Sara Songbird om ”Instagram vs Reality”

Instagram vs reality är när kända och okända människor lägger upp bilder på hur de poserar på Instagram för att sedan följa upp dessa med bilder på hur de ser ut i verkligheten.
Så här:

Jag håller med Sara, kan man inte bara skita i ”Instagram” och bara lägga upp de naturliga, mer verklighetstrogna bilderna istället för att göra en grej av det?
Eller behöver man ”före och efter” för att det riktigt ska synas vilken skön typ man är, med maaaaassor av självdistans som bjuder på sig själv på det här viset?
Typ som att ”jag skulle kunna BARA lägga upp mina snyggbilder, men jag bjuder på dessa ”fulbilder” så ni tycker att jag är så där härlig?”
Att man istället BARA skulle kunna lägga upp de mer verklighetstrogna bilderna och helt skippa ”snyggbilderna” verkar inte vara ett alternativ.

Antar att man inte framstår som lika skön, bjussig, härlig då, och TÄNK om någon skulle tro att dessa bilder är ens snyggaste? Inte att det är en mer avslappnad och verklighetstrogen bild, utan ENS SNYGGASTE!
När det inte är det?!
Nej, då är det bättre att visa upp först snyggbild och SEN fulbild så ingen får för sig något och man fortfarande kan bocka av ”härlig och bjussig på Instagram” på listan.

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag håller med. Det visar ju mer på hyckleri än på ärlighet dessa bilder.

  Svara

   Skiter faktiskt i sån här kritik, insta vs. Reality hjälper mig SÅ MYCKET i mitt tänk!

   Jag försöker fota mig själv ibland och kan bli gråtfärdig för att jag ser mycket tjockare, kortare, blekare eller mer cellulitig ut på bild än vad jag tycker jag gör i spegeln. Sen tittar jag på alla andra på insta o undrar hur fan de lyckas ta så snygga bilder – de kanske bara har snyggare kroppar än jag?? Jag är fulare än jag tror? Osv osv i evighet.

   Sedan ser jag någon som lägger upp Insta vs reality och man får en kalldusch att nej, inte ens de snyggaste allra mest perfekta ser ut så på alla sina bilder! Att det handla om vinklar, belysning och retuschering. Jag är en av dem som behöver denna påminnelse dagligen, så jag älskar konceptet. För varje reality finns det 100 000 perfekta bilder, så påminnelsen behövs.

   Svara

    Någon som borde göra några insta vs reality är Bianca. Hon blir inte heller sådär snygg och perfekt och smal och slät på ALLA sina bilder, antagligen har hon försökt få till den perfekta bilden hur länge som helst. Det hade verkligen kunnat påverka.

    Svara

     Eller så slutar du följa de som lägger ut bilder som får dig att gråta när du ser dina egna bilder.

     Vi styr vårt eget flöde. Du väljer att följa de som får dig att må dåligt. Följ de som får dig att må bra i stället. Det gör nog mer för dig skulle jag tro.

     Svara

      Jag ska avfölja mina egna vänner också?

      Svara

       Om deras flöde får dig att må dåligt så varför inte. Man kan ju ställa in så att man följer någon men inte ser det i flödet. Så kan man gå in och kolla vad de lagt upp när man känner att man orkar.

       Jag är helt för att ens eget välmående ska prioriteras högre än vem som följer vem. Förklara för dina vänner om du tycker att det behövs för att de ska förstå.

       Svara

  Även Cassandra Klatzkow la upp någon liknande kritik mot insta vs reality för ett tag sen..

  Svara

   Precis. Cassandra beskrev detta så otroligt bra. Rekommenderar läsning!

   Svara

  Jag tycker Alexandra Nilsson (som ju gör ett stort nummer av den här insta vs reality-grejen) har misstolkat hela konceptet när hon försöker göra det till en kroppslig grej.
  Insta vs reality ska väl vara mer humoristisk? Som i *perfekt bild med pose* VS *bilden jag råkade fota med selfiekameran och blixt underifrån i taxin på väg dit* typ? Hannalicous gjorde ju det för typ 1 år sen, väldigt kul!

  Svara

   Och det finns bara ett sätt att göra det på menar du?

   Svara

   Ska och ska?

   Svara

   Föredrar Alexandras

   Svara

  Jag förstår kritiken, samtidigt som jag själv tycker att det är intressant att lära mig mer kring hur vinklar, ljus och poser kan förändra en människas utseende totalt. Ta till exempel @danaemercer, som har åtminstone fyra bilder som jag känner igen i kollaget ovan,. Hon visar hur hon ser ut när hon posar i direkt solljus respektive i mjukare ljus (alla gropar i huden syns respektive allt ser ”slätt” ut), eller hur snabbt det går att fixa till ”imperfections” via olika appar. Min uppfattning om hennes Instagram är att hon försöker lära ut så att fler förstår att alla faktiskt inte ser ut som det perfekta instaflödet, utan att det är så mycket mer som finns bakom det.

  För mig, som inte kan någonting om detta, så är det intressant att lära mig mer om det. Det ger mig en större förståelse för hur mycket arbete som krävs för att skapa ”perfekta bilder” på Insta, och därmed inte dömer mig själv lika hårt när jag inte ser likadan ut. That’s my two cents!

  Svara

   Jag älskar hennes konto. Tack vare henne har jag börjat älska och acceptera min kropp med alla bristningar.

   Det hon vill framhäva med sitt konto är snarare att visa på att man inte ska tro på allt man ser på bild. Hon använder sin kropp för att gestalta detta.

   Svara

   Var på väg att skriva en liknande kommentar! Håller med 100% 👏🏼

   Svara

    Samma här!

    Svara

   Detta är ett mycket bra sätt att använda denna trend, att utbilda folk i hur mycket fusk som faktiskt ligger bakom ”perfekta” bilder, så att folk blir lite mer kritiska mot folk som bara har stageade, manipulerade, iscensatta perfekta bilder.

   Jag fattar inte de som bara ska lägga upp ”snygga” väldigt onaturliga bilder (Tex om de tar ett foto när de bara går hemma o ändå är helt uppsminkade, klackskor, finkläder, fixat hår mm o dessutom säkert photoshoppade, bra ljus, manipulerade osv…. varför liksom? Vem tycker det är intressant att bara se sånt fejk?

   Det är ju inte som att man inte kan bli dålig på bild, ALLA kan bli dålig på bild och blir det oftast om man inte är beredd eller tagen i en konstig vinkel osv. Så att använda sin plattform för att utbilda folk i att se detta fejk, fusk, är bra! Folk ska inte behöva må dåligt för att vissa lägger ner all sin tid för att lägga upp fejkbilder som visar en onaturlig livsstil.

   Svara

   100% samma åsikt här! 🙂
   För mig har insta vs reality ALDRIG varit en fråga om att vara tjock eller smal. Så tyvärr – förstår jag inte Sara’s tankesätt alls.

   Svara

   Jag tänkte också kommentera samma, @danaemercer ser jag inte alls som ett rent insta vs reality-konto, utan hon försöker visa och sprida att mycket av det vi matas med på socialamedier är oerhört tillrättalagt och många gånger retucherat, att våra kroppar ser ut och beter sig på ett annat vis, att det är helt normalt och okej. Jag ser henne snarare som en förespråkare för att slappna av, vara sig själv och vara vän med sin kropp.

   Jag har på senare tid börjat fylla mitt Instaflöde med många konton av kvinnor som visar hur kvinnokroppar ser ut i alla sina olikheter. Mer me/also me än insta vs. reality. Kanske hårfin skillnad men för mig ligger skillnaden i att de här kvinnorna tillägnar stora delar av sina konton till att visa upp hur den egna kroppen kan se ut och förändras utifrån poser, ljus, rörelse, tid på dagen, kläder etc. snarare än att lägga upp enstaka perfekta och lite mindre perfekta bilder. Det handlar ofta inte enbart om bilder utan också om texten till bilderna
   som många gånger problematiserar de ideal och normer som samhället står för. För mig gör det oerhört gott att bli matad med dessa bilder snarare än de idealbilder som en annars blivit matad med genom hela livet.

   Svara

  Jag tycker lite både och vissa av dessa bilder är rent utav löjliga, men jag har också lärt mig en del av att tjejer med normkroppar visat mindre attraktiva vinklar, jag trodde dem alltid var snygga och det inte gick att få en dålig bild(ja lite naivt tänkande) men det fick mig att inse hur stört mitt tänkande var, att faktiskt alla måste anstränga sig för en bra bild (nästintill) och det har gjort att min syn på kroppen blivit mer positiv. Fattar inte varför itne både och kan få finnas, allt ska alltid vara så svart och vitt.

  Svara

   Ja, det är viktigt för alla, inte minst unga, att lära sig att exakt ALLA kan bli dåliga på bild om man tex tar från vissa vinklar, har visst ljus eller personen inte är beredd eller fixad. Det är så hemskt att våra unga ska behöva växa upp o må dåligt av att sådana fejkbilder cirkulerar. Så där är det bra att vissa tar sitt ansvar o utbildar i hur stora skillnader det är på foton där personen ansträngt sig för att göra ”perfekta” med smink, ljus, vinklar, Photoshop mm och ”vanliga” bilder.

   Svara

  Varför ska man hitta fel på allt som folk gör? Fortsätt med det du gör Alexandra!
  Jag vill dock gärna veta hur alla tänker kring konceptet med kroppar i olika vinklar. Varför är det bara okej när överviktiga personer lägger ut bilder i detta koncept?
  Jag själv har varit underviktig nästan hela mitt liv. Har hatat min kropp för att den inte är perfekt smal. Trots underviktig har jag fortfarande valkar.
  Jag älskar att se Alexandras bilder. Det får mig att bli mer bekväm med min kropp. Det känns bra att se att även hon har valkar, precis som mig. När jag ser en insta vs reality på en person med större kroppsform än min kan jag inte känna igen mig. Det säger mig ingenting. Eftersom inte det är min kroppsform. Alexandras bilder gör skillnad för mig, det ger mig självkänsla. Men vi som är smala vi får inte tala om våra kroppar? Att vi mår dåligt även vi? Vi förväntas bara att må jättebra och vara lyckligt lottade?

  Svara

   Vi alla har olika kroppar. Alla kroppar är fina som de är och vi alla förtjänar att visas i alla vinklar.
   Det vi inte behöver, det är kvinnor som trycker ned andra kvinnor. Kvinnor som ska peka ut fel och brister på andra kvinnor.

   Svara

    Precis här sitter jag och duger 👊🏼

    Svara

    Dock är det männen som lagt fram hur den perfekta kvinnan ska se ut, sexualiserat kvinnans kropp på ett onormalt sätt.
    Sen att kvinnor följer den normen och trycker ner andra kvinnor är bara otroligt tragiskt och sorgligt. Att eftersträva efter en onaturlig kropp och ansikte fullt av fillers är hemskt. Vilken onaturlig sexualiserande värld vi lever i.

    Svara

   Exakt min tanke och min känsla!

   Svara

    Det är så sjukt. Alexandra ska bara se perfekt ut eftersom hon är smal. Hon ska aldrig få visa en valk och tala om valkarna som hon har, trots att hon är smal. Utan hon ska bara vara perfekt. För är man smal är man perfekt och har inget att klaga på.
    Om hon ska få lova att tala om sina valkar, då behöver hon först lägga på sig. För Alexandra duger inte som hon är.

    Svara

     Det är inte det som är problemet. Problemet är att smala personer gör sig till för att framstå som fanbärare för en strid som de aldrig någonsin har behövt ta eller känt av förtrycket av. Precis som Sara Songbird påpekar i sitt inlägg ”jag kan inte vinkla mig på olika sätt för att troll bort det här”.

     Att ständigt norm-smala Alexandra vill profilera sig som ansiktet utåt för kroppsvalkar är som att Jimmie Åkesson skulle berätta för oss om hur det är att rasifierad.

     Svara

      Nej men det är inte det vi pratar om heller. Alla behöver inte kunna dölja sina valkar. Men innan har jag trott att Alexandra inte har några valkar, eftersom man aldrig har fått se dem.
      Alexandra gör sig inte till och hon förtjänar inte att pekas ut som ett problem. Hon har haft kraftiga ätstörningar, hennes kropp har alltid varit ett problem för henne. Inte konstigt, eftersom folk alltid klagar på allt hon gör.
      Vi behöver lyfta kvinnor, inte sänka dem. För mig gör hennes bilder skillnad. Bilderna behöver inte göra skillnad för alla, men hon gör skillnad för mig.
      Vi som åskådare har ju även möjlighet att välja vad vi vill se. Vill man inte se Alexandra så behöver man inte följa henne. Vill man inte riskera att få upp henne i flödet, kan man blocka henne 🙂

      Svara

      Fast det kan finnas mer än en strid? Ja, jag ser smal ut och skulle inte blir diskriminerad men jag har en massa kroppsångest som jag bär på. Jag har i perioder begränsat mig själv i min vardag och dessutom haft ätstörningar. Bilder som dessa får mig att känna att det inte är jag som är felet utan att de flesta ser ut som jag och att jag är mänsklig. Bodypositiv rörelsen är fantastisk men jag behöver också det, jag har hatat min kropp i perioder trots att jag kan gå utanför för dörren och ingen bryr sig. En annan invändning emot detta är att man ser sin kroppstyp överallt, bah! Man ser den kroppen som man borde ha.

      Svara

      Till A
      Där har du fel!
      ALLA tjejer smala som tjocka lider av denna hemska syn på kvinnokroppen. Alla ser vi hos oss själva oavsett om man är smal eller tjock. Jag kan inte nämna någon som INTE påverkas av de perfekta bilderna och jämför.
      Jag tycker att det är bra att både smala och tjocka visar och lyfter detta hemska problem.
      Detta är sak som alla kvinnor ska ta ställning till. Det är väldigt svårt så hylla oavsett vem det är då ALLA kvinnor är påverkade.

      Svara

       Oj ord som fattas och autocorrect 🙄
       Men ni kanske fattar vad jag menar ändå.

       Svara

     Jag kan ju tycka att Alexandra skulle kunna lägga ut dessa bilder på sina valkar utan att göra en grej av det. Låt nästa outfitbild visa när hon sitter ner så magen verkar sig, det tycker jag vore bättre.

     Svara

     Alexandra är inte smal. Helt normal med lite extra hull. Hennes bilder är så överposerade och redigerade att hon tappar 10 kg i ett nafs, men om du kollar på hennes videos så ser du hur hon ser ut i verkligheten, dvs som vilken som helst genomsnittlig kvinna. Sjuk dubbelmoral att hon försöker kapitalisera på kroppspositivism när hon själv är bland de allra värsta vad gäller att posta bilder där hon ser ut som en helt annan person!

     Svara

   Håller verkligen med dig! Är också smal, men kan ändå störa mig på valkar med mera. För mig hjälper Alexandras bilder mycket mer än Sara Songbirds eftersom jag har en annan kroppsform. Måste vi hitta fel på allt? Hon har ju goda intentioner, och de hjälper i alla fall mig.

   Svara

  Bra blogginlägg Camilla 🌻

  Svara

  Men varför måste de ena vara fel?
  Varför måste man kritisera?
  Något försöker göra något bra utifrån ens resurser, försöker skapa något som kan hjälpa. Fattar inte varför man ständigt ska hitta fel

  Och varförutan vissa få ta det utrymmet och andra inte?

  Svara

  Jag tycker det är bättre att lägga upp som Alexandra gör än att inte göra det alls. Men hade gärna sett mer av bara reality på instagram. Men det är för att det inspirerar mig mer med det verkliga livet än något hittepå som de själva ändå inte lever upp till.

  Svara

  Jag tycker att det är två helt skilda debatter. Insta va reality handlar ju om att verkligheten inte ser ut som den gör på Instagram. Kroppspositivism handlar om att alla kroppar ska få finnas och ta plats. Det blir ju inte kroppspositivism om inte smala människor ska få lägga upp bilder på sin kropp? Man kan vara obekväm i sin kropp oavsett storlek, det sitter i huvudet och ens självkänsla.

  Svara

  Så vad är bättre att Alexandra bara lägger upp poserande modell bilder som gör att folk fortsätter tro alla tjejer med normkroppar ser ut så på varenda selfie dem tar?

  Svara

  Tycker det är skittöntigt när smala instatjejer liksom sitter i nån konstig vinkel för att pressa fram en valk o s v. Det är ju inte ens ”reality” utan minst lika konstlat som vissa poser för att se smala och snyggare ut? Plus att det faktiskt befäster idén om att fett = fult. Äkta *insta vs reality*-bilder fyller ju en funktion och visar hur mycket olika vinklar och ljus (etc) gör och att man kanske inte ser lika härlig och glowig ut utan filter och bildfix. En riktig verklighetsbild är ju en där man inte hunnit posera utan bara _är_ som man är, inte där man trycker fram en dubbelhaka och medvetet tar en bild där man ser ”ful” ut?

  Typ hon Bladh är ett exempel på precis det jag försöker beskriva ovan. Det, plus massa snodda contentidéer som bara blir en instafeministisk sörja à la Linnea Claesson. Snark. Sorry för lång text hehe!

  Svara

   Jag håller helt med. Ingen av dessa influencers skulle lägga upp den där ”valken” om det inte var för att göra den till en rolig grej.

   Svara

    Exakt! Och nu har det blivit en ”grej” att visa den sortens bilder. Enkelt sätt att fiska likes på och visa hur hÄrLiG man är som bJuDeR pÅ sIg SjÄlV. Blir så tydligt att det är en trend många influencers bara hakat på.

    Svara

   Det handlar inte om att valk = tjock och ful utan det handlar om valk = alla har det och är fullt normalt. Det är att normalisera det bland alla. Annars är det lätt att tro att man är den enda som har valkar och därmed är ful.

   Insta vs reality handlar inte om vikten över huvudtaget utan om att verkligheten ser annorlunda ut från instagram.

   Svara

  Nu kanske JAG trampar någon på tårna, men jag tänker såhär. Det är ju tyvärr inte större kroppar, eller kroppar som Saras som många, särskilt unga, jämför sig med och strävar efter att efterlikna. Trist men sant. Varför det ändå finns en poäng med dessa bilder för att visa att även ”normsnygga” kroppar kan ha skavanker om man vill kalla det för det. Eller att även de kropparna någonstans är mänskliga och inte bara skyltdockeliknande perfektion. Någon som förstår min poäng?

  Svara

  Jag förstår båda sidorna men tycker ändå som nämnts tidigare att dessa insta vs reality dyker upp i flödet i nuläget gör mer nytta än skada. Det äR många som faktiskt inte kan ta in att dessa perfekta bilder är ”fejk”. Såklart i en perfekt värld hade alla bara låtit sina kroppar porträtteras som de faktiskt ser ut, men jag tycker ändå att det är ett litet steg på vägen.

  Sen är jag absolut lite allergisk mot när folk med typ ”idealkroppar” klämner fram en minivalk på sin mage och ska skriva en lååång text om att accepters sin kropp istället bara för att låta den lilla valken bara vara där utan benämning.

  Svara

   Exakt. Om de nu är all for alla kroppar och acceptans, varför redigera alla sina bilder och bara lägga upp de bilder som är i vinklar som smickrar kroppen? Fram med fler av dessa ”osmickrande” bilder i det dagliga flödet då och inte bara när man kan vinna lätta poänger.

   Svara

  Jag tycker det är bra att folk med stora plattformar väljer att visa upp hur deras kroppar kan se ut även när de inte poserar för instagram. De hade ju lika bra kunnat skita i det och bara fortsatt posera vidare?

  Sen har Sara rätt till sin åsikt, men det är också bara hennes åsikt och inte någonting som avgör om det är rätt eller fel att exempelvis Alexandra visar sin version av Insta vs Reality.

  Svara

  Fast för mig så är det jätteskönt att se att alla ”perfekta” kroppar också har celluliter och bristningar. svullen mage etc. På grund av att det mest handlar om ljus och poser. Och att även de som tränar otroligt mycket har det. Jag är själv ganska vältränad och smal men har otroligt mycket celluliter, även på armarna. Det är ingenting jag kan bli av med.

  Svara

   Exakt. Det går att gå ner i vikt men inte att bli av med celluliter, IBS etc.

   Svara

  Det största hyckleriet är ju att alla influencers lägger upp den fina bilden först, för att inte ”förstöra flödet” som Therese Lindgren gör. Hon säger”jag tycker jag är rätt duktig på att inte visa min perfekta sida” men ba ; well, hela ditt flöde är fortfarande perfekt och sen är du lite ”corky” på andra bilden.

  Svara

   Corky? Menar du quirky?

   Svara

   Fast HON är ju långt ifrån perfekt! Däremot känns det som hon vill vara det/bli det med tanke på alla ingrepp, hennes bilder, hur hon framställer sig och hur mkt hon postar i underkläder på ett sexigt sätt. Hon känns väldigt bekräftelsesjuk. Eller så är hon smart å vet att det säljer, vad vet jag. Men perfekt är hon ju inte. Hon är ju inte särskilt snygg utan väldigt vanlig

   Svara

    Handlar väl om att även hon väljer de bilder som visar en viss verklighet. Pose, ljus, vinkel….

    Svara

    Oj underkläder? Jag hittar faktiskt inte en enda bild på Alexandra i underkläder från detta året. Finns några i badkläder, men badkläder brukar ju många i oss gå runt i under sommaren eller när man är på solsemester. Det är väl inte så märkligt 🙂

    Svara

     Therese Lindgren skrev de om.

     Svara

   Alexandra brukar lägga upp ’realitet’ bilden så att den syns i flödet. Det gillar jag. Håller med om Therese..

   Svara

    Reality**

    Svara

  Det här är ju bara ett lätt sätt för influencers att vinna good will. Sen kan de fortsätta retuschera bilder och posa i rätt vinklar utan att alls se att de själva är en del av problemet.

  Svara

  Jag tycker det är bra att visa instagram bilden och den riktiga bilden. För det bevisar för alla att den perfekta bilden vi matas med är fejk, att du kan få den perfekta bilden men i verkligheten är personen inte sådär perfekt utan dem har en naturlig kropp som alla oss andra.

  Om man enbart la ut naturliga kroppar så skulle allt fortsätta som innan, konton med naturliga kroppar och konton om genom posering och redigering får en perfekt kropp.

  Även om man idag vet om att det är fejk finns det fortfarande många som påverkas och tror att man ska se ut som dessa perfekta bilder med den perfekta kroppen, så genom detta kanske man kan hjälpa folk att inse att den perfekta kroppen inte finns, att det är något man få genom posering och redigering.

  Svara

   Vill man visa sina följare att den perfekta kroppen inte finns kanske man inte ska lägga upp dessa perfekta (tillgjorda) bilderna från första början.

   Det här känns ju mer som någon form av green washing fast… insta washing..

   Svara

    Jo, men lägger 1 konto upp enbart naturliga bilder och 20 konton lägger enbart upp dessa fejkade bilder, då tror folk att dessa 20 personer ser så perfekta ut och detta 1 konto ser ut som alla oss andra.
    Det viktiga är att visa att även om hon ser perfekt ut på bilden så ser hon i verkligheten ut som alla oss andra.

    Din tanke funkar bara om alla lägger upp naturliga bilder, men det kommer aldrig ske, så det är bra att dessa folk visar att naturliga kroppar kan få perfekta bilder genom vinkel, ljus och redigering, men att sanningen är något helt annat.

    Svara

   Önskar att jag kunde gilla den här kommentaren flera gånger, håller verkligen med!

   Svara

  Känns det inte som att det här redan har tjatats om så många gånger nu, trots att kroppar inte ska kommenteras? Jag tror stenhårt på att dessa inlägg har motsatt effekt än önskat. Och jag tycker dessa inlägg är sjukt trista och bara leder till ännu mer ”de och dem”, oavsett var på skalan man är.

  Svara

   Håller helt med.

   Ett bra tips till er som har komplex över era kroppar är att börja följa kvinnor som GÖR saker. De som rider, spelar handboll, stickar, drejar, bakar, recenserar böcker, whatever. Något som är mer än yta och där bilder läggs upp på dem när de gör saker och kroppen ser ut som en kropp gör när den gör detta.

   Jag tror inte att det är sunt att fylla sitt eget flöde med ytliga kvinnor som matar oss med perfekta bilder.

   Bara ett tips som de som vill kan ta till sig.

   Svara

    Instämmer i ovan. sluta följa blanka ytor utan djup och mening som baserar sina liv på utseende och konsumtion

    Svara

    Men ja! Vilket bra tips. När man tänker på det känns det ju faktiskt väldigt självklart. Att följa personer som GÖR något på sina bilder, som inte bara posar och sätter kroppen i fokus.

    Svara

    Verkligen. Och på fullaste allvar – stäng ner telefonen och gå in i ett HELT vanligt omklädningsrum på exempelvis ett badhus. Titta dig omkring, i verkliga livet är alla olika. Korta, långa, smala, tjocka, mulliga, orakade, rakade, you name it. Ibland glömmer vi bort den verklighet vi lever i och tittar bara på extremt välpolerade Instagram där ingenting förutom *perfekt* finns. Usch, sociala medier är så otroligt jäkla toxic många gånger.

    Svara

  Här har du ett inlägg som visste var huvudet på spiken var!! Fortsätt så. Bra slutkläm med. 👏👏👏

  Svara

  Så är det både photoshop och vinklar de använder sig av?

  Svara

  Upptäckte Rianne Meijer (holländsk influencer) för ett tag sen och det här satte fingret på varför jag stör mig på henne!

  Svara

  Ot
  Bella provocerar vidare för att fortfarande få finnas ute i etern.
  Nu ska hon till Italien och Danmark 🤦🏼‍♀️.
  Ser fram emot när hon och Pålle ligger sjuka eller isolerade på något hotellrum där ute.

  Svara

   Ivrigt påhejad av Berith, didi och alla Maria/Malin/Hanna-nicknames. Undrar hur många kommentarer som är äkta av de positiva…

   Svara

    Det är ju tvärtom, alla Maria/Malin/Hanna-nicknames som är samma person/personer med olika nick som skriver sk-t, elakheter och trakasserar. Som 11:11 här ovan som skriver under massa olika nick där. Så sjukt.

    Svara

   Men snälla. Bara för att hon inte gör samma val som dig så sluta önska att folk ska bli sjuka i covid. Det är bara osmakligt.

   Svara

    De är mer osmakligt att utsätta andra för smitta, vilket den som reser i onödan gör.

    Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

  Jag känner faktiskt att det ger mig mycket mycket mer när jag ser dessa ”perfekta” bilder och sedan efterbilder då jag faktiskt inser mer och mer att det inte är verkligheten.

  Hade jag bara sett dom där efterbilderna hade jag bara tänkt att personen ser ut så. Och hade jag bara sett före bilder hade jag trott att personen såg ut så (och inget av dom är såklart fel) när dom däremot ställs mot varandra så ger det en väldigt tydlig bild av att man såå lätt kan fejka ett utseende och att vi som ser dessa bilder inte på något sätt borde må dåligt.

  Jag tycker alla har rätt att ha den kropp dom vill, stor som smal, kort, lång.. Spelar ingen roll, men jag tycker det ger en tydligare bild när det ställs mot varandra om ni förstår vad jag menar.

  Svara

   Det här med att alla har rätt ha den kropp de vill och se ut som de vill… borde vara ”alla har rätt att se ut som de gör!”

   Jag vill tex inte ha celluliter och olika stora bröst. Men nu ser jag ut så och det är okej även om det inte är så jag VILL se ut. Om du förstår hur jag menar.

   Svara

   Känner exakt som du T!

   Svara

  Men herregud.
  Är det bara jag som inte bryr mig ett skit om andras kroppar och om hur min kropp ser ut?
  Vad, exakt vad, är intressant i detta tjat om olika kroppsformer?

  Valkar hit eller dit, vem bryr sig om jag har valkar? Det är väl inte i dem mitt liv sitter.
  Har folk inga andra intressen nuförtiden än utseende?

  Svara

   Jag bryr mig inte heller om hur min kropp ser ut i förhållande till Biancas eller Kenzas eller whoevers. Men jag är 40 och har fått distans till saker och ting. Jag bryr mig däremot i allra högsta grad om vad mina två unga döttrar matas med för bilder. De påverkas absolut av allt de ser och jag vill inte att de ska tro att ytan på Instagram speglar någon form av verklighet som de förväntas leva upp till.

   Svara

  Det känns som så många fettaktivisterförsöker gatekeepa (ursäkta svengelskan) kroppspositivism från människor med andra kroppar. Först och främst så tar visst många tjocka influencers många bilder i snygga vinklar och väljer dom bästa precis som smala influencers. Det märks att de posar.
  För det andra får alla kvinnor kommentarer om deras kroppar. För smal, för vältränad, för tjock, fel bröst etc. Kolla bara på ett av Angelica Blicks senaste inlägg. Fettaktivister vill bara promota fler människor med deras kroppar och tar inte hänsyn till att alla får kommentarer och har komplex.
  Till sist tror jag att många vill se snygga bilder precis som i modemagasin. Annars skulle inte influencers som tar fina bilder ha så många följare.

  Svara

   Fettaktivister?

   Svara

    Personer som ägnar sig åt fettaktivism. Googla fat acceptance movement eller fat pride.

    Svara

  Lämna instagram en sekund och gå och duscha i valfritt badhus så inser ni att alla kroppsformer finns och fortsätter existera oavsett vad som babblas om på internet.

  Svara

   Klokaste svaret. Botemedlet mot att tro att alla ser ut som på Instagram och att inse att alla kroppar är olika är att gå på ett vanligt hederligt badhus. Eller typ Friskis & Svettis. Går man där en gång i veckan och duschar blir man rätt immun mot några allvarligare kroppsnojor.

   Svara

   Absolut bästa tipset! Titta upp från mobilen och se hur vanliga kvinnor runtomkring en ser ut. Med och utan kläder.

   Svara

   Simmade mellan 5-17 år och helvete va många olika kroppar jag har sett i omklädningsrum! Det har nog gjort mig gott

   Svara

  Så trött på kroppar öht. Oavsett om de är kraftigt överviktiga eller smala. Sånt himla fokus.

  Svara

  Jag förstår inte vad hon vill ha sagt. Att om hon inte kan dölja sina skavanker genom att byta vinkel och belysning så ingen annan får göra det heller, för att inte ge henne kroppsångest?
  Sluta följa sådana människor på sociala medier då. Sluta med Instagram. Ta eget ansvar.

  Svara

   Tack! Bara för hon inte kan det så ska inte alla behöva anpassa sig efter henne.
   Vissa kan dölja valkar och vissa kan inte göra det.
   Alla duger, oavsett om man är tjock, smal, lång eller kort. Alla ser olika ut och det är det som bör visas på sociala medier också.
   Varje individ har eget ansvar och väljer själv vad den vill följa och se. Upplever Sara att Alexandra ger henne ångest, ja men då behöver hon inte titta på henne. Alexandra ska inte behöva gå under jorden för att Sara tycker det.

   Svara

  Det känns mer som om hon Sara bara ser världen ur sitt eget perspektiv. Det spelar ingen roll hur smal eller normsnygg man är, man kan fortfarande ha problem med kroppskomplex. Inte på det ytliga planet, där man lägger ut en mindre smickrande bild bara för att få komplimanger, utan för att man genuint känner sig stärkt av det. En person som har tex har ortorexi, och börjar bli medveten om det, kan känna att det är ett stort och skrämmande steg att lägga ut en liten valk. Kanske det är just den lilla valken som gör att personen tar en extra powerwalk varje morgon och följer en strikt diet. Genom att exponera sig och släppa på fasaden kan det bli lättare att slappna av och samtidigt kanske hjälpa folk i samma situation. Det handlar inte om att indirekt förolämpa tjocka människor utan det är bara olika människors verklighet. Då jag tränade som mest och var underviktig så var jag medveten om varenda gram fett på kroppen. Idag då jag är några kilo tyngre så kunde jag inte bry mig mindre om valkar, celluliter etc. Hade varit sjukt mycket lättare att lägga upp valkar nu, än min lilla knappt existerande valk då jag var som smalast. Det man måste förstå är att man som tjock inte har något tolkningsföreträde på vad kroppsaktivism är. Människor som anses vara vackra kan se skavanker där ingen annan ser dem, medan folk med skavanker kan vara hur chill som helst. Smala människor kan ha komplex och tjocka kan vara väldigt trygga i sin kropp.

  Svara

  Synd att detta kroppsfokus bara växer med negativ påverkan. Recept: Släpp fokus på dig själv och gör gott för andra – människor och djur. Bästa receptet för att må bra. Följer det receptet själv.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.