Influencer-märket Boohoo i blåsväder

UPPDATERING 2:
Här är Matilda Djerfs kommentar:


UPPDATERING!

Therese Lindgren låter hälsa att hon inte längre är ambassadör för Boohoo utan att det var ett uppdrag som sträckte sig över tre månader förra sommaren.
Hennes kommentar på det som nu uppdagats är:

FÖRJÄVLIGT rent ut sagt!
Jag tar självklart avstånd och kommer givetvis aldrig mer jobba med Boohoo!! // Therese Lindgren

Just nu frontas företagets svenska sida av influencern Matilda Djerf – vi får se vad hon säger om saken. 

Ett av influensernas favoritmärke att marknadsföra – gärna med otydliga rabatter –  har hamnat i blåsväder efter att the Sunday Times avslöjat att villkoren för arbetarna i några av företagets fabriker är undermåliga och att lönen är lägre än tillåten miniminivå.
Det är företaget Boohoo som granskats under lupp och bara i England har flera stora återförsäljare agerat genom att antingen avsluta sina samarbeten eller tillfälligt tagit bort Boohoo ur sitt sortiment, vilket inkluderar Next, Asos, Zalando och Very.co.uk.
Boohoo själva säger sig vara tacksamma för the Sunday Times granskning och att de kommer avsluta alla samarbeten med fabriker som gjort sig skyldiga till dessa eller liknanade övertramp.

I Sverige är Therese Lindgren företagets absolut största ansikte utåt i egenskap av (edit) tidigare ambassadör, men jag skulle säga att många, för att inte säga de flesta svenska influencers gjort reklam för dem. 
Ofta ser man reklam för 52% rabatt på hela köpet, förutom redan nedsatta varor, men i och med att i princip ALLA varor på Boohoos hemsida redan är nedsatta så blir det utbasunerade influencerrabatten enbart de sista ynka 2 % och det är ju ingenting att hänga i julgranen.
Företagets returpolicy är även den av sådant slag att den förtjänar ett eget inlägg – jag gjorde själv misstaget att handla från dem för att se hur kvalitén var och jag returnerade allt utom en väska – men nu handlar det om de anställdas villkor.

112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Finns det något alls seriöst med någon influenser som försöker sälja något? Varför ska det vara så svårt att göra rätt?

  Svara

   Fast hur skulle hon kunnat veta iförväg hur de blev behandlade på några av fabrikerna?

   Svara

    Eget ansvar att kolla upp innan man tackar jag till ett uppdrag?

    Svara

     Men om man inte hittar någon sådan informarion? Ska man tacka nej till allt då bara för man inte hittar någon ”skit” om företaget

     Svara

      Just i detta fall är det inte direkt rocket science att så lite som ana att något inte kan stå rätt till.

      Svara

       Varför varnade inte du tidigare som visste allt detta?

       Svara

     Sådant brukar dock vara extremt dolt och i princip omöjligt att hitta om man inte jobbar länge med grävande journalistik.
     Det behövs många, många telefonsamtal, intervjuer, detektivarbete osv. osv för att få fram sådant skit från företag.
     Det enda man kan göra som eventuell framtida samarbetspartner är att kolla upp om det finns något offentligt om företaget. Vilket inte har funnits på det här företaget förrän nu.

     Svara

      Man kan ju också ställa frågan, och be dem tillhandahålla information om godkända arbetvillkor när man förhandlar fram avtal. Man bör inte bara fokusera på att tjäna så mycket som möjligt och göra tre slappa googlingar.

      Svara

       Som någon skrev. Allt kan se toppenbra ut på pappret, men verkligheten kan se helt annorlunda ut. Något som bara kan uppdagas om man kan komma in oannonserad till fabriken.
       Andra länder som Indien, Bangladesh och Kina har dessutom helt andra standarder än vad vi i väst har. I många fall har de inte ens några restriktioner eller lagar, utan allt går. Så något som är ett godkänt arbetsvillkor i ett land kan anses vara helt och hållet extremt oacceptabelt här i Sverige.

       I Bangladesh t.ex. finns det inga restriktioner alls för hur förorenad luften kan vara i en fabrik. Formaldehyd t.ex. är ett vanligt (och väldigt farligt) ämne man använder i textilier så att de ska vara rynkelfria. I Sverige är gränsvärdet i luften så lite som 0,37 mg/kubikmeter. I Bangladesh finns inget sådant och man vill inte veta hur högt det värdet kan bli. Om de får problem att andas öppnar de ett fönster, max. De jobbar under så hemska förhållanden att vi i väst inte skulle kunna klara av att jobba där ens 10 minuter. Men ändå är allt helt okej och alla arbetsförhållanden är godkända.

       Svara

        Att en fabrik blir godkänd kan ju dessutom betyda att de just dagen för audit, levde upp till kraven. Inte nödvändigtvis att de gjorde det dagen efter eller dagen innan. Eller timmen efter…

        Svara

       Alltså du är på riktigt sjuk i huvudet. Vad skulle Therese gjort? Och även om hon frågat, tror du hon hade fått ut den informationen? Finns en anledning till att det är ett avslöjande. Hade det varit så lätt att få tag på sån info hade man inte behövt gräva i det.

       Svara

     Fast det är väl ändå lite mycket begärt att de ska sitta och se över bolagets supply chain och fabrikernas villkor. HUR hittar man den informationen ens?

     Det är en snårig djungel där även om en fabrik rapporterar att allt är schysst så kan annat uppdagas när ickeannonserade inspektioner görs. Bolagen kan dessutom ha produktion i flera olika länder där lagar och regler skiljer sig för att sedan inte samverka med EU-regler trots att det är lagligt i ex. Bangladesh.

     Jag tycker vi lägger skulden där den hör hemma, hos bolagen!

     Svara

      Med samma logik borde dessutom konsumenten göra sin egen research och ta ansvar för sin konsumtion.

      Svara

     Berätta gärna hur du kollar upp företag och deras fabriker innan du köper en produkt. Gärna också vilka produkter/märken som passerar din koll och granskning.

     Svara

      🤣🤣
      Så jävla ologiskt så det är pinsamt. Men vet ju att folk pekar finger pga avsaknaden av hobby/ liv.

      Svara

  Den där Corona-Maria från 05:30-inlägget idag. Kan det vara Kurt-Maria? På andra bloggar har Kurtan tidigare använt bara nicket Maria.

  Svara

   Näj, tror inte det. Kurt-Maria brukar ju när hon blir motsagd hota med sina polissläktingar och ska anmäla allt och alla.
   Maria Volare som hon corona-maria säger sig heta finns inte.

   Svara

    Då är det två som har lite udda beteende i kommentarsfälten.

    Svara

     Två?? Tycker det finns fler än så 😉

     Svara

      Skriv en lista på dessa, tack.
      //Mvh nifiken

      Svara

       Haha. *nyfiken

       Svara

     Två!! Tycker det är en hel drös som verkar vara lite udda. 😏

     Svara

      Skriv en lista på dessa, tack.
      //Mvh nyfiken

      Svara

       Många kallar sig dock anonym..

       Svara

        Det vet jag väl. Menade de udda som har ett nick som går att känna igen.

        Svara

      Håller med.
      Jag är rätt udda och ibland illa omtyckt i kommentarsfälten 😄 men det är ok.

      Svara

   K-M skriver väl oftast som anomym (med litet m) på denna blogg?

   Svara

    Jo, det vet jag, men hon blir ju ändå igenkänd trots att hon skriver som ”anonym” med litet *a. På andra bloggar har Kurtan tidigare använt nicket Maria, så för att förvilla kanske hon har återgått till Maria även här. Vilket inte hjälper, för man ser pga stilen vem det är.

    Svara

     Inte bara tidigare. Det finns en Maria som NU skriver på The Real hmms blogg. Misstänkt lik Kurt-Maria.

     Svara

      Låt dårarna samlas där

      Svara

     Är det samma person som använder sig mycket av ”dej” och ”mej”? Samt skriver rätt osammanhängande?

     Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Kan väl vara ganska svårt. Inte jättelätt att hitta information om hur alla företags fabriker har det. Vi alla handlar nog från företag där det går till såhär utan att ens veta om det, tyvärr.

   Svara

    Hon visste mycket väl att kläderna tillverkas i fabriker av människor som sliter för skamlösa löner. Det vet vi alla. Men många av oss blundar för det. Det är viktigare för influencers som marknadsför dessa företag att dra in så mycket stålar på kontot och uppmana folk till att handla produkter som tillverkats under slavliknande förhållanden och som påfrestar vår miljö för varje dag som går. Mm världen vi lever är verkligen 👌🏼…

    Svara

  Jag förstår inte hur man kan promota Boohoo. Jag har tyvärr köpt därifrån, sämsta kvaliten jag upplevt, dessutom är storlekarna jättekonstiga. Att de behandlar sina arbetare illa är ju ingen direkt överraskning, det känns som att de flesta klädesmärken gör det numera.

  Svara

   Exakt. Detta är inget ovanligt. Säg mig ett fast-fashion företag med bra villkor och miljömässig ansvarsfullhet?

   Nej. Shoppa mindre. När ni handlar: handla begagnat eller från certifierade märken.

   Svara

   Skriver under på storlekarna – köpte en oversize gravidtopp, den nådde inte ens över halva magen så man såg ut som Nalle Puh, och då hade jag ändå för säkerhetens skull gått upp en storlek 😬

   Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Tänker likadant, kom det här som en chock för folk? Hur fan tror dom annars att boohoo kan ha så låga priser på sina kläder?

   Svara

   Varför togs denna kommentaren bort? 🤔

   Svara

  Det finns förbud mot att använda fiktiva rabatter och fiktiva kampanjer/reor i marknadsföringen.
  Ordinarie pris får inte heller vara fiktivt och då får inte rabatter räknas utifrån detta.
  Företag som ständigt anger rabatter i sin marknadsföring och hänvisar till ordinarie pris måste kunna styrka att det verkligen är ett ordinarie pris som tillämpas i vanliga fall.
  Om företaget i princip hela tiden har nedsatta priser måste de rabatterade priserna anses som ordinarie och ytterligare rabatter räknas endast på detta lägre pris.

  Svara

   Fast detta är ju inget svenskt företag. Gäller samma regler då?

   Svara

    Reglerna gäller för de som säljer i Sverige.

    Svara

  Billiga kläder, billig elektronik, billiga möbler etc = någon annan betalar med sin arbetstid, sin kropp och sin hälsa, sin närmiljö

  Svara

   Jätteenkel matematik ☺️

   Svara

  https://www.facebook.com/watch/?v=522140785139303
  Joe Lycett (engelsk komiker) granskar/testar Boohoo..Skrämmande

  Svara

  Vad Therese och andra influencers som lyft Boohoo i sina medier borde göra är att lyfta granskningen och uppmana folk att inte handla därifrån. Tror ni de kommer göra det? Det betvivlar jag något så oerhört starkt.

  Svara

   Fast Therese hyllas ju så mycket? Det stämmer ju inte ang detta. Blir så besviken. Camcam att du låter falska antydningar stå kvar är uruselt. Du ser ju ipnumret och du kan reagera.

   Svara

  Kommer människan någonsin sluta utnyttja fattiga människor. För vi, som lever i överflöd, behöver inte handla BILLIGT!!
  Å så har vi jordens resurser på det. Massproducerat, billigt,skräp, som slits 1 dag och sen aldrig tittas på igen. Alla botoxfyllda, glossiga otäcka influensers m dollartecken i ögonen som göder köparna med vill haaa, vill haaaaa. Skulle vi få titta in i en sådan fabrik, så skulle de flesta av oss inte vilja handla billigt igen. Allt har ett pris. Denna gång är det andra människor som får betala det.

  Svara

  Vad jag inte fattar är varför folk kommer på det här först nu. Man kan liksom köpa en t-shirt för 40kr där.
  Det säger sig själv att 40kr inte täcker upp för hållbart material, gjorda i fabriker med hållbar arbetsmiljö av arbetare som får tillräckligt betalt, fraktat till huvudlagret på ett hållbart sätt av personer som får tillräckligt betalt för det. För att sedan distribueras på ett hållbart sätt där samtliga inblandade i företaget som kundtjänstarbetare, hemsideutvecklare, lagerpersonal och alla andra 5000 medarbetare som har en direktkoppling till företaget har drägliga villkor.

  De här 40kr ska täcka upp för otroligt mycket för leverantörskostnader, underleverantörer, underleverantörer till underleverantörer, distribution osv osv. Det är en ekvation som är fullständigt uppenbar att den inte går ihop.

  Svara

  Blir så baffled av att folk blir förvånade över sånt här. Är det superbilligt så är det nån annan som betalar priset? Men det är väl därför företag som HM fortfarande lever och frodas, folk blir outraged och sen glömmer de

  Svara

  Lisa Ankarman får sluta styla folk nu då😂 hon ääääääskar ju boohoo, de är ju såååå bra enligt henne

  Svara

  ”…bara i England har flera stora återförsäljare agerat genom att antingen avsluta sina samarbeten” – Camilla snälla, STORBRITANNIEN inte England. England är ETT land. Storbritannien består av 4. Asos, Very etc är alla företag från Storbritannien, inte bara England. Lite som att kalla drottningen drottning av England och inte Storbritannien.

  Ursäkta lacket men bor här och blir irriterad på att det inte blir rätt (oftast i svenska medier)!

  Mvh!

  Svara

   Ursäkta men vi bor inte där och vi bryr oss inte nämnvärt om att du lackar ur på om man säger England eller Storbritannien. Det är väldigt ovidkommande i detta fall.

   Men jag fattar, du ville mest få leka lite viktig och få fram att du minsann bor där.

   Svara

    Men wooow och du kunde inte hålla dig från att kommentera något otrevlig. Jahopp då säger jag väl att du bor i Finland och inte Sverige då 😉

    Svara

     Ja gör det

     Svara

     Oj vilken comeback 😜

     Svara

   Det är ju dock inte bara här som man är dålig på att göra skillnad på England och Storbritannien. Googlar man Queen of England ser man att det är väldigt vanligt att folk (utanför Sverige) kallar henne för det.
   https://royalcentral.co.uk/features/insight/queen-elizabeth-ii-is-not-the-queen-of-england-is-it-so-hard-to-get-it-right-138067/

   Så det där är verkligen inget som vanligast förekommer i Svenska medier. Du kanske har en falsk känsla av det eftersom du oftast läser antingen brittiska eller svenska medier. Och det är inte så konstigt att brittiska medier har lättare att hålla isär namnen.
   Men har du jämfört amerikanska, sydamerikanska, franska, finska eller rysska medier?

   Svara

   Ja för skillnaden mellan England och storbritannien var ju verkligen det viktiga i det här 🙄 (hur många britter pratar inte om Afrika som ett land Tex men jäklar om man blandar ihop England och Storbritannien 🎻)

   Svara

   Haha är det här nästa Lidingö-stockholm-diskussion vi ska ta oss an?

   Svara

    Hur är det nu igen? Hör Lidingö till Stockholm? När kan man egentligen kalla sig för stockholmare?

    Svara

     Men säcken knyts ihop eftersom någon påstod att London är Sveriges tredje största stad. Hör Sverige till England nu? Eller är drottning Elizabeth stockholmare?

     Svara

      Drotting Elizabeth är INTE Stockholmare. Man måste ha åtminstone tredje generationer som varit bosatta i Stockholm innan man själv kan kalla sig för Stockholmare. Innan dess är man bara en Stockholmsbo.

      Svara

       Så vida man inte bor på Lidingö. Då är man absolut inte stockholmare.

       Easy peasy.

       Svara

      Men London är Sveriges tredje största stad!

      Svara

       Exakt. Och eftersom London är en svensk stad så räknas drottning Elizabeth som svensk. Jag utgår från att hon har mer än två generationer i staden. Men vad vet jag. Jag är ingen engelsman… storbrittanes… United kingdomian.. Ja du fattar.

       Svara

   På svenska använder vi begreppet Storbritannien i betydelsen United Kingdom, Förenade Konungariket.
   Skillnaden mellan Great Britain och United Kingdom är att 1801 gick Storbritannien och Irland samman genom Acts of Union.
   Elizabeth II:s officiella titel i egenskap av Storbritanniens monark är:
   Elizabeth den andra av Guds nåde Förenade Konungariket Storbritannien och Nordirlands och Hennes övriga rikens och territoriers Drottning, Samväldets överhuvud, Trons försvarare.
   I varje suverän stat som erkänner Elizabeth II som sin statschef har hon en separat titel.

   Svara

  Tänker främst på Anty som verkligen spottar ur sig samarbeten med boohoo och höjer dem till skyarna var och varannan vecka. Undrar om hon kommer ta avstånd från dem?

  Svara

   Nä hon gör aldrig sånt! Skulle aldrig be om ursäkt eller pudla, sticker huvudet i sanden bara

   Svara

  Men hur kan det här komma som en förvåning? Det är ju faktiskt helt galet om man trott att det är ”etiska” fabriker med tanke på hur billigt det är att handla därifrån?
  Gud jag blir alltid lika förvånad över folks totala ignorans och inkompetens gällande sånt här.

  Svara

  Ska man va förvånad? Alla varnade Therese redan i början…

  Svara

  Therése var alltså ambassadör för dom förra sommaren. Men hon har fortsatt gjort samarbeten med dom, dock ej som ambassadör.

  Svara

  Ot, omsättningen i Löwengrip mer än halverad, nu 39 mkr..

  Svara

   Ja, det var en rejäl felprognos 2019.
   I december 2018 skrev Bella på bloggen:
   ”Sista årets budgetmöte avklarat, mål för Löwengrip 2019 blir 120 miljoner. En enorm summa men vi vill ju växa 50% om året.”
   Verkligheten blev istället en minskning från 84 till 39 mkr – alltså -50%!
   Prognosen slog alltså 100% fel. Heja!
   https://www.breakit.se/artikel/22035/lowengrip-beauty-i-kris-forsaljningen-halverad

   Svara

    Kanske Bella inte tänkte på att Dermarome nu har hand om en stor del av omsättningen?
    Lätt att glömma när man har mycket annat i tankarna 🙂

    Svara

  Precis som hm kan du köpa toppar för 50kr, såklart lider nån i sluteändan det!!!

  Svara

  Ot.

  Kanske har Bella hittat sin match in heaven ändå?!?
  Döm själva och kolla in hennes nya killes rap på Bellas instastory. 🤦🏼‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏿‍♀️

  Svara

   Trodde du menade att han rapade först. Men nu när jag sett honom ”rappat” så önskar jag att han hade rapat. Herre gud.

   Svara

    Det kommer säkert det också.
    Megacringe på gång.

    Svara

    Det hade iof varit något det med! 😅

    Svara

    Jag skulle definitivt inte ha kunnat göra det bättre. Skulle du?
    Att fortfarande kunna texten till Rapper’s Delight är ju en stor bedrift i sig. Det är ju dessutom inte som att man kan rappa låten på ett seriöst sätt heller. Som att jämföra med en Markooliolåt liksom. Hur många sjunger millenium 2 eller åka pendeltåg på ett seriöst sätt?

    Jag vet inte, men det är en himla konstig grej att haka upp sig på och göra en grej av.

    Svara

     Verkligen?
     Du ser inte komiken i det hela?

     Svara

      Jag ser ett roligt klipp ja. Men jag ser ingen anledning till varför man vill slå sig för pannan. Och jag ser absolut inte hur en rap skulle vara bättre än rappen.

      Svara

       Tråkigt för dig!

       Svara

        Det är väl mer tråkigt för de som inte ser det roliga i klippet, utan bara skäms ihjäl å en främlings vägnar. De som bara måste hitta något att gnälla över?

        Svara

       Är du ny här?

       Allt Bella lägger upp ska vara det löjligaste någonsin. Så är det bara. Spelar ingen roll vad det är. Till och med hur hon andades var på tapeten ett tag.

       Svara

        Du överdriver. Men kanske även du kan se pinsamheten, eller?

        Svara

         Nej, till och med hur hon andas har diskuterats här inne. Det är inte en överdrift.

         Jag är inget fan av Bella, tycker bara att det finns nog mycket att diskutera kring henne att man inte behöver göra en höna av en fjäder. Finns ju en uppsjö av saker att välja på av mer substans.

         Svara

     Men det är ju så töntigt så man dör, hahaha och så hennes skratt som att han är den roligaste i världen

     Svara

   Lite som en ”tuff” pappa som, på väg till fotbollsträningen, ska imponera på dottern och hennes kompisar.

   Svara

    Exakt!
    Han var cooool på 90-talet och lovande. Inte så mycket nu längre. Bella har hittat en pappaersättare.

    Svara

     Ingen människa är cool och 25 år för alltid.

     Svara

  Chockad över att nån är chockad över avslöjandet!

  Svara

   Omsättningen 2018 på 84 mkr var dopad genom att lagret dumpades till Dermarome.
   Klart att omsättningen 2019 inte blev ens lika hög som föregående år.
   Dermarome fakturerade 2019 apotek och skönhetsbutiker och Löwengrip Beauty endast övriga kunder dvs kedjor och varuhus.
   Hur Bella kunde ange 120 mkr som budget 2019 är oförklarligt. Eller också inte.

   Svara

    Det följer ju Bellas logik. Lita inte på ngt den damen häver ur sig. Man kan säga att hon skarvar rätt friskt på sanningshalten i det mesta hon företar sig.

    Svara

  Är nån förvånad? Gjorde också misstaget att köpa detta märke från asos för länge sen innan jag fattade hur usel kvalitet och passform deras kläder har. Villkoren kommer på köpet när man lockas av det billiga priset

  Svara

  Alltså vad förväntar de sig? Att allting de säljer ska vara under 52% rabatt (vilket inte är sant till att börja med, produkterna är bara billiga) och att de skulle ha bra arbetsvillkor? Sjukt att Therese ändå trott såhär länge att så skulle vara fallet…

  Svara

  Någon som vet något ställe som man kan köpa örhängen i form av tänder?
  Har googlat men hittar inga 😖

  Eller typ pärlor/berlocker i tandform så man kan fixa sina egna?

  Svara

   Kommer ett öppet spår ikväll.

   Svara

   Men usch, låter ju jättehemskt? Som nåt ur en skräckfilm

   Svara

   Etsy bl.a. Googla tooth earrings bara.

   Svara

  Men det är ju så töntigt så man dör, hahaha och så hennes skratt som att han är den roligaste i världen

  Svara

  Men gjorde hon inte reklam så sent som förra veckan i sin story? Eller va de annat klädmärke?

  Svara

   chiquelle, som är precis lika mycket skit

   Svara

  Betyder namnet på företaget typ ”snyft” på svenska? Eller har jag missuppfattat? 😂

  Svara

  Melina Criborn har ju precis just nu lagt upp flera stories i sammarbete med Boohoo på instagram..

  Svara

  Biancas bästis Melina gör reklam för Boohoo just nu på instagram

  Svara

  Men om Therese Lindgrens samarbete bara var över förra sommaren, varför finns det inlägg från i höstas och våras med reklam för Boohoo då? Och varför har hon kört flera instastorys i samarbete med dem? 😅🙈

  Svara

  Influenser/youtubern Josefine Olsson var också uttalad ”ambassadör” för Boohoo!

  Svara

  Undra när influenser som stöttar/har stöttat företaget talar om för följarna att sluta handla därifrån? Det har påpekats flera gånger men givetvis raderas sådana kommentarer. What’s good emelie bergström, anty, fellsis, therese lindgren, felicia aveklew, josefine olsson, lisa anckarman för att nämna några.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.