige. Men det gör det. Jag, min mamma och mina 3 bröder levde så under lång tid. Utan folks givmildhet genom tex Giving People, kyrkan där vi hämtade mat och kläder, fonder osv vet jag inte var vi hade hamnat.

  Idag är vi fyra barnen alla vuxna med bra inkomster som kan ge tillbaka genom att skänka och det som värmer mest av allt är att vi kan skänka lite till mamma som aldrig gav upp under den tuffa tiden.

  Så av egen erfarenhet är Giving People absolut inte ”scam” ❤

  Svara

   💛💛💛

   Svara

   😭❤️❤️❤️

   Svara

  Jag har ’Giving people’ på Facebook. När inläggen om familjerna som behöver hjälp kommer brukar jag kolla om det är någon i min hemkommun. Nu
  t ex ska jag hjälpa en mamma med kläder till sina pojkar vilket gör att jag direkt utan mellanhand kan lämna över mina pojkars urväxta kläder som är i bra skick.

  Svara

   Precis! Det är det jag gillar med giving people, jag åker själv till en familj och överlämnar matkasse, kläder, hygienartiklar, blöjor eller vad det nu är. Inte ett öre försvinner pga mellanhänder. Allt hamnar hos den ensamstående mamman (de gånger jag skänkt personligen har varit till ensamstående mammor).

   Svara

  Jag är ensamstående mamma med två barn som studerar på högskolan och jobbar extra vid sidan om. Jag klarar mig, för jag köper allt jag kan på second hand, köper mat på kort datum, äter aldrig ute, färgar inte håret, äter ofta vegetariskt, handlar all mat på Lidl, klipper inte håret hos frissan med mera. Jag är fattig och vänder på varje krona. Förra månaden gick ut jag back för att barnen fyllde år. En stor utgift är också studieplaner. Och jag kan säga att många av de som klagar på pengabrist som är i samma situation som jag ofta röker, köper stora mängder alkohol eller vägrar arbeta med de jobb som erbjuds t ex inom t ex vården med att ”torka rumpa”. Då går man hellre hemma på socialbidrag. Jag tar det jobb jag får. Jag bor i ghettot för här är billigare. Jag får bostadsbidrag, och det är ju fantastiskt att den förmånen finns i Sverige. Så det sociala skyddsnätet finns för oss fattiga också.

  Svara

   Du låter så oerhört naiv.

   De flesta som du tycker är i samma situation som dig är det inte. Din situation är temporär och faktiskt rätt så mycket självvald. Du kommer att ta dig därifrån så fort du tagit examen och börjar yrkesarbeta. Och du är i den situationen på grund av att du pluggar.

   Den situationen det handlar om här är permanent. Och då handlar det väldigt ofta om folk som har någon sorts stor psykisk ohälsa i grunden. Folk som egentligen skulle ha behövt få en diagnos och hjälpmedel när de växte upp. Folk som det gått snett för på ett eller annat sätt. Folk som lämnat väldigt destruktiva förhållanden och har varit tvungen att börja om på verkligen noll. Det här handlar allt som oftast om väldigt tragiska livsöden som har mer komplexa förklaringar än att de röker, dricker och vägrar ”torka rumpa”.

   Svara

    Hahaha att du trycker till och ogiltigförklarar en driftig kvinna för att hennes berättelse inte passar ditt offercentrerade narrativ 😂 vet du vad? Är man myndig så har man ett förbannat ansvar att sköta sitt liv oavsett svårigheter. Man är skyldig att söka vård, söka hjälp, förbättra sin situation. Det gäller tusen gånger om om man har valt att skaffa barn, annars är man en usel, usel människa. Det finns bokstavligen ingen plats på jorden där man får så mycket hjälp av samhället som i Sverige. Det krävs en stor ansträngning för att misslyckas här.

    Svara

     Du behöver öppna ögonen och titta lite på hur andra, inte så priviligierade, människor har det.

     Svara

      Jag har växt upp i en wt-familj där pengarna gick till cigg och sprit, är den första i familjen som pluggar en eftergymnasial utbildning. Morsan söp och rökte ett paket cigg om dagen. Sen träffade jag en snubbe som älskade att möblera om mitt face. När han började ge sig på barnen stack jag. Jag hade inga gymnasiebetyg så jag har pluggat upp betygen på komvux, därför kunde jag söka in till högskolan. Priviligerade är vi alla svenska medborgare som har sådana möjligheter, tänk i USA där man måste betala utbildningen själv!

      Svara

      Det där är ju bara svammel?! Den minst privilegierade människan i det här landet har alla möjligheter till en mycket bekväm tillvaro utan att ens behöva slita särskilt hårt för det. Det är du som bör öppna ögonen och se alla möjligheter vi har!

      Svara

    Fan jag håller med er båda kan inte välja!!!!!

    Svara

    Alltså att du väljer att trycka till en driftig och kompetent kvinna för att främja ditt offer-narrativ 😀 det tar verkligen priset.
    Bokstavligen ingen annanstans på planeten får man så mycket hjälp av samhället som i Sverige, att misslyckas till den grad att man inte kan ge barnen mat och presenter är fanimig en bedrift utan dess like. Är man myndig så har man ett ansvar för sitt eget liv, ett ansvar att söka vård, söka hjälp och stöd och arbeta hårt för att förbättra sin situation. Särskilt om man valt att skaffa barn finns det absolut ingen ursäkt att inte göra det!

    Svara

     Håller helt med, jag kommer ifrån det lägre samhällsskiktet, eller vad man skulle kunna kalla en socioekonomiskt utsatta grupp om man vill uttrycka sig korrekt eller WT för att uttrycka sig icke-korrekt. Jag har sett så många fall där föräldrarna inte säger sig ha mat eller pengar till barnen men däremot finns det pengar till missbruk, badtunna eller nätkasino. Självklart ska man hjälpa barnen och det är underbart att det finns människor som vill hjälpa till med mat. Men det finns en annan sida och den har jag sett, och då blir man kanske cynisk till slut eller låter sig inte tro på alla snyfthistorier. Att försöka applicera naivitet på mig funkar inte, jag är en av dom som har tagit mig upp från botten och jag VET att det går att skaffa sig en bra utbildning i Sverige GRATIS, sen kostar det att ta lån.Ta tag i ditt liv, sluta göra dig själv till ett offer och inse att du är en myndig person som har ansvar över att dina barn får mat i magen. Om du lider utav psykiatrisk sjukdom måste samhället gripa in och hjälpa till med barnen, barnkonventionen är numera lag i Sverige så samhället har SKYLDIGHET att se till att dess omyndiga medborgare mår bra.

     Svara

      Jo håller med, min pappa gick på soc då vi växte upp och klagade ofta på att han behövde vända på kronorna, men att festa med polarna varje helg och att både snusa och röka (vafan haha) var inga problem.

      Nog för att vi hade mat på bordet och han var en jättefin och snäll pappa, som också erkänt på äldre dar att han inte var redo att bli pappa så tidigt. Jag hade iallafall hellre sett att dom pengarna gick till något vi barn uppskattade mer. Typ som nya handdukar som inte var helt söndertrasade eller liknande.

      Nä usch nu får jag dåligt samvete. Han är världens snällaste, det blev bara lite fel för han.

      Svara

   Barn som studerar på högskola kan väl rimligtvis köpa lite grejer till sig själva? Tror inte heller andra som sitter i de situationer som Giving people beskriver färgar håret, äter ute eller köper de dyraste matvarorna i affären. Förstår inte riktigt din poäng.

   Svara

    Vågar inte be honom om underhållsbidrag, vill bara att han ska försvinna från våra liv!det är inte mina barn som pluggar på högskolan, de är 3 och 6 år. Jag har lämnat ett destruktivt förhållande där både jag och barnen fick stryk. Jag är verkligen inte naiv, jag har varit där på botten, och överlevt ett självmordsförsök. Det går att ta sig upp från skiten!

    Svara

  *studieböcker ska det vara, inte studieplaner. En stor pengabov är också teknik Och abonnemang, min skoldator är typ elva år gammal och jag fick den gratis. Mobilabonnemang är sjukt dyra, jag har en gammal telefon och har valt det billigaste abonnemanget på telenor. När jag var gift och hade hus hade jag en mer ”tillåtande” ekonomi. Det gäller att se över alla småutgifter. Denna månad får jag ut 8000kr efter skatt.

  Svara

   8000 låter sjukt lite. Jag är ensamstående med två barn och jag får cirka 8000 i barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsstöd. Så plus min inkomst på det.

   Svara

   Skaffa Hallon till mobilen, det är billigt och bra. Jag betalar 99Kr/ mån, första 3 månaderna var det 49kr. Ingen bindningstid, de drar pengarna från kontot varje månad. Så ingen fysisk räkning.

   Svara

   Vimla 100kr mån då nej det behöver inte vara dyrt

   Svara

  Nu hamnade mitt svar i modd, då jag berättade vad min man gjorde som fick mig att lämna den relationen, vad som hände när jag var barn, var jag har varit inlagd någonstans fyra gånger och annat som har hänt i mitt liv. Så nej, jag är inte naiv. Att lämna den relationen var inte särskilt självvald, jag ville ha kvar mina tänder i munnen och slippa svara på fler frågor om varför jag hade så mycket blåmärken hela tiden. Utbildning i Sverige är gratis, så jag håller med om att det är ett privilegium att få utbildning. Det finns också skuldsanering för de som har kört ekonomin i botten. Jag vet att det finns människor som mår dåligt, jag är en av dom.

  Svara

   ❤️

   Svara

  Vilket fint inlägg, bra sak att lyfta! Tack för det!
  Jag ska skicka en peng och hoppas det gör någons liv lite lättare.

  Svara

  Englasshowroo gör smygreklam för Energidrinken Lohilo.
  https://www.englasshowroom.com/2020/06/08/energi-6/

  Svara

  Är det bara fyra blogginlägg/dag? Saknar morgoninläggen.

  Svara

   Japp, hon har gått över till sommartid.

   Svara

  Stor eloge till dig Camcam som lyfter frågan via ditt forum. Imorgon är det skolavslutning och många barn, en glädjens dag för många men en helvetes dag för andra. Då blir den enda trygga punkten ett stort tomrum under tio långa veckor. En ständigt kurrande mage och inga resor eller aktiviteter inplanerade. Sen kommer dagen då skolan börjar igen. När alla ska en efter en behöva redovisa för sitt sommarlov. Kläderna som var trånga under våren är ännu trängre när skolan börjar.

  Gott folk! Ta nu fram telefonerna och swisha en liten slant var eller sök upp någon i er hemkommun som efterfrågat lite kläder eller en matkasse. Det värmer så i hjärtat att få hjälpa en människa.

  Svara

   När det gäller familjers felprioriteringar är ju lyxfällan bra att titta på.

   Då blir man riktigt rädd 🙈

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.