Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre och kritik-diskussioner kommer raderas!

771 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon här som köpt en dvärgtax? Vi börjar kolla nu (har redan en tax sen tidigare men då bodde vi utomlands) och skulle vilja skaffa en till. Några tips på kennlar eller vad man ska kolla efter?

  Svara

   Köp bara inte från någon som avlar på FÄRG! Harlequin till exempel. Köp från någon som är seriös och vill rasens väl!

   Svara

    Vi har en strävhårig nu som vi köpte av en väns vän vilket såklart kändes tryggt då vi träffat båda föräldrarna etc. Tänker att om man köper från en kennel som är SKK registrerad borde det vara ok?

    Svara

   Ååååh tax😍😍😍😍

   Svara

   Tax ska du ha.

   Svara

   Min kompis familj har kanintaxar (ännu mindre än dvärgtaxar), för några år sedan hade de valpar hemma 😍 så sjukt små och söta.

   Svara

   Googla dvärgtax så kommer du till de kändaste taxuppfödarna, Biwas, Oliwhstars m.m, köp bara inte hos Hesa Mesa dom är superdyra och inte seriösa.

   Svara

    Hesa Mesa kallas även för Hundringen. I vilket fall: Köp INTE!!!!! av henne. Finns en anledning till varför hon blivit utesluten ur Svenska kennelklubben och till att Taxklubben behövt göra uttalanden kring henne.

    Svara

     Vill också köpa tax men blir orolig kring det ni skriver. Kan inte hitta något när jag googlar, har det varit något fel på hundarna??

     Svara

   Adopt, don’t shop!
   Slipper man husträna den dessutom! 🍹

   Svara

    O ja. Hörde någon säga att varje gång man köper en vovve hos en uppföljare lämnar man en hemlös med brustet hjärta till sitt öde. Kan inte annat än att hålla med 💕

    Svara

     Uppfödare 🤦‍♀️

     Svara

    Jo, men fenomenet med adoptionshundar är ju främst från andra länder än Sverige? Dvs ett resultat av generell usel djurhållning, inga regler för uppfödning och fortsatt skötsel samt förfärlig syn på djurs rätt i stort i dessa länder. Att köpa en hund av en uppfödare som tar ansvar, har höga priser och ställer krav på kommande köpare är ju en person som aktivt jobbar för att det ska bli färre (inget) behov adoptioner.

    Med detta menar jag att vi givetvis ska ta hand om de hundar som behöver adoption, men så länge inget aktivt görs i de länder som sätter ut hundar för adoption (Irland/Spanien/Portugal) så kommer denna cirkel av vanvårdade hundar (djur) att fortsätta. Att istället kortsiktigt ”lösa” problemet genom att adoptera hundar från länder med usel djurhållning, gör i förlängningen att vi blir möjliggörare för denna förfärliga situation. Ställ istället hårda krav (böter/fängelse/förbud) på internationell nivå och visa goda exempel på ansvarsfull kennelverksamhet från länder som faktiskt tar ansvar. Det ska kosta att vanvårda sina djur, om så inte genom socialt/kulturellt avståndstagande så genom faktiska pengar och motstånd från t ex andra EU-länder.

    Svara

     Otroligt bra och kommentar. Tack. Vidhåller dock att det finns ett värde i att hjälpa de individer som redan finns, framför att producera nya. Att göra allt det andra du beskriver utesluts inte på något vis av det. Snarare skapar adoption fokus på individernas värde. Men så är jag också en person som numera inte på något vis är för produktionen av känslomässigt kapabla varelser för andra varelsers nöje. Där är ju inte alla än…

     Svara

     ”Otroligt bra och genomtänkt kommentar” skulle det stå 😊

     Svara

   Jag har en. Köp från en SKK-reg kennel. Stressa inte med köpet, köp inte på färg, kolla så föräldrarna är patella UA. Jagar du? Fundera på vad DU kan erbjuds hunden, inte vad hunden ska göra för dig. Taxar är ingen sällskapshund, får den inte göra det den är avlad på genom t.ex. viltspår och nosework kommer du se mindre trevliga beteenden. Upplever taxarna som väldigt pratiga och ibland skälliga. Men klart du ska ha tax, finns inget bättre.

   Svara

  Vilket inlägg tycker ni är intressant / tråkigast på Bloggbevakningen?

  Svara

   Löste du inte inlägget? Kritikdiskussioner kommer att raderas. Är det då inte extremt korkat att uppmuntra till sådana inlägg?

   Svara

   Anna Book-inlägg är tråkigast.

   Svara

    Nej! 😄

    Svara

   Jag tycker om när det visas vad som händer på instagram. Hoppar över att klaga på något. 😉

   Svara

    Jag skulle precis skriva att jag hatar Instagraminlägg. Smaken är som baken.

    Svara

    Gillar också IG-inlägg 🙂

    Svara

   Reklammarkeringar…. 😴

   Svara

   Intressantast översätter jag till roligast och då är inlägg där flunsor blir påkomna att ljuga eller mörka (molimenti tex) Inlägg med Anna Book är underhållande för där är det alltid cirkus.
   IL är oftast underhållande men hon börjar bli en konstant upprepning av sig själv, eller börjar, det har hon varit länge.

   När en flunsa gör något ovanligt fint av sitt ”kändisskap” är också väldigt kul och fint att se.

   Tråkigast är inläggen om reklmamarkeringar men det är samtidigt viktigt att det lyfts och att det syns vilka som fuskar. Så jag står ut och välkomnar de inläggen ändå.

   Öppet spår är också tråkigt men de slipper jag ju läsa eftersom det är högst frivilligt att läsa här alls.

   Svara

   Cissi-inläggen scrollar jag alltid förbi. Även lady Dahmer och liknande. Bäst är IL och Book pga kommentarerna

   Svara

    Book är tråkigast och inläggen om IL är hemska på grund av kommentarerna. Roligast är Schulman då dessa herrar hittar på en massa provocerande grejer.

    Svara

     Klart du tycker det!

     Svara

  Behöver input ang. en incident i helgen. Min KK var här. Ibland träffas vi utan att ha sex.

  Vi gick och la oss vilket resulterade i att vi hade sex. Jag vaknar sedan tidigt på morgonen av att han tar på mig där nere, jag puttar bort honom och säger nej. Han slutar och tar bort handen men efter någon minut börjar han igen. Och så fortsätter det.

  Jag sa nej/sluta säkert 20 gånger. Puttade bort hans hand. Vände och vred på mig så att han inte skulle komma åt. Varje gång slutade han bara för att börja igen efter några sekunder. Ett par gånger låtsades jag sova för att han skulle förstå och sluta men han slutade inte så fick säga till honom ändå.

  Vid ett tillfälle frågade jag honom hur jag skulle ligga för att han inte skulle hålla på. Då slutade han en stund för att sedan börja igen. Vissa gånger höll han på utanför trosorna, vissa gånger innanför. Några gånger inne i mig.

  Till slut gick han upp och jag frågade var han skulle. På toa, sa han. Sen gick han ut på balkongen för att röka. Han sa att han hade vaknat av att han behövde gå på toaletten. När jag sa att jag hade varit vaken i minst en halvtimme sa han inget.

  Jag mår inte bra nu. Var det ett övergrepp? Räknas det som det? Jag kunde gått och lagt mig på soffan istället? Jag vet inte alls hur jag ska förhålla mig till detta.

  Svara

   Träffa aldrig detta äckel igen.

   Svara

   Enligt samtyckeslagen är det väl ett brott? Tycker att du ska ta en paus från honom för att markera att det inte är ok.

   Svara

    Paus? TS borde aldrig mer träffa den här människa. Solklart ett övergrepp och folk har blivit dömda för detta.

    Svara

   Träffa honom inte igen. Fy vad respektlöst av honom. Han verkar ego.

   Svara

   Ta avstånd från denna människa.

   Svara

   Ja det är ett brott. Han är vidrig som begår övergrepp på dig. Ett nej är ett nej. Jävla sliskman.

   Svara

   Nej övergrepp skulle jag inte kalla det. Han var morgonpilsk och sugen på dig du var inte sugen. Varför lägga in mer i det än vad det var?
   Hade han irriterat dig så mycket så hade du väl bara gått upp och sagt åt honom att gå hem? Att sitta och fundera på detta en vecka för att sedan dra upp det med andra liknar ju galenskaperna i Pinkroom på Facebook.
   Kände du att du inte ville ligga där och bli tafsade på mot din vilja skulle du kört ut honom och om du nu ändå känner som du gör så hoppas jag att du avslutar er kk relation.

   Svara

    Lol! Skambeläggning pågår. Ska du tala om vad hon skulle ha gjort om hon kände en viss känsla?

    Svara

     Varför ligga kvar om man tycker det är obehagligt?

     Svara

      Hon hade väl mer hopp om äcklet

      Svara

      Oavsett varför hon låg kvar ligger ansvaret hos killen att sluta när hon säger sluta. Tar han inte det ansvaret så har ingen av oss någon som helst anledning att säga vad hon ”ska” känna efteråt.

      Svara

      Varför är det konstigaste än att en man fortsätter trots flertal tydliga ”nej”? Hon ville kanske inte skapa en ”scen” där han har möjligheten att skambelägga henne för att vara överkänslig och överdriva?

      Svara

    Wtf vad är det jag läser?
    Hon markerade genom att SÄGA NEJ. Hon ska inte behöva gå därifrån för att han ska sluta? Att hon sa nej är ett bevis på att ”hon inte ville ligga där och bli tafsad på mot sin vilja”. Skulden ligger inte det minsta på ts, det är killen som gjort fel i detta. Tycker du att alla tjejer som får frozen fright vid övergrepp också bara ska gå därifrån om det stör dem så mycket att bli våldtagna?

    Och jo, det är ett övergrepp. Säger man nej och den sexuella handlingen fortgår så är det ett övergrepp.

    Svara

     Precis så!

     Svara

     Jag har allmänt svårt för kommentarer som ”…ska hon behöva gå därifrån…” ja, tydligen. Tyvärr.

     Svara

      Om man måste gå ut sin egen säng för att någon inte slutar tafsa på en inkl innanför underkläderna och INUTI ENS KROPP när man sagt nej, då är det jävligt klart att det är ett övergrepp

      Svara

       Absolut. Men man kan också resa sig upp och säga ifrån.

       Svara

        HON SA NEJ. Det är att SÄGA IFRÅN. Det kanske inte är så jävla LÄTT för alla att säga något mer?! Ts hade inte ens behövt fundera på om det var ett övergrepp om sådan här korkade kommentarer kunde upphöra. Ibland förstår man inte förrän efteråt vad som har hänt, man kan vara rädd för att säga till, man kan känna sig obekväm med det. VAD. SOM. HELST. Och det ÄR INTE TJEJENS FEL OM KILLEN BEGÅR ÖVERGREPP.

        Ett. Nej. Är. Att. Säga. Ifrån.

        Svara

         +100000

         Svara

        Men då kanske mannen i fråga inte ska lämna sitt hem och umgås med kvinnor om han inte kan de normala sociala koderna? Vi kanske ska förse varje man med en god man som hjälper dem med de mest basala sakerna. ”Nu noterar jag här, Danne, att Sara säger nej när du tar på henne, det betyder alltså att hon inte vill. Jag rekommenderar att du slutar och om det är svårt så lämna rummet och åk hem”.

        Svara

        Javisst. Man kan skrika och bråka. Man kan ge han en smäll på käften. Man kan lämna sitt hem i panik. Man kan göra en massa ting. Men varför ska man behöva? Hur långt ska man tvingas gå innan ens nej räknas som ett NEJ? Vissa har verkligen inte förstått detta med samtycke. En anmälan gör förhoppningsvis att iaf just denna snubbe fattar lite bättre framöver. Heja dig TS. Jag är verkligen ledsen för att någon du litat på och har en relation med trampat på dig på det här viset. Jag hoppas du finner styrkan att stå upp för dig själv efter alla kloka kommentarer här inne. Ingenting i det du beskriver var något man ska behöva acceptera. Ingenting! ❤️

        Svara

         För att man uppenbarligen inte kan förvänta sig att förövaren gör det. Det är hemskt att det är så men så fungerar verkligheten bor ni under en sten eller? Vi ska inte ska belägga offer som fryser till is men vi kan inte bortse ifrån att om Hon springer iväg eller lämnar lgh och ringer poliser hinner inte våldtäkten ske

         Svara

          Nej. Man kan inte förvänta sig att förövare själva ska förstå att det inte bättre begå brott. Det är därför vi kallar dem förövare. Frågan här handlar dock om vad man ska göra i efterhand, när brottet redan har begåtts, inte vad man ev. kunde ha gjort på förhand för att slippa bli utsatt för brott. Jag hoppas skillnaden är solklar för alla.

          Svara

    Det är visst övergrepp. Enligt lag till och med. Kan ev. räknas som våldtäkt i och med att han hade fingrarna inne. Det ska räcka med ett nej, han är troligtvis inte så korkad att han inte förstår det ordet.

    Svara

     Precis! Vet inte vad du menar med ”tar mig där nere” men om han penetrerade dig på något sätt så är det våldtäkt (se våldtäktsbestämmelsen i brottsbalken 6 kap 1 §). Anmäl!

     Svara

    Undra hur du hade känt om någon hade gjort något mot dig som du inte velat och sagt nej flera gånger. Ingen är skyldig att ligga med någon bara för att den andre är kåt.

    Till TS: du förtjänar någon som respekterar dina känslor och dina gränser. ❤️

    Svara

    Jag undrar mer över upplägget. De gånger jag haft kk och vi sovit med varandra har det liksom varit fritt fram. Det är iallafall i min värld det som är poängen med att ha en kk – att ha sex.

    Men att ursäkta hans beteende som du gör är fel.

    Svara

     Ja fast säger man nej är det ett nej. ’Fritt fram’ är det aldrig, samtycke kan tas tillbaka när som helst

     Svara

     Men om man känner där och då att man faktiskt inte vill så har man all rätt att säga nej och faktiskt få ändra sig även om man sagt att man velat tidigare. Ska man ligga där helt obekväm och må dåligt för ”det är så att ha en kk”?? 🤔

     Svara

      Alltså. Finner inga ord. Nu upplever jag just detta scenario ganska ofta, att jag får ta bort min sambos tafsande händer mitt i natten?
      Han ger mig dåligt samvete för att jag ’nekar honom’?

      Trots detta vet han att jag varit utsatt sedan litet barn, våldtagen i tonåren och haft män som inte respekterat mig. Alls.

      Blir himla ledsen när jag läser att vi tjejer ’ska ställa upp’.

      Svara

       Att han gör detta mot dig fast han vet om din bakgrund är faktiskt helt sjukt. Känns inte som han bryr sig om dig på riktigt och du borde fundera på att bryta. ❤️

       Svara

   Du ska inte behöva gå och lägga dig på soffan eller upprepade gånger markera. Nej är nej. Jävla äckel.

   Svara

   Anmäl honom för sexuellt övergrepp, har du tur leder det till åtal och han får 3 månader på anstalt. Sedan har han lärt sig att inte tafsa på sina knullkompisar!!

   Svara

    Ännu bättre våldtäkt!! Då lär han både bli dömd och mista jobbet, kanske även sitt boende. Heja dig, du kan inte komma på något mer han gjort som kan styrka misstankarna mot honom? Ring polisen omedelbart eller gå till stationen och ta med en vän som stöd.

    Svara

     Vad nice om det var så att män faktiskt fick konsekvenser för sexuella övergrepp och våldtäkter. Kan du rekommendera en polisstation där det går till så som du beskriver? Tack på förhand.

     Svara

     Men lilla lilla vän 🙁
     Tror du verkligen på det där själv?

     Svara

   Varför träffar du en kk om du inte vill ha sex? Syftar på det du själv skrev att ni ses ibland utan att ha sex. När det gäller han så träffa han inte fler gånger, han är ju en idiot?

   Svara

    Har hänt att vi träffats bara för att någon av oss vill sova ihop med någon!

    Svara

     Fast att någon vill ha någon att sova med innebär inte att den andra bara vill sova, tyvärr. Har du ett klart upplägg med han eller tror han att sex alltid, som det brukar vara med kk, är okej?

     Svara

      Det är ju inte att han försöker initiera som är fel. Det som är fel är att han fortsätter fast hon säger nej. Man måste sluta när någon säger nej, oavsett hur arrangemanget eller relationen ser ut.

      Svara

       Fast hon kanske säger nej bara för att spela svår? Jag har gjort det flera gånger.

       Svara

        Alltså inte svår men typ äsch jag orkar inte men om du fortsätter kanske det klickar till och jag vill. Dock förstår jag om hon verkligen inte ville och han fortsatte då är det ju verkligen fel. Jag kanske mer tänker på ett låååångt förhållande där man ibland säger nej en gång men typ ändå vill, sorry om det missuppfattas

        Svara

         Jag fattar vad du menar, jag kan tycka det är najs med ”tjat-sex”, men det har alltid varit med en pojkvän och då har jag alltid ”gett med mig” på ett frivilligt sätt. Aldrig känt mig tvingad, snarare övertygad.

         Den situationen som Skråll beskriver däremot är inget annat än ett övergrepp.

         Svara

        Men snälla……..

        Svara

        Så en man har all rätt att göra vad han vill med en kvinna för att hon KANSKE spelar bara svår…

        Svara

        Hon kanske säger nej för att hon inte vill? Första sexet kanske räckte?

        Svara

        Det där med att ”spela svår” är ett oerhört problematiskt beteende. Låt oss hoppas att det är på utdöende. Stå för din sexualitet och vad du vill (jag vet att det är svårt, den förtryckande felprogrameringen ang hora/Madonna är svår att ta sig ur, men det går) och jag lovar att du får bättre sex och en härligare relation både till män och till dig själv. Din sexualitet är precis lika viktig, och lika naturlig och härlig som en mans. Own it! ❤️

        Svara

      Sluta skuldbelägga fel person här.
      Ska du inte fråga vad hon hade på sig också?

      Svara

      Herregud, det finns inga sådana upplägg. Sex avtalas inte! på förhand. Sex avtalas i stunden. Alltså stunden när det sker. Man kan Aldrig! kräva fullföljande, och ett NEJ! är alltid ett NEJ! Alltid!!! Dessutom verkar dina idéer om en kk-relation vara rätt råa. Jag har haft en och annan kk i mitt liv och vi har alltid behandlat varandra väl, som människor. Medmänniskor. En kk är inte en knulldocka som är kontrakterad att ställa upp när helst det pirrar till lite. En kk är en person man har en relation med där sex ingår. Och som alla relationer så varierar de, från människa till människa och från ögonblick till ögonblick. Det finns ingen mall man har krav på sig att följa. Det hoppas jag alla innerst inne förstår.

      Svara

       +10000000000

       Svara

    Men hallå!!! Det är aldrig så att man måste ha sex när man träffar någon. Aldrig! Det hade sex på kvällen. På morgonen hade hon inte lust. End of story. Hade hon inte haft lust på kvällen (eller han för den delen) borde det inte blivit sex. Sex är Aldrig! något man kan kräva eller ens förvänta sig. Av någon! Man kanske vill till en millisekund innan penetration (man blir avtänd av någon anledning) och då är det slut genast. Säger man stop (eller nej) så är det inget att snacka om. Det är bara att lägga ned som gäller. Har man inte alls hängt med i samtyckesdiskussionen förstår jag att man kan ha den förlegade inställning din fråga påvisar. Det är desvärre lika illa som att fråga ”men varför hade du så kort kjol om du inte ville”… Frågorna är i samma kategori. Alltså, häng med in i nutiden. Släpp dammiga föreställningar a la Aaliyahs Try Again (en låt av sin tid, dessvärre…) Det är dax nu. Samtycke är tidens melodi 🎶

    Svara

   Nämen vad fan! Vilket äckel!
   Det känns jobbigt för dig för att det ÄR jobbigt att inte få bestämmanderätt över sin kropp. Du reagerar fullt normalt. Tycker att du ska avsluta din KK-relation med honom, åtminstone för tillfället. Om han inte kan förstå ett nej och inte respekterar dina gränser är det inte säkert att ha sex med honom.

   Svara

   Tack för era svar!

   Har mått dåligt över detta sedan det hände och känns skönt att få bekräftat att det jag känner är okej. Har skickat ett meddelande till honom att vad han gjorde inte är okej, att han fortsatte trots att jag sa nej om och om igen och han svarade ”jag vet, my bad. Kommer inte hända igen. Sorry”. Alltså var ham väl medveten om det han gjorde var fel och han ljög när han sa att han vaknat för att gå på toa.

   Kommer inte anmäla för jag orkar inte men kommer inte träffa honom igen.

   Ps. För er som undrar, la mig inte på soffan för att jag tänkte att han skulle ge upp och låta mig vara. Svårt att försvara sina handlingar när det handlar om en person man sovit ihop med 100 gånger och träffat regelbundet i fyra år.

   Svara

    Du ska inte behöva gå därifrån eller på något vis ta ansvar för hans handlingar eller försvara dig. Du sa nej. Det ska räcka.

    Svara

     EXAKT

     Svara

    Förstår fullt om du inte vill/orkar anmäla just nu. Men spara det ni har skrivit, ifall du någon gång bestämmer dig för att anmäla (5 år har du på dig för sexuella övergrepp, längre för våldtäkt).

    Svara

    Ha! Då har han erkänt! Kanske är en nackdel för honom om du vill anmäla.
    Jag förstår om du inte orkar då det tyvärr inte alltid leder nånstans och det kan va jobigt.
    Men jag hoppas du gör det, som markering för honom och dig att detta inte var ok och faktiskt ett brott. Och anmäler nån annan lär de ju se ett mönster.

    Svara

     Förlåt, missade att du skrev att du inte skullle anmäla.

     Svara

   Att stoppa upp fingrar eller annat i någon räknas som ”en med samlag jämförbar handling”, vilket betyder att det är en våldtäkt efter att du inte gett sitt samtycke. Om du vill polisanmäla kan du göra det. Jag tycker också att du ska skriva till en ideell förening (typ Flreningem tillsammans, Tjejzonen eller Storasyster) som kan ge sååååå mycket bättre stöd än random folk i det här kommentarsfältet då de är utbildade på att prata om prick detta. Du gjorde inget fel!

   Svara

   Men hur har det gått de andra gångerna ni träffas och inte har sex? Eftersom du skriver att ni är kk men träffas utan att ha sex?
   Tycker inte du ska träffa honom något mer..

   Svara

   Förminska inte dina känslor, ja det är ett övergrepp eftersom han borde slutat och du uppenbarligen inte ville detsamma.

   Tänk om han hade fortsatt? Du borde inte träffa honom igen men samtidigt så har ni en kk relation och vissa killar tror samtycke är en gråzon bara för att man knullat förut och det får man ha i bakhuvudet som tjej. Tyck vad ni vill om det men så funkar män. Oavsett vilken drömvärld ni önskar vi levde i.

   Svara

    Vadå ”tänk om ”?
    Han fortsatte ju!

    Svara

   Det är ett övergrepp. Jag vaknade av att jag hade en persons fingrar i mig. Det resulterade i att han vart dömd för våldtäkt och fick 9 månaders fängelse. Det blev våldtäkt då jag sov och inte ens hade möjligheten att säga nej innan han hade påbörjat sitt övergrepp.

   Detta va då inte med en kk eller partner. Men handlingen är den samma som du råkat ut för.

   Förstår att det kan vara svårt att förstå mitt inlägg. Men jag vill inte beskriva vem, när eller vart. Så hoppas att fokus inte handlar om att jag ska förklara mig tydligare. Utan mer fokus på att du har inte gjort fel, det har han och det är straffbart.

   Det är fullt rimligt att du har svårt att förstå vad du ska känna. Men oftast tror jag att det du känner är fullt rimligt men att man gärna vill förminska det hela men man känner fortfarande att det inte alls kändes rätt.

   Sköt om dig. 🌻

   Svara

    Så sjukt hur saker och ting förändras på bara några år, till det bättre. Under 2013 och 2014 var jag med om situationer när män varken frågade om de fick när jag var alldeles för full samt vid ett tillfälle tuppade av under akten och vaknade av att personen var i mig, hade någonstans en känsla av att det inte var okej. Ventilerade det för vänner eftersom mina föräldrar behandlade mig som en pestsmittad (mind you att jag var 22 vid tillfället) för att jag var sexuellt aktiv samt drack alkohol. Fick ingen vidare respons från vänner, kände mig så otroligt äcklig och värdelös på alla sätt och vis och inledde ett ofrivilligt celibat som pågår än idag. Med det sagt, INGET är ok så länge man ej givit sitt samtycke, det är tack och lov lag på det idag. Och till alla er som har barn: älska era barn villkorslöst oavsett om ni ogillar vad de håller på med, hade jag kunnat ringa mina föräldrar och vetat att det som väntade inte var ännu värre, dvs fysisk och psykisk misshandel mm, hade de kunnat hämta mig på någon kvart och jag hade inte behövt följa med någon random kille hem för att jag var för full för att hitta hem på egen hand.

    Svara

   Absolut ett övergrepp. Blir så ledsen när jag hör om såna här saker. Hoppas du klipper helt med honom. ❤

   Svara

   Träffa aldrig detta svin igen! De han gjorde är ett solklart övergrepp! Ingenting är ditt fel! Ett nej är alltid ett nej!

   Svara

   Ett seriöst prat med honom öga mot öga om hur du upplevde sotuatinen och att det var ett övergrepp. Förhoppningsvis lyssnar han och andra tjejer som träffar honom i framtiden kanske besparas samma grej. Stort av dig och jättebra om du tar det samtalet, mest för din egen skull tror jag, du kommer nog känna dig glad senare över att du stod för upp för dig själv.

   Svara

   Han verkar inte visa dig den respekt du förtjänar. Snälla, släpp honom och gå vidare till nån bättre. Nästa gång kanske det händer värre saker, han verkade nästan gå igång på att du sa ”nej” usch han verkar inte respektfull alls! Dumpa honom asap!

   Svara

   Varit med om exakt samma. En fd pojkvän som höll på så med mig nästan varje kväll i sömnen. På riktigt, det var i sömnen!
   Han var totalt ovetandes och blev arg och trodde jag ljög.

   Vågade inte sova i samma rum som han till slut eftersom jag var orolig för om han kunde göra något värre i sömnen.

   Svara

   Tror faktiskt att han gjorde detta i sömnen.. övergrepp..? Nä det tycker jag nog inte..

   Svara

    Han erkände ju i sms.

    Svara

    Va? Det här är ingen åsiktsfråga. Det var ett övergrepp, du kan inte säga ”det tycker nog inte jag” då det även enligt lag är olagligt att göra vad han gjorde.

    Svara

  Jag ska börja på ett nytt jobb snart om ca 1 vecka och börjar vara lite nervös. Tips på hur jag kan slippa nervositeten?

  Svara

   Jag började på ett nytt jobb för en månad sedan och var RÖVnervös innan.
   Har inte jättemycket tips att komma mer än att försök ta det lugnt bara, det kommer gå superbra! Nu vet jag ju inte varför du är nervös, men lägg inte för stor press på dig själv. Ta första dagen för vad den är – första dagen på ett nytt jobb!

   Svara

    Jag brukar bli lugnare om jag vet vad som förväntas av mig och känner att jag har kontroll. Så jag har gjort följande:

    Jag har efterfrågat ett introduktionsschema för de 3 första veckorna och pratat med min blivande chef om klädkod, vad jag kommer att göra på dagarna, kontaktuppgifter till chef och min ”fadder” samt diskuterat mina förväntningar och vad dom har för förväntningar på mig. Jag har även läst på om min arbetsplats, värdegrund etc.

    Jag känner mig efter detta mer pirrig och mest ”hoppas att personer vill luncha och dricka kaffe med mig” – nervös.

    (Brukar inte göra så här mycket inför ett nytt jobb men har fått mitt drömjobb)

    Svara

   För mig hjälper det att kolla upp så mycket som möjligt på förhand. Jag körde dit någon som dag innan för att vara säker på vart jag skulle, var det fanns parkering osv. Tog med mig djupfryst lunch som klarar sig i min väska i fall det skulle vara så att kollegerna går ut och äter lunch, men äter de på plats har jag med lunch. Typ sånt, så behöver jag inte oroa mig över de sakerna!

   Svara

  Vad menas med ” jag kände stark kemi.. ? Kan någon förklara? Hahah är det t.ex att man precis träffats o känns som man kännt varandra länge?

  Svara

   Jag skulle förklara det som att man dras till varandra och har en stark energi sinsemellan.

   Svara

   Jag har alltid tänkt att det är lite som dragningskraft. Stark kemi är typ som stark dragningskraft och att man passar ihop med en person. Det kanske är fel, dock.

   Svara

   Det är en känsla som att man känner varandra. Man har omedelbart en hög intimitetsnivå.

   Svara

    För mig så känns det i hela kroppen när jag har ”kemi” med någon. Behöver inte ens vara romantiskt. För mig blir det typ som elektricitet i kroppen, när jag pratar eller är runt den personen så kan man nästan ta på spänningen i luften. Det känns nästan läskigt men samtidigt så himla härligt och uppåt. Energikick deluxe. Med vissa personer vibe-ar man bättre med än andra.

    Behöver visserligen inte betyda att det är bra. Stark kemi kan också bli giftig, för mycket, dränerande. Så det är ju inte bara solsken men när det väl är det är det gött när man bara klickar crazy med någon!

    Svara

  Jag har börjat få konstant ångest och känna stress över pyttepyttesaker i vardagen… Är det ett tecken på att ha gått in i väggen? Funderar på om jag har det. Prokastinerar konstant och orkar vissa dagar inte göra någonting alls. Började plugga i våras och har aldrig känt mig så korkad i mitt liv för jag kunde inte gå in någon information i mitt huvud.

  Svara

   Nej, hade du gjort det hade du inte behövt fråga. Men du kan vara på väg, så sakta ned och ta hand om dig❤️

   Svara

   Du är på väg. Kroppen signalerar att du ska ta det lungt. Jag stod till sist och grät över att jag behövde klä på mig och ta fram kläder för det, då föll poletten ner för mig och började göra aktiva förändringar i min vardag. Jag är inte frisk än men har inte haft allt för många ångestattacker ännu 🙏

   Svara

    Precis så!

    Svara

   Börja äta kött om du ej gör det. Näringsbrist kan utlösa det du beskriver.

   Svara

    Hur menar du? Att järnbrist skulle ge en ångest? Eller brist på fullvärdiga proteiner. Eller brist på B12? Får inte ihop hur de typer av näringsunderskott som eventuellt skulle kunna avhjälpas av ett köttintag (eller egentligen intag av de näringsämnen vissa typer av kött innehåller en god portion av, från valfri fullgod källa såklart) skulle kunna leda till dessa symptom. Är genuint nyfiken på vad du syftar på. TS, förlåt att tråden blev lite kapad. Inte relevant för dig, jag vet, men kändes lite viktigt att få fråga.

    Svara

     Järnbrist kan ge ångest…svar från en som vet.

     Svara

      Ush vad jobbigt. Om det är så och det finns misstanke om järnbrist (eller annan näringsbrist) så då det utrett asap så du kan få rätt hjälp. Jag hade järnbrist i mååånga år (blev dock inte deppig av det) och med minskad menstruation samt en tillfällig dos av niferex blev det bra inom ett halvår. Rätt hjälp är otroligt värdefull. En extra burgare eller biff ger dock ingen effekt. Har du näringsbrist på riktigt är det viktigt att finna orsaken. Lycka till 🍀

      Svara

    Skulle säga sluta äta kött ist

    Svara

   Det behöver inte nödvändigtvis vara att du går in i väggen men det kan vara något annat. Har själv diagnosen GAD (som Therese Lindgren pratade om i sitt sommarprogram, kändes som att hon beskrev mitt liv!) och det känns lite som du beskriver, oro över precis allt i vardagen. Men det finns så många olika ångestsjukdomar så jag ska inte hålla på och ge några diagnoser. Gå absolut och prata med någon och be att få hjälp för man ska inte behöva gå omkring och ha ångest hela tiden!

   Svara

  Ni som använder stryphalsband på era hundar, hur resonerar ni?
  Min åsikt: det ser hemskt ut och jag undrar hur man kan välja stryp på en annan levande individ som man älskar.

  Svara

   Avskyr också stryphalsband!

   Svara

   Jag använder det på mina hundar på utställning för att de är snyggast i det. Hemma använder de inte halsband alls utan går lösa.

   Svara

    Som hundälskare – med passion för welshterrier, som jag dessutom haft en kull valpar av – instämmer jag helt!
    Men avgörande för att kemin mellan hund och ägare ska fungera – är förtroende!
    Du som matte/husse ska vara vovvens idol!
    Då behövs bara en blick för att Fido ska fatta!
    Kärlekens språk – helt enkelt.

    Svara

   Använde stryp på min hund några månader efter jag köpt honom, omplacering några år gammal av storvuxen ras med vissa beteendeproblem. Helt enkelt för att han dag 1 backade ur det vanliga halsbandet och drog iväg. Det är en talang han har visade det sig. Han drar inte i koppel men är helt opålitlig när det gäller andra hundar så innan jag köpte sele använde jag ett stryphalsband just för att han inte kunde backa ur det. Nu har jag haft honom ett halvår, han har sele Nu och strypet har jag slängt. Nu känner jag honom, litar inte på honom men litar på min förmåga att läsa av honom och förekomma situationer där han kan agera aggressivt. Så jag är absolut inte emot stryp men det är inget jag skulle välja att använda alltid.

   Svara

    Tack för svar, jag förstår ditt resonemang. Skönt att du kunde gå över till sele.

    Svara

     Köpte en sele igår där man knäpper på kopplet på bringan på hunden.
     RÖVDYR men riktigt bra!
     Hunden måste då göra en sväng mot dig om den drar så det går fort att få hunden att fatta galoppen!
     Hade inte stryphalsband innan men hunden drog sig nästan medvetslös med ett vanligt halsband av läder så tänkte jag provar selen..
     Rekommenderar den starkt!

     Svara

      Vgw? Dom är bra men sjukt överskattade. Svåra med storleken då många hamnar mitt emellan två (jobbar i djurbutik och hjälper många sötnosar att hitta rätt storlekar dagligen😍).
      Huvudsaken är att det är en sele med ring på bringan, funkar även med en ”vanlig” y-sele.

      Stryphalsband är 👎👎👎Det gör ont i mig när kunder kommer in och frågar om helstryp till sin valp som drar… får dom tack och lov att fundera om.

      Svara

       Var på en djurbutik och fick hjälp och den satt som en smäck i storlek M, då hade vi nog tur! 🙏
       Vilket drömmjobb du har!! Hade älskat det! 😻

       Svara

        Vilken tur! Dom är som sagt bra och gör det dom ska😊

        Ja det är ett härligt jobb❤ hundar är det bästa som finns så jag blir lika salig varje gång det kommer in en liten sötnos!

        Svara

   Har alltid hatat det, och tänker också bara djurplågeri, ändå stryp liksom. Men när jag för många år sen fick bekymmer med min hund, gick kurs, använde vanligt halsband, tokdyr sele som inte funkade alls, kände jag att jag bara hade ett val typ. Använde stryp några dagar i rad, sen växlade jag en kortare period (nån vecka eller två) mellan stryp och vanligt för att sen helt gå över till vanligt. Efter det gick det toppen och gör det än! Jag försökte undvika att han skulle dra i den mån som gick, men upplevde ändå att det var räddningen. Så rekommenderar det egentligen inte, men i det här fallet var det den bästa lösningen för oss båda vågar jag påstå.

   Svara

  Jag har en vän som flyttat till USA.. håller på med cannabis odling m.m röker på.. jag har märkt att hon repeterar saker flera gånger.. hon berättar en sak och så berättar hon samma sak hela tiden

  T.ex

  Jag har flyttat till LA träffade Michael som var psykopat och lura mig ( hon berättar hela historien ) sen så skriver hon exakt samma mening flera gånger varje månad. Kan hash påverkat henne tro?

  Svara

   Jag vet tre personer i min omgiving som är såhär och de är alkoholister om än så garderobsalkisar. Svärmors kompis är värst, så fort hon börjat på vinflaskan är det nästan omöjligt att föra en konversation med henne då hon repeterar allt om och om igen. Min hjärna pallar inte, försöker ju vara vänlig och lyssna och mmh:a men när en hört exakt samma sak 10+ gånger i olika förklarningar blir en ju fan panne.

   Svara

    Mitt ex drack väldigt mycket också och han kunde berätta något som hänt på tex jobbet. Sen nästa dag berätta samma sak som hänt på jobbet den dagen. Om jag sa att han redan berätta det så tvärvägra han att han någonsin berättat det. Blev inte klok. Men är väl därför han är ett ex haha.

    Det är en sak att höra en historia några gånger men att höra samma historier repeterade dagligen blir väldigt gammalt. Han kunde liksom säga vid matbordet ”Jo jag skulle ju åka båt med Jon imorgon” och sen vid läggdags ”Jag ska ju ut i båten i morgon med Jon, glömde säga det” ahh okk.

    Svara

   Ps bor själv i usa i en legaliserad stat. Har flera kollegor/vänner som röker weed men har inte märkt eller hört att de upprepar sig. De sköter jobb och familj. Inget de visar upp direkt, de flesta skulle nog aldrig gissa att de rökte. Men det är ju såklart väldigt individuellt, vad en annan kan klara av kan ju bli förmycket för någon annan. Samma som med alkohol. Någon kanske kan ta ett glas medan för någon annan blir det en hel flaska liksom.

   Svara

   Nej. Det påverkar dig inte särskilt som vuxen mer än att personen kan bli passiv. Tänk hur man känner efter 1-2 öl, lite så. Träffat folk på alkohol dock som upprepar sig. Hon kanske blandar?

   Svara

   Min pappa som har alkoholproblem är som en trasig skivspelare. Han berättar samma saker om och om igen. Sjukt jobbigt och när man påpekar att han redan berättat samma sak X antaö gånger så blir han förvånad. Extremt jobbigt att umgås längre tid med honom ibland då det oftas är långa historier och ”djupa” analyser han repeterar.

   Svara

   Låter som alkohol.

   Svara

   Har en anhörig som började med droger i tonåren och det verkar som att hans utveckling stannade där. Låter fortfarande likadant, trots att han närmar sig 30! Samma jargong och väldigt omogen.

   Stöter på alkoholdemens i arbetet ibland. Personer i 60-årsåldern som inte kan uppge rätt årtal (eller ens årtionde), årstid eller veckodag. Vet inte vilket årtionde barnen är födda. Kan inte använda hushållsmaskiner eller bereda sig måltider.

   Nu är jag inte utbildad inom området, men borde det inte gälla ungefär samma vid alkohol- som övrigt drogmissbruk. Alltså att hjärnan tar samma skada 🤔

   Svara

    Kom att tänka på Paow nu..

    Svara

  Tack till alla svenska poliser som orkar fortsätta arbeta trots ibland mycket svåra förhållanden!

  Svara

   En eloge till dem! 👏🏻

   Svara

   Tack för pepp ❤️ /Polis i södra Norrland

   Svara

    Men ändå, finns det någon bortförklaring som funkar vid fortkörning? 🙈

    Svara

     Jag drog den om att jag varit på middag, fått i mig något jag inte tålde i maten och råkat bajsa på mig.
     Så jag drog från middagen i ren panik och skam och ville bara hem och tänkte inte på hastigheten.
     Självklart under stor dramatik och fulgråt.

     Jag fick en varning och ett litet leende.
     Men å andra sidan körde jag inte extremt fort och är helt ostraffad sedan tidigare, det spelade nog stor roll också.

     Det som funkar bäst är att inte köra för fort.

     Svara

      Och du tror på riktigt att dom köpte din bortförklaring? 🥴

      Svara

      Jag hade nog hellre betalat böterna 🤨

      Svara

     Djup urringning funkade för mig.

     Svara

      Hemskt att det ska funka på lagens ordning men vem fan är förvånad.

      Och att du ens gjorde så.

      Svara

     Har inte blivit fast för fortkörning men en gång för att jag inte stannade helt vid stoppskylt (bara saktade ner ordentligt och rullade över stopplinjen längre fram till korsningen där sikten var bättre). Tror det hjälpte mig att jag är en rätt liten tjej och såg väl oskyldig och rädd ut, för fick bara en varning. Tror min bror hade fått böter i samma situation, han har tidigare fått böter för att registerskylten varit för smutsig osv. Tror faktiskt det är en fördel att vara tjej om man blir stannad av polisen!

     Svara

     Bara att tacka och ta emot. Varför smita undan en fortkörningsbot?

     Jag fick en på 2400 för 1 år sedan, gjorde inte ens ett försök att komma undan, men antar att vissa har ett samvete och vet vad man gjorde fel.

     Svara

  Någon som har tips på omega 3 tabletter som inte är så jäkla stora? ☺️

  Svara

  Göteborgare, vad har ni för tips för att trivas som ny i stan? Flyttar till Majorna snart.

  Svara

   Majorna är supermysigt! Många hänger på bluesjam och sånt där. Gbg över lag är en trevlig stad om man bara lägger ner lite tid på att utforska stan. Jag flyttade till Gbg för 7 år sedan och har aldrig ångrat mig 🙂 Ska du plugga, jobba?

   Svara

   Bästa staden❤

   Svara

   Du kommer älska Göteborg!

   Svara

   Fyfan!!! Din stackare, Göteborg suger och speciellt Majorna. Finns bara massa hippies/pundare

   Svara

  Mmmh värmevarning där jag bor idag upp till 34°C och över 65%+ luftfuktighet. Killing me softly haha. Bänkad under ACn och framför fläkten! Det var det, välkomma att anteckna detta i ert intresseblock haha!

  Svara

   Har jobbat några månader i Thailand; blev kokt gröt i huvudet innan jag vande mig. ”Åh, bara 27 grader varmt på natten, får ta fram en extra filt!”

   Svara

    Hahaha jag sover med filt över lakanet när det är 26-27 inne, fryser när det är 23! Både jag och killen ”shit vad kallt här inne!” kollar tempen och det är 23 haha.
    Men sen kommer ju vinterjäveln och jag längtar ihjäl mig till sommaren även om den är såhär satans varmt vissa dagar.

    Svara

  Undrar om det finns någon här som har köpt hus/lägenhet utan att ha pengar till kontantinsatsen, och skulle vilja dela med er om hur ni gick tillväga?

  Exempelvis, hur tar man ett blancolån till kontantinsatsen, tar man det i en annan bank än den bank man tar bolånet i etc, måste man redan vara kund hos banken/bankerna innan, måste man som sambos ha gemensamma konton i bankerna osv? Är kontantinsats och handpenning samma sak? Osv osv? Jag tycker att jag googlar ihjäl mig men hittar inte riktigt svar på det jag söker, hade varit supertacksam för hjälp! 🙂

  Trevlig fredag!

  Svara

   Vi fick inte låna kontantinsatsen för vår bank (vet dock inte hur dom kollar upp det) så vi löste det genom att låna av svärföräldrarna!

   Svara

   Bankerna brukar inte tillåta att man lånar kontantinsatsen.

   Svara

   Jag fick låna till kontantinsatsen, dock till 3% ränta.. På övriga lån ligger jag på ca 1,55% så rätt stort skillnad. Har garanti i att jag har riktigt bra inkomst, en del sparat samt köpt lgh i en större stad. Allt går!

   Svara

   Vi lånade av föräldrarna och när bolånet gick igenom tog vi ett vanligt blancolån till typ 4% ränta och betalade tillbaka till föräldrarna. Bolånet är 1,4%. Vissa anser såklart att det är fel att belåna kontantinsatsen, att man ska spara, men värdeökningen i bostad och det vi kommer amortera på lånet gör att vi absolut med fördel köpt hus nu och lånat till kontantinsatsen. Om vi istället skulle ha sparat ihop det under kommande fem åren, hade huspriserna stuckit iväg ännu mer och våra sparade pengar hade ej räckt.
   Dessutom kostade vår föregående hyresbostad cirka 10000kr i månaden och nu kostar allt inklusive blancolånet cirka 12000kr. Så istället för att slänga 10k i sjön varje månad har vi nu ett sparande i de 12k om man räknar värdeökningen i bostaden.

   Svara

   Kontantinsatsen kan vara svårt att få lån till från banken, i så fall blir det ett lån med väldigt hög ränta. Kontantinsatsen var 15% av köpeskillingen när vi köpte hus, det blir 300000 om du köper för 2 miljoner. Tanken är väl att man ska ha den själv för att inte överbelåna sig. Handpenning är inte samma sak, den är på 10% och ska betalas till mäklaren efter att köpeavtal är påskrivet. Resterande pengar betalas vid likvidaräkningen den dagen man får tillträde till bostaden. Så handpenningen ska du också ha men den är inbakad i kontantinsatsen. Köper du hus ska du också ha pengar till lagfart vilket kan vara runt 15000-20000.
   Ring till lite olika banker och jämför räntor, och framförallt fråga om råd så att du inte sitter med en bostad som du inte har råd med om något oförutsett skulle hända.

   Svara

   Jag tog CSN-lån fast min sambo jobbar och vi skulle klarat oss på enbart bidragsdelen. Lånedelen kunde sen finansiera min del av kontantinsatsen.

   Svara

    Har jag missat ngt eller för jag ville göra så, men csn betalar ut månadsvis till mig?

    Svara

     Jag kunde ta ut lånedelen retroaktivt så fick jag en klumpsumma.

     Svara

     Jag tror personen menar att lånedelen månadsvis fördes över till ett sparkonto, som till slut summerade upp till ett bra belopp, inte att lånedelen betalades ut i en klump.

     Svara

   Handpenning är 10% av köpeskillingen och den betalar man in inom 10 dagar efter att man skrivit på kontraktet. Kontantinsatsen är dina 15% som du betalar själv så när du betalat handpenningen återstår 5% vilket man betalar på tillträdesdagen. Så om du köper en lgh för 2 000 000 kr så har du 10 dagar på dig att betala handpenningen som är 200 000, och de återstående 100 000 av kontantinsatsen betalas på tillträdesdagen.

   Svara

   Svara

  Hur vet man när/om man ska skaffa barn? Alltså seriöst nu, vaknar man bara en dag och är ”redo”? Jag har börjat tänka att det är något fel på mig… Jag har aldrig längtat efter barn men har någonstans tänkt att det kommer väl. Nu sitter jag här 37 år gammal och ögonblicket har inte kommit. Lever i en långvarig lycklig relation så det är inte problemet. Jag är bara så rädd. Graviditet och amning känns så… onaturligt? Förlossningstankar ger mig sådan fruktansvärd ångest då jag är livrädd för smärta och kontrollförlust och skador. Och gillar jag ens barn… Jag vet inte. Men vill jag bli gammal och ensam för att jag inte har barn och barnbarn? Nej. Men är det skäl att skaffa barn? Gah… Så galet förvirrad och orolig och rädd att välja fel.

  Ni som har barn – hur var det för er? Och ni som inte har barn – hur tänker ni? Jag behöver seriöst perspektiv! 🌸

  Svara

   Jag har inga barn och är 35! Är super stressad över att inte ha barn. Stressad över att komma upp i åldern och höra alla andras åsikter om varför vi inte har barn, du skulle bli sån bra mamma ”bla bla blaa”

   Men tanken på att ställa upp 24/7 är jag inte beredd att göra. Jag behöver min ensamtid.

   Svara

    Jag tycker de är intressant att jag måste komma med argument varför jag inte har barn, men inte de som har🤭 Jag värdesätter min egentid, lugn och ro och FRIHET så otroligt högt att jag faktiskt inte vet om den är värd att offra för någonting – barn inkluderat. Jag tvivlar inte på att kärleken till ett barn inte kan jämföras med något annat, men det är en kärlek jag aldrig känt och därmed inte saknar, och kärleken och omsorgen om MIG SJÄLV är och måste vara det viktigaste 🤗

    Svara

     Men spiken i kistan på den här kommentaren 🔥 Varför ska vi ens behöva förklara oss? Inte fasen säger jag till mina vänner när de är dåliga föräldrar med mera. Är så trött på att få den förbannade frågan. Åh speciellt från personer som är ytligt bekanta. Kan vara så att man INTE KAN FÅ BARN. Så alla som frågar. Håll den tanken för er själva!!

     Svara

     Kärleken till ens barn är verkligen den största och ”renaste” kärleken man kan känna MEN den kommer med ett stort pris. Detta är något som jag kan vara avundsjuk på människor som inte har barn, att dom slipper lära sig att leva med denna vidriga känsla. Rädslan för att något ska hända ens barn är vidrig, har aldrig känt en sån hemsk känsla innan. Innan jag fick barn för 8 år sedan så kunde jag självklart känna rädsla över min familj om någon blev sjuk eller vara orolig ibland att något skulle hända min sambo (om han körde sent, eller inte svarade i telefon osv) MEN efter att min dotter föddes så var det som att jag helt plötsligt hade allt att förlora. Den kärlek som totalt knockade mig har också gjort att jag stundvis lever i konstant rädsla över att något ska hända henne, för jag kan liksom inte se någon mening med mitt liv om hon skulle tas ifrån mig. Detta är ju inget jag kontant går och tänker på (då skulle man gå under) men jag tycker detta är baksidan av den enorma kärleken man känner för sitt barn.

     Svara

      Detta! Så sant.

      Svara

       Sannare ord har jag aldrig läst. Men hade aldrig skaffat barn idag till den här världen. Ingen ska behöva känna stress att föröka sig. Det är helt sjukt hur folk håller på och lägger sig i något sådant privat.

       Svara

      + 1

      Svara

      ”Ångrar” ibland (alltså inte ångrar på riktigt pga den där kärleken, men kan känna att det var dumt) att jag skaffade barn just pga den där paniken och ångesten att något ska hända. Alltså VAD GÖR MAN om ens barn dör. HUR överlever man? Jag fattar verkligen inte

      Svara

     Barnlöshet är inte alltid ett val!
     När jag väl tog ut spiralen – så visade sig min make vara steril…
     Efter utredning etc – så insåg jag: näh jag kräver inte att få egna barn.
     Idag lycklig över beslutet att ej bli IVF-ad med random gener.
     Barnfrihet innebär ett lyxliv utan ångest!
     Frihet för resor utan gräns!
     Tacksam som sjutton över att jag ”bara” har många gudbarn att oroa mig för.
     Framtiden – post corona – är inte ljusare än efter kriget i Beirut.
     Ensam har jag aldrig varit eller känt mig.
     Dessutom är barnlöshet som diskussionsämne – lika intressant som hundar & politik…ha ha

     Svara

   Du behöver inte bli gammal och ensam för att du inte skaffar barn. Min moster har inga barn och har (kanske just därför?) ett stort socialt liv och otroligt många vänner (en stor del av dem också barnfria) som hon umgås med. Reser, hittar på saker på hemmaplan, går kurser mm. Tycker inte just den aspekten är anledningen till att man ska skaffa barn – är ju dessutom ingen garanti att ens barn/barnbarn vill spendera tid med en till dödagar ❤️

   Svara

    Precis! Jag har sett så många äldre på mitt jobb som aldrig får besök av sina barn. De känns mer olyckliga än de som inte har några barn

    Svara

    Och då kan man ju vända på det, en del skaffar barn för att de inte ska vara ensamma, för att vara älskade av någon och få känna sig behövd.
    Jag har flera bekant där det är så uppenbart att de valt barn av ovan anledning.

    De kan sen inte prata om något annat än barnen, de kan aldrig lämna bort barnen för att hitta på nåt kul med någon annan vuxen. Varenda sekund handlar om barnen.
    De skaffar gärna barn med vem de än råkar bli gravida med.

    Varje gång jag känner pressen på att skaffa en partner och barn så tänker jag på de där tjejerna och ryser.

    Jag har ett så bra liv, jag och min katt och mina vänner ❤️

    Svara

    Exakt, de kan likväl skita i en haha. Och det är ju en naturlig process att de typ gör det när de är 15-16 år 😁 Så är ju inte direkt som att man förlorar sin frihet för evigt om man skaffar barn, man får ju tillbaka den och förmodligen snabbare än man tänkt sig.

    Svara

   Vi var i en ålder då vi kände att vi började bli ”gamla”. Vi hade fast jobb, ordnad ekonomi, vi kunde båda tänka oss att vara föräldralediga. Jag hade inget ”barnsug” som vissa beskriver utan det var ett praktiskt beslut att många parametrar var rätt för oss just då.

   Under graviditeten som blev allt annat än lätt så gick jag i terapi via mvc som var fokuserad på föräldraskap och barn. Bearbetade gammal skit och pratade om hur graviditeten var så hemsk att jag trodde att jag skulle hata barnet.
   Kanske kan du kontakta mvc redan nu för rådgivning? Kanske i förlängningen prata med en kurator för att bena ut de tankar du skriver om ovan.

   Svara

   Jag kände mig redo för barn ganska strax efter jag flyttade till Spanien och jag såg hur barn hade det/betedde sig där. Menar när de får ta del av samhället på samma villkor som vuxna. Sen tycker jag brunhåriga barn är så otroligt söta, så varenda unge där fick ju hjärtat att smälta. Gillade ej barn fram tills jag var 20. Fick mitt första när jag var 23. Man kan ändra sig fort 🙂

   Svara

    Vad spännande. Kan du inte berätta mer om hur det spanska samhället ser på barn? Hade ingen aning att det var så olika.

    Svara

     Bor också i Spanien. Upplever att barnen tillåts vara med på mycket mer saker. Ingen klagar om man tar med barnen på restaurang sent på kvällen. Ingen höjer på ögonbrynen om barnen springer runt på ett torg medan de vuxna tar ett glas vin osv.

     Svara

      Haha det gjorde man inte här heller förut. Här kunde man springa mer fritt, vara med på restaurang eller sena midsommarkvällar när föräldrarna hade fest, men nu blir alla kränkta och tycker det ger barn mardrömmar..
      Givetvis kan jag ju inte jämföra det med hur det är i Spanien, men jag tycker det har förändrats mycket här där det känns som att mycket längre inte är okej.

      Svara

   Vår första var en ”oppssii”. Vi hade varit tillsammans i många år men ingen stress över att skaffa barn. Vi båda kände lite att barn var ingen självklarhet i framtiden utan vi tar det som det kommer. Råkade bli gravida och valde att behålla. När det väl fanns något att ta ställning till kändes det självklart att vi skulle behålla. Att få barn är fantastiskt på många sätt men det är ingen dans på rosor. Just nu under småbarnsåren är det mycket som vi prioriterar bort. Alla gör olika såklart. Men just nu med en 2 åring och en 5 månaders är jag mest bara mamma. Det kan ibland vara lite tråkigt och jag kan sakna att vara spontan. Jag hade dock inte velat byta bort barnen för det. Var sak har sin tid tänker jag när det är tufft.

   Men man behöver faktiskt inte skaffa barn. Livet är underbart med barn men det är jobbigt med! Och om man inte är säker på att man faktiskt vill ha barn så är det inget man måste skaffa. Njut av att du förhoppningvis vid 37 år har ett stabilt liv, stabil ekonomi, en bostad som du trivs i och ett liv som känns meningsfullt.

   Svara

    Blev ni gravida båda två?

    Svara

     Nej 😅 missar jag något 🙈🙊 säkert en dum formulering någonstans som jag inte ser

     Svara

      ”Råkade bli gravida står det”. Ett extra a kanske? 😉

      Svara

       Jaha 🙊🙈 njae vi är sådana jobbiga jävlar som ansåg att vi gjorde detta tillsammans 😅 så vi har alltid sagt så, det var inte bara min graviditet utan vår osv. Hehe men det var bara jag som var gravid, maken fick köpa chokladen medan jag bakade bebis 🙌🏻

       Svara

        Vilka bra svar!

        Svara

        Hur gjorde ni graviditeten tillsammans?

        Svara

         Jag hade en väldigt lätt första graviditet men maken gjorde i princip allt i hemmet, så som städning och handling. Jag behövde aldrig lyfta något tungt eller så. Fastän jag kunde. Mitt huvuduppgift under graviditeten var att baka bebis. Nu verkar det som om att jag bara låg i soffan och pillade navelludd, vilket jag inte gjorde 🙊🙈 med andra graviditeten hade jag det tuffare då den var så tätt på. Men där gjorde vi samma att maken tog ansvar för hemmet och faktiskt merparten av sonen när jag inte kunde lyfta o så pga foglossning.

         Svara

    Tack för den av de mest nyanserade och vettiga kommentarer från en mamma till en barnfri jag nånsin läst!

    Svara

    Så fint beskrivet av 🤩! Precis så känner jag också med hela barngrejen.

    Svara

   Jag längtade aldrig efter barn men insåg en dag att jag skulle ångra mig som gammal om jag inte försökt få barn. Det var ett rent viljebeslut. Men jag kände inte ångest inför beslutet, så det är ju inte att jämföra med din situation direkt.
   Jag har i alla fall aldrig ångrat mina barn, tvärtom. Jag är jätteglad att jag har fått barn och har trivts med livet som mamma även om jag blivit utbränd av det också.

   Svara

   Jag har funderat på samma saker som du. Landat i att jag inte kan skaffa barn för att jag nångång i framtiden kanske kommer vilja ha det eller ångra att jag inte har det.
   Jag gillar barn och jobbar med barn men jag vill inte lägga så mkt energi och tid som egna barn kräver. När jag tänker efter vad jag vill ha ut av livet, vad jag vill att resten av livet ska bestå av, så kräver inget av det barn, snarare motsatsen. Dessa två saker och avsaknad av längtan ledde till mitt beslut.
   Men det är jobbiga saker att tänka och ta beslut kring. Hjälper mkt att prata med andra i samma sits och försöka skaffa likasinnade vänner.

   Svara

    Mitt beslut känns nästan som ett feminiskt statement, töntigt kanske men jag gillar det på något sätt. Jag vill inte spendera mitt framtida liv med att ta hand om någon i ~ 20 år och sedan spendera resterade tid med att försöka få träffa dem 😆

    Svara

     Oj vad otroligt negativt det låter. Många som är negativt inställda till barn här i kommentarsfältet!
     Hoppas att ni inte skaffar det ändå då. Inget barn ska behöva känna sig oälskat.

     Svara

      Ingen risk, nöjer mig gott med mina systrars barn🤗

      Svara

      Jag gillar barn men är negativt inställd till livet med barn, ja. Därför jag inte skaffat några. Det passar inte alla, alla är olika. Precis som att alla inte vill ha hus, hund, bo i stan/landet m.m.

      Svara

   Åh mycket funderingar och jag förstår dig verkligen!
   Jag blev inte från en dag till en annan redo att skaffa barn utan det hände och då hade jag panik ett långt tag in i graviditeten. Men sedan växte rollen och det är det bästa som hänt mig. Älskar att vara mamma.
   Har inte heller varit särskilt barnkär.

   Svara

   Jag har nog alltid vetat att jag någon gång vill ha barn. Men min man har pluggat osv. När han var klar kände jag att ”tja, varför inte”. Så vi skaffade barn och har nu en son!
   Var livrädd för att föda barn. Hade både doula, man och barnmorska med. Var guld värt! Att vara gravid var både surrealistiskt och fantastiskt. I slutet kunde man knappt sova för att man var tvungen att kissa hela tiden och hade en kagge i vägen.
   På något sätt, trots att det var lite jobbigt allting, så ”vande man sig” vid att vara gravid.
   Valde att försöka föda vaginalt med ”snittkontrakt”. Blev alltså lovad att få avbryta för snitt om jag kände att det blev övermäktigt.
   Det gjorde så fruktansvärt jävla ont att jag på riktigt ville dö. Men när jag fick upp honom på bröstet…alltså herregud. Vår son.
   Skaffa barn. du kommer inte ångra dig! Vi älskar honom SÅ! Han är skitjobbig ibland och visst blir man trött. Men alltså den kärleken jag känner för honom är obeskrivlig!
   Hoppas det var ”svar”… Känn efter, men känn inte efter för länge… man blir liksom aldrig ”redo” så. Inte jag iaf. Bara körde på!
   Kram och lycka till!

   Svara

    Nej nej, säg inte så! ”Skaffa barn!” Bara för att det blev bra för dig.
    Hon vet ju inte om hon vill!
    Jag vet att det inte är vanligt, men det finns de som ångrar att de gjorde det. Ofta då kvinnor som gjorde det för att man ”ska” och som var nöjda med sina liv innan.
    Så tänk och känn efter själv.

    Svara

     Skillnaden är också att du ”nog alltid vetat att du nångång vill ha barn”. Stor skillnad.

     Svara

      Finns också folk som ångrat att dom inte gjorde det.
      Tycker att det verkar i hennes text som att hon vill ha barn men inte riktigt vågar!
      Så jo, jag tycker hon ska köra på! Hon kommer säkert bli en grym mamma 🌸
      Klart det alltid finns människor som ångrar sig, men majoriteten gör ju inte det? Eller vet du något som jag inte vet?

      Svara

       Nej, hon säger också att hon inte vill ge upp sitt liv. Om hon skulle bli en bra mamma kan inte vi veta och det var ju inte frågan här. Tycker bara att säga kör eller gör det som råd till nån som är osäker är vanskligt. Förhoppningsvis tänker och känner alla efter själva ändå såklart.

       Svara

        Fast hon säger också att hon inte vill bli gammal och ensam osv. Undrar om det är skäl att skaffa barn. Och ja, om vi ska vara krassa finns folk som sitter just ensamma och gamla och undrar varför dom inte skaffade barn. Likväl finns människor som ångrar att dom skaffade. Klart ingen av oss kan veta vad som är rätt för just henne. Min upplevelse är att det är vanligare att ångra att man INTE skaffade.
        Hon frågade om våra åsikter och jag gav min. Jag tycker hon ska skaffa barn eftersom det är få som ångrar sina barn. Många som ”ångrar” sina barn gör det dessutom pga depression eller liknande och med det sagt är det inte skrivet i sten att man då alltid kommer ångra att man skaffade barn.

        Ni ger er syn och jag min 👍🏼

        Svara

         Ja men det behöver inte ha med varann att göra, man behöver inte bli ensam utan barn. Man kan ju inte skaffa barn bara för att slippa bli ensam, det är heller inte en garanti.
         Visst, alla får ge sin åsikt, men det är bara du som säger vad hon ska göra, de andra har gett sin syn på det men uppmanar henne att tänka själv.
         Det med depression och ångra barn känner jag inte igen, utan det handlar oftast om att man känner att man gjort fel val.

         Svara

          Nej fast man KAN också känna att man är ensam utan barn. Det vill du inte kännas vid eller?
          Jo jag skrev att hon ska känna efter. Med tanke på hennes ålder och att hon har dessa funderingar tycker jag hon ska köra! Ja det är min åsikt. Känner du dig stressad själv? Ångrar ditt barn? Projicera inte din skit hitåt.

          Svara

           ”Det vill du inte kännas vid ELLER?”
           ”Projicera inte din SKIT hitåt!”
           Och frågor om jag ångrar mitt barn eller är stressad själv.
           Jo det var aggressivt. Eller hetsigt, vad man nu vill kalla det. Det var inte en normal diskussionston. Du verkar ta detta personligt?

           Oj så dramatiskt med stora bokstäver. Du övertolkar verkligen saker och ting. Du har ju uppenbarligen något personligt i detta eftersom du går på så hårt någon som inte håller med dig…

           Men snälla, versalerna är ju för att peka ut var jag menar att du svarar aggressivt/otrevligt. Nej jag tar inte detta personligt, jag svarar dig lugn och sakligt utan personangrepp. Om du läser igenom vår konversation när du är lugnare kommer du kanske se detta.

           Du får såklart ha din åsikt och säga den men min åsikt är att det är vanskligt att råda andra så. Jag ”går inte på” dig.

           Med clear minded menar jag att de berättelser jag hört om kvinnor som ångrar att de skaffade barn inte har förlossningsdepression utan vid sina sinnens fulla bruk berättar detta. Det är som jag sa inte vanligt men en risk. Likväl är det en risk att ångra att man inte skaffade, sånt är livet. Man kan inte veta innan.
           Nu önskar jag dig en god natt.

           Men snälla, versalerna är ju för att peka ut var jag menar att du svarar aggressivt/otrevligt. Nej jag tar inte detta personligt, jag svarar dig lugn och sakligt utan personangrepp. Om du läser igenom vår konversation när du är lugnare kommer du kanske se detta.

           Du får såklart ha din åsikt och säga den men min åsikt är att det är vanskligt att råda andra så. Jag ”går inte på” dig.

           Med clear minded menar jag att de berättelser jag hört om kvinnor som ångrar att de skaffade barn inte har förlossningsdepression utan vid sina sinnens fulla bruk berättar detta. Det är som jag sa inte vanligt men en risk. Likväl är det en risk att ångra att man inte skaffade, sånt är livet. Man kan inte veta innan.
           Nu önskar jag dig en god natt.

           Jag upplever inte att jag varit aggressiv. Sitter här helt lugnt vet du. Men blir lite tröttsamt när du så tydligt inte håller med och liksom inte ger dig med det bara. Jag tycker att man i den åldern inte har råd att ”vela” för länge. Givetvis finns kvinnor som ångrar sina barn som inte är deprimerade! Men vet också att en del som gör det, gör det pga psykisk ohälsa. Och ja, en del ångrar att dom inte skaffade barn.
           Jag skrev helt enkelt vad jag tycker att hon ska göra baserat på det hon formulerade!
           Ja godnatt

          Läs på då om förlossningsdepression så lär du dig något 🙂

          Svara

           Förlossningsdepression kan man få hjälp med och det går oftast över. Du har uppenbarligen inte läst och hört de berättelser jag har, de är från clear minded personer liksom.
           Wow, vad du blir aggressiv. Nej jag har inga barn och vill inte ha, alltså inte stressad.
           Du får ha din åsikt men tycker det är märkligt att råda nån hur den ska göra på det sättet, särskilt när det är en så viktig fråga o kan bli så fel! Lägger ner nu för du kan ju inte diskutera utan att bli arg o gå till personangrepp.

           Är inte ett dugg aggressiv, men du verkar ha problem med att människor inte håller med dig. Lite obehagligt hur du går på för att jag skriver min åsikt. Tänker att det beror på dig själv annars hade du inte varit så ihärdig. Är inte intresserad av ifall du håller med mig. Vi tolkade hennes fråga olika och svarade olika, det räcker så!

           Ja såklart är man bara ”clear minded” om man tänker som du 🙂 Fin inställning! Den kommer du nog långt på 😓

        Om du läser min kommentar skrev jag även att hon ska tänka efter, men inte för länge. Läs hela texten innan du kritiserar…

        Svara

         Ja men du sa ju OCKSÅ kör liksom.. 🤷🏻‍♀️ Nåja, hon lär bestämma själv ändå förhoppningsvis. Man ska bara va försiktig med att tänka att ens egna val är rätt för andra.

         Svara

          Jag hoppas att hon inte lyder blint alla andras kommentarer 😂. Hon bad om infallsvinklar.
          Herregud… Ja, man kan fan inte tänka tills man är 42 på ifall man vill skaffa barn någon gång. Känner man någonstans att man vill ha barn och är över 35 är det hög tid. Det är bara fakta.

          Svara

       Vet du något vi inte vet? Vad baserar du det på, att de flesta inte ångrar sig? Det är väl dessutom otroligt svårt att uttrycka sig om eftersom det är ett enormt stigma kring att ångra att man skaffade sig barn, tror du verkligen att folk skulle våga säga det rakt ut om de blev tillfrågade?

       Svara

        Om jag säger såhär.
        Tror du att majoriteten ångrar att dom skaffat barn?
        Självklart finns människor som ångrar sig! Finns alltid variationer.
        Finns människor som ångrar att dom inte skaffade barn också 🙂
        Nu efterfrågade hon våra åsikter. Jag gav min, du gav din. Ska vi enas om det? Känner inte att jag ska behöva rättfärdiga mitt svar ytterligare!
        Ha det

        Svara

   Jag har aldrig velat ha barn men känner nu att jag inte har nån som kan ärva mig 🙁 Flera fastigheter och pengar. Jag kmr inte kunna leva upp allt 🙁 dessutom singel och ensam. Har ångest varje dag nu

   Svara

    Detta är ju ett riktigt drömscenario, fastigheter och pengar i överflöd och singel? Detta drömmer många om, men sen är det ju jämt så att ”the grass is greener on the other side” osv.

    Svara

     Drömmer många om att vara ensamma, singlar med massa pengar? Då vet du något som inte jag vet.
     Skaffa barn!

     Svara

      Man blir inte automatiskt ensam för att man inte har barn. Tvärtom frodas relationer utanför familjen – relationer man helt väljer själv dessutom😌

      Svara

       Man väljer också att skaffa barn och med vem.
       Mitt tips, skaffa barn!

       Svara

        Besatt…

        Svara

       Hon skrev att hon är ensam och har
       ångest varje dag. Blind eller?

       Svara

      Bara för att ha nån som ärver?? 😄

      Svara

       Vem är du att diktera varför folk ska skaffa barn? Är någon anledning mer rätt än någon annan?

       Svara

        Nej men lilla vän.. ifrågasätter bara om det skulle va en bra anledning? Det förstår väl du också att det inte är? 😄
        Skulle du vilja va ett oönskat barn vars enda mening var att bli arvinge? 😄

        Svara

         ”Lilla vän”… Wow hoppas att du inte har barn 😂 så inskränkt som du verkar vara. ”Lilla vän” biter inte på mig. Kör dina härskartekniker på någon annan.

         Svara

          Tack detsamma!

          Svara

          Varför känner du själv att du behöver tala om för någon ”hoppas du inte har barn”. Det ser jag också som en härskarteknik i ditt svar.

          Svara

        Eh ja, vissa anledningar är rätt och vissa fel. Barn ska väl va önskade och älskade.

        Svara

      Men hon skrev att hon aldrig velat det ju?

      Svara

      Eh ja. Tro det eller ej men mångas drömliv är inte giftermål, barn och stanardlivet som leder till utbrändhet och skiljsmässa. Att vara singel betyder inte alltid att vara ensam och deprimerad bara för att DU känner att du behöver en man för att få bekräftelse. Alla är olika!

      Svara

       Var någonstans läser du in att jag behöver en man för att få bekräftelse? Haha herregud
       😂 Snacka om att projicera…
       Du verkar ha en sjukt negativ bild på familjeliv. Tragiskt och bottnar säkert i egna erfarenheter.
       Jag har goda erfarenheter av familjeliv, kärlek och äktenskap 🌸
       Trådskaparen skrev alldeles själv att hon kände sig ENSAM och att hon har ÅNGEST.
       Hoppas att du blir lycklig en dag i din ensamhet, vilket du uppenbart inte är 👍🏼

       Svara

        Ja jag har dåliga erfarenheter av familjelivet, tyvärr är inte allas uppväxt rosafluffig med regnbågar.
        Om du tror att man behöver man och barn för att vara lycklig så tror du fel, men det kan vara svårt att se utanför sin egna lilla box man lever i.

        Svara

         Det tror jag absolut inte. Men med tanke på hur bitter du är så tror jag att du skulle behöva få lite fina erfarenheter av familjelivet. Aldrig sagt att mitt familjeliv varit rosafluffig bara för att jag har positiva erfarenheter. Så himla tråkigt bara när människor som du som är så otroligt negativa ska ge råd till andra.

         Svara

          Hur tolkar du att hon är bitter? Så uttjatat ord.
          Hon är inte negativ utan påtalar bara att alla har olika mål och önskan i sitt liv. Låt folk leva som de vill, alla vill inte ha det klassiska familjelivet och det är ok. 50-talet är över.

          Svara

           Men lägg ner. Bara för att du inte har familj eller vill, så vill många det och ska inte skammas för det.
           Jo hon är uppenbart bitter,
           Alla utan barn och familj behöver dock inte vara det

           Ok, då ser vi olika. Hon bara säger att alla blir lyckliga av olika saker?

           Det är väl ingen som skammar de som vill ha barn här? 😄

    Kanske ta råd av en jurist om hur man ser till att allt säljs senare och doneras till välgörande ändamål som ligger dig varmt om hjärtat.

    Svara

    Vill du ha en extrafamilj kan du få mig och min dotter, troligen överlever du oss men ändå.. då har du ju någon som kan ärva dig om olyckan är framme. Vi har ingen att ärva men vi är jäkligt trevliga och roliga att ha som nära vänner 🐛🐛🐛

    Svara

    I volunteer

    Svara

   Graviditet och förlossning är en liten del av att skaffa barn.
   Jag har aldrig gillat barn och när föräldralediga kollegor kommit och visat upp sina barn har jag lämnat fikan först och tackar nej till att hålla i någons bebis.
   Men nu har jag två barn som jag älskar men andras barn är samma som tidigare.

   Svara

    Ja och sen kommer den värsta delen – att ta hand om och ansvara om en människa i 18 år

    Svara

   Jag är verkligen jättekluven till det här med barn. Är 35 och för 10 år sedan var jag väldigt sugen men då var jag inte i ett förhållande. Nu är jag inte det heller men har bestämt att skaffa barn på egen hand om det blir av. Det som gör att jag tvekar är att jag inte vet om jag är redo. Jag undrar om jag är för självisk ibland då jag fortfarande inte känner mig redo för att slå mig ner.

   Sedan är jag orolig för att skaffa barn själv, klarar jag verkligen det, tänk om jag blir sjuk? Vem tar då hand om barnet?

   Allt det här kastades dessutom om pga covid då jag förlorade jobbet och den buffert jag hade för att slå mig ner och skaffa barn försvinner lite i taget.

   Svara

    Om du ska göra det själv och inte är ”säker” så låt bli! Inte för att vara elak men om det blir jobbigt så blir det sju resor värre om du vet med dig att du ensam skapat den situationen.

    Svara

     Du är inte elak men jag förstår inte riktigt hur du tänker. Genuin undran, om det blir jobbigt, skulle jag då bli arg på mig själv och anklaga mig själv för en dum situation? Och ångra mig?

     Den tanken har aldrig slagit mig, jag tänker mer om det blir jobbigt har jag kraft nog att klara allt men inte någon tanke på att jag försatt mig i en dålig situation och anklaga mig själv för ett ”dumnt” beslut.

     Svara

      Alltså jag menar verkligen inget illa och det kanske är så att alla andra är supermammor som tar allt med en klackspark medan jag harvar på och är superängsligt lagd,men jag utgick bara från hur det skulle varit för mig … Det jag tänker på är dels sånt som förlossningsdepression, kolik, cancerbesked, död osv men även det typ grundläggande i att få barn. Jag hörde ingen klocka ticka men skaffade barn för att jag trodde att jag ville det mer än att jag inte ville det. När barnet kom var det rätt hårt och om jag hade vetat då att jag ställt till med allt själv skulle jag nog mått ännu sämre. I mitt fall kunde jag tänka att vi iallafall var två om det, två lika dumma som åtminstone kunde dela på ångesten, ansvaret och skräcken. Förlåt om jag låter så negativ men jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur mitt inre skulle förändras av att få barn. Jag trodde att jag hade sett ångest i vitögat tidigare men det visade sig att det hade jag verkligen inte. Med detta sagt vill jag önska dig lycka till och jag är säker på att du fattar det beslut som är rätt för dig. Lyssna inte på en random galning på nätet. Jag borde nog varit tyst.

      Svara

       Jag ska ju förstås tillägga att jag älskar mitt barn över allt annat osv. men utan min gullunge skulle jag antagligen varit lika lycklig och jag skulle sluppit oron som kommer med att vara förälder.

       Svara

       Detta borde ”L” läsa.

       Svara

        Det gör jag. Förstår dock inte vad du vill att jag gör med infon?
        Vet inte hur du tolkat mina svar. Finns alltid personer som ångrar att dom skaffade barn, folk som inte gör det, folk som ångrar att dom inte vågade osv. Det är inte en dans på rosor att ha barn, men tycker det är fel att skrämma andra för att man själv kanske tycker att det var jobbigare än man tänkt?
        Alla känner inte så! För mig är det det absolut bästa val jag gjort. Och jag var både orolig och rädd innan.
        Man vet ju aldrig hur det blir förrän man väl har barnet här. Varken du eller jag kan veta hur det blir för någon annan. Har bara sagt hur det blev för mig och att jag tycker hon ska köra utifrån sin text!

        Svara

    Du är 35 och har funderingar runt att skaffa barn. Mitt tips är: Skaffa barn! Om 5 år kan det vara försent. Bara krass biologisk fakta. Folk tänker för mycket…

    Svara

     Folk tänker för lite! 😄
     Tycker ts är klok. Ja, det kanske är lite bråttom med beslutet, inte smart att vänta 5 år. Men ta lite tid att figure it out så det blir rätt beslut för henne!

     Svara

      Hon kommer inte veta mer om två år än hon gör nu. Alla blir inte gravida på första försöket vet du.

      Svara

       Så hon ska försöka utan att veta vad hon vill menar du? Och bestämma sig sen?
       Jag var själv osäker men rannsakade mig själv, vägde för och emot, sökte svar och lät beslutet växa fram (vilket beslut avslöjar jag inte). Den resa ts börjat på nu. Det tog betydligt mindre tid än två år när jag aktivt började fundera. Man kan även ge sig själv en tidsgräns.

       Svara

        Ja eftersom de flesta inte ångrar sina egna barn. Kör och sluta lyssna på alla negativa bittra människor här i kommentarsfältet där majoriteten verkar ha grav psykisk ohälsa. Har du inte det, nej då kommer det gå galant!
        Du kommer att klara det. Barn är jobbiga, underbara, fantastiska!

        Svara

         Men så less jag är på folk som dig. ”Skaffa baaAAAaaRn det är underbaaaaaRRTTT!”

         NEJ skaffa inte barn om du är osäker! Känn efter vad DU vill och inte vad normen och alla galna mammor säger.

         Svara

          Är så less på alla cyniska, bittra, egogirls som begränsar andra pga egna negativa erfarenheter.

          Svara

           Men wow! Jag har inga negativa erfarenheter. Växte upp i en bra familj, gillar och jobbar med barn, älskar syskonbarnen. Vill bara inte ha egna. Det är inget fel med det, är fullt psykiskt frisk, thank you very much!
           Vill man inte bör man inte skaffa, man ska va säker att man vill, det är ju en stor uppoffring ändå!
           P.S. Lika ego att skaffa barn som att inte göra det… Man gör det ju för sin egen skull.

           Men VILL man ska man skaffa. Läs vad jag skriver istället. Sluta ge folk en negativ syn på barn och familj bara för att du själv inte vill. Snälla skaffa aldrig barn. Du bör inte föröka dig…

           Ja det är väl ingen som ifrågasatt? Om man har bra möjligheter att ta hand om ett barn och vill – kör! Frågan här var väl folk som var osäkra? Fattar inte riktigt om det är mig du vill svara, var är jag negativ? Finns negativt och positivt med och utan barn, det tror jag ingen förnekar.
           Väldigt otrevligt skriver, det kanske inte du heller borde som är så aggro mot främlingar på nätet..

     Folk tänker för mycket?? Ja tänk om barnet föds med funktionsnedsättning och måste tas om hand om dag och natt. Tänk om det föds en liten tjej som blir våldtagen och växer upp i en värld där kvinnor sexualiseras och är mindre värda, tänk om barnet eller jag dör i en olycka, tänk om barnet blir mobbat och väljer att ta sitt liv… Det finns mycket att tänka på innan du skaffar barn och om du inte gör det är du en idiot. Folk tänker för mycket lol..

     Svara

      Ja gud TÄNK om!!
      Tänk om man går över gatan i morgon och blir påkörd också!
      Absolut att man ska ha TÄNKT tanken. Men det där är ju bara katastroftankar. Gå i terapi och sluta ös ut negativitet till andra som inte lider av katastroftänk.

      Svara

     Jag är glad att jag inte körde på när jag var osäker utan tog lite tid att komma underfund med vad jag egentligen ville. Just saying. Hade kanske ångrat mig annars.

     Svara

   Jag har endometrios och varit livrädd att inte kunna få barn. Dessutom en enorm oro att inte hinna träffa nån vettig nog att bli pappan, så jag står i kö för att skaffa barn själv!

   Och ju mer jag tänker på det, desto mer tror jag på att vara ensamstående 😍

   Svara

    Vad står du i kö för? Adoption?

    Svara

    Jag är ensamstående efter att fått barn med hjälp av okänd donator på klinik. Trivs väldigt bra med att vara förälder på egen hand, får inte mkt hjälp och har heller inte önskat det. Är nu bär han är 1år 9mån som jag får hjälp 2-3h per vecka för att kunna träna och om 2v börjat han förskola. Har varit underbart att då dela den här tiden med honom.

    MEN! Det har varit FRUKTANSVÄRT tungt emellanåt. Han sover oroligt och har alltid gjort. Men mest har det varit sorgligt och ensamt att inte kunna dela ’moments’ med nån. När han lär sig nåt, när han är ledsen och jag inte förstår. Att inte ha någon att bolla tankar och beslut med. Kompisar i all ära men de har inte ditt barn som utgångspunkt utan det blir generellt eller vad dom gjorde med sina barn.

    Svara

   Man får en magkänsla, den biologiska klockan kickar in.

   Svara

    Jag har alltid vetat att jag aldrig kommer ha barn. En känsla av självklarhet, sen tidiga tonår. Jag har alltid trott att de som skaffar barn har samma känsla, fast tvärtom.
    Tack för fina kommentarer som gett mig lite nya perspektiv på hur ni tänker och hur många parametrar ni faktiskt väger in.

    Svara

    Den biologiska klockan är en myt. Den behövs inte eftersom vi har sexdriften som sköter det hela.

    Svara

   Ser äldre vars vuxna barn inte direkt bryr sig om sina föräldrar, verkar väldigt vanligt. Alla har nog med sitt. På gott och ont.

   Svara

   Känner igen mig så mycket i din tankar. Jag har alltid tänkt att jag vill ha barn (eller kanske inte förstått att det finns ett annat val, eftersom barnnormen är så stark).

   Men efter att jag blev utbränd väldigt ungt, när jag var 19, så förändrades hela min syn på livet. Hur skulle jag orka med barn?
   Efter min utmattning fick jag se andra värden i livet. Idag känns ekorrhjulet som min värsta mardröm. Att ständigt vara påväg nånstans. Packa, hämta, lämna, mata, känna en ekonomisk stress över att försörja någon annan. Inte kunna bo var som helst.

   Jag vill att jag ska vara huvudpersonen i mitt liv och min egentid och återhämtning är sjukt viktig för mig.
   Jag är övertygad om att livet har annat fint att erbjuda, och barn behöver inte vara meningen med livet.

   Svara

    Ditt sista stycke är så jag! Vill lägga min energi, tid och pengar på mig själv (och min man). Vill vara som du säger huvudpersonen i mitt liv, inte ta hand om nån annan.

    Svara

    Ni gör så rätt i att inte skaffa barn!
    För att kunna vara en bra förälder bör man kunna prioritera en annan liten persons välmående före sitt eget. Kan man inte det ska man verkligen låta bli!

    Svara

     Det känns som du i din peppande kommentar ändå försöker sätta dit ett litet nyp, eller? Hoppas jag har fel.
     Hade jag ett barn skulle jag prioritera hen ja, så ja jag kan, men jag vill inte.

     Svara

      Det var inte något nyp i! Tycker verkligen folk är smarta som inte skaffar barn bara för att samhället vill det. Alla är inte lämpade och det är ingen förolämpning.

      Svara

       Ok det var ju bra! Men inte lämpade låter ändå taskigt. Nej alla är inte det, en av dem skaffar och en del inte. Många är lämpade, men väljer att inte göra det ändå. Förlåt stt jag märker ord 😄 Men kan va viktigt hur man pratar om sånt här, vi får mkt skit…

       Svara

        Menar absolut inte att vara taskig! Med ”inte lämpade”, menar jag helt enkelt att alla inte är gjorda för det enorma ansvaret. Det betyder INTE att man är sämre och att de som vill vara föräldrar är bättre människor. Tycker enbart det är positivt att man inser sin egen personlighet, svagheter, styrkor osv.

        Svara

         Fast du fortsätter ju hela tiden att använda ord som är lite nedvärderande. ”Alla är inte gjorda för det enorma ansvaret”, det är inte det det handlar om. Det handlar om ett val att inte välja att ta det ansvaret, utan att lägga den tiden på sig själv istället. Det handlar inte om att inte klara av att ta ett ansvar, utan att inte vilja göra det.

         Svara

          Folk som tar åt sig, tar åt sig. Orkar inte linda in allt i bomull. Du är nog inte lämpad, det är ok!

          Svara

           Varför skulle hon inte vara lämpad? Klart folk tar åt sig om man använder negativt laddade ord.

           Om man inte kan eller vill sätta en annan person framför sig själv är man inte lämpad. Sen om du lägger en värdering i det får stå för dig!

           Håller inte med dig. Om man inte kan är man inte lämpad. Men det kan de allra flesta.

           Vill man inte så handlar det inte om olämplighet men det vore ju dumt att skaffa barn då, eftersom man går emot sin vilja. Man kan däremot säga ”det är inte lämpligt att skaffa barn” om man inte vill sätta någon framför sig själv. Men det är två olika ord.

       Tråkig kommentar från dig. Jag vet att jag skulle bli en skitbra mamma, på samma sätt som jag är en skitbra syster.
       Mitt problem är snarare att jag inte skulle klara av att sätta ytterligare en person framför mig själv. Jag inser mina begränsningar.

       Svara

        Ja? Varför är det då en tråkig kommentar om du håller med?
        Ni inser era begränsningar vilket är positivt! Då skulle ni ju inte bli bra föräldrar om ni inte kan sätta en annan person framför er själva? Varför behovet att säga att ni visst skulle bli bra föräldrar samtidigt som ni säger att ni inte skulle bli det och inser era begränsningar?
        Alla måste inte bli bra föräldrar. Det är inte lika med att vara en dålig människa.
        Tyvärr kan du inte jämföra att vara en bra syster med att vara en bra förälder. Det är inte riktigt samma sak och kräver inte ens en bråkdel av dig på det sättet ett barn gör.

        Svara

         Alla känner inte på samma sätt dock. Jag känner inte att jag har några begränsningar eller int r gjord för ansvaret, skulle nog bli en väldigt bra mamma. Jag bara vill inte. Håller med om att du använder negativt laddade ord.

         Svara

          Menar att du skriver ni fast det bara är en person av tre som svarat så.

          Svara

          Fast mitt svar var inte till dig heller. Personen ovan skrev att hon inte kan sätta en annan person framför sig själv. Nej, då blir man ju inte en bra förälder? Sluta lägg egna värderingar i det jag skriver. Är man en dålig människa för att man är en dålig förälder? Om ni tycker det får stå för er!
          Tycker det är super om ni skippar barn.

          Svara

           Ok, du skrev ni och drog oss alla över samma kan liksom. Nej det kan jag hålla med om, dock tror jag de första kan. Alla klarar mer än de tror, mer ett uttryck liksom. Men men.
           Det vet jag inte om jag tycker, många gör så gott de kan men är dåliga föräldrar ändå, pga olika anledningar. En del skiter i barnen och då tycker jag nog de är dåliga människor ja.
           Men att antyda att nån skulle bli en dålig förälder känns nog ofta dåligt för folk ja (säger inte att du gjort det, men för att svara på frågan).

   Om du tvekar så tycker jag inte du ska skaffa barn.

   Den här världen är grym och hård och inget vi ska utsätta barn för bara för att vi ”kanske” vill ha barn.
   Idag måste vi inte skaffa barn, vi behöver ingen som försörjer oss på äldre dar. Precis som vi inte måste ha en partner för att klara oss.

   Så om det verkligen inte gör ont av längtan så skippa den biten, om inte för din skull så för barnets skull.

   Svara

    Är den här världen grym och hård?
    Wow folk är verkligen positiva i kommentarsfältet idag. Verkligen… ”skaffa inte barn” folket hänger här.

    Svara

     Men är den inte det då menar du?
     Hänger både barnfria och föräldrar här vad jag kan se, och de flesta respekterar den andres val.

     Svara

     Lever vi i samma värld?? Hoppas verkligen inte din lilla bubbla spricker och du får se det riktiga livet med mobbning, mental ohälsa, våld, våldtäckter, rasism, terrorism, sjukdomar osv. Om detta är helt främmande för dig så är du väldigt priviligierad.

     Svara

      Jag har själv blivit mobbad så hårt att jag nästan blev inbränd i ett rum av dessa personer. Så snälla kom inte med en massa skit om mitt liv som du inte har en aning om. Bara för mina negativa upplevelser genom livet ser jag inte negativt på världen och människorna i den.
      Har bearbetat det jag varit med om och jag ser positivt på människor, på att skaffa barn, på livet. Hoppas att du en dag också kommer att göra det.

      Svara

    Förstår inte hur folk kan skaffa barn och dessutom ha ett levnadssätt som är piss för miljön. Hur kan man ens göra så mot sina barn?

    Svara

   Skaffa inte barn. De är jobbigare och ha än de är och tänka på så Om du känner så redan nu. Skaffa inte barn!

   Jag har barn. Älskar mitt barn mer än något. Han var önskad och älskad från första sek trots oplanerad. Blev redo mentalt iom att magen växte och hade aldrig haft någon egentlig önskan efter barn. Nu med ett barn vet jag att jag inte kan leva utan honom och han är hela mitt liv. Han är 2 år och 1 året var Hemskt jobbigt. Att hela tiden anpassa sig, den ständiga mamma skulden, aldrig kunna slappna av, glömma bort vem ”jag” är mer än en mamma.
   Det är jättetufft och bli förälder och inte alls bara roligt och mysigt.

   Hade jag mått dåligt utan han? Nej. Då hade jag bara haft ett annat liv som hade varit fantistiskt på helt andra sätt. 🙏

   Är du en kvinna som behöver mycket egentid, som är väldigt fokuserad på dig själc och dina mål, som inte tycker om och kompromissa dig själv, .. Så kommer det vara väldigt jobbigt för dig och få barn. I början. Sen anpassar du dig. Men du kanske inte hittar tillbaka till riktig lycka igen.

   Att vara mamma ger dig så mycket kärlek och syfte. Men Det tar mycket också

   Svara

    Vilket fint och generöst svar 🙂

    Svara

  Tror ni att det är vanligt att ens partner gör slut pga viktuppgång?

  Svara

   Tycker att det är en otroligt dum orsak över att göra slut med någon

   Svara

    Så du tror att det är vanligt? Eller jag förstod inte ditt svar på frågan

    Svara

   Det gör man inte om man älskar personen tänker jag ❤

   Svara

   Tror tyvärr att det är vanligare att män gör slut än kvinnor över ytligheter.

   Svara

   Det beror väl helt på vad som orsakat det och hur mycket vi pratar om. Har partnern blivit allmänt ”slapp” vill bara sitta hemma och äta onyttigt och inte vara aktiv alls? .Att man märker en stor ändring i hela dennes karaktär hade varit en deal breaker för mig. Inte pga utssendet. I min relation (7år) har både jag och han pendlat i vikt 5-10 kg. Ibland har man perioder i livet där man inte är i sitt livs form och jag kunde uppskatta min killes lite mysiga mage när den putade lite mer än vanligt. Kan dock inte svara ärligt på hur jag hade känt om det började handla om riktig övervikt då jag inte finner det attraktivt 🤔

   Svara

   Ja det tror jag. I alla fall om man inte tar tag i vikten och visar att man vill ändra på den. Skulle aldrig stanna med min man om han blev en pizzaslusk i soffan. Visst om han gick på kortison och gick upp pg av det men inte pg av lathet.

   Svara

    Vad vill du att din man ska vara om inte en pizzaslusk i soffan?

    Svara

     En aktiv man med intresse för sin kropp, hälsa, sina vänner och vårt hus räcker gott

     Svara

   Nej det tror jag inte. Jag har gjort slut indirekt pga vikt en gång, men det hade inte med vikten att göra utan att personen blev helt besatt av kalorier, bantning osv osv. Sjukt avtändande efter 2års konstant tjatande om samma saker. Hellre en tjock och glad partner än en ältande person.

   Svara

   Om man är ytlig och inte älskar personen tror jag det finns risk.
   Älskar man någon så undrar man varför personen gått upp, hur personen mår och hur man kan hjälpa till. Så tänker jag!

   Svara

    L! Du verkar klok. Jag tror på äkta kärlek och då är det något annat som ligger till grund än kilon och yta.

    Svara

     Tack, vad fint sagt av dig! 🤗

     Svara

    Detta ❤️ För ca. ett år sedan skrev jag en kommentar härinne om min man, lite á la din kommentar, men fick konstigt nog massor hatkommentarer över att ”jag ens nämner för honom att han har gått upp i vikt”. Jag älskar honom, och kilo hit eller dit spelar absolut ingen roll för mig (för att vara ärlig är jag ganska storleksblind – på gott och ont – jag tänker aldrig på människors storlek. Fokuserar av det ytliga mer på detaljer som händer, näsa, ögon osv.), men en dag insåg jag att han hade gått upp ca. 30 kg. Jag blev inte alls mindre attraherat av honom, men kände att hans livsglädje försvann lite i takt med att han ökade i vikt och slutade bry sig om sig själv.

    Började då att peppa honom med att vi tillsammans kunde börja träna, lagade hälsosam mat hemma, hade långa diskussioner om hans mående osv. Funkade fint! 😊

    Svara

   nej

   Svara

  Varför får man svarta tjocka hårstrån ibland på huvudet? (Är blond)

  Svara

   Haha! Har inget svar men är också blondin och tycker att det är så SATISFYING att dra loss de där svarta, tjocka hårstråna!

   Svara

    Haha samma här!

    Svara

     Kanske kommer från ett födelsemärke på skalpen?

     Svara

   När jag får sådana hårstrån är det för att de snart grå. Förstadie till grått så att säga.

   Svara

    Åh nej 😭

    Svara

     Tyvärr 😩 men det kanske inte måste vara så för dig. Hoppas!

     Svara

    😱

    Svara

   Har tvärtom! Mörkbrunt hår med enstaka tjocka kritivita!

   Svara

  Testades neg förra veckan för antikroppar, blev helt knäck då jag verkligen trodde att jag haft covid i april. Finns det någon möjlighet att jag haft det utan att jag fått antikroppar?

  Svara

   Min kompis sambo har testat positivt för antikroppar medan min kompis testade negativt. Man kan ju dock tänka att hon rimligen också borde ha haft covid om han haft det eftersom de bor/sover/ligger med varandra?! Har inget svar på frågan men undrar också… 🙂

   Svara

    Var samma för min bror! Han har antikroppar men inte hans sambo. Han var supersjuk medan hon inte var det alls. Så konstigt haha.

    Svara

   Ja du kan absolut fortfarande ha haft det och kan få det igen.

   Svara

    Kan lägga till att testen visar inte hur mycket antikroppar man har fått, bara om man fått över en vis nivå.

    Svara

   Ja, du kan ha t-celler istället enligt någon studie från KI 🤔

   Svara

   Hej!
   Det finns det absolut, en av mina närmsta vänner har testats positiv för Corona 2 gånger och hon har inga antikroppar.
   Läkarna har sagt till henne att det inte är säkert man får antikroppar alls.

   Svara

   Varför blir man ”knäckt” över det???

   Svara

  Vill läsa sjuksköterskaprogrammet, finns det start på våren eller är det bara höst?

  Svara

   Det finns starter på både vårtermin och hösttermin.

   Svara

    Tack!!

    Svara

    Sa e. Jag är g

    Svara

   Finns typ femtioelva olika sätt att läsa till SSK och kurstillfälle typ när som helst eftersom det är sådant stort behov.

   Svara

    Vilka sätt då?

    Svara

    Ehm ja precis hurdå?? 🤔🤔

    Svara

    Wtf, det finns start höst och vår. Jag hann inte söka nu till hösten pga var ej klar med examen, men nu om några dagar är jag det men jag måste ju vänta tills våren. Eller ja, januari.

    Svara

     Fast det kan finnas platser kvar redan i höst. Kolla universitets och högskolors ”sen ansökan”

     Svara

  Någon som har erfarenhet av att plugga/vara CADingenjör? Är det svårt? Roligt?

  Svara

   Åh spännande, jag hoppas också på svar på detta! 👋🏼

   Svara

  Hur mycket betalar ni för erat boende varje månad? (och hur bor ni, och var i landet?) 🙂

  Själv betalar jag 7000kr/månad, bor i hyresrätt, en 3a (tillsammans med min sambo, hyran ligger på 14 000 men vi delar ju på den) I utkanten av Göteborg. För dyrt tycker jag så funderar på att flytta längre bort från stan

  Svara

   Bor ca en mil från Stockholms stadskärna.
   Betalar drygt 9000kr i boendekostnader inkl el och allt sådant. 2:a på 45 kvadrat

   Svara

   Runt 8500-10000 i månaden, radhus (ej bostadsrätt). Så amortering och ränta på lånet + rörliga kostnader för el, värme, vatten och sophämtning. Vi äger tomten också så vi betalar ingen avgift där heller. Bor i Norra Sverige i en mellanstor stad. 🙂

   Svara

    Ca 3500kr. Amortering, el, internet, vatten och sophämtning. Bor i hus på landet.

    Svara

    Gissar på ungefär samma, 6000-10 000 kronor, beroende på elförbrukningen. Vintern kan vara kall här uppe i norr. Huset är omkring 130 kvm och tomten drygt 1000. Fem minuter med bil och femton med cykel till den nödvändigaste samhällsservicen (butiker, hälsocentral, skola och arbete, fritidsaktiviteter). Det är nog en av främsta fördelarna med att bo i liten ort i glesbygd, att slippa pendla 😊 det är något jag inte har reflekterat förut, men som har slagit mig när jag har stadgat mig och upptäckt behovet av en praktisk vardag.

    Svara

   10100 kallhyra för en trea på 75kvm i Vällingby (Stockholm). Tycker det är på tok för dyrt

   Svara

    Hyresrätt, ska tilläggas

    Svara

    Vi bor i en lika stor trea i Helsingborg. Kostar 11.500 i kallhyra och exkl. garage 999 kr. per bil (vi har två). Så tyckte det lät som att ni bor rätt billigt för att vara Sthlm.

    Svara

   3.000 i månaden, BR, 3:a, 90 kvm, Östermalm, inga lån.

   Svara

    Hur kom du över den lägenheten?

    Svara

     Hur? Hon betalade

     Svara

      Är du alltid dryg eller bara fredagkvällar som anonym på internet? Eftersom hen inte har några lån på en stor Östermalmslägenhet tänkte jag att det kan ha varit arv eller liknande, därav min fråga.

      Hoppas du blir glad och lycklig någon dag.

      Svara

       Fast den frågan kunde du ha skippat. Inget någon har med att göra.

       Svara

        Men va? Hur mår ni egentligen? Jag var nyfiken eftersom det är väldigt ovanligt med innerstadslägenhet utan lån. Skulle någon ta upp det i ett samtal skulle jag frågat samma sak, det är så man samtalar. Jösses.

        Svara

         Folk är så sjukt lättstötta i detta kommentarsfält. Skrämmande

         Svara

     Köpte för länge sedan när priserna var mycket lägre, amorterade hårt i många år. Nu får jag min belöning.

     Bostadsmarknaden är ett maratonlopp, det gäller att vara uthållig.

     Svara

      Tack för ditt svar! Man önskar ju verkligen att man hade haffat en lägenhet i innerstan på typ 90-talet 🙂

      Svara

       Jag med! Svårt bara, då jag gick i låg och mellanstadiet.. 😉

       Svara

   Vår hyra ligger på drygt 8000, 3rok på 74 kvadrat

   Svara

   Bor i en liten (29 kvadrat) lägenhet i Stockholms innerstad. Med månadsavgift, ränta och amortering betalar jag ungefär 6500-6600 kr/mån.

   Svara

   Bor i en mellanstor stad i södra Sverige i en 3:a på 90 kvadrat med egen ingång, diskmaskin, tvättmaskin osv. Betalar 7500 kr. El tillkommer! 🙂

   Svara

    18000 kallhyra Östermalm

    Svara

   12500 (inklusive el, bredband, vatten, tv) för en hyreslägenhet, 2:a på 50kvm i Täby.

   Svara

   7000:- för min bostadsrätt på 35 kvm. Har fasta räkningar på 14000:- varje månad. Bilen kostar mest. Leasing på 3700:- och parkering på 1155:-. Dyrt att vara singel 😭

   Svara

    Glömde skriva att jag bor i Uppsala.

    Svara

   Hyresrätt i ett villaområde strax utanför Sthlm (i Nacka). Vi är två som delar på hyran, så min del blir ca 2500kr/månad beroende på elförbrukning. En liten tvåa bor vi i!

   Svara

   Bor i Askim, Göteborg i en bostadsrätt och vår kostnad är på 14-15000kr. En 4a på 93kvm, ish. Tycker egentligen att det är alldeles för mycket pengar på en lägenhet. Men men, i väntan på drömhuset typ 😅

   Svara

    Vitafläcken?

    Svara

     Jajamen ☺️

     Svara

      Haha många ungdomsminnen därifrån

      Svara

       Kul! Vi är ganska nyinflyttade. Jag är uppvuxen på andra sidan stan 😅 men trivs väldigt bra här ute! Har du tips platser man borde känna till? 😃

       Svara

        Njae tyvärr, uppväxt i Askim men aldrig gillat stället tyvärr, flyttade därifrån så fort jag kunde 😂 Men havet e fint 🙂

        Svara

   8000:- för en stor 3:a med stor balkong, tvättmaskin och diskmaskin. Hyresrätt i en mellanstor stad.

   Svara

    7700 för en 3:a på 70 kvm i västra Göteborg.

    Svara

   12.000 kr, central 4:a i mellanstor stad, 120 kvm. Tillkommer el, bredband, parkering på ca 1500 kr.

   Svara

   Vi bor i en bostadsrätt på kungshöjd i Göteborg och betalar tillsammans med min sambo ca 12000 totti för våran lgh på ca 75 kvm ink el försäkring ränta och amortering.

   Svara

    Hej hej, vikar till dig från backen på Erik Dahlbergsgatan

    Svara

   Bor i Linköping och delar på hyran som är 6600 för lägenhet och garage på en 2:a på 65 kvm. Nu letar vi efter större så får se hur det blir då 😊

   Svara

   Bor i en 5a på 115 kvm, en pampig hyresrätt med stuckaturer och kakelugnar från 1840. Betalar 9973 kr/månad och lägenheten ligger mitt i centrum i en stad på ca 42000 invånare. Älskar lägenheten men saknar lugnet och en trädgård.

   Svara

   Villa i stadsnära område i Örebro (2km till slutet, centrala Örebro), betalar ca 8000 i ränta och amortering plus ca 3000 i el, sophämtning, vatten, försäkring. Så totalt runt 11’ i månaden,

   Svara

   Bostadsrätt på ca 110 kvadrat i sthlms innerstad.
   Tillsammans med min man betalar jag:

   Avgift 4700, inklusive värme och vatten.
   Ränta 5400
   Amorterar inget (medvetet, vi har istället annat sparande för att ha lite mer flexibilitet, har oavsett inget amorteringskrav).

   Svara

    Tillkommer el, bredband, hemförsäkring. Utslaget blir det typ 1200 kr/månad.

    Svara

   Cirka 11 000 kr för en 3,5:a i Göteborgs innerstad, bostadsrätt.

   Svara

   Bor i en ful men stor villa i en skärgårdsidyll norr om Stockholm. 300 kvm.
   5000 kr i månaden ca för el, vatten, sophämtning, försäkring etc.
   3000 kr i Amortering och räntekostnader.

   Svara

   Betalar knappt fem i hyra för köp lgh.
   Vill seriöst aldrig flytta därifrån.
   Är en fyra. Mitt livs bästa köp!

   Svara

   Vet inte exakt men omkring 60 000 – 70 000 kr per månad. Inkluderar ränta, amortering, vatten/avlopp, el, försäkring. Bor i en villa på 400kvm i en förort ca 15 minuter från centrala Stockholm.

   Svara

   Bor nära gbg centralstation, bostadsrätt på 65m2, 3600kr/mån. Med lån 7400Kr/mån. Letar efter större men svindyrt överallt känns det som.

   Svara

   59.000 kr/mån för en 3:a (hyr). Bor centralt i mångmiljonstad.

   Svara

    Vart bor du om man får fråga? Bor själv utomlands och är medveten om hutlösa priser men 59 000 i hyra? Antingen är du ett troll eller någon som blir totalt blåst.

    Svara

     Haha nej inget troll:) Bor i en av världens dyraste städer i Asien. Finns såklart betydligt mkt billigare lgh här också men vår lgh ligger på bra adress, fullt möblerad och relativt nybyggd. Men det är otroligt mkt pengar I know.

     Svara

      Helt normalt med sådana hyror. Min pojkvän betalar ca 55 000 kronor i hyra varje månad för 140 kvadrat i Chelsea i London. Ingen jättefin lägenhet men ett bra område och fyra sovrum med takterrass.

      Svara

  Vad innebär egentligen ”Kritik-diskussioner”?
  Är det diskussioner där man framför kritik mot precis vad som helst eller vem som helst?

  Svara

   Framför allt never ending gnäll på blogginnehavaren skulle jag tro.

   Svara

    Vad är det för jävla trams?! Antingen så tillåts all kritik eller ingen kritik.
    Har man som främsta sysselsättning att själv kritisera, ifrågasätta och granska så får man fasiken tåla att själv ta emot samma bemötande.

    Men det kanske bara är jag som blivit uppfostrad med talesättet ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”?

    Svara

  Hur vet man om man är snygg eller ful?

  Svara

   Det är ju högst subjektivt så vad spelar det för roll?

   Svara

    Jo, såklart, men tänker ändå att det finns nått mått av objektivitet i det hela? Preferenser eller normer som kan förstås som universala? Eller har jag helt fel?

    Svara

     Ja men det finns väl attribut som anses vara vackra ändå? Kindben, fylliga läppar, former på ”de rätta ställena”, stora ögon osv

     Svara

     Såklart finns det en norm, något som samhället anser vara snygg. Sen om man håller med om det eller attraheras av det är väl en annan sak.

     Svara

   Jag tänker att man… bara vet.
   Baserat på erfarenhet och hur folk ”reagerar”.

   Såg ett experiment en gång där alla fick en siffra mellan 1 och 10, ingen visste sin egen siffra men såg alla andras. Sen fick de i uppdrag att para ihop sig med någon för att få den högsta summan. I början försökte alla gå ihop med de med höga siffror och de plockade snabbt upp att deras siffra måste vara hög. De med låga siffror fick ju nej många gånger och landade efter några försök ofta med någon med ungefär samma siffra.

   Såklart är det inte så enkelt och massa faktorer spelar in, subjektiv attraktion, personlighet etc. men det finns ju en spontan reaktion från flera ”främlingar” där andra saker inte ännu spelar in.

   Svara

    För min del så känner jag mig snygg, men med tanke på att jag endast verkar attrahera en viss typ av killar och bara har blivit uppraggad 5ggr i mitt liv ute så är jag förmodligen asful. Får en massa matchningar på tinder men irl känns det inte som att snygga killar ens tittar på mig…och nej, jag har inte en massa filter mm på tinder.

    Svara

   Ser man inte det i spegeln? På foton?

   Svara

    Spegeln snarare tycker jag. Blir alltid så ful på bild

    Svara

   Jag tror att ett friskt hår, en proportionerlig kropp och ett glatt ansikte gör väldigt mycket! Även kläderna.

   Svara

   Tittar man sig i spegeln och tycker att man är ful så är man ful. Simple.

   Mvh jätteful

   Svara

   Snygg eller attraktiv – det kan skilja sig åt, är min erfarenhet (vilket är skönt; en varm utstrålning åldras ju dessutom rätt bra).

   Svara

   Haha rätt rolig fråga ändå! Jag var till psykolog för några år sedan pga väldigt låg självkänsla. Berättade konstant hur ful och värdelös jag kände mig och till slut, efter massor verktyg och hjälp sa han faktiskt: Ärligt talat nu. Jag förstår inte alls. Hade jag radat upp 20 killar här och frågat om du var fin hade alla ropat JA i kör. Du är objektivt otroligt fin.

   Kändes bra just där och då men i efterhand tyckte jag att det var lite skumt att en manlig psykolog sa sådär. 😂

   Svara

  Jag tänker så mkt på alla ensamma under sommaren, precis som många gör under julen. Vet inte varför men tänker på alla barn som har det tufft hela sommarlovet och att samtalen till Bris ökar. Det får mig att må så dåligt och känner inte alls för att lägga upp en somrig bild som alla andra vuxna/föräldrar som lägger in bilder från båtresor o västkusten o dyl.
  Man måste ju kunna ha roligt själv utan att tänka på alla stackars familjer men jag tänker ändå på de ensamma!

  Svara

   ☺️ Av dryga 300 i min klass på ekonomiprogrammet i Lund tror jag 80-90% pluggade just av den anledningen du beskriver. Alltså inte för att de var särskillt intresserade av ämnet utan för att de hade en idé om att ”det var bra att ha”, ”brett”, skulle leda till ”bra jobb” osv. Samma sak på Handels i Sthlm. Så det är nog inte helt ovanligt att plugga bara för att…

   Svara

    Hamnade del 🤦‍♀️

    Svara

  Har någon här börjat plugga bara för att det är smart inför framtiden, utan att känna sig taggad på själva plugget? Jag känner att jag måste plugga någonting för att komma någonstans i livet, men jag brinner inte för något speciellt (just nu iallafall). Kan jag klara av plugget ändå tror ni?

  Svara

   Läs någon fristående kurs, något ”allmänt” så som ekonomi, juridik, psykologi.. då märker du om du trivs och fungerar med studier och kanske får nån idé om vad du vill utbilda dig till 🙂

   Svara

    Tack för tips, har redan gjort det! Det gick väldigt bra men var rätt krävande tyckte jag. Fick ingen ide av det dock :/

    Svara

   Jag läste till lärare efter ett decennium som kulturarbetare. Ett strategiskt val eftersom jag var less på den ständiga arbetsbrist och låga lönerna. Nu får jag vilket jobb jag än vill ha och är nöjd med lönen. Det är lite trist att jag inte mår bra av mitt arbete, men det är bara att bita ihop.

   Svara

   Yes! Det var så jag började, insåg sedan hur viktigt det är med en utbildning och hur mycket det ger en i livet. Blir fördig jurist till vintern. Så plugga på, det är så värt det så länge du väljer en bra utbildning där det finns jobb. Ekonomi/juridik/ingenjör/statsvetenskap vet jag har bra framtidsutsikter

   Svara

   ☺️ Av dryga 300 i min klass på ekonomiprogrammet i Lund tror jag 80-90% pluggade just av den anledningen du beskriver. Alltså inte för att de var särskillt intresserade av ämnet utan för att de hade en idé om att ”det var bra att ha”, ”brett”, skulle leda till ”bra jobb” osv. Samma sak på Handels i Sthlm. Så det är nog inte helt ovanligt att plugga bara för att…

   Svara

  Hej!
  Ni som bor i lägenhet och inte har en trädgård, hur ofta är ni ute med barnen? Tänker att de barn som har en trädgård kan vara utomhus även när de inte är ute i någon lekpark eller gör någon aktivitet till skillnad från de barn som bor i lägenhet och endast kan vara ute när föräldrarna tar med dem till en lekpark osv. Vi bor i lägenhet och som det ser ut nu är vi ute 1,5 h på förmiddagen och 1,5 h på eftermiddagen, men det känns inte tillräckligt. Av de 12 timmar som barnen är vakna spenderar de alltså 9 timmar inomhus. Har ni andra föräldrar något tips på hur man kan klämma in fler timmar utomhus med barnen?
  Mvh
  / Förälder med dåligt samvete

  Svara

   Tycker ni verkar vara ute fullt tillräckligt, men tänker att annars kan man ju ta med lunch/mellis osv och äta ute om ni inte gör det redan 🙂

   Vi är ute på lekparken kanske 1-2 timmar vid bra väder. Sedan brukar vi ta med oss fika till ”skogen” (typ 10 träd) ibland och så.

   Svara

    Försöker komma ut varje dag men det händer inte alltid, bör tilläggas.

    Svara

   Har samma ”problem”. Har börjat klämma in fotboll efter middagen för att komma ut en extra timme på kvällen. Tröttar ut lite lagom innan läggdags dessutom, och tar bort en timma som normalt brukade vara skärmtid.

   Svara

   Vi har börjat gå ut en sväng efter middagen. Låter disken stå tills barnen sover. Mina är 1.5 och 3 år. Så där vinner vi lite tid utomhus. Lunchen är oftast enklare än middagen. Sen delar vi upp oss, en ute med barnen, en lagar mat. Vi har en terass där vi brukar äta. Det är ju också att vara utomhus.

   Svara

   Ha inte dåligt samvete! Du verkar vara en grym förälder som ens tänker som du gör 🌸

   Svara

   Vissa helger blir det bara 1 utgång per dag. Men vi är aktiva när vi är inne också, vi leker väldigt mycket hela dagen. Men oftast går vi ut 2 ggr per dag minst 1h per gång. Känner mig också dålig i slutet av dagen oavsett haha spelar ingen roll om man lekt och allt hela tiden, man tänker alltid att man kunde gjort si eller varit mindre sur osv. Men försöker tänka att det är good enough.

   Svara

   Tack alla för svaren! Måste säga att det dåliga samvetet har lättats lite grann haha 😅 Får fortsätta med vårt nuvarande schema och inse att det faktiskt är tillräckligt. De dagar som solen lyser extra ska vi också försöka äta några av måltiderna ute som några föreslog för att på så sätt knipa åt oss någon extra halvtimme här och där 💕

   Svara

   Dåligt samvete ska du inte ha. Vi försöker vara ute en gång om dagen i alla fall, vissa dagar går vi inte ut alls. Däremot hittar vi på saker inne och har köpt en del brädspel/spel. Ibland får han leka ensam, vilket jag tycker är bra. Barn måste lära sig ha tråkigt också och komma på lekar själv. Sonen är 3,5 år kan tilläggas.

   Svara

   För att vara ärlig (och som någon som flyttade med småbarn från lägenhet till boende med trädgård), så nej, jag tycker barn förtjänar mer än 3h utomhus en bra dag. Våra barn spenderar självvalt mer tid utomhus än inomhus och det är fantastiskt att se. Så har man möjlighet att flytta så gör det! Att spendera ett par timmar i parken och att vissa dagat inte ens gå ut (I know, been there) går inte att jämföra med fri tillgång till trädgård.

   Svara

    Jag tyckte inte om att vara utomhus mycket som barn. Alla barn är olika! Bara för att dina barn gör det, så gör inte allas barn det.
    Är inga djur som ska rastas… alla föräldrar gör så gott de kan på den fronten och utifrån sina barns behov.

    Svara

  Nån som följer ankpung ? Var hon otrogen mot den förra killen? Har hon ny???

  Svara

   Jag följer! Vet ej om hon var otrogen, verkade som de hade ett öppet förhållande? Nu har hon iaf en ny ”kärlek”

   Svara

   Knappast något vi behöver bry oss om, vuxna människor får väl sköta sig själva.

   Svara

  Dejtar en man som är supersnäll, jättevacker, attraktiv, gentleman, gosig, smart, har ett ordnat liv och vi har alltid något att prata om. Ändå får jag inga starkare känslor. Jag tyckte han var över min liga och blev rädd att jag skulle bli sårad men nu är det han som har fått känslor och som kanske kommer bli sårad. Någon som fått känslor efter hand? När jag var yngre hade jag mycket lättare att få känslor än nu och det växer inte så här bra singelmän på träd precis (inte i min närhet i alla fall)

  Svara

   Jag tycker det lönar sig att välja med hjärnan

   Svara

   Haha samma hände mig! Han var typ för perfekt, modellkille, snäll, rik, jobbade ideellt ja allt sånt där men fastnade aldrig för tyckte han var för perfekt… träffade min sambo samtidigt som jag dejtade denna killen och min sambo var sprallig, mer omogen, mer vanligt snygg men för mig var han helt perfekt! Gå efter hjärtat!

   Svara

   Ge det lite mer tid först men välj sedan med hjärtat, om inte annat för hans skull. Alla förtjänar att vara med någon som är head over heels förälskade i dem

   Svara

    Det var faktiskt ett himla bra argument.

    Svara

    Åh ❤ Vilken fantastisk människa du måste vara som resonerar så 🌸

    Svara

   Allt jag vet är att jag aldrig kommer förlåta mig själv för en kille som jag släppte.
   Han fick mig att känna mig som en prinsessa. Utséendemässigt var han inte min typ egentligen men aldrig någonsin kommer jag träffa någon så underbar igen!

   Med detta vill jag mest säga att det som utåt är perfekt kanske inte är det som passar en allra bäst!

   Svara

   Ja, jag fick känslor. Kanske inte fjärilar o sexuell passion men definitivt kärlek.

   Svara

  Någon som har tips mot hälsprickor och förhårdnader? Blir galen, smörjer , filar allt men ändå blir det inte bra… även bytt skor. Tips?

  Svara

   Scholl salva mot spruckna hälar.

   Svara

   Footmender funkade rätt bra för mig, efter att jag fått bort det värsta med såna där plastsockar som gör att man ”ömsar skinn”.
   Sen inte fila för ofta, men ofta bada fotbad med såpa, inte för varmt vatten och sen smörja.

   Svara

   Detta är VERKLIGEN INTE att rekommendera, men det enda som funkar på mig – klippa bort förhårdnader.
   Spelat fotboll i hela mitt liv och mina fötter ser ut som SKIT och ingenting hjälper. Förutom att ta fram kökssaxen :))

   Svara

    Här är en annan gammal fotbollsspelare som håller med! Fötterna har blivit så förstörda efter alla år! 😂😂

    Svara

   Jag blev av med sånt när jag började äta rikligt med extra virgin olivolja (2-3 matskedar/dag.) Mina fötter var supertorra, typ flagnade, en massa hälsprickor och förhårdnader. Det tog typ 2 veckor och mina fötter blev jättelena och var som nya. Jag hade provat med alla mökliga krämer och salvor innan utan framgång.

   Svara

   Ortopediska inlägg

   Svara

   Man ska tydligen inte fila för ofta utan hellre smörja smörja smörja. Fila 1 gång varannan vecka fick jag höra när jag gick till medicinsk fotvård. Kanske fick olika råd beroende på men detta har funkat för mig. 🙂

   Svara

   Footmender revolutionerade mina hälar totalt. Jag har provat ALLT, mina hälar har alltid sett hemska ut men den här krämen alltså 👌

   Svara

   FOOTMENDER!!!! Alltså släng alla andra krämer och alla fotfilar osv. Footmender löser allt! Lite dyr men SÅ värd det! (Nej, jag är inte sponsrad 🤪)

   Svara

  Alltså kan inte släppa hur SJUKT mycket pengar Bianca Ingrosso har. Vad har ni gjort för alla pengar?

  Svara

   Hade*

   Svara

    Hade?

    Svara

     Vad haDE ni gjort för alla pengar?

     Svara

   Flyttat till walesiska landsbygden, köpt ett hus där och blivit naturfotograf. Sen skulle jag hängt ute alla dagar och vandrat på berg och hedmark och fotat så in i h*lvete.

   Svara

   Byggt platsbyggda terrarium i ett helt rum helst en hel våning. Typ en vägg för varje världsdel.

   Svara

   Rest, pluggat vidare eller börjat praktisera för något företag inom mitt intresse helt utan oro för ekonomin, delat med mig av pengarna till familjen och njutit av att vara i princip ekonomiskt oberoende.

   Svara

   Investerat och levt på räntan

   Svara

   Rest mycket, hittat det ultimata drömboendet (eller flera då), startat ett katthem och ett café.

   Svara

    Och pluggat en massa kurser bara för att det är kul och utan krav på poängen…

    Svara

   Lämnat Sverige och lagt alla pengar i Monaco

   Svara

  Vilken influencer ger er mest ångest pga att ni inte är ”lika perfekt” som denne? (Även om det BaRA äR pÅ iNsTaGRAm och inte verklighet).

  Sanna Bråding slår nog hårdast för min del med sina perfekta frukostar och oändliga äventyr med barnen och ett tålamod som inte går att mäta i guld.

  Svara

   Sanna får mig att känna en sådan enorm lycka att jag inte är Sanna.

   Svara

    Varför sån enorm lycka över att inte vara sanna? Och vad är så bra med att vara yayanomi?

    Svara

     Oj det om yayanomi skulle längre ner.

     Svara

     Är inte samma person, men för mig sitter 90 och tidigt 00 tal Sanna kvar. Jag hade inte velat ha hennes bagage. Jag gillar henne idag, men är inte avundsjuk. Kan känna att hon försöker lite för hårt och undrar om det har med hennes tidigare liv att göra.

     Svara

    Håller med, jag hade skjutit mig själv om jag vaknade upp och var sanna med hennes liv, val och barn. Fy

    Svara

   Yayanaomi… klarar ej av att följa pga för perfekt och jag känner mig så värdelös. Tittar dock in ibland

   Svara

    Håller med haha men blir typ provocerad för jag tänker”Gud INGEN är sådär perfekt” och så stänger jag ner hennes Instagram

    Svara

    På vilket sätt är yayanomi ”perfekt”?

    Svara

     Läs kommentaren jag svarade på igen. Meningen inom parentes.

     Svara

      😂😂 fattade först nu att det ju var du som skrev den. Jag fattar givetvis att det är en fasad men precis som du skrev…. PÅ INSTAGRAM

      Svara

    Nää känns så fejk då tyvärr, när det blir för perfekt.. så jag skulle nog inte vilja ha sånt perfekt liv ändå.
    Känns som det bara blir massa krav då.

    Svara

    ååhh jag håller med!! det är lite för snuttepluttigt och perfekt för min smak. Synd, för hon verkar vara en väldigt påhittig person..men npnting gör mig bara less när jag ser hennes uppdateringar.

    Svara

   Yayanomie

   Svara

   Åh Sanna följer jag inte ens! Ska kika!

   Svara

   Fast Sanna har nog haft/har det ganska tufft trots perfekta frukostar. Hon lever ju i stort sett som ensamstående med barnen, har gått in i väggen etc. Hon verkar vara en väldigt fin och närvarande mamma.

   Svara

   Sanna Bråding?!! Shit, otippat. Inte hört talas om henne på 20 år. Då var det knappast någon som var avundsjuk.

   Svara

  Vad är era bästa tips för att hålla nere matkostnaderna med samtidigt äta nyttigt, bra och gott? Ge mig alla era guldkorn när det kommer till att hålla budget och vad ni lagar osv! 💕

  Svara

   Laga storkok och laga av det man har hemma och inte handla oftare än man behöver.😊

   Svara

    Att tänka ut måltider i förtid och kunna dra nytta av varandra. Tex Linsgryta behöver tomatkross för det, köper jag ett större paket för bättre pris kan jag använda den andra halvan till spaghetti sås.
    Vill jag ha potatisgratäng med grädde och säg kallskuren kalkon, ja men då planerar jag in en annan maträtt med grädde också och äter en kalkonmacka/baugette en annan dag. Jaha men då har vi baugetter, då får det bli ugnsrostad baugett till linsgrytan ovan.

    Haha vet inte om mitt tips är nytänkade direkt, de flesta kanske gör såhär men tänkte att jag skriver den ändå! Ta vara på råvarorna du köper och planera flera måltider runt omkring dom.
    Sen ja storkok såklart!

    Svara

   Handla efter säsong

   Svara

    Och att planera middagarna utifrån affärens reklamblad kan löna sig.👍🏼

    Svara

   Fyll ut allt som går med rivna morötter. Tex köttfärssås osv 🙈 blir sjukt mycket mer mat och jag tycker inte att morötterna märks så mycket. Mina barn märker inte heller.

   Svara

    Tycker det blir godare med morötter i köttfärssåsen, saftigare på nåt vis

    Svara

    Jo de märks haha, men så är jag nog extrem. Tycker inte heller om varma/mjuka grönsaker så jag är lite känslig mot rivna morötter i mat.

    Svara

     Mixa dem! Det går alldeles utmärkt att mixa valfria grönsaker till en slät smet och använda i köttfärssåser och liknande som smaksättare eller utfyllnad. Har flera kompisar som gjorde så med lök när deras barn var små. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ta till vara på grönsaker som börjar se lite deppiga ut.

     Svara

     Jag kör morötterna i matberedaren så de blir riktigt finhackade. Sen kokar jag köttfärssåsen tills de smält (i brist på bättre ord) ihop med såsen. Syns inte eller märks att det är morötter i, förutom att smaken blir rundare och sötare.

     Svara

   Kolla in ”Portionen under tian”, finns på Insta och FB och har gett ut två kokböcker, god och billig mat och massa tips kring att hålla nere matkostnader 👍

   Svara

    Dock är inte de flesta (eller nån?) recepten under 10 kr utan betydligt mer.

    Svara

     Så kanske det är, har inte räknat, men nog tycker jag det är billig och bra mat, och ett bra tänk kring säsongsråvaror, ta till vara på allt osv.

     Svara

     Hur många portioner motsvarar ett recept?

     Svara

      Oftast 4 portioner

      Svara

   Men visst är mycket så dyrt i affärerna!! 🥺😏

   Svara

   Jag brukar köpa matsvinnkassar på Lidl, de innehåller x mängd frukt/grönsaker och kostar 20 kr/st. På min Lidl brukar det finnas mycket grejer i dom, jag har t ex fått 3 kg paprikor eller 2 kg persikor, en stor gurka, en påse ekologiska jordärtskockor och annat. Jag upptäckte också nyss att de säljer bröd som har bäst före-datum samma dag och de kostar 6 kr/förpackning oavsett tidigare priset. De säljer även bake-off bröd från föregående dag, småbröd, bullar etc för 10 kr/påse (en påse innehåller ett bröd eller ett gäng småbröd eller bullar.)

   Jag brukar också använda Karma-appen (matsvinn) där jag köpt sjukt mycket mat på mataffärer (rabatten är minst 50%, ibland mer. Sist köpte jag 4*12 ekologiska ägg för 16 kr.)

   Jag brukar också bläddra igenom mataffärers reklam varje vecka och köpa grejer de har bra pris på. Brukar t ex bunkra krossade tomater och olika slags bönor när de kostar 5 kr/paket (min mage tål inte torkade bönor och linser som man kokar sälv.)

   Svara

   Vegetarisk mat är billigare. Eko är bra men inte nödvändigt.

   Svara

   Bor du i en stad där det finns bra torghandel eller en bra utländsk stormarknad, åk dit. Frukt och grönt är billigare (och ofta godare).

   Bor i malmö o handlar i princip all frukt och grönt på möllan. Jättebilligt och man får smaka på princip allt innan man köper. Sparar mycket pengar genom att handla på torget.

   Svara

  Ni som har barn i typ låg- eller mellanstadieålder, vad brukar era barn roa sig med på dagarna? Leker de? Om nej, i vilken ålder ungefär slutade de?

  Började bara fundera då det sas att en tioåring inte uppskattar lekland eller lekparker, men om jag tänker tillbaka på min egen barndom så lekte vi längre än så. Känns som att barn växer upp mycket snabbare nu.

  Svara

   Jag tror också att barn leker mindre och slutar tidigare än när jag var liten 🤔

   Svara

   Mina barn, 11 och 9 år, leker HELA TIDEN!
   Bygger kojor inkl rollek (stenålder/bondgård/spännande jobb/rymden/etc), legobyggen med lek, sandlådelek med hela städer/samhällen, i naturen med pinnar/stenar/växter som blir affär/stall/hotell. De kan hålla på hur länge som helst.

   Svara

    Åh blir glad av att höra det ❤️

    Svara

  Hur funkar det med fonder? Måste man ta ut (det heter väl sälja iofs?) allt på en gång eller går det att få ut t.ex 20k om man inte behöver mer?

  Svara

   Absolut, du kan sälja så mycket eller lite du vill av det du har. Brukar finnas en minsta gräns på 50 eller 100 kr men det är allt.

   Svara

    Nej men åh så bra, och tack för snabbt svar!🙂

    Svara

   Du kan välja att sälja en procentsats eller ett visst antal andelar om du vill. Vilka fonder har du?

   Lycka till med ditt sparande!

   Svara

    Det kan jag inte utantill haha, det är inte jag som sparat utan det är andra som gjort sen jag föddes tills att jag blev 20 eller nåt sånt. Hoppas väl egentligen på att kunna spara ihop till en ny bil, men det känns skönt att veta att jag kan plocka ut x:- eller % om jag inte hinner spara tillräckligt😊

    Svara

     Eller om man sparar i en fond eller nåt enbart för sitt framtida bilköp?🤔 får nog forska lite i det😄

     Svara

  Hoppas på konstruktiva kommentarer… saken är den att jag är rädd för vatten men vill börja med någon typ av vattensport. Det är framförallt att hamna under/långt under vattnet jag är rädd för, så kanske det finns något där man faller lite ”mjukt” om ni förstår, och kan ha flytväst på sig när man utövar? Vad har ni för förslag?

  Tar gärna andra tips för att komma över det här också. Får tex alltid kallsup när jag inte håller för näsan under vattnet, hur fan går det där till? Det tar ju en sekund att andas ut genom näsan sen är luften slut och vattnet kommer in?

  Svara

   SUP?

   Svara

   Testa att gå en kurs i kajak-paddling?😊 Kan rekommendera det som tidigare väldigt vattenrädd.

   Svara

   Det finns ju näsklämma så gå en crawlkurs och köp en näsklämma!

   Svara

   Kajak och SUP går bra så länge jag inte ramlar/välter. Tänkte snarare nåt där man faktiskt är i vattnet så jag kan vänja mig gradvis.

   Svara

    Vindsurfing. Du ramlar garanterat i plurret men har en stor och stabil bräda att kravla dig upp på igen. Funkar dessutom fint att köra på ett hyfsat långgrunt ställe. Är dock en sviiindyr sport så bli inte allt för biten, om du inte har mååånga slantar till övers…

    Svara

  VEM tipsade om podden double Cleanse?? Haha tack!!! Sååååå bra!!

  Svara

   Åh vad är det för podd??? Ska lyssna!!
   Någon som har tips på föräldrarpodd/mamma/pappapodd?

   Svara

    Rulla vagn för vettiga saker och Momsplaining om du vill skratta ihjäl dig.

    Svara

    Den är superbra OM man gillar hudvård borde jag nämna 😁

    Svara

  Någon som vunnit striden mot parkslide i trädgården? Hur har ni gjort och hur lång tid tog det att bli av med helvetesväxten?

  Svara

   Gå med i Facebookgruppen ”Död åt parkslide!”

   Svara

   Gå in på byggahus, sett flera som bekämpar/bekämpat sin parkslide där inne.