Med livet som insats

Bildkälla: Emilia Wahlund instastory

Svara på mail medan jag går på gåbandet, varför har jag inte gjort de tidigare? Tiden flyger iväg 😂 👋🏻 // Emilia Wahlund

Det låter ju rent livsfarligt att gå på gåband och svara på mail, men det kanske bara är jag som känner så? 
Hur långsamt går hon, alternativt hur bra balans har hon?
Jag skulle aldrig klara det, och så är jag ett stort fan av multi tasking! 😁

Räknas det här som ett life hack, månne?

Nicci Hernestig har börjat triggervarna vissa inlägg

Bildkälla: Nicci Hernestig Instastory

I slutet av december 2023 stormade det en smula inne hos Nicci Hernestig efter att hon postat vad många skulle kalla för ”kroppshets”.
Hennes förklaring och försvar var att hon borde få visa upp sin kropp, trots att den återhämtat sig snabbt, någonting hon tillskriver sin tidigare träning och bra gener på mammans sida.
Debatten tog dock slut ganska snabbt och igår postade Nicci inlägget här ovan, där hon faktiskt satt en triggervarning ovanpå.
Töntigt kanske vissa tycker, men jag tycker det är toppen! 🙂
Ett enkelt sätt att ta lite ansvar!

Transpan med Therese Lindgren

Jag har aldrig sett mer än en (1) trana åt gången och blir lite avundsjuk när jag ser hennes inlägg. Det kan eventuellt varit en annan fågel, men den såg tranlik ut i alla fall. Nere i Småland har vi någonting som heter ”tran-dan” då tranorna lämnar godis till barnen i en strumpa man hängt på sängen – på vägen till Hornborgasjön så maybe I know a good trana when I see it?
Så himla häftigt att få uppleva det här!
Anders och Therese tog med sig en av hundarna till trandansen, någonting som inte skulle vara aktuellt med vår fågelälskande unghund.
Han skulle vilja jaga ALLA tranor, och jag har en känsla av att det inte skulle vara så populärt… 😉

Är det en kul sak att ha på sin Bucket list – transpan – eller är det att sälja sig lite väl enkelt? Borde det kanske vara mer åt ”dyka med hajar i Sydafrika-hållet”?

Asymmetrifobi?

Är det bara jag som får panik av den här bilden? Assymetrin får min blindtarm att klia. Den är bortopererad sedan länge, men man ska aldrig underskatta kraften av fantomsmärtor. Eller i mitt fall – fibromyalgin.😉

Men helt ärligt…. 
Är det bara jag? Varför protesterar min hjärna så högljutt på ett par tallrikar på min vägg? När jag googlade så fick jag faktiskt en träff på ”asymmetrifobi” men länken är död, så kanske får jag återvända in i det egna huvudet för svaret ändå?
😷*host* kontrollbehov *host* 🤧

Eller!?
Eller är Pernilla bara artig? Skriker hennes insida egentligen lika mycket som min?  Och era?!!! Ja?! 😆

ÄNTLIGEN!!!

Till slut lyckades Isbella Löwengrip ro iland ett samarbete med en tillräckligt lyxig säng i potten för att hon skulle nappa!
Äntligen slipper stackars Paul sova på en madrass på golvet, vilket är där han spenderat nätterna i Isabellas hus eftersom hennes förra spons-säng var på tok för mjuk för honom. Han fick ont i ryggen, och jag förstår honom. Mjuka sängar är jävulens påfund. Jag sover hellre direkt på golvet än i en mjuk säng, så jag förstår helt Pauls resonemang. 🙂
Nu kan han välkomnas upp i värmen! Han är fri att sova var han vill. Det är ju nästan så man skulle kunna tro att det ingick en liten ge bort-strumpa i den här sponsrade sovrumsdealen. ”Du är friiiiiii..att sova var du vill!!!”
Det fanns bara en säng i märket Boe så jag gissar att det är den här som Isabella fått levererad.

Inte så farligt dyr ändå. Annat var det när det vankades sängspons i den stora, opersonliga lyxvillan på Lidingö, ni vet då…innan kraschen…
Då var det en Skaftösäng från Carpe Diem som ställdes i sovrummet och de kostar från 150 000 kr och uppåt, så förmodligen gjorde hon en hacka på den när hon sålde den, om den inte står i någon gammalt gästrum och skräpar. Kanske en lite onödigt dyr säng för ett gästrum, men vad vet jag? Hon kanske också vill vara den perfekta värden, precis som Monica Geller, och då är det hotellstandrad deluxe som gäller. Jag undrar om man får en litenchokladbit på kudden i det Löwenripska gästrummet?

 

 

Caroline Engvall slår återigen ett slag för barnen

Grymma Caroline Engwall tar till Instagram för att återigen slå ett slag för barn och barns integritet på internet.
Hon vet om att hon riskerar att röra runt lite i grytan, eftersom hon tar upp och kritiserar exempel som många av oss kanske rent av följer.
Det är Instagramkontot @sverigesroligastebarn – ett konto där man gör underhållning på barn som ramlar, gråter och gör bort sig.
Det är Bingo Rimér och Julia Franzén och deras uttalande i Expressen om hur mycket pengar de kommer tjäna när de får barn.
Johan och John Valencia (@pappapappadotter) och Margaux Dietz och medgångssupportern Jacob Liebermann tillägnas det tredje inlägget och från det tänker jag bädda in hela Carolines text, för den är så himla bra och tänkvärd!

Mitt flöde bjuder på otaliga influencers som (i bästa fall) reklammärker inlägg där deras, ofta små, barn visar upp kläder och andra produkter (något som i Frankrike bedöms som att utnyttja barn i arbete och kan ge böter och fem års fängelse för den som lägger ut sådant material online).
Varje gång jag ser ett litet barn i sådana sammanhang får jag ont i magen. Inte bara för att barns rätt till privatliv (artikel 16 i Barnkonventionen) är lag i Sverige sedan 2020 – utan också av en mörk insikt som mitt jobb med barns utsatthet på nätet gett mig.
Idag vill jag därför, förutom frågan om att exponera barn i reklam online, lyfta ännu en potentiell konsekvens för barnen.
För om vi helst inte vill tänka på det finns det personer som trålar nätet efter bilder på barn. Korta kjolar. Blöjor. En pinnglass. Dessa personer läser in helt andra saker än du som vuxen tänkte när du tog den fina bilden och la ut på nätet.
Dessa oskyldiga bilder på barn kan därför hamna på sidor som är en vuxens värsta mardröm. Där, på den mörka delen av nätet, lever de kvar i all evighet. Bilderna kan, om barnet har otur, användas i utpressningssyfte och som hot (”jag såg den här bilden på den här sidan, jag ska ha 3000 kronor för att inte skicka den vidare till dina klasskompisar”).

Fick du en tankeställare av detta inlägg? Kan vi hjälpas åt att utbilda andra om risker med att exponera barn online?

Bild 1 är hämtad från ett svenskt konto med 130 000 följare, där två små flickor ofta gör reklam för olika produkter: i helgen för glass. De andra två bilderna är från konton med över 200 000 följare där barnen är objekt i betalda samarbeten.

Håll kommentarsfältet konstruktivt och framåtsträvande utan personliga påhopp på influencers eller andra. Tack. 🙏🏼 // Caroline Engvall

Fick du en tankeställare av detta inlägg? 

Sandra Beijer släpper album

Kan Camilla Läckberg skriva texter till Melodifestivalen så kan väl Sandra Beijer också ge sig in i musikens underbara värld, eller hur?
Hon står nämligen bakom musikprojektet ”Tjejdikter”, där sju kvinnliga artister sjungit in hennes texter och melodier.

På fredag släpps första singeln ”Alaska”, men albumet låter fortfarande vänta på sig. Det kommer nämligen inte förrän i höst, lagom till bokmässan.
Producent är David Lindvall. Sjunger gör bland andra Ji Nilsson, Jackie Mere, Dolce och Nadja Evelina, och då undrar jag ju så klart vad ni tror.
Kommer det bli en succé? Med tanke på hur många som verkligen uppskattar Sandras sätt att skriva om just dessa ämnen – och så även jag –  så tror jag det kommer bli en pangsuccé!

– Jag har skrivit musik som jag själv vill lyssna på. Tjejdikter är mitt musikexperiment. En låtsasartist som bjuder in sina favoritartister till en skiva.

Någon musikbakgrund har Beijer inte, annat än ett stort musikintresse. Men när låttexterna väl skulle skrivas kom melodier av bara farten. Grundmaterialet har sedan utvecklats ihop med en producent och de sju kvinnliga artisterna som medverkar på skivan.

– Alla har kommit med egen input på texter och melodi. Det har varit viktigt att alla känner sig som medskapare i det här. Jag har inte velat vara ansiktet utåt, jag har velat att fokus ska ligga på texterna. // Sandra Beijer i DN

Vill du läsa mer om skivan, låtarna, processen eller någonting annat relaterat till skivan så rekommenderar jag den långa intervju som DN gjort med Sandra och som du hittar här

Det finns faktiskt proffsiga influencers! UPPDATERAD!!!

Uppdatering:
Jag gick tillbaka i mina dms och hittade konversationen jag hade med Margareta Grääs, där jag felaktigt antog att hon skulle göra som många av sina kollegor, vad gäller att skatta på förmåner.
Jag kan ha missförstått henne lite vad gäller att betala in i förskott. Eller hur tolkar ni det här? Som att hon ska skatta på resan men redan betalat in en del av det?
Hon skriver: ”Jag kommer både skatta och har redan betalat delvis av resan i förskott”.
Rätt för sig gör hon ju, men så att det här inlägget inte blir (mer) fel.

Den här diskussionstråden kommer från det här inlägget om Isabella Löwengrips stulna häck. 
Den översta kommentaren handlar om att andra influencers – bland annat Margareta Grääs –  är på pressresor, och man undrar huruvida de kommer betala förmånsskatt.
Jag svarade så här:

Det är en pressresa som hon ska förmånsbeskatta värdet av. Margareta säger att hon alltid betalar in sin förmånsskatt för resorna hon är på, vilket är mer än man kan säga om andra influencers, de känner inte ens till att det finns ågonting som heter förmånsskatt. 🙂

På frågan varför jag litar på vad influencera säger och i det här fallet gör jag faktiskt det.
Varför? För att jag tidigare faktiskt insinuerat att hon inte gjorde det för en pressresa hon var på. Jag mer eller mindre utgick ifrån det, eftersom erfarenheten säger mig att de flesta influencers jag bevakar inte ens vet vad förmånsbeskattning är, men jag hade fel.
Margareta berättade för mig att hon betalat in förmånsskatten redan innan resan, och med tanke på hur proffsig hon är när det kommer till en här typen av saker, så tvivlade jag inte på sanningshalten.
Så om det här är en resa som ska förmånsbeskattas, så är jag säker på att Margareta kommer sköta det korrekt.

Det finns faktiskt proffsiga influencers som verkligen anstränger sig för att göra rätt och för att vara korrekta och transparenta med sina följare. 

Bildkälla: @browfelicia Instastory

Här ovan har ni ett strålande exempel på det!
@browfelicia for the win!

Vi är här i Åre tillsammans med @carlshamn (en riktig foodie-resa) och för er som tycker det är intressant med lite behind the scenes.
För min del är inte det här ett betalt samarbete, däremot är det en pressresa så jag betalar skatt på detta precis som på alla andra PR-relaterade grejer. 👏 // Felicia ”Browfelicia” Kjellgren

Inte nog med att hon följer reglerna gällande förmåner och betalar in sin skatt, hon är även helt öppen med detta vilket – om fler gjorde samma sak –  skulle resultera i så många fler ringar på vattnet. De stora profilerna måste ta ansvar och göra rätt, för de mindre profilerna tar efter ert slarv och då blir det kaos.

Det här inlägget gör mig så så så glad!!!!

Stort tack till dig som tipsade mig om det här!

Vlad Reisers sjuka flickvän

Jag fick den här kommentaren under ett av mina inlägg, ungefär samtidigt som mina poddkollegor hörde av sig och undrade vad tusen det är som händer med Vlad.
Varför skriver han att hans flickvän inte har långt kvar nu?

Lite bakgrund…
Vlad Reiser och hans flickvän Thea är på resande fot och har hamnat på Bali, där flivännen insjuknat i Denguefeber, som enligt Folkhälsomyndigheten är en influensaliknande febersjukdom som orsakas av denguevirus som sprids via myggstick. Sjukdomen sprids inte i Sverige, men fall rapporteras från de flesta länder i tropikerna, såväl från Afrika och Asien som från Mellan- och Sydamerika. Det finns fyra olika serotyper av denguevirus och det finns även ett vaccin att ta innan man reser iväg. Enligt Svea Vaccin så får man ett genomsnittligt skydd mot Denguefeber på 80% efter två vaccindoser, så det är ju fortfarande möjligt att smittas även som vaccinerad, men vad hjälper det när Thea inte vaccinerat sig överhuvudtaget.
Inte heller verkar de frå början ha någon försäkring, så det kan kanske komma att bli dyrt för Vlad om han ska betala för ambulanshelikoptrar och vård ur egen ficka. Hur kan man vara så dumsnål?
Förlåt, man ska inte hacka på någon som är sjuk, men HUR kan man prioritera bort vaccinationer och försäkring? Inte är väl jag en sån trygghetsknarkare nu, jag menar – så tänker väl de flesta? Eller?

Här kommer ett sammandrag av Vlads alla hundratals inlägg på Snapchat.

Så vaccinera dig alltid, oavsett! // Yours truly Tantaluring Gervide