En fråga om betaltbart content utan reklam

Fler och fler alternativ att ersätta reklamfinansierad media med dyker hela tiden upp på marknaden.
Jag har själv köpt till Podme där jag kan lyssna på alla poddar, premiumpoddar och avsnitt för en klumpsumma och även slippa reklam – mest för att jag ville åt premiumavsnitten, men det är absolut skönt att även slippa reklamen. Dock hade jag nog inte köpt till tjänsten enbart för att slippa reklam, medan andra gladeligen gör det.

Jag fick det här mailet i veckan och tänkte kolla mer er hur ni känner för konceptet – reklamfri plattform där man som läsare istället får betala för att ta del av innehållet?
En intäkt som ersätter en annan alltså…

Det här är en helt förutsättningslös fråga som inte handlar om ”ska jag byta till detta eller inte” utan jag vill ha er åsikt om konceptet och det finns inget rätt eller fel sätt att svara.
Tack på förhand!

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Skulle sluta läsa BB om det hamnade bakom betalvägg. Kommer mest hit för kommentarerna och vill inte betala för något som jag är med och skapar…

  Svara

   Där har du en viktig poäng, det är mest för kommentarerna vi kommer hit … Och inte har jag lust att betala för att få kommentera.

   Svara

  Jag hade nog tyvärr inte betalat för att få se innehållet på någon blogg, ser det mer som ett tidsfördriv och om man skulle behöva betala för det hade jag nog hellre lagt tiden på något annat 🙂

  Svara

  Om bloggaren inte gör NÅGON reklam alls, ja. Skulle de överleva? Nej.

  Jag skulle däremot betala för att SVT och TV4 inte tar bort saker från Play efter viss tid.

  Svara

   SVT betalar vi redan för, allihop, via skatten. Tycker därför att det känns märkligt att man inte kan komma åt allt material, men det kanske bara är jag… 🤷‍♀️

   Svara

  Nä skulle inte orka.

  Svara

  Nej, skulle inte betala för att ta del av bloggar / liknade utan reklam. Inte för jag tycker reklam är superkul, slipper det helst, utan för att så fort jag skaffar nån betaltjänst tex Spotify så slutar jag använda den. Vet inte varför men händer nästan varje gång 🤷🏿‍♀️😄

  Svara

   Hur lyssnar du på musik?

   Svara

    Allt finns ju på Youtube gratis.

    Svara

    Lyssnar på Youtube där finns ju det mesta.

    Svara

    Kanske att Hannapanna har något gammaldags som kallas CD-skivor, rent av sparade i datorn? Finns också mängder med gratis (ja, helt laglig) musik att hitta.

    Svara

    Jag har Spotify pga poddar. Hatar musik, sån kul människa är jag….

    Svara

    Var bara ett exempel på en tjänst dom man kan ändå både gratis och betala för 🙂
    Men tja, redan nedladdat, cd, Youtube eller Spotify (var flera år sen jag hade premium)

    Svara

  Skulle heller aldrig någonsin betala för att ta del av en blogg, podd eller what ever. Så intressant är det inte. Tar gärna emot pengar av skaparna för att läsa deras innehåll däremot. Win win 😆

  Svara

  Skulle inte betala för att få läsa artiklar.

  Svara

  Aldrig.

  Svara

  Det hade varit jättebra om bloggar kostade, hade inte haft intresse nog för att betala och då hade jag kanske ägnat mer tid åt mina studier istället.

  Svara

   Haha känner igen mig i det 😆

   Svara

  Nej, den här sidan är ett tidsfördriv, lite roligt, ibland tråkig, lite drama här, ännu mer drama där… men skulle aldrig betala för att läsa.
  Reklamen här stör mig inte, jag ”ser” den inte utan scrollar förbi.
  Blir det betalningssida så hittar jag något annat att göra/läsa…

  Svara

  Skulle aldrig betala för att läsa blogg, få extra content eller vad det nu kan vara som en får som premium-kund. Att slöläsa om andras liv (gratis) ja jo men att betala för att läsa om andras liv nä. De pengarna lägger jag hellre på mitt egna liv.

  Svara

  Det där är intressant. Dels finns det en trend att ta mer betalt på olika sätt, och då kommer förstås mottrenden att inte vilja betala.

  Gå tillbaka några år när tiggarna först dök upp och sa ”Hej, hej!”; det var många som inte bara skänkte de mynt man hade utan också bjöd på någon sedel då och då. Så är det verkligen inte i dag.

  Det finns också ett stort skifte vad gäller appar till iPhone och iPad. Tidigare betalade man för sin app, så var det inte mer med det. Kanske att det kom en jättestor uppgradering som man då betalade för att få, eller så nöjde man sig med den version man redan hade. I dag vill allt fler apputvecklare sälja på sina användare prenumerationer. Man är tvungen att betala per vecka, månad eller år för att kunna använda appen. Det har lett till en stor diskussion om att det vill man som användare inte alls göra, att man tycker att apputvecklarna är lata och mest vill tjäna enkla pengar.

  Titta på Adobe som HYR ut sina program. Sluta betala hyra, och du kan inte längre öppna någon av de dokument du har skapat.

  Samma sak med tidningar som har betalväggar. Nu finns det sätt att kringgå det, men att dels betala för innehåll, dels få reklam med på köpet, nej tack.

  Och titta på alla teveprenumerationer man ”måste” ha för att kunna hitta något av intresse att titta på.

  Musikprenumerationer finns också …

  Så, nej. Jag betalar inte för något på nätet i dag, och kommer med stor sannolikhet aldrig att göra det. Utbudet är för stort: kostar det något väljer jag bara något annat.

  Svara

   Du kommer garanterat få allt mindre att använda på nätet för betalväggar är vägen som alla går. Vill du använda något fullt ut, utan reklam så måste du betala. Sen undrar jag hur du resonerar när du tycker att du ska få konsumera innehåll gratis? Reklam betalar inte för allt det kostar att producera exempelvis tv-serier, nyhetsartiklar etc. Så varför ska du och andra gratis ta del av exempelvis journalisters arbete gratis?

   Svara

    Vi betalar redan TV licens och olika TV paket, och så dåliga program dom visar tycker jag det räcker.

    Svara

     Varför betalar du för tv paket? Jag har inga tv paket utan betalar bara för Netflix och HBO. Där är det mer valfrihet än typ ComHem etc som jag anser är helt värdelösa.

     Svara

      Beror väl på vad man är intresserad av att se för något.

      Svara

    Varför skulle jag betala för ”journalistik” som är mer opinionsbildande (eller bara allmänt tyckande) än opartiska nyheter?

    Svara

     Jag vet inte vilka tidningar du läser men DN:s nyhetsartiklar anser jag är opartiska. De gör stora och djuplodande reportage samt direktrapportering från stora delar av världen. Jag tycker det är värt att betala för.

     Svara

      Finns engelskspråkiga tidningar som också gör djupa och djuplodande reportage, går att ta del av utan kostnad (låt vara ett begränsat antal artiklar per månad). Visst har DN mer svenskt innehåll, men de stora dragen går att få utan kostnad.

      Svara

       Inte en del av denna diskussion men vill bara påminna alla om att ni (troligtvis) kan läsa gratis dagstidningar hemifrån via ert folkbibliotek!

       Svara

      Anonym / 2020-09-12 19:54 ”DN:s nyhetsartiklar anser jag är opartiska”

      DN om någon är partisk, subjektiv och censurerande (om man med censur även inkluderar vad man väljer att INTE skriva om).
      Wolodarski deklarerade öppet redan två veckor efter sitt tillträde som chefredaktör 2013 att DN skulle vända kurs och bli sk agendasättande (dvs DN skriver om vad DN vill skriva om och DN skriver om hur DN vill att människor ska tycka). DN strävar efter att ”sätta agendan”.
      Detta har tyvärr medfört att DN har blivit marginaliserad (såväl i debatt som i upplagor) och ointressant. För ingen vill ha mästrande åsikter avseende vad man ska tycka upptryckta i ansiktet när man tar del av nyheter. Och nyheter som inte passar DN:s agenda, tja, de nyheterna tar DN helt sonika inte upp.

      Svara

     Håller med föredrar neutral Journalistik, Dn har ju Agendasättande mål.
     https://www.svd.se/dn-och-agendajournalistiken

     Svara

      Agendasättande är dock inte det samma som att de inte är opartiska. De har ökad miljömedvetenhet på agendan så de skriver om miljöarbete, miljöförstöring och Greta Thunberg för att lyfta frågan. Det betyder inte att de är partiska när de rapporterar nyheter inom miljöområdet.

      Svara

       Går utmärkt bra att ta del av information om miljöarbete, miljöförstöring och Greta Thunberg utan att behöva betala pengar för det.

       Svara

        Det var inte poängen…. Poängen är att agendasättande journalistik är inte detsamma som partisk journalistik.

        Svara

         För att parafrasera Dario Fo: Jag betalar inte!

         Svara

    Skulle aldrig betala för att läsa något som ligger bakom betalvägg.
    När det gäller t ex Aftonbladet och Expressen så utsätts jag ju redan för mängder av reklam när jag går in på deras sajter. Känns oerhört magstarkt att därutöver behöva betala för utvalda plus/premium-artiklar.

    Svara

     Nej, Aftonbladet och Expressen skulle jag aldrig betala för. Jag läser dem inte ens regelbundet.

     Svara

  Skulle aldrig betala, reklamen kan man scrolla förbi..

  Svara

   Håller med. Man går in hit på rutin, jag gör det flera ggr om dagen varje dag för att få en update, så de som annonserar här får ju ändå valuta för pengarna.

   Skulle aldrig betala för en blogg eller liknande, aldrig för Aftonbladet plus och sådant. För varje betalsida finns en motsvarande som är gratis. Om Bloggbevakning skulle hamna bakom betalvägg skulle en ny, liknande gratisblogg ploppa upp (konceptet är ju rätt simpelt)

   Svara

  Det där mailet är ju direktöversatt från engelskan. Det känns lite som phishing det där..

  Svara

  Hellre reklam.

  Svara

  Vid obestämt objekt borde det väl heta ”ens inlägg”? Inte ”sina inlägg”. I övrigt borde inte ”sina” stå med överhuvudtaget då varken ’artiklar’ eller ’podcasts’ är specificerade på samma sätt. Det skapar bara obalans i texten. Slutledning: jag skulle aldrig överväga att samarbeta med ett företag som inte kan uttrycka sig i skrift på ett trovärdigt sätt.

  Svara

  Jag störs inte av reklamen, skulle inte betala…

  Svara

  Jag har då ingen lust att lämna ut kontokortsuppgifter, namn, telefon, e-post hur som helst för att kunna ta del av digitalt innehåll. När till och med DN säljer uppgifterna vidare, nä, då får det vara. Nej tack, jag sprider inte mitt kontokortsnummer till vem som helst.

  Svara

  NÄR BÖRJAR ÖPPET SPÅR??? JAG BEHÖVER ER ASAP

  Svara

   20.

   Svara

    Tack kära du! Skall försöka hålla ut

    Svara

   20.00

   Svara

  Jag skulle aldrig betala.

  Svara

  Det är att be läsaren (i det här fallet) om ett ställningstagande. Skulle jag stå för att betala för att läsa bloggar som bloggbevakning? Det är ett guilty pleasure (med understrykning på pleasure) men skulle jag ta beslutet att betala för den här typen av underhållning? Nej – då skulle jag kräva betydligt mer än vad som finns för mina pengar. Du skulle behöva en redaktion och likna mer en tidning – utesluta det personliga med dig som ensam skribent och erbjuda betydligt mer content än du gör idag – både lättsamt och mer grävande. Utöver att jag skulle behöva komma över stigmat att betala för skvaller/”bevakning”… Du skulle behöva jobba mer med klickbaits och dylikt för att få nya betalande läsare – och skulle det verkligen vara värt det? Då ser jag hellre att du superöppet väljer ut ett samarbete per x tidsintervall och kör något sånt istället – må det så vara en morgontidning eller dylikt som kopplar mer till området ”bevakning”.

  Svara

  Betalar ju för Netflix, Dplay, Podme, Storytel Etc och skulle kanske kunna betala en mindre summa för en bloggportal (alltså flera bloggar) om innehållet var kvalitativt och intressant. Tyvärr få bloggar som faller i det facket idag. Jämför med ex hur mycket tid som läggs på ett avsnitt av Rättegångspodden! Det betalar jag gärna för men inte en blogg med hälften sponsrade inlägg.

  Svara

   Utan samarbeten/reklam skulle nog många bloggar bli lite innehållslösa 🤔

   Svara

    Har inget emot samarbeten eller reklam alls! Jag hänger ofta på youtube och reklamen rullar förbi i tid och otid men vad gör det. Skulle aldrig betala för att slippa reklamen. Betalar för Netflix och Spotify and thats it, och det är för den enorma valmöjligheten. Dock kan jag ibland känna att Spotify inte ens är värt det…

    Svara

  Näe, jag tillhör oxå kategorin som inte vill betala. Då får jag hitta annat som fyller tiden. Nu när jag tänker efter så skulle det t.o.m. vara bra med betalning för då skulle jag vara tvungen att sluta.

  Svara

   Verkar klokt håller med.

   Svara

   Eller hur. Lås ut mig så jag inte kan gå in här 😂

   Svara

  Jag betalar för Twitch, Amazon Prime, Netflix, DN och Spotify i dagsläget. Alla använder jag nästan dagligen men för att jag ska betala ska det vara riktigt bra innehåll. Bloggar lever aldrig upp till den standarden. Däremot är jag positiv till att betala för BRA och reklamfritt innehåll.

  Svara

  Nä, betalväggar suger. Att betala en liten summa för en sida kan vara ok, men helt plötsligt står man där med flera småsummor…

  Då avstår jag hellre ifrån att lyssna/läsa sånt som inte känns absolut jätteviktigt och jättenödvändigt för mig.

  Svara

  Kan inte komma på en enda blogg jag skulle betala för att läsa. Men reklam stör mig å andra sidan inte.

  Svara

  Jag betalar inte för någon media och har inga, planer på att ändra på det. Skulle vara lite skönt om denna sida hamnade bakom en betalvägg, då slapp jag gå in här mer.

  Svara

  Min fördom säger att de enda som skulle betala för innehåll är Jocke och Jonnas fans.

  Svara

  Nej tack, är för lat för å regga mig på sånt. Skulle sluta med att jag slutar läsa. Scrollar hellre förbi reklamen 🤷‍♀️

  Svara

  Bloggar instagram nej. Få är tillräckligt välskrivna. Podd ja kanske. Och nyheter absolut.

  Svara

  Nej, nej, nej. VI som inte har ekonomi skulle ju inte ha en chans att hänga med! Då står jag hellre ut med reklamen…

  Svara

  Jag betalar inte ens för Tinder Plus och då är jag jävligt singel. Mao – väldigt få saker är värt att betala för som egentligen bara är strö-göra.

  Svara

  Det funkar bara om det är ett sjuhelvetes bra content, inte för ren förströelse såsom bloggar och liknande.

  Svara

  Det skulle aldrig falla mig in att betala för att få läsa en blogg, vilken de än må vara. Jag betalar inte för att läsa nyheter heller och tycker att det är ett jävla ofog att allt numera ska ligga bakom betalväggar när det ändå förekommer reklam.

  De enda tjänsterna jag tycker är värda att betala för är Spotify, som jag delar med min sambo. Readly och Nextory där jag delar konto med max antal andra personer så att kostnaden blir en bråkdel av ordinarie pris samt Netflix någon gång ibland. De flesta andra streamingtjänster har jag gratis genom att skapa nya e-postkonton för att få gratisperoder. Cmore t.ex. har jag inte betalt en krona för på 2 år och således sparat flera tusenlappar 😉

  Svara

  Snacka om miss. Ta istället betalt för att ha möjligheten att kommentera och du kommer att bada i stålar.

  Svara

   Hahaha! Du är inte så dum du! 😉

   Svara

  Självklart ska du inte lägga den här bloggenbakom en betalvägg. Hur kan du ens tänka tanken?!?! Såvida du själv inte anser att det du lägger ut är något vi bara absolut inte skulle kunna vara utan. Eller hitta någon annan stans fast gratis så nej! PodMe som du själv lyfter t ex är ju rena skämtet. Kass app och i stort sett inga poddar jag inte kan hitta någon annan stans och med ett finger bara snabbt spola förbi reklamen. Jag använde den gratis i 1 månad och sa sen upp den direkt. Ska du ta betalt så ska du vara förbannat säker på att det du erbjuder är 1) unikt= går inte att hitta någon annan stans och 2) Så pass brett och vasst innehåll så att man bara inte kan vara utan det. D vs inga andra substitut kan ersätta.

  Svara

  Nej tyvärr, gillar egentligen idén men vet med mig att det då skulle falla bort. En bloggare jag läst mycket av har börjat med det på vissa inlägg. Viket bara har resulterat i, för mig, att jag slutat läsa bloggen helt.

  Svara

  Jag skulle inte betala men däremot tycker man kan ta betalt för mer exklusivt content, typ större reportage eller lives eller föreläsningar eller vad det nu kan vara, nåt sånt, för hardcore fans. Man kan inte förväntas jobba gratis. Jag skulle vara okej med mer reklam också.

  Svara

  Jag har under den tid jag läst här aldrig ens tänkt på att du har reklam, än mindre läst själva reklamen.

  Och så misstänker jag att det är för många på en blogg. I en musiktjänst, däremot, är ju reklam störande.

  Sammanfattat skulle jag alltså aldrig ens tänka tanken att betala för att läsa på en sida som tidigare finansierats med reklam – och var sidan så nedlastad med reklam att det blev jobbigt skulle jag ha lämnat den direkt. En bra dagstidning betalar jag gärna för. Det ska du inte ta som en syrlighet, Camilla, det handlar ju om att många journalister gräver och undersöker seriösa frågor. Det här är en nöjesblogg, vilket inte är fel men inte känns lika viktigt för mig.

  Nu avser jag mitt resonemang allmänt och tänker inte speciellt på Bloggbevakning.

  Svara

  Nej, det skulle jag inte. Gillade tex Nemos podd men nu när den ligger där den gör har jag slutat lyssna. Det är synd men verkar ändå gå bra för honom? Det jag menar är att det säkert finns folk som kan tänka sig att betala. Lyssnar hellre på ett inslag om någon gräsklippare eller hemsida i ett par sekunder än att betala för varje podd jag vill lyssna på. Samma gäller bloggar, scrollar hellre förbi än loggar in mot betalning

  Svara

  Finns redan saker som gör det reklamfritt, t.ex. adblock. Så om det skulle bli betalkrav för att läsa någon blogg så tror jag många väljer att inte göra det.

  Svara

  Jag önskar nästan en betalvägg för allt ”skräp” jag konsumerar varje dag pga dålig karaktär och enkelt tidsfördriv på internet.
  Då skulle jag antagligen få tummen ur att läsa alla böcker jag köper, komma ut mer överlag och troligtvis vara mindre fäst vid telefonen😅 för jag är way för snål att betala what so ever för att läsa bloggar/kvällstidningar osv.

  Svara

  Jag tillhör ju avarten som faktiskt gillar reklam. Så ingen betalvägg tack.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.