Hemmaförlossning?

View this post on Instagram

We are planning for a home birth. Yesterday we had a two hour video call with the midwife that will help us deliver our baby at home (obviously only if there are no complications at all). We were thinking about doing this already with Hunter but as a first timer I didn’t feel as confident as I do now. When I started thinking about birth again and when I brought up the subject of a home birth with the midwifes I’ve had during this pregnancy I’ve been met with so much scepticism that I first thought I should put my dream of a home birth aside. The whole idea with a home birth is for you to feel safe, stress free, in your own habitat and given the space you need to listen to your own body and needs. When the midwives were so skeptical I started feeling unsafe about this idea which completely worked against the end goal. With some amazing support from my husband, a little time for self-reflection about why I really wanted to have a home birth and the fact that we met a wonderful midwife that was willing to work with us – we decided to go for it and to do so with a positive mindset and energy. I want a home birth for many reasons. The most important being the space and time you are given to feel your own body and strength, that you work together with one midwife and that you don’t have to go anywhere (both before and after birth). I really don’t want to criticise health care but I think for centuries we have been undermining women’s own strength and made her into a victim of birth giving rather than assisting and adjusting to her personal needs, trusting that her body knows what’s best. It’s a bit crazy that we give birth at hospitals, a place made to treat sickness. It is as if we are expecting it to go wrong. I admire midwives so much and I think they are underpayed and understaffed which doesn’t give them any space to adjust to the particular woman giving birth. There is way too much routine in their work schedule. Having made this decision feels so good yet I still feel insecure talking about it all too much because it’s such a sensitive subject and it’s almost like people are taking offense for some reason. Feel free to share your thoughts below 💛

A post shared by Olivia Rothschild (@orothschild) on

Jag undrar vad Yogagirl gjorde med sin uppblåsbara förlossningbassäng?
Hennes bästa vän är ju nämligen gravid och vill också föda hemma och vad är då bättre än en bättre begagnad pool att ha i köket (eller var man nu vill föda)?

Om jag skulle vara gravid (kommer troligtvis aldrig utspela sig) så skulle jag vara så rädd att någonting skulle gå fel med bebisen, och att det straffar sig just för att bebisen fötts hemma.
Jag antar att alla hemmafödslar är utan smärtlindring, vilket i mina ögon är idiotiskt.
Varför ha mer smärta än man behöver? Det är ju ingen tävling liksom.

Matyrskapet över vem som hade den mest smärtsamma förlossningen typ…

Vad tycker ni om att föda hemma?
Jag skulle helt enkelt inte våga med tanke på allt som kan gå fel, både för mamman och barnet.  Går något snett så vill jag ha personalen där på en gång. Jag vill inte behöva sätta mig i en bil och resa till BB för att få hjälp med vad det nu är som gått snett, med risk för att barnet skadas av det långa dröjsmålet.
Jag skulle vara beredd på att flytta in på BB i vecka 12, just in case something happens… 😉
Jag skulle inte våga ta några risker.

Jag ser mig själv som relativt äventyrlig och risktagande, men när det kommer till förlossningar så skulle jag inte tumma för en sekund på all den trygghet som det innebär att ligga på förlossningen.
Inte ett dugg modig. Nix!
Jag äter hellre min moderkaka rå (och fortfarande varm) än föder hemma utan bedövning.

Har någon av er fött hemma och vad var i så fall anledningen? 
Och hade ni en pool i köket? 

351 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Mitt andra barn hade antagligen inte överlevt en hemförlossning, och jag hade nog inte överlevt min första förlossning så nej, inte en chans att jag skulle ha en hemförlossning!

  Svara

   Jag har också haft en förlossning med komplikation, så jag är glad att vi var på sjukhuset då. Har även haft en snabb förlossning, hann bara med lite lustgas innan krystvärkarna. Den gången hade nästan kunnat bli hemma, eller i bilen, eftersom jag inte alls var beredd på att jag kunde ha en snabb förlossning också. Vet flera som har fött hemma eller i bilen, på grund av avståndet till förlossningen!

   Svara

   Båda mina barn föddes med akut kjesarsnitt och antagligen hade ingen av oss överlevt en vanlig förlossning pga mitt bäcken var för trångt. Såå tacksam för vår sjukvård❤️

   Svara

    Stilla undran: om ditt bäcken i medicinsk mening var för trångt, hur kommer det sig då att förlossning nummer 2 inte var ett planerat kejsarsnitt?

    Svara

     Nu svarar jag, en annan. Man kan ha planerat snitt som sen blir tidigare än det var tänkt. Då kallas det slut oavsett om det var planerat eller ej.

     Svara

     De konstaterade det efter andra gången och sa att om du vill ha barn nr 3 så får du planerat snitt. Dock är vi färdiga med barn.

     Svara

      Går det inte att kolla upp det alls innan?
      Min mamma fick tre barn som dog på vägen ut pga trångt bäcken och jag är rädd att det är något man kan ärva.

      Svara

       Man kan kolla upp det men det göra ju inte på rutin – men du kommer ju säkerligen få göra det om du förklarar anledningen till din oro!

       Svara

       Kolla upp det! Man är ofta lik sin mamma.

       Svara

       Min mamma fick både mig och min bror med snitt, trångt bäcken så det finns säkert en ärftlig faktor. Dock är de försiktiga med att röntga då de inte vill utsätta barnet för röntgenstrålning i onödan. De menade att man märker om barnen inte åker ner tillräckligt och då hör man snitt. Efter tre dygn tyckte de jag försökt tillräckligt 😳. Det var förklaringen jag fick iaf

       Svara

     Hände en vän till mig, hon flyttade mellan barnen och det nya sjukhuset struntade i det gamla rekommendationer för bevare mig väl, att föda vaginalt är ju heligt. Så både första och andra förlossningen slutas i akut snitt.
     Förut mätte man väldigt många bäcken, men det är vad jag förstår inte speciellt tillförlitlig undersökning. Nu skattar man vikt och gör igångsättning istället.

     Svara

   OT
   Kolla kommentarer på Paulas blogg om hennes influencer-yrke.

   Svara

   Snälla snälla Canmilla, kontakta instagram och kräv att de agerar mot anmälningar om mobb trakasserier och att de tar bort konton och inlägg som anmäls för det! Varför händer inget, anmäler en massa med det försvinner inte!? Sjukt, konstigt.

   Svara

    Varför skulle de lyssna bättre om Camilla kontaktar dem…?

    Svara

   Har inte fött barn själv men skulle aldrig våga göra det hemma ändå. Vet om att jag själv kom med ett dramatiskt akut kejsarsnitt, så de fick springa med mamma till operationssalen och sövde ner henne, det var inte säkert att jag skulle överleva. Ett under att de fick ut mig så snabbt att jag inte hann få några hjärnskador, det har jag att tacka sjukvården för! Tänk om hon hade fått för sig att föda hemma? Jag hade antagligen inte funnits.

   Svara

   Är man en högriskpatient får man ej föda hemma. Och om man planerar föda hemma men det börjar bli olägligt med hemförlossning så åker man in tillsammans med barnmorskan till sjukhuset. Har fött mina två barn hemma. Mitt tredje barn planerade jag att föda hemma men när värkarna satt igång gick hjärtljuden ner ibland och då beslöt barnmorskan att vi skulle åka in, vilket vi gjorde. Det blev också en fin förlossning även om den inte blev som planerat 🙂

   Svara

  Nej min son hade inte överlevt vid en förlossning hemma.

  Dock har jag läst, men är inte insatt hur, om att det blir färre skador vid en hemmaförlossning. Tror jag läst att det beror på att mamman känner ett bättre lugn hemma.

  Hade tyvärr inte hjälpt hos oss hur lugn jag än hade varit, så nej hade aldrig vågat mig på något sådant.

  Svara

   Fast sån statistik går inte att jämföra för de som har komplikationer föder ju inte hemma. Så grundförutsättningen är liksom redan bättre för de som föder hemma. (De är också bättre utbildade, inrikes födda osv)

   Svara

    I jämförbara grupper, dvs de utan antydningar till komplikationer i graviditeten, är hemförlossning säkrare och mindre smärtsam. Så jo, det finns forskning och statistik på det.

    Svara

    Men komplikationerna kan uppstå efteråt. Då spelar det ingen roll hur bra graviditet man haft. I mitt fall drog inte livmodern ihop sig vilket innebar stora blödningar innan kristeamet fick stopp på den. Jag hade inte överlevt om jag varit hemma.

    Svara

     Exakt samma för mig. Helt normal graviditet. Men förlorade väldigt mycket blod trots insats på förlossningen. Då tänkte jag inte på det, var så lycklig över min son. Blev skakig, flera månader efteråt, när jag insåg att om jag levt förr hade jag varit en av alla dem som dog i barnsäng.

     Svara

   Mitt barn överlevde inte, trots att vi var på sjukhus. Frisk mamma, friskt barn, komplikationsfri graviditet. Anklagar sig själv gör man alltid som mamma, tänk hur det känts om jag valt hemförlossning!
   Men innan olyckan sker tror nog ingen att man själv kan drabbas av den.
   Förlossningsvården har minst sagt utrymme till förbättring, men vi ska vara glada att vi har någon, inte alla har det.
   Typiskt privvat beteende att välja att föda hemma tycker jag. Den barnmorskan som assisterar hade väl kunnat bistå ngt fler personer om hon istället befunnit sig på en förlossningsmottagning istället för i en enda födandes hem🤦‍♀️

   Svara

    ❤️

    Svara

    ❤️
    (En midwife som används i andra länder tas inte från ett sjukhus så ingen blir utan pga hemmafödsel)

    Svara

     Tvärtom så belastar hemförlossningar förlossningsvården i mycket mindre grad.

     Svara

    ❤️❤️❤️

    Svara

    ❤️❤️❤️ åh så fruktansvärt sorgligt

    Svara

  Hade inte velat ha hemmaförlossning men har fött två barn utan smärtlindring. Idiot som man är…

  Svara

   Har fött alla mina 3 barn utan smärtlindring och vet inget annat.
   Har klarat mig från minsta skråma/skada i underlivet och har fått höra att det ev (eventuellt) kan bero på det iom att kroppen kan ’lyssna’ på sina egna signaler och följa dessa instinktivt.
   Vad som stämmer i det stora hela kan jag inte svara för, men utifrån mig själv låter det rimligt.
   Smärtan va vedervärdig, men det gick ju över direkt.

   Svara

    Jag födde utan smärtlindring men fick sy ngt stygn. Inget allvarligt men öndå. Samt fått ansträngningsinkontinens. Så du har nog bara tur och rätt gener för att föda barn 🤰🏼

    Svara

    Och där har vi det, tävlingen är igång. 3 förlossningar utan smärtlindring och fiffin mår prima. Grattis, du leder!

    Svara

     Hade jag kunnat välja där och då så hade jag valt ryggbedövning, men fick inte pga av min rygg.
     Att kunna berätta om det i efterhand borde inte på ngt sätt vara skamligt.
     Det gick bra för mig och mina barn, är högst medveten om att det kan gå sämre för andra och ser definitivt inte det här som en tävling eller nåt bevis på styrka/svaghet.
     Det är däremot intressant att analysera det….men så dyker de kränkta upp.

     Herregud!

     Svara

      Det kan absolut vara intressant att analysera det, men på individnivå ger det faktiskt noll och ingenting i analysvärde. Jag är dock rätt säker på att detta stötts och blötts i otaliga studier. Och om det visat sig vara signifikant mkt bättre att föda utan smärtlindring hade det nog rekommenderats hårdare. Jag känner mig inte alls kränkt btw.

      Svara

       Jo jag tycker det är intressant, utifrån vad jag upplevt och sedan fått höra, men inte äger kunskap om i det stora hela.
       Vem är du att bestämma det?

       Vad har inträffat i ditt liv som gör dig så upprörd över att en annan okänd anonym har fött barn utan smärtlindring för 20 år sedan?

       Svara

        Vart läser du in att jag är upprörd?

        Svara

         Borde uttryckt mig på ett annat sätt, men ja…ditt ogillande av det faktum att en anonym på nätet har fött utan smärtlindring va övertydligt.
         Är för trött att hitta rätt formulering till det nu.

         Skitsamma, blir du störd över att en annan föder utan smärtlindring kan jag inte annat än beklaga.

         Du får njuta av att du inte är ensam, med tanke på alla dina ’gilla’.
         Är glad för din skull 😉

         Svara

          Oh gud.. snälla 😂 och du snackar om att bli kränkt??

          Svara

          Men herregud, tagga ned! Vem är det som är kränkt här?

          Svara

           Kan det möjligtvis vara den som känner sig nödgad att trycka dit en annan för att den fött utan bedövning?

       Just epidural har en hel del både vanliga och mindre vanliga biverkningar. Den vanliga är värksvaghet och behov av värkstimulerande dropp, vilket oftare slutar med sugklocka eller akut kejsarsnitt = traumatiskt för bebisen och mamman, både fysiskt och psykiskt. Det handlar inte om någon fånig tävling utan om att inte vilja ta onödiga risker och/eller påverka ett naturligt förlopp. Tvärtom är det andra som kritiserar oss som fött utan smärtlindring, som att vi gjort något fult, oavsett om det varit ett aktivt/frivilligt beslut eller ej.

       Svara

        Och föda hemma anses fullständigt oansvarigt fast epidural orsakar mångdubbelt fler skador och komplikationer.

        Svara

        Återigen så är det olika för alla. Jag har fastnat i smärtan vid typ 3cm i flera timmar utan att något hänt. Med epodural har jag kunnat slappna av och stå upp och vara aktiv i värkarna och då har det gått undan med alla 4 barn. Så mina värkar har funkat BÄTTRE MED epidural. Men för mig känns värkarna som om huvudet krystas ut i varje värk, som om en T-Rex skulle klösa ut magen och någon samtidigt vrider ryggen av mig i varje värk.
        Så hör man andra som ”haft galet intensiv mensvärk” eller ”ett ont tryck över ryggen”. Slutsats – VÄRKAR KÄNNS INTE LIKADANT FÖR ALLA! Dvs vissa behöver inte smärtlindring för deras värkar gör helt enkelt inte lika ont som andras.

        Svara

         Sant – smärta känns verkligen helt olika för olika personer! En del har höga smärttrösklar, andra laga och det är ocksa nagot som kan förändras genom livet. Sabine Kuegler hade en oerhört hög smärttröskel vid förlossningen av sin första efter alla aren som hon levt i Papuas djungel, men när hon skulle föda sitt andra hade hennes smärttröskel sänkts och hon hade ont som ”alla andra”. 😉

         Svara

         Toppen för dig att det funkade, i din sits hade jag kanske också valt epidural, det är ingen tävling på något sätt. Din upplevelse har dock ingenting med riskerna att göra, utan de ser ut som de gör trots att det funkar felfritt för en del. Jag har inte velat ta risken trots den fruktansvärt vidriga smärtan jag genomled, t ex när jag också hade pinvärkar, fast vid 5 cm utan förändring på 8 timmar. Har också haft en störtförlossning som var ett moln av tortyrsmärta. Så du har ingen aning om hur smärtan varit för andra bara för att de inte valt epidural. Med facit i hand hade det säkert varit bättre att ta epiduralen, men det förändrar ingenting nu, varken smärtan eller orsakerna till beslutet.

         Svara

     Jag har tre förlossningar i bagaget. Nr 2 utan bedövning och den var plättlätt. Spela typ candycrush och fes ut ungen.

     De andra två har jag haft grymt ont trots bedövning.

     Svara

     Men va, lugna dig. Hon berättade bara om sina erfarenheter.

     Svara

     Är det en tävling? Jag har också fött tre utan smärtlindring o har inga men i underlivet. Varför folk inte har fött med smärtlindring finns det ju flera orsaker till. En del väljer bort det. Andra har inget val. Varför stör det folk??

     Svara

     Bara för att man berättar om sina erfarenheter betyder det inte att det direkt blir en tävling, uppfattar jag det som.
     Men jag förstår vad du menar, det spårar lätt ut åt det hållet ibland.

     Svara

    Om vi ska fortsätta med anekdotisk bevisföring så kan jag bidra med att även jag fött utan smärtlindring och fittan är åt helvete. Antar att fittan inte kände för att lyssna på några signaler helt enkelt …

    Svara

    Jag födde utan smärtlindring, hade en toppenbra förlossning och lyssnade på kroppen och barnmorskan, hade ett enormt lugn. Fick en grad 2 bristning. Det beror på såååå mycket mer än smärtlindring och att man lyssnar på kroppen!! Hur barnet ligger, hur snabbt förloppet går (inget du själv kan påverka), hur stort barnet är kring huvudet, axlar, osv osv osv

    Svara

   18:10 ursäkta men varför tog du inte smärtlindring? hann dom inte? har en kompis och hennes första barn blev en jättejobbig upplevelse Dom hann inte ge smärtlindring. Hon sprack upp i rumpan och fick opereras efteråt. Så barn nummer 2 fick hon genom kejsarsnitt.

   Svara

    Finns ju ingenting som säger att smärtlindring hade gjort komplikationerna mindre dock?

    Svara

     Tvärtom.

     Svara

    Haha va vad menar du? Hade hon fått smärtlindring hade hon inte spruckit?

    Svara

   Idiot här med, eller snarare tjurade på hemma för länge så hann inte få någon form av smärtlindring med något av barnen(har 2)
   Fick lite lustgas men mådde sjukt illa av det så ville ej använda det, var som ingen skoj kombo smärta och illamående.

   Skulle aldrig välja en hemmaförlossning då en hel del saker kan gå fel.

   Fiffin klarade sig fint som skönt var

   Svara

   Ja herregud. För om man inte gör samma val som (barnlösa) Camilla gör så gör man något idiotiskt. Eller hur?!

   Svara

    Ja men lite så kändes det. Varför idiotförklara ett sånt beslut? Kan det inte få vara upp till var och en utan att någon är en idiot?
    Och detta är ingen tävling alls. Tar du epidural klassar jag dig som en lika fantastisk supermorsa på förlossningen som mig som inte tog någon. Alla gör vi olika för vi är olika… heja alla mammor!!!

    Svara

    Läser inte alls det så. Men det är klart nån ska klaga på hur hon skriver sina inlägg.

    Svara

     Jag klagar Inte? Jag tolkar på mitt sätt. Förklara gärna hur du tolkar vad hon skriver?

     Svara

     Hur kan du läsa ”idiotiskt enligt mig” som något annat än en idiotförklaring?

     Svara

      Tycker du inte själv att det är idiotiskt att faktiskt riskera sitt barns liv?

      Svara

       Hon skriver att det är idiotiskt att föda utan smärtlindring, inte att föda hemma.

       Svara

    Barnfri -inte barnlös

    Svara

   Vad härligt att man kan välja att föda både med och utan smärtlindring så alla kan göra som de vill (om man hinner osv). Förstår inte riktigt varför man ska argumentera för att de enda eller andra är bättre, som med allt annat har folk olika preferenser och det är fantastiskt när folk får föda på det sätt de själva vill.

   Att kalla det idiotiskt att föda utan smärtlindring och anta att alla som gör det gör det för att svara martyrer tyder dock på okunskap, finns massa vettiga orsaker t ex att alla inte nödvändigtvis upplever mindre smärta av mer smärtlindring.

   Svara

    Ja! Exakt så! 👏🏼

    Svara

  Min förstfödde skulle inte överlevt om vi inte var 5min fr ett operationsbord…
  Aldrig livet för hemförlossningar…

  Svara

   Man får dock inte föda första barnet hemma, inte heller om tidigare förlossningar eller graviditeter varit avvikande på något sätt, inte heller om man har långt till sjukhus. Tur att man kan välja utifrån sina egna förutsättningar, och att man också kan läsa in sig på ämnet innan man uttalar sig…

   Svara

    Mitt tredje barn skulle dött om vi inte varit på sjukhus vid förlossningen. Detta trots två tidigare ”perfekta” förlossningar och en okomplicerad graviditet.

    Svara

    Det är väl klart man får. Hur skulle nån kunna hindra dig menar du? All vård i Sverige (förutom tvångsvård såklart) är frivillig.

    Svara

     Exakt, det är klart man får! Vården har ingenting att säga till om bland sådana val.

     Svara

     Man kanske vill ha barnmorskor med sig hemma, och registrera sig på ett backup-sjukhus? Eller tror du folk föder ensamma i skogen?

     Svara

  https://instagram.com/jenniestinksrok?igshid=14ps082e17ytj

  Hon skriver väldigt bra om varför en hemmaförlossning är bra. Samt varför sjukhusmiljö, smärtlindring och värkstimulerande dropp snarare kan orsaka skador är förebygga dem.

  Svara

   Fast det är bara i en sjukhusmiljö som akuta livräddande åtgärder kan sättas in. Hemförlossning är väl superbra, bara absolut inget går det allra minsta fel. Vilket jag tycker är att spela med sitt eget och bebisens liv, med tanke på att människors graviditeter och förlossningar är komplicerade jämfört med andra däggdjursarter och det kan hända massor under en förlossning.

   Svara

    Man behöver dock uppfylla en hel del krav och bli godkänd för hemfödsel innan man ens kan börja planera det. Du tycker att det är att spela med moderns och bebisens liv, är du överhuvudtaget insatt i ämnet innan du yttrat din åsikt, grundat på vad förresten? Känsla?

    Jämför en förlossning på sjukhus med stressad personal som deltar i den mån de har tid, med skiftbyten, ev. dålig personkemi med personalen, svårt att framföra sin vilja, med en förlossning i hemmiljö med två barnmorskor man valt ut själv och pratat ihop sig med om allt på förhand. Dessutom med rätt förutsättningar för en så riskfri förlossning som möjligt. Vilket går med största sannolikhet bäst? Dagens förlossningsvård är långt ifrån optimal på sjukhus.

    Beslutet tas ju av sjukhuset och jag skulle lita mer på deras kompetens än random dåligt upplysta människors åsikter tagna ur luften. Alla professionella jag träffat i det sammanhanget har varmt rekommenderat det och hoppats att fler skulle få upp ögonen för fördelarna med hemförlossning.

    Svara

     Så länge inget händer ja. Det är ju då det blir j-ligt mycket risk.
     Man behöver inte vara en specialist, som du tydligen vill vara, för att förstå att det kan gå åt h-e. Att det är en stor risk man tar med ett barns liv.

     Svara

      Vill jag själv vara specialist för att jag hänvisar till specialister?

      Du blandar ihop risk med utfall, helt olika saker.

      Svara

     ”Godkänd för hemfödsel”? Av vem då? Kan du länka tack!
     Det krävs absolut inget godkännande, det är bara att stanna hemma och föda om man nu vill det.

     Jag föddes med navelsträngen runt halsen och fick tas ut snabbt med sugklocka. Hade det inte gjorts hade jag kunnat få syrebrist och bestående hjärnskador. Sånt upptäcks inte förrän huvudet är långt ned, inte en chans att en hemförlösning kan rädda en sådan situation. Det går heller inte att förutse innan förlossningen utan navelsträngen kan lägga sig så när bebisen vrider sig ned i förlossningskanalen.

     Svara

      Om man vill ha assistans av två barnmorskor och möjlighet att åka in till ett sjukhus vid behov så behöver man bli godkänd. Man kan såklart föda hemma i sin ensamhet också om man vill, precis som man får operera ut blindtarmen hemma också utan att behöva bli godkänd. Man ska ha intyg på normal graviditet, normal tidigare förlossning, rättvänd bebis, nära till sjukhus osv.

      Svara

    Åh vad jag håller med dig 21.04

    Svara

  Bedövning kan man väl få hemma också? Men jag hade ändå aldrig valt hemmaförlossning. Tänk om nåt går fel och barnet blir skadat för livet bara för att man inte befinner sig på ett sjukhus, man hade ju aldrig kunnat förlåta sig själv!

  Svara

   Allt som går fel på sjukhus då?
   Många av de komplikationer som uppstår är orsakade av ”vården” och de procedurer sjukhusen stå för.

   Svara

    Det finns ju andra komplikationer också än dom som är skapade ur vården.

    Svara

   Nej man får ingen bedövning hemma, man ingriper inte i en hemförlossning. Många som väljer att föda hemma är så pass insatta i ämnet att de ändå vill undvika smärtlindring med dess biverkningar och risker.

   Svara

  Familjeliv ringde

  Svara

   Ja, kan du tänka dig så jävla tokigt!

   Svara

   Scrolla vidare då istället för att bemöda dig att skriva en kommentar…

   Svara

   Och tänk att just du svarade 😘

   Svara

  Finns ju en anledning till att de stängde BB Sophia liksom. Får man inte ha ett bb där det inte finns akutvård borde man kanske inte våga risken att föda hemma…

  Svara

   De stängde inte BB Sophia av de skälen utan för att de inte gick med vinst tillräckligt snabbt då hyra för lokaler och hyrläkare kostade multum. Vi på neo annat håll var väldigt avlastade av deras neo Som hade exakt samma kompetens som oss.

   Svara

   ”Anonym 18:14”
   🤦‍♀️ Varför uttala sig tvärsäkert när du uppenbarligen inte har koll. Det hade överhuvudtaget inte med nedläggningen att göra.

   Anekodot: Mitt förstfödda barn överlevde tack vare det urakuta kejsarsnittet på BB Sophia.

   Svara

   Det där stämmer ju inte. Jag hade förmånen att föda båda mina barn på BB Sophia. Otroligt trist att det BB Sophia inte finns kvar längre.

   Svara

  Har fött två barn utan smärtlindring och barnmorskorna har knappt hunnit göra något. Så med tanke på att de i princip hade kunnat födas hemma pga att det gått så fort och smidigt så hade jag nog kunnat tänka mig det. 😅

  Svara

   Me too. Ville föda hemma redan innan, men med facit i hand hade det gått utmärkt att föda dessa barn hemma.

   Svara

   Samma här. Jag gillar sjukhus och trivs där. Har fött tre barn varav de två första med bedövning. Men ändå är det något i sjukhusmiljön som gör att mina värkar stannar upp och att bröstmjölken inte rinner till förrän jag kommer hem. Hur många dygn jag än stannar på sjukan så rinner mjölken till under första natten hemma…

   Svara

  Jag hann knappt in till min första förlossning, hann inte med någon smärtlindring alls. Nu är jag dagar ifrån min andra förlossning och barnvakt, flyttat längre ifrån och allt det där gör att en av mina största rädslor inför den här förlossningen är att föda på E4an. Jag hade gärna haft en plan för en hemmaförlossning.

  Svara

  Ren och skär idioti. Som man kämpat för förlossningsvård och sen föda hemma med alla risker det innebär. Både barn och mammor dog som flugor innan. Fortf dör många i länder där förlossningsvård inte finns. Att frivilligt utsätta sig för det är så jävla dumt

  Svara

   Hur många i västvärlden dör när de föder hemma?

   Svara

    I väst är hemmaförlossning säkrare än sjukhusdito. Finns forskning på det. Mindre upplevd smärta och depression också.

    Svara

     Gudrun Abascal, känd barnmorska, har ju siat att i framtiden (oklart hur långt fram) kommer hemförlossning vara säkrare än sjukhus pga multiresistenta bakterier o annat

     Svara

      Hemförlossning ÄR REDAN säkrare. Bla pga infektionsrisken.

      Svara

    Tydligen modd att svara på det.

    Svara

     Ok😊 får se när det dyker upp då. Jag googlar och ser om jag hittar något så länge

     Svara

    Hm. Finns det ens statistik på det?

    Svara

     Ja, finns forskning och statistik som jämför – fördel hemförlossning.

     Svara

    40% av kvinnorna i Nederländerna föder hemma. Utgår från att dödligheten i den gruppen inte är större än för gruppen som föder på sjukhus, då hade de ju ändrat på systemet. Alla förlossningar som bedöms kunna bli högriskförlossningar sker på sjukhus.

    Svara

    (Snabbgoogling) av de 100(isch) som föder hemma varje år – antagligen inte många dödsfall nej.

    Skicka hem över 100 000 kvinnor som föder på sjukhus varje år – du får antagligen ett annat svar på din fråga.

    Svara

     I jämförbara lågriskgrupper visar all forskning att hemförlossning är säkrare.

     Svara

      Jo men om man tillhör en lågriskgrupp är inte alltid möjligt att uttala sig om förrän efteråt.
      Min andra förlossning gick finfint men moderkakan satt fast och var tvungen att tas bort på op. Förlorade någonstans mellan 800-1000 ml blod under den tiden. Kunde ha gått värre, i det stora hela sköttes det bra och väldigt odramatiskt.

      Varför ta risken om det inte finns några som helst garantier för en komplikationsfri förlossning, samtidigt som det garanterat kommer finnas bättre beredskap om du föder i ett någorlunda modernt land?
      Sverige har en bra sjukvård. Inget snack om saken.

      Givetvis gör alla som dom vill och bevisligen går det bra för majoriteten som föder hemma. Jag hade bara aldrig vågat ta risken.

      Svara

       Var din andra förlossning helt naturlig eller hade du smärtlindring eller värkstimuleranse?

       Svara

        Helt naturlig och själva förlossningen gick väldigt bra och var snabb. Bara lustgas.

        Svara

  Födde hemma för en månad sedan…men det var inte frivilligt och skulle inte rekommendera det direkt 🤣

  Svara

   Väntar med spänning på din förlossningsberättelse på youtube 😍

   Svara

    Jag ocksååå!

    Svara

  Vet inte ens om jag orkar modifiera detta ”jag/mitt barn hade dött”-kommentarsfältet, men för den som är intresserad på riktigt finns mängder av forskning som visar att _planerad_ hemförlossning är säkrare och upplevs mindre smärtsam av de födande än sjukhusförlossning.

  Ni har aldrig funderat över alla komplikationer, farliga situationer och förlossningsskador som faktiskt är framkallade av sjukhus”vården”?

  Vet man det minsta om den biologi, hormonet etc som styr en födelse är mycket av detta uppenbart.

  Svara

   18:20 utveckla gärna hur man blir mer skadad av att föda pp sjukhus där man är omgiven av kunnig och duktig personal.

   Svara

    Du är inte ’omgiven’ av personal på sjukhus. Du är däremot omgiven av andra födande som också ska följas upp, skiftbyte etc. som stressar förloppet och den födande, undersökningar och medicinska insatser bara för att, och som avstannar eller framskyndar naturliga processer. Däremot vid en hemförlossning har du en kunnig barnmorska som vaket följer bara dig, något vi vet minskar risken för förlossningsskador.
    Djur som föder är det förbud mot att flytta på på grund av riskerna det medför, men födande kvinnor, not so much…

    Svara

   Men va fa… var det på grund av dig all folie var slut på Ica förut?

   Svara

    Oj, gick du till ICA för att hitta relevant forskning om hemförlossning? Bättre lycka nästa gång!

    Svara

   Och hur ska du kunna bevisa vilka förlossningsskador som är orsakade utav vården och inte? En diskussion blir så oseriös med sådana och liknande påståenden.

   Svara

   Mitt barn hade en medfödd missbildning och hade dött om jag fött hemma. Den syntes inte på ultraljud utan märktes i samma stund som han kom ut. Barnmorskan sprang iväg med honom direkt. Sprang.
   Från neo sprang en läkare och räddade hans liv.

   Jag är så tacksam att jag var på ett sjukhus och inte hemma. Så tacksam att barnmorskan insåg allvaret direkt.

   Svara

    Vad för missbildning?

    Svara

   Jag höll på att dö av smärtan hemma och var inte det minsta lugn eller trygg. Väl på sjukhus öppen typ 2-3cm med lustgas och epidural däremot så kunde jag slappna av och hjälpa till aktivt i värkarna vilket satte rejäl fart på förloppet.
   De som inte har lika onda värkar kan säkert vara hemma, men att man skulle ha ondare på sjukhus är ren och skär bullshit. Gissar däremot att de hemma förlossning-frälsta gärna romantiserar det in i absurdum.

   Svara

    Men ja! Och de som föder hemma är samma personer som inte vaccinerar och är veganer.
    De är helt galna!

    Svara

  Jag hade tänkt föda hemma, på knä vid vår säng med John Denver i högtalarna. Jovisst. Sen kom värkarna och jag insåg att …. nä.

  Svara

   Förlossningsberättelser kan vara det tråkigaste som finns.

   Svara

    Förlåt. Denna kommentaren hamnade fel. Den hör till kommentaren under. Inte din med John Denver.

    Svara

  Kunde inte bry mig mindre om hur folk trycker ur sig alla sina ungar.

  Svara

   Inte? Är du inte nyfiken på hur lille Kevin kom ut?

   Svara

   Ser hellre färg torka! 😂

   Svara

   Kränkt morsa som tycker att du kan sluta läsa om det inte passar om 3… 2…. 1….

   Svara

   Ville bara titta in och se så allt är bra med er och höra hur det går för färgen att torka?

   Svara

   Slutade umgås med en kompis som tog mig gisslan en halv dag och berättade om sin förlossning minut för minut. Med tillhörande bilder, runt 2000 st.
   I kid you not.

   Svara

    Jag hade nog sagt ifrån efter första minuten och första bilden. Så äckligt, så ointressant, inget för mig.

    Svara

    Omg! Försökte du inte sätta stopp eller gå? Så konstigt beteende haha.

    Svara

    Du borde kräkts rakt ut.

    Svara

  Tänker att hon skriver att det är som att man förväntar sig att en förlossning ska gå fel för att man föder på ett sjukhus. Alltså ja, det är väl ganska mycket som kan gå fel? Även om graviditeten gått bra och det finns bra förutsättningar för förlossningen finns ju alltid olika risker. Tänker på alla kvinnor i länder där man inte har tillgång till BB. Det är väl ganska hög dödlighet bland kvinnor och bebisar just därför att det går fel ibland.

  Svara

   Personligen känner jag mig väldigt nöjd med att barnmorskorna förutsätter att det värsta kan hända under en förlossning.

   Svara

   Har man inte tillgång till bb och adekvat vård så innebär det ju att alla föder hemma. Även de som annars skulle rådas att föda på sjukhus. I Sverige kan vi välja och därför är det en viss grupp som föder hemma, de som har förutsättningarna för det. De andra föder ju på sjukhus.

   Svara

  Första barnet behövde akut läkarvård på grund av att hon andats in fostervatten med barnbeck (bajs från fostret). Lungorna måste då skyndsamt sugas rena.

  Andra barnet utsattes för en raketförlossning och hade farligt låg hjärtverksamhet.

  Båda graviditeterna räknades som normala och komplikationsfria. Vilket inte behöver betyda att förlossningen blir detsamma!

  Tredje gången var det tvillingar och jag är otroligt glad att det sattes igång på sjukhuset, då det gick från noll till hundra på 90 minuter, så att säga. Hade vattnet gått hemma hade det blivit en riskabel hemförlossning.

  Man vet aldrig vad som händer. Varje förlossning är unik. Utan omedelbar sjukvård hade nog inte alla mina överlevt sin födelse.

  Svara

  Med tanke på att jag har 4 barn och alla blivit komplikationer på i någon form så skakar jag på huvudet åt alla som vill utmana ödet och riskera sitt barns liv genom att föda hemma. Det finns en anledning till att alla länder där det inte finns BB och förlossningsavdelningar vill ha det… Och att bo 5min från sjukhuset kan absolut vara för långt bort om du har tidig moderkaksavlossning, en bebis som inte andas osv.

  Svara

  Jag ville föda hemma, men min man vägrade. Jag tycker att det är en avvägning som också beror på hur långt man har till närmsta sjukhus. De allra flesta förlossningar går ju bra och det krävs inga större medicinska interventioner. Jag har fött två barn utan smärtlindring och båda förlossningarna var löjligt enkla och komplikationsfria. Klart det hade varit skönare att få stanna hemma i lugn och ro än att flänga iväg till sjukhus, föda och sedan flänga hem igen.

  Svara

   Fick din man välja om du skulle ha smärtlindring också?

   Svara

    Nej, det valde jag själv. Tycker att det är högst rimligt att man är två om beslutet att föda hemma.

    Svara

     Min man var skeptisk tills han läst upp sig och insett att det är säkrare med hemförlossning – hoppas din mans beslut för dig också var välgrundat…

     Svara

     Ja, men den som ska föda lär väl rimligen få bestämma hur det ska gå till kan jag tycka.

     Svara

     Men nej, du som ska trycka ut ungen har all rätt att bestämma hur det ska gå till och den andra ska bara stötta

     Svara

      Nej klart mannen måste få tycka till om i vilken miljö han ska stötta kvinnan när hon föder. Tycker nästan att hans önskan om det väger tyngst. Han ska stötta, fatta vilket jobb det är jämfört med att fisa ut en unge.

      Svara

       Troll

       Svara

     Har ni aldrig hört talas om gemensamma beslut? Ni vet sorten där man talar om saker, berättar vad man själv vill och varför, lyssnar till vad den andre vill och varför och väger olika alternativ mot varandra tills man hittar ett beslut som båda är bekväma med?

     Svara

      Va? Vad är det?

      Är det mannen som ska trycka ut en unge genom sitt underliv eller är det kvinnan? Varför ska han som bara ska stå brevid bestämma hur det ska ske? Låter inte som en sund kompromiss tycker jag.

      Svara

       (Men jaaaa, alla gör som de vill i sin relation och bla bla.)

       Svara

       Vi bestämde tillsammans, är det svårt att förstå? Vi hade olika preferenser men hans icke-preferens var starkare än min icke-preferens. Hade jag absolut inte kunnat tänka mig att föda på sjukhus hade han förmodligen ändrat sig, men eftersom jag kunde tänka mig föda på sjukhus även om jag föredrog hemmafödsel var vi överens om att skippa hemmafödsel. Ni skulle bara veta vad ”han bestämde” angående föräldraledighet….

       Svara

  Nej, aldrig i hela livet. Precis som att jag inte kan tänka mig att bli opererad hemma eller göra något annat man gör på sjukhus. Det finns sjukt många risker med en födsel hemma.

  Min mamma hade inte överlevt min födsel och säkerligen inte jag heller.
  Min bror skulle inte ha överlevt om han inte hade fått vård direkt.
  Min syster rusades ut till återupplivningsrummet direkt efter att hon kom ut, hon fick inte ens ligga på bröstet.

  Så nej. Det finns en anledning till varför 99,9% av mödradödligheten är i låginkomstländer, länder som inte har tillgång till sjukvård. Och det finns en anledning till varför neonataldödsfall är skyhög i dessa länder. 42st per 1000 spädbarn dör i Pakistan, i Sverige är den siffran 2.

  Svara

   Tror du det är för att Pakistan har fler planerade hemförlossningar likt de vi har i Sverige? Eller kan det kanske bero på någonting annat??

   Svara

    Alla förlossningar är planerade. Det är ju inte så att det undgår någon att man ska föda liksom

    Svara

     Förstod du inte alls vad jag menade eller hade du bara inget bra svar på frågan?

     Svara

      Utifrån ditt svar så har du garanterat inte förstått vad jag menade.

      Svara

       Inget bra svar alltså. Som jag trodde.

       Svara

        Du vill uppenbart inte förstå min ståndpunkt och hur jag ser på saker och ting. Så jag har en känsla av att det skulle vara konstruktivare att doppa huvudet i kokande olja än att försöka ha en diskussion om det här.

        Så grattis, du ”vann” den här.

        Svara

   Vilka länder har inte tillgång till sjukvård? Jag trodde läkarvetenskapen var rätt utbredd och att svetenskaplig sjukvård existerar i alla länder men i olika grader. Har jag fel?

   Svara

    Ja.

    Svara

    Nej i Pakistan finns inga läkare!! *facepalm*

    Svara

    Länderna har självklart tillgång till sjukvård. Det är invånarna i landet som har svårt att nå den och inte alltid har tillgång till den mest basala sjukvården.

    Svara

   Folk sätter i halsen och dör när de äter, alla borde inta alla måltider på sjukhus tycker jag.

   Svara

    Jag vet inte hur det är med dig, men jag brukar vanligtvis inte äta på sjukhus. Till skillnad från operationer, förlossningar eller annat komplicerat.

    Att äta är långt mer säkert än vad en förlossning är. Gör dig inte dum nu och ge ett relevant exempel istället.

    Svara

     Vem påstår att man ska opereras hemma?

     Svara

  Jag vill också föda barn hemma. Är inte rädd för att föda barn, men tycker sjukhus ä4 fruktansvärt.

  Ett tag när jag jobbade i psykiatrin var jag mycket på BB. Avskyr sjukhus. Avskyr lukten, avskyr filtarna, sängarna, golven, maskinerna etc. Avskyr på riktigt allt. Hemsk miljö för min hjärna. Det (enda) härliga är att de räddar liv på sjukhus och man är ju tacksam att de finns.

  Är dock inte så tacksam att jag skulle välja att föda barn på sjukhus om jag inte måste pga komplikationer. Hade varit så jävla stressad av miljön. Man ska vara så lugn man nu förmår sig att vara när man föder barn, är man i en miljö där mammans psyke vantrivs är jag övertygad om att barnet känner av det.

  Svara

  Smärtlindring eller inte beror ju på hur ont man har. Jag har fött utan smärtlindring för att det inte har behövts. Tvärtom tycker jag att det var lättare att föda första barnet än andra just för att jag andra gången inte hade lika starka värkar. Det blev svårare att koncentrera sig helt enkelt. Sedan finns det ju de som får värkstormar med oavbruten smärta under lång tid t.ex. Då är smärtlindring helt klart att föredra. Men starka värkar med vila emellan tycker jag var en hjälp att föda och personligen är jag fem gånger räddare för att få en nål instucken i ryggen än jag är för smärta.

  Svara

   Samma här, haha. Vadå tävling i vem som tåler mest smärta? Finns ju minst lika många anledningar att föda utan epidural som det finns för vissa att föda med.

   Svara

   Alla kan inte få ryggmärgsbedövningen och får snällt genomlida smärtan.

   Det andra smärtlindringsmetoderna vet jag mycket lite om, hoppade över att ens lyssna där och då (humöret har haft bättre dagar)
   Blev erbjuden att bada. 🤔

   Nåja, för egen del så tänker jag att det ’går ju över’ och det gjorde det direkt.

   Svara

   Nja, det beror inte bara på hur ont man har. De flesta som är övertygade om att de vill föda utan smärtlindring gör det, och de flesta som har inställningen att ”det blir som det blir” väljer smärtlindring. Så det verkar ha mer med inställning till det att göra. Jag har fött två barn utan smärtlindring, det vidrigaste jag någonsin upplevt, rent traumatiskt faktiskt, pga rädsla för ffa epiduralens många biverkningar. Om jag överkommer rädslan för att föda igen så kommer jag ha med mig en lista på önskad smärtlindring. Beslutet hade ingenting med graden av smärta att göra.

   Svara

  Fast alltså.. anledningen till att man väljer förlossning utan smärtlindring har inget med något martyrskap att göra. Dels får man som mamma mindre risk för skador iom att kroppen enklare kan känna signalerna, när man ska krysta och inte, och dels är det bättre för bebis iom att åtminstone epidural ökar risken för sugklocka (eftersom det försvagar värkarna). Och sugklocka ökar ju också risken för skador på mamman..

  Svara

   Tack! Om folk bara förstod riskerna med sjukhusens ’vård’ skulle fler välja annorlunda.

   Svara

   Men nu har en ofantlig mängd kvinnor använt epidural utan sugklocka. Du dillar.

   Svara

    ”Ökar risken”….

    Svara

    Kollade just, över hälften av alla förstföderskor kör epidural. 7-10 procent kör sugklocka, finns ingen statistik på hur många som också fick epidural. Cirka 120 000 förlossningar i Sverige perår.

    Svara

   Epidural ökar också risken för att moderkakan fastnar. Och det kan man dö av.

   Svara

    Är alternativet då att köra utan smärtlindring eller hoppas att lustgas räcker? Seriös fråga, jag överväger kejsarsnitt när det blir dags för mig eftersom alla vaginala alternativ också känns som pest eller kolera. Samtidigt har jag ingen aning om ifall jag skulle älska att föda barn eller få värsta traumat. Så himla svårt..

    Svara

   bebisen

   Svara

    Tack!

    Svara

   Tack! Efter epidural får man ofta värkstimulerande dropp också, vilket varken ger en trevlig upplevelse eller är bra för mor och barn. Den ökade risken för sugklocka (och akut kejsarsnitt) beror ju på syrebristen som blir hos barnet pga droppet.

   Svara

  Hemförlossning är sjukt skrämmande. Skulle aldrig aldrig aldrig utsätta mig eller bebis för det. För tänk om, vad som helst fel sker.
  Nää nä.
  Vår tjej kommer i oktober, bor som tur är ca 7 min (gåendes) från förlossningen, där ska jag först å främst ha kejsarsnitt, om det inte skulle bli så så ska jag ha all smärtlindring i världen.

  Svara

   *bebisen

   Svara

   Z: hoppas du är påläst angående de risker du utsätter dig själv och ditt barn för genom smärtlindring och kejsarsnitt. Mycket större än hemförlossning nämligen.

   Svara

    Zzz

    Planerade snitt är oftast väldigt okomplicerade. Det är akutsnitten (och framförallt de urakuta) som går sämre och ger sämre apgar osv. Men allt bakas in i samma snittstatistik. De som gjort snitt och mått dåligt och haft ont efteråt har oftast fått göra just akut/urakut.

    Svara

  Härligt att kvinnor tar tillbaka rätten att föda hemma. Varför utnyttja 2000-talets landvinningar med smärtlindring, möjlighet till katastrofsnitt där både mor och barn överlever, behandling av störtblödningar med koagel efter, infektioner när syskon ska titta på? Varannan minut dör en kvinna i världen av grav- eller förlossningskomplikationer, 6 kvinnor per år i Sverige. Men den siffran kan vi öka om vi gemensamt ägnar oss åt att skruva tillbaka klockan till 1800-talet. Förlossning är en upplevelse, en fantastisk grej som vi ska romantisera mer, tycker jag. Varför stanna vid förlossningar? Kvinnan ska vara madonnamor hemma och kanske rentav studsa mellan spisen etc.

  Svara

   Nu är det liiite mer som spelar in kring varför siffran globalt är högre än i Sverige. Vi skulle inte ha samma siffror för att fler väljer att föda hemma.

   Svara

    Jo, om fler skulle föda hemma skulle siffrorna i Sverige öka.

    Svara

     Inte säkert alls. Vilka föder hemma tror du?

     Svara

     Igen.. Hur många dör när de självvalt föder hemma i Sverige?

     Svara

    Håller verkligen helt med om hur det ser ut globalt, man vill ju skriva till lite, haha. Men det är problematiskt att västerlandets kvinnor romantiserar, kör någon slags urkraftssnack, det är sååå naturligt att föda barn hemma, det har kvinnor gjort i alla tider osv. När det bara handlar om att skapa content. I Sverige måste två barnmorskor närvara – vem tror du pröjsar för detta om inte skattebetalarna? Varför ska vi betala för den sortens valfrihet? Vården är så jäkla ansträngd redan. Och, för min del, hade jag inte haft läkare i närheten, hade jag och barnet dött. Barnmorskor i all ära – men de är inte läkare eller utbildade mer än sjuksköterska plus 1,5 års utbildning till (och alldeles för många av dem vill kalla sig jordemor)

    Svara

     Fast vi som skattebetalare betalar alla barnmorskor som deltar vid alla förlossningar.

     Svara

      Iof inte sant. I många landsting får man som hemmaföderska betala barnmorskan själv. I några landsting (iaf på den tiden jag födde barn) kan man söka bidrag för kostnaden, men inte ens då betalar landstinget den fulla kostnaden utan man får stå för en del själv.

      Svara

      Ja, och det är helt i sin ordning såklart. Vi erbjuder, gemensamt som ett skattekollektiv, vård, omsorg, skola, vägar, annan infrastruktur etc etc. Däremot sponsrar vi inte hemmafruar/hemmamän med skattebaserade löner. Fördelningspolitik kallas det. Skatterna kan inte räcka till allt. Ska två barnmorskor avdelas till hemmaförlossningar är det på bekostnad av den gemensamma vård/förlossning som erbjuds alla blivande mödrar. Eller så får vi köra nyliberalt och ha barnmorskor med egen firma som har avtal med regionerna. Mer skatt.
      Det är märkligt att vilja ha mer valfrihet på andras pengar. Vill man föda hemma, gör det – men på egna pengar, privat. Och så kan vi kollektivt ta hand om eventuella komplikationer som kräver vård på sjukhus sen. Det gör vi t ex med bröstop som gått fel.

      Svara

   Men varför vara så svartvit? Det är ingen som vill stänga förlossningsavdelningar och tvinga alla att föda hemma, men låt dem som vill föda hemma få göra det om förlossningen bedöms vara riskfri. Det är liksom ingen större grej.

   Svara

    Problemet är ju att en förlossning som i förväg bedöms som riskfri mycket väl kan bli riktigt farlig och till och med dödlig när det gått en bit in i arbetet. Vad gör man då om man är hemma? Ber till gud och säger till alla att tända rökelser och dansa en lyckodans i hopp om att barn och mamma ska klara sig?

    Svara

     Det är ändå relativt få fall där en medicinsk intervention krävs pronto. Om det uppstår komplikationer, eller om förlossningen drar ut på tiden är det ju inget som hindrar att man åker in till sjukhus. Man har trots allt en barnmorska med sig, så det är ju bara behov av omedelbara operationer eller störtblödningar som kan bli riktigt farliga. Men detta bygger förstås på att man bor i en stad med relativ närhet till ett sjukhus. Det kanske inte är ett rekommendera om närmsta sjukhus ligger 20 mil bort, men å andra sidan hade jag själv tvingats att föda i bilen om jag haft ett sjukhus så långt bort eftersom jag har haft väldigt snabba förlossningar.

     Svara

      Ja och det kanske är de föreläsningarna som är mer relevant att diskutera. De som sker i hemmet eller bilen ofrivilligt för att det var fullt på ens närmsta bb eller för att ens närmsta bb är för långt bort.

      Svara

       Förlossningarna *

       Svara

     I Nederländerna uppmuntrar man till hemmaförlossning, det anses helt normalt. Runt en fjärdedel av förlossningarna sker i hemmet. För tio år sedan var det tydligen ungefär en tredjedel.
     Lägger ingen värdering i detta utan ville bara säga att trots att det är ett land i väst som har lika bra eller kanske bättre sjukvård än Sverige, så resonerar man helt annorlunda.

     Svara

      Jag har fött två barn i Nederländerna, dock båda på sjukhus. Ett par månader innan beräknat datum får man hem ett föda-hemma-kit från sitt försäkringsbolag. Väljer man att föda hemma så kommer ens barnmorska (som man haft under hela graviditeten under minst ett möte per månad) och förlöser. Ett fantastiskt system tycker jag!

      Svara

   Du verkar varken smart eller intresserad, men antalet som får infektioner på sjukhuset är mångfaldig det du utsätts för hemma.

   Svara

   För att de länder där hemmaförlossningar är vanliga också har lägre skade- och dödsfrekvens för mamma och barn.

   Svara

    Nej, du har helt fel. Kolla statistik i Nederländerna, som har haft hemförlossningar integrerat i åratal. Högre dödstal.

    Svara

     Har du länk? För de studier jag läst visar (från just Nederländerna) att hemförlossningar minskar risk för komplikationer. All annan forskning visar ungefär detsamma: att sjukhus ökar risken för komplikationer.

     Svara

      Googla infant mortality sweden o netherlands. Sverige 2,2 döda per tusen, Nederländerna nära 4. Nu ser man inte vad som är exakta förlossningsrelaterade dödslar men nån häruppe påstod att Nederländerna har 40% hemmafödslar vilket är helt fel, de har en hemmafödselrate på 16,8%, euro.who.int, googla netherlands home birth rate. Så högre dödssiffra.

      Svara

       Men dör de barnen när de föds hemma eller på sjulhuset?

       Svara

       Norge har högre andel hemförlossningar och lägre barnadödlighet än Sverige, om du vill använda den statistiken till något…

       Svara

        Norge har alltid fungerat som undantaget som bekräftar regeln. De har bättre skolresultat även fast de tillåter hemundervisning. De är bäst i trafiksäkerhet fastän majoriteten av landets vägar inte setts till sedan 1700-kallt.
        De är mer jämställda fastän de har en av de mest könsuppdelade arbetsmarknaderna i Europa. De är bättre på miljömedvetenhet, fastän en stor del av exporten består av offshoreteknik och den inhemska fiskepolitiken kan liknas vid EU:s rovfiske utanför Afrikas kust.
        Norge var också de som var initiativtagare och upphovsman till den första överenskommelsen mellan Israel och Palestina. Fastän de inte haft några egna konflikter på över 200 år.

        Jag vet inte alls vad Norge gör, men något gör man ju rätt. De sitter definitivt på en hemlighet inga andra länder vet om än.

        Svara

         ” inte haft några egna konflikter på över 200 år.”???
         Bara koloniserade av först Danmark och sedan Sverige, plus ockuperade av Nazi-Tyskland (inte 200 år sedan).
         Mina barns norska farföräldrar har egna minnen av flykt och tvångsförflyttningar, ingen skolgång under krigsåren och återvändande till fullständigt brända samhällen efteråt..
         ”Inga konflikter..”
         Det mesta av det andra har du också fått om bakfoten..

         Svara

          Fälttåget mot Norge var över 200 år sedan. Ockupationen av Nazi-Tyskland var ingen konflikt. De krigade inte mot Tyskland, de blev bara ockuperade.

          Det andra har jag inte fått om bakfoten. Men du är fri att bevisa motsatsen med ett konstruktivt svar.

          Svara

           ” De krigade inte mot Tyskland, de blev bara ockuperade.”

           Haha, du är på riktigt dum i huvudet!

           Helt konfliktfri ockupation, just det…

       Du som gillar att googla har ändå missat mycket relevant, tex:

       http://evolutionaryparenting.com/the-dutch-study-and-maternal-mortality/

       ” looking at all low-risk pregnancies by planned location of birth and found that a planned homebirth was as safe or safer than birthing in a hospital.”

       ” Just a final aside, the Netherlands has the highest rate of homebirth in the Western world and a system that is midwife-led while obstetricians take on high-risk pregnancies and any complications that arise, they also have an overall maternal mortality rate of 6/100,000. The US has a maternal mortality rate of 21/100,000.”

       Så ”säker” är USAs sjukhusintensiva och ingreppspositiva förlossningsvård.

       Svara

  Aldrig i livet. Visst – att föda barn är naturligt men faktum är att förr i tiden (och fortfarande i länder med dålig/obefintlig förlossningsvård) så dog många barn och mödrar vid förlossningen som med vår moderna vård kan förhindras. Min yngsta dotter har antagligen dött eller blivit svårt skadad om jag inte varit på bb blivit akut snittad.

  Svara

   Eller så hade du inte haft en svår förlossning om du fått föda lugnt hemma. Många tror att det var tack vare sjukhusvården de överlevde när det oftare är så att sjukhus (avbrott i värkarbetet, resan dit, stressig miljö, osv) försvårar kvinnans värkarbete.

   Förr dog man inte av att föda barn. En del gjorde det men dessa dödsfall ökade när män (och sjukvården) började lägga sig i barnafödandet.

   Svara

    Har du länk till något där man kan läsa om att man inte dog av att föda barn förr? Och att dödstalen ökade när män la sig i barnafödandet?

    Svara

     Jag tvivlar på att den där länken kommer. Snabb att be andra om källa, men inte lika snabb när det kommer till att själv visa upp källa.

     Svara

    https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2016/09/samhallets-syn-pa-dodfodda-barn-forr-och-nu/
    Här ären länk som visar att barnadödlighet vid förlossningar var så hög som 19 per tusen i Sverige, inkl neonatal – men 1967, innan riktigt,neonatal men efter att vi i större utsträckning föder på sjukhus, har den minskat till 7 och 2,2 nu. Att försvara hemförlossningar är mest korkat men ingår i det här narrativet på vissa håll att det är så naturligt. Det är hjärtattacker, diabetes, epilepsi, en mängd cancerformer – men vi har lösningar /bot för det numera.

    Svara

    Nämen… är dina argument sakliga eller känslomässiga?
    Jag tror absolut att hemmafödsel är lugn och fin, man slipper bm som har för många förlossningar under sina pass osv. Men det du säger låter inte sant – att dödsfall ökade när män och sjukvård ”lade sig i”. Varför finns mödramarschen? Sjukvård är onödigt?

    Svara

     Mödramarschen handlar ju inte om de självvalda hemförlossningarna utan de som inte är det.

     Svara

    Det inträffade en sak som inte handlade om en allmänt ”svår förlossning” så jag är otroligt tacksam för vården vi fick. Jag har haft fantastiska förlossningar och har överlag mest positiva erfarenheter, men så har jag också nära till sjukhus (5 min i bil) med garanterad plats på BB, jag har tillit till personalens kompetens så kände mig trygg och avslappnad hela tiden. Men vi är alla olika som personer. Jag trivdes bra på BB och fick bra hjälp, men andra kanske blir mer stressade av sjukhusmiljön eller tycker att de inte får förlossningen på ”sina vilkor”. Men som sagt, jag är tacksam för vården vi har och hade inte valt hemmaförlossning.

    Svara

    Det beror väl helt på vilken typ av komplikation det handlar om. Mitt barn låg i säte, upptäcktes när hen skulle komma ut. Eftersom jag misstänks har trångt bäcken blev det ks direkt. En hemförlossning hade inte direkt gjort saken bättre där.
    Har dock all respekt för de som väljer att föda hemma, önskar att alla kvinnor fick välja mer på vilket sätt de vill föda.

    Svara

   Fast bör alla människor få överleva allt? Även söta oskyldiga små bebisar? Är det att gå emot naturen att rädda alla hela tiden?

   Svara

    Åh en provokatör.

    Svara

    Framför allt är det väl sinnessjukt att skita i att rädda liv när man har möjlighet och kunskap … Så less på den typen av socialdarwinistiskt filosoferande. Vi är inte djur, vi är smarta, tänkande och empatiska människor och bör handla därefter.

    Svara

   Och ändå beslutar politikerna att lägga ner förlossningskliniker så att kvinnor få föda i bilar utmed motorvägen.

   Då lär en planerad hemmaförlossning vara mer ’säker’.

   Svara

  Men ni kan ju inte jämföra en självvald förlossning hemma idag med en förlossning på 1800talet eller i ett u-land. Lite längre än så måste ni väl kunna tänka??

  Svara

  Hemförlossningar är säkrare än sjukhusförlossningar.

  Att man kör utan epidural osv är för att det är säkrare och bättre för barn och mamma. Ja det gör ont som fan men smärtlindringen kommer med allvarliga risker. Jag höll på att dö pga värkstimulerande när jag födde sist. Nu tog jag ingen smärtlindring men tar du tex epidural så får du också just värkstimulerande eftersom att epiduralen fuckar upp det naturliga värkarbetet.

  Önskar att fler kvinnor faktiskt fick ordentlig information om detta och således kunde göra ett informerat val. Tyvärr förminskas risker och personalen på bb har varken tid eller resurser att uppmuntra kvinnor att föda naturligt. Det tar för lång tid och kräver mer närvaro.

  Svara

   Skulle välja epiduralen om den så gav mig ett tredje huvud! (Ett andra har jag såklart redan av alla vaccinationer).

   Mvh epidural utan värkstimulerande(antar att du generaliserade och inte önskade att det skulle tolkas som info om rutin).

   Svara

   Du får det att låta som om sjukhusförlossningar är hemska och onaturliga och stressande, och att stackars kvinnor blir ipumpade epidural och värkstimulerande av elaka manliga läkare.
   Jag fick epidural endast en av gångerna jag födde barn och det hade jag planerat i förväg, ingen föreslog det utan det stod i min journal från mödravården att jag önskade det om möjlighet fanns. Fick inget värkstimulerande.
   Har alltid mött kompetent och duktig personal, så skönt att föda på sjukhus omgiven av kompetens och med specialistvård runt hörnet om det skulle behövas. Så kände jag mig trygg.

   Svara

    Nej då. Jag födde ett av mina barn på södra bb. Det var fantastiskt. Men det stängdes ju. Precis som bb Sophia. Man vill effektivisera vården och det går ut över kvinnorna som föder.

    Svara

     Har du fött dina andra barn hemma?

     Svara

   Skitsnack. Sluta sprida grejer som inte är sant. Jag hade helt naturliga värkar utan effekt även MED naturlig vattenavgång. Fick EDA (UTAN värkstimulerande!) och kunde då äntligen hantera värkarna så att de gjorde nytta så jag öppnade mig.
   Man får verkligen INTE värkstimulerande bara för att man får eda. Sluta ljug.

   Svara

  Nej aldrig. Verkar otroligt riskfyllt. Lustgasen var det roligaste med förlossning innan bebis kom ut.

  Svara

   *Bebisen.

   Svara

    Oj, förlåt är det så man skriver. Glömde dumdristigt också. Usch, skulle aldrig förlåta mig själv om något gick fel.

    Svara

  Så tråkigt att bidra till föreställningen att det är farligt att föda hemma. Att föda hemma är lika säkert som att föda på en förlossningsavdelning, så länge det är en frisk mamma och en lågriskgraviditet och man är omföderska. För förstföderskor finns det lite högre risk för att behöva flyttas till förlossningen. Ingen rekommenderas att föda oassisterat, en hemförlossning innebär att en barnmorska är med hela tiden, och hon har alla de verktyg hon behöver för att exempelvis förebygga stor blödning, ta hand om medtagen bebis etc.

  Att föda på sjukhus innebär däremot att risken för interventioner höjs med 600%. Många kvinnor som utsatts för en interventionskaskad tror att de eller barn hade dött om dem fött hemma, när det kan vara just sjukhusets behandling av dem som orsakat komplikationen.

  Sverige är ett land som har ovanligt få hemförlossningar och en väldigt stark tro på att sjukhus alltid är säkrast, men det stämmer inte.

  Svara

  Det är väl, precis som någon skrivit innan, inte helt svartvitt. Den mest uppenbara risken med att föda hemma är väl att eventuell akutvård är längre bort, om något händer. Sen finns det ju tydlig forskning på att värkarbetet saktar av vid stress och förflyttning, så helt optimalt är kanske inte sjukhusförlossning heller? Framförallt inte i kombination med den stressen många känner av att åka in och veta att de kan bli nekade plats eller skickade i en taxi till ett sjukhus två timmar bort. Så jag kan verkligen förstå de som vill föda hemma, trots att jag har genomgått två lyckade förlossningar på sjukhus (med maxad smärtlindring, hehe).

  Svara

  Har fött 4 barn utan några större komplikationer men skulle ändå inte kunna tänka mig en hemmaförlossning. Mycket pga att det kan hända något som som gör att man behöver akut vård.

  Svara

  Jag har fött båda mina barn på sjukhus och det gick fint, och jag var under många år väldigt övertygad om att det är det bästa alternativet (och i min värld det enda alternativet)

  sen fick jag vara med som fotograf på min systers hemmaförlossning, och jag måste säga att det låg ett oerhört fint lugn utöver den förlossningen. Jag hade kanske inte tidigare reflekterat över vad skillnaderna var i hemmaförlossning vs. Sjukhus förlossning. Bara att jag då tidigare ansåg det oansvarigt. Men när jag fick se det, vara där, uppleva känslan i rummet. Det var ingen extra stress för kroppen, inga ”onödiga” undersökningar (missförstå mig inte här, de gör inget onödigt på sjukhus, men under mina förlossningar ville de väldigt gärna följa med öppningsskedet, vilket jag sen insåg är inte helt nödvändigt om allt verkar lungt, barnet och mamman mår bra) Där fanns ett lugn där man väntade ut kroppen, lät allt ta tid. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men efteråt kunde jag känna att damn, sådär skulle jag också ha velat uppleva mina förlossningar.

  Samtidigt Kändes det väldigt tryggt, sjukhuset i staden var informerade om att en förlossning pågick, barnmorska var på plats osv.

  Så jag svalde mina fördomar, såg det från en annan sida. Insåg att kroppens minskade stress Av yttre faktorer antagligen gjorde att den kunde slappna av på ett annat sätt

  Jag fick även den ljuvligaste lilla systerdottern 😊 (och en bildserie som verkligen visar på det fantastiska en kropp kan åstadkomma. Bilder med värme och kärlek och ett nytt liv. )

  Svara

   De gör MASSA onödigt på sjukhus!

   Svara

  Fattar inte det där med att känna sig mer trygg hemma. Jag är personligen 100% mer trygg på ett sjukhus

  Svara

   Bland annat har du två barnmorskor närvarande hemma under hela förlossningen. Två barnmorskor som du själv valt och träffat innan. Du får föda i lugn och ro. Utan stress och ha det precis som du vill. På sjukhus vet du inte om du har en barnmorska närvarande när det behövs och du vet inte ens om du får komma in och föda på dit närmsta sjukhus. Det är ofta underbemannat, stressad personal som kan ha fler födande kvinnor samtidigt att se efter. Under min förlossning hade inte barnmorskorna tid för mig när mitt barn skulle ut. Blev en jobbig och svår förlossning, som i hemma miljö med två barnmorskor hade blivit helt annan.

   Svara

    Jag förstår, men som sagt, jag är personligen mer bekväm på ett sjukhus. Känner mig trygg där. Har t ex gjort en medicinsk abort och fick välja mellan att göra det hemma eller på sjukhus, valde sjukhuset och är väldigt nöjd med det. Skulle vara mer orolig om jag är hemma, om komplikationer sker och det behövs akut vård etc. Men visst, förstår om vissa tycker det är tryggare att vara hemma. Jag är inte en av dem.

    Svara

    Barnmorskorna kan ju bli sjuka eller behöva vabba och då är det helt plötsligt två okända människor som man kanske inte alls gillar?

    Svara

     Som på sjukhuset då, menar du?

     Svara

     Nej, det är sant. På sjukhus är du ju i alla fall 100% säker på att omges av fullständigt okända människor, om de har tid med dig då.

     Svara

  Inte hemma, det är för riskabelt, att föda barn kan medföra både livsfara f barn och moder. Däremot så har jag haft lustgas och akupunktur som smärtlindring inget annat o nej det var ingen tävling för sociala media fanns inte då. Man gick på egen känsla.

  Svara

  Nu har jag haft två ”bra” förlossningar utan smärtstillande men med lustgas när huvudet ploppade ut.
  Hade jag varit garanterad att jag o bebis klarade oss till 100% så visst, då hade jag hellre fött hemma.
  Smärtan klarar man.

  Men det finns ju inga garantier så aldrig i livet!

  Svara

   Finns inga garantier att ni överlever på sjukhus heller. Det är farligt att leva.

   Svara

   bebisen

   Svara

    men vem är du

    Svara

     En hjälte är vad hen är! Som kan svenska!

     Svara

   Du menar ”när huvud ploppade ut”?

   Svara

    😄👏🏻

    Svara

    Med två ”bra” förlossning

    Svara

  Den enda jag känner som fött hemma romantiserade Back to nature och Urkvinnor kan. Det var hennes första barn och det gick alldeles galet då barnet fick syrebrist och hjärnskador(som hon in i det längsta förnekade att barnet hade). De två senare barnen födde hon på sjukhus.
  Sorgligt men sant.

  Svara

  Det här inlägget gjorde mig provocerad. Jag födde mitt första barn helt utan smärtlindring. Endast syrgas. Mot min vilja. Jag ville ha epidural men det fanns ingen narkosläkare ledig när vi kom in, och sen var det för sent och det var bara att gilla läget. I efterhand var det det bästa jag gjort. Det kändes så skönt när hon var ute att varken hon eller jag blivit påverkade av några mediciner, och jag kunde kontrollera min kropp! Och även om smärtan var det värsta jag kunde tänka mig, så överlevde jag ju och smärtan är ju som bortblåst så fort barnet kommer ut. Och det var ju så jävla värt smärtan. Kvinnokroppen är helt jävla fantastisk i vad den klarar av. Allt satt i psyket, och med hjälp av fantastiska barnmorskor tvekade jag aldrig på att jag skulle klara det. Barn nummer 2 är beräknad om 4 veckor och denna gång planerar jag redan innan att föda utan bedövning. Just för att jag nu vet att jag KLARAR DET och känner mig helt trygg inför det. Och det har ingenting med prestige att göra. Ingen som känt sån smärta kan påstå att det är prestige att göra det. För mig handlar det om tryggheten att jag besparar mitt barn och min kropp riskerna med tex epidural, att värkarbetet ska stanna av etc. Lustgas vill jag inte ha pga att jag vill vara helt klar i skallen. Det känns helt enkelt som en trygghet för mig att förlita mig på fantastisk vårdpersonal, mig själv och min kropp och vad den klarar av. Alla gör ju som man vill, och varför ska jag som vill föda utan bedövning dömas och bannas för det? Jag dömmer inte de som tar all bedövning som finns!

  Svara

  Nu ska inte jag skaffa barn, men om jag skulle göra det så hade jag alla dagar i veckan valt att föda på sjukhus.
  Jag jobbar på operation o har sett alldeles för mycket…

  Svara

  Det inträffade en sak som inte handlade om en allmänt ”svår förlossning” så jag är otroligt tacksam för vården vi fick. Jag har haft fantastiska förlossningar och har överlag mest positiva erfarenheter, men så har jag också nära till sjukhus (5 min i bil) med garanterad plats på BB, jag har tillit till personalens kompetens så kände mig trygg och avslappnad hela tiden. Men vi är alla olika som personer. Jag trivdes bra på BB och fick bra hjälp, men andra kanske blir mer stressade av sjukhusmiljön eller tycker att de inte får förlossningen på ”sina vilkor”. Men som sagt, jag är tacksam för vården vi har och hade inte valt hemmaförlossning.

  Svara

  Alla får ju som bekant gör VAD DOM VILL. Så vad finns det att tjafsa om.
  Föd hemma om det är så harmoniskt och naturligt.
  Och när barnet kommer ut och inte andas så bättre lycka nästa gång.

  Svara

  Alltså själv har jag inget emot smärtlindring vid förlossningar (hej epidural!) men att kalla en hemförlossning utan smärtlindring för ”idiotisk”? Dina överdrifter och skällsord är så pinsamma, och visar tydligt varför du inte tas på allvar som granskare. Du visar gång på gång att du är en skvallerbloggare med mobbingtendenser och en dragning till vattenpölsgrunda analyser.

  Svara

  Vad det gäller smärtlindring vid förlossning hade jag hållt med dig om det funnits något riktigt bra alternativ. Epidural är väl det som funkar bäst men finns ju en del nackdelar med det också. Jag var rädd att behöva använda kateter och vågade därför inte använda eda, dessutom är ju risken ganska stor att förlossningen blir mer långdragen.. Eller att man blir för bra bedövad och inte känner när man ska krysta osv. Men hade det funnits något bra alternativ så hade jag kört det, för satan vad ont det gör utan. Tur att lustgas finns 😍

  Svara

  Allstå man brukar ju ha barnmorskor på plats och de som har hemma förlossnignsr är ofta ganska pålästa. Många kvinnor skulle mått bättre av att röda hemma pga sjukhuset kan vara en obehaglig och stressig miljö vilket påverkar mammas mående och med det förlossningens gång. Finns MÅNGA positiva aspekter med det om man gör det på ett tryggt sätt, om mamman fött barn innan, om det finns en barnmorska på plats, en doula, etc.

  Det konstiga är egentligen hur vi indoktrinerats till och ha en sån stor rädsla för ngt så naturligt.
  Dont get me wrong. Alla kan inte föda naturligt. Jag föddea och födde med kejsarsnitt pga trångt bäcken. Men man bör läsa på om hemförlossningar och varför någon väljer det innan man uttalar sig såhär negativt. ÖNSKAR jag hade kunnat föda så

  Svara

  Sjukt idiotiskt tycker jag! Och ansvarslöst.
  Om jag hamnat att föda mitt andra barn här hemma så hade han inte klarat sig och kanske inte jag heller (slutade med akutsnitt). Varför utmana ödet?

  Svara

  Och själv hade jag panik över att vara hemma med aktivt värkarbete och ringde förlossningen fler gånger än vad jag vill erkänna 😬 1 dyng senare fick jag äntligen komma in och kan inte beskriva LUGNET jag kände när jag bäddade ner mig i sängen på avdelningen. Där hade man kompetent personal och läkare till sitt förfogande och ingen oduglig karl som sprätte nervöst (eller ja han fick vara oduglig i sitt hörn i stället).

  Svara

   Man föder ju med utbildade och erfarna barnmorskor hemma vid hemförlossning. Oftast två stycken samtidigt. Beroende på vad man väljer.

   Svara

    Jag vet men jag personligen var mer trygg i en mer ”professionell” miljö och kände mig inte trygg i hemmet under en sån situation. Men det är intressant att man kan känna så olika!

    Svara

     Barnmorskorna är ju inte mindre professionella för att de hjälper vid en hem förlossning. Och man kan alltid pka in om det behövs. Tvärtom har de fullt fokus på bara dig och utan stress. Men man ska föda där man känner sig tryggast. För mig innebar sjukhus en otrygghet med stressad personal som inte fanns där när de behövdes.

     Svara

      Nejdå jag ifrågsätter ingens kompetens utan mer, som du säger, så har det med tryggheten i miljön att göra. Jag upplevde inte att personalen inte fokuserade på mig, blev till och med förvånad över hur mycket min barnmorska var i rummet, vakade och höll koll. Men som sagt det är just min upplevelse och ingen unversiell sanning i vad som är ”rätt” eller inte.

      Svara

  Jag har själv fött två barn hemma, utan smärtlindring. Det gick bra och gjorde liksom inte direkt ont, det där är ju så individuellt. Här i Nederländerna där jag bor är hemmaförlossningar rätt vanliga. Förstår liksom inte problemet. Vill man göra hemma så måste det vara okej, har man sjukhus i närheten som kan ta emot en om det mot förmodan skulle gå fel så är det väl bra. Bästa känslan var att man redan var hemma och kunde sova i sin egna säng efteråt. Och att det var lugnt. Barnmorskan hade bara fokus på dig och barnet.

  Men däremot i Sverige där närmsta sjukhus var 40 min bort så hade jag inte vågat föda hemma.

  Svara

  Sjukt att så många hyllar henne i kommentarerna.. läskigt med sociala medier alltså. Sanningen är hård och alla ska vara så falska och gulliga på sociala medier fastän det handlar om liv och död.

  Svara

  Jag hade valt hemmaförlossning om jag hade haft råd. Nu blir det på sjukhus med min man och en doula. Enbart pga att jag inte hade ekonomisk möjlighet att bekosta barnmorskorna. Har förlossningsrädsla och för mig är tryggheten den viktigaste. Att få föda i lugn och ro, på mina villkor. Alla borde läsa på om hemförlossningar och prata med barnmorskor som jobbar med hemfödslar innan de skaffar massa åsikter kring det. Jag hade också fördomar innan. Trodde det innebar större risker mm. Har pratat med de barnmorskor jag mött under den här graviditeten och ena hade själv fött hemma och alla var positiva över alla fördelar med att föda hemma. Trodde att jag skulle möta större misstro hos sjukhusets personal.

  Finns så mycket okunskap i detta och förutfattade meningar. Man föder heller inte ensam utan har oftast två barnmorskor närvarande.

  Sen innebär inte att föda hemma att man föder utan smärtlindring. Akupunktur, tens, bad, andning, massage mm är alla smärtlindrande. Att lägga epidural som bara går på sjukhus är inte riskfritt och det försvarade iaf min förra förlossning. Det handlar inte om att vara ”duktig utan smärtlindring”. Bara att man väljer olika smärtlindring. På lustgas blev jag alldeles borta och epiduralen gjorde att jag inte kände mina egna krystvärkar och blev liggandes i den sämsta ställningen att föda på.

  Svara

  Jag hade valt hemmaförlossning om jag hade haft råd. Nu blir det på sjukhus med min man och en doula. Enbart pga att jag inte hade ekonomisk möjlighet att bekosta barnmorskorna. Har förlossningsrädsla och för mig är tryggheten den viktigaste. Att få föda i lugn och ro, på mina villkor. Alla borde läsa på om hemförlossningar och prata med barnmorskor som jobbar med hemfödslar innan de skaffar massa åsikter kring det. Jag hade också fördomar innan. Trodde det innebar större risker mm. Har pratat med de barnmorskor jag mött under den här graviditeten och ena hade själv fött hemma och alla var positiva över alla fördelar med att föda hemma. Trodde att jag skulle möta större misstro hos sjukhusets personal.

  Finns så mycket okunskap i detta och förutfattade meningar. Man föder heller inte ensam utan har oftast två barnmorskor närvarande.

  Sen innebär inte att föda hemma att man föder utan smärtlindring. Akupunktur, tens, bad, andning, massage mm är alla smärtlindrande. Att lägga epidural som bara går på sjukhus är inte riskfritt och det försvarade iaf min förra förlossning. Det handlar inte om att vara ”duktig utan smärtlindring”. Bara att man väljer olika smärtlindring. På lustgas blev jag alldeles borta och epiduralen gjorde att jag inte kände mina egna krystvärkar och blev liggandes i den sämsta ställningen att föda på.

  Svara

  Som barnmorska har jag läst all fysiologi och forskning som ju stödjer att en hemförlossning – för den som är frisk och välmående och trygg i att vara hemma hellre än sjukhus- kan vara mer gynnsamt än sjukhusvård. Folk fattar inte att vi på sjukhus intervenerar i förloppet blott genom vår närvaro (eller brist på den) plus allt annat vi pillar å, påskyndar, ser risker i.. osv osv Googla oxytocin om du inte vet vad som styr förlossningsförloppet och du hittar mkt gött att läsa om detta hormon som är så fantastiskt lättstört. Många erfarna barnmorskor hade gärna jobbat med hemförlossning om det gick men idag är det bara storsjukhus som gäller. Jättetråkigt både som personal och födande. När vi inte ens har tid att vara inne på rummet hos våra födande utan vårt arbete blir reducerat till att springa med värkstimulerande så känner jag att allt annat än sjukhusvård är bättre.

  Svara

   Tack! Ja!
   Fött två barn hemma (inte i Sverige) och CCs idiotförklarande + detta kommentarsfält är ju bara sorgligt. Och enormt missledande.

   Svara

    Otroligt ledsamt att se inlägget av Camilla och alla kommentater här. Tack till dig barnmorskan för din kommentar här som kommer med kunskap kring hemförlossningar ❤

    Det är ren okunskap och förutfattade meningar kring kommentarerna här. Tycker det är sorgligt att man går så hårt på kvinnors val, när man samtidigt inte ens vet hur en hemfödsel går till. Många här tror att hemfödsel innebär att föda utan barnmorska, vilket det sällan gör. De flesta väljer att ha två barnmorskor med. Eller att hemfödsel skulle innebära mer risker, vilket det inte gör.

    Önskar verkligen att alla och framförallt Camilla hade samlat på sig lite fakta kring hem förlossningar innan man uttalar sig och idiot förklarar kvinnors val hur och var man vill föda.

    Svara

     Ja och alla som jämför en hemmafödsel i Sverige med födslar generellt på 1700talet eller i u-länder.

     ”Kolla hur det ser ut i Kongos djungel där ingen föder på sjukhus!!!!”

     Svara

     ❤️🌱❤️

     Svara

  Hade valt hemmaförlossning om jag hade haft råd. Nu blir det på sjukhus med min man och en doula. Enbart pga att jag inte hade ekonomisk möjlighet att bekosta barnmorskorna. Har förlossningsrädsla och för mig är tryggheten den viktigaste. Att få föda i lugn och ro, på mina villkor. Alla borde läsa på om hemförlossningar och prata med barnmorskor som jobbar med hemfödslar innan de skaffar massa åsikter kring det. Jag hade också fördomar innan. Trodde det innebar större risker mm. Har pratat med de barnmorskor jag mött under den här graviditeten och ena hade själv fött hemma och alla var positiva över alla fördelar med att föda hemma. Trodde att jag skulle möta större misstro hos sjukhusets personal.

  Finns så mycket okunskap i detta och förutfattade meningar. Man föder heller inte ensam utan har oftast två barnmorskor närvarande.

  Sen innebär inte att föda hemma att man föder utan smärtlindring. Akupunktur, tens, bad, andning, massage mm är alla smärtlindrande. Att lägga epidural som bara går på sjukhus är inte riskfritt och det försvarade iaf min förra förlossning. Det handlar inte om att vara ”duktig utan smärtlindring”. Bara att man väljer olika smärtlindring. På lustgas blev jag alldeles borta och epiduralen gjorde att jag inte kände mina egna krystvärkar och blev liggandes i den sämsta ställningen att föda på.

  Svara

  Jag födde mitt första barn på sjukhus och därefter två oassisterade förlossningar hemma. Läste på om precis allt innan och var väldigt förberedd. Tanken var att vänta så länge som möjligt innan jag åkte in för att slippa uppleva det jag upplevde under första förlossningen. Men allt gick hyfsat snabbt och lätt så båda föddes hemma.

  Skulle lätt uppmana fler att föda hemma (men först vid andra barnet). För min del var det väldigt mycket säkrare eftersom jag var livrädd för att åka in. Tror också att många komplikationer uppstår just på grund av stressen på sjukhuset. Har verkligen mött en del helt sjuka människor där som kallar sig utbildade.

  Svara

  Mitt andra barn hade jag gärna fött hemma om det hade funnits möjlighet att ha med barnmorska.

  Har man tidigare genomgått okomplicerad förlossning har jag full förståelse för att det känns tryggare att föda planerat hemma än inte veta vad som kommer hända på vägen till och på förlossningen.

  Svara

  Jag kan förstå att man vill föda hemma i sin trygga miljö, men det är galenskap. Så mycket kan gå fel i en förlossning och det är aldrig värt att riskera bebisens liv för en egna bekvämlighet av förlossning hemma tycker jag. Själv kom sonen med sugklocka. Tack för det, för utan den hade han aldrig kommit ut då jag hade gett upp för länge sedan. Evigt tacksam för läkaren som kom in satte den efter många timmars försök.

  Svara

   Naturlig förlossning? Eller smärtlindring/värkstimulerande?

   Svara

  När blev det här fucking familjeliv? Kul att ha detta som kvällsinlägg. Nu har du fanimej nått botten

  Svara

   Bitter much?

   Svara

    Uttråkad kanske?

    Svara

  Jag hann nätt och jämnt till sjukhuset med första barnet, och andra blev en oplanerad hemmaförlossning. Så ingen smärtlindring. Hade jag haft ”normala” födslar hade jag inte haft något emot smärtlindring.
  Hemmafödseln blev lite av en chock då jag gick från värkar som inte kändes så mycket till att föda på 10 minuter. Ringde ambulans efter barnet var ute. Hann inte före. Vet inte hur det funkar i Sverige, men jag bor i England och det kom två barnmorskor plus ambulansen hem till oss och kollade så jag och bebis var ok. Behövde inte åka till BB. Var rätt skönt att vakna upp i egen säng senare! På morgonen kom barnmorskorna hem till oss igen. Tyckte jag var riktigt bra. Skulle det bli en trea så skulle jag antagligen planera för en hemma födsel.

  Svara

   *bebisen

   Svara

    Haha förlåt så mycket 😂

    Svara

  Jag tycker inte alls hemmaförlossning verkar idiotiskt! Det är inte för mig personligen men jag förstår absolut dem som vill ha det så.

  Sen är ju inte alla förlossningar på sjukhus med smärtlindring. Av olika anledningar. Smärtlindring som epidural är ju den effektivaste smärtlindring man kan få under en förlossning men inte okomplicerad när det kommer till biverkan som kan vara väldigt tuffa. Så bäst tycker jag är att bara respektera allas val att göra som de vill! Födde själv mitt första barn med endast lustgas och var mycket nöjd med det trots att det gjorde fruktansvärt ont. Ska få mitt andra barn om några veckor och hoppas på endast lustgas då med.

  Svara

  OT men kan du kontakta instagram och ifrågasätta varför de inte tar bort konton och inlägg som anmäls. Varför tillåts konton som kränker, sprider lögner, rykten och förtalar. Varför tas det inte bort när det anmäls? Snälla gör något!

  Svara

   Alla som läser här – anmäl så fort du ser ett konto eller inlägg som kränker eller förtalar någon, anmäl anmäl anmäl till instagram, på instagram, tryck uppe vid de tre punkterna och välj sen trakasserier eller annat vad du tycker passar, går på en sekund och ingen vet att just du anmält. Gör en insats, många anmälningar måste tydligen till för att de ska försvinna.

   Svara

    Tyvärr men det är hel meningslöst. De tar bara bort sånt som inte passar deras agenda. Förstår att du är frustrerad men det är så det är, sociala medier och världen styrs av äckliga och giriga personer som inte bryr sig ett skit om oss.

    Svara

   Men tror du på fullaste allvar att det är något som Camilla kan påverka? Att hon kan dra iväg ett mail till Instagrams ceo i USA och att han kommer svara på det? Hahaha

   Svara

    Finns ju dock ansvariga för instagram och facebook även här i Sverige, och kanske har de vissa ”intressen” och kontakter så de därför tillåter en del och inte bryr sig om anmälningar. Du borde låtit bli ditt Hahaha så hade du framfört det på ett bättre, seriösare och mer konstruktivt sätt.. men du vill nog gärna ha vissa trakasserier kvar gissar jag, du gillar nog sånt.

    Svara

   Ingen lyckas komma i kontakt med Instagram. De raderar de konton de vill. Tyvärr.

   Svara

  Mitt andra barn kom hemma när jag satt på toa. Va på väg in till förlossningen, men behövde gå på toa innan. Äldsta sonen va på väg över till grannen när jag ropade att min sambo behövde komma för jag såg huvudet! Han ringde BB men det va telefonkö och efter lite panik och två min senare så bara gled sonen ut och jag lyckades precis fånga upp honom innan han hamnade i toaletten. Precis då blev det vår tur i telefonen.

  Tack och lov gick allt jättebra, han andades, grät och tog tutten och jag bara satt och grät och va i chock. Efter en halv minut hamnade moderkakan i toan. Efter 7 min kom ambulansen och då blev jag hur lugn som helst, dom tog hand om bebis, jag ställde mig upp, tog bild på sambon som klippte navelsträngen i vardagsrummet och började städa toaletten. Helt sjukt! I efterhand inser jag bara vilken tur vi hade att allt gick bra 🙏🏽

  Svara

   Sambo klippte navelsträng och städade toalett antar jag att du menar.

   Svara

   Eller så gick det bra just för att du fick höra allt i lugn och ro hemma?

   Svara

    Ja- att föda barn på toan och som nästan hamnar i toan medan andra ungen är hemma känns ju verkligen som definitionen av ”lugn och ro”???

    Svara

     Precis, personen var uppenbart avslappnad nog att helt utan komplikationer föda ett barn. För många är hemma på toa med andra barn i närheten mer avslappnat än med främmande på sjukhus även om vi inpräntats att det senare ska vara ”säkrare”.

     Svara

  Mitt första barn födde jag utan någon som helst smärtlindring och DET ÄR JAG JÄVLIGT STOLT ÖVER. Mitt andra barn födde jag med lustgas och DET ÄR JAG OCKSÅ JÄVLIGT STOLT ÖVER. På samma vis som jag skulle vara stolt om jag födde med alla bedövningar som går att få. På samma vis som jag skulle vara stolt om jag gjort planerat kejsarsnitt. På samma sätt som vi alla kvinnor som fått ut en unge BÖR VARA STOLTA. Oavsett hur det skedde eller gick, vi genomgick det. Klappa er själv på axeln istället för att bråka om vem som gjorde mest (eller minst).

  Svara

  Jag vet inte hur det är i idag och om det varierar mellan olika län men för några år sedan så godkände endast sjukvården hemförlossning för andra barnet och om första graviditeten och förlossningen gått utan komplikationer.

  Svara

  Orkar inte läsa igenom 219 kommentarer ( 22:57 ) kvinnor har fött hemma i hur många år som helst. Varför röra upp en storm om hemma förlossning, tur att CAMCAM inte ska ha något barn.

  Svara

   Verkligen! Jag skulle nämligen vilja föda mitt barn i simhallen, men det blir så dålig stämning då…

   Svara

    Jag älskar bibliotek…

    Svara

    Äsch, det här du bara fått för dig.

    Svara

  Yoga girl Rakel födde inte sin dotter hemma. Blev BB och sjukhus för henne också i slutändan.

  Svara

  Jag har på allvar funderat över om jag ska föda hemma. Är mycket mer avslappnad och lugn här. Den största orsaken att det inte blir av är att jag inte vill att barnen ska behöva höra eller se på. Andra orsaken är att jag helt enkelt inte får. Det är för långt till sjukhuset

  Svara

   Inte får? För vem då? Det är väl bara att stanna hemma – ingen kommer ju tvinga in dig till sjukhuset för att föda…🙄

   Svara

    Ja fast då får hon väl ingen hjälp från barnmorskor kanske? Få vill föda helt själva hemma…

    Svara

     Finns ju en del del kvinnor som jobbar som hemförlossningssköterskor som man då kan betala för att de ska vara med.

     Svara

      Poängen med att inte vara för långt från sjukhuset är ju också för att kunna åka in till sjukhuset snabbt om det uppstår komplikationer under förlossningen. Bor man för långt ifrån sjukhuset för att kunna åka dit och vara där inom en rimlig tid, så menar vården på att det är bättre att åka in till sjukhuset för förlossningen direkt den kickar igång, ifall komplikationer uppstår.

      Svara

  skulle aldrig komma på tanken. Man vet aldrig vad som kan hända, hade jag inte hunnit till bb eller hade jag valt att föda hemma så hade jag inte överlevt min första förlossning. Tacksam för BB.

  Svara

  Hade aldrig fött hemma pga risken…dessutom är risken också stor att min man dött om han skulle ha ngt typ av ansvar under förlossningen – han fick fokusera mer på sin andning i slutet än vad jag behövde under krystvärkarna, annars hade han nog svimmat😁

  Svara

   Vad skulle din man ha för ansvar under förlossningen hemma som han inte har på sjukhuset menar du?

   Svara

  Men vadå..? Man kan välja att få föda hemma men man får inte välja fritt om man vill bli snittad i stället för vaginalt? Eller?

  Svara

   Förlossningsvård överhuvudtaget är valfritt ja, alltså måste man inte gå på undersökning och uppföljning under graviditeten och förlossningen om man inte vill. Men skulle tro att det är otroligt få som inte går på besöken hos barnmorskan under sin graviditet.

   Vilken vård man ska få (kejsarsnitt) är idag inte valbart utan måste beslutas av sjukvården. Vet att det finns många som anser att kejsarsnitt bör vara valbart…

   Svara

  Lite OT MEN: Bianca Ingrosso var och festa för 2 dagar, och riskerar att få Corona och sprida den, idag hälsar hon på en cancer sjuk flicka som troligen inte kommer klara sig.
  OM Bianca har corona och sprider det till den sjuka flickan är det 100% chans att flickan dör. Hur kan man göra något sånt?
  På instagram ber hon för ett mirakel att flickan ska klara sig, om flickan har en chans att klara sig men får corona av Bianca, då kommer flickan inte klara sig.

  Svara

   Bianca har testat och har antikroppar!
   Sen, så kommer fina Linnea inte klara sig, oavsett💔 så du behöver inte beskylla Bianca för att utsätta henne och minska chans till överlevnad!

   Svara

    Men snälla anonym nu får du nog läsa på vad antikroppar betyder.

    Svara

    Läs på!
    Visa har inte antikroppar för evigt, så har man antikroppar förra veckan kan man ändå vara smittsam denna vecka! Bianca hade antikroppar för flera månader sedan, idag är det ingen som vet hurvida Bianca fortfarande har antikroppar eller ej!

    Även om dem är 110% säkra att Linnea inte kommer klara sig ligger Linnea ligger troligen på en avdelning med andra cancer sjuka, så Bianca som inte verkar ha respekt eller förståelse för corona ett smittspridning borde verkligen inte vara där då hon riskerar att smitta andra och sprida smittan. Känns som denna lika flicka hade säkert blivit lika glada för ett video samtal med Bianca eller liknande.

    Svara

     Tänker ni att Bianca brutit sig in på sjukhuset?! Det finns riktlinjer hur man får besöka patienter osv, jag gissar att dom följt dessa och därmed gjort ”rätt”!

     Jag jobbar på en mottagning för sjuka barn, vi har i princip inga riktlinjer kvar mer än ”gå och testa dig om du har symtom” men inga större regler för patienter…

     Svara

  Kom att tänka på att under första förlossningen hade jag tydligen skrikit ”jag vill heeeeem nuuuuu” i krystvärkarna…kanske hade varit bättre att föda hemma ändå?!

  Svara

  Jag har fött tre barn på sjukhus och hade inte smärtlindring vid någon förlossning för att det helt enkelt inte behövdes på mig. Jag frågade hela tiden ”när det skulle börja göra ont” och då var det dags att krysta ut barnet. Visst smärtade det men inte mycket värre än menssmärtor. Det som var jobbigt för mig och varför jag önskade hemförlossning inför nr 3 är den utdragna tiden som en fl tar för mig, gissningsvis pga sjukhusmiljön. Nr 1: 36 . Bebisen andades knappt när hen äntligen var ute och jag var nära operation för att jag förlorade så mkt blod. Paniklarm, hela rummet fylldes av sjukhuspersonal och de sprang iväg med bebisen till syrgasen och själv slocknade jag och sov i 2 h.
  Nr 2: 18 h och bebisen dog nästan då den fastnade. Akutlarm igen och med hjälp av läkare som drog på droppet och därmed konstruerade en värk samtidigt som jag hade två bm tryckandes på magen fick vi ut barnet som snabbt togs till neo och själv var jag helt borta av utmattning, igen.
  Nr 3: min skräck var en liknande fl igen med akutlarm och halvdöda bebisar så min önskan var hemförlossning då jag misstänkte att sjukhusmiljön är orsaken till mina utdragna fl.Min region bekostar ej hemförlossningar så det var tyvärr ej något alternativ. När värkarna satte igång stannade jag hemma så länge jag kunde (låg i badet och lyssnade på musik) och vid ankomsten till sjukhuset var jag öppen 9,5 cm (av 10). Jag hade alltså gjort nästan hela värkarbetet hemma på egen hand i 5 h. ”Bra jobbat, nu blir det bebis inom 1 h” sa bm glatt när jag skrevs in. 7 h senare var bebisen fortf inte född och orken började ta slut och paniken komma över att återigen ”missa” slutklämmen och inte få upp bebisen på bröstet osv. Fick då tips av bm att sätta mig i skräddarställning och 20 min senare var barnet ute på bara två krystvärkar och inget paniklarm denna gång.
  Vid efterbesöket hos min bm konstaterade vi att jag uppenbarligen föder barn bäst i hemmet och vilken skit det är att alla regioner inte erbjuder det. Min dröm är att få föda i vatten, bästa smärtlindringen. Mitt sjukhus erbjuder inte det. Därtill är det ett lotteri vilken bm/uska du får. Vid hemförlossning vet du vem du får och har träffat hen i förväg.

  Svara

  Ligger inne på förlossningen nu och kan verkligen säga att vi har så otroligt bra sjukvård här i landet, och det är vanligt med komplikationer. Skulle aldrig föda hemma! (epiduralen som pratar här) 😅

  Svara

  Aldrig föda hemma! Att en förlossning efter en normal graviditet oftast är komplikationsfri spelar ju ingen roll, det enda som betyder något är de gånger då det inte går som på räls. Faktiskt tycker jag som läkare att det borde vara förbjudet att föda hemma, helt enkelt, det handlar ju inte om mammans väl och ve i första hand utan om barnets. Dessutom finns ingen motsättning mellan sjukhusförlossning och en bra förlossningsupplevelse, vilket många verkar ha fått för sig och för det kan vi tacka alla kvinnor som under decennier bidragit med åsikter om att föda på sjukhus och krävt förändringar i den miljön så att även den känslomässiga biten får mer plats.

  Personalen på våra förlossningsavdelningar runt om i landet är proffs på att ta hand om både fysiskt och psykiskt. Och som jag såg att någon annan skrev – det är just de som utgör skillnaden mellan svåra förlossningsskador hos både barn och mammor – för att inte tala om både kvinnor och barn fortfarande dör i barnsäng i många länder.

  Svara

   Pinsamt och skrämmande om du är läkare och så oinsatt i frågan.

   Svara

   En förlossning handlar både om kvinnans hälsa och om barnets hälsa. Som läkare borde du veta att om man under en förlossning skulle tvingas välja mellan barnets liv och kvinnans liv går kvinnans liv först. Sedan, helt ärligt, Sveriges barnmorskor och förlossningsundersköterskor sliter som djur för att göra det så bra som möjligt för den födande kvinnan, all cred till dem, men det går inte att jämföra en förlossning på en förlossningsavdelning med en förlossning hemma. Det Är mer stressande än att vara kvar i sin hemmiljö. Det är inte dåligt att föda på sjukhus, men nog fasen är det stressande att mitt i värkarbetet behöva resa, träffa vilt främmande människor och vistas i en ovan miljö.

   OBS! Absolut ingen kritik till barnmorskor på sjukhus. Ni gör ett toppenjobb och människor som är mer engagerade i och måna om en kvinnas hälsa har jag aldrig mött! Jag kan bli rörd bara jag tänker på er. Det här handlar enbart om att behöva resa och vistas i en främmande miljö. Jag tror att det t.ex. är förbjudet i djurskyddslagen att flytta ett födande kreatur, men en födande människohona går bra att flytta på. Självklart stör det förlossningen även om det skulle vara det bästa alternativet.

   Svara

    Du spårar ur logiskt och så blir det fel. Det jag skriver är att i valet mellan att föda hemma och på sjukhus ska barnets väl gå före mammans, det vill säga att hon inte ska tillåtas chansa med en annan människas (sitt barns) liv som insats. Självfallet är det så att man räddar mammans liv före barnet i den tack och lov mycket sällsynta situationen att man behöver träffa det valet på ett sjukhus. Läs om, läs rätt.

    Jag passar på att svara den andra peson som hade reagerat på min ursprungliga kommentar här också:

    OM jag är läkare? Ja, jag är läkare. Menar du att folk här brukar sitta och skriva att de är det – utan att vara det?

    Svara

     Du verkar ytterst osmart, men:
     Pinsamt och skrämmande ATT du är läkare och så oinsatt i frågan.

     Svara

      Och pinsamt och skrämmande att en läkare har så dålig läsförståelse och hänger upp sig på en detalj.

      Svara

       Det var många ”pinsamt och skrämmande” på en och samma gång. Du och dina meningsfränder verkar gilla samma ord. 😉

       Problemet är bara att jag varken är ”osmart” eller har ”dålig läsförståelse”. Och vet du vad? De flesta brukar vara så pass begåvade att de genomskådar försök till ad hominem-argumentation och då blir den ju bara pinsam. Om du har sakliga synpunkter på det jag skriver, uttryck dem gärna. Annars kan jag inte ta dig på allvar.

       Svara

  Öh? Varför syns inte den kommentar jag just skrev?

  Svara

  Skönt man slipper välja. Inga ungar här inte.

  Svara

  Jag födde barn nr 1 hemma i badkaret, dock oplanerat. Det gick helt komplikationsfritt men blev en chockartad upplevelse.

  Barn nr 2 ville jag föda hemma, eftersom jag visste att jag klarade det och var rädd för att det skulle gå fort (ville inte föda i bilen). Det var dock i min region inget som de kunde hjälpa till med, utan fick fixas privat. Så det blev ingen hemförlossning. Ungen kom ut i hissen på väg upp till förlossningsavdelningen istället…

  I många andra länder är det vanligt med hemförlossningar vid lågriskgraviditeter, och tänk tryggheten i att ha en barnmorska som är där bara för dig. Sen får man inte föda hemma om det är för långt till sjukhus.

  Svara

  Jag bodde sex ar i Haag i Holland och där är hemmaförlossningar nästan det ”normala”. En av mina vänner ville föda hemma, men med det första barnet och helt oerfaren fick hon efter 12 jobbiga timmar ända aka till BB. (sedan tog det ytterliggare 11 timmar…) Men! när hon skulle fa sitt andra och visste hur det gick till hade hon inga problem och inte heller med de följande.

  I Sverige har jag en kusin som födde sitt tredje hemma.

  Jag tror att när det gäller första barnet är det nog bäst att vara pa BB, men de följande tycker jag att man ska fa lov att göra det som känns bäst och tryggast för en själv. Hemmaförlossningarna är mycket noga uppföljda och i alla fall i Holland sa kom alltsa en barnmorska och sag till mamman flera ganger för att kolla läget.

  I Sverige med de langa avstanden ute pa landet är det förstas mycket knepigare eftersom det inte bara gar att slänga sig i en taxi och sticka till BB pa tio minuter ifall det skulle behövas.

  Det är lätt att tycka en väldig massa saker om detta eftersom det ju handlar om ett nytt liv som föds
  och i var moderna tid har vi kommit langt bort fran det som är naturligt.. allt ska kontrolleras, ingenting far ga fel
  och vi har blivit bortskämda i den moderna västvärlden med vara fantastiska sjukhus. Barnadödligheten vid
  förlossningar är – vad ?- 2-3 pa ett tusen?

  Mitt barn föddes med kejsarsnitt eftesom det inte vände pa sig och i Belgien tillater de inte längre – sedan mer än 15 ar
  att förstföderskor föder naturligt om fötterna kommer först. Risken för komplikationer är mer än 30%.
  Jag valde att inte ta den risken. Hade det varit 2:e eller 3:e barnet hade jag kanske känt annorlunda? Jag vet inte.

  Men jag tror att i en diskussion som denna är det oerhört viktigt att respektera varandra
  och att inte padyvla vem det än är om vad som är ”rätt eller fel”.

  Vi far inte glömma att för den som ska föda är rädslan inför det okända ett stort hinder. Rädsla blockerar och gör
  att kroppen spänner sig och man far ännu mera ont. Om du da är hemma och känner dig tryggare där och mindre
  rädd sa kan ju faktiskt förlossningen bli mindre jobbig än pa BB – sa var det för mina väninna som födde sina
  följande barn hemma.

  Lyssna pa varandra, respektera varandra.

  Svara

  Ja och många dog också (och dör fortfarande) pga allvarliga komplikationer och brist på god sjukvård. Bara för att något har gjorts i hur många år som helst innebär det inte är något bra. Har man tillgång till sjukvård fattar jag inte hur man vågar föda hemma.

  Svara

   Man vågar eftersom det enligt forskning är lika säkert eller säkrare än att föda på sjukhus. Det gäller dock friska mammor och lågriskgraviditeter. De flesta som föder hemma föder med två barnmorskor som är med hela tiden, det får du aldrig på en förlossningsavdelning.

   Jag hade själv en komplicerad förlossning, men den orsakades av sjukhusets interventioner och brist på närvaro. Jag kommer absolut föda mitt nästa barn hemma, för mig och mitt barns säkerhet.

   Svara

  Åh orkar man ens läsa de trångsynta kommentarerna?

  Att föda hemma eller på sjukhus är ett kulturellt fenomen, och givetvis även sammankopplat med ett lands ekonomi. Men det är så typiskt oss svenskar att slå oss för bröstet, ”Här det bäst! Här är kvinnan omgiven av läkare, barnmorskor, undersköterskor, sugklockor, epidural, TENS-maskin oooooch så vidare i all oändlighet… Det så SÄKERT och TRYGGT här”. Samtidigt har vi riktigt höga och fula siffror gällande förlossningsskador här. Hmm?

  I västvärlden ses graviditet och förlossning som en sjukdom som ska botas med läkemedel. Detta är en syn som skiljer sig från många länder. Kvinnor som föder utan smärtlindring har ofta färre skador i underlivet då de lättare hittar the flow och arbetar med sin kropp istället för emot den, de känner bättre när de ska krysta eller ej. Men här ska allting vara så sterilt och ”kontrollerat” m.m.

  Inget av alternativen är fel. Vi ska väl fan kunna lita på att en kvinna själv kan välja om hon önskar kejsarsnitt, epidural eller hemma-förlossning eller whatever? Varför ska man se ner på vissas val? Så fult. Ni kan spana in Yoga Girl’s andra vän Ashley Albrand, hon har fött alla sina barn (bland annat tvillingar!) i sitt hem i djungeln i Costa Rica. 🙂 De mår prima.

  Svara

   nä, jag skippar de trangsynta. 🙂

   Svara

  Eftersom många får mycket men väldigt lång tid efter en epidural. Skulle män föda barn hade man givetvis kommit på en bättre bedövning, men nu har man inte det. Föder hellre 10 ungar utan bedövning än att ha ont av en epidural för resten av mitt liv.

  Svara

  Något som det inte pratas om är miljön på förlossningen.
  Mina långdragna förlossningar (36 h resp 18 h resp 7 h) har inneburit att jag har hunnit avverka minst två team (bm + uska) och det är mindre kul att få en ny bm som ska sätta sig in i min situation, mina önskningar osv när det är dags att börja krysta. Inte jättebra psykiskt.
  Därtill har jag haft läkarstudenter med i rummet utan att någon har frågat mig om det är ok (vilket det ska fråga men det fick jag veta först i efterhand). Man ligger där med bar underkropp i ett kalt rum i en smal, obekväm säng (alldeles för hög för min korta kropp) och fokuserar på andningen och plötsligt ser man att en 25-årig snubbe står i hörnet med armarna i kors när läkaren är inne och för 10:e gången gör en vaginal undersökning. Eh ursäkta, vem är du?
  Gå på toa för att kissa för att upptäcka att det är upptaget. Inte jättekul att stå i en sjukhuskorridor i toa-kö när man parerar värkar och helst vill sitta ned, och samtidigt springer det hantverkare som lagar något trasigt som de såklart ska laga just det dygn jag är inne och föder.
  Sängen jag fick när jag födde barn nr 2 var en gammal modell som var alldeles för stor för mig så jag kunde inte hålla i mig i något, jag nådde inte handtagen. Bad om en annan säng men alla andra var upptagna. Åh vad jag längtade hem till min stora, sköna säng i mitt underbara hem.
  Något jag inte heller var förberedd på var miljön på BB. Dela rum med andra okända personer vars bebisar kanske inte sover och därmed väcker de din bebis som äntligen har somnat efter 2 h skrikfest.
  Sängen är för smal för att kunna samsova med bebisen eller ligg-amma. Kudden är av en märklig gummikonsistens som inte är skön att ligga på.
  Mitt i natten väckte en sur sköterska mig och bebisen när vi äntligen hade somnat (helt slut efter lång fl) för att kolla blodsockernivån på bebisen. Ingen frågade mig om det var OK och det var jag som sen fick ta passet att försöka söva om bebisen, kl 0330 i en sjukhuskorridor med härliga lysrör i taket.
  Min partner fick inte stanna över natten då det ej fanns plats och det är inte jättekul att vara helt ensam med bebisen det första dygnet när det känns som att du har sprungit 100 maratonlopp och helst bara vill sova.
  Jag bad om tidig hemfärd och fick ett snorkigt ”vi får se, det beror på vad läkaren säger och när hen har tid för undersökning”. Jag blev inte hörsammad så jag tog min packning och ställde mig demonstrativt vid utgången och sa att jag var på väg hem. En sur sköterska kom och sa att hon hade info till mig (min tredje fl på 2,5 år, undrar vad som var nytt denna gång tänkte jag) och bad mig återgå till min säng. ”Nej tack, jag står bra här, vad vill du informera om?” Hon såg besvärad ut och informerade mig skamset och tyst om att jag inte borde ha vaginalt sex de närmsta veckorna och att det kan ta tid innan avslaget upphör.” Ok, hade INGEN ANING sa jag irriterat (återigen, tredje barnet) och bad om att få bli utsläppt. Till sist kom en läkare som med sträng blick släppte ut oss efter att ha säkerställt att det är JÄTTEVIKTIGT att jag kommer in igen om barnet verkar må dåligt. Åh fan, svarade jag och replikerade att det förmodligen är enklare att ta sig ut från Hinseberg än från BB. Väl hemma i vår sköna säng sov bebisen och jag gott och barnet fick igång amningen rejält, inga som helst problem.
  En vän till mig skulle föda sitt fjärde barn och bad om att få föda på ett annat sjukhus i en annan region just pga det dåliga bemötandet på BB på samma sjukhus.
  Jag upplevde BB som ett fängelse med övervakning, idiotförklaring av mig och noll hänsyn till mina önskemål. Dessutom koppmatades mitt ena barn utan vår vetskap, det hade förmodligen inte hänt om vi hade fått uppleva våra första timmar tillsammans i lugn och ro hemma utan övervakning från förståsigpåare som inte ens kan fråga vad de nyblivna föräldrarna har för önskemål.
  BB är förmodligen en jättebra miljö för osäkra föräldrar som inte har någon förkunskap, men för pålästa och erfarna föräldrar med trygg magkänsla och självsäkerhet är BB i min region ingen härlig miljö. Jag blir fortfarande arg när jag tänker på hur jag och mitt barn behandlades på BB.

  Svara

  Hej,

  Jag skulle vilja fråga dig som driver den här bloggen varför en kommentar jag skrev mycket tidigt i morse inte kom med. Jag är ny här så det kan inte finnas någon spärr eller dylikt (om du nu har sånt). Kommentaren handlade om vikten av att föda på sjukhus och inte hemma.

  Svara

  Hemmaförlossning är inte mer farligt än sjukhusfödsel och i många länder, tex Nederländerna så vill mödravården att du föder hemma. Är du omföderska och inte hade någon allvarlig komplikation från första förlossningen är hemma födsel standard och många först föderskor föder hemma också. Och dom har inte högre förlossnings dödlighet pga detta. Däremot så är det bevisat att i regel får hemma föderskorna mindre förlossnings skador och trauma då hen är in charge över sin förlossning pga lung och trygg miljö utan att vård personal tar ”över” hens kropp med onödiga fiffi kontroller, icke nödvändig igångsättning och förlitar sig för mycket på smärt lindring. Däremot så har man ett team som kommer hem till en, dom har en vård bil med blå ljus ifall du måste åka in till sjukhuset och har du längre än 10 minuter bilväg till sjukhuset så kan dom be dig att åka till sjukhuset iallafall just för att minska riskfaktorer. Ja förlossning är ett risk moment och många föderskor har dött genom historien och tyvärr fortsätter att dö både hemma och på sjukhus, så givetvis är sjukvården livsnödvändig och känner man sig otrygg ska man ju absolut föda där. Men det är en felaktig bild att hemmaförlossning är sämre eller farligare om det görs på rätt sätt.

  Svara

  Födde mitt tredje barn hemma men inte planerat. Vi hann inte in. Men hade ambulans och barnmorska (som bodde i närheten och kom helt privat) och akutläkare närvarande. Hade turen att allt detta fanns typ 10 min bort när min man ringde 112. Dock ingen smärtlindring. Eftersom allt gick bra kan jag säga att det var en rätt cool upplevelse men då tyckte jag inte att det var det minsta coolt. Var livrädd fram till stunden barnmorskan kollade mig och sa att jag var fullt öppen. Då kunde jag låta kroppen göra sitt (det var som sagt tredje gången även om de andra två var helt annorlunda).

  Förtydligande: säger inget alls om vad andra väljer, svarar bara på frågan Camilla ställde. Och i mitt fall var det inte ett val. 😬

  Svara

  Jag åker absolut till sjukhuset med mitt eventuella andra barn också. Vill ha epidural och personal. Men jag absolut HATADE att vara på BB (för er som inte vet är man alltså på förlossningsavdelningen först, sen när barnet är ute och man är ihopsydd, får man åka till BB-avdelningen). Så på det viset hade jag gärna fött hemma så jag kunde få ta det lugnt i min egen säng med bebisen.

  Svara

  Har tre barn. Mitt första hade inte överlevt om vi inte varit på ett specialistsjukhus, inte jag heller förmodligen. Med mitt andra barn gick det hur bra som helst men det tredje höll också på att gå illa. Vad jag menar är att man ALDRIG kan veta hur en förlossning kommer att gå, även om det inte är första gången. Jag tycker det är sjukt egoistiskt att föda hemma, det är inte bara den heliga moderns lugn och ro och ”space” som det ska handla om, utan också om barnets liv.

  Svara

  Jag är också en som fött två barn henna efter en första väldigt snabb förlossning på sjukhus då vi knappt hann in & det bara var jobbigt att vara där. Jag bara visste att hemförlossning var det absolut bästa jag kunde göra med mina andra barn & mycket riktigt – det var två väldigt snabba, helt okomplicerade & magiska förlossningar – båda på under en timma efter första tecknet på att de skulle starta. Barnmorskorna hann till mig men jag hade troligtvis annars fött i bilen på väg till bb. Försumbar smärta, lugnt & tryggt i egna hemmet utan hetsen att åka till sjukhus & inga som helst sprickor eller andra skador utan jag var direkt fullt återställd. För vissa mammor är hemförlossningar det absolut bästa!

  Svara

   Ville gärna vara anamma i inlägget ovan

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.