Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt. 🙂

825 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om ni skulle flytta till en lägenhet som var ~10 kvm mindre än den förra (58–>47), vilka områden hade ni fokuserat på mest under rensningen/downsizing inför flytt?
  Vill hellre rensa för mycket nu innan än att stå i skiten sen

  Svara

   Köksredskap och andra köksgrejer – många av grejerna kan har mer användningsområden än man egentligen tror 👏🏻 Böcker, handdukar?, sängkläder.
   Men i första hand skit som bara stått i år utan att någon skänkt dom en tanke 😅

   Svara

   Spana in Marie Kondo 🙂 absolut bästa sättet att rensa! Sök på youtube för inspo.

   Svara

   Beror väl på planlösningen, förvaringsmöjligheter och dina intressen, tänker jag 🙂
   När jag flyttade till mindre prioriterade jag hellre bort soffan än mina bakmaskiner och kökssaker. Andra tänker annorlunda. En vän skänkte bort alla böcker och skaffade en Kindle. Det skulle inte funka för mig.

   Svara

   Dekorationer, souvenirer, papper och dokument, böcker. Allt sådant som står på hyllor, för att i senare skede kunna ta bort just hyllor/skåp/bokhyllor som bara tar utrymme för att agera förvaring åt prylar som inte används.

   Svara

   Beror ju som nån sa helt på planlösningen. Har du många garderober? Stor vind/källare? Eller om du bor själv eller med nån annan osv. Kläder/skor t ex kan man göra sig av med betydligt mer än man tror. Man får tänka om helt, skaffa förvaringslådor under sängen. Kanske rensa bort alla handdukar och lakan förutom två tre set.

   Svara

   Börja att rensa det som står på vinden/källarförråd, typ i lådor längst in. Då har du förmodligen inte använt det på ett tag nu och kommer inte sakna när det rensas bort.

   Gå igenom om du ”köpt upp dig” på något och har dubbla ex – då är det ingen mening att ha kvar den gamla som du inte längre använder. Typ resväska, köksprylar, sportprylar osv.

   Och sen såklart vara ärlig mot sig själv och slänga trasiga grejer!

   Svara

    Fick en uppenbarelse! DÄR är mitt problem! Eller egentligen min sambos problem… Vi har under elva år tillsammans uppgraderat våra prylar allteftersom men han kan inte slänga det gamla!!!! Blir tokig. ”Kan va bra att ha…”

    Jag rensar bland mina kläder/böcker/diverse skit ofta och när det står i hallen för att åka till erikshjälpen eller ska kastas så tycker han att det är så onödigt att det ska bort och lyckas varje gång övertyga mig om att vi ska ge till dem vi känner istället för att bara snabbt slänga eller skänka till erikshjälpen. Det leder till att vi i flera m å n a d e r kan ha påsar i hallen innan vi äntligen åker med det till släkt och vänner. Blir så jävla less. Snubblar över påsarna och det ser så stökigt ut.

    Gaaah! Ville bara gnälla av mig.

    Svara

     Så är min sambo med. Men detta har jag märkt att han har ärvt från sin familj. De har kvar ALLT från när barnen var små, alla tvn de någonsin ägt, de har en stor vind, källare och förråd man ej kommer in i pga för mkt saker i vägen och deras hem ser ut som en antik affär pga allt de samlar på sig🥺 jag är helt tvärtom och lite av en minimalist. Hatar och samla på mig saker.

     Svara

     Haha förstår verkligen! Fick också en uppenbarelse när jag insåg detta med att man uppgraderat sig. Köpte nya skidor för något år sedan och hade kvar de gamla ”ifall att”. Liksom nej jag kommer aldrig någonsin vilja använda de gamla igen!

     Svara

   Alla diverselådor brukar man kunna rensa ut en hel del i.

   Svara

  Jag tycker att den här mannen är så klok:

  https://www.svd.se/tankeviruset-som-infekterar-vastvarlden/i/senaste

  Svara

   k

   Svara

    Vilken fin kommentar. ♥️

    Svara

   Ja, han är bra.

   Svara

  En till fråga men helt annat område:
  The office – vad tycker ni om Jim? Ju fler gånger jag kollar om serien ju mer douchig är han

  Svara

   Han är ju oskön som flirtar med en upptagen tjej, men fan – han är ju drömmig. Hade inte bangat. Och de ska ju vara med varandra!

   Svara

   Han är ju rätt tråkig? Känns inte som han egentligen har en personlighet

   Svara

   Älskar. Han är ju ett svin genom hela athlead grejen dock.

   Svara

   Inte för att någon frågar, men här är några av mina ”argument”:

   Han beter sig ganska svinigt mot folk och skämtar mycket på deras bekostnad.

   Se t.ex. hur resten av kontoret reagerat på hans agerande när han varit tillfällig chef.

   Han blir arg på Pam och håller saker mot henne som hon inte kan styra över. Även när han var kär i henne och hon fortf var förlovad betedde han sig drygt mot henne. Även tvärtom när Pam avslutat förlovningen var Jim fortf dryg mot henne.

   Athleapgrejen – bruuuh don’t get me started. Nej. Han var en liten rövhatt genom alla dem avsnitten.

   Svara

   hade lätt legat.

   Svara

  Planerar att flytta till Stockholm inom en snar framtid. Vad har ni för tips?? Kan vara allt ifrån flytt, restauranger etc…😊

  Svara

   Om du ska bo i andrahand är mitt främsta tips att vara väldigt försiktig när du letar efter lägenhet. Är du godtrogen kommer du att bli lurad.

   Svara

   Se upp för coronan

   Svara

   Ge oss lite mer att gå på. Vad gillar du? Hur gammal är du?

   Svara

    Jag är 21. Tycker om sport, natur, älskar italiensk mat. Är öppen för det mesta😊

    Svara

     Låter som en Tinder-profil.

     Svara

     Ulriksdals slottsträdgård i Solna strax norr om Stockholm är fantastiskt fint!

     Svara

     Löpning – Ursvik!
     Sport – ”nya Söderstadion” aka hammarby fotboll när vi väl får va på plats igen.
     Träning – sats (är du singel så kör på kocksgatan eller Odenplan)
     Mat – Tjoget (bäst drinkar och mat) eller mer avslappnat men lika bra Paradiso. Gillar du öl? Stigberget, omnipollo (bästa stället under pandemin då dom har råkoll, magisk pizza och god öl), mikkeller.
     Natur: vinterviken eller Långholmen om du ändå vill hålla det centralt.

     Svara

   Tips på bra italiensk restaurang är Capri Due i Vasastan. Om du gillar indisk mat måste du gå till Shanti (finns på flera ställen i stan) och Indian street food som har tre restauranger bland annat i Vasastan och på Drottninggatan.

   Svara

   Mitt bästa tips efter 40 år i Stockholm är: flytta inte hit. Finns så många andra städer som är betydligt trevligare att bo i.

   Svara

  Tips på saker att göra i Stockholm med en tvååring och en femåring? Tänker typ bästa parkerna för lek, kanske nå djur? Behöver inte vara något avancerat 🤩

  Svara

   Var någonstans i Stockholm?

   Svara

    Spelar ingen roll, har tillgång till bil 😊

    Svara

     Mulle meck-parken i Solna är jättefin!

     Svara

   Aspuddens 4H-gård. Söta djur och finns minigolf också. Lite utanför stan men mycket mysigt!

   Svara

   Lekboskèn och spårvägsparken i Kristineberg

   Svara

    +1 på denna, har inte barn själv men brukar gå förbi där och det ser SÅ kul ut. Blir avis på att såna parker inte fanns när jag var barn haha.

    Svara

   Mullemeck parken i Solna
   Aspuddsparken (har djur)
   Skansen
   Kristallparken i Älvsjö/Solberga (har plaskbassäng och lite djur)

   Svara

   har en tvååring och en sexåring.
   Det dom funkat här är Siggesta gård, parken på Kvarnholmen, Skansen. Sedan vilken park som helst verkar funka.
   Ät hamburgare på Lillys Burger och få ut barnen på toaletten.

   Svara

   Som inte är överbefolkad! 🙂

   Svara

   Båtparken i Hammarby sjöstad (Henriksdal)! Kul för den stora och så finns det en bra mer ”traditionell” park precis intill med gungbrädor osv som passar bra för mindre.

   Svara

  Vart i livet stod ni när ni var 25? Vad hade ni lyckats åstadkomma?

  Svara

   Åstadkomma vet jag inte. Men jag hade bott hemifrån i tio år, var nästan klar med min universitetsutbildning och hade träffat snubben som nu är min man. Jag hade däremot inte lärt mig att hantera min ångest på ett hälsosamt och hållbart sätt, inte tagit tag i min depression på riktigt och inte blivit självsäker nog att inse att jag KAN saker.

   Svara

    Fan Elise! Är du jag? Detta kunde vara jag som skrev! Dock hade jag bara bott hemifrån i sju år vid 25 men annars var allt exakt! Satan vad likt. Känner mig så träffad på något sätt!

    Svara

   Åh då hade jag precis tagit min mastersexamen och fått mitt första fasta jobb! Livet var så oroligt spännande då. Nu är det mestadels en besvikelse Hahaha…

   Svara

    Varför är det en besvikelse nu?

    Svara

     Är singel, har valt ett icke-karriärsjobb (som dock har bra villkor och fina kollegor), och i och med Corona har alla roligheter ställts in. Det jag gör: jobba. Träna. Sova. Dejta. Men detjningen har gjort mig ganska nedstämd så ska sluta med det. Livet är rätt tråkigt! En… besvikelse.

     Svara

   Är 25 år nu. Färdigutbildad men inget jobb inom det (tog iofs examen för en månad sen). Sambo med min fästman sedan 7 år. Velar just nu så mycket om jag ska lämna förhållandet eller inte. Har aldrig gjort annat än att vara med honom. Älskar honom, men han vill ingenting. Han håller mig tillbaka. Jag vill köpa lägenhet, gifta mig, bilda familj. Han vill bo kvar i hyresrätten och inte göra någonting. Vågar man?

   Svara

    JA! Låt inte ditt liv begränsas för en man

    Svara

    JA! Man vågar! 😉
    Stanna inte kvar i ett förhållande du egentligen inte mår bra av, och stannar bara för att det är bekvämt.

    Men ge honom en chans att förändra sig först. Ta och prata med honom om hur du känner och att du känner att han håller tillbaka dig.

    Svara

     Vi har gått i parterapi i ett år, och bland annat pratat om just det. Så ja, kanske är det dags att släppa taget nu. Så läskigt bara!!

     Svara

      Det kommer att bli så jävla bra! Äntligen får du leva och leva ut allt på ditt sätt. Du är i den åldern där det inte är ngn stress med nåt tidsmässigt. Dom 5 närmaste åren kommer att forma dina 45 sista, se till att njuta! Önskar dig all lycka i världen!

      Svara

    Du låter precis som jag gjorde när jag var 25. Det ÄR värt det. Det kommer inte vara lätt men oj vad du inte kommer ångra dig.

    Du är ung och har all möjlighet att leva livet än att vänta på att din kille ska skärpa till sig. Hellre nu än när det finns eventuella barn i bilden.

    Svara

     Samma här. Några mån efter att jag fullt 25 blev jag singel efter 4 år. Det var så livet började på riktigt, alla dörrar öppnades och valet var helt mitt vad jag ville göra och när. Sån jäkla frihet det innebar. Och som ovan skrev, du kommer inte ångra dig.

     Svara

    Klart du ska lämna! Finns inget att bygga vidare på om han efter 7 år inte vill något som du vill. Lämna och hitta någon som har samma framtidsdrömmar och planer som dig.

    Svara

    Hej! Jag var ihop med min f.d i åtta år.. han ville ingenting, hade inga ambitioner, ville inte flytta ihop eller skaffa barn. Vi var tillsammans från det att jag var 20 till 28. När vi firade 7 år lessnade jag och gav honom 1 år på att lägga manken till. Ingenting hände så jag skaffade kanadensisk visum (han visste) och bad om en paus fem dagar innan vi firade åtta år och drog till Kanada. Han bokad en resa i panik och bad om en till chans… men skadan var skedd och jag hade gått vidare. Inte på så kort tid men jag hade förberett mig mentalt ganska länge. Ångrar dock inte förhållandet! Bara att jag väntade så länge med att dumpa honom… iom att han höll tillbaka mig så mycket. Kom iaf hem till Sverige, träffade min barndomsvän, blev kär och vi har nu varit ihop i 3 år. Vi bor ihop och har en framtidsvision med MIG <3 Vill dock tillägga en rätt viktig sak och det är min största bedrift är vad jag lyckats åstadkomma karriärmässigt efter att jag dumpade honom.
    Livet är för kort!! Du vill inte titta tillbaka och se hur en man hållit dig tillbaka.

    Svara

    Fan hörni! Tack för pepp. ❤️ Nu har precis intresseanmält mig för ett nybyggnadsprojekt, inflytt i november. Kanske blir vi särbos, kanske går vi isär. Men framförallt: jag får flytta! Göra något som JAG vill. Göra något för mig själv.

    (Har inte snackat med min kille om det här än pga gjorde det i hypen av att läsa era kommentarer. Men ska SÅKLART prata med honom om mina känslor och vart jag står nu.)

    Svara

   Inte ett skit! Hade precis flyttat hemifrån, jobbade extra (i butiken där jag nu är chef) och pluggade strökurser på universitetet. Eh deppigt att det var 10 år sen. Same same different different. Bor i samma lya men nu med sambo. Händer inte mycket i mitt liv inte.

   Svara

   Jag hade precis fått ”drömjobbet” och hoppade av univeristetsstudier pga det.
   Var tre år ifrån världens utbrändhet som tog 2 år att komma upp ur.
   Jag hade en pojkvän som jag typ bodde hos, men jag hade fortfarande kvar min lägenhet. Året efter dess flyttade vi till radhus.
   Annars vet jag inte riktigt. Det mesta av det året gick åt till att jobba. Jag fick dock se massa häftiga platser i och med jobbet. Fick t.ex. segla över Atlanten och bo i västindien i två månader.

   Svara

    Vad för jobb?

    Svara

     projektledare för idrottsevent

     Svara

      Åh!!!

      Svara

   Jag hade en högskoleexamen, ett jobb, en bil, en lägenhet och en sambo.

   Svara

    Vad har du nu?

    Svara

   Inte mycket. Jobbade i butik (var avdelningschef) tog körkort och hyrde ett stort radhus. Hade dock bott i två olika länder innan och rest runt. Nu har jag köpt radhus, samma sambo men tvåbarnsmamma. Har gjort någon termin på universitetet. Är 29

   Svara

   Hade precis påbörjat min drömutbildning efter många om och men.
   Min äldsta var 1,5 år och jag var gift sedan 6 månader. ☺️☺️

   Svara

   Jag är snart 27 och kan väl inte påstå att mitt liv har blivit som jag tänkt riktigt (dock är det mitt egna fel) Struntade i att plugga och jobbat sedan studenten, skaffade barn med min första riktiga pojkvän som jag nu separerat ifrån pga bristande erfarenhet av hur en sund, jämställd relation ser ut. Jag har dock blivit väldigt sporrad i att ta tag i mig själv och göra något av mitt liv och vill plugga nästa år, såg hur mycket min mamma fick kämpa utan utbildning som ensamstående när jag var liten så har sagt till mig själv att aldrig hamna där…

   Dock tycker jag ändå jag har hunnit med mycket – rest otroligt mycket, bott lyxigt i innerstan och levt riktigt cityliv, haft båt, skaffat världens finaste unge, jobbat och träffat vänner för livet.

   Svara

    Du har hunnit med mycket! 🙂 hur gammal var du när du fick barn?

    Svara

     Hade precis fyllt 25 när jag fick mitt barn ☺

     Svara

   Hade deltidsjobb, bostadsrätt, gift.

   5 år senare, heltidsjobb, universitetsutbildning på 3,5år, barn, fortfarande gift haha.

   Sen kan man ju gå djupare, hur man utvecklats som person men orkar inte skriva 😄

   Svara

   Höll på att resa jorden runt och uppfylla mina drömmar! 25 var bra. Sen träffade jag en man och allt gick utför!! Skulle säga generellt att livet innan ordnat jobb och familjeliv var bäst. Det sämsta som hänt i mitt liv är att folk skaffat barn.

   Svara

    Fan samma här typ.. man förlorar vänner.

    Svara

   Haha typ inget! 😄 (Nu har det ordnat upp sig däremot).

   Svara

   Nyligen singel efter ett längre förhållande. Bodde i hyresrätt och hade en KY-utbildning i bagaget som ledde till en fast anställning och bra lön.

   Svara

   Nu när man ser tillbaka var mitt år som 25 ett av mina (hittills 🙂 ) bäst år. Bodde utomlands och läste min master. Flyttade till ett annat land efter jag var färdigpluggad för en praktikplats. Hade en riktigt rolig tid. Hade inget fast förhållande men dejtade lite vilket jag var nöjd med. Jag reste även en hel del under mitt år som 25.

   Svara

   Utåt sett inte ett skit. Men brutit med min narcisst mamma, flyttat hemifrån, börjat på terapi för och bearbeta övergrepp och så hade jag varit drogfri i 1 år och börjat se mitt egna värde.

   Svara

    Kan du berätta om detta? Jag har en vän som är 21 nu, använder mycket droger, mår dåligt psykiskt, jobbar då och då på en svartklubb. Jag har försökt hjälpa henne in på behandlingshem, har du något tips?

    Svara

     Det är jättesvårt att ge råd eller tips eftersom vi alla missbrukar av olika anledningar Och ofta behöver man nå rock bortom för att ens inse att man har ett missbruk. Jag fick ett wake up call. Kunde inte leva med mig själv. Kunde inte ignorera ångesten eller dämpa den längre. Tog typ 7 år tho. Enda konkreta Som funkar är att hon nog behöver hjälp att etablera någon ellee några goda rutiner som. Kan ersätta droganvändandet.

     Svara

   Jag bodde med min sambo, avslutad uni-utbildning och hade ett jobb jag trivdes med, blev gravid och födde mitt första barn. Det var en bra tid, jag var lycklig för det mesta 🙂

   Svara

   Haha

   Svara

   Inget, förutom att ha gått ut gymnasiet. Var arbetslös, bodde hemma och led av svår depression och social fobi.

   Svara

   Hade flyttat hemifrån några månader tidigare. Hade ett jobb med kanonlön.
   (Hade körkort och bil också förstås)

   Svara

   Bodde i Friköpt radhus med min man som jag då varit gift med i tre år. Vi hade varit tillsammans i 7 år. Vi hade två barn, 4 och 2 år och jag blev gravid med nr 3 som föddes året därpå (dock innan jag själv hunnit fylla 26.)
   Hade läst till undersköterska på komvux och arbetande med det.

   Nu, sju år senare har vi precis sålt radhuset, köpt ett hus och en båt samt att jag är sjuksköterska. 🥰 Har även en ragdoll och en maine coon i hushållet.

   Svara

   Hade precis köpt ett hus med min man och var gravid med mitt första barn. Pluggade på universitetet, men fick ta paus då jag mådde så fruktansvärt dålig under graviditeten.

   Svara

   Jag hade nog inte åstadkommit någonting 😅 hade ett jobb, men reste en hel del, tog tjänstledigt från jobbet då.
   Festade mycket och levde för dagen typ

   Svara

   Hade tagit en kandidatexamen och börjat plugga nästa utbildning. Hade bott hemifrån i 10 år. Jag var i en rätt dålig relation men var otroligt kär och gifte mig med honom det året också. Kände mig rätt utbränd av att försöka prestera högt på alla plan i livet, med träning och att finnas där för folk runtomkring mig. Bodde med människor som behövde mycket stöd. Tog studiepaus, jobbade ett tag och reste i Indien. Det var ett vilset år.

   Svara

   Blev klar med min master och fick efter det ett bra jobb på ett drömföretag på Irland, jobbar kvar på samma bolag nu åtta år senare (men i Sverige). Var nybliven singel då, det var sådär men det blev bättre.

   Svara

    Vad för jobb?

    Svara

     Produktutvecklare på ett stort tech-bolag!

     Svara

   Villa, sambo, fast (bra) tjänst. Precis fått mitt andra barn. Nu är jag 29 och håller på att skola om mig helt (läser till läkare). Annars är det mesta sig likt 😌

   Svara

    Åh, vad intressant! Hur många terminer har du läst? Vad jobbade du med innan? 😄

    Funderar själv på läkare men då måste jag läsa ett basår.

    Svara

    Hihi, låter lite som mitt liv just nu! Är 27 år dock. 😊 Funderar på att skola om mig till läkare. Men har redan en treårig högskoleutbildning i bagaget och har i dag ett jättebra jobb med bra framtidsutsikter. Och så har jag en familj – sambo och två barn – samt villa. Så helt enkelt ekonomiskt sett är det ju inte att bara sluta jobba. Hur har ni gjort för att lösa det rent ekonomiskt, med tanke på inkomstbortfall? Villa, barn o bilar kostar ju en del i drift. Och hur känner du att det funkar att studera som förälder? 😊 Är orolig att ta ett irrationellt beslut som drabbar familjen ekonomiskt. Å andra sidan kanske man kommer att ångra sig längre fram om man inte följde sin dröm.

    Svara

   Hade avklarat en högskoleutbildning på 3.5 år och fått fast jobb inom yrket. Bodde tillsammans med min sambo och fick mitt andra barn som 25åring. Hade Hund och bil. Var då i full fart med husköp (köpet blev dock klart strax efter att jag fyllt 26).

   Svara

   Hade precis sprungit in i väggen. Det var i rättan tid och hoppas verkligen jag lärt mig så mycket av det som jag tror jag gjort. Det är ett blankt år 25, tog en sig ur sängen fick man vara nöjd. Sad but True.

   Svara

   Var on top of the world när jag var 25. Nygift och precis köpt hus. Åkte på helt otroliga resor, hade (vad jag trodde var) mitt drömjobb och längtade efter att försöka få barn. Mindre än ett år senare hade sagda drömjobb bränt ut mig fullständigt och flera år av psykisk ohälsa följde. Det efterlängtade barnet kom inte förrän sju år senare efter några ivf-försök och just nu pluggar jag till något helt annat för att komma så långt så möjligt från den bransch som förstörde mig. Är 35 nu och äntligen känner jag att jag börjar få tillbaka den positiva och optimistiska känsla för livet som jag hade när jag var 25.

   Svara

    Känner igen mig i du berättelse och önskar dig all styrka och en fin framtid där du känner du som dig själv igen ❤️

    Svara

     Tack snälla och detsamma ❤️

     Svara

    Åh, vad tråkigt. Men vilken styrka du sitter på! Jag glädjs att du börjar hitta tillbaka till dig själv nu. Trots så många i år mörker. ❤

    Vad var det du jobbade med, om jag får fråga?

    Svara

     Tack, vilken fin kommentar ❤️

     Arbetade med marknadsföring inom ett nischat område. Var kanske att ta i att det var branschen i sig som knäckte mig, jag var faktiskt duktig på det jag gjorde men tyvärr utnyttjades det till max. Själva arbetsplatsen och dess chefer var total katastrof, vilket jag hade kunnat skriva en hel roman om (vilket jag nog faktiskt redan gjort om man lägger ihop alla otaliga mailväxlingar med facket och anteckningar inför och efter läkar- och psykologbesök). Företaget finns som tur är ej kvar idag 🙃

     Svara

   Okej, 2016. Jag, min sambo (nu man) och vår då ettåring flyttade till en nyproducerad bostadsrätt i Gbg. Jag hade tagit examen och fick mitt första jobb som barnutredare på soc.

   Hade börjat verkligen börjat på kontroll på ångestattacker och levde life med min lilla familj. Älskade att vara 25 – både ung och vuxen!

   Svara

   Bott hemifrån i 7 år, blivit klar med min masterutbildning samt haft fast jobb i 1 år drygt. Var dock hjärtekrossad och hade inte så mkt erfarenhet av kärlek

   Svara

   Jag var klar med min utbildning på universitetet, bodde i ett annat land och hade fått drömjobbet. Gick totalt ner med depression, blev inlagd i fyra månader och miste allt. Vet att det var mitt fel. Hade stressat alldeles för mycket under utbildningen, hade jobbet för mycket och tagit på mig alldeles för mycket. Är 29 år idag och betalar fortfarande ett högt pris. Kan inte ha mitt drömjobb och kan inte jobba heltid.

   Svara

   En uni-utbild (bara fil kand) med fast jobb partner (nu make) köpte hus och hade katt. Nu har allt byggts på – huset, familjen, utbildningen men nu är också 15 år senare

   Svara

   Var färdig med universitetsexamen sen två år tillbaka och hade jobb inom det området. Hade en pojkvän sen tre år som inte ville bo ihop och som ville vänta minst fem år med att försöka skaffa barn. Hade året innan fått min första bostadsrätt. Gick i terapi i ett halvår, hos en psykolog som förändrade mitt liv. Detta halvår ledde till att jag ett år senare gjort slut med pojkvännen, brutit kontakten med min pappa, skaffat hund, träffat en ny pojkvän som idag är min man och som jag har två underbara barn med. Bästa grejen med terapi alltså.

   Svara

   Jag har inte fyllt 25 än (är 23) men jag har: pluggat färdigt (4 år), fått fast jobb, köpt lägenhet, sålt, flyttar till hus senare i sommar. Skaffat hund, har ok bil, jägarexamen, och ska i höst ta emot pris av kungen för mitt ideella arbete. Har även hunnit med att plugga en termin i usa och fått två andra stipendier för mitt ideella arbete tidigare 😁 känner mig NÖJD!!!

   Svara

    Du ska verkligen vara stolt över dig själv! Stort grattis!

    Svara

     Tack! Såklart har jag även haft jobbiga stunder och ganska mycket prestationsångest. Men jag är faktiskt lycklig och stolt!

     Svara

   25 var ett av mina sämsta år faktiskt, mådde dåligt i mig själv och min kropp. Men då var jag mitt uppe i att läsa en kandidat och leva studentlivet till 110%. Hade pluggat utomlands två gånger, bott utomlands i 4 år, tagit körkort, haft mitt första förhållande och avslutat det. 26 var mitt bästa år i livet så det kan verkligen vända snabbt!

   Svara

   Vid 25 bodde jag utomlands sedan några år, hyrde olika rum och ströjobbade mig fram. Sedan gjorde jag klart min utbildning men fortsatte bo utomlands några år. Levde väldigt vagabondartat liv utan fast bostad etc. Blev inte ”vanlig” förrän efter 30.

   Svara

   Universitetsutbildning, två barn, villa, jobb. Typ samma som nu förutom ett barn till med andra ord, inte hänt mycket sen 25 😅

   Svara

   Ingenting. En halvfärdig kandidatexamen jag aldrig kommer ta ut, blev sjukskriven för depression och ångest utlöst av att arbeta heltid på ett skitjobb. På plussidan var att jag träffat och levde med min sambo.

   Svara

   Var gift och hade fast anställning samt en oavslutad universitetsexamen.

   Svara

   Jag och maken kämpade för att bli gravida. Jag arbetade på ett jobb där jag var veckor från total utbrändhet. Min far fick cancer och dog. Vi bodde i lgh. Nu 10 år senare har vi två barn, vi har gift oss, jag har bytt jobb och tjänar mkt mer och mår mkt bättre, vi har byggt hus och allt rullar på. Jag har blivit mkt mer trygg i mig själv och mitt rastlösa inre har fått mer ro.

   Svara

   När jag var 25 hade jag en master i management sedan ett par år och hade precis börjat på mitt andra ”kvalificerade” jobb. Hade köpt min andra bostadsrätt för 4+ mkr och var i en trygg relation sedan åtta år. Äntligen hittat rätt i min träning och utåt sätt såg mitt liv väldigt lyckosamt ut. Men jag var inte kär längre. Och tydligen inte han heller för plötsligt blev jag dumpad åt helvete och kallas för ”du är enbart en siffra för mig nu” i förhandlingen om utköp ur lägenhet. Mitt liv totalvände. OCH började. Strax därefter hittade jag mig själv, min egen trygghet, mitt eget liv och det kaosartade året 25 blev starten på mitt bästa liv.

   Svara

   Bott hemifrån i 6år, var ensam med en 3åring (vi var ensamma redan när han låg i magen), hade pluggat klart min civilekonomexamen och jobbade som försäkringsrådgivare…det var kämpigt men funkade!
   Året efter träffade jag min man och min son fick en pappa (jo, pappa är man inte utifrån blodsband)😊

   Svara

    ❤👍

    Svara

   Herregud! Vad sjukt att alla var så seriösa vid den åldern. Tycker typ synd om dem som redan hade en master by then. När hann ni leva? Känna vinden under era vingar?

   Svara

    Eller barn och villa…

    Svara

     Exakt. Same shit 😉 Fattar ej 🙈

     Svara

    Haha va? Det är fantastiskt att vara student, man gör ju typ inget annat än att leva?

    Svara

   Utåt sett: Renoverat klart huset jag och sambon köpt fem år tidigare, förlovad, drev framgångsrikt företag, hade två hundar, fin bil och strösslade sociala medier med bilder på märkeskläder, inredningsdesign, middagar och fester med vänner samt resor.

   Egentligen: Utvecklat ett drogmissbruk och var beroende av främst narkotikaklassade läkemedel, importerade och sålde droger online, skulle det året få min första husrannsakan som skulle komma att leda till fängelsestraff, vänja mig vid avlyssnade telefoner och span, finansierade allt i mitt liv som jag trodde värderade mig som person med svarta pengar och hade fullt sjå att balansera upp fasaden så ingen skulle genomskåda mitt dubbelliv.

   Livet är så mycket bättre idag. Trots att jag bor i hyresrätt och inte äger mim bostad, trots att jag arbetstränar och lever för tillfället på existensminimum istället för att driva mitt egna företag, trots att jag är singel istället för förlovad. Allt jag trodde betydde något visade sig inte spela så stor roll när psyket mådde skit.

   Förlorade prick allt i mitt liv efter 25 och det fick mig att omvärdera vad som är viktigt på riktigt. Pengar är i slutet av dagen bara pengar (utöver basic saker vi behöver offcurse) och vad spelar en märkesväska för roll om man inte har ett hälsosamt mående? Är idag 32 och har sen tre år hållt på att bygga upp livet på nytt och kan förhoppningsvis börja plugga kognitionsvetenskap nästa höst. Don’t do drugs yadayadayada.

   Svara

   Jag hade pluggat en del men ingen hel uni utildning.. men nar jag hade hittat karleken i australien bestamde jag mig for att soka lyckan med honom pa nya zeealand. sa vid 25 hade jag flyttat hit, bodde med min fastman, reste, tranade och hade ett fast jobb som konditor. later inte mycket for varlden men blir stolt over den 25aringen idag

   Svara

   Vid 25 hade jag inte åstadkommit något ”på pappret”, men jag hade lämnat ett misshandelsförhållande och skaffat en hyresrätt i hemstaden. Flyttade hem för att bo närmre familjen och komma bort från honom. Slutade festknarka som jag tidigare gjort med honom. Nu några år senare pluggar jag på universitetet och bor i bostadsrätt med min nya sambo i Stockholm. Vi har precis köpt en nästan ny bil och har mycket planer för framtiden. Skäms ibland över att jag inte gjort som andra här och börjat plugga tidigt och varit mer ambitiös med sånt men är nöjd just nu!

   Svara

   Inte mycket ..Vid 25 levde jag i ett skitförhållande.
   Outbildad.

   Några år senare skiljde mig, flyttade till annan stad, mötte mannen i mitt liv. Började plugga på högskolan

   Svara

  Jag lyssnade på dagens sommarprat och då spelades Lisa Nilssons ”När kärleken tar slut”. Jag har aldrig reflekterat över den låten, har liksom hört den spelas utan att tänka på den.

  Men oj, helt sjukt vilken fin version och fantastisk text, någon som håller med?

  Jag kan tänka mig att den är sorglig om man är i någon slags ”skilsmässofas”.

  Är annars inget Lisa-fan men jag gillade Ace of base förr i tiden (som gjort originalet).

  Nåväl, det blev dagens upptäckt i alla fall. Visst är den fin och sorglig?

  Svara

  På senaste är det så många jag känner som är Öppna om att de kämpar för och få barn. Är det en självklarhet att alla ska ha rätt till att få barn? Jag kan inte sätta mig in i er situation Men jag undrar bara, hur förhåller ni er till att barn kanske inte är Menade för er?
  De Jag känner är helt förtvivlade och går på Knäna emotionellt psykiskt och ekonomiskt. Till. Vilket pris vill man ha ett barn? Och längtan, vad tror ni er längtan beror på? Blir det mer och mer när man märker att det inte går? Är det för att ni ser andra få barn?

  Svara

   Jag anser att det inte är en rättighet att alla ska få barn. Jag känner t.ex ett par som måste ta hjälp av donerade spermier för att få barn. Mamman är ganska gravt bipolär och skulle egentligen inte bli beviljade försök eftersom hon är så pass dålig. De fick igenom det ändå bara på grund av att sjuhuset hade gått in i hennes journaler och kollat utan att be om tillåtelse.
   Det tycker jag är helt uppåt väggarna galet och borde aldrig ha hänt.

   Svara

    Håller med dig. Jag kan inte relatera till att det är så förödande att inte få barn att man vill uppffra allt i jakt på de.
    Och j hoppas den andra föräldern är en Trygg och stabil person för det barnet kommer inte ha det lätt.. Min mamma är manodepressiv. Det påverkade mig väldigt mycket.

    Svara

     Ja, jag är nog också färgad av att ha en närstående som var sjuk. Även fast de inte har samma sjukdom så har alla barnen väldigt mycket problematik nu i vuxen ålder, som de i sin tur har fört över på sina barn.

     Svara

    Du får inte donerade könsceller i Sverige utan att ha blivit godkänd av psykolog, kan vara bra att veta.

    Svara

     Jo, det var precis vad de fick i det här fallet. Hon var inte godkänd av psykolog hon behövde aldrig gå igenom det steget. Eftersom kliniken gått in och läst i hennes journal utan tillstånd så blev det en rättsprocess av det där och de blev godkända i alla fall.

     Svara

      Sorry läste din kommentar för fort och missuppfattade. Det är helt sjukt. Som jag fattat det ska kraven vara rätt hårda.

      Svara

       Jo, de är säkert hårda. Och det är helt befängt att de var tvungen att släppa på kraven bara för att någon på kliniken tabbade sig.
       Jag tycker att det är så fel på så många sätt.

       Svara

   Nej varken en självklarhet och eller en rättighet. Tänker snarare att blir det så blir det annars kan vi ha ett minst lika bra liv utan, kanske till och med bättre. Och så här efter 7år oskyddat misstänker jag ganska starkt att det inget blir heller 🤷‍♀️

   Svara

    Japp. Varför är det en sån stor grej för så. Många? Varför kämpar man så mycket för något som inte verkar vara menat att man går in i. Väggen blir sjuk mm?

    Svara

     En väldigt bra fråga. Jag har läst en massa skräckhistorier på familjeliv och folk som försökt skaffa barn på alla möjliga sätt i 10år och vigt hela livet åt det. Bestämde redan tidigt att jag inte vill vara en sån. Tänk att ha slösat bort stor del av livet på att vara besviken och avundsjuk på att andra fått något jag vill ha. Varför satsar man inte på ett lyxigt liv där man gör massa grejer tillsammans som inte går när man har barn och en vanlig ekonomi.

     Svara

      För att man så oerhört hett önskar ett barn kanske? Det säger ju sig självt att man är rätt dedikerad om man kämpat som du beskriver det 🙂 Sen kanske det inte går att förstå för alla men

      Svara

       Ja men det fattar jag. Funderar bara på varför man låter det påverka så stor del av livet? Finns ju så mycket annat man vill ha och aldrig får.

       Svara

    Lita inte på 7 år med oskyddat. Trodde att jag inte kunde få barn, körde oskyddat i fler år än så o bam – gravid. Så vi fick fundera på vad vi skulle göra. Det löste sig sen naturligt med missfall.

    Svara

    Nej men det är absolut välkommet om det blir något. Bara det att jag inte tänker lägga ner min själ på att få ett, så stor del av livet tycker jag inte att det är. Jag tror inte på något sätt att det är det som avgör hur lycklig jag kommer vara.

    Svara

   Naturligtvis är det ingen rättighet att ha barn. Man kan däremot se det som att man har rätt att få vård för sina fertilitetsproblem. Det är ju på ett sätt en typ av funktionsnedsättning att vara infertil.

   Jag tror att längtan absolut kan vara biologisk, man vill ha och ta hand om ett barn. Typ modersinstinkter man inte får utlopp för. Sedan är det ju mångas dröm och att få den krossad är ju hemsk.

   Svara

    Nu lär jag få mycket hat men det finns så många barn runt om i världen som behöver en familj och komma till eller vuxna och få stöd ifrån. Är det verkligen rätt och försöka avla fram barn som. Annars inte hade blivit till istället för att kanske.. Ta sig an de barn som finns?

    och då syftar jag inte på adoption eller skräckhistorier som stulen_identitet @ gram delar. Jag är kritisk mot adoption. Men det finns ju barn bara här i Sverige i behov av fosterfamilj öppna adoptioner stöd mm. Handlar det om att vilja ta hand om och älska ett barn. Eller bara att få Sitt barn?

    Svara

     Det handlar nog mycket om att få ett eget barn. Fosterfamilj i all ära, men det är ju bara tillfälligt och man vet redan från dag ett att det är tillfälligt. Målet är alltid att placerade barn ska tillbaka till sina biologiska föräldrar så det är en helt annan roll än att bli förälder.

     Svara

     Är helt enig med dig!

     Svara

     Fast, varför ska just de personer med fertilitetsproblem adoptera/ta hand om familjehemsbarn? Då kan vi ju lika gärna uppmana ”normalfertila” att avstå biologiska barn och adoptera/ta hand om familjehemsbarn. Har absolut inget emot varken adoption eller att vara familjehem, tvärtom, men alla som gått igenom det kommer skriva under på att det finns ett visst mått av komplexitet i det. Det är inte ”bara att adoptera”.

     Ofrivillig barnlöshet är klassat som sjukdom där det ofta (men inte alltid) finns medicinska lösningar.

     Svara

     Precis. Det finns inga föräldrar som behöver ett barn lika mycket som det finns barn som behöver en förälder ❤️ Adoptera mera!

     Svara

      Men snälla, läs på! Det finns mkt färre barn att adoptera (alltså som är tillgängliga för adoption) än det finns par som vill adoptera.

      Svara

       Det var inte det jag skrev. Jag skrev att det finns INGEN som BEHÖVER ett barn men ett barn behöver föräldrar. Även om längtan efter ett barn är stor så är det inget man behöver för att överleva. Barn behöver kärlek och vård.

       Svara

   Att jag och min man inte lyckas bli gravida handlar inte om att vi inte menade till att ha barn. Det är bara bullshit att tänka så! Vi är två fullt friska personer med sunda värderingar och bra jobb. Mycket sparpengar och ett bra boende. Två underbara och stöttande familjer som också drömmer om barnbarn och kusiner. Vi har alla förutsättningar som finns att ge eventuella barn ett bra liv, varför skulle inte vi vara menade för det när det händer för ”alla” andra? Blir så provocerad av denna kommentar.

   Och varför man längtar? Det finns nog lika många anledningar som det finns par.

   Svara

    Förstår att det är jättejobbigt för er och menar inget personligt mot just er med detta. Men att alla inte kan få barn kanske är ett av ”naturens” sätt att förhindra överbefolkning, därför kanske alla inte är menade att kunna få barn?

    Svara

     Nej, det är det inte.

     Svara

      Nehepp. Vad är din briljanta förklaring då?

      Svara

       Det har fötts 8 miljoner IVF-barn sen IVF uppfanns. Det finns rätt mycket data på att det inte är någon väsentlig skillnad i dessa barn mot barn som kommit till ”den vanliga vägen”. Finns dvs inget belägg för att evolutionen är det gjort att vissa är infertila.

       Svara

        Skillnaden är ju att det funnits 8 miljoner mindre människor som ska ha sin del av jordens resurser.

        Svara

         Samtidigt som p-piller och abort minskat jordens befolkning med hur många miljoner? Fertila får alltså kunnat bestämma hur många barn de vill ha, medan infertila inte får det?

         Svara

         Skrev ett svar som hamnade i mod. Samtidigt har ju kvinnor fått helt andra möjligheter nu som gjort att många (antagligen fler än 8…) miljoner barn INTE blivit födda.

         Svara

         Barnafödandet i världen har gått ner.

         Svara

        Naturen försöker ju men forskning hinner ifatt är det jag läser av din kommentar inte att alla som inte kan få barn är menade att få

        Svara

         Nej jag tycker inte att alla är menade att få barn, men det har i min värld inget att göra med om någon är fertil eller infertil.

         Svara

     Det tror jag också.

     Svara

     I så fall undrar jag om du tycker att man ska resonera likadant vid tex cancerbehandlingar? Att man blir sjuk kan ju vara ”naturens” sätt att förhindra överbefolkning, kanske alla inte är menade att kunna få ett långt liv?

     Svara

      Är inte den som kommenterade men drt är två väldigt skilda saker att jämföra en sjukdom med ett nytt liv. Med det sagt så survival of the fittest.
      Vi har aldrig levt så länge som vi gör nu. Och det sätter spår på planeten.

      Svara

       ”Survival of the fittest” beytder inte att den starkaste överlever. Vad Darwin menade med det begreppet var ”den bäst anpassades överlevnad”.

       Cancer och infertilitet är inte två helt skilda saker. Det är två medicinska tillstånd som man skulle kunna argumentera för att de existerar för att hålla nere populationen och båda tillstånd har vi hittat en behandling för.

       Svara

      Man kan väl kanske inte jämföra ett liv som inte finns med ett liv som finns 🙄

      Svara

       Man kan jämföra kroppens funktioner.
       Vissa får cancer, för att det är naturens sätt att hålla nere populationen.
       Vissa får lunginflammation och dör, för att det är naturens sätt att hålla nere populationen.
       Och vissa kan inte föröka sig, för att det är naturens sätt att hålla nere populationen.

       Vissa är menade att dö tidigt, medans vissa är menade att inte få barn. ganska enkel logik om man ska ha vara konsekvent i sina tankegångar.

       Svara

      Givetvis ska man försöka rädda ett liv. Vad har det med barnafrågan att göra öht?

      Svara

       Man ska alltså gå emot naturens vilja, använda modern medicin och bota sjukdomar. Men bara vissa sjukdomar, för när det kommer till infertilitet får man skylla sig själv att man har dåliga gener och då är det naturens lagar som gäller?

       Vad sjutton är det för logik egentligen?

       Svara

        Tack, satte ord på det jag ville säga ❤️

        Svara

      Ja alltså är det inte så rent krasst? Bara det att vi överlistar naturen. Rävar får skabb, harar får pest, rovdjur dräper djur osv. Naturen har ju ett sätt att hålla ordning på populationen men människan är där och ställer till det. Med det sagt menas det ju inte att man vill att folk ska dö osv.

      Svara

     Fast det finns ju inget som säger att de med fungerande reproduktionsorgan blir bra föräldrar så borde alla som kan verkligen få reproducera sig? Finns så många riktigt kassa föräldrar!

     Svara

      Tror inte naturen tar fasta på personliga kvalifikationer och egenskaper.

      Svara

    Det handlar ju inte om dig personligen såklart.

    Svara

     Ja, det förstår jag. Jag förstår däremot inte varför så många som inte är i vår situation uttalar sig om vad vi bör/inte bör känna. Vad som är rätt/fel.

     Svara

      Många som sagt vad du ska känna och vad som är rätt och fel?
      Ingenting av detta har väl nämnts här, men du kanske menar i andra forum/sammanhang?

      Svara

       Många har skriver att alla inte är menade att få barn, som att det är någon form av sanning. Det är det inte. Det är eran sanning.

       På samma sätt som rasistiska diskussioner, ofrivilligt barnlösa har kanske tolkningsföreträde i detta?

       Svara

        Jag skrev det. Att det kan kännas så för mig som utomstående. Självklart kan jag inte tala för dig och din verklighet. Jag vet ingenting om att kämpa för att få barn. Jag vet bara att jorden är överbefollad och att vi har massvis med barn som far illa samtidigt som de som inte kan få barn går på knäna för att ta hit ännu fler barn 😩

        Svara

         Då kan ju du bidra med att INTE skaffa några barn så slipper jorden bli mer överbefolkad, som du är så rädd för. Jag har velat få barn länge men träffade inte ”rätt” förrän i sen ålder. Jag skaffar hellre barn med hjälp med den rätta än att jag hade gjort det med fel person i mina yngre dar.

         Svara

        Det är ingen sanning för mig, det är en tanke precis på samma sätt som jag funderar mkt på annat. Tex varför vissa – men inte alla – fortfarande får visdomständer fast vi inte längre behöver dem eller varför inte fertiliteten generellt hängt med i utvecklingen av människans livslängd.
        Jag hoppas du lyckas bli gravid tids nog ❤️

        Svara

         Fertiliteten har ju visst hängt med i utvecklingen.
         Att vår livslängd ökat beror enbart på yttre faktorer som människan uppfunnit så som avlopp, rent vatten, antibiotika etc. Vår maxlängd är fortfarande densamma som för 10.000 år sedan där har ingenting utvecklats alls. Fertiliteten kan vi också fixa med yttre faktorer så nog hänger den med i utvecklingen.

         Svara

      Fast det är väl ingen som säger vad vi ska känna. Folk spekulerar ju mest i varför det blir så, det är väl inget att ta illa upp av?

      Svara

   Absolut ingen rättighet, men det är en komplicerad fråga. Kan man biologiskt sätt skaffa barn har man rätt till det, allt annat vore odemokratiskt och människorättsvidrigt, men när barnet väl är fött har man skyldigheter som man MÅSTE leva upp till som förälder. Kan man inte få biologiska barn har man heller ingen rätt till någon annans barn, tyvärr. I de fallen där ett barn behöver en familj och kan få det genom adoption är det självklart fantastiskt, men adoption ska styras utifrån barnets behov och inte adoptivföräldrarnas intressen.

   Svara

   Jag har en, troligtvis, väldigt provocerade tanke Jag inte kan släppa så här i glödande heta IVF-tider. Att det kanske är så…. att det är meningen att alla inte ska kunna få barn.

   Svara

    Så tänker jag också, även om jag såklart lider med dom som vill men inte kan få barn.

    Svara

     Ja, vill tillägga att jag givetvis också gör det. ❤️

     Svara

    Jag tror att det är meningen att folk ska få cancer och gå bort, så jorden inte överbefolkas. Vi kanske borde sluta behandla cancer.

    Svara

    Men tänker ni att ofrivilligt barnlösa bara ska acceptera att vara ofrivilligt barnlösa i så fall?

    Svara

     Jag tycker ingenting om deras val egentligen. Det är deras liv och jobbiga kamp. Jag har bara funderingaroch tankar kring valet som jag gärna pratar med andra om för att det är intressant. Sen får alla göra som de vill.

     Svara

     Jag tycker att de får göra som de vill givetvis.

     Svara

    Eftersom infertilitet kan bero på miljöpåverkan så tycker jag absolut samhället ska hjälpa ofrivilligt barnlösa. Utan hormoner och annat som vi tvingas i så hade säkert fler lyckats bättre, snabbar. Om vi förgiftas så kan de banne mig hjälpa oss med, anser jag. Om jag ska lida för p-pillerätare, så kan de få betala skatt för min behandling.

    Svara

    Så kan det säkert vara. Vet t.ex en som försökt få barn i över 10år, 14 missfall. Sen bytte hon partner och fick 2 barn tätt trots att hon var kring 35. Där måste det ju varit deras kombination som inte fungerade.

    Svara

   Extremt provocerande åsikt men nej, alla ska inte kunna få barn. Hört talas om det naturliga urvalet? Starkast överlever osv, det är helt enkelt inte meningen att alla ska sprida sina gener vidare med allt vad det innebär. Resultatet blir otrolig överbefolkning och mkt sjuka människor.
   Jämför djurriket eller människan förr med människan idag. Vi manipulerar naturen, alla alla alla ska överleva och fortplanta sig och bli hundra år gamla till vilket pris som helst.

   Svara

    Ska vi snacka naturliga urvalet kan vi ju gå på i princip all sjukvård.

    Svara

     Ja det hör ju liksom ihop..

     Svara

     Nej? Det är skillnad att rädda ett liv som finns och att försöka skapa ett.

     Svara

      Jasså? Vari ligger skillnaden?
      Det är ändå det naturliga urvalet som gjort att man blivit sjuk, inte är star och inte skulle överleva om det inte vore för att vi manipulerade naturen med våran moderna medicin.

      Svara

       Skillnaden ligger i att det är ett liv som existerar vs ett som ej gör det

       Svara

        Ja fast om du ska slänga med ”survival of the fittest” så ska ju de starkaste (Dina ord) överleva, inte de som lever. Ett ivf barn kanske kommer att ha supergener jämfört med en kronisk sjuk person beroende av sjukvård.
        (Jag tycker personligen naturligtvis att alla ska få ta del av vetenskapen och sjukvården, barnlösa som cancersjuka. Det är just dessa egenskaper, att bota sjuka, som gör vår ras ”the fittest” som inte betyder ”starkast”. )

        Svara

     Ja om man tänker helt utan känslor rent logiskt bara så borde det ju vara bättre för planeten om vi struntade i sjukvården. Men samtidigt ska ju en art ha en inbyggd vilja att vilja överleva för att att klara sig och det är väl därför vi hittat på alla hjälpmedel mot sjukdomar och barnlöshet.

     Svara

    Det naturliga urvalet betyder inte att starkast överlever. Med det naturliga urvalet menas att individer med egenskaper som gör att de är anpassade till den aktuella miljön oftare överlever och kan fortplanta sig, vilket gör att dessa egenskaper tenderar att vara de som sprider sig till kommande generationer.
    Så det naturliga urvalet handlar mer om egenskaper än individer, då grunden för det naturliga urvalet är att alla individer av en art inte är lika. De har olika arvsanlag som ger dem olika egenskaper och vissa individer har egenskaper som gör dem bättre anpassade till den miljö de lever i. T.ex. klarar av värme mer än andra i Saharaöknen, mer mörkhyade på väldigt soliga platser, klarar av att bryta ner mer laktos då man måste dricka fet mjölk för att klara av kylan osv osv.

    Svara

   Alla ni som inte kan få barn och som längtar, vad tycker ni om dom som använder abort som preventivmedel.

   Svara

    Alltså, jag har själv gjort abort (foster som dog i v.10, men kroppen fattade inte så fick göra abort). Det är inte supernice att göra abort, så jag hoppas ju att de som gör det hittar ett preventivmedel som är lite… Skonsammare.

    Svara

    Jag tycker det är idiotiskt att utsätta sig själv för risken som en abort innebär, men det är hennes kropp och hennes val.

    Svara

     Känns ganska idiotiskt att utsätta sig för risken som en graviditet innebär också 🤷🏼‍♀️

     Svara

      En fullgången graviditet ger ju i alla fall lite utdelning.

      Svara

       Det gör sannerligen en abort också 🙌🏻

       Svara

    Men lägg ner. Det finns ingen kvinna i hela världen som använder abort som preventivmedel. Preventivmedel använder man preventivt för att förhindra en graviditet.

    Svara

     Men hur naiv är du? Det gör det verkligen.

     Svara

      Men vad är det du inte förstår? Preventivmedel är något man använder för att preventivt förhindra en graviditet. Det är ett skydd mot en eventuell framtida graviditet.

      En abort gör man när man redan blivit gravid. Vilket gör det både teoretiskt och fysiskt omöjligt att använda abort som ett preventivmedel. Eftersom man redan är gravid kan man skydda sig mot en eventuell graviditet så går det inte att kalla en abort för preventivmedel. Hur gärna man en vill.

      Eller ja, du är ju naturligtvis fri att kalla det vad du vill, du är fri att kalla det hobby om du så vill. Men folk kommer inte tycka något annat än att dina åsikter är fruktansvärt inskränkta, puckade och obildade.

      Svara

       Fast de som har gjort 3-5 aborter borde ju lärt sig att de blir gravida lätt och kanske borde använda preventivmedel? Om det nu inte är så att man vill skaffa barn men ångrar sig varje gång. Därav att man anväder det som ett sätt att inte förbli gravid när det är så enkelt att förhindra en graviditet från början. Samma som att dagen-efter-piller inte heller är ett preventivmedel. Fungerar inte p-piller, spiral eller p-stav (eller annat) så kanske man borde satsa på kondom helhjärtat istället för att utsätta sin kropp för flera aborter 🤷🏼‍♀️

       Svara

     Jo jag känner en idiot som gjort det 10 gggr ett L U der

     Svara

   Jag är ofrivilligt barnlös. Har genomgått 4 ivf varav två slutade i missfall.
   Jag anser inte att barn är en mänsklig rättighet men har också svårt att döma människor som väljer att gå vidare med exempelvis donerade ägg/spermier, adoption eller surrogat mödraskap.
   Dessa har aldrig varit ett alternativ för mig men jag förstår också hur längtan kan få en att ta ytterligare ett steg till.

   Svara

   Fast att säga att nån inte är menad att få barn kan bli fel. Har du en kronisk sjukdom, ja då är du kanske menad att vara sjuk, har du cancer, ja då kanske du var menad att inte leva osv.

   Svara

   Apropå det här med att ’manipulera’ survival of the fittest så tycker jag att det är lite BS, och att vi ska använda de verktyg vi har. Dock på ett personligt plan så tänker jag att i de fall där man behandlas för cancer t ex så handlar det om överlevnad. I barnfrågan handlar det om att skapa ytterligare ett liv? Tycker inte att det är något fel på IVF. Men när det visar sig vara nästintill omöjligt? När hela ens liv plötsligt går ut på att få det här barnet? Att man gör allt vid cancer, provar alla behandlingar in i det sista har jag full förståelse för. För det handlar om dina möjligheter att fortsätta leva. För om man om man inte kan få barn eller det visar sig extremt svårt så har man i iallafall sitt liv. Men det är som att många anser att det inte går att leva utan. Tycker det är ganska befängt och upplever det som att många skaffar barn mest för att alla andra gör det, som att det är sista rutan som fattas på bingobrickan.

   Svara

  Vad är det hemskaste ni sagt till er barn?

  Mitt är nog när jag var så otrolig är på min tvååring så jag sa: gå in på ditt rum för jag vill inte se dig. Kan fortfarande tänka tillbaka och få så mycket ångest över det.

  Svara

   Usch tänk inte på det!
   Mammor har rätt att ”tappa” det och säga dumma ord ibland när det blir för mycket!
   Förhoppningsvis vet dom små att vi önskar dom mest av allt!

   Svara

    Tack 🥰

    Svara

   ”Ta henne, jag vill inte ha henne längre, jag vill lämna tillbaka henne”.
   En mörk natt för många år sen sa jag de orden till min sambo. Någon form av förlossningsdepp (ej diagnostiserad, snarare min egen gissning) och ja, grov ångest många år senare. Tack och lov var dottern bara några månader då och uppfattade inte orden.

   Svara

    Svara

    ❤️❤️

    Svara

   OJ så många gånger jag har hört den från min mamma!
   Och jag blev människa jag också 😀

   Svara

    Men du minns det än …

    Svara

     Nja, inte riktigt. Jag kommer ihåg att hon sagt det till min bror. Och hon har själv berättat att hon sagt det till mig. Jag kommer dock egentligen inte ihåg att hon sagt det till mig personligen.

     Svara

   En gång sade jag ” dumma unge” för mig själv, trodde inte det skulle höras. Hon sade att man inte får säga så vilket ju man inte får:(. Tycker bara att det hjälper mig att blir mindre arg på något sätt om jag säger så i mitt huvud. Tror att min bror sade något sånt om ett barn någon gång och det har hakat sig fast och kommer upp i mitt huvud utan att jag märker det. Sade då att hon inte var dum men att det hon gjorde var dumt. Har även sagt att hon är jobbig vid två tillfällen och det mår jag kasst över, det ska inget barn behöva höra. En gång sade hon ” ibland är jag lite jobbig” men då sade jag att hon verkligen inte är jobbig men att det gör ont i öronen när hon skriker, hon får till en sån där hög ton som skär i öronen. Hon är 4 och ett halvt, har lovat mig själv att inte använda sådana ord igen.

   Svara

   Om det är det värsta du sagt vill jag inte säga saker jag skrikit ut i mina sämsta stunder 💔😣

   Svara

    Jo, säg gärna

    Svara

     Jag tror det värsta var när jag skrek att jag skulle kasta honom från balkongen om han inte slutade med vad det nu var han gjorde som gjorde mig så upprörd.

     Svara

      Det där är ju hemskt iofs. Lite beroende på hur gammal man är kanske. En 14-åring som vet att mamma inte är våldsam fine. En 2-åring till exempel- inte ok.
      Mvh/ ngn som vuxit upp med mkt hot och psykisk misshandel.

      Svara

    Haha tänkte samma sak. Jag har nog sagt tusen ggr värre i ren frustration

    Svara

   Min pappa sade det (och värre) till mig hela min uppväxt, inklusive över telefon kvällen innan han dog i sömnen 🙂 grejen är att han inte mådde dåligt över det, och det märker barn. Ditt barn kommer märka att du mår dåligt över det. Kanske bli ledsen ändå och inte förstå varför du sa det, men det är ingen stor grej i det hela.

   Svara

  Jag har en valp på 4 månader som har börjat skälla åt precis allt. Främst på kvällar. Åt ingenting men också mot människor som går förbi. Det är höga skall. Försöker säga åt henne men hon är som i nån slags trans… det enda som hjälper är att bära upp henne eller distrahera genom lek. Jag leker med henne och går promenader samt tränar henne minst en gång om dagen. Har ni något tips vad detta kan bero på och/eller vad man kan göra åt detta fenomen? <3

  Svara

   Va är det för ras?
   Vad innebär promenader? Långa/korta?
   Vad innebär träning? Vad för träning och hur länge? 🙂

   Svara

    chihuahua, ungefär 15-20 min med tanke på att hon är liten och ung o ibland får hon bara springa av sig fritt tills hon är nöjd. Vad som menas med träning.. Går på valpkurs en gång i veckan och övar efter det ungefär 15 min varje dag o då är det basic grejer som sitt, kontaktövningar, lydnadsövningar mm som vi har gått igenom på kurstillfällena. <3

    Svara

     Skulle dragit ner på promenaderna, valpar under 6 månader ska inte ha motion utan enbart upptäcka nya saker.
     Valpar är som bebisar och vet inte själva när dom är trötta utan behöver hjälp att varva ner. Chihuahua är ju en larmhund som har väldigt nära till skall så helt naturligt att hon skäller, men hjälp henne varva ner.

     Köp en kong och spruta i lite mjukost (typ viltost smak) och ge henne så hon kan komma ner i varv med hjälp av mat. Att äta är lugnande, påminner dom om när de diar tiken.

     Svara

   Fast varje gång du bär henne förstärker du hennes beteende. Istället bör du “straffa” beteendet genom att avbryta lek/promenad (promenera motsatt håll). Hundar behöver betingas.

   Svara

    Du har säkert rätt men vad ska man göra om hon börjar skälla random och hon inte slutar? Är rädd för att hon stör grannarna :/

    Svara

     Om du går valpkurs skulle jag råd fråga där. Annars tipsar jag om hundpodden, vår bästa vän. Du kommer garanterat hitta ett avsnitt som tar upp ditt problem. Men glöm inte att du har en liten valp. Ibland kan man behöva backa. Jag överstimulerade min hund som valp en period och när jag minskade på stimulans under en period löste sig våra problem. Är många faser för det lilla livet att ta sig genom samtidigt som ni ska bygga en relation för livet.

     Stort lycka till!

     Svara

     Kanske kan köpa en klicker? Och klicka varje gång hen får godis/lek/sitter på komando, och klicka när hon slutar skälla?

     Svara

    Du kan inte förstärka ett beteende genom att lyfta upp valpen? Om en hund tex skäller mot andra hundar som kommer gående betyder det ”öka avståndet ja är obekväm” och om du då lyfter upp din valp skyddar du den från det obehagliga, inte förstärker.

    Att bärapå sin hund är som att bära på sin bebis, det ger en ökad och trygg relation inget annat. Låt inte hundarna behöva deala med sånt själva.

    Svara

     Fint sätt att se på hundens psykologi och jag tar verkligen åt mig, tack! ❤️

     Svara

     Fast hundar kan väl skälla av olika orsaker? Typ ”hej”, ”jag vill leka”, ”akta dig för mig för jag är farlig”, ”kom inte hit, detta är min plats”. Alla skäller ju inte för att de är rädda

     Svara

   Du har redan skrivit ett svar i din fråga, distrahera genom lek! Du ska känna dig lyckligt lottad som kan avbryta ”transen” med något. Värre hade det varit om det inte gick OAVSETT vad du gjorde. Avbryt henne varje gång med lek. Börja träna in skvallerträning. Lycka till!

   Svara

    TACK <3 Kan tillägga att det jag har börjat göra är att ropa på henne, då kommer hon (oftast) framspringandes och då säger jag sitt och ger en godis. Ofta håller hon sig tyst iaf ett tag. Ses det som en belöning eller är det ett rimligt sett att distrahera?

    Svara

  Skulle ni kunna rekommendera en riktigt bra komedieserie för någon som älskar Vänner, How I met your mother, Modern family, New girl och Big bang theory. Har kollat på dessa flera gånger om och behöver något nytt!

  Svara

   The Office. Parks and recreation.

   Svara

   Community

   Svara

   The office och Parks and Recreations är båda mmm *chef’s kiss*

   Svara

    SvampBob fyrkant är min favorit, den är dock ganska avancerad så den passar nog inte alla.

    Svara

     Va?? Det är ett barnprogram ju???😂😂😂

     Svara

      Swooooohhh

      Svara

       😴

       Svara

        Tror du suckar åt swooosh men detta var ju nåt nytt o fräscht, swooohh

        Svara

   Jag tycker om Please like me, men den är även ganska mörk.

   Svara

   Pegasus Market, sinnessjukt rolig

   Svara

   Brooklyn 99!

   Svara

    +1 på den!!

    Svara

   Its always sunny in philadelphia och alla älskar Raymond ä. Och arrested development.

   Svara

   The good place!
   Sedan har vi Young Sheldon, Mom, That 70’s show, two and a half men, scrubs, Brooklyn nine nine, chuck och 2 broke girls 😀

   Svara

   Brooklyn 99, friday night dinner, cuckoo

   Svara

    Cuckoo ♥

    Svara

   Working moms!!!!!sjukt kul

   Svara

   Atypical!

   Svara

    Plus The Inbetweeners och After Life!

    Svara

   Broad city!

   Svara

   Hm, kanske Weeds skulle vara nåt för dig?

   Svara

   Scrubs

   Svara

   One day at a time!

   Svara

   Jane the virgin

   Svara

   Don’t Trust the B—- in Apartment 23!

   Svara

   Happy endings

   Svara

  Problem med benbuljong!

  Hej, är det någon som kokat egen benbuljong? Fy fanken vad äckligt men det ska ju vara så himla bra (kan ej jämföras med piller och pulver). Jag köpte en slow cooker och lät det puttra ett dygn. Det luktade dött djur i hela lägenheten. Tror att dött djur luktar så, det var iallafall en fruktansvärd stank.

  Någon som har gjort detta och har tips på hur man kan ta sig igenom det? Och bara tanken på att sedan äta gelén gjorde att det blev för mycket så jag kastade allt 🙂

  Kan man kanske ha den på balkongen? Eller få kanske det börjar brinna…

  Svara

   Jag har bara kokat på kycklingben, men det både luktade och smakade jättegott! Hade även i morot, lök, persilja, vitlök och en gång ett par äpplen.

   Svara

    Hur länge kokade du? Hade du i alla ingredienser samtidigt från start?

    Svara

  Rullgräs till gräsmattan eller frön?

  Svara

   Beror på hur stor yta. Skönt med rullgräs men onödigt dyrt om det är typ en hel tomt. Gräs tar sig ganska fort, speciellt om man sår på hösten. Då har du gräs ganska tidigt på sommaren sen.

   Svara

    Tack! Ca 30 kvm

    Svara

     Till 30kvm blir det inte så stor kostnad så om det är på en del av gården som används hade jag rullat.

     Svara

   Rullgräs om man har råd.

   Jag tyckte det var helt kass att inte kunna använda gräsmattan på så länge, även om grässtråna växer upp till en snabbt, så tål inte gräsmattan något typ av tyngre slitage på lång tid.

   Svara

   Rullgräs!

   Svara

    Inte sånt rullgräs, Louise.

    Svara

   Rullgräs! Så dyrt är det inte, särskilt inte till 30 kvm.

   Svara

  Hur många här inne hatar män?

  Svara

   Vad är det för en fråga, egentligen? Byt ut ”män” mot ”svarta” eller ”judar” så kan du se hur olämplig den är. Skäms på dig!

   Svara

    Män är ju ingen utsatt grupp?

    Svara

     Är de inte? De drabbas ju mest av våldsbrott, har högre självmordsfrekvens. Ditt hat gör dig blind.

     Svara

      Pga andra män ja

      Svara

       Och mobbare. Såna som du …

       Svara

        Haha vahh! Har ordet ”mobbare” fastnat i din skalle idag eller??

        Svara

         Att sitta och hata på och spela ut människor mot varandra, som ovan, är ett typiskt mobbningsbeteende, ja.

         Svara

          Jag (20.44) har skrivit en enda kommentar här inne idag. Vet inte hur det skulle vara mobbing att påpeka att de våldsbrott män utsätts för är mestadels på grund av andra män? Det är liksom fakta.

          Svara

           Samma som att svarta oftast skadar andra svarta?

           03:12 ja det har jag ingen aning om men det hör väl inte riktigt hit.

      😂

      Svara

   Jag gör. Män är roten till allt ont.

   Svara

    Det är nog bara du som är misslyckad, men det är ju så bra att ha någon att skylla på. Det tyckte Adolf H. också.

    Svara

     Åh, tog du åt dig

     Svara

      Nä, jag gav dig en spegel.

      Svara

     Adolf H var man? Så även alla andra som startat krig, som våldtar, misshandlar. Män står för 98% av alla sexualbrott. Män lämnar sina barn. Män misshandlar andra män. Män förtrycker i olika religioners namn. Det finns en gemensam nämnare bland de som fuckat den här världen, DE ÄR MÄN.

     Svara

      Det första Margaret Thatcher gjorde som premiärminister var att gå ut i krig mot Argentina.

      Svara

       Okej, du kan nämna en kvinna. Kanske t.o.m ett par. Medan hela historiaboken är full av män som startat krig.

       Men visst, en kvinna gjorde så låt oss fokusera på det.

       Svara

     Kul att du tar upp en ondskefull man som exempel 😂😅

     Svara

   Jag hatar män generellt. Män som glor, män som tar ”sin självklara” plats, män som inte tar ansvar över barn och hem, män som våldtar, mördar, män som inte säger åt andra män när de beter sig åt helvete, män som kostar samhället oändligt med pengar (typ derby), vilket blir typ majoriteten män faktiskt. Med det sagt finns det såklart rimliga män i mitt liv och jag antar i andras men generellt sätt så hatar jag män.

   Svara

    Hear hear!

    Svara

    Har du grönt hår?

    Svara

     Ha ha ha! Fy fan vad rolig kommentar! Du fick in så mycket i bara fyra ord. Love it!

     Svara

     Nej, blond/brun. Fan nu gick jag ifrån din bild av den typiska vänsterfeministen. Tänk att vi som ser ”normala” ut också har såna åsikter.

     Svara

      Jag lovar att du är tjock och har orakade ben, kanske lite mustasch …

      Svara

       Fan nu spricker din bild igen. Rakar allt (patriarkatet påverkar även oss medvetna), är inte tjock dock inte smal heller- något mittemellan 😉 Har ljusa hår på kroppen i övrigt så ingen mustasch. Inga tatueringar, ingen septum piercing, inga kvinnosymboler, är väl en ganska kass feminist då. Får bättra mig.

       Svara

       Men snälla rara 😂 Jag kan säga att jag håller med Anonym till 100%, hatar dom också eftersom man ALDRIG FÅR VARA IFRED från dels blickar men också skamliga inviter stup i kvarten. Måste vara min mustasch och gröna hår dom trånar så mycket efter, blir att boka laserbehandling i morgon.

       Svara

        Bara i ditt huvud trånar någon efter dig. Vi alla vet ju vem du är.

        Svara

         Haha wow, aj! Not 😂

         Svara

         Så gulligt att du gillat din egna kommentar också 😆 god natt 🥰

         Svara

    Jisses, du tycker alltså att män som gillar fotboll är det största samhällsproblemet? Är du dum i huvudet eller har du bara otur när du försöker tänka?

    Svara

     Tror det är du som har otur i tänkandet. Vet du vad derby och andra sportevent där män i grupp kommer kostar samhället? I poliser/ordningsvakter och sjukvård under dessa event?

     Svara

      Kvinnor ser också på fotboll.

      Svara

       Absolut, men vi slåss inte, kastar inte saker, och beter oss som grottmongon. Det gör män.

       Svara

        Jag har en teori om dessa män. De har, eftersom de är just män, aldrig fått lära sig att bejaka och visa sina känslor, men iom sporten kommer de ut för det är deras ”safe space”. Känslorna överväldigar dem så pass mkt att de inte kan kontrollera sig eller hantera dem. Då tar de till nävarna, skriker eller gormar. Eller kanske till och med fäller en tår.

        Svara

      Intäkterna är mycket större än utgifterna. Läs på

      Svara

       Polisen har löst rekordmånga brott i år pga inställda matcher….

       Svara

     Vet du hur mycket polisresurser som går åt när män går på fotboll? för att stoppa fylla, slagsmål osv. Tycker du att det är rimligt?

     Svara

      Lika rimligt som att jag måste betala dina kurser i genusvansinne.

      Svara

       Men visst Anonym 21:03, fortsätt du vara en hemmafru/sexuellt OBJEKT vi andra kvinnor vill vara subjekt, jämlikar, ha samma möjligheter osv. Fan ta er som kallar det ”genusflum” ”feminazi” osv…. vi kommer aldrig komma nån vart 🙁

       Svara

        Erkänn. Egentligen gillar du bara att gnälla …

        Svara

       Oh snap där fick du till det 😂

       Svara

      Svara

     Det är ju bara någon vecka sen som det i nyheterna handlade om att polisen i Stockholm nu under pandemin hinner lösa gamla ouppklarade brott för att de har mer tid, pengar och resurser över när de inte måste bevaka fotbollsevenemang. Jag älskar fotboll själv, både att kolla och spela, men ett lokalderby i låt säga Stockholm är ju some fucked Up shit.

     Svara

     Det kom en rapport förra veckan om att nu i coronatider när alla spelat för tomma läktare har polisen kunnat utreda 1500 fler brott än vad de annars brukar göra under samma period under ett år. Detta trodde polisen själva bland annat var pga att de inte behöver bevaka högriskmatcher där det ibland kan behövas 100 poliser PER MATCH.

     Svara

    Det finns sådana kvinnor också!

    Svara

    Äsch du är bara arg för att ingen glor på dig. Är jävligt trevligt med alla män som vänder sig om efter en

    Svara

     Ja, kan jag tänka mig när det händer en gång per kvartal

     Svara

      😭😭😭

      Hon tackar och lyfter på kjolen!

      Svara

       Är det så jävla svårt att förstå att alla inte uppskattar mäns blickar? På riktigt, det kräver ingen djupare analys för att förstå?

       Jag har tyckt det varit jobbigt hela mitt liv, har inte själv förstått varför och fått höra att jag ska se det som komplimanger. Först nu har jag hittat orden som beskriver känslan. Låt oss ta ett exempel, förra helgen skriver en kvinna att hon söker en trasig iPhone. Jag svarar och hennes snubbe kommer, efteråt vill han diskutera fel han påstår sig hittat och det slutar med att han skriver att han ändå inte kan fokusera på telefon för det enda han ser framför sig är min rumpa. La en hel dag på att besvara, erbjuda återbetalning och försöka lösa felet han ”bara kunde visa irl” och frågade ”Vad mer jag spräckt än mobilskärmar 😉”. Partnern la sedan skulden på mig när jag skickade printscreens

       Det här är inget ovanligt, ingen situation som sticker ut ur mitt liv. Män gör så hela tiden och kvar står jag och känner att jag aldrig får vara mer än min kropp. Att jag i mäns ögon nedvärderas till ett knullobjekt som de tar sig rätten att objektifiera och sexuallisera. Jag vill ha respekt för den jag är som människa, vill bli lyssnad på för vem jag är och inte för att en man hoppas få ligga med mig. Vill behandlas jämlikt, inte utefter att genlotteriet gav mig en normkropp.

       Jag har varit singel i tre år nu, för första gången ever som vuxen. Mina nej är i princip ingenting värda, när de var någonting värda var det pga mina partners inte pga mig. Under de här tre åren har jag varit väldigt avstängd mot män ändå kan jag rabbla så måbga exempel att det låter som Linnea Claesson.

       Jag är så jävla mkt mer än min kropp, så mkt mer värd som människa. Jag gillar inte mäns blickar, det är liksom inte en komplimang för mig att bli värderad med blucken som om jag vore ett byte för ett rovdjur. En komplimang är något om mig som person, min personlighet.

       Accepterar och respekterar att det finns kvinnor som uppskattar mäns blickar, men när jag för tionde gången på ett år får höra av en okänd, random man att han brukar se mig gå ut och gå i träningskläder känner jag mig som ett jävla objekt. Som om jag inte kan tas på allvar om jag är ett potentiellt ligg.

       Förstår du nu?

       Svara

        Hur gör du själv då? Går och blundar, tittar inte på en kille.

        Svara

        Så bra skrivet Prison Beauty! ❤️👏🏻

        Svara

      Ja, det är väl din erfarenhet. Vissa av oss lever så varje dag med män som ständigt glor och njuter av det då vi har lärt oss leva med det.

      Svara

      Ja, det enda du kan göra är tänka dig hur det är när bilar tutar efter dig på raken för det aldrig händer dig.

      Svara

      Så om någon glor på en och man inte blir arg händer det en gång per kvartal? Jag utsätts dagligen för mäns gloende och inviter men inte stör det mig. Kanske för att jag är fertil, vad vet jag.

      Svara

   Inte jag men känner mig rätt ensam om att inte göra det här inne.

   Svara

    Nejdå! Det finns fler 😉

    Svara

   Varför skulle man hata män? Vad har en man gjort för att hela män släktet ska hatas?
   Fy fasen så tråkig världen skulle se ut om man inte fick en man att titta på.

   Svara

  Hur mycket pengar lägger ni på ert utseende varje månad? Tänker då att allt som rör utseende ska räknas in, t.ex hudvård, smink, hårvård, fillers, botox, frisörbesök m.m… Jag tror nämligen jag spenderar allt för mycket pengar på detta och vill bli bättre på att leva utan alla produkter…

  Svara

   Räknas kläder? I sådana fall är det typ i genomsnitt 1000kr per månad skulle jag tro.
   Utan kläder är det max 150kr i månaden.

   Svara

   Jag är skitsnål, om jag ska bara helt ärlig. Kanske 150 i månaden? Om vi inte räknar in vanlig duschtvål/schampo.

   Svara

   Jag är INTE rätt person att svara på detta men gör det ändå 😉 schampo, balsam, duschcreme och deo är allt jag köper och det köper jag på Willys så det blir under en hundring 😂 min dotter klipper mitt hår nån gång per år (när det blir så långt att det fastnar i byxorna 🤣) så ”frisörbesöken” är gratis och tjaa jag gör inget mer för mitt utseende. Inte för att det spelar någon roll hur man ser ut men jag kan tillägga att ingen tror att jag är mamma till mina tonåringar pga ser för ung ut 😄

   Svara

   Öh räknas deo och tandkräm? Mascara köper jag kanske två gånger per år. Iof köper jag ansiktskrämer och ogillar inte en nice mask. Men asså kanske 200 om jag tar i från tårna. För nåt år sen bestämde jag mig för att sminka mig betydligt mindre för jag vill inte se mig själv osminkad i spegeln och inte tycka att jag ser bra ut.

   Svara

   0 kr. Smink och produkter har jag sedan innan samt att jag får i Glossybox (som var en present). Hårvård har jag så att jag klarar mig i många år framöver (en pall med hårvård vältes på jobbet=plocka vad jag ville ha). Klipper och färgar själv, inga fillers eller likande.

   Svara

    Färgen kostar. Tandkräm? Balsam? Kosttillskott?

    Svara

   Gjorde en liten snabbräkning, ca 1500.

   Svara

   Blev tvungen att räkna ihop vad jag lägger på ett år och slå ut det på månaderna och då blev det ca 250-300 sek per månad. Köper sällan saker men när jag väl gör det är dom inte superbilliga. Handlar smink varannat år numera (använder det så sällan) och det jag lägger pengar på varje år är hudvård, rakhyvlar och något nagellack hit eller dit samt bodylotion.

   Svara

   Oj, jag har ju inga ”självklara” utgifter som jag lägger ut varje månad på smink osv. Men skulle väl uppskatta att det är ca 800 kr, då inberäknat krämer, schampo, smink, hårvård.

   Svara

   Några tusenlappar, varierar nog från 2000-5000 ungefär. Alldeles för mycket egentligen men men

   Svara

    Per månad?! Då är det ju typ 50.000 per år!
    Du måste tjäna bra 👍 You go Glen Coco.

    Svara

   Hudkräm, deo, lite parfym, shampoo, balsam, inpackning, färgar bryn och fransar hemma var 3e vecka kanske. Har nästan alltid målade naglar. Äger mascara, stylingprodukter för håret, primer, puder men det används typ 3-4ggr/år. Klipper mig gratis. Så inte så mycket.

   Svara

   Jag tycker inte jag lägger så mycket. MEN frisör var tredje månad 1800 kr, botox har jag gjort tre gånger med 6mån-12 mån mellanrum 2800 kr. Mascara, rouge etc kanske 300 kr på 6 mån. Schampoo, inpackning, balsam 350 kr var 3-4 månader. Kläder väldigt sällan kanske någon 1000 kr per 4-6 mån. Ansiktstvätt, duschcreme kanske 100 kr per 3 månader

   Svara

   200 kr trådning av ögonbryn (2 gr under 1 månad, 100 kr per gång)
   300 kr pedikyr
   400 kr manikyr
   Gör ej lösnaglar utan går och får mina egna fixade.

   Färgar ej håret men fönar och plattar det själv. Lägger väl ut 200-300 kr på hårinpackning, hårolja och värmeskydd Nångång och det räcker också typ ett halvår.

   Köper nytt smink typ 1 gång om året och då landar den totala summan på mellan 2000-3000 kr. Använder dock inte allt jag köper varje dag och behöver inte fylla på med allt varje gång mitt smink räcker i evigheter haha.

   Svara

   Ca: 700 kr i snitt på frisör, klipp och färga långt hår
   400 kr på gellack
   500-1000 kr på olika behandlingar, ex laser hårborttagning eller annat
   300 kr på smink och hår-hudvårdsprodukter
   Runt 100 kr smycken
   Kläder runt 500 kr i snitt

   Svara

   Vill säga ingenting, men det stämmer ju såklart inte. När deon är slut köper jag en ny, samma med mascaran. Men vill ändå svara ingenting för det är så det känns. Gör inga behandlingar av något slag, färgar eller klipper håret (har långt välmående hår men går väl nån gång varje år och toppar lite på billigaste stället), har en gammal ögonskuggepalett från Idadora som säkert är 5 år gammal…

   Svara

   Runt 800 kr kanske om man ej räknar in kläder, skor osv. Då blir det nog närmre 2500kr.

   Svara

   Botox två gånger per år, 8000
   Manikyr varannan vecka, 9600
   Pedikyr 6 gånger per år 3000
   Smink, typ 3000
   Ansiktsbehandling kanske två gånger per år, 4000
   Krämer, schampo å sånt typ 3000
   Lashlift sex gånger per år 5000

   Såååå typ 3 papp i månaden 🙈 men jag tjänar bra och väljer att lägga mkt pengar på detta.
   Frisör 3 gånger per år 2500

   Svara

    Plus, har du råd med det och det gör dig glad/nöjd, why not? Min man lägger lika mkt i månaden på golf, som ses som ett ”riktigt” intresse, men för mig är mina skönhetsrutiner ett intresse. Inte mitt enda intresse, men antagligen det dyraste…

    Svara

     Det är lite konstigt att man fortfarande anser att skönhetsrutiner inte är ett riktigt intresse.
     Jag har likt din man också ett ”riktigt” intresse och kan säga att jag definitivt inte sparar in på det du listat. Allt det och pinsamt mycket mer spenderar jag på mitt motorcykelintresse.
     Men det gör mig glad och just nu har jag råd att unna mig det så varför inte?

     Svara

    Skönt att få listat alla pengar jag sparar och kan använda på annat!

    Svara

     Vad lägger du dina pengar på då?

     Svara

    Håller du på med renovering?

    Svara

     Möjligen av naglarna i så fall!

     Svara

   Hudvård/hårvård/smink typ 2500 per månad. Lever på min man, student.

   Svara

    Gör dock ej fillers och sånt så det är produkter jag räknar in

    Svara

    Dock blev mitt senaste hårbesök svindyrt, 7500 så jag har spräckt budgeten helt. Usch att allt ska vara så dyrt

    Svara

   Oj svårt, men ren skönhet osv är kanske 5k i månaden. Inklusive kläder blir det nog 10-15k per månad.

   Svara

    Haha, det är ungefär vad jag får ut efter skatt!

    Svara

  Har Angelica Lagergren och Nicklas gjort slut???

  Läste på hennes blogg att hon bor i Åkersberga just nu….

  Svara

   Undrar detsamma. Verkar knackigt.

   Svara

   Tror hon passar Jessicas katt/hus när dom är på semester 🙂

   Svara

  Känner mig nere, kan någon snälla ge mig lite uppmuntrande ord? Vill inte hamna i mörkret igen som jag precis har tagit ut från…

  Svara

   Allt kommer att bli bra. Gå ut i naturen och sök lindring.

   Svara

   Nu vet jag inte varför du är nere, men jag lovar dig att oavsett så kommer det ljusna. Mörkret kommer skingra sig och ljuset kommer synas igen. Försök att hålla ut tills dess. Ta en promenad, även om det bara är runt huset. Drick te under täcket. Våga be om hjälp. Jag tror på dig!

   Svara

    Är nyss hemkommen så har ingen lust att ge mig ut igen, skulle varit en trevlig tillställningen men kände mig mest osynlig. Jag är inte viktig nog att prata med, inte ens lite grann…

    Svara

     Är det någon eller några i din närhet som gör att du känner såhär? Finns det någon annan som du känner att du kan prata med istället? Kanske inte ens behöva prata, utan bara finnas som en trygg punkt?

     Svara

      Har ingen i min närhet som jag känner mig tillräckligt trygg med. Har ingen trygg punkt i mitt liv

      Svara

       Kanske är dags att be att få en tid hos en terapeut? Blir lättare att hantera det mörka då, och förhindra att det kommer tillbaks. Tills dess, eller om du inte vill ha en tid, så kan du testa KBT på egen hand. Finns appar med mindfullness t.ex. Fungerade riktigt bra för mig. Förhoppningsvis kan det hjälpa till och underlätta för dig med ❤

       Svara

        Har länge försökt få en terapeut men det finns inga resurser för det, jag blir alltid bortprioriterad för alltid finns det någon som behöver det mer 🙁 Har inte råd att söka privat.

        Svara

         Genom svenska kyrkan kan man få gratis samtalsstöd ! har gått där själv !

         Svara

          Jag är inte medlem i svenska kyrkan, men tack ändå💕

          Svara

           Du behöver förmodligen inte vara medlem! Kolla med församlingen du bor i!

       Vill bara säga att jag ser dig, ser vad du skriver och jag vet hur jävla jobbigt det är att inte ha en enda trygg punkt i sitt liv. En dag kommer du att ha det, eller snarare vara den trygga punkten för dig själv. Bara du orkar fortsätta kämpa för att få rätt hjälp för dig, vilket är skittungt, jag vet. Men gör det, det är värt det.

       Svara

   Det BLIR bättre. Jag kämpade med depression i många år, med destruktiva beteenden och självmordstankar varje dag. Idag är jag glad, energifylld och positivt inställd till livet. Kämpa på. Sök hjälp om det är outhärdligt. Du fixar detta!

   ♥️🧡👍

   Svara

    Sökte hjälp tidigare, men då kom coronan och jag blev oviktig. Jag är alltid oviktig.

    Svara

     Skriv inte så om dig själv, det är osant, osjysst och destruktivt. Det gäller att stoppa tankarna för att inte spä på den negativa spiralen.
     Du är viktig! Du ser ju att vi är många som svarat dig och lägger vår lördagskväll för att peppa någon VIKTIG.

     Svara

   Ta ett bad, ute eller inne spelar ingen roll, men se till att det är lite för kallt. Andas och försök att bara vara där. Försök att inte låta tanken vandra för mycket.

   Svara

   Hej Ylva! Talar ut erfarenhet. Sätt rutiner i vardagen, gå upp i lagom tid, ät mat, gå promenader med en bra podd, ring vänner, håll igång din hygien och duscha. Gör det även om det känns svårt. Hur gammal är du? Kan du vända dig någon annanstans än där du tidigare vänt dig? Det finns oändligt med chattar och telefonlinjer som du kan kontakta också!

   Svara

    Det här 👆, fattade inte hur viktigt typ rutiner är när man mår skit förrän jag började må bra.

    Kbt är bäst btw, jobbigt men effektivt!

    Svara

  Min sambo älskar att lyssna på deppiga/sorgsna låtar när han är på det humöret. Jag önskar att jag kunde göra det för finns så många vackra sånger, men jag klarar det inte? Går typ sönder inombords varje gång, även om jag var glad precis innan. Tårar och ångest.
  Är det någon annan som också känner så? Någon hobbypsykolog som kan förklara kanske?

  Svara

   Åh gud det var som att jag skrivit detta själv! Får panik och ångest direkt jag hör en vacker sorgsen låt! Wow. Jag är inte ensam!

   Fattar inte folk som kan va ensamma och slå på sorgsna låtar och gråta i timmar ensam.. nejnej NEJ!! Går bara inte 😄

   Svara

   Det kan inte jag heller göra för jag vill typ inte att en viss låt sen bara ska kunna förknippas med att må dåligt.

   Svara

    Jaha, jag läste nog ditt inlägg fel. Men ja, jag kan inte lyssna på såna låtar oavsett.

    Svara

  Jag upplever att barn, generellt, blir tröttare och tröttare.

  Det var allt. Tack för att ni kom på mitt Ted talk.

  Svara

   Dåligt kost skulle jag tro

   Svara

   Skärmar (passivitet) gör en trött.

   Svara

   Då har du inte träffat min unge, hon är allergisk mot sömn 😫

   Svara

    Sova kan man göra när man är död😉

    Svara

    Generellt. Det finns fortfarande helt outtröttliga ungar som verkar käka speed till frukost.

    Svara

    ADHD?

    Svara

   Långa dagar på förskola/skola (7-17 varje dag är inte ovanligt) för att sen ha aktiviteter eller träffar med andra barn flera dagar i veckan. Och sen är helgerna fulla med aktiviteter. Allt för att barnen inte ska ha tråkigt. Jag som vuxen hade varit helt slut om jag levt så, klart att barnen också är det.

   Svara

    Absolut. Men även att vissa barn inte stimuleras eller rör på sig alls och har förfärlig kondition.

    Svara

  Vad tycker ni om Alexis Ren?

  Svara

   Vem?

   Svara

    Alexis Ren.

    Svara

     vem då?

     Svara

   Har hen horn?

   Svara

   Hon ser söt ut. Vad gör hon för något? Google säger ”internetkändis”?

   Svara

   Snygg men tillgjord

   Svara

   Hon har gjort karriär på att vara ett runkobjekt, sorligt (anekdotiskt bevis: min kusin 20 år)

   Svara

  Hej! Jag är 22 år gammal och känner mig så gråtfärdig och frustrerad. Jag har alltid alltid gjort det som har förväntats av mig istället för att ta egna beslut. I våras började jag studera ekonomi vid ett av de större lärosätena, mest för att göra min pappa nöjd. Halvvägs in på terminen känner jag att det inte känns rätt, men tänker att alla känner sig osäkra under första terminen. Men tillslut inser jag ju att det här är inte rätt utbildning för mig! Jag har möte med en syv på ett annat program som efter många om och men säger ”jag tror du vet vad du vill egentligen”, och JA det är ju att få byta! Men såklart insåg jag det försent och kommer inte kunna söka det programmet förrän hösten 2021… Vad ska jag göra i ett helt år???? Känner sån frustration och misslyckande. Kommer behöva se mina vänner fortsätta i samma trygga takt framåt medan jag står och stampar.

  Vad ska jag göra under det här året? Mår illa av hela situationen och känner mig så misslyckad. Varför kunde jag inte komma på vad jag ville studera eller lyssna på mig själv tidigare?? Någon som varit i samma situation, eller någon som kanske bara kan ge lite betryggande ord? Kram

  Svara

   Detta är rätt vanligt, har flera kompisar som fått ”pausa” sina liv ett år innan de kunde börja plugga nytt igen. Men jag lovar dig att det kommer gå bra! Njut av tiden istället. Hitta något kul jobb. Läs några strökurser. Gå all in för dina hobbys. Om du vet att du kommer komma in på programmet HT21 så kan du kanske försöka luska fram vad första terminen kommer innehålla och börja småplugga lite redan nu?
   Stort lycka till!

   Svara

   Bryt med förväntningarna och gör det du vill!

   Hade en killkompis som inte gjorde det. Träffade honom när han var runt 30 och glömmer aldrig hans ord: ”Jag hatar mitt liv.”

   Svara

   Åh, om jag ändå kunde förmedla till dig hur bra du kommer att må i slutändan och hur meningslös den här ångesten är. Jag var precis i din situation och hade sådan enorm ångest. Allt jag kunde tänka på var att jag var misslyckad. Nu i efterhand skulle jag dock inte kunna bry mig mindre. Det spelar ingen roll om dina vänner fortsätter och att du blir klar med studierna lite senare. Försök att njuta av tillvaron istället. Fortsätt plugga något som du tycker är kul eller jobba ett tag. Alternativt så fortsätter du plugga ekonomi fram tills du kan byta och ser det som meriterande. Vad du än gör – kom i håg att du är ung och att du har hela livet framför dig! Kom även ihåg att det är såååå många som är, har varit och kommer att vara i din situation. Det är en naturlig del av livet att vela, att ångra sig och att byta spår.

   Svara

   Du har iallafall ett spår att vara på, jag är spårlös

   Svara

   För det första är du bara 22! Har flera klasskamrater som började vid 22 till 35’ish, t.o.m äldre. Passa på att göra något värdefullt under ditt sabbatsår, extrajobba och spara ihop till en lång resa? Jobba utomlands när coronan lugnat sig? Bland det roligaste jag gjort är att jobba utomlands på ett ströjobb 😀

   Svara

   Jag jobbade från att jag var 19 till 23. Det är bra att jobba innan du börjar plugga, lägga undan lite pengar och så.
   Så, jobba?

   Svara

   Åh ja verkligen! Började plugga en grej, hoppade av. Började plugga en annan grej ett år senare, hoppade av igen. Tredje gången gillt hittade jag rätt och trivs jättebra! Och jag började också plugga för att göra min pappa nöjd och vi bråkade väldigt mycket och han var besviken på mig, men han kom över det. Nu är jag 26 och alla är nöjda och glada! Tro mig det är inte hela värden att byta utbildning, det känns som en stor grej i stunden men det är värt det. Under tiden får man jobba med något oglamouröst jobb, och då känns det ännu härligare sen att börja plugga igen haha! Så byt till något du trivs med!

   Svara

   Du är bara 22 och har all tid i världen. Din erfarenhet från universitet kan vara användbar för framtiden och är inte bortslösad, även om den bara bidragit med lärdomen om att det var fel väg. Använd detta år till att jobba, gärna i servicebranschen. Oavsett vad du gör sedan så är det meriterande och karaktärsbyggande. Lycka till!

   Svara

   Men gud, give yourself a fucking break. 22 år är ju sjukt tidigt att komma på vad man vill i livet. Tro inte på att alla som slutför sin första utbildning lever sin dröm, några kanske, men många som bara fortsätter för att de faktiskt inte kommit på vad de egentligen vill. Vet inte vilken utbildning du vill gå, men 23 är ju långt i från sent att påbörja en utbildning.

   Svara

   Sök jobb och passa på att spara pengar som du kan använda dig av sen som fattig student.

   Svara

   Du är 22 år. Chilla.

   Svara

   Känner precis som du! Läser kurser på Stockholms universitet (sätter ihop en egen utbildning i kriminologi) och kom inte in på kurs 2 nu för poängen inte registrerats innan antagning stängde… Samtidigt är oddsen otroligt små att komma in på kurs 3, endast 40 tas in av ca 200. Så förstår din frustration och ja, man känner att man står och stampar. MEN, vi är unga! Vi har gott om tid. ❤️ Jag ska boka ett syvmöte och kanske inse att jag inte kommer kunna fortsätta på denna bana utan välja ett program. Och byt utbildning om du inte trivs! Det är SÅ kul att plugga om man tycker att det är intressant och rätt.

   Svara

   Det löser sig! Sök ett jobb under tiden, eller läs en strökurs för att få tiden att gå. Jag jobbade tills jag var 25 för att jag inte ens kom in på den utbildningen jag ville gå innan, jag är ändå inte äldst i klassen. Och varför skulle det spela någon roll att ens kompisar ”ligger ett år före”? Ni kommer göra allt annat i olika takt framöver, typ köpa bostad eller bilda familj eller resa så det kommer spela mindre roll för varje år. Sen kanske du träffar massa nya kompisar på utbildningen sen!

   Svara

  Katrin zytomierskas syster????

  Vem har hon sina döttrar med?
  Har hon sedan fått en son med Max Moden? Som har två söner sedan innan?

  Bara nyfiken………någon som vet?

  Svara

  Har ni många vänner? Jag är snart 23 och orkar inte hålla igång alla vänskapsrelationer på grund av social fobi och depression som går upp och ned. Men samtidigt får jag sån ångest när jag ser folk umgås utan mig, antagligen för att jag inte hört av mig eller för att de har tröttnat på min sorgliga varelse. Känner mig så motsägelsefull. Önskar inget annat än att ha ett stort härligt kompisgäng men tror inte det någonsin hända mig…

  Svara

   Nej av samma anledningar, kommer förmodligen att dö ensam utan vänner.

   Svara

   Samma här. Har haft perioder när jag ”orkat” ha stora kompisgäng, men har alltid slutat med att jag efter något år kraschar socialt och tappar all kontakt med alla typ…

   Svara

   Samma här 👋🏼 Jag är också 23 år och har haft flertal vänner runt åren, både i gäng och inte. Jag har kommit supernära en del och några få är kvar. Jag umgås dock inte med de hela tiden p.g.a. exakt samma anledning. Det förvärrar ju såklart min depression/ensamhetskänsla och på något sätt tror jag att jag kommer att dö ensam. Inte superpeppig kommentar men det är så skönt att veta att man inte är ensam i detta. Stor kram ❤️

   Svara

   Jag är 23, utmattad och deprimerad. Men även innan min sjukdom såg mina vänskapsrelationer likadana ut: har tre, fyra nära vänner som jag pratar med (via sociala media/sms) nån gång i veckan, en av dem oftare än så. Träffar en vän åt gången, kanske en eller två gånger i månaden. Då är det som att vi sågs dagen innan; det märks liksom inte att tiden gått. Antingen är mina vänner likadana, men det tror jag inte då jag ofta ser flera av dem vara ute på luncher/klubbar/fester osv, haha. Antagligen tycker de bara om mig så myckeg att de förstår att det är min typ av kärleksspråk som (nu sjukskriven) introvert.

   Det är okej ❤

   Svara

  Får jag fråga hur ni som insisterar på att åka utomlands under en pågående pandemi tänker? Jag har så svårt att fatta hur någon kan tycka att det är såååå viktigt att åka på semester utomlands. Brukar människor i er omgivning uppfatta er som själviska rent generellt?

  Obs! Detta är seriösa frågor som jag gärna skulle vilja få svar på. Har verkligen svårt att greppa hur människor tänker när de absolut måste åka på semester till ett annat land. Den enda förklaringen jag kan komma på är att sådana människor är mer själviska än genomsnittet. Rätta mig om jag har fel!

  Svara

   Tja jag har bokat rasa i Asien i december, läget är tusen gånger bättre där än här gällande viruset. Godkänt munskydd under redan och sedan bor jag i villa med egen pool under 2 månader. Blir säkrare där för mig än här då jag åker kommunalt till och från jobbet och i jobbet träffar flera hundra okända nya personer varje dag.

   Svara

    Du är inte orolig för att du kommer att ta med dig smittan dit? Eller att läget ändras och att Covid-19 kommer att härja i Asien när du kommer dit?

    Svara

     Nej, de är så mycket bättre på att använda munskydd där än vad vi är och någonsin kommer bli.
     Väl på plats så kommer jag knappt träffa någon förutom matbud.
     Reser man ensam och reguljärt och inte har intresse av att interagera med mer folk än nödvändigt på semestern så bör det gå bra.

     Svara

   De vill ha sol och semester, kan inte låta ett litet covid-19 komma i vägen för det hallå liksom! De jobbar ju hela året för sin semester och visst människor dör, man kan smitta andra, bli smittad själv men det viktiga i det här är att de ska få SOL och avkoppling.

   Du kommer inte kunna få ett ärligt svar från dessa människor. Detta på grund av total idioti. De är för dumma för att fatta, eller tro sig veta bättre om Covid-19 än experterna i fråga.

   Svara

   Sköt dig själv och skit i andra!

   Svara

    Fy fan, vilken osympatisk människa du måste vara.

    Svara

     Jag tycker det verkar tvärtom! De är de resande som är osympatiska.

     Svara

     Det är ju du som är osympatisk. Sitter här och är förnumstig för att plocka godhetspoäng. Värsta sortens människor.

     Svara

     Ingen bryr sig om dina förnumstigheter.

     Svara

   Jag tror att det till viss del handlar om att folk känner sig tryggare utomlands då Sverige är ett av de länder som klassar som minst säkert just nu. Dels tror jag folk bara inte bryr sig – samma tänk som folk som vägrar hålla avstånd i affärer osv.

   Svara

    Jag bor i storstad och jobbar i butik. Kunde jag rent ekonomiskt skulle jag med dra utomlands några månader för här i Göteborg lever folk på precis som innan, uteserveringar och butiker är fulla. Jag tror Sverige är Så illa det kan bli rent smittmässigt.

    Svara

    Nej det handlar bara om deras rätt till semester och då vill de till Medelhavet som de alltid gjort.

    Det sitter i ryggraden så enkelt är det.

    Och en pandemi ska inte få förstöra.

    Simpelt as that

    Svara

  Vem tror ni den kände entreprenören är som det står om i tidningarna?

  Svara

   Jag säger som någon i flashbacktråden: Varför ska han eller hon hängas ut för ett ickebrott?

   Svara

    Det är ett brott

    Svara

     Lagligt i de flesta europeiska länder.

     Svara

      Vilken europeisk lag tillämpas i Sverige?

      Svara

       Vi borde bli mer kontinentala i fråga om sex, alkohol, röka. Så trött på alla tråkiga lutheraner. Glädjedödare …

       Svara

        Ha så mycket sex du vill! Du kan till och med ta betalt för det

        Svara

     Försök till rattfylleri är inte ett brott och då borde inte försök till sexköp vara det heller. Speciellt då de inte hade kommit överens om sex specifikt, utan bara tiden. Han messade till och med att det gick bra med att bara ta en drink i en timme.

     Svara

      Han har erkänt? Och vad jag kan läsa så misstänkte han att det fanns poliser utanför och erbjöd en drink ”istället”

      Svara

       Ja, han erkände försök. Hade han fått en försvarare hade han med största sannolikhet blivit frikänd.
       Jag står fast vid att försök till sexköp är ett ickebrott då det räcker med att en spanare misstänker att du kanske eventuellt är på väg att begå ett brott för att de ska kunna skriva ut böter om du erkänner. Jag tycker att ett modernt rättssystem inte ska tillämpas på det sättet. Och det borde vara lika brottsligt som försök till rattfylleri.

       Svara

        Du menar om han anlitat en försvarare? Om han hade råd att lägga tvåtusen spänn på sex kunde han lagt ut pengar på en advokat

        Svara

         Nej, jag menar det jag skriver: Om han fått en försvarare.
         Och lycka till att hitta en egen försvarare som kostar mindre än 2000 per påbörjad kvart!
         Advokater har tagit timarvodet till en helt ny nivå. De spelar inte i samma liga som prostituerade, de spelar inte ens samma sport!

         Svara

          Varför skulle han fått en offentlig försvarare? Reglerna för det finns också reglerat i lagen.

          ”Under förra året uppgick entreprenörens taxerade inkomst till drygt en och en halv miljon kronor. ”

          Han valde att inte anlita en försvarare

          Svara

           Ja, man behöver inte ha speciellt mycket hjärnceller för att förstå att böterna är billigare än att betala en försvarare.

   Som har gjort vaddå??

   Svara

    Försökt köpa sex

    Svara

    Han gjorde ingenting. Han försökte göra en Paolo, om man får uttrycka sig så.
    Det funkade inte, utan han blev tagen av spanare innan.

    Svara

     Alexander Pärleros?

     Svara

      Han ska vara i 50-års åldern…

      Svara

      DET hade vart nått! Man väntar ju på att han ska göra bort sig

      Svara

  Jahapp..antar att jag har för lång semester då jag funderat mycket på det där med (bokstavligen) fula ord på sistone..
  Så, vilka är de fulaste orden ni vet? Här kommer min topp tre lista:
  1. Mammahjärtat. Typ: det gör ont i mammahjärtat..
  2. Gofika (ironiskt dessutom när ”go” betyder bajs i vissa områden i Mellanöstern)
  3. Styrkekram

  Svara

   Du pricka verkligen in de tre värsta. Hahha fyfan.

   Svara

   Gördel tycker jag är väldigt fult. En ful kombination av ljud liksom.

   Svara

    Som pjäxa och älta. Rysningar.

    Svara

     #egentid #älsklingen

     Svara

   Gud håller med om alla…
   Eftersom du tog mina gör jag en lista med andra.
   1.Bebis istället för bebisen. Fel grammatik!
   2. Putt (som i sur, irriterad. Låter så töntigt!)
   3. Gubben (när det används om nåns unga sambo/man).
   4. Sockar. Det heter strumpor eller sockor (om de är tjocka)!
   5. Klandervärd. Så överanvänt.

   Svara

    Å fyfan vad jag hatar ”gubben”, sagt av 25-åringar.

    Svara

     Eller ”min karl”.

     Svara

      Eller frugan (speciellt när man inte ens är gift)

      Svara

       ”Regeringen” alltid sagt med lite speciellt blick och min!!

       Svara

   Ut på tur, aldrig sur. Usch. haha

   Svara

   1. Hear hear!
   2. Kräkas i munnen

   Svara

   Alla ord som förvrängts och fått ändelsen -is
   Alla engelska ord som puttas in i svenska meningar i tid och otid fastän det finns fullt godtagbara svenska ord för det.

   Svara

    Håller med! Blir tokig på Stephanie Strauch och hennes svengelska.

    Svara

     Hon är långt ifrån den enda som gör så kan jag säga. Jag skulle vilja påstå att det är vanligare med folk som håller på med det otyget än vad det finns de som inte gör så.

     Svara

   Ote-ro-ligt

   Svara

   – Hata på
   – Gå på/i (som i ”jag går i/på fotboll/dans/friidrott etc”. Fotboll SPELAR man liksom, inget jävla ”gå”🤦‍♂️)

   Svara

   Jag tänker att …

   Svara

    Oj, den använder jag rätt ofta. Varför är det irriterande?

    Svara

     För att det är en felöversättning av engelskans ”think” som har ersatt ”tycker” och ”tror” där det finns en klar distinktion på svenska.

     Svara

      Jag läser det inte som en översättning på ”tror” utan mera ”såhär tänker jag” dvs att man förklarar sitt resonemang.

      Svara

       Då kan du använda ”Jag anser att …” Ingen vill veta hur du tänker.

       Svara

        Fast jo, i mitt jobb är det ganska ofta kollegor vill veta vad jag tänker och framförallt hur jag tänker.
        Många gånger privat också om man diskuterar olika teorier och saker där det intressanta är den andres tankebanor och där själva ämnet egentligen är sekundärt.

        Svara

       Precis så tänker jag med, Anonym 22:31. Men kan ibland ändå störa mig på ”Hur tänkte du nu? ”.

       Svara

    Mest använda meningen på universitetet 🙂 Man lägger in den så ifall det är fel så känner man sig inte lika dum. Så har jag använt den iaf hehe

    Svara

   Moderkaka, fostervatten, luden.

   Svara

   Mammor som kallar sina söner (0-5 år ca) för ”Lilleman” 🤢🤮

   Svara

    Haha min mamma envisas att kalla mina söner det. Det rycker i mig varje gång hon säger det men jag vet inte vad jag kan säga. ”Kan du sluta säga så det är ett hemskt ord”? 😂

    Svara

    Åh gud ja! Så fult.

    Svara

    Älskar Lilleman. Lilleman gör så gott han kan. Så varmt och kärleksfullt.

    Svara

     Lilleman för mig är en 🍆…

     Svara

   Pälskling, quinna, gmn

   Svara

    Nä, pälskling är fint! Användbart, älskling med päls ❤️

    Svara

     🤮🤮🤮

     Svara

   Götlaborg, gofika, spy på/kräkas i munnen

   Svara

   Hear hear
   Kötta
   Krispiga jävla lakan
   Samtiden
   Covid
   Mysig
   Mums
   Trycka i mig
   Svenskar som pratar förortssvenska och invandrare som gör det men de stör mig inte lika mkt

   Svara

   +1 på alla tre! Nr 3 är absolut värst 🙈

   Svara

   Handsprit
   Tvätta händerna
   Tänk på avståndet
   I dessa tider
   Brinnande pandemin, eller ännu värre (mitt i brinnande pandemi)
   Munskydd
   Coronatider

   Svara

  Någon som har lyckats gå ned 20kg i vikt? Tips?

  Svara

   Ät bara ett kycklingbröstfilé om dagen om enda måltid och träna så ofta du kan!

   Svara

    Låter varken hållbart eller nyttigt.

    Svara

     If it works, it works. Bättre än att svälta sig helt iallafall

     Svara

      Hej skörbjugg….

      Svara

       Sug på en citronskiva per dag så löser det sig.

       Svara

   Shiratakinudlar och 8-16

   Svara

   Jag gick ner 20kg på ca 3 år, upp och ner i perioder. Hoppade ofta över lunchen, då behöver man inte noja lika mycket kring vad man äter till frukost och middag. Spelar ju ingen roll vilken måltid man hoppar över men lunchen var minst viktig för mig. Numera äter jag lunch för det mesta 🙂

   Svara

   Skilsmässa och ett halvår på Brämhults morotsjuice fick mig att gå ner 15 kilo.

   Svara

   Viktväktarna, gick dock upp igen

   Svara

   Weed, snus och kaffe 👌🏼

   Svara

    Weed är väl ändå sämsta grejen för viktnedgång?

    Svara

   Amputera en arm eller ett ben! Det är en snabb och bra lösning.

   Svara

  Ni som bor i radhus eller villa:
  Skulle ni ringa polisen om ni kände marijuanalukt från en grannes trädgård?
  Ni som ringt eller som är poliser:
  Åker polisen ut på ett sånt ärende?

  Svara

   På riktigt – om de är skötsamma människor i allmänhet skulle jag inte göra det. Om de däremot var stökiga, drack och rökte ofta, bråkade och om det var barn boende där då skulle jag ringa eller orosanmäla till Soc i alla fall.

   Svara

   De åker ut om det finns tid och möjlighet, inget som prioriteras. Är det varje dag eller bara ibland? Drar grannen in ”skumma” människor i området? Om inte så chilla skulle jag säga. Vi har en granne som röker på några gånger i veckan men man märker inte av något förutom lukten så orka bry sig. Om det inte är en underårig person då skulle jag ringa.

   Svara

   Om jag visste att barn fanns i huset – ja
   Om inte – nej, jag lägger mig inte i sånt om de inte skadar någon

   Svara

   Alltså det är jag som funderar på det men är rädd för att åka dit 😄 Har inga barn och är skötsam i övrigt. Dock så gillar nog inte en grannfamilj oss då DE är stökiga och fått klagomål av typ hela grannskapet (tänker att de kanske vill hämnas?)

   Svara

    Gå upp på övervåningen och rök ut genom ett fönster istället, så blir det svårare att lokalisera lukten.

    Svara

     Men om polisen knackar på lär ju lukten vara ganska tydlig inifrån trots öppet fönster 🙈

     Svara

     Men luktar det inte mkt inne sen då?

     Svara

   Men jag skulle inte bry mig. Låt dom söka på, så länge dom inte tvingar dig att göra det, är ingen skada skedd. Eller stör det dig så pass att du känner att du måste göra något åt saken?

   Svara

    Det är jag alltså, som funderar på det. Skulle inte störa mig på andra som gjorde det, nej.

    Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    Camilla! Ta bort denna kommentaren

    Svara

   Skulle aldrig ringa polisen på någon som chillar på sin tomt o. Röker en joint.

   Svara

    Du är en skön granne och människa! 👍🏻

    Svara

    Håller med!!

    Svara

  På tisdag börjar jag jobba igen och det ska bli så jävla skönt. Har haft fyra veckors semester och det har varit de fyra sämsta veckorna typ någonsin! Verkligen skönt att inte känna ångest för att gå tillbaka till jobbet.

  Svara

   Varför sämsta veckorna?

   Svara

    Skitdåligt väder och tidig semester så jag har i princip varit ensam hela tiden för att ingen av mina vänner/sambo varit ledig. Har varit fast mycket hemma och inte kunnat göra nått roligt typ på grund av väder/Corona.

    Svara

     Ta ledigt i början av augusti istället, alltid bättre väder då

     Svara

      Jag har inte riktigt möjlighet att välja det tyvärr. Semesterperioder du vet. Men nästa år får jag sen semester. Hoppas på bättre väder-tur då. 🙂

      Svara

       Tja alla har väl inte den lyxen att kunna välja semesterveckor😎

       Svara

   Same 🙁 Hoppas nästa års semester blir bättre.

   Svara

   Börjar min ledighet om en vecka. längtar!

   Svara

   Känner samma men har halva semestern kvar.

   Svara

  Söker tips på hår produkter som gör håret tyngre, plattare och tar bort volym utan att göra så håret känns för fett eller klibbigt

  Svara

   Kérastase Discipline Creme Oleo-curl och Moroccan Oil Smooth-serie 👍

   Svara

  Neeeej, kommer in för sent! Jag vet var jag står i fråga men vill ha er input.

  Jag och mitt ex har varit isär i över 1 år nu. Träffats de senaste 8 månaderna som ett par. Fick veta igår att han inte berättat för någon att vi ses och att han inte vill berätta för hans föräldrar att vi ses för han tror att de kommer bli besvikna.

  Jag blev riktigt besviken och börja gråta. Han svarade med att det är hans beslut och inget jag ska bry mig om.

  Hur hade ni ställt er?

  Svara

   Hur länge var ni tillsammans innan pausen?

   Svara

    6 år

    Svara

   Varför skulle föräldrarna bli besvikna? Skäms han för dig?

   Svara

    Precis min tanke, skäms han för mig?

    Svara

     Jag tänker spontant!!! Att om ni har gjort slut så har han antagningen snackat skit om dig till sina föräldrar, vilket är en rimlig reaktion! Då kanske de har en negativ bild av dig just nu och då kanske det känns lite veligt att komma och säga ”jo…. kommer ni ihåg XX? Vi är tillsammans igen nu”. Han kanske också vill vara säker på att det verkligen är ni igen! Ge det lite tid skulle jag säga. Ett uppbrott på 1 år efter 6 år ger säkert djupa sår som inte kan fixas på bara 8 månader.

     Svara

     Verkar snarare vara hans föräldrar som inte gillar dig.

     Svara

     Säg till honom att du verkligen inte vill göra hans stackars föräldrar besvikna och dumpa honom – pronto!
     Äcklig snubbe!

     Svara

    Vad har du gjort? Med tanke på att de hatar dig så

    Svara

   Känns inte ok…

   Svara

    Håller med! Hur har man en kommunikation med en sån människa? En person som tycker sig ha rätt i allt

    Svara

     Jag skulle inte se en sekund på detdär! Du är värd mycket mer än en man som inte kan hantera sina föräldrar.

     Svara

      Hantera sina föräldrar? Hon kanske är en häxa som förpestat hans liv och han vill nu inte att föräldrarna ska veta att han dejtar helvetet igen