Linda Hallberg Cosmetics ber om ursäkt

Tusan då!
Jag har samlat en hel massa, både bilder och videoklipp, från de senaste dagarnas stormningar kring Linda Hallberg och hennes företag LH Cosmetics, med Gardets läcka kom i mellan.
Jag hade tänk sätta mig och sammanställa allt nu på morgonen och så vaknar jag upp till att företaget gjort en pudel där de publicerat följande på Instagram:

Kritiken grundade sig i stora drag på att Linda Hallberg Cosmetics anställda inte omfattas av något kollektivavtal, att de anställda känner sig dåligt behandlade och pressade samt att kompensation för utfört arbete skett i form av produkter istället för i utbetalad lön.

Jag tycker det här är ett mycket bra sätt att hantera situationen på och jag hoppas för alla inblandade att det verkligen sker en förändring och att den här uppdateringen inte bara är ett spel för galleriet för att tysta kritiken, men det är den bästa av starter.
Jag antar att vi kommer få se i framtiden huruvida LH Cosmetics håller vad de utlovar i sitt inlägg här ovan, men jag lever på hoppet (Det är jag och Armand Duplantis).

101 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men vadå, trodde de seriöst att de kunde betala folk i smink för att de..har..passion?
  Ingen man hade gått med på detta.

  Svara

   Och vad exakt innebär pudeln? Sjukt ju. Hon skriver inget om att bolaget ska omfattas av kollektivavtal etc.

   Svara

    Det är faktiskt inte lag på att ha kollektivavtal. Även om facket i Sverige vill få alla att tro det. Och jag kan meddela att om man råkar jobba på ett litet företag och vill ha kollektivavtal så bryr sig facket inte ett skit om de inte kan göra PR av det…

    Svara

     Haha största lögnen. Du råkar inte vara höger eller? Så som du raljerar.

     Svara

      Fast det är inte lag på att ha kollektivavtal.
      Du blandar kanske ihop det med LAS..

      Svara

       LAS är ju inte heller en lag som efterföljs. Finns en miljard kryphål i den lagen och när det väl kmr till krita är det faktiskt ganska enkelt för företag att bara hävda att en inte är kompetent nog att ha kvar sitt jobb. Hade flera kollegor på mitt förra jobb som blev av med jobbet så. Och i mars råkade jag själv ut för samma sak. De hävdade helt sonika att jag inte hade tillräcklig utbildning för min egen tjänst som jag haft i +3 år.

       Svara

      Och du måste vara vänster, så okunnig kring lagar och regler som du verkar 🦵

      Svara

      Annica, du verkar ung och okunnig. Allmänbilda dig.

      Svara

      Det oroande är ju att 15 andra blåsta vänsterpuckon tryckt ”gilla” på Annicas kommentar….

      Svara

     Varför tror du att jag tror att det är lag att ha kollektivavtal? Bolaget fick dock kritik för att de inte hade det och deras pudel sa ingenting alls egentligen.

     Svara

  Hmm, ja så blir det när du blir för ivrig att sätta dit Cissi för en gammal synd (och där fokus egentligen borde varit på vem som satte dit henne?), när du istället hade ett färskt scoop om Linda som du hade kunnat ta credd för att ha bidragit till att få dem till att pudla. 🤷‍♀️

  Svara

   Håller med. Camillas blogg är klart bäst (eftersom hon samlar allt kul på ett ställe + roliga reflektioner) men ibland kommer känslorna före arbetsmoralen. Hon hade kunnat ha Cissi som utfyllnad och Lindas som nattinlägg = massa kommentarer = inkomst till Camilla plus en massa credd om att hon var den som tippade vågen som fick Linda att pudla.

   Man kan inte göra allt men man kan lära sig.

   Svara

    Vendettorna kommer alltid först för Camilla. 😉

    Svara

     Mvh/Trh

     Svara

      Va?

      Svara

    Det går att göra både och, men nu hann de fina människorna på LH pudla rätt snabbt.

    Svara

   Kan du inte bara vara tyst. Är så trött på dig och dina besserwisser kommentarer.

   Svara

    Kan du inte bara vara tyst. Är så trött på dig och dina sura kommentarer

    Svara

   Tur att du har en blogg och kan sköta den på ditt sätt och Camilla på sitt sätt 🙂

   Svara

    Word!

    Svara

     Det går ju sådär för Camilla. 😉

     Svara

      Det går inte bättre för dig och din pinsamma blogg, Trh.

      Svara

   Tack, jag fick ditt konspiratoriska mail redan igår.

   Svara

    Så det räcker inte att hon spammar här 24/7, Trh vill även fortsätta spamma i mail. OMFG. Så roligt när hon tror att hennes tankar är sååååå värda för hela världen att höra när de är långt ifrån det.

    Svara

     Det var mitt första mail till CamCam på över ett år förutom när jag har svarat på hennes mail till mig. Orsaken till att jag ens börjat maila henne alls är för att hon bad om det.

     Det igår var av en genuin omtanke, men jag borde vetat bättre. Du har rätt.

     Svara

    Klart du fick det igår. Jag skickade det igår, eller vad menar du?

    Jasså nu är tydligen en klarsynt observation om hur det kan se ut för andra som tittar på från utsidan, alltså ingen påståenden eller teorier, och som föls av en uppriktig önskan i all välmening att du inte ska hamna i mitten av något där de flesta inte skulle vilja vara = en konspiration?

    Och du, mitt andra stycke i mitt mail till dig var rätt personligt så jag uppskattar om du håller det för dig själv.

    Och här bevisade du hur mycket man kan maila dig och du klarar av att hålla tyst om det.

    Svara

     Herre gud…

     Svara

      Håller helt med dig. Herre gud vad illa av Camcam att outa hen!

      Svara

       Outa? På vilket sätt? Det är inte outa att berätta att man fått mail från TrH. Camilla har ingen tystnadsplikt gentemot TrH eller nån annan random. Camilla har ju sagt att hon inte ens vet vem TrH är (vilket gör det ännu märkligare att TrH vill maila Camilla i tid och otid.) TrH outar sig själv genom att spinna vidare på sitt mail här och berätta hur känslig information det innehåller.

       Svara

        Läs om läs rätt. Det är ingen som har påstått att camcam har tystnadsplikt förutom camcam själv då.

        Men hade du efter detta vågat mejla henne när du vet att det utan ditt medgivande kan hamna på bloggen?

        Och jo det är att outa att dom hade en privat diskussion på mejlen. Vi visste det inte innan camcam berättade för oss.

        Svara

         Står det någonstans vad TRH har mejlat? Jag ser bara att det står att TRH har mejlat, men inte vad som skrivits? Är ju ingen nyhet precis. Det är allmänt känt att TRH tar sina diskussioner vidare på mejlen eller sin fikablogg

         Svara

          Rätt otroligt att någon kan vara allmänt känt som inte är sant. 😅

          Jag har bara en handfull mail i arkivet över skickade mail, så den om att jag forsätter på mailen blir rätt tuff för dig att hävda. 😊

          Och ja indirekt så skrev CamCam vad som stod i mailet, förutom då att hennes ”tolkning” inte är sann, men det får bli en sidofråga tänker jag. Hon försökte avslöja innehållet eller iaf implicera vad det innehöll.

          Svara

        Tid och otid?
        En gång om året!

        Svara

       Tycker också det var dåligt att C skrev om mailet här, till vilken nytta?

       Svara

        Vem bryr sig, ärligt talat? Förutom TRH och hennes bullgäng. Står ju inte nånstans något känsligt eller info öht om mer än att ett mejl skickats. Är det så hemligt att veta att TRH mejlar C?

        Svara

         Om ingen bryr sig, varför skrev Camilla ut det då?

         Svara

         TB till när Camilla berättade att TRH låg bakom en anonym kommentar och sedan blockade alla hon trodde var TRH…

         Svara

          Jag väntar fortfarande på en förklaring där från CamCam och hennes sk bevis.

          Svara

          Har hela bullgänget samlats här för pensionäfsfika?

          Svara

           Pensionärsfika*

           Gillar du inte pensionärer eller bullar? Vad är ditt problem?

     Hahahahahha. Du gör bort dig gång på gång 😂

     Svara

  Kunde du inte ha gjort sammanställningen med alla bilder och videoklipp ändå? Det blir lite svårt nu att veta vad som har hänt.

  Svara

   Håller med! ”LH har pudlat idag. Här är anledningen”. Det hade varit trevligt att få mer bakgrund.

   Svara

    Ja och vadå pudlat? Skulle detta vara IL så jävlar.

    Svara

     Sluta dra in henne i allt.

     Svara

      Det är ju sant!

      Svara

       Oavsett vad tycker jag det är tröttsamt och onödigt att dra upp henne överallt. Låt oss få en paus från henne snälla.

       Svara

        Camilla kanske skulle behöva lyssna till din vädjan 🙏🏻

        Svara

         Jag kan scrolla förbi inlägg om IL då jag inte orkar läsa om människan men under inlägg om andra influencers hoppas jag få sinnesro haha.

         Svara

  Vi tog också upp deras rasism och sjuka arbetstider, hur ledningen betett sig etc. Finns vissa stories sparade i mina highlights (rants 2): @rebeckacardholm

  Svara

   Holy shit.
   Efter att ha läst igenom ”rant”, så borde ALLA bojkotta LH Cosmetics.

   LH Cosmetics ber om ursäkt för att folk outtade dem, inte för att de insåg att de har gjort fel.
   Så enkelt är det.

   Svara

    Håller med, de är ledsna att folk outade dem, inget annat.

    Verkar ju som att folk vid ett flertal tillfällen har påtalat att beteendet inte är okej, vänner till ledningen etc, men ingenting har hänt.
    Sedan har vi såklart de som kommer till försvar, både trollkonton och diverse barndomsvänner.

    Ärligt talat är jag jävligt besviken, jag har varit ett fan av LH i ca 10 år och funderar på var fasen det gick fel. LH har jag uppfattat som en geniun person, men detta för mig att fundera på hur grundlurad jag blivit under 10 år.
    Det funkar inte för mig att pudla och säga att man är ledsen. Som arbetsgivare har man ett _ansvar_ om att ha kunskapen om arbetsvillkor, anställningsavtal, arbetsLAGAR etc och framförallt dina anställdas och uppdragstagare VÄLMÅENDE. Det går inte säga ”ledsen, visst inte att man inte fick betala med produkter”. Väldigt mycket i det här är faktiskt sunt förnuft, det är ju inga idioter eller småungar, flertalet av personerna involverade är 30+. LH har ju dessutom själv jobbat som frilansare, och har ju således förstahandserfarenhet i att bli erbjuden ”möjlighet att bygg portfolio”/ exposure/gratis produkter/cred/etc.

    Svara

    Eller hur! Jag känner att de bara gör detta för att skydda sig och sen kommer de köra vidare i samma hjulspår som tidigare. Inlägget alltså ursäkten om man nu ens kan kalla det för det tar ju inte upp deras problematiska ledning där en styrelsemedlem har betett sig sjukt illa eller att fröken LH själv fällt rasistiska kommentar.

    Jag har så länge hejar på detta företag och jag kan säga att jag känner mig lurad och besviken ända in i min själ.

    Svara

   vill någon recappa för oss som inte has IG?

   Svara

    Camilla kanske? Nä hon har visst inte tid.

    Svara

     Men du har väl stund över? Sätt igång.

     Svara

      Nej hur då? Jag vet inte heller vad som har hänt, skulle också vilja ha en recap.

      Svara

    ja snälla! har inte heller instagram och är väldigt intresserad, har följt lindas blogg sen hon jobbade på make up store och är både förvånad och besviken. vad fan liksom…

    Svara

    Recap: De anställda behandlas som sk*t och jobbar mer än de bör, för mindre än de förtjänar. Många som känner sig utbrända. Rasistiska kommentarer från både Linda och Aida och ovilja att vara mer inkluderande i sina kampanjer (att välja modeller med mörkare hudton).

    En person berättar att hon anställdes som MUA av LHC på ett event, hon nämnde för dom att hon egentligen jobbar mer med media/pr och de pratade om att göra något ihop. Personen pitchade sin idé och ville ha 30K för arbetet, LHC menade på att pga dom är ett litet företag så hade dom inte råd att betala henne (omsatte 10 miljoner 2018) men övertalade henne att göra det gratis pga projektet var för en god sak och de lovade att det fanns chans till anställning för henne när de hade råd att anställda henne.

    Personen skötte allt gällande kampanjen samt casting. Personen föreslog modeller med mörkare hudton som aldrig kontaktades av LHC, modellen som skulle representera deras mörkaste nyans på puder kunde lika gärna ha använt ”medium”, när personen i fråga påpekade detta för Aida ska hon ha sagt att ”alla min svarta vänner är på semester” så ingen kunde ställa upp (personen menar på att det finns casting agencys, vänners vänner etc).

    Flera liknande berättelser utspelar sig där de får betalt i produkter istället för pengar (om ens det), rasism och allmänt oschyssta arbetsvillkor.

    Hoppas att det sammanfattade tillräckligt, jag ligger utslagen på soffan så jag hade lite tid över haha.

    Svara

     Måste ändå lägga till att även om de omsatte 11 miljoner förra året så gick de bara med ca 250.000 kr i vinst vilket inte är mycket alls. De pengarna behöver sparas för att kunna expandera och ha som buffert. Man kan inte stirra sig blind på omsättning då det egentligen inte säger så mycket.

     Svara

      Kan ju också bero på vad pengarna in går till, typ privatkonsumtion som betalas med företagets pengar.

      Svara

      Jag är inte tillräckligt insatt för att uttala mig om personlig åsikt ang omsättningar, bufferts osv men tror att problemet grundar sig i att LCH i alldeles för många fall förväntar sig att folk ska göra stora jobb för dom, helt gratis.

      Svara

     Att de anställda jobbar mer än de ska till mindre än de förtjänar är väl snarare standard än undantag, oavsett bransch och storlek på bolag.

     Svara

      Vilket vi borde förändra. Var och en har ett val att inte jobba mer än vad man får betalt för

      Svara

   Som jag ser det är det andrahandsuppgifter. Inte bevis på missförhållanden. Det kan säkert vara som du säger men det du har under dina rants visar inte det.

   Svara

   Går att läsa hos @inesfrancescas också, som jobbat för/med LHC

   Svara

  Tycker inte deras sätt att hantera detta är bra. De har ju absolut inte gjort någonting förutom att säga ”sorry, vi trodde ni ville ha betalt i produkter och exposure för ni är lika passionerade som vi”. De har ju tidigare inte hållit löften om ledig tid, kompensation, ersättning etc till sina medarbetare, varför skulle detta löfte vara något annat än en chimär?

  Camilla, du har missat mycket, exempelvis trollkonton som företaget själva uppenbart stod bakom. Finns ju mycket annat också, bl a Lindas blackface (hon sminkade sig själv mörkhyad istället för att använda en svart modell), kommentarer om att svarta visst kan ha samma färg på puder som vita etc.

  Med tanke på hur du hoppade på IL ang arbetsförhållanden medan detta tas upp ”för sent” och dessutom en ganska ytlig granskning.

  Svara

   En genuin fråga: kan någon utveckla hur bilden där Linda sminkar sig ett par nyanser mörkare räknas som ett blackface?

   Jag har tänkt på blackface som när vita målar sig helt svarta och gör narr/stereotyper av svarta.

   Typ så här https://www.google.com/search?q=blackface&client=ms-android-sonymobile&prmd=inv&sxsrf=ALeKk004KWizProZdkj3UsUrodZA9098ug:1591785381884&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjz_vrRhvfpAhXF-yoKHRORAZoQ_AUoAXoECBAQAQ&biw=360&bih=512&dpr=3#imgrc=ka27zpAQH5qk6M

   Svara

    Problemet låg/ligger i att LH sminkade sig mörkare för att representera en mörkare hudton, istället för att använda en modell med en naturligt mörkare hudton.

    Svara

     Men borde inte spray-tan räknas som blackface då?

     Svara

      Eller jaha det var inget, jag fattar vad du menar nu.

      Svara

     Men hon använder ju ofta sig själv som ”målarduk” för att visa upp diverse sminkningar, ser inte det konstiga i att göra så även denna gång. Verkar ju väldigt omständligt att skaffa fram en modell bara för en enstaka sminkning, hur mycket tid går inte åt till det, det kan ju ta flera dagar att hitta en lämplig modell istället för att bara ta sig själv och få jobbet avklarat.

     Svara

      Så var min tanke också.
      Om hon ofta använde andra modeller, och i just denna sminkning tagit en ljus modell med förklaringen att hon inte ”hittade/kände någon svart person”, så hade det varit en helt annan sak.

      Svara

  Vänta, va?? betalat anställda i produkter? Hur ser ett sådant anställningsavtal ut, månadslönen är 10 ögonskuggor?

  (gissar så klart på att även anställningsavtal saknas, men kan ju fundera lite på hur överenskommelsen var från början)

  Svara

   Undrar hur försäkringskassan räknar ut ev sjuklön/föräldrapenning/vab på det.
   80% ögonskugga skickas ut den 25e, alternativ ett halvt läppstift 🙄

   Svara

   Måste erkänna att jag inte satt mig in i detaljerna här… men om personerna är anställda och fått produkter i istället för lön, ska personalen förmånsbeskattas och företaget redovisa/betala sociala avgifter för detta. SÅ korkat och oproffsigt som företag/arbetsgivare om de inte har koll på detta, och så djävla uselt att utnyttja unga, passionerade och oerfarna personer som gratis arbetskraft.

   Svara

  Någonstans har även den anställde ett ansvar. Varför fortsätta jobba när det inte fungerar?

  Jag hade själv problem med att få min lön utbetald ett par gånger. Jag messade chefen och sa att ”jag går hem nu, och kommer tillbaka när pengarna sitter på kontot”. Sedan gick jag, och kom tillbaka efter ett par timmar när lönen betalats ut. Finns ingen anledning att dalta med cheferna om de inte har koll på ekonomin, då legitimerar man deras beteende mot en själv och andra.

  Svara

   Varför skulle någon i dag arbeta utan ett anställningsavtal? Om man är så korkad, så får man nästan skylla sig själv. Dessutom är det väldigt bra att vara med i facket, då har man i alla fall en chans att få hjälp om något går snett.

   Svara

    Är man väldigt ung är man ursäktad tycker jag. Det är inte heller så lätt i den åldern att säga emot chefen som säger ”Vi har inte kollektivavtal för vi tycker inte vi behöver det då vi har sååå bra anställningsvillkor och alla trivs sååå bra”. Det är företag som har satt det i system att bara anställa och avskeda unga människor på löpande band som gör fel, inte de unga oerfarna anställda som inte har lärt sig hur man kräver något av sin chef som dels befinner sig i en helt annan position samt ålder och kan fullständigt köra över personen med motargument.

    Svara

     Men ett antällningsavtal, så mycket borde väl även en 18-åring förstå är viktigt? Eller kommer den insikten flera år senare när man blivit blåst ett antal gånger?

     Svara

      Jag jobbar inom rekrytering och har gjort det ett tag. Rekryterar folk i åldern 18-25 år ca och det rör sig om jobb som säljare, kundservicemedarbetare och liknande. Det är otroligt hur få som verkligen har koll på sina rättigheter men hittills verkar en gemensam faktor vara att de alla är under 23 år. Att skriva bra CV:n verkar de inte vara så införstådda med heller och då har de ännu mindre koll på sånt som anställningsavtal. Misstänker starkt att de kommer till insikten först efter att ha råkat ut för diverse dåliga arbetsgivare, precis som du skriver och jag tror personligen att det handlar om uppväxt.

      Svara

      Förstår är viktigt gör man nog men man vill ju ha ett jobb också och kryllar det inte av dom så tar man kanske ett utan anställningsavtal än inget alls. Framförallt om man kanske går på gymnasiet eller precis har gått ut och inte direkt har någon åtråvärd utbildning i ryggen

      Svara

    Får en känsla av att det är många oerfarna som varit de som råkat ut för detta. Alltså yngre förmågor som inte riktigt vet hur ”riktiga jobb” fungerar. Och därför har det gått fel eftersom de inte har någon koll hur det ska funka. Men jag vet inte hur makeupbranchen fungerar. Jag jobbar inom bygg… där varenda ”kunnig man” berättar för mig hur det ska hå till…

    Svara

  Så en officiell ursäkt & allt är glömt? Och detta för att någon öppnade munnen hade inte hänt annars!

  Svara

  Som om LH gör en bestående förändring? Knappast. Finns all anledning för Camilla att följa upp till hösten.

  Svara

  Ingenting om rasismen inom företaget? Dåligt att inte ens nämna det, både av Linda Hallberg (fast det skulle hon nog inte gå ut med frivilligt så klart) och dig, Camcam. Förhoppningsvis har du bara missat det för jag vill inte tro att du medvetet utelämnar en sån viktig del i det hela.

  Svara

   Ja, det har jag nog faktiskt missat.

   Svara

  Jag tror inte att du har samlat en massa material Camilla för då hade du publicerat det. Sluta ljuga och lata dig, gör ditt jobb istället.

  Svara

   –1

   Svara

   Vill du att jag ska lägga upp den här mappen så du får lugn i själen?
   https://imgur.com/GlvSI7I

   Det kan jag absolut göra….
   Särskilt som du uttrycker din önskan på ett så trevligt vis.

   Svara

    Ja gärna för den där skärmdumpen bevisar ingenting. Det är flera som vill ha mer bakgrund så lägg upp allt! 🙂

    Svara

    Det blir ju lite svårt att svara om du sätter mig på mod, testar igen med annat IP. Den där skärmdumpen bevisar ingenting så lägg gärna upp allt, vi är många som vill veta mer bakgrund. 🙂

    Svara

    Vad skulle det där bevisa?

    Svara

   Ha ha! Vaddå ställa krav man inte har rätt att ställa…

   Svara

  They made a ”fake apologies” insinuating in the first one that they assume people would be ”as passionated as them” and only get paid in make-up and exposure.

  The second one they apologized for the way some people ”felt” not how they treated them.

  LHC closed the comments section on their last two posts, an army of fake accounts created by obvious close people to the brand/founders since they kept on defending them saying ”but just go to their headquarters and you’ll see for yourself”

  Those apologies/actions are nothing more than damage control.

  Linda has addressed her Black Face on her blog but keeps dead silence on her instagram (where her main follower base is)

  Svara

  Men varför inte lägga upp inlägget ändå? Krävs det bara en tafflig ursäkt på instagram för att begrava detta?

  Svara

   Camilla är trött idag efter sin fajt igår med väderkvarnar.

   Svara

    Djup suck.

    Svara

   Hade hon lagt upp det hade hon fått gnäll för det också.

   Svara

    Det tror jag absolut inte

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.