OBCC helpline – nu endast ett samtal bort ! :-)

 

Mår du också dåligt av eller har klagomål på alla de ”ickenormativa kroppar enligt patriarkatet” som har mage (pun intended) att ta upp plats på sociala medier och som inte ber om ursäkt för sig själva eller sina kroppar?Look no further?!
Nu finns det en hjälplinje att ringa till – just för dig!
En utsträckt hand till dig som känner att du försökt allt.
Den här briljanta kvinnan kommer svara på ditt samtal och guida dig genom dina svårigheter och alternativ och ge dig olika förslag på lösningar på dilemmat.

You are welcome! 🙂

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men vi som har normativa kroppar då? Vi måste väl också få klaga någonstans.

  Svara

   Du känner du som har norm kropp har så stora problem du bara mååååste få plattform o klaga? Ring en kompis

   Svara

   Läs om och läs rätt!

   Svara

    Swoosh på dig.

    Svara

   Åhhhh stackars dig som är smal och inte får all uppmärksamhet som vanligt. Buhuuuuu

   Svara

   Du får nog säkert också ringa dit 😜

   Svara

   ”ickenormativa kroppar enligt patriarkatet”
   Finns det några riktlinjer, när o var fattas beslut om detta.

   Svara

    Ring hjälplinjen så kanske du får guidning kring hur och var du kan uppdatera dig om rådande normer😊👍

    Svara

   Det spelar ju ingen roll hur du är ut man har ändå komplex!

   Svara

    Jo, eftersom vissa kroppar utsätts för förtryck och vissa inte gör det. Oavsett hur mycket komplex du har över din smala kropp (ingen säger att du inte får eller kan må dåligt i en normativ kropp) så diskrimineras du inte pga av den. DET är skillnaden.

    Svara

     Hur diskrimineras tjocka mer än tex en smal tjej utan röv? Eller hur diskrimineras tjocka överhuvudtaget jämfört med smala? Dom får inga jobb? Dom får inte lån eller bostäder? Eller pratar du bara om att dom får mindre komplimanger? Genuin undran.

     Svara

      Ja ett exempel är att de väljs bort på arbetsmarknaden pga fördomar.

      Svara

       Gör dom? Hittar du på det själv eller vad baserar du det på? På mitt jobb är ca 70% tjocka. Så kom gärna med källor på det tack.

       Svara

       Tror du då inte att snygga tjockisar kommer före fula smalisar? Det går att applicera det du säger på precis alla som inte har helt välsvarvade smala och tränade kroppar, med röv och tuttar och även ett snyggt ansikte.

       Svara

      Tjocka är helt klart mindre åtråvärda i samhället går inte ens å argumentera bara löjligt

      Svara

       Åtråvärda och diskriminerade är väl endå två vitt skilda saker?

       Svara

      Å herre gud…. Diskrimineras genom att de inte väljs i första hand till jobb pga fördomar som att tjocka är lata osv. De diskrimineras när de går till läkaren för att oavsett vad de söker hjälp för så hänvisas det till deras vikt. Läste någon som sökte för öroninflammation men fick istället en föreläsning om hur farligt det är med övervikt och gick därifrån utan att blivit undersökt vilket ledde till en fet öroninflammation som var mycket smärtsam. Finns massa liknande berättelser. De diskrimineras i klädaffärer, vi som har strl xs-xl har inga problem att hitta kläder i butik vissa har inte ens xl utan från xs-l. Och om det finns kläder i stora storlekar så blir tjocka hänvisade till en liten tjockis-hörna där de ska skämmas bland 50 nyanser av svart.

      Läs på lite själv innan du ställer en sån urbota dum fråga…

      En smal tjej med platt röv kommer ej att diskrimineras någonstans. Möjligtvis kommer hon inte få lika många likes på sin rumpbild som kim k. Det är inte att diskrimineras…

      Svara

       Fast det du beskriver med kläder kan ju appliceras på en smal tjej utan röv oxå, hon kommer också ha otroligt svårt att hitta byxor som inte hänger på rumpan, för att inte tala om alla handikappade eller folk som saknar lämmar, vart ska dom handla kläder? I det stora hela så förstår jag vad du menar. Och du har rätt, man blir kanske diskriminerad som tjock, men det blir man ju även som ful eller för lång eller för kort eller annorlunda än normen på alla vis. Jag försöker inte alls ta ifrån tjocka (jag förövrigt är inte norm smal heller) vad dom får gå igenom, men precis alla som inte är både smala och skitsnygga blir diskriminerade på olika sätt.

       Svara

        Ja, att vara normsnygg är också ett privilegium, vad är det du försöker säga med det? Nu pratar vi ju specifikt om diskriminering pga VIKT och hela den hår tråden är svar på kommentaren om att alla kan ha komplex. Innebär rasism att sexism inte existerar?

        Svara

   Smala och normalviktiga kan ha stora komplex likaså så kan en överviktig person kan ha noll komplex! 😄

   Svara

    Absolut.
    Tyvärr måste man ju som tjock även hantera ANDRAS komplex kring ens tjocka kropp.

    Svara

     Fast det måste man ju som smal också, om man inte har ett normativt snyggt ansikte tex.

     Svara

  Jag är lite lätt överviktig och trivs inte. Jag flåsar hela tiden och min kropp funkar inte detsamma som den gjorde förut, ska helt klart bli normalviktig och framförallt friskare. Viktoperationer kostar människor som gör det deras mentala hälsa, och samhället riktiga pengar så man får se till att det inte spårar ut

  Svara

   Anorexia kostar också samhället ”riktiga pengar” ba så du vet…

   Svara

   Ok. Lycka till 😊👍

   Svara

   Jag tycker man ska sluta med allt som kostar samhället pengar.

   Svara

    Existera, till exempel

    Svara

  Klippet bingo la upp några dagar sedan var så cringe när en överviktig kvinna (fan till bingo o Katrin) kommer fram, och man ser hur Katrin krystar fram ett leende
  Samma kvinna som skrev det här

  ”Men nu är du fet och behöver inte alls komma fram till mig om du råkar få syn på mig på gatan för fetton är inte min melodi och jag tycker uppriktigt sagt att du är osmaklig”.

  /Citat ur boken Dags att bli smal 2011.

  Svara

   Menar detta generellt och pekar definitivt inte ut någon speciell, men ett nutida fenomen verkar vara fettfobi bland människor som själva lider av grav ansiktsfulhet.

   Svara

  Haha vilken underbar hjälplinje!!!😅😅😂

  Svara

  Önskar så jag behövde ringa dit.

  Svara

  Jag har dock ett ganska stort problem med åsikten att det är panikartatet som ligger bakom åsikter om hur kvinnors kroppar ska se ut.

  Jag villl snarare, och det ganska bestämt, vilja hävda att det är dem med preferenser av androgyna kroppar som ligger bakom de rådande idealen idag och framförallt mellan 1960-90-talet. Vad jag säger är titta på vem designar kläder, regisserar filmer, ger ut tidningar mm. Det är inte patriarkatet, eller hur?

  Svara

   Ok. Då vet vi.

   Svara

    sluta dryga dig på grund av att du inte kan komma på ett bra motargument 😘

    Svara

     Puss på dig också.

     Svara

   Men de som designar kläder, skapar filmer, ger ut tidningar osv är väl inte helt opåverkade av patriarkala strukturer?

   Jag tror inte att det är så lätt att separera vad som är påverkat av vad och inte. Vad kom först liksom.

   Svara

    App app app. Kom inte här med logiskt resonemang och ifrågasättande av TRH.
    Vår allvetande enväldige härskare och diktator.

    Svara

     Okej det var dumt av mig. Jag backar sakta härifrån så kan hon ta sista ordet redan nu då.

     Ber om ursäkt.

     👋

     Svara

      Okej då låter jag bli att komma med en motfråga från var du tror idealet Twiggy kom på 60-talet och om du verkligen tror att det kommer från män då enligt rådande norm gillade Monroe dvs gillar byst och rumpa eller från män med sexuella preferenser som är platta ofeminina hårda kroppar och om du inte vet att de dessutom var rätt lata för det är lättare att sy och designa kläder till en rak kropp där alla ser lika ut istället för att anpassa sig till en svårare kropp med flera olika proportioner där man måste ha skicklighet för att få kläderna att sitta rätt. Samma personer som sedan var ansvariga utgivare, redaktör etc för Vouge m fl.

      Tack för att jag fick sista ordet! 😊👍

      Svara

       Många designers är ju homosexuella män som tycker om pojkaktiga kroppar.

       Svara

        Jag tror det är precis det som är TRHs poäng och inte att det beror den manliga blicken från cis som kvinnor hävdar att de är utsatta av.

        Svara

         Så ni menar att en androgyn pojkkropp är ideal och norm? I modebranschen kanske men i övriga samhället då?

         Svara

          Vad påverkar normen i övriga samhället då? Gubben som dregglar hemma vid köksbordet eller tidningarna och instagram som kvinnor läser? 


          Svara

           Självklart de bilder och värderingar vi dagligen matas av i film, reklam, tidningar, etc. Och de som matar oss med de bilderna är i sin tur också påverkade av olika faktorer, främst vad som säljer för stunden. Och vad påverkar vad som säljer? Osv osv.

           Det är ju ett större perspektiv än vad någon ensam gubbe vid ett köksbord dreglar över.

           16:24

           Ok, men nämn då en faktor som är större och mäktigare än tidningar och reklammakare?

           Vem är det de blir påverkade av menar du och när och var kom de idealen från, som aldrig förut funnits (Också varför kvinnor på 30-talet i sin revolt ville ha kroppar som likande män för att uppnå jämställdhet och inte ses som svagt ett sexobjekt).

           Jag har gett er en förklaring till vem och varför den smala platta preferensen finns. Vem mer biologiskt skulle ha samma menar du och varför i hela friden skulle man gå mot de biologiska insikterna menar du? Tror du på riktigt att det finns en bred koncensus att kvinnor ska vara smala hos merparten av alla män? Det går ju emot det mesta som naturen säger till dem.

           Det är bögarnas fel?!

           Och jag köper inte din förklaring helt. Jag är helt med på varför idealet i modellbranschen är platt. Men jag tror inte att det endast är därifrån den normativa kroppen kommer från. Främst eftersom jag inte tror att den androgyna pojkkroppen som designers jobbade med på 60talet är en norm idag annat än på vissa runway. Även där börjar vi se förändring.

           Och angående att gå emot naturen när vi har preferenser. Vad kopplar vi samman med en hälsosam kropp och varför?

           Skulle gärna diskutera detta mer men ska iväg på en AW nu. Kanske dyker in senare ikväll här.

           Jag säger inte att du har fel i allt du säger, jag menar bara att jag tror att det är mer som påverkar än bara designers som jobbar med androgyna kroppar.

           Det är de som gillar raka androgyna kroppar på kvinnor fel, ja. Tror dock inte det gäller alla ”bögar”. Faktum är att enligt min erfarenhet många ”bögar” gillar kvinnliga former på kvinnor.

           Men jag ser vad du försökte göra där. 😉

           16:49

           Tack för trevligt samtal. Ska själv iväg och träna nu, så det passar bar att vi tar det mer senare om vi har lust.

           Ha det så trevligt på din AW. 😊

        Jag har svarat dig men det sitter i modd.

        Svara

        Vi behöver ju inte bara diskutera kroppsform när det kommer till patriarkala normer. Behåring tex. Varför tycker de flesta kvinnor att det är så mycket fräschare att ha rakade ben och armhålor? Vad får man för kommentarer om ens orakade armhåla tex råkar skymta förbi på melodifestivalen (om ni minns det)?

        Det är ju mer än kroppsform som räknas in i den normativa kroppen.

        Svara

         Varför tycker de flesta kvinnor i väst inte om män med hår på ryggen eller för mycket hår på bröstet?

         Det här med kroppsbehåring är en fler-tusenåriga traditioner med var och hur man rakar sig och har aldrig enbart gällt kvinnor. Faktisk har den mer gällt män. Titta på ursprungsbefolkningar på alla kontinenter så får du se vad jag menar.

         Svara

         Många män tycker det är fräscht att raka ansikte, m m. Det kanske är mänskligt att tycka så. Inget djupare med det.

         Svara

          16.48: Men finns det någon tydlig norm kring mäns ansiktsbehåring så som det finns med kvinnlig behåring? Måste män försvara varför de har skägg och inte rakar bort det tex.

          Svara

           Absolut måste de försvara sig. Finns väl inget som är så tillåtet att kritisera som en mans skägg, inte minst av kvinnor?

           Men utifrån dina resonemang undrar jag om vi kvinnor är tänkande varelser.

           Dina cirkelresonemang gör din text till ej falsifierbart snömos

           Haha va? Män behöver väl aldrig försvara att de har skägg som kvinnor med håriga ben måste? Vad dillar du om?

        Varför fesignar de då inte killkläder istället…?

        Svara

       Det säger ju dock inte emot att de som designade kläder för raka kroppar skulle vara opåverkade av strukturer.

       Vi kan väl åtminstone vara överens om att en tjock kvinnokropp inte är normativ. Varken enligt patriarkatet eller enligt 60talets twiggymode.

       Svara

        Mikd: Absolut kan vi vara överens om att IDAG och efter 1960 är en tjock kropp inte normativ. Men den har varit det. Och det länge och i flera flera omgångar. Tjock = rik = vacker och fertil.

        Sedan blandade regionen i sig i det hela och alla men främst de syndiga hemska kvinnorna skulle späka sig, vara måttfulla för att duga i guds ögon. Men en hylla skulle hon ha och bra barnabärande höfter. (Att adeln hade sin egen knäppa lilla värld går knappast att applicera på den övriga befolkningens preferenser. Vi pratar dessutom helt om väst och Europa nu och lämnar övriga välden helt därhän.)

        Svara

         Ja ideal och normer ser ju inte likadana ut över världen/kulturer och inte heller över tid.

         Jag skulle dock vilja påstå att vi får gå tillbaka ganska mycket tidigare än 60tal för att hitta den tjocka kroppen som idealet.

         Svara

          Jag tänker att ideal och normativ är två olika saker. 50-talet var en motreaktion till att de vara smala under världskrigen och stor rumpa och byst blev rådande, men en onaturligt smal midja.

          Men de stora modehusen hade läng varit styrda av män som inte hade kvinnor som sin preferens. Samma med Hollywood. Titta på vem som var regissör. Garbo fick tex veta att hennes fylligare jag som var gillat i Europa och Tyskland som var sorts på film där, inte gick hem i USA. Det var helt enkelt en sor skillnad på vem som stred industrin på de olika sidorna av Atlanten.

          Och förr var det mer allmänt accepterat att alla gillade olika och att det fanns en typ för alla och det var inget konstigt med det.

          Så här tänker jag. Om man ska komma tillrätta med problem så bör man söka och lägga skulden på rätt ställen, annars kommer vi ingen vart. Förstår du hur jag tänker?

          Svara

           Jag förstår vad du menar men är väl inte helt överens kring det.

           Lets agree to disagree 👍

           Mikd: 😊👍

    Men de som designar kläder, skapar filmer, ger ut tidningar osv är påverkade av patriarkala strukturer från var då? När fanns det män som gillade smala platta kvonnor? Vem startade den patriarkala strukturen som man påstår finns?

    Svara

     Är platta/raka kvinnor ideal och norm?

     Känns väl snarare som att det är en smal kvinna med lagom mycket form på rätt ställen som är den normativa kroppen.

     Svara

      (I alla fall i film och tidningar, reklam osv. Modevärlden där ska man nog ännu vara platt och rak ja)

      Svara

      Ja fram till helt nyligen var det så.

      Svara

       Ja ideal och normer är ju ingenting statiskt utan ändras över tid. Kan det vara så att de också påverkas av yttre omständigheter…?

       Svara

   Fröken Besserwisser och know-it-all kan inte hantera de/dem!!!

   Svara

   Fast idag är väl inte den androgyna kroppen idealet?! Det skall väl vara mer former och stor bakdel.

   Svara

  Vad har detta med bloggar att göra?

  Svara

   Har vi inte alla fattat att det inte går att bara bevaka bloggar numera utan att andra sociala medier har tagit över mer? Bloggbevakning borde byta namn

   Svara

    Namnet ”Bloggbevakning” är på tok för inarbetat för att bytas ut så det får helt enkelt hänga med, även om bevakningen gäller sociala medier i stort.

    Svara

     Det gick ganska bra för både Kissie och Blondinbella att hänga kvar trots att de strök sina inarbetade namn så vill du byta tror jag det går bra för dig med 🙂

     Svara

  Att diskutera andras utseende är det värsta jag vet.

  Svara

  Så roligt och bra! Suveränt att även uppmärksamma mindre konton om de har genialisk humor eller är relevanta på annat sätt!

  Svara

  En catwalk-kropp ska mer eller mindre vara en galge där kläderna hamnar i fokus och inte kroppen därav androgyna, raka kroppar.
  Så lite kött och östrogen som möjligt som kan väcka anstöt eller lust.
  Bikini/underklädes-modeller är oftare mer kurviga.

  En normativ kropp är väl en kropp som inte väcker någon större uppmärksamhet åt det ena eller andra hållet.
  En endast smal kropp är inte lika med ideal.
  Krävs mer än så.
  En idealkropp är snäppet bättre än en normativ kropp.

  En ideal kvinnokropp borde vara en kropp som ser frisk och fertil ut.

  En intressant fråga är varför män har kommit undan med att ha en högre fettprocent än kvinnor när det är bättre rent medicinskt för män att ha en mycket lägre fettprocent än kvinnor.

  Och varför är det är så provocerande med kvinnor som inte är smala?
  Är det det eventuella frosseriet som äcklar ,kroppsformen eller tecken på att de tillåter sig att njuta eller är trygga i sig själva och inte lever för att konstant behaga andras blick?

  Känner så många kvinnor som skulle se så fräscha ut om de gick upp några kilo men som skulle känna sig misslyckade och oattraktiva.

  Svara

   Ja idag är väl inte direkt catwalk-kroppen idealet?!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.