Alexander Bards åsikt om ”Black lives matter” på Twitter är rasistisk så det förslår!

Jag blev precis uppmärksammad på den här tweeten av Alexander Bard där han anklagar mörkhyade (här tog jag mitt uttryck) människor för att utnyttja systemet och att de mer eller mindre får skylla sig själva att ”black lives don’t matter”.
Inlägget har fått otroligt många kommentarer där majoriteten låter ungefär som nedan.
Bard kallas rasist och man uppmanar TV4 att ta avstånd från honom då han är en av jurymedlemmarna i Talang.

De har inte tagit avstånd från honom tidigare och kommer förmodligen inte göra det nu, eller vad tror ni?

 

293 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad läste jag precis?! FRUKTANSVÄRT VIDRIGT UTTALANDE!

  Svara

   Nja. Man kan välja att tolka honom mer positivt än rasistiskt även om hans uttalande inte är särskilt nyanserat.

   Svara

    Det där är rasism. Eller åtminstone klassförakt

    Svara

     Både och!

     Svara

    Det som är intressant är att Alexander Bard gång på gång visat tecken på främlingsfientlighet och sexism. Men eftersom att Alexander Bard inte tillhör cis-normen så är det okej I guess? Ingen annan skulle få skrivit sådär i media, utan konsekvenser.

    Svara

     Men det är väl för att man vet att han är ultraliberal och inte rasist.

     Svara

    Vad betyder rasism?? Det betyder att man aktivt tycker att en annan folkgrupp är mindre värd än en annan. Det är INTE att man visar statistik på att en folkgrupp gör mer brott än en annan. Det är bara kalla fakta och det är meningen att man ska använda de fakta för att lösa problemen

    Svara

   Det är inte så systematiskt förtryck funkar, Bard.

   Svara

    Svarta i Västvärlden tillhör de absolut rikaste och mest privilegierade människor som någonsin levt någonstans på planeten. De är inte förtryckta överhuvudtaget, den som tycker något annat bör söka hjälp för sina vanföreställningar.
    (Svarta i Kongo, Uganda och andra länder till exempel, där kan vi snacka förtryck. Men de är väl inte lika viktiga som en random gangbanger från orten. Men så är de förtryckta av andra svarta vilket lär orsaka syntax error hos blm-töntarna)

    Svara

     Alltså vi som stöttar blm är medvetna om det där. Va tror du egentligen? Det betyder ju inte att strukturell rasism inte existerar

     Svara

      ”Strukturell rasism” är ju samma halmgubbe som ”patriarkatet”. Patetiska försök att hålla sig relevant genom att skapa påhittade fiendebilder i ett samhälle där alla är exakt lika inför lagen och har en veritabel motorväg av möjligheter att skapa sig ett bra liv.

      Svara

       🤯😳

       Svara

       Oj oj oj. Tror du på riktigt att människor inte särbehandlas pga etnicitet eller kön??

       Svara

        Människor särbehandlas hela tiden. På grund av längd, snygghet, kön, härkomst, intelligens och en hel massa andra faktorer. Men vi är lika inför lagen och har därmed alla mycket goda förutsättningar att skapa en fantastisk tillvaro.
        Jag kommer inte att ärva något miljardimperium av mina föräldrar. Det betyder inte att jag är förtryckt.

        Svara

         Fast även om alla i teorin är lika inför lagen betyder det ingenting om rättsväsendet ändå dömer vissa hårdare pga utseende.

         Svara

          Lagen är inte teori. Om du menar att domstolar dömer svarta hårdare än vita bör du kunna bevisa det. Och det kan du inte.

          Svara

           Finns massor med exempel i USA, Google.

           Finns säkert massvis med exempel, det bevisar fortfarande inte ett systematiskt förtryck. Jag kan dock visa på strukturell diskriminering, nämligen ”affirmative action” som innebär en kraftig negativ särbehandling av framför allt asiatiska studenter.

           Har du helt missat den här? Eller menar du att den inte duger?
           https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2006/03/sou-200630/

           Förutom att det kan du lätt bevisa. Det finns t.o.m. studier framtagna av myndigheter i USA som visar på just det. Men din retorik visar tydligt att du bara vill raljera och att du är immun mot fakta.

        Främst särbehandlas vi pga vårt CV som ofta kan bero på hur mycket pengar våra föräldrar haft osv.

        Det BLM motsätter sig är ju egentligen i grunden det kapitalistiska systemet. Men de vill att det inte ska gälla för just svarta personer. På det viset är de ju också rassister. En riktig rättighetskämpe kämpar för allas rättigheter och inte bara för en viss grupps rättigheter.

        Svara

        Så du tycker det är ok att brå gömmer statistik eftersom det innehåller en enorm del invandrare?

        Svara

       Omvänd strukturell rasism existerar också om än i extremt få fall. Ett exempel är den strukturella rasismen mot vita i Sydafrika (t.ex alla VD-poster måste innehas av svarta sydafrikaner). Med det konkreta exemplet kanske du kan förstå att strukturell rasism absolut inte är en halmgubbe. Betänk nu att det tillämpas i realiteten mot svarta, i långt mer långtgående omfattning.

       Svara

       Loool😂😂

       Svara

      Alla borde kolla på 13th på Netflix. Handlar om USA men USA påverkar resten av världen mycket

      Svara

     Du har ju inte fattat vad strukturell rasism är

     Svara

     Gå tillbaka och göm dig under den sten du och Bard tycks ha legat under de senaste sisådär 200 åren.

     Svara

      Ah, ett strandhällskt argument 😂

      Svara

       Med tanke hur social media är överrepresenterade av personer som inte är rasistiska och som väller hat mot Bard och andra människor och kräver folks avgångar kors och tvärs så tror jag inte chansen att med så många godtrogna hjältar ute i vårat samhälle, att man vågar uttala sig eller särbehandla mörkhyade och att därför i sverige åtminstone så sker inte denna rasism på ett sätt som gör det omöjligt att få ett bra jobb, kunna medverka och bidra till samhället och kunna få lägenheter i bra områden för de som är mörkhyade.
       Det kanske beror på andra faktorer än rasism som gör att mörkhyade har det svårare eller så är det att om man precis har köpt en röd bil, kommer man se denna röda bil överalllt, när man tidigare inte gjort det. Fokuserar du på att hitta fel, då kommer du lyckas med det. Men det funkar lika bra andra vägen om du förmår dig själv att tänka på det.

       Svara

    Hur förtrycks svarta?
    * I Usa kommer de in på universitet med lägre betyg än andra grupper, knappast förtryck.
    * De skjuts FÄRRE gånger per 10.000 ingripanden än andra grupper, antagligen för att poliserna vet att annars blir det upplopp och elände.
    * Svarta grips i stort sett i samma antal per hur många brott de begår. Att svarta begår 30-45 gånger mer brått än exempelvis vita gör väl inte att man inte skall arrestera gärningsmännen? Det är ju dessutom andra svarta som är de huvudsakliga offren även om andra etniciteter också är offer för svarta gärningsmän.

    Svara

   Håller med. Är det vidrigaste jag läst på länge. Jävla svin. Fattar inte för övrigt varför detta manssvin fått så mycket medieutrymme som han har. Han är bra vidrig. Så mycket okunskap bakom hans uttalande.

   Svara

    Eller så tar du och läser på statistik innan du uttalar sig.
    Jag är inte rasist på något sätt (är gift med en svart kvinna).
    Men den högre %satsen av de som begår brott är trotsallt mörka i USA även ifall etniciteten är en minoritet.
    Antalet vita människor som skjuts är dock högre en andelen svarta som skjuts.
    Ordet rasist används så friskt att jag blir kräkfärdig.
    Han har ju trotsallt rätt, istället för att ta på sig en gigantisk offerkofta så kan de istället börja utbilda sig och göra rätt för sig i samhället än att begå våldtäkter och rån.

    Svara

     Oavsett hur kriminella svarta är som grupp finns inget försvar för att döda obeväpnade män på öppen gata.

     Svara

     Jo fast det blir ju missvisande när mörkhyade har en väsentligt högre risk att hamna i fängelse just pga deras hudfärg. Rekommenderar dig att titta på 13th amendment, lyssna på Brian Stevenson’s TedTalk och läsa hans bok Just Mercy.

     Svara

     Om din fru blivit mördad av en polis, hade du ryckt på axlarna och tänkt att det förvisso är tråkigt men svarta är trots allt överrepresenterade i kriminalitet och hade de bara skärpt till sig hade det aldrig hänt.

     Svara

     Fast det handlar ju inte om att mörkhyade inte utbildar sig utan att trots lika villkor blir man behandlad annorlunda om man inte är vit.

     Svara

     Fyi, du kan va rasist även om din fru är svart. Tänkt på orsaken till att svarta är överrepresenterade i usas brottsstatistik?

     Se 13th på netflix om du vill bli upplyst!

     Men då du är gift med en svart kvinna kunde man ju iofs tro att du redan var insatt. Jag hade skämts över din okunnighet om jag var hon.

     Svara

      Problemet är gängkulturen i den svarta förorten och bristen på fäder då många svarta barn växer upp utan fäder och därmed växer upp utan en komplett familj, de svarta gruppen måste ta sig i kragen det är inget den vita mannen kan göra åt dom

      Svara

       Problemet är inte ”bristen på fäder” inom uppfostran, löjligaste argumentet jag hört. Vi är väldigt många som växt upp i en värld utan en far (eller mor med för den delen) som inte hamnar där. Gängkulturen grundar sig i mångt och mycket om att söka en känsla av tillhörighet och om man systematiskt utlämnas pga sin hudfärg så bildar man en egen tillhörighet för att ha en plats. Jag säger inte att jag tycker det är bra eller rätt men man måste ha en förståelse i att när man föds med kort på hand som gör att du alltid jobbar i uppförsbacke så är det lätt att fastna i ”den enklare vägen” som må så vara olaglig men som inte kräver att de måste slåss systematiskt mot ett system som varje dag visar att de gör fel endast pga hudfärg.

       Svara

        Problemet ÄR brist på fäder, eller snarare bristen på den manliga förebild som kommer med en fader.

        Titta på fängelsen i USA. En stor majoritet av de som sitter i fängelse (både mörk och ljushyade) har en sak gemensamt: de saknar fäder.

        Givetvis finns del flera faktorer, men avsaknad av en fader är bland de största. Segregeringen i USA:s städer bidrar mycket det med, tillsammans med de problem som det medför.

        Svara

        “Gängkulturen grundar sig i mångt och mycket om att söka en känsla av tillhörighet”

        Och vad beror det här på om inte bristen på manliga förebilder?

        Svara

        Varför ser det likadant ut i nästan vartenda land där afrikaner bor? Det kan ju inte alltid vara vitas fel att det våldtas, rånas och mördas i de flesta samhällen eller för den sakens skull stadsdelar där svarta bygger sina samhällen?

        Svara

     Nej han har inte rätt. Med tanke på att svarta i större utsträckning är fattiga betyder det att de har mindre möjligheter att kunna försörja sig själva och därmed faller större offer för ett kriminellt liv. Så att påstå att de har lika förutsättningar är skitsnack. Det finna en anledning till varför svarta är överrepresenterade i brottsstatistiken i usa. Ditt svin.

     Svara

      Man FALLER INTE OFFER för ett kriminellt liv! Man VÄLJER ett kriminellt liv istället för hederligt arbete. Sluta försöka rädda allt slödder, oavsett hudfärg! Vill man inte ta sig upp i samhället på ärliga vägar, får man skylla sig själv, och betala straffet för det! Oavsett hudfärg!

      Det är vad Bard säger.

      Svara

       Så du menar att alla individer föds med samma kort på hand och samma möjligheter? Redan där påvisar du en enorm ignorans och klassförakt. Om jag ska lekmansgissa så är du en vit person mitt i livet i åldern som föddes med möjligheter som mörkhyade personer inte ens vågar drömma om i dagens samhälle. Titta till dig själv, din uppväxt och ditt kvarter och se vad du hade och jobba med innan du kommenterar. Ibland så helt enkelt FALLER MAN OFFER för det för att det är där världen slussar in dig och du har noll möjligheter att ta dig ur. Och Btw, har du gått mot röd gubbe? DU ÄR KRIMINELL. Lika löjligt argument som du just kom med.

       Svara

        Jag skulle påstå att det är du som påvisar Ignorans och klassförakt.
        Du sätter direkt en stämpel på en nyfödd människa baserat på vilka omständigheter de föds in till.
        Alla barn föds med samma kort på handen. Det är människor som du som sätter gränserna vad de kan göra, genom att direkt säga: Du är född till ett fattigt offer, baserat på föräldrarnas omständigheter. Det är sådana åsikter som eldar på hjulet som du hävdar att du vill stoppa.

        Svara

     Hej

     Det som alla missar i diskussionen är att människor borde behandlas som människor dvs individer för sig själva. Man kan inte generalisera. Det finns bra och dåliga människor. Det spelar ingen roll hur en människa ser ut eller vilken färg huden har, utan vad den människan gör som är väsentligt. Sluta behandla människor som svarta eller vita utan som bra eller dåliga.

     Ska sjuka människor jobba även när de är sjuka ? Ska handikappade människor kallas ”parasiter för att de lever på välfärdssamhället ? Det kanske finns en anledning varför vissa människor inte jobbar och ägnar sig åt annat istället som till exempel kriminalitet ? För många människor är kriminalitet det enda som återstår. Zlatan kunde sluta som kriminell till exempel men är nåt annat nu.

     Gränsen mellan misären och framgången är hårfin och livet styrs mycket mer av tillfälligheter än vad vi tror.

     De STORA kriminella människor var AL Capone, Escobar, El Capo osv. Deras hudfärg var inte svart och kan jag då säga att vita människor är kriminella ?

     Svara

     Det cirkulerar en bild från statista.com som jag är övertygad stämmer där man gör gällande att år 2017 skjöts det ihjäl 223 svarta och 457 vita människor av polis i USA. Det stämmer som du säger att man bör läsa på om statistik, vilket innebär att man även bör läsa på om hur den ska tolkas.

     I detta exempel som används å ofta glömmer man att nämna att den svarta delen av befolkningen står för 12.1% (de inkluderar endast non-hispanic blacks under benämningen svart), justerar man det till jämförbar befolkningsandel innebär det att ca 1850 svarta blivit skjutna mot de 457 vita.

     Svara

      Samtidigt så begår svarta män mer än hälften av alla mord i USA. Jag tror det är ungefär 44ggr mer sannolikt att en svart man skjuter ihjäl någon än en vit.

      Enligt den största undersökningen där brottsoffren får svara med över 100.000 svarande så visar det på att polisen griper brottslingar i stort sett exakt enligt de som begår brotten. Alltså, man tar inte fler svarta ön vita brottslingar på grund av ras utan på grund av att fler svarta begår brott.

      Det som skiljer är att polisen dödar färre svarta brottslingar än vita per 10.000 ingripande, antagligen p.g.a att de vet vilket ståhej det blir om tar ihjäl en svart. Och svarta mördar väldigt många poliser så polisen är nog rätt på sin vakt när de ska stoppa en svart person jämfört med en vit eller asiat. De har helt enkelt mycket större risk att bli skjutna eller stuckna själva.

      Och visst vet alla att poliser dödar även andra etniciter än afrikaner? De kväve en bit kille med knä i ryggen som filmades för.inte så länge sedan. Inte många ord om det inte..

      Svara

  Över till experterna i kommentarsfältet:

  Svara

   Tack, jag kommer strax med ett uttalande.

   Svara

    … nå?

    Svara

     Experten är upptagen med att dricka kravodlat te och smaskar på en Earth Hour-bakelse. Hen låter hälsa att så fort det finns en officiell uppfattning om inlägget så återkommer hen.

     Svara

      Tack för det, då går vi över till tyckar-panelen så länge:

      Svara

  ”No one is more hated than he who speaks the truth.”
  – Platon

  Svara

  Wtf!?! Är chockad att hans tidigare shitty uttalanden och beteende inte fick några konsekvenser, hoppas f*n att han får sparken och blir svartlistad efter det här. Äcklig liten varelse.

  Svara

   Jag tänker ändå ta honom i försvar på så sätt i att han har en poäng i att förändringar måste man åstadkomma själv. Det är ett klumpigt uttalande som fan men vi vinner inget på att skrika att vi är diskriminerade utan måste ta oss över barriärer själva.

   Svara

    Vi harmoniska barriärer, det är det som är problemet.

    Svara

     Har ”många”? Absolut men vad jag ändå ger Bard cred för är att lösningen till största delen ligger hos oss själva, vi kommer inte ”få” nåt gratis.

     Svara

      Nej, det gör den verkligen inte. För att åstadkomma förändring krävs ett kollektivt engagemang för arbetarrörelsen, helst globalt. Det Bard ger uttryck för här är etablissemangets gaslightning för att bibehålla status quo. Om vi alla sitter på vår kammare och jobbar med oss själva kommer vi inte gå samman och utmana den sittande makten. Gå inte på den lögnen.

      Svara

       Men det är ju inte ens vad Bard (eller jag) sade utan han pratar om BLM som kollektiv.

       Svara

        BLM är en arbetarrörelse. Läs på.

        Svara

         Ja, ett kollektiv bestående av individer (för att nu återknyta till vad Bard faktiskt skrev).

         Svara

          Jag tror inte du förstår vad kollektiv och individ betyder i det här sammanhanget.

          Svara

          Ps. Bard skriver dessutom inte om BLM som ett kollektiv – han skriver ”black lives”.

          Svara

         Fel det är en vänster extrem våldsgrupp som är extremt rasistiska mot icke svarta människor och är diskriminerande om folk som inte delar deras ideologi

         Svara

         BLM är ingen arbetarrörelse. De är ”tränade marxister”. Ett verktyg för demokratiska partiet i USA för att skapa oreda och kaos.
         Läs på.

         Svara

    Ja, många svarta (ffa i USA) vittnar ju själva om hur svårt det är att jobba sig uppåt utan att stöta på motstånd och förakt från den egna gruppen. De blir hånade för att de beter sig som ”whiteys” och utbildar sig eller är duktiga i skolan…
    Sjukt är bara förnamnet.

    Svara

    Du är fan lika dum i huvudet som han. Svarta i usa är diskriminerade oavsett om de har en Harvard-examen eller lever på welfare. Vidare är de så fattiga och har ofta inte råd att klassklättra eftersom att utbildning kostar så mycket. Det lättaste blir då såklart welfare eller kriminalitet. Det är ett sjukt system där fattiga har väldigt dåliga chanser till ett bättre liv, och tyvärr hamnat svarta i den gruppen.

    Svara

    Att du ens kan ta honom i försvar visar bara på hur obildad du är. Pinsamt.

    Svara

   Intressant atr han och Paolo jobbat på samma kanal ändå… one down…plenty to go. Skulle inte gråta om Bard var näst på tur. Han har såfant vidrigt ”liten-man-syndrom” en riktig liten incel.

   Svara

    Glöm inte Martin Timell

    Svara

    Nej jag hoppas verkligen inte hann får sparken. Inbiten antirasist men hellre en till bard i rutan än ännu en jenny stromkvist eller malou vos sievers. Han har ju ändå åsikter.

    Svara

     Kanske en Cissi Wallin då? Hon har ju åsikter iaf

     Svara

      Jamen faktiskt. Bard, Wallin, GW och nån snäll och stabil typ för balansen i morgonsoffan och jag kommer titta.

      Svara

     Ånej inte malou..

     Svara

    Mja, det argumentet köper jag inte. Tv generellt castar ju karismatiska folk som ”går igenom rutan” med starka åsikter och tydligt ställningstagande i saker. Att dessa personer går över acceptabla gränser i andra diskussioner/frågor än deras ”expertområden” är inte helt otippat. Den som skriker högt inom ett område skriker oftast lika högt inom många. Kanal är oväsentligt.

    Svara

   Att leva i ett fritt land är inte att leva i en skyddad verkstad, det är att leva i ett land där alla åsikter har rätt att få finnas, även de som du ogillar mest.

   Svara

    Alla åsikter har rätt att finnas, det har du rätt i, men vettefan om alla åsikter ska belönas?

    Svara

    Ah fast hets mot folkgrupp är olagligt

    Svara

     Att vara ”black” är ingen folkgrupp, inte blm som rörelse heller.

     Svara

     Han har heller inte ”hetsat” mot någon folkgrupp mig veterligen. Han uppmanar människor att ta sig i kragen och jobba sig fram i livet.

     Svara

     Blm är ingen folk grupp det är en vänster extrem våldsrörelse som är otrologt rasistisk mot vita

     Svara

      Tjena fakta bryr sig intr om dina känslor! Kan du faktabasera ditt påstående här ovanför?

      Svara

  Kommentar raderas om 3…2…1…

  Svara

  Du verkar ju inte vara en av de smartaste människors i samhället så tänkte bara förklara : om nu fler svarta står och säljer knark. Tror du det beror på att hudfärgen är svart, eller tror du det beror på att de får sämre förutsättningar i livet på grund av att deras hudfärg är svart? Jag gissar på det sistnämnda. Helt otroligt att människor inte kan lägga ihop 1+1. Det handlar inte om att vara pk, det handlar om att ha lite jävla respekt för andra människor.

  Svara

  Väntar på att det ska komma en ”gay lives mattets” och sen skicka en tweet till Bard att om gay lives matter borde ni alla börja ligga med kondom och sluta sprida HIV.

  Svara

   Fast vänta lite. Varför besvara hans vidrigheter med att själv vara lika vidrig?

   Svara

    Precis. Man behöver inte vara likadan själv. Det blir inte bättre av det.

    Svara

   Alla kan ha HIV din kunskapslösa människa!

   Svara

    Men snälla. Det jag menar är att alla kan sitta i fängelse, vara utan utbildning osv oavsett hudfärg.
    På samma sätt som man kan ha HIV oavsett läggning.

    Svara

     Ditt homoförakt äcklar mig

     Svara

      Wohohohosh!

      Svara

      Skojar du eller förstod du verkligen inte poängen??

      Att påstå att endast bögar får och sprider HIV är lika idiotiskt och okunnigt som att säga att endast svarta är lata, kriminella och arbetslösa!!

      Svara

   Det är väl jättebra om alla börjar ligga med kondom så att sjukdomar inte sprids…? Förstår inte din liknelse.

   Svara

  VA???? Bland det vidrigaste jag läst..!!!

  Svara

  Han har ju rätt.

  Svara

   Idiot!

   Svara

    Typiskt vänsterargument. 😁

    Svara

     Stämmer ju.

     Svara

     Eller hur!

     Svara

    Han har rätt

    Svara

   Det är svårt att argumentera med någon som inte verkar förstå hur välden fungerar. Systematiskt förtryck är just systematiskt och påverkar alla delar av samhället. Utbildning, socioekonomiska förhållanden, arbetsmöjligheter och så vidare. Det innebär alltså att alla inte har samma möjligheter.

   Svara

    Fast egentligen vet vi inte om Bard säger emot din världsbeskrivning. Han kommer med en (extremt simplistisk) lösning men du kommer inte med nån lösning alls, det är den största skillnaden.

    Svara

     Det vidriga är att bard uttalar sig om ett amerikanskt problem ur ett svensk perspektiv. Visst är det lätt att ta ansvar när man lever i ett land med gratis utbildning, sjukvård och andra möjligheter. Lever man i ett land där man med stor sannolikhet vuxit upp fattigt med en ensamstående förälder är chanserna att utbilda sig och ha råd att försörja sig utan tre jobb svårt, vilket gör att systemet helt enkelt nästan tvingar människor att vara kvar i fattigdomsfällan. Att tycka bard har rätt visar bara på hur obildad man är och hur mycket okunskap man har om det amerikanska (sjuka) systemet. Hade detta gällt Sverige hade jag förstått honom, dock är det inte ett svenskt problem. Att han sedan säger att ”om man vill att svarta liv ska betyda något” implicerar att han menar att de inte gör det så länge delar av dem är kriminella vilket är helt sjukt.

     Svara

      Inget är gratis och det är helt möjligt för vem som helst att ta sig till toppen i ett kapitalistisk samhälle. När det kommer till familjefrågan så är det en kultur grej, de svarta måste börja bilda permanenta familjer så barnen kan växa upp med en faderfigur vilket minskar risken för kriminalitetp

      Svara

     Jag skulle vilja att han utvecklade sina tankar. Tror inte för fem öre att han är rasist trots denna ytterst provocerande text.

     Svara

    Till Anonym 16:16: Det finns ett stort problem med din världsbild. Det ligger mycket i det du säger samtidigt som det tar ifrån människans hennes egen fria vilja att förändra sig och utveckla sig. I Sverige har till exempel alla samma möjligheter till utbildning men utgångsläget ser olika ut för alla.

    Svara

   He is not wrong but he is an asshole.

   Svara

  Det heter svart/brun/poc, inte mörkhyad eller färgad.

  Svara

   Och här är det någon som tycker tvärt om.
   https://www.dn.se/asikt/jag-vill-inte-bli-kallad-svart/

   Svara

   Varför kan man inte säga mörkhyad om mörk hy?

   Svara

    Varför kan vi inte bara kalla oss människor!!

    Svara

     Nej det är väldigt platt av dig att tro att vi alla är människor och sedan inget mer.

     Svara

    Klart man kan. Jag är rosa-gul-begie i huden och jag gillar heller inte begreppet svart och vit då det har en massa värderingar och djupt diskriminerande och förtryckande system kopplade till sig. Om det finns ett sammanhang där det är relevant att benämna någons hudton, tex, då man talar om rasism, om smink osv så är det väl helt rimligt att tala om ljusare och mörkare hudfärg, eller om ursprung (afrikanskt ursprung, asiatiskt ursprung, europeiskt ursprung osv). Finns inga riktigt bra ord här men det kommer nog. Ord som är relevanta och beskrivande utan alla negativa associationer.

    Och för dem som inte tycker ord är så viktiga. Tänk om! I år och dar pratade man om hur kvinnors sexualitet är naturlig, likvärdig männens, inte något att skämmas för, straffas för osv. Men det gick inte in. Så kom ordet. Slutshaming. BOM! Alla fattade. Alla visste vad det handlade om. Många hoppade på tåget och fattade plötsligt galoppen. Så ord är viktiga. Superviktiga. Hoppas det snart kommer bättre ord även här.

    Svara

    Anledningen är för att det implicerar att vit hud är normal hud och mörk hud är en avvikelse. Håller f.ö. med insändaren Cam postade, det låter bättre att säga ljus- eller mörkhyad än svart och vit, tyvärr tror jag inte det gör varken till eller från att peta runt med enskilda uttryck och ord, det är attityder och ojämlikheter som är problemet. Även rasbegreppet (det finns inga raser inom människoarten då skillnaderna är så otroligt små) är ju sprunget ur rasistiska idéer, och något som ingen upplyst människa egentligen borde använda sig av.

    Svara

   Det heter alla de sakerna och du bestämmer inte vilket ord andra använder.

   Svara

   Jag har brun hy och svart hår och kallar mig själv för mörkhyad, det tycker jag är det bästa ordet. Poc låter bara fånigt , jag är svensktalande och vill inte använda nån engelsk benämning.

   Svara

   Mörkhyad låter ju mest logiskt. Likaså ljushyad.

   Svara

    Ja, mörkhyad beskriver ju just bara huden vilket känns mer korrekt, mer rimligt än att insinuera att svarta och vita skulle vara monumentalt olika varelser, nån sorts motpoler.

    Svara

  Det sorgliga med sådana som dig och Bard, rasister, är att ni tycks tro att vi vita ej är arbetslösa, går på bidrag, sitter i fängelse osv.! Ni lever i en total livslögn som ni envist försöker mota in resten av samhället i, som om vi vore fårskallar precis som ni.

  Ni rasister vill bara ge uttryck för er ytterst unkna människosyn, men som med alla ynkryggar så gömmer ni er bakom att ni bara vill samhället väl och att ni är berättigade att skylla alla samhällets brister på mörkhyade.

  Fy f*n för alla er som dömer ut en annan individ utifrån deras hudfärg! Ta istället itu med era riktiga problem istället för att skyffla över ansvaret för ert mående på totala främlingar. Rannsaka er själva för en gång skull för allt det lidande ni rasister orsakar är förj*vligt! Våga ha lite självinsikt för det tar mod! Men likt mobbare så tar ni ut ert risiga mående och rädslor på människor ni inte känner som bara precis som er försöker leva och hantera vardagen.

  Usch, tänk att vara så rädd att man blir hatisk! Det måste vara ett inre fängelse att vara så emotionellt dysfunktionella som ni rasister är.

  Vi hade precis exakt ALLT det ni beskyller invandrare för innan invandringen ökade på 60-talet. Det är inte ens invandringen ni är upprörda över…det är bara ”fel” sorts invandrare i era vidriga rasist-hjärnor!

  ”Jag är inte rasist…MEN”! Vet du?! Det är precis det ni är!

  Svara

   Andas.

   Svara

    Vilken liten häskar-kommentar 💩 Om det är oklart vad jag menar, läs på om härskartekniker. Särskilt Förlöjligande….

    Svara

     Whatever you say bajs-kiwi.

     Svara

      Precis. Glad att du håller med! Lite gödsel och vatten på de skrumpna små empatifröna så ska de nog sprira till slut ska du se. Funkar på alla. Även whatever-coolingar 😉

      Svara

       Ditt blodtryck är så högt att man kan se det från Svalbard.

       Svara

        96/67 i detta nu faktisk. Så ja, det rusar verkligen.

        Svara

        Två små härskarkomentarer i ett och samma inlägg. Det tar sig…

        Svara

        Åh, en till från Svalbard här?

        Svara

         Jaa!!

         Läget då??

         Svara

     Direkt kommunikation ska ej förväxlas med härskarteknik!

     Svara

   Jag tror faktiskt inte Bard är rasist alls (kan såklart ha fel). Däremot är han individualist så det förslår så jag tolkar uttalandet mer ur den vinkeln.

   Svara

    Men herregud! Läs på vad en rasist är innan du uttalar dig?! Ja, du har fel, klart Bard är rasist och det var ett jäkligt rasistiskt vit supremacist-uttalande.

    Alla som håller med Bard är också rasister. Hans åsikter där är prick vad lite vardagsrasism är. Man behöver liksom inte joina KKK för att vara rasist, det räcker med att tycka att svarta är lata, kriminella och outbildade och att det är deras fel att de är ’sämre än oss vita människor’. De flesta har så jäkla dålig koll på hur förjävligt och svårt vi vita människor har gjort livet för svarta människor att det är rent pinsamt. Hoppas INTE ni ynglar av er.

    Svara

     Exakt hur förjävligt och svårt? Vad saknar svarta för rättigheter som vita saknar?

     Svara

      Wow du är helt dum i huvudet.

      Svara

       Vänstersvenska för ”du har rätt vilket kränker mig” 🥳

       Svara

        ”There must be a way for me to victimize on this”

        Svara

       Varför är man dum i huvudet bara för att man är av en annan åsikt? Gå tillbaka till skolan (om ni nu ej har sommarlov) för det märks på din argumentationsförmåga att du inte gått ut gymnasiet.

       Svara

       Kan du svara på frågan?

       Svara

    Nej, han är inte rasist.

    Svara

     Han säger bara rasistiska saker?

     Svara

      Rasism är att tro att vissa raser är överlägsna andra p.g.a. hudfärg och en övertygelse om t.ex. nedärvda kulturer, personlighetsdrag och intellekt hos personer ur olika etniciteter. Om man har otrevliga/elaka åsikter om vissa typer av personer eftersom man är väldigt van att höra att just de begår en viss typ av brott, hur är det rasistiskt? Det är sprunget av en anledning och inte ogrundade övertygelser som de jag nämner ovan?

      Svara

       Jag tror faktiskt att rasism är att överhuvudtaget tro att det finns raser inom arten människa och inte bara ras som en social konstruktion? Håller inte med Bard men ska man vara petig så säger han ju inte detta. Sen kan man ju argumentera att rasism/rasist betyder något annat idag men det blir ju ganska lätt rörigt för hur refererar man då till ursprungsbegreppet?

       Svara

        Sant, skulle ha skrivit ”Rasism är att tro att människor delas in i raser och att vissa (eller ja en då) är överlägsna andra pga hudfärg, nedärvda kulturer, personlighet, intellekt.”

        Att anta något om personer på det sättet jag beskrev är möjligtvis oskönt men är det rasistiskt, som i sin egentliga mening? Håller med om att det blir rörigt. Ursprungsbegreppet gällande rasism är det jag är van vid.

        Svara

    Tror inte heller han är rasist.

    Svara

  Wtf? Är han seriös? Är chockad över att han publicerar något så vidrigt.

  Svara

  Ändå kul att någon vågar sticka ut näsan i detta land.

  Svara

   Skojar du?! Tycker rasistiska påståenden är allt man hör i detta land. ”dom” lever på bidrag, är kriminella, förtrycker sina kvinnor, tar våra jobb, luktar illa och en massa andra saker.

   Tycker det är otroligt viktigt att lyfta den hör typen av uttalanden och faktiskt fundera pp vad det är han säger. Det farligaste som finns är när rasismen blir normaliserad. Att folk inte ens märker av den.

   Svara

    De tar inte våra jobb, för de pluggar inte i någon större utsträckning.

    Svara

     För att vi har snedrekrytering till högskolan dum dum……..

     Svara

      1. Man ”rekryterar” inte folk till högskolan.
      2. Det ställs absolut noll krav på många av utbildningarna idag, så att högskolan är diskriminerande på något sätt är ett idiotiskt jävla bajsargument med noll förankring.

      Jo möjligtvis diskriminerar man smarta och ambitiösa personer med detta..

      Svara

       1. Jo, man kan tala om att rekrytera till högskolan.
       2. Elever från studieovana hem studerar inte vidare trots bra betyg. Det är en social snedrekrytering. https://old.liu.se/uv/nyheter/arkiv/1.740377?l=sv

       Svara

        Då kan man ju ändå inte snacka om ”snedrekrytering”?

        Svara

        Denna artikel tar upp unga med föräldrar med låg utbildning.
        I denna grupp återfinns vita, rosa, gula, beiga, bruna, mörka , svarta ungdomar!

        Svara

     Källa på det?

     Svara

      Källa på att de pluggar i någon större utsträckning, tack!

      Svara

       Vilka syftar du på? Vilka är ”de”?

       Svara

       Alltså att ANTA att invandrare/ickevita inte ”pluggar i någon större utsträckning” är skolexempel på rasism. Att ANTA något om någon baserat på hens hudfärg/ursprung.

       Att inte låtsas om att icke-vita, invandrare, arbetarklass har andra förutsättningar som svensk medelklass och överklass är också otroligt ignorant.

       Svara

        Men de GÖR ju inte det?

        Svara

         1. eftersom du inte kan presentera en källa på det så är det ditt eget antagande = rasistiskt

         Svara

          Det har ju med klass att göra?

          Svara

         Så du menar att INGEN invandrare pluggar? Min granne är från Mellanöstern, färdig jurist. Hennes bröder är ingenjörer, men visst. Invandrare pluggar inte.

         Svara

          Gillar du grön färg? Vad har din anekdotiska bevisföring med det hela att göra? Ahmed Abdirahman arbetar åt Stockholms Handelskammare och med tanke på hans kämpiga bakgrund är det beundransvärt men han utgör knappast någon norm.

          Svara

           Ja men du behöver inte påstå att DE inte gör det och dra alla över en kam. Det är fördomar som dina som förstör för andra människor som inte har gjort något fel.

        Nån gång börjar ett frö, början till en fördom om vissa personer, gro i hjärnan. Fördomar vanliga människor har så som att ”Jag slår vad om att de var invandrare” när man hör att en butik blev rånad eller att en tjej blev våldtagen i skogen. Tänka ”Jag slår vad om att det inte är vita amerikanare” när man hör att det blev kaos i en shoppinggalleria under Black Friday och att folk slogs om varor. Man tänker så för att man har sett och läst det på nyheterna, kanske själv bevittnat det, inte för att någon har berättat det för en.

        Ingen idé att försöka kasta skit på mig och gapa att jag är rasist, jag tänker inte i de banorna men har märkt hur vanligt det är och tycker det är intressant att fundera på. De jag har hört yttra sig på det sättet visar ingen rasism i övrigt vad jag har märkt (om ni vill kalla det för det). Om ni anser att de ovan är rasister så undrar jag varför? De är övertygade om vilken slags person det är som begått brottet p.g.a. att de är vana att höra att just de är överrepresenterade, inte för att de tror att det ligger i deras natur (det i sig vore däremot rasistiskt eftersom rasism är, bl.a., att tro att vissa raser är överlägsna andra p.g.a. hudfärg, nedärvd kultur, intellekt och personlighetsdrag). Hur är det jag tog upp rasistiskt EGENTLIGEN om man tänker efter?

        Svara

        Om antagandet har grund, hur är det rasism ? Ogrundade antagenden absolut dock !

        Svara

       Jobbar som sva-lärare och har gjort i väldigt många år. Stämmer tyvärr att vissa invandrargrupper (arabiskt ursprung, eritreaner och somalier överrepresenterade) har delvis en annan syn delvis andra förutsättningar. Ta kvinnorna till att börja med: de studerar för att få pengar, inte för att jobba. Deras män accepterar sällan att de skulle ta ett jobb, de får inte helt enkelt. Deras kultur styr oavsett om de bor i ett nytt land. Där har vi ett problem. Ett annat problem: i deras hemländer kan du köpa dig ett jobb. Ja det är sant, och ganska vanligt. Vill du bli t ex polis kan du betala för ett utbildningsbevis utan att ha öppnat så mycket som en bok. Böcker som du ändå inte får läsa om du är ”rättrogen” muslim: koranen är enda boken du får läsa. Problem tre: fusk är en del av deras kultur. Det är så man ”klarar” skolan. Lika självklart som penna och sudd. Vuxenutbildningen har extrema problem med detta, ni anar inte vilken nivå det är på. Problem fyra: bidragen är för bra. De får t ex 8000 i bidragsdel av CSN eftersom de är invandrare. Alltså inget lån som ska betalas tillbaka. Mina afghanska elever berättar att de bor flera i samma lägenhet, med 8000 kr/månad per person i inkomst, och de klarar sig utmärkt. De sätter dessutom i system att få F i kurser: CSN låter dem läsa om kursen = pengar under längre tid och de behöver inte ens studera, de dyker upp men presterar inte. Lätta pengar.
       Analfabeter – de lyckas sällan komma längre än till SFI, max Sva.
       De berättar själva hur det fungerar i deras kultur och de skäms inte: det är bara så det är. Bidragen ger mer än de flesta jobb de kan få, och förmågan att nå höga studier är tyvärr låg för de flesta. Undantag finns naturligtvis alltid och det är fantastiskt att se. Jag skulle kunna skriva tio exempel till men stannar här för att ge en bild av verkligheten.

       Svara

        Bidragen måste radikalt sänkas. Det där är fan INTE ok. Medans andra bor på gatan för de får inte soc eller blir utförsäkrade trots cancer! Blir ARG

        Svara

        Och där slog du huvudet på spiken. Kulturella problem/förutsättningar kommer inte av att man har en viss hudfärg. De är just kulturella. Att klumpa ihop dessa med hudfärg är att göra alla en otjänst. Sig själv. Samhället. Andra individer. Framtidens utformning. Osv. Det är såklart svårt att låta bli, hjärnan gör det ofta automatiskt. Men, man behöver inte ta alla sina tankar (och fördomar) på allvar. De flesta människor har fördomar (jag frestas att skriva alla…) men man behöver inte ta allt man tänker för sant. Man kan backa, ta sig själv i kragen, göra en extra analys. På så vis ändras ens auto-reaktioner över tid. På så vis blir samhället långsamt mer humant att leva i, för alla. ❤

        Svara

         Rymdkram 🌹🌼

         Svara

         True! Jag hatar unga stökiga killar i gäng lika mycket oavsett hudfärg 🙂

         Svara

        Önskar att din kommentar var högst upp så att alla kan läsa den.

        Alla har olika kulturer och det blir helt fel när vi svenskar försöker applicera vår kultur på dem och försöka få in dem i den. Det är nästan ja, törs jag säga det? Ignorant? Som att vår kultur skulle vara default? För övrigt är det helt otroligt att de får sådär mycket pengar för i princip noll ansträngning när min utförsäkrade väninna måste flytta hem till sin mamma för att hon inte kan betala hyran (skadad rygg, kan ej jobba, FK ser henne som helt arbetsför). Världen är en hemsk plats för de längst ner i hierkin.

        Svara

        Anonym 16:55. Det stämmer nog, tyvärr, mycket av det du skriver. Men det är också ett problem som svenska staten är lite skyldiga till. I USA t.ex. fungerar det inte alls så, jag vet inte vilka bidrag en flykting kan få där, om ens något? Ändå är det situationen i USA och det som hänt där nyligen som dragit igång den heta diskussionen just nu.

        Jag håller med om att Sverige behöver se över bidragssystem etc, inte enbart för samhällsekonomins skull utan ffa för integreringen av våra nya medborgare. Som det är nu är hjälpen snarare en otjänst.

        Svara

         Exakt, vi ska skapa incitament att utbilda sig, jobba och bidra till samhället. Såvida du nu inte är icke arbetsför p.g.a. psykisk eller fysisk skada så ska du dra ditt strå till stacken precis som alla andra.

         Svara

         Ja vårt system fungerar inte, det är ett som är säkert. Vi lärare fick gå på en föreläsning om just USA:s system, och invandrare (handlade om just somalier i USA) fick bidrag, men inte sådana nivåer som här och det fanns en gräns, det fick dem att vilja kämpa sig upp. Om man inte var självförsörjande efter fem år i landet, kunde språket etc utvisades man helt enkelt. Vet inte om det fortfarande är så, detta var för ett par år sedan. Det positiva var att det fick även de somaliska kvinnorna i arbete, bland annat startade de egna klädbutiker där de sålde moderiktiga somaliska klädesplagg (de har en ”typisk” klädsel som de ska hålla sig till). Mycket intressant!

         Svara

        Varför och hur får de så mycket??? Jag får typ 2000 nånting och studerar till jurist.

        Svara

         Annars är man rasist!! 😂

         Svara

         Undrade jag med, men det är hel enkelt våra politiker som styr och bestämmer detta. När de sedan inte längre får CSN-bidraget går de över på soc utan minsta problem. Tänk också på att man, i deras kultur, lever tillsammans i större familjer: ogifta syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar etc. De klarar sig bra på bidrag när de är flera, och levnadsstandarden är ändå högre än i deras hemländer. Vad skulle kunna motivera dem att studera? Vad kan vi locka dem med? Inte mycket, så som det ser ut nu, tyvärr. Bidragen måste ner och kraven upp. Tänk sedan att de, utan egen utbildning, ska vara förebilder och motivera sina barn att studera. Mekr vilken egen erfarenhet då? Dömt att misslyckas och utanförskapet blir ett faktum, trots att möjligheterna finns. Att möjligheterna finns och att man har rätt förutsättningar är inte samma sak.
         Nu är detta givetvis inte samma problem som de har i USA, viktigt att skilja på och att inse att man inte kan flytta över ett av samhället skapat problem till ett annat, men ändå värt att kika på hur det ser ut i Sverige tycker jag.

         Svara

        har undervisat på SI, delar dina erfarenheter

        Svara

         Ok och hur kan jag få det eller är det bara flyktingar som får det?

         Svara

        Bra sammanfattat av hur verkligheten ser ut. Jobbar med att hjälpa arbetssökande ut i jobb och upplever exakt samma. Det finns ingen motivation att hitta ett jobb för att man har mer i bidrag än lönen för det jobb man kan få. Många har hoppat av SFI redan på lägsta nivån och man ”vill inte” fortsätta. Det behöver man inte heller. Då kommer man ju verkligen ingenstans. Det finns dock de som verkligen vill och de lär sig svenska snabbt och kommer också snabbt ut i jobb. Allt handlar om motivation och den finns inte så länge man får bidrag utan krav på motprestation.

        Svara

     Om vi pratar Sverige finns där inga studier som visar på att afrosvenskar generellt har en lägre utbildningnivå än etniska svenskar. Däremot finns det både studier och statliga utredningar som visar på att afrosvenskar är den ända grupp i samhället som har mindre chans till jobb ju högre nivå av studier de avslutar, samt att de tjänar betydligt mindre för samma jobb.

     Detta jämfört med inte bara svenskar, utan andra samhällsgrupper överhuvudtaget. Vidare får vi inte betrakta afrosvenskar som en homogen grupp med samma kultur och bakgrund, precis som polaker, romer och svenskar inte kan ses som en homogen grupp, européer. Vissa grupper assimilerar sig generellt bättre i ett samhälle än andra och det finns en rad faktorer som spelar in utöver härkomst. Men en generalisering som är på tok för bred är att dra alla av en etnicitet över en kamm, vilket är det han gör, och även det många gjorde med judarna.

     Så för att sammanfatta kan man säga såhär:
     – Ju mer du generaliserar desto farligare
     – Ju mer man blundar för fakta desto farligare. Att som etnisk svensk inte se eller förstå att diskriminering och rasism förekommer mot afrosvenskar i Sverige grundar sig på samma skäl som att män inte såg/ser den utsatthet kvinnor lever under. Ingen känner en våldtäktsman, men våldtäkter förekommer.

     Svara

    Ja du Eva-Sara.

    De facto så lever vissa grupper av invadrare på bidrag i större utsträckning och under längre perioder än andra grupper i samhället . De facto är invandrare överrepresenterade både i förtryck av kvinnor, våldtäkter, droghandel och övrig kriminalitet. De facto luktar vissa folkgrupper ”sämre” för andra pga sin specifika matlagning och kryddor i den. Det är inte rasism, det är fakta. Speciellt i Sverige har ALLA lika förutsättningar att utbilda och jobba sig upp till det liv man tycker är värdigt att leva, så enkelt är det.

    Svara

  Tack för att det alltid finns folk som kan säga åt en vad som är rätt och fel.

  Svara

  Är han så dum eller gillar han att provocera bara?
  Uuuusch!

  Svara

   Dum eller troll? Tycker inte det spelar någon roll. Finns så mycket intressantare personer än honom, gammal skrikig gubbe typ, ju mindre relevant han blir, desto högre skriker han

   Svara

  Oavsett vad man tycker om en annans åsikt så är det aldrig någonsin okej att driva någon mot arbetslöshet, till ett liv att inte kunna försörja sig.
  Jag är högst medveten om att det inte råder åsiktsfrihet i Sverige, men det gör mig inte mindre förbannad för det när man vill karaktärsdöda en enskild individ och driva den att ha svårt att få mat på bordet – oavsett vad jag anser om ens annans åsikt.

  Svara

   Han kan nog fortsätta jobba men bör nog inte ges samma offentliga uttrymme

   Svara

    Nej så kan man inte tänka…debattera emot om du vill men vi kan inte bara ge utrymme till folk som tycker lika- det är farligt.

    Svara

     Givetvis ska alla få utrymme, det är så åsiktsfrihet fungerar.
     För du är väl en som tror väl på ’allas lika värde’, eller hur?

     Ja just det ja, bara när man tycker som dig.

     Åsiktsfrihet är åsiktsfrihet oavsett vad man har för åsikt, åtstramningar på det stinker kommunism (en fruktansvärt vidrig ideologi, som på riktigt skrämmer tokslag på mig).

     Om TV4 backar från Bard kommer de bara stärka min åsikt om dem och ge mig ännu mer anledning att fortsätta att aldrig ta del av deras kanal.
     Givetvis så kommer Bard få sparken, utan tvekan.

     Det är så det är.

     Svara

      Ett kommersiellt företag måste väl få välja vilka tomtar de vill anställa? Bard får tycka vad han vill, men han får bara köpa att folk kommer tycka att han är en idiot och inte vilja befatta sig med honom.

      Svara

       Såklart de får välja, men att inte ha den tryggheten i ett företag att vara FRI att tycka vad man vill är inget företag att förlita sig på. Vad är nästa åsikt att skylla på?

       Usch vilket vidrigt system vi befinner oss i.

       Svara

        Man är ju FRI att gå till ett annat företag eller starta ett eget om man inte kan rätta sig efter de värdegrunder företaget representerar.

        Svara

   Råder det inte åsiktsfrihet i Sverige? Det enda vi gör i det här landet är att uttrycka våra åsikter.

   Svara

    Nä, det råder inte åsiktsfrihet i det här landet. Det finns mycket att lära om du fortfarande tror det.

    Svara

     Det råder det uppenbarligen delade åsikter om.

     Svara

      Ja, det står mellan de som vet och de som inte vet.
      Det finns en hel del folk som fått fängelse för sina åsikter enligt hmf-lagen.
      Hets mot folkgrupp’ är till för att strypa en del av den s.k åsiktsfriheten.
      Förutom fängelse så ordnar media tillsammans med de nyttiga idioterna karaktärsmord och hetsar mot det företag vederbörande är anställd hos att ge sparken.

      Svara

       Frihet under ansvar kallas det.

       Svara

       Haha du hänger en del på Flashback va 😅

       Svara

        Ett typiskt svar från någon som inte kan ge ett vettigare svar än att hysta iväg något för att förringa och förminska det faktum som precis blev presenterat ovan.

        Men, det blir inte mer osant för att du inte vill veta hur det förhåller sig – tyvärr.

        Svara

       Att man får tycka något betyder inte att man får säga eller skriva det offentligt. Folk har inte hamnat i fängelse för sina åsikters skull utan för hur de uttryckt sig.

       Svara

        Som sagt, åsiktsfrihet betyder inget annat än just åsiktsFRIHET.
        Vad är det som är så svårt att förstå?

        Stå för att du/ni inte står för åsiktsfrihet och att det inte är en rättighet du skyddar och värnar om.
        Du m.fl vill styra och ställa vad andra tycker och tänker och begränsa möjligheten att uttrycka sig.
        Det är t.o.m. såpass illa att ni är berädda att se en meningsmotståndare svälta ihjäl utan hus och hem – vilket är kontentan när man driver företag att säga upp personal som använt sin rätt att uttrycka sig. Att göra en person utan inkomst ger fruktansvärt allvarliga konsekvenser.

        Är inte åsiktsfrihet grundlagsstiftad till och med?

        Sjukt är det, riktigt riktigt illa.

        Kommunister ger mig kalla kårar ända in i benmärgen.

        Svara

         Åsiktsfriheten är fri, yttrandefriheten och tryckfriheten är begränsad. Just för att när flera intressen står mot varandra måste bådas intressen värnas. Man får ha sina åsikter, men får inte uttrycka sig på ett sätt som skadar, hotar eller kränker andra. Cissi Wallin fick villkorligt för förtal för man får inte säga och skriva precis vad man vill om andra människor.

         Svara

  Jag är har färg & verkar vara minst upprörd i kommentarsfältet… Jag tycker Bards uttalande är klumpigt och provokativt men jag fattar faktiskt den underliggande poängen (tror jag).

  Svara

  Är det där ett hot?

  Svara

  Vad fan menar du?

  Svara

  Trams.

  Svara

  Om han skrivit detsamma i generella termer utan att ange hudfärg, hade det gjort nån skillnad?

  Svara

   Hade bara varit köassförakt istället för rasism och klassförakt..

   Svara

  Hoppas att människor med alla sorters hudfärg reagerar. Att visa sig så totalt empatilös och tondöv för systemiskt förtryck och samtidigt ges så mycket mediautrymme som amplifierar ens röst är oacceptabelt för mig, och jag är mest lite rosa-beige i huden. Tror det finns många som håller med mig och gärna tar ställning mot, oavsett hudfärg.

  Svara

  Väldigt smal åsiktskorridor här, men det är väl förväntat. Bard har rätt.

  Svara

   Har inget med åsiktskorridor att göra. Rasism är rasism är rasism. Och är vidrigt!!!

   Svara

   Skitsmalt att inte oemotsagt få säga att alla människor med en viss nyans i hyn ska sluta vara kriminella. 🎻

   Svara

   Tycker det är ovanligt mycket rasist idioter här.

   Svara

  När det gäller han så är jag ändå inte så chockad att han en dag skulle spy ur sig sån dynga. Vidrigt uttalande!!

  Svara

  Själv har jag en fil.mag. och ett helt ok jobb där jag gör en insats för samhället. Har jobbat sedan jag var 12. Jag är skötsam och värnar om mina medmänniskor. Jag brukar inte ljuga och har aldrig suttit i fängelse eller levt på bidrag. Men tydligen så sitter mitt (o -) värde i min mörka hudfärg?

  Kommer aldrig att fatta hur personer som Bard och Zytomierska kan få härja fritt med sina osköna åsikter och ändå ha massa följare på Instagram och vara beundrade av många…

  Svara

  Men om man kommer till Sverige så tycker jag att man ska plugga, arbeta och bidra till samhället. Är det något fel i det?

  Svara

   Du har verkligen inte fattat någonting!!!

   Svara

    Vadå kommer till Sverige???

    Svara

     OK, känns det bättre med: ”alla i Sverige ska plugga, arbeta och bidra till samhället. Är det något fel i det?”

     Svara

      Du formulerade bara om en rasistisk åsikt till en klassföraktande.

      Svara

       Heja Louise. Tack, nu slapp jag förklara för den mindre begåvade!

       Svara

       Aha, så nu är plugga, arbeta och betala skatt klassförakt? Jesus vilka rabiatkorkade människor det finns.

       Svara

        Sannerligen. Du existerar ju.

        Svara

         Själv kommer du med lysande motargument ser jag!

         Svara

          Hade det funnits något att argumentera emot hade jag gjort det.

          Svara

   Nej absolut inte men nu drar han ju alla svarta över en kam. Om det var det han ville säga så uttryckte han sig istället som en buffel.

   Svara

   Men detta handlar inte om vad man ska göra om man kommer tilö Sverige?!!! Det handlar om att rasism inte är okej och bard verkar tycka att de får skylla sig själva att de blir utsatta för det?! 🤮🤮 Finns sjukt många välutbildade som blir utsatta för rasism!!!!

   Svara

    Och oavsett utbildning osv så ska man såklart inte utsättas heller!

    Svara

   Nej det är inte fel och de allra flesta som kommer hit vill såklart göra det. Men kanske kan du också förstå att det finns saker som gör det svårare för vissa?

   Däremot är det rasism att anta att alla invandrare är lata, inte vill jobba, vill bara ha bidrag, vill vara kriminella osv på grund av hur de ser ut/hudfärg/bakgrund.

   Svara

   Bara att han uttalar sig om ett amerikanskt problem

   Svara

  Han generaliserar så det skriker om det. Ja det finns svarta som är arbetslösa och lever på bidrag. Ja det finns vita som är arbetslösa och lever på bidrag. Jag förstår inte alls vad han vill komma med den här kommentaren. Blir bara mer förbannad.

  Svara

   Det är för att du inte är bekant med begreppet överrepresentation.

   Svara

    Den är jag väl bekant med. Jag röstar även på SD men en förändring i invandringspolitiken och att hata svarta på grund av deras hudfärg är något helt annat.

    Svara

  Jadu, ordet rasist har varit urvattnat i årtionden men när människor blev rasistanklagade för att inte ha ha postat en svart ruta på Instagram eller rent av bara genom att finnas så har det tappat 100% av sin relevans… Rör mig absolut inte i ryggen om något miffo anser att jag är rasist och alla vettiga människor börjar tycka samma sak.

  Svara

  Vänd på det då, vilka krav ska man kunna ställa på de som bor i Sverige?

  Svara

   Är du dum i huvudet eller? Han uttalar sig om ett amerikanskt problem, inte vad svarta i Sverige bör kunna för att ha ”betydelse”

   Svara

  I och med att svarta människor i större uträckning straffas för sina brott än vad vita människor gör, så kan man inte jämföra antalet svarta vs. antalet vita som sitter i fängelse. Att svarta människor inte ”studerar hårt” och ”går till jobbet” beror också på samhällsstrukturen, du har större chans att få ett jobb med ett svensk namn än med ett utländskt och du har bättre ekonomiska utsikter som vit.

  Det känns snarare som att Alexander Bard borde utbilda sig för han framstår som väldigt ointelligent. Saker är inte på ett sätt bara för att det råkade bli så eller för att människor är lata. I vissa fall, absolut, men man kan inte generalisera på det sätt han gör och koppla en människas hudfärg till huruvida hen har ett människovärde eller inte.

  Svara

   ”du har större chans att få ett jobb med ett svensk namn än med ett utländskt och du har bättre ekonomiska utsikter som vit.”

   Inte för att vara den, men – vad grundar du det på?

   Svara

    Jag grundar det på de ungefär 133 000 resultat som kommer upp på google om man söker på ämnena. Jag var såklart medveten om detta även innan, men för dig som inte var det kan jag tipsa om att googla och läsa på. Det finns statistik, personers egna upplevelser och artiklar i mängder. Frågorna hör dessutom ihop; chansen till ett jobb ökar ju även dina ekonomiska utsikter.

    Svara

     Ok så dessa 133 000 träffar verifierar det du påstår? Spännande!
     När jag söker får jag nämligen bara upp en enda (ganska dåligt utförd) studie som närmar sig ämnet, men som inte har det som sitt primära problem.

     Så du kan ju gärna länka till några av dessa ”statistik, personers egna upplevelser och artiklar i mängder” som du nämner så kan vi tillsammans kolla kvalitén på dem.

     Svara

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VnjyJ/nyanlanda-byter-namn–for-att-fa-jobb
      ”Nästan var fjärde utlandsfödd person i Sverige är arbetslös. Enligt Arbetsförmedlingens statistik från slutet av förra året är det 22,5 procent – medan motsvarande siffra bland svenskfödda är 4,2 procent.”

      https://arbetet.se/2016/01/29/fel-namn-en-stor-nackdel/
      ”Den som byter till ett mer svenskklingande namn kan undvika diskriminering, visar forskningen. Namnbytarna upplever ett par positiva effekter. De har större framgångar på arbetsmarknaden och får så småningom högre lön än de som har kvar sina utlandsklingande namn. Särskilt personer i låglönejobb gör lönekarriär efter namnbytet.”

      https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2016/lattare-att-fa-jobb-om-du-har-ett-svenskt-namn/
      ”Magnus Carlsson, docent i nationalekonomi, forskar om diskriminering på arbetsmarknaden. Tillsammans med sina forskarkollegor har han kunnat visa att de finns diskriminering av utrikes födda på arbetsmarknaden.”

      https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5765202
      ”Chansen att komma till en anställningsintervju är 50 procent högre för personer med svenskklingande namn än personer med arabiska namn. Det säger nationalekonomen Magnus Carlsson som har forskat kring diskriminering på arbetsmarknaden.”

      Svara

       Lol, tre av de länkarna grundar sig i samma intetsägande studie.
       Arbetsförmedlingens statistik grundar sig bara på observation utan att ta in bakomliggande faktorer.
       Jag vill inte negligera folks upplevelser, men att påstå att det finns en strukturell diskriminering pga hudfärg när der uppenbarligen inte gör det tycker jag ni ska sluta med.

       Svara

       Gillar att du bara länkar till vänsterblivna ”källor”..😁

       Svara

        Haha och där går jag ur denna diskussion. Det enda alla rasister haft gemensamt när jag försökt prata med dem, är att de drar ”vänster”-kortet. Det spelar liksom ingen roll hur mycket fakta man lägger fram, i detta fall från en forskare, ni vet såklart mycket mer och vi som tycker tvärtom röstar rött.

        🙂

        Svara

     Fyfan du är en vidrig människa. Bara för att du ”Jonna” inte har upplevt det och menar att du behöver källor för att verifiera miljontals människors upplevelser visar bara på vilken äcklig människa du är. Behöver du även källor på att rasism existerar? Eller att kvinnor ibland utsätts för speciella trakasserier? ditt äckel.

     Svara

      Till anonym såklart, inte jonna

      Svara

      Jag får inte alla jobb jag söker trots svenskt namn. Är jag också diskriminerad?
      Eran logik är så efterbliven så man blir gråtfärdig.

      Svara

       Det är självklart så att många med utländska namn bortprioriteras pga sina icke-svenska namn. Sen får du vara rabiat och påstå vad du vill, du är ändå för ful och korkad för att fatta.

       Svara

       Du är antagligen underkvalificerad för de jobben. I fallen med ett svensk vs. ett utländskt namn har man bl.a. gjort kopplingar till om samma person har bättre jobbutsikter om hen byter namn.

       Det är väl självklart att alla har olika förutsättningar OAVSETT hudfärg, men det förstår du nog också även fast du gärna vill spela dum.

       Svara

      Du har ju inga argument utan slänger ur dig en massa personangrepp. Förstår du verkligen inte hur kontraproduktivt det är? För just nu framstår du som någon som inte bryr sig om sakfrågan utan bara är ute efter att gräla på internet.
      Hmm om det bara kunde finnas ett namn på den kategorin kommentatorer 🤔

      Svara

  Hoppas han äntligen blir sparkad. Även om det säger så mycket om vårt samhälle att han kan bli sparkad för rasism men inte för sina kommentarer om kvinnor i metoo.

  Svara

   Vad säger det då? Att svarta är mer värda än kvinnor?

   Svara

    Ja. När alla självklart borde vara lika mycket värda. Trist. Men bättre nu än aldrig åtminstone!

    Svara

  Ja alla vita är rasister. Antingen lägger man upp en svart ruta och stjäl uppmärksamheten. Eller så gör man det inte och bryr sig inte om rasism. Eller så försöker man göra ngt och så är man White savior.

  Vad ska jag som vit göra? Gärna konkreta förslag. Och säg inte ”utbilda dig”?

  Svara

   Du ska skämmas för att du eventuellt hade en förfäder för 250+ år sedan som eventuellt ägde en slav i Sydstaterna.
   Något som du överhuvudtaget inte kunnat påverka är ditt och dina avkommors fel för all framtid.
   Du ska krypa på knäna och vara evigt urskuldande för detta.

   Enligt BLM då.

   Inte enligt mig, I couldn’t care less.

   Svara

    Tråkiga är ju bara att ens förfäder troligast var trälar en gång i tiden…

    Svara

    Det är faktiskt lika osant som att Cissi Wallin respresenterar alla feminister eller feminismen. Ja, det finns alltid gaphalsar som njuter av makt och mediautrymme, men det är inte det BLM-rörelsen handlar om och jag tycker det är så synd om det bara är det man väljer att se. Bara att vara medveten och hänga med i rapporteringen, att aktivt tänka på allt som händer och få nya insikter och kanske ifrågasätta sina egna mönster och beteenden är ju en bra start. Tror det är det man menar när man säger ”utbilda sig”, tror inte nån menar man ska plugga 15hp i ämnet liksom.

    Svara

   Det är kört. PK-krystarna vet inte något annat än att attackera oliktänkande istället för att bidra med något meningsfullt till diskussionen. Rätta in dig i ledet!

   Svara

  Bard har ju 100% rätt. Skönt att se att det fortfarande finns folk med en fungerande hjärna i Sverige. 👏🏻

  Svara

   Glömde tillägga att det han säger inte är ett dugg rasistiskt.

   Svara

   Hahaha! En okunnig person säger att en annan okunnig person har rätt! Nästan rörande om det inte vore så sorgligt.

   Svara

    Aww… Men va gulligt Louie att du tror att din åsikt är mer värd än någon annans. Kram på dig. 😘

    Svara

     [Borttagen kommentar]

     Svara

      Jag vet att Kina håller på att köpa upp Sverige men jag hade hoppats att det svenska folket skulle stå emot ett litet tag iaf. Oh well.

      Svara

       [Borttagen kommentar]

       Svara

        Halvbra försök. Om ens det.

        Svara

     Värde och värd – jag förstår att åsikter som är grundade i kunskap är mer relevanta 🤷🏻‍♀️

     Svara

  Hej alla, rekommenderar att läsa boken ” varför jag inte längre pratar med vita om ras”, som jag läser just nu. Finns att låna som e-bok på Stockholms stadsbibliotek. Har ni några fler rekommendationer? Försöker att sätta mig in i ämnet, så alla förslag är välkomna. Även podcasts, filmer och serier är jag intresserad av.

  Jo en till rekommendation; Jane Elliots Blue Eyes /Brown Eyes – anit-racism exercise , endast 30 min. https://www.youtube.com/watch?v=ebPoSMULI5U

  Svara

   Jag har skickat efter The New Jim Crow av Michelle Alexander, som handlar om fängelsesystemet i USA som en förlängning av slaveriet och Jim Crow-lagarna.

   Svara

    Jag har läst The new Jim Crow, kan verkligen rekommendera den. Även Medical Apartheid är väldigt bra, den tar upp hur afro-amerikaner har behandlats av vården/läkare.

    Svara

   Kwame Anthony Appiah och Kenan Malik

   Svara

  Det är fan inte konstigt att det ser ut som det gör i världen, värsta kommentarerna ever.

  Svara

   I know, right? Vänsterblivna som skriker rasist så fort de får höra en obekväm sanning. Bedrövligt!

   Svara

   Nä utan alla äckliga rasister här som är så obildade och korkade att de själva inte fattar att de är rasister.

   Svara

    KÄMPA

    Svara

  För alla er med begränsad källkritik. VARNING. Ser ut som en klassisk scamlänk.

  Svara

  Han vill ha uppmärksamhet igen ….nu fick han det. Han är typiskt en sådan människa som inte klarar av att scenljuset släcks . Börjar bli till åren och dessutom syns han inte i tv nu

  Svara

  Han menar att alla individer bär ett eget ansvar, oavsett kön och hudfärg. Det måste ju i grunden vara en korrekt åsikt? För det är väl ingen annan som ska sköta mina studier, göra mitt jobb, betala mina räkningar, lösa mitt pensionssparande?? Nä, vill man leva drägligt får man spotta i näven och kämpa lite. Att dra på sig offerkofta funkar inte, varken som vit eller svart, kvinna eller man. Sorry

  Svara

  Herregud, svarta får utstå rasism oavsett utbildning/arbete, fattar ni inte det? Vi har problem med rasism i vårt samhälle bara inse fakta and do better, be better.

  Ps: Bards åsikt är en anledning till varför BLM-rörelsen behövs.

  Svara

  Bard har helt rätt men han har missat att hundratusentals av svarta amerikaner faktiskt är motsatsen av det han skriver, dom vet att liberalerna är deras största fiende och dom mest rasistiska. dom vet att det är 18 gånger mer risk att som vit polis bli mördad av en civil svart man är tvärtom. (i USA) Dom vet att dom är kapabla, smarta, och inte är offer. Dom går inte på den vänstervridna median som hjärntvättar svarta till att tro att dom är utsatta av vita, och som hjärntvättar vita till att tro att svarta bara är våldsamma och dumma, som hjärntvättar oss alla till att tro att vi är fiender. Lite historia: afrikaner och européer gjorde buissness med varann, afrikaner tog kriminella, krigs förbrytare och även vanligt folk från rivaliserande stammar och sålde dom till européerna. Detta var på inget sätt unikt då alla folkslag i hela världen sålt o köpt slavar. Irländarna sålde irländare till Västindien som slavar. Araberna köpte slavar av afrikanerna 100 år före europerna och fortsätter med det än idag. Alla folkslag att köpt och sålt slavar. Det är ingen vit och svart grej. Svarta amerikaner är på inget sätt utsatta, Skärp er. Know your enemy. Bespar mig era hjärntvättade kommentarer om huruvida svarta visst är utsatta. Ni är bara dumma o korkade och opålästa.

  Svara

  Jag hoppas att det är de sista vi ser och hör från denna gräsliga trädgårdstomte! 🤬

  Svara

  Det värsta jag läst på länge. Även för att komma från honom. Jubelidiot.

  Svara

  En säger INTE ”mörkhyad”, en säger svart!!! Lär er det nu, en gång för alla PLZ!!!!

  Svara

   Stora ord från någon som inte behärskar skillnaden mellan ”man” och ”en”!

   Svara

  Han skrev ju faktiskt om vita och gula på precis samma sätt. Dock tycker jag ändå att det är ganska kallt skrivit oavsett vem man avser. Är du född i ett ghetto eller med en kronisk sjukdom eller psykiska problem då är det svårare och inte bara att get your shit together.

  Svara

  TV4 sparkar honom! Woho!

  Svara

   ”Alexander Bard har efter sitt inlägg kritiserats från flera håll. Jurymedlemmen och tidigare kollegan Bianca Ingrosso krävde under dagen hans avgång, annars skulle hon lämna sin roll i programmet.

   ”Jag vill tydligt framhålla att jag tar det starkaste avstånd från hans uttalande”, skrev hon i ett inlägg på Instastory.

   Bianca Ingrosso skrev vidare att hon startade en dialog med TV4 direkt efter att hon såg Bards inlägg.

   ”Medan ni ger mig skit här på Instagram så jobbar jag aktivt ’offline’ med detta och det är det mest effektiva sättet att ta detta framåt”, skrev hon och fortsatte:

   ”Snälla lugna ned er och försök att lita på att jag inte bara tar avstånd från hans uttalande. Jag älskar Talang men nej jag kommer ej sitta i juryn ifall han är med och detta vet TV4 om”. ”

   För förvånande att TV4 väljer Bianca framför Bard, oavsett yttrandefrihet eller ej. Man blir fan nedslagen av sånt här.

   Svara

    Välkommen yill kommunist diktaturen sverige då alla andra åsikter än de staten godkänner är tillräkligt för att förstöra ditt liv

    Svara

  Hej Camilla. Ang mörkhyad vs svart. Att använda ordet mörkhyad istället för svart innebär att personen benämns i kontrast från vad som anses ”norm”. Vi säger inte ljushyad om vita människor. Därför blir det problematiskt att säga mörkhyad människa då den enda allmänt använda benämningen för vita är människa. I jämförelse är det bättre att säga svart då vi även brett använder vitt.

  Jämför mörkhyad med det engelska ordet ”colored” som är ytterst förolämpande i usa av exakt samma anledning.

  Tack för mig 🙂

  Svara

  Varför har inga kommentarer (utöver svar på tidigare kommentarer) mellan 17:26 och 19:17 släppts igenom? Jag skrev en ”harmlös” kommentar som ej publicerats.

  Svara

  Jag tycker Alexander kunde valt sina ord bättre för att få fram ett budskap. Inte konstigt att det blir ett ramaskri.
  Jag kan dock läsa in avsikten. Man har eget ansvar för sitt liv o ska inte vänta på bättre försörjningstöd för att få det bättre.
  Men hela ”Black lives matter” har fått en så konstig vridning. Bara att läsa kommentarerna på Johanna Bradford blogg där hon stenkastas för att hon är priviligierad vit o inte skriver om detta. Det är bara ett exempel men det rätt svårt att jämföra sverige med usa. Ändå tycks många gjort någon klasskamp av detta här i Sverige.
  Jag är själv invandrare, vithyad ja men har också kännt av hur andra med samma meriter men rätt namn får arbete före mig osv. Men inte kan jag ställa mig upp o skrika att alla är priviligerade o allt är emot mig.
  Det är bara att kämpa på. I Sverige har vi trots allt möjligheter. Ja de är såklart olika lätt men alla har rätt till högre utbildning utan att ens föräldrar har behövt spara till det ett helt liv. Därför har alla möjlighet till universitetsutbildning även om dina föräldrar är fattiga o svarta.
  Jag är uppväxt i en hyreslägenhet, delat rum med sykon. Mina föräldrar har arbetat på fabrik. Men nu kan man säga att jag är ”övre medelklass” med villa, bil o ett bra arbete.
  Mina barn kommer antagligen med studera.
  Mina föräldrar började ju jobba direkt när de kom till Sverige. Ja på fabrik så inget toppjobb men bidrag har aldrig varit ett alternativ.
  Man har ändå ett eget ansvar. Går inte jämföra med usa där du måste ha pengar för utbildning osv. Men här i Sverige har diskussionen blivit absurd där alla svarta är kränkta o vita priviligierade.
  Staten kan inte gå in o skänka varannan människa i förorten en bostadsrätt eller villa i rätt områden för att utjämna klyftorna.
  Självklart kan man inte ha det likadant som bidragstagare som en arbetare.
  Mina föräldrar tog ett skitjobb o kände sig aldrig som nått offer. Vi har åkt på semestrar aldrig haft några lån mm. Vi hade aldrig samma märkeskläder o moppe som andra men men gjorde ingen ”klasskamp” av detta.
  Vi är inte svarta nej men det finns alltid någon som har det sämre eller bättre än jag o så kommer det att vara.
  De svarta som kommenterar på tex johnnas blogg är ju också priviligierade i jämförelse med förföljda syrier eller svarta i usa. Har blivit nån stenkastning mellan svarta o vita vilket är fel.
  Klart människor utan jobb o språkkunskaper kommer ha det sämre än svarta o invandrare som faktiskt lärt sig språket o fått ett arbete.
  Man kan inte kräva mer bidrag från staten utan staten skulle i sig krävt mer från individer som kommer till Sverige. Att sitta hemma i åratal utan arbete o utbildning minskar i längden möjligheterna till arbete.
  Sverige har daltat för mycket med folk som inte automatiskt har ett självförsörjningsansvar som mina föräldrar hade. Det är också orimligt att alla ska bo i storstädernas förorter där det är lätt att hamna i nån passiv offermentalitet. I mindre orter funkar det bättre men alla ska ju ha ”rätt” att bo vart de vill.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.