En nätt liten pojke gör entré

Nu äntligen är Alexia Kafkaletos förstfödd son här och han kom ut ur mammas mage och dunsade ner i världen med sina imponerande 4.7 kg.
Det kanske inte är jättemycket men med min måttstock så skulle det ungefär vara som att krysta ut Tjocka Hetsätarkatten på tvären och blotta tanken på det är skrämmande.
Han gillar ju både värme och vatten så jag kan riktigt se honom framför mig där han klöser sig fast i slidväggarna i ett försök att få krypa tillbaka in i värmen.
Kanske skulle han blivit en känguru istället?

Alexia menar att värkarna satte igång efter hennes förlossningsdrink men det ju också vara ren slump?
Varför menar vissa att alkohol kan sätta igång förlossningen? Är det kroppens sätt att förhindra att bebisen blir alkoholförgiftad då den omöjligt kan veta om den havande mamman tänker dricka en eller arton drinkar? Better safe than sorry? 😉

*larmet går*
EVACUATE!!!!!!!!!!!!!!!!!
EVACUATE BABY NOOOOOOOW!!!!!!
*drar i spaken som sätter igång värkarna*

*Plums*
Bebis ute.
Mission accomplished.

STORT STORT grattis till hela familjen Kafkaletos!!!!!

183 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  En förlossningsdrink innehåller ricinolja inte alkohol.

  Funderar på om det är en strategi du har att vara irriterande och missunnsam i dina inlägg eller om det blir så av en slump

  Svara

   Oj. Vad vi läser texter olika🤔

   Svara

   Det är väl ricinolja och typ champange/bubbel, tillsammans med annat. Har jag för mig

   Svara

   Skulle vara nervös för att bajsa ner hela förlossningsrummet om jag druckit ricinolja innan haha.

   Svara

    Grejen är ju att du ska ha bajsat ur dig hemma stället för under förlossningen 😉

    Svara

     De andra ingredienserna sägs motverka dålig mage, så förhoppningvis är det inte så farligt. brukar vara lite individuellt hur man reagerar. Ricninolja ensamt är inte att rekommendera…

     Svara

   Har hört att det kan få bebisen att bajsa och få det i lungorna, ricinolja. Vet någon sanningshalten i det?

   Svara

    Det stämmer.

    Svara

     Nej,det gör det inte.

     Svara

   Det är en dl-ish champagne i många recept på förlossningsdrinken, bland annat den som Alexia drack.

   Svara

  Och vem är hon?

  Svara

   Exakt. Ingen aning jag heller.

   Svara

   En influencer med +37 000 följare…

   Svara

    Hur många av dom är köpta?

    Svara

     Allihopa givetvis annars är det nog något fel

     Svara

     Hon har mkt sponsrade inlägg iallafall.. kommer upp i mitt flöde ofta.

     Svara

   Ingen aning heller

   Svara

  BebisEN

  Svara

   TACK! Får rysningar när folk skriver bebis hela tiden.

   Svara

    Bebis bebis bebis bebis!!

    Svara

  Tröttsamt när blivande mödrar försöker påskynda förlossningen genom förlossningsdrinkar och annat ovetenskapligt trams. Bebisen kommer ut när den är redo helt enkelt.

  Svara

   Är man desperat så är man.

   Svara

    Jo men kom igen.

    Svara

     Äsch, det värsta som kan hända är att man har druckit en förlossningsdrink i onödan. Om inte båda mina kommit tidigt hade jag säkert också funderat på det. Framförallt när det är såhär varmt och jävligt.

     Svara

      Men det är själva mentaliteten som stör mig. Allt i ens liv ska kontrolleras och påskyndas. Inte ens en bebis i magen får vara i fred.

      Svara

       Jo men i slutet är man ju rätt less på att vara gravid. Man har ju väntat jättelänge och tycker att en svettig dag till med svullna fötter och tung mage är olidligt.

       Svara

        Absolut, det kan jag förstå också att man tycker är olidligt. Men förlossningsdrinken och andra metoder tas och görs ju i närheten av ens beräknande förlossningsdatum; så hur kan man då säkert säga att det var just drinken som fick igång förlossningen? Det kan ju ha varit dags ändå. Jag tycker det är så ofantligt onödigt. Men det kan kanske bero på att jag föredrar att luta mig mot den vetenskap som finns snarare än hitte-på-metoder 🙈

        Svara

         Vad duktig du är som lutar dig mot vetenskap 😃

         Svara

          Tack ANONYM 19:14. Känner mig sååå duktig. Var knappast ute efter att visa mig duktig. Suck

          Svara

           ”Suck”??
           Detta är inte p0tmhub grabben. Dug o sug någon annanstans grabben. Jävla pervers.

         Du tänker konstigt. Vetenskapen förhindrar inte att du ”påskyndar” förlopp. Exakt vad som startar förlossningen må vara svårt att avgöra men om vi inte dribblar med hälsan är det fullständig okej att ha sex, äta ananas, städa etc. Inte ens vetenskapen kan förutse allt.

         Vill också tillägga att det bloggaren skriver inte stämmer. I de flesta fall för även pappan stanna över – givet att det inte råder platsbrist.

         Vänligen/ gyn.

         Svara

          Eeh sakta ner en smula. Jag har aldrig påstått att ”vetenskapen förhindrar ett påskyndat förlopp”. Hur står det till med läsförmågan egentligen? Läs min kommentar igen och återkom. Du signerar med ”gyn” för att styrka det du skriver men sorry det lyckades inte skapa auktoritet. Gyn vad liksom? Undersköterska på gyn? Vårdadministrstör? Städare? Läkare?

          Svara

           Det står: Du tänker konstigt. Vetenskapen förhindrar inte att du ”påskyndar”.

           Inte att vetenskapen hindrar något.

           Din egen läsförmåga tycks inte vara på topp.

          I rådande coronatider får inte partner följa med in på BB på vissa sjukhus. Även fast den varit med på förlossningen.

          Svara

          Stämmer inte om man läser om respektive förlossning/BB på 1177. Kanske i Stockholm att en del låter partnern stanna på BB men i landet i stort är det väldigt få som tillåter partner på BB

          Svara

          Inte i coronatider

          Svara

         Ja det är väl mer att det skadar ingen att försöka. Tänk om det skulle komma igång just därför, många tycker väl att det är värt att försöka. Det värsta som kan hända är ju att det inte kommer igång. Lite som att man håller tummarna för något även om det också är helt ovetenskapligt.

         Svara

         Du skriver: ”Men förlossningsdrinken och andra metoder tas och görs ju i närheten av ens beräknande förlossningsdatum; så hur kan man då säkert säga att det var just drinken som fick igång förlossningen? Det kan ju ha varit dags ändå. Jag tycker det är så ofantligt onödigt. Men det kan kanske bero på att jag föredrar att luta mig mot den vetenskap som finns snarare än hitte-på-metoder.”

         Att påskyndande metoder används, ställs inte i motsats med det du kallar ”vetenskapen”. Du menar det biologiska förloppet men du bör också ha kännedom om att vetenskapen just nu inte kan förutspå allt.

         För vissa individer gör tre dagar enorm skillnad. Varför förbigå det? För andra kvinnor är det nödvändigt att föda fram innan barnet är så pass stort att en förlossning löper stor risk att skada kvinnan på lång sikt.

         ”Husmodersknep” är inte vetenskapligt förankrade men det innebär inte att en enskild individ inte hjälps av dem. Avfärda inte knep som tagits till i århundrade.

         /Städare, administratör eller ssk på GYN. 😉

         Svara

        Jag köpte en ac idag! Är inte gravid dock

        Svara

       Med tanke på att risken för att bebisEN ska dö om man går för långt över tiden så tycker jag det är jättebra med igångsättning. Nu födde jag med planerat ks pga förlossningsrädsla så slapp detta men har full förståelse om man vill sätta igång det

       Svara

       Det finns ökade risker om barnet är kvar i magen långt över beräknad tid, så ibland behöver det kontrolleras, genom tex igångsättning, om mamman vill prova ofarliga husmorsknep innan det är dags för igångsättning så gör väl inte det någon skada?

       Svara

      Men dricka alkohol??

      Svara

       Och ricinolja, jag har fått för mig att det inte är någon hälsokur att dricka den oljan. Vill minnas att vi läste på om det när barnen var små och hårda i magen. Man får väl hoppas att den havande bara behöver ta en drink, helt enkelt! Jag sällar mig ändå till den skaran som inte tror att såna här knep gör så mycket till eller från när det gäller start av förlossning. Möjligen simulera barn som ammar, eftersom amningen får livmodern att dra ihop sig efter förlossningen 🤔

       Svara

    Sista månaden är tung, gruvligt tung.

    Svara

   Jag gick tre veckor över tiden. Tillslut testade jag ALLT för att försöka få igång skiten. Hade sonen fått välja när han var redo hade han fortfarande legat kvar nu 9 år senare.. Slutade ändå med igångsättning (och då var inte tappen ’mogen’ alls) så dom olika metoderna funkade inte på mej ens litegrann 😂

   Svara

    Exakt, man vet att det troligtvis inte fungerar men efter tre veckor griper man efter varje halmstrå man kan få tag i.

    Svara

   Nej. Alla bebisar kommer inte när de är redo. Massor med förlossningar sätts igång för att det är risk för barnets liv om det blir för överburet.

   Svara

    Jag fick 3 veckor över tiden

    Svara

   Hon hade gått flera dagar över tiden.

   Svara

   Du har aldrig gått över tiden hör jag. 😂

   Svara

   Du har rätt. Hon borde ha väntat i 2 veckor till och riskera en riskabel förlossning för både mor och 5kg+ barn!För bebisar kommer ju alltid ut när de är redo, eller hur?

   Svara

    Undrar hur länge man egentligen skulle kunna gå över tiden om inte sjukvården satte igång en? Sånt funderar jag ofta på. Vad är rekordet liksom i tid att vara gravid.

    Svara

    Jag tror inte att någon här har skrivit att det vore bättre att bli överburen, dock att det är tveksamt om såna knep fungerar.

    Svara

   Fast hur långt gången var hon? om ungen vägde 4,7 kg var den ju definitivt inte för tidigt född.
   Hon kanske hade gått 3 dagar över tiden och vill få igång det?

   Var det ingen studie där man kollade mammor som gick 1 vecka över vs mammor som gick 2 veckor över (vilket man tidigare trott varit ofarligt), och där studien verkade visa på att om man gick 2 veckor över ökade riskerna för komplikationer, jämfört om man blev igångsatt när man gått 1 vecka över?
   Så hade hon gått 3 dagar över förstår jag om hon själv ville göra saker för att få igång förlossningen och inte vänta och bli igångsatt istället.

   Svara

    Jag blev igångsatt i förrgår, v39, så inte överburen men stor, min son kom ut på 4750g. TUR att jag blev igångsatt då med andra ord. Annars hade han aldrig kommit ut den vägen. 😅

    Svara

  ”Pappan fick stanna”-vilket partner även får på förlossningen med på samma sjukhus som BB Sthlm är på. Fast reducerad tid (vilket även gäller BB Sthlm) ifall förlossningen gått väl ut medicinsk synvinkel utan större komplikationer.

  Vilket är helt sjukt med tanke på att vi är mitt i en pandemi och då berört Sjukhus har besöksförbud. INGA partners testas för Corona-infektion innan de släpps in på förlossning eller snitt-sal. De behöver bara svara på frågan ifall de har infektionssymtom sen är det fritt fram att vara med….Hur många svarar ärligt på en sådan fråga när det handlar om ens barns födelse…Potentiell smittspridning deluxe…

  På samma sjukhus fick döende i Covid-19 dö utan anhöriga vid sin sida pga smittrisk/besöksförbud. Trots att skyddsutrustning fanns till närstående.

  ”Lika vård….” Dra mig baklänges.

  Svara

   Så för att kompensera för att covid patienter inte fick träffa sina anhöriga ska en helt annan patientgrupp straffas?

   Svara

   Det är ju faktiskt snarare helt oroligt att partner inte får stanna på BB på nästan alla sjukhus i hela landet!

   Åtgärder görs där man inte får lämna rummet, mat serveras på rummet osv. Så risken för smittspridning må vara rätt begränsad, men vore väl rimligt om de tog prov på partnern när man kommer till förlossningen

   Svara

    De tar inte längre corona prov på de födande heller. Inte i min kommun. Såvida man inte är sjuk/visar symtom såklart.

    Att föda är en stor händelse och behov av stöd under förlossning är oerhört viktigt för att få en trygg förlossning. Finns mycket annat man kan minska smittspridning på.

    Jag är så lättad att jag som förlossningsrädd kommer få ha med mig min doula och partner in på förlossningen.

    Svara

  Namnförslag: Keftedes

  Svara

  Hahahahahaaaaa kattmamma humor 😂

  Svara

  Den sista bilden är ju helt ljuvlig!!! <3 <3

  Svara

  Verkligen intressant att höra hur hennes underliv mår. Verkligen.

  Svara

   Ja faktiskt. Tycker det är jättebra att folk inte bara säger ”alla mår bra” när det bevisligen inte är så.

   Svara

    Haha fan vad jag retar mig på ”alla mår bra”. Som om nån oroade sig för pappans hälsa liksom.

    Svara

     #detserfintit

     Svara

     Vadådå? Han kan ju ha svimmat och slått huvet i nån brits ju!
     Eller, hans fötter har somnat efter att han fått sitta för länge i samma ställning. Tänk på det!
     #tänkpåmännen #viharföttbarn

     Svara

     Hehe , det där har jag också stört mig på. Visst kan det vara omtumlande även för pappan att se sin partner ha så ont osv. När jag födde barn så blev både jag och barnet dåliga och hamnade på olika avdelningar och min man fick springa mellan oss i ett par dagar och var såklart alldeles slut sen. Men det var liksom inte han som var gravid i 100 år och sedan gick igenom en helvetesförlossning eller han som var nyfödd och låg på neo, så ärligt talat var det faktiskt helt irrelevant just där och då (de första dygnen) hur han mådde…

     Svara

      Tillägg till ovan rant: avskyr också uttrycket ”vi är gravida” (speciellt sagt av en man). Nä det är NI inte. Ni ska däremot ha barn… mvh/ hon som tydligen stör sig på allt möjligt

      Svara

      Vad oschysst att förminska hans känslor sådär. :/

      Svara

   Har en tryckt ut en människa genom underlivet så är det väldigt relevant hur underlivet mår efter det, ja.

   Svara

   Är väl kanske det mest intressanta! 🙂

   Svara

   Det var alltid frågorna jag fick efter mina förlossningar. Inte hur jag mådde utan ”hur mår du därnere” då mina bäbisar vägde 4.5kilo och 5 kilo. Alla tror att man ser ut som man gått genom en köttkvarn och att jag skulle ha alla förlossningsskador som finns. Men eftersom jag inte ens haft en bristning efteråt vet jag inget om sånt. (Min högst oventeksapliga teori och killgissning är – lyssna och gör exakt dom barnmorskorna säger under förlossningen. Säger dom vänta -vänta. Säger som krysta – krysta osv. Jag litar mer på dom än på vad vänner/ familjeliv eller mina googlade kunskaper )

   Svara

    Å lite ”skyll dig själv för att du inte lyssnade”. Ja eller så är vi olika. Har olika fysik och kroppar som fungerar på olika sätt.

    Svara

     Som jag skrev. Ovetenskaplig teori och killgissning. Det finns så många som är totalt immuna mot vad utbildad och framförallt erfaren personal säger utan tror på sina egna teorier….

     Svara

  Ni som fött barn. Hur klarar man det. ?En kompis sa att det är som att bajsa ut en fotboll. Jättebra att personalen tänker lite extra på vad kroppen behöver. När jag opererades för annat var jag så sönderstucken så jag fick ballonger fyllda med varmt vatten att ha på händerna och fötterna. Och det var så skönt.

  Svara

   Man har ju inte mycket till väl när man väl ligger där. Man är hög på adrenalin och det finns bara en väg att gå. Kroppen klarar så otroligt mycket mer än vad man tror.

   Svara

   Världens häftigaste upplevelse. Mer än så behöver jag inte skriva 🙂

   Svara

    Alla upplever sin förlossning olika och det är ju fantastiskt att ha en positiv upplevelse. Min förlossning var en mardröm, det absolut värsta jag har varit med om och jag skulle aldrig göra om det igen. Därför valde jag snitt andra gången och det var en underbar upplevelse för mig. Den lilla smärtan efter snittet var ingenting i jämförelse med min tortyrförlossning när jag på riktigt var på väg att kasta mig rakt ut genom fönstret i panik.

    Så det är olika.

    Svara

     Ja förstår dej. En kompis till mej hann inte få någon bedövning. Hon sprack upp i rumpan. Och fick opereras. Hon var så rädd att föda och sen tyvärr ringde hon och sa det blev en mardrömsförlossning. Nästa barn fick hon planerar snitt.

     Svara

     Dito

     Svara

    För dig ja.

    Svara

     Skulle va till 19.44…

     Svara

      Och för mig! Jättehäftigt och jag har haft en ”förlossning med komplikation” som det tydligen heter. Den andra gick jättrsnabbt.

      Svara

   Det är det allra bästa jag varit med om i hela mitt liv! Så stort, så fascinerande, så… otroligt. Ja, svinont gör det. Det känns som att trycka ut en stor boll. Men det finns bedövning förstås. Det bästa för mig var nog dykmetoden ändå.
   Jag har fyra barn, och vill gäärna föda igen 🙈

   Svara

   Ja alltså man har ju inget val, barnet ska ju ut på ett eller annat sätt..
   Jag vägrade tänka på förlossningen när jag var gravid, om jag hade börjat tänka på hur det ska gå, smärtan och allt som kan gå snett hade jag flippat ur. 😅 Bestämde mig för att försöka att inte fundera så mycket på det, hjälper kanske att jag är the master procrastinator också.. ”Jag tar itu med det sen när jag måste”.. 😂

   Svara

    Ifall nån undrar så gick det bra till slut i alla fall. Det enda jag egentligen ”önskade” mig angående förlossningen var att det skulle börja med vattenavgång(så vi inte skulle behöva börja ta tid på värkar och gissa när vi skulle börja åka in) och att det inte skulle bli en så utdragen förlossning.
    Fick nästan drömförlossningen! Som började med att vattnet gick så vi åkte in. 14 timmar tog det från att vattnet gått tills barnet var ute, krystade i ca 1,5 timme. (Eller ja, fick börja krysta ”om det kändes så” så krystade lite till och från i ca 1 timme, sen var det kanske 20 minuter aktivt krystande tills barnet kom ut)
    Hade visserligen otroligt ont emellanåt men lustgas och epidural gjorde underverk.

    Svara

   Jag klarade det för att jag inte hade något val. Jag skrek och grät och bönade och bad om att det skulle ta slut, men förlossningen tog ändå tio timmar. Men så fort barnet var ute så försvann smärtan på en gång.
   Nästa barn får bli kejsarsnitt. Aldrig att jag gör om det.

   Svara

   Värsta jag varit med om, tog 33 timmar. Panik och ångest rakt igenom. Barnmorskan skulle hela tiden känna under värkarna så minns att jag slog till henne. Epiduralen tog bara på ena sidan. Krystvärkarna var så starka att kroppen tryckte allt vad den hade, kändes som man hade noll kontroll och att man skulle kräkas. Det här är 3.5 år sen och jag är fortfarande osäker på om jag vågar skaffa fler barn. Vet att jag skulle kräva planerat snitt i sådana fall.

   Svara

    Förstår dig till 100%. Jag både kräktes och svimmade under min förlossning. Har faktiskt inte ett enda positivt minne från den, förutom när den var över och jag fått mitt barn förstås. Men jag vågade skaffa ett barn till med planerat snitt och det gick fantastiskt bra. Fick så fint stöd och hjälp från både personal på förlossningen och från min man och har bara positiva minnen från snittet. Vill berätta det så att du inte avstår från fler barn om det bara är förlossningen det hänger på.

    Och lyssna inte på alla anti-snittförespråkare. De har inte din erfarenhet och vet inte vad du gått igenom.

    Svara

   Har varit sjuk i andra sjukdomar/ opererats/legat på sjukhus och det går inte att jämföra m att föda barn. Allt annat än ju bara sorg och elände, medan får man barn så har man ju dels valt det själv och så får man den grymmaste belöningen…

   Svara

   Har fött 1 barn och tyckte det var en fantastisk upplevelse från början till slut. Blev positivt överraskad över att det inte gjorde särskilt ont! 🙂 Förstår att det inte är så för alla men måste ju vara fler än jag som inte tycker det är så hemskt alls. När ungen var ute kände jag ”jaha var det såhär lätt?”. Hade väl förberett mig innan i huvudet på det värsta. Ska tillägga att jag fick en bristning grad 2 så att det inte var särskilt smärtsamt berodde tyvärr inte på avsaknad av bristning. 🙁

   Svara

  Min ena vägde 5,3 kg & var 57 cm lång – så klart att jag vet att det är stort men inte så där enormt heller..man har väl olika uppfattning om sånt helt enkelt. Minns när Kenza fick sin son på typ 4,1 kg och hon ’skröt’ (whyyy?) konstant om hur STOOOOR han var 😂🤦🏼‍♀️

  Svara

   Omg 😱😱😱😱

   Svara

   Det där låter fruktansvärt 😱 Var du eller din partner så stora när ni föddes? Har ni det i släkten eller kom det helt oväntat?

   Svara

    Haha, ja det var hemskt men mest för att de inte hade tid att ge mig epidural tror jag.
    Min pappa var 5,6 kg & 55 cm, jag 5 kg och 56 cm, mitt ena syskon 4,2 trots tre veckor tidig så det finns i släkten så att säga men tillväxtultraljuden visade att min son bara skulle väga 4 kg vilket jag dumt nog litade på 🤦🏼‍♀️

    Svara

   Men alltså 5,3 ÄR väl ändå väldigt stort?
   När man misstänker så stort barn brukar man väl till och med diskutera kejsarsnitt?

   Medelvikt för en bebis är väl typ 3,5-3,7? 😂

   Dottern (fullgången) vägde 2,9 och var 47 cm, visst förstår jag att hon var liten men ändå nästan normalviktig 😉

   Svara

    Ja så är det ju, det skrev jag ju med. Gjorde två tillväxtultraljud och han skulle enligt dessa bara väga 4 och det är ju bara det man har att luta sig mot 🤷🏼‍♀️ De brukar rekommendera snitt över 4,5 kg oftast men det är inte alldeles självklart i alla landsting det heller..
    vid min senaste graviditet hotade jag mig till planerat snitt i princip (vilket var en grym upplevelse 👏🏼🥳)

    Svara

     Så skönt att du fick snitt senare förlossningen! 👍

     Svara

      Ja underbart, tack sjukvården 💕 och dessutom i Coronatider!

      Svara

    Ja men 2,9 är ju normalt med, tror sjukvården räknar 2,5-4,5 som normal födelsevikt 👶🏼

    Svara

   Stora bebisar innebär ofta stora föräldrar, ett högt bmi ökar risken för en hög födelsevikt, jag säger risk för det finns uppenbarligen större risk för komplikationer att trycka ut en 5 kilos bebis, både för barn och kvinnan.
   Rökning under graviditeten är en annan faktor till hög födelsevikt. Ingen anledning att skryta.

   Svara

    Tvärtom angående rökning; risken är låg födelsevikt.

    Svara

     Min mamma rökte och jag vägde ändå typ 4,2 när jag föddes.

     Svara

      Tänk om din mamma inte rökt, då kanske du vägt det dubbla! 😉

      Svara

    Min man är stor. Två meter, bredaxlad. Stor liksom. Jag är 160 och rätt nätt. Ska vi ha barn får han fan bära och föda.

    Svara

     Jag är under 160, min sambo nästan 190. Han vägde 4200 när han kom ut, av en mamma som också är nästan 190 lång.

     Jag och alla mina familjemedlemmar har samtliga vägt runt 2700-3200 gram vid fullgången födsel och jag är nu gravid med beräknad födelsevikt 3100 gram. De brukar säga att man får (föder) det barn ens kropp klarar av, och jag försöker söka tröst i det. Är säkert inte vetenskapligt men för mig kändes det bra att höra.

     Svara

     Haha 😂

     Svara

    Nej, rökning ger risk för låg vikt. Inte bra det heller såklart.

    Svara

    Jag blev fet under min graviditet. Är 170 cm lång. När jag blev gravid vägde jag 60 kilo. I slutet av graviditeten vägde jag typ 120 kilo. Då hade jag ändå kraftigt graviditetsillamående och diarré hela graviditeten igenom. Ut kom en liten tjej på 47 cm och 1990 gram.

    Svara

   Men 4,1 kg är absolut ordentligt stort, medel är ju 3,5 kg! Så mycket som 5,3 kg kan det ju inte vara många barn som väger. Läste att 5 % väger 4,5 kg eller mer, så 5,3 kg lär ju vara typ 1 på 100 eller något? Skulle nog klassa det som rätt enorm ja :p

   Men Kenza hade väl tagit illa upp av kritik om att hon svalt sig och att det skulle skada hennes barn så jag tänker att det kanske förstärkte hennes nöjda känsla. Sen tycker jag man kan unna nyförlösta kvinnor att få vara stolta och skryta lite om vad de nu än kan hitta på att vara på. Det tycke rag vi kan bjussa på!

   Svara

    Är väl härligt att få en stor bebis 🙂 alltså normal-stor-stor menar jag då!

    Stora bebisar ger intrycket hos andra att de är sunda och friska och ”har att ta av” vilket jag förstår att nyblivna mammor tycker om och är stolta över.

    När min lilla tjej kom kommenterade alla att hon var såååå liten som en fågelunge, någon en hormonfylld förstagångsmamma inte tar på rätt sätt 😂 på BB skulle hon vägas varje dygn eftersom hon var lite liten, även det tyckte jag var jättejobbigt 😂😂

    Svara

     Är väldigt tacksam över att min bebis vägde 4200g när han föddes. 10 dagar gammal vägde han 5kg och fick RS. Att han var stor hjälpte honom klara den infektionen (han höll på att dö så det var inte lite symtom han hade). Det har vi definitivt tänkt skryta över – hur stor han var och hur glada vi är över det 😅

     Svara

   För henne var det väl stort det är väl ändå ingen tävling.

   Svara

    Det var just så jag uppfattade henne, som om hon ’vunnit’ då han var störst bland de hon kände, typ. Det var det jag tyckte var lite udda

    Svara

     Många tänker nog stor = välmående.
     Förstår varför man kan vara lite mallig om man tänker på det viset 🙂

     Svara

   Min första grabb var 4,7kg och jag tyckte det var en liten och vanligt stor bebis. När andra dottern föddes så var hon ”bara” 4,2kg och hon såg så puttignuttigt liten ut! Barnmorskorna skrattade och sa att 4,2kg är faktiskt en stor bebis. Hoppas nästa blir ännu mindre bara så att jag får se hur en ”vanlig” bebis ser ut haha.

   Svara

    Jag vägde 2,3 vid fullgången födsel, visserligen hade mamma fått någon komplikation så jag hade inte fått någon näring den sista tiden, men jag tar gärna en sådan pyttebebis känner jag efter alla bowlingklot ni nämner!

    Svara

   Första föddes i vecka 42+4, med igångsättning och sugklocka efter massor med timmar (12-14 tror jag). Vägde 4,2 kilo. Andra kom med en nysning två dagar över tiden. Vägde 3,6 kilo. Som jag grät och var orolig över att få en så liten bebis! Men båda förlossningarna var jättehäftiga och jag är glad att jag vågade gå igenom det igen (inte kräva snitt). Mest var jag orolig över barnen, när det gäller att gå över tiden.

   Svara

  Helt stört att dricka alkohol inför förlossning, såg ett recept som var typ 4 dl bubbel vilket borde ge promille. Om barnet är alkoholpåverkat ökar risken mångfalt att det ska dö av andningsdepression i samband med förlossningen. Allt för att man inte ”orkar” vänta längre?

  Svara

   Så jäkla stört ju.

   Svara

   Nu är det inte så att någon dricker fyra dl, brukar vara någon dl. Och jag kan lova, att den decilitern påverkar bebisen mindre än många mediciner som friskt och glatt används under födsel, te.x. morfin i sk. ”sovdos”, EDA, eller höga doser värkstimulerande… Om drinken är enda alternativet innan en medicinsk igångsättning med ex. misoprostol skulle jag dricka den där dl alkoholen alla gånger…

   Svara

    Men hur blir det då med både drink och dessa mediciner under en förlossning 🤔 då borde risken öka ännu mer 😬

    Svara

     Nu är det väl tanken att drinken ersätter viss medicin för ex. igs. Och sedan är det sällan så att man får allt av det här under en födsel. Man kan föda helt utan någonting! Men det är inte troligt att det händer om en har gått ett antal dagar över tiden och det pratas induktion. Jag tycker inte man ska ta drinken lättvindigt heller, men om det kan vara ett medel för att undvika annat betydligt tyngre, why not? Poängen är att typ ingen skulle hävda att kvinnor inte skulle få epidulraler, trots att det påverkar både mamman och barn väldigt negativt. Någon dl alkohol flera timmar innan gör liksom varken från eller till i det sammanhanget.

     Svara

      Det finns ju absolut noll evidens för att alkohol skulle dra igång en födsel?

      Svara

       Det är ju inte alkoholen som drar igång det, utan ricinoljan! Tanken med alkoholen är att det ska göra en lite mer avslappad och oxytocinmottaglig, troligen. (Och ja, måttlig med alkohol ökar oxytocin hos alla, vilket också är värkdrivande.) Finns de som ersätter med alkholfritt, men det ska ha mindre effekt. Drinken kommer heller inte fungera om inte tappen är mogen, då ger det bara pinvärkar, alternativt händer ingenting eller endast dålig mage.

       Svara

  4,7 kg ÄR stort. Tror att genomsnittet är 3,5.

  Svara

   Ja över ett kilo över normal födelsevikt. Så är någon stans mellan 3.400-3.700.

   Svara

    Jag är gravid nu och fick panik över att 4,1 skulle vara ”nätt”. Tack för att ni lugnar mig när Cam är ute och cyklar ❤️

    Svara

     ”Nätt” var menat som ironi.
     Förlåt om jag skrämde upp dig. =(

     Svara

     Och där fick du klaga på Cam utan orsak också!

     Svara

  Brukar känna lite suck när folk frågar vem influensern ifråga är, men när jag som stor slukare av sociala medier inte har en aning om personen så frågar jag…..Vem???

  Svara

   Kompis med blogg-gänget kring Michaela Forni.

   En av hennes döttrar har precis blivit klar med sin cancerbehandling. Denna har många följt genom deras tuffa tid. Alexia verkar för övrigt vara en väldigt kul och härlig person🙂

   Svara

   Hon var influencer tidigt men blev ”känd” när hennes dotter blev sjuk i cancer för 3 år sedan. Hon driver en podd med Angelica Lundin (man kan kanske kalla dom micro flunsor?), båda är rätt roliga faktiskt när man följer dom och inte bara scrollar snabbt. Båda är dock 30+ och har barn så man måste kanske vara på deras plats i livet för att uppskatta deras konton.

   Svara

    Flunsor är inte samma sak som influencer dumhuvud. Man kan ha en flunsa. Man kan vara en influencer. Fattar duuuuu????! 🙂
    Och nej jag är ingen influencer. Drar du eller någon annan till med det är ni fan tappade. 🙂

    Svara

     Det är nåt fel på dig, tror jag, som inte tycks förstå hur ovan är menat. Ironiskt att du använder epitetet dumhuvud om någon annan.

     Svara

  Partner får stanna på alla BB i Stockholm i mån av plats, så att det bara skulle gälla på BB Stockholm är ju fel, konstigt att hon skriver så. Jag födde på SöS för tre dagar sedan.

  Och ni gravida som blir sugna på förlossningsdrink nu, tänk om! Finns inga vetenskapliga bevis alls att det skulle starta en förlossning, däremot kan ricinoljan göra att du behöver genomgå förlossningen med extrem diarré, även barnet kan påverkas negativt och bajsa i fostervattnet av detta.

  Svara

   Danderyd tillåter inte partner på BB.
   På BB Stockholm förväntas alla som kan gå hem efter 6 timmar att göra det, och då är det ju inte tal om BB.

   Svara

    Jo, det är ändrade riktlinjer nu. I mån av plats får partner stanna, kostar 700:- per dygn. Men vid platsbrist kan kvinnan behöva dela rum med en annan nyförlöst och då får partnern ej vara med 🙂

    Svara

   Hon kanske gör som du och gissar lite utifrån sin egen bb-upplevelse 😉

   Svara

    Är förhållandevis väldigt få sjukhus i hela landet som tillåter partner på BB. Faktiskt lite märkligt att det görs just i Stockholm som har absolut mest smittspridning.

    Svara

    Jag arbetar också inom förlossningsvården, annars hade jag inte haft koll på det 🙂 som sagt, i mån av plats får partners stanna, dock skickas många kvinnor hem efter ett antal timmar om förlossningen varit komplikationsfri, så alla får ju inte stanna.

    Svara

     04.19, vad gjorde gummiz igår natt? Skriv då du vaknar senare. Puss.

     Svara

   Varför skulle bebisen bajsa i fostervattnet pga förlossningsdrinken?

   Svara

  Har inga barn och tanken på att föda gör mig typ illamående. Jag förstår att det är naturligt och att kroppen ”vet” vad den ska göra men alltså, ingen del av mig vill vara med om det. Vet inte ens om jag skulle kunna bli gravid om jag inte får försäkrat redan innan att jag kan få snitt (vilket jag logiskt sett förstår att förmodligen ingen skulle garantera någon som inte ens är gravid). Tänk om de vägrar en när man väl är gravid? 😟

  Svara

   Håller med. Vilken rysk roulette man utsätter sig för. Och så ska man vara invalid ett bra tag. Nej tack.

   Svara

    Invalid hur?

    Svara

     Alltså förlossningen är okej om man jämför med problemen man kan få som består. Fyfan, är inte ens 30 och mitt bäcken är helt förstört, över ett år senare.

     Svara

    Hur är man invalid efter en vaginal förlossning? Har gjort tre själv, promenerat till duschen och duschat nån kvart efteråt varje gång.

    Svara

    Ja men lite invalid tycker jag ändå att man kan bli om man har otur. Jag hade en normal förlossning men fick såklart sy en del som många. Svanskotan fick sig en smäll och ärligt talat kunde jag knappt resa mig och sitta upp första dagarna, så lite invalid en stund.

    Svara

   Åh skulle kunnat vara jag som skrev det här, ordagrant. Känner exakt likadant.

   Svara

   Samma här. Fy fan. Vägrar gå igenom det.

   Svara

   Många verkar tro att snitt är en ”enklare” förlossning. Visst så slipper man smärtan under själva förlossningen men läkningen sedan är så mycket värre. Jag har provat båda och skulle inte välja snitt igen.

   Svara

    Fast det beror ju på hur förlossningen går. Efter min förlossning, där jag fick stora skador, tog det 3 månader innan jag kunde gå 500m. Gissar att snitt hade gett kortare återhämtning i mitt fall, det är nog individuellt 😊

    Svara

    Det är ju olika! De kvinnor som bloggaren Hanna Öhman tex som har stomi efter sina förlossningar skulle nog ha återhämtat sig snabbare efter ett snitt.

    Jag hade en komplikationsfri förlossning med en mindre bristning och har gjort ett planerat snitt. Jag upplevde ändå sammantaget att återhämtningen efter snittet var enklare.

    Svara

    Har testat båda.

    Snittet var som att glida på en räkmacka!

    Blev sövd och vaknade och då satt maken med bebis på bröstet. Slapp all smärta.

    Lite ömt i snittet var ingenting jmf med ont i snippan och de 14 h av hell med värkar, klipp, sugklocka, blodtransfusioner, operation, yttre press, kvaddar, avföring, klipp, stygn mm.

    Svara

   Du bör inte chansa och bli gravid innan du jobbat på förlossningsskräcken.

   Svara

   Min kropp visste inte vad den skulle göra, fick inga krystvärkar och ville mest dö. Blev akut snitt tillslut. Kommer inte skaffa fler barn, förlossningen var verkligen det värsta jag någonsin varit med om

   Svara

    Alltså.. skräcken! Känns som att det är alldeles för många dåliga historier för att våga chansa att det ska gå bra med en vaginal 😳 Förstår naturligtvis att snitt har risker och komplikationer också, men jag slipper förmodligen vara med om någon (medveten) nära döden upplevelse i samband med förlossningen…

    Svara

     Förlossningen hade nog blivit en bättre upplevelse om personalen hade lyssnat på mig efter 22 timmar när jag sa att det inte funkade, att något var fel.. Men jag skulle ”försöka lite till”. När läkaren kom in och sa att det skulle bli snitt grät både jag och min man av lättnad!

     Svara

  Det verkar ha varit en himla fin förlossning. Blir varm i hjärtat av att se detta.

  Svara

  Off topic, men varför har Therese ”syntolkning” på sina Instagram-bilder?

  Svara

   För att även blinda ska förstå vad som visas på hennes bilder.

   Svara

    Lisa, dagens dåre!

    Svara

     What?

     Blinda kan ju inte läsa texten? Eller är det någon form av skämt?

     Svara

      De har program som läser upp texten.. jag antar att du inte är så bekant med hjälpmedel..

      Svara

       Jahaaa! Ne, har ingen aning om hur blinda använder mobiler/appar om jag ska vara ärlig

       Svara

  Hörde en podd där Paolo Roberto tjej blev interjuvad .. vilka duktig interjuvare dom visste presis vad dom skulle fråga för att få ut smaskiga svar.. Elin gick på det

  Svara

   Vilken podd?

   Svara

   När jag blir drottning ska jag förbjuda ordet smaskig.

   Svara

   Bästa är ju Nemo som har en intervjupodd men inte kan uttala ordet intervju

   Svara

   Idioti som inte kan behärska ditt humör 🤣🤣🤣

   Svara

   Det är inte direkt Sveriges begåvningsreserv härinne direkt… (mig själv inkluderat, klarade inte ens matte B haha)

   Svara

  Folk med barn/ gravida är dom jobbigaste människorna jag vet. Blä! 😛

  Svara

   Utveckla 😁

   Svara

   I feel you. Så många coola kvinnor som blivit tråkiga när de blivit gravida och fått barn, både kända och okända. Allt blir tjat om det.

   Svara

  Var har influensers fått ifrån att de måste berätta hur deras fiffi har klarat sig? Är det viktig info att dela med sig?

  Svara

   Med tanken på hur störda folk är härinne är det ganska så väntat. Dom pratar Bellas tuttar så varför inte vaginor också. Fan om vissa kunnat hade dom la mätt djupet också.
   Äckligt säger jag!

   Svara

    Äh jag tycker det känns normalt och naturligt. Måste man vara så pryd hela tiden?

    Svara

   Ja. För att kunskap är makt. Vi måste dela med oss om vad det faktiskt innebär att föda barn för att få rätt vård och för att kvinnor ska förstå vad som är normalt och vad som faktiskt är ngt man ska söka vård för.
   Förr uppmanades kvinnor att inte dela med sig av sina förlossningar. Det har gett en massa negativa konsekvenser för deras vård och den bild vi har av födande.

   Svara

    Snack. Kvinnor har i alla tider delat med sig av sina förlossningar, inte minst den hemska smärtan ”den glömmer man efteråt” etc.
    Kvinnor har alltid pratat med varandra men inte ställt krav. Då blir vård fel. Så kräv!

    Svara

   Jag tror att det är en stor oro hos många att spricka mycket och hur det åtgärdas (eller inte i vissa fall). Mycket som talar för att barnmorskornas kompetens kan hjälpa till att minska risken för stora bristningar (såklart individuellt också), men det är nog också stor skillnad mellan de olika sjukhusen. Därför tror jag att det är blir naturligt att skriva om det.. För den som är gravid kan det nog kännas lugnande tänker jag. Personligen får jag väl inte ut ngt av det men alla lär å andra sidan inte tycka att det jag finner intressant är så viktigt heller.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.