Maxinne Björk om fasta och läkning

När jag först såg Maxinnes stories, där hon skriver om att en fasta är det absolut bästa sättet att förbereda kroppen för läkning, så var min första tanke att det här bara är ett sätt för henne att få läsarna på kroken innan hon mot slutet avslöjar att det rör sig om reklam.
Jag har fortfarande Petra Tungårdens reklaminlägg för Cellaviva färskt i minnet där vi var SÅ många som kände oss besvikna på att hennes text, som var bland det bästa hon skrivit, användes för att kränga stamcellsköp.

DEN inställningen hade jag när jag började klicka mig igenom Maxinnes Instastory och nu när jag sitter här och skriver, med ett halvfacit i hand så får jag erkänna att jag hade helt fel. Om typ allt.

 1. Jag har också alltid fått höra att man måste äta och dricka så mycket ma bara kan när man är sjuk så att kroppen får energi till att läka.
  En fasta känns ju som raka motsatsen till det, men efter att ha googlat runt en bra stund och läst på flera legitima sidor om vad som händer med kroppen när man fastar så blir det tydligt att det här inte är någonting Maxinne hittat på själv. (Eller som Katrin Zytomieska som försökte kränga sin fiskolja som skydd mot covid-19)
 2. Hela flödet här ovan känns som en enda lång reklam för företaget vars juicer hon använder ,men i det här fallet känner jag mig så pass osäker att jag varken kommer lägga in min stora, röda knapp ELLER länk till Konsumentverket.
  Maxinne har skrivit om företagets produkter i flera år men aldrig som ett uttalat samarbete, där en massa pengar byter ägare.
  Jag skulle kunna sträcka mig till att hon kanske får dem eller i alla fall får ett rabatterat pris, men även det är en gissning från min sida.

Är det någon av er som INTE fick höra som barn att det var viktigt att äta och dricka mycket när man är sjuk?
Dricka tror jag fortfarande är viktigt, men att en fasta skulle kunna snabba på kroppens läkningsprocess – det hade jag ingen aning om.
Det finns många spännande sidor att läsa på om man vill veta mer om det här, så vill du veta mer om det här så vet du vem som är din kompis, Google. 🙂

167 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hälsofördelar med fasta är ren bs.

  Svara

   Hur har du kommit fram till att det är BS? Fastat mycket själv? Läst mycket om fastans hälsofördelar? Autofagi är ju trots allt vetenskapligt bevisat. Så nej absolut inte BS.

   Svara

   Juicefastor är BS, intermittent fasting är inte BS. Så det beror på.

   Svara

   Intermittent fasting är inte BS.

   https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156

   Är du läkare? Eller drar du dina argument ur röven?

   Svara

    Jag är läkare som drar mina argument ur röven. Och du?

    Svara

    Det hjälper iaf inte för att läka kroppen snabbare. Ge mig en länk på det isf.

    Svara

     Det har jag inte sagt nånting om. Det är upp till dig att definiera varför något är BS eftersom det är ett tämligen brett begrepp.

     Svara

      Inlägget handlade om fasta för att påskynda läkning? Men klart man går ner i vikt till slut liksom

      Svara

       Du behöver inte ha frågetecken efter första meningen, det är inte en fråga du ställer. Ja, inlägget handlar om fasta för att påskynda läkning. Kommentaren jag svarat på var ”Hälsofördelar med fasta är ren bs.” vilket är ganska brett, tycker du inte?

       Svara

        Jag ifrågasätter dig, sluta leka smartass

        Svara

         Du svarade inte på min fråga och försökte dessutom trycka till lite. Antar att argumenten tog slut 🙂 Ha det gött i solen nu, det ska jag!

         Svara

    Såja såja inte bråka nu…

    Svara

    Dock är ju de mesta studier ang periodisk fasta gjorda på män.

    Svara

   Min kropp klarar inte fasta alls , har kraftiga skador. Jag åt frukost och inget förrän kl 20. Då bar jag så matt och slut att jag knappt lärare av att prata eller tänka. Dan där på fick jag 4 herpes utbrott på överläppen och 4 herpes utbrott på underläppen! Herpes är ett virus som ligger latent och som bryter ut när kroppen är nedsatt

   Svara

    Stavning kanske du ska öva på också.

    Svara

  🤦🏻‍♀️

  Svara

  Nej fick inte höra att man skulle äta massor, men äta det man fick i sig. Fick ofta äppelskivor av mamma när jag var liten, sen kanske jag åt en soppa till middag, men detta var om jag låg i influensa. Annars åt jag bara normalt.

  Svara

   Samma här och att få i sig vatten, det absolut viktigaste.

   Svara

    Ja samma här det var aldrig ett måste att äta när jag var sjuk. Så länge jag bara fick i mig vätska var det ok om det enda jag åt nu var ett halvt rån med smör eller någon fruktskiva.

    Svara

  Alltså kan folk snälla sluta hoppa på denna bandwagon med pseudo-vetenskap? Det är oansvarigt och farligt, särskilt när man har en stor plattform och når ut till människor som inte kan/vet mycket om det. Juicefastor fungerar INTE som detox. Levern sköter det jobbet. Ser man dessutom till att äta vanlig, näringsrik mat och dricka vatten, rör på sig regelbundet och får ordentlig sömn (fast det borde väl vara självklart egentligen), kommer man väldigt väldigt långt för sin hälsa.

  Svara

   Tack!
   Kan tilläggas att sötningsmedel, GMO, och E-ämnen är inte farligt.

   Svara

    Oohhhh.

    Svara

    De flesta sötningsmedel är skit och många E-ämnen också, men inte alla.

    Svara

     Nope.

     Svara

   Detox är inget som gör någon som helst nytta för kroppen. Att detox skulle rena kroppen från giftet är bara påhitt . Det var en mode grej ett tag, det är ju alltid så att det kommer mode dieter. Typ LCHF sen upptäckte man på karolinska att det gav ökning av bröstcancer på kvinnor.

   Svara

  Haha dricka massa socker för att läka ett sår i munnen. Bra tänkt 🤦‍♀️

  Svara

  Jag mådde skit när jag opererat ut en tand och inte kunde äta, bara dricka. Matt, orkeslös och hade skitont i munnen ändå. Jag tror jag hade mått bättre om jag fått i mig ordentligt med mat!
  En sak om man är sjuk, att det kanske är bra att magen får vila, men att ta bort en tand betyder ju inte att man är sjuk, utan att man har ett sår som ska läkas.

  Svara

   Näringsdryck är ett tips i sådana tillfällen.

   Svara

  Orkar inte leta upp källor, men inom sjukvården är det extremt viktigt att patienterna får i sig mat och näring när de är inlagda. Satsas massa pengar och forskning på hur man ska få patienterna att äta bra på mitt sjukhus. Orkar som sagt inte leta upp källor varken för eller emot, men det är så vi jobbar i alla fall.

  Svara

   Ja eftersom den mikrade sjukhus maten de får verkligen är hälsosam, nyttig och stödjer deras läkande. 😂
   Vilket sjukhus jobbar du på? För där jag jobbade var det just sån mat patienter fick. Vilket är helt absurt eftersom. Man behöver äta särskild kost när man är Riktigt sjuk

   Svara

    Ja, det är den vi serverar med 😂 fattar inte vad som händer på vägen. Har varit på föreläsning av kost på sjukhuset och det låter så fint och bra. Sen kommer maten på tallrikarna och man undrar vad som gick fel. Samma skit säljer de dyrt som personalmat. Tar hellre med havregryn och gör gröt i micron än betalar för deras mat.

    Svara

    Kanske är olika i olika regioner? Där jag jobbar får patienterna alltid god och näringsberikad mat samt efterrätt. De får också välja mellan olika alternativ samt storlek på portionen. Jobbar på ett litet lasarett i region Östergötland.

    Svara

     Jag opererade mig på ett stort sjukhus i Stockholm och fick suverän mat, jädrar vad jag åt.😄

     Svara

   Sanning med modifikation. På kirurgen tex vet man att man klarar sig några dagar med endast vätskedropp innan man behöver sätta nutritionsond eller ge total parentetal nutrition. Dock kan man aldrig återhämta sig från stor kirurgi utan att få i sig näring. Kroppen behöver energi för att kunna läka omfattande operationer. Det Maxinne snackar om handlar väl mer om småsaker.

   Svara

   Ahjo men vården rekommenderar ju också särbomber, när det finns betydligt hälsosammare alternativ.

   Svara

    Ditt landsting kan spara sig själv många kronor om dom slutar forska och istället lägger pengarna på att fundera hur mat ska kunna tillagas på plats i sjukhuset och inte transporteras klockan 07 på morgonen från Sodexo. Inte ens efter min lilla sjukhusvurpa (beskriven längre ner) fick jag i mig tillräckligt av sjukhusmaten när jag fraktas till avdelning, trots att jag var hungrig som en björn efter vinteride! Samma meny av rätter dagligen, samtliga lika smaklösa. Svårt att bli få den näring man behöver om man då inte har ork eller anhöriga som kan handla åt en, trots att hungern finns där.

    Svara

  Nä tror inte på detta… mat för kroppen är ju vad bensin är för en bil eller sol och vatten för ett träd. Klart det tar en del energi att bryta ner maten men det ger ju mer energi än det tar, annars skulle vi ju inte äta.. tänker på vad som händer när man slutar äta, t.ex. vid anorexi, då orkar kroppen till slut inte hålla igång lika bra och ej livsnödvändiga funktioner börjar stängas av som tex mens/äl, även hjärnan börjar fungera sämre. Kortare fasta är säkert ingen större fara men tror inte det ger kroppen bättre förutsättningar att läka direkt..

  Svara

   Man kan inte likna människan vid en bil. Vi är hormonstyrda varelser och behöver en kost utefter det. En kost som bygger upp och bevarar oss friska och sunda. Vår artegna kost.

   Svara

  Fästa är superbra för kroppen. Jätte hälsosamt. Fasta är bland annat bra vid cancer för man förnyar cellerna. Älskar att fasta

  Svara

   Snälla. Vid all form av cancer är målet att stoppa cellförnyelse. Man tar snarare cellgifter för att döda celler.

   Svara

    Även de friska cellerna dödas.

    Svara

   Åh gud – börja inte prata om cancer och kost!!!! Jag får panik när folk tror att man kan bota ett cancertillstånd genom att fast/sluta äta socker/dricka ngt jävla silver!

   Svara

    Det är sjukt jävla respektlöst faktiskt. Som anhörig tycker jag alla outbildade och ovetenskapligt grundade jävla Karens som ”lär ut food pharmacy” pissar på min mamma grav.

    ”Hon kunde ju bara lagt om sin kost! Då hade ni sluppit 6 år av helvete och ett dödsfall” så låter det i mina öron

    Svara

     Beklagar att din mamma är död men du överreagerar vansinnigt. Du skriver ju till och med hur det låter i dina öron, oavsett om det är sant eller inte. Min uppfattning är snarare att folk menar att man förebygger eventuella sjukdomar (cancer är ju dock väldigt genetiskt) genom att få i sig bra mat samt att när man genomgår behandlingar finns det mat och vissa näringsämnen som absolut hjälper till, om så bara marginellt.

     Tycker det är ganska ignorant att helt blunda för hur stor betydelse maten har för oss. Förstår att det är en känslig punkt eftersom det för DIG insinuerar att man får skylla sig själv men summan av kardemumman: mat påverkar hur du mår. Nu kommer du bara drämma till med något snäsigt svar tillbaka eftersom du är kränkt men jag menar faktiskt inget illa.

     Svara

      Jag håller med dig, men har du tänkt på att hen kanske befinner sig i en sorgeprocess. Det är inte alltid så lätt att vara rationell då.

      Svara

    Du kan inte läka men du kan hjälpa kroppen genom att skapa en bättre (och starkare) miljö att läka i. Idiotiskt och tro att det man stoppar i sig inte kan förvärra/förbättra sjukdomar

    Svara

    Min mamma slutade tvärt dricka läsk och drog ner på sockerintaget när hon fick sin cancerdiagnos. Och så började hon löpträna. Det var inte så att hon eller någon av oss anhöriga trodde att det skulle ”bota” cancern men hon hade läst en hel del om kvinnor som fått samma diagnos och börjat träna, och läkeprocessen hade visat sig blivit bättre. Det var även något med att cancern ”tyckte om” socker som läsk. Vem vet? Hon blev sjukt tränad i alla fall, och har snart varit symptomfri i fem år. Oavsett vad som har påverkat det är vi väldigt tacksamma för det! 🥰❤️

    Svara

   Vad svamlar du om, jag har cancer, inte fan får jag fasta.

   Svara

   Eller hur…
   Känner du inte till småbarnsmamman som försökte bota sin cancer med vattenfasta och kolhydratfri kost?
   Hon är tyvärr döende nu…

   Svara

    Men känner du till småbarnsmamman som försökte bota sin cancer med cellgifter och strålningsbehandling?
    Hon är tyvärt döende nu…

    Svara

   Jag med! Mår jättebra under och efter fastedagarna! Brukar fasta tre till fyra dagar i början på varje månad 👍👍

   Svara

  Drog ut en visdomstand i somras. Åt Snickersglass i 2 dagar. Noll komplikationer och mådde finemang, behövde inga smärtstillande. Rekommenderar!!

  Svara

   Hade kunnat vara jag 🤷🏽‍♀️

   Svara

   Skillnad på att dra ut och operera ut. Drog ut en och jobbade dagen efter. Opererade ut en och blev sjukskriven i en vecka.

   Svara

    Ja båda mina som jag drog ut gick så otroligt lätt. Behövde inte ens värktablett.

    Svara

     Inte för mej. Drog ut en och hade jävulsk värk i två dagar. Tack för citodon.

     Svara

      Var det undre eller övre? Mina var de övre, hört att det ska vara enklare…

      Svara

      2 dagar? Efter op hade jag ont i 2 veckor och kunde inte jobba alls på en av dem.
      Op innebär skära upp tandköttet, sy flera stygn mm. Tog 1,5 h att få ut tanden.
      Det går inte ens jämförbart att dra ut med tång mot att operera ut och skära sönder tanden och plocka ut den bit för bit.

      Svara

     Pga tandläkare som inte tyckte min visdomstand skulle vara något problem, fick jag en sån jäkla infektion i tandköttet omkring. Gick en gullig antibiotikakur och sen skulle tanden ut. Minns absolut ingenting av följande dagar. Vaknade upp efter nära fyra veckor i (medicinsk) koma på IVA, med trach kopplad till respirator. Sepsis, blodpropp, sju operationer och sånt smått och gott fick jag ”lära mig” att gå och prata igen. Det värsta? En vecka vaken utan att få dricka en klunk vatten eller tugga föda! Enbart sond. Tre veckor efter mitt uppvaknande på IVA haltade jag iväg till jobbet. Det värsta är att nåt pucko på IVA kastade den jävla tanden. Den var det absolut första jag frågade om. Klart jag ville ha den, gärna i monter!, efter den pärsen som den bjöd på. Om Jag nånsin får namnet på den som kastade min tand lex-anmäler jag. Egenmäktigt förfarande med koma patients vilja, typ. Mina anhöriga hade påtalat att tanden absolut skulle sparas just för att jag är morbid.
     Drygt 10 månader efter uppvaknandet ältar jag alltså denna tand något djävulskt.

     Svara

      Får grov grov grov ångest och akut tandisskräck av att läsa detta.
      Nu ska jag gå och borsta tänderna, flossa och sedan dränka mig själv i Listerine i förebyggande syfte.

      Svara

       Haha åh, förlåt! Jag har aldrig hört talats om nåt liknande som min egen situation, så jag är själv väldigt fascinerad av vilken otur man kan ha, just för att det verkar så ovanligt. Har aldrig haft några problem med tänderna tidigare, inte ens ett litet hål.
       Jag hade ändå tur mitt i all skit: ligga på avdelning är det värsta jag upplevt rent mentalt. Speciellt att aldrig få vara ifred (fast det var värre på IVA, såklart), att andra skulle ta i mig etc. Men jag fick oerhört bra vård – sjukt proffsig rentav. Utom brist på mat så var IVA lite som ett lyxhotell i min lilla drogdimma. På avdelningen däremot… Nja. Vissa var stjärnor, andra ska inte jobba med folk alls.

       Svara

      ”Drygt 10 månader efter uppvaknandet ältar jag alltså denna tand något djävulskt.”

      Dags att söka hjälp i form av terapi (t ex KBT skulle säkert funka jättebra.)

      Svara

       På vilket sätt skulle KBT eller annat terapi hjälpa, menar du? Jag vill se tanden. Jag är arg på idioten som kastade min tand utan hänsyn till min vilja – som anhöriga informerade henne om.

       Om du faktiskt tog frasen ”ältar jag denna tand något djävulskt” på helt allvar ber jag om ursäkt för otydligt skämt. Sanningen är att jag har haft sån pass tur att jag KAN älta något sånt som en kastad tand efter den upplevelse jag var med om. Jag tryckte helt enkelt in den meningen för att belysa just det. Koma och att vara så allvarligt sjuk som jag var är absolut ingen walk in the park. Många lider fruktansvärt psykiskt i många år av sina upplevelser. Jag har turen att inte göra det.

       Svara

        Men vaddå, den ser väl ut som en tand liksom? Inget speciellt.

        Svara

         Ja, den gjorde väl det. Lik förbannat ville jag se den tand som höll på att ta livet av mig. Men vad vet jag, du kanske inte reflekterar så värst mycket.

         Svara

          Inte över en dålig tand, nej. Chilla.

          Svara

           ”jag är arg på idioten som kastade min tand utan hänsyn till min vilja”.
           Nej, du reflekterar tydligen inte ens över vad som står rakt ut i skrift. Eller struntar i att läsa pga du stör dig på att andra stör sig på sånt som du tror hade varit en skitgrej för dig i samma situation. Nonchalant kallas det, ditt lilla chillpill.

           Men gud så arg… Var upprörd över en detalj som hände för tio månader sen då istället för att gå vidare. Ha så kul.

        Intressant att höra din berättelse.
        Du måste vara stark mentalt som klarat dig igenom detta ”så bra”! Börjat jobba efter tre veckor? Låter fantastiskt. Vad har du för jobb?

        Svara

         Jag jobbar på ett LSS-boende, och i början jobbade jag 25%. Jag fick dessutom ”gå utöver” ett tag. Det tror jag underlättade återkomsten massor mentalt. När jag gjort mina timmar åkte jag hem, kräktes av trötthet och sov som ett barn. Jag vet inte hur hälsosamt det var men jag hade bråttom att få igång kroppen och orka leva så ”vanligt som möjligt”. Där lider jag nog mest mentalt än idag – att bli kroppsfunktionerna är lite sämre och att tröttheten fram till ganska nyligen varit enorm. Jag är en person som mår bra av att vara rörlig. Rörelse lindrar oro.
         Jag har låtit mig själv sova, tagit en sjukdag för mycket ibland och ställt in träffar med vänner/familj när energin inte håller. Jag har helt enkelt varit en sämre version av mig själv – med rätta!

         Mentalt stark vet jag inte. Jag är en ångestmänniska i botten. Att kroppen var funktionsnedsatt var för mig en jäkla märklig grej att hantera. Psykiskt har jag redan stött och blött och skaffat mig handlingsplaner för ångest och oro. Jag tror helt enkelt också på djävulskt mycket tur – jag har inga obehagliga minnen av min vård. Varken riktiga eller som psyket hittat på (vanligt när man varit så tungt sederad). Jag vaknade tyvärr inte upp med mycket mer ödmjukhet inför livet eller har mött Jesus heller 🙄 kanske att jag är rätt cynisk av mig hjälpt till en hel del.

         Svara

      Herregud det här är det värsta jag hört! 😱

      Förstår att du blev arg över att de slängde tanden, själv hade jag aldrig förlåtit dem kan jag säga.

      Svara

       Aldrig förlåtit dem?? Lite dramatiskt, hur hanterar du att nån gör nåt värre mot dig?
       Vad ska man med den till? Det är ju bara avfall efter den lämnat ens kropp.

       Svara

      Förstår inte riktigt händelseförloppet.. Du hade en infektion men tandläkaren drog inte ut tanden utan du fick antibiotika istället? Sen hamnade du på sjukhuset där de drog ut tanden? Blev du sjuk pga infektionen, alltså att antibiotikan inte hjälpte? Sorry, jag kanske läser det konstigt.

      Svara

       Jag kände obehag i munnen på kvällen, och vaknade med svullnad under hakan morgonen efter. Samt fruktansvärd värk som var svårlokaliserad. Sökte vård, skickades hem med antibiotika. Kontaktade tandläkare som gav mig en tid mot mitten av antibiotikakuren då han sa att han ej kommer dra tanden med pågående infektion. Eftersom jag varit hos läkare och fått antibiotika trodde vi väl att denne hade uppfattat situationen under kontroll.
       Sen minns jag inte mycket mer alls. Min sambo hade ringt min pappa och bett honom köra mig till öron näsa hals-akuten igen, då infektionen blev värre. Där hade jag blivit inlagd och skulle opereras dagen efter. Av någon anledning valde dom att operera samma natt, och sen sov jag i ett par veckor.
       Jag är själv inte helt klar över händelseförloppet. Dels gick det väldigt fort från lite obehag till något galet, och efter alla landstingsdroger flöt tid och rymd där innan och precis efter ihop. Det jag har förstått är att dom fick operera sju gånger, jag slutade andas (därav trach), fick blodpropp och förmodligen blev så sjuk pga sepsis.
       Försökt läsa ikapp i mina journaler men jag har så mycket annat att ta ikapp från dom där veckorna som jag valt att prioritera 🙂

       Svara

        Men då var det ju inte tandläkarens fel som du skrev i början? Klart de inte drar ut tänder när man har infektion.

        Svara

      Herre-jävla gud…!
      Det har gått en dag sedan du skrev det här but I don’t care:

      Fyfan vilken pärs, det blir ju for real ett trauma.
      Dessa människor som nedvärderar att du fortfarande är sur att nån kastat tanden… I don’t get them.
      Det var ett trauma och kolossal otur som du gick genomlida. Att få hem tanden är ju ett sätt att kunna säga ”f*ck YOU tooth, I live and I’m strong”. Så klart(!) du ville få med den hem!

      Vet en bekant som slet av sin fingertopp (ingen IVA, respirator, koma etc. ) och de slängde hans fingertoppsben trots att han bad om att få det… Han tänker ännu på det nästan 10 år senare.

      Forget about them if they don’t get it.

      Svara

       Och är det ett sånt problem bör man kanske söka hjälp för det om man tänker på det så lång tid efter, som en ovan här skrev.. Jeez.
       (Alltså slängda tänder etc, inte själva traumat. Det kan också behövas hjälp med att hantera iofs).

       Svara

       👏👏👏👏

       Svara

   Jag drog ut visdomstand 2g åt som vanligt och inga komplikationer.

   Svara

  Alltså på tal om hennes juicer. Jag klarar inte av gröna juicer utan frukt i, tror jag ska spy för det känns som att dricka kall grönsakssoppa eller slam från typ en sjö. Är det någon här som uppriktigt sagt tycker det är gott?

  Svara

  Det finns en klinik någonstans i södra Tyskland där man kan fasta under översyn av läkare. Har man aldrig fastat innan kan det vara bra att göra det med någon form av stöd. Jag vet med mig att jag skulle få problem med yrsel och annat så jag skulle aldrig våga göra det på egen hand. Det gick ett TV-program på ARTE (Fransk-Tysk TV-kanal) om hälsoeffekterna av fasta. En av kvinnorna vittnade om hur fem dagars fasta innan hennes kemotherapi mot cancer gjorde att hon knappt hade några besvär efteråt alls. Läkaren (av gammal sort) sa att det var farligt och att hon borde äta som vanlig vilket hon gjorde och mådde pyton efter behandling nr.2 så inför tredje behandlingen valde hon att fasta igen och återigen > mycket små besvär. Om det är så kroppen reagerar på chemoterapi vanligtvis eller inte låter jag vara osagt, men faktum är att om du inte äter något alls så slår kroppens celler på ett automatiskt skydds-system efter två dagar för att spara energi. De friska cellerna, cancer-cellerna har förlorat den förmågan och stryker med = behandlingen ska bli effektivare. Återigen – vad som är sant eller myt kan jag just nu inte bekräfta, om någon som är utbildad läser får hen gärna kommentera.

  Svara

   Sånt är faktiskt intressant. Tycker det är ignorant att avfärda sådana här historier med att ”det finns inga underlag eller vetenskapliga bevis för det där” och jag känner liksom… och? Det finns dessutom mycket som inte är intressant att forska om för det finns inga pengar att vinna på det (t.ex. att det inte går att patentera) men det betyder inte att det inte fungerar.

   Alternativa metoder och mediciner kan ibland inte ersätta livsnödvändig medicin men kan fungera parallellt, åtminstone om det ej finns några hälsofarliga risker. Det skadar inte att prova om man vill men man ska vara beredd på att det antingen funkar – eller inte. Stödjer inte heller de som försöker utnyttja folks rädsla för att sälja en olja/piller etc.
   Mådde skit för några år sen, går ej in på det då det blir långrandigt, och den ”riktiga vården” vissa så patetiskt vurmar för sa bara åt mig att ta smärtstillande. Gick till kiropraktor som knäckte lite kotor, bad mig dricka mycket ingefära, citron, utesluta socker osv. Jag var helt återställd efter en månad med sessioner. Gick det över av sig själv eller p.g.a. hans behandling? Det vet jag inte men han gick åtminstone till roten av problemet istället för att bara döva symptomen som läkarna gjorde. Welcome to my TED talk.

   Svara

   Man kan inte använda enskilda personers upplevelser som ”fakta”. När jag hade cancer och fick cytostatikabehandling åt jag chokladpudding varje dag och mådde aldrig illa eller dåligt på annat sätt. Det betyder inte att chokladpudding är bra innan cytostatikabehandling.

   Svara

    O ps. Överlevde o har varit cancerfri sen -00, trots massa socker under behandlingen. Folk måste sluta läsa en massa bullshit och tro på vad som helst.

    Svara

     Underbart att du blev frisk!

     Svara

  Nä, inte äta och dricka massor utan vila och få i sig vätska vad prio.

  Fick alltid lite grönsaker och frukt och knapra på (när orken fanns) och så soppa när jag var sjuk.

  Min pappa är Old school och blandade ofta ihop varma örtdrycker till oss för immunförsvaret.

  Gör likadant med mitt barn nu.

  Svara

  Beror på vad det gäller. Dryck ja, helst vatten möjligen med c-vitamin i. Jag skulle äta mina syskon inte. Var matvägra barn och hade inget att plocka energi i från, syskonen hade desto mer depåer…..

  Svara

   Come again?

   Svara

    Vet inte varför men skrek ut av skratt åt din kommentar 😂

    Svara

   skulle du inte äta dina syskon säger du?

   Svara

    😂😂😂

    Svara

   Vad är slutsatsen? Åt du dina syskon?

   Svara

   Du skulle äta dina syskon för att de hade mer depåer 🥴😳😂

   Svara

   Rude

   Svara

   DU var mager dina syskon var feta, ok?

   Svara

  När min unge är slut så kör jag på massa vatten och ev nyponsoppa eller blåbärssoppa om det går ner.

  Svara

  Fint att Maxinne som inte är utbildad inom hälso- och sjukvård uttalar sig.
  Jävla nöt.

  Svara

  Sorry men hur fastar man? Är det 1 dygn rakt eller flera dagar? Är det i intervaller? Vilket är det bästa alternativet? 🙂 Frågar av ren nyfikenhet.

  Svara

   Finns massa olika sätt.

   Svara

   Jag körde en fyradagarsfasta. Drack vatten och åt lite mineralsalt. Gick utmärkt.

   Svara

   Testa dig fram! Har kört alltifrån 16:8 till 5-dagars vattenfastor (dryckesfastor med 0 kcal).

   Svara

  Alltså som apotekare blir jag ytterst provocerad av denna pseudovetenskap. För det första så är kroppen själv kapabel till detox. Om man läst eller väljer att fördjupa sig i grundläggande biokemi så fattar man processen.
  För det andra, människan har aldrig haft så mycket tillgång till mat som de har nu om man ser ur ett historiskt perspektiv. Vi har heller aldrig konsumerat så mycket protein och som vi gör idag. Därför har man sett i studier att 5:2 dieten t ex har bidragit med bättre värden i kroppen hos de personer som kanske inte haft bästa matintaget sen innan. Men detta innebär inte att man ska svälta sig själv i x-antal dagar. Kroppen behöver få i sig kolhydrater, protein och fetter för att fungera.
  Sen finns det faktiskt en anledning till att kirurger uppmanar patienter som genomgått större operationer att äta ordentligt med mat för kroppen behöver det i sin läkningsprocess.

  Svara

   Hade du kunnat något om biokemi, skulle du vetat att kroppen inte behöver få i sig kolhydrater utifrån. Det kan levern fixa själv.

   Svara

    Haha! Nej så fungerar det inte alls. Vart har du fått din källa ifrån?
    Om kroppen producerade all kolhydrat som den behövde utan intag så skulle inte den efterfråga kolhydrater. Då skulle inte kolhydrater vara en av kroppens viktigaste byggstenar. Plus om kroppen inte får i sig kolhydrater så börjar den istället bryta ner muskelmassan så proteinet omvandlas till glukos.
    Inte ens i dieten Lchf utesluter man kolhydrater för man vet att det är viktigt med intaget av det. Så kom inte och lär mig om grundläggande biokemi. Det är du som måste lära dig vad som är rätt.

    Svara

    I drygt ett dygn ja. Längre än så räcker inte kroppens glykogenlager, som kan generera glukos via glykolys. Hade kroppen producerat kolhydrater (glukos) själv hade ketonkroppar inte existerat, som står till grund för ketos.

    Ska man vara riktigt petig så finns protein i kroppen som kräver glukos. Men det korta svaret är att nej – kroppen tillverkar inte glukos själv om dessa inte tillförs.

    Svara

  Grejen med att truga i barnen mat är väl att de tappar aptiten när de är sjuka. När man är sjuk vill man ju ofta inte äta alls och då upplever man säkert som barn att föräldrarna tjatade om mat fast de egentligen bara ville att man skulle få i sig lite yoghurt.

  Svara

  Huuu
  Hade sådan ångest över att mat skulle fastna i hålet där visdomstanden satt.

  Svara

   Sydde de inte igen det? Det gjorde de på mig.

   Svara

    Det behövs inte alltid sys. Det är fler som inte sys.

    /Tandsköterska

    Svara

     Aha, ok. Läker hålet ihop bara?

     Svara

    Anonym 14:52
    Tandläkaren vickade ut tanden, kvar blev ett hål och jag drack vatten med sugrör. Men det var skönt när tanden försvann!!

    Svara

     Vickade ut, vad skönt!

     Svara

      Ja, låter som en dröm! När min tand skulle ut tog tandläkaren fram en liten minislägga och en mejsel och började banka på tanden som ett första steg. Hela huvudet ekade av fruktansvärda krasande ljud medan jag höll tandsköterskan i handen och ville dö. Nå, ut kom den till slut och jag skickades hem med munnen full av bomullstamponger. Tack och lov läkte såret väldigt snabbt, man får vara glad för det lilla…

      Svara

       Är det någon jävla tävling här inne om vem som hade det värst när tänderna slets ur käken på en och vem som var sjukskriven och traumatiserad längst efteråt?

       Svara

        Nejdå, inte alls. Jag jobbade som vanligt dagen efter och själva tandavlägsnandet tog egentligen bara någon minut.

        Svara

        😄

        Svara

        Eller hur. Betalar lätt tio papp för å bli sövd känner jag

        Svara

  Kroppen förbrukar mer näring/energi och vätska när man är sjuk, därför det är viktigt att man äter och dricker mycket.
  Men att dra ut en tand kräver inte lika mycket läkning som vid tex hög feber, infektion, operation eller fraktur. Så om hon fastar kommer varken göra till eller från.

  Men är det verkligen fasta om hon dricker mat istället för att äta den?
  Och dem flesta väljer nog flytande föda framför fast föda efter att ha dragit ut en tand.

  Svara

  Älskar fasta.
  Men det får man inte säga högt.
  Kroppen lagar sig själv på cellnivå. Men det tror ingen på.

  Svara

   Tror gör man i kyrkan. Inom medicin gäller verifierad fakta.

   Svara

    Amen!!!

    Svara

  Hahaha, detta är skojigt. När fasta blev inne på 70-talet innebar det emsersalt (tömmer tarmen kan jag säga) och örtte. Noll näring. Körde sju dagar med extrempromenader varje dag. Juicefasta är bara flytande föda, inte fasta.
  Och så detta tjat om cancer och socker, sluta omedelbart att skuldbelägga sjuka. Det är inte deras fel, de behöver inte ”slåss mot cancer” eller ”kämpa”. Shit happens, så är det.

  Svara

   Aaaah, jag minns – glaubersalt använde jag (samma sak, antar jag…) – smakade FASANSFULLT och sen kom allt mag-och tarminnehåll ut som en störtflod. Gräsligt. Och sen örtteer (jag kan fortfarande inte dricka örtte då det påminner mig om dessa hemska tider…), potatisavkok och eventuellt lite grönsaksjuice. I uppemot 14 dagar. Sista gången (ja, det blev den sista) trodde jag att jag skulle dö då hjärtat fick frispel och bara rusade. Jag bröt fastan på stående fot. För jävligt var det. Och efteråt var hela jag som besatt av att få ÄTA så det funkade inte som varesej rening eller bantning. Dessutom renar kroppen sig själv, via sina ytterst funktionella organ. Den behöver inte vila upp sig.

   Svara

  Min kusin började med 5:2 och avancerade sedan. Hon påstod det var hälsoskäl som låg bakom men man kan inte förneka att hon gick ner väldigt mycket i vikt på kort tid… Jag blev orolig när hon sa att hon hade som mål att fasta i 21 dagar (enbart dricka vatten alltså). Hon klarade 16 eller 18 dagar om jag minns rätt, sedan närmade sig julen och hon vågade inte gå från ingen mat i 3 veckor till massor av julskinka och liknande. Inte hört från henne på ett tag så vet inte hur det går nu. Tycker själv så lång fasta låter galet men visst, googlar man fördelarna med fasta låter det ju rätt lockande. Jag har provat men min hjärna stänger ner…

  Svara

   Det är ju inte fasta, det är svält! Total och fullständigt svält. Den som tror att kroppen ”mår bra” av det har nog missuppfattat rätt rejält. Ingen kropp vill gå under av svält (kroppen vet ju inte att det bara rör sig om en ide´ och att den får mat igen om ett par veckor…) utan hamnar i ett tillstånd av stress som inte är det minsta positivt. HerreGUD!

   Svara

    Håller med. Vi sågs inte just perioden hon fastade (hon bor utomlands) men hon påstod att hon utan problem kunde jobba 16 timmars pass och mådde jättebra. Jag fick bara känslan av att hon fått en ätstörning. :-/ Anorektiker kan ju bli ”höga” på sin svält och då må ”bra”. Nä vissa kanske kan fasta i perioder men andra kan nog inte hantera det.

    Svara

   Fast det är inte bra att tappa vikt och inte äta när man är sjuk. Min syster tappade nyss 7 kg när hon låg sjuk i Corona. En vän som jobbar på Iva blev orolig för det inte kul att få in patienter som tappar vikt eller är uttorkade.
   Orkar man bara dricka är det bra att dricka näringsdrycker!
   Men fasta låter ju inte klokt!

   Svara

   Klart som fan att hjärnan stänger ner när man inte äter något!

   Svara

  Man mår ju aldrig så bra som när man legat magsjuk länge och kroppen är helt fastad och detoxad!

  Inte.

  Svara

   Skrattade högt rakt ut! 😂😂

   Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

  Ge mej ditt bästa tips på en grönsak eller mat som gör mej piggare. Är så himla trött. Tack. 😊

  Svara

   Det är ju svårt att avgöra. Ät varierat, mycket frukt och grönt, motionera, var ute i dagsljuset och få dina åtta timmars sömn. Gör du detta och ändå upplever dig orimligt trött kan du kontakta 1177.

   Svara

   Kolla dina värden. Järnbrist är väldigt vanligt och gör att man blir just trött.

   Svara

   Ingen grönsak kommer göra dig piggare. Du får se om dina kostvanor, hur du rör dig, hur du jobbar, när du sover etc och se vad som kan förbättras.

   Svara

   Tack för tips. Ni är bäst 😊😇

   Svara

   Kan vara idee att boka läkartid för att ta blodprov, tex kan brist D-vitamin, B12, forlsyra, järn, mm ge trötthet som symtom.

   Svara

   Kaffebönor…?

   Svara

  Lyssna på Det svältfödda spädbarnet från Rättegångspodden o säg sen vad ni tycker om fasta.

  Svara

   Helt jävla sjukt, den killen blir man lite rädd för. Svar på tal på ALLT också.

   Svara

    Ja usch blir väldigt förbannad på hur de väntat med att söka hjälp och hur mamman verkar ha litat blint på denne man. Riktig manipulerare av rang.

    Svara

   Viss skillnad på att själv välja att fasta under en period och att svälta sitt barn.

   Svara

  Att långfasta kan vara bra många gånger, men inte för alla då det stressar kroppen.
  Intermittent fasting kör vi alla under natten då vi sover, så det är inga konstigheter.
  Att dricka juicer och kalla det att fasta är däremot helt fel.
  När man fastar dricker man endast vatten(om man inte torrfastar) och tillsätter på sin höjd, salt.

  Svara

   Jag gillar personligen inte juicefasta men om någon avstår alltså fastar från mat som man tuggar och istället bara dricker juice under en individuellt bestämd tidsperiod så är det inte fel att kalla det för juicefasta.

   Svara

    Det är bara det att det inte är någon fasta då den dricker sin näring istället för att tugga den.

    Svara

     Håller inte med om att det inte skulle kunna vara en fasta om man tex dricker sellerijuice eller liknande du låter ju matsmältningen vila och hamnar i ketos ändå medans du avstår /fastar från all den mat du i vanliga fall äter. Ledins vitaminfasta skulle då behöva byta namn enligt din teori. (bara som ett exempel)

     Svara

  Dessa människor som kör dessa extrem fasta kan väl inte jobba eller lämna hemmet?
  Om jag inte åt något och bara drack vatten i 7 dagar, så efter 2 dagar utan mat och enbart vatten skulle jag nog inte lita på att mina hjärna kan hålla focus när jag kör bil, och på jobbet tror jag absolut inte min hjärna skulle klara matten eller problemlösningar. Och all form av träning och gym kan jag ju glömma, för ingen mat = ingen energi eller ork.

  Jag tror fasta är bra om man äter och dricker mycket skit, men att fasta och sedan gå tillbaka till en dålig kost hjälper ju inte, då kan man skippa fastan och köra en hälsosamkost direkt och sedan fortsätta med det hela livet.

  Svara

   Min kusin påstod att hon jobbade 16 timmars skift (sjukvård, i usa) när hon fastade och bara drack vatten i över 2 veckor. Jag fattar inte hur. Jag provade 5:2 men höll på att svimma. 😛

   Svara

    Jag har jobbat 13 timmar utan paus för att äta (kaos på jobbet) bara drack vatten, totalt var det 16 timmar utan mat, kan säga att jag var ganska slut i huvudet efter det, blev att äta och direkt när man kom hem och sen lägga sig och sova efter det, ganska slut både fysiskt och mentalt. Kan inte se hur jag skulle klara att jobba utan näring eller energi utan enbart dricka vatten.

    Däremot om man fast på det sättet att man dricker näring och energi istället kan man ju klara sig utan fast föda utan problem. Men det är ju inte riktig fasta, det är ju någon form av ”fusk fasta”.

    Jag tror dessa som fastar och bara dricker vatten i 1 vecka ligger hemma och sover större delen av dygnet helt slut, och säger att det beror på att kroppen rensar ur allt skit.

    Svara

     blev att äta direkt när man kom hem och sen lägga sig och sova*

     Svara

  Så plötsligt tycker du att det är bra att influencers uttalar sig i medicinska frågor? Att man ska ta hälsoråd från IG stories på allvar? Du brukar kritisera när influencers påstår massa saker utan täckning, men detta köper du helt?

  Svara

   Har du läst inlägget?
   😊

   Svara

    Ja? I stället för att skriva ”Maxinne ger medicinska tips tagna ur luften” som du skulle skrivit om alla andra influencers skriver du att du läst på ”legitima sidor” och att det verkar vettigt. Det ÄR inte rimligt att göra tvärsäkra hälsopåståenden endast utifrån sin egen erfarenhet, och du brukar i vanliga fall alltid skriva typ ”Tänk om Maxinnes unga fans följer hennes exempel utan att kolla upp saken närmare! Oansvarigt!”

    Svara

  Du rensar kroppen på bakterier genom att dricka mycket . Kroppen tvättas på gifter genom levern . Herregud är folk så korkade att ni inte förstår att vilken mat man äter eller vitaminer spelar någon roll.
  Apoteket tjänar pengar på sina medeciner och det görs ingen forskning i hälsokost . Du renar kroppen genom att kissa ur gifter tex om du har rökt druckit eller ätit mycket skräp mat. Pinsamt !

  Svara

   Du kan inte kissa ut lungskador pga rökning eller leverskador pga alkohol…
   Däremot är vätska väldigt bra för kroppen, många dricker alldeles för lite idag, så om man dricker minst 1,5-2 liter/dag skulle många må bättre.
   Den enda som är pinsam här är du, som tror att man kan kissa ut sjukdomar istället för att äta medicin…

   Svara

  Fasta är bullshit. Sunt förnuft ska gälla. När man är sjuk är man trött och har feber för att immunförsvaret ska få all fokus. Om man då äter en portion mat så går det åt energi att bryta ner maten. Energi som kunde gå till immunförsvaret. Juicer är väl bra för då ger man kroppen väldigt snabba kolhydrater som går relativt snabbt ut i blodet och minimal energi tas från immunförsvaret.

  Svara

   Jag ska vara tydlig med att tillägga att vätska är JÄTTEVIKTIGT när man är sjuk.

   Svara

   Men alltså, kroppen kan ju upprätthålla massor av funktioner samtidigt utan att behöva prioritera bort något? Alla celler sköter sig själva, de behöver inte koordinera sig. Immunceller konkurrerar inte med cellerna i mag-tarmsystemet.

   Svara

   Gäller samma sak andra celler? tex att man kan inte använda hjärnan samtidigt som man smälter maten? Och när levern rensar kroppen så måste mag/tarm kanalen vara stilla?

   Svara

  Så det är okej att skriva om Paolo Robertos sexköp men inte om Maxinnes? Okej 🤡

  Svara

  Feed a cold, starve a fever
  som det ju heter …

  Svara

   va?

   Svara

  Om man vet hur man ska göra för att hitta bra källor finner man fort att det inte finns några högkvalitetsstudier på människor som visar att «juicefasta» förbättrar sårläkning. Ska inte dra massa pekpinnar men ett tips för att hitta bra information om hälsa är att googla «ncbi» + «review» + det du är intresserad i, ex. Ncbi review fasting wound healing, eller ncbi juice fasting health benefits

  Läs resultat/diskussionsdelen på 3-5 hits och bli klokare. Då får man summeringar av offentliga forskningsresultat

  Svara

   (Och ps. om det inte finns några bra resultat – så finns ingen bra forskning på området och personen som kommer med påståendet har alltså inga belägg för att ha en åsikt.)

   Svara

  Det känns som att vilken sjukdom man än har finns det människor som ska ”bota” den genom ens kostintag – i synnerhet om man är kvinna. Jag finner det ärligt talat lite förolämpande.

  Svara

   Eller hur!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.