Petra Tungården klockrånad med kniv på öppen gata

Den här texten kommer från Petra Tungårdens blogg där hon berättar om hur hon och hennes vän Linn blev utsatta för ett knivrån, mitt på Riddaregatan, mitt på blanka dagen.
Så tur väl är så kom de undan med blotta förskräckelsen och några blåmärken, tack vare två snabbagerade män som brottade ner och höll kvar rånarna till polisen kom till platsen och kunde gripa de skyldiga som var ute efter Petras klocka.
Petra fick tillbaka sin klocka men ska sälja den nu för att inte riskera att något liknande händer igen.

Usch, ska sälja klockan direkt. Struntar fullständigt i att jag fick tillbaka den. Vill absolut inte gå runt med något som uppenbarligen kan få folk att attackera en med en kniv. // Petra

Skönt att allt gick så bra och skönt att det finns så modiga personer som vågade ingripa!

De får dagens stora gyllene Hetsätarkatt för sin medmänskliga insats.
Katten och hatten av! 

Ps. Jag kommer moderera alla kommentarer efter att ha sett Petras kommentarsfält. Fyi.

188 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Petras kommentarsfält var inte trevligt efter det där inlägget. Jag hoppas att du har koll och inte godkänner sånt här.

  Svara

   Petra har lagt till en text nu om att hon inte har plats för rasism på sin blogg. Så starkt och härligt att se att Petra gör ett ställningstagande! Imponerad, go Petra!

   Svara

   Läste nu och såg att flera skriver saker som ”jaha inget signalement då vill du inte att rånarna grips” trots att det står klart och tydligt i Petras text att ena gärningsmannen greps på plats. Önskar att folk som kommenterar utan att läsa först fick en elstöt av sitt tangentbord.

   Svara

    Rubrikläsare, ofta med starka argument för ngt som aldrig har skett 🤷🏻‍♀️

    Svara

  Inga bilder?
  För en gångs skull verkar det som medborgarna låtit bli att använda sina mobilkameror för att sen sälja bilder till media.
  Vi får anta att Petras version är korrekt då.

  Svara

   Vad menar du med det? Varför skulle hennes version inte vara korrekt för?

   Svara

   En person är ju gripen så du får väl knata ner till rättegången själv och inspektera och se om utseendet passar in i din världsbild.

   Svara

  Räddad ”tack vare två rådvilliga och snabbagerande män”. Väntar på arga kommentarer från de ilskna feministerna som brukar hänga här …

  Svara

   Tror inte att feministerna blir arga av att män faktiskt gör något bra för en gångs skull 😉

   Svara

   Ja precis, det är det feminismen kämpar mot: bra män som hjälper kvinnor. Eller hur var det nu… 🤦🏼‍♀️

   Svara

   Hur tänker du där?
   Menar du att feminister tycker att hon skulle skrivit ”hens” istället för män?

   Jag tror du är väldigt känslig och kränkt eller kanske förorättad av någon annan anledning och försöker projicera det mot en grupp du föraktar.

   Svara

   Men snälla, självklart finns det goda män. Feminism ligger på gruppnivå och inte individnivå.

   Svara

   Tänk ett varv till kära Anonym 09:15 Mvh Feminist

   Svara

  Hoppas att du fortfarande släpper fram kommentarer som är sakliga, även om alla inte håller med dem rent politiskt.

  Svara

   Vilka sakliga kommentarer som har med politik att göra ska släppas fram? Personen var inte av utländskt påbrå står på Petras blogg. Vet inte riktigt vad för politiska ”sakliga” kommenterar som ska släppas genom?

   Svara

   Åh, du måste mena polisens verksamhet – mer pengar till polisen. Jag är på din sida i den politiska frågan.

   (denna kommentar innehöll cirka 2 kilometer ironi, jag förstod såklart vad du fiskar efter men fångar inte betet)

   Svara

  En googling och Petras klocka är överallt på nätet. Även Alexandra bling visar sin AP flera gånger i veckan på stories. Sorgligt men folk måste vara mer diskreta.

  Svara

   Men nej nej? Varför ska man inte få visa upp vad man har utan att folk ska stjäla??

   Svara

    Nej det går inte längre tyvärr.

    Svara

    Jag tolkar huvudkommentaren som ironisk? Typ som vid våldtäktsmål att man alltid tjatar om vad kvinnan hade på sig. När man applicerar samma retorik på annat så slår det slint i huvudet på folk men inte när det gäller våldtäkt.

    Svara

   Den tanken är farlig. Lika farlig som att kvinnor skall tänka på sin klädsel för att inte bli våldtagna. (Istället för att män skall tänka på att ge F*n i att våldta.)

   Människor bör istället alltså tänka på att inte stjäla av andra. Lätt som en plätt, det är de kriminellas livsrum som skall begränsas inte alla andra medborgares.

   Svara

    Absolut, men man kan tyvärr inte bara förhålla sig till hur saker och ting borde vara, utan måste även förhålla sig till hur de är.

    Svara

   För mig som inte kan något om klockor eller har pengar ser det ut som vilken Ur&penn-klocka som helst.

   Svara

   Nej vi ska inte skylla på offret. Bara nej.

   Svara

   I detta kontantlösa samhälle är det inte längre möjligt på samma sätt som tidigare att tex råna banker eller butiker för att skaffa pengar som kriminell. Därför går personrånen upp. Det är kanske då ett bra råd att inte skylta så mycket med sina värdesaker. Att argumentera på samma sätt som kring våldtäkt är ju onödigt. Kvinnor kan inte lämna sin kropp hemma när de ska ut. Men superdyra klockan eller diamantringen kan man lämna. Jag önskar att det var så enkelt att man bara kunde säga ”sluta råna” eller ”sluta våldta”. Det kommer alltid att finnas desperata människor.

   Svara

  Men fy vad obehagligt och vilken tur att det fanns de på plats som vågade ingripa.

  Svara

   Hög risk ändå att ingripa vid knivrån!

   Svara

   Vi tänker inte på det så ofta, men det finns många goda människor därute som instinktivt reagerar instinktivt genom att ingripa och försöka hjälpa den som blivit utsatt. Jag har själv blivit rånad en gång på pendeltåget. En för mig helt okänd kille rusade direkt efter rånaren och försökte stoppa honom, utan en tanke på sin egen säkerhet. Så himla fint!

   Svara

  Vad kan rimligtvis finnas för negativt att skriv a om en dylik händelse som kräver moderering?

  Fruktansvärd upplevelse för alla inblandade, tur att de som ingrep inte blev skadade. Härligt att det finns civilkurage kvar, inget jag dock rekommenderar kreti och pleti att utöva gentemot knivbeväpnade gärningsmän.

  Svara

   Jag tror, utan att ha läst kommentarerna på hennes blogg, att det dels handlar om invandrare och att det dels handlar om att hon ”får skylla sig själv” som skyltar med dyra klockor och väskor.
   När Kim K vart rånad i Paris tyckte många att det var rätt åt henne som skröt så mycket om sin rikedom på sociala medier.

   Svara

   Nä stå och kolla på istället ditt Jävla fån

   Svara

  Heja Petra som skrev ett så bra tillägg om att hon inte accepterar rasism!

  Svara

  Usch vad obehagligt, vad bra att folk ingrep

  Svara

   Folk? Det var män!

   Svara

    Vad spelar det för roll vad dom har mellan benen?

    Svara

    Är män inte folk? 🤔

    Svara

    Ja, bra jobbat av dessa män.

    Svara

    Är inte män folk?

    Svara

    Är inte män folk? Vad är de då? Fä?

    Svara

   Om jag såg något sådant hända så skulle jag bli stel som en staty. Det är tur att det finns människor som inte fryser till. Många skriver på nätet ” Om jag såg följande hända så skulle jag göra följande”
   Det är lätt att skriva sådant på nätet, men när saker verkligen händer så vet man inte hur man kommer att reagera.

   Svara

    Knivar är dock inte att leka med. Det är otroligt farligt att ingripa mot någon som har kniv.
    Här är en bra video som visar hur man bör göra vid knivattack

    https://youtu.be/kvlrnc7hlQI

    Be safe

    Svara

    Absolut. Det är väldigt lätt att tänka att man skulle hjälpa till när man inte var där. Speciellt går det ju så fort, man måste hinna förstå att det är någonting som faktiskt händer som är fel (människor är ju så rädda att göra bort sig om de ingriper och det visar sig att de typ missförstått situationen). Så tycker verkligen det var bra gjort av dem.

    Svara

     I början kanske man inte greppar heller. Ser jag vad jag ser? En ovanlig situation. Tur att de fångades. Dubbelt så läskigt att bli utsatt o att gärningsmannen går fri. Nu får hon ett ansikte, annars kanske hon sett gärningsmannen drag i olika människor o fått upp pulsen för alla möjliga människor. Sen vill folk se dekadens o skönhet men samtidigt blir vi upprörda. Ingen hade brytt sig om Kim K om hon arbetade med att städa, såg medioker ut osv…

     Svara

  Ot, men varför stängdes komnentarerna till inlägget om Kenza?! Har inte haft tillgång till internet på ett dygn (i knoooow), så har jag missat något?

  Svara

   Fattar inte heller

   Svara

   För att folk inte kunde gratulera och stanna där.

   Svara

   Folk var rövar. Hävdade att hon ljugit om svårigheterna att bli gravid, skrev att de bara skaffade ett barn till för att kunna få in mer reklampengar och annat otrevligt. Folk är inte kloka.

   Svara

    Konstigt att man har så mycket emot att folk skall ha ett andra barn… som väl fortfarande är det vanliga antalet folk skaffar.
    Hade de bara haft ett hade väl folk hittt anledningar att klaga på det också

    Svara

     Det var väl ingen som var emot det. De ifrågasatte annat. Vilket kanske var onödigt men ingen ”var emot” att hon skaffar två barn 😄

     Svara

     Det är ju väldigt konstigt också med tanke på att det var så otroligt fin stämning när Kenza gick ut med att hon var gravid första gången? Även här inne var folk så glada för hennes skull. Vad har förändrats?

     Svara

      Folk blev väldigt irriterade på henne i podden hon hade med sin vän, det ändrade väl deras syn på henne 🤔

      Svara

    Det jag tycker är sorgligt är att folk har blivit så syniska att man faktiskt tror att det finns en bakomliggande strategi. Men vems fel är det? Det har ju alltid funnits en strategi och jag tycker faktiskt att det är en lite rimligt att ifrågasätta dessa människor som faktiskt tjänar väldigt mycket pengar på sina barn. Barnen är en del av inkomsten 🤷🏻‍♀️

    Svara

     Gillar ändå att någon skrev ungefär ”slår vad om att hon kommer fortsätta blogga nu när hon är gravid igen” och på riktigt dagen efter hon gått ut med graviditeten så berättar hon att hon ska fortsätta blogga trots allt😅

     Svara

  Har varit ett problem på Östermalm i flera år, googla. Jag kan tycka att om man har köpt en klocka för 100 tusen så måste man förstå att det är högrisk att flasha med den ute bland folk. Fel av rånarna, absolut, inte offrets fel såklart – men det är extremt mycket pengar runt en handled. Och, man har den av bara en enda anledning:att visa andra att man har råd. Samlare lägger sina Rolex i kassaskåpet.

  Svara

   Eller för att man tycker att klockan är snygg? Allt man gör är inte för att skryta

   Svara

    Det finns kopior som ser exakt likadana ut. Om man köper för att den är snygg, menar jag.

    Svara

     Kopior tillverkade av ”slavanställda” inom olika maffior är alltså att föredra om inte brottsoffret själv ska få skulden för att hen blev knivrånad? Om det är en välgjord kopia istället för en äkta rolex, är det mer synd om brottsoffret då?
     Vad är det här för galet argument?

     Lika mycket som jag ska få gå lättklädd på stan utan att det är mitt fel om någon tafsar på mig eller våldtar mig måste jag kunna få ha en snygg väska, klocka eller smycken utan att få en kökskniv i ansiktet.

     Svara

      Trodde bara att det var i obygden folk drog kniv för diverse strunt

      Svara

       Obygden, är det sthlm du menar? Det är väl där det händer normalt..

       Svara

     Är det inte olagkigt med kopior?

     Svara

      Ja, i vissa länder i Europa kan msn bli stoppad på gatan om man har en kopia av nåt, t.ex. solglasögon eller väska, och få höga böter. Om man inte stoppas i tullen…

      Svara

     Nej nej! Köp aldrig kopior! Tillverkas under vidriga förhållanden och finansierar kriminellas övriga aktiviteter.

     Svara

      Hahaha! Lägg av.

      Svara

   Fast vadå, är det att flasha att ha den på sig utanför hemmet?

   Svara

   Du kan göra samma argumentation om ett par Silikonbröst. Tänk ett steg längre.

   Svara

    Fast vadå Anton! Tror du att alla som gör silikonbröst gör dom onaturligt stora och för att flasha de?

    Svara

     Tror det var ett sätt att kritisera kommentaren om att man får skylla sig själv om man blir rånad om man har en fin klocka på sig. Tror att du tolkade Anton fel

     Svara

     Fast det tyckte ju folk häromdagen när en tjej skrev att hon började gråta för att vissa invandrartjejer glodde på hennes kropp så mycket att hon fick lämna cafeet(?) hon var på så skrev folk här att hon visst fick skylla sig själv för att hon visst hade tighta träningskläder på sig. Helt sjukt.

     Svara

    Svårt att råna ngn på ett par sillisar dock!!

    Svara

    Vad är priset på svarta marknaden för ett par lyxiga sillisar? Not so much

    Svara

   Och jag tycker att klockor, och allt annat som har ett användningsområde, ska användas istället för att samlas på hög i nåt kassaskåp. Vore faktiskt väldigt bra om folk slutade köpa saker som dom inte använder.

   Svara

   Du avslöjar din okunnighet Bling.
   Man lägger inte så mycket pengar på en klocka ”för att visa att man har råd”.
   Många har ett genuint klockintresse och det blir som en hobby. Utöver det finns samlarvärdet/investeringen. Det är liksom mycket roligare att bära sin investering, dvs klockan, som ett vackert efterlängtat smycke på handleden än att bara ha sina pengarna stående på ett aktiekonto.

   Jag är själv gift med en klocknörd som köper/säljer, besöker mässor, hänger på klockforum, umgås med likasinnade, lyssnar på klockpodd och läser tidningar och böcker om klockor. Min man har aldrig sålt en klocka med förlust, tvärtom. Många gör som han, byter upp sig och ”klättrar i samlarstegen” eftersom det är lätt att tjäna pengar på klockor om man är insatt.

   Och han bär och använder alla sina klockor – ingen som blir liggandes oanvänd i något kassaskåp. Samma sak med hans klocknördkompisar, alla använder klockorna. Däremot måste de numera använda dem med förstånd. Vilket är jättetråkigt men så är det. Men påstå inte saker som du inte har kunskap om.

   Svara

    Hur gör han? För jag har aldrig lyckats sälja en klocka med vinst :p har Rolex och Omega.

    Svara

     Det är Rolex han tjänar pengar på.
     Han har örnkoll på vilka modeller det är långa väntetider på och som är mest eftertraktade. Oavsett vad man tycker om det är det stor hype kring vissa modeller.

     En kompis till oss fick släppa allt och åka till en butik på en flygplats utomlands för att köpa en klocka han försökt få tag på i två år. Sådant tryck är det. Och den kan han nu sälja vidare dyrare än vad han själv köpte den för, om han skulle vilja.

     Svara

    Nja, inte alla klocknördar, anonym 13:23. Även jag har erfarenhet av klocksamlare och vet att många av dem har sina ur i kassaskåp och faktiskt använder kopior (Går ej att se skillnad) ute bland folk istället. Just för att vissa dyra ur har bra andrahandsvärde har skicket blivit mycket viktigt, absolut mint condition betyder pengar. Att t ex använda en Rolex varje dag tycker Rolex själva är fel – de får damm och smuts i sig och måste rengöras. Rengjord klocka = sämre värde. Så det finns alla sorter, vissa använder sina ur, andra inte. Som med konst – vissa har sina tavlor i säker förvaring istället för på väggarna. Rikt folk gör allt möjligt. Nyrikt däremot, ja, de brukar flasha med sina smycken så att andra ska se. Finns alla varianter.

    Svara

     Hahahaha, ”rengjord klocka – sämre värde”
     Där avslöjade du sin totala okunskap. Det som avgör klockans värde – i den prisklass samlarobjekten ligger – är modell och begränsad upplaga.

     Med dream on.

     Svara

      Anonym 15:15: Säkert har du rätt, din kille samlar ju på Rolex, brackklockan för amatörer utan pengar nummer ett. Med Patek Philippe är det helt annorlunda, också prisklassen som ligger långt från Rolex där ni håller på – om jag nu ska vara snorkig mot dig som du är mot mig.

      Svara

     Jag är inte övertygad om din analys gällande rikt och nyrikt folk.

     Svara

  ”Rådvilliga” män hehe

  Svara

   Ja att övermanna en knivbeväpnad kräver lite stake.

   Svara

    Så klart. Kände väl bara att ”rådvilliga” var något missanpassat i sammanhanget, men ser att hon ändrat det nu. 🙂

    Svara

    Förlåt, kände nu att jag läste din kommentar lite snabbt och feltolkat haha!

    Svara

    Ja det krävs helt klart lite osäkerhet och tveksamhet om man ska klara det.

    Svara

   ja jag blev förvirrad av den meningen

   Svara

  Fruktansvärt, skönt att höra att människor ingrep iallafall ❤️ Hoppas hon mår bättre snart, otroligt traumatisk händelse.

  Svara

  Ändå märkligt att hon inte ens har reflekterat över att en dyr klocka kan trigga desperata rånare. Klassklyftorna och segregeringen är ju enorm idag tyvärr- och värre lär det bli.

  Svara

   Ja så länge klassklyftorna ökar tyvärr kommer det fortsätta. Men hemsk upplevelse.

   Svara

   Sånt jävla sunkigt förakt gentemot fattiga att antyda att de rånar pga det. Det är inte fattiga som rånar kvinnor på smycken. Det är avskrap till människor.

   Svara

    Sunkigt förakt mot fattiga? Kom igen, tror du att det är rika människor som begår personrån? Ingen heller som har påstått att det är alla fattiga som begår dessa brott.

    Svara

     De rika – ”världseliten” – begår mer sofistikerade ”rån”…

     Svara

    Antonym 10:57, de människor du kallar avskrap har oftast anledningar till varför de rånar. Inga människor rånar andra utan en anledning, för att det skulle vara ”kul”?
    Det kan vara för att sätt mat på bordet, ha råd med ett missbruk, betala tillbaka skulder som pressar dom. Det handlar oftast om det ekonomiska, hade dessa personer haft jobb/lön/pengar på kontot så hade det inte rånat.
    Personen ovan skriver inte att ALLA ekonomiskt utsatta begår brott. Men det är en faktor som spelar in.

    Svara

     Jag läser inte om hemlösa uteliggare som går runt och rånar folk. Dessa människor som faktiskt inte har någonting, och som sover på gatan i urinluktande kläder.
     Dom som rånar verkar ha mopeder, kläder, verktyg, dyra bilar, tak över huvudet… Dom är ofta mindreåriga som inte ens behöver tänka på egen försörjning med allt vad det innebär. När dom rånar så används ofta förnedrande inslag under rånet, som dom inte behöver göra, men verkar ändå vilja göra för att det är kul. Det enda dessa mindreåriga behöver göra är att gå till skolan och plugga hårt, för att sen kunna flytta hemifrån och ha ett bättre liv än sina föräldrar, men det verkar inte vara ett rimligt alternativ.
     Det är inte synd om dessa människor. Dom har alternativ, men väljer kriminalitet.

     Svara

      Oj vad jag håller med dig i det här ämnet! Jag tror inte heller att det är ekonomiskt utsatta och fattiga människor som rånar. Det är bortskämda spolningar som vill finansiera en livsstil de inte har råd med. Antingen vad gäller märkedprylar och materiella ting och/eller droger av något slag. Vet en som var med och rånade en bank för rätt länge sedan. Hade alltid fått märkeskläder och allt annat han ville ha. När sedan vuxenlivet skulle levas, visade det sig vara så kostsamt att han rånade banken.

      Svara

       Jag fortsätter, lyssnade även på en föreläsning med tidigare kriminell. Han uppgav att han aldrig saknat något ekonomiskt eller materiellt. Kom från en välbärgad familj någonstans i huvudstaden. Bakom ytan dolde sig missbruk hos föräldrarna. Han var stökig i skolan och började råna/görs inbrott för att det var spännande. Jag tror att det är ytterst få som går ut och rånar någon på en rolex på Östermalm, för att kylskåpet gapar tomt och barnen är hungriga!

       Svara

     Sluta försvara rånare!!

     Svara

     Men herregud det är ju kriminella nätverk. Det kan du ju inte ha missat.

     Svara

     Ja, om man riktar ett vapen mot en annan människa för ekonomisk vinning är man ett jävla avskrap.

     Svara

     Du är säkert i en relation med någon kriminell, din bortkollrade fjant. Det är enda anledningen jag kan komma på till varför du sitter och försvarar rånare.

     Sorry to burst your bubble men enligt min erfarenhet är det inte nödvändigtvis människor som sitter i pressade ekonomiska situationer utan folk, ofta korkade och ovilliga att kämpa för saker de vill ha, som vill ta den snabba men riskfyllda vägen till enkla pengar och statusprylar. Är du lågutbildad och med andra negativa faktorer (negativa som i att det blir svårare att få ett högavlönat jobb) kommer du nog inte att jobba som investment banker med en miljon om året eller bli nya Steve Jobs och de vet om det.

     Och om du siktar med vapen mot en annan människa så är du ett avskrap punkt slut. Det betyder att du är villig att skada andra människor för att du inte orkar kämpa på det sätt alla andra gör för jobb och pengar. Och nej, att du är fattig köper jag inte för det finns många fattiga som håller sig på rätt sida av lagen och det finns alltid någon hjälp att få.

     Svara

  Fantastiska insatser av de personerna som befann sig i närheten, vad skönt att få hjälp i det utsatta läget. Personrån har väl en ganska låg upplösningsgrad så det är superbra att förövarna kunde gripas på plats, de kanske till och med kan bindas till andra personrån. Att de kunde gripas innebär förhoppningvis också att Petra och hennes kompis upplever att de får upprättelse och att de kan känna sig i alla fall lite mindre otrygga och rädda efter den här händelsen.

  Svara

   upplösningsgrad?
   Du menar kanske uppklarningsprocent?

   Svara

   Vad har de för uppklarningsgrad? Mig veterligen är den kanske god, men det kanske beror på vilket polisområde vi talar om?

   Svara

   Fantastiskt att de vågade ingripa, själv skulle jag kanske kunnat köra på MCn, men f-n vet om jag vågat kliva ur.

   Ironiskt nog kommer det upp reklam för klockor mitt bland kommentarerna för mig. Kanske inte så lyckat.

   Svara

  Usch vad hemskt! Vad var det för klocka? 😱

  Svara

   Rolex

   Svara

  Får flashbacks till när jag blev utsatt för rån på min arbetsplats, stor kökskniv inblandad då med.. usch!
  Inte för att det är samma sak men.. ja..
  Trist att sånt händer!

  Svara

   Usch vad traumatiserande, bra att du är okej 😕

   Svara

  Känner två personer som varit med om liknande händelse under senaste månaden där det troligtvis handlar om samma gärningsmän. Hemskt!

  Svara

  Fruktansvärt. Men de som brottade ned gärningsmännen förtjänar medalj. Finns inga ursäkter till att nån skulle bli rånad- oavsett dyrgripar på armarna. Så sjukt att det sker dagtid numera också. Förstår att hon blir extra nojig nu när hon har ett litet barn också 😢

  Svara

  NEJ!!!
  Till alla ovan som anser att ett samhälle där allmänheten skall anpassa sig efter rådande kriminalitet är ok:
  DET ÄR INTE OK!

  Bara att tanken finns, ”hon skulle tänkt på vad en sån klocka drar till sig”, är skrämmande.
  Såklart den tanken måste få finnas, för då kanske fler inser att något måste göras för att förebygga och motverka kriminalitet.

  SÅ, mer pengar till socialtjänsten, skolan och polisen. Heja heja.

  Svara

   Och flera fritidsgårdar!

   Svara

    Aaa, för de som rånar folk på 100.000kr klockor hade ju självklart inte gjort det om det bara fanns fler fritidsgårdar, de har ju bara tråååkigt.

    Svara

     Det handlar ju inte om att rånarna ska gå på fritidsgård, det handlar om skyddsnät, positiva förebilder och att motverka kriminalitet och gängverksamhet för de som är unga. Unga människor utan sammanhang, förebilder eller positiva fritidsintressen är lätta byten för gäng och kriminella.

     Svara

      Varför skulle de inte vara kriminella när det knappt finns några riktiga straff? Är uppvuxen i förorten och dessa människor ser Sverige som ett stort skämt som de kan göra vad som helst i utan att behöva betala för det. Så länge straffen ser ut som de gör kommer inget att ändras. Och kom inte med era obildade kommentarer om studier på fängelsestraff som gjorts i usa, ett land där man varken har möjlighet att gå på universitet eller få sjukvård eller liknande om man inte har en förälder med bra ekonomi.

      Svara

     Kramkalas

     Svara

      Dialogpoliser. Saft och bullar.
      Har inte hjälpt ett dugg hittills.

      Svara

    Nu ska jag berätta något för dig, den här typen av personer blir alltid avstängda från fritidsgårdar just för att de inte kan bete sig. Många gånger har de muckat för mycket bråk, hotat, vandaliserat, sålt eller brukat droger och även ägnat sig åt att använda lokalerna för kriminellt nätverkande. Så de brukar inte bli långvariga på fritidsgårdarna – oavsett hur många sådana vi skulle öppna.

    Att folk inte kan ta till sig det. Alltid samma tjat om fritidsgårdar…

    Svara

   Glöm inte föräldrarnas ansvar också, och framförallt individens ansvar i senare ålder

   Svara

    Helt otroligt att det verkar vara så många som förbiser detta!! Föräldraansvar före fritidsgårdar m.m borde vara en självklarhet. Sen behövs slopad straffrabatt för minderåriga samt fler livstidsstraff, fler fängelser som inte agerar hotellverksamhet!!

    Svara

   Jag är inte säker på att skola och socialtjänst kan hjälpa ungdomar som inte vill ha hjälp. Om dom vill ha snabba pengar, dyra statusprylar och social makt inom sina områden så vad exakt kan myndigheterna göra åt det? Om unga inser att vägen till rikedom är antingen genom hårt plugg i måååånga år med förutsättning att man har intelligensen till det, tur, eller kriminalitet, så väljer många kriminaliteten då den är den snabbaste vägen till en Rolex.
   Sociala medier har gjort att alla ser hur dom rika lever och vad dom köper, och det ger ungdomar ”vill ha” begär mycket enklare än tidigare när dom rikas liv inte gick att få insyn i lika enkelt.
   Väldigt många människor, mig inkluderat, ser bilder på dyra saker som jag skulle vilja ha, men inte så mycket så att jag skulle råna någon för det. Det finns en spärr där, som av någon anledning saknas hos dessa människor som rånar.

   Svara

   Spelar ingen roll hur mycket pengar socialtjänsten och skolan får när föräldrar inte är intresserade av att deras barn ska ha en skolgång, en meningsfull fritid och en icke-kriminell framtid. Eller när föräldrarna inte vill ha någon hjälp i sin föräldraroll. Vi har tillräckliga resurser idag skulle jag säga, men man kan inte tvinga fram motivation och förändringsvilja hos folk.

   Svara

    Instämmer! Därför behövs sorgligt nog strängare straff…

    Svara

    Har funderat innan på om det vore bra om alla föräldrar och barn får besök av terapeuter eller andra professionella då och då, kanske månadsvis. Nu vilar väl ansvaret på skolan att göra orosanmälningar, men det hjälper ju inte de barn som inte visar tydliga symptom på ansvarslösa föräldrar.

    Ungar som har indifferenta föräldrar tror jag löper risk att härda sig emotionellt, slutar lita på vuxna, kan få svårt med att skilja på bra och dåligt umgänge, och sedan är liksom förutsättningarna där.

    Svara

     Insåg att min kommentar(15:41) inte tillförde så mycket – men att sänka ribban över vad som krävs för att omhänderta barn är väl en väg. Fast då känns det liksom för sent?

     Svara

   Mer pengar till socialtjänsten, skolan och polisen? Vilken värld lever du i? De kriminella klanerna måste utvisas och gängen måste upplösas och straffas.

   Svara

  Blir nedstämd av de absurda kommentarerna här inne angående att Petra skulle ha döljt klockan bättre och inte ”triggat desperata rånare”. Trodde vi hade kommit längre än att prata om korta kjolar hos våldtäktsoffer eller dyra prylar hos rånoffer…

  Svara

   Självklart så är det inte offrets fel. Men samtidigt så får man inte vara naiv utan man måste tyvärr anpassa sig efter samhällsklimatet.

   Svara

   Du skulle väl inte gå in i en favella i Rio De janeiro med en guldklocka eller springa runt i en kort kjol i ett dåligt område i Indien? Annars välkommen till verkligheten.

   Svara

   Håller med! Tycker det är en hemsk utveckling i samhället att dessa typer av brott ökar. Man måste kunna lämna sitt hem med tillhörigheter (smycken, väskor, elektronikprylar osv) utan att riskera bli rånad…

   Svara

   Vi ska kunna bära vad vi vill och gå nakna men nu ser inte samhället ut så och då måste vi tyvärr tänka på det.

   Svara

  Petra undra -Varför är det ingen som pratar om det? (gällande rån mitt på dagen)

  Måste bara fråga vilken värld hon lever i, det sker varje dag och drabbar allt från små barn till pensionärer.
  Det står i tidningarna dagligen och om man inte lever i en helt skyddad verkstad så borde man veta om att det tyvärr inte är något ovanlig i dagens Sverige.

  Svara

   När det händer något på Riddargatan då slås det på stora trumman. Händer något i orten är det ingen som bryr sig, vem ägnar en tanke åt den tonåring som blir av med mobilen och den stackars ensamstående föräldern inte kan köpa en begagnad telefon till sitt barn. Stackars stackars Petra, vilket trauma! Hon borde lärt sig av det som hände med ’Hollywood frun’ Isabel som vart rånad i garaget mitt på blanka dagen.

   Svara

    Håller med dig om att alla rån borde få lika stor uppmärksamhet, alla är lika mkt värda. Men det ÄR synd om henne, det ÄR ett trauma. Hon blev rånad med kniv, hur kan du förlöjliga henne?

    Svara

    Det är inte platsen som avgör huruvida det blir stora rubriker – det är rånoffret.
    Så hade Petra blivit rånad i orten hade det blivit lika minst lika mycket skriverier. Klart det slås på stora trumman när det gäller offentliga personer eller personer många känner till.

    Svara

     Vilken ort?

     Svara

   Tror ärligt talat inte att Petra eller resten av hennes entourage läser nyheter…

   Svara

  Tydligen ”triggar” inlägg om knivrån dom mest märkliga människorna till att kommentera. Både här inne och i Petras blogg. Herregud…

  Svara

   Amen 🙏🏽

   Svara

  Vet att alla är olika men för mig är det verkligen absurt att ha så mycket pengar runt en handled. Även fast jag hade haft jättemycket pengar så är det fortfarande sjukt för mig att lägga så mycket pengar på ett smycke?!
  Säger såklart inte att hon inte får ha det mer bara att jag inte förstår varför man behöver ha det.

  Svara

   Håller med om att det är sjukt att ha en årsinkomst runt handleden när människor svälter och konsumtion ändå inte gör någon lycklig på riktigt. Men man ska ändå få gå runt med sina dyra väskor och smycken utan att bli utsatt för rån och misshandel, den skulden är bara förövarens.

   Svara

   Det är din åsikt.
   Vi väljer alla vad vi vill lägga våra pengar på, som skänker oss lycka och tillfredställelse i vardagen. Vi har alla olika mål och drömmar, hur kan det vara så svårt att ta in? En del vill lägga pengarna på att ta med hela familjen till Thailand varje vinter. Någon annan har häst. Min barndomskompis pappa samlade på veteranbilar. Man kanske hittar störst lycka i att äga ett lantställe. Eller en båt. Eller konst.

   ALLT ovan kostar jättemycket pengar. Det är inte konstigare att vilja äga en vacker klocka eller ett smycke. Jag har hellre en Rolex än en häst eller veteranbil. Men jag har inga problem att förstå varför någon blir lycklig av något annat än det som gör mig lycklig…

   Svara

    Oj vad du tog åt dig. 😂

    Svara

     Låter mer som en saklig kommentar :p

     Svara

  Både jag och min man har klockor värda vissas årsinkomster och jag väljer verkligen tillfälle när jag bär en av dessa. Det suger.
  Har en fejk AP som jag bär oftare just för att den är fejk och är rädd att något sådant ska inträffa.
  Samma sak med bil, ska köpa ny bil men är livrädd för rånrisken som tyvärr medföljer, speciellt eftersom jag har min dotter med mig hela tiden. Men trots allt det så försöker jag så gott jag kan att leva mitt liv som jag vill leva det och inte anpassat efter rädsla.

  Svara

   Men vad gör en kopia egentligen för skillnad? Om en kriminell person ser den och tror att den är äkta riskerar du ju ändå att utsattas för en potentiellt farlig och traumatisk situation? Förlorar du den äkta klockan blir du ersatt ekonomiskt för den, jag tänker att det är själva upplevelsen av att bli rånad som man vill bespara sig och det skyddar inte välgjorda kopior mot.
   Och är det omöjligt att köpa en bra kvalitetsbil som inte är ren och skär lyx? Eller måste man visa att man kan lägga några hundra tusen extra på ett nybilsköp? Om du på allvar är rädd för att bli bestulen kanske det är bättre att köpa en mindre stöldbegärlig bil.

   Svara

    Dom som begår sånna brott vet oftast skillnaden på en kopia och en äkta. Och nej, vill självklar inte uppleva ett brott oavsett.
    Ja för oss är det mer värt. Vi har kämpat och krigat i många år för att ha den ekonomiska stabiliteten vi har idag, vill kunna köpa vad jag vill då. Är inte för att visa något för någon annan, köper saker för min skull.
    Ska köpa nya faceliften på Mercedes E63s nu, visa gärna en bil som du får exakt samma prestanda och lyx men några hundra lax billigare ❤️
    Som jag skrev innan, kommer inte låta rädslan stoppa mig från att köpa det jag vill.

    Svara

     [Borttagen kommentar]

     Svara

      Jag är helsvensk, 98% till och med enligt DNA-test. Nice try 😊

      Svara

     Googlade lite lätt o fick 1.2Mkr på E63s. Då måste jag ju tipsa om ett miljövänligare alternativ som är 200 billigare. Gissa el-bilen.. x)

     Svara

      Nej tack ingen el-bil

      Svara

   Men herregud sluta förse dig med stöldbegärlliga prylar om du är så rädd. Vem är det du försöker imponera på så jävla desperat när du bär dessa ting eller kör en för kriminella onödigt attraktiv bil?

   Svara

    Woot, varför skulle jag vilja imponera på någon? Köper det jag vill för att jag kan och det är något jag vill ha, i många fall är det saker jag velat ha sen jag var barn, varför ska det stoppa mig nu när jag har den ekonmin och kan? Som jag skrev, återigen, kommer inte låta rädslan stoppa mig.
    älskar jantelagen

    Svara

    Vad är det för samhälle vi har fått? Där folk kläcker ur sig sådana kommentarer?
    ”kör en för kriminella onödigt attraktiv bil”
    Man kör väl för i h-vete den bil som skänker störst körglädje och gör en lycklig OM man har ekonomisk möjlighet att göra det? Det har man all rätt att göra utan att behöva se sig själv som ”jävla desperat”. Blir fan äcklad av sådana här kommentarer alltså. Som att säga att alla kvinnor bör bära burka för att inte fresta någon våldtäktsman i onödan. Det är exakt samma sak – att anpassa ett samhälle efter en grupp som inte kan hantera rätt/fel.

    Svara

   Snark på dig.

   Svara

   Haha, du verkar klipsk. 😂 Problemet är väl för tusan inte att någon stjäl din äkta klocka, problemet är att du riskerar att bli rånad, överfallen, skadad och kanske dödad för att du vill flasha en fin dyr klocka! Nej, en rånare ser inte skillnad på en fake och äkta på några meters håll, för att avgöra äkthet måste man studera objektet på nära håll. Har du en stil och rör dig i ett område där det är sannolikt att din klocka är äkta så kommer kriminella anta det och råna dig.

   Svara

    Min klocka jag har som en fejk behövs inte studeras nära för att se att den är fejk.

    Svara

  Öppna era hjärtan <3 (och plånböcker till fler fritidsgårdar ;)) snart är det klanvälde for real, och vi står naiva och tittar på.

  Svara

   Tröttnar inte ni högervridna på att använda samma epitet om folk om och om igen? Kan ni några andra ord än ”naiva” och ”vakna!!”?

   Svara

  Undrar hur alla dessa rån kommer påverka lyxkonsumtionen. Kommer folk fortsätta köpa dyra klockor och märkeskläder? Blir det en skruttig gammal bil istället för ny? 🤔

  Svara

   Nej, det kommer inte att hända. Det enda som händer är att det ökar polariseringen ytterligare vilket också leder till att ojämlikheten i levnadsvillkor ökar. Vi kommer att gruppera oss ännu mer och hålla oss för oss själva i de områden vi känner oss tryggare i. Man blir mer försiktig vem man släpper in i sitt hem också, så det drabbar även arbetare i låglönegrupper.

   Svara

    Det var ju det Petra gjorde. Höll sig i sitt område men det går ju inte att stoppa kriminella från att komma dit. Vi har inga gated communities som andra länder.
    Om man inte ens kan gå med dyr klocka i sitt område, var kan man då göra det?

    Svara

    Det var ju det Petra gjorde. Höll sig i sitt område.

    Svara

  Har man så jäkla mycket pengar kan man kanske överväga att ge något tillbaka till den värld eller det samhälle man lyckats i?
  Istället för att strössla sig själv med statusprylar så kanske man vill se en förändring till det positiva i sin omgivning eller för någon som inte har tillnärmelsevis liknande möjligheter i sitt liv.
  Nu är jag såklart färgad av min egen livssituation där jag sitter med heltidsstudier, avslag från csn och ett osäkert timjobb för att klara varje månad och även om livet på det planet suger så har jag ändå planer på hur mycket av min framtida lön som jag skulle vilja lägga på olika välgärningar för andra.
  Bla. Kvinnojouren
  Barncancerfonden
  Bröstcancerfonden
  Svenska kyrkan som förser hemlösa med härbärge i min stad
  samt vårt lokala katthem här där jag bor.

  Är det någon mer därute som går i dessa tankar eller tillochmed lever såhär?

  Eller är alla bara intresserade av dyra prylar och att visa upp dessa?

  Svara

   Varför skulle jag (eller min partner) ge bort det som vi slitit för att bygga upp? Vi tog stora ekonomiska risker när vi startade eget företag och vi båda slet på båda dubbla jobb under de klassiska hundåren för att få en stabil och stark ekonomi. Det är klart att vi lägger pengar på sådant som intresserar oss utan att få dåligt samvete. Det är ju våra ihoptjänade pengar, vårt svett och slit.

   Däremot behöver det ena inte utesluta det andra, vad är det som säger att personer som är ”intresserade av dyra prylar” inte samtidigt delar med sig eller är generösa mot andra som inte har det lika bra? Jag känner absolut inget behov av att rabbla upp eller rättfärdiga mig genom att berätta vad jag gör för goda gärningar.

   Men varför skulle någon med pengar göra färre goda gärningar än någon som knappt har pengar? Du har ingen aning om vilka välgärningar andra gör.

   Svara

   Det är väl klart det finns massa människor med liknande tankar och som lever så, alltså skänker pengar varje månad. Det kanske Petra också gör, det vet vi ju inte.

   Svara

  Fantastiskt att folk hjälpte till. Dock har jag personliga erfarenheter av att folk bara gick förbi när jag behövde hjälp…

  Svara

  När det gäller bilar, så kan man köpa en diskret och dyr bli. Köper man en svart BMW eller Audi får man ha i baktanke att den riskerar att bli stulen och exporterad. Problemet är att folk vill visa hur mkt pengar dom har. Tyckte det var coolt att Ingvar Kamprad körde en gammal Volvo.

  Svara

   Är inte en svart BMW eller Audi en diskret bil?
   Nej alla vill inte visa hur mycket pengar de har. Vissa vill och kan köpa feta bilar, varför ska dom bli hindrade? För jantelagen såklart 🥰 älskar sverige<3 visa inte att du är rik och ge fan i att spendera dina hårt arbetade pengar precis som du vill, folk blir ju avundsjuka lol

   Svara

    Frågan är väl snarare vilken typ av person man måste vara för att spendera sin stora budget på flådig livsstil när vi har hemlösa vuxna OCH barn som inte har råd med basala nödvändigheter eller när miljön hotas av ständig konsumtion.
    Jättekul för er rikingar att ni alla jobbat hårdare än alla andra och att ni är så rättfärdiga i era privilegier att ni inte kan tänka er att lyfta andra till er nivå framför att lyfta er själva till nya vyer.

    Svara

     De flesta har inte ens jobbat särskilt mycket hårdare.

     Svara

      Jobbat smartare, vilket kan innefatta hårt arbete men det måste inte göra det.

      Svara

     Förstår inte den här mentaliteten.
     Vem säger att jag inte skänker X procent av min inkomst varje månad till välgörenhet?

     Och till kommentaren nedanför, tänk om jag både jobbat smartare och hårdare än andra, är jag värd min ekomiska fördel då, enligt dig?

     Svara

      Mer värd den än t ex vårdpersonalen som har slitit häcken av sig för att hålla allt flytande under våren för en pisslön?

      Tycker du själv det?

      Svara

       Det är ju helt olika former av slit, finns dock ingenting som hindrar vårdpersonal från att spara och köpa sin drömbil. Så, ja jag är värd min bil eller klocka eller vad fan jag än väljer att köpa för mina hårt ihop jobbade pengar.

       Svara

    Stjäl folk vanliga Audi och Mercedes? What? Ok rs och amg men standardmodellerna?

    Svara

   Finns inga ”diskreta dyra bilar”.
   ALLA bilgangsters har örnkoll på vilka bilar som är värda något och vilka som är värda att slakta på delar osv.
   För närvarande finns en internationella liga verksamma i Västsverige som slaktar just Volvos bilar och för delarna utomlands.

   Svara

  Petra raderar kommentarer, även sina egna när hon inser hur hon framstår. Hon skrev att gärningsmannen inte av utländsk härkomst utan ”VIT HAN VAR VIT”. Men liksom, som om utlänningar inte är vita. Som om svenskar är de enda vita i världen. Skrev det till henne också. Sen raderade hon allt. Men jaja. Tur att det gick bra ändå.

  Svara

   Folk postade ju kommentarer i hennes namn

   Svara

  Saken är den att samhället misslyckats på olika sätt när rån, skjutningar, våld etc är vardagsmat. Du får som individ bära något väldigt dyrt runt handleden, eller köra en extravagant bil eller annat. Bara för att det finns personer som tycker att man inte bör pga risk eller inte skulle köpa ngt så dyrt själva – ändrar inte faktumet att det är din rättighet att göra det. Samt att vi har som individer ingen skyldighet att ’ge tillbaka’, vi bor i ett av världens högst beskattade länder och det borde vara tillräckligt att ’ge tillbaka’.

  Svara

   WORD!!

   Och vi har väldigt lite korruption – jämfört med de flesta andra länder.

   Svara

   Och all denna JÄVLA skatt och ändå ser samhället ut som det gör, underbart!! Folk sätts på palliativ vård när de får Corona bye bye old man! Vänta i 12 timmar med hjärtfel på akuten, skjutningar exakt VARJE DAG i Stockholm, bidragstagare som håller i hela stadsdelar och sätter upp egna vägspärrar, kriminella som får 1 år för mord och knappt behöver sitta av det. Älskade Sverige. Och sen skitväder på det. Herregud.

   Svara

  Fy fan. Kommer lämna min klocka hemma framöver alltså….. sjukt.

  Svara

  Jag gick förbi platsen med min kompis precis efter att det hade hänt! Såg bara en man ligga på marken (vit) om det nu är viktigt, och en annan man över honom. Det var en liten folksamling där och sen såg jag Petra men tog lite tid innan jag fattade att det var hon.

  Svara

   Han är dock ej svenne.

   Svara

    Jo

    Svara

  Fullkomligt nykter och vid mina sinnens fulla bruk (tänker att det kan vara bäst att påpeka detta eftersom jag kommenterar klockan fyra på morgonen) undrar jag bara stillsamt varför du skriver att du måste moderera kommentarerna? Jag förutsätter att du tänker på rasism, men hur många skulle skriva sådant? Det är ju nämligen inte rasism att påpeka att i princip all brottslighet i Sverige utom den rent eknomiska i dag begås av invandrare eller barn till invandrare, det finns det ju tydlig statistik som visar. Var det vad du ville förhindra kommentatorer från att påpeka? I så fall blir det ju liksom lite instängt här, lite som i det forna Sovjet där bara officiella ”sanningar” (”Pravda” betyder just sanning) fick uttalas. Det blir ju lätt en allmän diskussion om brottslighet när en sådan här sak inträffar och när det svenska samhället i dag präglas av dagliga skjutningar, sprängningar och annat våld. Och än en gång – statistiken är glasklar. Du som gillar att undersöka saker också kan ju kika på den och om du gör det kommer du att upptäcka att etniska svenskar står för en mycket, mycket liten andel av den brottslighet som håller på att göra Sverige till ett mycket illa sett land. Vad gäller vissa brott, våldtäkter till exempel, står invandrare och invandrares barn för i princip ALLA brott. Att detta sedan förstås inte är liktydigt med att de flesta invandrare begår brott behöver väl förhoppningsvis inte ens påpekas?

  Jag hoppas verkligen att det inte var av rädsla för att någon skulle vilja påtala verkligheten som du ville moderera kommentarerna?
  Det skulle kännas så tråkigt om det var så för inga problem kan lösas så länge man av olika orsaker inte vågar identifiera desamma.

  Obs till sist att jag inte har en aning om huruvida den person som överföll Petra Tungården är invandrad/barn till invandrad eller inte. Jag för ett mer allmänt resonemang.

  Svara

   Håller med om allt utom våldtäkt. Svenska kvinnor blir statistiskt sett i stort sett alltid våldtagna i hemmet, av sin lika svenska partner.

   Svara

  Bra inlägg där 04.25. Jag håller med. Statistiken ser ut som den gör tyvärr. Vi får väl helt enkelt avvakta och se om det kommer fram mer information om rånaren.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.