Margaux Dietz ska flyga JAS-plan

Anledningen till att vi är kvar här i Lidköping är för att jag ska flyga JAS imorgon med försvarsmakten. Det ska bli helt sjukt kul, men börjar bli liiiiite nervös, haha. Imorse kollade jag på några Youtubeklipp och det är verkligen ingen lek, haha. Två gånger ljudets hastighet och antagligen massor med volter. Många blir tydligen väldigt åksjuka och jag vet ju själv att jag med åren (speciellt efter barn) helt plötsligt blivit mycket känsligare. Jag har aldrig haft problem med till exempel popexpressen på Gröna Lund men efter att Arnold kom så är det bara jobbigt och inte alls kul, haha.

Elin och jag ska mötas vid klockan 07.15 i Såtenäs och sen är det en heldags studiebesök. // Margaux Dietz

Ta er en snabbtitt på det här videoklippet.
Skulle ni frivilligt sätta er i ett sådant här plan?
Det finns få saker som får mig att bli åksjuk av blotta tanken av dem, men detta är en av dem.
Jag som blir åksjuk av att gunga, ni kan ju bara tänka er hur det skulle se ut runt omkring mig när vi landade om jag var en av passagerarna.
Det finns ingen åksjukemedicin, armband eller tuggummi i världen som skulle rå på min överkänsliga balansnerv.
HUU alltså!

View this post on Instagram

Min farsa var fältflygare. Så jag är uppväxt utanför F17 i Ronneby och minns att jag försökte fotografera honom med en instamatic-kamera när han flög över vårt hus i J32 Lansen och AJ37 Viggen. Det var ju såklart alltid min dröm att själv få bli stridspilot men pga anledning (oteknisk, färgblind och dum i huvudet) så blev det aldrig så. Men drömmen om att en dag få känna på hur det verkligen KÄNNS dog aldrig. Och i somras blev det äntligen av! På F7 Såtenäs så fick tre generationer Schyffert (pappa Stig, jag och min son Limpan) komma dit och jag fick åka baksits med min kompis Johan Lindqvist i ett pass 39 Gripen. Vi brände ut över Smögen (7G!) och rollade sen in över Limpan som fick flyga SK60 i rote bredvid. Dyngsur av svett och adrenalin landade vi en timme senare. Jag var 9 år igen! Nu var det pappa som fotade mig och Limpan 🙂 #circleoflife

A post shared by Henrik Schyffert (@schyffert) on

Kommer ni ihåg när Henrik Schyffert med familj fick åka med JAS-planen och Försvarsmakten JO-anmäldes?
Kommer samma sak hända Margaux och hennes flygtur?
Den Schyffertska flygturen friades visserligen av JO och Försvarsmakten menade att det var ett sätt att marknadsföra sig mot potentiella nya piloter, men privatpersonen som anmälde höll inte med:

”Man baxnar. Vilka övriga privatpersoner erbjuds denna upplevelse? F7 ska inte vara skattefinansierat upplevelsecenter åt privatpersoner”, skrev mannen i sin JO-anmälan.

Man får väl hoppas att Margaux reklammakerar på bästa sätt så att inte Sveriges försvarsmakt anklagas för smygreklam. 😉

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Aldrig någonsin men jag är även flygrädd så.

  Svara

  JAS = Jakt, attack, spaning, dvs flygplanets funktion. Flygplanet heter Gripen.

  Svara

   Nämn ett annat svenskt stridsflygplan som har JAS med i beteckningen? Jag tror knappast förvirring uppstår om man kallar planet för JAS istället för Gripen….

   Svara

    Viggen?

    Svara

     Lär ju inte uppstå någon förvirring om det är Gripen eller Viggen då Viggen inte längre är aktiv?

     Svara

     Nej. Viggen heter Saab 37 Viggen. Det är endast JAS 39 Gripen som har just JAS i namnet (men egentligen är namnet Saab 39 Gripen). Sandra, ett tips för framtiden. Om du ska korrigera folk i dryg ton bör du ha koll på fakta först….

     Svara

      Rätt i att det bara är Gripen som har JAS, Viggen finns i AJ/AJS/JA bland annat. Bokstävernas ordning är baserat på vilket huvudsyfte planet har och är inte ett namn på planet.

      Svara

     Well, lite det min poäng är, flygplanet heter JAS 39 Gripen (A/B/C/D/E/F) beroende på vilken modell det är. Men det kallas bara Gripen, aldrig JASen, inte i branschspråk.
     Och när var jag dryg?

     Svara

   JAS 39 Gripen är mer korrekt.

   Svara

  Med tanke på alla pengar som slängs bort på I&I känns det bara löjligt att anmäla en timslång flygning.

  Svara

   Var är I&I?

   Svara

    Invandring och integration

    Svara

   Är verkligen pengar som läggs på integration bortkastade? Vad menar du?

   Svara

    Uppenbarligen, eftersom den är rakt igenom misslyckad.

    Svara

    Well played

    Svara

  Kan ändå vara benägen att hålla med den som anmälde. Schyffert är väl lite för gammal för att unga kvinnor och män ska bli sugna på att joina flygvapnet? Om något hade det väl varit bättre att låta t.ex. Samir och Viktor få åka, posta på sociala medier, och låta drömmen om stridspilot gro hos 13åringarna fram tills de blir 16?
  Margaux kan jag ändå förstå p.g.a. yngre följarskara.

  Svara

   Med för gammal menar jag att hans följarskara är äldre än den målgrupp som bör vara fokus för denna slags marknadsföring, dvs värnpliktsåldern eller lite yngre. Inte uppfylla en gubbes barndomsdröm som följs av andra ”äldre” på Instagram.

   Svara

    Men hans upplevelse kanske fick igång föräldrarna till de potentiella piloterna så att de blev mer vänligt inställda till tanken på att deras gullungar kan komma att göra värnplikten eller nåt.

    Svara

   Känns det verkligen som att Margauxs målgrupp är samma målgrupp som vill bli piloter? Hennes målgrupp känns mer som de är intresserade av ytliga saker. För att inte tala om att det väl mest är barn? //hej fördomsfull

   Svara

    Förstår din poäng, men det är väl precis det som är grunden? Dvs att Försvarsmakten vill att unga (tjejer) som de inte vanligtvis når ska exponeras för möjligheten till en karriär i försvaret via någon som de ser upp till.

    Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   När de hade kunnat fått bo i ett Jasplan…

   Svara

    Finns skrotfärdiga Boeing 747 som kan inredas – likt vandrarhemmet på Arlanda.

    Svara

     Coolt

     Svara

   Det var väl genomgångslägenheter? Alltså inte till familjen specifikt

   Svara

    Ja, det var det. Och familjen fick flytta efter två år

    Svara

    Coolt, kan mina barn också få det?

    Svara

     Ja, om dina minderåriga barn riskerar att bli bostadslösa kommer er familj sannolikt att erbjudas hjälp med någon form av boende. Det var ju inte barnen som fick lägenheterna själva.

     Svara

     Om du personligen riskerar att hamna på gatan med dina barn kan du vända dig till socialtjänsten för hjälp med tillfälligt boende. Om dina barn har specifika behov kan dom också efter sin 18-årsdag ansöka om genomgångslägenhet. I Sverige finns det olika stöd till personer som är särskilt utsatta, det är inte något som enbart ges till nyanlända

     Svara

   Det är så jävla kvinnkvinnofientligt att uttrycka det som att en man fick tre lägenheter och inte som att tre kvinnor fick varsin lägenhet. Att de sedan är gifta med samma man är naturligtvis också kvinnofientligt men det blir ju en helt anna vinkel på det beroende på hur man uttrycker det.

   Svara

   Hej Hanif!
   Är det de tre fruarna du stör dig på eller att kommunen köpte några fler bostadsrätter för att hyra ut som övergångsboende?

   Svara

  Nä lika orimligt allihopa

  Svara

  Jag åkte insane på grönan för flera år sen. Det blev vid ett tillfälle två snurrar på raken (oftast bara en snurr). Så jag var rätt mör när jag kom ner. Sa nånting om att det var en åktur utan dess like till de två herrar jag åkte med. Men de svarade bara ”vi är stridspiloter, det här var ingenting”

  Svara

  Fan jag vill också vara känd så jag också får göra sådana roliga saker! Ingen vanlig får den chansen

  Svara

   Är totalt okänd och har tillbringat sommarlov både i plan och stridsvagnar och i/med annat skojs. Morfar var högt uppsatt militär (i ett annat land) och den här ungen roades kungligt när det begav sig. 🙂

   Svara

  Jag följer inte Margaux så jag har aldrig tidigare läst hennes texter. Förbluffande många haha i texten. Följde tidigare nån som envisades med att skriva ”hallå” mitt i texten. Tycker det ser taffligt ut. Bara så ni vet.

  Svara

  Jaha, det var därför de körde som idioter imorse och väckte mig… känns ju nödvändigt att lägga pengar på detta… kostar det inte 2 mille per start? De startade med 4 plan dessutom kan jag meddela.

  Svara

   Synd att det inte var något av planen som Margaux var med på då… 😂 hon kommer nämligen inte lyfta förrän kl 13.

   Svara

   Nej, men det kostar i runda slängar 50k per timme man är i luften.

   Svara

  Jag har en kompis som pluggar till stridspilot, sedan jag fick höra mer om hur galna tester man ska klara och vilken fysik man måste ha så har jag fått sån otrolig respekt för det yrket. Jag hade själv aldrig någonsin klarat det! Varken att studera så länge och hårt, eller kunna flyga.

  Svara

   Respekt? För ett yrke där du utbildas för att döda andra människor? 🤢

   Svara

    Mm, för Sverige är ju så benäget att skicka ut soldater för att starta krig. Försvaret finns väl, som namnet antyder, till för att skydda och försvara först och främst. Skulle du hellre föredra att vi inte har någon militär alls när ryssen kommer?

    Svara

    Du ska nog läsa på lite om Sveriges vapenindustri och export…

    Svara

    Stridspiloter dödar nog minst antal personer av alla slags militärer..
    De finns mest som stöd, för spaningsuppdrag och för avskräckande syften.
    Och jo, de är visst imponerande yrkesmän värda respekt. Det krävs vansinniga skills och mental styrka att flyga stridsflyg när g-krafterna sliter i kroppen, hjärnan förlorar allt syre och ett litet fel kan döda dig.
    Normala människor skulle inte kunna köra bil, eller ens cykla, om de samtidigt kände berg-och-dalbane-känslan i kroppen.

    Svara

     Och? De dödar ändå. Och ja Sverige skickar soldater på uppdrag utomlands. Var inte så naiva.

     Svara

    Ett yrke där du dödar människor? Du bör vara lite mer tacksam för den som ställer upp och är beredd att försvara vårt land med sina liv.

    Dessutom tycker jag att vinklingen på inlägget är tramsigt. Att Schyffert fick åka bara för att han kände någon går väl inte att jämföra med att Margaux ska marknadsföra försvarsmakten och locka en annan typ av personer dit.

    Svara

    FÖRSVARA människor!!

    Svara

    Deras yrke är inte att döda andra människor. Deras yrke är att försvara din rätt att sitta i soffan hemma och ifrågasätta vårt militära försvar, vårt samhälle och allt annat du vill klaga på utan att riskera att straffas för att du har en annan åsikt.

    Svara

  Hade väl dött av skräck blandat med illamående men vilken grej att få vara med om! Och tack för att jag kommer mumla top gun-repliker hela dagen

  Svara

  Ska hon flyga som i att ha kontroll eller vara medpassagerare?

  Svara

   Självklart medpassagerare.

   Svara

    ja jag förstod det, tänkte mest på titelvalet.
    Men ju mer jag fundera insåg jag det heter bara flyga flygplan och inte åka som i att åka bil hahahaha

    Svara

   😂😂😂😂😂

   Svara

  Kanal 5 sände en serie för säkert 15 år sedan där man fick följa några svenska stridspiloter under uttagning/utbildning, väldigt intressant (och kraven verkar ju vara sjukt höga). Kommer tyvärr inte ihåg vad programmet hette.

  Svara

  Känner en löjlig stolthet i kroppen varje gång jag ser Gripen i luften! (Men så jobbar jag också med det, så kanske är partisk)

  Svara

   Antagligen. Men jag säger att det får man lov att vara!
   Opartisk

   Svara

    Detta initiativ är naturligtvis för att locka nya målgrupper till Försvarsmakten i allmänhet och pilotyrket i synnerhet. Margaux ställde upp och gjorde detta gratis (visst hon fick flyga, men Försvarsmakten behöver inte betala för exponeringen på hennes kanaler) vilket tydligen inte var det enklaste. Dvs att hitta en influencer som inte skulle ha betalt.

    Svara

     Detta hamnade dock fel och skulle såklart vara en egen kommentar och inte ett svar på ovan. MEN jag känner också en löjlig stolthet!

     Svara

   Varför är du stolt?

   Svara

    För att det är ett fint plan!

    Svara

     Mitt paraply är fint, inte är jag stolt 😂

     Svara

      Okej

      Svara

  Går det att klämma in fler ”, haha” i en text? Så sjukt dåligt sätt att skriva på

  Svara

  Alltid varit min dröm att få åka med i Gripen! Wow!

  /Avundsjuk.se

  Svara

  Ingen i Corona-tider.
  Ingen i klimatkris- tider.
  Margaux: ”Jag ska flyga plan bara för kul. Det känns smart och rätt.”
  🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

  Svara

   Läste/hörde någonstans att det är ett initiativ för att locka unga tjejer till Försvarsmakten, så det finns antagligen ett syfte som är högre än att Margaux gör detta ”bara för kul”.

   Svara

    Hhahha. Den människan gör enbart saker för content och pengar. Att folk är så naiva.
    Klart hon får till att det är för en bra sak. Hon är inte dum i huvudet.

    Svara

     Så du menar att om Försvarsmakten hör av sig till henne för att de vill ha hjälp att locka unga kvinnor förväntas hon tacka nej?

     Svara

      Källa på det?

      Svara

   You can always go brown nose Greta …

   Svara

  Ska planen flyga ändå?
  Annars tycker jag inte att det är ett okej användande av skattepengar!

  Svara

   Men orka!! Haha om du bara visste hur politiker och förtroendevalda rent av kastar våra miljoner i sjön hade du inte varit lika bitter för att nån ska få åka en halvtimme i ett flygplan.

   Svara

    Bitter?
    Jag vill inte flyga ett sånt plan eller åka.
    Hade kräkts så många gånger att planet fått saneras lika många gånger 🤮

    Svara

  Jag blir i princip aldrig avundsjuk på någon men nu får jag erkänna att det stack till!!!
  Står och dreglar vi alla alla plan och får gåshud vid flyguppvisningarna under Flygdagen i Kallinge..

  Svara

   Ett tips till dig och alla andra flygsugna. På Flygmuseet i Söderhamn kan man ”flyga” Gripen i en simulator. Tror kanske man kan göra det i Linköping också men jag har gjort det i Söderhamn. Och hela museet är jättebra! Massa flygplan, saker man får testa och pilla på. Jag fick bland annat testa att krypa in i utblåset på en Viggen.

   Svara

    Wow! TACK för tipset!!! 🙂

    Svara

  Jag kanske är trög (antagligen), men jag förstår inte varför hon ska åka med i ett jas-plan. Har hon betalat för det för hon vill eller blir hon bjuden för att locka folk till yrket (som Schyffert.)? Om det är det sistnämnda borde man väl kunnat hitta någon som passar bättre? Det känns inte som att de som följer Margaux är de som drömmer om en framtid som stridspilot. Eller är jag helt ute och cyklar?

  Svara

   De vill nå unga kvinnor som inte typiskt söker sig till Försvarsmakten.

   Svara

   11:33 Nej, du är absolut inte ute och cyklar. Hade varit mer på sin plats om nu försvarsmakten har så mycket pengar att slösa på några flygturer att ta med personer som är intresserade av att söka till yrket, och inte en bloggare som vill synas överallt både i riksdagen och nu i försvarsmakten. Har inget förtroende för SVFM efter detta jippo.

   Svara

  Jag undrar verkligen om kampanjer som dessa ger resultat? Ska unga kvinnor plötsligt få upp ögonen för försvarsmakten för att någon som filmade sin förlossning och var med i Let’s Dance sitter med i ett gripen-plan en stund? ”Margaux är såå fräsch! Lätt att jag ska satsa på att bli stridspilot och skita i planerna att bli make-up artist hihi!”?

  Svara

  Skulle lätt testa detta! Försvarsmakten borde satsa mer på att vara en attraktion än romantisera krig. Har en bekant som är högt uppsatt militär och det värsta jag hört är att när det blir krig så kommer de höga militärerna att ta med sina familjer i hemliga bunkrar där hör och häpna de ska ha varsina butlers som tjänar dem. Vilket jävla hån mot oss som utsätts för eventuella krig. Och sen allt slöseri med pengar som går till lyxlevande för högt anställda och deras familjer… 🤮

  Svara

   Nu vill jag inte vara den som är den, men om det skulle bli krig i Sverige (lol) så vill man ju kanske att de som leder försvaret ska kunna göra det, så det är rätt viktigt att håll dem vid liv. Om någon som är högt uppsatt i militären dör så är det ju inte bara vem som helst som kan ta över och känna till alla strategier, resurser etc som militären har. Så rätt rimligt att de skyddas i en bunker, kanske?

   Svara

    Att ha en bunker är rimligt. Att som högt uppsatt militär skryta om tjänstefolk och kalla de butler är väl gör fan högst orimligt.

    Svara

     Alltså nu är de ju inte i någon bunker och har inget ”tjänstefolk” däri heller. Det här är liksom ett icke-problem.

     Svara

   Men anmäl dig att få vara butler så är du också skyddad i bunkern? 😉

   Svara

    Jag kommer med i bunkern ändå men tråkigt att de ska leka elit och romantisera allt. Tycker du inte det?

    Svara

   Sverige har ingen chans om ryssen kommer. Snälla.

   Svara

    Dansken då?

    Svara

    Sverige står chanslös mot allt och alla.

    Svara

  Rätt i att det bara är Gripen som har JAS, Viggen finns i AJ/AJS/JA bland annat. Bokstävernas ordning är baserat på vilket huvudsyfte planet har och är inte ett namn på planet.

  Svara

  Hade nog inte velat åka med, räcker för mig att se dem, vilket jag tycker jag gör allt oftare (bor i Skåne). Dock minns jag att det var väldigt mycket mer aktivitet förr; under 1980-talet kom Viggen nästan dagligen och strök över trädtopparna. Har dock flugit i ett litet plan en gång; en Piper PA-28 Cherokee. Tre år gammal var jag och min pappa var piloten. Roligt minne 🙂

  Svara

  Har för mig hon har nämnt innan, antingen på instagram eller i vlogg att hon skulle ha ett samarbete med försvarsmakten för att få in fler kvinnor eller liknande. Om jag inte drömt det

  Svara

  Det har gått långt när de blandar in influensers som ska visa det på insta och yt. Varför välja en mytoman?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.