Snart släpps Nicole Falcianis bok om barnreumatism

Igår gästade Nicole Falciani ”Malou efter tio” och pratade om sin nya bok ”Du ser inte sjuk ut” som handlar om att leva med sjukdomen barnreumatism.
Så här beskrivs klippet som ni hittar om ni klickar HÄR:

Influencern, bloggaren och modellen Nicole Falciani har hundratusentals följare på Instagram och Youtube. Men vid sidan av den glamourösa ytan finns ett liv som kantas av skov med stark smärta och förlamande trötthet. Nicole lever med den obotliga sjukdomen barnreumatism och vissa dagar orkar hon inte ta sig upp ur sängen. Hon berättar också om det tuffa uppbrottet från Eric Saade.

Många sjukdomar, diagnoser eller åkommor syns inte på utsidan och jag reagerade på diskussionerna det under inlägget om My Martens. 
Jag ser inte heller sjuk ut men benämns som ”multisjuk” av sjukvården. Många som är sjuka ser inte sjuka ut, men det betyder inte att deras problematik ska trivialiseras eller ifrågasättas bara för att DU inte kan se eller förstå det.
Kan du inte förstå det – var i så fall tacksam för det, att du än så länge är förskonad från sådant som brukar ge den typen av förståelse – men bara för att DU inte kan förstå det så betyder det inte att det inte är högst verkligt och på riktigt.

Nicoles följare har fått upp hennes bok på plats 1 på Adlibris – grattis!
Enligt beskrivningen innehåller boken tips, pepp och vägledning för andra eller närstående i samma situation så förhoppningvis kan man kanske få hjälp och hitta stöd i den även om man lider av andra sjukdomar än just reumatism?
Svårigheter med acceptans, förståelse, känslor av uppgivenhet och annat som man kan känna som kroniskt sjuk är ju ofta identiska, oavsett diagnos.

Vill ni att jag ska läsa och recensera?
Läsa kommer jag nog göra i vilket fall… 🙂

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ot: Vad tycks om Bianca’s bråk med tanterna I hennes kommentarsfält?

  https://www.hant.se/noje/bianca-ingrossos-stora-forvandling-ifragasatts-av-foljarna/

  Svara

   Så sjukt överskattad är hon! Hon fin men vacker eller snygg, nej!

   Svara

    Förlåt men vem är du att bestämma det? Bianca är snygg och speciellt om man utgår från samhällets normer. Och nej, är varken Bianca själv eller ett fan till henne.

    Svara

     Alla kan inte ha bra smak 😂 överraskad!

     Svara

     Jag är en sjukt snygg ärlig människa 😁 nå mer du vill veta?

     Svara

      Du är nog jävligt ful om du har så dålig smak att du tycker Bianca är ful

      Svara

     Alltså det är väl självklart att olika människor kommer uppfatta henne olika, hur man upplever en människas utseende är ju väldigt subjektivt även om man de flesta troligen kan avgöra om någon objektivt sett kommer anses normsnygg eller inte. Men ett ansikte kan sedan anses vackert/sött/snyggt/sexigt/fint etc, är ju en bedömning var och en gör, alla har inte samma smak och alla uppfattar inte olika attribut på samma sätt/beskriver det likadant.

     Är väl fullt troligt att en person beskriver en annan som snygg och nästa person beskriver samma person vacker och den tredje använder ordet söt? Det betyder inte att någon av dem har fel, utan vi har bara olika definitioner av ordet.

     Sen är det ju kanske onödigt att säga att någon INTE är vacker eller snygg, hade ju räckt med att säga att man tycker personen är fin, men det är en annan diskussion.

     Svara

    Okej

    Svara

   Vad hon har ändrats 😱 Inget dumt menat, jag följer henne inte på sociala medier och har inte alls koll på hennes ”förvandling”

   Svara

   Hon har verkligen förändrat sitt ansikte så mycket, finns typ inga av hennes personliga drag kvar?! Hon och Vanessa ser typ likadan ut nu

   Svara

    Ja hon var så fin innan hon började operera sig. Jag är dock ett fan av fräknar, men de ser lite för ’fejk’ ut på henne. Smala läppar passade henne, likaså ser det inte bra ut med ögonbrynslyft enligt mig.

    Men om hon är nöjd är väl det bra…

    Svara

     Är ganska säker på att hon använder ett filter som ger en fräknar.

     Det jag mest undrar över är vad hon har gjort som ger henne en under-vattenytan-look? I en reklam för Intimissimi ser hon täppt ut i näsan.

     Svara

     Svar till 15:44. Är du säker på att hon gjort ett ögonbrynslyft? Många unga använder idag botox för att förhindra de icke existerande rynkorna att synas i framtiden. Mycke Botox kännetecknas av rynkfri och orörlig panna samt ögonbryn som åker upp. Ser konstigt ut då mimiken blir begränsad.

     Svara

      Jag är inte säker, men jag tycker att det ser ut som att hon har gjort ögonbrynslyft.

      Svara

     Det blir ju Pippi Långstrump över henne, när hon har fejkfräknar. Vilket larv. Maskerad?

     Svara

    Men det är väl ett filter? Hon använder ofta ett filter för att få hennes ögon i en annan färg. Finns ju filter som ändrar ansiktets utseende helt.

    Svara

     Ja, det är förmodligen smink och filter som gör att hon ser annorlunda ut. I hennes YouTube-videos är hon fortfarande lika fin som innan.

     Svara

    SÅ tråkigt men verkar bli en ny Rebecca Stella. Hon håller på att bli självblind när det gäller ingrepp och grejer.

    Svara

     Så otroligt lik Rebecca Stella!!

     Svara

      MJ!

      Svara

   Undrar mest om inte tanken är att man ska blenda ut den där läppennan som hon har på bilden eller om det ska se ut som att man hetsätit smält choklad.

   Svara

  Ja gärna👌

  Svara

  Åh, det här ser jag framemot!!!

  Svara

  Ja fy fan vad man ibland önskar att ”osynliga” sjukdomar syntes. Mvh en som är megadäckad idag pga endometrios

  Svara

   Ja det är jobbigt att inte bli trodd. Jag har försämrad värmetillförsel pga. skadad arm(bland annat) efter en operation som bebis. Armen fungerar och så, men det kan göra SVINONT när det är kallt, så ont så att jag har gråtit som liten ibland. Tycker inte att jag borde utsatts för flera timmar på utflykt som barn, iallafall inte på vintern då. 🙁

   Svara

    Visste dina lärare om det men ändå skickade ut dig på utflykter? 😱

    Svara

     Vad jag vet berättade inte mina föräldrar det för dem. o.O Mina föräldrar tog inte mycket specifik hänsyn till mina skador vad jag minns. Tyvärr. :/

     Svara

      Låter inte kul alls ❤️
      Hatar när föräldrar inte ger en förutsättningarna man behöver som barn 😭❤️

      Svara

  Tycker många är så oförstående inför icke-synliga krämpor. Hade en tant på fb förut som alltid raljerade över ungdomar som satt på handikappsäten. Självklart finns det dom som sätter sig där pga bekvämt, men finns ju MÄNGDER av jobbiga sjukdomar som inte syns. Min kompis hade en allvarlig sjukdom som drabbar två i Sverige varje år. Fick stamceller från djur, får fortfarande nytt blod då och då osv. Syntes ingenting på henne förutom lite blek. Annars såg hon ut som vilken pigg 27-åring som helst.

  Svara

   Det där är så lustigt.
   Jag har blivit utskälld efter noter av pensionärer när jag suttit på ett sånt säte. Opererade knät och kunde knappt gå med mina kryckor så satte mig där på bussen när det var dags för olika besök på sjukhuset. Fick veta att de var till för ”pensionärer”. Jösses vad otrevliga en del människor är!

   Svara

    Haha jag blev petad på med käpp en gång för jag satt där. Jag hade inte rätt att sitta där enligt surgubbe 😅

    Svara

     Haha jag har också blivit petad på med en käpp av en gubbe!! Han ville gå förbi mig i en gång i mataffären, vid tex mex grejerna, men jag låtsades som att jag inte fattade för man petar faktiskt inte på folk utan säger artigt ”Ursäkta mig”. Han blev skitsur.

     Svara

   Men JA! Skrev om att jag är däckad idag pga endometrios ovan. Jag blir så dålig så jag inte kan stå på benen, jag va på väg hem från skolan för jag mådde så jäkla dåligt. Inga platser i hela bussen förutom handikappsplats. Där satte jag mig för att jag svimmade/höll på att kräkas. Fick så onda blickar, försökte strunta i det då för jag kunde verkligen inte stå.
   Nu kör jag oftast bil och kör hem i god tid innan jag blir så dålig. Men jag lägger ingen energi på att irritera mig på vem som sitter där – för man har iiingen aning om varför personen sitter där.

   Svara

   Min pappa har varit svårt sjuk så länge jag levt och han brukade bli utskälld på parkeringsplatser för att han parkerat på handikappsplats (med tillstånd). Endast för att han inte passade in i samhällets definition av handikappad. Önskar ofta att folk tänkt ett steg längre.

   Svara

  Jag hade svår smärta i ett år. Gick ner till 43 kg. Var hemskt. Långvarig smärta är jobbigt.

  Svara

  Var hon hos Malou och fick hon verkligen prata om sin BOK???

  Svara

   Malou haha. Vilken jävla tomte ändå

   Svara

   Tänkte samma sak. Om jag skulle få frågan om jag ville sitta i Malous soffa, så skulle jag skratta rått, säga ”Ring aldrig mer” och lägga på luren.

   Svara

   Malou är en jävla dinosaurie, fattar inte att hon fortfarande får hålla igång med sina unkna och daterade åsikter.

   Svara

    Det är som om hon har en hållhake på dom som bestämmer på kanalen.
    Hur kan dom vilja ha henne kvar? Så sjukt otrevlig.
    Och reklamen som går nu, ”och här får gästerna tala till punkt….” Man tror att dom skämtar. Hon är ju mest känd för att inte låta sina gäster tala till punkt. Obehaglig!

    Svara

     På riktigt? Tycker du hon är obehaglig? Måhända är hon inte särskilt duktig på sitt jobb (dock verkar ju TV4 tycka att hon är det), men exakt vad är det som är obehagligt med henne?

     Svara

      Ja jag tycker att hon är otroligt obehaglig. Hon frågar saker men lyssnar inte på svaret. Ofta har hon läst på om personen men minns inte riktigt hur det var, för hon är ointresserad. Hon drar upp saker som gästerna bett om att få slippa prata om. Hon är hånfull och ibland tom spydig.

      Svara

       Okej. Tack för svar! Jag tror vi har olika uppfattning om ordet ”obehaglig”. För mig innebär ordet att något/någon ger en rysningar och att man nästan känner en slags rädsla för sitt liv inför det/den obehagliga. Det du beskriver anser jag vara exempel på undermåligt utfört arbete.

       Svara

  När jag har sett bokomslaget så har jag tänkt att boken ska handla om ångest eller bulimi som alla andra ”influensers” böcker gör. Men när jag förstod vad den handlar om så fick jag respekt för henne. Jag skäms för att jag tänker så, att en sjukdom är värre än någon annan. Men det är väl sådan man har blivit med det klimat som råder i denna instagram-värld där allt ska mjölkas på pengar. Har du haft ångest en gång så kan du skriva en bok om depression, väger du två kg ”för mycket” kan du skriva en bok om hur det är att vara ”överviktig”… Så bra jobbat Nicole! Eller ja, jag beklagar din sjukdom men jag är glad att du berättar om den! ❤️

  Svara

  Bra att det pratas om reumatism, det är knappast en särskilt uppmärksammad sjukdomsgrupp. En miljon svenskar har en reumatisk sjukdom medan hälften så många har diabetes exempelvis. Ändå är diabetes är betydligt mer uppmärksammat.

  Svara

   Samtidigt talas det för lite om diabetes typ 1 och vad sjukdomen innebär. Finns så många fördomar kring diabetes och man blandar ofta ihop de olika diabetes sjukdomarna (t o m från läkare som ofta saknar grundläggande kunskaper om sjukdomen) och trots att det är en livshotande sjukdom så får barn ofta det väldigt svårt i förskola och skola, föräldrar får kämpa för att de ska få rätt till resurs mm.

   Svara

    Till skillnad från barn med JIA som har oändliga resurser i skolan? Diabetes tillägnas till och med en tv-sänd gala för att uppmärksamma sjukdomen. Nämn en kronisk sjukdom förutom diabetes som får det? Eller nån sjukdom alls förutom cancer?

    Svara

     Nej. Inte till skillnad från andra barn. Barn får generellt dåligt stöd i skolan när de kommer till behov av extra resurs. Men att man ens ska behöva kämpa för att ens 3 åring ska få stöd på förskolan. En treåring kan omöjligt ta hand om sin diabetes själv. Men jag ville lyfta fram att diabetes inte uppmärksammas (tillräckligt mycket) och att det är en enorm brist på kunskap kring sjukdomen fortfarande, ja t o m från en del läkare. Att diabetesgalan kommit senaste 3 åren är superbra! Det börjar äntligen uppmärksammas men vi har en bra bit kvar pch såklart skulle fler sjukdomar uppmärksammas och talas om. Har själv ett barn som fick diabetes vid 1 års ålder. När vi t.ex. åkt in akut med honom har vi flera ggr stött på läkare som blandat ihop diabetes 1 och 2 och som saknat grundläggande kunskaper och inte ens kunnat hjälpa oss när han varit riktigt sjuk.

     Svara

    Haha läkare som inte vet skillnad på diabetes typ 1 och typ 2 hamnar rakt på listan över things that didn’t happen

    Svara

     Åh nej det händer ofta. Får massa remisser för bedömning från primärvården om oklarhet av typ på Diabetes.
     Men sen finns det en del patienter som är oklara. Tex såna som borde vara typ 2or, men har GAD ak. Eller de typ 1or med mycket cpeptid. Så de är inte svart vitt. Men ja okunskap om Diabetes i fml gruppen är skrämmande.

     Mvh spec Diabetes ssk på spec Diabetes mottagning på sjukhus

     Svara

      Ja såklart det finns LADA osv så att man kan behöva utreda vidare kring vilken typ av diabetes och det kan finnas oklarheter, men det betyder ju inte att läkaren som remitterat inte vet skillnaden på typ 1 och typ 2? Självklart vet ALLA läkare det, till och med de riktigt riktigt dåliga. /underläkare innan AT

      Svara

       Vissa patienter är inte ens tveksamma. Om man får en remiss för bedömning om patienten är en typ 1a, men patienten ifråga är 50+, känd övervikt, och svarat bra på metformin och kolhydratreducering i kosten. Så är det högst otroligt att det är en typ 1 diabetiker. Men osäkerheten finns.

       Svara

      Jag har haft diabetes sedan jag var i mitten på de 20. Insulinbehandlad från dag ett. Normalviktig /aktiv hela livet. Ändå har jag tydligen typ 2. Känns väldigt konstigt.

      Svara

       Typ 2 är livstilsorsakat, så du kan bli symptomfri om du vill.

       Svara

    Oj, låter osannolikt. Är du säker på att det faktiskt var en läkare du träffade?

    Svara

     Har pratat med fler föräldrar som vittnar om att de mött läkare med stor okunskap kring diabetes typ 1. Får hoppas att det är en riktig läkare man träffar när personen har läkarskylt på rocken 🙄

     Svara

      Alltså alla läkare är inte specialiserade på allting, snackar du med en ortoped eller gynekolog kanske det inte är konstigt att man inte har detaljkunskap om ex diabetes typ 1 (en sjukdom där för övrigt kunskapsläget är bristfälligt). Men självklart vet alla ändå skillnaden på typ 1 och typ 2 diabetes, vääldigt grundläggande kunskap. Förstår inte vad folk får ut av att sprida påhitt.

      Svara

       Spridda påhitt? Nu talar jag bara efter egen erfarenhet av vad jag med min son har stött på i sjukvården och kontakt med läkare (inte alla läkare men det har hänt flera gånger på 3 års tid) att läkare inte förstått det grundläggande med diabetes typ 1 och blandat ihop typ 1 med 2. Såklart kan inte alla läkare vara specialister, men man tycker att de tex borde veta att diabetes typ 1 måste behandlas med insulin.

       Svara

       Min första kommentar verkar inte komma fram.

       Borde då inte alla läkare till exempel veta att diabetes typ 1 hos en 2 åring måste behandlas med insulin? Om nu ”alla läkare” vet om skillnaden? Jag talar bara om min egna erfarenhet och är inte ute efter att sprida påhitt.

       Självklart kan inte alla läkare kunna allt. Men uppsöker man akut vård borde ett krav vara grundläggande kunskaper om diabetes typ 1 hos barn. Som du påstår kan alla redan det . Uppenbarligen inte. Och det kan du ju omöjligen veta även om det ingår i utbildningen och läkare borde kunna det. Jag med många fler föräldrar har iaf mötts av bristande grundläggande kunskaper gällande diabetes i mötet med läkare.

       Svara

     Gå in på valfritt diabetesforum på facebook så ser du att det inte är särskilt ovanligt. Har pratat med fler föräldrar som vittnar om att de mött läkare med stor okunskap kring diabetes typ 1. Får hoppas att det är en riktig läkare man träffar när personen har läkarskylt på rocken 🙄

     Svara

  Alltså hur kan Malou efter tio fortfarande sändas? Hon är verkligen Sveriges sämsta reporter.

  Svara

  Ja många yngre är också i en riskgrupp nu med tanke på Covid-19, inte värst många som bryr sig om det heller tyvärr….
  Bra att alla osynliga sjukdomar uppmärksammas mer, oavsett om de är fysiska eller ”psykiska”.

  Svara

   Jag har MS som tjugoåring och som tur är så tog mitt sjukhus mina symptom seriöst och jag fick ryggmärgsprov och olika röntgen (skikt, MRI) nästan på en gång. Vårdcentralen ville dock skicka hem mig eftersom jag var för ung för ”allvarliga sjukdomar” enligt sjuksköterska. Om du hade varit över 70 år så hade du haft alla symptom för stroke, sa hon. 😅 Tur att jag åkte in till akuten själv efteråt.

   Svara

   Nu är just reumatiker inte en riskgrupp dock.

   Svara

    Jo en reumatiker kan visst tillhöra riskgrupp för covid beroende på vilken medicinering personen i fråga har. Imunhämmande läkemedel sätter ner immunförsvaret (riskgrupp för covid!)

    Svara

     Reumatiker som grupp löper ingen ökad risk för att drabbas av svår covid-19. Och i princip alla reumatiker går på immunhämmande läkemedel eftersom det är en autoimmun sjukdom. Sen kan en enskild individ med reumatisk sjukdom tillhöra en riskgrupp för att få svår covid-19 av olika orsaker men alltså inte pga den reumatiska sjukdomen.

     Svara

  Har åxå en osynlig åkomma, trånga nervkanaler i båda armar som strålar ut i händerna och fingrarna, ( ulnaris emtrapment) helt sjukt vad beroende man är av händer å armar, det inser man efter skov.
  Kyla, dålig sömn och för lite mat ger mig sjukt dåliga dagar.
  När de var som värst fick jag bära 1 kg varje hand. Kul kul.

  Svara

   Men oj, jag visste inte om den sjukdomen innan. Låter tufft 🙁💕 Har själv ledproblem och man misstänker inklämning av ulnarisnerverna (något jag kom på själv kunde vara orsaken efter att ha levt med kassa leder från och till i ett år och ingen läkare har ens funderat på det).

   Svara

    Jag fick kräva lite undersökningar för att bli tagen på allvar, de trodde att jag var piller sökande.
    Så fick helt enkelt efter lite tjat ta mig till sjukhuset och där satte dom, in lack of fancy words, små elektroder på armarna som skickade ut små stöttar för att mäta hur nerverna rör på sig.
    Och så mycket riktigt, ulnaris knas.
    Operation erbjuds hej vilt, de kan dock inte garantera en förbättring. Så jag vågar verkligen inte.
    Sjukgymnast och vattengympa funkade inte för mig, blev värre för mig faktiskt.
    Så idag vet jag vad som funkar för mig , sömn, kost, motion, och magnesium tillskott!
    Samt lyrica vid behov.

    Svara

     Att man ska behöva kräva att bli tagen på allvar gör mig så förbannad. Men skönt att du hittat vad som funkar för dig! 🌸

     Svara

   Och jag har problem med föttern, hemskt.

   Svara

  Kanske off topic, men är det någon som vet vad som hänt med Antonija Mandir?

  Svara

   Nej och vi bryr oss fortfarande inte. Hon var väl kommit på att hon inte är så himla rolig kanske.

   Svara

  Har en neurologisk sjukdom och satt för några år sedan i rullstol i stort sett på heltid. Nu mår jag otroligt mkt bättre, behöver (oftast ) inte ens kryckor, tillbaka på jobb osv. Men lider av fatigue och tiden hemma går åt till att vila, min man får rodda familjen/laga mat osv. Folk som träffar mig nu skulle nog aldrig gissa på att jag är sjuk. Tänker att det finns många sjukdomar som inte syns så tydligt på utsidan

  Svara

   Känner igen det du skriver alldeles för väl, har själv en svår ms. Idag ser ingen att det är något fel, jobbar och allt det där ”normala” men mina nedsättningar är det ingen som ser. Fatigue är fruktansvärt jobbigt och att förklara trötthet för någon helt omöjligt. Kämpa på!

   Svara

    Tack detsamma! Ja fy vad tungt det är med denna ständiga trötthet! Idag mitt på dagen så tänkte jag att jag nog skulle orka med en skön promenad med hunden efter jobbet. Gladde mig väldigt åt det, vädret var härligt.

    När jag väl kom hem (jobbar inte heltid så det var inte så sent) då var jag helt knockad av trötthet. Låg i soffan hela em och kvällen innan jag släpade mig upp till sängen för sova på riktigt… Såhär ser livet ut. Ledsamt att höra att det finns fler därute som har det lika tufft. Kram till dig!!

    Svara

  Jag lever med en kronisk sjukdom och folk i min omgivning tar inte min sjukdom på speciellt stort allvar, vilket är en sjukdom som påverkar mitt liv negativt. Ibland önskar man att folk kunde se den sjukdomen man lever med på utsidan…

  Svara

  Nicole sa att hon blev påverkad av kosten. Att hon kände sig bättre genom att utesluta rött kött. Hur kan det bli så?

  Svara

   Är mer inflammatoriskt.

   Svara

    Nej, det är det inte!
    Hon åt troligtvis dålig mat innan och då är allt bättre än det och man mår naturligvis bättre då.

    Svara

   Jag är reumatiker och fått ner min sjukdomsaktivitet massor genom att utesluta mjölkprodukter, gluten samt dra ner på sockerintag och rött kött. Äter jag för mycket av detta så blossar inflammationerna i lederna upp ganska fort. Har provat med enbart mediciner i 7 år, men först med kostomläggningen blev jag helt bra!

   Svara

   Finns lite olika teorier om varför omläggning av kosten kan spela roll vi autoimmuna sjukdomar. En är tex att de T-regulatoriska cellerna fungerar sämre vid ett högt saltintag. Vid en kostomläggning utesluter man oftast inte bara ett visst födoämne tex gluten, utan man rent generellt äter nyttigare, mindre sk skräpmat. Det kan leda till ett lägre saltintag då färdigmat innehåller betydligt högre mängder salt än om man tillagar maten från grunden. Mindre salt – bättre fungerande T-reggar och i teorin mindre inflammatorisk sjukdom.

   Svara

    Det beror ju iofs på att just det saltet är dåligt.
    Salt behöver vi, annars dör vi!

    Svara

     Klart vi behöver salt, men inte ett förhöjt, patologiskt saltintag.

     Svara

  Att lämna bort inflammatiorisk mat gör kroniska sjukdomar mycket bättre att hantera, bland annat många spannmål, kött, mjölk, socker. Det är individuellt vad som passar en.

  Svara

   Det finns det ingen som helst forskning som stödjer. Skulle uteslutande av spannmål göra MS bättre? Eller kanske kan man orka upp ur sängen av att sluta dricka mjölk när man har ME? Det är bara ketovegandravlande kvinnor som förespråkar sånt ovetenskapligt trams.

   Svara

    Fast reumatism är väl en slags inflammation så klart att det kan bli bättre av att utesluta inflammatorisk mat. Sen finns det väl inget som funkar för alla.. tyvärr

    Svara

     Det dumma med såna påståenden är att det får människor att tro att man kan äta bort obotliga sjukdomar. Det kan man inte. Sen är kött mer inflammatoriskt än tex grönsaker, men det finns fortfarande ingen bevisad kausalitet mellan lågaktiv reumatisk sjukdom och uteslutande av viss mat. Inte finns det heller bevisad kausalitet mellan högaktiv reumatisk sjukdom och en kost bestående av typ kött och mjölk.

     Svara

      Hej! Jag blev diagnostiserad med reumatism för nästan sju år sedan. Mina läkare sa att kosten inte spelade någon roll. När jag sa att jag ville försöka lägga om min kost för att se om det skulle hjälpa blev jag bokstavligen skrattad i ansiktet. Men jag höll på att gå under av smärtan och tänkte att jag måste prova allt jag kan för att må bättre. Så jag bytte kost heeeelt och idag har jag INGA symptom och behöver INGA läkemedel. Behöver inte ens värktabletter längre. Min läkare kunde inte förstå varför jag blivit så bra och vägrar se sambandet med koständring och minskade symptom. Trots att jag blev värre igen när jag gick tillbaka till mina gamla kostvanor ett tag…

      Kan tillägga att jag brukade käka skräpmat förut och idag äter jag efter Dr. Gregers daily dozen (alltså massor av grönsaker, frukt, bönor, frön och annat antiinflammatoriskt).

      Så jag ville bara hälsa att det är synd att kosten viftas bort av läkare. Jag är rädd över hur jag skulle ha mått om jag inte stått på mig och testat själv. Oavsett om man tar medicin eller inte och har reumatism eller inte, så är det ju alltid en bra idé att äta hälsosamt, men det fick jag absolut ingen uppmuntran till.

      Svara

       Jag är också reumatiker (RA). Anledningen till att din läkare inte ser ett samband har alltså med nämnda utevaro av kausalitet att göra. Det är jättebra att du mår bättre men varken du eller forskningen kan bevisa att det beror på kosten. Själv känner jag en som blev helt symtomfri efter sin graviditet och har varit helt fri från mediciner sen dess (fem år). Otroligt skönt för henne, men om det fanns ett kausalförhållande mellan graviditeten och att hennes RA mer eller mindre försvann går inte att veta.

       Svara

      Nej, menhar man ont sa skadar det ju inte att prova kostomlaggning och se om det hjalper! Hjalper detej kan man ju alltid ga tillbaka till socker och spannmal etc..! Det gor ju liksom anda ingen skada, sa varfor braka om det…?

      Svara

      Det är väl lika dumt åt andra hållet, att kostens roll i våra välfärdssjukdomar viftas bort? Vi vet idag att just kosten är boven bakom de vanligaste livsstilssjukdomarna, och vi vet att många skulle bli mer hälsosamma genom att lägga om kosten. Då snackar jag inte enbart ’estetiska’ effekter som minskad fetma, utan att man kan förebygga hjärt och kärlsjukdomar, cancer etc. Genom rätt kost.

      Svara

       Menar du att reumatism är en ”livsstilssjukdom”?

       Svara

        Typ 2 är ju det eller har du levt under en sten?

        Svara

         Eh, typ 2 reumatism?? Tror du tänker på diabetes, inte reuma 🙂

         Svara

       Den stora boven i det dramat är stillasittande, inte kost.

       Svara

        Fick du doktorshatten i ett flingpaket?

        Svara

         Nej den kom med snabbnudlarna

         Svara

      Haha, du borde verkligen utbilda dig i ämnet innan du fortsätter skriva din dynga.

      Svara

    FYI, man kan inte vara både vegan och keto.

    Svara

    Faktiskt så kan man orka upp ur sängen om man har ME om man justerar kosten rejält, och där ingår mjölk. Jag förstod tidigt att jag mådde bättre om jag inte åt, att maten belastar kroppen väldigt mycket. Så jag har ägnat flera år åt att läsa på och testa och har gått från att varit i princip sängliggande till att kunna promenera 5 km. Till min hjälp har jag också pulsklocka för att kontrollera och reglera kroppens ansträngning. Det blir också tydligt på pulsklockan hur maten belastar kroppen.

    Svara

  Tänkte att jag aldrig skulle köpa en influencer-bok men denna ska jag nog beställa. Blev diagnosticerad med artros i år (är 25 år, läkare vill inte sätta höftprotes pga ung) så har kronisk smärta varje dag men det går också som med Nicoles sjukdom i skov
  Det är bra att det pratas om osynliga sjukdomar! Kanske kan låta sambon läsa den om jag tycker den är bra så kanske hen får bättre förståelse.

  Svara

   Vet du inte om din sambo är en hon eller han? Jättelöjligt att kalla sambon för hen.

   Svara

    Hen kanske är superförtryckt ickebinär gender fluid som blir suicidal om alla inte har koll på hens pronomen.

    Svara

  OT men är det någon som vet varför Antonija Mandir mår dåligt och behöver en paus från sociala medier?

  Svara

  Nu har jag beställt boken och ser verkligen fram mot att läsa den. Jag tror att det är en viktig bok som behövs. Jag fick reumatism när jag var 11 år och har nu levt med den sjukdomen i 30 år.

  Svara

  Vet inte varför man skulle vilja läsa detta tbh. Men är väl kul för folk med reumatism. Kan inte bli en säljarsuccé.

  Svara

   Jag tror inte det bara är dom med reumatism som känner igen sig i den dock. Själv har jag en mycket ovanlig typ av migrän som begränsar mig enormt i min vardag, den syns inte, och jag är sugen på att läsa boken bara för att få känna igen mig i någon annan 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.