Är förlossningen undantagen Covid-19-restriktioner?

Jag har kanske missat något, men jag hade fått för mig att det under rådande restriktioner pga Covid-19 knappt gick att få med sig pappan in på förlossningen. 
Har jag haft fel eller har det ändrats?

Angelica Lagergren har nämligen agerat Doula på en förlossning medan Alexia Kafkaletos hade med sig en egen fotograf för att föreviga nedkomsten.

Jag vet inte, är det märkligt i dessa tider? Eller är det jag som är märklig? Eller har BB Stockholm sina helt egna regler då båda förlossningarna har ägt rum där?

 

147 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  I min region får pappan eller en annan person följa med om han är frisk. På bb kan han nekas att vara kvar.

  Svara

  Du kunde sökt BB Stockholm för en kommentar så hade du fått svar på frågan.

  Svara

   Fast nu under sommartid och Covid-19 händer det ju inte så mycket. Så istället för att det ska gapa tomt här och folk får spel så är ett sånt här inlägg bättre än inget.
   Men det ska klagas på allt.

   Svara

    Nej det ska inte klagas på allt. Men istället för ett spekulativt kommentarsfält hade Camilla kunnat ta reda på fakta och sedan frågat vad vi läsare tycker eller liknande. Det här är bara ett slött sätt att få igång kommentarsfältet.

    Svara

     A för dom som jobbar där har inte viktigare saker för sig 😂

     Svara

      Det finns ju även hemsidor motsvarande.

      Svara

     Spelar väl ingen roll.
     Det spekuleras hur som.

     Svara

   Är det här samma ställe? https://bbstockholm.se/content/aktuellt

   ”På BB Stockholm vill vi göra allt vi kan för att minska smittspridning och oro för Covid – 19. Vi har därför beslutat att den födande kvinnan endast kan ha med sig en person som stöd (partner) och eventuellt en doula under födsel. På eftervården är en person välkommen. Den medföljande får inte ha några tecken på infektion i luftvägarna eller feber.”

   Svara

    Nej, för jag trodde birtbybarkenbom var Angelica?

    Svara

   ”Jag söker Margaux” 😁

   Svara

   Då hade inte folk fått gå loss på att diskutera förlossningar och Corona i samma inlägg!

   Svara

  Vara med på förlossningen går bra, men inte före eller efter. D v s på olika besök som ultraljud etc. Så doula istället för ”pappa” går säkert bra.

  Svara

   (Sahlgrenska pratar jag om nu, där jag jobbar)

   Svara

   Så kan jävla hippiekärring är OK att ha med sig men inte pappan?

   Svara

    Nej det står inte så. På förlossningen får en person följa med som stöd, pappa eller någon annan. Efter och före får ingen vara med förutom den som skall föda barnet

    Svara

    Testa att läsa igen istället för att bli så himla upprörd ☺️

    Svara

    Jo men det är ju en kvinna

    Svara

     Ja det var en kvinna, och?

     Det får endast vara 1 person med som stöd under förlossningen, om det sedan är mamman, systerns, barnets pappa eller en doula spelar ingen roll, utan det är kvinnan som ska föda som får avgöra vem hon vill ha med sig som stöd vid förlossningen. Förstår du nu?

     Svara

      Samma sak i vanliga fall också i Stockholm iaf, fast mina får ha med sig 2 personer. 2 personer som man väljer själv och personalen struntar väl i vilka.

      Svara

       Jo jag vet, men undrar varför Anonym / 12:37 reagerade på att hon hade med en kvinnlig doula 🙂

       Svara

    Vi hade med oss en Doula (innan covid 19) och det var underbart! En extern person som hjälpte med emotionellt och praktiskt support, särskilt för min man, som var väldigt ensam i kaoset. Barnmorska till mig, Doula till min man (och mig också såklart). Tradigt att kalla det hippiekärring.

    Svara

   Stämmer inte är olika på olika sjukhus och vart i landet dom finns. Att få rätt svar här haha.

   Svara

    Ja, personen skrev ju direkt under att denna policy West skrev om handlar om Sahlgrenska? Ska du leka smart kan du väl läsa ordentligt först?

    Svara

  Med på förlossningen men pappan får ge sig av därefter var det för en kollega till mig.

  Svara

  ”På BB Stockholm vill vi göra allt vi kan för att minska smittspridning och oro för Covid – 19. Vi har därför beslutat att den födande kvinnan endast kan ha med sig en person som stöd (partner) och eventuellt en doula under födsel.”
  Saxat från BB Stockholms hemsida. Det finns en del doulor som jobbar dubbelt som doula och förlossningsfotograf så det kan ju handla om något sådant i Alexias fall.

  Svara

  Papporna får vara med på förlossningen om de känner sig friska, men de får inte sova över

  Svara

   Och om de kan stå på ett ben i fem minuter.

   Svara

    Bara vänster va? Så är det i alla fall där jag bor.

    Svara

    Varför kommenterar du ens när du inte har något vettigt att säga?

    Svara

   På en del BB får de vara med, det är olika regler på olika sjukhus.

   Svara

    Beroende på om den födandfödande mamman är influencer eller inte….

    Svara

  Alltså jag hörde talas om doula för första gången för typ ett år sen enbart för jag själv var gravid och snubblade över en text om det. Är detta ett nytt påfund eller har det funnits länge? Alltså ALDRIG hört talas om, och frågorna är så många?! Är det alltså en utbildning eller kan man likt journalister kalla sig det utan utbildning? Vad exakt gör en doula? Guidar ens andning och sånt? Är denne med under graviditeten eller dyker en människa man aldrig träffat upp bara under förlossningen alltså varför är jag orimligt fascinerad av detta?!

  Svara

   Svara

    Jättebra det finns doulor.

    Svara

   Kolla odis doula för mer info. Är typ tre dagar med utbildning så de har noll medicinsk kunskap typ. Som en stödperson som finns där under förlossningen. Som en betald vän.

   Svara

   Konstigt att du inte läst på om du är så otroligt fascinerad av det😂

   Svara

    Jag överdrev lite för komisk effekt men tack 😉

    Svara

   Jag har vänner som haft doula. Lite blandade åsikter. Verkar som om många av dem strävar efter en väldigt ”naturlig” förlossning? En väns doula försökte övertala henne att försöka med noll smärtstillande under förlossningen, fastän hon är väldigt smärtskänslig. En annan väns doula var uppenbart missnöjd när hon efter ett antal månader beslutade sig om kejsarsnitt (fanns medicinska skäl, men också valet att försöka föda vaginalt fast det kunde bli lite svårare). Jag hade inte tyckt om att ha en främling som försöker pracka på mig åsikter om förlossningen, men känner också många som varit supernöjda och känt sig oerhört stöttade av sin doula.

   Svara

   En doula är en frånskild kvinna som kan kvinnliga könsdelar.
   That’s pretty much it.

   Svara

    Jag hade doula under mina graviditeter och förlossningar (även de med kejsarsnitt). Hon fanns med som stöd, lugnande, kunde föra min talan när jag inte orkade (jag ville inte ha smärtlindring eller värkstimulerande) osv. Som en mamma, eller jordemor. En kvinna som själv fött barn som kan hjälpa till och stötta. Min man var också med såklart.

    Svara

     Det låter hur bra som helst!
     Just vad jag hade behövt ha under min förlossning. Vi blev hemskickade flera gånger och nekades ett rum, vilket ledde till att jag tvingades föda utan smärtlindring och att sonen höll på att födas ner i toaletten. Ledde även ok att jag fick omfattande skador, krystade utan deras närvaro. Deras ursäkt var att de inte trodde att jag hade haft så ont som jag hade beskrivit det, därav skickade de hem mig flera gånger utan att ens görs en undersökning.
     Min sambo kunde inte riktigt föra min talan utan trodde nog mer på personalen, att barnet inte skulle komma på lääänge osv. I den situationen hade det varit underbart att ha en erfaren kvinna med sig också.
     Får man fråga hur mycket du betalade doulan och hur du hittade en lämplig doula? 😊👶🏼

     Svara

      13:27. hoppas du anmälde dom.

      Svara

     Precis! Håller med om allt detta. Var en otrolig hjälp för min man eftersom jag låg inne i 40hrs och var helt frånvarande i långa perioder. Han var orolig och stressad, och doulan kunde förklara vad som hände, hur jag hade det och föra vår talan mellan oss och sjukhuset.

     Svara

      Doulor har nog funnits i urminnes tider men benämningarna har varit olika beroende på var du letat i världen 🙂

      Svara

       En person som utbildat sig och vars enda syfte att stötta okända kvinnor under förlossning har nog aldrig funnits…
       Men förr fick ju inte män vara med vid förlossning, så då var det ju kvinnorna i byn som hjälpta till vid förlossning, tex mamma, syster, äldre kvinnor som vart med vid fler förlossningar så dem hade erfarenhet, osv.

       Svara

      Känns dock som en sköterska lika gärna borde ha kunnat förklara för honom vad som hände

      Svara

       de har ju knappt tid att vara inne på rummet när barnet föds

       Svara

  Födde barn för två veckor sedan.. pappan fick vara med om han var frisk men fick åka typ direkt efter det att bebisen var född. Jag och bebisen fick ligga kvar på sjukhus i nästan en vecka pga komplikationer och inte ens då fick pappan vara med eller hälsa på.. kändes som att jag satt i fängelse, fick inte ta emot besök och knappt lämna rummet. Hade dålig mottagning där inne så kunde knappt kommunicera med omvärlden heller. För mig som dessutom var förlossningsrädd och har gått på aurorasamtal hela graviditeten kändes det nästan traumatiskt, mådde riktigt dåligt under hela vistelsen och kunde knappt njuta av min bebis. Jävla skitvirus rent ut sagt. Väldigt skönt att vara hemma nu!

  Svara

   Stackars dig, jag känner med dig. Jag födde strax innan restriktionerna kom. Vi blev kvar på BB på grund av gulsot. Och jag hade nog brutit ihop om inte min kille hade varit med och hjälpt mig. Han stöttade mig enormt mycket. Både med bebisen och mitt psyke.

   Svara

   Usch men vad skönt att allt gick bra ❤️

   Svara

   Åh fy, jag lider med dig.
   Är beräknad till oktober och jag har redan panik över hur allt kommer bli.
   Jag hoppas att du är ok å lillen med.

   Svara

   Tänker massor på er nyblivna föräldrar och gravida nu, det måste leda till så mycket oro och sorg att inte få dela den första sköra tiden med någon. Man kan verkligen behöva den där avlastningen också, och någon att prata med. För mig hade det varit en mardröm att vara ensam med barnet utan pappan den tiden. Fint att ni är hemma nu i alla fall och får vara tillsammans.

   Svara

  Så sorgligt att man inte får ha med sig sig sin partner vid kejsarsnitt, men vid vaginal förlossning är det ok att ta med sig fotograf ?!
  Märkligt…

  Svara

   Fast ett kejsarsnitt är ju en operation

   Svara

    På vilket sätt är det annorlunda?

    Svara

     Jadu… Har du någonsin varit i en förlossningssal eller operationssal? Hursomhelst så får man ju bara ha med en anhörig och doula så förmodligen har någon av dessa fått vara fotograf.

     Svara

     Menar du att du inte förstår skillnaden på att skära upp magen på någon och föda vaginalt?

     Svara

      Jag har själv fött med kejsarsnitt så jo tack jag vet vad det innebär. Men att en partner inte får följa med in, men skyddsdräkt och munskydd kan jag ändå inte förstå.

      Svara

       Du kan ju kanske komma tillbaka när du jobbat ett pass på iva eller en covid-avdelning så kanske du förstår.

       Svara

       Nathalie, tror du sjukvården har dessa bestämmelser för att jävlas?
       Förstår du vad som händer om någon blir smittad?

       Svara

     Större risker vid operationer, alltid. Alltså regeln är ju skittrist men man får förstå den.

     Svara

    Corona smittar ju inte mer för att du är inne i en operationssal. Och personalen är ju ännu mer skyddade med både dräkter, munskydd och visir…

    Svara

     I en operationssal hamnar väldigt svårt sjuka människor, oftare än vad svårt sjuka människor hamnar på förlossningen. I en operationsal kan man just nu inte riskera att dra med någon smitta, corona är inte ett skämt för sjukvården, det här är på riktigt nu. Den födande kvinnan behöver befinna sig där, personalen behöver befinna sig där. En partner behöver tyvärr inte det. Självklart är det synd men just nu handlar det om liv.

     Svara

      Kejsarsnitt utförs på stora sjukhus iallafall ju på en avdelning där andra operationer inte utförs. Rummen steriliseras noga efter varje användning. Om partner bär munskydd och skyddsdräkt och är frisk förstår jag inte varför det inte skulle vara ok.

      Svara

     Handlar ju inte bara om den som föder utan IVA och andra pat. Självklart är det inte läge dra med partners vid kk just nu även om det är tråkigt.

     Svara

     Kanske borde spara på skyddsutrustningen till vårdpersonalen

     Svara

   Jättesorgligt. Vid mitt kejsarsnitt var min man ett extremt viktigt stöd. Han höll om mitt huvud och såg mig i ögonen så jag inte fick panik. Lider med alla kvinnor som tvingas genomgå snitt utan man eller annat stöd.

   Svara

   Fast det stämmer inte, min kompis födde med planerat kejsarsnitt för snart 1 månad sedan och hennes kille fick vara med både på operationen och stanna två dagar på BB. Detta var på SÖS i Stockholm

   Svara

    Det verkar som att SÖS har lite mer ”generösa” regler än andra. På nästan alla andra sjukhus i landet får partnern inte vara med, inte heller stanna på BB. Men det verkar man också få på SÖS. Så skönt för henne och partnern!

    Svara

     Och Danderyd

     Svara

      Födde själv på Danderyd för 6 veckor sedan och det slutade i akut snitt. Min partner fick vara med under snittet då han var frisk, men däremot fick partner och bebis inte vara med mig på uppvaket (var inte sövd utan väntade bara på att bedövningen skulle släppa). Dröjde 3 timmar innan jag fick hålla min son och det var jobbigt, men jag förstår att det inte hade funkat att ha dom med där. Min partner fick även stanna 2 nätter på BB för det var lugnt på avdelningen, så där hade vi tur.

      Svara

  Som någon skrev så kunde du ju sökt på bb Stockholm innan du skrev detta. Är själv beräknad imorgon och ska föda på bb Stockholm och är otroligt tacksam för att de låter partner stanna kvar på bb vilket inte stämmer på andra i Sthlm.
  Även att kvinnor som känner behov av doula får ha med denna.
  Tryggare kvinnor=bättre förlossning.
  Tycker dock det är märkligt med olika riktlinjer i samma regioner.

  Svara

  Känns lite 1995 att skriva pappa när man egentligen menar partner, eller?

  Svara

   …va?

   Svara

   1995 skrev man väl inte överhuvdtaget

   Svara

    Varför skulle man inte skrivit 1995?

    Svara

    Nej precis. Då använde man fortfarande enkelt bildspråk, det är från början av 1990-talet många av grottmålningarna som inspirerat emojis är ifrån

    Svara

     Jag skrattade högt åt ditt svar 😂😂😂
     Tack för att du gjorde denna måndagseftermiddag lite bättre!

     Svara

    Va? Hur tror du vi kommunicerade då?

    Svara

   Partnern är ju lika fel, tex kanske det var en one-nights-stand som ledde till graviditeten? så att dem är inget par men valt att behålla barnet och ha delad vårdnad. Eller dem kanske var ett par gjort slut under graviditeten så dem är ex nu? så det är lika fel att anta att alla är i partner relation bara för att man ska ha barn ihop

   Svara

    DE

    Svara

     DEM, DEM, DEM, DEM, DEM

     Svara

      De eller dom. Hur svårt kan det vara?

      Svara

      Stressande att vara så grammatiskt tafatt?

      Svara

   eller kvinna när man menar födande

   Svara

    Du kan slita ordet kvinna ur mina kalla döda händer. Tänker inte sluta använda det.

    Svara

     nej sa jag det? men alla som föder barn är inte kvinnor.

     Svara

      Oh here we go……..

      Svara

      Vad är dom då?

      Svara

      Biologiskt? Jo.

      Svara

  Man får väl ha med sig en person om jag förstått det rätt, dom har kanske valt fotograf eller doula istället för pappan (vet ingenting om dom här två influencers så vet inte vilken relation dom har till eventuella pappor till barnen ifråga).

  Svara

  Många sjukhus har totalförbud för anhöriga på BB (där man hamnar efter förlossningen). Bland annat i Jönköping får inte partner vara med alls på BB, men i Stockholm där smittan är utbredd och överallt tillåts han vara med. Här uppe i norr får partner vara med så vida han är frisk och även stanna på BB, som det ser ut nu.

  Vissa regioner tillåter heller inte mannens/den anhörigas närvaro förrän förlossningen övergått till aktiv fas, och sen får han åka hem när barnet är ute. Det är olika från landsting till landsting. Många gravida i vår gravidgrupp på Facebook är livrädda för att behöva föda och vara på BB utan sin partner, speciellt de som behöver stanna kvar ett par dagar efter födseln. En jävla mardröm är det. 💔

  Svara

   Fast man borde ju få stöd och avlastning från vårdpersonalen dem dagar man är kvar på sjukhuset?
   Förstår att det är jobbigt att vara utan sin partner ett par dagar när man ligger på sjukhuset med en bebis, men man är ju inte ensam, det finns ju personal där för att stötta och hjälpa, att vara oroliga och stressiga tar bara onödig energi <3
   Folk borde jobba på att förbereda sig och acceptera situationen som den är nu.

   Svara

    I många fall har vi personal inte tid att ersätta den hjälp och det stöd en partner/närstående kan ge varken praktiskt eller känslomässigt. Vi hinner inte. Det är ett enormt extraarbete att ha ensamma nyförlösta. Jag som personal kan heller inte ge den trygghet en närstående kan, varken för mor eller barn. Givetvis är folk oroliga och rädda att behöva föda/vara på bb ensamma. En riktigt tung start för många som också kan ge konsekvenser en lång tid framöver. Oron är befogad. (Det går för övrigt inte att ”förbereda sig” på allt som kan hända under och dagarna efter förlossningen.)

    Svara

     Jag blev väldigt psykiskt sjuk efter min förlossning vilket min partner märkte men inte bb personalen eftersom dom va galet stressade. Om inte min partner varit där vill jag inte ens tänka på hur det skulle kunnat sluta.. 🙁

     Svara

  Tänker på Stina Lee när jag hör doula, visste inte att det fanns föränn hon skrev om det.

  Svara

   Läser man tidningar o böcker lyssnar på nyheter så är det svårt att missa.

   Svara

  Jag födde på bb Stockholm för två veckor sedan och fick stanna kvar i fyra dagar pga komplikationer. Min sambo fick stanna kvar alla dagar med mig och bebisen.
  Jag uppfattade att det BB Stockholm har ändrat på pga Corona är att man var tvungen att äta maten på rummet, att ens partner inte får vara med om den är sjuk, inga besök på bb och att partnern inte får vara med på igångsättningar förrän förlossningen startat.

  Svara

  Sen är väl allt relativt också. Jag jobbar på en covid-avdelning och vi gör undantag från besöksregeln emellanåt, i särskilt ömmande fall. Det är en otroligt viktig regel som jag stöttar helhjärtat men när någon är döende, någon precis kommit från covid-iva och inte träffat någon anhörig på flera veckor så måste man få göra undantag. Samma gäller nog alla avdelningar inklusive förlossningen och BB. Med det sagt inte så att personen i detta inlägget hade ömmande skäl, men något att ha i bakhuvudet.

  Svara

  Jag har enormt svårt att förstå att influensers ska kunna få ta med fotografer in på förlossningen för att skapa bloggmaterial samtidigt som man i många fall begränsar den andra förälderns möjligheter att vara kvar och vara tillsammans med sitt nyfödda barn och mamman de första dygnen. Doula eller annan stödperson kan jag däremot ha större förståelse för att det kan finnas skäl att ha med i vissa fall.

  Svara

   Håller med . Doula, så bra. En som förstår, som gjort det själv

   Svara

   Fast fotografen fick väl inte vara kvar efter förlossningen?
   Och tror samma sjukhus som säger okej till fotograf nekar pappan, utan dem kör nog samma regler oavsett om blivande mamman är influenser eller ej, dock skiljer det sig emellan olika sjukhus istället.

   Svara

  Doula = snuttefilt för snöflingor som inte har växt upp. En bra kvinna reder sig själv.

  Svara

   ”En bra kvinna reder sig själv” så du tycker inte man ska födda på sjukhus med smärtstillande och läkare ifall något går fel, utan man ska föda själv hemma i en lada i en hög med halm?
   Nope, många kvinnor vill nog inte ”reda sig själva” vid en förlossning, dem vill nog känna att dem har allt dem behöver för att klara det på bästa sätt

   Svara

    Herre Gud du tolkar ju som du har vett till.
    Man kan föda barn utan att en främmande människa håller handen och kliar en i huvudet.

    Svara

     doulor är inte främmande personer, man lär känna de innan man föder.

     jag födde hemma men inte i en lada, utan i förlossningspool. det var fantastiskt! man kan ju föda utan att nån håller en i handen men det minskar risken för skador både fysiskt och psykiskt om man har stöd 🙂

     Svara

   Ja för fan! Du föder väl hemma ensam mest hela tiden.

   Svara

    Vadå hemma, det händer väl där det händer? Jävla våp som inte ens klämt ut en unge i skogen eller kassan på ica.

    Svara

     Och här inser alla att du bara är här för att provocera och få uppmärksamhet. Gör något vettigt med ditt liv istället, så lovar jag att du kommer må mycket bättre och vara mindre bitter 🙂

     Svara

   En bra kvinna ….. var det dumaste jag läst här. Har du ingen empati eller fattar att kvinnor är olika. Tydligen inte😕.

   Svara

   En doula är ju ett bra mycket vettigare alternativ än en man.

   Svara

    Oj, det där lät bittert. Ville ingen man ha dej?

    Svara

     Jag är verkligen inte bitter. Min man är fantastisk på så många saker, men nå vidare värst på förlossning är han inte. Mycket mer rationellt att ha någon erfaren kvinna som varit med vid förlossningar tidigare och fattar vad en födande kvinna vill och behöver höra. Min sambo kan inte förklara hur man krystar av uppenbara skäl. Det är vettigare att ha någon bevisat duglig än ta en chansning på en man som vet mindre än man själv.

     Svara

   Du anonym jag kan garantera dig att din mormor, mormors mor och hennes mor alla hade en doula. Säkerligen inte kallad doula då men kvinnor har hjälpt andra kvinnor att föda och bringa barn till jordsidan i tusentals år!

   Kallar du de kvinnor som i tex andra länder som föder i dedikerade födelsehyddor omringade av äldre erfarna kvinnor snöflingor också? Nä jag tror inte det.

   Du säger enbart snöflinga för att doula är ett ”nytt” och ”konstigt” ord för dig som gör dig rädd och missunsam.

   Svara

    Fast dem där födelsehyddor är ju motsvarigheten till våra sjukhus, och dem äldre erfarna är ju motsvarigheten till våran sjukvårds personal.
    Dem äldre erfarna är ju inte där för att ge stöttande ord, eller föra kvinnans tala, eller annat som en doula verkar göra här i Sverige, dem är där för ifall något går fel ska dem kunna agera och hjälpa mamman och barnet, precis som våran sjukvårds personal ska kunna göra.

    Svara

     De, för i hela helvete

     Svara

     nej, de är där för att ge stöd. de behöver nog inte föra kvinnans talan för de har ingen som försöker köra över de eller som springer jäktad mellan flera andra födande

     Svara

   Jag förstår ju att du bara vill provocera men, ”The concept of having a companion providing support to the birthing person dates back to prehistoric times, evidenced by archeological findings of stone carvings and statues and anthropological studies.”.

   Svara

   Ja alltså huvudsyftet med en förlossning är ju att tävla i vem som är mest duglig kvinna. Föda utan smärtlindring, utan stöd och utan gnäll ger högst poäng i kvinnoskapstävlingen.

   Sen när man klarat av det ska man leta upp de känsligaste, ledsnasde nyblivna mammorna och riktigt gnugga in i dem hur duktig man själv är jämförelsevis.

   Varpå man fortsätter med nästa tävling, föräldraskap!

   Svara

  På Huddinge får man ha en stödperson med sig. Jag väljer min man 🙂 han måste dock vara frisk/symtomfri. Han får sedan också stanna med oss på bb men får ej lämna avdelningen alls.

  Svara

  Så nu ska det hetsas mot förlossningsrädda också.. Jag har varit livrädd för förlossningar hela mitt liv och en doula känns livsviktigt för mig. Ja, sen hade jag säkert kunnat ”reda mig själv” rent fysiskt eftersom man inte har nåt val när den ska ut. Men varför ska jag gå igenom ett trauma när det finns stöd? Problemet är också att du inte vet hur just din förlossning blir, är ju ett jävla lotteri.

  Svara

   Men snälla du vad väntar du dej. Här älskar en del att trycka till och hetsa andra. Det är det en del lever för. Tycker synd om sådana stolpskott. Ta inte åt dej.

   Svara

   Va?

   Svara

    Ja, inlägget inbjuder till det iom ifrågasättandet av doulor pga covid-19. Du tycker det är märkligt att det tillåts skrev du ju?

    Svara

     Absolut inte, man får ta med sig vem man vill, det har jag inte åsikt om, men de flesta verkar knappt släppa in det vanligaste sällskapet – pappan – så därför undrade jag om Doula och fotograf eftersom det var vad Angelica och Alexias inlägg handlade om. De är inte det vanligaste sällskapet – och det säger jag helt utan värdering på vad exempelvis en Doula gör. Hade de båda haft med sig en extra familjemedlem har jag undrat samma sak. Så jag pissar definitivt inte på förlossningsrädda eller vad du nu trodde jag gjorde i mitt inlägg. Absolut inte.

     Svara

      Kommentaren verkar vara svar på kommentaren 13:44, inte ditt inlägg.

      Kommentaren löd: ”Doula = snuttefilt för snöflingor som inte har växt upp. En bra kvinna reder sig själv.”

      Svara

   Hur kan ditt trauma bli mindre för att du har med dig en kvinna som du inte känner. En kvinna som har ditt huvud i knät och smeker dig över håret?
   Varför väljer du inte din man till det?
   Du har utbildade barnmorskor i rummet och du har din man som du borde känna trygghet hos.
   Jag förstår inte vitsen.

   Svara

    Varför skulle man känna en trygghet hos sin man som är ännu mer okunnig än man själv?

    Svara

    Fast en känner doulan. Doulan har träffat kvinnan och paret vid ett flertal tillfällen innan. De har pratat igenom rädslor, gått igenom smärthanteringstekniker osv, osv. Sedan är ju doulan med hela tiden, hon går inte av sitt skift. Och det är viktigt för tryggheten, och trygghet driver födseln framåt. En kvinna som genuint känner sig trygg har bättre värkar, kortare födsel och mindre komplikationer. En doula är INTE onödigt, utan borde snarare vara något som borde komma många fler till del! Mannen kan ibland vara ett sånt stöd och helt tillräcklig, men räcker ofta inte till hela vägen. Män har svårt att sätta sig in i födsel, har ofta för lite kunskap för att verkligen förstå vad som sker i kroppen och huvudtet och är verkligen inte tränade i att ge bästa möjliga stöd. Allt det är en doula. Hon ser dessutom till att partnerns blir en ännu bättre stödperson.

    Svara

   Trauma?!

   Svara

  Jag födde barn för 2 veckor sedan och här uppe (Luleå) får partnern vara med från att man är i aktiv fas, annars får hen vänta utanför. Det var en anhörig som fick följa med, ingen annan 😅

  Svara

  Skönt man inte ska ha barn. Slippa allt tjafs.

  Svara

   Mycket annat dom du slipper också.

   Svara

  Suck! Allt ska vara så märkvärdigt och fantastiskt i dag. Trodde att födas och att dö var det mest naturliga här i världen och som alla genomlider. Att använda sig av nyfödda barn för att locka läsare känns rätt banalt. Finns det då ingenting utanför människornas egon och behov att visa upp sig som är intressant? Grattis till alla nyfödda både de på bild och alla andra, ni är fantastiska och det är en gåva att bli föräldrar. Bra så.

  Svara

  Är lite olika riktlinjer var man föder. Jobbar på förlossning i Stockholm och de flesta sjukhus säger 1 frisk anhörig per födande med under förlossning och är man sen i behov av att stanna längre på bb får den personen hänga på men inte hålla på att springa in och ut från avdelningen. Ska man hem efter 6h eller vill stanna Max 1 dygn får anhörig åka hem då det rör sig om så kort tid. Tycker det är jättejobbigt att behöva separera familjer på så vis, det känns fel och inget jag kan stå för men vi styr inte spelreglerna. Dessutom verkar ledningen ha fått upp ögonen för att fler går hem tidigt nu och gör därför allt i sin makt för att dra in och dra ned på platser, de ser detta som sin chans att kunna krympa budgeten. Förstår inte hur detta ska gå efter Corona faktiskt. Hela sjukvården gick på knäna innan och nu efter kommer det bara vara ett sargat krigsfält av utbränd personal och obefintliga budgetar 😔

  Svara

   Har du någon som helst idé om hur man kan stötta förlossningsvården och vården i stort som medborgare? Får panik över hur kassa arbetsvillkoren verkar vara. Tänker rösta på det parti som sätter vården högst på agendan men vet inte vad mer man kan göra, utom att vara icke besvärlig patient.

   Svara

    Rösta på vänsterpartiet.

    Svara

  Skönt att man är klar med den biten.

  Svara

  Ändå lite märkligt att Stockholm som har absolut mest utbredd smitta har slappast restriktioner?

  Förstår det som att större delen av Sverige i övrigt har tuffare? Partnern endast med under aktiv fas av förlossningen, Får inte följa till BB, får inte följa med på kontroller, får inte följa på ultraljud osv.

  Sen ÄR det lite spännande hur ”kändisar” lyckat böja på reglerna ändå, sett flera som fått ha partner både på besök, förlossning och BB…och andra får det inte…

  Svara

   Har nog inte med kändis status att göra, om dem inte typ är kungliga. Utan har nog att göra med att dem där influenserna väljer sjukhus där partnern får stanna kvar.

   Svara

  Som förlossningsrädd och aurora patient fick jag tillstånd att ha med både partner och doula trots corona. Annars gäller en stödperson här. För mig hade det blivit en otrygg förlossning om jag fick vara utan det stödet jag behöver för att föda min andra gång. Jag förstår om partnern inte får vara med på ultraljud eller BM besök. Men att neka en födande kvinna det stöd hon behöver under förlossning är inte okej. Det är oerhört viktigt att man får känna sig trygg och för mig innebär det att ha med både doula och partner. Hade jag behövt välja hade det blivit doluan.

  Svara

   Oj vilken oerhört märklig kommentar och åsikt.
   Stackars din man, stackars ditt förhållande, stackars ditt barn när du säger att du hellre hade en okänd kvinna med på förlossningen än den blivande pappan. Känns lite omoget.

   Svara

    Min doula är ingen okänd kvinna för det första, utan någon jag har träffat genom hela graviditeten. Hon kommer ge ett bättre mentalt stöd under förlossningen, har avslappningstekniker mm som vi kommer jobba med och hon är utbildad i att föda utan rädsla.

    Min man är fantastisk som stöttar mig och han håller med mig om att måste vi välja blir det doulan då han vet att hon kan stötta bättre. Dels pga hon är utbildad och har stöttat massor av kvinnor innan mig o hon har själv egen erfarenhet av att föda.

    Men som tur är kan jag ha med båda nu och slipper tvingas välja, vilket är det bästa då min man är den största tryggheten och i kombination kommer de vara ett fantastiskt stöd.

    Och nej det är inte omoget att planera och ta ansvar för sin förlossningsrädsla. Om min förlossning blir som sist (vilket är en risk om doluan inte är med) kan jag få en förlossningsdepression. Så det jag gör är att ta ansvar och se till att jag får en så bra och trygg förlossning som möjligt.

    Vilket gynnar mina barn, min man och mig själv ❤

    Svara

     Bry dig inte om vad den personen skrev, ytterligare en sjuk person här som bara vill trycka till andra. Förstår till 100 % vad du menar 🙂

     Svara

    Tycker det är din kommentar som är märklig och empatilös. Respektera att folk är olika och att det handlar om en oerhört stor rädsla att föda för vissa. Klart man hellre har någon som kan sin sak när man är dödsrädd, fattar inte hur du kan tycka det är märkligt? Och hon skrev att det var om hon var TVUNGEN att välja, herregud.
    Så jävla omoget att vara rädd liksom? Sjuk attityd.

    Svara

  Bara ett tips för att få perspektiv. Se ”Kalla fakta dokumentär corona/covid”.

  Svara

  Jag födde barn på bb Sthlm i april och min man fick vara med under förlossningen och under eftervården. Vi var på bb Sthlm i tre dagar och två nätter och mannen fick vara med hela tiden.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.