Tidigare svensk bloggstjärna används felaktig i främlingsfientligt material

Jag fick ett tips om en bild som cirkulerar på nätet, primärt på Twitter under taggen White lives matter. Den föreställer svenska mordoffer (namn och bild) och delas av främlingsfientliga, rasistiska och högerextrema konton och ska, vad jag antar, ses som en respons på #blacklivesmatter som är högaktuellt efter att amerikanen George Floyd avlidit under ett brutalt polisingripande.
Det finns bara ett problem…
Bilden, som valts ut av personen som skapat kollaget, och som ska tillhöra offret Stina Zetterberg, som mördades i Sundsvall 2015….

 

Så FRUKTANSVÄRT obehagligt att felaktigt förekomma som ett mordoffer i egentligen vilket sammanhang som helst, men särskilt i de med högerextrema kopplingar.  

Stina Berg kommenterar följande:

Hej Camilla! Så märkligt detta, någon vet tydligen inte vad källkritik är.. 😳 Respektlöst mot Zetterberg + familj framförallt att man inte man inte undersöker saken bättre innan man lägger upp en bild.

Jag kontaktade ansvarig utgivare för Gemöbladet – Kiriaki Hatzikirkou som svarade följande:

Hej!
Tack för din uppmärksamhet. Jag gick in och såg över artikeln. Bilderna får självfallet plockas bort, eftersom jag inte kan stå för att den som var ansvarig när artikeln skrevs granskade dem före publicering. Men vad jag kunde se av texten var den inte särskilt utpekande rörande gärningsmannen på något sätt.

Tack ännu en gång för er uppmärksamhet!

Med vänlig hälsning,
Kiriaki Hatzikirkou

50 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fascister och nazister är inte direkt kända för sin intelligens. Dock hemskt för Stina Lee att hennes bilder används i sammanhanget. Om jag var hon skulle jag polisanmäla.

  Svara

  Källkritik är tydligen inget man får lära sig i livets hårda skola

  Svara

  Kanske OT men mordet på Stina berörde mig så mycket… Jag bor på samma ställe och brukade ta exakt den lilla genvägen till jobbet. Vill liksom inte förminska hennes och anhörigas lidande med att påstå typ att det lika gärna hade kunnat vara jag, men vad jag förstår så överföll han första bästa person och det HADE därför kunnat vara vem som helst. Med det sagt så menar jag bara att ingen borde ta nåt för givet, ta tillvara på tiden med alla ni älskar osv. Livet är så skört ❤️

  Svara

  Åh fy vad hemskt… 😮 Det där är skrämmande alltså. Kan ibland önska att det inte fanns några bilder på mig online. Är ju svårt att ta tillbaks sådant man en gång har lagt ut.

  Svara

  Såg samma video på en sd ”politikers” Instagram. Kommenterade att det var fel person på bilden. Kommentaren blev raderad. Skrev en ny kommentar, blev blockerad. Videon ligger säkert kvar…

  Svara

  Min chefs fru som blev mördad, lider med alla inblandade.

  Svara

  OT men Anna Book har delat info om mordet på Wilma, från något som verkar vara en rasistisk sida? På Instagram story

  Svara

   Man är ju inte helt förvånad av att WT-drottningen hänger på sådana sidor…

   Svara

    Snarare så att hon är typisk för sin generation och okritiskt delar allt som väcker hennes intresse. Hon tänker aldrig innan hon trycker på publicera.

    Svara

     Typisk för sin generation? Ursäkta? Nej snarare typisk för sina låga begåvningsnivå. Anna Book är lågbegåvad, beter sig och pratar därefter och vet nog inte ens vad källkritik är.

     Svara

      Anna Book borde skaffa sig en sysselsättning där hon kan få uppmärksamhet och uppskattning. Idag skjutsade hon sin dotter till tåget och skickade med henne en macka. En typiskt normal grej i de flesta hem som de flesta föräldrar gör utan omsvep. Anna Book lägger upp femton stories om det storslagna, fotograferar mackan i tio olika vinklar och ger sig själv beröm för vilken dundermorsa hon är. Sedan har hon mage att lägga ut den stackars dotterns personliga mess också där hon tackar sin mamma. Alltså, herregud. Vem gör så?! Så pinsam och tragisk människa.

      Svara

       Annas liv är totalt händelselöst och innehållsfattigt och trots detta försöker hon desperat skapa innehåll till sitt osunda instagramberoende…

       Svara

       Håller med. Det där verkligen inte friskt…

       Svara

       Det bästa idag var ändå när hon fick kritik för posteb hon delade om Wilma och råkade ta bort print screen:en på dotterns sms i samma veva. Hennes första handling därefter var självklart att först lägga upp print screen:en igen (så absolut ingen missar det), SEN en ursäkt angående Wilma posten 😂

       Svara

  Borde du inte tacka för tipset som din läsare lämnade? 🙂

  Svara

   Står ju att det är ett tips

   Svara

   Sluta med det där! Det här med att dagens generation ska ha beröm för allt de gör. Sluta, ni är inte barn längre. Lämna inte tips om ni måste ha beröm för det. Skriv det själv.

   Svara

   12.34 Ibland undrar jag hur det känns att alltid hugga som en cobra och vara så där spydig? Dessutom med en liten smile som av slutning.

   Svara

    Dagens generation…. kan inte gå på toaletten själv utan beröm. Får de inte det får de ångest….

    Svara

     Det är väl ingen som kräver beröm? Att tacka för något är väl vanligt hyfs och artighet?

     Svara

     #intealladagensgeneration

     Svara

  OT – Såp blev det officellt att Gynning och Victor gjort slut. Trist, tycker de passade bra ihop.

  Svara

   Förstår din omtanke och egen känsla att det är tråkigt att folk du tycker om att följa gör slut. Dock så är det en konstig kommentar att säga när två personer gått isär. Tänk om du gjort slut med din respektive och är sorgsen men ändå glad att det tog slut (för att ni såklart hade era skäl) och så kommer någon och säger till dig ”Så trist, jag tycker att ni passade så bra ihop”. Tanken än god, men det är verkligen att strö salt i såren på den som avslutat sin relation, då man ignorerar bakomliggande orsaker till uppbrottet och indirekt säger ”dumt att göra slut när ni passar så bra ihop”. Man vet aldrig varför folk går isär ❤

   Svara

    @Tina Så bra skrivet! Känner precis likadant när jag läser sådana ibland välmenande och i andra fall illvilliga kommentarer.

    Svara

   Alltså sorgligt men tycker dessa kändisar är pinsamma. Noll integritet. Så fort de träffar någon ska det skrivas till hela världen att de är sååå kära, livs kärlek blavblavbla och så är det plötsligt slut. Men inte konstigt heller med tanke på hur han betedde sig mot henne i någon video förra året, blev typ illamående av att se det.

   Svara

   E hur kan du tycka att de passar så bra ihop? Du har ju ingen aning om deras förhållande, vad som pågår bakom stängda dörrar.
   Hur de har det kan bara de 2 som är tillsammans veta. Eftersom det tog slut passade de uppenbarligen inte ihop !

   Svara

   Vart kan man lösa de? Ser inget på hennes insta.

   Svara

    Läsa* såklart

    Svara

  Förutom att de som gjort bilden och varit vårdslösa nog att ta en bild på någon som ej är ett mordoffer så tycker jag budskapet är bra.

  Svara

   Klart du tycker men du är ju inte heller den skarpaste kniven i lådan. Finns andra forum där du passar bättre. Häng gärna på dem istället. Tack för din tid här.

   Svara

    Hahah vem fan är du att be henne dra härifrån. Dom riktigt hjärndöda mupparna är ju liberaler. Kolla gärna upp cadance owens, hon som startade blackoutfriday, en svart kvinna. PRO black, PRO trump och anser att vita liberaler är svartas enda riktiga fiender. Och hon har väldigt mycket och bra fakta bakom allt hon säger.

    Svara

     Med tanke på ditt språkbruk är du en av dem. Förstår inte ens varför jag bemödar mig. Det är inte lönt. Glöm nu inte andas….

     Svara

     Candace Owens och fakta? Hahaha.

     Svara

   🤦‍♀️
   Men alltså bara för att man säger black lives matter så betyder inte det att inte white lives matter.

   Vad är det med budskapet du gillar?

   Läste detta som jag tycker förklarar saken bra:
   People asks what’s wrong with all lives matter. There is nothing wrong with that. Just like all houses matter but if a house is on fire, that is the house that matters the most.

   Svara

    Njae riktigt så förklarar man ju inte..

    Svara

    Samma att folk tycker det är illa att det skapats en rörelse efter denna händelsen u usa, när det nu finns andra hemska mord r i sverige. Det är väl fritt fram att starta en egen rörelse och demonstrera för den om man så önskat?!

    Svara

  Saknar Stina-lee som bloggare 😊

  Svara

   Jag med! Hennes blogg var mysig och hon verkar så otroligt jordnära och fin 😊

   Svara

    Förmodligen därför hon inte fortsatte

    Svara

  Kan tycka att det är lite konstigt att de pratar om att ”white lifes matter”, som om mordet på Wilma eller Lisa sopades under mattan. Det pratades ju inte om något annat under flera veckor.

  Svara

   Precis. Och det är ju fritt fram att skapa en rörelse för det man själv brinner för och ansöka om demonstrationstillstånd. Inte bara sitta och vänta på att ngn annan skall göra det.

   Svara

   Fast man borde faktiskr prata om ”childrens life matter” och ”Womens life matter” för där är de stora förlora i värden. Våldtagna, mördade, bortgifta, utnyttjade, livegna osv osv. Detta är det största problemet i värden enligt mig. Självklart ska man slåss för allas rättigheter, men man måste våga ta detta problem på allvar för detta är mänsklighetens stora skam. Men ingen, ingen vågar….

   Svara

  Det mest märkliga är väl ändå att den här skoltidningen har publicerat bilder på fel person utan att någon reflekterade över det? Får kidsen skriva vad som helst om vem som helst? Och vad menar den här ”ansvarige” med att det inte var särskilt utpekande mot gärningsmannen?

  Svara

  Saknar Stina Lee! Hon var min favorit när det begav sig.

  Svara

  Varfor klassar du detta som ”framligsfientlight” material?

  Om mordarna hade varit svenska, hade du kallat det framligsfientligt material da ocksa?

  Nu pratar jag inte om att Stina-Lee portrateras pa bilden, vilket SA KLART, ar helt fel.

  Blir bara sa jakla less att man inte far tycka synd om mordade svenskars familjer langre utan att bli kallad rasisst… Helt sjukt.

  Svara

   Alla konton som spridit bilden på Twitter som jag hittat drivas av grovt högerextrema människor.

   Svara

   Var inte dum och sluta försöka plocka poäng. Det är klart man får tycka synd om ”mördade svenskars familjer”. Det ena utesluter inte det andra. Men att överhuvudtaget sätta ihop en bild på mördade personer och sprida dem på nätet är bara sensationslystet. Det görs för att polarisera och ta fokus från BLM. Smaklöst och billigt helt enkelt!

   Svara

   Dom enda jag har sett som har delat det här har varit extremt tydliga med hatet dom har mot en viss folkgrupp. Dom har ju till exempel inte med en bild på Engla, undrar varför?

   Den enda kopplingen jag ser är att alla har fallit offer för MÄN. Inte en hudfärg.
   Så fruktansvärt av dom att ta sig rätten och avsluta någons liv💔

   Svara

   Det finns många bättre sätt att visa sin empati. Du säger att det var dåligt att de använde en felaktig bild, men tror du att de anhöriga till de andra har godkänt användningen av deras bilder? Om du själv mist någon, hade du velat att deras namn och bild användes i ett sådant här sammanhang?

   Svara

  ALL lives matters, helst i dessa coronatider över hela världen.. ALL!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.